28.04.2011

TINFO-tiedote 15 / 14.4.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA
Nya Rampen gästspelar med föreställningen Conte d'Amour i Kulturhuset i Stockholm
Klockriken klubiohjelma Drama Slam Ruotsiin
Tohtori Tarja Cronbergin selvitys Luova kasvu ja taiteilijan toimeentulo on julkaistu
Työryhmä esittää parannuksia taiteen vapaan kentän toimintaedellytyksiin
Missä liikkuvuus liikkuu? – seminaarin puheenvuorot
Sari Lakso Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtajaksi
Temen uudet puheenjohtajat ja hallitukset

AVOIMIA PAIKKOJA
Nykysirkusryhmä Circo Aereo etsii kahta tuottajaa

TAPAHTUMIA
Impronauttiklubi Zetorissa torstaina 14.4 Piitu Uskin kanssa
Näyttelijä valmistautuu -tilaisuus Kuopion kaupunginteatterissa 14.4.
Foxtrott-ryhmä ja Huima Laulu Cafe Pirittan Teatteriklubilla 20.4.
Tanssin päivän 29.4. julistus Anne Theresa De Keesmaekerilta
Guerrilla Girls Tampereella ja Helsingissä 26.-27.4. Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?
Esittävän Taiteen Toukokuu 2.-22.5. Turussa
Cirko-festivaali Helsingissä 4.-8.5.
Himo 3 -seminaari yleisötyöstä 5.-6.5.
VERKOT Itämereen! Seminaari Itämeren alueen yhteistyöverkostoista 13.5.
Assitej Performing Arts Festival 20.-29.5.
8. kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali 24.-28.5.
PER FORMA - performers process 2011 -tapahtuma 3.-4.6.
Kajaanin Runoviikko 6.-10.7. painottaa yhteisöteatteria

HAKUJA
Show your portfolio at the PQ!
Etsitään koreografeja, tanssijoita, liikkeen taitureita ja liikkuvia esiintyjiä elokuvaan
Helsingin kaupungin taideapurahat 2011 haussa
Tbilisi International Festival of Theatre
The OFF festival of Spoffin 2011
Harbour Festival, Bristol
Call for performers for Brisfest 2011

KOULUTUSTA
Huippukoulutusta tarjolla, Kanadasta kotikulmille kannettuna! Stakes, ingredients and strategies for international touring (Cinars)
International Summer Institute for Ancient Greek Drama & Theatre
Mintfest International Summer School for Street Arts 2011

 


 

*MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

KULTAINEN NAAMIO JA RUSSIAN CASE

Moskovassa pidettiin jälleen Golden Mask -festivaali ja sen Russian Case. Tämän vuoden showcasen oli kuratoinut Roman Dolzhansky. Ylellistä oli kuulla Dolzhanskyn analyyttisiä perusteluita, kokonaisnäkemystä venäläisestä teatteritodellisuudesta. Hänen kunnianhimoisena yrityksenään on linkittää valitut esitykset myös traditioon ja laajempaan teatterikontekstiin eikä pelkästään näyttää itseisarvoisesti jotain ”uutta”. Showcaset eivät koskaan voi toimia demokraattisin perustein. Tarvitaan näkemystä ja suoraselkäisyyttä seisoa valintojen takana. Ylitse kaiken olivat Teatr.docin Tunti ja kahdeksantoista minuuttia ja Dimitri Krymovin Ta-ra-ra-boom-de-boom. Teatr.docin esitys on karunkauhea teatteridokumentti 37-vuotiaan asianajaja Sergei Magnitskyn ihmisoikeuksia loukkaavasta kohtelusta ja kuolemasta Butyrkan vankilassa.  Tämä pitäisi nähdä myös Suomessa!  Krymov puolestaan marssittaa catwalkille Tsehov-pakkomielteiden ja assosiaatioiden paraatin. Tsebutykinin repliikki on lähtökohtana tälle visuaaliselle karnevaalille, jossa Tsehov venyy mihin tahansa mittoihin. Siellä ovat liki 80 (!) sotilasta marssimassa, siellä ovat monistetut Trigorinit, Kostjat, Ninat, Kirsikkapuiston talostaan ulosajetut, siellä on Venäjä, siellä on jättikokoinen kala, sukeltajat jne. jne.  Tämän esittämiseen ei riitä muu kuin Merikaapelihalli.

LIIKKUVUUS, KANSAINVÄLISYYS, TINFO

Olemme TINFOssa tekemässä liikkuvuus- ja kansainvälisyysstrategiaa.  Pidän sanasta liikkuvuus. Se pitää sisällään kaiken (myös sen teatteriviennin). Teatterin kohdalla on lakkaamatta muistutettava tästä laajemmasta kehyksestä. Toivon, että kevään kuluessa valmistuva työmme selkiyttää kentän toimijoiden työn- ja vastuunjakoa. Uusia yhteistyömalleja tarvitaan. Uskon myös vakaasti, että uusia liikkuvuutta, kansainvälistä verkostoitumista, helpottavia tukimuotoja on mahdollista luoda. TINFOn tehtävä on varmistaa, että teatterin jaossa on sellaisia tukimuotoja, joissa huomioidaan alan erityistarpeet. Minä haluaisin luoda TINFOon Framen tai Pohjoismaisen kulttuuripisteen kaltaisen liikkuvuustukisysteemin. Miksei TINFO voisi jakaa matka-apurahoja ja verkostoitumistukea suoraan? Muutoin. Meidän näytelmäkäännösapurahamme jo paljastaa useita uusia tarpeita. Esitysten tekstitykset! Tuikitärkeät!

KONSERNIN KUULUMISIA

Lueskelin huvikseni opetus- ja kulttuuriministeriön selvityshenkilöiden laatimaa Yhdessä enemmän - selvitystä opetus- ja kulttuuriministeriön konserniohjauksesta ja -rakenteesta.  Valtionhallintoa kehitetään konserniohjausajattelulla. Politiikasta on tullut policya - hallinnointia, liikkeenjohtoa ja konsernihallintoa.

Laatu, vaikuttavuus, tehokkuus, tehtävistä luopuminen, taloudelliset ja muut vaikutukset. Samat mantrat kaikkialla. Yhdessä enemmän, kyllä varmaan. 

Hallinnonalan tuottavuusohjelmassa henkilöiden vähennystavoite vuoteen 2015 on esimerkiksi Taiteen keskustoimikunnassa 12 henkilöä, tämä vähennyshän syntyy taiteilijaprofessorien virkojen lakkauttamisesta. Toisaalta luen, että Taiteen keskustoimikunnan menot ovat vähän päälle 5 miljoonaa.  Taiteen keskustoimikunta on paitsi viranomaistehtävän hoitajan myös laajan palvelutoiminnan tarjoaja. TKT:n hallintomenot suhteutettuna jaettavaan tukeen ovat prosentuaalisesti melkoisen korkeat (18%), Suomen Akatemiassa tuo prosenttiosuus on 4%.  Jaettava tukisumma on pieni suhteessa koneiston laajuuteen. Ja luottamusihmiset/taiteilijathan tekevät jo työtään minimikorvauksin. Selvitys esittää Taiteen edistämiskeskuksen perustamista, mutta ei kerro minkälaisena. Ihmiskeskeistä ja tehokasta julkista hallintoa, vähemmällä väellä. Entä luottamushenkilöt ja heidän työpanoksensa?
www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2011/virastoselvitys.html?lang=fi

