19.04.2013

TINFO-tiedote 15 / 18.4.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


IETM DUBLINISSA

Taiteilijalähtöisen teatteriverkoston IETM:n kokoukset eivät petä. Kolmeen ja puoleen päivään mahtuu keskusteluja, työsessioita, tapaamisia, kuhinaa, esityksiä.  Kokoukseen osallistui jälleen yli kuusisataa jäsentä ja lisäksi ulkojäseniä muilta mantereilta. Ei olla bunkkeroituneita Eurooppaan.  

IETM kehittää koko ajan uusia muotoja, joilla jäsenistöä sitoutetaan ja osallistutetaan. Tänä vuonna keskusteltiin luottamuksesta pitkän kaavan mukaan: kolmena päivänä usean tunnin sessioissa. Moderaattorien, provokaattoreiden, vertaistunnustusten ja tapausesimerkkien avulla saatiin aikaan intensiivinen yhä syvemmälle käyvä, luottamusta eri puolilta pohtiva koukuttava keskustelusykli, johon kaikki osallistuivat. Parasta oikeastaan olivatkin jokaisen keskusteluun tuomat henkilökohtaiset esimerkit ja ongelmat. Tämä keskustelumuoto kannattaa omia myös meille.

Kreikkalainen George Sachinas kertoi sydäntä raastavalla rehellisyydellä siitä, mitä tarkoittaa tällä hetkellä olla kreikkalainen taiteilija ja yrittää rakentaa luottamusta siellä, missä kaikki luottamus on mennyt, kun mitään ei oikeastaan ole. Tällä hetkellä Sachinas tekee yhteistyötä lasten oikeuksia puolustavan järjestön kanssa.

Belfastilaisen Kaboshin johtaja Paula Mc Fetridge oli toinen provokaattoreista. Kaboshissa on tehty site-specificiä teatteria, joka on tuonut kuuluviin niitä tarinoita, joita ei ole haluttu tai uskallettu kertoa. Kabosh on ollut mukana tapahtumissa, joissa sosiaalista koheesiota pyritään synnyttämään. Paula Mc Fetridge pohti, miten kuvitella uusia mahdollisuuksia, ja miten oikeasti uskaltaa teatterintekijänä luottaa yleisöön, kun kyseessä ovat niin kipeät aiheet kuin Belfastin asukkaiden kokemukset väkivallan kierteestä. Paula otti esimerkkinä Healing Through Remembering -konferenssin, johon teatterilta oli pyydetty esityksellinen puheenvuoro. Kabosh toteutti sen esittämällä konferenssiin osallistujien stereotyyppisiä asenteita.

Luottamus antropologisena käsitteenä laajeni kysymykseksi luottamuksesta valtarakenteista tai teatterin tekemiseen liittyvissä erityiskysymyksissä. Lähes kaikkien puheissa toistui vaikeus luottaa hallintoon, politiikkaan, vallanpitäjiin, jotka tuntuvat pettäneen taiteilijat.


KULTTUURIDEBATTIA RUOTSISTA  - BACK TO THE BASICS

Runoilija Mats Söderlund kirjoitti Svenska Dagbladetiin kriittisin äänenpainoin siitä, miten Ruotsin kulttuuriministeriltä riittää kyllä panoksia koulutus- tai työvoimapolitiikkaan mutta ei kulttuuripolitiikkaan: koulutus- tai työvoimapoliittiset toimenpiteet eivät ole kulttuuripolitiikkaa. Hän kaipasi Ruotsin hallitukselta paljon vahvempaa ja puolustavampaa kulttuuripolitiikkaa.  Kirjoitus aloitti kunnon debatin. Ensimmäisenä vastasi tietenkin kulttuuriministeri Lena Adehlson Liljeroth. Sitten mukaan tulivat Tukholman kaupungin Madeleine Sjöstedt ja viimein Bo Andér. Samainen Tukholman kaupungin kulttuuri- ja kiinteistötoimen kunnanneuvos Sjöstedt on se, joka lähti ristiretkelle kaupunkinsa teatterituhlareita vastaan, ja ymmärtää vain numerojen ja rahan kieltä. Joitain päiviä sitten debattiin lähti kovan luokan kulttuuripolitiikan asiantuntija, Tukholman kulttuurihallinnon johtajana toiminut, samoin Tukholman kaupunginteatterin tuottajana ja projektijohtajana toiminut Bo Andér kertoen aika suoria sanoja siitä, että kulttuuripolitiikka on eksynyt harhapoluille. Sen tulisi seisoa tukevasti omilla jaloillaan ja vastata ennen kaikkea kulttuurin omasta infrastruktuurista, taiteesta ja kulttuurista. Siis vastattava siitä, joka ei markkinatalouden ehdoilla elä. Katsotaan seuraako jatkoa.


KAUPALLISUUS JA LAATU

Myös näytelmäkirjailija ja teatterinjohtaja Martina Monteliuksen teatterissa Brunnsgatan fyra  keskustellaan kulttuurista. Vähän aikaa sitten pohdittiin sitä, mitä kulttuurissa tarkoittaa laatu. Viimeksi keskusteltiin kulttuurista ja kaupallisuudesta. Keskustelut löytyvät myös verkosta.  


PIENIÄ HYVIÄ UUTISIA

Toivakassa on tehty koulumusikaali Särkynyt sydän. Alakoululaisten tekemä teos kertoo kiusaamisesta. Jos kiusaa, voi kiusatun sydän mennä rikki.

Fellmaninpuistossa toteutetaan 28.4. Kaisa Salmen Fellmanin pelto -niminen yhteisöllinen taideteos.

Neljäs tie puhuttaa.

Turun yliopistossa tarkastettiin keskiajan tutkija Tom Linkisen väitöskirja Stinking deed, deepest love: Samesex sexuality in later mediaval English culture. Timo Väntsin ja Linkisen John –Eleanor  -esitys kertoi ristiinpukijan tarinan yhdistäen tutkimusta ja teatteria.

Suomen Kansallisoopperassa vietetään lauantaina avoimien ovien päivää.

Raila Leppäkoski ohjaa Lillanissa syksyllä Gunilla Hemmingin näytelmän Frau Hössistä ja muista natsien vaimoista.

Jyväskylän ylioppilasteatteri esittää Juha Jokelan Esitystaloutta.

Smeds Ensemble nähdään kesällä Hailuoto-festivaaleilla: Vincent van Gogh on the road ja Villin lännen show eli kuvanveistoluento ”isojen poikien tyyliin” ja Nylen & Linkola.

 

TINFON ILMOITUKSIA


TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille

TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Katso lista tähän asti myönnetyistä TINFO-apurahoista.


Ilmoita kesäteatterisi esitystiedot TINFOn verkkosivuille

TINFO kerää listaa verkkosivuilleen kesän 2013 kesäteatteriesityksistä. Ilmoita kesäteatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Tarvitsemme tietojen päivittämiseen seuraavat tiedot:

  • Kesäteatterin nimi
  • Lyhyt esittelyteksti
  • Yhteystiedot (osoite, kunta, maakunta, verkkosivut, puhelinnumero, sähköposti)
  • Esityksen nimi ja ensi-illan päivämäärä
  • Tekijät: käsikirjoittaja, dramaturgi, ohjaaja, muu työryhmä
  • Muut tiedot: Onko esitys kotimaisen tekstin kantaesitys tai suunnattu lapsille ja/tai nuorille?

