05.05.2014

TINFO-tiedote 17 / 29.4.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


SUOMI – TEATTERIPARATIISI HEIDELBERGISSA

Heidelberger Stückemarkt oli onnenkantamoinen ja täysosuma. Katsojia tuvantäydelliset. Suomalaiset tekijät ja teokset uivat saksalaisten sydämiin. Uhuu, kohta alan itkeä onnesta ja ilosta. Suomalaisviikonloppua siivitti avoimuus, hyväntuulisuus, ihailu esiintyjien ammattimaista taituruutta, häpeämättömyyttä ja tyylilajien hallintaa kohtaan. Täyskäsi. ”Olen saanut uutta uskoa näyttelemiseen”, kuiskasi suomalaisesitykset katsonut saksalaisnäyttelijä Jukka-Pekka Pajusen korvaan. ”Tuota jänistä minäkin voisin rakastaa”, totesi Ryhmiksen Jäniksen vuoden keskustelussa eräs katsoja. Aplodit eivät ota loppuakseen Jäniksen vuoden jälkeen. Aplodimyrsky myös muille esityksille. Juha Valkeapään ja Taito Hoffrénin matkassa joulupukkina on Heidelberg Theaterin ja festarin johtaja Holger Schultze ja osallistujat tapailevat joululaulua pukille. Pipsa Longan näytelmän Lauluja harmaan meren laidalta, Emilia Pöyhösen kuka tahansa meistä -näytelmän ja Juha Jokelan Patriarkan lukuteatteritapahtumassa väkeä sali täynnä, intensiivinen tunnelma, kysymyksiä, kuuntelua.

Tässä lyhytkritiikkiä. Ja radio-ohjelma otsikolla Theaterparadies Finnland. Ohjelmassa hehkutetaan suomalaisia teatterintekijöitä: Uskomaton luovuus! Hämmästyttävä ainutlaatuisuus!

Festivaalin järjestämillä yhteisillä aterioilla ja illan juhlissa alkoivat jo muhia jatkosuunnitelmat, mahdolliset yhteiset hankkeet. Näin se menee. Ja nyt sitten odotetaan, kuka näytelmäkirjailijoistamme saa kansainvälisen kirjailijan palkinnon. Sen tiedämme ensi sunnuntaina!


KULTTUURIPOLITIIKAN ZOMBIT

Säveltäjä Kalevi Ahon puhe Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston vuosijuhlassa tarjoaa kättä pidempää meille kaikille kulttuurin ja taiteen puolustajille. Ahon vauhdinantajana on Queenslandin yliopiston taloustieteen professorin John Quigginin teos Zombitalous. Zombitalous tarkoittaa markkinaliberalismin ajatusvääristymiä, jotka toistuvasti nousevat kuolleista ja jatkavat elämäänsä, vaikka ne on osoitettu virheellisiksi. Nämä samat zombiperiaatteet toimivat myös kulttuuripolitiikassa.

Kalevi Aho: ”Kulttuuripolitiikassakin nähdäkseni jatkuva vyönkiristys on pitemmän päälle tuhoisa vaihtoehto. Sen sijaan että valtio haluaa kolmen seuraavan vuoden aikana vähentää kulttuurimäärärahoista 15 miljoonaa, kulttuurimäärärahat pitäisi vähintäänkin yrittää pitää entisellään tai jopa nostaa. Nimittäin juuri yhteiskunnallisina kriisikausina kulttuurin merkitys erityisesti korostuu – juuri silloin kansalaiset haluavat erityisesti hakeutua näiden palvelujen ääreen saadakseen vastapainoa ahdistavaan arkeen ja tyydyttääkseen taiteen ja sivistyksen nälkäänsä. (…) Tällä hetkellä kehitys kulkee kaikkialla päinvastaiseen suuntaan. Jos 15 miljoonan kulttuurileikkaukset toteutetaan Suomessa suunnitellusti samaan aikaan kuin veikkausvoittovaroista osoitetaan kulttuurille runsaasti entistä vähemmän, seuraukset alkavat olla jo varsin dramaattisia. (…) Kulttuuri antaa ihmiselle suuria elämyksiä, panee ajattelemaan, sivistää, parantaa, pidentää ikää, kehittää nuoria ja kaiken lisäksi kohottaa paikkakunnan imagoa ja tuottaa runsaasti taloudellisesti. En näe järjen hiventä siinä, että juuri siitä ollaan niin dramaattisesti säästämässä. Mielestäni sen sijaan pysyvä sijoitus kulttuuriin antaisi valtiolle ja kunnille sellaisen tasaisesti jatkuvan erittäin suuren hyötysuhteen, jota mitkään kvartaalitalouden heilahtelut eivät voi horjuttaa.”


MIKÄ MÄTTÄÄ MITTAREISSA?

