24.05.2011

TINFO-tiedote 18 / 13.5.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA
Esitystaiteen seura ja Oodi rakkaudelle vierailee Printemps d'Europe festivaaleilla Lyonissa
Ilmatar teatteri Pohjois-Espanjassa
Tanssiteatteri Hurjaruuth vierailulle Ranskaan
Minna Sirnöstä Suomen näytelmäkirjailijaliiton uusi toiminnanjohtaja, Heini Junkkaala liiton uusi puheenjohtaja
Seela Sella on Teatterikorkeakoulun ensimmäinen Vuoden alumni
Ohjaaja Andriy Moguchy vierailee Turun Kaupunginteatterissa
Riihimäen Teatteri haastaa Suomen ammattiteatterit Suureen teattereiden Facebook-taistoon
Timo ja Klaus Salinin muistorahasto siirtyy Suomen Kulttuurirahastoon
Kulttuuria kaikille - uudistetut verkkosivut

TAPAHTUMIA
Stanislavski-seminaari Teatterikorkeakoululla pe 20.5.
Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 24.-28.5.
ENCATC 2011 Annual Conference "CultureForecast": 12-14 October 2011, Helsinki

HAKUJA
TINFO-apuraha näytelmien käännöksille
Vuokralle tarjotaan, WHS Studio Tähtitorni
Festival de Teatro de La Habana

AVOIMIA PAIKKOJA
Esitystaiteen Keskus hakee myynti- ja markkinointisihteeriä
Teatteri Takomo etsii TUOTTAJAA
Lasaretinväylän taidehalli- ja residenssiohjelman kehittämishanke hakee projektipäällikköä

KOULUTUSTA
Sibelius-akatemia, Täydennyskoulutus: Yleisötyön johtaminen
Uusi musikaalikoulutus, International Musical  Theatre Education, alkaa syksyllä Turussa

 


 

*MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

ABSOLUMENT IMPOSSIBLE

Esittävät taiteet kiertoon, nykyteatteria Pariisin ulkopuolelle ja ulkomaille.  Ranskalaisella ONDAlla (Office national de diffusion artistiques) on sama tehtävä kuin Suomessa TINFOlla, Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskuksilla, FIMICillä yhteensä, ja osittain roimasti suurempi. ONDA-järjestön rakenne ja toiminta paljastaa, mitä meiltä oikeastaan puuttuu. ONDA on juuri se matchmeikkaaja, neuvonnan ja joustavan rahoitustuen antaja ja kierrätyksen mahdollistaja.  Ondalaiset näkevät runsaat tuhat esitystä vuosittain.

ONDA tukee produktioiden kiertoa, huolehtii siitä, että alueillakin asukkaat saavat nähdä laadukkaita esityksiä, ennen kaikkea riskiesityksiä. ONDA-asiantuntijan Jean-Paul Pérez ja Le Fanal –teatterin johtaja Nadine Varoutsikos-Perezin tapaaminen ei ole mikä tahansa.  ONDA on se, joka tukee myös ulkomaisten esitysten kierrätystä Ranskassa. Siksipä on kuunneltava herkällä korvalla.  ”Bulevarditeatteri ei kiinnosta meitä”, toteaa Varoutsikos-Perez.  ”Te teette Suomessa aivan liian pitkiä esityksiä. 3,5 tuntia – absolument impossible.  Ei esitys voi olla yli kahden tunnin pituinen. Ja niin monet esitykset ovat liian suomalaisia. Me etsimme universaalia paikallista.” Siinä se.

TAIPUISAT TYÖVÄLINEET, KORROOSIO, TYÖELÄMÄN KULKURIT

Suomen Näyttelijäliiton seminaarissa pohdittiin näyttelijää moniosaajana (äklösana). Jussi Lehtonen, Leea Klemola, Mika Lehtinen ja minä olimme pohtimassa näyttelijän monipuolistuvaa toimenkuvaa mahdollisuutena vai pakkona.  Sisältyykö sanoihin mahdollisuus vai pakko vastakohta-asetelma ”puhtaasta taiteesta” ja ”epäpuhtaasta” soveltavasta teatterissa, ehkä myös ns. taiteesta ja arjesta? Onko kyse myös piilevistä hierarkioista: ne jotka osaavat oikeasti näytellä, näyttelevät vakiintuneista ammattiteattereissa ja/tai elokuvissa ja niiden, jotka eivät osaa, on tyytyminen tekemään työtään katvealueilla, marginaalissa. Juuri tällaisia hierarkkisia arvostuksia on purettava. 

Modernit professiot ovat kaikkialla murroksessa. Teatteri-instituutio ei ole enää ainoa näyttelijäntyön todentumisen paikka. Teatteri integroituu muille alueille, ja näyttelijänammatin harjoittamiselle muodostuu myös kokonaan uusia ja erilaisia ulottuvuuksia. Näyttelijän taiteilijaidentiteetti monimuotoistuu. Näyttelijät ylittävät vakiintuneita ammatillisia työuria. Voisiko puhua hybridisestä ammatti-identiteetistä tai taipuisasta näyttelijyydestä? Tutkijat ovat sitä mieltä, että vakiintuneet ammatit ovat katoamassa jälkiteollisesta tietoyhteiskunnasta ja perinteiset ammatit ja professiot ovat korvautumassa uusammatillisuudella, johon liittyy jatkuva muutos, moniosaaminen ja managerialismi.

