15.04.2014

TINFO-tiedote 14 / 10.4.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTAMERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


LUVASSA KURISTUSTA

Valtionvarainministeriön julkisen talouden suunnitelma vuosille 2015–2018 ja taloudellinen katsaus ovat karua luettavaa. Laskelmia julkisen talouden sopeuttamisesta on tehty VM:n kansantalousosaston KOOMA-mallilla. Niinpä!

OKM:n tiedote kertoo, että taiteelta ja kulttuurilta tullaan leikkaamaan 5 miljoonaa vuonna 2015, 10 miljoonaa vuonna 2016 ja 15 miljoonaa vuosina 2018 ja 2019. Lisäksi veikkausvoittovaroja leikkaantuu taiteelta ja kulttuurilta 4,3 miljoonaa. Siitä, mihin leikkaukset kohdistuvat päättää opetus- ja kulttuuriministeriö, ja poliittisen vastuun kantaa ministeri. Vähintä on edellyttää, että asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitanen tiedottaa jo tämän kevään kuluessa kentälle siitä, millaisia poliittisia linjauksia on tehty leikkausten kohdentamisessa. Ainakin meillä on oikeus tietää. Paniikkijarrutukset tuottavat vielä rumempaa jälkeä.

1990-luvun laman vuosina 1993–1996 täyskunnallisten teattereiden valtionosuudesta niistettiin 11,9%. Yksikköhintaa laskettiin ja henkilötyövuosia vähennettiin. Tuolloin puhuttiin petoksesta. Lisäksi näyttämötaiteen edistämiseen osoitettuja määrärahoja leikattiin kovalla prosentilla. Ja kunnat puolestaan ottivat sen, minkä valtio antoi. 


MITÄ SENAATTI-KIINTEISTÖT DUUNAA?

Pakko pohtia myös sitä, miten valtion rahaa menee taskusta toiseen, kun valtio on sekä vuokraisäntä ja vuokralainen samaan aikaan. Liikelaitosuudistuksen mukaisesti Senaattikiinteistöjen on toimittava liiketaloudellisten periaatteiden mukaisesti. Päättömän korkea 7%:n tuottotavoite. Tämän tuotonhan takaavat omalta osaltaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan useat toimijat.

En tiedä, mitä seurasi eduskunnan tarkastusvaliokunnan käynnistä Senaatti-kiinteistöihin. Nettoaako tässä joku jotain? Valiokunnan kuulemistilaisuudessa Veikkauksen edunvälittäjäverkosto kiinnitti huomiota kiinteistömenojen huimaan nousuun ja ehdotti, että näiden tilojen osalta Senaatti-kiinteistöjen tuottotavoite olisi nolla. Jos mitään ei tehdä, niin tulevaisuudessa monen toimintarahat hupenevat Senaatti-kiinteistöille. Pieni yksityiskohta. Tämän vuoden talousarvioesityksessä Kansallisgallerian Senaatti-kiinteistöille maksamat vuokrat ovat 9 miljoonaa. Ja ihan oma juttunsa ovat sitten myös teattereiden kiinteistömenot kunnissa.


HANKI ELÄMÄ!

Jottei menisi ihan synkistelyksi, niin vastapainoksi liputan Turun kaupunginteatterin ja Klassikon lukion yhteistyöprojektia Hanki elämä!. ”Sairaan siistii, että saan olla lavalla.” Lukiolaisten käsikirjoitustiimi tuotti yhteisöllisen Noodi-käsikirjoitustyökalun avulla (HKT:n hanke) käsiksen ja esitys sai muutama päivä sitten ensi-iltansa Sopukassa. 

Lisää toivoa. Teatterikorkeakoulun suomalaisen teatterin historian kurssilla kolmisenkymmentä opiskelijaa on pohtinut historian valossa suomalaisen teatterin olemusta ja omaa tekemistään. Huikeita keskusteluja ja kyseenalaistuksia. ”Kuinka paljon teatterissa on oikeasti  moniäänisyyttä?”  ”On meistä kiinni, mitä me tehdään. Meillä on mahdollisuus teatterin kautta tuoda viestiä maailmaan.” Olen ollut oppimassa. Etuoikeutettua, syvästi palkitsevaa. Teatterin tulevaisuus. Raha ei aina ratkaise.


ELÄMÄKERTOJA – TODELLISESTA ELÄMÄSTÄ

Sattuma ja lahjat toivat hyllyyn pari kirjaa entisten tilalle Minna Maijalan Minna Canth -elämäkerran Herkkä, hellä ja hehkuvainen ja Mikko-Olavi Seppälän ja Riitta Seppälän Aale Tynni – Hymyily, kyynel, laulu. Molemmat kaivautuvat julkisten roolien taakse. Tynnin salainen rakkaus, piinallinen avioeroprosessi, onnellinen uusi liitto, kahden lapsen kipuilu ja itsemurhat. Miten elämää naamioidaankaan fiktioksi. Kaivoin hyllystäni Aale Tynnin runot esiin. Nyt ne puhuvat toisin kuin aikaisemmin. Teos sai pohtimaan myös runon mitallisuutta ja arvostusten muutosta. Tässä on ainekset leffakäsikirjoitukselle. Että oikeasti huoneistoon kohoaa yhtenä päivänä seinä, joka jakaa kodin äidin ja isän puoleksi. 

Minna Canth muuttui Maijalan elämäkerran myötä vahvasta matroonasta hermostuneen ajan kiihkeäksi, hermoheikoksikin taiteilijaksi. Mitä kaikkea kansakunnan nais- ja miessankareista kuoriutuu, kun pinnalta raaputtaa myytit pois.


AVIGNONIN FESTIVAALILLA ON ASENNETTA

Kannatustaan kasvattaneen äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen arveltiin nousevan paikallisvaalien jälkeen valtaan noin kymmenessä keskisuuressa kaupungissa Ranskassa. Avignon on yksi vaaravyöhykkeellä.  Avignonin teatterifestivaalin taiteellinen johtaja Olivier Py uhkasi muuttaa festivaalinsa muualle, jos kaupunki saisi kansallisen rintaman pormestarin.


KOHTAA ESITTÄVIEN TAITEIDEN AMMATTILAISET

Esitystaiteen markkinoille 26.-27. huhtikuuta 2014 Zodiakin tiloihin Kaapelitehtaalle Helsinkiin. 


KOLLEKTIIVEJA – VAARA JA POLITIIKKA

Vaara kollektiivin Talvivaara- scifinäytelmän trailereita katson, kun en kerta pääse Generaattorille Kajaaniin. Susanna Kuparisen Politiikkakollektiivin journalistisen dokumenttiteatterin työpajassa  ”köyhien” ja ”rikkaiden” työryhmät ovat koonneet materiaalia ja yhteiskunnallisissa iltamissa on luvassa demot. Vappua ennakoiden.


