08.04.2011

TINFO-tiedote 14 / 8.4.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA
TINFOn ja Teatterikeskuksen verkostoitumis- ja tuotantotuki haettavissa
Esitystalous lukudraamana Kreikassa
Teaterpris till Seija Metsärinne
40-vuotiaan Teatterikeskuksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Esa Kylmälä
Kansainvälisen työllistämishankkeen haku päättynyt

AVOIMIA PAIKKOJA
Seinäjoen kaupunginteatteri etsii ohjaajaa
Teatteri Vanha Juko hakee sihteeriä

TAPAHTUMIA
Päivän Sarasvati Iskelmä Rovaniemessä
Kirjailijatapaaminen Kuopion kaupunginteatterissa
Tutustumiskäynti Esitystaiteen Keskuksen uusiin toimitiloihin
POT-festivaali Tallinnassa
Hiljaisuus-festivaali Kittilässä

HAKUJA
Nyt voit hakea liikkuvuustukea
Vuokrataan harjoitustilaa / Esitystaiteen Keskus
Itäisen tanssin aluekeskuksen tuotantotuet 2012 hakuun
Murros etsii nuorisoteatteriyhmiä
Kajaanin runoviikko -  Generaattori: Lyhytteatterifestivaalit

KOULUTUSTA
Scenofest Workshops 2011 registration for students: the second round is open
Courants du monde –koulutusohjelma kulttuurialan ammattilaisille
Voimaa taiteesta -hankkeen Palvelumuotoilu -koulutukset alkavat toukokuussa
Varjoteatterityöpaja aikuisille
VoiceEmbodiment - Äänen kehollistamisen työpaja 
 

*MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

KATU-USKOTTAVUUTTA, VERKOSTOITUMISTUKEA, KIERTUETUKEA

Ruohonjuuritason konkretia on parasta kaltaiselleni malttamattomalle ihmiselle.  Parhaimmillaan konkretia tarkoittaa rahaa ja mahdollisuuksia niille, jotka teatteria tekevät. TINFO on välittäjä ja mahdollistaja. Mitä enemmän se edistää kansainvälistä verkostoitumista ja vaihtoa sen parempi.  TINFOn katu-uskottavuus riippuu tästä toiminnasta. TINFOn ja Teatterikeskuksen suomalais-ruotsalainen yhteistyöhanke (johon saimme rahoituksen OKM:ltä) pystyy antamaan yksittäisille taiteilijoille ja ryhmille tukea verkostoitumismatkoihin ja kiertueisiin. Eivät summat päätä huimaa, mutta ovat sentään jotakin. Tämä on alku. Vastaavankaltaisen liikkuvuus- ja verkostoitumistukimuotojen – siemenrahojen – puolesta pitää taistella tulevaisuudessa.  Katso siis uutiskirjeestämme, mistä on kyse. Ja toinen taisteltava tai rautalangasta väännettävä asia ovat esitysten tekstitykset ja tuki niille. Näytelmäkäännösrahamme eivät ole tähän tarkoitukseen. 

HIHAT HEILUMAAN

Taivexin ja TINFOn liikkuvuusseminaari onnistui paremmin kuin osasin edes odottaa. Äidilläni oli tapana sanoa ”näin toimii osuuskauppaväki”.  Eikä kyse ollut mistään s-ryhmäläisestä omahyväisyydestä.   Meillä kotona sanonta liittyi vain hommiin, jotka saatiin mutkattoman tehokkaasti valmiiksi. Liikkuvuusseminaari oli tällainen. Opetus- ja kulttuuriministeriön liikkuvuusvirkamiehet ja Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja olivat heti hommassa mukana. Saimme tarpeellista tietoa siitä, miten liikkuvuuspolitiikkaa edistetään tällä hetkellä EU:ssa, Pohjoismaiden ja Baltian kesken, mihin suuntaan residenssitoiminta on kehittymässä ja miten ulkomaalainen taiteilija kohtaa Suomen. Olin ylpeä suomalaisten tavasta toimia. Seminaari antoi hienon kuvan tavasta, jolla Suomessa laitetaan hihat heilumaan.  Taiteilijoiden liikkuvuutta tukevat toimet etenevät.  Practics-hankkeemme ulkomaiset kokousvieraat olivat vaikuttuneita! Nyt on juuri se oikea hetki, päätöksiä tehdään.  Suomi on klubi, meillä on jo liikkuvuusverkosto – melkein!  Ja hyviä kommentteja satoi vielä info- ja palvelupisteen kartoitusta varten. Ei kyse ole pelkästään EU-ulottuvuudesta ja kansallisesta tasosta vaan myös kolmansien maiden taiteilijoista. Meidän kannattaa tässä yhteydessä muistuttaa Venäjä-osaamisestamme.  Ammattiosaaminen ja liikkuvuus, residenssit ja luovat kumppanuudet ovat EU:n työlistoilla. Jospa liikkuvuus saataisiin tulevaan hallitusohjelmaankin. Let´s keep the momentum! Tämä oli Risto Kivelän rohkaiseva palaute seminaarin päätyttyä.

