16.04.2015

TINFO-tiedote 15 / 16.4.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


KÄTTÄ PITEMPÄÄ TEATTERIN PUOLESTA PUHUMISEEN

Se on nyt valmis käyttöön. Kättä pidempää tarjoava havainnollis-humoristinen työkalumme teatterin puolestapuhujalle: itse muokattava ja täydennettävä PowerPoint -diasarja. Sen voi ottaa esiin teatteri- ja kulttuuripoliittiseksi täsmävälineeksi, kun haluaa vakuuttaa päättäjiä tai ketä tahansa siitä, miksi teatteriin laitettu raha ei mene haaskuuseen ja mitä kaikkea suhteellisesti ottaen pienellä rahalla saadaan aikaan. Kiitos kuvittaja, graafikko Camilla Pentille. Kuva sen kertoo. Nyt oli kiirus saada rahoituspakin lisäksi myös kulttuuri- ja teatteripoliittinen linkkivinkkilista valmiiksi. Seuraavassa vaiheessa teemme sitten listoja verkkolinkeistä, joiden kautta pääsee tiedon lähteille esimerkiksi taiteilijan ja freelancereiden asemasta, taidepuheesta, saavutettavuudesta. Työ jatkuu. Listausehdotuksia otetaan ilolla vastaan.
www.tinfo.fi/teatterinpuolesta


BERLIINISSÄ LAVAT AUKI

Berliinin Ballhaus Ostin neljännen kerroksen esitystilassa TeaKin näyttelijäopiskelijat ja Mikko Roihan Vapaa Teatteri Roberto Zuccon ovat kimpussa. Opiskelijoiden Lavat auki -blogista voi lukea kokemuksia siitä, mitä sukellus Berliiniin opiskelijoille merkitsi. Olin esityksen ennakossa, haluan nähdä Zuccon uudelleen. Siihen tarjoutuu mahdollisuus Zuccon tulevalla Suomen kiertueella.

Olen utelias kuulemaan, mitä kaikkea tämä Teatterikorkeakoulun suuri kansainvälistymispanostus toi ja mitä muotoja se voi tulevaisuudessa saada ja mitä kaikkea voidaan tehdä yhdessä. En yhtään ihmettele, että eurooppalaiskoulujen kollegat pitävät meitä superrikkaina. Täältä lähdetään joukolla Berliiniin. Ja jos vielä tietää, minkälaiset ovat meidän fasiliteettimme, oli sitten kyse esitystiloista tai yliopistoista. Hulppeata menoa verrattuna muiden maiden teattereihin ja yliopistoihin.


ESITYSTÄ JA EKOLOGIAA

Berliinin Lavat auki -hankkeeseen liittyi kainalotapahtumana esityksen ja ekologian suhteita pohtiva seminaari, jossa sisällöllinen vetovastuu oli Tuija Kokkosella, Aune Kallisella ja Katariina Nummisella. En voinut muuta kuin ihaillen kunnioittaa näiden älykkäiden naisten taiteellis-reflektiivis-dramaturgista ajattelua ja sen kuljetusta.

Suomessa ollaan pitkällä. Tulkoon tässä nyt nöyrästi kiitetyksi taiteellista tutkimusta yleisemmin. Juuri taiteellinen tutkimus on pohjustanut ja rakentanut teatterin (kaikessa monimuotoisuudessaan, ja tähän sisällytän myös draaman) ja kentällä toimivien taiteilijoiden toimintatilaa niin moniulotteiseksi, etunojaiseksi ja rajoja kaihtamattomaksi kuin millaisena sen tällä hetkellä koemme. Tästä haluaisin kirjoittaa!


VENÄJÄKIN ON VIELÄ AUKI

Jari Juutisen ohjaama Sad Songs from the Heart of Europe Pietarissa ja Juha Jokelan Fundamentalistin venäläisesitys Moskovassa ja Savotta-hankkeemme retkikunta Kultainen naamio -festivaalilla Hyden johdolla. Hehkutusta Sad Songsille venäläisessä mediassa ja festivaali-ihmisten parissa. Fundamentalisti kirjailijaa tyydyttävänä tulkintana ja yleisön innostunut vastaanotto.

TINFO sai jatkoa Savotta-hankkeelle. Eli Venäjä-yhteistyömme voi jatkua.


KANSAINVÄLISESTI DIANAPUISTON VARRELLA

Diana Drama Festissä Klockriketeaternissa voidaan jatkaa ensi viikonlopusta lähtien. Varsinainen lukuteatterin, seminaarien, työpajojen, draama slamin ja esitysten runsauden sarvi.


HARVINAISTALAATUISTA TAIDEPUHETTA

”Kirjoitus on tarkoitettu luettavaksi ja käytettäväksi affirmatiiviserssa hengessä, vaikuttuen, kiittäen, ylistäen ja fanittaen, varastaen, kopioiden, kierrättäen ja omaksi tehden.”

Noudatan käyttöohjetta ja lainaan Lauri Mattilan tekstiä:

”Taiteen tekeminen pohjaa lumovoimaan ja myötätuntemiseen; ihmisen kykyyn lumoutua ja kaltaistua – niin kuin lapsi pyrkii lumoamaan äidin, ja äiti kaltaistuu, tuntee myötä ja lumoutuu lapsesta. Se perustuu aistivoimaan ja aistillisuuteen, kaltaistumiseen ihmisen aistisena kykynä, ja on näin eettistä edeltävää. Tässä on taiteen tapahtumisen ja mahdollisuuden aistinen, esteettinen perusta.” (s. 23)

Lauri Mattilan Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelman opinnäytteen kirjallinen työ Jeesmies hengittää – jotain muuta (2015) on sellainen affektiivis-ruumiillis-älyllinen taidepuheen voimannäyte, etten muista sellaista lukeneeni. Mattila sanoittaa taiteen tekemistä hellällä raivolla. Sen pulssi on tämän ajan pulssia, yhteissykettä ja hengitystä. Mattila tekee sanoillakin maailmaa. Lukekaa!


