09.05.2014

TINFO-tiedote 18 / 8.5.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TAIDE TAIPUU JA NOTKISTUU

Nyt ilmestyi kirja, jota moni on takuulla kaivannut. Tehtävä kulttuurille on oiva nimi Mikko Lehtosen, Katja Valaskiven ja Hanna Kuuselan toimittamalle teokselle, jossa teräväkatseisesti luodataan talouden ja kulttuurin muuttuvia suhteita. Nimi viittaa Tehtävä Suomelle  -maabrändiraporttiin.

Kulttuuri löytää itsensä kilpailuvaltiollisen ajattelun näyttämöltä, markkinalogiikalla kyllästetystä kulttuurisesta todellisuudesta. Kirja antaa kättä pitempää vasta-argumentointiin niiden kanssa, joille kulttuuri rinnastuu yhä enemmän mihin tahansa yritystoimintaan tai joille ns. perinteiset taiteenalat alkavat näyttäytyä epäseksikkäinä ja vanhanaikaisina. 

Aiheellista on kysyä tutkija Susan Galowayn ja taloustutkija Stewart Dunlopin tavoin, miten luovuuden ja talouden yhäti syvenevä yhteys vaikuttaa kulttuurin tukeen: ”Onko luovan teollisuuden agenda vain yksi ohimenevistä hallituksen trendeistä, josta osa kulttuurialaa voi hyötyä --, vai onko se osa pidemmän aikavälin strategiaa, jolla heikennetään kulttuurin valtiontuen ideologista perustaa?” 

Mirja Liikkanen käy artikkelissaan lävitse sitä, miten kulttuurin määrittely osaksi taloutta on pitkälti perustunut kansainvälisiin tilastoluokituksiin. Tilastot ovat olleet se käyttökelpoinen ”teknisvetoinen”  ja ”neutraali” apuri tämän käänteen tekemisessä. Ja huom. nyt ei puhuta kunkin kentän piirissä olevista omista tilastoista. Kun kulttuuri liitettiin osaksi innovaatiopolitiikkaa, ryhdyttiin samalla vähättelemään perinteisiä kulttuurisektoreita. Ajatus oli hurskas: tie taiderahoituksen surkeasta ghetosta käy astumalla innovaatiopolitiikan saleihin, joissa liikkuu suuri raha. Mutta saleihin ei käydä ilman kynnysrahaa. 

Queenslandin yliopiston professori Stuart Cunninghamin mukaan luovaan talouteen liittymisestä on kulttuurin maksettava se hinta, että kulttuurin ja taiteen erityisyys ja poikkeuksellisuus amputoituvat.  Nyt ollaan samalla viivalla muiden alojen kanssa. Kakkua ei voi syödä ja säästää,  olisi edesmennyt äitini lakonisesti sanonut.

Katja Valaskivi vertaa Japanin (Japan Cool!) ja Suomen maabrändäystä. Kulttuurista on tullut markkinoinnillista promootiokulttuuria, jossa luodaan kansakunnalle yhteistä merkitystä ja tulevaisuutta. Keskenään kilpaileville maille promootiokulttuuri on työväline ja jossa tärkeintä on yhdenmukainen viestintä.
 

EISBILDER-ANTOLOGIAN JULKISTAMISTILAISUUS

Eisbilder-antologian Suomen-julkistamistilaisuudessa suomalaista draamaa tarkasteltiin saksalaisin, suomenruotsalaisin ja suomalaisin silmin. Teoksen toimittaja Nicole Gronemeyer luonnehti sitä, miten Saksassa kirjailijat kirjoittavat taiteen traditiota vasten, kommentoivat muita tekstejä. Suomalaisteksteissä hän oli vaikuttunut henkilöistä, jotka ovat suhteessa toisiinsa ja todellisuuteen. Onko se jokin real thing.  Milteipä hämmentävää tuo näkemys.
 
Parasta oli kuulla, miten Kristian Smeds ja Juha Jokela lukivat omista näytelmistään: Smeds äidin monologin Jääkuvista, Juha Jokela Petran tykityksen Patriarkan kotiintulojuhlassa. Etteikö mies muka osaa kirjoittaa naisen tajuntaa. Eikä lukeminen vielä mitään, vaan se keskustelu, joka syntyi podium-keskustelun lomaan kirjailijoiden taiteilijapohdiskelusta.

Oli hyvä kuulla, että myös kirjailijat kokevat tällaiset antologiat tärkeiksi: kirjailija asettuu jatkumoon ja dialogiin muiden kanssa. Pienen maan yksi elinehto. Hetken ehkä voi tajuta oman työnsä arvon vähän isommaltikin.


PELOLLA PUOLASTA – NATIONALISTIT JYRÄÄVÄT SANANVAPAUTTA

Tiedottajamme Sari Havukainen on välittänyt pelottavaa kuvaa Puolasta, jossa puolalaista antisemitismiä käsitelleen näytelmän harjoitukset jouduttiin Kansallisteatterissa (Stary Teatr) Krakovassa viime marraskuussa keskeyttämään. Erityisesti konservatiivinen, kansallismielinen lehdistö on vyöryttänyt teatterin vastaista informaatiota. Esitysaborttia perusteltiin sillä, ettei näyttelijöiden turvallisuutta pystytä takaamaan. Zygmunt Krasinskin avoimen juutalaisvastaista näytelmää Nie-Boska Komedia (1835) Jumalaton näytelmä pohjatekstinä käyttäen, ohjaaja Oliver Frjlic, Bosniassa syntynyt kroaatti, halusi käsitellä puolalaista antisemitismiä. Krakovaan ohjaamaan kutsuttu Frjlic on toistuvasti tarttunut ohjauksissaan poliittisiin tabuihin.

Aiemmin syksyllä samaisen Kansallisteatterin johtajan Jan Klatan ohjaaman Strindbergin Tie Damaskokseen -esityksen katkaisi äärioikeistolaisten uhittelu. "Häpeällistä!"; "Häväistys!" "Tämä ei enää ole Kansallisteatteri, jota joskus rakastin!" "Herra johtaja, ette voi tehdä täällä mitä tahansa, minun, veronmaksajan rahoilla -- tämä ei ole teidän omaisuuttanne, tämä ei ole kaupallinen teatteri, jossa voitte tehdä mitä haluatte!" "Rahat takaisin!" Oheisessa videopätkässä ihmisjoukon aggressio välittyy.

Hyökkäykset teatteria vastaan on osa jatkumoa, jossa mm. Varsovaan pystytetty taideteos ”Sateenkaari” on poltettu viiteen kertaan, ja nykytaiteen museossa esillä ollut teos, Adoracja (vuodelta 1992!) tuhottiin. 