KENEN TINFO?

Kysymys putkahti eteen keskusteluissa performanssi- ja esitystaiteen tiedotuskeskuksen Presentaation Tuomas Laitisen ja Aapo Korkeaojan kanssa. Minä ajattelen TINFOA sateenvarjoksi, jonka alla on tilaa monille muodoille. Tosiasiahan on se, että meillä toimii myös aktiivinen performanssi- ja esitystaiteen taiteilijajoukko, jolla ei ole paikkaa vakiintuneissa instituutioissa. Ei TINFOssa piirretä rajoja.

SALAKUUNTELUA BUSSIPYSÄKILLÄ

Yökyöpelit -esityksen Helsingin Kaupunginteatterissa nähnyt tyttö  6 v äidilleen: ””Pääsihän se nakertaja varmasti kotiin äidin ja isän luokse. Ettei sen tarvitse enää syödä kaikkea.”

Hanna Helavuori
Johtaja
Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

*UUTISIA

TINFOn ja Teatterikeskuksen verkostoitumis- ja tuotantotuki haettavissa

TINFO ja Teatterikeskus ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta suomalais-ruotsalaisen teatteriyhteistyön kehittämiseen. Tavoitteena on  helpottaa suomalaisten vapaan kentän teatterintekijöiden ja festivaalikuraattorien henkilökohtaista verkottumista ruotsalaisten teatterintekijöiden kanssa  sekä lisätä suomalaisten (suomenkielisten ja ruotsinkielisten) teatteriryhmien ja nykyteatterituotantojen näkyvyyttä ja tunnettuutta Ruotsissa. Tätä tarkoitusta varten TINFO ja Teatterikeskus jakavat verkostoitumis- ja tuotantotukea.

Hakulomakkeet:
Verkostoitumistuki (pdf)  (excel), seuraava haku 29.4. mennessä
Tuotantotuki (pdf)  (excel), haku 29.4 .mennessä

Lähetä hakemus liitteineen:
Teatterikeskus / Teatterin Tiedotuskeskus
Meritullinkatu 33
00170 Helsinki 

 

 


 

Esitystalous lukudraamana Kreikassa

Kreikan ITI-keskus järjestää 16.-17.5.2011 tapahtuman Forum of Contemporary Dramaturgy . Juha Jokelan Esitystalous on yksi seitsemästä näytelmästä, jotka on valittu esitettäväksi tapahtumassa lukudraamana.

www.dramacorner.fi/jokela
Hellenic Centre of the International Theatre Institute www.hellastheatre.gr

 

 


 

Teaterpris till Seija Metsärinne

Stiftelsen Wasa Teater ger 2011 års pris för främjande av den professionella scenkonsten
i Österbotten till skådespelare och regissör Seija Metsärinne.

Seija Metsärinne får priset för sitt konstnärliga arbete som chef för Wasa Teater 2007-2010 med följande motiveringar:

Under Seija Metsärinnes ledning har Wasa Teater gjort starka satsningar på nyskrivna finlandssvenska texter, dramatiseringar och uruppföranden. Metsärinne har satsat på ambitiösa samarbetsprojekt med både fria grupper och stora institutionsteatrar samt familjepjäser av hög kvalitet. Hon har samtidigt värnat om den konstnärliga kvaliteten och integriteten i teaterns verksamhet.

Samarbetet med Riksteatern, Uusi Teatteri och Blaue Frau i uruppförandet av Susanna Alakoskis roman Svinalängorna var en milstolpe i Wasa Teaters historia. Produktionen turnerade i hela Sverige och i Finland, vilket gjorde Wasa Teater känd för en större nordisk publik. En annan produktion med nordisk bärvidd var det svenska uruppförandet av Sofi Oksanens pjäs Utrensning i samarbete med Åbo Svenska Teater och Riksteatern.
Exempel på produktioner som rönt stor uppskattning av publik och kritiker under Seija Metsärinnes chefskap är Janis! – en rocklegend, Scen kväll med Sarén, Das Fliegende Spektakel, Jag ångrar ingenting, Onödiga mänskor, Cash! – We´ll Meet Again, Svinalängorna, Två ljus i fönstret, Den osynliga draken, Gustava – du drömmer!, Utrensning och Pinocchio.  Bland hennes egna regier märks Momo eller kampen om tiden, Narnia – Häxan och lejonet och Allt eller inget.

Priset är 4.000 euro.

Vasa den 30.3 2011
Stiftelsen Wasa Teater
Thomas Öhman, ordförande
Marit Berndtson, sekreterare
e-post: marit.berndtson(at)wasateater.fi

 


 

40-vuotiaan Teatterikeskuksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Esa Kylmälä

Ryhmämuotoisten teattereiden edunvalvontajärjestö Teatterikeskus ry:n uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Q-teatterin taloudenhoitaja Esa Kylmälä. Kylmälän valintaan vaikuttivat hänen antaumuksellinen asenteensa ryhmämuotoisen teatterikentän kehittämiseen ja halunsa vaikuttaa teatterikentän tulevaisuuden rakentamiseen koko teatterikentän yhteistyöllä. Hän katsookin yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään korostaa jo käynnissä olevan vapaan teatterikentän ja kiinteiden teattereiden välisen yhteistyön merkitystä myös julkisessa keskustelussa.

