08.05.2013

TINFO-tiedote 18 / 8.5.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TOISIN TOIMITTUA

Yksinkertaisen nerokasta. Kun teatteri haluaa laajentaa esityskäsitystä ja moninaistaa ilmaisua ja vuoropuhelua yleisön kanssa, se saa ajatusapua kiinnittämällä vähemmän perinteisiä ammattilaisia.  Joensuun kaupunginteatterin johtaja Vihtori Rämä on palkannut teatteriinsa yhteisötaiteilijan (Merja Pennanen ja Mirja Kuivalainen), esitysdramaturgin (Timo Heinonen) ja koreografin (Ari Numminen).


RAKKAUDEN VILLEIMMILLE RANNOILLE TAKOMOON

Teatterikorkeakoulusta pesee. Huima sarja kotimaisia kantaesityksiä. Liputin jo aiemmin Marie Kajavan Lullabyn nimeen. Innoissani olin myös Henriikka Himman V niin kuin Victorystä, jossa esitystyöryhmä oli uskaltautunut vaativaan tyylittelevään koreografiseen ilmaisuun ja visuaalisuuteen. Otto Sandqvistin näytelmä En natt i mörkret – på spaning efter kärlekens vildaste stränder Janne Pellisen ohjauksena Takomossa näyttäytyy äärimmäisen taitavasti tehtynä, salaviisaana monitasoisten teksti-, historia-, kulttuuristen kudosten koukuttavana ja hauskana verkkona. Teatterillinen namupala!

Sandqvistin teksti tarjoaa vaikka mitä niille, jotka sitä osaavat lukea ja käyttää, niin kuin nyt nämä tekijät. Mistä rakkaudessa ja kahden ihmisen kohtaamisessa on kyse, kuinka paljon me olemme erilaisten fiktiivisten romanttisten kuvastojen vankeja, kuinka paljon haikailemme draamakoneen tai muistojen vääristämän kokemuksen perään.

Minä rakastuin näyttelijöihin (Petter Kevin, Tinja Sabel, Wilhelm Grotenfelt, Matti Raita, Linda Zilliacus, Jussi Järvinen, Kira-Emmi Pohtokari)! Millaista visuaalis-valollis-kuvallista ajattelua (Annina Nevantaus, Amitra Kilumanga, Tomi Humalisto, Jani Orbinski)! Aaltopahviautot ja -motskarit, palmut ja pelit ja vehkeet.  Taustaprojisointi moottoriteineen ja auringonlaskun punaamine maisemineen kuin suoraan elokuva- tai musiikkivideokuvastoa.  Esityksen jälkeen olin ilokaasuissa ilman ilokaasua. Poet Nr 1, Linda från mitt lågstadie, Hamlet, Micke, Jeppe från Kyrklätt, Kvinnan med hunden, Romeo ja Eleonora (Eldens blomma), että tällaisia draaman henkilöitä lavalla vilisee. Milloin ollaan rakkauskonttorissa, milloin elämän suurella ulkomaanmatkalla, kotisohvalla tai luokkakuvassa.

Tämä näyttämömagia ei voi jättää ketään kylmäksi. Älä missaa!

Ei ole suomalaisen teatterin tulevaisuudella hätäpäivää, jos tällaiset tekijät pääsevät tulevaisuudessa  valtaamaan skenet.


TULEVAISUUDESSA TUOTANTOKLINIKALLE!

Teatterikeskus on aloittamassa tuotantoklinikkaa. Tässä konseptissa ideana on se, että teatterit voivat tuoda vertais- ja asiantuntijakäsittelyyn omia tuotannollisia, työnantajavastuisiin, tekijänoikeuksiin, jne. jne. liittyviä käytännön ongelmiaan. Tapauksista keskustellaan, niitä ratkotaan yhdessä ja otetaan kokemuksellinen hiljainen tieto ja kova asiantuntijuus täsmäkäyttöön. 


KIRJOITUSTYÖPAJAAN – WRITING MOVEMENT

Taiteilija – kirjoittaja -työpariajattelua toteutetaan nyt käytännössä. Kuka onkaan parempi keskustelukumppani kirjoittajalle kuin alan taiteilija. Liikekieli.comin kirjoitustyöpaja on mahtava mahdollisuus tanssista kirjoittaville ja tanssin ammattilaisille syventää tanssin ymmärrystä ja parantaa kirjoittamisen laatua  


TAITEILIJAT YRITYKSISSÄ – KONSULTIKSIKO VAI MIKSI?

Olen lykännyt tästä kirjoittamista. Ilmiselvästi vaikea pala. En tiedä, miten minun pitäisi suhtautua. En tiedä, ovatko taiteilijat heille kirjoitetusta roolistaan taiteellisten interventioiden tekijänä ja innovaatioprosessien edistäjinä innoissaan (vrt. Lapin yliopiston väitöskirja). Ehkä olen vain toivoton tapaus, vanha pieru, vetäytyvän vastarinnan kulttuurihäröilijä.
 
