03.05.2012

TINFO-tiedote 18 / 3.5.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA KURSSEJA

 

· MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

SUOMI JA SHAKE

Iso-Britannia röyhistelee Shakespearellaan ja jatkaa keskustelua tekijyyden ympärillä. En osaa olla intohimoinen asian suhteen. Ajattelen vain, että juuri päällekirjoittamisesta, uudelleen kirjoittamisesta, sovittamisesta, ideoiden hyödyntämisestä, lainauksesta ja varastamisesta ja kierrätyksestä – mitä sanaa nyt haluaa käyttääkään – syntyi tekstejä, jotka edelleen osoittavat kiistattoman voimansa. 

Kannattaa myös muistaa, mitä Suomessa tapahtuu Shake-rintamalla. Hämeenlinnan kesäteatteri ja Teatteri Siperia esittävät yhteistuotantona komedian Fc Siperia opettaa: Shakespearen kootut teokset. Kolme näyttelijää, kaksi tuntia ja 37 Shakeapren näytelmää.  Hämeenlinnan kaupunginpuistoon heinäkuussa siis.  Hieno ajatus tehdä kesäteatteria yhteistuotantona. Teatteri Pensaan  kymmenes kesäkiertue starttaa jälleen ohjelmistossaan myös tuttu Kesäyön uni.  Linnateatterin Shakespeare-versio William Shakespearen kootut teokset on palannut uusintapainoksena, jota voi vielä nähdä. Kouvolan Hamlet on poistunut keskuudestamme, mutta Lahden kaupunginteatterissa voi edelleen nähdä, Kuinka äkäpussi kesytetään. Ja syksyllä En Midsommarnattsdröm  tulee Svenska Teaterniin. Ja aina voi mennä Teatterimuseoon tsekkaamaan Shakespearen.

SUKUPUOLITTUNEET APURAHAT

Taiteen keskustoimikunnassa on valmistunut selvitys valtion taiteilija-apurahoista. Siinä on tiedot vuosina 2006 –2010 valtion apurahaa saaneista taiteilijoista ja heidän näkemyksiään siitä, miten hyvin järjestelmä toimii, mikä on apurahojen merkitys ja vaikuttavuus.  .  Vastaajina oli yhteensä 1180 taiteilijaa, eli 94% kaikista apurahan saajista. Apurahalla on huikean tärkeä merkitys: taide- ja kulttuuribudjetin noin 2,6%:lla, eli 10 miljoonalla (2010) on tarjottu taiteilijoille aikaa taiteelliseen työhön, toimeentuloa ja kannustusta.  Näyttämötaiteen alalla myönnettävät apurahat ovat useammin yksivuotisia tai lyhyempiä verrattuna esimerkiksi kuvataiteen, kirjallisuuden apurahoihin. Apurahalla näyttämötaiteilijat tanssi- ja mediataiteen edustajien kanssa olivat niitä, jotka apurahallaan työllistivät myös muita. 

Järjestelmä sinänsä toimii, suurin ongelma on apurahan ja toimeentuloturvan yhteensopimattomuus. Ja apurahan jakoperusteisiin kaivattaisiin lisää läpinäkyvyyttä. Vaikka taiteenalakohtaiset jakosuhteet ja muut käytännöt ovat säilyneet likipitäen rikkomatta, taidetoimikuntalaitos on selvityksen mukaan pystynyt ”kohtuullisen hyvin vastaamaan ajan haasteisiin”. Hämmästyttävää on se, että vaikka naiset hakevat taiteilija-apurahoja enemmän kuin miehet, saavat miehet naisia useammin myönteisen päätöksen. Selvityksen mukaan naiset hakevat kaikilla aloilla miehiä useammin lyhyitä apurahoja. Miehet anovat jo valmiiksi pitkiä taiteilija-apurahoja enemmän kuin naiset. Ja vaikka naiset vuosina 2006-2009 hakivat joka vuosi miehiä useammin apurahoja, he saivat niitä joka kerta vähemmän kuin miehet.  Mitä tästä pitää ajatella?  Naistaiteilijat jo valmiiksi alivaativat. Niinhän naiset tekevät työtä hakiessaankin. Naisten palkkatoivomukset työhakemuksissa ovat säännöllisesti alhaisempia kuin miesten. Ja meillä suositaan miestaiteilijoita naisten kustannuksella myös apurahoin.

