29.04.2015

TINFO-tiedote 17 / 29.4.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA
twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


JOENSUUSTA RÄMÄ-GATE

En tiedä, mitä ajatella. Olen hämmentynyt, suruissani, huolissani. Joensuun kaupunginhallitus käsitteli teatterin osavuosikatsauksen ja taustaselvityksen kokouksessaan 27.4.2015. Taustalla oli myös vuoden 2014 alijäämä. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan ”teatteripalvelut eivät ole toteutumassa tilauksen mukaisesti, ja se ”velvoitti Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistyksen ryhtymään välittömästi toimiin tilanteen korjaamiseksi”.

Välittömät korjaustoimet tarkoittivat sitä, että teatterin hallitus päätti 28.4.2015 kokouksessaan johtaja Vihtori Rämän sopimuksen välittömästi. Tilanne tuli Rämälle yllätykselle. Saman illan tweetissään Rämä kirjoitti: ”Teatteriyhdistyksen hallitus irtisanoi juuri äsken johtajasopimukseni. Huomisesta eteenpäin olen työtön. Jännä tunnelma.” Kokousta ennen oli Sanomalehti Karjalainen kirjoittanut liki aukeamalla ”teatteria uhkaavasta konkurssista”, teatterin ”katastrofaalisesta tilanteesta” ja” kriisin syvenemisestä”. Teatterin johtaja kommentoi ja selvitti tilannetta 26.4.2015 blogissaan ja Facebook-sivullaan. Vihtori Rämällä on tänään farssin Kuusenkaatajaiset ensi-ilta.

Mistä teatterinjohtamisessa on kyse? Miten taidelaitosta pitää johtaa? Mistä kaikesta ja keiden välillä luottamuksessa on teatterin kaltaisessa taidelaitoksessa kyse? Miten luottamusta rakennetaan, mikä sen rikkoo ja miten sitä korjataan ja palautetaan? Kuinka syvälle arvet ulottuvat? Kuka halua haluaa, uskaltautuu, kykenee teatterinjohtajaksi?


”JYVÄSKYLÄSSÄ ESITETÄÄN KAUPUNGINTEATTERIN TOIMINNAN ULKOISTAMISTA”

Otsikko on Keskisuomalaisen uutisen. Täytyi ihan hieraista silmiään. Onko tämä aprillipila? Tehdyssä palvelualoitteessa esitetään, että kaupunginteatterin toiminta pitäisi kilpailuttaa. Kilpailutuksella teatterin tuotantoa voitaisiin parantaa ja viiden vuoden kuluttua teatteri tarvitsi enää puolet nykyisestä tuestaan. Tämä saataisiin aikaan tilojen käyttöä tehostamalla ja oheispalveluja uudelleen organisoimalla. Lavastamo ulkoistettaisiin. Teatteritekniikka, puvustus ja lavastus ovat oheispalveluja, joita voitaisiin uudelleenjärjestellä.

Mikä palvelualoite? 
”Palvelualoite on yrityksille ja järjestöille tarjottu mahdollisuus tehdä aloite kunnan toimialaan kuuluvan palvelutehtävän kilpailuttamisesta ja ulkoistamisesta tai kokonaan yksityistämisestä siten, että palvelu voidaan tuottaa laadullisesti paremmin ja halvemmilla kustannuksilla jonkin ulkopuolisen palveluntuottajan toimesta. Palvelualoite voi koskea mitä tahansa kunnan toiminnan osaa joka ei ole lakisääteinen viranomaistehtävä tai kunnan strateginen toiminto.” Suomessa tällainen käytäntö on Jyväskylässä ja Asikkalassa.

Mutta ihan oikeasti. Että tällä tavoin voitaisiin tuottaa parempaa laatua ja halvemmin kustannuksin. Rohkenen epäillä.


KATALONIALAISTA DRAAMAA – PIAN ESITYKSIKSI!

Diana Drama Festivalilla tehtiin luotaus myös katalonialaiseen nykydraamaan. Sala Beckettiä on kiittäminen siitä, että festivaalille saatiin Esteve Solarin kolmen poliittisen satiirin sarja sekä Pau Mirón eläintrilogian ensimmäinen, Buffalos. Vinoa absurdismia ja surrealismia. 

Hienoa päästä lähikosketuksiin sekä tekstien että tekstien kirjoittajien ajattelun kanssa ja jakaa kokemuksia teksteistä kuullun pohjalta. ”Kaikki teatteri on poliittista, erityisesti komediat”, tiivisti Solar, joka toden totta osaa yhdistellä ja annostella kauhua ja komediaa sillä tavoin, että nauru juuttuu kurkkuun. Teksteistä tihkuu viihteellisyyden kaapuun puettu aggressio nykymenoa kohtaan. On ihme, jos ei jokin näistä teksteistä rantaudu esitykseksi asti Suomessa. Ja Miróhan on meidän selvä sukulaissielumme: eläintrilogian maailmaa yhdistää meihin puhumattomuus, vaikeneminen. Millaisia luurankoja perheen kaapit ovatkaan täynnä!

En millään päässyt keskusteluun Venäjän kulttuuripolitiikasta ja Teatr.docin Bolotnya Casen luentaan. Harmitti!


