01.04.2015

TINFO-tiedote 13 / 1.4.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA


twitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


LUKUTAPAHTUMAA TOISELLA LEVELILLÄ – MAIDANIN PÄIVÄKIRJAT

Vielä viikonlopun ylitsekin jatkuu auvoinen olo Maidanin päiväkirjoista ja meidän Maailman teatteripäivän vietosta. Oli tärkeätä kuulla, mitä ukrainalainen kirjailija Natalia Vorozhbyt ajattelee. Näyttelijät Johannes Holopainen, Niina Koponen, Kaisa Mattila, Pihla Penttinen, Ylermi Rajamaa ja Antti Reini olivat ja ovat ihmeolentoja. Näin auki, ihottomana ennakoimattomien asioiden äärellä, toistensa kanssa yhteydessä – mitä kenestäkin nousee pintaan, miten kukin reagoi. Ajatuksen tapailun, hapuilun ja keskinäisen jakamisen mestareita ovat nämä näyttelijät ilmaisussaan.

Puhe ja ajattelu TAPAHTUVAT, porukka näyttelee vailla puhumisen, ajattelemisen, esittämisen elkeitä ja eleitä. Käsittämätöntä, miten ”pieni” ilmaisu, puhe, eleet… voivatkin olla niin paljon. Tämä oli esityksellistä lähikuvaa. Miten näyttelijä voikaan tehdä zoomausta! Nyt nousi lukuteatteri ihan uudelle levelille, sanoi Linnea Stara tästä Juha Jokelan ohjauksesta.


MITEN ELÄMÄ JATKUU MAIDANIN JÄLKEEN?

Klockriketeaternin Diana Drama Festivalilla jatketaan. Festivaalilla nähdään WZ-Orkiestra Minskistä ja sen "European solidarity with Belarus" sekä George Genoux, Natalia Vorozhbyt ja interaktiivinen elokuvainstallaatio "Fear in Ukraine", joka kysyy,miten elämä jatkuu Maidanin vallankumouksen jälkeen.


VENÄJÄLLÄ – TAITEEN KAPENEVA TILA

Novosibirskin Valtionoopperan ja Baletin johtaja Boris Mezdrich on erotettu. Nuoren Timofei Kulyabinin Tannhäuser-ohjauksen katsottiin loukkaavan ortodoksiaktivistien uskonnollisia tunteita.  Oopperanjohtajan erottamista pidetään enteenä siitä, mitä on tulossa. Venäjä on jakaantunut kahtia: se, mikä joillekin on avantgardea, on toisille loukkaavaa pilkantekoa. Ministeriö asettautui kiistassa konservatiivien puolelle.

Venäjän lainsäädännössä kielletään julkinen vihamielinen toiminta ihmistä tai ihmisryhmää vastaan rodun, sukupuolen, kansallisuuden, kielen, syntyperän tai uskonnon pojalta, käyttämällä hyväksi mediaa. Vuonna 2013 tehdyn lakilisäyksen mukaan oikeudelliseen vastuuseen voidaan vetää myös uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta.

Berliinin valtionoopperassa Parsifalia ohjaava Dmitry Tcherniakov on kirjoituksessaan ottanut vahvasti kantaa Kulyabinin puolesta. Hän tulkitsee tapahtumia venäläisen teatterin kansanmurhaksi.


FREE LANCEREIDEN KARU ARKITODELLISUUS

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme) on ottanut lähisyyniin jäsentensä palkat. Tätä samaa kysymystä on käsitelty myös Suomen Näyttelijäliitossa. Koko totuus näyttää erilaiselta kuin VOS-teattereiden ”hyväosaisten” palkkatilastoista voisi päätellä. Teatteriohjaajien ja dramaturgien kuukausipalkka oli viime vuonna 2373 euroa, lavastajien ja pukusuunnittelijoiden 2461, valo- ja äänisuunnittelijoiden 1962 euroa. Freelancereita ammattilaisista on n. 80 %. Nämä korkeakoulutetut teatterintekijät olivat keskimäärin neljä kuukautta työttöminä. Vertailun vuoksi: siivoojan ja myyjän palkat yrityksittäin. Huhhuh!


EI LEIKATA HENGILTÄ

Lisää hallitusohjelmatavoitteita. Tässä Temen.


VIELÄ VAALIKESKUSTELUIHIN HOPIHOPI!

Teatterikorkeakoulun Alumniklubin Vaaliklubillla 8.4. 2015 kuulee puolueiden kulttuurilinjauksista!   Taide iskee takaisin, ankeuttajat vaviskaa!twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


Eduskuntavaalit 2015 lähestyy – testaa teatteritietosi


Teatterin puolestapuhujana TINFO tuo esiin alan faktatietoa ja toiminnan laajuutta. Eduskuntavaalien lähestyessä olemme tällä kertaa tehneet sen pienimuotoisen teatteritietovisan muodossa.

Käy testaamassa teatteritietosi TINFO-verkkosivuilla olevan bannerin kautta tai suoraan tästä linkistä. Voit myös jakaa tuloksesi Facebookissa!


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 14.4.2015 – aineistopäivä 10.4.


Seuraava ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 14.4.2015. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 10.4. mennessä.

Kevään 2015 ilmestymisajat ja aineistopäivät:
ti 14.4. -> pe 10.4.
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> pe 29.5.

www.tinfo.fi/se


Pääsiäisen erikoistarjous: Teatterilaisen muistikirja 2015 19,00 €/kg


Onko kirjoitustila jo käytetty? Ei hätää, Teatterilaisen muistikirjaa 2015 on vielä jäljellä. Nyt voit hankkia lisäkappaleita edulliseen yhteishintaan 19,00 €/kg (+ postimaksu). Tarjous voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää.

Tilaukset sähköpostilla osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.


Toimiston aukioloajat pääsiäisenä


Kiirastorstai 2.4.: klo 9-13
Pitkäperjantai - 2. pääsiäispäivä 3.-6.4.: suljettu

TINFO toivottaa kaikille oikein hyvää pääsiäistä!


UUTISIA


Lappeenrannan Sad Songs from the Heart of Europe Pietarissa 3.-4.4.2015


Lappeenrannan kaupunginteatteri vierailee ensimmäisenä suomalaisena teatterina Pietarin Dostojevski-museon teatterissa. Kutsuttu esitys on kansainvälistä mainetta niittänyt Sad Songs from the Heart of Europe.
 
Esitykset ovat pe 3.4. klo 19 ja la 4.4. klo 19 Dostojevski-museossa Pietarissa ja esityksissä on venäjänkielinen tekstitys. Vierailun yhteydessä järjestetään suomalaisten ja venäläisten teatterintekijöiden tapaaminen, joka on myös medialle ja yleisölle avoin. Tapaamisessa keskustellaan ruohonjuuritason yhteistyön mahdollisuuksista ja hidasteista.
 
Näytelmän ohjaaja Jari Juutinen on vierailusta iloinen ja odottaa sen lisäävän rajat ylittävää yhteistyötä teatterintekijöiden välillä.
 