Mistä kaikesta on kyse? Itsenään uhreina tai marttyyreinä pitävien puolalaisen pirtaan ei sovi muistutus siitä, miten esimerkiksi vuonna 1941 puolalaiset itse natsien kanssa yhdessä surmasivat maanmiehiään juutalaisia. Eikä tällaista sovi kansallisnäyttämöllä ”muukalaisen” esittää.  Keskustelua kansallisten taidelaitosten kansallisuudesta käydään muuallakin Euroopassa, mutta eivät missään äärikansallismieliset ole pystyneet horjuttamaan taiteilijoiden sananvapautta taideinstituutioissa. Kiinnostavaa sekin, ettei Puolan kulttuuriministeri (joka on mm. nimittänyt teatterin nykyisenkin johtajan) noussut puolustamaan Kansallisteatterin taiteellista vapautta.  


YHTEISEEN PÖYTÄÄN

Kulttuuriministeri Pia Viitanen haluaa kutsua järjestöjä kokoontumaan yhdessä pyöreän pöydän ympärille. Näin Viitanen teki myös SDP:n ympäristöpoliittisen työryhmän puheenjohtajana 2000-luvun alussa kutsumalla järjestöjä yhteisten painopisteiden ja tavoitteiden etsintään.  Viitasen mukaan "viisas yhteiskunta" osaa heijastaa omissa päätöksissään ihmisten mielissä tapahtuvia arvomuutoksia.

Kansalaisliikkeet ja yhteiskunnalliset liikkeet ovat niitä, jotka haastavat ja uudistavat poliittista järjestelmää vaatimuksillaan. Ne ovat kansalaisliikkeiden tutkijoiden mukaan ”suodattimia”, joista valuu näkemyksiä poliittiseen päätöksentekoon. Ei tarvita edes tutkijoita näkemään, kuinka vahvasti eriytynyttä ja jakautunutta tuo järjestökenttä on. Siellä ovat yhtäältä medioissa ketterästi toimivat, verkostomaiset toimijat. Polarisoituminen perinteisten järjestöjen ja radikaalin aktivismin kesken on jo tapahtunut.

Taiteen kentällä me olemme tottuneet tekemään eroa ammattitaiteen ja kolmannen sektorin kansalaistoiminnan välille. En halua uskoa, että ministerin ajatus pitäisi sisällään sen, että kolmannella sektorilla – kansalaisjärjestöillä ja vapaaehtoistoiminnalla – olisi tarkoitus korvata julkista sektoria. Keskusteluun.


HYVINVOINTIVALTION ULKOPUOLELLA – MILLÄ TAITEILIJA TULEE TOIMEEN

”Melkoinen kuilu on kurottava umpeen, jos haluamme, että Suomessa on tulevaisuudessa kulttuurille otollinen ympäristö. Kivi kengässä on taiteilijoiden käytännössä olematon sosiaaliturva. Taiteilijat ovat todella hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolella,” kirjoittaa Tarja Cronberg Turun Sanomien kolumnissaan (6.5.) ja peräänkuuluttaa poliittista tahtoa hoitaa taiteilijoiden sosiaaliturva kuntoon. Kaija Rensujeffin tutkimus taitelijan asemasta vuonna 2010 valotti useilta osin huonontunutta tilannetta. Sitten tutkimuksen tehdyt kehysriihen päätökset tietävät vielä lisäheikennyksiä taiteilijoille.  

Tarja Cronbergin selvityksen Luova kasvu ja taiteilijan toimeentulo (2010) ajattelua ja esityksiä ei pidä unohtaa. Cronberg korosti selvityksessään sitäkin, että luovuudesta pitää keskustella myös ilman talouden käsitteitä. Silloin puhutaan uudesta ajattelusta, yhteiskunnasta, jolla on kykyä ja avoimuutta kokeiluihin, puhutaan monimuotoisuudesta ja monikulttuurisuudesta, joka läpäisee koko yhteiskunnan ja elämänpiirit.


OO-OO-OOOO – AION MÄ ELÄÄ

Mitä elämällään tekee se työstä poispotkittu keski-ikäinen insinööri tai ekonomi?  Siltainsinöörin tarina oli yksi ihmisen irrallisuuden kokemus, yhteistaideteoksessa Irrallaan. Tähän  14 ylioppilasteatterin yhteistaideteokseen kukin teatteri oli tehnyt kohtauksen. Esiintyjiä oli nelisenkymmentä, ohjaajia 15, käsikirjoittajia 5. Tätä yhteisöllisenä kirjoitusprosessina ja yhteistyönä syntynyttä hanketta koordinoi dramaturgi Disa Kamula. 

Loppuhuipennuksessa Lapualaisoopperan tavoin 2010-luvun etunojakuoro tapailee siltainsinöörin arvopohdiskelua: ”kiire on kaikkialla, se suistaa mut kauas”, ”haluan kokea kaiken olen vielä nuori”, ”elinkö elämäni aivan turhaan”, ”älä elämää pelkää”, ”haluun kokea kaiken, en ole vielä vanha”, ”meiltä loppuu pian aika” ja sitten tuo ”OO-OO-OOO , aion mä elää”. Kuorolaisten käsi kohoaa ja puhallus lennättää kädestä glitteriä kohti katsojia.

Pertti Julkunen kirjoitti Demokraattiin (5.5.2014) innoittuneen kuvauksen esityksestä. Elina Knaapilta, korkeakouluharjoittelijaltamme ja Tampereen yyteeläiseltä, yhdeltä kuorolaisista sain suoran kuvauksen esityksen ja erityisesti loppulaulun nostattamasta tunnelmasta. Äänessä ovat ihmiset, jotka eivät alistu ulkoa tulevaan ohjaukseen. Sukupolven eetos.

TINFON ILMOITUKSIA


Ilmoita päivitystiedot Teatterialan Avain 2014/2015 -yhteystietojulkaisuun


Teatterialan Avaimen sähköinen julkaisu on helppokäyttöinen, pdf-muodossa koneelle tallennettava julkaisu. Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen!

TINFO lähettää Teatterialan Avaimessa mukana oleville tahoille päivityspyynnön lähipäivien aikana. Uusia tai päivitettäviä yhteystietoja myös lähettää suoraan osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Ilmoita sellaiset tiedot, jotka tulevat voimaan elokuusta 2014 alkaen. Teatterialan Avain 2014/2015 valmistuu viikolla 35.

Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen! Avaimen tilaajille lähetetään osoitteiston päivitetty versio tammikuussa.

Teatterialan Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri / yhteisö. Myymme siis Avaimeen käyttölisenssejä.

Teatterialan Avain 2013/2014 hinnat:

 • 1-2 käyttäjää, lisenssi maksaa 25 euroa.
 • 3-9 käyttäjää, lisenssi maksaa 75 euroa.
 • Yli 9 käyttäjää, lisenssi maksaa 120 euroa.