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/apuraha


TINFO-tiedotteen poikkeusaikataulu pääsiäis- ja vappuviikoilla


Pääsiäisviikolla TINFO-tiedote ilmestyy keskiviikkona 16.4. ja vappuviikolla tiistaina 29.4.

Aineistot tiedotteisiin pyydetään lähettämään viimeistään kyseisen viikon maanantaina osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi  


Ilmoita kesäteatterisi esitystiedot TINFOn verkkosivuille


TINFO kerää listaa verkkosivuilleen kesän 2014 kesäteatteriesityksistä (www.tinfo.fi/kesateatterit). Ilmoita kesäteatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Tarvitsemme tietojen päivittämiseen seuraavat tiedot:

  • Kesäteatterin nimi
  • Lyhyt esittelyteksti
  • Yhteystiedot (osoite, kunta, maakunta, verkkosivut, puhelinnumero, sähköposti)
  • Esityksen nimi ja ensi-illan päivämäärä
  • Tekijät: käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja, muu työryhmä
  • Muut tiedot: Onko esitys kotimaisen tekstin kantaesitys tai suunnattu lapsille ja/tai nuorille?

Jos teatterisi tiedot ovat jo tietokannassamme, voit tarkastaa ne täältä.

Kesäteatterien ensi-iltalistan päivitys on alkanut. Tietokannassamme on tällä hetkellä yli 200 kesäteatteriproduktiota.


TINFO-verkkokaupasta Teatterialan Avaimet, TINFO News -lehdet ja muita alan julkaisuja

www.tinfo.fi/verkkokauppa


twitter.com/tinfotweets

Mitä TINFO tekee?

No, se kaiken muun lisäksi tviittaakin. Liity seuraajiin, pysy edellä:
twitter.com/tinfotweets

Visertävät: Hanna, Hyde, Piia, Mikko ja Sari #tinfolaiset


UUTISIA


Suomalais-venäläinen teatterisavotta on yhteistuotantoja ja vierailuesityksiä


Suomalaisten ja venäläisten teatterintekijöiden välinen yhteistyö on ilahduttavasti lisääntynyt viime aikoina monella taholla. Vuonna 2013 käynnistyneen Zavod–Savotta-hankkeen tuloksina on nähty muun muassa pietarilaisen Post Teatrin esitys Baltic Circle -festivaalilla ja Lappeenrannan kaupunginteatterin vierailu Novgorodin Dostojevski-festivaalilla Sad Songs from the Heart of Europe -esityksellä. Yhteistuotantosuunnitelmia on esitelty Pietarissa ja Helsingissä.

Savotta-hankkeessa ovat tällä hetkellä Suomesta mukana Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), Baltic Circle (Q-teatteri), Klockriketeatern ja Lappeenrannan kaupunginteatteri. Joukkoon liittyy tämän vuoden aikana lisää suomalaistoimijoita. Pietarilaiset hankekumppanit ovat Post Teatr, Mikhail Patlasovin johtama dokumenttiteatteriryhmä ja Tovstonogov Bolshoi Drama Teatr. Lappeenrantalaiset suunnittelevat yhteistyötä Viipurin Draamateatterin kanssa.

Moskovan Taiteellinen Teatteri – Chekhov Moscow Art Theatre ja TINFO yhteistyössä Suomen Moskovan suurlähetystön kanssa tuottavat kolmeosaisen yhteistuotannon nimeltä Finnish Theatre. First Time in Russian. Kolme suomalaisnäytelmää käännetään venäjäksi ja ne ohjataan suomalaisvoimin lukuteatteriversioiksi. Ohjaajat ovat valinneet tekstit ja hyväksyttäneet valintansa tuotannon taiteellisella johtajalla, dramaturgi Pavel Rudnevilla.

Kukin ohjaaja tekee Moskovaan yhden tutustumismatkan, jolloin valitaan lukuteatterinäyttelijät ja muu taiteellinen henkilökunta. Kahden viikon harjoitusjakson aikana valmistetaan lukuteatteriesitykset, joiden perusteella Moskovan Taiteellinen Teatteri päättää, päätyykö joku näytelmistä teatterin tuotantoon 2015.

Davide Giovanzanan ohjaama Sirkku Peltolan Mummun saappaassa soi fox -lukuteatteriversio on ensi-illassa 11. huhtikuuta 2014. Laura Ruohosen Sotaturistit ohjaa Moskovassa Lauri Maijala loka-marraskuussa 2014. Kolmas ohjaaja on Leea Klemola, jonka lukuteatteriohjaus Moskovassa on alkuvuodesta 2015. Näytelmä on hänen ja Klaus Klemolan kirjoittama tuleva kantaesitys Suomen Kansallisteatteriin. Kaikkien suomalaisnäytelmien pääkääntäjänä on Anna Sidorova.

Baltic Circlen marraskuinen festivaali 2014 kokoaa kaikki hankekumppanit Helsinkiin. Vuonna 2015 Lappeenrannan kaupunginteatteri vierailee Viipurissa ja isännöi viipurilaisten Suomen vierailun. Savotta-hanke jatkuu kevääseen 2015 asti. Sitä tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja:
Jukka Hyde Hytti
kansainvälisten asioiden päällikkö / TINFO
jukka.hytti[at]tinfo.fi


Kesäteatterissa miljoonayleisö – juurevalle teatterille ja perhe-esityksille kysyntää Suomen suvessa


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) listaa vuosittain kesäteatterien ensi-illat verkkosivuillensa. Kesälle 2014 on tähän mennessä tiedossa olevia kesäteatteriesityksiä 280, mutta luku tullee vielä nousemaan, kun teatterit julkaisevat viimeisetkin ohjelmistotietonsa. Esitysten lukumäärä tulee olemaan samaa tasoa kuin viime vuosina on ollut (2013: 283; 2012: 286; 2011: 280).

Kesäteatterien ensimmäiset ensi-illat ovat pian vapun jälkeen ja viimeinen jopa elokuun lopussa. Suosituin kuukausi kesäteatteriensi-illalle on kesäkuu. Esityspaikkakuntia on koko maassa, etelän saaristosta aina Napapiirille saakka. Myös suurissa kaupungeissa voi katsoa kesällä ulkoilmateatteria.