UUTISIA

Ministeri Arhinmäen info kulttuurin säästöistä 19.4.2013

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiedottaa kulttuurin hallinnonalaan vuonna 2014 kohdistuvista säästöistä median edustajille perjantaina 19.4.2013 kello 10.00 Säätytalossa. Ministeri esittelee tilaisuudessa lähtökohdat, joiden pohjalta taiteen ja kulttuurin veikkausvoittovarat esitetään jaettaviksi vuonna 2014.

Tiedotustilaisuus välitetään suorana verkkolähetyksenä osoitteessa http://videonet.fi/minedu/20130419/ 


Kymmenelle uudelle festivaalille rahaa - mukana esittävän taiteen Hiljaisuus-festivaali, nukketeatterifestivaali Tarinoita kaukomailta ja Nukketeatterijuhla TIP-Fest

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on jakanut reilut 5,1 miljoonaa euroa valtakunnallisille tapahtumille. Tukea myönnettiin 168 tapahtumalle, joista uusia tapahtumia kymmenen. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista. Määräraha pysyi viimevuotisella tasolla.

Suurimpien avustustensaajien euromäärät pysyivät likimain ennallaan. Suurin avustuksensaaja oli edelleen Savonlinnan Oopperajuhlat (740 000 euroa). Seuraavina olivat Tampereen Teatterikesä (255 000 euroa), Helsingin Juhlaviikot (200 000 euroa), Kuhmon Kamarimusiikki (193 000 euroa), Kuopio Tanssii ja Soi (190 000 euroa), Kaustinen Folk Music Festival (145 000 euroa) ja Pori Jazz Festival (130 000 euroa).

Uusina tapahtumina tuen piiriin tulivat Tuska Open Air Metal Festival (avustus 20 000 euroa) ja Inarin kirkonkylällä järjestettävä Ijahis idja alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma (avustus 10 000 euroa). Muita uusia, tukea saaneita tapahtumia olivat Runokuu-festivaali, esittävän taiteen Hiljaisuus-festivaali, roolipelitapahtuma Ropecon, Open House Helsinki -tapahtuma, nukketeatterifestivaali Tarinoita kaukomailta, Nukketeatterijuhla TIP-Fest, Kierrätystehdas -tapahtuma ja lastenkulttuuritapahtuma Skidit Festarit.

Harkinnanvaraisen valtionavustuksen keskeinen kriteeri on edistää ja pitää yllä monipuolista taide- ja kulttuuritarjontaa, vahvistaa valtakunnallisesti eri taiteenaloja, edistää kansalaisten tasa-arvoista ja yhdenvertaista osallisuutta ja osallistumista kulttuuriin.

Myönnetyt avustukset 2013 (pdf)

Lisätietoja:
- erityisavustaja Anne Moilanen, puh. 050 347 8299
- neuvotteleva virkamies Anne Mattero, puh. 0295 3 30206
 


Valtion näyttämötaidetoimikunta jakoi 210 000 euroa näytelmäkirjallisuuden kantaesitystukea

Valtion näyttämötaidetoimikunta on jakanut 210 000 euroa näytelmäkirjallisuuden kantaesitystukea vuodelle 2013. Tukea myönnettiin suomalaisessa ammattiteatterissa kantaesityksensä vuoden 2012 aikana saaneiden näytelmien perusteella. Hakemuksia saapui yhteensä 93 ja kantaesitystukea myönnettiin 75 hakemukselle.

Kantaesitystuki on tarkoitettu kotimaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseen ja näytelmäkirjailijoiden työskentelyedellytysten turvaamiseen. Esityksen laadun ja laajuuden sekä näytelmäkirjailijan oman työn osuuden perusteella tuki jaetaan joko kokonaisena tai puolitettuna.

Kantaesitystuen saajat:

Ahlfors Bengt, Helsingfors, 3255 €
på grund av uruppförande av pjäsen Va va de ja sa!

Andersson Claes, Esbo, 3255 €
på grund av uruppförande av pjäsen Den förälskade terapeuten

Anttonen Helena, Lappeenranta, 3255 €
näytelmän Maire kantaesityksen perusteella

Appelgren Tove, Åbo, 1628 €
på grund av uruppförande av pjäsen True Love Sucks

Baran Michael, Helsinki, 3255 €
näytelmän Aie kantaesityksen perusteella

Groth Joakim, Helsingfors, 3255 €
på grund av uruppförande av pjäsen Remont

Gustafsson Laura, Helsinki, 3255 €
näytelmän SupersankariTAR kantaesityksen perusteella

Haavisto-Tikka Susanna ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
lastenmusikaalin Supermarsu pelastaa Itämeren silakat kantaesityksen perusteella

Hahtola Pinja, Helsinki, 1628 €
näytelmän Mikä elämä! kantaesityksen perusteella

Halinen Titta ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän Töölönkatu 33 kantaesityksen perusteella

Heiskanen Marika ja työryhmä, Pirkkala, 3255 €
näytelmän Kolmen naisen kohtauksia kantaesityksen perusteella

Hokkanen Sakari, Helsinki, 3255 €
näytelmän Ternimaitokeisari kantaesityksen perusteella

Holma Antti, Helsinki, 3255 €
näytelmän Johtaja kantaesityksen perusteella

Horila Olka, Helsinki, 3255 €
näytelmän Kuka on Kaveri? kantaesityksen perusteella

Hosiasluoma Niina ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän Kalliossa suhisee kantaesityksen perusteella

Janhunen Esko, Rovaniemi, 3255 €
näytelmän Kuningas Ei kantaesityksen perusteella

Järvikallas Marko ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän Syntynyt Lahteen kantaesityksen perusteella

Järvinen Pentti, Hämeenlinna, 3255 €
näytelmän Perheistä parhain kantaesityksen perusteella

Kankaanpää Tapio, Turku, 3255 €
näytelmän Pori! Miten tässä näin kävi? kantaesityksen perusteella

Kapulainen Henri, Helsinki, 3255 €
näytelmän Poutiaisen näköinen mies kantaesityksen perusteella

Karekallas Markus, Lahti, 1628 €
näytelmän Likasika kantaesityksen perusteella

Karvonen Kirsi ja työryhmä, Tampere, 1628 €
näytelmän KOPPI-absurdi opetusnäytelmä syömishäiriöstä kantaesityksen perusteella

Keinänen Johanna ja työryhmä, Kuopio, 1628 €
näytelmän Mörköjen yö kantaesityksen perusteella

Kemppainen Tuomo, Kokkola, 3255 €
näytelmän Puolivälissä jonnekin kantaesityksen perusteella sekä 3255 € näytelmän Savirannan talossa kantaesityksen perusteella

Kilpi Maria, Helsinki, 3255 €
näytelmän Ei maar ny loppu löhöily kantaesityksen perusteella

Kinnunen Janne ja työryhmä, Kajaani, 3255 €
näytelmän Selviytymistarinoita kantaesityksen perusteella

Kirjavainen Hanna, Kajaani, 3255 €
näytelmän Jumalat ja Sankarit kantaesityksen perusteella

Klemola Leea, Helsinki, 3255 €
näytelmän Jessikan pentu kantaesityksen perusteella

Koski Minja, Lahti, 1628 €
näytelmän Ystävienpäivä kantaesityksen perusteella

Kurikka Pirkko, Joensuu, 3255 €
näytelmän Pohjasuru kantaesityksen perusteella

Kurki Ville, Tampere, 1628 €
näytelmän Birgit Lind (k-18) kantaesityksen perusteella