TARKKAILLA JA MITATA

Foucault´ta muunnellen. Puuhakkaan insinöörikulttuurin kurimuksessa luovan työn tekijät uuvutetaan Virpi Hämeen-Anttilan mukaan yliopistoissa seuranta- ja raportointilomakkeiden täyttäjiksi. Luovuuden satunnaistaso on putoamassa pois, ellei jo pudonnut. Tällaisia ajatuksia sisältyi Virpi Hämeen-Anttilan kulttuurihumanistiseen puheenvuoroon SteFin seminaarissa Kulttuurin rahoitus ja sisällöt Lahdessa. ”Kulttuuripolitiikka on ainoa politiikan ala, jossa sisällöt eivät kiinnosta”, kiteytti Saa koskea! -pamfletin toinen laatija Demoksen identiteetti- ja mediapolitiikkaan erikoistunut tutkija Tommi Laitio. Laitio toppuutteli  kulttuurialaa  turvautumasta välillisiin talous- ja hyvinvointivaikutusperusteluihin peräänkuuluttaen radikaalia positiota ja itsetuntoa.

Tunsin minäkin piston sydämessäni.

Laitio tarjosi Martha Nussbaumin hyvän ja merkityksellisen elämän toimintamahdollisuuksia. Näitä ihmiselle ominaisia kykyjä demokraattisten valtioiden tulisi tukea. Teatteri tarjoaa merkityksellisiä ajatuksia ja ajattelua. Teatterin avulla syntyy yhteyksiä ja tunnesiteitä vieraisiin ihmisiin ja asioihin. Teatteri on vuorovaikutusta ja lisää ymmärrystä myös toisen näkökulmasta. Hyvään elämään kuuluu myös nauru, nautinto, peli, leikki. Ja kuitenkin.

Riittääkö merkityksellisyyspuhe hellyttämään kovaksi keitetyn kunnallispoliitikon sydämen? Kajaanissa puri sellainen retoriikka, että säästötoimet tarkoittaisivat sitten 26 ihmisen irtisanomista.

TALOJEN SISÄLLÄ JA ULKONA

Talojen vajaakäyttökritiikkiä ei  SteFin seminaariporukka nielaissut. Riku Suokkaan sanoin: ” Kolmannes vuorokaudesta on vajaakäytössä, kello 23-8. Tehostamisen varaa siis on.” Keskustelun kuluessa mietin, kuinka vähän julkisuudessa tiedetään siitä, mitä näissä taloissa ja seinien sisällä tehdään, kuinka paljon tehdään yleisökasvatustyötä, erilaisia yhteistyöprojekteja, yhteistuotantoja, ovia on avattu ja lähdetty myös ulos.  Ja jälleen pieni pisto. Mitä me mittaamme ja tilastoimme? Mikä jää tilastoinnin ulkopuolelle?

MERKITYKSELLINEN TEKSTI JA ESITYS

Vuorovaikutus, ymmärrys toisen näkökulmasta, olla muiden arvoinen, elämä ilman häpeää ja syrjintää. Tässä yksi Martha Nussbaumin esittämistä ihmisen toimintamahdollisuuksista. Emilia Pöyhösen Tsaarin kakarat (ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen) Kotkan kaupunginteatterissa ruumillistaa ja teatterillistaa Nussbaumin ajattelun.   Tätä synnyttää teatterin kotikirjailijuus.

Pöyhösen monikerroksinen paikkaansa sidottu ja samanaikaisesti täysin universaali teksti on upea. Pöyhönen on nais-Shakespeare.

Hänellä on ilmiömäinen kyky havaita poliittisesti kipeät piilossa olevat kysymykset ja käsitellä niitä sellaisella teatterillis-runollis-poliittis-eettis-moraalissuvereeniudella ettei mitään rajaa. Röyhkeänkaunista runoutta. Tsaarin kakarat sitoo yhteen suomalais-venäläisen hybridi-identiteetin, meissä asustavan toisen, venäläisyyden, ostovoimaiset venäläisturistit. Teksti risteyttää  häikäilemättömästi keisarillisen kesämökin Langinkosken kalastusmajan moni-identtiset historialliset asukkaat   ja nykykaupungin matkailubisnestä ja innovaatiokaupunkia kehittävän matkailutoimenjohtajan suomalais-venäläisen avioeroperheen moni-identtiset lapset  ja heidän ristiriitansa. Miten me kohtaamme toisen, miten me kohtaamme toisen itsessämme.  Tekstillä ja esityksellä on myös hyviä kummeja. Ohjaaja Hilkka-Liisa Iivainen kiitteli Teatterikorkeakoulun Suuri näyttämö  -kurssia.  Hienoa, että TEAK tarjoaa opetusta suuren näyttämön  monitasoiseen orkesterointiin.

Pakko siteerata Emilia Pöyhösen Tsaarin kakaroiden voimallista tekstiä:

”Näin me elämme, näin me olemme,
ja tämä kaikki katkeaa vasta kun
tapahtuu jokin äkillinen räjähdys,
horjahdus, putoaminen,
joka heittää meidät aallossa vieraalle rannalle
ja pakottaa jälleen katsomaan toisiamme silmiin.
Kuka sinä olet tänään?”

Hanna Helavuori
Johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi 


 

*UUTISIA

 

Nya Rampen gästspelar med föreställningen Conte d'Amour i Kulturhuset i Stockholm

15.-16.4.2011
Föreställningen ingår i IETM-mötets konstnärliga program.
Föreställningen Conte d'Amour är ett konstnärligt samarbete mellan Teater Nya Rampen (FIN), Institutet (SWE) och regissören Markus Öhrn. Conte d'Amour hade premiär i Berlin maj 2010.
Föreställningen har samproducerats av Nya Rampen, Institutet, Baltic Circle Festival, Inkonst och Ballhaus ost
Länkar:
Conte d'Amour -esittely TINFOn Esitykset kiertävät -sivulla
www.nyarampen.fi
www.institutet.eu
www.contedamour.eu
www.ietm.org
Kulturhuset

 


 

Klockriken klubiohjelma Drama Slam Ruotsiin

TEATERBIENNALEN KERÄÄ 1500 AMMATTILAISTA KAUDEN PÄÄTAPAHTUMAAN.

Klockriketeaternin ja Labbetin suosittu uusien näytelmätekstien klubiohjelma Drama Slam on kutsuttu Ruotsin tärkeimmälle teatterifestivaalille, Teaterbiennaleen. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma kerää noin 1500 teatterilaista viisipäiväiselle festivaalille Gävleen.
Drama Slam esittelee Gävlessä kuusi näytelmäkirjailijaa, jotka lukevat tasan kymmenen minuuttia uusista teoksistaan. Klockriketeatern ja Labbet ovat kutsuneet mukaan Bengt Ahlforsin, Sofia Aminoffin, Ann-Luise Bertellin, Anders Larssonin, Marina Meinanderin ja Anders Slotten. Teatterinjohtaja Dan Henriksson toimii Drama Slamin klubi-isäntänä.

Teaterbiennalen on suurin ruotsalainen festivaali. Järjestäjänä toimii Svensk Teaterunion ja paikallinen Folkteatern i Gävleborg. Vuoden parhaiden esitysten lisäksi ohjelmassa on seminaareja, työpajoja ja muita tapaamisia. Tapahtumapaikkana on tänä vuonna Gävle ja ajankohta on 11.-16.5.