Cuporen tutkija Sari Karttusen kolumni ”Mikä mättää mittareissa?” Kulttuurintutkimuksen seura ry:n verkkosivuilta kannattaa lukea. Vaikka kulttuuriministerikin on jo ehtinyt vaihtua ja vaikka opetus- ja kulttuuriministeriön kaavailemiin tuloksellisuusmittariston kehittelyyn saatiin aikalisä, ei kenenkään pidä lösähtää, vaan jatkaa mittariston kriittistä pohdintaa. Juuri ei-asianosaisten, kentän ulkopuolisten tutkijoiden asiantuntevia näkökulmia ja lisätutkimusta tässä tarvitaan. Kriittisiä kommentteja ei pidä sivuuttaa ajatuksella, että mittariston kritisoijilla on vain oma lehmä ojassa. Karttunen tuo esiin ajatuksen strategisesti suunnatusta laatupalkinnosta. 


LUVASSA HYVÄ TULEVAISUUS SUOMALAISELLE NÄYTELMÄLLE JA TEATTERILLE

Viime viikolla iloitsin Teatterikorkeakoulun, Nätyn ja Aalto-yliopiston kanditöistä ja uumoilin ilon jatkuvan Nätyssä Antti Lehtisen Mykkänäytelmällä (ohjaus Antti Haikkala, lavastus- ja pukusuunnittelija Tinja Salmi, valosuunnittelu Eero Erkamo, äänisuunnittelu Eero Auvinen, videosuunnittelu Anton Verho). Ja niin tapahtui. Miten monta tasoa tässä tekstissä ja esityksessä onkaan! Arjen peruskauraa perheen kriisistä (kipuileva mykkä Hilja-tyttö, yksinhuoltajaäiti, kadonnut isä), ja sitten moninaiset fantasiatasot: Hiljan pelastukseksi tulevat Buster Keatonin Kenraali-mykkäfilmistä ulos astuvat sankarit, Hiljan painajaiset ja Hiljan arjen todellisuudesta nousevat kuvitelmat. Teksti ja esityksen muut osatekijät samoilevat suvereenin tarkasti näillä kaikilla tasoilla. Enkä unohda näyttelijöitä! Vuhuu! Meillä on Ella Mettäsessä La Stradan Gelsomina (Giulietta Masina). Hilja on yhdistelmä Peltirummun Oskaria ja Gelsominaa.
   
Esitys toimii myös aistien herkistäjänä ääneen, äänen assosiaatioihin, äänisuunnitteluun ylipäätään – itse asiassa esityksen ja näyttelijäntyön olemukseen. Millä tavoin puhuu ja kuuluu se, mikä on olemukseltaan mykkää?
   
Minulta jäi harmittavasti yksi neljästä kotimaisesta nykynäytelmästä näkemättä! Anteeksi!


TINFON ILMOITUKSIA


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 6.5.2014, aineistopäivä maanantai 5.5.


Seuraava ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 6.5.2014. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi maanantaihin 5.5. mennessä.

www.tinfo.fi/se


TINFOn toimiston aukioloajat vappuna


Toimisto suljetaan vappuaattona 30.4. klo 13.00. Avaamme vapun jälkeen maanantaina 5.5.

TINFO toivottaa kaikille oikein hyvää vappua!


UUTISIA


Heidelbergin Stückemarktin näytelmäkirjailijapalkinto jaetaan su 4.5.2014


Kolme suomalaista näytelmää, jotka nähtiin Heidelbergin Stückemarktissa viime lauantaina lukuteatteriesityksinä, ovat ehdolla ulkomaisen näytelmäkirjailijan palkinnon saajaksi. Festivaalin koolle kutsuma raati valitsee 5000 euron palkinnon saajaksi jonkun kolmesta: Pipsa Longan (Lauluja harmaan meren laidalta), Emilia Pöyhösen (kuka tahansa meistä, dokumentti) tai Juha Jokelan (Partiarkka).

Lisää Heidelbergin Stückemarktin tunnelmia Hanna Helavuoren työpäiväkirjamerkinnöissä ja Finnland Gastland -ohjelmistosta viime viikon TINFO-tiedotteessa.


Mustan ja Valkoisen Teatterin ja Kemerovon alueen draamateatterin yhteistyöprojekti ensi-illassa 29.4.2014


Suomalaisen Mustan ja Valkoisen Teatterin ja siperialaisen Kemerovon alueen draamateatterin yhteistyöprojekti tulee ensi-iltaan tänään 29.4.2014 klo 18.30. Kemerovon ensi-illassa nähdään Gogolin näytelmä "Naimapuuhat" ja samalla vietetään teatterin pitkäaikaisen näyttelijän Evgeni Shokinin 70-vuotisjuhlaa. Gogolin komedian ohjaa Mustan ja Valkoisen Teatterin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan. Projekti on osa Suomen ja Kuzbassin välistä kansainvälistä teatteriprojektia.

Kamran Shahmardanille tämä on jo kolmas ohjaustyö Kemerovon draamateatterissa. Aikaisemmin hän on ohjannut näytelmät "Beckett" (tammikuu 2013) ja Dostojevskin "Muistelmia kuolleesta talosta" (marraskuu 2013). Shahmardanin viimeisin ohjaus Suomessa on "Mielenpuolen päiväkirja" Lappeenrannan kaupunginteatterissa maaliskuussa 2014.