VASTARINNASTA JA TAIPUMATTOMUUDESTA. TRAGEDIA ON MAHDOLLINEN! 

Kandinäytelmät Teatterikorkeakoulussa. Minulle ensimmäiseksi sattui Klaus Maunukselan Antagonisti. Vietin sitä ajatellessani liki unettoman yön. Teksti ja sen lukudraamaesitys (tämän ei pidä antaa hämätä) on hämmentävän kypsä mestariteos. Maunuksela kykenee kirjoittamaan tämän ajan tragediaa. Less is more. Lukudraaman esittäjien jokainen katse, hiljainen ele ja tapaileva oleminen toiselle tai toista torjuen satuttivat ja lävistivät katsojan lihan. Lukekaa ja katsokaa!

Antigone-myytistä lähtevä Antagonisti on tragedia menetyksestä. Maunuksela pitää julmantarkkaa peiliä Euroopalle, ulossulkevalle linnakkeelle, johon pyrkivien kohtalona on päätyä Välimeren joukkohautaan. Antagonisti näyttää ne, joiden kohtalona on tyytyä kohtaloonsa, kohtalottomuuteensa elää paperittomana. Tekstissä on tämänhetkisen todellisuuden julma metafysiikka ja runouteen sisältyvä anarkistisuus ja vastarintaisuus. Siinä on myös hiljainen kohtaamisen ele, resilienssi. Michael Onfray kirjoitti tutkielman vastarinnasta ja taipumattomuudesta. Maunuksella on kirjoittanut tragedian vastarinnasta ja taipumattomuudesta.

Katkelma Antagonistista (Hukkuneiden kuoro hautaamassa Antigonea):
”---
Meidän historiaamme ei ole kirjoitettu
Se on meillä lihasmuistissa
Käsissä
joissa sinua kannamme
Laskemme hautaan
jonka vesi täyttää.
Meidän tarinamme päättyy tähän
Viimeinen päivä on ensimmäinen
Kenenkään ei tarvitse enää kuolla
Kukaan ei ole enää elämäänsä velkaa muille
Kaikki on annettu anteeksi
Mitään ei tarvitse katua
Kukaan ei ole syyllinen
Kukaan ei ole uhri
Emme vaadi oikeutta
Vaan otamme sen omin käsin
Saamme lahjaksi kaiken
mikä meiltä puuttuu
ja mitä emme tarvitse
sen heitämme pois
Olemme olemassa
Hetkellä jona alamme toimia
Annamme itsellemme uusia nimiä
ja keksimme uusia kieliä
kun vanhat lakkaavat riittämästä.
Ja tämän kaiken me teemme nauraen
Tänään on luomien ensimmäinen päivä.”


ME EI VASTATA MISTÄÄN, EIKÄ HISTORIA KERRO MITÄÄN

Jalostamo-kollektiivi ja Jelinekin Rechnitz (Tuhon enkeli). Tämän kohtuuttoman ja mahdottoman tekstin – vulkaanisen laavan tavoin leviävän assosiaatiomassan – äärellä on kollektiivi urakoinut viimeiset pari-kolme vuotta. Dramaturgia ja esitys tulivat todistaneeksi sen, kuinka tärkeätä on, että tekijöillä on mahdollisuus pitkäkestoisiin kunnianhimoisiin taiteellisiin prosesseihin (No se prosessi on myös pitkälti revitty omasta selkänahasta, vaikka rahoitustakin on saatu.). Ei meitä turhan usein hellitä älyllisesti ja historiallisesti haastavilla monimielisillä nykyteksteillä ja niiden huokoisen avoimilla tulkinnoilla. Nautin esityksen räjähtäneestä keskipakoisuudesta.twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


Suomen taidepoliitinen käsikirja TINFOssa – nouda oma kappaleesi

Suomen taidepoliittinen käsikirja luo tuoreen silmäyksen taide- ja kulttuuripolitiikkaan Suomessa keväällä 2015. Kuraattori ja kuvataiteilija Jussi Koitelan toimittama, nykyteatterifestivaali Baltic Circlen ja nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingin julkaisema kirja jatkaa Helsingissä viime marraskuussa järjestettyä Taidepoliittinen huippukokous -tapahtumaa tekstien muodossa.

Kirjan tavoitteena on tarjota käsikirja taide- ja kulttuuripolitiikan ymmärtämiseen ja tekemiseen Suomessa. Se on yhtä lailla kirja politiikoille taide- ja kulttuuripolitiikan nykyhetken ja historian ymmärtämiseen kuin yleissivistävä, rikas katsaus kaikille taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille.

Olemme saaneet pienen määrän käsikirjaa jaettavaksi eteenpäin. Voit tulla noutamaan oman kappaleesi toimistoltamme (Meritullinkatu 33 A 2, 2. kerros).

Toimiston aukioloajat: ma-to klo 9-16, pe klo 9-15

www.tinfo.fi


TINFO e-Nytt on ilmestynyt


Kevätkauden kolmas ruotsinkielinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt tiistaina 14.4. Uutiskirje on luettavissa TINFOn verkkosivuilla.