KULTTUURIOSALLISTUMINEN – HETTEIKÖSTÄ TOLKKUA OTTAMASSA

Osallistuminen, osallistumattomuus, saavutettavuus… Kulttuuripolitiikan muotisanoja viime vuosina. Cuporen tutkimus Katsaus taiteeseen ja kulttuuriin osallistumiseen, osallisuuteen ja osallistumattomuuteen tulee enemmän kuin tarpeeseen, jotta tietäisimme mitä oikeasti puhutaan, kun näillä käsitteillä operoidaan. Tutkimus tekee tärkeän huomion siitä, että kulttuuripolitiikassa pitäisi nykyistä enemmän keskustella siitä, miten käsitteet ymmärretään.

Tutkimus kyseenalaistaa ja purkaa itsestäänselvyyksiä: esimerkiksi jakoa aktiivisiin ja passiivisiin kävijöihin/käyttäjiin tai sitä, kuka on ns. ei-osallistuja. Terveellistä! Digikulttuurissa ja nykyisessä mediamaisemassa aktiivisuus ja passiivisuus kääntyvätkin ihan uuteen valoon. Aika passiivista on istua katsomossa… Nyt teknologia tarjoaa ihan uusia osallistumisen muotoja.

Kulttuuripolitiikkaa on tehty erilaisilla hankkeilla ja ohjelmilla, joilla on haluttu edistää osallistumista ja osallisuutta. Paradoksaalisesti osallistuminen ei kuitenkaan ole tullut sisällölliseksi osaksi kulttuuripolitiikkaa. Tärkeä on myös havainto, kuinka vähän me tosiasiassa tiedämme syistä, miksi ihmiset eivät osallistu. Emmekä me tiedä riittävästi siitäkään, minkälaisia kaikkia uusia kulttuuriin osallistumisen tapoja teknologia mahdollistaa.


PEDA JA PALESTIINA

Pieni uutinen, mutta minusta tärkeä. Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan opiskelijoita on kahden kuukauden ajan ollut ohjaamassa teatterityöpajoja Palestiinan pakolaisleirissä. Opiskelijoiden Rajalla-blogista voi lukea lisää. Kuinka hienoa jalkautuvaa kansainvälisyyttä!twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


Teatterin tiedotuskeskuksen uusi hallitus


Teatterin tiedotuskeskus ry:n (TINFO) vuosikokous on 27.4.2015 valinnut seuraavat henkilöt yhdistyksen hallituksen jäseniksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle:

Helena Ryti, näyttelijä ja puheenjohtaja, Suomen Näyttelijäliitto
Satu Rasila, dramaturgi ja näytelmäkirjailija, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat
Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja, Työväen Näyttämöiden Liitto
Kalle Ropponen, valosuunnittelija ja puheenjohtaja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto

TINFO-hallituksessa jatkavat puheenjohtajana teatterinjohtaja Maarit Pyökäri, varapuheenjohtajana teatterinjohtaja Dan Henriksson ja jäsenet esitystaiteilija, ohjaaja ja lehtori Aune Kallinen, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, lehtori Mikko Kanninen Tampereen yliopiston Viestinnän median ja teatterin yksikkö, toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento, Teatterikeskus ry sekä toimitusjohtaja Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit ry.

TINFO on asiantuntija-, palvelu- ja välittäjäorganisaatio, jonka taustalla vaikuttaa 13 teatterikentän toimijaa: alan organisaatioita sekä koulutus-, tutkimus- ja festivaalikenttää.

Lue tarkemmin siitä, miten TINFO toimii


TINFO e-Nytt ilmestyy 5.5. – aineistopäivä 30.4.


Seuraava ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 5.5.2015. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi perjantaihin 30.4. mennessä.

Kevätkauden viimeinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 2.6., ja aineistopäivä on perjantai 29.5.

www.tinfo.fi/se


Ilmoita päivitystiedot Teatterialan Avain 2015/2016 -yhteystietojulkaisuun


Teatterialan Avain on helppokäyttöinen, pdf-muodossa koneelle tallennettava julkaisu. Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen!

Teatterialan Avaimen päivityskysely kaudelle 2015/2016 on alkamassa lähiaikoina. Uusia tai päivitettäviä yhteystietoja voi lähettää suoraan osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi. Ilmoita sellaiset tiedot, jotka tulevat voimaan elokuusta 2015 alkaen. Teatterialan Avain 2015/2016 valmistuu viikolla 36.

Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen! Syksyllä kauden 2015/2016 Avaimen ostajalle lähetetään osoitteiston puolen vuoden päivitysversio tammikuussa 2016 veloituksetta.

Teatterialan Avainta ja muita julkaisujamme voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(a)tinfo.fi tai numerosta (09) 2511 2120 


Ilmoita kesäteatterisi ensi-iltatiedot TINFO-verkkosivuille


Keräämme verkkosivuillemme kesäteatterien ensi-iltatietoja. Kesän 2015 osalta ensi-iltalistalla on tällä hetkellä (29.4.) 289 tiedossamme olevaa kesäteatteriensi-iltaa.

Ensi-iltalistan päivitystyö jatkuu edelleen. Voit ilmoittaa oman teatterisi tiedot osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

www.tinfo.fi/kesateatterit


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen haettavissa


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa.Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/apuraha
www.tinfo.fi/stipendium
www.tinfo.fi/grant


UUTISIA


Joensuun kaupunginteatteri: Vihtori Rämä ei jatka teatterinjohtajana

Joensuun kaupunginhallitus on ilmaissut huolensa Joensuun kaupunginteatterin talous- ja katsojalukujen laskusuunnasta. Teatterin tase ei kestä toista perättäistä tappiollista tilinpäätösvuotta. Kaupunginhallitus edellyttikin Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys Ry:ltä nopeita toimia tilanteen korjaamiseksi.