- Tämän viikon vierailu Pietarissa on pitkän yhteistyön tulos Teatterin tiedotuskeskuksen, Dostojevski-museon ja Suomen Pietarin instituutin välillä. Aivan mahtavaa on esittää Dostojevskia Dostojevskin kotitalossa. Paikalle on kutsuttu koko Pietarin teatterimaailman eliitti ja toivottavasti henkilökohtaiset tapaamiset poikivat uusia yhteistöitä, niin kuin lähes jokainen tähänastinen ulkomaanvierailuni on tehnyt.
 
Sad Songs from the Heart of Europe on ollut Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa keväästä 2013 lähtien. Esitys on tähän mennessä vieraillut Suomessa kansainvälisellä STAGE-teatterifestivaalilla (Helsinki), Joensuun ja Kajaanin kaupunginteattereissa sekä Pieksämäen teatterimaratonilla. Suomen ulkopuolella esitys on tähän mennessä vieraillut Atspindys IX International Festival of Monoperformances- (Visaginas, Liettua), Tbilisi International Festival of Theatre-, Monomaffia- (Pärnu, Viro) sekä XVII International Dostoevsky Chamber Plays Festival- (Novgorod, Venäjä) teatterifestivaaleilla. Viimeksi mainitulla näyttelijä Liisa Sofia Pöntinen sai festivaalin parhaan naisnäyttelijän palkinnon.
 
Lappeenrannan kaupunginteatterissa näytelmän esityskertoja on jäljellä vain yksi. Viimeinen esitys Veeran kammarissa nähdään lauantaina 25.4.2015 klo 19.
 
Lisätietoja:
Kaupunginteatterin johtaja ja ohjaaja Jari Juutinen puh. 040 3562 366
jari.juutinen(a)lappeenranta.fi
www.lappeenrannanteatteri.fi

Katso myös: Savotta-Zavod -hanke


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat auki! –esityksen ensi-ilta Berliinissä 11.4.2015


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat auki! –hankkeen esitys Roberto Zucco saa ensi-iltansa Berliinin Ballhaus Ost -teatterissa 11.4.

Roberto Zucco on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön koulutusohjelman ja Mikko Roihan vetämän Vapaan Teatterin yhteistyö. Mukana ovat lisäksi ohjaaja- sekä valo- ja äänisuunnittelun opiskelijat Teatterikorkeakoulusta sekä lavastuksen opiskelijat Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. 

- Ryhmä on iso, mutta on ollut ilo tutustua kohta kentille ryntäävään tekijäpolveen, kertoo Roiha.

Ensi-illan lähestyessä esiintyjien tunnelmat ovat luottavaiset.

- Harjoitukset ovat tähän asti menneet loistavasti. Työtapamme on ainakin meidän näyttelijöiden kannalta ollut erittäin hyvin organisoitua, kertoo näyttelijäntyön opiskelija Eero Ojala Lavat auki! –blogikirjoituksessaan.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Lavat auki! –hanke on avaus uudenlaiseen intensiiviseen näyttelijänkoulutukseen. Näyttelijäntyön koulutusohjelman kokonaisuus avartaa näyttelijäopiskelijoiden näkökulmaa teatteritaiteeseen kansainvälisessä kontekstissa. Lavat auki! toteutetaan 2015 alkaen kolmena vuonna saattamalla opiskelijat yhteen vahvan ja omakielisen ammattiohjaajan kanssa.

Syksyllä 2015 Lavat auki! lähtee kiertueelle myös Suomessa. Se vierailee Suomen Kansallisteatterissa, Kajaanin kaupunginteatterissa, Joensuun kaupunginteatterissa ja Oulun kaupunginteatterissa.

Lavat auki! on osa Taideyliopiston kansainvälistymistavoitetta ja tavoitetta kehittää monimuotoista vuorovaikutusta yhteiskunnan kanssa. Vierailevilla taiteilijoilla on tärkeä rooli opetuksen kansainvälisen kiinnostavuuden ylläpitämisessä.

Esityksen valmistumista voi seurata opiskelijoiden pitämästä blogista www.uniarts.fi/blogit/lavatauki

Roberto Zucco, ensi-ilta Balhaus Ost, Berliini 11.4. Muut esitykset Berliinissä 12.4., 25.4. ja 26.4.
Esitykset Suomessa syksyllä 2015:             
21.–22.8.2015 Suomen Kansallisteatteri
11.–12.9.2015 Joensuun kaupunginteatteri
6.–7.10. 2015 Oulun Kaupunginteatteri
9.–10.10. 2015 Kajaanin kaupunginteatteri

Lisätietoja:
Elina Knihtilä, näyttelijäntyön professori, elina.knihtila(a)uniarts.fi, p. 050 524 0927
Hannu-Pekka Björkman, näyttelijäntyön professori, hannu-pekka.bjorkman(a)uniarts.fi, p. 0400 792 013
Johanna Autio, tuottaja, johanna.autio(a)uniarts.fi, p. 0400 792 009
Saija Aalto, viestintäpäällikkö, saija.aalto(a)uniarts.fi, p. 0400 792 042


Otso Huopaniemen love.abz New Yorkissa 16.4.2015


Otso Huopaniemen love.abz nähdään 16. huhtikuuta New Yorkissa. Esitys on osa Barnard Collegen järjestämää ”Performance, Technology, Translation” -tapahtumaa, joka tutkii kääntämisen ja esityksen nykyaikaisten teknologioiden välisiä teoreettisia ja käytännöllisiä risteyskohtia. Esityksen lisäksi tapahtumassa kuullaan esitelmiä yhdysvaltalaisilta tutkija-professoreilta Rita Raleylta ja W. B. Worthenilta.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Barnard Center for Translation Studies ja Department of Theatre. Sitä ovat lisäksi tukeneet Koneen Säätiö ja Suomen New Yorkin pääkonsulaatti. love.abz:ssä esiintyy myös Los Angelesissa asuva ja työskentelevä Eeva Semerdjiev (TeM).

Lisätietoa: https://theatre.barnard.edu/loveabz


Quo Vadiksen Pelastetaan äiti vierailee Novgorodissa 17.-21.5.2015


Novgorodissa 17.-21.5.2015 järjestettävä Kingfestival on kutsunut Teatteri Quo Vadiksen Pelastetaan äiti -esityksen ohjelmaansa.

Teatteri Quo Vadiksen esitys on palkittu Suomen kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -palkinnolla ja se on kiertänyt vuodesta 2006 lähtien lukuisissa kaupungeissa Suomessa ja ulkomailla.

Pelastetaan äiti on vahvasti visuaalinen seikkailusatu, kertomus pienestä tytöstä, joka pelastaa äitinsä Sinisen kynsistä. Näytelmä käsittelee vanhempien läsnäolon katoamista ilman sanan “masennus” mainintaa. Näyttelijän päällä olevasta puvusta kuoriutuu näytelmän aikana koko sen polveileva, kumpuileva ja vaihteleva lavastus.

Quo Vadis on esittänyt Pelastetaan äitiä kuudella eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, ranska, espanja, saksa ja venäjä. Kingfestivaaleilla esitetään venäjänkielinen versio, jonka esittää Eeva Putro.

Quo Vadis on saanut tukea vierailuun Teatterin tiedotuskeskukselta ja Suomen Pietarin pääkonsulaatilta. Vierailu toteutuu yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoiman Savotta–Zavod -teatterihankkeen kanssa.

