10.05.2012

TINFO-tiedote 19 / 10.5.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

SYRJÄN ARKEA JA EKOLOGIAA – HYVÄ KAJAANI JA KAINUU!

Kuulto-projektissa ollaan nyt jatkokehitysvaiheessa.   Kuulto on Jyväskylän yliopistossa käynnistynyt OKM:n rahoittama kuntien kulttuuripalvelujen kehittämishanke. Pilottien tarkoituksena on parantaa kulttuuripalvelujen saavutettavuutta ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.  Ideahaulla saatiin 188 hakemusta, joista 32 ideaa on valittu jatkoon.  Hanke liittyy myös hallitusohjelmaan, jossa on kirjaus laadukkaiden ja yhdenvertaisten kunnallisten palveluiden turvaamisesta koko maassa. Ja nimenomaan kansalaislähtöisesti. Vuosi sitten tehdyn selvityksen mukaan alueelliset kulttuurierot Suomessa ovat EU-maiden suurimpia.  Suomalaisilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet osallistua kulttuuria riippuen asuinpaikasta.

Ilahduttaa vietävästi, että yksi Kuullon jatkokehitysvaiheeseen valituista on kajaanilaisen kulttuuriosuuskunta G-voiman, Kajaanin Harrastajateatterin ja Routa-ryhmän yhteishanke Kohtaamisia Kainuussa. 

Kajaanilaisten ajatuksena on ”mennä syrjään”, kohdata syrjäseudulla asuvat lapset ja vanhukset, asettua taiteen ja kulttuurin äärelle ihmisten kanssa, heidän luokseen. Mikä parasta, nämä kohtaamiset Kainuussa eivät perustu valmiiseen sapluunaan. Ei tuupata ja tuputeta vaan ryhdytään tekemään yhdessä.

Generaattori-yhteisö ja asukkaat pohtivat teatteri-ilmaisun, sadutuksen ja tarinankerronnan keinoin, mitä kaivataan, miten kansanperinne, luontosuhde ja lähimmät ihmissuhteet tarinallistuvat ja siirtyvät sukupolvelta toiselle. Ajatus kuroa sukupolvikuilua umpeen kansanrunouden kautta on hieno. Mitä kaikkea tällainen uudenlainen yhteen tuleminen voi synnyttää?  Jos vain hanke saa rahoitusta, niin tulevaisuudessa Kainuussa on vanhus-lapsi -ryhmiä pysyvänä kulttuuriverkostona: kummitaiteilijatoimintana, opintopiireinä.  Pidän peukkuja tämän hankkeen puolesta

Ja Kainuussa on tarjolla myös muuta lähihyvää.  Kajaanin teatteritapaamisessa muutaman viikon päästä jatketaan teatterin ja luonnon suhteen pohdintaa.  Degrowth ja teatteri on yksi teemoista. Taitelijat pitävät tärkeänä etsiä keinoja konkretisoida luonnon nykytilaa teatterin keinoin ja kääntää lamaannuttava tietoisuus luonnon tuhoutumisesta paitsi toiminnaksi myös teatteriksi ja esityksiksi. Etsitään vastauksia vieraantuneeseen luontosuhteeseen ja tehdään näkyväksi luontoa resurssina ylläpitäviä myyttejä ja ajattelutapoja.  Erityisen haasteellisia ovat kysymykset siitä, minkälaisia olisivat ihmisen luontosuhdetta syventävät esitykset ja miten tehdä taidetta, joka puhuu affirmatiivisesti luonnon tilasta.