Kuusela Matti, Nokia, 1628 €
näytelmän Koira tahtoo taivaalle kantaesityksen perusteella

Kuustie Janne, Tupos/Liminka, 1628 €
näytelmän Marja-Liisa H/K kantaesityksen perusteella

Lafghani Eveliina ja työryhmä, Helsinki, 1628 €
näytelmän Peili kantaesityksen perusteella

Lahti Ari-Pekka ja työryhmä, Kokkola, 3255 €
näytelmän Mr. Chance kantaesityksen perusteella

Larsson Anders, Helsingfors, 3255 €
på grund av uruppförande av pjäsen Kungen av Ö

Leo Okko, Helsinki, 3255 €
näytelmän Kansallissankari kantaesityksen perusteella

Liesaho Jan ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän Eduskunta II – Satiiri veljeskuntien Suomesta kantaesityksen perusteella

Liski Tommi, Helsinki, 3255 €
näytelmän Håi Maamme - eläköön maata näkyvissä! kantaesityksen perusteella

Lyytikäinen Anna-Elina, Tampere, 3255 €
näytelmän Hämähäkkimiehen kosto kantaesityksen perusteella

Mehto Katri, Helsinki, 1628 €
näytelmän Keneen voit rakastua? kantaesityksen perusteella

Mikkola Antti, Tampere, 3255 €
näytelmän Kuningatarleikit kantaesityksen perusteella

Muranen Miika ja työryhmä, Tampere, 3255 €
näytelmän Pussaus K-Oppi kantaesityksen perusteella

Mustanoja Juha, Helsinki, 3255 €
näytelmän Tontut vs Vikingarna kantaesityksen perusteella

Nuotio Eppu ja työryhmä, Hiittinen, 3255 €
näytelmän Anopit kantaesityksen perusteella, 1628 € työryhmälle näytelmän Delilah kantaesityksen perusteella sekä 1628 € työryhmälle näytelmän Liz kantaesityksen perusteella

Nurmelin Minna ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän Harvala kantaesityksen perusteella sekä 3255 € näytelmän Muista minut kantaesityksen perusteella

Paavola Satu, Helsinki, 1628 €
lastennäytelmän Pöllö Siipirikko kantaesityksen perusteella

Pantzar Jonni, Tampere, 3255 €
näytelmän Alkutuotanto kantaesityksen perusteella

Parkkinen Tuomas, Turku, 3255 €
näytelmän Kekkonen-syntymästä kuolemattomuuteen kantaesityksen perusteella

Peltola Sirkku, Tampere, 3297 €
näytelmän Lento kantaesityksen perusteella

Porkola Pilvi, Helsinki, 1628 €
näytelmän Tsehov-konsepti kantaesityksen perusteella

Puikkonen Emma ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän 15:15 kantaesityksen perusteella

Putro Eeva ja työryhmä, Turku, 3255 €
näytelmän Nolla - Tyhjä paikka! kantaesityksen perusteella

Pylväs Jyrki, Orimattila, 1628 €
näytelmän Ihmisen tila - The Human Condition kantaesityksen perusteella

Rasila Satu, Turku, 3255 €
näytelmän Kakola kantaesityksen perusteella

Ripatti Mika, Helsinki, 3255 €
näytelmän There’s no Harri kantaesityksen perusteella

Saariluoma Jaakko ja työryhmä, Helsinki, 1628 €
näytelmän Kalsarimiehet kantaesityksen perusteella

Saisio Pirkko, Helsinki, 3255 €
näytelmän Syvin kerros kantaesityksen perusteella

Salminen Paula, Helsinki, 3255 €
näytelmän 13 uponnutta vuotta kantaesityksen perusteella

Siltanen Juha, Helsinki, 3255 €
näytelmän Kaikkea hyvää eli Annukka ja aaveet kantaesityksen perusteella sekä 1628 €
näytelmän Varjoton maa kantaesityksen perusteella

Sippola Miira, Helsinki, 1628 €
näytelmän Divina Commedia 2.0 kantaesityksen perusteella

Sorjanen Jussi, Lahti, 1628 €
näytelmän Maa on syntinen laulu kantaesityksen perusteella

Tikkanen Riina ja työryhmä, Helsinki, 1628 €
näytelmän Iso Karhu kantaesityksen perusteella

Timonen Henrik, Tampere, 3255 €
näytelmän Sydämeni laulu kantaesityksen perusteella

Toikka Pirjo, Helsinki, 3255 €
näytelmän Armi kantaesityksen perusteella

Valve Osku, Helsinki, 3255 €
näytelmän Unelmatalo kantaesityksen perusteella

Veijalainen Annamaaria, Kärkölä, 3255 €
näytelmän Pudonneet kantaesityksen perusteella

West Taina ja työryhmä, Helsinki, 3255 €
näytelmän Kansanhiihto 2012 kantaesityksen perusteella

Westerberg Paavo, Helsinki, 3255 €
näytelmän He eivät asu enää täällä kantaesityksen perusteella

Yksi kantaesitystuen saaja on kieltänyt tietojensa julkaisemisen internetissä.

Lisätietoja:
Anni Tappola, suunnittelija
puh. 0295 330723, anni.tappola(at)minedu.fi

Takaisin TINFO-tiedotteen otsikkolistaan tästäTaiteen edistämiskeskus jakoi Pohjanmaan taidetoimikunnan alueelle 32 000 euroa kulttuurin hyvinvointiavustuksia

Taiteen edistämiskeskus jakoi yhdelletoista Pohjanmaan taidetoimikunnan toimialueen yhteisölle yhteensä 32 000 euroa hyvinvointivaikutusten edistämiseen taiteen ja kulttuurin keinoin.

Taiteen edistämiskeskus päätti avustuksista kuultuaan Pohjanmaan taidetoimikuntaa. Avustushakemuksia tuli 19 kappaletta ja näiden yhteenlaskettu summa oli 110 293 euroa.

Poimintoja avustusta saaneista:

Jokilaakson kehitysvammaisten kotiyhdistys ry
kehitysvammaisten musiikki-teatterinäytöksen valmisteluun, esittämiseen ja tallentamiseen 2 500 €

Kokkolan ensi- ja turvakoti ry
draamatyöpajojen ohjaukseen 3 500 €

Pohjanmaan tanssin aluekeskus / Watt ry
Lähden tanssimaan – ikärajat ylittävän yhteisötanssi-projektin toteuttamiseen 4 000 €

Katso kaikki avustuksia saaneet täältä
Lisätietoja: Antti Huntus, ma. pääsihteeri, Taiteen edistämiskeskus Pohjanmaan toimipiste, antti.huntus(at)minedu.fi, p. 0295 330 810.


Taiteen edistämiskeskus ja Uudenmaan taidetoimikunta jakoivat Kulttuurin hyvinvointia edistävän toimintaan avustuksia 78 000 euroa

Taiteen edistämiskeskus ja Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt varoja taiteen edistämiseen avustuksina Kulttuurin hyvinvointia edistävään toimintaan yhteensä 78 000,00 euroa. Avustuksen saajista yksi taho ei halunnut nimeään julkaistavaksi internetissä.

