16.05.2014

TINFO-tiedote 16 / 24.4.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


VOSIN TULOKSELLISUUSKRITEERISTÖN UUDET KÄÄNTEET

Hyviä uutisia! VOSiin liitetty kannustinjärjestelmäehdotus indikaattoreineen ja laskentajärjestelmineen palautetaan opetus- ja kulttuuriministeriössä uudelleen valmisteluun. Hyvä niin. Ehkä seuraava kierros tuo järjestelmään mukaan myös aidosti laadun arviointia ja ottaa huomioon erilaisuuden.  


KOTIMAISEN NÄYTELMÄN JA TEATTERIN VALOISA TULEVAISUUS
Nyt nähtynä Paula Vesalan Transfinlandia ja Susanna Airaksisen Kahdeksan askelta pituussuuntaan, kolme poikittain. Olen häikäistynyt. Luultavasti häikäistys jatkuu Mykkänäytelmässä Tampereella. Otsikkoni on vaisu kuvaamaan sitä uskoa, mitä tekstit ja esitykset valavat.

Olen häikäistynyt draaman monitasoisesta arkkitehtuurista ja estetiikasta, tekijöiden kyvystä kuljettaa monia punoksia, käsitellä ”todellisuutta” teatterillisesti, tehdä tarkkoja havaintoja.  Nyt tehdään suurempaa muotoa. Häikäistynyt olen siitä, että asialla ovat kandit, siis kolmannen vuosikurssin opiskelijat. Transfinlandian voisi mikä tahansa suomalainen teatteri ylpeänä esittää ja antaa kyytiä heteronormatiivisuudelle.
 
Häikäistynyt olen omalakisesta esityskielestä. Tulevaisuus on toivoa täynnä. Mitä nähdään maisteritöinä?


EUROOPPALAINEN NYKYDRAAMA TUTUKSI

European Theatre Collectiven (etc.) David Kozma haluaa kiinnittää huomiota eurooppalaiseen nykydraamaan. Syytä onkin. Ei niitä liiemmin suomalaisessa teatterissa esitetä. etc. on yhteistyössä Suomessa toimivien ulkomaistenkulttuuri-instituuttien kanssa valmistelemassa tätä nykydraamaan tutustuttamishanketta.  Ensimmäisenä nähdään ja kuullaan lukuteatterina Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa Spiró Györgyn Kvartetti toukokuussa. 


EISBILDER – ANTOLOGIA SAKSAKSI

Tänä viikonloppuna siis Heidelbergin teatterifestarit, esitykset , suomalaisen nykydramaan antologian julkistaminen ja keskustelua suomalaisen teatterin ympäriltä. Vähän jännittää. Mietin, miltä meidän todellisuutemme näyttäytyvät saksalaisin silmin katsottuna. Minulle ne silmät tarkoittavat kriittisyyttä, keskustelukulttuuria, jossa uskalletaan keskustella ja olla eri mieltä. Ja kukahan suomalainen palkitaan? Ensi viikolla Helsingissä Goethe-Institutissa antologian julkistaminen Suomessa. Siellä lisää! Tulkoon jo tässä kerrotuksia, että TINFO saa olla kiitollinen Goethe Institutille ja Alexandra Stangille ja Jukka-Pekka Pajuselle. Kaksisuuntaisesta liikenteestä on aina kyse.


VAPUKSI YHTEISKUNNALLISIIN ILTAMIIN RYHMÄTEATTERIIN

Mukava putki avautuu Eisbildereistä yhteiskunnallisiin iltamiin katsomaan rikkaiden ja köyhien ryhmien demoja. Journalistinen dokumenttiteatteri tutustuttaa osallistavaan sosiaaliturvaan ja yksityisiin lääkäripalveluihin. Hyvä tapa viettää vappua.


MOOTTORITIE ON MEIDÄN!

Nyt on tämänkin sohvaperunan kiritettävä itsensä juoksuun. En voinut kieltäytyä olemasta autohenkilö. Toisissa tiloissa -ryhmän Moottoritie on meidän -tapahtumassa reissaan Haminaan ottamaan pätkän moottoritietä haltuun yhdessä 100-150 muun ihmisen kanssa. Mielessäni siintää Parkkitalo-esityksessä nähty videoteos, jossa näyttelijät juoksivat suvereenin upealla tyylillä pitkin tyhjää moottoritietä. Minulla on jo hieman kokemusta autohenkilönä olemisesta. Nyt jouduin kyllä kysymään, kuinka pitkän pätkän joudun autohenkilönä viilettämään. 250 metriä! Onnistuu. Tapahtumalla on omat facebook-sivut.


TALOUDESTA, PERFORMANSSISTA JA VAIHTOEHDOISTA

Pääsiäisenä tuli ajatelluksi Suomen taloudellista tilaa: kilpailukyvyn ongelmaa, teollisen arvonlisäyksen romahtamista, informaatioteknologian ja digitaaliteknologian mahdollisuuksia, eri ammattien automatisoimisen todennäköisyyttä, tuloerojen repeämistä.