Kaupunginhallituksen evästyksen pohjalta Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys Ry:n hallituksen kokouksessa 28.4.2015 päätettiin yksimielisesti, että teatterinjohtaja Vihtori Rämän johtajasopimus päättyy välittömästi.

Hallitus valitsi mm. johtoryhmän jäsenistä koostuvan työvaliokunnan, joka vastaa toistaiseksi teatterin toiminnasta. Teatterinjohtajan tehtävä laitetaan hakuun toukokuun 2015 aikana, samalla kun organisaation tehtävänjakoa terävöitetään. Yhteisenä tavoitteena on luoda sellainen ohjelmistorakenne ja toimintakulttuuri, joka tuo teatteriin riittävästi katsojia ja lipputuloja taiteellisesta tasosta tinkimättä. Tämän toteuttamisessa ohjelmistovalinnat ja tuotantojen kustannukset ovat keskeisessä asemassa.

Lisätietoja:
Pohjois-karjalan Teatteriyhdistys Ry:n hallituksen puheenjohtaja
Pasi Hartikainen
phhartikainen(at)hotmail.com
050 572 0429
http://kaupunginteatteri.jns.fi/


Quo Vadiksen Pelastetaan äiti palkittiin Novgorodissa

Teatteri Quo Vadiksen Pelastetaan äiti esitettiin kahdesti täysille katsomoille Novgorodin King-festivaaleilla. Näytelmän useat roolit esitti venäjäksi Eeva Putro. Valoista vastasi Juha Tuisku.

Esitys palkittiin The Red Izba palkinnolla. Raadin perusteluina olivat mm. kiehtova tarina, upea puku ja toteutus, sekä rehellinen ja koskettava esittämistapa, ja vuorovaikutus yleisön kanssa.

Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Otso Kautto ja Markku Hoikkala. Ohjaus on Otso Kauton. Puku ja lavastus ovat Nina Mansikan käsialaa.

Teatteri Quo Vadis on esittänyt Pelastetaan äitiä seitsemällä eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, ranska, espanja, saksa ja venäjä.

Vierailu toteutettiin yhdessä Suomen Pietarin pääkonsulaatin ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) koordinoiman Savotta–Zavod -teatterihankkeen kanssa.

https://quovadisteatteri.wordpress.com/


Ilta Emmin kanssa kiertueelle Ruotsiin


Laura Jäntin ja Ilpo Tiihosen kirjoittama ja Jäntin ohjaama Ilta Emmin kanssa tekee ensi lokakuussa kolmeviikkoisen kiertueen Ruotsissa. Ensi-ilta on 1.10. Botkyrkassa ja viimeinen esitys 22.10. Gävlessä.

Näytelmä tehtiin juhlistamaan Teatteri Jurkan 60-vuotista taivalta. Sen ensi-ilta oli Jurkassa joulukuussa 2013. Emmi Jurkkaa näyttelee Erkki Saarela ja orkesterina on Eero Ojanen. Esitys on vieraillut useissa eri teattereissa ja kulttuuritaloissa ympäri Suomea, ja vierailut jatkuvat edelleen.

Produmo hoitaa Emmi-esityksen vierailut.

Tiedustelut:
Pekka Nuru
pekka(a)produmo.fi
0500 451 721
www.produmo.fi


Alma Lehmuskallio ohjaa Ruotsissa


Teatteriohjaaja Alma Lehmuskallio tekee yhteistyötä ruotsalaisen uuden teatteriryhmän Teater Nakenin kanssa. Lehmuskallio ohjaa malmöläiselle teatterille esityksen Vargen kommer! (Susi tulee!). Sen ensi-ilta on 8.5.2015. Esitys nähdään Suomessa Hangö Teaterträffissä kesäkuussa 2015, ja se kiertää myös kouluissa niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Vargen kommer! alkaa siitä, mihin satu päättyy. On tapahtunut rikos. Punahilkka ja Susi ovat oikeuden edessä ja Metsästäjä langettaa tuomionsa. Kuka on tehnyt mitä? Mikä on oikein ja mikä väärin vai onko mikään? Odotusten, kiusausten, halujen ja huuman sekamelskassa katoaa toisinaan kunnioitus niin omaa kuin toisenkin kehoa kohtaan. Kunnioitus kehoa ja sitä kautta ihmistä kohtaan – ihmistä ja sitä kautta kehoa kohtaan. Missä kulkee kehosi ja ympäristön välinen raja, kehosi ja susien välinen raja?

Teater Naken on Ruotsin Malmössä toimiva vapaa teatteriryhmä, joka tekee ajankohtaista ja normikriittistä teatteria nuorille. Fiktiota ja dokumentaarista materiaalia yhdistelevä Vargen kommer! on ryhmän ensimmäinen produktio.

Facebook: facebook.com/teaternaken
Instagram: @teaternaken


Suomen Teatterit toivovat rakentavaa keskustelua kulttuuripolitiikasta


Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen keskeisen huomion mediassa ovat saaneet kysymykset kulttuuri- ja urheiluministerin salkun kohtalosta ja yksittäisten kulttuurin edustajien kannanotot vaalituloksen suhteen. Suomen Teatterit ry käsitteli aihetta vuosikokouksessaan Kuopiossa 23.4.
 