Näyttelijällä on sellaista osaamista ja sellainen ammatillinen työkalupakki, jolla on käyttöä. Kuka muu kuin näyttelijä on kehollisten tuntemusten, aistimellisuuden, ruumiin tiedon, tilanteeseen heittäytymisen tai kaaoksen sietokyvyn asiantuntija? Yhteiskunta tarvitsee leikkiä. Leikki ei ole taloudellis-rationaalista toimintaa. Se ei ole järkevää, se ei tuota käytännön hyötyä, se ei ylipäätään tuota.

Mutta taipuisa näyttelijänidentiteetti voi tarkoittaa myös uusliberalistisen koulutussuunnittelun sudenkuoppia. Elinikäinen oppiminen ja uudelleenkouluttautuminen on nykyään jokaisen yksilön velvollisuus. Yhä enemmän painottuu työelämälähtöisyys ja käytännönläheisyys.  Odotetaanko näyttelijän olevan vain työelämän uusiin muutoksiin sopeutumiskykyinen prosessiosaaja, joka jatkuvasti on valmis ylittämään vakiintunutta ammatillista työuraansa? Ovatko näyttelijätkin yhä enemmän ”työelämän kulkureita”.

Näyttelijäkin kärsii jo ajelehtivasta työotteesta. Työ, jota ei hallitse, kuluttaa. Vaarana on ammatti-identiteetin korroosio, jos joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa ja pätkätöissä. Uhkaako korroosio myös sitä näyttelijää, joka soveltavalla kentällä toimiessaan tuntee, ettei hänen työtään arvosteta tai sitä, joka tylysti määrätään muihin hommiin. Epätyypillisissä perinteisen teatteri-instituution ulkopuolella tapahtuvissa työyhteisöissä ja työsuhteissa on vaikea löytää taiteilijaidentiteettinsä perustaa. Ei näyttelijän(kään) tarvitse pelkästään sopeutua.
”Taide on niitä harvoja asioita, jotka ovat kulutuksen ulkopuolella.” Hannah Arendtin näkemys lohduttaa ja antaa uskoa.
Me tarvitsemme enemmän näyttelijän itsensä tuottamaa ääntä ja ajattelua. Joskus tuntuu siltä, että näyttelijästä puhuvat kaikki muut paitsi näyttelijä itse. (Minäkin nyt tässä.)

TÄMÄN HALUAISIN NÄHDÄ

EU:n alueella asuu miljoonia ihmisiä vailla pysyvää oleskelulupaa. Lainsuojattomien paperittomien piilossa olevaan ja pelontäyteiseen elämään tutustuivat toimittaja Kaisa Viitanen ja valokuvaaja Katja Tähjä. Heidän Paperittomat-teoksensa on nyt Elina Izarra Ollikainen käsikirjoittanut ja ohjannut Rakastajat teatterille Poriin. Hienoa, että teatteri tarttuu tällaisiin kysymyksiin.  

KOSMOPOLIITTIHANKE

Ruotsin ulkomaankauppaministeri käynnisti joitain vuosia sitten hankkeen, jonka tarkoituksena oli hyödyntää ulkomaalaistaustaisia ruotsalaisyrittäjiä vientihankkeissa. On perustettu yrittäjäverkostoja, järjestetty vienninedistämismatkoja ja tarjottu erilaisia vienninedistämispaketteja.

Ruotsissa uskotaan siihen, että jos ulkomailla syntyneiden määrä kasvaa 12 000 hengellä vuosittain, se lisää Ruotsin vientiä keskimäärin yli 700 miljoonalla eurolla. Ei tällaista Suomeen. Meillä on omat erityistapamme. Meillä maahanmuuttajia saa estotta syrjiä, nimitellä, vihata, sylkeä, lyödä.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

*UUTISIA

Esitystaiteen seura ja Oodi rakkaudelle vierailee Printemps d'Europe festivaaleilla Lyonissa

Esitystaiteen seura vierailee Lyonissa 19.5 - 29.5.2011 järjestettävillä Printemps d'Europe teatterifestivaaleille. Näyttelijä Tuukka Vasaman ja ohjaaja Vihtori Rämän teos Oodi rakkaudelle sai kutsun Europe&Cies verkoston järjestämille eurooppalaisia teatteritekijöitä yhteen kokoavalle festivaalille Ranskaan.

Oodi rakkaudelle on fyysinen ja musiikillinen tulkinta runoilija Tuomas Timosen samannimisestä teoksesta. Teos syntyi Kajaanin runoviikkojen tilaustyönä vuonna 2009, minkä jälkeen se on kiertänyt ahkerasti Suomessa sekä kansainvälisillä festivaaleilla. Oodi rakkaudelle voitti viime vuonna ensimmäisen palkinnon saksalaisella Thespis-festivaalilla sekä kolmannen palkinnon liettualaisella Monobaltija-monologifestivaalilla. Oodi rakkaudelle esitetään 22.5 Théâtre MJC Monplaisirissa Lyonissa. 