Lisätietoja:
Katri Lätt
katri.latt(at)gmail.com


Uusi TINFO-hallitus valittu


Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) vuosikokous on valinnut TINFO-hallituksen puheenjohtajaksi teatterinjohtaja Maarit Pyökärin ja yhdeksän hallituksen jäsentä kaksivuotiskaudeksi 2014-2016. Uusia nyt valittuja hallituksen jäseniä ovat näyttelijäntyön lehtori Mikko Kanninen Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikössä, toiminnanjohtaja Merja Laaksovirta Suomen harrastajateatteriliitossa ja näyttelijä ja Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti.

TINFO-hallitus 2014-2016 (ensi vuonna erovuorossa olevat merkitty ”e”)

Teatterinjohtaja Maarit Pyökäri, pj.
Taiteellinen johtaja Dan Henriksson
Lavastaja Reija Hirvikoski (e)
Teatteriohjaaja Aune Kallinen
Lehtori Mikko Kanninen 
Toiminnanjohtaja Maria Kuukorento
Toiminnanjohtaja Merja Laaksovirta (e)  
Näytelmäkirjailija Satu Rasila (e)
Näyttelijä Helena Ryti (e)
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi

Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, 09 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Suomen Teatterit ry:n vuosikokous valitsi järjestön puheenjohtajaksi kaupunkineuvos Lasse Eskosen


Suomen Teatterit ry:n vuosikokous pidettiin Savonlinnan Teatterissa Savonlinnassa 23.-24.4.2014. Vuosikokous valitsi järjestön hallituksen puheenjohtajaksi kaksivuotiskaudelle kaupunkineuvos Lasse Eskosen. Eskonen on toiminut järjestön puheenjohtajana vuodesta 2008 alkaen.
 
Hallituksen uusiksi jäseniksi nousivat kaksivuotiskaudeksi Rovaniemeltä Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi ja Rovaniemen Teatterin johtaja Juha Vuorinen. Lisäksi hallitukseen valittiin uudestaan Tampereen Työväen Teatterin taiteellinen johtaja Maarit Pyökäri sekä Helsingin Kaupunginteatterin hallituksen varapuheenjohtaja ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.
 
Hallituksessa jatkavat lisäksi Kuopion kaupungin hallituksen varapuheenjohtaja Leila Savolainen, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki ja Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen varapuheenjohtaja Esa Perttu, Rauman kaupunginteatterin talousjohtaja Harri Natunen ja Svenska Teaternin johtaja Johan Storgård.
 
Suomen Teatterit ry on ammattiteattereiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, jonka jäseninä on 50 ammattiteatteria ympäri Suomea. Jäseniä ovat mm. kaupunginteatterit, Suomen Kansallisteatteri sekä pieniä ammattiteattereita, lastenteattereita ja tanssiteattereita.

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry
Puh. 09 2511 2151 / 040 153 1415
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


Aila Paloniemi Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajaksi


Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajaksi on 24.4.2014 valittu Aila Paloniemi, keskustalainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Jyväskylästä. Ammatiltaan Paloniemi on toimittaja, ja sitä ennen lastentarhanopettaja. Hänellä on kaksi lasta. Paloniemi seuraa tehtävässä ohjaaja Kari Rentolaa. Paloniemi toimii mm. Finnfundin (Teollisen yhteistyön rahasto) hallintoneuvostossa.

"Luovuus, taito- ja taideaineet sekä kulttuurin merkitys yhteiskunnan strategisena voimavarana ansaitsevat Paloniemen mukaan entistä enemmän huomiota. Työ kulttuurin eteen jatkuu monipuolisesti. Paloniemi on iloinen ponnistuksista, jotka johtivat siihen, että Terveyden edistämisen politiikkaohjelman yhdeksi hankkeeksi nostettiin Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia –ehdotus toimintaohjelmaksi 2010-2014. Vihdoin voimme toivoa, että taidetta ja kulttuuria aletaan entistä enemmän viedä yli hallintorajojen kaikkialle sinnekin, mistä se on tähän saakka puuttunut, vanhainkoteihin, työttömille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja niin edelleen", Paloniemi toteaa.

Paloniemi on kahden valtakunnallisen järjestön, Perhehoitoliiton ja Sylvan puheenjohtaja. Hän on myös Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n puheenjohtaja, Opetushallituksen johtokunnan jäsen, Kansallisgallerian valtuuskunnan jäsen sekä Keskustan työelämä- ja tasa-arvotyöryhmän puheenjohtaja.

Lisätietoja:

Anne Palm
Tiedottaja
Suomen Harrastajateatteriliitto
anne.palm(at)shtl.fi
010 2816062
www.shtl.fi


Suomen Teatterit ry: Ammattiteatteri on tärkeä kulttuurialan työllistäjä ja henkisen pääoman tuottaja


Suomen Teatterit ry:n vuosikokouksessa Savonlinnassa käytiin vilkasta keskustelua ammattiteatterin rahoituksen tulevaisuudesta. Kaksipäiväisen kokouksen yleisöseminaarissa pidettiin hyvin tervetulleena uutisena sitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö ei aio toistaiseksi tuoda taidelaitosten valtionosuusrahoitukseen uutta kannustavuuselementtiä, johon ei olisi ollut tällä hallituskaudella ollut mahdollisuutta ohjata minkäänlaista lisärahoitusta.