Lähetämme kevätkaudella yhteensä viisi ruotsinkielistä uutiskirjettä (seuraavat ilmestymis- ja aineistopäivät alla). Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

Kevään 2015 seuraavien ruotsinkielisten uutiskirjeiden ilmestymispäivät -> aineistopäivät:
ti 5.5. -> to 30.4.
ti 2.6. -> pe 29.5.

****
Nästa TINFO e-Nytt utkommer 5.5. Skicka material senast 30.4.: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen haettavissa


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa.Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/apuraha
www.tinfo.fi/stipendium
www.tinfo.fi/grant
 

UUTISIA


Teatterin puolestapuhujan aineistoja julkaistu TINFO-verkkosivuilla


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) tarjoaa Teatterin puolestapuhujalle kättä pidempää. Teatterin puolestapuhujan aineistokokoelman ensimmäinen osa on PowerPoint -esitys, jonka otsikko on Teatteri – rahalle vastinetta.

Esitys on vapaasti käytettävissä, kokonaan tai osissa. Tiedosto tallennetaan omalle koneelle tai muistitikulle ja on heti sen jälkeen käyttövalmis. Kuvissa oleviin avoimiin kohtiin voi lisätä tietoja omasta teatterista tai oman kunnan tilanteesta.

Esityksen tiedot ja tekstit on tuottanut TINFO ja visuaalisen ilmeen on tehnyt graafinen suunnittelija ja kuvittaja Camilla Pentti.

TINFO-verkkosivuille kerätään myös esimerkiksi verkkolinkkejä, joiden kautta pääsee erilaisten tutkimusten, raporttien ja ajankohtaisaineiston äärelle.

PowerPoint -esitys ja muu materiaali löytyvät osoitteesta:
www.tinfo.fi/teatterinpuolesta

Teatteri – rahalle vastinetta (PowerPoint -esitys):
documents/teatterin_puolestapuhujan_aineisto_2015_pp_p__1504150903.pptx

Mahdolliset tiedustelut:
TINFO / tilastonlaatija Piia Volmari, piia.volmari(a)tinfo.fi

****
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
Meritullinkatu 33 A 2
00170 HELSINKI
(09) 2511 2120
tinfo(a)tinfo.fi
www.tinfo.fi
@tinfotweets


Teatteri Totin Den sista blomman – Viimeinen kukka vierailee Ruotsissa 26.-27.4.2015Teatteri Totti vierailee tukholmalaisessa Fria Teaternissa 26.-27.4.2015. Högdalen-näyttämöllä nähdään esitys Den sista blomman – Viimeinen kukka. Vierailu järjestetään yhteistyössä Dövas Riksteaterföreningenin kanssa.

Teatteri Totti on Suomen ainoa viittomakielinen ammattiteatteri. Teatteri Totti tuottaa esityksiä monille eri ikäryhmille, aina lapsista aikuisiin ja vanhempaan ikäpolveen asti.

Teatteri Totissa viittomakielinen katsoja pääsee nauttimaan teatterista omalla kielellään. Myös muut viittomakielisestä teatterista kiinnostuneet ovat tervetulleita katsomaan esityksiä, sillä suurin osa niistä on puheelle tulkattuja.

Lisätietoa:
tuottaja Pekka Saukkonen, pekka.saukkonen(a)teatteritotti.fi
www.teatteritotti.fi


Radioteatterin Tuntematon sotilas sai KOURA-palkinnon


Suomen suurimmat tv-, radio- ja verkkosisällöille myönnettävät rahapalkinnot jaettiin 19.3. illalla. Koulutusrahasto KOURAn palkitsemia tekijöitä oli nyt yhteensä 115. Tekijöitä palkittiin kuudessa eri sarjassa. Vuoden 2014 KOURA-palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV3:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

Fiktio-sarjan pääpalkinnon sai Yle Radioteatterin Tuntematon sotilas – vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa.

Perustelut:
Kuunnelmasarja ravistelee raikkaasti perinteisiä tulkintoja klassikkoromaanin henkilöistä, sekä purkaa samalla sankaruuden ja uhrautumisen kulttuuria. Taidokas toteutus provosoi ja haastaa ajattelemaan, mutta on silti koskettava ja vahva osoitus kuunnelman voimasta.

Tekijät ovat lähestyneet kaikkien tuntemaa kirjaa rohkeasti vuoropuheluna alkuperäisen tekstin kanssa. Romaanin päähenkilöille kirjoitetut haastattelut ja kertojapuhe tuovat uuden yllättävän ulottuvuuden radiodramatisointiin.


Tekijät: Jussi Moilanen, Juhana von Bagh, Hanna-Helena Kinnunen, Olavi Uusivirta, Timo Kämäräinen, Juha-Pekka Hotinen, Anders Wiksten, Pekka Ruohoranta

KOURA-palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000–15 000 euroa ja kunniamaininnat 2 000–8 000 euroa. Yhteensä palkintoina jaettiin 155 000 euroa ja kaikkiaan ehdolla oli 102 sisältötuotetta.

Vuonna 1985 perustettu KOURA on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto, jonka varat tulevat Yleisradion ja MTV:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista. Näitä Kopiostolta tulevia varoja KOURA käyttää myöntämällä stipendejä, projektirahoja ja vuosittaiset KOURA-palkinnot.