Mielentilaan toi lohtua ajatus talouden performanssista. Jos kerran talousteoria on performatiivista, se tuottaa esityksellisen kehyksen, jonka sisällä meidät taloudellistetaan. Talousteoriat esittävät, tulkitsevat ja tuottavat ”taloutta” ja meidät taloudellistetaan yltympäriinsä.  Taide voi tarjota vaihtoehtoa. Talouden performanssit ovat monikossa, ne kamppailevat keskenään. Performatiivisuus herkistää näkemään valintoja. Tämä lisää läpinäkyvyyttä. Valinta on se, että meille esitetään asiat numeroina, ilman, että kysytään, mitä katsojalukujen takana on, mitä omien euromääräisten tuottojen. Talouden performanssi tekee entistä tietoisemmaksi erilaisista vaihtoehtoisista kehystyksistä. Ettei mielikuvitus surkastu. Voi ja pitää uskaltaa kysyä, mitä jää kehysten ulkopuolelle.  Sopivasti pääsiäisen kynnyksellä juttu Thomas Pikettystä ja hänen tutkimuksestaan Capital in the Twenty-First Century.

TINFON ILMOITUKSIA


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen haettavissa


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa.Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat
www.tinfo.fi/apuraha


TINFO-tiedote ilmestyy vappuviikolla tiistaina 29.4.


Vappuviikolla TINFO-tiedote ilmestyy poikkeuksellisesti jo tiistaina 29.4.

Aineisto tiedotteeseen pyydetään lähettämään viimeistään ensi viikon maanantaina 28.4. osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi 


UUTISIA


Eisbilder – kuusi suomalaista näytelmää esitellään Saksassa antologiassa ja lukuteatterina


Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kumppanuushankkeet ja taloudellinen panostus tuovat vuonna 2014 näkyvyyttä suomalaiselle teatterille ja näytelmille Saksassa ja koko saksankielisellä alueella. Kuusi suomalaista näytelmää esitellään saksalaiselle yleisölle Heidelbergin Stückemarktissa 25.4.–4.5.2014 lukuteatterina, ja antologia Eisbilder – Neue Theaterstücke aus Finnland ilmestyy ja esitellään Stückemarktin ammattilaistapahtumassa.

Eisbilder_kansiJuha Jokelan Patriarkka (kääntäjä Stefan Moster), Pipsa Longan Lauluja harmaan meren laidalta (Katja von der Ropp) ja Emilia Pöyhösen kuka tahansa meistä, dokumentti kuuluvat Heidelbergin Gastland Finnland -ohjelmiston lukuteatteriesityksiin. Jokelan ja Longan tekstien saksannokset julkaistaan lisäksi Eisbilder-näytelmäantologiassa, johon toimittaja Nicole Gronemeyer on valinnut myös Mika Myllyahon näytelmän Paniikki, Sofi Oksasen Puhdistus ja Kristian Smedsin Jääkuvia.

Heidelbergin Stückemarktiin matkaa lisäksi neljä teatteriesitystä Suomesta. Nämä vierailuesitykset ovat Viiruksen Där vi en gång flått, Ryhmäteatterin Jäniksen vuosi, Oblivian Super B sekä Juha Valkeapään ja Taito Hoffrénin telttakaravaani, 10 matkaa sinne missä mitään ei tapahdu.

Heidelbergin Stückemarkt on Saksan merkittävimpiin kuuluva draamaan keskittyvä festivaali, joka on alkanut kutsua vuosittaiseksi vieraakseen jonkin kiinnostavan teatterimaan. Yksi festivaalin taiteellisista johtajista ja ohjelmiston valitsijoista Jürgen Poppig oli viime kesänä vieraana Tampereen Teatterikesässä, minkä jälkeen syntyi päätös suomalaisen teatterin hankkimisesta Heidelbergin ohjelmistoon. Suomalaisena asiantuntijana on toiminut suomentaja ja dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen, joka tuntee saksalaista teatterikenttää.

Näytelmäantologian julkaisija ja osakustantaja on saksalainen lehti- ja kirjakustantaja Theater der Zeit. TINFO-yhteistyönä ilmestyi myös Theater der Zeit Finnland Spezial.

Pitkäjänteistä työtä, kolme vuotta – tähtäimessä Saksa-vuosi 2014


TINFO alkoi suunnitella yhteistyökuvioita Saksaan jo vuonna 2011. Suunnitelmia tehtiin silmällä pitäen teemamaan statusta, joka Suomella on tämän vuoden Frankfurtin kansainvälisillä kirjamessuilla. Teemavuoteen liittyen oli tiedossa, että saksalaisten kiinnostusta myös suomalaista teatteria ja näytelmiä kohtaan olisi mahdollisuus tuloksellisesti vahvistaa juuri vuonna 2014.

TINFO suuntaa toimintansa teatteriammattilaisiin tavoitellen suomalaisille teatterintekijöille työtilaisuuksia ja heidän teoksillensa kansainvälistä näkyvyyttä ja liikkuvuutta.   

Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi tai kansainvälisten hankkeiden päällikkö Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(a)tinfo.fi

Lehti Theater der Zeit Finnland Spezial ja näytelmäantologia Eisbilder. Neue Theaterstücke aus Finnland ovat ilmestyneet.

