25.04.2013

TINFO-tiedote 16 / 25.4.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


MITEN OLLA EI-IHMISIKSI EKOKRIITTISEN AIKAKAUDELLA

Posthumanistinen ajattelu leviää. Halutaan päästä pois humanistisen ajattelun ihmiskeskeisestä painolastista. Posthumanisti kyseenalaistaa inhimillisen ja ei-inhimillisen välisiä suhteita, horjuttaa elollisen ja elottoman rajaa, pohtii suhdetta muihin lajeihin, liikkuu lajienvälisesti. Tajuan selvästi, miten länsimainen teatteritraditio on sitonut minut ihmiskeskeisyyden pakkopaitaan. Siinä se tököttää kaikkivoipuudessaan ja ylemmyydessään se ihminen ja ihmisluonto huolimatta kaikesta siitä, mitä esimerkiksi Tuija Kokkonen, Tuula Närhinen, Esa Kirkkopelto, Terike Haapoja tai Leea Klemola ja monet muut ovat tehneet ja tekevät. 

Viimeisen Esitys-lehden päähenkilönä on eläin. Vanhojen tekijä- ja tutkijakonkareiden rinnalla vinkataan myös Marleena Huuhkan teatterin ja draaman tutkimuksen pro graduun Leea Klemolan näytelmien rajojen ja lajien ylityksistä.

Syyskuussa voimme osallistua Esittäiven taiteiden tutkimuskeskuksen ja Teatterikorkeakoulun symposiumiin  Renegotiating ”Us”: In Performance with Other Species”. Suomeen saadaan sellainen alan guru kuin Alan Read.
Posthumanismista on odotettavissa suomenkielinen teoskin ensi syksyllä.


PEHMEÄMMÄLLÄ LEIKKURILLA – REILU PELI

Kulttuuriministeri toi esiin tahtotilansa ja tiedotti odotettavissa olevista leikkauskohteista veikkausvoittovarojen suhteen. Ministeri ei pakene juustohöylän taakse vaan uskaltaa linjata. Hienoa. Reilua ja kannatettavaa, että huolehditaan tulevaisuudesta: lastenkulttuurista ei leikata, eikä apurahoista tai vapaan ammattikentän tuesta tai mielipidelehdistä. Ja minusta sekin on hienoa, että kansalliset taidelaitokset joutuvat säästämään vain prosentin, kun keskimääräinen leikkuri on 3,3,%. Ja sekin on kunnioitettavaa, että ministerin käyttövaroista, kehittämis- ja projektirahoituksesta tingitään, samoin kulttuuriviennistä ja taiteen alan tiedotuskeskusten rahoituksesta, kun jostain pitää säästää. En takuulla ole ainoa, joka on huoahtanut helpotuksesta, kaikesta huolimatta. Kaikkea ei voi saada. En kuulu niihin, jotka napisevat. Minusta tämä on kohtuullinen ja reilu linjaus, vaikka niin sanottu meidän tonttimme onkin se, jolta niistetään.

Puhelimet ovat soineet ja sähköposteja on TINFOonkin tullut. Kyselyt ovat koskeneet lähinnä sitä, miten taiteen tiedotuskeskuksille nyt käy ja mitä tämä keskimääräistä 3,3 % korkeampi leikkauslinja tarkoittaa kulttuuriviennin kannalta.

En usko olevani edes yltiöoptimisti tai haihattelija,  kun luotan siihen, että perustoiminnoista tullaan huolehtimaan, ja mahdollisuudet kansainväliseen liikkuvuuteen ja teatterivientiin sen osana kuitenkin säilyvät jonkinmoisina. Kestämätön olisi sellainen tilanne, että esimerkiksi me tiedotuskeskukset, vienti ja kaikenlainen kehittäminen porskuttaisivat, kun taiteilijat kiristävät vyötä. Kyllä tässä selvitään! On selvitty ennenkin. Sitä paitsi meillä on ollut hyviä vuosia.  Yhdessä eteenpäin!

Onko se aurinko vai mikä tekee kaikesta huolimatta niin rauhalliseksi ja toiveikkaaksi? Ei, kyllä ne ovat kaikki yhteistyökumppanit, ne, joiden kanssa ja joille me tätä työtä teemme. Se sisältö, taiteilijat, taide, substanssi. Kova ydin.

Nyt odottamaan, kunnes eduskunta aikanaan hyväksyy talousarvion.


YHTEISTYÖN VOIMAA

Meitä oli juuri iso joukko alan toimijoita pohtimassa yhteistä esittävien taiteiden residenssihanketta. Kaikkea tällaista yhteistä hyvää on sikiämässä. Pienistä puroista…


NÄYTELMÄN VOIMAA

Niin ja ilonaiheita ovat myös Teatterikorkeakoulun esitykset, näytelmät.  Viimeksi Marie Kajavan monikerroksinen Lullaby. Lullabyssa puretaan tyttölapsen suhdetta vanhempiinsa, rauhanturvaajaisään ja arpikartoittajaäitiin, niihin, joiden olisi kyettävä vastaamaan ja pitämään huolta. Pieni tyttö ja teiniksi kasvanut sama tyttö äidin kanssa  katsomassa muistoonsa bailaajaisän hylkäämänä bilemestalla Ibizalla tai työhullun äidin kanssa. Tähän sidotaan paralleelijuonena Ruandan kansanmurha, ei siinäkään pystytty estämään pahaa, ei huolehtimaan. Ruandalaisäiti uskaltaa vähitellen muistaa, mitä oikeasti tapahtui.