NUKKETEATTERIFESTAREILLE HETI

Taas tarvittaisiin linkoa. Tamperelainen Teatteri Mukamas järjestää jo kahdeksannen kerran kansainvälisen nukketeatterifestivaalin. Haluaisin nähdä hollantilaisen tanssia ja esineteatteria sekoittavan upeata visuaalista teatteria tekevän hollantilaisryhmän Duda Paivan Maledicitionin.

Linkkejä esitykseen Youtubessa:
http://www.youtube.com/watch?v=Mza9EcqdpUw
http://www.youtube.com/watch?v=NGGJhbDHuKY&feature=related

Tässä esittäjät ja vaahtomuoviset jättinuket muodostavat käsittämättömiä hybridejä tai bioesineitä. Mieletön vihreä monsteri – jättinyrkki  - huh!

Ja Turussa on juuri alkanut Nukketeatterifestivaali Fanatik Figuras, jossa nähtävillä ovat kuuden Turun taideakatemian nukketeatterikoulutuksesta valmistuvan opinnäytetyöt.  Aika huikeata. Aidosti kansainvälistä koulutusta.

RITUAALIMUSEO

Kiehtovaa, että Quo Vadis on perustanut Rituaalimuseon, jossa tutkitaan ja esitellään rituaaleja tieteen ja taiteen näkökulmasta. Ajatuksena on myös residenssi tutkijoille, taiteilijoille ja tiedon muokkaajille. Jo täksi kesäksi on suunnitteilla festivaali. 

OOPPERASSA PIKNIKILLÄ ja FITNESS-KEVYTOOPPERAAN

Arkkitehtuuri voi olla käyttökamaa. Steven Hollin Kiasman edusta toimii loistavana skeittauspaikkana. Oslon oopperatalon katolle mennään piknikille. Ja minä haluaisin Ooppera Skaalan ja ÅST:n Fitness-kevytoopperaan. Saako sillä kiloja pois? Tässä täsmäesitys kaikille karppaajille.

KIIHTYVÄ TAHTI

Onko tämä näköharhaa vai onko tahti oikeasti kiihtynyt. Tuntuu siltä, että teatterit ovat aikaisempaa hanakammin syksyssä jo nyt. En muista aikaisemmin lukeneeni jo toukokuussa näin paljon tulevista ohjelmistoista.

Hanna Helavuori

· USKO TOKI

 

UskoToki18 

 

· UUTISIA

·Teatterin tiedotuskeskuksen Kesäteatterit 2012 –listaus valmistunut

Teatterin Tiedotuskeskuksen (TINFO) päivitetty Kesäteatterit 2012 listaus löytyy verkkosivuilta.

Suomessa on noin 400 kesäteatteria tekevää teatteria tai ryhmää. Kesäteatteria esittävät teatterit kuitenkin vaihtelevat vuosittain. Osa teattereista esittää joka toinen vuosi, osa silloin tällöin, ja toisilla on toimintaa joka vuosi. Iso osa kesäteattereista on harrastajateattereita, mutta myös ammattiteattereilla voi olla kesäesityksiä.

Teatterin tiedotuskeskuksen laskelmien mukaan vuosi 2011 oli kesäteattereiden kultavuosi. Vuonna 2011 kesäteattereiden ensi-iltoja oli noin 280. Tämänkin vuoden ensi-illat nousevat yli kahdensadan, kun taas vuonna 2010 kesäteattereiden ensi-illat jäivät hiukan alle tämän.

Suurin osa kesäensi-illoista on kesäkuussa, mutta jo toukokuussa pääsee katsomaan ensimmäisiä esityksiä ja vielä elokuussakin ehtii nähdä kesäteatteria.

Tulevan kesän eniten esitettävä näytelmä on Tankki täyteen, jota esitetään ainakin seitsemässä kesäteatterissa. Muita suosittuja näytelmätekstejä ovat Peppi Pitkätossu, Peter Pan, Tulitikkuja lainaamassa, ja Onnenmaa. Tänä kesänä nähdään kesäteattereissa myös Shakespearea. Sekä Teatteri Provinssi että Teatteri Siperia esittävät sikermän Shakespearen teoksia. Teatteri Pensas lähtee kesäkiertueelle kesäyön unella.


 

·Kuolema korjaa univelat Monobaltija-festivaalilla 12.5.