Lisäksi Esitystaiteen seura esittelee keväällä 2012 ensi-iltansa saavaa Pimeä projekti III -  LIGHT NOISE -teosta sekä järjestää projektiin liittyvän työpajan festivaalin esiintyjille ja vieraille.

Lisätietoja Esitystaiteen seurasta ja esityksistä:
www.esitys.fi
www.europeetcies.eu

 


 


Ilmatar Teatteri Pohjois-Espanjassa

Madridissa toimiva, suomalaisten näytelmien espanjaksi esittämiseen erikoistunut Ilmatar Teatteri esiintyy 19.5. Baracaldon teatterissa. Näytelmä on Mika Waltarin komedia Gabriel tule takaisin, joka sai Espanjassa ensi-iltansa maaliskuussa 2010.

Teatteri Baracaldo on yksi Pohjois-Espanjan suurimpia tattereita, ja sinne mahtuu 600 katsojaa.

Lisäksi Ilmatar Teatteri valmistaa uusia tuotantoja, jotka ovat Sofi Oksasen Puhdistus vuodelle 2012, ja Elisa Salon Räjähdysvaara, josta suunnitteilla kiertue kouluihin tulevana syksynä.
www.ilmatarteatro.com

 


 

Tanssiteatteri Hurjaruuth vierailulle Ranskaan

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Laulu etanoista nähdään Ranskan Limoges'ssa järjestettävällä Festival Kaolin et Barbotinella kuusi kertaa.

Visuaalinen teatteriesitys vauvoille ja kaikille muillekin perustuu ranskalaisen runoilijan Jacques Prévertin runoon ”Laulu Etanoista, jotka ovat matkalla syyslehden hautajaisiin”. Teoksen puutarhurina esiintyy tanssija Leena Gustavson ja sen on ohjannut Arja Pettersson. Lavastus on Simon Le Rouxin ja musiikki Hannu Oskalan. Animaatioista vastaa Keanne van de Kreeke sekä valosuunnittelusta Riku Virtanen.

Leena Gustavsonin esittämä puutarhuri on kasvattanut trooppisen puutarhan arktisiin oloihin. Katsojat istuvat puutarhassa esityksen aikana ja pääsevät nauttimaan palmuista, hiekkakäytävistä ja lumotun puutarhan tapahtumista. Katsojien ympärille panoraamana heijastetut piirrokset ja animaatiot kuljettavat etanoiden tarinaa eteenpäin. Kokonainen vuosi ehtii vierähtää esityksen aikana.

Lisätietoja:
Jaakko Pahkamaa, puh. 09 565 7250
Tanssiteatteri Hurjaruuth

 


 

Minna Sirnöstä Suomen näytelmäkirjailijaliiton uusi toiminnanjohtaja, Heini Junkkaala liiton uusi puheenjohtaja

Suomen näytelmäkirjailijaliitto – Finlands dramatikerförbund ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu tamperelainen Minna Sirnö. Sirnö on aikaisemmin toiminut muun muassa kansanedustajana (2003-2011), Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry:n puheenjohtajana (2006-2009) sekä lukuisissa muissa luottamustehtävissä. Sirnö aloittaa työt 1.6.2011.

Näytelmäkirjailijaliiton hallituksen puheenjohtajana on aloittanut Heini Junkkaala. Junkkaala on helsinkiläinen näytelmäkirjailija ja dramaturgi, jolle Pohjoismainen teatteriunioni myönsi arvostetun Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon vuonna 2010 teoksesta Kymmenen tikkua laudalla. Junkkaala oli myös vuoden 2010 Lea-palkinnon finalistina teoksellaan Kristuksen morsian.

Näytelmäkirjailijaliiton hallituksen varapuheenjohtajana jatkaa Jukka Asikainen ja hallituksen jäseninä Markku Hoikkala, Jorma Kairimo, Satu Rasila, Laura Ruohonen, Anna Simberg ja Raija Talvio. Uusina hallituksen jäseninä ovat aloittaneet Mika Ripatti ja Paavo Westerberg.

Lisätietoja:
Suomen näytelmäkirjailijaliitto - Finlands dramatikerförbund ry
puheenjohtaja Heini Junkkaala, heini.junkkaala(at)gmail.com
toiminnanjohtaja Minna Sirnö (1.6. alkaen), 0400 010430

 


 

Seela Sella on Teatterikorkeakoulun ensimmäinen Vuoden alumni

Teatterikorkeakoulun alumniyhdistys on nimennyt historiansa ensimmäiseksi Vuoden alumniksi näyttelijä Seela Sellan (s. 1936).

Sellan valinta perustuu paitsi hänen pitkään ja yhä näkyvänä jatkuvaan uraansa myös hänen kykyynsä auttaa yhä uusia näyttelijäsukupolvia.

Hänen työnsä sekä esiintyjänä että kouluttajana on ollut maanlaajuista ja kauaskantoista.
Hän tarjoaa taidetta myös nuorille ja lapsille, kuten parhaillaan työssään Helsingin Kaupunginteatterin uudessa, Laura Ruohosen kirjoittamassa ja ohjaamassa  lastenesityksessä Yökyöpelit.