Työryhmä:
Käsikirjoitus: Otso Kautto ja Markku Hoikkala
Lavastus ja puvut: Nina Mansikka
Näyttelijä: Eeva Putro
Valot: Juha Tuisku

Lisätietoja: Irina Duskova, tuottaja, 045 1765 575 ja Marko Järvikallas,johtaja, 050 4645 998


Mika Myllyahon Kaaos teatterissa Espanjassa


Teatteriryhmä Barloventon esitys Caos Mika Myllyahon näytelmästä on saanut ensimmäiset kiinnostuneet katsojansa Espanjassa. Suomen Madridin-instituutin tiloihin Maailman teatteripäivänä pe 27.3.2015 kokoontui 200 silmäparia seuraamaan otteita suomalaistekstiin pohjautuvasta teatteriesityksestä. Barloventon esityksen ovat ohjanneet Beatriz Velilla ja Natxo F. Laguna, Kaaos-näytelmän on suomesta espanjaksi kääntänyt Luisa Gutiérrez Ruiz.

Video Barloventon Caos-esityksestä.

Kaaos ilmestyy näytelmäantologiassa Pasión contenida en el silencio (Hiljaisuuden intohimo) neljän muun suomalaisnäytelmän kanssa.


Suomalaisia nykynäytelmiä espanjaksi


Suomen Madridin-instituutti julkaisee 13.4.2015 espanjankielisen antologian Pasión contenida en el silencio (”Hiljaisuuden intohimo”), joka esittelee valikoiman suomalaista, espanjalaisyleisön valitsemaa teatteritaidetta viimeisten kymmenen vuoden ajalta. Kyseessä on ensimmäinen suomalaista uutta teatteria Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa esittelevä teos.

Teokseen valitut näytelmät ovat Broken Heart Story (Saara Turunen), Kaaos (Mika Myllyaho), Tyttö tuli! (Otso Kautto), Fundamentalisti (Juha Jokela) sekä Kuningatarleikit (Antti Mikkola). Johdanto on Hanna Helavuoren (TINFO) käsialaa ja kaikki tekstit ovat Luisa Gutiérrez Ruizin kääntämiä.

Antologia tullaan esittelemään Chilessä Santiagon yhdessä kaupungin suurimmista kulttuurikeskuksista Gabriela Mistralissa (GAM) 14., 16. Ja 17. huhtikuuta. Tapahtumassa järjestetään lukudraamat ja työpajoja Otso Kauton ja Antti Mikkolan näytelmistä.

Madridissa kirjaa juhlistetaan Eurodram-festivaaleilla touko-kesäkuun taitteessa, jolloin yleisölle on tarjolla lukudraamoja antologian näytelmistä. Tämän lisäksi Kaaos on osa teatteriryhmä Barloventon tämän vuoden ohjelmistoa, ja tekstiä tullaan esittämään useissa teattereissa ympäri Espanjaa.

Julkaisu on toteutettu yhteistyössä Suomen Madridin suurlähetystön, Nordic Drama Cornerin (NDC) ja Teatro del Astillerosin kanssa ja se on osa laajempaa teatterijulkaisujen sarjaa. Antologian tavoitteena on tehdä suomalaista nykyteatteria tunnetuksi sekä Espanjassa että Latinalaisessa Amerikassa. Suomen Madridin-instituutin toiminta painottuu vuonna 2015 suomalaisen teatterin vientiin Etelä-Amerikkaan, ja Pasión contenida en el silencio toimii siltana näiden kahden teatterimaailman välillä.

Lisätietoa: www.madrid.fi
c/ Caracas 23, bajo
28010 Madrid
info(a)madrid.fi

Nordic Drama Corner (NDC) valvoo mainittujen kirjailijoiden oikeuksia.


Temen hallitusohjelmatavoitteet 2015-2019


I Työllistävää taidetta ja kulttuuria

Temen edustamat esittävän taiteen alat – elokuva-, sirkus-, tanssi-, teatteri- ja tv-ala ovat kollektiivisia, kollegiaalisia ja työvoimavaltaisia esittävän taiteen aloja. Työtä tehdään porukalla, harvoin yksin. Palkkakustannukset ovat huomattavat, jopa 80 % kustannuksista on palkkakustannuksia.

Esittävän taiteen alat ovat matalapalkka-aloja. Temen jäsenistä (yht. 4760 jäsentä) on merkittävä osa korkeakoulutettuja, mutta palkat todella matalia.

Työttömyyskassamme palkkatilaston mukaan vuonna 2014:

- Teatteriohjaajien ja dramaturgien kuukausipalkka oli 2373,-

- Tanssi- ja sirkustaiteilijoiden kuukausipalkka oli 2101,-.

- Lavastajien ja pukusuunnittelijoiden kuukausipalkka oli 2461,-

- Valo- ja äänisuunnittelijoiden kuukausipalkka oli 1962,-

- Elokuvatyöntekijöiden kuukausipalkka oli 2737,-

- Teatterien teknisen ja hallinnollisen henkilöstön kuukausipalkka oli 1750,-

Palkkatilasto on laadittu työnantajan toimittamien palkkatodistusten pohjalta ja koskee niitä "hyväosaisia" jäseniämme, jotka ovat saaneet kassasta ansiosidonnaista päivärahaa. Kelan etuuksista ei vastaavia tilastoja ole.

Kaikki leikkaukset ja säästöt heijastuvat suoraan taiteilijoiden ja työntekijöiden toimeentuloon ja työllisyyteen. Esittävän taiteen työllistämishankemääräraha teattereille vuoden 2015 valtion talousarviossa on merkittävä ja arvokas asia. Sen säilyminen valtion budjetissa on turvattava.

II Työntekijöille turvaa - myös freelancereille ja itsensätyöllistäjille

Työsuhdeturvaa on parannettava ja ammattiliitoille on säädettävä itsenäinen kanneoikeus.

Työntekijän perusoikeus on tietää oma työaikansa, joten nollatuntisopimukset on kiellettävä ja työaika määriteltävä tarkemmin.

Esittävän taiteen työvoimasta ja taiteilijoista merkittävä osuus on pätkätöitä tekeviä freelancereita ja vierailijoita. Temen jäsenkunnasta heitä on 50%. He matkustavat töiden perässä ympäri Suomea, mistä aiheutuu merkittäviä matkakustannuksia ja verotuksesta merkittäviä ansionmenetyksiä.

Jos freelancerit eivät saa matkakustannuksia koskevaa veropoikkeusta (koskien päivärahoja, matkustus- ja majoituskuluja), he eivät matkusta enää maakuntateattereihin ja muihin tuotantotöihin "kauas kotoa". Tämä tulee vaikuttamaan ennen pitkää vaikuttamaan esittävän taiteen taiteelliseen tasoon.

Itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi työsopimuslain tunnusmerkistöä työsuhdetyön ja yrittäjätyön rajanvedosta on täsmennettävä. Edellisellä hallituskaudella on tehty selvityksiä, joiden perusteella tarvittavat täsmennykset voi tehokkaasti toteuttaa.

Luova-ala vaatii luovia tekijöitä. Tekijöiden oikeutta kohtuullisiin korvauksiin sekä työehtoihin on edistettävä. Mahdollistamalla ammattijärjestöjen kollektiivinen neuvotteluoikeus sopimusehtoista tekijöiden puolesta ja kanneoikeus tekijäjärjestöille ovat tähän toivottu ja toimiva ratkaisu.