Muilta kuin teatterialan yhteisöiltä veloitamme Teatterialan Avaimen käyttölisenssistä 150 euroa.

Teatterialan Avainta ja muita julkaisujamme voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai numerosta (09) 2511 2120 


Teatterilaisen muistikirja 2015 – enemmän kuin kalenteri


Uudessa Teatterilaisen muistikirjassa on paljon meiltä toivottua kirjoitustilaa, mutta lisäksi myös päivyri. Päivyri on suomeksi, ruotsiksi ja saameksi. Siitä löytyvät alan tapahtumat.

TINFO on varustanut uuden muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista, pähkinänkuoressa: also in English. Pokkarikokoinen kirjanen sisältää myös teatterien yhteystietoja sekä apurahakalenterin.

 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 256
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/saame
 • Hinta: 19,00 €

10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 17,00 €/kpl
Opiskelijoille ja työttömille alan ammattilalaisille: 12,00 €

Teatterilaisen muistikirja 2015 on nyt ennakkomyynnissä!
31.8.2014 mennessä jätetyt tilaukset: 17,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 16,00 €/kpl

Kaikkiin hintoihin lisätään postikulut.

Uusi Teatterilaisen muistikirja 2015 ilmestyy elokuussa, jolloin aloitamme ennakkotilausten postituksen.

Tilaukset:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
tinfo(at)tinfo.fi
(09) 2511 2120

UUTISIA


Pipsa Longalle näytelmäkirjailijapalkinto Heidelbergin Stückemarktissa


Heidelbergin Stückemarktin ulkomaisen kirjailijan palkinnon on saanut Pipsa Lonka. Heidelbergin festivaaliraati näki Longan näytelmän Lauluja harmaan meren laidalta lukuteatteriesityksenä 26.4.2014. Stückemarktin päätöspäivänä 4.5.2014 jaettu näytelmäkirjailijapalkinto on 5000 euroa.

Gastland Finnland -teemalla tänä vuonna ohjelmistonsa koonnut Heidelberger Stückemarkt piti sisällään myös kahden muun suomalaisen näytelmän lukutapahtumaesittelyt, Juha Jokelan Patriarkka ja Emilia Pöyhösen kuka tahansa meistä - dokumentti olivat Longan näytelmän ohella osa festivaaliohjelmistoa. Juha Jokela puolestaan pokkasi tapahtuman yleisökunniakirjan.

Suomalainen teatteri esittäytyi saksalaiselle yleisölle Heidelbergissa laajasti, näytelmäesittelyjen lisäksi nähtiin kolme vierailuesitystä. Myös Eisbilder-niminen näytelmäantologia ilmestyi.

Suomalaisen teatterin näyttäytyminen Heidelbergin Stückemarktissa ja näytelmäantologian ilmestyminen ovat osa Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) Saksa-hanketta vuonna 2014.

Lue tarkemmat tiedot Saksa-hankkeista.


Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat Tarton Vanemuine-teatteriin


Viron legendaarisin teatteri, Vanemuine, on ottanut ohjelmistoonsa Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -näytelmän, joka sai kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterissa syksyllä 2013. Viron kantaesitys nähdään Vanemuinen suurella näyttämöllä 28.2.2015. "Tänä keväänä Euroopassa vallitsevassa tilanteessa Oksasen teoksissa kuvattu maailma on pelottavan ajankohtainen,” Vanemuine-teatterin dramaturgi Anu Tonts sanoo.
 
”En olisi uskonut, että fasisti-sanan käytön kanssa taiteilevan päähenkilöni pohdinnat mielikuvavaikuttamisesta olisivat tätä päivää keväällä 2014,” Oksanen lisää. ”Näytelmän päähenkilö Edgar Parts toimii 1960-luvulla KGB:n valokuvaajana ja kuva on aina ollut propagandan tärkeimpiä työkaluja. Siksi tarina pitikin kirjoittaa näyttämölle. Tämän vanhan propagandakuvaston heräämistä eloon olemme saaneet seurata Ukrainan kriisin myötä ja näytelmästä tuttua kuvastoa käytetään nyt yhtenä sodankäynnin välineenä.”
 
Esityksen ohjaa Vanemuine-teatterin draamapuolen johtaja Tiit Palu, lavastajana toimii Eugen Tamberg ja musiikista vastaa Toomas Lunge. Näytelmän on kääntänyt viroksi Maimu Berg. Kärkikolmikkoa näyttelevät Sten Kaprov (Edgar), Linda Kolde (Juudit) ja Reimo Sagor (Roland). Vanemuine-teatterin tulevan kauden liput tulevat myyntiin 19. toukokuuta.
 
Virolais-suomalaista yhteistyötä
 
Kun kyyhkyset katosivat perustuu kansainväliseksi menestykseksi osoittautuneen romaanin tarinaan, jonka oikeudet on myyty 30 kielialueelle, viimeisin käännös ilmestyi Unkarissa.
Romaani on Viron lähihistoriaa käsittelevän Kvartetti-romaanisarjan kolmas osa. Viroksi teos ilmestyi vuonna 2012 (Varrak) ja se oli vuoden myydyin käännösromaani.
 
Liisa Smithin ohjaama Puhdistus esitettiin Vanemuinessa vuonna 2010 ja esitys jatkoi ohjelmistossa täysille katsomoille pitkään. Se vieraili myös Suomessa Helsingissä, Oulussa ja Turussa. Yleisö, joka esitti suosiotaan esitykselle seisten, teki vaikutuksen Vanemuine-teatterin dramaturgiin Anu Tontsiin, ja oli hänelle yksi todiste teatterin voimasta: “Kun katsoin Puhdistusta Suomessa suomalaisten kanssa ja seurasin heidän reaktioitaan, ymmärsin taas, miten voimakas ja tunteita herättävä väline taide on. Se onnistuu parissa tunnissa saamaan aikaan jotain, mitä yksikään historiankirja ei luultavasti koskaan pysty välittämään.”
 
Suomessa Kun kyyhkyset katosivat -näytelmän seuraava näyttämöversio nähdään Kuopion kaupunginteatterissa. Ensi-ilta on tammikuussa 2016, ja näytelmän ohjaa virolainen Priit Pedajas.
 
Lisätiedot:

Sofi Oksasen näytelmien esitysoikeudet Suomessa ja Virossa:
Milla Palovaara
Otava Group Agency
+358 40 5967973
milla.palovaara(at)otava.fi
http://oga.otava.fi/
 
Teatteri Vanemuine
Vanemuise 6
51003 Tartto, Viro
puh. +372 7440 100
teater(at)vanemuine.ee
www.vanemuine.ee

Tiedotus:
Krista.Leipsig(at)vanemuine.ee


Näyttelijöiden teatterityöehtosopimus 2014–2016 julkaistu verkkoversiona


Näyttelijöiden teatterityöehtosopimus 2014–2016 on julkaistu pdf-versiona Suomen Teatterit ry:n sivuilla.