Näyttämötaide
DraamaRäätälit teatteriosuuskunta, Helsinki 3 000,00 €
Hiljaisuus ei vastaa -surun kokemusta käsittelevän esityksen käsikirjoitus- ja koreografiapalkkioon

Espoon esittävän taiteen koulun kannatusyhdistys ry, Espoo 4 000,00 €
HYVE-ryhmien toteuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen

European theatre collective association ry, Helsinki 3 000,00 €
"Hyvinvointia maahanmuuttajille soveltavan teatterin kautta" palvelukonseptin kehittämiseen
Poimintoja muista

Eskus, Esitystaiteen Keskus ry, Helsinki 3 000,00 €
nuorille suunnattujen taidepajahankkeiden jatkamiseen ja laajentamiseen

Helsingin seniorisäätiö/Pakilakoti, Helsinki 5 000,00 €
taiteilijaresidenssin järjestämiseen Pakilakodissa yhteistyössä Myrskyryhmän kanssa

Kansainvälinen taidekeskus Kassandra ry, Helsinki 6 000,00 €
monikulttuurisen taidetyöpajojen viemiseen vanhusten hoivakoteihin ja palvelukeskuksiin

PerformanceSirkusyhdistys ry, Helsinki 4 000,00 €
elämyksellisten ja voimauttavien valotyöpajojen toteuttamiseen vanhuksille ja kehitysvammaisille

Silmu-verkosto ry, Helsinki 3 000,00 €
Helsingin Jakomäessa asuvien lasten itseilmaisun vahvistamiseen

Katso kaikki avustusta saaneet täältä

Lisätietoja:
Tiina Kuoppa, pääsihteeri p. 0295 330 801
Helena Laahanen, suunnittelija p. 0295 330 802
Jenni Simonen, ma. osastosihteeri p. 0295 330 803


Ammattiteatterit vaativat valtiolta vastuullista kulttuuripolitiikkaa

Suomen Teatterit ry:n vuosikokous pidettiin Svenska Teaternissa Helsingissä 16.-17.4.2013 ja vuosikokous kiinnittää kannanotollaan huomiota ajankohtaisiin teatteripoliittisiin kysymyksiin.
 
Nykymuotoisen valtionosuusjärjestelmän aikana on valtiontuen kohdentumisen suhteen tapahtunut teatteripoliittisia muutoksia. Kun ministeriön valtionosuuksien perusteena käytettävien laskennallisten henkilötyövuosien määrä ei kehity ja valtionosuusjärjestelmän piiriin otetaan samaan aikaan uusia ammattiteattereita, teatterit jotka menettävät henkilötyövuosia, eivät yleensä saa niitä takaisin, vaan menetykset heikentävät yleensä pitkäaikaisesti teatterin taloutta.
 
Tilastojen perusteella nähtävissä olevia kehitystrendejä ovat ainakin aluepoliittisesti henkilötyövuosien siirtyminen maakunnista suurimpiin teatterikaupunkeihin ja teatterilajien välillä puheteatterilta tanssiteatterille. Suomen Teatterit ry pitää ammattimaisen tanssiteatterin valtiontuen nousua erittäin tervetulleena kehityksenä, mutta korostaa, että valtionrahoituksen jakajajoukon kasvattaminen lisäämättä jaossa olevia henkilötyövuosia johtaa kaikkien valtionosuusrahoituksen piirissä olevien ammattiteattereiden toimintaresurssien heikkenemiseen.
 
Suomalainen ammattiteatterikenttä koostuu maantieteellisesti kattavasta, aktiivisesta ja elinvoimaisesta teatteriverkosta, joka kansainvälisessä vertailussa on merkittävä menestystarina. Ammattiteatterit haluavat jatkossakin säilyttää nykyisen toiminnan laadun ja tason kulttuuripalveluiden tarjoajana. Voidakseen suoriutua tästä tehtävästä, ammattiteatterit tarvitsevat edelleen tietynasteisen julkisen rahoituksen.
 
Maaliskuun kehysratkaisun perusteella tehtäviä kulttuurin rahoitusratkaisuja tehtäessä poliittisten päätöksentekijöiden on otettava huomioon se tosiasia, että jo tehtyjen ammattiteattereiden rahoitukseen kohdistuvien leikkausten jälkeen mahdolliset lisäsäästöt kohdistuisivat työvoimavaltaisella matalapalkka-alalla rajusti alan työllisyyteen ja teattereiden toimintakykyyn. Näin dramaattiseen kansallisesti merkittävän taidealan toimintaedellytykset romuttavaan kehitykseen ei kulttuurivastuustaan huolehtivalla sivistysvaltiolla ole varaa.
 
Suomen Teatterit ry on ammattiteattereiden edunvalvonta– ja työnantajajärjestö, jonka jäseninä on 50 ammattiteatteria ympäri Suomea. Jäseniä ovat mm. kaupunginteatterit, Suomen Kansallisteatteri sekä useita pienempiä ammattiteattereita ja nukke-, lasten- ja tanssiteattereita.

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry
Puh. 09 2511 2151 / 040 153 1415
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi


KOM-kirja ilmestynyt

KOM-kirja on moniääninen kertomus jo neljänkymmenen vuoden rajapyykin ohittaneesta KOM-teatterista.

KOM-kirjassa teatterin tarinaa pääsevät kertomaan niin tekijät kuin kokijat. KOMin näyttelijät, ohjaajat, kirjoittajat, lavastajat ja säveltäjät avaavat teatterin tekemisen prosesseja sisältäpäin. Katsojan kokemuksen välittävät teatterikriitikot ja myös ne monet tavalliset teatterinkävijät, joita KOMin solidaarisuus ja taiteellinen näkemys on koskettanut.

KOMin eri vuosikymmenistä vastaavat eri toimittajat: toimittaja Anneli Ollikainen, teatteritutkija Katri Tanskanen, Teatterin tiedotuskeskuksen TINFOn johtaja Hanna Helavuori ja Helsingin Sanomien teatterikriitikko Maria Säkö.

Kirjaa saa KOM-kioskista sekä kirjakaupoista.

Lue lisää LIKEn sivuilta


Uuden yhteispohjoismaisen teatteriryhmän ensimmäinen esitys The Gerpla Drive kiertueella

Ahvenanmaalainen teatteriohjaaja Arn-Henrik Blomqvist perusti vuonna 2009 uuden yhteispohjoismaisen teatteriryhmän nimeltään Kompani Nord.  Ryhmän ensimmäinen esitys on The Gerpla Drive – hirteishumoristinen roadmovie, joka yhdistää videomateriaalia ja elokuvaa perinteiseen teatteriin. Ohjaaja Arn-Henrik Blomqvist kutsuu lajiaan elokuvateatteriksi. Esityksen kantaesitys nähtiin hiljattain Maarianhaminassa, ja se lähtee nyt kiertueelle ja saapuu 9.5.2013 Helsinkiin Aleksanterin Teatteriin.

Käsikirjoitus perustuu vapaasti islantilaisen nobelistin Halldor Laxnessin romaaniin Gerpla.  Visuaalisesti vahva The Gerpla Drive tapahtuu vanhassa, luotettavassa Volvossa.  Tarina on siirretty nykypäivän Pohjolaan. Islantiin, joka on polvillaan finanssikriisin jälkeen.  Färsaarille, jossa etsitään öljyä, jota taas Norjassa yllin kyllin.  Ruotsi on kutistettu mustaksi taustakulissiksi. Aurinkoinen Ahvenanmaa, tarjoaa helvetillisen saunaelämyksen ennen kuin saavutaan Suomeen etsimään uutta Nokiaa. Roolihahmot puhuvat sekä pohjoismaista englantia, että paikallisia kieliä.