Minna Puolannon käsikirjoittama ja esittämä Kuolema korjaa univelat on kutsuttu Liettuaan Monobaltija-festivaalille. Esitys nähdään liettuaksi tekstitettynä 12.5. Kaunasissa. Monobaltijan johtaja Aleksandras Rubinovasin kutsusta suomalaisen työryhmän jäseniä osallistuu myös kansainvälisiin työpajoihin ja keskustelutilaisuuksiin.   

Monobaltija on kansainvälinen teatterifestivaali, jonka ohjelmisto koostuu yhdelle näyttelijälle valmistetuista esityksistä. Monobaltija järjestetään 9.-13.5.2012 ja tämä vuosi on järjestyksessään kolmas.
Kuolema korjaa univelat -kantaesitys KokoTeatterissa Helsingissä oli joulukuussa 2010.
http://www.monobaltija.lt/2012/

 


·Leea Klemolan Kokkola Chicagossa

Chicagolainen Akavit Teatteri esittää Leea Klemolan Kokkolan Rivendell Teatterissa Nina Sallisen käännöksenä. Näytelmän ohjaa Chad Eric Bergman.

Akavavit Teatterin tavoitteena on tutkia ja herättää keskustelua siitä, mitä "Nordic" tarkoittaa ja miten se koetaan teatteriesitykseksi käännettynä. Teatteri esittää vain uusia pohjoismaisia näytelmiä - Akvavit teatterissa ei tulla näkemään Ibseniä eikä Strindbergiä.

Akvavit Teatteri on osa nelivuotista Nordic Spaces -projektia.

Lue lisää: http://www.akvavittheatre.org/

 


 

·Nuorten musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloissa Kansallisoopperassa

Suomen Kansallisoopperassa aloitti syksyllä 2011 toimintansa 12–16-vuotiaiden musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloissa. Kuluneen kauden aikana nuoret ovat ideoineet ja valmistaneet ammattilaisten johdolla oman esityksen, joka nähdään kolmeen otteeseen Alminsalissa 11.–12. toukokuuta. Salamatkustaja kertoo maapalloa uhkaavan ekokatastrofin jaloista pakenevasta ihmisjoukosta sekä tytöstä, joka ajautuu elämänsä seikkailuun haaksirikkoutuessaan aavikoituneelle planeetalle.

Ryhmään pyrki syksyllä yli 100 nuorta, joista valittiin koe-esiintymisessä mukaan 30. Ryhmä on seitsemän kuukauden ajan harjoitellut kerran viikossa ohjaaja Pinja Hahtolan, säveltäjä–muusikko Katja Thomsonin ja tanssija–koreografi Jouka Valkaman johdolla. Tarina on muotoutunut nuorten omista ideoista, ja myös musiikki on koottu harjoituksissa syntyneestä materiaalista.

Musiikkiteatteriryhmä on osa yleisöyhteistyötä, jota Suomen Kansallisoopperassa on tehty jo 20 vuoden ajan. ”Kynnys on pidetty matalana”, kertoo yleisöyhteistyön vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva. ”Emme etsi tulevia taidelukiolaisia ja taiteilijoita, vaan haluamme kehittää nuorten luovia ja sosiaalisia taitoja, ilmaisua ja esiintymistaitoja, ja näytämme, minkälainen prosessi on taideteoksen tekeminen ensimmäisestä ideasta valmiiksi esitykseksi.” Par(r)asvaloissa-ryhmästä on suunniteltu pysyvää, ja mukana saa jatkaa pientä lukukausimaksua vastaan kunnes täyttää 16 vuotta.

Par(r)asvaloissa esittää:
Salamatkustaja
Kansallisoopperan Alminsalissa 11.5. klo 18.30, 12.5. klo 13.00, 12.5. klo 15.00

Lue koko tiedote tästä 


  

·Uutta draamaa julkaistu Teatteri-sarjassa

TEATTERI-sarjassa on julkaistu Laura Gustafssonin Anomalia ja Taija Helmisen INKL./ EKSKL.

Uuden draaman sarja TEATTERI on Teatterikorkeakoulun ja Kirja kerrallaan -kustantamon näytelmäsarja, jossa ilmestyy vuosittain 2–6 opiskelijoiden kirjoittamaa näytelmää. Sarja nostaa esiin tekstejä, jotka antavat viitteitä teatterin tulevaisuudesta.