III Elokuva- ja av-ala

Teme on juuri neuvotellut elokuva- ja TV-alalle Euroopan joustavimman työehtosopimuksen saadakseen työnantajat järjestäytymään. Kolmeviikkoisjaksolla on mahdollista teettää jopa 150 tuntia, erityistilanteissa jopa 180 työtuntia. Joustavuuden vastapainoksi tarvitsemme varmuuden siitä, että työehtojen ylityksiä ei tapahdu. Lakia elokuvataiteen edistämisestä uudistetaan parhaillaan, ja Teme vaatii valvonnan sisällyttämistä tukijärjestelmiin. Lakiin elokuvataiteen edistämisestä täytyy saada säädöksiä siitä, että toistuvat työehto- tai työturvallisuusrikkomukset johtavat tukien eväämiseen tai takaisinmaksuun.

Elokuva- ja tv-alalle on saatava kannustintukijärjestelmä kansainvälisten tuotantojen houkuttelemiseksi Suomeen. Tuki tulee osoittaa tuotannoille, joihin palkataan suomalaisia elokuva- ja tv-alan ammattilaisia.

IV Vapaan kentän rahoitustilanne on epäinhimillinen

Esittävän taiteen ns. vapaalla kentällä toimivat työntekijät ja taiteilijat ovat suurelta osin pitkän linjan kokeneita ja kouluttautuneita ammattilaisia. Silti he työskentelevät harrastajamaisissa olosuhteissa. Merkittävä osa työstä tehdään ilman palkkaa. Tilanne on kestämätön inhimillisesti, sosiaalisesti ja taiteellisesti.

Pienetkin julkisen tuen lisäykset ovat tarpeen vapaalla kentällä, jotta alalla voidaan kehittää toimintaa pitkäjänteisemmin. Vapaan kentän rahoituksen nostamiselle ja kehittämiselle tulee luoda pidemmän aikavälin tuki- ja rahoitusohjelma.
V Prosentti taiteelle ja kulttuurille

Vuosina 2015 - 2019 hallitusohjelmaan tulee kirjata prosenttiperiaate, jonka mukaan taiteen ja kulttuurin budjetti on valtion budjetista yhden prosentin suuruinen nykyisen 0,8%:n sijaan.
VI Taide on kiihdytin ja katalysaattori

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon kansainvälisesti ja kansallisesti (mm. Cupore). Taiteen ja kulttuurin eheyttävä ja korjaava vaikutus on kiistaton - niin ihmisyksilölle kuin koko yhteiskunnalle.

Hallituksen pitää tunnistaa ja tunnustaa, että taide on tieteen veroinen yhteiskunnallinen ja yksilöllinen voimavara. Taiteella on itseisarvo, kuten tieteelläkin, eikä kumpaakaan pidä säästä hengiltä.

26.3.2015 Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton hallitus

www.teme.fi


Pienituloisille maksuttomia pääsylippuja Kaikukortilla


Pientuloiset voivat jatkossa käyttää espoolaisia kulttuuripalveluja maksutta. Kaupungissa kokeillaan 1.4. alkaen Kaikukorttia, joka on taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville henkilöille ja heidän lapsilleen suunnattu uusi alennuskortti. Valinnan siitä, käyttääkö kulttuuripalveluja vai ei, ei tulisi olla kiinni siitä onko siihen rahaa.

Kaikukortin kautta sosiaali- ja kulttuurialan välille syntyy uudenlaista yhteistyötä. Kortti on tarkoitettu espoolaisten sosiaalialan yhteisöjen asiakkaille, joita kiinnostaa, tai saattaisi kiinnostaa kulttuurielämään osallistuminen yksin, kaksin tai ryhmässä. Korttia jakavat Espoon aikuisten sosiaalityön yhdeksän yksikköä sekä Espoon työvoiman palvelukeskus, Espoon Klubitalo ja Valtakunnallinen Verso ry (entinen Työttömien ja velkaisten tuki ry).

Lisäksi kortti on jaossa Olarinluoman vastaanottokoti ja palvelu- sekä tukiasuntojen, Nepperssin huoltokodin sekä Sepänkylän tukiasuntolan asukkaille.

Yhteensä mukana on kahdeksan espoolaista kulttuurikohdetta.

Espoo on ensimmäinen kunta, jossa Kaikukorttia kokeillaan. Kortin kokeiluvaihe kestää vuoden 2015 loppuun. Tämän jälkeen mukaan pyritään samaan uusia kulttuurikohteita ja sosiaalialan yhteisöjä Espoossa.

Kaikukorttia kokeillaan vuoden 2015 jälkeen myös muualla Suomessa harvemmin asutulla alueella. Kaikukortti on tarkoitus ottaa asteittain pysyvään käyttöön koko maassa. Kaikukortti-kokeilua koordinoi valtakunnallinen Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n ylläpitämä Kulttuuria kaikille -palvelu. Kokeilun taustalla ovat opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n rahoittamat kehittämishankkeet "Kulttuuripassin pilotointihanke (9/2014-12/2015) sekä "Kulttuuripassin jatkohanke" (12/2014-12/2017).

Lisätietoja: www.kulttuuriakaikille.fi/kaikukortti
Facebook: www.facebook.com/kaikukortti

Lisätietoja:
Aura Linnapuomi, Kulttuuripassin pilotointihankkeen ja Kulttuuripassin jatkohankkeen hankejohtaja
Kulttuuria kaikille -palvelu, aura.linnapuomi(a)cultureforall.fi
puh: 040 931 0576
www.kulttuurikaikille.fiTAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Tanssikuu-festivaali 6.-8.4.2015, Pori


Pori Dance Company järjestää jo yhdeksättä kertaa kevään Tanssikuu-festivaalin. Festivaalilla käsitellään teemoina ihmisten hyvinvoinnin tasapainoilua ympäristön kanssa.

Festivaalilla nähdään tänä vuonna kaksi suomalaista kantaesitystä. Mikko Lampisen Havaintoja Maasta vie katsojan keskelle vallanhalun ja egoismin luomia illuusioita. Riku Lehtopolun ARK tutkii sitä ”miten sopeutua ahtaaksi käyvään maailmaan selviytyen itsenään keskellä anonyymien joukkoa.”

Pori Dance Company on jo usean vuoden ajan tehnyt yhteistyötä korealaisten tanssiammattilaisten kanssa. Yhteistyöhön on kuulunut myös se, että PDC: koreografioita on esitetty vastaavasti Etelä-Koreassa. Festivaalilla nähdään tänä vuonna Tree sekä GUT –The Silent Scream vierailevina esityksinä Etelä-Koreasta.

Havaintoja Maasta sekä ARK nähdään keväällä myös Turun Manilla-teatterissa.

Tanssikuu-festivaali Porin teatterissa 6.-8.4.2015.
Katso ohjelma täältä: http://www.poridancecompany.com/ajankohtaista


Performance and Ecology – case Finland, seminar, 11 April 2015, Berlin


The Theatre Academy within the University of the Arts Helsinki and Theatre Info Finland (TINFO) organise a seminar afternoon on performance and ecology. We would like to bring together the Art universities of performing arts, practitioners and curators to call attention to the new terrains of performing arts in the current age of the ecological turn and in the framework of posthumanism, as well as to call forth new forms of practice.