Mitä ja miten ihminen muistaa, miten korjaa, kaunistelee muistojaan, jättää taakseen, sulkee silmänsä itseään suojellakseen tai pettääkseen, ja miten mennyt leikkaantuu tajuntaan. Tässä kuoritaan kauheita muistoja, mennään arpien alle lihaan viiltävän kauniilla kielellä ja nopeilla eri aika- ja tapahtumatasojen leikkauksilla. Mustan ruandalaisnaisen ja tytön suuhun on Kajava kirjoittanut huikean hienoa tajunnanvirtamonologia.
 

FESTIVAALIN VOIMAA: TREFFEILLE HANKOON

Hangö Teaterträffin ohjelma on taas sellainen, että Hankoon on päästävä. Valta ja moraali, taivas ja helvetti. Siinä sitä. Viime vuonna LUSTin Jelinek-projekti, tänä vuonna Schimmelpfennig. Neljä ohjaajaa ja 15 näyttelijää ja Schimmelpfennig. Cmmn sns prjct (Common sense project).  Mitä tämä pitää sisällään?  Uteliaisuus herää. Voit nähdä Tulilinnun, Urhon, Hamlet Privaten, Johtajan.


LOPPUOTTELU, KOSMINEN TRANSSI

Hetken hieroin silmiäni lukiessani 21.4. Aamulehden ja Satakunnan Kansan kulttuurisivuilta ”loppuottelusta, ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta teatterista”, jota Porin Isomäen hallissa tehdään. Mikä esitys? Ässät vastaan Tappara. Jääkiekkomatsi käy erinomaisesti arkipäivän teatterillisuuden ilmentymänä analyysikohteeksi myös kulttuurisivuille.  Josko teatteriesityksetkin pääsisivät joskus urheilusivuille?  Ja kuudes finaali. Voitto Ässille. JEEEE! Ah Porin torin kansanjuhlaa! Pikku paikallispatriootti minussa röyhistää rintaansa, vaikka jalkapalloa ei voita mikään ja vaikka muistan, kuinka me kaunoluistelija(tytöt) saimme aina huonoimmat vuorot, ne Ässien ylijäämät.


KAIKKI MITÄ HALUAT TIETÄÄ KANSALLISISTA KULTTUURIPOLITIIKOISTA

42 Euroopan maan kansallisen kulttuuripolitiikan profiilit ovat luettavissa sähköisestä tietokannasta. Tämä Euroopan neuvoston ja Eurooppalaisen vertailevan kulttuuritutkimuksen instituutin ERICartsin ylläpitämä tietokanta on mieletön lähde kaikenlaiseen vertailevaan tutkimiseen, maiden välisten erojen, kulttuuripoliittisten painotusten, trendien ja kuumien kysymysten tarkastelemiseen. Cuporea on kiittäminen Suomen osuudesta.

USKO TOKI

 Usko Toki 16_2013

TINFON ILMOITUKSIA

TINFO listaa ammattiteattereiden syksyn ensi-iltatiedot verkkosivuille

Keräämme syksyn 2013 ammattiteattereiden ensi-iltatiedot verkkosiIlemme. Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teos kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten tai nuorten teatteria tai yhteistuotanto.

UUTISIA

Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvosto nimesi valtion taidetoimikunnat kaksivuotiskaudeksi

Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvosto asetti kymmenen valtion taidetoimikuntaa ja yhden jaoston kaksivuotiselle (2013 - 2014) toimikaudelle. Uuden lain mukaan taideneuvosto päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määrästä sekä nimeää toimikuntien puheenjohtajan ja muut jäsenet. Se voi myös tarvittaessa asettaa valmistelevia jaostoja.

Uuden lain mukaisella ensimmäisellä toimikaudella valtion taidetoimikuntia on kymmenen. Kuhunkin toimikuntaan nimettiin puheenjohtajan lisäksi kuusi–yksitoista muuta jäsentä. Toimikunnan jäsenellä tulee olla hyvä taiteellinen asiantuntemus.

Sama henkilö voidaan nimetä toimikunnan puheenjohtajaksi ja jäseneksi enintään kahdeksi toimikaudeksi peräkkäin ja sen jälkeen aikaisintaan kahden vuoden kuluttua uudelleen.

Ennen valtion taidetoimikuntien asettamista taideneuvosto kuuli taiteen kannalta merkittäviä tahoja. Jäseniä nimetessään taideneuvosto huolehti siitä, että toimikuntiin saatiin monipuolinen taiteen ja muu asiantuntemus sekä tasa-arvolain mukainen tasapaino. Myös kielelliset ja alueelliset näkökohdat huomioitiin.

Valtion taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimiä. Ne päättävät valtion taiteilija-apurahoista sekä vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista kukin omalla toimialallaan. Lisäksi ne osallistuvat toimialansa asiantuntijaelimenä Taiteen edistämiskeskuksen taiteeseen liittyvään strategiatyöhön ja antavat asiantuntijalausuntoja.