Drama Slam * Teaterbiennalen, Gävle, Ruotsi * Torstaina 12.5.2011 klo 21.30.
Katso myös www.teaterbiennalen.se sekä  www.labbet.fi

 


 

Tohtori Tarja Cronbergin selvitys Luova kasvu ja taiteilijan toimeentulo on julkaistu

Se on luettavissa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta osoitteesta
www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2011/Luova_kasvu_ja_taiteilijan_toimeentulo.html

Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisema tiedote aiheesta
www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2011/04/taiteilijoiden_toimeentulo.html?lang=fi

 


 

Työryhmä esittää parannuksia taiteen vapaan kentän toimintaedellytyksiin

Eri taiteenalojen vapaan kentän ammattilaisryhmien asemaa ja toimintaedellytyksiä halutaan parantaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä esittää taiteenedistämisjärjestelmän ja kiertuetoiminnan kehittämistä, tilojen yhteiskäytön lisäämistä sekä alan tuottaja- ja yrittäjäosaamisen vahvistamista. Lisäksi työryhmä ehdottaa pysyviä määrärahalisäyksiä eri taiteenaloille. Esitys luovutettiin valtiosihteeri Marcus Rantalalle 30.3.2011.

Työryhmä ehdottaa kolmiportaisen avustusjärjestelmän luomista ryhmien toiminnan jatkuvuuden parantamiseksi. Tukea voitaisiin myöntää sekä uusille, muutaman vuoden toimineille että valtionavustuksen piirissä oleville vakiintuneille ryhmille. Hakemuksessaan toimijat esittävät 1, 3 tai 5 -vuoden toimintasuunnitelman, mutta avustus myönnettäisiin vuodeksi kerrallaan, ja mahdollisuuksien mukaan myös seuraavina vuosina.

Ammattilaisryhmille osoitettujen toiminta- ja produktioavustusten myöntöperusteissa otettaisiin jatkossa huomioon myös ryhmän tuotanto-osaaminen sekä mahdollinen kansainvälinen toiminta. Erityisavustuksia voitaisin myöntää yksittäisten taiteilijoiden ja produktioiden lisäksi myös kehittämishankkeisiin. Lisäksi avustusta voitaisiin myöntää mm. tiedotuksen ja markkinoinnin kehittämiseen, tuotteistamiseen, tuotantotoimistojen perustamiseen ja produktioiden valmisteluun.

- Hallitus on onnistunut hyvin tavoitteessaan edistää taiteen vapaiden ammattilaisryhmien toimintaa kasvattamalla ryhmien vuosittaista toiminta-avustusmomenttia. Määrärahojen lisääminen pelkästään ei ole kuitenkaan mielekästä, tarvitaan myös kehittämistä ja resurssien yhteiskäyttöä, korostaa valtiosihteeri Rantala.

Ryhmien toimeentulon parantamiseksi, esitysten elinkaaren pidentämiseksi ja palveluiden monipuolistamiseksi esitetään perustettavaksi kaikkia taiteenaloja koskeva yhteistyöelin, jonka tehtävänä on laatia valtakunnallinen selvitys kiertuetoiminnan lisäämiseksi ja yhteistyön esteiden purkamiseksi.

Taiteen vapaan kentän yrittäjä- ja tuottajaosaamista sekä alan rahoitukseen liittyvää neuvontaa olisi lisättävä mm. hyödyntämällä jo toteutettuja kehittämisprojekteja. Myös starttirahajärjestelmän soveltamista taiteen alan toimintaan esitetään selvitettäväksi. Työryhmä ehdottaa myös, että eri taiteenalojen tutkintoon johtavassa ja täydennyskoulutuksessa painottuisi aiempaa vahvempana osa-alueena tuottaja- ja yrittäjäosaaminen.

Esitysten toteuttamiseksi työryhmä ehdottaa määrärahalisäyksiä valtion talousarvioon asteittain vuoteen 2015 mennessä.

Vapaaseen kenttään kuuluu ammattitaiteilijoita, jotka eivät ole valtionosuusjärjestelmän piirissä. Vapaan kentän toimijoita ovat näyttämö-, tanssi-, sävel-, sirkus- ja performanssi- ja esitystaiteen aloilla mm. valtion harkinnanvaraista toiminta- tai projektiavustusta saavat ryhmät, yksittäiset työryhmät, tuotantotalot ja muut erilaisia taidetilaisuuksia järjestävät tahot sekä freelancetaiteilijat. Sirkustaiteella tarkoitetaan tässä yhteydessä ns. nykysirkusta. Hallitusohjelman mukaan taiteen vapaan kentän toimijoiden toimintamahdollisuudet turvataan.

Työryhmän esitys on luettavissa OKM:n verkkosivuilla


 

Missä liikkuvuus liikkuu? – seminaarin puheenvuorot

Missä liikkuvuus liikkuu? – seminaari taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuudesta 6.4.2011
Opetus- ja kulttuuriministeriön Jukola-salissa

Ajankohtaista asiaa ja innostunutta keskustelua taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten kansainvälisestä liikkuvuudesta

TINFO – teatterin tiedotuskeskuksen, PRACTICS- ja TAIVEX-hankkeiden sekä opetus- ja kulttuurinministeriön liikkuvuusseminaari pureutui taiteilijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuuden ajankohtaisiin kysymyksiin ja haasteisiin noin 60 osallistujan voimin 6.4.2011.
Puheenvuoroja kuultiin kulttuurialan EU:n liikkuvuuspolitiikasta, liikkuvuustiedotuksesta, Pohjoismaiden ja Baltian maiden liikkuvuusyhteistyöstä, kansainvälisyyden ja liikkuvuuden tukiohjelmista sekä residenssitoiminnasta. Lisäksi keskuteltiin erilaisista vaihtoehdoista organisoida Suomeen taitelijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten liikkuvuuden tieto- ja palvelupiste sekä liikkuvuusverkosto.

Seminaarin ohjelma

Seminaarin puheenvuorot ja materiaalit:

Ylitarkastaja Laura Mäkelä (OKM)
EU:n Kulttuurialan työsuunnitelmat, avoimen koordinaation työryhmät (OMC) sekä neuvoston päätelmät taiteilijoiden liikkuvuuden edistämiseksi

FM Risto Kivelä (EU/OMC-työryhmän puheenjohtaja 2008-2010)
Työryhmän ehdotukset kulttuurisektorin liikkuvuustiedotuksen kehittämiseksi
Ehdotus työryhmän sivuilla: http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc1569_en.htm

Toiminnanjohtaja Sanna Rekola (Tanssin tiedotuskeskus, OMC-liikkuvuustyöryhmän jäsen)
Taiteen ja kulttuurin välittäjäportaan liikkuvuusja liikkuvuuden tukeminen

Tutkija/koordinaattori Elena Di Federico (Fondazione Fitzcarraldo, Italia / PRACTICS)
Practics-hankkeen tavoitteet ja toiminta sekä Italiassa toteutettu kartoitus 

Johtaja Hanna Helavuori (TINFO- Teatterin tiedotuskeskus)
Liikkuvuuteen ja kansainväliseen toimintaan liittyvät kehittämistarpeet suomalaisella taiteen kentällä