Kylmälä on aiemmin toiminut vuosina 2008-2010 järjestön varapuheenjohtajana, ja seuraa tehtävässä työkiireidensä vuoksi tehtävästään syrjään siirtynyttä Klockriketeaternin teatterinjohtajaa Dan Henrikssonia. Kylmälä toimi jo aiemmin Teatterikeskuksen puheenjohtajan tehtävässä vuosina 2006-2008.

Tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan viettävän Teatterikeskuksen hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin 6.4.2011 pidetyssä kokouksessa Teatteri Vanha Jukon hallintojohtaja Jaska Teuri.
Hallituksen jäseninä toimivat Petri Pöyhönen (Musiikkiteatteri Kapsäkki), Heini Tola (Teatteri Avoimet Ovet), Jaakko Kuusi (TEHDAS Teatteri), Hanna Paatero (Totem-teatteri), Anna Veijalainen (KokoTeatteri), ja Annukka Numminen (Teatteri Siperia). Varajäseniksi valittiin Kaarina Etto (Improvisaatioteatteri Stella Polaris), Marja Skaffari (Teatteri Telakka), Hanna Nyman (Teatteri Naamio ja Höyhen) ja Marina Andersson-Rahikka (Oblivia).

Teatterikeskus ry jäsenistöön kuuluu 30 ryhmämuotoista teatteria. Vuonna 1971 perustetun järjestön vanhimpia jäseniä ovat mm. Ryhmäteatteri ja Kom-teatteri. Jäsenistöstä suurin osa kuuluun ns. vapaaseen teatterikenttään, joka rahoittaa toimintansa suurelta osin omarahoituksella.

Lisätietoja:
Maaria "Mimmu" Rantanen
Toiminnanjohtaja / Verksamhetsledare / Director
Teatterikeskus ry / Teatercentrum rf / Theatre Centre
Meritullinkatu 33, 00170 Helsinki
puh. 040-7313655 / 09-1357613
info(at)teatterikeskus.fi
www.teatterikeskus.fi

 


 

Kansainvälisen työllistämishankkeen haku päättynyt

Nuorten taiteen ja kulttuurinalan ammattilaisten kansainvälistämis- ja työllistämishankkeen kolmas ja viimeinen hakukierros alle 35-vuotiaille työllistettäville päättyi 30. maaliskuuta 2011. Syyskuussa 2010 käynnistyneellä ensimmäisellä hakukierroksella hakemuksia työpaikkoihin tuli yli 700 kappaletta. Toisella ja kolmannella hakukierroksella hakemuksia tuli yhteensä hieman yli 500. Hankkeen avulla 67 työtöntä tai työttömyysuhan alla ollutta kulttuurialan ammattilaista on työllistynyt monipuoliseen, kansainväliseen kulttuurialan tehtävään 3-12 kuukauden ajaksi. Osa työllistyneistä pystyy jatkamaan työllistäneiden organisaatioiden palveluksessa tai löytää jatkopaikan syntyneiden verkostojen avulla. Nyt valituksi tulevat aloittavat työnsä kevään ja kesän aikana.
Työnantajina hankkeessa on kulttuuri- ja tiedeinstituutteja sekä taiteen tiedotuskeskuksia. Osa työpaikoista on edellä mainittujen yhteistyökumppaniorganisaatioissa. Hankkeen työpaikoista 33 sijaitsee ulkomailla. Hankkeessa mukana olevat organisaatiot ovat pitäneet hanketta tärkeänä.
”Instituutin saamat hakemukset olivat korkeatasoisia ja mahdollisuus olla mukana tämän kaltaisessa kulttuurialan osaajia yhteentuovassa hankkeessa on instituutille todella tärkeää”.
 – Suomen Madridin instituutti
”Festivaalin ja suomalaisten alan toimijoiden välille on saatu luotua laajasti kontakteja ja verkostoja, joita voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Suomalaista elokuvaa ja sen tekijöitä on tuotu esille monipuolisesti. Työllistettävä on verkostoitunut laajasti ja saanut arvokasta, kansainvälistä työkokemusta.”- Elokuvafestivaali PÖFF, Viro
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi viime vuonna Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:lle valtionavustusta 1.500.000 euroa käytettäväksi nuorten taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälistymis- ja työllistämishankkeen kustannuksiin vuosina 2010-2011. Ministeriö määritteli avustuksen käyttämisen ehdoissa, mitkä organisaatiot voivat toimia työnantajina. Hanke päättyy vuoden 2011 lopussa.

