29.03.2012

TINFO-tiedote 13 / 29.3.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

HAKUJA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA

Pääsiäisviikon TINFO-tiedote ilmestyy jo ke 4.4! Viimeistään ti 3.4. aamupäivän aikana toimitettu aineisto pyritään julkaisemaan ensi viikon tiedotteessa.

Sähköposti: tinfo(at)tinfo.fi

 

·MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

TEATTERI EI OLE YRITYS TAI KULUTUSHYÖDYKE

Puolasssa teatterintekijät ovat huolestuneita taiteellisten teatterien alasajosta. Paikallisten teattereiden taiteellisia johtajia on saanut väistyä business-orientoituneiden manageri-johtajien tieltä. Tällaisia siirtoja tehtiin ilman, että asiasta olisi keskusteltu ministeriön kanssa. Pääkaupungilta puuttuu johdonmukainen teatteripolitiikka. Se on leikannut teatteribudjettiaan 10%:lla 90:stä 80:een miljoonaan zlotyyn ja samaan aikaan kasvattanut markkinontibudjettiaan lähes kaksinkertaiseksi. Teattereiden määrärahoja leikataan, teatterit velkaantuvat ja sitten onkin hyvä tekosyy päästä eroon taiteellisista johtajista. Jos haluat vaikuttaa, tee se.

KONSERVATISOIDU TAI TUHOUDU

Englannissa käydään kriittistä keskustelua siitä, tukeeko Arts Council turvateatterin tekemistä vai rohkaiseeko se riskinottoon. Keskustelu sai alkunsa blogikirjoituksesta, jossa ilmaistiin huoli alueellisten teatterien asemasta, ja jatkui sitten Arts Councilin teatteriosaston johtajan Neil Darlisonin puolustuspuheenvuorolla

”Teatteri ei ole avaruustiedettä. Yleisöä on helppo miellyttää, se haluaa sitä, mitä se on aina halunnut. Alueellisten teattereidenkin on otettava riskejä – miksei Arts Council auta?” kysyy kirjoittaja. Teattereiden rahoittajaa Arts Councilia on kuulemma helppo miellyttää: myyt vain niin monta lippua kuin pystyt, koska Arts Council arvioi myöntämänsä tuen määrää per ostettu lippu. Varovaisuus ja konservatiivinen ohjelmistosuunnittelu astuvat tällaisessa logiikassa peliin. Konservatisoidu tai muutoin tuhoudut, on kirjoittajan kyynisrealistinen neuvo teattereille, jotka mielivät Arts Councilin rahoitusta.

Arts Councilin Darlisonin kommentit ovat sitä tuttua huttua: on toimittava vallitsevien taloudellisten tosiasioiden kehyksissä. Mutta hän kiistää syytteet viitaten viime vuonna tehtyihin rahoituspäätöksiin ja 45 miljoonan punnan kiertuetukeen. Ja Darlisonin sanoin: ”Parhaat teokset syntyvät, kun taiteilijat uskovat intohimoisesti siihen, mitä ovat tekemässä. Ei taiteilijan tarvitse etukäteen kalkyloida minkä suuruinen katsojakunta hänen teostaan tulee arvostamaan. Merkittävää taidetta ei ole olemassa ilman rohkeutta ja riskinottoa. ”

TEATTERILINKO

Haaveilen teatterilingosta. Jos olisi olemassa kapseli, joka imaisisi minut ja veisi — ei mihinkään Mariaanien hautaan vaan esimerkiksi Rovaniemelle, Kajaaniin, Lappeenrantaan — kaikkialle sinne Helsingin ulkopuolelle, missä tehdään kiinnostavaa teatteria. Mieli palaa nähdä Okko Leon Kansallissankari, jonka Vihtori Rämä ohjaa. Lappeenrannassa haluaisin nähdä Lauri Maijalan ja Jari Juutisen sovituksen Tolstoin Hevosen tarinasta, jonka Maijala on ohjannut. Ja haluaisin nähdä Nukketeatteri Akseli Klonkin viisiosaisen omaelämäkerrallisen trilogian kolmannen osan Marja-Liisa H/K, tarinan Marja-Liisa Kirvesniemestä (os. Hämäläinen) Oulussa. Miltä kuulostaa Pussikalja Blues livenä? Nyt voin vain kuvitella.