Valtion taidetoimikuntien kokoonpanot kaudella 19.4.2013−31.12.2014:

Valtion näyttämötaidetoimikunta

Puheenjohtaja                            
Yrjö Juhani Renvall, teatterityön professori, Tampere
Jäsenet
Minna Leino, dramaturgi, näytelmäkirjailija, Helsinki
Kirsikka Moring, toimittaja, Helsinki
Petteri Pietiäinen, valosuunnittelija, Helsinki
Tanjalotta Räikkä, näyttelijä, Tampere
Janne Saarakkala, ohjaaja, Helsinki
Kirsi-Kaisa Sinisalo, teatterinjohtaja, Rauma
Joachim Thibblin, teaterchef, Patis
Saana Lavaste, ohjaaja, Nurmijärvi
Tuomas Timonen, näytelmäkirjailija, Helsinki

Valtion monialainen taidetoimikunta

Puheenjohtaja                            
Annette Arlander, professori, Helsinki          
Jäsenet
Arnold Chiwalala, artist, educator, Espoo
Yvonne Godhwani, intendent, Esbo
Wali Hashi, toimittaja, Turku
Jan-Peter Kaiku, danskritiker, Abborrfors (Lovisa)
Riikka Latva-Somppi, muotoilija, Helsinki
Kirsti Nenye, valokuvataiteilija, lehtori, Lahti
Tuomas Siitonen, arkkitehti, Helsinki
Semra Türkmen, kuvataiteilija, taidegraafikko, Helsinki
Paavo Westerberg, näytelmäkirjailija, ohjaaja, käsikirjoittaja, Helsinki

Valtion sirkus- ja tanssitaidetoimikunta

Puheenjohtaja                            
Katarina McAlester, koreografi, tanssitaiteen lehtori, Helsinki
Jäsenet
Tuomo Railo, koreografi, taiteellinen johtaja, Espoo
Pia Lindy, tanssitaiteilija, Helsinki
Eeva Kauppinen, kulttuuritoimittaja, Oulu
Jukka Virtala, tanssitaiteilija, kouluttaja, Tampere
Sampo Kivelä, taiteellinen suunnittelupäällikkö, Helsinki
Minna Palokangas, rehtori, tanssipedagogi, Kajaani
Mika Väyrynen, tuottaja, Turku
Martina Linder, verksamhetschef, Helsingfors
Petri Heikkilä, tutkintovastaava, Hollola

Katso kaikki toimikunnat täältä


Taiteen edistämiskeskuksen alueellisille taidetoimikunnille uudet jäsenet

Taiteen edistämiskeskuksen taideneuvosto on nimennyt alueellisten taidetoimikuntien (13) jäsenet kaksivuotiselle (2013 - 2014) toimikaudelle. Uuden lain mukaan taideneuvosto nimeää alueellisten taidetoimikuntien puheenjohtajat ja muut jäsenet. Varapuheenjohtajan toimikunta valitsee keskuudestaan.

Alueellisia taidetoimikuntia on kolmetoista. Kuhunkin toimikuntaan nimettiin puheenjohtajan lisäksi kahdeksan - kymmenen muuta jäsentä. Toimikunnan jäsenellä tulee olla hyvä taiteellinen asiantuntemus.

Sama henkilö voidaan nimetä toimikunnan puheenjohtajaksi ja jäseneksi enintään kahdeksi toimikaudeksi peräkkäin ja sen jälkeen aikaisintaan kahden vuoden kuluttua uudelleen.
Ennen alueellisen taidetoimikunnan asettamista taideneuvosto kuuli taiteen aseman kannalta yli 600 merkittävää alueellista tahoa. Jäseniä nimetessään taideneuvosto huolehti siitä, että toimikuntiin saatiin monipuolinen asiantuntemus ja tasa-arvolain mukainen tasapaino. Kaksikielisillä alueilla huomioitiin myös kielelliset näkökohdat.

Alueelliset taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimiä. Ne päättävät vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan. Lisäksi ne osallistuvat toimialueensa asiantuntijaelimenä Taiteen edistämiskeskuksen taiteeseen liittyvään strategiatyöhön ja antavat asiantuntijalausuntoja.

Alueellisten taidetoimikuntien kokoonpanot kaudella 19.4.2013−31.12.2014:

Etelä-Savon taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Chieko Okabe-Silvasti, laulupedagogi, oopperalaulaja, Savonlinna
Jäsenet
Marjo Eskonen, lehtori, TaM, Savonlinna
Fanny Gurevitsch, tanssiopettaja, rehtori, Mikkeli
Pirkko Heikkinen, FL, Mikkeli
Sami van Ingen, kuvataiteilija, TaT, Savonlinna
Juhani Joensuu, näytelmäkirjailija, ohjaaja, Pieksämäki
Antti Mustonen, arkkitehti, SAFA, Savonlinna  
Pauliina Rundgren, muotoilija, Mikkeli
Hannu Salmenkivi, yliopistolehtori, pianisti, Savonlinna