Lisätietoja:
Projektivastaava Saija Nisula, puh. 045 113 7302, saija.nisula(at)instituutit.fi
Erityisasiantuntija Ilmi Villacís, puh. (09)160 77474, ilmi.villacis(at)minedu.fi
www.kulttuurivienti.fi

 


 

*AVOIMIA PAIKKOJA

Seinäjoen kaupunginteatteri etsii
OHJAAJAA

Talon kolme näyttämöä tarvitsee ohjaajaa, nuorten Verstasteatteri itsenäistä taiteellista suunnittelijaa ja maakunta verkostoitumisesta kiinnostunutta tekijää. Jos olet hereillä, haluat uudistaa teatterin käytäntöjä ja uskaltaudut yhteisölliseen urakkaan, ota yhteyttä.

Määräaikainen sitoutuminen starttaa vuoden 2012 aikana. Neuvottelut heti kun ilmoittaudut.

Vesa Tapio Valo
vesa.valo(at)seinajoki.fi
puh. 044 554 1900
www.seinajoenkaupunginteatteri.fi

 


 

Haemme
SIHTEERIÄ

Teatteri Vanha Juko hakee sihteeriä toimiston käytännöntyön ylläpitämiseen.
Toimeen kuuluu; Hallinnollisten tehtävien täytäntö toiminnanjohtajan kanssa, teatterin tiedotus, palkanlaskennan hoito sekä laskutus, kirjanpidon avustavat työt sekä kanssakäyminen tilitoimiston kanssa, sekä muu päivittäisten toimistorutiinien hoito ja asiakaspalvelu.
Arvostamme teatterissa hankittua työkokemusta.
Työ on osapäivätyö, 32h viikossa, pääsääntöisesti normaaliin virka-aikaan, mutta työntekijällä tulee olla valmius ajoittaisiin ilta- ja viikonlopputöihin. Työ edellyttää joustavuutta.
Palkkaus perustuu teatterialan työehtosopimuksen mukaiseen 2C - palkkaluokkaan. Toimi täytetään näytäntökauden 2011 syksyn alusta, elokuussa.
Lisätietoja: Jaska Teuri 040 580 1489 tai toimisto(at)teatterivanhajuko.fi

teatterivanhajuko.fi 


 

*TAPAHTUMIA

Päivän Sarasvati Iskelmä Rovaniemessä 

Iskelmä Rovaniemi on yhteistyössä Rovaniemen Teatterin kanssa tuottanut 24 jakson mittaisen ohjelmasarjan tieteiskirjailija Risto Isomäen romaaniin Sarasvatin hiekkaa perustuvan näytelmän valmistumisesta. Ohjelmassa paneudutaan ilmastonmuutokseen tietoiskujen ja huumorin kautta. Ohjelmasarja on alkanut 28.3. ja päättyy näytelmän ensi-iltapäivänä 20.4. Ohjelmasarja sisältää raakaa faktaa, näyttelijöiden kommentteja ja haastatteluja. Päivän jakso toistetaan kolmesti päivässä klo 9.22, 14.22 ja 16.22 Iskelmä Rovaniemen taajuudella 89,3 Mhz.

www.rovaniementeatteri.fi
Päivän Sarasvati Rovaniemen Radiossa

 


 

Kirjailijatapaaminen Kuopion kaupunginteatterin yläaulassa

Yleisön on mahdollista tavata ruotsalainen kirjailija ja ohjaaja Lo Kaupin Kuopion kaupunginteatterin yläaulassa maanantaina 11.4. klo 18 ennen Riksteaternin klo 19 alkavaa vierailuesitystä Bergsprängardottir. Näytelmän kirjoittanutta ja ohjannutta Kauppia haastattelee kulttuuritoimittaja Annika Hällsten.
Haastattelu tulkitaan suomeksi. Tilaisuus on maksuton.

teatteri.kuopio.fi

 


 


Tutustumiskäynti Esitystaiteen Keskuksen uusiin toimitiloihin torstaina 14.4. klo 14:00

Esitystaiteen Keskus avaa vuoden 2011 syyskuussa toimitilat Helsingin Suvilahdessa, rakennus 6:n, eli Puhdistamon II kerroksesta. Keskus tarjoaa harjoitus- ja toimistotiloja esitystaiteen ja koko vapaan näyttämötaiteen kentän ammattilaisten käyttöön. Tilaa keskukselle vanhassa kaasutehtaan puhdistamorakennuksessa on yhteensä noin 330 neliötä ja kerrokseen remontoidaan kolme noin 80 neliön harjoitustilaa sekä yksi huone toimistohotellitilaksi tuottajien käyttöön. Tilojen käyttö on taiteilijalähtöistä ja se pyrkii vastaamaan kentän tarpeisiin: kaksi harjoitustilaa tarjoaa mahdollisuuden pitkäaikaisille esitys- ja näyttämötaiteen projekteille sekä ulkomaalaisille residenssivieraille ja yksi lyhyempikestoisille työskentelylle.

Esitystaiteen Keskus remontoi ja sisustaa kerrokseen myös toimistotiloja, joissa työskentelevät sen omat työntekijät sekä jäsenyhdistysten tuottajia sekä vapaiden ryhmien, taiteilijoiden ja tuottajien verkosto. Harjoitus- ja toimistotilojen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu oleskelutila, jossa niin tekijät kuin yleisökin voivat tavata ja viettää aikaa yhdessä. Rakennuksessa on myös sosiaalitilat keittiöineen ja suihkuineen.