Laura Gustafssonin Anomalia on kertomus inhimillisyydestä eläimessä ja eläimellisyydestä ihmisessä. Näytelmä liittää yhteen susilapset, murhatun englantilaisen pikkupojan sekä sikiöseulonnat. Anomalia pohjautuu osittain todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin.

Laura Gustafsson (s. 1983) on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja, jonka esikoisromaani Huorasatu julkaistiin syksyllä 2011. Teos oli sekä Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana että Finlandia-palkintoehdokkaana. Anomalia on Gustafssonin maisterin taiteellinen opinnäytetyö Teatterikorkeakouluun.

Taija Helmisen INKL./EKSKL. on esitys kahdesta miehestä maailmojensa reunoilla, joissa ajan kokeminen ja muistaminen muuttuu. Oliko elämä syrjässä oma valinta? Vai eikö kaupungissa ollut heille tilaa? Kaupungin ulkopuolella olevalla saarella Klonkku ja Bulldoggi yrittävät saada otteen omasta tarinastaan. Tarkkaan emme tiedä olosuhdetta tai sitä, mitä tapahtui. Saattoi olla yö. On mahdollista että oli talvi. Henkilöt vaeltavat muistiensa harmaissa labyrinteissa etsimässä kartan punaista pistettä.

Taija Helminen (s.1984) valmistui keväällä 2011 Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasta. Osana teatteritaiteen maisterin tutkintoaan hän on opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja kulttuurintutkimusta Helsingin yliopistossa.

TEATTERI-sarja käynnistettiin vuonna 2006 ja siinä on tähän mennessä ilmestynyt seuraavat näytelmät: Heini Junkkaalan Sexton, Maria Kilven Harmin paikka, Okko Leon Kenttä, Sofia Aminoffin Natt med Ofelia, Okko Leon Nimeni on rakkaus, Emilia Pöyhösen Valitut, Jussi Moilan Veitset leikkaa ilman, Laura Collianderin Sanat tai henki, Saara Turusen Puputyttö, Terhi Kokkosen Norsunluunokkainen tikka, Jussi Moilan Nevermind, Tua Harnon, Asta Honkamaan, Iida Hämeen-Anttilan, Silja Kejosen ja Heidi Väätäsen Maallisten ilojen puutarha, Veikko Nuutisen Myötätunto sekä Sofia Aminoffin Vindparken.

Kirjaa voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta library(at)teak.fi.
http://www.teak.fi/Julkaisut/Myytavat_julkaisut/

 


 

· TAPAHTUMIA

 

·The Mobile Artist - symposium taiteen liikkuvuudesta Suvilahdessa 23-26.5.2012

The Mobile Artist -symposiumissa käsitellään liikkuvuutta ja kansainvälisyyttä taiteen ja taiteilijoiden lähtökohdista. Aiheen käsittelykeinoina käytetään sekä taiteen tekemistä että
taidekeskustelua: symposium koostuu mm. taiteellisista työpajoista, paneelikeskusteluista, alustuksista, pienryhmäkeskusteluista, performanssiluennosta, esitysdemoista ja vapaasta yhdessäolosta.

Symposium järjestetään yhteistyössä Sirkuksen tiedotuskeskuksen ja Teatterin tiedotuskeskuksen kanssa. Sen kuraattorina toimii Esitystaiteen Keskuksen jäsenryhmä Oblivia. The Mobile Artist on Esitystaiteen Keskuksen ensimmäinen kansainvälinen symposium.

Lisätietoa http://esitystaide.fi/ohjelmisto/the-mobile-artist

Esitystaiteen Keskus, Tuulia Nieminen tuulia.nieminen(at)esitystaide.fi

 


 

·Mukamas 2012 - kansainvälinen nukketeatterifestivaali 7.5.-12.5.

Teatteri Mukamas järjestää kahdeksannen kerran kansainvälisen nukketeatterifestivaalin toukokuussa Tampereella. Festivaaliviikon aikana, niin kotimaiset kuin ulkomaiset, alan ammattilaiset tarjoavat elämyksiä ja nukketeatterin taikaa lapsille, nuorille ja aikuisille.

http://www.teatterimukamas.com/festivaali/mukamas-2012.html


·Cirko - Helsingin nykysirkusfestivaali 9.-13.5.