Kulttuurin ja taiteen merkitys yhteiskunnassa on huomattava. Kulttuuri- ja urheiluministerin koordinoima sektori on monimuotoinen ja sen vaikutus kansalaisten arkeen ja hyvinvointiin on erittäin merkittävä. Esittävästä taiteesta nauttivat miljoonat suomalaiset vuosittain. Kulttuurin, taiteen, liikunnan ja urheilun asiakkaita ovat kaikki suomalaiset lapsista vanhuksiin. Laajan ja monipuolisen sektorin ylläpito ja kehittäminen edellyttävät johdonmukaista ja hallitusti johdettua urheilu- ja kulttuuripolitiikkaa.
 
Työllisyyden kehityksestä kannetaan nyt aiheellisesti huolta yhteiskunnassa. Henkilöstövaltainen taideala työllistää paljon pienellä satsauksella, luo lisää työpaikkoja ja imee tilastojen valossa erityisen tehokkaasti nuoria työelämään. Nykyinen alle prosentti valtionbudjetista on yhteiskunnalle erinomaisen kannattava sijoitus. Kokonaisella prosentilla taiteelle luotaisiin henkilöstövaltaiselle ja kehittyvälle alalle vielä tuntuvasti lisää työpaikkoja.
 
Suomen Teatterit ry toivoo keskustelun kulttuuri- ja urheiluministerin hallinnonalan politiikasta jatkuvan hyvässä yhteistyössä alan ammattilaisten ja poliittisten päättäjien kesken myös alkavalla hallituskaudella.

Ammattiteatterit kutsuvat asiakkaikseen tälläkin vaalikaudella kaiken ikäiset kansalaiset äänestysvalinnoistaan, puoluetaustastaan ja punaviinin kulutuksestaan riippumatta!

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry
09 2511 2151 / 040 153 1415
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi


Nuori Näyttämö -hankkeen Neljä näytelmää / Fyra pjäser -näytelmäantologia julkaistu


Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. ja kustantamo ntamo ovat julkaisseet uuden näytelmäantologian nimeltään Neljä näytelmää / Fyra pjäser.

Antologia sisältää Anna Krogeruksen Kaarna, Ari-Pekka Lahden Senga sengana, Tuomas Timosen Keltainen pallo ja Tove Appelgrenin  Zoo -nimiset näytelmät suomeksi ja ruotsiksi.

Näytelmien sisältö ja aiheet peilaavat noin 13–19-vuotiaiden nuorten maailmaa moraalisine kysymyksineen matkalla itsenäisyyteen, aikuisuuteen. Kaarna käyttää kerronnassaan sarjakuvatekniikkaa ja tekstissä liikutaan metsässä sekä nuorten teatteriryhmässä. Senga senganan maailmassa vaelletaan seksuaalisuuteensa heräävän pojan mielenmaisemassa. Keltaisessa pallossa roolit etsivät merkitystään – hieman Pirandellon tavoin - mutta siirrettynä tämän päivän Suomeen. Zoo on yllätyksellinen tulevaisuudenkuva, jossa koneiden ja koneihmisten yhteiselo ratkeaa yllätyksellisesti.

Antologian neljä näytelmää ovat syntyneet Nuori Näyttämö -hankkeen 2013–2015 tilaamina. Nuori Näyttämö 2013–2015 on valtakunnallinen, kaksikielinen ja monivuotinen teatterihanke, joka yhdistää teatteriryhmien, koulujen ja oppilaitosten nuoret teatterin harrastajat työskentelemään yhdessä ammattiteatterin tekijöiden ja näytelmäkirjailijoiden kanssa.

Näytelmien oikeudet ovat vuoden 2015 loppuun hankkeen käytössä ja vapautuvat sen jälkeen kirjailijoille.

Antologiaa voi ostaa Työväen Näyttämöiden Liitosta hintaan 20 € + toimituskulut.

Tilaukset: paivi.vuorinen(a)tnl.fi

www.tnl.fi
www.nuorinayttano.info


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Nuori näyttämö -festivaali 2.-3.5.2015, Helsinki


Teatterista innostuneet nuoret valtaavat Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilan toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Nuori Näyttämö -festivaalin merkeissä. Kahden päivän aikana on ainutkertainen mahdollisuus nähdä uusia nuortennäytelmiä kuuden 13–19 -vuotiaista nuorista koostuvan teatteriryhmän tulkitsemina.

Nuori Näyttämö on valtakunnallinen hanke, jonka pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. Helsingin Kaupunginteatteri on mukana yhtenä kuudesta ammattiteatterista. Kolmivuotinen hanke huipentuu valtakunnalliseen Nuori näyttämö –teatterifestivaaliin Turkuun Åbo Svenska Teaterniin 15.-16.5. Kaupunginteatterin omaa Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalia vietetään Studio Pasilassa 2.-3. toukokuuta.

Nuori Näyttämö -hankkeessa ammattinäytelmäkirjailijat ovat kirjoittaneet nuorille suunnattuja näytelmiä, joista mukaan hankkeeseen valitut nuorten teatteriryhmät ovat valmistaneet esityksiä. HKT:n Nuori Näyttämö –hankkeeseen valikoitui hakijoiden joukosta kuusi teatteriryhmää: Espoon esittävän taiteen koulu, Vaskivuoren lukio (Vantaa), Teatteri Tuikkeen ilmaisukoulu (Tapanila), Sankarit/ Narrin näyttämö, Järvenpään teatteri ja Rare Youth (Pohjois-Haaga ja Kannelmäki). Ohjaajan lisäksi kaikilla ryhmillä on oma taitelijakummi, joka toimii ryhmän mentorina. Mukana kummeina on HKT:n näyttelijöitä, ohjaajia ja dramaturgi.