Kaikki tiloista kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumiskäynnille. Tavataan Puhdistamon sisäänkäynnillä to 14.4. klo 14:00. Linkin avulla löydät perille: www.suvilahti.fi/info.
Tiedustelut tutustumiskäyntiin liittyen: Lauri Kontula 050 5278422, laurikontula(at)hotmail.com

 


POT-festivaali Tallinnassa

Kansainvälinen esittävän taiteen festivaali POT valtaa ensimmäistä kertaa Tallinnan
20.4. – 6.5.2011 järjestettävä POT -festivaali on yksi Tallinnan 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtumista.

Teatteri, elokuva, musiikki, tanssi, sekä näiden kaikki mahdolliset  yhdistelmät:  POT on urbaanin kaupunkikulttuurin festivaali, joka kartoittaa esittävän taiteen monia mahdollisia ulottuvuuksia ja uusimpia suuntauksia.

Festivaalilla kohtaavat uusia näköaloja etsivät tekijät ja teokset, sekä yleisö, joka on valmis haastamaan oman maailmankuvansa.

Virolaisen esittävän taiteen eturivin toimijat:  Baltoscandal-festivaali, Kanuti Gildi SAAL ja Von Krahl –teatteri yhdistävät voimansa ja tuottavat Tallinnaan tämän hetken kansainvälisesti puhutuimmat esitykset.

POT -festivaalin kansainvälisinä vieraina nähdään Kornél Mundruczó: Hard To Be A God (Unkari), Chelfitsch / Toshiki Okada: Hot Pepper, Air Conditioner and the Farewell Speech (Japani), Edit Káldor: C’est du chinois (Alankomaat), Superamas: Youdream (Ranska/Itävalta) Amund Sveen: The Norwegian Way (Norja), Anna Mendelssohn: Cry Me a River (Itävalta) ja Giovanni Magnarelli: Homo Homini Lupus (Italia).

Rakveren kaupungissa toimiva, lähes kulttimaineen saavuttanut Baltoscandal-festivaali sekä Rakveren teatteri muuttavat näyttämönsä kahden viikon ajaksi Tallinnaan. Esityksiä nähdään lukuisissa teattereissa ja esityspaikoissa ympäri kaupunkia, kuten taidemuseo KUMU:ssa, Teatteri NO99:ssä ja Viron Venäläisessä teatterissa.

Virolaista uutta teatteria festivaalilla edustavat muiden muassa Von Krahl -teatteri, Tarton Uusi Teatteri, Cabaret Rhizome, sekä Teet Kask, Krista Köster, Kristina Paskevicius, Sandra Z, Emer Värk, Mart Kangro, Mart Koldits & Viron taideakatemia ja MIMproject.

Teatteriesitysten lisäksi ohjelmistoon kuuluu myös elokuvanäytöksiä ja  festivaaliklubeja, joissa nähdään esiintymässä mm. Viljandin kulttuuriakatemian opiskelijat, jotka harjoittelevat parhaillaan Tallinnassa Kristian Smedsin johdolla Karamazov Workshop –esitystä.

Lisätiedot:
Von Krahl Teater
+372 62 69 090
info(at)vonkrahl.ee
Koko ohjelmisto: www.pot.ee
Liput festivaalille:  www.piletilevi.ee

 


 

HILJAISUUS-FESTIVAALI 8.-11.6.2011
Kittilässä, Kaukosen kylässä

Rovaniemeläinen sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirk järjestää 8.-11.6 Kittilän Kaukosen kylään Hiljaisuus-festivaalin.

Ohjelmassa mm:
• AGIT-CIRK: Tenho (ensi-ilta)
• BERLIN-FIN -trio: Timo Kinnunen, Matthias Bauer & Daniel Görlitz
• WIMME: Wimme Saari, Tapani Rinne, Tuomas Norvio, Juuso Hannukainen, Matti Wallenius
• ILONA JÄNTTI: www.ilmatila.com
• TYÖPAJAT: Neutraali naamio -tekniikasta ja liikkeestä
• LETKE (Lapin esittävän taiteen keskus): Keskustelutilaisuus esittävän taiteen vapaan kentän toimijoiden valtakunnallisesta yhteistyöstä.
Festivaalin lähtökohta
Hiljaisuus sanana antaa mielikuvan rauhasta ja omasta ajasta. Vastakohtaisena sanana festivaali herättää ajatuksen laumasta riemuitsevia ihmisiä. Sanojen välisestä jännitteestä muodostuu Hiljaisuus - esittävän taiteen festivaali.
 
Tapahtuman idea
Hiljaisuus-festivaali kokoaa yhteen eri alojen taiteilijoita pohjoisesta, keskustelemaan ja tutustumaan rauhallisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Tilaisuuden aikana on mahdollisuus erilaisiin taiteidenvälisiin kokeiluihin. Festivaali värittää paikallista arkea pitkän viikonlopun ajan ja tuo korkeatasoisia poikkitaiteellisia esityksiä Kaukosen kylään ja Kittilän kuntaan.