Onneksi ei mennyt sivu suun Helsingissä Valtimonteatterin Titta Halisen dramatisoima ja Niina Hosiasluoman ohjaama Kalliossa suhisee. Halinen ja Hosiasluoma ovat anarkistisen underground-trashin lahja jäyhäjököttäjäsuomalaisille. Täällä se on Kalliossa Villin Metsän takainen Villi Maailma. Jos vain voisin kuulla Mikko Laurosen monologia kevään tulosta maalla tai kaupungissa! Eikä onneksi mene ohitse Esitystaiteen Seuran Napoleon Pink Horse.

Lohdukkeeksi katkelma Maijalan ohjaajan sanasta Hevosen tarinaan:

”Minä pelkään kaikista eniten sitä, että kuolemani hetkellä ymmärrän elämäni olleen merkityksetöntä. Pelkään, että muistotilaisuudessa minusta sanotaan, että olen ollut ihan lahjakas, ihan mukava ihminen, kelpo kaveri, mutta jotain aivan muuta kuin jotkut toiset. Tässä näytelmässä on paljon lainoja muilta teatterintekijöiltä. Kanonisoiduilta ihmisiltä, jotka ovat jättäneet jälkensä tuleville sukupolville. Kun heidän nimensä mainitsee, herättää se välittömän mielikuvan, puolesta tai vastaan. Se ärsyttää minua. En voi sietää itseäni lahjakkaampia ihmisiä, tuskin voin nauttia edes läheisimpieni menestyksestä. Minä elän maailmassa, jossa kaikki ovat kilpailijoita keskenään. Minä vihaan sellaista maailmaa, mutta en omalla toiminnallani tee elettäkään sen muuttamiseksi. Vihaan sitä, mutta haluan selviytyä maaliin ylivoimaisena voittajana. Kultamitali kaulassa on helppo olla empaattinen häviäjiä kohtaan. ... Minut pysäytti Iltasanomien lehtiartikkeli, jossa saattohoitajalta kysyttiin, mitä ihmiset eniten katuvat ennen kuolemaansa. Kuoleva ihminen katuu liikaa työntekoa, elämätöntä elämää ja jatkuvaa stressiä tulevasta.”

TAIVEX ON ARVIOITU! MITÄ TARVITAAN?

Taiteen tiedotuskeskusten ja kaupunkien yhteinen ESR-rahoitteinen vientivalmennushanke TAIVEX on saatettu kunnialla ja kiitoksella paitsi loppuun myös kirjoihin ja kansiin arvioiduksi. Menestyäkseen kansainvälisesti suomalainen taidekenttä tarvitsee myös osaavia tuottajia. Menestyksen avain on tuottajien laadukkaassa korkeakoulutuksessa ja täydennyskoulutuksessa. Tässä kehittämisehdotuksessa pallo heitetään taideyliopistolle, joka toivottavasti ottaa ehdotuksesta kopin. Ja jos vielä tuottajatkin saisivat markkinaselvitys- ja verkostoitumismatkoihin kohdennettua tukea.

YHTEISKUNTATAKUUTA TÄSMÄTYÖLLISTÄMÄLLÄ

Nuorille työtä joustavasti täsmätyöllistämällä. Rahaa ei pidä byrokratiaan palaman. Eikä toden totta palanut nuorten taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistämishankkeessa, jota hallinnoi Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry. Nyt ehdotetaan työ- ja elinkeinokeskuksia hoitamaan tätä työllistämisrumbaa. Ei mitään TE-keskuksia vastaan, mutta kun meillä on hyviä kokemuksia parhaista käytännöistä, niin miksi ei jatketa samoilla linjoilla.