Tutustu 30 vuotta ohjelmantekijöiden koulutusta, stipendejä ja palkintoja jakaneen rahaston historiaan ja toimintaan: www.koulutusrahastokoura.fi

Lisätiedot: 
Marja Keskitalo, KOURAn hallintokunnan puheenjohtaja, p. 040 559 7116, marja.keskitalo(a)yle.fi

Muita palkittuja: http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/koura-palkitsi-vuoden-2014-parhaita-ohjelmia


OKM: Avustuksia kuntien ja alueiden kulttuuritoimintaan – lähiöt painopisteenä


Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on myöntänyt 971 000 euroa hankkeille, joilla edistetään taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta koko maassa ja poistetaan osallistumisen alueellisia, sosiaalisia ja taloudellisia esteitä. Avustusta sai kaikkiaan 26 toimijaa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Kevään 2015 haussa oli erityisenä tavoitteena ulottaa taide- ja kulttuuripalveluja kaupunkien ja taajamien keskustoista lähiöihin ja kyliin. Uutena myöntämisen perusteena oli hankkeiden mahdollisuus ehkäistä asuinalueiden eriytymiseen liittyviä ongelmia.

Kulttuuri- ja asuntoasioista vastaava ministeri Viitanen on ministerikaudellaan halunnut voimakkaasti tukea kulttuuripalvelujen saattamista niiden ulottuville, jotka jäävät palvelujen ulkopuolelle.

– On tärkeää, että kulttuuri ja taide ovat nykyistä enemmän lähellä ihmisten välitöntä asuinympäristöä, lähellä ihmistä.

– Taiteen ja kulttuurin avulla voidaan vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja luovuuteen. Kaikilla on oikeus olla kulttuurista osallinen, sanoo ministeri Viitanen.

Keskeistä avustettavissa hankkeissa on asukkaiden osallistuminen toimintaan ja pyrkimys saada uusia ryhmiä kulttuuripalveluiden piiriin.

Avustusta saavat lähiöihin kohdistuvat kulttuurihankkeet muun muassa Riihimäellä, Tampereella, Oulussa, Itä-Vantaalla ja Helsingin Kontulassa. Helsingin kaupungin osallistavan alueellisen kulttuurityön mallin kehittämisen tavoitteena on asukkaiden osallistaminen taide- ja kulttuuripalvelujen avulla. Tampereen Tesomalla kulttuuritoimintaa kohdistetaan eri-ikäisille asukkaille, erityisesti nuorille. Itä-Vantaan ja Helsingin Kontulan hankkeissa toimintaan pyritään saamaan erityisesti maahanmuuttajia.

Osa avustusta saavista hankkeista kohdistuu maaseudun lähiöihin, kyliin ja entisiin kuntakeskuksiin, kuten esimerkiksi Rautalammin kunnan, Kaustisen kunnan, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Keski-Uudenmaan teatterin kannatusyhdistyksen hankkeet. Muutamissa hankkeissa pyritään myös hyödyntämään harvemmin käytettyjä taiteen ja kulttuurin esittämis- ja kokemispaikkoja, kuten MUU ry:n hankkeessa huoltoasemia.

Myönnetyt avustukset (PDF)

Lisätietoja:
- valtiosihteeri Kari Anttila, puh. 0295 3 30130
- kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, puh. 0295 3 30144, kirsi.kaunisharju(at)minedu.fi
- kulttuuriasiainneuvos Esa Pirnes (OKM), puh 0295 3 30259, esa.pirnes(at)minedu.fi

www.minedu.fi


OKM: Taiteelle ja kulttuurille enemmän jalansijaa hyvinvoinnin edistämisessä


Tietoisuus taiteen ja kulttuurin myönteisistä vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin on lisääntynyt ja kulttuurilähtöisten menetelmien käyttö yleistynyt. Hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä on virinnyt eri puolilla Suomea, tosin alueelliset erot ovat vielä suuria.

Näin todetaan raportissa, jossa arvioidaan vuosina 2010-2014 toteutetun Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaohjelman (Taiku) tuloksia. Raportti luovutettiin tänään peruspalveluministeri Susanna Huoviselle ja kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle.

"Erilaiset taidelähtöiset toimintamuodot sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat osoittaneet vaikuttavuutensa. Taidetoiminta voi olla yksi tapa vähentää esimerkiksi vanhusten yksinäisyyttä ja parantaa elämänlaatua. Kyse on myös oikeudesta ja mahdollisuudesta nauttia taiteesta tai tehdä taidetta, vaikka toimintakyky olisikin rajoittunut. Kyse ei ole uudesta ja kustannuksia vaativasta toiminnasta, vaan siitä, että asioita tehdään toisin", sanoi ministeri Huovinen.

Raportissa esitetään useita eri jatkotoimenpiteitä, joiden avulla ohjelmassa saavutettuja tuloksia voidaan jakaa ja jalkauttaa.

"Olen vakuuttunut, että eri toimijoiden parempi yhteistyö tuottaa parempia tuloksia. Oleellista on, että meillä on halut tehdä yhteisiä asioita ja hyvät käytännöt saadaan myös levitettyä. Hyvin käynnistynyttä Taiku-yhteistyötä on jatkettava myös seuraavalla hallituskaudella. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen taiteen ja kulttuurin avulla edellyttää säännöllistä yhteydenpitoa järjestökentän, kulttuurialan ja sosiaali- ja terveyssektorin toimijoiden sekä julkishallinnon kesken. Olemme tässä asiassa vasta pitkän työsaran alussa ja tarvitsemme hallinnonrajat ylittävän asiantuntija- ja yhteistyöelimen jatkossakin", totesi ministeri Pia Viitanen.