Järjestö esittääkin, että tässä vaikeassa taloussuhdanteessa tärkeintä on ensisijaisesti turvata alan riittävä perusrahoitus. Taidekentässä tärkeän työllistävän vaikutuksen lisäksi esittävä taide tuo ihmisten elämään arvokasta henkistä pääomaa, jonka yhteiskunta ostaa taidelaitoksilta suhteellisesti hyvin matalin kustannuksin.

Kiihtyvällä vauhdilla digitalisoituvana aikana erilaisten luovien sisältöjen tuotanto näyttelee yhä tärkeämpää osaa kokonaistalouden kehityksessä, ja luova talous mainitaankin yhä useammin yhtenä tulevaisuuden Suomen tärkeimmistä kilpailuvalteista.

Luova talous ei kuitenkaan kehity ilman luovia tekijöitä. Taiteen laajassa kentässä teatteriala on jo pitkään ollut ja tulee myös tulevaisuudessa olemaan kotimaisen kulttuurikentän monipuolisimpia ja merkittävimpiä työllistäjiä. Ammattiteatteri on elinvoimainen ja maantieteellisesti kattava työvoimavaltainen taideala, joka hyvin kohtuullisin kustannuksin työllistää huomattavaa määrää kulttuurialoilla työskentelevästä kokonaistyövoimasta. Ammattiteatteriin tekevät työtä monipuolisesti näyttelijät, kirjoittajat, säveltäjät, ohjaajat, tanssijat, muusikot ja lukuisat taiteelliset suunnittelijat sekä laaja-alainen joukko hallinnon ja useiden teknisten alojen ammattilaisia.

Ammattiteatteri tarvitsee riittävän perusrahoituksen pystyäkseen täyttämään tärkeän tehtävänsä merkittävänä ja koko maan kattavana kulttuuripalvelujen toimittajana ja monialaisen henkilökuntansa työllistäjänä. Tästä syystä Suomen Teatterit ry esittää, että suunniteltaessa mahdollisia valtiontalouden sopeuttamistoimenpiteitä pyrittäisiin kaikissa tilanteissa varmistamaan ammattitaiteen kentän riittävä perusrahoitus.

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry
Puh. 09 2511 2151 / 040 153 1415
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


Taike: Näytelmäkirjallisuuden kantaesitystukea 69 näytelmäkirjailijalle


Valtion näyttämötaidetoimikunta on jakanut 199 000 euroa näytelmäkirjallisuuden kantaesitystukeen vuodelle 2014.

Kantaesitystukea myönnettiin ammattiteattereissa vuoden 2013 aikana kantaesitettyjen näytelmien perusteella. Hakemuksia saapui 96. Kantaesitystukea sai 69 hakijaa tai työryhmää.

Näyttämötaidetoimikunta jakaa kantaesitystukea laadukkaan kotimaisen näytelmäkirjallisuuden edistämiseen. Esityksen laadun ja laajuuden sekä näytelmäkirjailijan oman työn osuuden perusteella tuki jaetaan joko kokonaisena tai puolitettuna.

Eniten kantaesitystukea saivat Gunilla Hemming, Kati Kaartinen ja Okko Leo, kukin 6 800 euroa.

Lista kaikista tuen saajista

Lisätietoja:
Ansa Aarnio, erityisasiantuntija, ansa.aarnio(at)minedu.fi, p. 0295 330 701


OKM: Valtakunnallisille taide- ja kulttuuritapahtumille avustuksia lähes viisi miljoonaa


Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on jakanut yli 4,9 miljoonaa euroa valtakunnallisille taide- ja kulttuuritapahtumille. Tukea myönnettiin 172 tapahtuman järjestämiseen. Vuonna 2014 jaettava määräraha on noin kolme prosenttia edellistä vuotta pienempi johtuen veikkausvoittovaroihin kohdistuneesta leikkauksesta. Suurimmat avustuksen saajat ovat Savonlinnan Oopperajuhlat, Tampereen Teatterikesä, Helsingin juhlaviikot, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuopio Tanssii ja Soi, Kaustinen Folk Music Festival ja Pori Jazz Festival.

-Tavoitteena on, että kulttuuri olisi kaikkien kansalaisten tavoitettavissa. Erityistä huomiota on kiinnitetty lasten ja nuorten tapahtumiin, kansalaisten kulttuurisen osallisuuden parantamiseen ja siihen, että taiteellisesti merkittäviä tapahtumia olisi eri puolella Suomea, ministeri Viitanen toteaa.

Ministeriö uudisti taide- ja kulttuuritapahtumien valtionavustusten myöntökriteerit vuonna 2012. Jatkossa pyritään kehittämään uusia seurannan menetelmiä, joiden avulla voidaan arvioida valtionavustuspolitiikan vaikuttavuutta.

-Avustusta saavien tapahtumien joukko on moninainen. Tapahtumilta odotetaan monentyyppisiä hyötyjä kansalaisten hyvinvoinnista aluetalouden vahvistumiseen, joten on tärkeää arvioida tämän perinteikkään kulttuuripoliittisen avustusmuodon merkitystä ja vaikutuksia myös pitkällä aikavälillä, jatkaa ministeri Viitanen.