Katso ohjelmisto täältä: http://www.cirko.net/festivaalit/cirko-festivaali ·Jyväskylän Kesä 2012 -kaupunkifestivaali 10.-15.7.2012

Festivaali tarjoaa monipuolista ja laadukasta ohjelmaa niin musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen kuin stand up -komiikankin ystäville. Mukana on niin kotimaisia huippunimiä kuin kansainvälisiäkin tähtiä.

Jyväskylän Kesä 2012 tarjoaa kulttuuria kaikille, tule siis mukaan ja ihastu, viihdy, mykisty ja kommentoi.

Tämän viestin liitteenä löydät viimeisimmän tiedotteemme tanssin ja sanattoman teatterin huikeasta ohjelmasta. Vaikutu espanjalaisen Kulunka Teatron koskettavasta Alzheimerin tautia käsittelevästä André ja Dorine -teoksesta, ihastele taitavaa nykysirkusmaista tarinankerrontaa Circus Uusi Maailman toimesta, koe vauhdikasta sirkushuvia Euroopan lupaavimpien sirkusten joukkoon valitun Sirkus Aikamoisen parissa ja lumoudu taidokkaasta, livemusiikilla säestetystä flamencosta Emilia Ahon ja Katja Lundénin tulkitsemana.

Jyväskylän kesä 2012 on laadukkaan teatteritaiteen näyttämö (Pdf)

 


 

·Soveltavaa teatteria ja designia - Theatre&Design 7.6.2012

Kaapelitehdas, Stella Polaris teatteritila, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki

Oletko kokeillut soveltavaa teatteria käyttäjälähtöisten palvelujen ideoinnissa?
Tule tutustumaan, miten teatterin menetelmiä ja designia on yhdistetty USA:ssa.

Tekesin Muodosta tulosta -aktivointihanke ja Stella Polaris tarjoavat tilaisuuden kuulla amerikkalaista näyttelijää ja kouluttajaa Byron Stewartia, jolla on yli 10 vuoden kokemus soveltavan teatterin mahdollisuuksista käyttäjälähtöisten tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä.
Stewartin konsultointi- ja koulutusyrityksen Dramatic Diversityn asiakkaita ovat olleet mm. PepsiCo, Motorola, PricewaterhouseCoopers, Hyatt Hotels, monet pankit sekä yliopistot sekä terveydenhuollon julkiset organisaatiot.

Vuorovaikutteiden tilaisuus on tarkoitettu design-alan ammattilaisille ja soveltavan teatterin menetelmiä tarjoaville yrityksille ja organisaatioille.
Tilaisuus on maksuton ja englanninkielinen.

Ilmoittautumiset 25.5.2012 mennessä: https://www.webropol.com/P.aspx?id=604066&cid=138258717

Koko tiedote (pdf)

Lisätietoja:
Asiantuntija Merja Salonen, Tekes
Puh. 010 60 55974
merja.salonen(at)tekes.fi 

http://www.dramaticdiversity.com/
www.tekes.fi/info/muotoiluosaaminen
http://www.stella-polaris.fi/
http://www.designfoundation.fi/

  


 
·Kansainvälisesti merkittävä taidetutkija Chrissie Tiller vierailee Suomessa 

Maailmalla laajalti mainetta niittänyt työyhteisövalmentaja, taiteen tutkija, luennoitsija ja Lontoon Yliopiston Goldsmithin taiteen maisterikoulutusohjelman johtaja Chrissie Tiller vierailee Suomessa Soveltavan teatterin, tanssin ja sirkuksen seminaaritapahtumassa Suvilahdessa ja Teatterimuseolla  6.-7.5.2012. Hän puhuu kaksipäiväisen tapahtuman aikana teatterillisten menetelmien soveltamisesta eri ympäristöissä
 
Tiller on tehnyt uraauurtavaa työtä kehittäessään erilaisia taiteen merkitystä ja roolia yhteiskunnallisessa kehityksessä ja muutoksissa käsitteleviä projekteja ja hankkeita. Hän on konsultoinut monia taiteen ja kulttuurin organisaatioita sekä Iso-Britanniassa että muissa EU-maissa. Yli 20 vuoden työkokemus alalla on sisältänyt mm. liikkuvuutta ja esittävien taiteiden koulutusta kehittäneen sekä taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia edistäneen Transmission –hankkeen (1999-2006), ja kansainvälisen luovien alojen muutosjohtajuuteen keskittyneen Seeding a Network –hankkeen (1991-99).
 