Julkaisujen työkappalepyynnöt:
TINFO / tiedottaja Sari Havukainen, sari.havukainen(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi

Katso myös, kuinka TINFO tukee suomalaisten näytelmien kääntämistä:
www.tinfo.fi/apuraha

Uusi TINFO-palvelu, englanninkielinen näytelmätietokanta, New Plays from Finland:
www.tinfo.fi/newplays


Broken Heart Story Liettuassa Saara Turusen ohjaamana


Saara Turusen näytelmä Broken Heart Story saa ensi-iltansa 24.4.2014 Liettuan kansallisteatterissa, jossa esityksiä nähdään kolmena perättäisenä päivänä. Kaiken kaikkiaan esityksiä on Liettuassa huhti-kesäkuun aikana viisi. Paikallisista tekijöistä koostuvaa työryhmää ohjaa Turunen itse.

Näytelmän kotimainen kantaesitys oli Q-teatterissa 2011, ja se on käännetty useille eri kielille, mm. englanniksi, tanskaksi, viroksi, tsekiksi ja kreikaksi. Osaa käännöstöistä on tuettu TINFO-apurahalla.

Lisätietoa Liettuan esityksistä:
http://www.teatras.lt/lt/cia-ir-dabar/naujienos/vaizdo_irasas_is_busimos_premjeros_broken_heart_story/

http://www.teatras.lt/lt/spektakliai/saara_turunen_broken_heart_story_sudauzytos_sirdies_istorija/

http://kultura.lrytas.lt/scena/usuotos-moters-istorija-suomes-spektaklyje-pasakos-dvi-aktores.htm#.U1YaGhz99PF


Kritiikin Kannukset koreografi Elina Piriselle


Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinto myönnetään tänä vuonna koreografi ja tanssija Elina Piriselle komeaan lentoon lähteneestä taiteellisesta työstä ja erityisesti omaäänisestä, väkevästä tanssiteoksesta Personal Symphonic Moment. Lahjakkaan 32-vuotiaan tanssitaiteilijan tuorein teos sai ensi-iltansa Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa marraskuussa 2013. Sivuaskel-festivaalilla helmikuussa 2014 kiitetystä työstä nähtiin vielä uusi versio.

Hienoa palautetta ja vilkasta keskustelua synnyttäneessä työssä toteutetaan näyttämöllisiä ruumiinavauksia Dmitri Šostakovitšin Leningrad-sinfonian tahtiin. Jo työn lähtökohta on ihailtava – ja haasteellinen. Tiukkana kehikkona on monumentaalinen ja mahtipontinen, kokonaan kuultava sävelteos, jota vasten tutkitaan uudenlaista kehollista olemista näyttämöllä. Šostakovitšin musiikki pauhaa lähes vartin verran yksikseen pimeällä estradilla. Vähitellen esiin vyöryy kolmen naishahmon uljas, pitelemätön ja moniin suuntiin kasvava esitys, josta riittää pohdittavaa pitkäksi aikaa.

Niin kotimaisia kuin ulkomaisia katsojia koskettaneista näkymistä avautuu primitiivisiä ja älyllisiä sinfonisia hetkiä kehollisuudesta, autismia lähenevästä olemisesta, sentimentaalisuudesta, anarkiasta, häpeästä, filosofiasta ja lohdusta. Yhtä lailla nykytanssin ja -teatterin, musiikin ja performanssitaiteen elementtejä kuin myös filosofian ja feminismin äänenpainoja sulautteleva työ tuo syvemmällä tasolla esiin jotakin olennaista ihmisyydestä ja ajasta.

Pirisen viimeaikaisia töitä on pidetty epäsuoralla tavalla poliittisina ja samalla henkilökohtaisuudessaan puhuttelevina. Itse hän sanoo innostuvansa erityisesti villeistä, kauniista ja älykkäistä ”psykologis-ruumiillisista” näyttämömaisemista. Hänen aiempia töitään ovat mm. Kiasmassa esitetyt Wrong Right Love Fight -ryhmäteos (2010) ja yhteisohjaus Napoleon Pink Horse (2012) sekä soolot Lover of the Pianist (2011) ja A Friend of the Pianist (2009). Lover of the Pianist valittiin kansainvälisen Aerowaves-verkoston 20 koreografian suosituslistalle 2012. Pirinen on valittu myös Zodiakin kansainvälistymishankkeen koreografiksi.

Elina Pirinen valmistui koreografiksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008 ja tanssijaksi 2005. Hän on työskennellyt myös indie rock -muusikkona Mikko Torvisen Viihdeorkesterissa 2000–2010 ja opiskellut klassista musiikkia ja laulua 25 vuoden ajan.

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille. Palkintolautakuntaan 2013–2014 kuuluivat puheenjohtajana Marita Nyrhinen, jäseninä Veikko Halmetoja, Hannele Jyrkkä, Elisabeth Nordgren, Siskotuulikki Toijonen, Taneli Topelius ja Marja-Riitta Vainikkala, varajäseninä Petr Rehor ja Jaakko Rönkkö sekä sihteerinä toiminnanjohtaja Riikka Laczak ja vs. toiminnanjohtaja Petri Talvitie.

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Vs. toiminnanjohtaja Petri Talvitie, info(at)sarv.fi, puh. 041 5065 594
Bulevardi 5 A 7e 00120 HELSINKI
puh. 041 506 5594
info(at)sarv.fi
www.sarv.fi


Mona Kortelampi aloittaa Helsingin Freelanceyhdistyksen puheenjohtajana


Helsingin Freelancenäyttelijäyhdistyksen puheenjohtaja on vaihtunut. Uusi puheenjohtaja on Mona Kortelampi. Kortelampi on pitkän tien kulkenut helsinkiläinen näyttelijä, jonka tavoitteena on parantaa freelancenäyttelijöiden työllisyyttä, yhteisöllisyyttä ja ennenkaikkea pitää huolta freelancenäyttelijöiden hyvinvoinnista nyt tulevina, taloudellisesti kiristyvinä aikoina.