Tapahtuman järjestäjät:
• AGIT-CIRK
• MILLA MAGIA
• TIMO KINNUNEN
• LETKE (Lapin esittävän taiteen keskus) 
Yhteistyössä:
- Särestöniemi -museo
- Kittilän kunta
- Monitaideyhdistys Piste


Festivaalin taiteelliset johtajat ovat harmonikkamestari Timo Kinnunen ja sirkustaiteilija Sakari Männistö.
Hiljaisuus-festivaalin päätapahtumapaikkana 8.-11.6  toimii Villa Magian pihapiiri Kaukosen kylässä.

Lisätietoa tapahtumasta ja ohjelmasta:
Tuottaja Joonas Martikainen Agit-Cirk
joonas(at)agitcirk.com
Puh: 0503372828
www.agitcirk.com

 


 

*HAKUJA

Nyt voit hakea liikkuvuustukea

Tämän vuoden toinen Liikkuvuustuen hakukierros aukeaa taas huomenna. Voit lähettää hakemuksesi 30.3-20.4. välisenä aikana.

Liikkuvuustukeen kuuluu oleskeluapuraha, joka kattaa viikon oleskelukustannukset jossakin toisessa Pohjoismaassa tai Baltian maassa kuin missä asut. Jos olet matkalla Länsi-Pohjolaan tai Baltiaan voit samassa hakemuksessa lisäksi hakea matka-apurahaa.

Muista myös, että ensimmäinen mahdollinen matkustuspäivä on kaksi kuukautta hakuajan umpeutumisen jälkeen.

Lue lisää liikkuvuustuesta:
www.kulturkontaktnord.org/lang-fi/tukimuodot/liikkuvuusohjelma

 


 

Vuokrataan harjoitustilaa / Esitystaiteen Keskus

Arvoisa esittävän taiteen vapaan kentän toimija,

Tarvitsetko harjoitus- tai työskentelytilaa?
Esitystaiteen Keskus aloittaa toimintansa 1.9.2011 Helsingin Suvilahdessa, Puhdistamo-rakennuksen II kerroksessa.  Esitystaiteen Keskus vuokraa esittävän taiteen vapaan kentän toimijoille kolmea harjoitussalia joko lyhyt- tai pitempiaikaiseen käyttöön. Salien koot ovat 83, 88 ja 79 neliötä. Lisäksi kerroksessa on sosiaalitilat, viihtyisä aulatila ja keittiö. Kulkuyhteydet Suvilahteen ovat hyvät: Kalasataman metroasema on aivan vieressä ja bussi 68 tulee Suvilahden portille.
Tiloihin remontoidaan kesän 2011 aikana joustavat puulattiat. Tilojen vapaa korkeus on kattopalkkien kohdalla noin 2,5 m.
Tiloja vuokrataan 1.9.2011 lähtien liitteenä olevan hinnaston mukaisesti.
Yhteydenotot:
tilavaraukset.esitystaide(at)gmail.com
045-8740470 / Aino Eskelinen

 


 

Itäisen tanssin aluekeskuksen tuotantotuet 2012 hakuun

Haemme taiteen eri ilmaisukeinoja rohkeasti hyödyntäviä tanssiteoksia, tuoretta koreografista ajattelua sisältäviä esityskonsepteja, mielenkiintoisia prosesseja sekä ideoita yleisötyöhön. Myös alueella tuotettujen teosten uusinta- ja kiertue-esitysehdotukset huomioidaan. 
Tuotantotukemme on aina osarahoitus ja teemme valittujen projektien kanssa erillisen tuotantosuunnitelman. Siinä määrittelemme kunkin produktion tarvitsemat tila-, tiedotus-, tekniset ym. tarpeet. 
Osarahoituksen on kohdistuttava ensisijaisesti ammattilaisten palkkoihin.
Pääasiallisena tilaresurssina käytössämme on Kuopion keskustassa oleva Sotkun teatteritila, jota myönnämme tilannekohtaisesti tuensaajien käyttöön. Toimintamme tavoitteena on kuitenkin saada esitystoimintaa eri puolelle Itä-Suomea, joten lisäesitys- ja kiertuehakemuksissa toivomme ehdotuksia yhteistyökunnista.
Hyvä hakemus sisältää seuraavat asiat:

     - teoksen nimi
     - suunniteltu kesto ja kohderyhmä
     - hakijan / ryhmän / työryhmän kokoonpano ja cv:t
     - yhteyshenkilön tiedot
     - alustava esityssuunnitelma ja harjoitusaikataulu
     - tuotantoaikataulu
     - harjoitustilan tarve
     - toivottu esitystila ja esityskertojen määrä
     - kustannusarvio / rahoitussuunnitelma
Haku loppuu 29.4.2011 klo 15.15, viimeisen päivän postileima riittää.
Hakemukset osoitteeseen:
Itäinen tanssin aluekeskus / Anu Rajala-Erkut Sotku, Suokatu 42/2 70110 Kuopio
Hakemuksia ei palauteta. Päätökset julkaistaan kesäkuussa 2011, tuotantosuunnitelmat tehdään syksyllä. Tuotantotuet ovat ehdollisia siihen saakka, kunnes yhdistyksen rahoituspäätökset vuodelle 2012 ovat varmistuneet.
Vierailuesitysehdotuksia muualta Suomesta otetaan vastaan ympärivuotisesti. Esityksiä pyritään tuottamaan resurssien mukaan ja niitä tarjotaan alueemme yhteistyökunnille ja kumppaneille. Ehdotukset toimitetaan taiteelliselle suunnittelijalle Anu Rajala-Erkutille: 
anu.rajala-erkut(at)itak.fi, 040 7378 702.