Lue lisää osoitteesta http://nuorinayttamo.info/

Lisätietoja:
Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyövastaava Mirja Neuvonen
mirja.neuvonen(a)hkt.fi
puh. 040 3523969
www.hkt.fi


Seminar: The State of Theatre and Performance Studies in Northern Europe 5.5.2015, Helsinki


Teatterintutkimuksen Seuran, Helsingin yliopiston teatteritieteen oppiaineen ja Nordiska Teaterforskaren yhteisseminaari

Teatterintutkimuksen tila Pohjois-Euroopassa – The State of Theatre and Performance Studies in Northern Europe

Aika: 5.5.2015, klo 14.00 alkaen
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, Runeberg-sali (2. krs, Aleksanterinkadun puoli)

Ohjelma
14.00    Avaussanat dosentti Mikko-Olavi Seppälä (teatteritieteen vs. prof., Helsingin yliopisto) sekä dosentti Pentti Paavolainen (puheenjohtaja, TeaTS)

Keynote-puheenvuorot 14.15-16.00, puheenjohtaja Pentti Paavolainen
14.15    Prof. Meike Wagner (Tukholman yliopisto)
15.00    Prof. Hanna Suutela (Tampereen yliopisto)
15.30    Jatko-opiskelija Kim Skjoldager-Nielsen (puheenjohtaja, Nordiska Teaterforskare)

Kahvitauko 16.00-16.30

Keskustelu 16.30-18.00, puheenjohtaja Pentti Paavolainen

Tilaisuus on englanninkielinen.

Illanvietto Teatterimuseossa
19.00-22.00    Teatterimuseo (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G)
Tarjolla purtavaa & viiniä TeaTS:n v. 2015 jäsenmaksun maksaneille jäsenille ja kansainvälisille vieraille. Muille osallistumismaksu 25 euroa, peritään ovella.

www.teats.fi


Pieni nykytaidefestivaali lapsille -tapahtuma 8.-10.5.2015, Turku


Turkulainen Ehkä-tuotanto toteuttaa toukokuun toisen viikonlopun ympärillä lapsiyleisölle suunnatun Pieni nykytaidefestivaali lapsille -tapahtuman. Keväällä 2014 ensimmäistä kertaa järjestetty festivaali tarjoaa mahdollisuuden taiteen monipuoliseen kokemiseen. Sisällöllisesti rikas tapahtuma kutsuu pieniä ihmisiä ihmettelemään, näkemään ja tekemään!

Kolmipäiväinen Pieni -festivaali alkaa perjantaina 8.5. klo 17-18 kuvataiteilija Josefina Nelimarkan Andscapes -näyttelyn avajaisilla. Muodon hetkellisyyttä, liikettä ja mittakaavaa tutkailevaan teokseen liittyy yleisölle avoin järjestelyprosessi, johon saa koskea. Andscapesin rinnalla avataan kuvataiteilija Hertta Kiiskin ja tanssitaiteilija Kaisa Koulun lapsille ohjaaman Mieli! -työpajan näyttely, jonka tekijöinä ovat lapset yhdessä ohjaajien kanssa. Näyttelyt ovat avoinna festivaalin ajan esitysten ja tapahtumien yhteydessä.

Tapahtuman koko ohjelma, lisätiedot: www.ehka.net/pieni-2015

Paikka: Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku

Lippuvaraukset, työpajailmoittautumiset: ehkatuotanto(a)gmail.com

Ehkä-tuotanto
Nykytaidetila Kutomo
Kalastajankatu 1 B
20100 Turku
www.ehka.net
ehkatuotanto(a)gmail.com


Dates: Teater och speeddejting 13-22.5.2015, Svenska Teatern, Helsingfors


Se en dråplig kortpjäs (30 min) om allt det möjliga och omöjliga som kan hända mellan två personer som går på en första date i Helsingfors idag. Delta därefter i en organiserad speeddejtingsrunda under vilken du har en möjlighet att träffa upp till 20 andra singlar under en serie 5-minuters dejter. Föreställningarna är uppdelade i tre ålderskategorier, dessutom anordnas två föreställningar för queer-publik.

Manusförfattaren John Lundsten (Putous, Pasila, Napamiehet, Salatut elämät m.fl.) har skrivit två korta komedier Svenska Teatern som båda tar avstamp i en dejt mellan två personer som träffat varandra på nätet. I Dates 1 träffar Janne från Månsas Mikaela på en trendig veganrestaurang. I Dates 2 träffar Elsa Ida på en BBQ-restaurang. Vilka förväntningar kommer de med? Vilken bild vill de ge av sig själva? Hur kan allt gå så fel och ändå så rätt under en kort middag?

Observera: Begränsat antal platser!

Ytterligare information:
FB: https://www.facebook.com/events/100503996949770/
Web: http://svenskateatern.fi/sv/nicken_nu/dates/


Esitystaiteen markkinat 16.-17.5.2015, Helsinki

Esitystaiteen markkinat on neljättä kertaa järjestettävä esittävän taiteen festivaali. Festivaalilla esiintyy yli kaksikymmentä taiteilijaa tai työryhmää. Tapahtuman ovet ovat auki lauantaina ja sunnuntaina koko päivän kahdesta kymmeneen ja katsojat saavat tulla ja mennä kuten tahtovat. Ilmapiiri on rento ja kynnys matala.