Teatterikorkeakoulun vuoden alumniksi valitaan vuosittain taiteilija, pedagogi tai muussa teatterityössä ansioitunut henkilö, joka on erityisen huomionarvoisella tavalla toiminut esittävien taiteiden alalla kansallisesti ja/tai kansainvälisesti.

Sella nimettiin Teatterikorkeakoululla maanantaina 9. 5. 2011.

Lisätietoja: Alumniyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Kahra, 040 5853811.
www.teak.fi

 


 

Ohjaaja Andriy Moguchy vierailee Turun Kaupunginteatterissa

Huhtikuussa arvostetun Euroopan unionin uusien teatteritodellisuuksien avaamisen palkinnon Pietarissa voittanut ohjaaja Andrey Moguchy vierailee Turun Kaupunginteatterissa kertomassa työstään.

Moguchyn ohjauksen The Gardeners piti alun perin vierailla Turussa Esittävän Taiteen Toukokuu -festivaalilla, mutta esitys jouduttiin peruuttamaan kun pääosan esittäjä joutui sairaalaan katuväkivallan uhrina. Palkittu ohjaaja matkustaa kuitenkin Turkuun kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen jossa häntä haastattelee teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo.

Tilaisuus järjestetään kaupunginteatterin yleisölämpiössä maanantaina 16.5.2011 klo 17–18.
Andrey Moguchy perusti radikaaleista tulkinnoistaan ja kohua herättävistä, aina yllätyksellisistä esityksistään tunnetun Formalny Theatren vuonna 1989. Mainetta niittäneen ryhmän esitys The Gardeners sai ensi-iltansa vuonna 2008 yhteistyössä legendaarisen Pietarin Aleksanterin Teatterin sekä AKHE Engineering Theaterin kanssa. The Gardeners -ohjauksellaan Andrey Moguchy muokkasi teatteria kohti 2000-luvun uudistuvaa perinnettä.

Turun Kaupunginteatteri

 


 

Riihimäen Teatteri haastaa Suomen ammattiteatterit Suureen teattereiden Facebook-taistoon

Suomen Teatterit ry. järjesti Hämeenlinnan Teatterissa markkinointi- ja tiedotuskoulutuksen 5.5.-6.5.2011. Yhtenä keskeisimmistä teemoista oli yhteisöllinen media. Koulutuspäivien aikana virisi idea teattereiden välisestä yhteistyöstä yhteisöllisen median kentällä. Tämä idea jalostui haasteen muotoon ja haastajana toimii Riihimäen Teatteri.

Kyseessä on videohaaste, joka on tarkoitus toteuttaa Facebookissa. Haasteen aikana viikoittain vaihtuvat teatterit valmistavat Facebook-sivuillensa videon, jossa kuvataan teatterin arkea uudesta näkökulmasta (Riihimäen Teatterin video: www.facebook.com/pages/Riihim%C3%A4en-Teatteri/177222492314118). Tarkoitus ei ole markkinoida tiettyjä esityksiä tai teatteria. Ideana on saada aikaan kiinnostavaa ja erilaista sisältöä teattereiden Facebook-sivustoille ja luoda sivustojen välille vuorovaikutusta.

Syvempänä juonteena haasteen taustalla on suomalaisen teatterikentän yhteistyön ja keskustelevuuden lisääminen. Haluamme saada toimijat havahtumaan, että me emme kilpaile keskenämme, vaan tuemme ja rikastutamme toistemme toimintaa. Hyvä teatteri Turussa lisää kiinnostusta teatteriin myös Kajaanissa. Näin haluamme uskoa.

Koska Suomen sisäteatterikenttä sulkee ovensa kesäkuukausien ajaksi, on kesäkuun ensimmäisen videohaasteen tarkoitus suunnata kesäteatterikentälle. Syyskuun ensimmäinen haaste palautuu jälleen sisäteattereiden piiriin.

Toivomme, että tällä haasteella on kauaskantoisia vaikutuksia!
Riihimäen Teatterin puolesta, Matti Arnkil, Kirsi Helstelä ja Mikko Matias Peltoniemi

Matti Arnkil, tuottaja
050 467 0276
matti.arnkil(at)riihimaenteatteri.fi

 


 

Timo ja Klaus Salinin muistorahasto siirtyy Suomen Kulttuurirahastoon

Suomen Tanssitaiteilijain Liitto luovuttaa Timo ja Klaus Salinin Muistorahaston omaisuuden ja hoidon Suomen Kulttuurirahastolle 11.5.2011 klo 10. Lahjoituksen arvo on noin 250 000 euroa.

Tanssitaiteilija Klaus Salin perusti muistorahaston vuonna 1969 kuolleen poikansa Timo Salinin muistoksi.  Vuonna 1978 Irja Koskinen (Salin) siirsi Muistorahaston Suomen Tanssitaiteilijain Liiton hallintaan.