Työpöydälläni on ollut jo pitkään ensin sähköisenä nyt oikean kirjan muotoisena Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun julkaisu Training Artists for Innovation: Competencies for New Contexts
”Organisaatiot ja yritykset tarvitsevat enemmän mielikuvitusta ja luovuutta innovaatioihin varmistaakseen toimintansa jatkumisen tulevaisuudessa. Taiteilijoilla on innovaatioihin tarvittavaa erityisosaamista: he havainnoivat maailmaa tarkasti, luovat uusia merkityksiä, osallistavat ihmisiä, törmäännyttävät ideoita, luovat jännitteitä, panevat näkemään toisin ja houkuttelevat esiin uusia ideoita.”

Näin takuulla on. Ymmärrän hyvin, että elinkeinoelämä on hukassa ja siellä on huutava pula uudesta ajattelusta. Luovan johtajuuden nimeen nyt huudellaan, kun accelerationia kaivataan. Ymmärrän hyvin, että yrityksistä puuttuu taide- ja kulttuurilähtöistä osaamista ja työyhteisöjä on tarve kehittää.  Tietenkin taiteilijoilta oppii innovatiivista asennetta ja improvisaatio parantaa tiimityöskentelyä. Ymmärrän, että yritykset, päättäjät, kulttuurin rahoittajat tarvitsevat ymmärrystä siinä, miten taiteilijoita voisi käyttää innovaatioprosessien edistäjänä ja että jos taiteellisia interventioita halutaan edistää, on taiteilijoita myöskin täydennyskoulutettava tähän suuntaan.  Ja sitten tarvitaan tietenkin kansallista rahoitusta ja EU-rahoitusohjelmien tukea.  

Haluaisin vain tietää, kuinka moni taiteilija on aidosti halukas työskentelemään bisneksen parissa. Onko tämä vaihtoehto vai pakkorako? 

TINFON ILMOITUKSIA

Teatterin tiedotuskeskuksen Kesäteatterit 2013 –listaus valmistunut

Teatterin Tiedotuskeskuksen (TINFO) päivitetty Kesäteatterit 2013 listaus löytyy verkkosivuilta.


TINFOn toimisto on suljettu 10.5.


UUTISIA

Suomalais-venäläiselle teatteriyhteistyölle tukea

Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelma on myöntänyt Teatterin tiedotuskeskukselle (TINFO) ja sen hankekumppaneille 30 000 euron avustuksen suomalais-venäläiselle teatteriyhteistyöhankkeelle Zavod–Savotta. Hankkeen aikana (2013-14) suunnitellaan ja toteutetaan yhteistuotantoja ja esitysvierailuja lähinnä pietarilaisten nykyteattereiden kanssa sekä järjestetään yhteisiä työpajoja ja seminaareja. TINFOn hankekumppanit ovat Q-teatterin pyörittämä Baltic Circle -teatterifestivaali, Klockriketeatern ja Lappeenrannan kaupunginteatteri. Hankkeen työpajat ja seminaarit ovat avoimia koko teatterikentälle.

Muita opetus- ja kulttuuriministeriön tukemia suomalais-venäläisiä teatterihankkeita ovat Bulevardin Teatteriyhdistys ry:n Aleksanterin venäläiset illat, Helsinki International Theatre Association ry:n Russian Nights Festival 2014, Turku International Puppetry Connection ry:n Piste Ru IV -hanke, Klockriketeaternin yhteistuotanto The Great October Revolution ja Satuteatteri Punahilkka ry:n katunukketeatterihanke Kurjuusooppera.

Zavod-Savotta hankkeesta lisätietoja antaa TINFOn kansainvälisten asioiden päällikkö,
Jukka "Hyde" Hytti, jukka.hytti(at)tinfo.fi, 050 359 0861

Lue lisää Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelmasta.

Katso kaikki myönnetyt avustukset.


Pohjoismaisen kulttuuripisteen lyhytaikaista verkostotukea ja liikkuvuustukea jaettu 300 000 euroa

Liikkuvuusohjelmasta myönnettiin vuoden 2013 ensimmäisissä hakukierrroksissa lyhytaikaista verkostotukea 148 726 euroa ja liikkuvuustukea 164 790 euroa.

Lyhytaikaista verkostotukea haki 75 hakijaa yhteensä melkein 1,42 miljoonan euron edestä. Näistä yhdelletoista myönnettiin rahoitusta.

Liikkuvuustukihakemuksia vastaanotettiin yhteensä 293 kappaletta ja tukea myönnettiin 98 yksilölle tai ryhmälle. Haettu summa oli yhteensä lähelle 680 000 euroa.

Yhteensä tukia haettiin liikkuvuusohjelmassa noin 2,1 miljoonan euron edestä. Myönnetty kokonaisumma on 313 516 euroa.

Katso ketkä saivat tukea.

Lue lisää arvostelukriteereistä, uusista hakukierroksista sekä tuensaajista täältä.