Hämeen taidetoimikunta

Puheenjohtaja                            
Anne Tamminen, kuvataiteilija, Hämeenlinna
Jäsenet
Riitta Jalonen, kirjailija, Hämeenlinna
Marja-Liisa Jokitalo, kuvataiteilija, Lahti
Hannu Lehtonen, musiikin maisteri, Lahti
Seppo Linkola, muusikko, Lahti
Maiju Milad, rehtori, Loppi
Minna Perähuhta, arkkitehti, Forssa
Jussi Sorjanen, taiteellinen johtaja, Lahti
Esa Vienamo, projektisihteeri, Parola
Hannele Yrjö-Koskinen, toiminnanjohtaja, Launonen

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Ilkka Laasonen, teatterinjohtaja, Kotka
Jäsenet
Simo Helkala, muusikko, Valkeala
Kirsi Herala, toiminnanjohtaja, Koria
Hannu Hokkanen, muusikko, Imatra
Kai Hämäläinen, teollinen muotoilija, Lappeenranta
Tatu Kosonen, valokuvaaja, Ylämaa
Sanna Majander, kuvataiteilija, Savero
Irja Sinivaara, kirjailija, Kotka
Annu Vertanen, taidegraafikko, Imatra

Keski-Suomen taidetoimikunta
Puheenjohtaja
Seppojuhani Ruotsalainen, teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija, Karstula
Jäsenet
Lasse Allonen, intendentti, Jyväskylä
Marjo Hallila, projektipäällikkö, muotoilija, Jyväskylä
Maija Holma, valokuvataiteilija, Jyväskylä
Kari Kotilainen, museojohtaja, Saarijärvi
Pauliina Lapio, kulttuurituottaja, Jyväskylä
Risto Niemi-Pynttäri, tutkijatohtori, Petäjävesi
Jorma Rihto, kulttuuritoimenjohtaja, Viitasaari
Sisko Vähämäki, elokuva- ja mediakasvattaja, yrittäjä, Jyväskylä

Lapin taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Maria Huhmarniemi, ympäristötaiteilija, lehtori, Rovaniemi
Jäsenet
Risto Immonen, kuvanveistäjä, Muurola
Matti Kaarlejärvi, kustantaja, toimitusjohtaja, Ranua
Ulla-Maija Kanerva, intendentti, Rovaniemi
Markku Kokkola, kirjailija, FM/ kauppapaikkapäällikkö, Kemi
Riitta Lönnström, suunnittelujohtaja, Rovaniemi
Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja, Tornio
Ilmari Tapiola, käsityöntekijä, poromies, Utsjoki
Samuel Valkeapää, jalometallityön lehtori, Inari
Juha Vuorinen, teatterinjohtaja, Rovaniemi

Pirkanmaan taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Maila-Katriina Tuominen, kriitikko, toimittaja, Tampere
Jäsenet
Juha Elomäki, teatterinhoitaja, Tampere
Suvi Leinonen, ohjelmatuottaja, Tampere
Petri Mäkipää, tanssija-näyttelijä, Tampere
Elisa Piispanen, näyttelijä, Tampere
Janne Salokannel, mallinrakennuksen opettaja, Ikaalinen
Markku Turunen, kirjailija, Tampere
Laura Uimonen, toiminnanjohtaja, Valkeakoski
Sampsa Virkajärvi, kuvataiteilija, taideopettaja, Mänttä-Vilppula

Pohjanmaan taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Eija-Irmeli Lahti, näyttelijä, Seinäjoki
Jäsenet
Tuija Ahola, vt.museonjohtaja, Lappajärvi
Matti Hakamäki, Kansanmusiikki-instituutin johtaja, Kaustinen
Marko Hautala, kirjailija, Vaasa
Tuomo Kallio, projektisihteeri, Seinäjoki
Henna Mantere, taiteen maisteri, Lapua
Jimmy Pulli, bildkonstnär, Vasa
Mats Sandström, fotograf, Nykarleby
Mia Wiik, danspedagog, Korsholm

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Tuire Hindikka, teatteriohjaaja, Joensuu
Jäsenet
Janne Hyytiäinen, näyttelijä, ohjaaja, Joensuu
Otto Korhonen, pianonsoiton lehtori, Joensuu
Jukka Niskanen, muotoilija, Joensuu
Marja Saurin, arkkitehti, Joensuu
Marjo Säkkinen, kulttuurisihteeri, Nurmes
Arja Valkonen-Goldblatt, kuvataiteilija, Joensuu
Katariina Vähäkallio, lehtori, tanssija-koreografi, Outokumpu
Tuomas Lius, kirjailija, Liperi

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Samu Forsblom, muusikko, tapahtumapäällikkö, Oulu
Jäsenet
Kirsi Autio, kuvataiteilija, Raahe
Timo Hannula, kapellimestari, muusikko, Haapavesi
Anssi Kirkonpelto, tanssija, Oulu
Kaarina Kuusisto-Lukkari, keraamikko, Sotkamo
Kati Leinonen, valokuvataiteilija, Oulu
Taina Ronkainen, FM, tapahtumatuottaja, Oulu
Joni Skiftesvik, kirjailija, Oulu
Kari Suhonen, näyttelijä, Kajaani