TINFO on kartoittanut myös edellisvuosien kesäteatteriesitysten kävijämääriä. Tuorein kysely koskee viime kesää eli vuotta 2013. Kyselyyn saatiin vastaukset yli puolesta (52 %) kesäteatteriesityksiä. Katsojia oli vastanneiden teattereiden esityksissä yhteensä 632 306. Tämän otannan pohjalta voi arvioida, että suomalaisissa kesäteattereissa käy 1,1 miljoonaa ihmistä. Mediaania esityskerroista ja yhden näytöksen katsojamäärästä on käytetty arvion pohjana.

Suurin yksittäisen esityksen saama kävijämäärä kesällä 2013 oli 33 378 katsojaa Kuuma kesä ’85 Pyynikin kesäteatterissa, ja keskimääräinen katsojamäärä yhtä esitystä kohden koko kesän aikana oli 254. Yhtä tiettyä kipaletta teatterit esittävät 1-59 kertaa kesän aikana, Risto Räppääjä pyöri Tampereen Komediateatterissa 59 näytännön verran. Suurimman katsojamäärän eli 805 ihmistä yhtä iltaa kohti keskimäärin keräsi suomussalmelaisen Teatteri Retikan esitys Rikas-rakas-köyhä-varas, jota esitettiin vain 13 kertaa, mutta sen ehti katsoa 10 469 ihmistä.

Kesäteatteria esittäviä tahoja on arviolta noin 400, ja näistä lähes 300 valmistaa vuosittain esityksen. Suurin osa kesäesityksistä syntyy harrastajavoimin, ammattivetoisia teattereita on vain 20. Ammattiesiintyjiä ja tunnettuja estraditaiteilijoita on mukana monissa kesäteatteriesityksissä vetonauloina.

Kesäteatteriohjelmistoja eri paikkakunnille synnytetään entistä monipuolisemmin keinoin. Paikallisten harrastajateatterien ja näytelmäkerhojen valmistama esitys saattaa vierailla kotipaikkakuntansa ulkopuolellakin ja toisaalta paikallinen kesäteatteri saattaa tilata vierailuohjelmistoa ammattitekijöiltä ja ohjelmatoimistoilta, jolloin paikkakuntakohtainen kesäteatteritarjonta lisääntyy.

Ohjelmistovalinnat ratkaisevat: perheteatteri, paikallisuus ja juurevat ihmishahmot suosittuja

Vuosittaista kävijämäärien vaihtelua ei voi selittää esimerkiksi säätekijöillä, vaan ennen kaikkea ohjelmistovalinnoilla. Koko perheelle tarkoitetut esitykset vetävät väkeä, tällaisia esityksiä tulevanakin kesänä on 30. Lastenkirjoista tehdyt dramatisoinnit ovat innostaneet tekemään kesäteatteria: Timo Parvelan Ella, Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä, ja vaikkapa Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär tai Peppi Pitkätossu vilistävät kesä-Suomen teatterilavoilla.

Kesällä suosittua on myös musiikkipitoinen teatteri, esimerkeistä käyvät Olavi-musikaali Lappeenrannassa tai Imatran Aikuinen nainen -rakkausmusikaalikomedia. Lisäksi moni kesäteatteri saa katsomon täyteen paikallistarinaan perustuvalla näytelmällä. Paikallinen näytelmä toimii yhteisön identiteettiä vahvistavana ja luo yhteenkuuluvuuden kokemuksia. Esimerkkejä paikallishistoriasta ammentavista kesäteatteriesityksistä tulevalta kesältä ovat Himolan teatterin näytelmä Suurkulo ja Kustaa, joka kertoo tuhoisasta tulipalosta vuonna 1914 Yläneellä ja Pöytyällä tai Teatteri Roudan Luannikas Rauman historia, joka farssin tahdissa matkaa läpi kaupungin historian tai ilomantsilaisen Möhkön kesäteatterin Mottimestari, joka kertoo ovelasta sotasankarista, kenraalimajuri Raappanasta taisteluissa Neuvostoliittoa vastaan kesällä 1944.

Huomattavan ryhmän kesäteatterin päähenkilöinä muodostavat originellit kylähulluhahmot. Aapelin Siunattu hulluus on kesän 2014 eniten esitetty teksti. Rummukaisten veljesten matka hullujen huoneelle ei ole ainoa viisauden ja hulluuden rajankäyntiä esittävistä näytelmistä. Maiju Lassilan Liika viisaassa rymistelee hullujen kansanliike, ja omalla tavallaan outo on Arto Paasilinnan Ulvovan myllärin Gunnar Huttunen, joka valvottaa kyläläisiä ulvomalla yökaudet. Oman tiensä tallaajia ovat Kotalan perheen jäsenet Sirkku Peltolan Suomen hevosessa, Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajasta nyt puhumattakaan. Kapinoidaanko kesäteattereissa normitettua ihmiskuvaa ja tehokkuusajattelua vastaan?

***

TINFO teki kyselyn yhteistyössä Suomen Harrastajateatteriliiton (SHTL), Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) ja Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) alueellisten toimipisteiden kanssa.

Tarkastele kesäteatterien ensi-iltalistaa TINFO-verkkosivuilla:
www.tinfo.fi/kesateatteri

Listan perusnäkymä on aikajärjestys, mutta voit järjestää esitykset esimerkiksi teatterin nimen mukaan aakkosiin tai paikkakunnittain. Myös maakuntavertailu onnistuu.

Kyselyn tulokset vuoden 2013 katsojamääristä [pdf]. Samanlainen taulukko vuosista 2011 ja 2012 [pdf].

Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Yksittäisiä kesäteattereita koskevat tiedustelut suoraan teattereilta tai liitoilta:
SHTL / toimisto 010 281 6060
TNL / järjestösihteeri Mikko Väänänen 09 2511 2170


Toiseuttaminen – Social Space Agency Auawirleben-festivaalilla toukokuussa


SoSA - Social Space Agency perustetaan toukokuussa, TTK:n Pekko Koskisen toimesta, yhteistyössä Tobak Lithium ja das schaubüro -ryhmien kanssa, Auawirleben-festivaalilla Bernissä. SoSA on NASAn kaltainen organisaatio, joka kouluttaa sosionautteja. Sosionautit ovat ammattikunta, joka kartoittaa sosiaalisen avaruutemme tuntemattomia alueita – he astuvat normaaliuden ulkopuoliseen maailmaan, kokeilemaan uusia sosiaalisia muotoja ja löytämään elämisen tapoja. Festivaali muodostaa alustan SoSAn ensimmäiselle missiolle 7.–18.5.2014, jonka aikana tehdään 15 operaatiota kaupungin sosiaalisen elämän uudelleenkartoittamiseksi. SoSAn toimintaa voi seurata organisaation verkkosivuilla ja facebookissa.