Näytelmän lavastus on videokuvissa, jotka on kuvattu samoilla paikoilla, joissa esitys nyt kiertää: Islannissa, Färsaarilla, Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.  Esityksessä käytetään myös animaatioelokuvaa ja esitystä varten sävellettyä musiikkia.

The Gerpla Drive, kiertue 2013:
16.-17.4. Alandica, Maarianhamina, Ahvenanmaa
19.-21.4. Tjarnarbió, Reykjavik, Islanti
23.4. The Nordic House, Torshavn, Färsaaret
2-3.5. Hamar Teater, Hamar, Norja
5.5. BUL-salen, Oslo, Norja
7.5. Åbo Svenska Teater, Turku, Finland
9.5. Aleksanterin Teatteri, Helsinki, Finland
11.-12.5. Boulevardteatern, Tukholma, Ruotsi

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Arn-Henrik Blomqvist (Ahvenanmaa)
Näyttelijät: Jonas Kippersund (Norja), Oskar Silen (Suomi), Thorey Sigthorsdottir (Islanti)
Säveltäjä: Leif Jordansson (Ruotsi)
Valosuunnittelija: Arni Baldvinsson (Färsaaret)
Elokuva-animaatiot: Christian Lindblad (Suomi)
Puvustus: Britta Larsson (Ruotsi)

Tiedustelut:
Tuottaja Marika Sundqvist, nord(at)aland.net tai +358-(0)457 3434 138.


Rovaniemen Teatterin näyttelijät jalkautuvat ulos teatterista

Rovaniemen Teatterin esiintyvät tähdet jalkautuvat huhti- ja toukokuun aikana ulos teatterista kantaen Näyttämöä kainalossa, eli mukana kulkevia esityksiä ja tarinoita kaikenikäisille.

Näyttelijät haluavat raivata tieltään monenlaiset esteet kielimuurista tai liikuntarajoitteista lähtien ja suuntaavat vierailunsa erityisesti sinne, mistä on vaikea tulla teatteriin: palvelukoteihin, hoitolaitoksiin, liikuntaesteisten kokoontumisiin, erityislasten ryhmiin ja maahanmuuttajaluokkiin. He tuovat tulleessaan tilanteen ja tilauksen mukaan klovneriaa, satuja ja runoja, lauluja ja mennen ajan porinoita, juttua teatterista ja näyttelijäntyöstä tai jopa Shakespearea englanniksi. Esitys tai tarinatuokio voi kestää kymmenestä minuutista tuntiin.
Liikkuvia esityksiään Rovaniemen Teatteri tarjoaa maksutta, koska se haluaa kantaa yhteiskuntavastuutaan ja samalla toteuttaa Rovaniemen kaupungin kanssa tehtyä palvelusopimusta. Jalkautumalla teatteri myös tekee työtään vuorovaikutuksessa yleisön kanssa ja saa teatterista osallisiksi ryhmiä, jotka eivät katsomoihin pääse.

Tilaukset Näyttämö kainalossa -esityksistä voi tehdä teatterin netistä löytyvällä lomakkeella. Lomakkeeseen täytetään tilaajan ja ryhmän tiedot sekä toiveet tarinatuokion ajankohdasta, kestosta ja sisällöstä. Teatterilta otetaan tilaajaan yhteyttä ja sovitaan yksityiskohdista. Tilaus pyydetään lähettämään viimeistään kahta viikkoa ennen toivottua esitysaikaa.

Lisätiedot Kati Kuha, puh. 040 768 6672, kati.kuha(at)rovaniemi.fi


Teatteriryhmä Blaue Frau avaa uuden taidetalon

Blaue Frau on saanut käyttöönsä oman teatteritilan Helsingin keskustasta, mikä vapaan kentän teatteriryhmälle on harvinainen mahdollisuus. Tila kulkee nimellä Pop Up Art House ja tarjoaa tuvan täydeltä ohjelmaa: teatteria, elokuvia, taidenäyttelyn, vierailuesityksiä Norjasta, Suomesta sekä Ruotsista, Berliiniläistä tunnelmaa hehkuva kahvilan ja paljon muuta.

Ensimmäinen Pop Up Art House avaa ovensa Diana-näyttämöllä 15. toukokuuta teemalla "Katse". Vuosien 2013-2015 aikana rakennetaan kaksi kertaa vuodessa kaikille avoin olohuone, jonka tapahtumat toteutetaan yhteistyössä eri taiteenalojen toimijoiden kanssa. Koko ohjelma sopii feministiseen kontekstiin, mikä on aivan uutta suomalaiselle kulttuuritalolle.
Blaue Frau on esityksillään jo aiemmin kyseenalaistanut teatterilavan konventiota – Pop Up Art House on siksi seuraava luonnollinen askel. Taidetalo on enemmän kuin näyttämö, se on tila poikkitaiteelliselle yhteistyölle ja mahdollisuus vapaan kentän taiteilijoille esiintyä taidetalon toiminnan puitteissa.

Blaue Frau -teatteriryhmän muodostavat näyttelijät Sonja Ahlfors ja Joanna Wingren. Ryhmä pyrkii esityksillään nostamaan esiin sukupuolirooleihin ja -rakennelmiin sekä tasa-arvoon liittyviä teemoja. Yksi ryhmän viimeisempiä esityksiä on vuoden 2012 Antonia -palkinnon voittanut Wall to wall, joka esitettiin näyteikkunassa (ohjaus Anna-Mari Karvonen).

Lisätietoa löydät täältä: http://blauefrau.com/category/pop-up-art-house/
Liitteenä Pop Up Art House – ohjelma englanniksi
Haastattelut: Anne Nickström, tuottaja
+358 (0)40 7644 759 tai a.nickstrom(at)gmail.com


Maailman sirkuspäivää vietetään lauantaina 20.4.

Sirkuksen kansainvälistä merkkipäivää juhlitaan huhtikuun kolmantena lauantaina, tänä vuonna siis 20.4.2013, näyttävästi ympäri maailmaa. Suomessa päivää juhlistetaan tempauksin kuudella paikkakunnalla. Juhlinnassa on mukana kymmenen sirkusalan organisaatiota.

Maailman sirkuspäivän avulla halutaan nostaa esiin suomalaisen sirkuksen monimuotoisuutta ja sirkusharrastuksen laajuutta. Maailman sirkuspäivän viettoa organisoi kansainvälinen Fédération Mondiale du Cirque –järjestö ja Suomessa Sirkuksen tiedotuskeskus yhteistyössä Suomen Nuorisosirkusliiton kanssa.

Lue lisää Sirkuksen tiedotuskeskuksen sivulta.


Kansallisbaletti Suomen-kiertueelle jälleen ensi kesänä

Huikean suosion viime kesänä saanut Kansallisbaletin kesäkiertue jatkuu jälleen ensi kesänä Danske Bankin taloudellisella tuella. Kaupunkien toreilla ja puistoissa ulkoilmanäyttämöillä viime kesäkuussa järjestetty kiertue keräsi valtavasti kiinnostunutta yleisöä ympäri Suomen. Ensi kesänä kiertue jatkuu 18 tanssijan voimin.

Kesäkiertueen ohjelmassa nähdään katkelmia klassisista koko illan baleteista Prinsessa Ruususesta, Joutsenlammesta ja Don Quijotesta sekä viime vuosikymmenten kahdesta suursuosikista, Marjo Kuuselan Seitsemästä veljeksestä ja Kenneth Greven Lumikuningattaresta. Ohjelmassa on myös monipuolinen valikoima Kansallisbaletin tanssijoiden omia teoksia, koreografeina Anandah Kononen, Sara Saviola, Emrecan Tanis, Anna Sariola ja Eemu Äikiö sekä Terhi Räsänen ja Jani Talo. Kesäkiertueen juontaa Kansallisbaletista vuosi sitten eläkkeelle jäänyt tähtitanssija Minna Tervamäki.