OKM:n kulttuuriviennin kärkihanketukea 2013 myönnettiin yhteensä 1 481 000 euroa

Poimintoja vuoden 2013 kulttuuriviennin kärkihanketuen saaneista:

Agency North Oy, Draamavienti, 40 000

Quo Vadiksen Tuki ry, Teatteri Quo Vadis Finlandin vakiinnuttaminen Eurooppaan, 38 000

Tampereen Teatterikesä ry, Tampereen Teatterikesän kansainvälinen vientihanke -  Finnish Showcase 2013, 20 000

Teatteriyhdistys Taikateatteri 13 ry, Magic@Finland 2013, 90 000

Sirkusyhdistys Race Horse ry, Näkyvyyttä suomalaiselle nykysirkukselle –hanke, 30 000

Edistyksellinen nykytanssi ja -baletti yhdistys ry, Susanna Leinonen Companyn viennin kehittäminen, 30 000

Into liikkeessä ry, Avainhenkilön rekrytointi Lontoosta; esitys- ja lisenssimyynnin kasvattaminen, 40 000

Tactus Oy, Jaakko Kuusiston perheooppera Koirien Kalevalan kansainvälisen markkinointiverkoston luominen, 45 000

Katso kaikki tukea saaneet tästä.
Lue lisää kulttuuriviennin kärkihanketuesta.


Teatteri Mukamas on kutsuttu esiintymään Omskiin ja Hradec Kraloveen

Teatteri Mukamas päättää näytäntökauden näyttävästi vierailemalla Venäjällä ja Tsekissä.
Omskissa, Lounais-Siperiassa Venäjällä, järjestetään kansainvälinen nukketeatterifestivaali ”Visiting ”Arlekin” 13.-20.5.2013. Teatteri Mukamas on kutsuttu esiintymään festivaalille esityksellä Marjamatka, ohjaus V. Bredis ja M. Stycz.Teatteri Mukamas on osallistunut festivaalille aikaisemminkin ja edellisellä kerralla (v. 2011) teatteri voitti Gran Prix- palkinnon esityksellään Hölmöläiset, ohjaus M. Stycz. Marjamatkan esityspäivä on la 18.5.2013.

Tsekissä, Hradec- Kralovessa, järejstetään suuri kansainvälinen  teatterifestivaali Theatre European Regions 21.-30.6.2013, jonne Teatteri Mukamas on kutsuttu esityksellä Hölmöläiset, ohjaus M. Stycz. Hölmöläisten esityspäivä on su 23.6.2013.

Kuvia esityksistä: http://www.teatterimukamas.com/media.html

Lisätietoja: Veronica Stycz puh. 03-3124 1311


Uusia tekijöitä Joensuun Kaupunginteatteriin

Kevään aikana teatteriimme on palkattu uusia kasvoja osittain myös uudenlaisiin työtehtäviin. Tarkoitus on tuoda laitosteatteriin osaamista, jota siellä ei ole totuttu osana ensembleä näkemään. Tavoitteena on kehittää ensembleä pitkäjänteisesti ja maltilla, lähtökohtaisesti näyttämön keinoin. Näin tulee osittain vastattua siihen haasteeseen, jonka tulevaisuus tuo tullessaan rahoituksen heikkenemisen ja teatterin yhteiskunnallisen legitimitaation kyseenalaistamisen muodossa.

Tässä kootusti uusien taiteilijoiden nimet:
Ari Numminen, koreografi (60% työsuhde, määräaikainen (1+2vuotta). 1.1.2014 eteenpäin.
Timo Heinonen, esitysdramaturgi, (60% työsuhde, määräaikainen (3vuotta). 1.8.2013 eteenpäin.
Merja Pennanen, yhteisötaiteilija, (100% työsuhde, määräaikainen (3vuotta). 1.8.2013 eteenpäin.
Mirva Kuivalainen, näyttelijä, (100% työsuhde, toistaiseksi). 1.1.2014 eteenpäin.

Näiden lisäksi käyn keskusteluja muutamien henkilöiden kanssa tavoitteena rakentaa ”taiteellisen neuvonantajien” –ryhmä. Se koostuu parista taiteilijasta ja yhdestä maakunnan asioihin perehtyneestä henkilöstä. Tulevaisuus on täynnä uudenlaisia haasteita ja ne vaativat tuekseen valtavan määrän ajattelua!

Mutta: ”Tervetuloa uudet! Olkoon tulevaisuus uteliaisuutta täynnä!”

Vihtori Rämä
teatterinjohtaja


Pohjois-Savon poliisilaitos palkitsi teatterin Kommando-ryhmän hyvästä yhteistyöstä

Kuopion kaupunginteatterin Kommando-ryhmä sai merkittävän tunnustuksen Pohjois-Savon poliisilaitokselta. Ryhmä palkittiin huhtikuun viimeisenä perjantaina käsiraudoilla hyvästä ja lujasta yhteistyöstä.  Kuopion poliisi ja Kommando-ryhmä ovat tehneet kuluvan näytäntövuoden aikana valtakunnallisestikin merkittävää pioneerityötä.  

Yhteistyö alkoi syksyllä, kun Kommando-ryhmä kutsuttiin ylikonstaapeli Eero Wetzellin aloitteesta Kuopion kaupungin ilkivallan vastaiseen tiimiin.  Kommando oli myös mukana valmentamasssa  Feel your movement - tapahtuman  Who Cares –esiintyjiä  sekä osallistui Matkus Shopping Centerissä pidetyn Poliisin perhepäivän suunnitteluun ja toteutti siellä olleen draamallisen paneelikeskustelun. Lisäksi Kommando tuotti Wetzellin ja vanhempi konstaapeli Marko Kilven kanssa Who Cares -yhteistoimintaa etsivälle nuorisotyölle.