Tietopalvelun päällikkö Hanna Boman (CIMO)
In the Mirror: Experiences of and Perspectives to co-operation in the European Euroguidance network

Kulttuuriasiainneuvos Anna-Maija Marttinen (OKM) 
Pohjoismaiden js Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelman tavoitteet sekä tulevaisuus. Lisätietoa Pohjoismaisesta yhteistyöstä: www.norden.org/fi

Puheenjohtaja Leif Jakobsson (Taiteen keskustoimikunta)
Taiteen keskustoimikunnan liikkuvuuden tukimuodot ja kehittäminen. www.taiteenkeskustoimikunta.fi

Kulttuurituottaja, puheenjohtaja Irmeli Kokko (HIAP)
Residenssitoiminnan nykytilanne ja tulevaisuuden kehittämistarpeet.
HIAP - toimintamuodot          Residenssiohjelmat
Residenssit (1)                       Residenssit (2)

Liikkuvuusohjelman neuvonantaja Annika Söderlund (Pohjoismainen kulttuuripiste)
Pohjoismaiden ja Baltian maiden liikkuvuusohjelma

Linkkejä puheenvuoroissa mainittuihin asiakirjoihin:
Euroopan kulttuuriagenda 2007

Neuvoston kulttuurialan työohjelma 2008-2010

Komission raportti kulttuuria koskevan toimintasuunnitelman toimeenpanosta (2010)

Neuvoston työohjelma 2011-2014

 


 


Sari Lakso Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtajaksi 18.4.2011 alkaen

Sirkuksen tiedotuskeskuksen uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu tanssitaiteen maisteri Sari Lakso. Valtion tanssitaidetoimikunnan puheenjohtajana toimiva Lakso on työskennellyt tanssijan uransa lisäksi muun muassa Helsingin kansainvälisen balettikilpailun pääsihteerinä. Taiteen keskustoimikunnan sirkustaidejaoston jäsenenä hän toimi vuodet 2007-2009.
Sarin saa kiinni sähköpostitse sari.lakso(at)sirkusinfo.fi, www.sirkusinfo.fi
Tiedotuskeskuksen toiminnanjohtajana v.2006 toiminut Tomi Purovaara on siirtynyt Cirko-keskuksen johtajaksi. www.cirko.fi

 


 

Temen järjestöpäivässä 10.4. valittiin uudet puheenjohtajat ja hallitukset

Temen puheenjohtajana jatkaa lavastussuunnittelija, taiteen tohtori Reija Hirvikoski.
Temen varapuheenjohtajiksi valittiin puvustonpäällikkö Kaisa Rautakoski, Svenska Teatern i Helsingfors ja valosuunnittelun lehtori Kimmo Karjunen, VÄS.

Temen hallituksen jäseniksi valittiin:
Tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski
Näyttämömestari Matti Heikkilä
Tarpeistonhoitaja Sisko Jaako
Tanssitaiteilija Outi Kallinen
Teatteriohjaaja Anna-Maria Klintrup-Elomaa
Lavastussuunnittelija Antti Mattila
Valosuunnittelija Kalle Ropponen
Puuseppä Marko Sandborg
Elokuvaohjaaja Marika Väisänen

Temen liittojen puheenjohtajat:
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n puheenjohtaja Antti Mattila. Muut hallitusvalinnat www.teme.fi/sll
SETin puheenjohtaja Marika Väisänen. Muut hallitusvalinnat www.teme.fi/set
Teatterialan Ammattilaisten puheenjohtaja on Sisko Jaako. Muut hallitusvalinnat www.teme.fi/tam
Tanssitaiteilijain Liiton puheenjohtaja Outi Kallinen. Muut hallitusvalinnat www.teme.fi/sttl
Teatteriohjaajien liiton puheenjohtaja Anna-Maria Klintrup-Elomaa. Muut hallitusvalinnat www.teme.fi/stohl
Temen liitoista Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto sekä Television Tuotantotyöntekijät pitävät vuosikokouksensa myöhemmin tällä viikolla.
www.teme.fi

 


 

*AVOIMIA PAIKKOJA

 

Nykysirkusryhmä Circo Aereo etsii kahta tuottajaa

Nykysirkusryhmä Circo Aereo etsii kahta tuottajaa vastaavan ja avustavan tuottajan tehtäviin ryhmän vakituisen tuottajan äitiysloman ajaksi. Molemmat tehtävät täytetään aluksi määräajaksi.

Tuottajien toimenkuvaan kuuluvat Circo Aereon ja Race Horse Companyn hallinnolliset tehtävät, kiertuetoiminta, uusien teosten tuotanto sekä muut ryhmien toimintaan liittyvät tehtävät. Tuottajat työskentelevät yhdessä Circo Aereon taiteellisen johdon ja teknisen johtajan kanssa.

Hakijoilta edellytetään:
- Soveltuvaa työkokemusta ja/tai koulutusta
- Yhdistystoiminnan tuntemusta
- Vastuullista, tarkkaa ja päämäärätietoista työotetta
- Esittävän taiteen toimintakentän tuntemusta
- Hyviä yhteistyö- ja kommunikaatiotaitoja
- Sujuvaa englanninkielentaitoa

Eduksi katsotaan:
- Tehtävää vastaava työkokemus ja näytöt
- Taide- ja kulttuurikentän laajat verkostot
- Muu kielitaito

Molempiin tehtäviin voi hakea samalla hakemuksella, mukaan tulee liittää ansioluettelo ja palkkatoive. Hakemukset (.doc / .docx / .pdf) sähköisesti osoitteeseen maija(at)circoaereo.net

Työaika: aloitus sopimuksen mukaan, sopimus vuoden 2011 loppuun
Palkka: sopimuksen mukaan
Lisätietoja: tuottaja Maija Eränen, 050 349 2079 / maija(at)circoaereo.net

 


 

*TAPAHTUMIA

 

Impronauttiklubi Zetorissa torstaina 14.4 Piitu Uskin kanssa

Torstai-iltana 7.4 Zetorissa villinnytään improilemaan; kokit kokkaavat asiakkaille ruokia naamavärkin perusteella, baarimikot improdrinkkejä, Impronautit-yhtye laulaa lauluja asiakkaiden sekä esiintyjävieraiden ehdotuksista.

Impronauttien vieraana ja haastateltavana tänä torstaina näyttelijä Piitu Uski. Impronautit luovat lauluja esityshetkellä vieraan vastauksiin perustuen. Vieraalla on myös mahdollisuus osallistua improlauluun! Esitys kello 19-21. Vapaa pääsy.
Ravintola Zetor, Mannerheimintie 3-5, Kaivopiha.
www.impronautit.fi

 


 

Näyttelijä valmistautuu -tilaisuus Kuopion kaupunginteatterissa 14.4.

Suositut näyttelijä valmistautuu -tilaisuudet jatkuvat myös tänä keväänä.
Torstaina 14.4. vuorossa on näyttelijä Tommi Kekarainen ja hänen roolihahmonsa Petri Reko Lundánin näytelmästä Tarpeettomia ihmisiä. Tilaisuudessa Kekarainen kertoo näyttelijäntyöstä ja roolihahmostaan sekä illan näytelmästä.
Haastattelijana on näyttelijä Seija Pitkänen.