Pohjois-Savon taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Paavo Räbinä, Kuopio, kuvataiteilija
Jäsenet
Tiina Haring, Kuopio, valokuvaaja
Juha Koponen, Lapinlahti, kuvataiteilija, kuvataiteen lehtori
Antti Lahti, Kuopio, teatterinjohtaja, tanssija
Kirsi Pehkonen, Kuopio, apulaisrehtori, kirjailija
Elina Sillanpää, Kuopio, muotoiluopettaja-tekstiilitaiteilija
Pekka Vapaavuori, Kuopio, MuT
Pertti Vehreävesa, Kuopio, arkkitehti
Seija Vuorimaa, Rautalampi, kirjasto-kulttuurisihteeri

Satakunnan taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Päivi Setälä, toiminnanjohtaja, valokuvataiteilija, Pori
Jäsenet
Maija Anttila, arkkitehti, Kankaanpää
Päivi Granö, professori, Rauma
Jarmo Huida, toimittaja, Pori
Matti Mäntylä, näyttelijä, Pori
Paavo Paunu, kuvataiteilija, Rauma
Jussi Rinta, lehtori, Pori
Emma Susi, tuottaja, Pori
Taina Teerialho, kirjailija, Pori

Uudenmaan taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Isto Turpeinen, tanssitaiteen maisteri, Helsinki
Jäsenet
Kristoffer Albrecht, konstdoktor, fotokonstnär, Degerby
Jasmin Anoschkin, KuM, kuvanveistäjä, Helsinki
Stig Baumgartner, kuvataiteilija, lehtori, Helsinki
Aino Favén, tekstiilitaiteilija, Helsinki
Mia Halme, TaM, elokuvaohjaaja, Helsinki
Laura Lindstedt, kirjailija, Helsinki
Meri Louekari, arkkitehti, Helsinki
Jaakko Lukkarinen, MuM, muusikko/säveltäjä, Helsinki
Erik Pöysti, TeM, regissör, Ekenäs
Maija Helasvuo, kuvanveistäjä, Hyvinkää

Varsinais-Suomen taidetoimikunta

Puheenjohtaja
Kari Levola, kirjailija, Raisio
Jäsenet
Heini Aho, kuvataiteilija, Turku
Mia Franck, författare, Åbo
Minna Havukainen, valokuvataiteilija, Turku
Marko Heikura, lehtori, Salo
Lauri Mäntysaari, säveltäjä, Turku
Raija-Liisa Seilo, teatterinjohtaja, Turku
Lotta Skaffari, toiminnanjohtaja, Turku
Pekka Vapaavuori, arkkitehti, Turku
Mervi Vuolas, tekstiilitaiteilija, Masku

Lisätietoja: Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö, p. 0295 330 719, minna.sirno(at)minedu.fi ja taideneuvoston puheenjohtaja Tiina Rosenberg, tiina.rosenberg(at)uniarts.fi


TEKIJÄ-hanke kartoittaa esittävän taiteen ostajamarkkinat ja luo ilmaisen tietokannan liikkuvuuden helpottamiseksi - Kiertue-esitysten ostajia pyydetään osallistumaan

TEKIJÄ-Teattereiden kiertuejärjestelmä -hankkeen aikana kysymyksiä on herännyt siitä, miten hyvin esittävän taiteen kiertue-esitysten kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Hankkeen loppuvaiheessa vielä selvitetäänkin, mitkä tahot kiertue-esityksiä ostavat sekä minkälaisia tarpeita, rahallisia ja tilallisia resursseja ostajilla on vierailuesitysten suhteen. Selvityksessä ostajatahoina käsitetään kiinteät teatterit, festivaalit, kulttuurikeskukset, palvelutalot, kunnat ja koulut.

Selvityksestä julkaistaan loppuraportti ja tietokanta, johon kootaan kansallisia ostajatahoja. Kaikille avoimesta ja ilmaisesta tietokannasta ryhmät ja teatterit voivat löytää omille esityksilleen ja kulttuuripalveluilleen soveltuvia tilaajia sekä yhteistyökumppaneita.
Vastaavasti olemalla mukana tietokannassa ostajat voivat ilmoittaa omista tarpeistaan vierailuesitysten suhteen ja saada paremmin profiiliinsa sopivia tarjouksia esityksistä. Tietokantaa voivat käyttää niin esitysten tarjoajat kuin ostajatkin työkaluna yhteistyön ja kiertuetoiminnan suunnittelussa. Selvityksen loppuraportissa avataan yleisemmin kansalliseen kiertuetoimintaan olemassa olevia resursseja ostajatahojen näkökulmasta.  

Kiertue-esitysten ostajia pyydetään osallistumaan selvitykseen ja tietokantaan vastaamalla alla olevan lomakkeen kysymyksiin. Lomakkeen täyttämiseen menee noin 10-15 minuuttia. Selvityksen onnistumiseksi ja kattavan tietokannan rakentamiseksi toivomme saavamme vastauksia monipuolisesti kiertue-esityksiä ostavilta tai niiden ostamisesta kiinnostuneilta tahoilta. Lomaketta saa vapaasti levittää eteenpäin.
Linkki lomakkeeseen: https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/9682/lomake.html
 
Lisätietoja selvityksestä ja tietokannasta:
Saara Moisio
Projektikoordinaattori
p. 050 318 6883
saara.moisio(at)uta.fi


Kansainvälistä tanssin päivää vietetään 29.4.2013

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään vuosittain tanssija, koreografi ja tanssiteoreetikko Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivänä 29. huhtikuuta.