Vastavuoroisesti Pohjois-Savon poliisilaitoksen maahanmuuton asiantuntijoista komisario Anu Aro ja vanhempi konstaapeli Raimo Koponen osallistuivat Kommandon järjestämään Paperittomat-paneeliin. Paneeli liittyi läheisesti kaupunginteatterin Paperittomat-näytelmään ja sen oleskeluluvattomista siirtolaisista kertovaan teemaan.

Ylikonstaapeli Eero Wetzellin yhteydenotosta alkanut toiminta ei pääty toukokuussa loppuvaan näytäntökauteen eikä Wetzellin hiljattain tapahtuneeseen eläkkeelle jäämiseen, uusia tapoja toimintaan ideoidaan koko ajan Who Cares -hengessä.

Kommando-ryhmää luotsannut näyttelijä Virpi Rautsiala paljastaa kommandolaisten olevan erittäin otettuja saamastaan kunniasta. Hän myös kiittää poliisia hyvästä ja ennakkoluulottomasta yhteistyöstä.
- Se, että poliisi ja teatteri yhdistivät voimansa, toi kaupunkiin uudenlaista yhteisöllisyyttä ja välittämistä, hän kertoo.
- Yhteistyömme on ollut ennakkoluulotonta, innovatiivista ja toisiinsa luottavaa.
Myös Eero Wetzell, TuplaWee, saa häneltä lämpimät kiitokset.
- Eero on aivan upea tyyppi. Hänen persoonassaan yhdistyy sulavasti into, karisma, lahjakkuus, lämpö, empatiakyky, konkreettinen tekeminen, rakkaus ja intohimo poliisin monivivahteiseen työhön.
- Se mitä Eero lupaa, sen hän myös tekee.  Eero voisi ikänsä puolesta olla isäni, mutta minkäänlaista sukupolvien välistä kuilua ei tässä yhteistyössä ole ollut - visiot, arvot ja ajatukset ovat natsanneet loistavasti. Me olemme keskustelleet hyvin suoraan ja olemme saaneet lyhyessä ajassa paljon hyvää aikaan.


ETC Spring Theatre tour team wrote a manifesto

The ETC Spring Theatre Tour 2013 initiated by the European Theatre Convention was a big success. A group of participating artists, journalists and professional theatre makers decided to work together on an artistic project in the future. Having spent seven days together in the tour bus and visiting eight European public theatres, the group became very inspired by this challenging experience. Towards the end of the exciting journey from Western to Eastern Europe, with stops in Stuttgart and Karlsruhe (Germany), Zurich (Switzerland), Liège (Belgium), Prato (Italy), Maribor (Slovenia), Bratislava (Slovakia) and Zagreb (Croatia) they agreed on a set of artistic principles they all believe in. The “Manifesto” contains three main statements elaborating what the group calls “Our three biggest tasks:

- We need rich theatre, not rich theatres! We must build wide public awareness of the real, emotive and inspirational experience that theatre, at its best, offers us (and demand that theatre itself lives up to this!). …

- We want dialogue and reach! We must find more successful and dynamic ways to represent the full diversity of people, opinions and backgrounds that surrounds each of us. …

- Our publics are our lifeblood! We can only achieve real legitimacy for our theatre if we establish and maintain the deepest relationships at all levels in the areas that we serve. …

For further details and information about the tour please consult our website www.etc-cte.org, especially the categories Highlights of the day and Daily Diary.

documents/final_press_release_in_three_languages_0805131321.pdf

TAPAHTUMIA

Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa kuohuvaa teatteria läheltä ja kaukaa 5.-11.8.2013

"Teatterikesän Pääohjelmiston valitseminen on kiitollinen ja kiperä tehtävä. Kiperä, koska kuluneena teatterikautena näkemiemme useiden satojen esitysten joukossa on lukemattomia ansiokkaita esityksiä valittavaksi. Kiitollinen, koska lopullisen kokonaisuuden näyttäytyessä saamme ylpeänä esitellä vaikuttavan valikoiman ajan ytimessä kuohuvaa teatteria." (Teatterikesän taiteellinen johtoryhmä: Johanna Freundlich, Mikko Kanninen ja Auvo Vihro sekä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl)

Lue tiedote täältä:  http://www.teatterikesa.fi/?x1952077=2632342
Ohjelmalehti löytyy täältä


Helsingin juhlaviikkojen 16.8.-1.9.2013 teatteritarjontaa


Juhlaviikkojen teatteriohjelman päävieras on yksi Euroopan nimekkäimmistä ohjaajista, saksalaisen vastarintateatterin grand old man, Volksbühne-teatterin Frank Castorf. Dostojevskin klassikkoon pohjaava, absurdi teos Der Spieler syväluotaa kapitalismin riivaamaa yhteiskuntaa.

Belgiasta vierailee reaaliaikaisesti yleisön edessä syntyvä live-elokuva Kiss & Cry, jonka päärooleissa tanssivat ilmaisuvoimaiset sormet. Koreografi Michèle Anne De Meyn ja elokuvaohjaaja Jaco Van Dormaelin poikkitaiteellinen "nanoesitys" on rakkauden ja kaipuun ylistyslaulu.