Taide- ja kulttuuritapahtumien avustukset myönnetään taiteen edistämiseen osoitetuista veikkausvoittovaroista. Ministeriö teki avustuspäätökset kuultuaan Taiteen edistämiskeskusta ja valtion taidetoimikuntia.

Myönnetyt avustukset 2014 (pdf)

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Anne Mattero (OKM); puh. 02953 30206
yksikön päällikkö Marjo Mäenpää (OKM); puh. 02953 30384


Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali ja Pieni sirkusfestivaali yhdistävät voimansa


Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali ja Pieni Sirkusfestivaali yhdistävät voimansa. Pieni Sirkusfestivaali tuottaa osan Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin ohjelmistosta. Tapahtumat täydentävät hyvin toisiaan koska ohjelmisto kulkee hyvin samoilla ohjelmarajapinnoilla. Myös taloudellisesti festivaalien yhteistyö on järkevää. Saatujen ulkopuolisten apurahojen määrät pienenivät molemmilla tapahtumilla tänä vuonna joten yhteistyöllä pystytään karsimaan päällekkäisiä kuluja ja tarjoamaan yleisölle uniikkeja elämyksiä niin teatterin kuin sirkuksenkin tiimoilta.

Esitysten liput ovat myynnissä nyt Lippupalvelun myyntipisteissä. Myynnissä ovat nyt kaikkien päivien pääesitykset uusiseelantilaisen Jen McArthurin Echolalia, V.H.S.n Mortimer ja Pinta, ranskalaisen tanssiteatteri Vendetta Mathea & Co:n baletti Homme | Animal ja japanilaisen Chiten teatterin Coriolanus sekä Kamran Shahmardanin ohjaama Mielipuolen päiväkirja.
Luvassa on niin draamaa, fyysistä teatteria, balettia ja klovneriaa kuin taidokasta akrobatiaakin. Suurin osa esityksistä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Kaikki festivaalin esitykset on valinnut festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan.

Lisätietoja ja ohjelma oheisesta liitteestä (PDF) sekä:

Mustan ja Valkoisen Teatteri
mustanjavalkoisenteatteri(at)gmail.com
puh. 046 8865 740
blackandwhitetheatre.net


Nuori näyttämö -hankkeen ryhmävalinnat tehty


Valtakunnallisen Nuori näyttämö -hankkeen ryhmävalinnat on tehty. Hankkeeseen on valittu mukaan yhteensä 28 nuorten ryhmää kuuden ammattiteatterin alueelta. Hanketta varten kirjoitetut uudet näytelmät, Anna Krogeruksen Kaarna, Tuomas Timosen Keltainen pallo, eli suomalainen yksinäisyys, Ari-Pekka Lahden Senga sengana, ja Tove Appelgrenin Zoo, tulevat saamaan kantaesityksensä kuuden festivaalin ketjussa keväällä 2015. Kevään päätteeksi vietetään valtakunnallinen festivaali, jonne tulevat valituiksi paikallisten festivaalien kiintoisimmat tulkinnat. 

Valtakunnalliseen hankkeeseen mukaan valitut ryhmät ovat erityyppisiä kokoonpanoltaan sekä kokemukseltaan ja edustavat hyvin koko Suomen alueella 13–19-vuotiaille tarjolla olevaa taiteen perusopetusta sekä koulujen ilmaisutaidon opetuksen monipuolisuutta ja eri tavoin toimivia harrastajateattereita.

Yhteistyö ammattiteattereiden, eli Helsingin, Jyväskylän, Kajaanin, Lappeenrannan kaupunginteattereiden, Rovaniemen teatterin – Lapin alueteatterin ja Åbo Svenska Teaterin kanssa käynnistyy kaksipäiväisellä koulutusviikonlopulla elokuussa, jolloin kaikki ohjaajat kootaan Helsinkiin kehittämään omannäköistään tulkintaa. Kajaanin aluehankkeessa mukana olevia ryhmiä tukee myös kaupunginteatterin kummiammattilaiset, jotka ovat näyttelijä Anne Ballini, näyttelijä Kari Suhonen sekä alueteatterituottaja Sanna Heikkinen.

Hanke tulee kokoamaan lähes neljäsataa nuorta taiteentekijää synnyttämään uudenlaista ja monimuotoista yhteistyötä nuorten ja ammattilaisten välille.

Hankkeen pääorganisaattori on Työväen Näyttämöiden Liitto r.y.

Katso kaikki hankkeeseen valitut ryhmät täältä.

Lisätiedot hankkeen sivustoilta www.nuorinayttamo.info.


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Cirko-festivaali 8.–18.5.2014


Rosoista ja raikasta nykysirkusta esittelevä Cirko-festivaali täyttää Helsingin 8.–18.5.2014. Ohjelmassa on kansainvälisiä vierailuja ja kotimaisia kantaesityksiä: ilma-akrobatiaa talvipuutarhassa, tanssia ja tasapainoilua sekä musiikkia kamariorkesterille ja jonglöörille.