Uudet työehtosopimukset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/tyoehtosopimukset. Ruotsinnokset julkaistaan myöhemmin.

Painetut versiot työehtosopimuksista postitetaan teattereille, kun NäyTES saapuu painosta. Postitus tapahtuu toukokuun aikana.

Tehdyt TES-tilaukset nettisivujen kautta sekä webropol-lomakkeella on huomioitu. Lisätilauksia on vielä mahdollista tehdä oheisella lomakkeella ma 12.5. saakka. Kaikille teattereille postitetaan ilmaiseksi yksi kappale kutakin työehtosopimusta.

Työehtosopimuksiin liittyvät palkankorotukset tulevat voimaan vasta 1.7.2014. Siihen saakka voimassa ovat palkkataulukot, jotka löytyvät osoitteesa www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/palkkataulukot.

Lisätietoja:
lakimies(at)suomenteatterit.fi
puh. 09 2511 2152

www.suomenteatterit.fi


Ari Kiiras Temen uudeksi toiminnanjohtajaksi

 
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen uudeksi toiminnanjohtajaksi on kiinnitetty lakimies ja varatuomari, MBA Ari Kiiras. Hän on tällä hetkellä töissä työoikeuteen erikoistuneessa asianajotoimistossa. Hänellä on myös oma toiminimi.

Kiiras on työskennellyt aikaisemmin Insinööriliitossa johtavana työsuhdelakimiehenä sekä hallinto- ja talousyksikön johtajana. Yhteensä hänellä on takana 20 vuotta ammattiyhdistystoimintaa. Kiiras on ollut Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestön YTN:n lakiryhmän puheenjohtaja ja metsäteollisuuden, rakennusalan ja suunnittelualan TES-neuvottelija.

Ari Kiiras aloittaa työssään elokuussa, kun nykyinen toiminnanjohtaja Raimo Söder jää eläkkeelle.

www.teme.fi


Vaikuttava sirkus -hankkeelle Vuoden yliopistoteko -palkinto


Tutkivan teatterityön keskuksen valtakunnalliselle Vaikuttava sirkus -hankkeelle myönnettiin viiden tuhannen euron suuruinen Vuoden yliopistoteko -palkinto. Ensimmäisen kerran myönnetty palkinto luovutettiin Tampereen yliopiston vuosijuhlassa 29.4.2014.

Palkinnon perustelut kuuluvat seuraavasti: "Vaikuttava sirkus -hanke on vuosina 2011–2014 tukenut sosiaalisen sirkuksen kehitystä. Hanke on nostanut Suomen sosiaalisen sirkuksen kärkimaaksi. Sosiaalisessa sirkuksessa kehitetään paikallisten sirkusorganisaatioiden mahdollisuuksia toimia hyvinvointipalvelujen tarjoajina. Vaikuttava sirkus on uudentyyppinen innovatiivinen tapa edistää perheiden ja yhteisöjen turvallisuutta. Hanke on laatinut myös sosiaalisen sirkuksen oppaan, joka on levinnyt ympäri maailman."

Vuoden yliopistoteko -tunnustuksella palkitaan yksilö tai ryhmä yliopiston maineen, kilpailukyvyn tai yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta merkittävästä toiminnasta. Teko voi olla niin yliopiston sisäinen kuin ulkoisten yhteistyökumppaneiden kanssa aikaansaatu.  Tunnustuksella palkitaan yhteistyötä ja kansainvälisyyttä edistävästä toimintamallista tai innovaatiosta, joka lisää yliopiston näkyvyyttä.

Yliopistoyhteisö teki palkinnonsaajasta ehdotuksia, jotka käsiteltiin yliopiston johtoryhmässä. Rehtori päätti palkinnonsaajasta yliopiston johtoryhmän esityksestä.

http://vaikuttavasirkus.fi


Yövieraat-teatterin historiikki julkaistaan 17.5.2014 Jyväskylässä


"Jos minun olisi pitänyt maksaa täydet sata markkaa Yövieraat-ryhmän Nummisuutareista, muistaisin ensi kesänä ja saman valinnan edessä laskeskella, montako keskaria sillä satasella saisi. Ja voisin valita keskarit.”  – Kriitikko Jukka Kajava (1993)

Miksi teatteriryhmä varastaa pallogrillin? Miten metsästetään jäniksiä sähkövirralla? Entä millaisessa teatteriesityksessä näyttelijä murtaa molemmat ranteensa ja polvensa?

Yövieraat oli Jyväskylässä vuonna 1988 perustettu teatteriryhmä, jonka tunnetuin jäsen oli ohjaaja-kirjailija Juha Hurme. Ryhmä niitti mainetta rajun epäsovinnaisilla esityksillään, joita esitettiin hiekkakuopilla, lumihangessa ja kaikenlaisilla jättömailla.

Yövieraiden toiminnalle oli leimallista tietty underground-henki ja laillisuuden rajamailla liikkuminen: heti ensimmäisenä kesänä tuli sakot salakalastuksesta ja auton katolla kanootissa istumisesta.

Äkkiväärälle luonteelleen uskollisena Yövieraat lakkautti itsensä vuonna 2001 pidetyn 13-vuotisfestivaalin yhteydessä. Tämänkin jälkeen Yövieraat-nimi on ollut käytössä Volter Kilpi -päivillä Kustavissa, vaikka käytännössä kyseessä on ollut Nälkäteatteri-ryhmä.

Toimittaja Juha Mäkisen kirjoittama Inho teatteria kohtaan käy läpi Yövieraiden värikkään historian. Kirja perustuu yli 30:n Yövieraissa vaikuttaneen ihmisen haastatteluihin ja laajaan arkistomateriaaliin.

Kirja julkaistaan lauantaina 17.5. klo 15 Keski-Suomen Kirjailijatalolla Jyväskylässä, osana Yläkaupungin Yö -festivaalia. Julkaisutilaisuudessa on paikalla Yövieraiden jäseniä.

Lisätiedot ja kirjan tilaukset:
Juha Mäkinen
mcinen(at)iki.fi
p. 050 369 828


Tutken uusi julkaisusarja yhdistää kuvan, äänen ja tekstin


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke on perustanut uuden Nivel -nimisen julkaisusarjan. Verkkopohjainen Nivel on esittävien taiteiden taiteelliseen tutkimukseen liittyvää keskustelua edistävä sarja, jonka tavoitteena on englanninkielisen materiaalin ohella julkaista myös suomenkielistä aineistoa. ”Nivel on myös taiteellisen tutkimuksen oppimateriaaliin ja konferenssijulkaisuihin suunnattu foorumi”, Tutken johtaja Leena Rouhiainen tarkentaa.