Lisätietoja:
Saara Moisio
Tiedottaja
044-7641 989
saara.m(at)todellisuus.fi


Todellisuuden tutkimuskeskuksen Taidevankila – eristykseen ja askeesiin perustuva residenssikokeilu

TTK perustaa residenssikokeilun Keravanjärven rannalle 20.–25.4.2014. Täksi ajaksi Louhelan Leirikeskus muuttuu Taidevankilaksi. Tavoitteena on kokeilla, miten eristykseen, ärsykkeiden vähentämiseen ja askeesiin perustuva pitkäkestoinen ympäristö voisi vaikuttaa voimaannuttavasti taiteilijan olemiseen, ja erityisesti luovuutta lisäten.

Taidevankila on projektin tutkimusvastaavan Eero-Tapio Vuoren haave pysyvämmästä residenssistä, jossa taiteilija saisi olla rauhassa ylimääräisiltä ärsykkeiltä. Viisi taiteilijaa tuomitaan toivomakseen ajaksi vankilaan. Vangeille tarjotaan neljä ruokailua ja tunti ulkoilua, muuten aika tulee viettää eristyksissä työtä tehden. Vuosien 2014 ja 2015 aikana Taidevankila tullaan järjestämään 3–4 kertaa. Samalla tutkitaan mahdollisuuksia kehittää vankilasta TTK:lle pysyvämpi residenssimuoto.

Lisätietoja:
Saara Moisio
Tiedottaja
044-7641 989
saara.m(at)todellisuus.fi


Ternimaitokeisari voitti monologikilpailun


Hannu Lintukosken monologi Ternimaitokeisari on Pieksämäen valtakunnallisen monologikilpailun voittaja vuosimallia 2014. Kohujulkkis Petteri Jussilan ympärille rakennetun monologin on käsikirjoittajanut ja ohjannut Sakari Hokkanen.

Pieksämäen teatterimaratonin tuomaristo, näyttelijät Taisto Oksanen ja Wanda Dubiel sekä kriitikko Hannu Reunamäki, kuvailivat voittajaesitystä eheäksi ja hienoksi kokonaisuudeksi.
- Näyttelijän intohimo, ilo ja suveneriteetti jättivät tuomaristoon jäljen, kolmikko perusteli valintaansa.

Ternimaitokeisari on Jyväskylän kaupunginteatterin tuotantoa. Kantaesitys oli tammikuussa 2012.

Jyväskyläläiset menestyivät Pieksämäellä kokonaisuutena loistavasti, sillä Jukka-Pekka Mikkosen monologi Järvi oli kolmen parhaan joukossa ja yleisön suosikiksi valittiin Anna-Mari Laulumaan esitys God is in my typewriter.

Monologikilpailun toinen sija ja ylimääräinen rahapalkinto lähti Marketta Airon mukana Kemiin. Airon monologi oli Esko-Pekka Tiitisen romaanista dramatisoitu Anjan lähes erinomainen elämä, jonka ohjasi Kimmo Hirvenmäki.

Pieksämäen Teatterimaraton ja valtakunnallinen monologikilpailu järjestettiin tänä vuonna 19. kertaa. Päivällisteatterin luotsaama viikonloppu on vakiinnuttanut paikkansa sekä näyttelijöiden että yleisön kalentereissa.

Tänä vuonna katsomiskertoja kertyi 650 kappaletta, mihin järjestäjät ovat hyvin tyytyväisiä.

Lähde: Länsi-Savo


TEKIJÄ 2 -esiselvityshanke kartoittaa teattereiden halukkuutta yhteistuotantoihin


Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksella alkoi 1.4.2014 valtakunnallinen TEKIJÄ 2 -esiselvityshanke, jossa kartoitetaan kiinteiden teattereiden ja esittävän taiteen vapaan ammattiteatterikentän toimijoiden halukkuutta yhteistuotantomallien kehittämiseen sekä selvitetään, miten yhteistoimintaa voidaan konkreettisesti edesauttaa.
 
Selvitys laaditaan asiantuntijahaastatteluiden perusteella ja se valmistuu elokuussa 2014. Haastateltaviksi valitaan tahoja, joilla on motivaatiota esittävän taiteen alan yhteistoiminnan kehittämiseen. Teatteri, ryhmä tai alan toimija voi ilmoittaa kiinnostuksensa haastateltavaksi e-lomakkeella osoitteessa https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/12294/lomake.html ma 22.4.2014 mennessä. Haastateltavat tahot valitaan huhtikuun aikana ja haastattelut tehdään pääosin toukokuussa 2014.
 
Vuosina 2011–2013 toteutetun TEKIJÄ – Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk for Teater -hankkeen tulosten perusteella teatterikentän yhteistyö on edelleen pirstaloitunutta. Tiiviimmällä ja pitkäjänteisellä yhteistyöllä kiinteät ammattiteatterit ja vapaan teatterikentän ammattiryhmät voivat lievittää vallitsevaa kahtiajakautunutta asenneilmapiiriä, levittää hyviä työskentelykäytäntöjä ja löytää muita synergiaetuja. Teatterikentän yhteistoiminnan myötä voidaan helpottaa myös tuotantojen taloussuunnittelua ja edesauttaa esitysten  kiertuetoiminnan etukäteissuunnittelua. Ymmärrys erilaisista toimintaympäristöistä laajenee ja teatteriorganisaatiot voivat jakaa tieto-taitoa.

Tutkivan teatterityön keskus on Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön tutkimus- ja asiantuntijayksikkö, jossa kehitetään teattereiden taiteelliseen, tuotannolliseen ja tekniseen toimintakulttuuriin liittyviä käytäntöjä. Esiselvityksen rahoittajana toimii Hämeen Elinkeino-, Liikenne- ja Ympäristökeskus.
 
Lisätietoja:
Katri Kekäläinen
Projektikoordinaattori
TEKIJÄ 2 -esiselvitys

Tutkivan teatterityön keskus
33014 Tampereen yliopisto
+358 40 190 4147
katri.kekalainen(at)uta.fi

http://t7.uta.fi/fi/


OKM: Saavutettavuus ja moninaisuus otettava huomioon taide- ja kulttuuripalveluissa


Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä esittää loppuraportissaan eri tahoille useita toimenpiteitä oman kielen ja kulttuurin ylläpitämisen ja kehittämisen sekä taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämiseksi.

Keskeisinä toimenpide-ehdotuksina työryhmä esittää muun muassa, että ministeriö käynnistää poikkihallinnolliset toimet, joiden tuloksena taloudellisesti heikommassa asemassa olevat henkilöt voivat käyttää taide- ja kulttuuripalveluja edullisesti tai maksutta. Ns. kulttuuripassin jakamisessa tulee käyttää hyväksi muun muassa sosiaalialan järjestöjä ja muita organisaatioita.