Näyttelijä valmistautuu -tilaisuus torstaina 14.4. klo 18.30 Kuopion kaupunginteatterin ala-aulassa.  Tilaisuus on maksuton ja se kestää noin 30 minuuttia.
www.teatteri.kuopio.fi

 


 

Foxtrott-ryhmä ja Huima Laulu Cafe Pirittan Teatteriklubilla

ke 20.4.2011 klo 20 TARINATEATTERI – Foxtrott-ryhmä ja Huima Laulu Tarinateatteri

(Playback Theatre) on improv...isaatioteatteria, joka perustuu katsojien kertomiin ajatuksiin, tunteisiin ja tarinoihin. Ohjaaja antaa tarinoille dramaturgisen muodon ja näyttelijät esittävät annetut tehtävät improvisaation keinoin. Tarinateatterissa yhdistyvät taide, vuorovaikutus ja yhteisöllinen luova prosessi. Vieraanamme on vuonna 1997 perustettu Tarinateatteriryhmä Foxtrott, jonka ohjaajana on Pohjoisen Tarinainstituutin perustaja Päivi Ketonen. Tällä hetkellä Päivi Ketonen työskentelee koulutusvastaavana Metropolia Ammattikorkeakoulun Esittävän taiteen koulutusohjelmassa. Helsinkiläinen ääni-improvisaatioryhmä Huima Laulu tutustuttaa meidät tarinateatterin uuteen sovellukseen, jossa käytetään yksinomaan ihmisääntä. Huima Laulu syntyi vuonna 2006 laulunopettaja Raili Honkasen workshopista. Innostus äänenkäytön moniin ulottuvuuksiin saattoi laulajat tutkimaan syvemmin ääntä instrumenttina ja käyttämään sitä totutusta poikkeavalla tavalla. Huima Laulu on tehnyt tarinateatteriyhteistyötä Päivi Ketosen kanssa sekä hakenut innoitusta kuvataiteen ja runouden parissa. Huiman Laulussa esiintyvät Raili Honkanen, Anna Wiksten, Anu Kaukola, Laura Eriksson ja Heidi Kiviharju. Klubille on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 


 


Tanssin päivän 29.4. julistus Anne Theresa De Keesmaekerilta

ITI:n tanssikomitea pyytää vuosittain Kansainvälisen tanssin päivän julistuksen tunnetulta tanssitaiteilijalta. Vuoden 2011 julistuksen antaja on belgialaisen nykytanssin suurnimi Anne Theresa De Keesmaeker.

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään 29.4. Jean Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivänä.

Noverre oli tanssija, koreografi ja teoreetikko. Hänen kirjoituksistaan tunnetuin on Lettres sur la Danse (Kirjeitä tanssista), joka ilmestyi 1760. Siinä Noverre vaati tanssin nostamista itsenäiseksi taidemuodoksi oopperan rinnalle sekä esitti muita tanssia ja tanssijoita koskevia uudistusvaatimuksia.

Aloitteen tanssin päivän vietosta teki Kansainvälisen Teatteri-instituutin (International Theatre Institute) ITI:n tanssikomitea. Komitea nimesi huhtikuun 29. päivän Kansainväliseksi tanssin päiväksi vuonna 1982. Suomessa tanssin päivää on vietetty jo vuodesta 1981.
Lisätietoja kansainvälisestä tanssin päivästä löydät Tanssin tiedotuskeskuksen sivuilta kohdasta Hankkeet ja julkaisut > Hankkeet.

 


 

Guerrilla Girls Tampereella ja Helsingissä 26.-27.4. Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?

ArtShortCut, Tampereen taidemuseo, TR1 Taidehalli ja Näyttelyvaihtokeskus FRAME kutsuvat yhdysvaltalaisen Guerrilla Girls -taitelijaryhmän perustajajäsenet Frida Kahlon ja Käthe Kollwitzin huhtikuussa Suomeen.

Tampereella 26.4. ja Helsingissä 27.4. järjestettävät luentotilaisuudet ovat osa Guerilla Girls Nordic Tour- kiertuetta, jonka tavoitteena on herättää keskustelua sukupuolten välisestä tasa-arvosta Pohjoismaisessa taidekentässä.

Guerrilla Girls on New Yorkissa vuonna 1985 perustettu värikäs taiteilijaryhmä, joka tunnetaan kansainvälisesti taidemaailman sukupuolten välistä eriarvoisuutta kritisoivista kampanjoistaan. Yli 100 yliopistossa ja museossa esiintyneen ryhmän perustajajäsenet vierailevat pohjoismaisella kiertueellaan Tampereella, Helsingissä ja Göteborgissa.
Edesmenneiden tunnettujen naistaiteilijoiden nimiä pseudonyymeinään käyttävä feministikaksikko tunnetaan ytimekkäistä ja kantaaottavista julisteistaan ja grafiikoistaan. Huumorinsävytteiset, mutta asiapitoiset kampanjat ovat herättäneet kysymyksiä syrjinnästä ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta niin taide- ja elokuvamaailmassa kuin politiikassa. Ryhmän esille tuomat teemat ovat yhtä ajankohtaisia tämän päivän Suomessa, kuin ne olivat Yhdysvalloissa 25 vuotta sitten.
Guerrilla Girls Nordic Tour -kiertueen tuottajina toimivat Suomessa Kira Sjöberg, ArtShortCut ja Ruotsissa Josefina Posch, Snowball Cultural Productions. Tilaisuudet Suomessa järjestetään yhteistyössä Tampereen taidemuseon, TR1 Taidehallin ja Näyttelyvaihtokeskus FRAME:n kanssa.

Muut yhteistyökumppanit ovat Helsingissä Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaine ja Kalhama & Piippo Contemporary, Tampereella MediaPyhät, Tampereen yliopiston nais- ja miestutkimuksen ainejärjestö (NaMi), Tampereen Queer -kerho ja Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Göteborgissa Konstnärsnämnden, IASPIS, Göteborgs Stads Kulturnämnd, Västra Götalandsregionens Kulturnämnd, Göteborgs Konsthall ja Konsthögskolan Valand.

OHJELMA: GUERRILLA GIRLS NORDIC TOUR 2011, 26.-27. huhtikuuta 2011
GUERRILLA GIRLS - TAMPERE
Tiistai 26.4.
Paikka: Työväenmuseo Werstas (auditorio), Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
10-12 Guerrilla Girls -lehdistötilaisuus
Frida Kahlo & Käthe Kollwitz (Guerrilla Girls)
18-20 Guerrilla Girls -luentotilaisuus:
Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?
Frida Kahlo & Käthe Kollwitz (Guerrilla Girls)
Vapaa pääsy

GUERRILLA GIRLS – HELSINKI
Keskiviikko 27.4.
Paikka: Helsingin yliopisto, Metsätalo, Unioninkatu 40 (Sali 1), 00170 Helsinki
16.30-18.30 Guerrilla Girls -luentotilaisuus:
Toteutuuko tasa-arvo taiteessa vuonna 2011?
Frida Kahlo & Käthe Kollwitz (Guerrilla Girls)
Vapaa pääsy

 


 

Esittävän Taiteen Toukokuu 2.-22.5.2011 Turussa

Kolmen viikon päästä pärähtää Turussa käyntiin Esittävän Taiteen Toukokuu, eli ETT. Kattaus on huikea. Monet tapahtumassa nähtävistä produktioista on ainutkertaisia, joten kannattaa varata liput nyt.