Lisätietoja:
- Taiku-ohjelman koordinaattori Kirsi Lajunen, p. 0400 516 554
- Neuvotteleva virkamies Ismo Suksi (STM), p. 0400 409 717
- Kulttuuriasiainneuvos Mervi Tiensuu-Nylund (OKM), p. 0295 330 312

Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia. Toimintaohjelman 2010-2014 loppuraportti.

www.minedu.fi


Väitöstutkimus: Raakalauta-työtapa vastaa tanssinopettajan työn kriittiseen pohdintaan


Mitä on kohtaaminen ja kokemuksen jakaminen tanssin opetuksessa? Tähän vastaa Isto Turpeinen väitöstutkimuksessaan Raakalautaa ja rakkautta. Kolme sommitelmaa oman elämän tanssista, jossa hän tarkastelee pitkällisen pedagogisen kokemuksensa kautta kehkeytynyttä raakalauta-työtapaa. Työtavan juuressa ovat havainnot oppilaiden elämismaailman ja tanssiopetuksen eetoksen välisestä erosta.

Väitöstutkimuksessaan Turpeinen käsittelee työtavan ideaalia, jossa kokemusten jakaminen tapahtuu dialogisessa suhteessa ja pedagogisen rakkauden vallitessa. Turpeinen pyrkii näkemään ideaaleja ja ymmärtämään rakkauden määrittämisen vaikeutta. Keskeistä väitöstyössä on näistä nousevan ajattelun palauttaminen toimintaan.

Tanssitaiteen maisteri Isto Turpeinen on tutkija, pedagogi, koreografi ja tuottaja. Hän on tehnyt pitkän päivätyön poikien tanssinopettajana Vantaalla ja Helsingissä sekä toiminut kahteen otteeseen tanssin läänintaitelijana. Hän työskentelee tällä hetkellä tanssin läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa (Taike).

Väitöstutkimus Raakalautaa ja rakkautta. Kolme sommitelmaa oman elämän tanssista tarkastetaan julkisesti lauantaina 25. huhtikuuta 2015 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä toimivat tanssitaiteen tohtori Paula Salosaari ja FT, musiikkikasvatuksen professori Lauri Väkevä. Kustoksena on taiteellisen tutkimuksen professori Leena Rouhiainen.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä voi ostaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätietoja:
Isto Turpeinen
isto.turpeinen(a)uniarts.fi
Annika Fredriksson, tutkimuskoordinaattori
puh. 0400 792 038 annika.fredriksson(a)uniarts.fi
Saija Aalto, viestintäpäällikkö
puh. 0400 792 042  saija.aalto(a)uniarts.fi

www.uniarts.fi


Teatteri Soiva Sammakko lahjoittaa lipputuottoja saimaannorpan suojeluun


Kevään 2015 näytelmän Soiva Sammakko ja vaarallinen verkko, jokaisesta myydystä lipusta Soiva Sammakko lahjoittaa 25 senttiä Suomen Luonnonsuojeluliitolle saimaannorpan suojelutyöhön. Yhteensä kevään avoimiin esityksiin Vaasassa ja Kokkolassa myytiin 637 pääsylippua jolloin lahjoitussummaksi kertyi 159,25 €. Saimaannorppa valikoitui lahjoituskohteeksi sillä näytelmän päähenkilönä seikkaili kuutti, joka sotkeutuu kalastajien verkkoon.

Luonnonsuojelukysymysten esille nosto on osa Teatteri Soivan Sammakon ”Lapsi ja luonto” – teemavuotta 2015. Teatteriin tullessaan vanhemmat ja lapset saivat tutustua norppapöytään johon oli koottu Suomen Luonnonsuojeluliiton saimaannorpasta kertovaa materiaalia.  Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje ja ainoa kotoperäinen nisäkäs, joka uhkaa kuolla sukupuuttoon verkkokalastuksen vuoksi. Norppia on tällä hetkellä 310 yksilöä.

Teatteri Soiva Sammakko on Vaasassa vuonna 2011 perustettu lastenteatteri, joka tekee teatteri – ja musiikkiesityksiä päiväkoti-, esikoulu- ja ala-asteikäisille lapsille. Vuositasolla teatteri järjestää noin 70 avointa näytöstä Vaasassa ja Kokkolassa sekä tekee vajaan sata tilausesitystä ympäri Suomen. Teatteri Soivan Sammakon tyyli on puhe- ja nukketeatterin yhdistelmä. Leimallista on vahva osallistavuus sekä musiikin suuri rooli – kaikki esitykset ovat läpisävellettyjä ja niissä on elävä musiikki.

Teatteri Soiva Sammakko – Den Klingande Grodan
Puh/Tel 0404188700
soivasammakko.wordpress.com
denklingandegrodan.wordpress.com
www.facebook.com/SoivaSammakko


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Seminaari: Teatterin, tanssin ja sirkuksen vapaa kenttä 7.5.2015, Teatterikulma, Helsinki


Teatterin, tanssin ja sirkuksen vapaa kenttä – millainen se on ja mitä se tahtoo?

Alasta riippuen esittävän taiteen vapaa kenttä mielletään ihan eri tavalla. Kukaan ei itseasiassa tiedä mitä vapaalla kentällä tarkoitetaan. Mitä se vapaus on? Pelkkää rahattomuutta?

Monimuotoisuus on tehnyt kentästä vaikeasti hahmotettavan ja erilaiset toimijat haluavat eri asioita. Voiko tästä kaikesta löytää mitään punaista linjaa?

Kuka on vapaan kentän toimija? Mitä vapaalla kentällä tehdään? Mitä se tahtoo? Miten sen etuja ajetaan tulevaisuudessa? (vos-yhteistyötä, kehittämisrahoja, taiteilijapalkkaa, apurahajärjestelmän uusimista…?)

Tule keskustelemaan aiheesta ja työstämään asiaa eteenpäin Teatterikeskuksen ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen yhteistyössä järjestämään työseminaariin 7.5.2015 klo 12-16
Teatterikulmaan Komedia-salissa (Meritullinkatu 33, 00170 Helsinki).