·USKO TOKI

 Usko Toki 13

 

·UUTISIA

 

·TAIVEX-hankkeen loppuraportti julkaistu

Tuottajille, managereille, agenteille, galleristeille ja muille taiteen välittäjätahon toimijoille räätälöity kaksi- ja puolivuotinen (2009–2011) TAIVEX-vientivalmennusohjelma päättyi vuodenvaihteessa. Mitkä olivat hankkeen tulokset?

TAIVEX järjesti 2,5 vuoden aikana 38 koulutusjaksoa, 21 opintomatkaa ja 16 seminaaria sekä lisäksi mentorointia 59 opiskelijalle. Määrällisillä mittareilla arvioiden hanke oli tehokas ja onnistunut. Määrällisiä mittareitakin tärkeämpiä ovat kuitenkin laadulliset tulokset ja hankkeen vaikuttavuus, joista nyt julkaistu loppuraportti kertoo.

Hankkeen toteuttajien tavoitteena oli hankearvioinnin kautta tuoda esiin TAIVEXiin osallistuneiden taiteen välittäjäportaan ammattilaisten ajatukset ja mielipiteet. Arvioinnin avulla haluttiin tietää, minkälaisia vaikutuksia koulutusohjelmaan osallistumisella oli heille ollut ja miten vaikutukset realisoituivat heidän ajattelussaan, asenteissaan ja toiminnassaan. Tämän vuoksi hankkeen arviointi toteutettiin perusteellisesti. Laajaan hankearviointiin vastasi 82 % vientivalmennusohjelmaa suorittaneista opiskelijoista.

Arvioinnin perusteella vientivalmennusohjelman suurimmiksi onnistumisiksi koulutukseen osallistuneiden näkökulmasta nousivat mm.
1) yhteistyö- ja kollegaverkostojen muodostuminen,
2) osallistujien (taiteen välittäjäportaassa työskentelevien ammattilaisten ammatillisen identiteetin selkeytyminen ja voimistuminen) ja
3) ammatillisen osaamisen kasvu.

Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Loppuraportin on laatinut projektipäällikkö Nea Leo ja taittanut tilastonlaatija Piia Volmari. Raportissa käytetyt kuvat sekä opiskelijoiden kommentit on poimittu projektikoordinaattori Laura Pekkalan keräämästä arviointiaineistosta. TAIVEXin toteutuksesta ja hallinnosta vastasi TINFO – Teatterin tiedotuskeskus. TINFOn lisäksi projektin suunnittelussa ja toteutuksessa olivat mukana Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset, FILI – Finnish Literature Exchange ja Näyttelyvaihtokeskus FRAME, Helsingin, Tampereen ja Turun kaupungit sekä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus.

TAIVEX oli osa opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallista, Euroopan Sosiaalirahaston tuella toteutettua Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa sekä Luova Suomi -hankekokonaisuutta. Hankkeen päärahoittaja oli Hämeen ELY-keskus.

Lisätietoja:
Nea Leo
projektipäällikkö
TAIVEX²
nea.leo(at)taivex.fi

Visit our web page to find out more:

Like TAIVEX² in Facebook and stay updated:

 


 

·Passion&Mordin Woyzeck Bogotassa

Laura Jäntin ohjaama Georg Büchnerin Woyzeck nähdään vaihtoehtoteatterin festivaalilla Bogotassa La Candelaria-teatterissa 6.4.2012. Tämä alun perin teatteri Avoimien Ovien tuotanto sai ensi-iltansa Suomessa 2010, mutta nykyään itsenäisenä ryhmänä liikkuva tekijäryhmä on käyttänyt Passion&Mord –nimeä Woyzeckin Berliinin vierailusta (2011) alkaen.

Festivaalille osallistuu yli 8o ryhmää. Lukuisten esitysten lisäksi festivaalilla on runsas kurssi- ja seminaariohjelma. Kolumbialaisten ryhmien ja Passion&Mordin lisäksi festivaalille on kutsuttu esityksiä Perusta, Ecuadorista, Meksikosta, Kuubasta, Yhdysvalloista ja Japanista.