Testamenttisäädöksen mukaan rahastosta jaetaan stipendejä vuosittain lahjakkaille suomalaisille klassisen baletin miestanssijoille, joiden ikä on 18-25 vuotta. Stipendien tarkoitus on tukea opintoja niin koti- kuin ulkomailla. Stipendien jakoperusteet säilyvät entisellään rahaston siirryttyä Suomen Kulttuurirahastolle.

Tällä lahjoituksella Suomen Tanssitaiteilijain Liitto ry haluaa kunnioittaa näiden suurten taiteilijoiden toivetta tukea suomalaisen klassisen baletin miestanssin kehittymistä. Klaus Salin ja Irja Koskinen kuuluvat ehdottomasti suomalaisen balettitaidehistorian valovoimaisimpiin ja taitavimpiin taiteilijoihin.

Jatkossa stipendien haku tapahtuu Suomen Kulttuurirahaston apurahahaun yhteydessä ja päätöksistä vastaa Suomen Kulttuurirahaston hallitus ensin kuultuaan alan asiantuntijoita.

Klaus Salin 9.6.1919 - 15.9.1973
Klaus Salin toimi ensitanssijana ja tanssipedagogina Suomen Kansallisoopperassa 1945-46, 1949-67. Klassisen baletin opettajana hän toimi SKO:ssa ja omassa koulussaan, SKO:n apulaisbalettimestarina hän toimi 1966-67.  Salin esiintyi useissa kotimaisissa elokuva- ja tv-tehtävissä. Parhaan miestanssijan palkinnon hän sai Kööpenhaminan kansainvälisessä koreografikilpailussa vuonna 1947, Pro Finlandia -mitali hänelle myönnettiin 1957 ja samana vuonna hän vastaanotti myös Ruotsin kuninkaan hopeisen mitalin. Hän sai myös mm. Suomen Tanssitaiteilijain Liiton kultaisen ansiomerkin jaSuomen Näyttämötaiteen hopeisen ansiomerkin.

Irja Koskinen 28.7.1912 - 31.3.1978
Ensitanssijatar, koreografi, balettipedagogi Irja Koskinen toimi Suomen Kansallisoopperassa vuosina 1931-1957 ja myöhemmin opettajana Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa sekä omassa koulussaan. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1948. Hän toimi Suomen Tanssitaiteilijain Liiton varapuheenjohtajana vuosina 1951-1953.

Lisätietoja
Ulla Tenhunen, ulla.tenhunen(at)saunalahti.fi
puh 050 525 6103

 


 

Kulttuuria kaikille - uudistetut verkkosivut

Kulttuuria kaikille -palvelu on avannut uudistetut verkkosivunsa osoitteessa www.kulttuuriakaikille.info . Sivustolla on tarjolla entistä monipuolisemmin tietoa ja työkaluja kulttuuripalveluiden saavutettavuuden ja monikulttuurisuuden edistämiseen alan työntekijöille. Kulttuuria kaikille -palvelu pyrkii omilla verkkosivuillaan edistämään saavutettavaa verkkoviestintää.

 


 

*TAPAHTUMIA

Stanislavski-seminaari Teatterikorkeakoululla pe 20.5. 2011

Konstantin Stanislavskin NÄYTTELIJÄN TYÖ 1 JA 2 –kirjan uuden suomennoksen kunniaksi järjestetään Teatterikorkeakoululla seminaari pe 20.5. kello 13. Ohjelmassa on Kent Sjöströmin luento “Stanislavsky and the Actor’s Instrument on the Contemporary Stage" sekä kirjan suomentaneen Kristiina Revon haastattelu ja TeaKin Stanislavski-workshopin esittely. TeaKissa valmistettuihin demoihin voi tutustua samana päivänä jo kello 10 alkaen.

Venäläisen näyttelijän, ohjaajan ja pedagogin Konstantin Stanislavskin nyt ilmestyvä Näyttelijän työ -teos sisältää myös aiemmin suomentamatonta materiaalia. Teoksen julkaisee Kustannusosakeyhtiö Tammi, ja se on kaupoissa 19.5. lähtien.

Tiedustelut:
Maria Romantschuk, puh. 040 777 9700
Anna Nybondas, suunnittelija, Teatterikorkeakoulu, puh. 0400 792 008

 


 

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 24.-28.5.2011

Festivaalilla esiityy 20 ryhmää 11 maasta. Luvassa on tanssiteatteria, balettia, ooperaa, pantomiimia, nukketeatteria jpm.
Lisää tietoa www.kulttuuri.org.

 


 

ENCATC 2011 Annual Conference "CultureForecast": 12-14 October 2011, Helsinki - Registration open!

Entitled "CultureForecast”, ENCATC’s 2011 Annual Conference will center around three themes that have recently been focal points in arts and cultural management and which will determine future developments in the cultural field: Culture and the City, New Audiences and Networking. It will feature renowned policy makers from UNESCO, the Council of Europe, European and national parliaments, representatives from the European Commission, academics, educators, cultural managers, young researchers, artists and students from Europe and beyond.