Päivän ohjelma:
klo 12     Tervetuloa
              Maaria Kuukorento, Teatterikeskus
klo 12.15 Mikä on teatterin, tanssin ja sirkuksen vapaa kenttä? Keitä siihen kuuluu?
              Mitä ne tekevät? Miten määritellään ammattilaisuus ja ammattimainen toiminta kentällä?

              Työryhmätyöskentelyä

klo 12.45 Purku
klo 13.45 Kahvi
klo 14      Mitä teatterin, tanssin ja sirkuksen vapaa kenttä haluaa?
               Vapaata keskustelua ehdotuksen pohjalta   
klo 15.45  Päivän koonti

Riittävän kahvitarjoilun varmistamiseksi toivomme ilmoittautumisia tilaisuuteen 30.4.2015 mennessä osoitteeseen info(a)teatterikeskus.fi. Tapahtuma on ilmainen.

Tervetuloa!

www.teatterikeskus.fi
www.sirkusinfo.fi


Teaterfestival Den Unga Scenen 15.-16.5.2015, Åbo Svenska Teater


Projektet Den Unga Scenen är ett tvåspråkigt, mångårigt teaterprojekt som förenar unga teateramatörer med yrkesmänniskor och pjäsförfattare runt om i hela Finland. Projektet startade år 2013 och kulminerar nu i en teaterfest på Finlands äldsta teaters Stora Scen.

Detta är en fantastisk möjlighet för unga amatörer att få uppträda på en proffscen .

Efter fem lokala teaterfestivaler runt om i landet på proffsteatrar drar det ihop sig till den nationella avslutande två dagars festivalen 15.-16.5 med åtta olika föreställningar.  

Biljetterna kommer till försäljning onsdagen den 15.4 kl. 12. Åbo Svenska Teater administrerar biljetförsäljningen via sina egna kanaler, tfn. 02 2777 377, 02 2777 378, 02 2777 379 och biljetter(a)abosvenskateater.fi.

Alla deltagande grupper har förberett sina egna föreställningar med stöd av sin egen orts proffsteater. Från Åbo deltar tre grupper som redan innan festivalen haft sina egna premiärer och fått stöd av Åbo Svenska Teater: Åbolands teaterskola, Turun Klassillinen lukio och Turun Nuori Teatteri.

För projektet har fyra författare skrivit var sin pjäs och alla finns tillgängliga på både finska på svenska: Anna Krogerus: KAARNA (fi), Ari-Pekka Lahti: SENGA SENGANA (fi), Tuomas Timonen: KELTAINEN  PALLO (fi) och Tove Appelgren: ZOO (sve).

Den nationella festivalen kommer att vara de nya pjäsernas fest!

Projektet har under åren 2010-2015 i huvudsak letts av Työväen Näyttämöiden liitto r.y.

För mera information om själva projektet se www.nuorinayttamo.info, producent Inke Rosilo, nuori.nayttamo(a)tnl.fi

För ytterligare information om festivalen och Åbogrupperna kontakta publikarbetare Ida Ridberg ida.ridberg(a)abosvenskateater.fi tfn. 044 3445010

www.abosvenskateater.fi


Tanssivirtaa-festivaali 19.-24.5.2015, Tampere


Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee 18. kertaa kotimaisen nykytanssin raikkaita uusia kykyjä ja pitkän linjan tanssitaiteilijoiden uusimpia teoksia. Festivaalilla nähdään kuuden päivän aikana tiistaista sunnuntaihin 19.-24.5. monipuolisesti niin ryhmä-, duetto- kuin sooloteoksia Petri Kekonilta, Laura Koistiselta, Teemu Kyytiseltä, Virva Taloselta ja Jeremy Wadeltä sekä Liisa Pentiltä ja Liisa Risulta.

Festivaaliviikko alkaa koreografi Teemu Kyytisen tyylikkäällä teoksella Void, jossa Tanssiryhmä Off/Balancen tanssijat heittäytyvät Kyytiselle ominaiseen voimakkaaseen ja vimmaisesti etenevään liikkeeseen. 

Festivaali tuo näyttämölle myös nuoria keväällä valmistuvia tanssin ammattilaisia. Berliinissä vaikuttavan amerikkalaisen Jeremy Waden koreografia Human Resources haastaa hauskalla tavalla yleisön pohtimaan ajan henkeä. Energisesti purkautuva ja yllättävä teos on kahdeksan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssin maisteriohjelmasta valmistuvan tanssijan opinnäyte.

Ohjelma

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Hanna Romo, tuotanto(a)tanssivirtaa.net tai puh. 050 551 3525

Hällä-näyttämö
Hämeenkatu 25
33200 Tampere
www.tanssivirtaa.net


Kuulas-lastenteatteritapahtuma 21.-24.5.2015, Kouvola


Toukokuussa 2015 Kuulas-tapahtuma valtaa jälleen Kouvolan. Lapset pääsevät neljän festivaalipäivän ajan ihastelemaan erilaisia teatteriesityksiä ja osallistumaan hauskoihin työpajoihin. Kymijoen rannasta kohoavan Kuusankoskitalon eri näyttämöille nousee esiintymään ammatti- ja harrastajateattereita ympäri maailmaa.

Esitysten lippuja voi ostaa tiistaista 14.4. lähtien. Lasten työpajoihin ja aikuisten koulutusseminaariin on jo ilmoittautuminen käynnissä!