Esitystaiteen markkinoiden ohjelmisto määräytyy muutaman säännön perusteella:
1. Esitystaiteen markkinoille pyritään saamaan mahdollisimman laaja-alaisesti erilaista esittävää taidetta

2. Markkinoilla ei ole teemaa tai aihetta. Markkinoille ei tilata teoksia vaan taiteilijoita. Taiteilija päättää itse miten ja mitä hän tahtoo tehdä.

3.Esittävän taiteen määritelmäksi on asetettu kaksi kriteeriä:
• Teos tapahtuu preesensissä
• Teos tarvitsee katsojan

4. Esitysten maksimikesto on kaksikymmentä minuuttia.

Festivaaleilla on kolmena edellisenä vuonna nähty esityksiä erittäin laajalla skaalalla mukaan lukien ilma-akrobatian, performanssin, esitystaiteen, teatterin, tanssin, sanataiteen, installaation, musiikin, pelit sekä harjoitteet. Katsojilla ja taiteilijoilla on mahdollisuus nähdä valtava määrä erilaisia tekijöitä ja teoksia sekä kohdata toisensa paikan päällä.

Yhteystiedot:
Arttu Kurttila, festivaalijohtaja
+358 44 565 7937
esitystaiteenmarkkinat(a)gmail.com
http://esmarkkinat.blogspot.com
http://www.facebook.com/esitystaiteenmarkkinatAPURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia)


Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahat | hakuaika 3.-31.5.2015


Jenny ja Antti Wihurin rahasto on merenkulkuneuvos Antti Wihurin ja hänen puolisonsa Jenny Wihurin vuonna 1942 perustama yleishyödyllinen kulttuurisäätiö, joka vuosittain jakaa apurahoja suomalaisen henkisen ja taloudellisen viljelyn edistämiseen. Kohdealoina ovat kulttuurin eri alat.

Rahasto on 72 vuoden aikana jakanut tieteen, taiteen ja muun yhteiskunnallisen toiminnan edistämiseen palkintoja ja apurahoja kaikkiaan noin 262,6 miljoonaa euroa nykyrahassa.

Vuonna 2014 jakosumma oli 11 miljoonaa euroa.

Apurahojen hakuaika on 3.-31.5.2015.

Lue lisää: www.wihurinrahasto.fi/apurahat.html


OKM: Kulttuuri- ja Luova Eurooppa -ohjelmissa menestyneet suomalaistoimijat | haku 15.5. asti


Opetus- ja kulttuuriministeriö kannustaa maamme kulttuuritoimijoita osallistumaan EU:n kulttuuriyhteistyöhön. Ministeriö myöntää vuosittain avustuksia toimijoille, joiden hankkeet ovat saaneet tukea EU:n Luova Eurooppa –ohjelman Kulttuurin alaohjelmasta tai sitä edeltäneestä Kulttuuri-ohjelmasta (jolloin hankkeen tulee olla käynnissä vuonna 2015).

Avustuksen hakeminen vuonna 2015

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erityisavustus on tarkoitettu EU:n Luova Eurooppa –ohjelman Kulttuurin alaohjelmaan tai EU:n Kulttuuri-ohjelmaan hyväksyttyjen yhteistyöhankkeiden suomalaisten järjestäjien omarahoitusosuuteen. Avustusta voi hakea korkeintaan 50 % suomalaisen pää- tai yhteisjärjestäjän omarahoitusosuudesta. Avustus myönnetään koko hankeajalle tai osalle sitä.

Tukea voivat hakea

  • Luova Eurooppa -ohjelmasta (2014-2020) tukea saaneet hankkeet. Tukea voi hakea koko hankeajalle.
  • EU:n Kulttuuri-ohjelmasta (2007-2013) tukea saaneet hankkeet, joille ministeriö ei ole vielä myöntänyt tukea tai ministeriön aiempi tuki ei koske vuotta 2015. 

Tarkemmat hakuohjeet löydät täältä.

Hakuaika päättyy: 15.5.2015

Lisätietoja:
kulttuurisihteeri Iina Berden
0295 3 30069
etunimi.sukunimi(a)minedu.fi
www.minedu.fi


Grant for Performing Arts 2015

Several grants for accommodation and meals announced. Each grant covers up to 300,00 EUR (three hundred EUR). The grant covers full board (accommodation and three meals per day) during participation in "ArtsOasis" international program in Italy

"ArtsOasis" is the annual international residential lab for performing arts practitioners from different countries working in various techniques, genres and styles. This creative residency is open to dancers, choreographers, actors and contemporary circus performers with professional stage experience, multidisciplinary artists passionate and inspired by movement, dance and physical theatre, interested in practical research of contemporary performance practice together with colleagues from different countries.

Dates and Location: June 1st - 6th, 2015 - Tuscany province, Italy

Who can apply?

professional dancers, choreographers, actors (dance theatre, physical theatre, drama theatre, musical theatre), contemporary circus performers, movement directors, physical theatre directors, multidisciplinary artists inspired by movement and dance

The grant is awarded on a competitive basis. The applications are considered on the basis of the candidates background and previous achievements, individual experience and qualifications. Priority is given to those candidates who are able to show their reliability, potential to professional development and clear motivation to participate in contemporary performing arts processes at international level.