Työryhmä esittää, että ministeriön tuella toteutetaan yhdellä paikkakunnalla pilottihanke, jossa testataan toimintamallin sopivuutta Suomeen. Hankkeen käytännön toteutus tehtäisiin tiiviissä yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa.

Taide- ja kulttuuripalveluiden tulee olla monenlaisia yleisöjä huomioivia. Taide- ja kulttuurilaitosten harjoittama yleisötyö tulee ottaa huomioon kehitettäessä valtionosuusjärjestelmän kannustavuutta.

Moninaisuus tulee ottaa mukaan osaksi julkisten taide- ja kulttuurilaitosten toimintaa.
Yhteistyötä voidaan tehdä erityis- ja vähemmistöryhmien sekä siirtolaisten lähtömaiden taide- ja kulttuurilaitosten kanssa.

Taide- ja kulttuurilaitosten henkilökunnan tulee heijastaa yhteiskunnan moninaisuutta. Lisäksi taide- ja kulttuurilaitosten tulee tarjota harjoittelupaikkoja erityis- ja vähemmistöryhmiin kuuluville opiskelijoille. Moninaisuus tulee huomioida myös yleisöyhteistyössä.

Työryhmä esittää, että opetus- ja kulttuuriministeriö kohdentaa resursseja erityis- ja vähemmistöryhmien oman historian ja kulttuuriperinnön tallentamiseen sekä esillepanoon.

Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus -työryhmän raportissa käsitellään taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden edistämistä osana ihmisten kulttuurisia oikeuksia. Kulttuuristen oikeuksien perustaksi nähdään mahdollisuus oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Tämä toteutuu työryhmän mukaan eri tavoin eri väestöryhmien kohdalla.

Raportti keskittyy kulttuuristen oikeuksien toteutumisen ja saavutettavuuden edistämiseen erityisesti erityis- ja vähemmistöryhmien kannalta, mutta myös niiden väestöryhmien kannalta, joiden kohdalla tilanne on taloudellisten syiden tai pitkien välimatkojen takia haasteellinen.

Työryhmän loppuraportti

Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja Pauliina Feodoroff, puh. 040-736 4475
työryhmän sihteeri, kulttuurisihteeri Lea Halttunen, puh. 02953 30097


Kulturkontakt Nord: Pohjoismaisen kulttuuripisteen kulttuurialan liikkuvuusohjelma jatkuu 2015–2017


Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuuriministerit ovat päättäneet jatkaa Pohjoismaisen kulttuuripisteen kulttuurialan liikkuvuusohjelmaa vuosien 2015–2017 ajan.

Ohjelma on tarkoitettu taiteen ja kulttuurialan ammattilaisille. Sen kautta myönnetään rahoitusta heidän liikkuvuutensa varmistamiseksi sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisen taide- ja kulttuurialan yhteistyön tukemiseksi. Pohjoismaisen kulttuuripisteen hallinnoiman ohjelman sisältö säilyy ennallaan.

"On ilo kuulla, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden ministerit ovat päättäneet jatkaa ohjelmaa. Liikkuvuusohjelma tukee vuosittain satoja taiteilijoita, jotka matkustavat Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä. Tuloksena on paljon hankkeita, jotka luovat maiden välille uusia yhteyksiä", sanoo Pohjoismaisen kulttuuripisteen johtaja Per Voetmann.

Ohjelman kautta tuetaan yksityishenkilöiden liikkuvuutta ja verkostoitumista sekä residenssikeskuksia. Pohjoismainen kulttuuripiste vastaanotti vuonna 2013 yhteensä 1018 liikkuvuusohjelmahakemusta Pohjoismaista ja Baltian maista. Tukea myönnettiin yhteensä 1 285 100 euroa kaikkiaan 339 hankkeelle. Liikkuvuusohjelma on auki kaikille taide- ja kulttuurikentän toimijoille.

www.kulturkontaktnord.org


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Esitystaiteen markkinat 26.–27.4.2014, Helsinki


26.–27. huhtikuuta 2014 Zodiakin tiloissa Kaapelitehtaalla Helsingissä. Kaksipäiväinen esittävien taiteiden festivaali. Kahtena päivänä kaksikymmentä kotimaista esittävien taiteiden ammattilaista. 10 €/päivä, vain käteinen käy!

Lue lisää


Mukamas2014 –kansainvälinen nukketeatterifestivaali 12.–17.5.2014, Tampere


Teatteri Mukamaksen 35. juhlavuoden kunniaksi Mukamas2014 –kansainvälinen nukketeatterifestivaali on täynnä upeita nukketeatteriesityksiä: toukokuisen viikon aikana nähdään yli kolmekymmentä esitystä, joiden takana ovat alan kovimmat ammattilaiset sekä Suomesta että maailmalta.
 
Jo yhdeksättä kertaa järjestettävän festivaalin teemana on tänä vuonna pienen nuken suuret tunteet, jotka näyttäytyvät laajassa ohjelmistossa. Tarjolla on suloisuutta, intohimoa ja elämän makuja. Mukana on modernia nukketeatteritaiteen ilmaisua sekä perinteisiä nukketeatteritekniikoita. Näytöksiä on kaikille vauvasta vaariin ja esitysten lisäksi tarjolla on luentoja, taiteilijatapaamisia sekä uutuutena nelipäiväinen Masterclass -kurssi!
 
Mukamas2014 –kansainvälisen nukketeatterifestivaalin koko ohjelmisto ja aikautaulu: http://www.teatterimukamas.com/festivaali/mukamas-2014.html

Tervetuloa teatteriin!

Kuvat ja lisätiedot:

Suvi Tossavainen
myynti(at)teatterimukamas.com / puh. 050 4656 285 

www.teatterimukamas.com


Soveltava nukketeatteri kasvun tukena -seminaari 13.5.2014, Tampere


Kulttuurikeskus PiiPoo ja Pirkanmaan Taikalamppu järjestävät Tampereella Soveltava nukketeatteri kasvun tukena -seminaarin tiistaina 13.5.2014 klo 9.30-16.45 osana Teatteri Mukamaksen kansainvälistä nukketeatterifestivaalia!

Miten nukketeatteri tulee uudeksi työvälineeksi, osaksi työtapoja ja ilmaisulliseksi ympäristöksi, jossa voi turvallisesti havainnoida, kertoa ja kokeilla?

Seminaarissa tutustutaan kansainvälisen ja suomalaisen soveltavan nukketeatterin kokonaisuuksiin ja toimintatapoihin sekä kokeillaan käytännössä työskentelyä sekä nähdään ranskalaisen nukketeatterin esitys, joka käsittelee erilaisuuden kohtaamista ja hyväksymistä. Seminaarin kielinä ovat suomi ja englanti, seminaarin hinta 28 €.