Kiertue käynnistyy maanantaina 3.6.2013 Turun Varvintorilta, josta matka jatkuu Tampereen Laikunlavalle tiistaina 4.6. ja Vaasan Kauppatorille keskiviikkona 5.6. Torstaina 6.6. kiertue poikkeaa Helsingin Kasarmitorilla, minkä jälkeen matka jatkuu Lahden satamaan perjantaina 7.6., Jyväskylän Lounaispuistoon tiistaina 11.6. ja Oulun Rotuaarille keskiviikkona 12.6. Kiertue päättyy torstaina 13.6. Kuopion matkustajasatamaan. Lahdessa kiertueen esitys on osa SUN-Lahti -tapahtumaa ja Kuopiossa Kuopio tanssii ja soi -festivaalia.

Kesäkiertueen esityksiin on vapaa pääsy. Ulkoilmanäyttämöillä järjestettävissä esityksissä on säävaraus.

TAPAHTUMIA


Suomen Teatterit ry:n Veropäivä 23.5.2013

Suomen Teatterit ry järjestää verokoulutuspäivän teattereiden hallinto- ja taloushenkilökunnalle torstaina 23.5. klo 9.45-15.30 Teatterikulman kokoushuone Komediassa (Meritullinkatu 33, Helsinki, 2 krs.). Päivän aikana käsitellään erityisesti arvonlisäverotukseen sekä vierailevien taiteilijoiden matkustamiseen lliittyviä kysymyksiä.
 
Klo 9.45 Aamukahvi ja avaussanat
Klo 10.15 Teattereiden arvonlisäverotus Ylitarkastaja, varatuomari Leila Himanka, Verohallinto
Klo 11.45 Avoin keskustelu Ylitarkastaja, varatuomari Leila Himanka, Verohallinto
Klo 12.30 Lounastauko (omakustanteinen)
Klo 13.45 Työntekijäjärjestöjen puheenvuoro: Vierailevien taiteilijoiden matkustaminen toiminnanjohtaja Raimo Söder, Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry, ja toiminnanjohtaja Elina Mäntylä, Suomen Näyttelijäliitto
Klo 14.45 Teatterien talouteen liittyvät ajankohtaiset asiat toimitusjohtaja Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit ry
Klo 15.30 Päivä päättyy
 
Koulutukseen toivotaan teattereilta kysymyksiä päivän teemoihin liittyen ja niitä käsitellään osana koulutuksen ohjelmaa. Myös muut aiheisiin liittyvät kysymykset ovat tervetulleita. Kysymykset voi toimittaa ilmoittautumislomakkeen yhteydessä tai lähettää järjestösihteerille (taija.lahdetie(a)suomenteatterit.fi).
 
Ilmoittautuminen:

Ilmoittaudu koulutukseen oheisen linkin kautta viimeistään tiistaihin 14.5. mennessä. Osallistumismaksu on 50€/hlö ja se sisältää aamu- ja iltapäiväkahvin. Pyydämme suorittamaan maksun 14.5. mennessä tilille FI66 2089 3800 0251 10. Liitättehän viestikenttään osallistujien nimet ja tiedon ”veropäivä”.  Peruutussääntö: Peruutukset 14.5. mennessä kuluitta, sen jälkeen 25€.
 
Lataa päivän ohjelma tästä (pdf 100 kt)
 
Lämpimästi tervetuloa! Lisätietoja koulutuksesta voi tiedustella järjestösihteeriltä:

Taija Lähdetie (os. Kyheröinen)
Puh. (09) 2511 2150
taija.lahdetie(at)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


Duva/Diva näyttelyavajaiset Suomen instituutissa Tukholmassa 20.4.

Duva/Diva on DuvTeaternin, valokuvaaja Stefan Bremerin ja pukusuunnittelija Paula Variksen yhteistyössä luoma valokuvasarja. DuvTeattern koostuu kehitysvammaisista näyttelijöistä ja muutamasta teatterialan ammattilaisesta. Valokuvissa inspiraationa on dramaattinen Carmen-tarina. Samana iltana vietetään myös Finntastic Eveningiä.

Näyttelyavajaiset: lauantaina 20.4. klo 18-19
Näyttelyaika: 20.4.-8.6.2013
Paikka: Suomen instituutti, Snickarbacken 4, Tukholma
Galleria avoinna: ti-to klo 12-18, pe-la klo 11-15

Lisätietoja:
Mikaela Hasán, konstnärlig ledare, DuvTeatern, tfn: +358 50 5660 143
Sanna Huldén, publikarbetare, DuvTeatern, tfn: +358 44 5605 551
Stefan Bremer, fotograf, tfn: +358 50 5119 553
Aino Kostiainen, producent, Finlandsinstitutet, tfn: +46 73 6171 203

www.duvteatern.fi


Performanssi portfolio 2013 - performanssi videolla 27.4.2013 Kiasma-teatterissa

 
Taiteilijajärjestö MUU ry:n ja Kiasma-teatterin  järjestämässä tilaisuudessa käsitellään performanssin dokumentaatiota eri näkökulmista. Tapahtuma tarkastelee ensisijaisesti viiden erilaisen performanssitaiteilijan portfolion kautta performanssin dokumentointia ja dokumentaation esittämisen tapoja, mutta paneutuu myös muihin tapoihin hyödyntää digitaalisia kokoelmia esitystaiteen levityskanavana.
 
MUU-työpajassa syntyneet portfoliot ovat uusi tapa esitellä performanssitaiteilijoiden tuotantoa. Performanssipankki on taas uusien performanssiteoksien sähköinen tietokanta. Performance Voyage on kansainvälinen videoperformanssien sarja, joka maailmankiertueellaan esittäytyy myös Kiasma-teatterin iltapäivässä. Kaikki nämä ovat uusia tapoja löytää keinoja performanssitaiteili-joiden teosvälitykseen. Tilaisuudessa kerrotaan myös käynnissä olevasta avoimesta hausta vuoden 2014 Performance Voyage -videokokoelmaan. Tilaisuuden päätteeksi taiteilija, teatteritaiteen tohtori Annette Arlander, amanuenssi Leevi Haapala ja taiteilija, Oblivia-ryhmän taiteellinen johtaja Annika Tudeer keskustelevat ja kommentoivat näkemäänsä. Annika Tudeer toimii myös tilaisuuden juontajana.
 
La 27.4. klo 15-17 Kiasma-teatterissa
Vapaa pääsy!


TeaKin Alumniklubilla ihmisenä olemisen ammatista 25.4.2013


Torstaina 25.4. klo 18.00-20.30 ihmisenä olemisen ammatista
keskustelevat Helsingin piispa Irja Askola ja näyttelijäntyönprofessori Hannu-Pekka Björkman.
Miten täyttää ajan armotonta henkistä ja hengellistä vajetta ja moraalista tyhjiötä? Taiteen keinoin, uskon kautta?

Teatterikorkeakouluun pääsee raitiovaunuilla 6, 7A ja 7B, pysäkki
Haapaniemi sekä keskustan suunnasta busseilla 55-77.