"Minä tahdon uudistaa yhdistystämme. En ole kiinnostunut vanhoista näyttelijöistä, ja Huom. älkää ymmärtäkö väärin:enkä tarkoita tällä nyt ikää, vaan tarkoitan asennetta. Sitä asennetta, jolla hyvää, laadukasta, uudistuvaa ja ennakkoluulotonta teatteria tehdään. Ollaan tässä päivässä kiinni, vaikka käsissä olisi vanhakin teos työn alla. Tahdotaan ja uskalletaan kouluttautua, oppia uutta, hypätä tuntemattomaan, olla reunalla ja kokeilla. Pelottomasti tai vaikkapa pelätenkin. Tehdään kuitenkin, eikä jäädä laakereille lepäämään. Freelancerin kenttä on laaja, monipuolinen ja haastava. Sarkaa kyllä riittää. Kattoina, rajoina, esteinä on vain mielikuvitus tai sen puute. Minä olen kiinnostunut kollegoistani, siitä kuinka he pärjäävät; hyvinä ja huonoina aikoina."

Näin kiteytti Mona Kortelampi ajatuksensa  ja toivotti samalla kaikki tervetulleiksi, niin vanhat kuin uudetkin jäsenet vaikuttamaan Helsingin Freelancenäyttelijäyhdistyksen toimintaan ja teatterikenttään ja jatkoi "Yhdistys on jäsentensä näköinen, joten..."

Kortelampi on aloittanut jo kaksivuotisen puheenjohtajapestinsä.

Helsingin freelancenäyttelijäyhdistys ry
puh. 044-7173232
helsinginfreet(at)gmail.com


Sirkuksen tiedotuskeskukselle valittiin vuosikokouksessa uusi hallitus


Sirkuksen tiedotuskeskuksen sääntömääräisessä vuosikokouksessa 23.4.2014 on valittu uusi puheenjohtaja ja hallitus. Puheenjohtajana kaudella 2014–16 toimii Petteri Jakobsson. Hallituksen kokoonpanon näet sivulta Jäsenet & Hallitus.

Vuosikokousta edeltäneessä hallituksen kokouksessa 23.4.2014 tiedotuskeskukselle valittiin viisi uutta jäsenyhteisöä: Maracat Caravan Oy, Nuua ry, Osuuskunta Sirkus Aikamoinen, Sirkusyhdistys Unioni ry ja Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry.  Kaikki tiedotuskeskuksen 21 jäsenyhteisöä näet myös sivulta Jäsenet & Hallitus.

www.sirkusinfo.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Yhteiskunnalliset iltamat 29.–30.4.2014, Helsinki


Ryhmäteatterissa avataan kaksi aikamme ilmiötä: osallistava sosiaaliturva ja terveyspalvelujen yksityistäminen. 
Voima-lehden oheisprojektina keväällä 2013 startannut journalistisen dokumenttiteatterin työpaja on lähestymässä seuraavaa rajapyykkiä.

Syksystä 2013 lähtien työpajan noin 15 henkilön joukko toimittajia, käsikirjoittajia ja teatteriohjaajia on tehnyt tutkivaa työtä kahden aiheen kimpussa. Kaksi työryhmää on penkonut aiheitaan tutkivan journalismin metodeilla.

Työryhmien taustatutkimusta, käsikirjoitusprosessia ja harjoituskautta mentoroivat toimittaja-ohjaaja Susanna Kuparinen ja toimittaja Jari Hanska. Kaksikko on aiemmin tehnyt muun muassa Ryhmäteatterissa ensi-iltansa saaneet, kiitetyt ja provosoivat Eduskunta-esitykset.

”Köyhien” ryhmä on tutkinut Kuparisen johdolla osallistavaa sosiaaliturvaa. Tutkimusvaiheessa paljastui muun muassa, että "työttömien työkalupakista halutaan ottaa pois vapaa-aika", ja että työttömien oma äänitorvi kutsuu edustamiaan ihmisiä loisiksi.

Jari Hanskan johtaman “rikkaiden” ryhmän aihe on terveyspalvelujen ulkoistaminen.
Esimerkkitapauksena on Attendo, joka on kehittänyt paljon terveyspalveluita ja laajentaa toimintaansa nyt hoivapalveluihin. Samaan aikaan yritystä on syytetty aggressiivisesta verosuunnittelusta.

Ryhmät valmistelevat kumpikin oman reilun tunnin mittaisen, noin kymmenellä harjoituskerralla kevyesti hahmotetun esityksen eli demon. Ne esitetään peräjälkeen ammattiohjaajien ja -näyttelijöiden voimin 29. ja 30. huhtikuuta Ryhmäteatterin Pengerkadun näyttämöllä.

Lisätietoa Ryhmäteatterin Facebook-sivuilla.

Lisätiedustelut: Susanna Kuparinen 044-951 8018 ja Jari Hanska 050-551 8997.