Kansainvälinen festivaali 2.-22.5.2011 järjestetään Turun Kaupunginteatterissa, ja se on osa Turun 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Esityksiä on Euroopan reunoilta ja Itämeren alueen ytimestä. Tarjolla on draamaa, runoa, tanssia, performanssia ja yleisölle ilmaista katuteatteria.

Tapahtuma tuo 12 vierailuesitystä kahdeksasta eri maasta (Liettuasta, Norjasta, Portugalista, Ruotsista, Turkista, Ukrainasta, Venäjältä, Virosta). Lisäksi teatterin omasta ohjelmistosta on mukana viisi eri esitystä.

Tässä muutamia nostoja kultakin viikolta. Koko ohjelmisto löytyy osoitteesta:
www.turku2011.fi/esittavan-taiteen-toukokuu

I VIIKKO: 2.-8.5.2011 UKRAINALAISEN ANDRIY ZHOLDAKIN RAJU UUTUUS
Ensimmäisen viikon ohittamaton tapaus on päänäyttämöllä vain kerran esitettävä ukrainalaisen Andriy Zholdakin raju, nälänhädästä kertova "Lenin Love. Stalin Love". Tarina on hurja ja intensiteetti samaa luokkaa kuin Zholdakin edellisessä Turkuun ohjaamassa palkitussa Anna Kareninassa. Esitys nähdään ensimmäistä kertaa Ukrainan ulkopuolella.
Kiinnostava kantaesitys on myös monikansallinen (Suomi, Ranska, Saksa, Liettua, Norja, Venäjä ja Espanja) maahanmuuttoa ja sukupuolirooleja tutkiva nuorten taiteilijoiden esitys "To the End of Love".

II VIIKKO: 9.-15.5.2011 HUIPPURYHMÄN MAAILMAN KANTAESITYS
Toisen viikon kohokohta on norjalaisen nykytanssiryhmä Carte Blanchen ja israelilainen huippukoreografin Sharon Eyalin maailman kantaesitys "Corps de Walk". Ryhmä mykisti niin kriitikot kuin yleisönkin viime kesän Kuopio Tanssii ja soi -festivaalilla. 
Venäläisen draaman ytimeen päästään "The Gardeners" esityksessä, jonka ohjaajalle Andrey Moguchylle luovutetaan Euroopan unionin Uusien teatteritodellisuuksien avaamisen palkinto (Europe Prize New Theatrical Realities). Samainen palkinto myönnetään myös Kristian Smedsille, jonka "Sad Songs From the Heart of Europe" nähdään myös Esittävän Taiteen Toukokuun kolmannella viikolla.

III VIIKKO: 16.-22.5.2011 KATSOJAT TÖIHIN ENERGIATUOTANTOON
Kolmannella viikolla ollaan ajan hermolla ja nähdään ympäristötietoista teatteria kontissa. "MIM Goes Sustainnable" -esitys tuodaan Turkuun välittömästi Viron ensi-illan jälkeen. Näytelmä saa kaiken esityksessä käytettävän energiansa katsojilta ja esiintyjiltä. Tavoitteena on käyttää mahdollisimman vähän fossiilisia polttoaineita ja energiaa.
Palkitussa draamassa Uma Família Portuguesa sukelletaan portugalilaisen perheen elämään fado-musiikin siivittämänä. Samalla viikolla voi hivuttautua myös maahanmuuttajan nahkoihin Dramatenin näyttelijän Tanja Lorentzon esityksessä "Mormors svarta ögön" tai antaa turkkilaisen 73-vuotiaan teräsmiehen valloittaa Nâzim Hikmetin runojen äärellä esityksessä "Kerem Gibi - 35 vuotta Nazim Hikmetin kanssa".

Linkin alta löytyvät ETT:n uusimmat tiedotteet ja valokuvat

 


 
Cirko-festivaali Helsingissä 4.-8.5.2011

Kuudennen kerran järjestettävä Cirko-festivaali tekee historiaa avaamalla Suvilahden upouuden Cirko-keskuksen näyttävästi! Festivaalin kruununjalokivenä on tunnetun ruotsalaisen Cirkus Cirkörin uusin huipputeos ”Wear it like a crown”. Cirko-keskuksessa nähdään myös suomalais-uusseelantilaisen Kallo Collectiven nauruhermoja kutkuttava klovniesitys ”Members of our Limbs”, Linnanmäen sirkuskoulun ”CMYK” sekä erilaista iltaohjelmaa kuten ilmainen avajaishappening, uusille tekijöille avoin Open Stage, sekä Kallo Collectiven revittely ”The Limbs Cabaret”. Perheen pienimpiä, koko perhettä ja erityisesti äitejä hemmotellaan tee-se-itse sirkusäitienpäivänä Cirko-keskuksessa. Yleisö pääsee nauttimaan myös Cirko-keskuksen Ravintola Lämmön antimista.

Cirko-festivaali levittäytyy tuttuun tapaan myös muualle Helsinkiin. Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskuksessa nähdään kansainvälisen Gandini Jugglingin ensi-ilta ”Motet”, jonka ohjauksesta vastaa Maksim Komaro. Esitys vie katsojat leijuvien esineiden labyrinttiin barokin hengessä. Haitarinpalkeet ryskyvät ja heräävät eloon muusikko Kimmo Pohjosen ja jonglööri Ville Walon duetossa ”Rautakeuhko”, joka nähdään Savoy-teatterin lavalla kahtena iltana.
Nuorten tekijöiden intoa pääsee katsomaan Malmitalolla, jossa Koulutuskeskus Salpaus tutkii mielen sopukoita uutuusteoksellaan ”Resilience”. Myös Circus Helsinki päräyttää Vallilan makasiineilla omalla kevätesityksellään.

Ennakkolipunmyynti on käynnistynyt. Cirko-keskuksen esitysten ennakkomyynnistä vastaa Lippupiste. Savoy-teatterin, Stoan ja Malmitalon esitysten ennakkomyynti tapahtuu Lippupalvelun kautta. Lippuja voi ostaa myös tapahtumapaikoilta tuntia ennen esitystä.
Cirko-festivaali toteutetaan Cirko – Uuden Sirkuksen Keskuksen sekä Helsingin kulttuurikeskuksen yhteistyönä.

Lisätiedot:
Tuottaja Sanni Pajula, sanni.pajula(a)cirko.fi, puh. 050-433 9550
Festivaalijohtaja Tomi Purovaara, tomi.purovaara(a)cirko.fi, puh. 050-400 76 86
www.sirkusfestivaali.net
www.cirko.fi
Festivaaliesite pdf-muodossa TÄSSÄ

 


 

Himo 3 -seminaari yleisötyöstä

Kolmas pääkaupunkiseudun kulttuuri- ja taidetoimijoiden järjestämä yleisöyhteistyöhön keskittyvä Himo3-seminaari pidetään Helsingissä 5.-6.5.2011. Lisätiedot: www.kultus.fi/suomi

 


 

VERKOT Itämereen! Seminaari Itämeren alueen yhteistyöverkostoista

TAIVEX ja Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus järjestävät seminaarin Itämeren alueen yhteistyöverkostoista Turussa 13.5.2011. Seminaari on osa Esittävän Taiteen Toukokuu -festivaalia.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet:
www.taivex.fi/koulutus/vapaavalinnaiset/verkotitamereen

Seminaarin jälkeen ehtii vielä hyvin Esittävän Taiteen Toukokuun festivaaliesityksiin. Samaan aikaan kaupungissa järjestetään myös mm. Turku Design Festival sekä paljon muuta kiinnostavaa. Hyppää siis TAIVEX-bussiin ja lähde perjantairetkelle kulttuuripääkaupunkiin!