Invited as a keynote speaker to the event, Professor Dr. Saara Taalas will present her views on “Creative Hybrid Economy”. A Professor of Business Studies in Linnaeus University, Sweden and a Professor of Media Business and Head of Media Futures Network in Turku University, Finland, Professor Dr. Saara Taalas’s contribution to the conference will undoubtedly be a highlight of the event given her expertise in the field of cultural management. Participants at the ENCATC Annual Conference will have the opportunity to interact with many experts through a dynamic and varied programme, structured around plenary sessions, thematic workshops, study visits and paper presentations. One of the presentations will focus on the Cultural manager 2020 -project which predicts the state of event production network in 2020 and aims to recognize future challenges with respect to competence. The viewpoints consist of both cultural managers’ insights as well as the views of the surrounding professionals.

Highlights of the 2011 ENCATC Annual Conference include the 5th Young Cultural Policy Researchers Forum and the 8th Cultural Policy Research Award Ceremony. The CPRA and the YCPR Forum are part of a programme package initiated by the European Cultural Foundation and managed by ENCATC in support of young cultural policy researchers.

Organised by ENCATC in close cooperation with five Finnish Universities of Applied Sciences (HUMAK, Metropolia, Novia, Mikkeli and Seinäjoki), this outstanding conference will be held at Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. Along these other organisations taking part in making this all happen are: Foundation for Cultural Policy Research Cupore, Art and Culture Professionals Trade Union TAKU and To Culture With Love, a network for young professionals and students within the field of arts and culture in Europe.

More information about the 19th ENCATC Annual Conference?
To Register, please click here: www.encatc.org/register
Stay updated about the Annual Conference! www.encatc.org/pages/index.php?id=201
CPRA website: www.encatc.org/pages/index.php?id=19
YCPR Forum website: www.encatc.org/pages/index.php?id=83
Online Forum website:  www.labforculture.org/en/groups/open/young-researchers-forum

 


 

*HAKUJA

TINFO-apuraha näytelmien käännöksille

Seuraavat päätökset apurahoista tehdään kesäkuussa.

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöksille. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. TINFO-apurahasta päättävä asiantuntijaryhmä kokoontuu vuosittain 4-5 kertaa. TINFO ei jaa apurahoja käännettyjen näytelmien julkaisuihin, antologioihin tms, vaan tukee näytelmien kansainvälistä esittämistä. Painettuihin julkaisuihin on edelleen mahdollisuus hakea apurahaa FILIn kautta.

Vuosittain TINFO voi tukea 10-12 näytelmän kääntämistä. Arvioinnissa painotetaan näytelmän esittämistä ulkomailla. Tärkeä perustelu apurahan myöntämiselle on myös kääntämisen kuuluminen suurempaan hankkeeseen. Esittävän teatterin tai festivaalin asemalla kohdemaassa on merkitystä TINFO-apurahaa myönnettäessä. Asiantuntijaryhmä arvioi näytelmän mahdollisuuksia menestyä kansainvälisesti. Käännösapurahan saaminen ei edellytä tekstin kantaesitystä Suomessa. TINFO-apurahalla halutaan olla myös tukemassa nuoria näytelmäkirjailijoita ja sellaisten suomalaisten teosten kääntämistä, joita ei aiemmin ole välitetty jollekin muulle kielelle. 

TINFO-apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Hakijoina voivat olla esimerkiksi näytelmäkirjailijat, agentuurit, teatterit, festivaalit tai kääntäjät. TINFO-apuraha maksetaan suoraan kääntäjälle.

 


 

Vuokralle tarjotaan, WHS Studio Tähtitorni

WHS Studio Tähtitorni. Tähtitorninkatu 10-12, 00140 Helsinki

WHS Studio Tähtitornia on mahdollista vuokrata kuvauksiin ja harjoitustilaksi.
Studiotila on kooltaan n. 312 m2 (n.25m x 13m). Tilan akustiikka täyttää EBU-standardit. Koko katon kattavat valokiskot ovat n.5 metrin korkeudessa ja seiniä kiertävät kolmikiskoiset verhotangot ovat metrin matalammalla. Tilassa on 12m leveät ja 4m korkeat vihreät chroma-verhot, sekä 20 kpl 3 metriä leveitä, 5 metriä korkeita mustia molton verhoja. Lisäksi tilassa on mustaa ja chroma-vihreää tanssimattoa 12m x 10m alueelle, studiosta on siis helppo saada kuvauksia varten täysin musta tai vihreä.

Tilan vuokraan kuuluvat studion yhteydessä olevat tauko/neuvotteluhuone sekä keittiö. Studioon tulee tavarahissi, jonka eteen pääsee peruuttamaan pakettiautolla ja jolla tavarat on helppo saada sisään. Tilassa on langaton internet yhteys.

Studion sähköt:
- 2 x 32 A ulostulo jossa 25 A
- 1 x 63 A ulostulo jossa 60 A
- 1 x 125 A ulostulo jossa 125 A
WHS Studio Tähtitornissa kotiaan pitää myös Kinosfilmi, jonka kuvauskalusto on tilassa valmiina ja helposti vuokrattavissa. Kinosfilmin kalustoluettelon voit ladata tästä.

Tiedustelut: info(at)w-h-s.fi
http://w-h-s.fi/

 


 

Festival de Teatro de La Habana

Call for participation in the 14th edition of the International Theatre Festival which will take place in Havana, Cuba, 28 October – 6 November 2011.