LUOVAMO – Luovien alojen verkostoitustilaisuus 9.5.2014, Turku


Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste järjestää yhdessä LUOVAMO - Luovien alojen urapalveluiden kanssa verkostoitumistilaisuuden perjantaina 9.5.2014 klo 10 - 12. Tilaisuus pidetään nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku), 3. kerroksen salissa.

Tilaisuus on tarkoitettu taiteen kentän, liike-elämän eri alueiden sekä julkisen ja kolmannen sektorin edustajille. Verkostoitumistilaisuudessa yritysten ja yhteisöjen edustajat etsivät uusia mahdollisuuksia käyttää taidetta ja luovaa osaamista liiketoimintansa parantamiseen ja henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen sekä saavat ideoita oman toimintansa uudistamiseksi. Taiteilijat puolestaan saavat ideoita taiteen erilaisista työllistymismahdollisuuksista.

Toukokuun verkostoitumistilaisuudessa aiheena on ”Sanahanat auki! Kolmannen sektorin rooli sanataidekasvatuksessa”. Mitä on sanataide ja miten se voi auttaa kasvamaan isoksi? Entä mihin tarvitaan Sanataiteen Kiertokoulua? Kuinka yleishyödyllinen yhdistys voi laajentaa toimintaansa, mutta silti säilyttää kevyen rakenteen?

Keskustelun avaa Turun Sanataideyhdistys ry:n puheenjohtaja, sanataiteilija Veera Vähämaa. Aamun alustuksen jälkeen käydään vapaata keskustelua ja ideoidaan yhdessä verkostoitumisen ohella.

Ilmoittautumiset sunnuntaihin 4.5. mennessä. Paikkoja rajoitetusti. Alustuspuheenvuoro tallennetaan.

Ilmoittaudu tästä. Tervetuloa!

Verkostoitumistilaisuudet jatkuvat syksyllä 2014.

Lisätiedot:
Veera Laurila
Työnsuunnittelija | Arbetsplanerare

Taiteen edistämiskeskus | Centret för konstfrämjande
Lounais-Suomen toimipiste | Sydvästra Finlands regionalbyrå

Linnankatu 24, 20100 Turku | Slottsgatan 24, 20100 Åbo
puh. / tfn +358 295 330 909

www.taike.fi


Unkarilainen nykydraama tutuksi – lukuteatteri-ilta 13.5.2014, Helsinki


European theatre collective (etc.) ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus aloittavat yhteistyön, joka esittelee unkarilaista nykydraamaa suomalaisyleisölle lukuteatterin kautta. Unkarilaisen lukudraamasarjan aloittaa 13. toukokuuta Spiró Györgyn näytelmä ”Kvartetti”. Lukudraaman ohjaa etc.:n taiteellinen johtaja David Kozma ja lukijoina ovat näyttelijät Salla Kozma, Eeva Litmanen, Juha-Pekka Mikkola sekä Jukka Voutilainen. Muusikkona toimii Romulus Chiciuc.

Spiró György on palkittu unkarilainen dramaturgi ja näytelmäkirjailija, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Hänen näytelmänsä ”Kvartetti” on vuodelta 1996. Näytelmässä viisikymmentäluvun lopussa Unkarista Amerikkaan paennut mies saapuu vuosikymmenten jälkeen takaisin Unkariin kiittämään pelastajaansa. Kaksi erilaista maailmaa joutuu kohtaamisessa vastakkain; itä ja länsi, sosialismi ja kapitalismi, lähteminen ja jääminen.  Myös näiden maailmojen käsitys menneisyydestä osoittautuu hyvin ristiriitaiseksi.

Etc.:n ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen lukudraamailloissa esitellään ensin näytelmäkirjailija ja tämän tausta. Ammattinäyttelijät lukevat valitun näytelmän yleisölle. Teoksen aiheista on mahdollista jäädä keskustelemaan työryhmän kanssa teoksen jälkeen. Seuraava lukudraamailta toteutetaan syksyllä 2014.

European theatre collective on vuonna 2007 perustettu kansainvälinen teatterikollektiivi, jonka kotipaikka on Helsinki. Etc:n jäsenet ovat joko maahanmuuttajataiteilijoita tai suomalaisia taiteilijoita, jotka ovat opiskelleet ja työskennelleet pitkään ulkomailla. Yhteistyö Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa on osa Etc.:n projektia, jossa eurooppalaista nykydraamaa esitellään Suomessa lukuteatterin keinoin.

Suomenkieliset lukuteatteri-illat ovat kaikille avoimia, pääsymaksuttomia tilaisuuksia.

Tapahtuma-aika ja paikka: 13.5.2014 klo 19.00 Balassi-instituutti, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki

Lisätietoja:
Balassi insituutti: Olga Huotari, hungarian.culture(at)unkarinkulttuuri.fi, p. 09 6229 460
European theatre collective: David Kozma, mail(at)theatrecollective.com

www.helsinki.balassiintezet.hu/fi
www.theatrecollective.com


Tanssivirtaa-festivaali 20.–25.5.2014, Tampere


Aivan kesän kynnykselle siirretyn Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin ohjelmistossa nähdään 20.–25. toukokuuta uusi ensi-iltateos tamperelaiselta VAPAAkollektiivi-ryhmältä sekä Suomen ensi-illat kahdelta kansainväliseltä tanssiteokselta.