LUOVA EUROOPPA – NYT VAIN VIHREÄTÄ VALOA

Tänään 10. toukokuuta EU:n kulttuuriministerit keskustelevat ehdotuksesta Euroopan uudeksi kulttuuriohjelmaksi. Kesäkuussa sitten päätetään ohjelmasta. Miten käy Luova Eurooppa 2014–2020 –  ohjelmaesityksen ja ennen kaikkea sen budjetin? Näistä päätöksistähän sitten riippuu, minkälaista kulttuuriyhteistyötä, yhteistuotantoja, liikkuvuutta esittävissä taiteissa tullaan toteuttamaan seitsemänä tulevana vuonna 2014 lähtien. EU-rahoituksen merkitys tulee olemaan yhä tärkeämpi, kun kansallisia rahahanoja kiristetään. Jos rahoista ruvetaan kovasti nipistämään, on Luova Eurooppa -ohjelma jo syntyessään torso. Hienoa on se, että ohjelmaehdotuksessa aidosti tunnustetaan moninaisen kulttuurin (myös pienten kielialueiden) merkitys ja ohjelmassa nähdään tärkeänä luoda ”tasapuolisempaa kulttuuriympäristöä” ja lisätä kansalaisten kulttuurista osallisuutta. Tavoitteena on myös sosiaalisesti kestävämpi Eurooppa. Tosin juuri tämän osan vähäisyyttä ja luovan talouden ylikorostusta on kritisoitu (ohjelmaa antaa paljon tilaa digitaaliselle kulttuurille) mutta tämä epätasapaino on korjattavissa.  Optimistina luin kuitenkin, että ohjelma ymmärsi myös esimerkiksi teatterin ja tanssin kaltaisten live-taidemuotojen toimintalogiikkaa: ajassa ja tilassa tapahtuvaa ihmisten kohtaamista ja sen voimaannuttavaa vaikutusta. 

VAPAUS JA TEATTERI

Ensi viikolla vierailee Länsirannan Jeninin pakolaisleiriin perustettu teatteri Freedom Theatre  Suomen Kansallisteatterissa. Vierailun yhteydessä voi keskustella Lavaklubilla ja osallistua seminaariin Hanasaaressa.  Dokumentti Arnan lapset  taustoittaa tilannetta. 

Freedom Theatren perustaja Juliano Mer Khamis, joka murhattiin runsas vuosi sitten, teki dokumentin äitinsä, israelinjuutalaisen ihmisoikeusaktivisti Arna Mer Khamisin perustamasta teatteriryhmästä. Tämä dokumentti kertoo siitä, mitä Arnan lapsille tapahtui.  Arna Mer Khamis kuoli vuonna 1994. ”Kun olen näyttämöllä, tunnen itseni voimakkaaksi ja rohkeaksi. Näytteleminen on kuin Molotovin cocktail” , yksi lapsista selittää. Toinen haluaa tulla Palestiinan Romeoksi. Näiden lasten unelmat kuolivat. He kuolivat itsemurhaiskuissa tai muissa taisteluissa. Juuri tämän vuoksi Juliano Mer Khamis perusti teatterin. Jotta turhautuminen ja viha purkautuisi muilla keinoin kuin väkivallalla.

http://www.youtube.com/watch?v=jJJx0Sr5I_Y&lr=1

AHTI KARJALAISTA JA URHO KEKKONEN OOPPERAKSI

Poliittista satiiria oopperassa. Jeejee! Kokkolan Oopperakesässä saa pian kantaesityksensä Heinz-Juhani Hofmannin "Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot", jonka libretto ja ohjaus ovat Juha Hurmeen. Hurmeen Karjalainenhan nähtiin näytelmänä joitain vuosia sitten Teatteri Telakalla. Kokkolassa jalkautetaan ooppera kauppoihin. ”Shopping musicin” laulusolistin ja säestysinstrumentin kohtauksia voi siis kohdata shoppaillessa. Ne, jotka moittivat oopperaa elitistiseksi, eivät tiedä mistä puhuvat.

KATASTROFIA VASTAAN HANGOSSA

Hangö Teaterträff lähestyy jälleen. Neljä viikkoa ja sitten Hankoon.  Mikä moniäänisyyden ilotulitus.  Unelmaohjelmisto! Eläköön suomenruotsalaisuus ja aukiolo maailmalle. 
Italialainen Scarlattine Teatro  vie ympäristönomaiseen kohtaamiseen In-Boscati. Ja nyt voi  lukea tukholmalaisen Turteaternin Valerie Solanasin Scum-manifestinLust-yhdistys kysyy aiheellisesti miksi Suomessa ei Jelinekiä esitetä. Projekt: Jelinek! tarjoaa nyt pehmeän lähestymistavan. Viisi ohjaajajaa ja 15 näyttelijää työstävät otteita. Aikaa harjoitteluun kullakin ryhmällä yksi päivä ja sitten esitys. Luvassa siis viisi tulkintaa.