Katso lisää: www.kuulas.info


Yleisötyötä Euroopassa -seminaari 27.5.2015, Helsinki


Yleisötyö ja uusien yleisöjen tavoittaminen (audience building, audience development) ovat EU:n Luova Eurooppa -ohjelman keskeisiä painopisteitä. Suomen Luova Eurooppa -yhteyspisteen järjestämässä seminaarissa kuullaan sekä Euroopan komission näkemyksiä yleisötyöstä että kansainvälisiä ja kotimaisia kokemuksia teemaan keskittyvistä hankkeista.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautumiset

www.cimo.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia)


Svenska Teaterföreningen i Finland r.f.| ansöka senast 30.4


Svenska Teaterföreningen i Finland r.f. lediganslår varje vår i april sina stipendier genom annonser i de lokala dagstidningarna och genom anslag på teatrarna. Stipendierna kan sökas av finlandssvenska scenkonstnärer, teatergrupper och teatrar. Verksamhet inom eller till förmån för amatörteater kan också komma ifråga. Styrelsen understöder även gärna arbete med barnteater. Den regionala fördelningen beaktas vid utdelningen.

Av ansökan skall framgå det ansökta beloppets storlek, projektplan - och budget, samt (Obs!) kontaktuppgifter (gärna även e-postadress), personnummer och bankkonto. Ansökan bör vara undertecknad. Ofullständiga eller försenade ansökningar eller ansökningar som endast insänts per e-post utan underskrift beaktas ej.

Ansökan skall vara föreningen till handa senast 30 april 2015, adress: Svenska Teaterföreningen c/o Old Times, Annegatan 12, 00120 Helsingfors.

Redovisning med kopior på verifikat bör inlämnas då projektet förverkligats, senast 1. mars 2016.

Ytterligare information: http://www.teaterforeningen.fi/stipendier/HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Hae mukaan suomalais-venäläiseen kulttuurifoorumiin 24.-28.9.2015, Petroskoi


Kiinnostaako venäläisen kesäteatterikiertueen järjestäminen? Tahdotko osallistua nukketeatteriaiheisille seminaareille? Lähde mukaan suomalais-venäläiseen teatterialan yhteistyöhön!

Lähde mukaan antoisaan yhteistyöhön ja XVI suomalais-venäläiseen kulttuurifoorumiin, joka järjestetään Petroskoissa 24.–28.9.2015. Foorumitapahtumassa yhteistyökumppanit voivat tulkin välityksellä kehittää yhteistyötään eteenpäin ja saada asiantuntija-apua hankkeen kehittämiseen. Petroskoin kulttuurifoorumiin ilmoittaudutaan erikseen touko-kesäkuussa 2015.

Tartu tilaisuuteen, tutustu hanke-ehdotuksiin ja vastaa mielenkiintoisimpiin 15.5.2015 mennessä osoitteessa: www.kultforum.org/fi/hankkeet-ja-haku

Katso myös oheinen tiedote (PDF)

Lisätietoa:
projektikoordinaattori Olga Kauppinen
olga.kauppinen(a)venajaseura.com
puh. 045-7732 4445
www.kultforum.org
www.venajaseura.com
Käy myös tykkäämässä Facebook-sivustamme.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Ilmoittaudu taidekirjoittamisen kurssille Kritiikki, utopia, uusmedia, Taideyliopisto


Miten kritiikin tehtävät ja luonne muuttuvat uusmedian piirissä? Muuttuuko kirjoittamisen (ja samalla myös lukemisen ja kääntämisen) merkitys? Ennustamattomalla tavalla kehittyvä uusmedia avaa sekä taiteelle että kritiikille utooppista tilaa, jossa on kyse uudenlaisista tekemisen ja ajattelun haasteista. Joudumme arvioimaan uudestaan teoksen ja kritiikin, luovuuden ja tekniikan, käytännön ja teorian ja lopulta myös taiteen ja filosofian suhteita.

Taidekirjoittamisen oppiaineessa järjestetään loppukeväänä Miika Luodon vetämä kurssi Kritiikki, utopia, uusmedia. Kurssilla pohditaan, millä tavoin kirjoittaminen voi vastata uusien uusmedian vaatimuksiin ja haasteisiin? Kuinka ylipäätään tehdä oikeutta taiteelle uusmedian kontekstissa, jota määrittävät aina teknis-taloudellinen kehitys ja institutionaaliset rakenteet?

Kurssi toteutetaan kahtena neljän päivän intensiivijaksona, jotka pidetään toukokuussa ja elokuussa.  Kurssi jakautuu kahteen osaan: ensimmäinen osa keskittyy kritiikin ja kirjoittamisen haasteiden jäsentämiseen, toinen osa kirjoittamisen käytäntöihin, joilla näihin haasteisiin pyritään vastaamaan. Kurssi on teoreettis-käytännöllinen kokonaisuus, joka muodostuu alustuksista, tekstien seminaarimaisesta työstämisestä, vierailuluennoista sekä kirjoitusharjoituksista.

Kurssin kesto: toukokuussa ma–ke 11.–13.5. klo 10–14, pe 15.5. klo 10–14, elokuussa 17.–20.8. klo 10–14

Kurssi on osa Taideyliopiston perusopetusta, mutta sinne voi ilmoittautua myös avoimen yliopiston opiskelijana lähettämällä 6.5. mennessä sähköpostia osoitteeseen anna.heikkila(a)uniarts.fi .

www.uniarts.fi


Vatsastapuhumisen taikaa -työpaja 18.4. ja 2.5.2015, Espoo


Ainutlaatuinen tilaisuus tutustua vatsastapuhumisen saloihin! Työpajassa tehdään pienet käsinuket ja harjoitellaan vatsastapuhumisen alkeita vatsastapuhuja Sari Aallon johdolla. Alle kouluikäiset vanhemman seurassa. Työpaja sisältyy pääsylipun hintaan. Mukaan mahtuu 10 ensimmäiseksi paikalle saapunutta vatsastapuhujakokelasta.