Cirko-festivaalin järjestää Suvilahdessa toimiva Uuden sirkuksen keskus Cirko. Festivaaliesitykset levittäytyvät Suvilahden sirkustalosta ympäri Helsinkiä ja myös Espooseen. Vuoden 2014 tapahtumapaikat ovat Cirko, Musiikkitalo, Suomen Kansallisteatteri, Lavaklubi, Stoa, Kiasma-teatteri, Talvipuutarha, Mikael-sali ja Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali. Cirko-festivaali on Pohjoismaiden suurin, kansainvälisestikin arvostettu, vuosittain järjestettävä nykysirkusfestivaali, joka järjestetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Teatterin ystäville ohjelmistosta nousee erityisesti espanjalaisen Escarlata Circuksen esitys Pugilatus. Taistelukehään astuu kaksi hurmaavaa elämäntaiteilijaa, jotka etsivät oman kohtalonsa alkuperää. Teos antaa oppitunnin siitä miten toisia siedetään, miten rakastutaan hullujen lailla – ja miten eletään yhdessä. Ravisteleva, mutta empaattinen kokonaisuus antaa vihiä siitä, miksi kaurismäkeläinen rujo huumori puree eteläisessäkin Euroopassa. Escarlata Circuksen näytökset nähdään torstaina 15.5.2014 klo 18:00 ja perjantaina 16.5.2014 klo 20:00 Cirkon tiloissa Suvilahdessa.

Festivaalin liput ovat myynnissä Lippupalvelussa. Katso koko festivaalin ohjelma osoitteesta www.cirko.fi.

Lisätiedot:
Laura Mähönen
Tiedottaja
+358 45 316 3814
laura.mahonen(at)cirko.fi


Tanssi kiertää 2014 -hankkeen festivaalit toukokuussa Jyväskylässä ja Seinäjoella


Suomen Teatterit ry ja sen tanssiteatterineuvottelukunta ovat olleet mukana valmistelemassa ja tukemassa Tanssin talo ry:n Tanssi kiertää 2014 -hanketta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa tanssin vetovoimaisuutta Suomessa, edistää tanssiryhmien vakituista kiertuetoimintaa ja tukea alueellisia tanssitoimijoita. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta.

Hankkeen myötä järjestetään keväällä 2014 Jyväskylän kaupunginteatterissa Alwar Urban –tanssifestivaali 22.-24.5. ja Seinäjoen kaupunginteattereissa Tanssin aalto -festivaali 22.-23.5. Kummatkin festivaalit järjestetään yhteistyössä Tanssin talo ry:n, paikallisten aluekeskusten sekä muiden alueiden tanssitoimijoiden kanssa.

Tapahtumien ohjelmassa on paikkakuntakohtaisesti esimerkiksi seminaareja, paneelikeskusteluja, työpajoja, tanssijamit ja open stage. Lisäksi alueen tanssitoimijat pääsevät esittelemään toimintaansa yleisölle tapahtumamessuilla. Vierailuteoksena festivaaleilla nähdään Kinetic Orchestran Wolfpack (kor. Jarkko Mandelin) ja Jyväskylässä lisäksi Joona Halosen Straight. Lisäksi festivaalien aikana nähdään paikallisten ryhmien esityksiä.

Lisätietoja tapahtumista:
Alwar Urban –tanssifestivaali, Jyväskylä

Tanssin aalto –festivaali, Seinäjoki

Tanssin aalto ohjelma (PDF)

Tanssin aalto tanssimessut (PDF)

Lisätietoja hankkeesta:
Tanssin Talo ry
Projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki
p. 044 5131069
hanna-mari.peltomaki(at)tanssintalo.fi


Nordic Performance Arts Days 9–21 June, Denmark


The Nordic Performing Arts Days is a unique chance to see, experience, learn and meet new colleagues from all over the world – and as a special treat the world in this case includes a guest performance from North Korea. The days will be formed as a caravan of performing artists that will be traveling through the four biggest Danish cities: From Aalborg via Aarhus and Odense to Copenhagen. Both streets and theater spaces will be lighten up with performances, workshops, parties including a visiting program for international presenters and much more. The perspective on the performing arts is different in each city where the caravan stops – in Aalborg the focus in on new collective creation processes, in Aarhus on dance and performance and new work formats, in Odense on performing arts for young audiences and in Copenhagen on dramatic art.

More information and programme (PDF)

www.nordicperformanceartsdays.dk


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Lisää apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja

Apurahoja jakavia tahoja TINFO-verkkosivuilla (Apurahoja ja avustuksia).


Jenny ja Antti Wihurin rahasto, hakuaika 27.4.–31.5.2014


Jenny ja Antti Wihurin rahasto on merenkulkuneuvos Antti Wihurin ja hänen puolisonsa Jenny Wihurin vuonna 1942 perustama yleishyödyllinen kulttuurisäätiö, joka vuosittain jakaa apurahoja suomalaisen henkisen ja taloudellisen viljelyn edistämiseen. Kohdealoina ovat kulttuurin eri alat.