Labbet järjestää työpajan naishuumorista.  Hangossa voin kuulla myös keskustelua näytelmäkirjallisuudesta: mukana Sofia Aminoff, Christoffer Mellgren ja Susanne Ringell. Puolalaisen Wislava Szymborskan runoihin pohjautuva esitys Under on yksi odotuksen kohteistani. Ne, jotka eivät ole vielä nähneet Kristian Smedsin Sad Songs from the Heart of Europe tarjoutuu nyt mahdollisuus.

Ja sitten tietenkin katastrofin keskellä Utopia: Hanko Todellisuuden tutkimuskeskuksen tapaan:
” Valitsemme osallistujien kanssa lähipiiristämme alueen luomisemme kohteeksi: rannanpätkän, puiston tai sisäpihan -- paikan josta aistimme mahdollisuuksia, nupullaan olevia olemisen tapoja. Otamme tämän alueen huomaamme ja kehitämme sille yhdessä uuden identiteetin. Puistosta hahmottuu kenties Unohdettujen ihmisten puisto, paikka jonka avulla voi löytää unohtamansa ihmiset, aiemmin niin tärkeät. Merenrannasta voi taas muodostua Katoavien kuvien hiekka, jossa nimettömät kuvat odottavat nimeäjiään, santaan piirrettyinä.”


Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

UUTISIA

 

·Taide taistelussa katastrofeja vastaan - Hangö Teaterträffin 7.-10.6.2012 ohjelma on julkaistu

21. Hangö Teaterträff pyrkii teatterin ja performanssin voimin käymään globaalien ongelmien kimppuun.

Teatterifestivaalille 7.-10.6.2012 on kutsuttu vierailuesityksiä mm. Italiasta ja Tanskasta, yhteensä neljän päivän aikana voi nähdä ja osallistua liki 40 esitykseen.

Lisätietoja Hangö Teaterträffin verkkosivuilta.
Ohjelma:
Hangon Teatteritreffit  
Hangö Teaterträff 


·Tampereen Teatterikesään 6.-12.8.2012 uutta teatteria Euroopasta ja kotimaasta

Elokuussa järjestettävän Tampereen 44. Teatterikesän Pääohjelmiston on valinnut taiteellinen
johtoryhmä, johon kuuluvat Johanna Freundlich, Auvo Vihro, Mikko Kanninen ja toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl. Teatterikesässä nähdään esityksiä, jotka tarjoavat uutta sekä katsojille että teatteritaiteelle. Festivaali esittelee sellaisia teatterin tekemisen muotoja, jotka vihjaavat tulevaisuuteen. Vuorovaikutus, osallistuvuus, video- ja livekuvan käyttö teatteriesityksissä kertovat muuttuvasta teatterista.

Ohjelma: Tampereen Teatterikesä 6.-12.8.2012


·Kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali 22.-26.5.2012 Imatralla. Festivaalin aikana järjestetään Buto-työpaja.

Järjestyksessään yhdeksäs kansainvälinen Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali järjestetään Imatralla 22. - 26.5.2012. Festivaalin teemana on tänä vuonna ”Taide ja Ikuisuus”. Ohjelmisto sisältää teatteriesityksiä laidasta laitaan sekä lapsille että aikuisille. Esiintyvät ryhmät saapuvat Azerbaidzhanista, Espanjasta, Georgiasta, Saksasta, Suomesta, Venäjältä ja Virosta. Päivisin on luvassa esityksiä lapsille ja nuorille, kun taas iltojen ohjelmisto koostuu erilaisista tanssi-, draama- sekä kokeilevista teatteriesityksistä. Ohjelma on  nähtävissä festivaalin internetsivuilla http://www.kulttuuri.org/.