What has performance to do with ecological concerns?

How can performance respond to ecological resilience?

How can performing arts education open up new ways of thinking, questioning and problematizing?

What kind of alternatives does performance provide for human-centered thinking? How about relations between between humans, animals , machines and other objects?

Seminar afternoon on 11 April 2015 at GLS Campus, Kastanienallee 82, Berlin, www.gls-campus-berlin.de

View the programme leaflet (PDF)
Registration via this link: https://www.lyyti.fi/group/Seminar_Berlin

For further information:
TINFO / director Hanna Helavuori, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Kansainvälinen tanssifestivaali Ruutia! 14.-18.4.2015, Helsinki


Lasten ja nuorten tanssifestivaali Ruutia! yhdistää suomalaista ja kansainvälistä lasten tanssiteatteria. Ohjelmistossa nähdään muun muassa italialaisen Compagnia TPO:n visuaalinen tanssiteos Babayaga sekä afrosuomalainen tanssi- ja musiikkiesitys Kolme lintua.

Lisäksi pienimmille katsojille on luvassa lumoava audiovisuaalinen elämys, espanjalaisen Imaginartin teos Sensacional, jossa lapset pääsevät osallisiksi esitykseen.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin emännöimä Ruutia!-tanssifestivaali on vakiinnuttanut paikkansa pääkaupunkiseudun tanssitarjonnassa. Tänä vuonna festivaali järjestetään Kaapelitehtaalla Hurjaruuthin ja Zodiakin näyttämöillä sekä Teatterimuseon tiloissa 14.–18.4.2015. Festivaalia on järjestetty vuodesta 1997.

http://www.hurjaruuth.fi/fi/festivaalit/ruutia-tanssifestivaali-lapsille-ja-nuorille


Suomen Arvostelijain liiton Kritiikin päivä 18.4.2015, Helsinki


Aika: lauantai 18.4.2015 klo 13-16
Paikka: Tieteiden Talo, Helsinki

Kulttuuripolitiikkaa ja populismia

Mitä kaikkea kriitikon pitäisi tietää kulttuuripolitiikan linjauksista ja tuoreimmista päätöksistä? Valtaako kritiikin ja kulttuuripolitiikan populismi, jossa sekä media että politiikka kosiskelevat laajan yleisön makutottumuksia?

Näistä ja muista ajankohtaisista kulttuuripolitiikkaan ja -populismiin liittyvistä kysymyksistä keskustelemassa kirjallisuuskriitikko Mervi Kantokorpi, mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen, kulttuuripolitiikkaan erikoistunut toimittaja Taina Dahlgren sekä huhtikuussa julkaistavan Suomen taidepoliittisen käsikirjan toimittanut kuraattori-kuvataiteilija Jussi Koitela.

Keskustelua juontaa kulttuuritoimittaja-kriitikko Siskotuulikki Toijonen.

Lämpimästi tervetuloa!

www.sarv.fi


Kansainvälisyysseminaari ja "vaalivalvojaiset" 19.4.2015, Kansallisteatterin Lavaklubi


STOD ylpeänä esittää:

KANSAINVÄLISYYSSEMINAARI Kansallisteatterin Lavaklubilla su 19.4. alkaen klo 15

Oletko koskaan miettinyt, miten saisit esityksesi vietyä ulkomaille? Oletko halunnut päästä tekemään esityksiä Suomen rajojen ulkopuolella, mutta et ole tiennyt, kuinka edetä? Oletko toivonut, että esityksesi pääsisi ulkomaisille festareille?

Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan kysymykseen, niin kansainvälisyysseminaari on juuri sinun paikkasi. Tule kuulemaan neuvoja, vinkkejä ja kokemuksia, saamaan kullanarvoista tietoa ja kenties jakamaan sitä itsekin, sekä keskustelemaan kollegoidesi kanssa! Seminaarin pääaiheet ovat valmiiden esitysten vienti ulkomaille sekä keikan saaminen ulkomailta.

Illanvietto toimii myös vaalivalvojaisina

Tsekkaamme tasaisin väliajoin tulokset screeniltä ja toivomme parasta! Muistakaa äänestää ennen seminaariin saapumista!

Lue lisää päivän teemasta sekä ohjelmasta:
http://www.teme.fi/stod/2580-1904.html#.VRpn3eEnI0w

Tilaisuus on STODin jäsenille maksuton.

Muilta veloitamme 15 euroa. Maksu tilille: FI 13 5541 2820 0021 04. Viestikenttään: STOD KV. Tulosta maksukuitti mukaan.

STOD tarjoaa kaikille tilaisuuteen osallistujille kahvin/teen ja pienen kahvileivän.

Ilmoittautumiset ma 13.4. mennessä osoitteeseen: https://www.webropolsurveys.com/S/4F48FA20D4878EC0.par

STOD toivottaa jäsenensä ja kaikki muut aiheesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi!

Lisätietoja:
STODin yhteyshenkilö Sami Hiltunen
sami.hiltunen(a)teme.fi
puh (09) 2511 2147
www.teme.fi/stod


Suomen Teatterit ry:n viestintä- ja markkinointikoulutus 12.-13.5.2015, Kouvola


Suomen Teatterit ry:n viestintä- ja markkinointikoulutuksessa Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön 12.-13.5.2015 paneudutaan kielenhuoltoon sekä oman kirjoittamisen, myyvän tekstin ja verkkomateriaalien kehittämiseen.

Koulutus järjestetään Kouvolan Teatterissa (Salpausselänkatu 38, Kouvola) ja kouluttajana toimii seniorikonsultti ja toimittaja Jyrki Tuominen Scriptio Oy:sta.
 
Osallistumismaksu on 125 eur/hlö (sis. koulutuksen, materiaalit ja kahvitukset). Lounaat, illanvietto ja majoitus ovat omakustanteisia.
 
Ilmoittautuminen pyydetään tämän linkin kautta 17.4. mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/446D54369A272E30.par
Peruutukset maksutta 30.4. mennessä ja sen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme 50% kurssimaksusta.
 
Osallistujille järjestetään lounaat (omakustanteinen) Kouvolan Teatterissa. Lisäksi tiistai-illan ohjelmaan kuuluu Kouvolan Teatterin Sielun siskot –esitys, johon osallistujat voivat varata ja ostaa liput (12 €) itse suoraan Kouvolan Teatterista Jonna Savolaiselta: jonna.savolainen(a)kouvolanteatteri.fi.
Esityksen jälkeen syödään yhdessä Kouvolan Fransmannissa (omakustanteinen).
 
Osallistujille on varattu majoituskiintiö ajalle 11.-13.5. Original Sokos Hotel Vaakunasta (Hovioikeudenkatu 2, Kouvola) tiistaihin 21.4.2015 saakka. Hinnat 1 hh 88 eur/ 2 hh 108 eur .

Varaukset puh. 020 1234 651 tai reception.kouvola(a)sokoshotels.fi. Mainitse varauksen yhteydessä koodi ”Viestintä- ja markkinointikoulutus 2015”.