Call to the XIV Festival de Teatro de La Habana
A festival for urgent theater

The National Council for the Performing Arts of the Ministry of Culture of Cuba calls the XIV Festival de Teatro de La Habana. On this occasion, the Festival aims to be a space to promote the theater as an art of resistance that continues to defend the possibility of human exchange. In our world, increasingly aimed to the alienation of personal voices, to insist on the theater is to insist on defending the possibility of direct discussions among humans multiple views and thoughts on society through art. As opposed to a worldview that functions with the irrationality of the market, the theater encourages the encounter of ideas that put at the center the defense of life. A theater that participates in the needs of our culture. The urgency of recovering human living spaces, to save the ecosystem, a policy that defends the interests of all, are grounds for an art committed to its time. Resistance theater, theater of the everyday life and utopian theater, provocative theater, live theater, urgent theater.

We call to all the theater artist in the world for whom art is a way to communicate and debate their society. One way to expose her body as a document that is undeniably alive and that means living in peace with other human beings. The doors of our Festival are open to the encounter of diversity and the urgent.

Organizing Committee
XIV Festival de Teatro de La Habana
Festival de Teatro de La Habana
Calle 4 No. 257, entre 11 y 13, Vedado 10 400, La Habana, Cuba
Phone: 00537-833 4581
Email: organizacion(at)cubaescena.cult.cu
Web: www.festivaldeteatro.cult.cu
www.cubaescena.cult.cu

 


 

*AVOIMIA PAIKKOJA

Esitystaiteen Keskus hakee myynti- ja markkinointisihteeriä

Esitystaiteen Keskus hakee itsenäistä, yhteistyökykyistä ja palvelualtista myynti- ja markkinointisihteeriä aluksi osa-aikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.6. - 31.7.2001 sekä sekä sen jälkeen kokoaikaiseksi määräajalle 1.8.2011 - 31.12.2011.

Myynti- ja markkinointisihteerin tehtäviin kuuluvat Esitystaiteen Keskuksen harjoitustilavarausten hallinnointi, yleiset yhdistyksen hallinnolliset rutiinit sekä kiinteistön hallinnointiin liittyvät tehtävät. Työnkuvaan kuuluvat myös markkinoinnin, tiedotuksen sekä kansainvälisen toiminnan rutiinit ja niiden kehittäminen. Lisäksi myynti- ja markkinointisihteeri pitää yhteyttä yhdistyksen jäseniin. Hakijalta edellytetään oma-aloitteisuutta, esittävien taiteiden kentän tuntemusta ja kokemusta toimistosihteerin tai tuottajan työstä.

Esitystaiteen Keskus ry edistää esitystaiteen ammattimaista työskentelyä alan tunnettavuutta. Esitystaiteen Keskus avaa 1.9.2011 esitystaiteen tekijöille ja yleisölle kansainvälisen kohtauspaikan, joka tarjoaa työ- ja harjoitustiloja ja järjestää esitys-, koulutus- ja seminaaritoimintaa. Keskus sijaitsee Helsingin Suvilahdessa.

Hakijoita pyydetään lähettämään vapaamuotoinen hakemus palkkatoiveineen ja ansioluetteloineen 20.5.2011 mennessä osoitteeseen:

Esitystaiteen Keskus ry / hallitus
Produforum, Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölönkatu 51 b, 00250 Helsinki
Tiedustelut: Kirsi Reinola 050-4122704 / esitystaide(at)gmail.com

 


 

Teatteri Takomo etsii TUOTTAJAA

Tuottaja vastaa teatterin markkinoinnista ja päivittäisestä taloushallinnosta.
Työtehtävät sisältävät muun muassa myyntiä ja markkinointia, viestintää, yhteydenpitoa sidosryhmiin ja tiedotusvälineisiin, rahoitushakemusten kirjoittamista sekä talous- ja henkilöstöhallintoa.
Työskentely on itsenäistä.
Työ on puolipäiväinen, 20 h/vko. Työpaikka sijaitsee Helsingin Punavuoressa.
Työ alkaa 1.8.2011 ja jatkuu toistaiseksi voimassaolevana.
Yhteystiedot: Jukka Ruotsalainen (09) 6843 6843, takomo(at)teatteritakomo.fi

Työpaikan osoite: Fredrikinkatu 18, 00120 HELSINKI
Palkkaus: 1500 €/kk
Työ alkaa: 1.8. 2011 alkaen
Työaika: osapäivätyö
Työn kesto: yli 12 kuukautta
Haku päättyy: 30.05.2011
Jätä hakemus: Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen tulee lähettää 30.5.2011 mennessä osoitteeseen Teatteri Takomo, Fredrikinkatu 18, 00120 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen teatteri(at)teatteritakomo.fi. Kuoreen ja sähköpostin otsikkoriville tunnus "Työhakemus".

 


 

Lasaretinväylän taidehalli- ja residenssiohjelman kehittämishanke hakee
PROJEKTIPÄÄLIKKÖÄ ajalle 1.8.2011 – 31.7.2013

Lasaretinväylän kehittämishanke on JoJo- Oulun Tanssin Keskus ry:n, Oulun taiteilijaseura -63 ry:n, Pohjoinen valokuvakeskus ry:n ja PROTO – Pohjois-Suomen taideteolliset suunnittelijat ry: n yhteinen kehittämishanke.