El Festival de Teatro Alternativo - Bogotá
Festivaaliohjelma


 

·Heini Tolalle Minna Canthin seuran palkinto

Minnan Canthin seura on myöntänyt tämän vuoden kulttuuripalkintonsa ohjaaja-dramaturgi Heini Tolalle. Minna Canthin päivänä 19.3. luovutetun palkinnon perusteena on tunnustus korkeatasoisesta työstä, jolla ohjaajan on vakuuttanut uudet katsojat Minna Canthin tuotannon ajankohtaisuudesta ja puhuttelevuudesta.


 

·Kaisa Korhosen ”Kiihottavasti totta” ilmestyy ruotsiksi

Teatterikorkeakoulu on julkaissut ruotsinnoksen ”Människan som skådeplats”, joka on osa Kaisa Korhosen ja Hanna-Leena Helavuoren teoksesta ”Kiihottavasti totta” (Like 2008).

Kaisa Korhonen on ohjaaja, taiteilijaprofessori ja teatteritaiteen kunniatohtori. Hän on ohjannut lukuisissa vapaissa teatteriryhmissä ja kaupunginteattereissa Suomessa ja tehnyt ohjauksia myös muissa Pohjoismaissa sekä Venäjällä. Korhonen on opettanut useissa korkeakouluissa, ja teatteriammattilaisten keskuudessa häntä arvostetaan taitavana opettajana. Korhosen visuaaliset ohjaukset perustuvat tekstin perusteelliseen lukemiseen sekä tiiviiseen yhteistyöhön työryhmän ja näyttelijöiden kanssa.

Tässä keskustelukirjassa hän puhuu viisaasti ja havainnollisesti teatterista, ohjaamisesta ja taiteensa motiiveista.

– Tutkija Hanna-Leena Helavuoren kanssa vuosina 2003–2008 käytyjen keskustelujen ajatuksena oli verbalisoida näkemyksiä ohjaajan työstä meneillään olevien ohjausprosessien perusteella. ”Människan som skådeplats” on yhteenveto näistä keskusteluista. Pois on jätetty kohtia, jotka vaativat erityistä perehtyneisyyttä suomenkielisen teatterin, kirjallisuuden ja historian kontekstiin, Kaisa Korhonen kertoo.

Teoksen on kääntänyt Ulrika Enckell. Projekti sai tukea Svenska kulturfondenilta ja Eugène, Elisabeth ja Birgit Nygrénin säätiöltä.

Människan som skådeplats. En bearbetning av Hanna-Leena Helavuoris samtal med Kaisa Korhonen i boken Kiihottavasti totta (Like 2008). Teatterikorkeakoulun julkaisusarja 41. ISBN (painettu): 978-952-9765-71-3, ISBN (verkkojulkaisu): 978-952-9765-72-0. Hinta 10 €.

Arvostelukappaleet: Teatterikorkeakoulun kirjasto, library(at)teak.fi, puh. 0400 792 096

Kirjaa voi voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta library(at)teak.fi.


 

·Loistavan vastaanoton saanut LOIKKA-tanssielokuvafestivaali saa uudet taiteelliset johtajat

Tanssielokuvafestivaali LOIKKA järjestettiin menestyksekkäästi viidettä kertaa 22.-25.3.2012. Festivaalin kokonaiskävijämäärä sekä elokuvanäytösten katsojamäärät jatkoivat kasvuaan edellisestä vuodesta. Kokonaiskävijämäärä oli yli 1400 kävijää. Elokuvanäytöksistä täydet salit keräsivät koululaisnäytökset sekä Pina 3D -elokuvan esitys. Suosittuja olivat myös ammattilaisraadin valitsemat näytökset, alan ammattilaisille suunnatut Encounters-seminaari ja Tanssivideojamit-työpaja sekä LOIKKAA! -festivaaliklubi.