Aloitteen Tanssin päivän vietosta teki Kansainvälisen Teatteri-instituutin (ITI) tanssikomitea.  Suomessa Tanssin päivää on vietetty jo vuodesta 1981.

Tanssin Tiedotuskeskuksen verkkosivuilla julkaistaan kansainvälisen tanssin päivän julistus, sekä kerrotaan Tanssin päivään littyvistä tapahtumista.Luonto-Liiton Hämeen piiri ja Tanssiteatteri MD kampanjoivat luontoarvojen puolesta

Toukokuussa Tanssiteatteri MD:n Ronja Ryövärintytär -tanssiesityksiin lipun ostava tulee tukeneeksi samalla kertaa niin tanssia kuin lasten ympäristökasvatustakin. Luonto-Liiton Hämeen piiri ja Tanssiteatteri MD tekevät tänä keväänä yhteistyötä yhteisten luontoarvojen puolesta.

Yhteistyökampanjan aihe kumpusi Tanssiteatteri MD:n koko perheen Ronja Ryövärintytär -tanssiteoksesta. Esityksen työryhmä pohti paljon luonnon säilyttämisen arvoa ja kaikkien elävien olentojen kunnioittamisen viestiä, mitkä Astrid Lindgrenin klassikkotarinan äärellä nousivat esille. Ekologisuus ja luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen on Tanssiteatteri MD:n jäsenille tärkeä arvo ja Ronja Ryövärintytär -teoksessa myös inspiraation lähde.

Toukokuun kampanjassa Ronja Ryövärintytär -esitysten lipuista 0,30 € lahjoitetaan Luonto-Liiton Hämeen piirille. Luonto-Liiton Hämeen Piiri tekee tärkeää työtä Pirkanmaan ja Hämeen alueella juuri luonnonsuojelun sekä lasten ja nuorten ympäristökasvatuksen saralla. Yhdistys järjestää luontoleirejä, nuorten ympäristötoimintaviikonloppuja, vaelluksia kansallispuistoihin sekä kerho- ja leiriohjaajakoulutuksia. Tapahtumien kautta lapset ja lapsiperheet pääsevät kokemaan elämyksiä luonnossa liikkuen ja tunnelmoiden.

Ronja Ryövärintytär on koko perheelle suunnattu tanssiteatteriesitys, joka sai ensi-iltansa syksyllä 2012. Koreografian teokseen on luonut Anniina Kumpuniemi ja tanssillisen musiikin on säveltänyt Jussi-Pekka Nuto. Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille. Luonto-Liitto-kampanjaesitykset nähdään Hällä-näyttämöllä 14.–18.5.2013.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Hanna Romo, hanna.romo(at)tanssiteatterimd.fi tai puh. 050 551 3525

TAPAHTUMIA

Lajienvälisen esityksen symposium, 16.-17.9.2013

Renegotiating ”Us”: In Performance with Other Species
16.-17.9.2013 Esittävien taiteiden tutkimuskeskus/Teatterikorkeakoulu/Taideyliopisto

Mitä ei-ihmisistä on mahdollista tulla? Mitä ihmisistä ja esityksistä on mahdollista tulla yhdessä toisten lajien kanssa ekokriisien aikakaudella?

Tämä kansainvälinen, transdisiplinaarinen, taiteelliseen tutkimukseen, esitystaiteeseen ja kuvataiteeseen painottuva symposium keskittyy pohtimaan erilaisten esitys- ja kuvataiteen praktiikoiden kautta ihmisten suhdetta ei-inhimilliseen, etenkin toisiin eläimiin ja muihin kanssaeläjiimme. Tästä näkökulmasta pyritään arvioimaan uudelleen esitystä ja ihmistä, ja laajentamaan sosiaalisen/yhteiskunnallisen aluetta koskemaan myös muita lajeja.

Symposium esittelee - ensi kertaa Suomessa - esiin nousevaa aluetta, joka koskee esityksen, ihmisten ja toisten lajien suhteita. Tähän lajienvälisen esityksen alueeseen ovat olleet suuntaamassa huomiota uusi eläimiin liittyvä tieteellinen tieto, ihmisten ja eläinten suhteisiin liittyvä eläintutkimus (animal studies), posthumanismi sekä ympäristö- ja ekologiakäänne kulttuurissamme.

Ekokriisien aikakaudella tulevan ennakoiminen on entistä mahdottomampaa ja välttämättömämpää. Keskenämme me ihmiset voimme säilyttää tietämisen ja hallinnan illuusion. Kanssakäymisessä, esityksessä, ei-ihmisten kanssa joudumme kohtaamaan oman tietämättömyytemme, asioiden hallitsemattomuuden – samalla kun ei-ihmisten antamien uudenlaisten vastauksien kautta avautuu myös uusia mahdollisuuksia.

Symposiumin keynote-puhuja, professori Alan Read on esitys- ja teatterintutkimuksen keskeisiä toimijoita, ja esitys ja eläin -kysymyksen pioneereja. Toinen keynote-puhuja, tohtori Carl Lavery on esitykseen, ekologiaan ja ympäristöön erikoistunut esitystutkija ja -opettaja.