Nivel-julkaisusarjassa on ilmestynyt tähän mennessä:  Who Are You?, joka täydentyy vielä uusilla artikkeleilla kuluvan vuoden aikana sekä The Impact of Performance as Research. Proceedings of CARPA3 — Colloquium on Artistic Research in Performing Arts, joka on CARPA 3 -symposiumin konferenssijulkaisu.

Nivelen tavoitteena on välittää tietoutta taiteellisesta tutkimuksesta ja edistää taiteellisen tutkimuksen suomenkielisen sanaston muotoutumista ja jalkautumista. Se on matalan kynnyksen julkaisukanava taiteelliselle tutkimukselle. Julkaisuoikeutta voi hakea kuka tahansa Teatterikorkeakoulun julkaisutoimikunnalta. 

Verkkopohjainen julkaisumalli lisää julkaisujen saatavuutta sekä mahdollistaa suorien linkkien käytön, jolloin lukija pääsee heti käsiksi myös muuhun ympäröivään informaatioon. Verkkopohjainen malli mahdollistaa myös audiovisuaalisen materiaalin mukaan liittämisen, mikä on tärkeää esittävien taiteiden taiteelliselle tutkimukselle. ”Taiteellisessa tutkimuksessa audiovisuaalinen dokumentaatio on yksi artikulaation muoto, jolloin sanallistamista ei aina välttämättä edes tarvita”, Rouhiainen korostaa.

Julkaisusarjan nimi tuokin esiin taiteellisen tutkimuksen audiovisuaalisen esittämisen niveltymisen tekstiin. Nimen idea sai alkunsa sanasta risteymä: kohta, jossa poikkitaiteellinen esittävän taiteen tutkimus tulee esille. 

Nivelen kaikki julkaisut ovat luettavissa osoitteessa: http://nivel.teak.fi/

Lisätietoja:
Leena Rouhiainen, Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen johtaja
p. 358 400 792 093, leena.rouhiainen(at)uniarts.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Nuoret taiteilijat mukaan Helsingin kehittämiseen: kick off -tilaisuus 9.5.2014, Helsinki


Helsingin kaupunki ja Taideyliopisto käynnistävät yhdessä Helsinki Creates Works (Helcre) -valmisteluhankkeen, joka valjastaa nuorten taiteilijoiden osaamisen kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen. Hanke tuo yhteen eri alojen nuoret taiteilijat ja etukäteen kehittämiskohteiksi valitut Helsingin kaupunginosat.

Helsingin kaupunki palkkaa valmisteluhankkeen aikana kahdeksan nuorta taiteilijaa. Ohjelman tavoitteena on, että taiteilijoiden asiantuntemus ja taiteen menetelmät tarjoavat keinoja koota kaupunkilaisia yhteen ja osallistaa heitä pohtimaan asuinympäristöönsä liittyviä kehityskohteita, mahdollisuuksia ja unelmia.

Hanke käynnistyy kick off -tilaisuudella perjantaina 9.5. klo 12–15 Lasipalatsilla. Tilaisuudessa esitellään tarkemmin kehityskohteiksi valitut Helsingin kaupunginosat, joita ovat mm. Kalasatama, Pasila ja Hernesaari.

Helsinki Creates Works -hankkeella on esikuvia esimerkiksi Ruotsissa, Espanjassa ja Englannissa. Lasipalatsilla kuullaan myös case-esimerkkejä näistä projekteista.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen. Jos mahdollista, pyydämme ennakkoilmoittautumista tämän linkin kautta, jotta osaamme varata oikean määrän tarjoiluja.

Ohjelma

Lisätietoja:
Erityissuunnittelija Taina Seitsara, Helsingin kaupunki, puh. 040 334 7048
Yliopistonlehtori Kai Lehikoinen, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, puh. 050 439 0517


Kuulas -seminaari – Taide osana varhaiskasvatusta 15.5.2014, Kouvola


27. kerran järjestettävän Kuulas- Kansainvälisen Lasten Teatteritapahtuman yhteydessä järjestettävän seminaarin aiheena on taidekasvatus varhaiskasvatuksessa. Seminaari sopii kaikille varhaiskasvatuksen parissa toimiville henkilöille, joita kiinnostaa taiteen kokonaisvaltainen kasvatuksellinen ja eheyttävä vaikutus lapsen kehityksessä. Seminaari tarjoaa asiantuntijapuheenvuoroja ja käytännön eväitä omaan luovaan varhaiskasvatustyöhön.

Aika: To 15.5.2014 klo 10.00–16.00
Paikka: Kuusankoskitalo, Studio 123, Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kuusankoski
Järjestäjät: Työväen Näyttämöiden Liitto r.y., Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kymen piiri ja Kymenlaakson kesäyliopisto.

Lisätietoja ja ohjelma

www.kuulas.info


Teatterintutkimuspäivä: Teatteri, tutkimus ja tulevaisuus 16.5.2014, Helsinki


Teatterintutkimuksen seuran (TeaTS) ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) järjestää
yhteinen tutkimuspäivän Teatteri, tutkimus ja tulevaisuus.

Aika: perjantaina 16.5.2014 klo 10 alkaen
Paikka: Teatterikulman Komedia-salissa, osoitteessa Meritullinkatu 33, 00170 Helsinki.
Käynti sisäpihan kautta hissillä 2. kerrokseen.

Ohjelma (PDF).

Lämpimästi tervetuloa.

Teatterintutkimuksen seuran hallitus ja Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)

Tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, (09) 2511 2121, hanna.helavuori(a)tinfo.fi


Sulattamo-festivaali 23.–24.5.2014, Helsinki


Sulattamo-festivaali on monitaidetapahtuma Helsingin Kalliossa. Se on samalla osa Suomen Mielenterveyseuran järjestämää Mental Health Art Week -tapahtumaa.

Sulattamo-festivaalin järjestää Taiteensulattamo ry, keväällä 2013 perustettu yhdistys, jonka toiminnan lähtökohtana on taideyhteisön rakentaminen sekä osallistujien erilaisten taitojen ja kokemuksen valjastaminen kulloisenkin projektin käyttöön ja voimavaraksi. Sulattamosta tulee soveltavan taiteen keskittymä, joka tarjoaa alansa koulutusta kiinnostuneille sekä tarjoaa palveluja sosiaali- ja terveyssektorille.
 