Please view the web page for full application guidelines: http://www.artuniverse.org/grants
HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Avoin ohjelmistohaku Kanneltaloon kausille 2016-2017, Helsinki

Kanneltalo on läntisen Helsingin kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kannelmäen juna-aseman kupeessa. Kanneltalossa on konserttisali, jonka kapasiteetti on 227 asiakaspaikkaa. Kehitämme Kanneltalon ohjelmistoa ja haemme kausille 2016–2017 ehdotuksia esittävien taiteiden (teatteri-, tanssi-, sävel-, sirkus- ja performanssitaiteet) kantaesityksistä, ensi-illoista, tapahtumista ja tapahtumasarjoista.

Meillä on tilat, tekniikka ja henkilöstö. Mitä sinulla on?

Ole rohkeasti yhteydessä. Kysy lisää. Tee ennakkoluuloton ehdotus. Kaikki huomioidaan.
Yhteydenotot käsitellään saapumisjärjestyksessä ja jatkojalostukseen valikoituvien ehdotusten mahdolliset tuotantotavat neuvotellaan tapauskohtaisesti.

Tiina Laukkanen
kulttuurituottaja
p. 040 176 9173
tiina.laukkanen(a)hel.fi
Helsingin kulttuurikeskus
Kanneltalo
www.kanneltalo.fi


Esityshaku Lain§uojattomat-festivaalille 2.-6.9.2015 | haku 15.5. mennessä


Teatterifestivaali Lain§uojattomat tulee taas! Se järjestetään Porissa jo kuudettatoista kertaa syyskuun alussa 2.-6.9.2015. Odotamme ehdotuksianne ohjelmistoon mitä pikimmin!
 
Kokoamme jälleen mielenkiintoisen ja korkeatasoisen läpileikkauksen vapaiden ammattiryhmien esityksistä. Etsimme esityksiä lapsille, nuorille ja aikuisille. Haemme erityisesti rohkeita, tinkimättömiä, ajan hermolla olevia ja puhuttelevia esityksiä. Kutsumme festivaalille myös muutaman kansainvälisen vieraan.

Jos olette teatterin ammattilaisia, teidän esityksenne on ehdottomasti paras ja olette kiinnostuneita osallistumaan festivaalille, lähettäkää meille alustavaa infoa sähköpostitse (angelika(a)rakastajat.fi) tai postitse esityksistänne mahdollisimman pian, mutta viimeistään 15.5.! Valmiita esityksiä käymme katsomassa etukäteen, jos mahdollista. Toivomme joka tapauksessa esityksestä taltiointia, jos on kyse valmiista esityksestä!
 
MUUTAMA HUOMIOITAVA ASIA:
 
1. Hakemuksessa tulee olla esittelyteksti, tekniset tiedot, ryhmän kokoonpano ja henkilömäärä, sekä tallenne.
 
2. Ilmoittakaa mahdollisista esitysajoista pian, jotta joku festivaaliryhmästä voi tulla katsomaan esitystänne. Lisäksi festivaalin klubi-iltoihin ja kadulle tarvitaan niihin soveltuvaa ohjelmaa.
 
3. Maksamme osallistujien matkakulut, päivärahat esityspäiviltä ja järjestämme majoituksen Sokos Hotel Vaakunassa. Jokainen saa festivaali t-paidan ja festivaalipassilla osallistujat pääsevät katsomaan muiden ryhmien esityksiä ja herkullista ruokaa tarjoamme kerran päivässä ruokalipukkeella.
 
Festariterveisin,
Angelika Meusel
044 593 3414
angelika(a)rakastajat.fi
www.rakastajat.fi


Hangon Teatteritreffit 4.-7.6.2015: Roudari-ilmoittautuminen on alkanut


Hangon Teatteritreffit järjestetään tänä vuonna 4.-7.6.2015. Festivaaliroudariksi voi ilmoittautua täällä. Toivomme että mahdollisimman moni pystyy osallistumaan maanantaista (1.6.) alkaen.

Roudarikoordinaattori Christoffer Allén vastaa mahdollisiin kysymyksiin:
toffe(a)hangoteatertraff.org / + 358 50 537 5940

Jos sinulla on kysyttävää majoituksesta, ota yhteyttä majoitusvastaavaan:
Anna Lindberg / anna(a)hangoteatertraff.org / +358 41 507 6504

Nähdään Hangossa!

www.hangoteatertraff.org


TYÖPAIKKOJA


Tanssiteatteri Liikeri hakee äänisuunnitelijaa / DJ:tä


Tanssiteatteri hakee luovaa ja kokeilunhaluista äänisuunnittelijaa/DJ:tä nykytanssiteokseen ArtyParty. Teoksessa tutkitaan baaritanssin ja nykytanssin eroja ja yhtäläisyyksiä. Teoksen liikkeellisenä lähtökohtana ovat tavallisten ihmisten baaritanssi-liikkeet, joita tanssitaiteilijat Sini Vainio ja Linda Kuha työstävät nykytanssin keinoin.

Esimakua teoksesta: trailer

Etsimme rentoon työryhmäämme DJ:tä, jolla on kokemusta baarimiljööstä ja halua tuoda oma panoksensa teokseen. Työskentely kesä - elokuussa 2015. Projektin kesto 10-15 työpäivää ja palkkaus 1000 €.