Taide, raha ja säätiöt - tulevaisuuden malli? -seminaari 4.5.2013 Kiasmassa


Suomen Arvostelijoiden liiton (SARV) Tanssi- ja teatterijaos sekä kuvataidejaos järjestävät seminaarin  Taide, raha ja säätiöt -tulevaisuuden malli? lauantaina  4.5.2013 Kiasman seminaaritilassa klo 13-16.

Puhujina ja panelisteina ovat Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö, Suomen Kulttuurirahaston Timo Viherkenttä, Teatterimuseon johtaja Helena Kallio sekä koreografi Sonya Lindfors. Juontajana toimii Voimala-tv -ohjelmasta tuttu Raisa Rauhamaa.

Tilaisuus on avoin kaikille. Kahvitarjoilu.

Lisätietoja Maria Säkö 0440760917 maria_sako(at)hotmail.com


Kansallisbaletti kutsuu suomalaiset ilmaiseen baletti-iltaan 18.5.2013

Klassikoista ja uutuuksista rakennettu baletti-ilta valtaa Hartwall Areenan toukokuussa

Suomen Kansallisbaletilla on takanaan onnistunut kausi, joka huipentuu toukokuiseen yllätykseen. Kansallisbaletti haluaa ilahduttaa suomalaisia tarjoamalla ilmaisen baletti-illan Hartwall Areenalla lauantaina 18. toukokuuta kello 18 alkaen. Tapahtumaan mahtuu noin 9 000 katsojaa ja se sopii koko perheelle.

Kahden ja puolen tunnin tapahtuma Kansallisbaletti tanssii kaikille tuo areenalle ennennäkemättömän baletti-illan, joka koostuu Kansallisbaletin parhaista paloista. Lavalla nähdään kohtauksia muun muassa klassisen baletin unohtumattomasta klassikosta Joutsenlammesta sekä edelliskauden yleisösuosikista Lumikuningattaresta. Lisäksi luvassa on otteita nykybaletin teoksista, kuten Double Evil ja In The Middle, Somewhat Elevated.

Balettispektaakkelissa eri rooleissa nähdään yli 60 tanssijaa, mukana esimerkiksi Kansallisbaletin tähtitanssijat Petia Ilieva ja Samuli Poutanen sekä ensitanssijat Tiina Myllymäki ja Andrew Bowman. Balettikohtausten välillä Suomen Kansallisoopperan tähtisolistit Jyrki Anttila ja Helena Juntunen esittävät otteita tunnetuista aarioista.

Tämän poikkeuksellisen illan puuhamiehinä ovat Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve sekä liikemies Harry Harkimo. ”Tämä ilmaisesitys on kiitoksenosoitus yleisöllemme ja faneillemme, jotka ovat osoittaneet suurta kiinnostusta Suomen Kansallisbaletin esityksiä kohtaan. Lisäksi haluamme tarjota ihan jokaiselle mahdollisuuden tulla nauttimaan balettiesitystemme huippuhetkistä sekä samalla kokemaan, millaisia elämyksiä baletti ja tanssi voivat tarjota”, Greve kertoo ideasta baletin ilmaisesityksen takana.

”Se että baletti tuodaan Hartwall Areenalle, on yhdistelmä, joka pitää nähdä. Iso areena tarjoaa oivat puitteet spektaakkelin järjestämiselle ja yleisön on helppo tulla paikalle”, Harkimo kuvaa yhteistyötä.

Illan juontajana toimii Marco Bjurström. Baletti-iltaan ei tarvitse varata lippuja, vaan paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Hartwall Areenan ovet aukeavat yleisölle kello 16.30.

Baletin ilmaisesitys Hartwall Areenalla juhlistaa vielä kertaalleen Kansallisbaletin juhlavuotta 2012 sekä kevätkautta 2013, joiden aikana Oopperatalon lavalla on nähty laaja kirjo esityksiä. Esimerkiksi Kenneth Greven luomasta koko perheen Lumikuningatar-baletista muodostui salin jatkuvasti täyttänyt yleisön suosikki. Yhteensä Suomen Kansallisoopperassa vieraili viime vuonna lähes 280 000 kävijää.

Lisätietoja:
Kenneth Greve, Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja, gsm. +358 40 865 2881

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA


International Musical Theatre Education

International Musical Theatre Education is a new Further Education Course for those who are already experienced in some areas of Musical Theatre (i.e. in education or stage experience in different forms of productions, etc.) and who wish to expand their knowledge. IMTE is accredited by Turku University of Applied Sciences, Finland.

The course is for the duration of a year (60 ECTS), starting in September 2013.

Head of Programme at IMTE is Georg Malvius, awarded Director and Professor at Musical Theatre Educations in both Sweden and Germany. For more information, please visit www.georg-malvius.com.

Auditions will be held in:
Stockholm, Sweden 13.5.2013
Turku, Finland 27.5.2013

Apply for IMTE at www.imteducation.com
Application Deadline 5 May 2013

For more information, please see attachment (pdf) or visit www.imteducation.com!

The audition fee is 55 €. The course fees are 7900 € (3950 € per term)


Butoh Summer Workshops in Denmark

Welcome to “Butoh Summer Workshops” 2013.

Theme "Open Eye"
Date: August 28 - September 1, 2013.

Theme “Simplicity in Expression”
Date: September 4-8, 2013.

Summer workshops are 40 hours including breaks.
5 days from 9am to 5pm.

Price per workshop: 250 euros, food included, you can bring your own tent; for alternative accommodations, please e-mail dance(at)butohschool.com

See www.butohschool.com / summer workshops for detailed information.

Our “Summer Workshops” this year take place on the moor in Jutland DK, they are part of ArtEpi, a vibrant international cultural/artistic/scientific workshop/festival investigating sutainability.

See attachment (pdf) for more information on “ArtEpi”.

If you have questions, e-mail dance(at)butohschool.com

HAKUJA

Taiteen edistämiskeskuksen apurahat ja avustukset kansainvälisiin hankkeisiin, haku 30.4.2013 saakka

Apurahat kansainvälisiin hankkeisiin
Hakuaika: 01.03.2013 - 30.04.2013
Apurahat on tarkoitettu eri taiteenalojen kansainvälisiin kulttuuriyhteistyön, kulttuurin viennin ja vaihdon hankkeisiin.
Lue lisää

Avustukset kansainvälisiin hankkeisiin
Hakuaika: 01.03.2013 - 30.04.2013
Avustus on tarkoitettu eri taiteenalojen kansainvälisiin kulttuuriyhteistyön, kulttuurin viennin ja vaihdon hankkeisiin.  Avustuksen voi saada vain yksittäiseen hankkeeseen, ei yhteisön jatkuvaan, tavanomaiseen toimintaan.
Lue lisää


Ilmoittaudu esiintyjäksi Ylioppilasteatterin lyhytteatterifestivaaleille 17.-18.5.2013


Tervetuloa esiintymään legendaarisille lyhytteatterifestivaaleille 17.–18.5.2013 Teemalla HUVITUTTAAKO

Juha Hurmeen perustama festivaali on järjestetty Ylioppilasteatterissa joka kevät vuodesta 1995 alkaen. Perinnettä kunnioittaen avoimessa teatterifestivaalissa esitykset voivat olla mitä tahansa pariakrobatiasta poikkitaiteellisiin kannanottoihin. Siis mitä tahansa; suurta tai pientä, rap battlea tai nukketeatteria, tuijotusta, taikatemppuja, liikettä, mimiikkaa, hurmosta, hekumaa, kontaktia, häiritsevää, kliseetä! Esityksen ainoa rajoitus on sen kesto, joka voi vaihdella minuutista puoleen tuntiin.