 Murros etsii nuorisoteatteriyhmiä

Seuraava Nuorten teatterifestivaali MURROS järjestetään Tampereella 25.–27.11.2011. Etsitään nuorisoteatteriryhmien esityksiä: Esiintyjät 13–20 -vuotiaita. Teksti voi olla ryhmän itsensä kirjoittama tai valmis teksti. Esityksen kesto enintään 1 t 30 min. Hakuaika päättyy 31.5.2011. Lisätietoja ja hakulomake: www.tnl.fi tai (09) 2511 2172 ja paivi.hamalainen(at)tnl.fi.

 


 

Kajaanin runoviikko -  Generaattori: Lyhytteatterifestivaalit

Kajaanin Runoviikko Sana ja sävelen yhteydessä järjestetään lauantaina 9.7.2011 lyhyille (max. 30 min. mittaisille) teatteria ja / tai runoutta hyödyntäville esityksille. Festivaali on avoin kaikille harrastaja- ja opiskelijaryhmille. Esitykset valitaan tallenteiden perusteella, esivalinnan suorittaa näyttelijä-ohjaaja Heikki Törmi. Festivaalille valitut ryhmät saavat palautteen ammattilaisraadilta, joka jakaa valitsemalleen ryhmälle tai ryhmille 1683,- euron kannustuspalkinnon. Hakemukset tulee lähettää 30.4.2011 mennessä.

Hakuohjeet: www.g-voima.fi

 


 

*KOULUTUSTA

Scenofest Workshops 2011 registration for students: the second round is open!

Students, use your last chance to register to one of the Scenofest 2011 workshops...! A last few slots are left to be taken as soon as possible.
Professors, thank you to pass the information to your students...
The deadline for registration is April 25, 2011.
What are the Scenofest Workshops?
 -> over 50 workshops and master classes for more than 1,000 students
 -> workshops delivered by Eric Wonder, Stan Lai, Carlus Padrissa, Julian Crouch, Kazue Hatano, Pamela Howard,  Libena Rochová, Paul Zaloom, Arnold Aronson, Mariaelena Roque, and other professionals from across the globe
 -> disciplines including Scenography, Direction, Costume Design, Video Art, Lighting Design, Sound Design, Puppetry, Object Theatre, Fashion Art, and other workshops take place in the centre of Prague at The Theatre Faculty of the Academy of Performing Arts in Prague
How can I register now?
Each student who wants to participate in any of the Scenofest workshops has to create her/his own PROFILE on www.pq.cz/en/user-registration.html
Your PROFILE will enable you to see the list of free Scenofest workshops, choose the workshop you want and also to pay the fee and registration.
Conditions
All Scenofest workshops are open only for students.
Each student can participate only in 1 Scenofest workshop - exception to  Masterclasses open to all. 
Register now! www.scenofest.org.

 


 

Courants du monde –koulutusohjelma kulttuurialan ammattilaisille

Ranskan kulttuuriministeriö tarjoaa ranskankielistä täydennyskoulutusta ulkomaisille kulttuurialan ammattilaisille. Kaikki koulutusohjelman kurssit sisältävät Ranskan kulttuurihallintoon tutustumista sekä syventymistä valittuun teemaan. Kurssien koordinoinnista vastaa Maison des Cultures du monde ja sisällön suunnittelee kunkin kurssiteeman asiantuntijat.
Courants du monde -kurssien kesto on 3 viikkoa ja ne järjestetään 14.11.–2.12.2011.

Tarkempaan kurssitarjontaan voi tutustua Ranskan instituutin nettisivuilla, josta voi myös voi imuroida hakulomakkeen >
www.france.fi/2011/04/courants-du-monde-koulutusohjelma-2011-kulttuurialan-ammattilaisille/
Hakemukset toimitetaan Ranskan instituuttiin viimeistään 20. huhtikuuta 2011.

Ranskan instituutti Suomessa / Institut français de Finlande
Kaapelitehdas C 2
Tallberginkatu 1 C 135
FI-00180 Helsinki
www.france.fi

 


 

Voimaa taiteesta -hankkeen Palvelumuotoilu -koulutukset alkavat toukokuussa!