Lähetä lyhyt esittely itsestäsi (max. 10 lausetta), cv ja kerro miksi haluaisit mukaan. Ilmoita myös miten olet käytettävissä kesä - elokuussa.

Hakemukset osoitteeseen tanssiteatteriliikeri(a)gmail.com viimeistään 30.4.2015 klo 23.

Tiedustelut: 046-5729676 / tanssiteatteriliikeri(a)gmail.com

www.tanssiteatteriliikeri.com


RedNoseClub hakee tuottajaa

Tule mukaan vahvassa nosteessa olevan teatteriryhmän toimintaan! Etsimme joukkoomme syksyksi osa-aikaista tuottajaa kehittämään tiedotusta ja markkinointia sekä hoitamaan taloutta. Tule ja luo tästä itsellesi tulevaisuuden työpaikka!

Edellytämme:
- suvereeniutta somessa
- oivallista tietokoneosaamista (Word, Excel, nettisivujen päivitys)
- taloushallinnon taitoja (palkanlaskenta, sähköinen kirjanpito-ohjelma)
- jämptiyttä, nopeutta ja kykyä moniajoon
- erinomaista suomen kielen ja hyvää englannin kielen taitoa

Arvostamme myös:
- rohkeutta ja aloitteellisuutta
- visuaalisia taitoja (valokuvaus, kuvan- ja videonkäsittely, taitto)
- muuta kielitaitoa (esim. ruotsi ja ranska)

Työsuhde on osa-aikainen, työaika sopimuksen mukaan 40-60%. Työ on määräaikainen (6 kk) sisältäen aluksi 2 kk koeajan. Työ alkaa 10.8.2015 tai sopimuksen mukaan. Jos rahoituksemme sallii, palkkaamme vuonna 2016 tuottajan jatkuvaan työsuhteeseen. Työympäristönä on inspiroiva ja kollegiaalinen Eskus – Esitystaiteen keskus Helsingin Suvilahdessa.

Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen 17.5. mennessä osoitteeseen mike(a)rednoseclub.fi.

Lisätietoja antaa vastaava tuottaja Tuukka Vasama p. 050-491 5737

www.rednoseclub.fiTYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Kuulas-koulutusseminaari: Temperamenttierot koulukasvatuksessa 21.5.2015, Kouvola


Lasten Teatteritapahtuma Kuulaksessa Kouvolassa järjestetään torstaina 21.5.2015 aikuisten koulutusseminaari ”Temperamenttierot koulukasvatuksessa”, jonka luennoitsijoiksi saapuvat valtakunnallisesti tunnetut asiantuntijat Sari Mullola ja Anne Viinikka. Koulutusseminaari on kohdistettu erityisesti opettajille ja koulutusalan ammattihenkilöstölle, mutta on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Seminaari tarjoaa asiantuntijapuheenvuoroja ja käytännön eväitä kasvatukselliseen työhön.
Tarkemmat tiedot oheisessa liitteessä (PDF).

Tervetuloa Kuulakseen!

Iloisin kevätterveisin,
Anne Jokivirta
Kouvolan Teatteri
Koulu-, yleisö- ja yritysyhteistyö
Salpausselänkatu 38
45100 Kouvola
p. 045 899 7775
www.kouvolanteatteri.fi

Tuottaja, Lasten Teatteritapahtuma Kuulas
Seuraava festivaali 21.–24.5.2015
p. 045 899 7775
www.kuulas.info


MUITA ILMOITUKSIA


Instagram-valokuvakilpailu, aiheena I do theatre!


Suomen AITA/IATA-keskus julkaisee valokuvakilpailun kaikille harrastajateatterin tekijöille ja -ystäville. Kilpailu alkaa maailman teatteripäivänä 27.3.2015 ja päättyy 27.4.2015. Kilpailukuvat laitetaan Instagramiin hashtagilla #IATAfi tai lähetetään sähköpostitse osoitteeseen aitaiata(a)teater.fi.

Kilpailukuvien teema on ”I do theatre!”

Hashtag #IATAfi

Voittajan valitsee Suomen AITA/IATA-keskus. Voittajakuva julkistetaan myöhemmin Suomen AitaIatan sivuilla osoitteessa www.aitaiata.fi.

Voittaja saa palkinnoksi teatterielämyspaketin valitsemaansa harrastajateatteriin neljälle henkilölle, sis. pääsyliput ja väliaikatarjoilu 4:lle henkilölle. Muut hyvin sijoittuneet saavat lohdutuspalkintoja.

Lisätietoja:
Sofia Wegelius
aitaiata(a)teater.fi
050 5024280
aitaiata.fi


New international networking platform for the cultural and creative sectors


This new project managed by Visiting Arts brings cultural managers and creative professionals around the globe closer together, and responding to an increasing need for international networking within the arts.

World Cultures Connect is a new online solution to unanswered questions: How do I know what is out there? How can I find the right kind of work for my festival or the right kind of organisation for collaboration?

Through online social networking, this web project allows people or organisations to promote their own work through their free profile page, to advertise news, open calls and events to a targeted audience; as well as to start - or participate - in discussions related to international mobility and funding. All users can connect and network freely with their peers and key contacts to take their projects forward by discovering new profiles and by getting in touch directly with organisations, experts and collaborators around the globe.

Read more online.


twitter.com/tinfotweets

kuulas_koulutusseminaari2015