Kulttuuri- ja taidetoiminta edistää kenen tahansa terveyttä. Taiteen Sulattamo hankkeen käynnistäjät haluavat tehdä täysipainoista ja laajaa yleisöä puhuttelevaa taidetta erityisryhmien ja taiteen ammattilaisten yhteistyönä. Sulattamon perustajat ovat pitkään olleet mukana taidetta soveltavassa kuntoutustoiminnassa, jonka huipentuma oli Koko-teatterin kanssa yhteistyönä tuotettu Peili-näytelmä vuonna 2012. Peili oli näyttämöproduktio, joka sai paljon huomiota teatterimaailmassa ja joka oli ehdolla myös Vuoden teatteriteoksi. Festivaalia suojelee kansanedustaja Anni Sinnemäki, joka pitää klubin avajaispuheen.

Sulattamo-festivaali järjestetään 23.–24.5. Helsingin Kalliossa. Festivaalit ovat osallistavan taiteen tapahtuma, jossa jokainen pääsee taiteen pariin, niin yleisönä kuin tekijänäkin. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esille Taiteen Sulattamo ry:n perusajatus: jokaisella on oikeus tehdä taidetta. Taide lisää mielen hyvinvointia.

Ohjelma ja tapahtumapaikat: www.taiteensulattamo.fi

Festivaalin työpajoihin vapaapääsy.

Taiteen Sulattamo
info(at)taiteensulattamo.fi
Puh: 046-9006670


Tampereen Teatterikesä 4.–10.8.2014

 
Tampere muuttuu yhden elokuisen viikon ajaksi, 4.–10.8., paitsi suomalaiseksi myös turkkilaiseksi, hollantilaiseksi, kanadalaiseksi, tanskalaiseksi, virolaiseksi ja ensi kertaa myös slovenialaiseksi näyttämöksi. Festivaalin Pääohjelmistossa on 20 teatteriryhmää, 41 esitystä, elokuva ja klubi-ilta.


Kotimaisissa esityksissä korostuu oma ääni, ajattelu ja teko

"Kotimainen ohjelmisto koostuu eri tavalla ajattelevien, keskenään eri mieltä olevien esitysten pyrkimyksestä hahmottaa meitä ja maailmaa", linjaa Teatterikesän taiteellinen johtoryhmä Kaarina Hazard, Mikko Kanninen ja Mikko Roiha. "Valikoimme ohjelmistoon esityksiä, joissa kaikissa korostuu oma ääni, ajattelu ja teko. Usean kohdalla myös oma kirjoittaminen."

Lue Teatterikesän pääohjelmiston tiedote kokonaisuudessaan täältä. (PDF)


Ohjelmateltta juhlii näyttävästi

Teatterikesän Ohjelmateltta täyttää tänä vuonna viisitoista vuotta. Juhlaohjelmistossa on komea kattaus runoutta ja proosaa, musiikkia, komediaa sekä yksi maailmanensi-ilta. Viisipäiväinen festivaali Keskustorilla alkaa perinteiseen tapaan Teatterikesäviikon tiistaina, 5.8.2014.

Ohjelmateltan tiedote (PDF)

Teatterikesä järjestetään 46. kerran 4.–10.8.2014.

Lisätietoja:
Hanna Rosendahl, toiminnanjohtaja
040 5944 600

Eevamaija Miettinen-Kopsa, tiedottaja
046 5454 800

Ohjelmateltta:
Elina Hämäläinen
elina.hamalainen(at)teatterikesa.fi, 050 433 9292

www.teatterikesa.fi


Stage-festivaali 13.–24.8.2014, Helsinki


Korjaamo Teatterin Stage -festivaalilla nähdään elokuussa kattaus kotimaisia näytelmähelmiä sekä ajankohtaista teatteria kansainvälisistä teatteriryhmiltä. Stagella saa Suomen-kantaesityksensä seitsemän teatterin yhteistuotantona syntynyt Mikko Roihan kaksikielinen Minna Canth -tulkinta Sylvi. Suomalaisen näytelmäkirjallisuuden intiimeimpiin kertomuksiin kuuluva Sylvi käsittelee pakahduttavasti naisen halua sekä mustasukkaisuutta, kontrollia ja omistamista. Kansainvälinen ohjelmisto tuo Helsinkiin katsauksen venäläiseen nykyteatteriin sekä näytelmämaistiaisia Norjasta, Virosta ja Englannista.

Ohjelmistotiedote (PDF)

Stage-festivaalin ohjelmistoa ovat olleet koostamassa Korjaamo Teatterin taiteellisena työryhmänä 2014 aloittaneet ohjaaja Lauri Maijala, kansainvälisillä teatteriareenoilla työskennellyt Rickard Borgström sekä Turun kaupunginteatterin johtajana toiminut Raija-Liisa Seilo.

Korjaamo Teatterin Stage -festivaali Kulttuuritehdas Korjaamolla, Mediakeskus Lumessa ja Klockriketeaternissa 13.–24.8. Liput myynnissä Tiketissä ja Korjaamolla.

Lisätiedot:
Teatterituottaja Jonatan Fogelholm, puh. 050 3300 632, jonatan.fogelholm(at)korjaamo.fi
Tiedottaja Laura Gottleben, puh. 044 3310 653, laura.gottleben(at)korjaamo.fi

www.korjaamo.fi/stage


Unlimited! EON meeting 5–8 June 2014, Umeå, Sweden


The European Off Network, EON, is an informal international network of independent performing artists, programmers and cultural organisations with the common interest of sharing professional experience and practice, and to improve the conditions for collaborative work and exchange within the field of independent performing arts.

Unlimited! EON meeting welcomes professional artists, programmers and cultural organisations within the independent sector of performing arts.

Read more


Tbilisi International Festival of Theatre 2–8 October 2014, Tbilisi, Georgia


Tbilisi International Festival of Theatre introduced GEORGIAN SHOWCASE in 2009 as one of the basic programs of  the Festival. The SHOWCASE became successful from the very first year:  innovative, highly creative and challenging works of famous Georgian stage directors and companies together with the young and bright talents attracted international interest of theatre professionals from all over the world. During the 5 years we had more than 250 guests from Austria, Germany, Russia, Poland, Ukraine, China, USA, France, UK, Iran, Turkey, Japan, Italy, Israel, Estonia, Latvia, Lithuania, Belorussia, Moldova, Canada etc.

To a number of Georgian Companies and artists it is the opportunity to build new relationships, create co-productions, tour  and exchange artists; while for international guests it is a discovery of  new possibilities for their programming and future plans with a very good  Georgian Theatre of today.

The GEORGIAN SHOWCASE AND NEW MARKET of Caucasia and Black Sea Countries is open for festival and theatre managers, critics, programmers, journalists, curators and artists– anyone interested in new experience will be welcomed to the showcase!

For Registration please, visit :
www.tbilisiinternational.com  or send us the application form attached to letter.