Chrissie Tiller työskentelee laaja-alaisesti ylittäen tieteen ja kulttuurin koulukuntarajat. Suuri osa työstä on keskittynyt myös ylittämään kansalliset rajat ja edesauttamaan kansainvälisen kulttuuriyhteistyön kehitystä. Hän on tutkinut Cambridgen yliopiston stipendiaattiohjelman tutkijana taiteen vaikutusta taloudellisissa, sosiaalisissa ja poliittisissa muutoksissa Keski- ja Itä-Euroopassa. Hän on soveltanut tietojaan kouluttamalla työyhteisöjä ja –yrityksiä taiteen menetelmin ja pyrkinyt samalla kehittämään soveltavan taiteen käyttöä monin eri tavoin. Hän onkin soveltavan taiteen merkittävimpiä kouluttajia. Hän on työskennellyt mm. lähes kaikissa EU-maissa, Japanissa ja Ugandassa.
 
Tiller on kirjoittanut myös paljon soveltavaa taidetta koskevaa kirjallisuutta sekä kouluttajille että muuten asiasta kiinnostuneille. Tillerin teoksia on käännetty useille eri kielille.
 
Suomen Näyttelijäliitto ry:n, Suomen Teatterit ry:n, Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry:n ja Teatterikeskus ry:n järjestämässä soveltavan teatterin, tanssin ja sirkuksen seminaarissa esitellään laajasti soveltavan esitystaiteen mahdollisuuksia sekä yrityksille että muille yhteisöille. Seminaari tarjoaa tietoa mm. osallistavien menetelmien voimaannuttavista ja hyvinvointia edistävistä vaikutuksista. Kaksipäiväinen seminaari on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.
 
 
Tapahtuman tarkempi ohjelma löytyy verkkosivuilta www.nayttelijaliitto.fi/seminaari.
 
Chrsissie Tiller antaa mielellään lisätietoja: c.tiller(at)btinternet.com
 

 


 

 

·Taidekontti Lasipalatsin aukiolla 2.5.-13.7.2012

TAIDEKONTTI pystytetään Lasipalatsin aukiolle ajalle 2.5–13.7.2012. Kontti on Uudenmaan taidetoimikunnan läänintaiteilijoiden Solja Järvenpään (sarjakuvataide), Mari Savion (muotoilukasvatus) ja Outi Korhosen (monikulttuurisuus) yhteisprojekti, jossa esitellään heidän työkenttiensä monimuotoisuutta sekä erilaisia taiteen tekijöitä ja toimijoita Uudeltamaalta. 

Yhdentoista viikon aikana TAIDEKONTISSA nähdään monipuolista, värikästä ja mielenkiintoista ohjelmaa näyttelyistä työpajoihin ja esityksiin. Uudenmaan taidetoimikunta tekee projektissa yhteistyötä useiden eri taiteilijoiden ja toimijoiden kanssa.

Ohjelma tullaan julkaisemaan Uudenmaan taidetoimikunnan sivuilla osoitteessa http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/uusimaa/hankkeet/-/project/viewProject/76, sekä toimijoiden omilla sivustoilla.

Tervetuloa TAIDEKONTTIIN!

 

· HAKUJA


·Åbo svenska teater söker en ny Teaterchef

När vår nuvarande teaterchef går vidare i sin karriär söker vi nu en ny

TEATERCHEF
Teaterchefen fungerar som konstnärlig ledare och VD för Åbo svenska teater.

Vi förväntar oss en person som har gedigen erfarenhet av teater, organisationsförmåga, sinne för ekonomi och goda ledaregenskaper. Vi erbjuder en plats som ledare och visionär för en välfungerande kulturinstitution i hjärtat av Svenskfinland. ÅST är idag ett väloljat maskineri med fungerande koncept och en bred publik.

Vi ber alla intresserade att ta kontakt med styrelsens ordförande Mikael Höysti: 040-734 0879 el mikael.hoysti(at)gmail.com eller den avgående teaterchefen Joachim Thibblin: 0400-515150 el joachim.thibblin(at)abosvenskateater.fi.

Ansökan & CV kan sändas per post före den 11 maj till styrelseordf. Mikael Höysti, Åbo svenska teater, Eriksgatan 13, 20100 ÅBO. Märk kuvertet "teaterchef". Vi garanterar alla intresserade full anonymitet.