KOM, Ryhmäteatteri ja Viirus omistautuvat elokuussa elävälle kuvalle ja palauttavat tutut teatteritilansa alkuperäiseen tarkoitukseensa, elokuvan esittämiseen. Elokuvaohjaaja Jarmo Lampelan johdolla teatteri-ensemblet työstävät kolme tämän päivän helsinkiläisistä kertovaa leffaa, jotka saavat ensi-iltansa Juhlaviikoilla. Elokuvat ovat itsenäisiä mutta sisältävät solmukohtia, joissa tarinat risteävät saaden mielenkiintoisia merkityksiä.


Cirko-festivaali 8.-12.5. 2013

Katso Cirko-festivaalin ohjelma täältä

HAKUJA

Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahahaku 5.5.-31.5.

Apurahaa haetaan täyttämällä sähköinen lomake rahaston kotisivulla www.wihurinrahasto.fi/apurahat. Hakemuslomake liitteineen lähetetään sähköisesti rahastolle.  Verkkopalvelu sulkeutuu hakuajan päättyessä 31.5.2013 kello 24.00.

Apurahat myönnetään 9.10.2013 ja julkistetaan 10.10.2013 rahaston kotisivuilla.
Myönnetyistä apurahoista ilmoitetaan apurahansaajille kirjeitse.

Tarkempia tietoja saa rahaston toimistosta
Arkadiankatu 21 A 14, 00100  Helsinki (ma-pe klo 9.00-16.00)
Puhelin    09 454 2400
Fax    09 444 590
Sähköposti     toimisto(at)wihurinrahasto.fi


OKM: Taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittäminen sekä vapaan kentän tuki, haku päättyy 10.5.2013

Tarkoituksena on parantaa taiteilijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa tukemalla hankkeita, joilla edistetään eri toimijoiden yhteistyötä ja kulttuurituotannon uusien mallien kehittämistä.

Lisätietoja


OKM: Taiteen ja kulttuurin kehittämishankkeet kunnissa ja alueilla, haku päättyy 20.52013

Avustuksella tuetaan taiteen ja kulttuurin kehittämishankkeita kunnissa ja alueilla. Rahoitettavien hankkeiden tulee kohdistua uusiin tapoihin järjestää ja tuottaa taide- ja kulttuuripalveluja ja kulttuuritoimintaa sekä lisätä ihmisten osallisuutta kulttuuriin.

Lisätietoja


KreaNord-haku päättyy 15.5.2013


KreaNordin ohjelma kulttuurin ja luovien alojen toimijoille on avoinna 15.5. saakka. Ohjelma voi myöntää luovan alan hankkeille 134.000 EUR (1. Milj. DKK) suuruisia tukia.

Ohjelman kohderyhmänä ovat keskusjärjestöt. Mikäli alalla ei ole vielä keskusjärjestöä on mahdollista hakea tukea sellaisen perustamiseksi. Kaikissa hankkeissa tulee olla vahva pohjoinen ulottuvuus. Hankkeissa tulee olla edustettuina vähintään kolme maata, joista kahden tulee olla pohjoismaista.  Arvioinnissa erityispainoarvoa laitetaan suurille strategisille hankkeille, joilla on vahva pohjoismainen leima. 

Ohjelman yleistavoitteena on edistää pohjoismaista yhteistyötä luovilla aloilla Pohjoismaissa.

Kaikki hakemukset lähetetään sähköisesti Pohjoismaisen kulttuuripisteen verkkosivujen kautta. Hakuaika päättyy 15. Toukokuuta. Määräajan jälkeen lähetettyjä hakemuksia ei käsitellä. Vastauksia hakemuksiin voi odottaa kesäkuun puolivälissä. Hankehakemukset voivat kattaa enintään kolme kalenterivuotta

Lue lisää ohjelman arviointikriteereistä täältä.


Pohjanmaan taidetoimikunnalta lisähaku lasten ja nuortenkulttuurin hankkeisiin

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipiste järjestää lisähaun lasten- ja nuortenkulttuurin hankkeisiin. Avustus myönnetään yhteisöille lasten- ja nuortenkulttuurin alaan kuuluvien hankkeiden toteuttamisesta aiheutuviin kuluihin.

Lisähaku (jaossa 10.000 euroa) koskee hankkeita, joissa lapset ja nuoret ovat itse aktiivisina taidetoimijoina sekä lasten ja nuorten kansainvälisen yhteistyön hankkeita. Hankkeiden toivotaan edistävän taiteen ja taidekasvatuksen keinoin lasten taide-elämysten kokemista arjessa sekä vahvistamaan taiteen yhteisöllistä merkitystä lasten kasvuympäristössä, sosiaalisessa kanssakäymisessä ja monikulttuurisessa vuorovaikutuksessa.

Lisätietoja:
ma. erityisasiantuntija
Antti Huntus
p. 0295 330 810

Linkki alkuperäiseen ilmoitukseen Taiken sivuilla


Taiteen edistämiskeskuksessa/Pohjois-Karjalan taidetoimikunnassa on haettavana valtionavustuksia 29.5.2013 mennessä

Avustukset on tarkoitettu taide- ja kulttuurialalla toimivien yhteisöjen kehittämishankkeisiin Pohjois-Karjalassa. Painopisteinä ovat verkostoituminen eri taiteen alojen kesken, valtakunnallinen ja kansainvälinen vuorovaikutus, tapahtumien kehittäminen sekä toiminnan ulottaminen maakunnan eri osiin. Hankkeiden tulee käynnistyä vuoden 2013 aikana.