Symposiumin puhujat:
Alan Read (Professor of Theatre, King’s College London, UK)
Carl Lavery (Senior Lecturer in Theatre and Performance, Aberystwyth University, UK)
Hanna Johansson (taidehistorian dosentti, Helsingin yliopisto)
Esa Kirkkopelto (taiteellisen tutkimuksen professori, Teak, Taideyliopisto)
Tuija Kokkonen (taiteilija, tutkija, Teak, Taideyliopisto)
Tuula Närhinen (taiteilija, Kuva, Taideyliopisto)

Symposiumin organisoi Tuija Kokkonen, jonka väitöstutkimus ”Esityksen mahdollinen luonto. Suhde ei-inhimilliseen esitystapahtumassa keston ja potentiaalisuuden näkökulmasta” ja siihen kuuluva esityssarja Muistioita ajasta – esityksiä ei-ihmisten kanssa ja ei-ihmisille (v. 2006 -) tarkastelee symposiumin teemoja.Integration genom kultur 6.5.2013, Svenska Teatern

Svenska teatern har i samarbete med Luckan Integration skapat ett projekt med syftet att ge förutsättningar för olika etniska minoriteter att inkluderas i det finlandssvenska kulturlivet och scenkonsten.

Välkommen på seminariet
INTEGRATION GENOM KULTUR
Måndagen den 6.5 kl. 10-14 på Svenska Teatern, AMOS-scenen

På seminariet talar utvecklingsminister Heidi Hautala, utbildningsombudsman Veronica Granö-Suomalainen, fullmäktigeledamot Nasima Razmyar och projektchef Rita Paqvalen. Deltagare i KIWA och FIKA-mentorprojektet, Henrik Lax och Polina Poletaeva berättar om sina erfarenheter av verksamheten. Seminariet avslutas med en paneldebatt.
Anmälningar senast 25.4 till http://fika.luckan.fi/anmalan. Mera information ger Jenny Asplund, jenny.asplund(at)luckan.fi, 050 564 6096
OBS! Begränsat antal platser


HAKUJA


Taiteen ja kulttuurin kehittämishankkeet kunnissa ja alueilla

Hakuaika päättyy 20.5. 2013

Avustuksella tuetaan taiteen ja kulttuurin kehittämishankkeita kunnissa ja alueilla.
Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategian (2009) mukaan vuoteen 2020 mennessä kulttuuria koskevat asiat ovat tulleet osaksi alueellista ja muuta yhteiskunnan kehittämistä, kulttuuripalvelut ovat tasa-arvoisesti kaikkien saatavissa ja saavutettavissa, taidelaitosten kehittämistoiminta on aktiivista, eri väestöryhmien osallisuus ja harrastusmahdollisuudet toteutuvat ja kansalaiset osallistuvat aktiivisesti kulttuurielämään.

Näitä tavoitteita edistääkseen opetus- ja kulttuuriministeriö julistaa haettavaksi valtionavustukset taiteen ja kulttuurin kehittämishankkeisiin kunnissa ja alueilla. Hankkeiden tavoitteena on edistää taide- ja kulttuuripalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta ja poistaa niihin osallistumiseen liittyviä alueellisia, sosiaalisia ja taloudellisia esteitä. Rahoitettavien hankkeiden tulee kohdistua uusiin tapoihin järjestää ja tuottaa taide- ja kulttuuripalveluja ja kulttuuritoimintaa sekä lisätä ihmisten osallisuutta kulttuuriin.

Haku kohdistuu seuraaviin teemoihin:

● Hankkeet, joilla parannetaan asukkaiden mahdollisuutta osallistua taide- ja kulttuuripalveluiden sekä -toimintojen suunnitteluun, toteuttamiseen ja käyttämiseen esimerkiksi alueellisesta, ja asukkaiden taloudellisesta tai sosiaalisesta näkökulmasta.

● Hankkeet, joilla kehitetään seudullisia, alueellisia, poikkihallinnollisia tai muita yhteistyöratkaisuja taide- ja kulttuuripalveluiden tuottamiseen ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen.

Valtionavustuksen hakijoina voivat olla kunnat, alueelliset toimijat, tutkijayhteisöt ja muut yhteisöt, kuten esimerkiksi kansalaisjärjestöt tai yksityiset toimijat sekä muut kuntien kulttuuritoimintaa kehittävät toimijat.
 
Hankkeiden arvioinnissa ja avustuspäätöksiä tehtäessä painotetaan hankkeiden mahdollisuutta muodostua vakiintuneeksi käytännöksi hankekauden jälkeen sekä kykyä tuottaa ns. hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja, joita voidaan soveltaa myös muiden kuntien tai toimijoiden toiminnassa tai muilla alueilla.

Lisäksi painotetaan hankkeiden innovatiivisuutta, käyttäjälähtöisyyttä sekä eri hallinnonalojen ja toimijoiden yhteistyötä. Hankkeissa mukana olevien tahojen tulee osoittaa sitoutumisensa hankkeiden toteuttamiseen, esimerkiksi taloudellisesti omarahoitusosuudella.