 


 

Assitej Performing Arts Festival

for young audiences and 17th World Congress
Copenhagen - Malmö 20.-29.5.2011

5 continents, 27 countries, 47 productions and more than 200 performances.  Plus over 70 other events – including seminars, workshops, discussions, presentations, the opening gala, a farewell party and the ASSITEJ Award.  Make sure you don’t miss out on the biggest ASSITEJ Congress and Festival ever…

Book now whilst tickets are still available - many shows have already sold out!  Visit /www.assitej2011.info to book and find out more.

 


 

8. kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali

Imatralla 24. - 28.5.2011

”Musiikki – Sielun kieli”
Festivaalin ohjelma
Festivaalin yhteydessä järjestetään Voice Embodiment - Äänen kehollistamisen työpaja
Festivaalin ohjelma on myös netissä: www.kulttuuri.org

 


 

PER FORMA - performers process 2011

Liisa Pentti + Co järjestää Cirkossa, Suvilahdessa 3.-4.6 kansainvälisen esiintyjyyteen keskittyvän tapahtuman:

PER FORMA
- performers process 2011
Tämä koko esittävän taiteen kentän yhteinen tapahtuma sisältää keskusteluja, esityksiä ja työpajoja. Liitteessä lisätietoa tapahtumasta ja sen työpajoista.
www.liisapentti.com

 


 

Kajaanin Runoviikko painottaa yhteisöteatteria

Kajaanin Runoviikko esittelee kolme erilaista yhteisöteatterin muotoa. Ne ovat kaikki hienoja esimerkkejä taiteesta, joka löytää ihmisten luo ja vahvistaa koko yhteisön hyvinvointia.

'KOP, KOP -sooloesitykset' ovat syntyneet Jussi Lehtosen yleisökontaktikurssilla Teatterikorkeakoulussa. Kurssilla jalkauduttiin sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin sekä vankiloihin. Esitysten käsikirjoitukset ovat syntyneet näiden vierailujen pohjalta ja valmiit esitykset ovat kiertäneet sittemmin hoitolaitoksia. Lehtonen on Kansallisteatterin uuden Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija. Kajaanissa nähdään myös Kiertuenäyttämön ensimmäinen pienoisnäytelmä. 'Pirunpuntari' on Pirkko Jaakkolan näytelmä, jonka Päivi Akonpelto on ohjannut. Myös se on kiertänyt hoitolaitoksia. Aivan omanlainen yhteisötaiteen muoto on taiteilijaryhmä Klovnit ilman Rajoja. He matkustavat paikkoihin, joissa taidetta eniten tarvitaan: lastenkoteihin, slummeihin ja kriisialueille.

- Kokoonnutaan yhteen, tuhlataan aikaa ja rakkautta toistemme seurassa toisillemme, tiivistää Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto tapahtuman yhteisöllisen luonteen.
Hän tuo tapahtumaan ensi-illan, jonka hän on tehnyt yhteistyössä Suven runoilija Ilpo Tiihosen kanssa ja joka perustuu Tiihosen runoihin. 'Runoilija'-niminen teos on omakuva, kirjoittamisen ja olemisen kuva. Se pohtii, onko taiteilija työssään yksin. Se miettii riittääkö vähän vai tarvitsemmeko kaiken.

Tämän kesän ensi-illoista ensimmäinen on näyttelijä Kari Suhosen kokoon panema esitys Vladimir Vysotskista. Venäläisten jumaloiman laulajan ja lauluntekijän laulut on sovitettu uudestaan. Kesän muut ensi-illat ovat Äänessä-ryhmän pelkkiin ihmisääniin perustuva äänimatka, Henning Mankellin tekstiin perustuvassa 'Vanha mies tanssii', jossa esiintyy Juhani Niemelä, vuoden nuoren lausujan Mirjami Heikkisen 'Katso peiliin. Kuka katosi?' ja 'Villasukkaooppera', jonka punaisena lankana kulkee naisen työ ja kädentaidot.

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään 6.-10.7.2011.
www.runoviikko.fi

 


 

*HAKUJA

 

Show your portfolio at the PQ!

Artists, you are invited to bring (or send) your paper portfolios to be included in the PQ Portfolio Library – a lounge space situated at the National Gallery with free access to the portfolios and other publications.
We will accept the portfolios of scenographers, costume, stage, sound, and lighting designers, as well as other performance design professions.
Deadline for confirmation of interest: April 30th, 2011
More information: www.pq.cz/en/portfolios.html

 


 

Etsitään koreografeja, tanssijoita, liikkeen taitureita ja liikkuvia esiintyjiä elokuvaan

LOIKKA / MAD Tuotanto etsii elokuvatyöskentelystä kiinnostuneita koreografeja, tanssijoita ja fyysisiä ilmaisijoita kansainväliseen elokuvatuotantoon. Hakuaika alkaa 8.4. ja päättyy 29.4.2011.

Vuonna 2012 kuvattavassa elokuvassa tullaan käyttämään liikettä ilmaisumuotona laajalla skaalalla ja siihen haetaan osaavia tekijöitä tanssin eri genreistä, voimistelijoista, sirkustaiteilijoista sekä erilaisista fyysisistä taitajista.
Elokuvatyöskentely vaatii sitoutumista vielä avoimeen aikatauluun ja mahdollisuutta panostaa työskentelyyn ja elokuvan kehittelyyn jo kesällä 2011.
Hakijat käyvät läpi alkuhaastattelun, jonka jälkeen he saavat hakuohjeet. Lopullisen valinnan tekevät elokuvan kansainväliset ohjaajat ja tuottajat.
Ilmoittautumiset haastattelukierrokselle: Info(at)loikka.fi
Lisätietoja: hanna.pajala(at)loikka.fi tai kati.kallio(at)loikka.fi

 


 

Helsingin kaupungin taideapurahat 2011 haussa

Helsingin kaupunki jakaa vuosittain taideapurahoja helsinkiläisille ammattitaiteilijoille. Vuonna 2011 hakuvuorossa ovat mediataide, sarjakuvataide, kevyt musiikki ja tanssi.
Kulttuuri- ja kirjastolautakunnalla on vuonna 2011 jaettavanaan taideapurahoina yhteensä 150 000 euroa. Taideapurahat jaetaan kaupungintalon Empire-salissa marraskuussa.
Samassa tilaisuudessa myönnetään Helsingin kulttuuripalkinto 10 000 euroa. Palkinnot jakaa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Vuonna 2010 taideapurahoja jaettiin 50 ammattitaiteilijalle. Kaupungin kulttuuripalkinnon sai elokuvaohjaaja Arto Halonen.

Taideapurahojen hakuohjeet ja lisätiedot osoitteesta www.hel.fi/kulttuuri  > Hakulomakkeet. Hakuaika päättyy perjantaina 1.7.2011 klo 16.00.

 


 

Tbilisi International Festival of Theatre

With this letter, we would like to let you know, that TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE announces its new direction in International Program, which is called “NEW”.
You will see the description of the program in attached file, as well as application and request for material.