Hankkeen tavoitteena on taidehallin ja kansainvälisen monitaiteellisen residenssivaihto-ohjelman toimintaedellytysten selvittäminen sekä niiden toimintarakenteiden luominen.  Residenssitoiminnan osalta hanketta koordinoi ja sen kehittämisestä vastaa JoJo – Oulun Tanssin Keskus ry, taidehallin näyttelytoiminnan osalta Pohjoinen valokuvakeskus ry.
Lasaretinväylän taidehalli- ja residenssiohjelman kehittämishanke saa tukea Pohjois-Pohjanmaan Liiton kautta Manner-Suomen ESR-ohjelmasta sekä Oulun kaupungilta.
Projektipäällikkö työskentelee yhteistyössä hankkeen koordinaattorien ja ohjausryhmän kanssa. Työnantajana toimii Pohjoinen valokuvakeskus ry.

Projektipäällikön tehtäviin kuuluu
• alueellisen, valtakunnallisen ja kansainvälisen yhteistyöverkoston luominen taidehalli- ja residenssitoiminnalle
• markkinatutkimuksen, liiketalous- ja markkinointisuunnitelman laatiminen taidehallille ja residenssiohjelmalle
Tehtävän menestyksekäs hoito edellyttää
• soveltuvaa koulutusta
• talouden ja hallinnon osaamista sekä organisointikykyä
• esiintymis- ja viestintätaitoja
• kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä
Lähetä kirjallinen hakemuksesi ja ansioluettelosi 20.5.2011 klo 16.00 mennessä:
Pohjoinen valokuvakeskus, PL 42 90015 Oulun kaupunki.

Lisätietoja :
Pohjoinen valokuvakeskus ry:n toiminnanjohtaja Alla Räisänen 040 7272 135, alla.raisanen(at)pohjoinenvalokuvakeskus.fi
JoJo- Oulun Tanssin keskus ry:n toiminnanjohtaja Helena Jäykkä 050 46 44 880, helena.jaykka(at)jojo.fi.

 


 

*KOULUTUSTA

Sibelius-akatemia, Täydennyskoulutus

YLEISÖTYÖN JOHTAMINEN (30 op) korkea-asteen oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus
Yleisötyön johtamisen -erikoistumisohjelma käynnistyy loppuvuodesta 2011. Koulutus on täydennyskoulutusta korkea-asteen tutkinnon jo suorittaneille. Haku tapahtuu syksyllä 2011.

Koulutus sopii taide- ja kulttuurialan ammattilaisille, taidelaitosten johtajille ja asiantuntijoille. Ohjelman tavoitteena on kehittää laaja-alaisesti yleisötyön kokonaisvaltaiseen johtamiseen, suunnitteluun ja kehittämiseen, tuottamiseen, markkinointiin sekä pedagogiseen kehitystyöhön liittyviä kompetensseja. Pääpaino opiskelussa on työstä oppimisella. Koulutus on laajuudeltaan 30 op (kesto 1 vuosi) ja se on osallistujille maksuton. Ohjelman toteutuspaikat ovat Musiikkitalo ja muut taidelaitokset. Ohjelmaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoja: Mia Turunen, 040 710 4366

 


 


Uusi musikaalikoulutus, International Musical  Theatre Education, alkaa syksyllä Turussa

International Musical Theatre Education
For you who would like to improve your skills!

Musical theatre education/further education

In addition to artistic and practical training, the education includes work with professional teams on two productions. The final production will be carried out in a professional theatre with the students of the programme working as paid artists.

Georg Malvius, the internationally recognized director, serves as the programme
director.The education is intended for you, who wish to work as a musical theatre artist and
already have good knowledge in all or several of the following areas; singing, dancing or acting.

Place: Turku, Finland.
Language: English
Time: 1 September 2011 – 31 May 2013 (September 2011 – December 2011: distance
learning, December 2011 – May 2013: training in Turku.)
Educational form: advanced further education, full time. (NB! Not suitable for
beginners.)
Fee: 2200 €
Audition fee: 50 € (Only for those invited to audition.)

Audition:
1. Apply for audition at www.imteducation.com/ by 31 May 2011.
2. Applicants will be selected to audition on the basis of applications. Those selected
will be invited to an audition in August 2011 in one of the following places:
Helsinki (14-15.8), Stockholm (21-22.8), Tallinn (28-29.8), (Zagreb).
3. Results from the auditions will be announced at the beginning of September 2011.

For more information about Georg Malvius, please visit www.georg-malvius.com.
Malvius is the founder of the musical theatre education at Artisten in Gothenburg in
1989 and the musical theatre education at the Bayerische Theatre Academy in
Munich in 2002.

The IMTE is maintained by Turku University of Applied Sciences, NOVIA University of
Applied Sciences and Åbo Svenska Teater (the Swedish Theatre of Turku), with
financial support from The Finnish Cultural Foundation and The Swedish Cultural
Foundation in Finland.

IMTE Info (pdf)

IMTE Info