Also: www.facebook.com/TbilisiInternational

Contact information:
Tel.: +995 322 95 35 82 / +995 322 95 43 07
Show-case(at)tbilisiinternational.com
Cell.: +995 574 77 11 71 (Tamar Laliashvili) Tamuna(at)tbilisiinternational.com
Cell.: +995 579 15 35 22 (Teona Magalashvili) Teona(at)tbilisiinternational.com

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Esityshaku: Nuoria Vieraita Universumissa, hakuaika 1.6.2014 asti


Vuoden 2012 Taiteiden Yönä Universum järjesti ensimmäistä kertaa tapahtuman, jossa esiintyi nuoria taiteilijoita. Ohjelmassa oli silloin teatteria, musiikkia ja performanssia. Vuonna 2013 tapahtuma sai jatkoa ja toi taloon paljon uusia kasvoja.

Vuonna 2014 tämä konsepti jatkuu. Universum tarjoaa Taiteiden Yönä 21.8.2014 näyttämönsä nuorille, aloitteleville, vielä jalansijaansa hakeville esittävän taiteen taiteilijoille. Universum järjestää avoimen haun etsiessään nuorten tekijöiden esityksiä.

Haussa on aloittelevien tekijöiden esityksiä, joiden tulee olla suhteellisen helposti liikuteltavia ilman pitkää rakennusta (nopeiden vaihtojen takia ). Esityksesi voi siis olla kaikkea maan ja taivaan väliltä esittävän taiteen raameissa.

Taiteiden Yöhön valituille esityksille tarjotaan myös harjoitteluaikaa ja –tilat ryhmien tarpeen mukaan ennen itse tapahtumaa.

Hakukirjeeseen tulee lisätä

 • esityksen nimi/työnimi
 • kuvaus esityksestä
 • esityksen työryhmä
 • esityksen kesto (noin)
 • kieli

Hakemukset tulee lähettää viimeistään 1.6.2014 sähköpostilla osoitteeseen andrea(at)universum.fi.

www.universum.fi


Avoin casting-tilaisuus Antti-musikaalin päärooliin 7.6.2014, Rovaniemi


Antti on hulvattoman hauska musikaalikomedia suomalaisen popin kuninkaasta, yhdestä Suomen kaikkien aikojen menestyneimmästä artistista. Samalla se on tarina suomalaisen tähtitaivaan hahmoista Jenni Vartiaisesta Jorma Uotisen kautta Elastiseen.

Käsikirjoitus: Jonne Suopajärvi ja Jussi Olavi Jokinen
Ohjaus: Jonne Suopajärvi

Casting lauantaina 7.6.2014 Rovaniemellä
Avoin casting-tilaisuus järjestetään lauantaina 7. kesäkuuta 2014 klo 14-17 Original Sokos Hotel Vaakunan tiloissa, osoitteessa Koskikatu 4, 96200 Rovaniemi. Tilaisuudessa etsitään Antti-musikaalin nimirooliin sopivaa näyttelijää, jolla on riittävät laulu- ja tanssitaidot.

Tarkemmat tiedot oheisessa liitteessä (PDF)

Yhteyshenkilöt:
Jussi Olavi Jokinen
Taiteellinen johtaja
Lentävän Poron Teatteri
+358 40 823 7747
jussi(at)lentavaporo.fi

Janne-Juhani Haarma
Lennonjohtaja
Lentävän Poron Teatteri
+358 45 860 0630
janne(at)lentavaporo.fi

www.lentavaporo.fi


Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali 19.–24.1.2015 - teoshaku käynnissä


Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali järjestetään ensi vuonna 19.–24.1.2015, ja teoshaku jo 34. kerran järjestettävälle tapahtumalle on nyt käynnissä. Kyseessä on Suomen vanhin ja yksi Euroopan suurimmista festivaaleista nuorelle yleisölle.  Luvassa on noin 100 lapsille ja nuorille suunnattua näytöstä ja tapahtumaa. Festivaalin vastuullinen pääjärjestäjä on Oulun kaupunginteatteri ja sen taiteellisena johtajana toimii Kari-Pekka Toivonen.

Teatterifestivaalin esitysten tyylikirjo on laaja. Ohjelmistossa nähdään vuosittain perinteisen teatterin lisäksi muun muassa tanssi- ja nukketeatteria, musikaaleja sekä sirkusta. Toivotamme tervetulleiksi niin perinteisellä näyttämöllä kuin kokeellisemmissakin tiloissa toimivat esitykset. Teos voi olla suunnattu joko koko perheelle tai määrätylle ikä- tai kohderyhmälle. Esitysten mielenkiintoisuus, monipuolisuus ja korkea taso ovat avainasemassa valintoja tehtäessä. Pidätämme oikeuden valita festivaalille teoksia myös haun ulkopuolelta.

Festivaalille valitut teokset saavat 2-4 esityskertaa tapahtuman aikana. Festivaali maksaa esityksen siirtokustannukset, matkat, majoituksen sekä pienen esiintymiskorvauksen. Palkkoja, päivärahoja tai tuotantokustannuksia festivaali ei maksa.

Hakuaika festivaalille päättyy 23.5.2014. Hakemuksen tulee sisältää teostiedot, vierailun kustannusarvio, dvd/sähköinen latauslinkki, tekniset tiedot ja lavakartta. Hakemuksen voi lähettää joko sähköpostilla osoitteeseen elina.terho(at)ouka.fi tai postitse: Elina Terho, Oulun kaupunginteatteri, PL 5, 90015 Oulun kaupunki.

Lisätietoja:
festivaalin tuottaja Elina Terho, puh. 044 703 7113, elina.terho(at)ouka.fi


Call for papers: International theatre conference for young critics 2–4 October 2014, Vilnius, Lithuania


Lithuanian Academy of Music and Theatre would like to invite young theatre critics (students or former students, up to 35 years) to take part in the fourth edition of the International theatre conference for young theatre critics held in Vilnius. A call for papers is open!

Three years in a row this Conference is gathering a variety of students from different countries to discuss the specifics of different topics concerning theatre. This year the theme of the Conference is planned to be “REC: on stage”.

The 4th International theatre conference for young theatre critics REC: on stage will take place from 2nd till 4th of October.

This year also there will be workshops, discussions and lectures held by such theatre personas as the Swedish Willmar Sauter (to be confirmed) and the French Patrice Pavis.

The organisation is willing to provide accommodation, passes to the performances of the Lithuanian Showcase in the festival “Sirenos” and catering 3 times per day for the participants of the conference as well as the invitation for free visas if there is a need. Also, a few of the selected young theatre critics will possibly be granted by an expense covered trip to Vilnius and back.

Deadline for applications: 1 June.

Find all the details online


TYÖPAIKKOJA


Kokkolan kaupunginteatteri hakee määräaikaista teatterinjohtajaa


Kokkolan kaupunginteatteri hakee 1.8.2015 alkaen määräaikaista teatterinjohtajaa.