Seminaariohjelma liitteenä (PDF).
Ilmoittaudu pian mukaan!

Lisätiedot Kulttuurikeskus PiiPoosta:
Yhteisötaiteilija Riku Laakkonen, riku.laakkonen(at)lastenpiipoo.fi, 040 5533 551
tuottaja Veera Jukkara, veera.jukkara(at)lastenpiipoo.fi, 0440 652021
toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu, pilvi.kuitu(at)lastenpiipoo.fi, 0400 433 733

www.lastenpiipoo.fi


Jakautuuko Suomi? -tilaisuudet 16.–17.5.2014, Helsinki


Koneen Säätiö käynnistää Jakautuuko Suomi? -rahoitushaun seminaarilla sekä työpaja- ja verkostoitumistilaisuudella, jotka järjestetään 16.–17.5.2014 Kulttuuritehdas Korjaamon tiloissa Helsingissä. Perjantai 16.5. on yleisölle avoin ja lauantaina 17.5. hakemusten perusteella valitut osallistujat jatkavat työskentelyä työpajoissa. Ilmoittautuminen tilaisuuksiin on parhaillaan käynnissä osoitteessa www.koneensaatio.fi.

Kuka tutkii, kuka tulkitsee?
Tieteen ja taiteen rohkeita avauksia tukeva Koneen Säätiö haluaa lisätä ymmärrystä yhteiskunnallisesta eriarvoistumisesta. Osallistumista ja ulkopuolisuutta voidaan lähestyä journalismia ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta yhdistämällä. Jakautuuko Suomi? tuo tutkijat ja toimittajat yhteen, avaa yhteistyön mahdollisuuksia ja tarjoaa taloudellisia resursseja.

- Luemme päivittäin uutisia, tuloeroista, harmaasta taloudesta, koulushoppailusta, maahanmuuttajista, osattomuudesta, pikavipeistä, asumisen hinnasta ja niin edelleen. Dataa on mediassa runsaasti ja olennaiseksi alkaa nousta kysymys sen tulkinnasta. Kiinnostavaa on se, miten tutkimus, journalismi ja taiteen eri muodot voivat auttaa ymmärtämään eriarvoistumista, sen syitä ja seurauksia, pohtii Koneen Säätiön yliasiamies Anna Talasniemi.

- Mikro- ja makrotasojen käsittely on entistä tärkeämpää: miten yhteiskunnalliset ilmiöt vaikuttavat arjen tasolla ihmisten elämään? Onko yhteiskuntatieteilijöillä hallussaan vastaukset sosiaalisten ongelmien syihin? Miksi tutkijat eivät saa tutkimustuloksiaan julkisuuteen eivätkä toimittajat tutkijoilta vastauksia kysymyksiinsä? Haluamme sekä esittää kysymyksiä että auttaa löytämään niihin parhaat vastaukset, Koneen Säätiön tiedeasiamies Kalle Korhonen jatkaa.

Koneen Säätiö pyrkii tutkijoiden ja toimittajien yhteistyön avulla käynnistämään hankkeita, jotka sekä tekevät eriarvoistumiseen liittyvää tutkimusta että tuovat tutkimuksen tuloksia julkisuuteen. Työssä on suotavaa käyttää luovasti journalismin lisäksi myös erilaisia taiteen muotoja, esimerkiksi elokuvaa, mediataidetta ja yhteisötaidetta.
 
Tutustu päivän tilaisuuksien ohjelmaan ja puhujiin tästä.
 
Lisätiedot:
- www.koneensaatio.fi
- www.facebook.com/jakautuukosuomi
- Yliasiamies Anna Talasniemi, anna.talasniemi(at)koneensaatio.fi, +358 41 437 6976
- Tiedeasiamies Kalle Korhonen, kalle.korhonen(at)koneensaatio.fi, +358 50 344 7468
 

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja

Apurahoja jakavia tahoja TINFO-verkkosivuilta (Apurahoja ja avustuksia).

HAKUJA

Lisää aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Art Goes Kapakan ohjelmahaku on alkanut


Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali järjestetään 20. kerran Helsingin keskeisissä kapakoissa, baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa 14.–23.8.2014.

Etsimme ohjelmaamme laadukkaita, mielenkiintoisia esityksiä, jotka tarjoavat hauskaa hetkeä, uusia elämyksiä ja avaavat ajankohtaisia ilmiöitä. Tapahtumapaikkoina toimivat Art goes Kapakka -ravintolat, jotka ovat ruokaravintoloita, kahviloita, baareja ja klubeja.
 
Tapahtumapaikkojen koko, akustiikka ja asiakaskunta antavat mahdollisuuksia esitysten uudenlaiseen toteuttamiseen. Vuosittain festivaalilla nähdään laadukkaita ja monipuolisia esityksiä ja toivomme mukaan monipuolisesti eri taiteenalojen ja tyylisuuntien edustajia. Tutustu viime vuoden ohjelmaamme osoitteessa artgoeskapakka.fi/ohjelma.

Ensi kesän ohjelmistoon voit hakea täyttämällä Art goes Kapakka -hakulomakkeen osoitteessa www.artgoeskapakka.fi/ohjelmahaku. Samasta osoitteesta saa myös käytännön tietoa esiintymisestä festivaalilla.

Hakemuksen voi lähettää myös postitse osoitteeseen Art goes Kapakka/Pluto Finland, Fabianinkatu 4 B 11, 00130 Helsinki.

Ohjelmaehdotukset tulee toimittaa 20.4.2014 mennessä.

Lisätietoja festivaalista ja hausta:
Tuottaja Lissu Kirves
lissu(at)artgoeskapakka.fi
info(at)artgoeskapakka.fi


Robert Wilson’s Watermill Center 2015 Residency Program, New York, USA


The program invites artists of all disciplines to take up residence at The Watermill Center to create collaborative works that critically investigate, challenge, and extend the existing norms of performance practice.

The Watermill Center has forged partnerships with leading institutions to help reach new networks and further the workshop projects. This current application cycle features partnerships with ArteEast, CPR – Center for Performance Research, Lincoln Center Directors Lab, and others to ensure the quality of the work as well as provide vital continuing support of artist projects. To read more about the program and apply online please visit: www.watermillcenter.org/programs/residencies


Atelier for Young Festival Managers 20–27 October 2014, Poznan, Poland: Apply until 15 AprilThe Festival Academy’s second 2014 Atelier for Young Festival Managers, initiated by the European Festivals Association (EFA), will take place from 20 to 27 October 2014 in Poznan, Poland, in collaboration with the Malta Festival Poznan. Young festival managers from all over the world are invited to apply until 15 April 2014. Some 10 renowned festival directors will guide participants through the 7-day training programme against the backdrop of a vibrant Polish cultural city.