Koulutuksen ohjelma liitteenä (PDF).

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:
Hanna-Reetta Schreck
Järjestöasiantuntija
Suomen Teatterit ry – Finlands Teatrar rf
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
+358 9 2511 2150
hanna-reetta.schreck(a)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


12. kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali 10.-14.6.2015, Imatra


Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin pääesityksenä nähdään tänä vuonna kumouksellinen, hassu ja ihana musiikkikomedia OLÉ – Latin Music & Flamengo Comedy. Olé on kolmen huippuammattilaisen, Paul Moroccon (USA), Guillermo de Endayan (ESP) ja Marcial Heredian (ESP) esittämä flamencon ja latinalaisen musiikin siivittämä kuuma ja hullunhauska komedia, jossa mustalaisruhtinaatkin jongleeraavat. Esitys on sirkusta, klovneriaa, tulta, flamencoa ja kuumia rytmejä innoittajanaan salsa, swing, blues, jazz ja pop. Maailmalla supersuosittu ryhmä tulee nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Su 14.6. klo 19.00

 Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin vuoden 2015 festivaalin teema on ”NAURU LÄPI KYYNELTEN”. Festivaalin kaikki esitykset nähdään tänä vuonna Kulttuuritalo Virrassa. Monipuolista katuteatteria on tarjolla perinteiseen tapaan Koskenpartaan kävelykadulla koko festivaalin ajan. Festivaalin pääesiintyjät tulevat Englannista, Espanjasta ja Venäjältä. Ohjelmiston pääpaino on tänä vuonna sirkuksessa, klovneriassa ja tanssissa.

Lisätietoa: http://blackandwhitetheatre.net/

Vuodesta 2004 alkaen vuosittain järjestetty Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on Kaakkois-Suomen suurin kansainvälinen ammattiteatteriteatterifestivaali. Vuosien aikana festivaali on vakiinnuttanut paikkansa Etelä-Karjalan tapahtumakentässä ja kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tänä vuonna festivaali järjestetään jo 12. kerran. Katuteatteriohjelmisto julkaistaan toukokuussa.

Mustan ja Valkoisen Teatteri
Theatre of Black and White
tel: +358 46 5538 413; tel: +358 46 886 5740
mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com
http://blackandwhitetheatre.net/
Facebook


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia)


OKM: Kulttuuritilojen peruskorjaukset ja perustamishankkeet | hakuaika 29.5.2015 saakka


Avustukset on tarkoitettu kuntien kulttuuritoimintalaissa tarkoitetun kulttuuritoimintaa varten tarvittavavan tilan, museolaissa tarkoitetun museon, teatteri- ja orkesterilaissa  tarkoitetun teatterin ja orkesterin sekä taiteilijatilojen peruskorjaushankkeisiin.

Ministeriön keskeinen tavoite on tukea kulttuuritilojen työllisyyttä lisääviä peruskorjaushankkeita ja muusta käytöstä vapautuvan rakennuskannan muuttamista kulttuurikäyttöön.

Avustusta voidaan myöntää tilojen rakentamiseen, hankkimiseen ja peruskorjaukseen. Hankkeeseen voi sisältyä mainittuihin toimenpiteisiin liittyvää irtaimen omaisuuden hankintaa. Ensisijaisesti avustuksia myönnetään peruskorjaushankkeisiin.

Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntayhtymille, kuntien hallinnassa oleville yhteisöille, säätiöille, yhdistyksille sekä valtionosuuslaitoksien ylläpitäjille. Avustusta ei myönnetä valtiolle, seurakunnille, uskonnollisille yhteisöille eikä yksityisille henkilöille.

Valtionosuusjärjestelmän ulkopuolella olevat museot sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennusten entistämiskohteet voivat hakea valtionavustusta Museovirastolta. Opetus- ja kulttuuriministeriön määräraha ei koske näitä hakijoita.

Ennen avustuksen hakemista opetus- ja kulttuuriministeriöltä hakijan on syytä selvittää mahdollisuudet saada avustusta Euroopan Unionin rakennerahasto-ohjelmista.

Myönnettävien avustuksien suuruudet vaihtelevat hankkeiden koosta ja hakijoiden määrästä riippuen. Keskimäärin avustukset ovat olleet enintään 30 % hyväksyttävistä toteutuneista kustannuksista.

HUOM. AVUSTUSJÄRJESTELMÄ ON MUUTTUNUT VUONNA 2015!

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet täältä.

Hakuaika päättyy: 29.5.2015

Lisätietoja:
Tiina Eerikäinen, puh. 0295 3 30081, sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa tuotantotuki vuodelle 2016 | hakuaika 1.-30.4.2015


Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa julistaa haettavaksi osatuotantotuen vuodelle 2016. Tuotantotuen hakuaika on 1.4.–30.4.2015.

Osatuotantotukea myönnetään Pirkanmaan alueella toteutettaville ammattikentän uusille teoksille, taiteellisille projekteille ja hankkeille. Ensisijaisesti tuki kohdistetaan freelance-tanssitaiteilijoille. Myönnettyä tukea hallinnoi aluekeskus ja se kohdennetaan pääosin palkkauksiin. Tuki on aina osa kokonaisrahoitusta, joten valitut teokset, projektit ja hankkeet tarvitsevat muuta rahoitusta tuotannon toteuttamiseksi.

Tapauskohtaisesti osatuotantotuen saajille voidaan myöntää harjoitus- ja esitystilatuki Liikelaiturille. Osatuotantotuen hakijoilta edellytetään yleisötyösuunnitelmaa.

Tuotantotukihakemukset liitteineen toimitetaan määräpäivään klo 15.45 mennessä sähköisellä lomakkeella. Hakemusta ja liitteitä ei oteta postitse vastaan vaan kaikki materiaali lähetetään sähköisessä muodossa. Vain välttämättömässä tilanteessa voidaan yksittäinen liitemateriaali toimittaa myös postitse osoitteeseen:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus, Yliopistonkatu 58 D, 33100 Tampere.
Kirjekuoreen merkintä ”Tuotantotuki”. Liitemateriaalin tulee merkitä tuotannon ja hakijan nimi.

Päätökset tuotantotuista tehdään syksyn 2015 alussa.

Hakuohje ja -lomake:
http://www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa/tuotantohakulomakkeet/

Tiedustelut:
Toiminnanjohtaja Piia Kulin
p. 050 552 1138 / piia.kulin(a)sisasuomentanssi.fi
www.sisasuomentanssi.fi/pirkanmaa


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Avoin haku Eskusplosion12h -festivaalille 23-24.5.2015, Helsinki | haku 30.4. saakka


Eskus – Esitystaiteen keskus järjestää Eskusplosion12h -tapahtuman 23.–24.5.2015 Helsingin Suvilahdessa.

Eskusplosion on avoin ja kokeellinen esitystaiteen festivaali, taidetapahtuma ja yhdessäolon juhla. Esityksiä, ei-esityksiä, performansseja ja rituaaleja Esitystaiteen keskuksen tiloissa ja sen ympäristössä periaatteella "Anything Goes"!

Esityksiä ynnä muuta voi ilmoittaa mukaan 30.4. asti täyttämällä lomakkeen (linkki alla) tai toteuttaa tapahtuman aikana sopivilla alueilla myös ”ex tempore” -tyylisesti. Kaikki pyritään mahduttamaan mukaan. Tapahtuma toteutetaan talkoilla.