Hakuaika päättyy 29.5.2013 klo 16.15, viimeisen hakupäivän postileima hyväksytään.
Tiedustelut erityisasiantuntija Hanna Susitaival p. 0295 330 910 tai suunnittelija Tuija Kivilinna p. 0295 330 915, etunimi.sukunimi@minedu.fi.

Lisätietoja


Writing Movement –kirjoitustyöpajaan avoin haku

Liikekieli.com on mukana kansainvälisessä Writing Movement -hankkeessa, jonka tarkoituksena on edistää tanssikirjoittamista ja haastaa sen rajoja. Hanke on osa Baltian ja Pohjoismaiden nykytanssin ammattilaiskentän verkostoitumista edistävää Kedja -hanketta.
Liikekieli.com hakee nyt osallistujia ensi syksynä järjestettävään Writing Movement –kirjoitustyöpajaan. Kirjoitustyöpajassa syvennytään tanssitaiteen moninaisuuteen kirjoittamisen ja eri näkökulmien kautta. Kirjoitustyöpajaan mahtuu kymmenen osallistujaa, joiden toivotaan olevan kirjoittamisen tai tanssitaiteen ammattilaisia tai opiskelijoita. Työpajan tavoitteena on luoda keskustelua ja dialogia kirjoittajien ja taiteen tekijöiden välille. Työpajaa vetää toimittaja Raisa Rauhamaa.

Työpaja koostuu viidestä tapaamiskerrasta, kirjoitustehtävistä ja palautteenannosta. Työpajan osallistujat kokoontuvat Helsingissä kerran kuussa, lauantaisin kello 10-15. Tapaamiskertojen teemat ja puhujat ovat:

21.9. Tanssikritiikki. Alustajina tanssikriitikko ja -kirjoittaja, Tanssin Tiedotuskeskuksen tiedottaja Pia Ahonen sekä tanssitaiteilija ja kuraattori Johanna Tuukkanen.
19.10. Taiteilijapuheenvuorot. Alustajina pukusuunnittelija Karoliina Koiso-Kanttila, valosuunnittelija Mia Kivinen sekä äänisuunnittelija Tuuli Kyttälä.
9.11. Teoreettinen näkökulma. Alustajina tanssintutkijat Johanna Laakkonen ja Riikka Korppi-Tommola.
14.12. Yleisötyö ja tanssi, joka ei tapahdu näyttämöllä. Alustajina Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi ja tanssija-tutkija, yhteisötanssitaiteilija Kirsi Heimonen.
Tammikuu 2014: Kokoava keskustelu. Annetaan palautetta viimeisistä kirjoituksista ja koko työpajasta.

Tapaamiskerroilla kahden tunnin ajan syvennytään kyseisen kerran teemaan ja toisen kahden tunnin ajan keskustellaan kirjoituksista. Osallistujista muodostetaan syksyn ajaksi kirjoittaja-taiteilija -työskentelyparit, jotka sitoutuvat antamaan toinen toisilleen palautetta työpajan kirjoitustehtävistä. Kaikki kirjoitukset julkaistaan Liikekieli.comissa, joten keskustelua teksteistä käydään myös verkkolehden sivuilla. Keskustelun ja eri näkökulmien kautta tarjotaan kirjoittajille ja taiteilijoille tapoja lähestyä tanssitaidetta ja avata sitä kirjoittamalla myös muille.

Hakemukset pyydetään lähettämään 31.5. mennessä sähköpostitse Veera Lambergille (tiedot alla). Kerro vapaamuotoisessa hakemuksessasi, miksi haluat kirjoittaa tanssista ja osallistua tähän työpajaan. Liitä mukaan CV:si sekä kirjoittamasi muutaman lauseen esittely/käsiohjelmateksti jostakin näkemästäsi tanssiteoksesta.
Työpajan hinta on 70 euroa. Valinnasta ilmoitetaan kaikille hakijoille kesäkuun loppuun mennessä.

Lisätiedot: http://www.liikekieli.com/writingmovement


Les Misérables -suurmusikaaliin haetaan lapsinäyttelijöiksi tyttöjä ja vielä yhtä poikaa

Tampereen Teatterin syksyn Les Misérables -suurmusikaaliin haetaan vielä yhtä poikaa Gavrochen rooliin sekä pikkutyttöjä nuoren Cosetten ja Époninen rooleihin.

Gavrochen rooliin haetaan yhtä laulu- ja esiintymistaitoista 9–13-vuotiasta, enintään 150 cm pitkää poikaa, jolla ei vielä ole ollut äänenmurrosta. Rooliin on aiemmin valittu Sampo Lintula ja Niilo Karppinen. Les Misérables -musikaalin esityksiä on syyskaudella keskiviikosta lauantaihin, ja valitut kolme poikaa vuorottelevat  esityksissä.