Festivaalin perustanut ja viisi vuotta festivaalin taiteellisena johtajana toiminut Hanna Pajala-Assefa jättää paikkansa ja vetovastuun ottavat eturivin tanssitaiteilijoihin kuuluvat Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio.

Lue lisää


 

·HAKUJA

 

·TINFO-apurahan jatkuva haku näytelmien käännöksille

TINFO - Teatterin tiedotuskeskus jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien kääntämiseen. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaryhmä kokoontuu vuosittain 4-5 kertaa. TINFO ei jaa apurahoja käännettyjen näytelmien julkaisuihin, antologioihin tms, vaan tukee näytelmien kansainvälistä esittämistä. Painettuihin julkaisuihin on edelleen mahdollisuus hakea apurahaa FILIn kautta.

Lue lisää

 


 

·Luovimo vie yrityksesi maailmalle!

Luovimo – luovien alojen kansainvälistymisohjelman uusi hakukierros on nyt alkanut. Ohjelma tukee mukana olevien yritysten kansainvälistymistä ja aktivoi luovien toimialojen ja yritysten välistä yhteistyötä. Mukaan valitaan jälleen 20 innovatiivista palvelu- tai sisältökonseptia esimerkiksi muotoilun-, elokuvan-, tv/av-, musiikin-, esittävien taiteiden tai pelitoimialoilta.

Ohjelma toteutetaan 1.5.2012 - 31.12.2013 Helsingissä.

Luovimoon voit hakea täyttämällä hakulomakkeen tästä. Haku ohjelmaan päättyy 6.4 ja ilmoitamme mukaan valituille yrityksille viimeistään 30.4.2012 mennessä.

Lue lisää

Lisätietoja:
Leena Arvonen
projektipäällikkö
leena.arvonen(at)finpro.fi


 

·Harjoittelupaikkoja avoinna Tero Saarinen Companyssa: Kesä 2012 ja kausi 2012-2013

Euroopan merkittävimpiin nykytanssiryhmiin lukeutuva Tero Saarinen Company tarjoaa harjoittelupaikkoja markkinointiin, viestintään ja kulttuurintuottamiseen liittyvistä tehtävistä kiinnostuneille kesäksi 2012 sekä kaudelle 2012–2013. Tarkempi työnkuva määritellään harjoittelijan opiskelu- ja työtaustan sekä oman kiinnostuksen mukaan. Ensimmäiset harjoittelupaikat täytetään toukokuun 2012 lopulla.

Lisätietoja täältä


 

·TAPAHTUMIA

 

·Tanssivirtaa Tampereella - Nykytanssifestivaalin 15. juhlavuosi tarjoaa energiaa ja kontrasteja
 
Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuo kaupunkiin kevätauringon saattelemana tämän hetken nykytanssin katsauksen.  Festivaalin ohjelmisto luo kontrasteja vahvasta ryhmädynamiikasta intensiivisiin duettoihin ja herkkiin sooloihin. 15. juhlavuottaan viettävä kuusipäiväinen festivaali esittelee joka ilta tekijän Suomen nykytanssin huipulta 17.-22.4.2012.

Ohjelmisto kokonaisuudessaan täältä

 


 

·Teatterin luontosuhteen pohtiminen jatkuu Hyrynsalmella

Kajaanin Teatteritapaamisen ensimmäinen osio järjestettiin tammikuussa Mustarinda-seuran tiloissa Hyrynsalmella. Pohdimme parin päivän ajan teatterin ja luonnon suhdetta hyvällä porukalla ja lämpimässä tunnelmassa. Nyt tapahtuma jatkuu toukokuussa 17-20.5.2012 edelleen Mustarindassa.