Read more


TYÖPAIKKOJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja 


Pohjoismainen kulttuuripiste etsii kokenutta kulttuurituottajaa


Pohjoismainen kulttuuripiste hakee kokenutta kulttuurituottajaa/ohjelmatuottajaa tiimiinsä, joka vastaa Pohjoismaisen kulttuuripisteen Helsingissä sekä muualla Suomessa järjestettävien tapahtumien koordinoinnista ja toteutuksesta. Tehtävän aloitusaika on 1. syyskuuta.

Tehtäväsi on järjestää ja toteuttaa tapahtumiamme. Vastaat yhdessä tiimin kanssa siitä, että Pohjoismainen kulttuuripiste tarjoaa hyviä, asianmukaisia ja inspiroivia ohjelmia, jotka profiloivat pohjoismaista kulttuuria, pohjoismaista kulttuuripolitiikkaa sekä Pohjolaa Helsingissä ja koko Suomessa. Kysymykseen voi tulla myös laajempia tehtäviä Suomen ulkopuolella. Sinulla on työkokemusta ja hyvä Pohjolan tuntemus. Työtehtäväsi ovat laajat. Edellytämme sinulta kokonaisuuksien arviointikykyä, projektinhallinta- ja raportointitaitoja sekä kykyä tapahtumien käytännön järjestelyihin. Työtehtävät on järjestetty niin, että tiimillä on yhteisvastuu niiden toteuttamisesta. Siksi on tärkeää, että omaat hyvät yhteistyötaidot, joita tarvitaan myös siksi, että meillä on useita ulkopuolisia yhteistyökumppaneita.

Lue lisää

Lisätietoja antavat:
Tarja Terävä 010 583 1010 tarja.terava(at)kulturkontaktnord.org
Per Voetmann 010 583 1001 per.voetmann(at)kulturkontaktnord.org

Lähetä hakemuksesi palkkatoivomuksineen jollakin skandinaavisella kielellä Per Voetmannille viimeistään 5. toukokuuta 2014.

www.kulturkontaktnord.org


Kulttuurikeskus PiiPoo hakee alle 35-vuotiasta kulttuurituottajaa TAPAKO! –hankkeeseen


Kulttuurikeskus PiiPoo hakee nuorta, alle 35 –vuotiasta kulttuurituottajaa/ kulttuuristen palveluiden manageria TAPAKO! –hankkeeseen. Tehtävänkuvaan kuuluvat kulttuuri ja taidelähtöisten palveluiden sisältöjen konseptointi ja tuotteistaminen yhdessä TAPAKO! – tiimin kanssa, kohderyhmien tarvekartoitusten toteuttaminen, kolmen palvelupilotin tuottaminen sekä tiivis yhteistyö hankkeen kumppanien ja taiteilijoiden/ taidekasvattajien kanssa.

Tehtävä edellyttää osaamista ja kokemusta kulttuurilähtöisten palveluiden tuotteistamisesta ja markkinoinnista, kykyä työskennellä tavoitteellisesti ja itsenäisesti sekä erinomaiset taidot toimia erilaisten kumppanien ja asiakasryhmien kanssa. Hyvä verbaalinen ja kirjallinen ilmaisu, taidot tuottaa julkaistavia materiaaleja sekä sujuva englannin ja auttava venäjänkielen taito lasketaan eduksi. Työ tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kehittyä kulttuurilähtöisten palveluiden tuotteistamisessa, luoda uutta ja innostavaa toimintaa sekä TAPAKO! –tiimin ammatillista tukea mm. monialaiseen yhteistyöhön.

Työ alkaa sopimuksen mukaan, kuitenkin viimeistään 11.8.2014 ja päättyy 28.2.2015
Työaika 35 tuntia viikossa ja palkka 2000 €/kk

Työpiste Kulttuurikeskus PiiPoossa Lempäälän Ideaparkissa (osittainen etätyömahdollisuus)
Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja CV:si osoitteeseen veera.jukkara(at)lastenpiipoo.fi 2.5.2014 mennessä.

Lisätietoja voit kysyä sähköpostitse veera.jukkara(at)lastenpiipoo.fi.


Teatteri TOTEM etsii tuottajaa


Espoolaisen TOTEM-teatterin tehtävä on suomalaisen lastenkulttuurin edistäminen. Tätä tehtävää teatteri toteuttaa tuottamalla teatteriesityksiä 6–12 -vuotiaille lapsille ja järjestämällä taidekasvatustoimintaa. Teatteri keskittyy uuteen lastenteatteriin.

TOTEM-teatteri on kiertueteatteri, mutta toimistotila sijaitsee Espoossa.
Tuottajan tehtävä on monipuolinen. Tehtäviä on esitystoiminnan markkinoinnissa ja tiedotuksessa, taidekasvatustoiminnan järjestelyissä sekä tehtäviä myös teatterin taloushallinnossa.

Lähtökohtaisesti työaika on n. 90% täydestä työajasta, mutta työaikaa on mahdollista ajoittain soveltaa työntekijän parhaaksi siten, että halutessaan tuottaja kykenee TOTEM-teatterin työn ohella hoitamaan myös osa-aikaista muuta projektityötä.

TOTEM-teatteri on kaksikielinen teatteri ja hyvä ruotsinkielen taito on eduksi tuottajan tehtävässä. Kielitaito ei ole kuitenkaan kynnyskysymys; teatteri arvostaa ennen kaikkea hyvää työasennetta ja tehtävän edellyttämää ammattitaitoa.

TOTEM-teatteri noudattaa Teatterialan työehtosopimusta.

Hakemukset toimitetaan 30.4.2014 mennessä TOTEM-teatteriin Päivi Rissaselle info(at)totemteatteri.com tai osoitteeseen TOTEM-teatteri/Päivi Rissanen, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Tehtävä pitäisi ottaa vastaan 1.8.2014 alkaen.

Päivi Rissanen
puh/tel +358 50 5470706
info(at)totemteatteri.com

TOTEM-teatteri / TOTEM-teatern
Nuijalantie 9/ Klobbskogsvägen 9
02630 Espoo/ Esbo
Suomi/ Finland

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Koulutus lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä


Allianssi, SOSTE, Valo ja Taike järjestävät 9.5.2014 klo 8.30–12 koulutuksen toukokuun alusta voimaan astuvasta laista lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä. Koulutus järjestetään Valo-talossa Helsingissä (Radiokatu 20, 2. krs, salit 1-3). Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten parissa tapahtuvassa järjestö- ja vapaaehtoistoiminnassa. Koulutus on maksuton.

Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä antaa toiminnan järjestäjälle tietyin edellytyksin mahdollisuuden vapaaehtoisen rikostaustan tarkistamiseen. Koulutuksessa käsitellään uutta lakia, avataan sen merkitystä järjestöille ja annetaan vastauksia siihen, miten selvitys tehdään.

Rikostaustan selvittäminen on yksi keino muiden joukossa edistää lasten turvallisuutta. Järjestöt ovat laatineet yhteistyössä toimintaohjeen, jossa kuvataan muita turvallisuutta edistäviä toimintatapoja ja kuvataan ne vapaaehtoistehtävät, joiden osalta rikostaustan tarkistaminen on tarpeellista. Ohjeessa käsitellään myös rikostaustaotteen hakemiseen ja käsittelemiseen liittyviä asioita. Koulutuksen osallistujille jaetaan toimintaohje ja sen sisältöjä avataan koulutuksen aikana.

Voit ilmoittautua oheisen linkin kautta 25.4. asti tai tilan täyttymiseen asti: https://www.webropolsurveys.com/S/619964D91697BA17.par

Koulutuksen ohjelma on liitteenä (PDF) ja tiedot koulutuksesta löytyvät myös Taiken nettisivuilta:
http://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/413370

Yhteistyöterveisin,
Taiteen edistämiskeskus

Lisätietojen antaja:
Tiina Kuoppa, suunnittelupäällikkö
Taiteen edistämiskeskus | Uusimaa
Vuorikatu 24
PL 185, 00101 Helsinki
+358 29533 0801
tiina.kuoppa(at)minedu.fi
www.taike.fi


Nukketeatterin keinot käyttöön –koulutus 17.–18.5.2014, Tampere


Tämä koulutus sopii loistavasti ohjaajille ja esiintyjille. Kaksipäiväinen koulutus lähtee liikkeelle esineistä, ja niiden mahdollisuuksista esiintyä ja kertoa tarinoita. Koulutuksen aikana käydään läpi eri nukketekniikoita ja opitaan kuinka nukketeatterillista ajattelua voi soveltaa kaikkeen ilmaisuun.

Kouluttajana Riku Laakkonen, teatteri-ilmaisun ohjaaja, nukketeatteritaiteilija ja esitystaiteen tekijä.

17.–18.5.2014, Tampere
17.5.2014 (6h) klo 11–17
18.5.2014 (6h) klo 11–17

Viimeinen ilmoittautumispäivä 2.5.2014.

Hinta: 95 euroa

Opetuspaikka: Amelie – taiteen ja hyvinvoinnin tila, Näsinlinnankatu 34 A 31, Tampere

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: Jani Tihinen, jani.tihinen(at)shtl.fi p. 044 9580 139

Kurssi toteutuu, jos 8 osallistujaa ilmoittautuu.


JET-koulutusta teatterinjohtajille, koulutus alkaa 19.5.2014


Ensimmäiseen teatterialan JET-koulutukseen haetaan osallistujia. Koulutukseen, jonka on tarkoitus alkaa 19.5.2014 ja joka jatkuu syksyyn 2015 saakka, voivat ilmoittautua ammattiteattereissa työskentelevät johtajat. Alustavat ilmoittautumiset tehdään Balentorille, joka selvittää osallistujan mahdollisuuden saada oppisopimustukea koulutuksen kustannuksiin.

Teatterinjohtajakoulutuksen kehittämisestä on käyty keskusteluja pitkään. JET eli johtamisen erikoisammattitutkinto teatterin johdolle tarkoittaa monipuolista koulutuskokonaisuutta, joka työssäolevilla teatterijohtajilla on mahdollisuus suorittaa näyttötutkintona työnsä ohessa noin puolentoista vuoden mittaisen valmennusohjelman aikana. Ohjelma sisältää muutaman kuukauden välein järjestettäviä eri johtamisen osa-alueisiin keskittyviä valmennuskokoontumisia, johtamisarviointeja sekä pääosin kirjallisista näytöistä koostuvan näyttötutkinnon suorittamisen.

Yksi keskeinen ja houkutteleva syy johtajakoulutuksen toteuttamiseen tässä muodossa on sen kustannustehokkuus: niissä kaupungeissa, joissa on tarkoitukseen varattuja oppisopimuskoulutuspaikkoja käytettävissä, koulutukseen osallistuminen tulee erittäin edulliseksi, kun oppisopimusratkaisu kattaa koulutuksen kustannukset jopa lähes kokonaan. Ilman oppisopimustukea koulutuksen hinnaksi muodostuu tämänhetkisen arvion mukaan n. 4000-5000 euroa (+alv). Sitova ilmoittautuminen koulutukseen tehdään kun tieto oppisopimustuen mahdollisuudesta on saatu.

Kehotamme kaikkea koulutuksesta kiinnostuneita olemaan pian yhteydessä koulutuksen järjestäjään Balentoriin, jotta mahdollisuudet oppisopimuspaikkoihin saadaan selvitettyä hyvissä ajoin. Paikkakuntakohtaiset oppisopimuspaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätietoja:
Balentor Oy
Anne Mero
Palvelupäällikkö
Puh. 040 417 4247
anne.mero(at)balentor.fi


Keho-ääni -vuorovaikutus esiintyjille 25.5.2014, Kuopio


Tämä koulutus sopii loistavasti kaikille esiintyjille. Kouluttaja Jukka Virtalan johdolla opitaan kokonaisvaltaisia valmiuksia näyttämöilmaisuun. Päivän aikana työskennellään monialaisesti ammentaen kehonhuollosta ja tanssista aineksia ilmaisu- ja esiintymistaitoon ja vuorovaikutukseen. Opitaan tunneilmaisua kehotyöskentelyllä.

Kouluttaja Jukka Virtala on esittävien taiteiden moniosaaja: teatteriopettaja ja ohjaaja, tanssija, koreografi ja Suomen tarinateatteriliiton puheenjohtaja.

25.5.2014 klo 12–17.30

Viimeinen ilmoittautumispäivä 9.5.2014.

Kurssin hinta: 45 euroa

Opetuspaikka: Studentia – talo Yliopistonranta 3, 70700 Kuopio

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: Jani Tihinen, jani.tihinen(at)shtl.fi, p. 044 9580139

Kurssi toteutuu, jos 8 osallistujaa ilmoittautuu.

Nukketeatteriseminaari_ohjelma

tapako_tuottajahaku

koulutus_rikostaustanselvittaminen