Tapahtuman sydän on länsi-afrikkalaisten muusikoiden isännöimä African Lounge, johon on aina hyvä palata jakamaan Eskusplosionin tajunnan räjäyttävät kokemukset.

Tervetuloa mukaan – esiintymään, yleisöksi, tai sekä että!

Lisätietoja:
Tuottaja: Toni Ledentsa / toni.ledentsa(at)eskus.fi
Tuotantoassitentti: Travis Nurminen / travis.nurminen(at)eskus.fi
Tel: +358 (0)45 144 3948
www.eskus.fi

Suvilahti, Puhdistamo, rakennus 6, 2. kerros
Kaasutehtaankatu 1 / 33, 00540 Helsinki

Ilmoittautumislomake (PDF)

Registration form (PDF)

Eskus pohjapiirros / Eskus floor plan (PDF)


Landscape. Environment. Creativity 25 Jun - 4 Jul 2015, Italy | application deadline 13 Apr


For several years, Inteatro Center in Polverigi has been supporting the application of new artistic languages and formats to themes connected to the environment, in order to encourage new visions of the world and alternative paradigms that are more in tune with  the surrounding environment.     

Thinking that Art can represent a key to an authentic and harmonic relationship between Man and Nature and contribute to the development of a sense of  responsibility towards the ecosystem,  Inteatro will inhabit, in the frame of its 37° Summer Festival (June 25th to July 4th) Villa Nappi Park in Polverigi.      

On Sunday, June 28th, a walk/event between landscape and artistic works led by actress and director Adriana Zamboni will involve and surprise the audience, inviting us to reflect on the  relationship between Man and Nature and on the necessity/possibility of a more sustainable and harmonic way of life.   
   
The call “P.A.C. Paesaggio Ambiente e Creatività (Landscape Environment and Creativity)” aims at   selecting unusual, audacious, innovative works. A maximum of 10 works (performances,   installations) will be selected and placed in the landscape.   

A popular jury and an experts jury will evaluate and vote the presented artistic projects: the first classified will receive a prize money of 500€.   
 
For more information, please download the application pack (PDF).

Application deadline: 13 April

www.inteatro.it/pac2015


Stipendiatenprogramm 2015 – 18. Internationale Schillertage 12.-20. Juni 2015 | deadline 26 April


Im Rahmen der 18. Internationalen Schillertage am Nationaltheater Mannheim, vom 12. bis 20. Juni 2015, werden unter dem Thema „Geschlossene Gesellschaft“ zahlreiche Auftragsproduktionen, Gastspiele, Diskussionen und Club- und Konzertnächte rund um Schillers Werk präsentiert.
 
Während des Festivals vergibt das Nationaltheater Mannheim Stipendien an nationale und internationale Studierende sowie Berufseinsteiger aus theaterrelevanten Bereichen. Werden Sie Teil des Festivals und widmen Sie sich mit renommierten Seminarleitern spannenden Fragestellungen und Diskursen zur Theaterlandschaft! Detaillierte Informationen zu dem Bewerbungsverfahren und Seminarprogramm können Sie dem angehängten Flyer entnehmen. Bewerbungsschluss ist der 26. April 2015.
 
Wir freuen uns sehr, wenn Sie das Programmheft an interessierte Studenten und Berufseinsteiger in Ihrem Haus weiterleiten. Gerne können Sie auch unseren Facebook-Beitrag teilen. Für Ihre Unterstützung danken wir Ihnen ganz herzlich und stehen gerne für Rückfragen zur Verfügung. Wir freuen uns über reges Interesse und zahlreiche Bewerbungen!
 
Festivalbüro Internationale Schillertage 2015


Diversia Festival 25-28 Sep 2015, Russia | application deadline 30 Apr


Contemporary Dance Duets Festival Diversia 2015 will take place in Kostroma (Russia) on September, 25th — 28th. The main programme of the Diversia Festival presents 15-60 minutes' contemporary dance performances with two performers on stage.

Diversia Festival covers full accommodation for the participants during the whole Festival and transfer in Russia. Diversia Festival assists in funding for the flights and visas. Diversia Festival does not pay any artistic fee.

Deadline: 30 April

Find all information online.


The Future Europe Festival 2016, the Netherlands | application deadline 3 May 2015


The Future Europe Festival is a one-off, major cultural festival featuring performing arts, visual arts, design and storytelling. The festival will be held in Amsterdam in 2016 as part of the Cultural Programme accompanying the Netherlands’ chairmanship of the European Union. The organisers, envisage a festival, which is open to original and inspiring ideas. The organisers call on innovative and creative talent to present their plans and, in partnership with us, forge new connections.

Funding support is included (check carefully the guidelines)

Deadline: 3 May

Find al details online.


Skupi Festival, November 2015, Skopje, Macedonia | deadline for applications: 30 June 2015


The International Theater Festival “Skupi Festival” is announcing an open call for participation on this year’s ninth edition of the festival that is annually held during November in Skopje, Macedonia. This year the stage of the festival will be the premise of The Youth Cultural Center in Skopje.

ITF “SkupiFestival” open call for admission will be open for theatre groups for three month, till 30th of June. All participants selected from the open call will be known by the beginning of August.

We encourage you to apply for entrance by sending your application to Festival Head Office address:

International Theater Festival Skupi Festival
bul.Goce Delcev 11, TC Mavrovka loc.14 – prizemje,
1000 Skopje, Republic of Macedonia
Or via e-mail on the following address:
skupifestival(a)yahoo.com

Read more online.

Application form (PDF)


TYÖPAIKKOJA


Aiemmissa TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Jyväskylän kaupunginteatteri hakee teatterinjohtajaa


Teatterinjohtaja johtaa ja kehittää Jyväskylän kaupunginteatterin toimintaa, päättää ohjelmistosta, vastaa toiminnan suunnittelusta, valvonnasta ja tuloksellisuudesta sekä suunnittelee ja valvoo talousarvion toteutumista. Teatterinjohtaja toimii teatterin edustajana kunnallisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Viran kelpoisuusehtona on ylempi korkeakoulututkinto tai muu virkaan soveltuva koulutus sekä hyvä teatterialan tuntemus.

Tehtävän menestyksekäs hoitaminen edellyttää lisäksi:
- esimieskokemusta
- erinomaisia neuvottelu-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja
- kykyä hallinnon ja taiteellisen toiminnan yhteensovittamiseen
- näkemyksellistä otetta toiminnan kehittämiseen
- teatterinhallinnon laajaa tuntemusta
- valmiuksia kansalliseen ja kansainväliseen suhdetoimintaan
- suomen ja englannin kielen sujuvaa suullista ja kirjallista taitoa

Teatterinjohtajan virka täytetään 5 + 3 vuoden määräajaksi 1.8.2015 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Hakuaika: 26.3.-15.4.2015

Palkkaus ja muut virkasuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Virassa noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa. Virkaan valitun on ennen viran vastaanottamista esitettävä hyväksyttävä todistus terveydentilastaan.