Lisätietoja

 


 

·SCHÖNE AUSSICHT 2012 (Bright View) - 8th International and 14th Baden-Württemberg Children and Youth Theatre Festival 16.-24.6.2012, Stuttgart, Germany

Every 2 years the festival SCHÖNE AUSSICHT (Bright View) in Stuttgart focuses for one week on
international and Baden-Württemberg Children and Youth Theatres. Extraordinary performances from Europe and abroad are presented to the public, both theatre people and the young audience, to show the amazing variety of theatre arts for children and youth. Since 2004, the festival is organised and curated by Junges Ensemble Stuttgart (JES), the city’s Children and Youth Theatre and since its opening one of the most renowned theatre houses for a young audience in Germany.

Lisätietoa ja ohjelma

Hintatietoja


 

KOULUTUSTA

 

·TEKIJÄ-hankkeen koulutus 11.-12.4.2012 Espoon kaupunginteatterilla

”Kiertueella ei olla yksin" – Välittäjäorganisaatiot, kiertue-esitykset ja vastaanottavat teatterit

TEKIJÄ-hankkeen Espoon koulutusjaksolla 11.–12.4.2012 uusia yhteistyö- ja toimintamalleja avataan keskustelemalla välittäjäorganisaatioista ja teattereiden alueellisista rooleista. Lisäksi kuullaan kiertuetoiminnasta ja -mahdollisuuksista Ruotsissa. Iltaohjelmassa 11.4. klo 19.00 Jan Lauwers & Needcompanyn The Art of Entertainment.

Tarkempi ohjelma ja puhujat täältä.

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti TEKIJÄ-hankkeessa mukana oleville toimijoille, mutta myös muut ovat tervetulleita mukaan mikäli paikkoja riittää!

Ilmoittautumiset 9.4.2012 mennessä. -> Ilmoittautumiseen
 
Lisätietoja: Laura Pekkala, 040 1901 201, laura.m.pekkala(at)uta.fi

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 


 

·Tiedotus- ja markkinointikoulutus 10.-11.5.2012

Suomen Teatterit ry järjestää koulutusseminaarin teattereiden tiedottajille ja markkinointihenkilökunnalle tänä vuonna Seinäjoen kaupunginteatterissa 10.–11.5.2012 (Seinäjoen kaupunginteatteri, Elissa-studio, Alvar Aallon katu 12, Seinäjoki).

Päivien aikana pohditaan teatterin viestintästrategian laadintaa ja siihen liittyviä haasteita sekä oman työn arvioinnin mittareita professori Elisa Juholinin johdolla. Hanna Kuustie kertoo meille teattereiden viestintätyötä koskevasta tutkimuksesta, sen tuloksista ja tulevaisuuden näkymistä. Aura Linnapuomi johdattaa meidät saavutettavan viestinnän peruskysymysten äärelle samalla, kun Hanna-Reetta Schreck kertoo STEFI:n Esteettömyyskartoituksen tuloksista. Tutustumme myös Ilkan kulttuuritoimitukseen ja Väli-Suomen mediaan sekä kartoitamme tiedotuksen ja markkinoinnin tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Päivien aikana on varattu paljon aikaa keskusteluille sekä pienryhmissä että koko porukalla.

Koulutuksen hinta on 125 €/osallistuja (sis. ruokailut ja kahvit, paitsi 10.5. illallisen). Koulutukseen tulee ilmoittautua perjantaihin 13.4.2011 mennessä. -> Ilmoittautumiseen

Kutsu
Ohjelma

 


 

·Summer workshop for dancers and actors in Copenhagen Denmark

Master classes with Jens Peter de la Fuente “European Center of Butoh”

25.6.-29.6.2012 “Simplicity in Expression”
Schedule 9 am to 6 pm
Price: 300 Euros

4.7–8.7.2012 "Open Eye"
Schedule 9 am to 6 pm.
Price: 300 Euros

If you sign up for both workshops: Price is 500 euros.

If you sign up 2 people together for the same workshop: Price is 200 euros per person.

For detailed information please see:
www.butohschool.com


 

Kajaani

STEFI

Loikka

STEFI ohjelma

Puola

Saksa info

Saksa paketti

Tero Saarinen

TAIVEX