Työpaja liittyy Suomen Lelumuseo Hevosenkengän Sirkuksen Magiaa -juhlanäyttelyyn 24.3.2015-28.2.2016

Paikka: Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä,Espoo
Aika: 18.4.2015 klo 12:00,  2.5.2015 klo 13:00
Työpajan vetäjä: Sari Aalto
Kesto: 1h

www.facebook.com/SuomenLelumuseoHevosenkenka
lelumuseohevosenkenka.fi/


Mad Housen ja Eskuksen työpajat sekä Performanssikerho 8.-10.5.2015, Helsinki


Mad House ja Eskus kutsuvat oppimaan, jakamaan ja keskustelemaan toukokuussa!

Järjestämme 8.-9.5.2015 intensiivisen työpajaloppuviikon! Ohjelmaa yhteisöllisistä työpajoista keskusteluun. Ilmoittautumisohjeet lopussa!

Paikka: Suvilahti, Helsinki.

Ohjelma:
Perjantai 8.5.
klo 9:30-13:30 OBLIVIA: Do What you Saw
klo 14-16 Carmela Wager: Gröna Teater workshop
klo 16:15-17:00 Keittoa ja voileipiä työpajojen osallistujille

Lauantai 9.5.
klo 11-14 Performanssikerho  (jatkuu sunnuntaina 10.5.klo 11-14)
klo 15 -> voileipiä ja välipalaa

Tarjoamme keittoa sekä välipalaa osallistujille molempina päivinä!

klo 15-18 Mad House THINK THANK
Tulkaa keskustelemaan kevyellä mutta hedelmällisellä metodilla esitystaiteesta! Olemme valinneet aiheiksi:
- Esitystaiteen verkosto, miten se toimisi, yhteistyön muodot, miten järjestäytyä kenttänä? Vai pitääkö järjestäytyä?
- Millaiset toiminnan muodot kiinnostavat?
- Konkretian kautta pidemmälle-eteenpäin?
- Eskus & Mad House kansallisnäyttämö?

Sunnuntai 10.5.
klo 11-14 Performanssikerho, työpajan jälkeen lyhyt demo!

Mad Housen ja Eskuksen toimintaperiaatteista tärkeimpiä ovat lämmin yhteisöllisyys sekä orgaaninen tapa toimia. Olemalla konkreettisesti asiain äärellä syntyvät useimmiten parhaat ideat ja yhteistyökuviot aivan spontaanisti - tätä haluamme vaalia! Tärkeä osa yhdessäoloa on myös ruoka, jota valmistamme ja syömme keskustelun lomassa.

Kaikki työpajat ovat maksuttomia, mutta vaativat sitovat ennakkoilmoittautumiset että osaamme varata tarpeeksi evästä (ruoka vegaanista).

Ilmoittautumiset sähköpostilla: mirva(a)madhousehelsinki.fi tai tekstiviestillä +358505454823 Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä työpajan nimi sekä ruokarajoitteet.
HUOM! Tarvitsemme ilmoittautumiset myös Think Thankiin.

**
Performanssikerho
Todellisuuden tutkimuskeskus järjestää osana Mad House & Eskus -työpajoja lapsille ja aikuisille suunnatun Performanssikerhon. Työpajassa käsitellään performanssin historiaa ja eri materiaalien käyttöä performanssissa.

Ensimmäisenä päivänä teemme harjoitteita, jotka pohjautuvat performanssin klassikoihin 60-luvulta nykypäivään. Toisena päivänä teemme performansseja, joiden lähtökohtana on materiaali. Materiaalina voi toimia mikä tahansa: haarukka, tiskiharja, gorillanaamio, muovinen dinosaurus, vessapaperi tai köysi. Lisäksi luvassa performanssileikkejä! Työpaja päättyy yhteiseen demoesitykseen.

Työpaja on ilmainen, mutta paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen: mirva(a)madhousehelsinki.fi tai tekstiviestillä +358 50 5454 823

Performanssikerho on lasten ja aikuisten performanssiryhmä, joka on perustettu talvella 2013. Ryhmään kuuluvat Tuomas Laitinen ja hänen poikansa Ilari Laitinen (11v) sekä Pilvi Porkola ja hänen poikansa Anton Laatikainen (10v). Ryhmä tekee performansseja ja interventioita.

Osallistujia mahtuu korkeintaan 12, vanhemmat voivat olla halutessaan mukana.

www.eskus.fi
www.madhousehelsinki.fi
www.todellisuus.fi


Teatteri-improvisaatiokurssi 23.-24.5.2015, Seinäjoki 


Improvisaatio luo pohjan kaikelle näyttelijäntyölle, tarinankerronnalle ja esiintymiselle. Impro auttaa vapautumaan omista esiintymislukoista ja luo innostavaa ja energisoivaa ilmapiiriä. Se antaa myös loistavat työkalut kohti rakentavaa vuorovaikutusta, sillä improssa kaikki perustuu yhteistyöhön.

Improvisaatio sopii kaikille, eikä vaadi minkäänlaisia erityistaitoja. Tavoitteena on oppia olemaan luovalla tavalla läsnä hetkessä, ilman suorituspaineita ja onnistumisen pakkoa -omana itsenään.

Kouluttaja: Elina Stirkkinen TeM, Improvisaatioteatteri Stella Polaris

Kurssin hinta: 100 e (sis alv 24%)
ilmoittautumiset ja tiedustelut: elinasti(a)ymail.com

http://stella-polaris.fi/koulutukset/

 twitter.com/tinfotweets

partnerihaku2015