Då vår nuvarande regionsekreterare går i pension söker vi en

Producent
med ansvar för regionteaterverksamheten

Till de centrala arbetsuppgifterna hör bl.a. planering av repertoaren och turnéuppsättningarna i vår region samt upprätthållande och utvecklande av teaterns arrangörsnätverk. Arbetsbilden är mycket varierande och kräver en del resande.

Arbetet inleds enligt överrenskommelse under hösten 2012.

Ansökan & CV kan sändas per post före den 11 maj till ekonomi- och adm. chef Sven Mattsson, Åbo svenska teater, Eriksgatan 13, 20100 ÅBO. Märk kuvertet "producent". Mer information om tjänsten fås per telefon eller e-post,
sven.mattsson(at)abosvenskateater.fi el 02-277 7384.·Satakunnan taidetoimikunta hakee määräaikaseen työsuhteeseen läänintaiteilijaa

Satakunnan taidetoimikunta hakee määräaikaiseen työsuhteeseen läänintaiteilijaa, jonka tehtävänä on edistää taiteellista toimintaa ja taideharrastusta Satakunnassa.
Tehtävän työkausi kestää ainakin aluksi maaliskuun loppuun 2013 saakka. Valtion taidehallinto on muuttumassa Taiteen edistämiskeskukseksi ensi vuoden alusta. Organisaatiomuutoksen takia myös läänintaiteilijan työkauden jatkumisesta päätetään aikanaan uudessa organisaatiossa.
Täytettävän läänintaiteiljian toimen taiteenalaa ei ole määritelty, mutta toimikunta pitää tärkeänä jonkin taiteen alan ammattipätevyyttä tai taiteellisen toimnnnan riittävää työkokemusta.

 

· KOULUTUSTA JA KURSSEJA


·Kolmannen sektorin ja kuntien kehittyvä yhteistyö koulutus yhdistyksille

Yhdistykset kehittyvät palveluntuottajina kovaa vauhtia. Samaan aikaan kuntiin kohdistuu yhä suurempia paineita tuottaa palvelut taloudellisesti, laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Hyvinvoinnin edistäminen ja palvelujen kehittäminen on kuntien ja yhdistysten yhteinen intressi. Miten palvelujen suunnitteluun saadaan eri osapuolet mukaan?
 
Kolmas lähde –hankkeen järjestämä maksuton Polku II –koulutus tuo samaan pöytään yhdistysten johtotason sekä kuntien edustajat käsittelemään hyvinvointipalvelujen suunnittelua yhteisesti. Yhdistykset vahvistavat osaamistaan palveluliiketoiminnassa sekä tuntemustaan kuntien odotuksista ja hankintatavoista palvelujen hankinnassa. Kuntien edustajat vahvistavat osaamistaan palvelujen hankkimisessa yhdistyksiltä sekä saavat tietoa yhdistysten erityispiirteistä palvelujentuottajina.
 
Mukana on yhdistysten ja kuntien yhteistä työskentelyä sekä osioita, joissa kehitetään yksinomaan yhdistysten palvelutoimintaa.
 
”Yhdistyksille koulutus antaa mahdollisuuden päästä keskeisen yhteistyökumppanin, eli kunnan, kanssa vuoropuheluun”, kertoo koulutuksen suunnittelija Nelli Koivisto Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksesta. ”Sen lisäksi osallistujat saavat räätälöityä sparraustukea oman yhdistyksensä palvelutoiminnan kehittämiseen, asiantuntijaluentoja sekä uusia verkostoja. Tällaista kokonaisuutta saa harvoin maksutta mistään”, Koivisto korostaa. Kunnille koulutus antaa konkreettisia esimerkkejä tuloksellisesta yhteistyöstä yhdistysten kanssa.
 
KOULUTUS ON TARKOITETTU:
Hyvinvointipalveluja tuottavien yhdistysten johdolle sekä kolmannen sektorin kumppanuutta kehittävälle kuntien henkilöstölle eri toimialoilla – esimerkiksi kulttuurin, nuorisotyön, liikunnan sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen puolella. Koulutukseen valitaan 30 osallistujaa.
 