Linkki Jyväskylän kaupunginteatterin johtajan hakuun: http://www.jyvaskyla.fi/rekrytointi/avoimet_tyopaikat

Yhteystiedot:
Vastuualuejohtaja Ari Karimäki, puh. 0500 543 654
teatterinjohtaja Kari Arffman, puh. 040 703 4735
Sähköpostitse etunimi.sukunimi(a)jkl.fi

www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri


Hankevastaava Suomen Benelux-instituuttiin


Etsimme 1.9.2015 lähtien hankevastaavaa tuotannon ja viestinnän tehtäviin määräaikaiseen työsuhteeseen 31.12.2016 saakka.

Benelux-instituutin hankevastaava suhtautuu intohimoisesti sisältöihin ja haluaa kehittää toimintaamme osana tiivistä tiimiämme. Hänellä on laaja ymmärrys sekä Suomen että kohdemaidemme kulttuurikentästä, vahva näyttö kulttuurituotantojen toteuttamisesta ja taloudesta, vankka käytännön asiantuntemus viestinnästä sekä kykyä luovaan ajatteluun. Hänellä on tehtävään soveltuva koulutus.

Instituutin hankevastaava huolehtii nimettyjen v. 2015-2016 ohjelmahankkeiden tuotannosta ja kehittämisestä kulttuurin eri aloilla ja tukee mahdollisuuksien mukaan instituutin muuta ohjelmatoimintaa. Työnsä puitteissa hän  vastaa myös instituutin viestinnästä kotisivuilla, uutiskirjeissä ja eri sosiaalisen median kanavissa. Arvostamme oma-aloitteista, itsenäistä työotetta, organisointikykyä ja hyviä vuorovaikutustaitoja.  Näppärät tieto- ja viestintätekniikkataidot ja terävä kynä ovat tärkeitä. Erinomainen suullinen ja kirjallinen suomen ja englannin kielen taito sekä esiintymisvalmius ovat välttämättömiä edellytyksiä työn onnistumiselle. Hollannin ja/tai ranskan kielen taito on eduksi.

Tarjoamme sinulle mahdollisuuden työskennellä kivassa työpaikassa Euroopan sydämessä, luoda uutta sekä kasvaa ja kehittyä työssäsi. Pääasiallinen toimipaikkasi on Bryssel, mutta työ vie sinua toisinaan myös Suomeen, Luxemburgiin ja Alankomaihin.

Hakemukset palkkatoivomuksineen lähetetään Benelux-instituutin johtajan sähköpostiin  Aleksi.Malmberg(a)finncult.be tai postitse rue de l’Arbre/Boomstraat 14/3, B-1000 Bruxelles/Brussel. Kuoreen merkintä ”Hankevastaava”. Hakemusten tulee olla perillä viimeistään keskiviikkona 15.4.2015 klo 17.

www.finncult.be


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Berlin Summer University of the Arts 2015


Enclosed you will find the programme for the Berlin Summer University of the Arts 2015 at the Berlin University of the Arts (UdK).

A wide spectrum of courses in Music, Fine Arts, Design/Service Design and the Performing Arts as well as interdisciplinary workshops is supplemented by seminars in Creative Entrepreneurship, Self-Marketing and Arts Management.

All current information about the courses (deadlines, fees, accommodation) as well as online registration is available on our website: www.summer-university.udk-berlin.de

If you would like more information or course material, or have any further questions about our programme please feel free to contact us at any time at: summer-courses@udk-berlin.de.

Warm regards and thanks, 
The Berlin Summer University of the Arts Team

Berlin Summer University of the Arts
Universität der Künste Berlin
Berlin Career College
International Summer School of Creative Entrepreneurship/ISSCE
www.summer-university.udk-berlin.de
tel. 030-31852087
fax. 030-31852690

Find us on Facebook.


Workshops: Chekhov International Theatre School in Melikhovo, Russia


If you are an actor, stage director or acting coach looking for new inspiration and discoveries within your artistic work, you will want to embrace this exceptional opportunity to celebrate the 120th anniversary of Chekhov’s “The Seagull” through highly educational venues during 2015 at Chekhov International Theatre School in Melikhovo.

We welcome and invite you to join us for a unique, artistic work experience. As an artist, you will touch upon and gain new discoveries and skills into the mysteries of Chekhov’s extraordinary masterpiece “The Seagull.” Through educational laboratories, we will offer professional development experiences to challenge how theatre is taught. We aim to provide a platform for sharing knowledge and practices of theatre professionals in an effort to renew dialogue at the international level about the Theatre of The Future.

Residential setting, 02 – 08 August 2015
THE ALCHEMY OF PERCEPTION
with SLAVA KOKORIN and ZOYA ZADOROZHNAYA (Russia)

Residential setting, 31 August – 09 September 2015
THE ART OF CHARACTERIZATION
with ULRICH MEYER – HORSCH (Germany)

Residential setting, 11 – 19 August 2015
BEYOND THE MAGICAL THRESHOLD
with MARJO RIIKKA MAKELA (Finland)

Residential setting, 14 – 19 September 2015
ANTON CHEKHOV: THE DEATH AND THE ACTOR’S BIRTH AT NEWDRAMA THEATRE
with Prof. Dr. JURIJ ALSCHITZ (Germany)
 
Visit www.chekhovtheatreschool.com for more information on the venues and how you can apply today. If you have any questions about participation, please contact Project Coordinator Viktor Melnikov at Feedback(a)chekhovtheatreschool.com.


MUITA ILMOITUKSIA


Hillman huutokaupataan Lahdessa


Lahden kaupunginteatteri aikoo huutokaupata Katsastus-näytelmän viimeisenä esityspäivänä peltisen pääosan esittäjän eli Hillman 4 D Super Minx Sport –henkilöauton.
Aika 25.4.2015, klo 18:00

Paikka: Lahden kaupunginteatterin etupiha
Myyjä: Lahden kaupunki, sivistystoimiala, kaupunginteatteri

Pohjahinta 1.000 €
Huudot ovat nostohuutoja, pienin korotus on 100 €.
Auto myydään siinä kunnossa ja varusteilla kuin se huutokauppahetkellä on. Kaupan kohteelle ei anneta takuuta taikka vaihto- tai palautusoikeutta.
”Pikku vikoja. Heleppo korjata.”

Ja autohan todellakin on katsastettu -  ja useasti!
Lisätietoja liitteenä olevasta asiakirjasta (PDF).

Katsastus perustuu Joni Skiftesvikin kolmeen novelliin ja monille se on tuttu kulttimaineeseen nousseesta Matti Ijäksen ohjaamasta tv-elokuvasta. Ensimmäisen kerran se nähtiin teatterinnäyttämöllä Oulun kaupunginteatterissa 2010. Lahden kaupunginteatterin version on ohjannut Heikki Kujanpää ja se sai ensi-iltansa 31.10.2014.

Tervetuloa huutamaan!

Lahden kaupunginteatteri – elämysten olohuone

Jetta Kuitunen
teatterisihteeri
Lahden kaupunginteatteri
Kirkkokatu 14, 15140 Lahti
tel +358 3 814 3203
gsm +358 50 3836540

twitter.com/tinfotweets

Berlin_leaflet

stefi_markkinointikoulutus_ohjelma

hillman-huutokauppa

summeruniversity_programme

schillertage_seminarprogramm

applicationform_skupifestival