Oletko suunnittelemassa oman luovan alan yrityksen perustamista? Kaipaatko apua yrityksesi palvelujen kehittämisessä? Tai jo olemassaolevien palvelujesi tehostamisessa?
Osallistu Voimaa taiteesta -hankkeen Palvelumuotoilu -koulutukseen! Innostava oppi on suunnattu taidelähtöisiä menetelmiä työssään hyödyntävien luovan alan ja hyvinvointialan ammattilaisille. Koulutus järjestetään 3.5.2011 ja 20.9.2011 klo 9.15-16.00 Tutkivan teatterityön keskuksen seminaarisalissa Tampereella (Hämeenpuisto 28 D, 4 krs.).
Palvelumuotoilu merkitsee palveluiden ideointia ja konseptointia sekä palveluympäristöjen- ja prosessien suunnittelua. Palvelumuotoilu on uusi, tärkeä osaamisalue jonka keskiössä on ihminen tarpeineen ja toiveineen.
Tarkempi tiedote koulutuksesta osoitteessa:
www.voimaataiteesta.fi/index.php?page=palvelumuotoilu-koulutus

Voimaa taiteesta -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Laurea AMK:n sosiaalialan koulutusohjelma. Sen päärahoittajana toimii Opetusministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere –kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki.
www.voimaataiteesta.fi

 


Varjoteatterityöpaja aikuisille

KUULAS – KANSAINVÄLINEN LASTEN TEATTERITAPAHTUMA KOUVOLASSA 19.–22.5.2011

Varjoteatterityöpaja aikuisille:
Nyt on kaikilla mahdollisuus päästä kokeilemaan varjoteatterin tekemistä ammattilaisten opastuksella! Festivaalillamme vierailevan japanilaisen varjoteatteriryhmän KAKASHI-ZA:n neljä näyttelijää pitävät työpajan varjoteatterin perusteista. Kurssin päätteeksi esitetään lyhyet demonstraatiot opitusta. Työpaja on suunnattu teatterintekijöille,opettajille, päiväkodin henkilökunnalle ja kaikille muille asiasta kiinnostuneille. Työpaja pidetään la 21.5. klo 13.00–15.00 Kuusankoskitalon konserttisalissa. Työpajassa on suomenkielinen tulkkaus. Osallistumismaksu 20,-. Ilmoittautumiset ja lisätietoja mikko.vaananen(at)tnl.fi tai (09) 2511 2170.

 VoiceEmbodiment - Äänen kehollistamisen työpaja 

Imatran Kulttuurikeskuksen Kaleva-Sali
 
Torstaina 26.5. ja Perjantaina 27.5.
klo 10.00-15.30 (pieni lounastauko klo 13) + 15.45-16.45 henkilökohtaista ohjausta
Kurssin hinta/ilmoittautumismaksu on 25 euroa
Kurssille mahtuu korkeintaan 25 henkilöä
 
MISTÄ ON KYSE?
Kuten tekniikan englanninkielinen nimi jo kuvaa, VoiceEmbodiment-kurssissa "annetaan äänelle keho".
Esiintyjän (oli hän sitten näyttelijä, laulaja...) instrumentti on hänen äänensä, ja koko kehonsa, aivan sen laajimmassa merkityksessä:
alkaen melkein jokaisesta lihaksesta rintakehässä, päästä, kurkusta, siitä kuinka kannat itseäsi (kehoasi), hengität, kuinka käyt käsiksi äänen tuottamiseen, kuinka maadoitut (tai et maadoitu!), ja kuinka tuotat tekstiä.
Työpajassa on tarkoitus vapauttaa kaikki äänet, niin että esiintyjä/taiteilija voi valita sen äänen jonka haluaa välittää, paljastaa ja tulkita.
Työskentelyn perustana on ajatus "esiintyjän kehosta".
 
Harjoittaakseen "esiintyjän kehoa", VoiceEmbodiment-kurssi perustuu vankkaan tietämykseen anatomiasta, äänen tekniikasta, tyyliseikoista ja psykologisen vaikutuksen osuudesta kehon käyttöön.
Työpaja tarjoaa runsaasti käytännöllisiä välineitä tyypillisiin esiintyjän ongelmiin kuten:
-käheys, terävyys äänessä, rajoittunut ääni yms..
-esiintymispelko
-energianpuute
-keskittymiskyvyn puute (sanojen unohtelu)
-vaihtelun puute tulkinnassa
yms.
 
Opetus koostuu muun muassa esittelystä (esimerkkejä äänenkäytöstä), harjoituksista, esimerkkitarinoista, ongelmien/asioiden ratkaisusta ja keskustelusta rennosti ympyrässä istuen.
 
Sitovat ilmoittautumiset: mustanjavalkoisenteatteri(at)gmail.com.
 
Kurssi järjestetään Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin yhteydessä.
Teatterifestivaalin ohjelmasta lisää tietoa: www.kulttuuri.org.
Työpajan järjestää Mustan ja Valkoisen Teatteri ry
Kaakkois-Suomen Taidetoimikunta tukee työpajaa.

 


 Tiedotteen liitteet:

Tuotantotukihakemus_excel

Tuotantotukihakemus_pdf

Verkostoitumistuki_excel

Verkostoitumistuki_pdf

ETK_hinnasto