LÄHIJAKSOT
25.–27.9.2012 Helsingissä
11.–13.12.2012 Jyväskylässä
12.–14.2.2013 Tampereella
 
YHDISTYKSET: Lisätiedot + haku koulutukseen 31.5.2012 mennessä http://www.kolmaslahde.fi/koulutusta/polku-koulutus
 
KUNNAT: Lisätiedot + ilmoittautuminen koulutukseen 31.5.2012 mennessä http://www.kolmaslahde.fi/koulutusta/koulutusta-kunnille 
 
Kysy lisää:
Projektipäällikkö Nelli Koivisto, 050 315 2163 / nelli.koivisto(at)aalto.fi

 


 

·Kulttuurin yhteyspisteen toukokuun tilaisuuksia kansainvälistymisestä

Check-in -symposium kansainvälistymisestä Vaasassa 14.5.2012
Tikanojan taidekoti, Hovioikeudenpuistikko 4, klo 9.30-16

Symposium kansainvälistymisestä luovien alojen toimijoille Pohjanmaan taidetoimikunnan alueella. EU:n Kulttuuri-ohjelman mahdollisuuksista tilaisuudessa kertoo Kulttuurin yhteyspiste.

Tilaisuuden tarkka ohjelma Pohjanmaan taidetoimikunnan sivuilla

Kulttuurialan kv. rahoitus ja alueellinen kehittäminen Kouvolassa 29.5.2012
Kouvola-talo, kokoushuone Tynnilä, Varuskuntakatu 11
klo 9-12

Infotilaisuus kulttuurialan kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista ja kansainvälisten hankkeiden roolista alueellisessa kehittämisessä.

Tilaisuuden tarkka ohjelma julkaistaan toukokuun alussa Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan sivuilla


 

·Butoh Aesthetics Workshop Mustan ja valkoisen Teatterifestivaalilla

Teatteri Imatra, 26.-27.5.2012, klo 12-16

Osallistumismaksu 60 € / opiskelijat 50 €

 www.kulttuuri.org

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset 20.5. mennessä sähköpostitse osoitteeseen
mustanjavalkoisenteatteri(at)gmail.com  tai puh 0405588411

Ken Mai yhdistää työpajansa opetuksessa sekä buto- että zen-maailmoja, joita on harjoittanut 20 vuoden ajan kiotolaisessa temppelissä ja luostarissa Japanissa. Hän keskittyy luontaiseen liikkeeseen ja monenlaisiin liikemetodeihin mielikuvitusta apuna käyttäen. Tarkkailemalla kehoa, mieltä, aisteja, tunteita sekä hengitystä, on mahdollista löytää näkyvän liikkeen takana piilevä näkymätön tunteen energia, ja kuinka ne ovat kytköksissä toisiinsa. Luovuuden aukeamisen avain on siinä, että kuuntelee ja näkee liikkeestä lähtevän äänen - ja hiljaisuuden.

Ken Mai on japanilainen butō-taiteilija, koreografi ja opettaja, joka on asunut Helsingissä vuodesta 2006. Hän opiskeli molempien perustajien, Kazuo Ohnon ja Tatsumi Hijikatan uniikkia tyyliä, sekä on myös opiskellut saksalaista ekspressionistista tanssia josta näkyy paljon vaikutteita butōssa. Hänen esitystensä tyyli yhdistää butōn elementtejä näyttelijän taustaan, saksalaiseen ekspressionistiseen tanssiin, voimisteluun, lauluun, kamppailulajeihin sekä zen-buddhismiin. Ken Mai on esiintynyt sekä soolona että yhteistyössä ja ohjaajana muiden tanssijoiden, muusikoiden, kuvanveistäjien, suunnittelijoiden ja visuaalisten taiteilijoiden kanssa ympäri maailmaa.

 


 

·International Directing Lab

July 1 - 7, Austria
 
Wonderful chance to acquire reliable director's toolkit to create contemporary professional productions, to find collaborators and partners for future creative work and to gain new experience of creative collaboration in a multicultural and multilingual theatre environment. Moreover, the workshop opens the door towards participation in the collaboration project in Russia in autumn 2012 - the six-week period of performance creation in a Russian repertory theatre together with Russian actors and performers from different countries.
 
Participants receive the Certificate.
The working language is English.
 
The nearest international airports are located in Graz and Vienna, Austria.
Accommodation and meals are organized.
Programme & Registration

Jyväskylän Kesä 2012

Theatre&Design

Nuorten musiikkiteatteriryhmä