If you accept the conditions, please, send us your applications and material mentioned in the application.

You are also welcome to share this information to the Theatre Companies, performing arts agencies and networks, whom you consider to be suitable for this Program.
Please, do not wait for deadline and send everything as soon as possible.

Just one very inconvenient warning - the regular post is rather slow, so please, use quick post - DHL, UPS or any other.

Information about NEW
Application for NEW

We are looking forward to see you in Tbilisi!
With best wishes
Tamar Laliashvili , Coordinator
Ekaterina Mazmishvili, General Manager

TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE
Marjanishvili 8, Tbilisi 0102 , Georgia
Tel: + 995 32 95 40 01
www.tbilisiinternational.com

 


 

The OFF festival of Spoffin 2011

Application is open until the 30th of April

Spoffin is the new multi-arts festival in Amersfoort, The Netherlands. It aims to be a Northern and Eastern European showcase festival. The second edition will take place from 26th till 28th of August 2011.Spoffin starts an OFF program this year. The festival offers a number of groups the opportunity to perform their shows. In front of an audience, but most of all in front of the Dutch and international programmers.
Spoffin organises the festival in a compact and clear way. In no-time, programmers can get an overwiew of the actual state of street theatre and arts. Spoffin offers good oportunities for professionals to meet. At the first edition in 2010 all bigger Dutch and Flemmish festivals attended. Next to that around 25 programmers of major European festivals and production houses were present. This year too, Spoffin invites the international professionals.More information about Spoffin, the Professionals program and the OFF program is to be found on the website. Application for the OFF program is on-line, open until the 30th of April.
www.spoffin.eu/off/

 


 

Harbour Festival, Bristol

Cirque Bijou are looking for acts and artists for one of the biggest outdoor circus stages in the UK, at the Harbour Festival, Castle Park, Bristol on the 30th and 31st July. The festival is looking for innovative and high quality ground based and aerial acts. Please send information, including images and video links to: Billy(at)cirquebijou.co.uk
www.cirquebijou.co.uk

 


 


Call for performers for Brisfest 2011

Dates: 23rd - 25th September 2011
Location: Bristol

Brisfest 2011 are looking for street theatre and walkabout artists to entertain the crowds at this year’s Brisfest festival. The festival starts on the evening of Friday 23rd September and runs right across the weekend in Bristol city centre. Performers must be based in Bristol or the southwest.

This is an unpaid performance opportunity. They are looking for a variety of walkabout acts and characters including fire performers. In return for performing, they are able to offer a full weekend ticket to the festival including Rave on Avon (wrist band into local venues in the evening) plus a couple of bar vouchers for drinks on the day you are performing. You will appear on our website with a bit of promo info and a web link. Please contact Daisy on walkabout(at)brisfest.co.uk to express your interest. Deadline: Sunday 24th July 2011

www.brisfest.co.uk

 

 


 

*KOULUTUSTA

 

Huippukoulutusta tarjolla, Kanadasta kotikulmille kannettuna! Stakes, ingredients and strategies for international touring (Cinars)

TAIVEX tuo toistamiseen Suomeen kanadalaisen Cinars-organisaation Stakes, ingredients and strategies for international touring -koulutukseen.

Koulutus on erinomaista palautetta kerännyt tiivis ja käytännönläheinen paketti, joka sopii kaikille taiteen markkinoinnista kiinnostuneille. Koulutuspakettiin on koottu pitkään alalla toimineiden ammattilaisten osaaminen taiteen markkinoinnista, taidehallinnosta ja kiertuetoiminnasta.

Nelipäiväiväinen koulutus järjestetään Helsingissä 23.-26.5.2011. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan. Koulutukseen mahtuu 25 ensimmäistä.

Nelipäiväisen koulutuksen hinta on TAIVEX-opiskelijoille 100 euroa ja muille 500 euroa. Varaa paikkasi ennen kuin muut ehtivät viedä sen:
www.taivex.fi/koulutus/vapaavalinnaiset/cinars2011

Paikkoja on enää muutama jäljellä, joten älä enää aikaile, vaan ilmoittaudu mukaan: info(at)taivex.fi

Koulutuspaketin toteuttava Cinars (International Exchange for the Performing Arts) on Montréalissa, Québecissä toimiva organisaatio, joka muun toiminnansa ohella järjestää joka toinen vuosi yhdet alan tunnetuimmista ja arvostetuimmista esittävien taiteiden messuista.
Pääkouluttajana toukokuun koulutuksessa toimii Suzanne Bilodeau, joka on Arts Administration -oppiaineen professori sekä HEC Montréal Institutessa että Bishop’s Universityssä. Hänen Marketing Culture and the Arts -oppikirjansa kuuluu myös suomalaisten kulttuurituottamisen ja taidehallinnon koulutusohjelmien peruslukemistoon.
Suzannea avustaa agenttina ja konsulttina työskentelevä Denis Bergeron, jolla on pitkä käytännön työkokemus kiertue- ja festivaalitoiminnasta ja taidehallinnosta. Denisin aiempia työnantajia ovat mm. New Moves Across Europe -festivaali, Montreal Jazz Festivali ja Les Grands Ballets Canadiens.

Kouluttajilta on myös mahdollisuus varata henkilö-/organisaatiokohtainen
2-3 tunnin konsultointiaika. Jos innostuit tästä mahdollisuudesta, ota yhteyttä projektipäällikkö Nea Leoon ja kysy lisää: nea.leo(at)taivex.fi, 041 502 0279.

 


 

International Summer Institute for Ancient Greek Drama & Theatre

4  July- 5 Aug 2011    Polis/ Limassol/ Nicosia  
"a unique opportunity for theatre students, emerging actors and directors, to meet and work with experts on ancient Greek drama, in an environment which relates directly to the traditions and the way of life in ancient Greece"

The yearly events on ancient Greek drama are organized by the International Summer Institute, in co-operation with the Cultural Identity and Development Committee of the I.T.I. This year’s (2011) Professional Session takes place in Polis Chrysochou, Limassol and Nicosia, in  four separate periods:
PERIOD ONE 4-8 JULY, at Polis Crysochou, with the participation of Secondary School Teachers.
PERIOD TWO 11-15 JULY , in Limassol, with the participation of Elementary School Teachers.
PERIOD THREE 25-29 JULY in Nicosia, with the participation of Secondary School teachers.
PERIOD FOUR 1 – 5 AUGUST, IN Polis Chrysochou. With the participation of Elementary School teachers
www.ancientgreekdramainstitute-cyprus.org

 


 

Mintfest International Summer School for Street Arts 2011

Dates: August 27– September 5 2011
Location: Kendal, Cumbria

A unique opportunity for street artists to spend a week working with a leading national or International street artist on a show to be performed as part of Mintfest, 2011.
MISSSA will take place from August 27 – September 5 2011 in Kendal, Cumbria. A 10-day residential course, it is open to all artists be they aspiring, new and emerging, or more experienced artists wishing to refresh themselves and their practice by trying something new. The course is open to both UK and International artists and will cost £400, to include all accommodation, tuition fees and meals.

Application forms should be returned to: Jenny Graham at Kendal Arts International jenny(at)kendalartsinternational.com. The deadline for applications is Friday 27 May 2011

 


 

Tiedotteen liitteet:

 

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali

Voice Embodiment

Information about NEW

Application for NEW

PER FORMA