Tiistaina festivaalin avaa Soile Lahdenperän VAPAAkollektiivi-ryhmälle ohjaama ensi-iltateos Kameleontit Vanhan kirjastotalon musiikkisalissa. Teoksessa jatkuvassa valinnan tilassa olevista esiintyjistä tulee Lahdenperän ohjauksessa teoksen koreografeja, jolloin jokainen esityskerta on uusi. Tiistaina myös Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija Riikka Theresa Innasen Onnellisuuden Puu -installaatio avataan Kuninkaankadun kävelykadun pohjoispäässä. Onnellisuuden Puuta pääsevät rakentamaan kaikki halukkaat koko festivaalin ajan.

Tanssivirtaa-festivaalilla nähdään perinteisesti myös tanssivideoita, jonka ohjelman koostaa Loikka! -tanssivideofestivaalin taiteellinen suunnittelija Kati Kallio. Tanssivideoiden ohjelma sekä festivaalin avajais- ja päätösklubien ohjelmat julkaistaan toukokuun alussa.
Festivaalin suunnitteluryhmään kuuluvat Anniina Kumpuniemi (pj), Anu Castrén, Elina Jakowleva, Mari Rosendahl ja Sulevi Sihvola.   

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä (PDF).

Festivaalin ohjelma

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Hanna Romo, tuotanto(at)tanssivirtaa.net tai puh. 050 551 3525

www.tanssivirtaa.net

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Lisää apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Vielä ehtii: apurahahakuja huhtikuussa


Taike: Matka-apurahat, haku päättyy 30.4.

International Ibsen Scholarship, haku päättyy 30.4.


Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston oleskeluapuraha, haku 2.5. mennessä


Oleskeluapurahaa myönnetään ensisijaisesti hankkeisiin, joiden tavoitteena on:

 • edistää maiden välistä kulttuurivaihtoa ja kehittää maiden kulttuurielämää
 • lisätä kiinnostusta suomen kieltä kohtaan Ruotsissa ja ruotsin kieltä kohtaan Suomessa
 • lisätä tietämystä maiden yhteisestä historiasta ja sen jälkeisestä yhteiskuntakehityksestä
 • selvittää maiden elinkeinoelämän, yhteiskuntakehityksen ja kulttuurielämän tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia

Oleskeluapuraha tulee ensisijaisesti käyttää:

 • tutkimuksen valmisteluun, tutkimustyöhön, kartoituksiin, reportaaseihin, haastatteluihin
 • vierailuihin organisaatioissa, laitoksissa, viranomaistahoissa
 • seminaareihin, konferensseihin jne. osallistumiseen

2. toukokuuta mennessä haetaan kuluvan vuoden oleskeluihin. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti touko-/elokuussa.

Lisätietoa: www.kulttuurirahasto.net


OKM: Avustus EU:n Kulttuuri-ohjelmassa ja Luova Eurooppa -ohjelmassa menestyneille suomalaistoimijoille, haku päättyy 15.5.


Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erityisavustus on tarkoitettu EU:n Kulttuuri-ohjelmaan tai Luova Eurooppa –ohjelman kulttuurin alaohjelmaan hyväksyttyjen hankkeiden suomalaisten järjestäjien omarahoitusosuuteen. Avustus ei voi kattaa hakijan omarahoitusosuuden täyttä määrää. Avustus voidaan myöntää koko hankeajalle tai osalle sitä.

Vuonna 2014 on käytössä poikkeuksellisesti kaksi hakuaikaa.

• 15.5. mennessä tukea voivat hakea EU:n Kulttuuri-ohjelmasta (2007-2013) tukea saaneet hankkeet, joille ministeriö ei ole vielä myöntänyt tukea tai ministeriön aiempi tuki ei koske koko hankkeen kestoa.
• 12.9. mennessä tukea voivat hakea Luova Eurooppa -ohjelmasta (2014-2020) tukea saaneet hankkeet. Tukea voi hakea koko hankeajalle.

Lue lisää
   
Lisätietoja:
kulttuurisihteeri Iina Berden
0295 3 30069
etunimi.sukunimi(at)minedu.fi

HAKUJA


Lisää avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Mad House 1.–29.10.2014, Suvilahti, Helsinki


Mad House 1. kausi on kuukauden kestävä, tiivis, kansainvälinen esitystaiteen tapahtuma Suvilahden Tiivistämössä 1.–29.10.2014. Ohjelmaan kuuluu esityksiä ja demoja, työpajoja, luentoja, elokuvanäytöksiä, konsertteja, klubeja ja juhlia sekä keskustelutilaisuuksia.
Haemme nyt tapahtumia ohjelmistoomme! Käytettävissäsi on sali, aula ja baari. Jos saisit talon käyttöösi päiväksi, mitä haluaisit tehdä siellä? Keiden kanssa?

Kuka voi hakea?
Tämä haku on avoin kaikille helsinkiläisille - taiteilijoille, aktivisteille, nuorille, järjestöille, työryhmille, yhteisöille jne. Sinun ei tarvitse olla ammattimainen tapahtumajärjestäjä - tärkeintä on että ideasi on kiinnostava ja tapahtumalla on selkeä kohderyhmä.