Japanista kotoisin oleva, Helsingissä asuva buto-taiteilija Ken Mai järjestää festivaalin puitteissa kaksipäiväisen työpajan, jossa hän yhdistää buto- ja zenmaailmoja ja etsii mielikuvituksesta avaimia luovalle liikkeelle. Buto on Japanissa kehitetty avantgardistinen nykytanssin muoto, jossa yhdistyvät tanssi, teatteri ja improvisaatio. Englanniksi ohjattava työpaja järjestetään 26.-27.5. klo 12-16 Teatteri Imatrassa, ja siihen voi ilmoittautua 20.5. mennessä. Kurssin hinta on 60 euroa (opiskelijahinta 50 €).

Lisätiedot, ohjelma ja ilmoittautumiset: Mustan ja Valkoisen Teatteri,: mustanjavalkoisenteatteri(at)gmail.com, puh. 046 8865 740. http://www.kulttuuri.org/

 


·Sytkyt Puolaan festivaalille

Nukketeatteri Sytkyt esiintyy tällä viikolla 3. kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla Slupsk´ssa Puolassa. Mukana on ryhmiä kahdeksasta maasta.
Sampo Lappalainen seikkailee tuntureille Hiiden luo myös Varsovassa.
 
Aikaisemmin Juha Laukkanen ja Sampo Lappalainen ovat vierailleet mm. USAssa Kennedy Centerissä ja Bangkokin Kansallisteatterissa.
 
Lue lisää:  http://www.eurofest.pl/
Nukketeatteri Sytkyt: http://www.sytkyt.fi/


TAPAHTUMIA


·Kiasma-teatterissa: Yhteiskunnallista liikettä 9.-23.5.2012

Yhteiskunnallista liikettä oli alun perin kolmen esityksen sarja, yhteiskunnallinen trilogia: Yhteiskunnallista liikettä – toden näköisesti soolo (2006), Toden näköistä (2009) ja Kansallinen hanke – national project (2010). Nyt trilogia saa uuden elämän oliona, joka ei pysy kasassa kuin ajallisesti (esityksen kesto 2,5 h). Joukko naisia liikkuu yksityisen ja yhteiskunnallisen jättömailla, henkilökohtaisen ja poliittisen väleissä.

Yhteiskunnallista liikettä liikkuu intiimistä ja ulkoisesti huomaamattomasta kohti julkista, jaettua ja huomiota vaativaa. Se tuo yhteen kolme esitystä, jotka ovat saaneet alkunsa samoista kysymyksistä.

Missä minä lopun ja sinä alat? Kuka tai mikä me olemme? Mitä meidän tulisi elää yhdessä ja ennen kaikkea: miten kohtelemme kaikkea käsittämätöntä, outoa ja vierasta – itsessämme ja ympärillämme? Yhteiskunnallista liikettä on esityksellinen yritys ymmärtää, miten moniääninen, ristiriitainen, lempeä, karnevalistinen ja omatoiminen yhteisö, yhteiskunta, olisi mahdollinen.

Esityksessä on mukana myös Jaana Kokon taidetta, puputyttö, poliittista musiikkia ja kohottavia puheita, muun muassa. Tervetuloa yhteiskunnallisesti liikuttaviin iltamiin, kahvin, karjalanpiirakan ja postmodernien kysymysten ääreen!

Työryhmä:
konsepti ja ohjaus: Aune Kallinen, Jenni Koistinen (Toden näköisesti soolo), Laura Murtomaa (Kansallinen hanke)
Musiikki: Laura Murtomaa
Näyttämöllä: Seidi Haarla, Pirjo Häkkinen, Aune Kallinen, Maija Kauhanen, Jenni Koistinen, Pirjo Koljonen, Laura Murtomaa, Anne Nimell Valokuvat ja Nykyaika – litteraatti –videoteos: Jaana Kokko
Valosuunnittelu: Jani-Matti Salo

Esitykset ke 9.5. klo 18, to 10.5. klo 18 pe 11.5. klo 18, su 13.5. klo 14, ke 16.5. klo 18, ti 22.5. klo 14, ke 23.5. klo 18 Kesto 2,5h Liput 15/10 e Ihana Helsinki -kaupunkifestivaalin aikaan (9.-13.5.) liput puoleen
hintaan: 7,5/5 eur (norm. 15/10 eur)
http://www.kiasma.fi/