Rahasto on 71 vuoden aikana jakanut tieteen, taiteen ja muun yhteiskunnallisen toiminnan edistämiseen palkintoja ja apurahoja kaikkiaan noin 249 miljoonaa euroa nykyrahassa.

Vuonna 2013 jakosumma oli 10,5 miljoonaa euroa.

Tarkemmat tiedot, mm. hakuohjeet ja -lomakkeet: www.wihurinrahasto.fi/apurahat 


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Yhteisötanssifestivaali 2014 etsii teoksia, hakuaika päättyy 4.5.2014


Tampereella järjestetään 14.–17.8.2014 valtakunnallinen Yhteisötanssifestivaali. Festivaalille haetaan nyt yhteisölähtöisiä teoksia, tapahtumia, työpajoja, videoita jne.

Festivaalin teemana on tänä vuonna ikä kaikessa laajuudessaan, mutta eri sukupolvien tarinat, kokemukset, muistot, haaveet ja liike ovat tapahtumien sisältöä. Tapahtumapaikkoina Tampereella toimivat pääkirjasto Metso, kaupunkitilat, puistot ja erilaiset yhteisöjen ympäristöt.

Haku festivaalille tapahtuu lomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.yhteisotanssi.fi.

Lähetä täytetty word-dokumentti 4.5.2014 mennessä sähköpostin liitteenä osoitteeseen: marjo.hamalainen(at)yhteisotanssi.fi

Lisätiedot ja tiedustelut:
marjo.hamalainen(at)yhteisotanssi.fi, gsm 045-652 1138
Yhteisö tanssii ry
www.yhteisotanssi.fi


UrbanApan tuotantohaku, haku päättyy 14.5.2014


UrbanApa hakee lyhyitä (max 20min) esityksiä, esityskonsepteja, demoja, sooloja, ryhmäbiisejä, palopuheita tms osaksi alku syksyn tapahtumia (heinäkuun loppu - lokakuun alku). Meininki on  röyhkeää, kreisiä, akateemista, upeeta, freesiä, päräyttävää, herättävää, hätkähdyttävää, liikuttavaa, kyseenalaista, superlatiiventa tai jotain näiden väliltä.

Meillä on käytössä useita erilaisia venueita, tarjoamme tilat, tekniikan ja tiedotuksen, sekä muutamalle konseptille/esitykselle pientä tuotantotukea ja mentorointia. HUOM! Ikävä kyllä emme pysty maksamaan matka- tai majoituskuluja.

UrbanApa on urbaanin taiteen yhteisö, joka toimii alustana erilaisille konsepteille ja tapahtumille. Neljän toimintavuoden aikana UrbanApa on toteuttanut n. 50 eri tapahtumaa, työpajoja, klubeja, festivaaleja, keskustelutilaisuuksia, kohtaamispaikkoja, tanssi-iskuja, kantaesityksiä jne jne. Sykysyllä 2014 UrbanApalla on tapahtumia yhteistyössä Puoli-Q:n, Stoan, tanssikoulu DCA:n, Ateneumin ja Lavaklubin kanssa! Lisätietoja www.urbanapa.fi.

Haluatko mukaan?
Laita vapaamuotoinen hakemuksesi esityksestäsi/konseptistasi (HUOM! max A4) + cv  osoitteeseen sonya(at)urbanapa.fi ke 14.5.2014 klo 23 mennessä! Laita otsikoksi Hakemus: UrbanApa 2014. Myöhästyneitä hakemuksia ei huomioida.

Sonya Lindfors
Koreografi-tanssija
UrbanApan taiteellinen johtaja ja projektipäällikkö
0405164420
sonya(at)urbanapa.fi
sonya_lindfors(at)hotmail.com
http://sonyalindfors.tumblr.com/
www.urbanapa.fi


Eskusplosion24h 13.–14.9.2014


Eskusplosion24h-festivaali tuo yhteen taiteen kentän toimijoita kartoittamaan eri keinoin - esityksin, keskusteluin ja interventioin – esitystaidetta ja erityisesti sen raja-alueita. Tarkoituksena on rohkaista keskustelua siitä, mitä esitystaide voisi olla. Tapahtuman periaatteena on linnakeajattelun vastustaminen, esitystaiteen käsitteen pitäminen elävänä ja prosessissa olevana, inklusiivisena ja avoimena. Tapahtuman tavoitteena on lisätä myös esitystaiteen tunnettuutta ja luoda kontakteja sekä uusiin tekijöihin että uuteen yleisöön.

Tapahtumaa kuratoivat esitystaiteen uudisraivaajat pelisuunnittelija Pekko Koskinen ja ohjaaja Eero-Tapio Vuori. Ensimmäinen Eskusplosion järjestetään syyskuussa Eskuksen tiloissa. Tarkoituksena on luoda tapahtumasta jokavuotinen.

Ilmoittaudu esitykselläsi mukaan! Ilmoittautumislomake liitteenä (PDF)

Eskusplosion24h 13.–14.9.2014; Pekko Koskinen, Eero-Tapio Vuori ja työryhmä; 30-288 esitystä 24 tunnin aikana.