Minkälaisia tapahtumia me etsimme?
Esityksiä, kirpputoreja, keskustelutilaisuuksia, lasten juhlia, avoimia harjoituksia, pelejä, ruokatapahtumia, katutanssikursseja, konsertteja, työpajoja, jne, jne - otamme vastaan kaikenlaisia tapahtumaideoita.

Mitä me tarjoamme?

 • koko talon koko päiväksi
 • perustekniikan ja henkilökunnan
 • baari on auki
 • muista mahdollisista resursseista sovitaan tapahtumakohtaisesti

Mitä me haluamme sinulta?

 • mahdollisimman yksityiskohtaisen tapahtumaehdotuksen: mitä haluat tehdä?
 • missä: sali, aula, baari, koko talo, piha?
 • milloin: onko joku lokakuun päivä parempi kuin toinen?
 • kenelle: sinkuille, perheille, kissaihmisille, teini-ikäisille, kotiäideille?
 • miksi: mihin tarpeeseen tapahtumasi vastaa?
 • tiedot itsestä: lyhyt bio tai CV
 • kustannusarvio

Otamme vastaan myös osatilallisia ja -päiväisiä ehdotuksia. Jos koko talo koko päiväksi ei sovi tapahtumakonseptiin, ehdota jotain pienempää - pieni on kaunista. Ja päinvastoin, jos koko talo koko päiväksi ei riitä, ehdota jotain suurempaa - vain taivas on rajana.

Lähetä ehdotuksesi 15.5. mennessä osoitteeseen madhouse.helsinki(at)gmail.com. Mahdolliset kysymykset voi suunnata samaan osoitteeseen.

Mad House -hankkeen työryhmä vastaa kaikille hakijoille viimeistään 13.6.2014.

Mad House –hankkeen pyrkimyksenä on luoda pysyvä esitystaiteen tuotantotalo Helsingin Suvilahteen vuoteen 2017 mennessä. Hanketta toteuttaa taiteilijoista ja tuottajista koostuva työryhmä. Mad Housen toiminta perustuu avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Hankkeen kuluessa järjestetään useita avoimia keskustelutilaisuuksia kentän toimijoille, tuleville naapureille ja muille kiinnostuneille.

Yhteystiedot:
madhouse.helsinki(at)gmail.com
facebook.com/pages/Mad-House/1462695647283521


Open Call: INSTANT ACTS against violence and racism 27 Sep - 21 Nov 2014, Germany


Interkunst e.V. is a German, Berlin based cultural association which organises the international theatre, music, circus, dance project "INSTANT ACTS against violence and racism".
We are currently looking again for young (age 17-30) performing artists for our touring show, which takes place in coming autumn, 27.09 - 21.11.2014.

Each year we form an international group of young artists from various countries and diverse cultural backgrounds. The ensemble is composed of young performers trained in various stage disciplines (theatre, dance, music, circus, x-sport, etc).

We are looking for people who are creative and open for new experiences and who are motivated to bring to the stage, their own point of view concerning violence and racism. Knowing your activities and experience we would like to ask if you could put us in touch with suitable artists or distribute our call. More information concerning the project, conditions, and our company is enclosed. Please don’t hesitate to ask us about further details. We are waiting for the applications latest until May 31st, 2014.

Read more

Interkunst e.V.
Postfach 620362
10793 Berlin
Phone: +49 30 7814001
Fax: +49 30 7814002
instantacts(at)gmail.com
www.interkunst.de


TYÖPAIKKOJA


Espoolainen TOTEM-teatteri etsii tuottajaa toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen


Espoolaisen TOTEM-teatterin tehtävä on suomalaisen lastenkulttuurin edistäminen. Tätä tehtävää teatteri toteuttaa tuottamalla teatteriesityksiä 6–12 -vuotiaille lapsille ja järjestämällä taidekasvatustoimintaa. Teatteri keskittyy uuteen lastenteatteriin.

TOTEM-teatteri on kiertueteatteri, mutta toimistotila sijaitsee Espoossa. Tuottajan tehtävä on monipuolinen. Tehtäviä on esitystoiminnan markkinoinnissa ja tiedotuksessa, taidekasvatustoiminnan järjestelyissä sekä tehtäviä myös teatterin taloushallinnossa.
Lähtökohtaisesti työaika on n. 90% täydestä työajasta, mutta työaikaa on mahdollista ajoittain soveltaa työntekijän parhaaksi siten, että halutessaan tuottaja kykenee TOTEM-teatterin työn ohella myös hoitamaan osa-aikaista muuta projektityötä.

TOTEM-teatteri on kaksikielinen teatteri ja hyvä ruotsinkielen taito on eduksi tuottajan tehtävässä. Kielitaito ei ole kuitenkaan kynnyskysymys; teatteri arvostaa ennen kaikkea hyvää työasennetta ja tehtävän edellyttämää ammattitaitoa. TOTEM-teatteri noudattaa Teatterialan työehtosopimusta.

Hakemukset toimitetaan 30.4.2014 mennessä TOTEM-teatteriin Päivi Rissaselle info(at)totemteatteri.com tai osoitteeseen TOTEM-teatteri/Päivi Rissanen, Nuijalantie 9, 02630 Espoo. Tehtävä pitäisi ottaa vastaan 1.8.2014 alkaen.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Monsters in Me -yleisötyöpaja 26.4.2014, Helsinki


Monsters in Me -työpajassa yleisö pääsee osaksi Meet My Monsters -esityksen (ensi-ilta syksyllä 2014) tekoprosessia.