·Ainutlaatuinen palestiinalaisteatterin vierailu Kansallisteatterissa toukokuussa

The Freedom Theatre vierailee While Waiting –teoksellaan Pienellä näyttämöllä 14.-15.5.2012.
Vuonna 2006 perustettu The Freedom Theatre on Jeninin pakolaisleirillä toimiva teatteri ja kulttuurikeskus, joka on ainoa ammattimainen teatteri Länsirannan pohjoisosassa.
While Waiting käsittelee The Freedom Theatren nuorten näyttelijöiden omaa elämää miehitetyllä alueella ja on osa surutyötä teatterin perustajan ja johtajan, Juliano Mer Khamisin traagisen kuoleman jälkeen. Mer Khamis murhattiin 4.4.2011 teatterinsa portilla.

While Waiting pohjautuu Samuel Beckettin teokseen Waiting for Godot. Palestiinalaisten esitys korostaa mielekkyyden, solidaarisuuden ja ystävyyden etsintää huolimatta siitä, että ympäröivä maailma on ahdistava. Teatterin missio on antaa alueen nuorille, jotka ovat kasvaneet miehityksen ja sodan keskellä, uusia välineitä tulevaisuutensa rakentamiseen.

Esityskieli arabia, tekstitys englanniksi.
Esitykset : ma 14.5. klo 19, ti 15.5. klo 13

Tekijätapaaminen Lavaklubilla tiistaina 15.5. kello 17.00. Vapaa pääsy!

ROOLEISSA Batoul Taleb, Mariam Abu Khaled, Rami Awni, Mo'min Switat, Rabee Turkman, Adi Khaleefa
OHJAUS Udi Aloni
LAVASTUS Ahmed Mattahen
VALOT JA ÄÄNET Mohammed Sadi
The Freedom Theatre: http://www.thefreedomtheatre.org/


·Seminaari Hanasaaressa: Culture solves conflicts? Cases of performing arts cooperation in the Palestinian territories

Hanasaari – the Swedish-Finnish Cultural Centre, Espoo Wednesday 16 of May 2012 at 11-13

Can art have an impact on a conflict situation that seems insoluble? Is it possible to foster peace through performing arts? The violent conflict in the Palestinian territories has become a part of everyday newsfeed. At the same time a wide range of international collaborations and art projects are supporting a vital cultural scene as part of what has been described as cultural intifada, an uprising where art and culture are an alternative for frustration and violence.

As a part of The Freedom Theatres guest performance at the Finnish National Theatre in Helsinki, Hanasaari – the Swedish-Finnish Cultural Center invites you to take part in a seminar to discuss the possibilities and challenges of peace work through cultural initiatives. The seminar will focus on best-practice experiences of professionals in the field of performing arts from Finland and Sweden together with representatives of The Freedom Theatre. The seminar will be held in English.     

Program:
Welcome
Gunvor Kronman, CEO, Hanasaari – the Swedish-Finnish Cultural Centre
The Freedom Theatre – Performing arts in Palestine today
Rawand Arqawi, coordinator, Batoul Taleb, actress, Mariam Abu Khaled, actress

Vertical Gardening – developing artistic platforms in refugee camps through the collective use of public spaces
Sara Gebran, choreographer, performer, teacher, urban planer
Tamasi – performing arts network in the Middle East North Africa (MENA) region
Boel Höjeberg, Stockholm Academy of Dramatic Arts

Nonfiction  – A piece of art or something more valuable?
Milla Koistinen, choreographer, dancer
Panel discussion
moderated by Patsy Nakell, Journalist

Participation is open for everyone and free of admission but we kindly ask you to confirm you participation at the latest on Monday 14 of May by filling in the online registration form: http://asp.bdb.fi/hanaholmen/q?pk=763-786-917

Additional information: Project assistant Jonas Welander, jonas.welander(at)hanaholmen.fi tel. 0943502417.