Koe-esiintyminen Gavrochen rooliin järjestetään perjantaina 17.5. klo 15 Tampereen Teatterin harjoitushuoneessa. Pyydämme ilmoittautumaan etukäteen 16.5. mennessä ja lähettämään sähköisesti valokuvan ja lyhyen selvityksen musiikki- ja esiintymistaustasta: taru.kirves(at)tampereenteatteri.fi. Koe-esiintymiseen pyydetään valmistamaan vapaavalintainen runo tai monologi sekä Les Misérablesista kappale Little People. Nuotin saa ilmoittautuessa.

Nuoren Cosetten ja Époninen rooleihin haetaan laulutaitoisia nuoria tyttöjä. Etsimme rooleihin 6–11-vuotiaita, pituudeltaan enintään 130 cm pikkutyttöjä. Molempiin rooleihin valitaan kolme tyttöä, jotka vuorottelevat esityksissä.

Koe-esiintyminen Cosetten ja Époninen rooleihin on maanantaina 20.5. klo 15 teatterin harjoitushuoneessa. Ilmoittautumiset ja valokuva 17.5. mennessä: taru.kirves(at)tampereenteatteri.fi. Koe-esiintymiseen pyydetään valmistamaan lyhyt vapaavalintainen runo tai monologi sekä Les Misérablesista kappale Little Cosette. Nuotin saa ilmoittautuessa.

Les Misérables –musikaalin kaksoisensi-ilta on 13. ja 14.9.2013. Musikaalin ohjaa Georg Malvius. Harjoitukset alkavat maanantaina 6. toukokuuta.

TYÖPAJOJA

Fyysinen esiintyjä - työpajapäivä 18.5. klo 12-18

HIT - Helsinki International Theatre järjestää Fyysinen esiintyjä-työpajan Kulttuurikeskus Glorian tiloissa lauantaina 18.5. Tarjolla on maistiaisia niin näyttämötaistelusta, naamiotyöskentelystä kuin klovneriastakin.

Työpajat ovat avoimia kaikille fyysisestä näyttelijäntyöstä kiinnostuneille, ja toimivat osa-alueidensa johdantoina.

Kurssille otetaan osallistujia ilmoittautumisjärjestyksessä ja ilmoittautuminen on sitovaa. Voit halutessasi ilmoittautua mukaan vain yhteen työpajaan, jolloin hinta on 25€. Koko työpajapäivän hinta on 50€, sisältäen kaikki kolme työpajaa.

Klovneria 12:00-13:45
Klovnerian työpajassa tutkitaan ryhmä- pari- ja soolotyöskentelyn kautta leikittelevää yleisökontaktia ja oman heikkouden ja herkkyyden jakamista ja muuntamista näyttämöteoiksi. Harjoitellaan myös fyysisen teatteri-ilmaisun perusteita: liikkeen artikulaatiota, suuntaamista ja ajoitusta.

Vetäjänä toimii Mirjami Heikkinen, joka on opiskellut itse klovneriaa ja fyysistä teatteria esimerkiksi Taina Mäki-Ison ja Giovanni Fusettin johdolla.
Opetus on suomen kielistä.

Creative stage-fighting 14:00-15:45
The Nataka-Do workshop encourages a personal and creative approach towards stage-fighting, combining expressive movement, acting improvisations and basic principles of martial arts, in an atmosphere of freedom, safety and fun.

Despite of its oriental name, Nataka-Do is a “made in Italy” stage-fighting method, structured in 2001 by Gabriele Goria and Fabrizio Nicastro, both actors and teachers respectively of Kung Fu and Ju Jutsu.

Gabriele Goria is an Italian actor (BA in acting, 2001: Italian Theatre Academy “Silvio d'Amico”, Roma) and teacher (MA of Arts in Theatre and Drama, 2013: TeaK, Helsinki), with over twenty years’ experience in meditation and eastern traditional martial arts practice.
The workshop will be in English.

Neutraalinaamio 16:00-17:45

Kokeillen ja utelijaina sukellamme naamioiden maailmaan! Naamiotyöpajassa tutustutaan kehoon käyttöön ja tarkastellaan miten naamio muutta kehonkieltä. Mitä kehosi kertoo naamio yllään? Mitä naamio kertoo, ja minkälainen vaikutus sillä on vuorovaikutukseen?

Työskentelyn apuna käytetään neutraalinaamioita, jotka soveltuvat hyvin naamiönäyttelemisen perusteiden työvälineiksi. Kukin osallistuja saa työpajassa oman naamio. Kokonaisuuden vetäjänä toimii Zusan Söderström, joka on ammatiltaan klovni, saairaalaklovni ja näytteijliä.
Opetus on suomen kielistä.

Paikka: Kulttuurikeskus Gloria, Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki
Aika: 18.5. klo 12-18
Hinta: 50€ (työpajat erikseen 25€)

Tilinro: Fi4140550010483770
Saaja: HIT
Viesti: työpajapäivä + oma nimi
BIC: HELSFIHH

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
helsinki.international.theatre(at)gmail.com

TYÖPAIKKOJA

Teatteri Tealakka hakee tuottajaa

Tamperelainen Teatteri Telakka hakee kokopäiväistä tuottajaa vastaamaan Teatteri Telakan esitystoiminnan tuotannosta ja markkinoinnista.