Valtionavustuksista päätettäessä otetaan huomioon rahoitettavien hankkeiden ja samoja kulttuuripoliittisia tavoitteita edistävän Kuntien kulttuuritoiminnan kehittämishankkeen (KUULTO-hanke) rahoittamien pilottihankkeiden sekä vuonna 2012 kunta- ja aluehallinnon määrärahasta rahoitettujen hankkeiden täydentävyys toistensa kanssa. Lisätietoja KUULTO-hankkeesta: www.jyu.fi/kuulto

Lue lisää ja katso hakuohjeet täältä

Lisätietoja
Kirsi Kaunisharju puh. 0295 3 30144, sähköposti: etunimi.sukunimi@minedu.fi


Performers wanted for Instant Acts against violence and racism 2013 in Berlin (Germany) Sept 7 - Nov 8

Interkunst e.V. (Berlin) is looking for young performing artists from all corners of the world for their upcoming theatre and music tour "INSTANT ACTS against violence and racism". We are looking for both, individuals and groups of 2 max 3 persons (age between 17 and 30), who are active in theatre, dance, music, circus (no aerial acts), x-sport etc. Travel, board, lodging and a salary are provided for every artist.

The project takes place in Germany and lasts from September 7th until November 8th 2013.

Invited artists are requested to bring pre-prepared short performances for the project (max 10 min), based on their personal experiences and ideas concerning the subject matter (against violence and racism). During the short rehearsal process prior to the tour, we will work together as a group to create original pieces as well. With the help of an artistic director, all the elements will then be brought together to create one professional touring show (75 min). Once on tour the artists will lead theatre, dance. music (etc.) workshops for local youth.

Please send your application latest until May 31st 2013 by email:instantacts(at)gmail.com

For more information here.


The Russian Theatre Union launches an open call for travel grants

The Russian Theatre Union is launching the open call for travel grants. A flexible travel grant scheme is dedicated to advance cross-border projects between Russia and Europe. Established for performing arts professionals the Scheme is a flexible tool to fund individual travel: festivals, showcases, conferences, workshops attendance, and research trips.

The travel grant Scheme potentially covers airfare and accommodation in the country of destination. Grantees travelling to Russia could only have their accommodation covered unless they work with a Russian partner. In the latter case, the funding options will be more flexible, and funds will be disbursed to the Russian partner organization directly.

The current round of applications deadline: May 31st.
The travel dates: July 1st – December 31st, 2013.

If you consider applying, please fill in the application form online.

For further questions please email sasha(at)stdrf.ru or id(at)stdrf.ru


Residency opportunity for playwrighters and performers at the apartment theatre Iorgean (Bucharest, Romania)

Between the 10th of July and the 10th of august 2013, one artist will have the opportunity to live and create in a communist block, in the apartment that hosted in the last 3 years performances and experimental theatre.

This international residence is open for the playwrighters and performers which have a project suited to be staged in this domestic space.

lorgean theatre offers the amount of 770 euros (which covers the travel costs also), a Bucharest map and some friendly neighbours.

Deadline: 10 May.

To apply, please send to lorgeantheatre(at)gmail.com:
*your CV
*a letter of intent (maximum 1 page, don't write much)
*the presentation of the project you want to realise in this residency (maximum 1 page also)

http://lorgeantheatre.wordpress.com/

KOULUTUSTA JA TYÖPAJOJA


Avoimia siirtymiä ja Höyhentämö tarjoavat: Everyday Shakes -yleisötyöpaja 4.-5.5.2013

Everyday Shakes -työpaja herkistää kuuloaistimme kuulemaan ja tuntoaistimme tuntemaan, miten arkipäivässä kuultavat äänet vaikuttavat ja tuntuvat kehossamme. Työpajan harjoitteissa äänten ja kehon välistä yhteyttä lähestytään monenlaisista lähtökohdista. Näin osallistujalle syntyy kokonaisvaltaisempi käsitys siitä, mitä äänten kuuleminen oikeastaan onkaan.

Työpaja on kaikille avoin eikä vaadi aiempaa kokemusta äänen tai kehollisuuden kanssa työskentelystä. Äänitekniikkaa tullaan käyttämään ohjatusti joissain työpajan harjoitteista, mutta siitäkään ei tarvitse olla aiempaa kokemusta.

Missä: Höyhentämö, Korkeavuorenkatu 17, Helsinki
Milloin: la 4.5. ja su 5.5. klo 11−17
Osallistumismaksu: 40 €
Ilmoittautumiset ja lisätietoja: info(at)hoyhentamo.fi / 045 671 1047

Työpajan tarkempi ohjelma ilmoitetaan osallistujille ilmoittautumisen yhteydessä!

Osallistujat nauhoittavat työpajan aikana ääniä, jotka kootaan avoimelle palvelimelle. Kaikilla työpajaan osallistuneilla on käyttöoikeus palvelimen materiaaleihin. Työpajan aikana nauhoitettuja ja jalostettuja löydöksiä voidaan sovitusti hyödyntää Everyday Shakes -esityksessä.

Työpaja Facebookissa: www.facebook.com/events/446673865410132

Everyday Shakes on Avoimia siirtymiä -ohjelman ensimmäinen esitys, joka saa ensi-iltansa Höyhentämössä 30.10.2013. Lisätietoja projektista Höyhentämön verkkosivuilla ja työryhmän blogissa.