The seminar is arranged by Hanasaari – the Swedish-Finnish Cultural Centre within the network Rajaton näyttämö in cooperation with Finnish National Theatre


·Teatteria Yläkaupungin Yössä 19.5.2012 Jyväskylässä

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävässä Yläkaupungin Yö –tapahtumassa on mukana runsaasti teatteria. Jyväskylän kaupungin kirjastossa, kansalaisopiston näyttämöllä nähdään taiteen perusopetuksen ryhmäläisten kehittelemien roolihahmojen kautta rakentunut esitys Välähdyksiä. Toisena kansalaisopiston näyttämöllä nähdään teatteriryhmä Raunot, joka esittää Ira Halttusen kirjoittaman ja Kaisa Mattilan ohjaaman näytemän Ähtäriin – eli kaunein poika heti Morrisonin jälkeen.

Baari Vakiopaineen kellarissa nähdään illan aikana monologeja.
Jyväskylän Kansannäyttämö esittää Tarja-Liisa Qvintuksen ohjaaman kokonaisuuden Dario Fon 4 monologia: Kotiintulo, Perhoshiiruli, Kaanaan häät, ja Paavi Bonifacius VIII. Estradille nousevat Mirja Huhtala, Perttu Lähdesmäki, Sami Valkonen ja Vesa Partanen. Viidentenä monologina nähdään Minna puolannon käsikirjoittama tragikomedia, joka kertoo äidistä, joka ei nuku. Monologi on nimeltään Kuolema korjaa univelat ja se on J+J teatterin tuotantoa, näyttelijänä Kaisa Mäkinen.

Teatteria nähdään myös Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksella Musicalla.
Työmaa Force on nykyteatteriesitys, joka kuvaa magian ja teknologian ikuista taistelua. Voimalaitoksen teatteripajalle osallistuneet nuoret ovat yhdessä ohjaaja Juho Liiran kanssa laatineet esityksen, joka kurkistaa rakennustyömaan ja ihmisyyden syövereihin.
Monologiohjaajana esityksessä on toiminut Juha Hurme.

Tankotanssikoulu Ready Set Polen tiloissa nähdään illalla improvisaatioteatteriryhmä Impropaatin esitys. Kaikkiin Yläkaupungin Yössä nähtäviin esityksiin on vapaa pääsy.
Yläkaupungin Yön teatteriohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta:
http://www.ylakaupunginyo.fi/ohjelma/kategoriat/#teatteri


·Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -viikko 21.–27.5. "Kaappaa kaveri taiteen maailmaan!"

Alueelliset taidetoimikunnat toteuttavat yhteisen Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -viikon 21.–27.5.2012. Tällöin vietetään laajasti Suomessa alueellisten taidetoimikuntien projektiviikkoa, jonka tarkoituksena on esitellä eri alueiden vilkasta taide- ja kulttuurielämää sekä innostaa ja haastaa ihmisiä kulttuurin pariin. Kampanjalla halutaan luoda yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja arjen hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin.

Uudellamaalla hyvinvointiviikkoa vietetään monella eri tapaa. Uudenmaan taidetoimikunnan läänintaiteilijat toteuttavat viikolla omia projektejaan vauvoille järjestettävän sarjakuvatyöpajan muodossa sekä yhteistyössä Kruunulapset-musikaalin ja Maailma kylässä -festivaalin kanssa. Monet eri taide- ja kulttuuritoimijat Uudeltamaalta ovat ilmoittaneet omat viikon tapahtumansa mukaan kampanjaan – tapahtumatiedot löydät alta.

Tunnetko maakuntasi julkista taidetta? Uudenmaan taidetoimikunta on panostanut laajasti taiteen saavutettavuuteen ja on ollut merkittävä taiteilijoita työllistävä tekijä UUTTA! -taiteilijaprojektin kautta jo vuodesta 1996. Projektista vuosien saatossa syntyneitä teoksia julkisiin tiloihin on nyt koottu kartalle: teoksia on nähtävissä ympäri Uuttamaata ja niitä kannattaa lähteä katsomaan kauempaakin!