Teatterin ohjelmisto koostuu omista tuotannoista, vierailuesityksistä sekä kansallisista ja kansainvälisistä yhteistyöhankkeista. Tuottaja työskentelee teatterin hallituksesta koostuvan taiteellisen johtoryhmän ja teatteriteknikon työparina. Tuottajalta edellytetään soveltuvaa alan koulutusta, hyvää kokemusta esittävän taiteen piiristä, sujuvaa englannin kielen taitoa sekä luovaa työskentelyotetta, oma-aloitteisuutta ja paineensietokykyä.

Teatteri Telakka toimii Kulttuuritalo Telakan kolmannessa kerroksessa ja on taloudeltaan ja toiminnaltaan itsenäinen ravintolaan nähden. Teatterin toiminnasta vastaa Teatteri Telakka ry.
Kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen lähetetään 23.5.2013 mennessä hallituksen puheenjohtajalle: piia.soikkeli(at)telakka.eu
Lisätiedustelut numerosta p. 050 590 6500.


Haku työpajan vetäjäksi /teatteri.nyt -viikolle 14.-19.10.2013

Kiasma-teatterin tuottama /teatteri.nyt –tapahtuma keskittyy tänä vuonna erilaisiin esittävien taiteiden metodeihin ja praktiikoihin työpajojen kautta. Tarkoitus on koostaa ma 14.10.-pe 18.10. joka päivälle eri asiantuntijan suunnittelema ohjelma. Aamupäivien työskentely on suunnattu muille taiteilijoille, ja iltapäivän osuus on kaikille avoin (mutta maksullinen). Iltapäivä olisi mahdollista aloittaa esimerkiksi luennolla, jota seuraisi toiminnallinen osuus; muoto työpajoille on kuitenkin vapaa ja vetovastuussa olevan taiteilijan suunniteltavissa.
 
Ilmoittautumisista itse työpajoihin tiedotetaan tarkemmin alkusyksystä. Viikko on tarkoitus lopettaa lauantaina 19.10. brunssilla.
 
Kiasma-teatteri etsii /teatteri.nyt –viikolle viisi eri työpajavetäjää, jotka tulisivat pitämään päivän työpajan oman metodinsa/praktiikkansa pohjalta. Työstä maksetaan palkkio. Päivää voi olla vetämässä yksittäinen henkilö tai kollektiivi.

HAKEMUS ON VAPAA, MUTTA SIINÄ TULISI OLLA SEURAAVAT TIEDOT:
-nimi ja yhteystiedot
-ansioluettelo
-metodin kuvaus ja työpajan sisältö (max. 1 A4)
-työskentelypäivän ohjelmasuunnitelma (max. 1 A4)

Hakemukset pyydetään toimittamaan 3.6. mennessä joko sähköisesti: sanni.pajula(at)kiasma.fi tai postitse: Kiasma-teatteri / Sanni Pajula, Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki.

Lisätiedot:
Tuottaja Sanni Pajula, sanni.pajula(at)kiasma.fi, 040-725 3819


Taiteen edistämiskeskus hakee kehittämispäällikköä

Kehittämispäällikkö vastaa Taiteen edistämiskeskuksen kehittämisen vastuualueen johtamisesta. Hän työskentelee johtajan suorassa alaisuudessa ja on johtoryhmän jäsen. Kehittämispäällikkö toimii vastuualueensa esimiehenä ja vastuualueensa asioiden esittelijänä. Kehittämispäällikkö toimii viraston toiminnan kehittämisen, hanketoiminnan ja arvioinnin asiantuntijana.

Kehittämispäällikkö vastaa viraston:
- toiminnan ja tulosten vaikuttavuuden arvioinnista
- taiteen kehittämistehtävien ja -hankkeiden suunnittelusta, valmistelusta, toimeenpanosta, valvonnasta ja ohjeistuksesta
- tiedontuotannosta
- toiminnan ja hankkeiden arviointityöstä
- vastuualueen hallinnosta ja taloudesta.

Virassa on kuuden kuukauden koeaika.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on asetuksen (727/2012) mukaisesti ylempi korkeakoulututkinto sekä perehtyneisyys viran tehtäväalaan ja käytännössä osoitettu johtamistaito sekä suomen kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Tehtävän menestyksellisessä hoitamisessa tärkeitä taitoja ovat hyvä projektijohtamisen hallinta sekä kokemus toiminnan arvioinnin ja kehittämistoiminnan johtamisesta. Taidehallintojärjestelmän hyvä tuntemus, kokemus taiteen ja kulttuurin asiantuntijatehtävistä ja työkokemus valtion hallinnon tehtävistä katsotaan eduksi. Lisäksi toivotaan kokemusta tulosohjaus-, budjetointi- ja raportointiprosesseista.

Odotamme hakijalta hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, aktiivista kehittämisotetta ja organisointikykyä sekä sujuvaa esiintymistaitoa.

Lisätietoja ja hakemukset www.valtiolle.fi
Työavain 600-109-13

Hakuaika päättyy 24.05.2013  kello 16:15.

Alkuperäinen ilmoitus Taiken verkkosivuillaETC Press Release in three languages