Festarit järjestetään Ylioppilasteatterin studiossa 17.–18.5.2013 (Alustava aika on perjantai-ilta ja koko lauantaipäivä).

Ilmoittaudu viimeistään sunnuntaina 5.5.2013
.

Ilmoittautuminen Lyhytteatterifestivaaleille on helppoa:
1. Lähetä 5.5.2013 mennessä sähköpostia osoitteeseen lyharit(at)gmail.com
2. Liitä sähköpostiin lyhyt esittely esityksestäsi sekä seuraavat tiedot:

Esityksen nimi:
Esityksen kesto:
Vastaava hlö:
Vastaavan puhelin numero:
Tekijätiedot (ohjaaja, esiintyjät, jne.):

Tarvittava tekniikka:
– Valot:
– Äänentoisto:
– Kuvat ja projisoinnit:
– Muu tekniikka/erityisesti huomioitavat asiat:

Muut toiveet:
Toiveet esiintymisajankohdasta (päivä ja kellonaika):

Ilmoitattehan tarkasti mitä tekniikkaa tarvitsette, jotta osaamme valmistautua festareita varten. Merkitkää myös jos teillä on toiveita esimerkiksi esiintymisajankohdan suhteen. Pyrimme ottamaan mahdollisuuksien rajoissa kaikki toiveet huomioon.

Festareilla esitettävät esitykset eivät saa sisältää materiaalia, josta vastataan tekijänoikeuksien haltijalle rahallisin korvauksin.

Huomioithan, että festareillamme ei ole budjettia vaan toimimme talkoohengessä. Joten matkakuluja, esiintymispalkkioita yms. kuluja emme pysty maksamaan.

Festariohjelma julkaistaan noin kaksi viikkoa ennen h-hetkeä.

Tervetuloa esiintymään!

Lisätietoja:
www.ylioppilasteatteri.fi
lyharit(at)gmail.com
Tuottajat: Essi Kosola 040 834 88 13 ja
Ariyuki Suzuki 050 420 43 20 sekä
Ylioppilasteatterin teatterisihteeri:
Sari-Anne Lindsten 045 348 15 55


Art Goes Kapakka -festivaalin ohjelmahaku on käynnissä

Art Goes Kapakka -kaupunkifestivaali järjestetään 18. kerran osana Helsingin Juhlaviikkoja kaupungin kiinnostavimmissa kapakoissa, baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa 15.-24.8.2013. Art Goes Kapakan ohjelmahaku on nyt käynnissä!

Etsimme ohjelmaamme laadukkaita, mielenkiintoisia esityksiä, jotka tarjoavat hauskaa hetkeä, uusia elämyksiä ja avaavat ajankohtaisia ilmiöitä. Otamme mukaan esityksiä eri taiteenlajeista ja genreistä. Rajoitteena mielikuvitukselle on osittain tapahtumapaikkojen koko: parhaimmat mahdollisuudet päästä mukaan on pienimuotoisilla kokoonpanoilla, joiden esitys sopii ravintolaympäristöön.Viime vuoden esiintyjiä kehotetaan hakemaan uusilla projekteilla ohjelmistoon. Maksamme esiintyjille Muusikkojen liiton minimikorvauksen.

Ensi kesän ohjelmistoon voi hakea lähettämällä vappaamuotoinen hakemus sähköpostitse osoitteeseen hinriikka(at)artgoeskapakka.fi. Hakijoita pyydetään välttämään suuria liitetiedostoja, mutta linkit esittelyvideoihin tai esitystallenteisiin ovat tervetulleita.

Hakemuksen voi lähettää myös postitse osoitteeseen Art Goes Kapakka/Pluto Finland, Fabianinkatu 4 B 11, 00130 Helsinki. Ohjelmaehdotukset tulee toimittaa viimeistään huhtikuun 2013 loppuun mennessä.

Katso viime vuoden kuvat ja ohjelmat osoitteessa www.artgoeskapakka.fi.

Lisätietoja:

Hinriikka Lindqvist, tuottaja
hinriikka(at)artgoeskapakka.fi
p. 040 570 657


 

Ibsen scholarships 2013

The Ibsen Scholarships award innovative projects in the field of drama and performing arts that act as incentives for critical discourse in regards to existential and society-related subject matters concerning Henrik Ibsen and his plays.

Scholarships are applicable to individuals, organizations or institutions within the artistic and cultural community. The Ibsen Scholarships are awarded annually and the applications are subject to scrutiny by an appointed jury.

Ibsen Awards has till now handed out 19 scholarships to projects in 15 different countries.

The winners of The Ibsen Scholarships 2013 will be presented at Skien International Ibsen Conference on September 18th and 19th in Skien, Norway.

The application deadline for The Ibsen Scholarships is April 30th 2013.

Find all the details online.

TYÖPAIKKOJA

Nätyssä haettavana teatterityön professuuri viisivuotiskaudelle

Haettavana teatterityön professuuri viisivuotiskaudelle 1.8.2014–31.7.2019.
Hakemukset jätetään yliopiston sähköiseen rekrytointijärjestelmään 10.5.2013 mennessä

Lue lisää ja täytä hakemus tästä: https://uta.rekrytointi.com/paikat/?o=A_RJ&jid=149

Tehtävää koskevat tiedustelut:

johtaja Heikki Hellman (22.4.-10.5.)
heikki.hellman(at)uta.fi, puh 040 5713184

opintokoordinaattori Teija Huikka
teija.huikka(at)uta.fi, puh. 040 510 8223

Professorin valinnan jälkeen avataan neljän yliopistonlehtorin haku, johon professorin odotetaan osallistuvan. Katso: tehtäväntäyttösuunnitelma.pdf

Lisää teatterityön tutkinto-ohjelmasta: naty.uta.fi


Susanna Leinonen Company tarjoaa harjoittelupaikkoja


Suomalaisen nykytanssin kärkeen kuuluva Susanna Leinonen Company tarjoaa
eripituisia (3–6kk) harjoittelumahdollisuuksia elokuusta 2013 alkaen.

Harjoitteluaika ja -päivät ovat sovittavissa tapauskohtaisesti. Ryhmän toimisto sijaitsee Aleksanterin teatterissa, osoitteessa Bulevardi 23–27.

Arvostamme kiinnostusta esittävän taiteen kentältä, oma-aloitteisuutta sekä aktiivisuutta. Toivomme harjoittelijalta kulttuurituotannon, viestinnän tai markkinoinnin opintoja tai työkokemusta alalta, hyvää kielitaitoa sekä yleisimpien tietokoneohjelmien tuntemusta.  

Harjoittelun kautta sinulla on erinomainen mahdollisuus nähdä kansainvälisillä markkinoilla toimivan tanssiryhmän arkea ja saada käytännön kenttätyöstä uusia eväitä myös opintoihin! Harjoittelun jälkeen voi olla mahdollisuus työllistyä osa-aikaisesti/projektiluontoisesti.

Mikäli kiinnostuit, lähetä lyhyt vapaamuotoinen hakemus, jossa kerrot itsestäsi ja miksi haluat tulla harjoitteluun juuri meille.

Hakemukset tulee lähettää Susanna Leinonen Companyn tuottajalle
Nea Granlundille sähköisesti osoitteeseen nea(at)susannaleinonen.com
pe 3.5.2013 klo 16 mennessä.

www.susannaleinonen.com

ArtEpi Short description opti

IMTE_2nd_course