Esitystaiteen keskus
Suvilahti, Puhdistamo
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki
info(at)eskus.fi


Competition for Directors and Choreographers August 4 – October 6, 2014, Stavropol, Russia


Competition Announced for Choreographers and Directors of Physical Theatre

"HAMLET"
Shakespeare performance production with Russian professional actors at the Russian repertory theatre.

The project is open to participants from different countries.

Participants who successfully finish the programme can receive the Certificate.

Find out more about the programme and application details on:
www.stagedirectorslab.org/theatre2014


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpajoja ja koulutuksia: www.tinfo.fi/hakuja


Butokurssit 3.–4.5. ja 17.–18.5.2014, Turku


Butokurssit käynnistyvät Barker-teatterilla Turussa.

Ajankohdat (voit haluttaessa osallistua vain yhdeksikin päiväksi):
3.5. klo 14.00 – 18.00
4.5. klo 14.00 – 18.00
17.5. klo 14.00 – 18.00
18.5. klo 14.00 – 18.00

Hinta: 30 € / pv
Soveltuu jokaiselle ikään, kokemukseen tai taustaan katsomatta.
Myös liikuntarajoitteisille.

Kurssin vetäjänä butotanssija/monitaiteilija Liana Potila. Lianan koulutustausta on aasialaisessa tanssiteatteriperinteessä, fyysisessä teatterissa, nykytanssissa sekä kuvataiteessa. Liana on myös itseoppinut muusikko. Hän on kouluttautunut näihin taidemuotoihin Englannissa, Tsekeissä, Israelissa, Venäjällä, Espanjassa ja Suomessa.

Osoite: Raunistulantie 25,
bussit 14 ja 15 tai kävelymatkan
päässä keskustasta
www.barkerteatteri.fi

'Buto' on Japanissa toisen maailmansodan jälkeen syntynyt taidemuoto. Tämä nykytanssin muoto ottaa vaikutteita kuvataiteista ja performanssista lävistäen koko ihmiselämän syväluotaavalla ajattelullaan. Butossa ihminen nähdään vahvasti osana luontoa. Estetiikaltaan ja ajattelultaan buto pyrkii monimuotoisuuteen, jossa rumuus ja kauneus, elämä ja kuolema ovat rinnakkain, jokaista ihmistä ja asiaa ilmentävinä eri puolina. Butossa liike pyrkii paljastamaan tanssijan sisäisen maailman mielikuvien avulla. Se herkistää kokonaisvaltaiseen läsnäoloon tilassa ja tässä hetkessä.

Tiedustelut:
Liana Potila
tanssija/monitaiteilija
liana.potila(at)gmail.com
044 202 7808
www.lianapotila.com


Open Urban Animation Street School 19.–23.5.2014, Turku


Visuaalisen teatterin duo Livsmedel pitää Turussa 19.–23.5. Open Urban Animation Street School - kaikille avoin katuanimaation työpaja- ja kokeilujakso, jossa tutkimme katuteatterin mahdollisuuksia uusilta, yllättäviltäkin näkökulmilta. Katukoulussa syvennetään mm. seuraaviin aiheisiin:

  • Urbaaniympäristön animaatio: miten herättää henkiin kadun elementit, kaupunki ja katu hahmoina.
  • Urbaanikehot: kehomme ja kaupunkiympäristön välisen suhteen tutkiminen. Miten kaupunki vaikuttaa ajatuksiimme, läsnäoloomme ja liikeisiimme?
  • Katu teatterina, teatteri katuna: esityspaikan, näyttämön ja katsomon määrittäminen kadulla, esiintyjän ja katsojan välisten rajojen tutkiminen.

Street Schoolia pidetään joka päivä 19.–23.5. klo 10–15, tapaamispaikkana Varissuon kirjaston ja liikekeskuksen välisessä aukiossa, osoiteessa Nisse Kavon katu 3, Turku. Osallistuminen on ilmainen, voitte tulla yhdeksi, kahdeksi päiväksi tai koko viikon työpajalle, mutta ilmoitakaa tulostanne edellisen päivän mennessä. Lisätiedot sekä ilmoitautuminen tästä linkistä.

Työpaja on osa Livsmedelin taiteellista työskentelyä Varissuolla joka johtaa esityksiin Varissuolla 5.,6., & 7.6. Esitykset tuotetaan yhdessä Tehdas Teatterin ja Olohuone -kaupunkitaidefestivaalin kanssa. Tapahtumat ovat osa isompaa Dead Ends hanketta, jolla on tähän mennessä toteutettu esityksiä paitsi Turussa myös Barcelonassa, Hollannissa ja Norjassa.

Lue lisää sekä katso traileri hankkeen nettisivuilta http://urbananimation.tumblr.com/.


Performing Arts for the Future - festival laboratory July 14 – July 19, 2014, Prague, Czech Republic


The educative program Performing Arts for the Future is a project of 5 workshops for young artists and students from all over Europe. The inspiring idea is to create conditions for meeting emerging artists with legends of new theater. Apply for a stipendium including travel and other costs!

Deadline: 20 May.

Read more

Mustan ja Valkoisen festivaali_tiedote

Tanssiaalto_messut

Tanssiaalto_ohjelma

Performance Arts Days_programme