Meet My Monsters tutkii ihmisen piilotettujen puolien ilmenemistä ja ilmentämistä. Kehomme ei ole ilmaisultaan vapaa, vaan täyttää ja noudattaa sosiaalisia normeja ja odotuksia. Estetiikaltaan esitys nojaa ankoku buto -tanssiin. Työskentelymetodina voimistetaan ”negatiivista” eli sosiaalisesti vieroksuttua tunnetilaa, jolloin se ulkoistuu ja muuttuu näkyväksi veistokseksi, sisäisen olotilan malliksi ja kuvaksi.

Yleisötyöpaja on kaikille avoin, eikä osallistuminen vaadi aiempaa kokemusta esimerkiksi kehollisuuden kanssa työskentelystä. Tarvittavat lisätiedot ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Työpajan vetäjät: Karolina Ginman & Minja Mertanen

Karolina Ginman on tanssitaiteilija ja psykologian opiskelija Helsingin yliopistossa. Minja Mertanen on esitystaiteilija, tanssinopettaja sekä tanssi- ja liiketerapeutti.
Osallistumismaksu: 20 € / 15 €.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja
info(at)hoyhentamo.fi / 045 671 1047

www.hoyhentamo.fi/esitykset/monsters-in-me-yleisotyopaja
Facebookissa: www.facebook.com/events/666073223438966

Korkeavuorenkatu 17
00130 Helsinki
Puh. 045 671 1047
www.hoyhentamo.fi
facebook.com/Hoyhentamo


Ilmaisuverstas: Alexander -laulukurssi 24.–25.5.2014, Helsinki


Vetäjä: laulun- ja alexander-tekniikan opettaja Päivi Saraste
Osallistumismaksu: 90 € Ilmaisuverstaan jäsenille!
Tälle kurssille otetaaan myös vetäjän muita oppilaita, maksu 115 €.
Paikka: Helsinki

La-su 24.–25.5.2014 klo 10–17

Hakuaika päättyy ma 12.5.
Uusia otetaan mukaan!
 
Kurssilla keskitytään luontaista lauluääntä estävistä tavoista ja tottumuksista poisoppimiseen Alexander-tekniikkaa hyväksikäyttäen. Laulaminen on kokonaisvaltaista toimintaa, jossa instrumenttina on koko ihminen kehoa, mieltä, tunteita ja sielua unohtamatta. Laulamaan oppii laulamalla; antamalla itsensä olla ja antamalla laulamisen tapahtua. Tarkoituksena on löytää jokaisen oma ääni ja tukea sen luontaista käyttöä.

Opetus sopii kaikille, jotka haluavat kokea vapautumista, jonka seurauksena laulaminen helpottuu ja siitä tulee kivaa! Keskeisenä tekijänä on ihmisen kokonaisvaltaisesta vapautumisesta seuraava hengityksen vapautuminen, joka on kaiken äänenkäytön perusta. Tämä kehittää siis myös äänen huoltoa ja äänen orgaanista käyttöä. Opetus perustuu sille, että kaikki osaavat luontaisesti laulaa, eli mukaan voi tulla laulukokemuksen määrään katsomatta.

Kurssi järjestetäänyhteistyössä Kuopion Alexander-tekniikan kanssa.

Hakulomake


Ilmaisuverstas: Monologityöpaja 26.–27.5.2014, Helsinki


Teksti ja Ilmaisuverstas yhteistyössä esittävät: Monologityöpaja näyttelijöille ja kirjoittajille
 
Syksyllä 2013 näytelmäkirjailijoiden Teksti-yhteisö järjesti Kotimaisen näytelmän festivaalilla monologityöpajan, jossa kirjoittajan ja näyttelijän kohtaamisesta syntyi liuta noin viisiminuuttisia monimuotoisia ”yksinpuheluja”. Kokemus oli niin rohkaiseva, että hommaa päätettiin jatkaa nyt Ilmaisuverstaan avulla, toukokuussa Annankadulla!
 
Osallistumismaksu:12 €
Haku päättyy su 4.5.2014.
 
Osallistujamäärä valikoituu kiinnostuksen mukaan, jotta saadaan mielekäs määrä työpareja, vähintään 6 kpl.
 
Alustajina näyttelijän ja tekstin suhteesta monologiin ja yleisöön toimivat Jussi Lehtonen, Taija Helminenja Juha-Pekka Mikkola.
 
Ohjelma ja hakulomake


Työväen Näyttämöiden Liiton kesäkurssi: Kamera & kohtaus 13.–15.6.2014, Helsinki


TNL:n kesäkurssi järjestetään Helsingin Metropolian Ammattikorkeakoululla.

Kurssin teemana on tänä vuonna kameratyöskentely.

Opettajat:
Käsikirjoitus: Marko Järvikallas
Näyttelijäntyö: Meri Nenonen
Ohjaus: Matti Kinnunen
Tekniikka: Kai Ansio (kuvaus & leikkaus), Jyrki Sinisalo (valot), Severi Haapala (ääni)

Ilmoittautumiset 14.5.2014 mennessä: kurssit(at)tnl.fi 

Kurssitiedustelut: mikko.vaananen(at)tnl.fi/ 09 2511 2170