Edellytämme teatterinjohtajalta

 • teatterialan korkeakoulututkintoa tai alan aiempaa vastaavaa tutkintoa,
 • teatterialan monipuolista työkokemusta,
 • johtamiskokemusta ja johtamistaitoja.

Arvostamme

 • kehittämisotetta ja hyviä teatterialan verkostoja.

Hakemukset 30.5.2014 klo 15.00 mennessä os. Kokkolan kaupunginteatteri, Torikatu 48, 67100 Kokkola.

Tiedusteluihin vastaa johtokunnan puheenjohtaja Tarja Harju-Karhula puh. 0400 508477, tarja.harju(at)kokkola.fi.

Yhteydenotot mielellään arkisin klo 15-18 välisenä aikana.

Lisätietoja Kokkolan kaupunginteatterista www.teatteri.kokkola.fi.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lisää tulevia työpajoja ja koulutuksia: www.tinfo.fi/hakuja


Suomen Harrastajateatteriliiton koulutuksia toukokuussa


Nukketeatterin keinot käyttöön 17.-18.5.2014, Tampere

Keho - äänivuorovaikutus esiintyjille 25.5.2014, Kuopio


Nykytanssi – Workshop/Audition 25.5.2014, Tampere


Aika: su 25.5.2014 klo 13-16
Paikka: Liikelaituri, Yliopistonkatu 58 D, 33100 Tampere
Koreografi: Diina Bukareva
 
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus järjestää yhden päivän nykytanssi workshopin / auditionin Liikelaiturilla 25.5.2014. Workshop on kohdistettu pirkanmaalaisille tanssin ammattilaisille sekä Tampereen konservatorion tanssija koulutuksen opiskelijoille. Tilaisuus toimii workshopin lisäksi syksyn 2014 Liikelaiturin House-taiteilijaksi valitun Diina Bukarevan Mikä cool? –teoksen koetanssitilaisuutena. Päivän workshopista palkataan 1 pirkanmaalainen tanssin ammattilainen Mikä cool? –teokseen. Lisäksi teokseen valitaan 1 harjoittelija Tampereen konservatoriosta.
 
Mikä cool? -teoksen aikataulu on seuraava:
Vko 47: ma klo 10.30-16.30, ti-to klo 11-17, pe klo 10.30-16.30
Vko 48: ma klo 10.30-16.30, ti-ke ja pe klo 11-17, to klo 10-13 + klo 18-21
Vko 49: ma klo 10.30-16.30, ti-ke klo 11-17, to-pe klo 10-16
Vko 50: ma klo 10.30-16.30, ti-ke klo 11-17, to klo 10-16, pe klo 10-13, la klo 18-21
 
Diina Bukareva on tamperelainen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut koreografian maisteriksi Lontoon Trinity Laban –koulusta ja työskentelee sekä itsenäisesti soolo-produktioiden parissa että useissa eri työryhmissä Suomen ja Iso-Britannian taidekentillä. Hänen työskentelyään määrittävät keho-mieli-dualismin purkaminen, kinesteettinen herkkyys sekä tutkiva ote kehon ja liikkeen väliseen suhteeseen. Bukarevan työskentelystä lisää: http://cargocollective.com/diinabukareva
 
Mikä cool? tarkastelee cooliuden kehollista ilmenemistä tämänhetkisessä yhteisössämme. Coolin määritelmää etsitään fyysisesti tarkastelemalla ideaa historiallisista ja populaarikulttuurisista näkökulmista. Työskentelyn keskiössä on yksilön suhde arjen aikaan, tilan käyttöön sekä pinnalla oleviin katu-uskottavuuden tyylivirtauksiin. Projekti tutkii itsevarmuutta kehollisten asenteiden ja liikkeen tasolla. Tarkastelemalla liikkeen ja kehon muotoja, rytmejä sekä energian ja virtauksen käyttöä koreografinen työskentely tähtää katu-uskottavuuden hahmottamiseen ajan ja paikallisuuden ylittävällä tasolla. Teos vaatii tanssijalta monipuolista kehon ja äänen käyttöä sekä kyseenalaistavaa suhdetta omaan esiintyjyyteen.
 
Ilmoittautuminen:
Sitovat ilmoittautumiset ke 21.5.2014 klo 15.45 mennessä osoitteeseen: haku(at)sisasuomentanssi.fi
Viestin otsikoksi: Audition 2014
 
Ilmoittautumiseen vaaditaan:

 • hakijan lyhyt esittely max. 10 lausetta sähköpostikenttään
 • hakijan cv liitteeksi max. 2 sivua

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Piia Kulin
puh. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi


Biennale College – Theatre 2014, 30 July – 10 August, Venice, Italy


The Theatre section, following the experience of the previous International Theatre Workshop, proposes in 2014 the new project by Àlex Rigola. It will involve those whom the Artistic Director of the Biennale Theatre deems, in his sole discretion and in accordance with the Masters of workshops proposed, to meet the objectives of every learning path described below, as well as its requirements, being an integral part of his 2014 art project.

The Biennale College – Theatre project – once again this year wishes to display the spirit of a science lab, a place of postulation and debate. The Biennale, an open space for meetings and experimentations has been designed to be a useful opportunity for artists, scholars, spectators and enthusiasts. A real factory of ideas, around the possibilities of theater staging: languages, codes, techniques and technologies, scene studies, these are guidelines for a systematic check, carried out by Masters and experts from around the world.

The Biennale College - Theatre in 2014 will offer eight workshops. The program requires that participants follow the workshops from morning until early afternoon, the meetings in the second afternoon and evening, and in the evenings the works in progress staged by Companies in the Art Residence (with specific benefits, subject to availability of seats).

For all the workshops that require the submission of a video with no further specifications, it is understood that the video must show the applicants’ work for the theatre.

The deadline for submitting applications is May 18, 2014.

All candidates are required to fill in the registration form in all its parts and send a link to a video book lasting from 1 to 5 minutes. Any further requests are indicated for each workshop.

More information


Atelier for Young Festival Managers 20–27 October 2014, Poznan, Poland


The next Atelier for Young Festival Managers will take place from 20-27 October 2014 in Poznan, Poland. To give more passionate festival managers the chance to take part in the Atelier POZNAN 2014, The Festival Academy (initiative by the European Festivals Association) and the Malta Festival Poznan extend the deadline for the Call for Applications until 30 May 2014!

Young festival managers from all over the world are encouraged to apply. Festivals, cultural organisations, networks, foundations, universities etc. are invited to delegate a young festival manager to participate in the Atelier POZNAN 2014, and to spread the information broadly to their members, partners, contacts and interested people.

Read more

Teatterintutkimus_ohjelma

Teatterikesa_paaohjelmisto

Ohjelmateltta_tiedote

Stage_tiedote

Antti_casting