Kaappaa kaveri taiteen maailmaan

Viikon aikana nostetaan esiin taide- ja kulttuuritarjontaa ja innostetaan ihmisiä haastamaan ystävänsä mukaan matkalle taiteen maailmaan.

Viikko järjestetään yhteistyössä TAIKU-ohjelman, THL:n, Kuntaliiton, STM:n, OKM:n, YM:n, TEM:n sekä muiden julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa. Tärkeintä hyvinvointiviikossa ja Kaappaa kaveri -kampanjassa on se, että henkilöitä, organisaatioita, yhdistyksiä tai vaikkapa yrityksiä haastetaan mukaan osallistumaan kulttuuriin pariin: kulttuuri ja taide tekevät meille hyvää!

Ota yhteyttä ystävääsi, jota et ole tavannut pitkään aikaan. Kutsu mukaan hänet, joka useimmiten viettää iltaansa yksin tai se ystävä, johon haluaisit tutustua lähemmin.  Kaappaa kaveri kainaloon ja pyydä hänet mukaasi taiteen maailmaan. Piristä päivää työpaikalla ja haasta työporukka vaikka kahvitunnilla happihyppelylle piipahtamaan näyttelyssä. Laita iso pyörä päälle ja haasta kokonainen kaveriorganisaatio. Haasta yritys, työporukka tai harrasteseura matkalle taiteen maailmaan. Muista kaapata kaikenikäisiä kavereita!

Koko viikko on aikaa ilahduttaa läheisiäsi, nauttia kulttuurielämyksistä ja tulla hyvälle mielelle.

Viikon ohjelmatiedot: www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/uusimaa/uutinen/-/news/111520.

Kaappaa kaveri -kampanja on myös Facebookissa, jossa voi esitellä taide- ja kulttuuritapahtumia ja haastaa kavereita mukaan tapahtumiin osoitteessa www.facebook.com/#!/events/348726448503290/


·Avoimet ovet taidetoimikunnassa

Uudenmaan taidetoimikunta järjestää toimipisteessään avoimet ovet keskiviikkona 30.5. klo 14–17.

Taidetoimikunta avaa ovensa taiteilijoille, taide- ja kulttuuritoimijoille, opiskelijoille ja muulle yleisölle. Tapahtuman tarkoituksena on raottaa ovea valtion taidehallintoon: kertoa taidetoimikunnan ja läänintaiteilijoiden toiminnasta, esitellä tiloja ja valtion taidekokoelman taideteoksia, sekä antaa opastusta taidetoimikunnan apuraha- ja avustushauista, residenssitoiminnasta ja UUTTA! -taiteilijaprojektista.

Paikka: Mariankatu 7 A 2, 00170 Helsinki

Katso ohjelma: www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/uusimaa/uutinen/-/news/113126

www.uudenmaantaidetoimikunta.fi


·KUTSU: Esitystaiteen Keskus järjestää taiteen ja taiteilijoiden liikkuvuutta käsittelevän symposiumin tiloissaan Suvilahdessa 23-26.5.2012.

The Mobile Artist –symposiumissa käsitellään liikkuvuutta ja kansainvälisyyttä taiteen ja taiteilijoiden lähtökohdista. Liikkuvuudesta puhutaan paljon tuotannollis-taloudellisin käsittein. Symposiumillamme pyrimme luomaan ja vahvistamaan tämän puhetavan rinnalle muita tapoja ymmärtää taiteen liikkuvuutta, sen merkitystä ja siihen liittyviä haasteita. Pyrimme vahvistamaan taiteen ja taiteilijan asemaa liikkuvuutta koskevassa keskustelussa. Liikkuvuus taiteen ja taiteilijan strategiana voi toteutua monenlaisin tavoin. Miten liikkuvuus vaikuttaa taiteeseen ja taiteilijaan? Miten kohtaaminen uuden ja vieraan kanssa muokkaa taidetta?

The Mobile Artist –symposiumissa aiheen käsittelyn keinoina käytetään sekä taiteen tekemistä että taidekeskustelua: symposium koostuu mm. taiteellisista työpajoista, paneelikeskusteluista, alustuksista, pienryhmäkeskusteluista, performanssiluennosta, esitysdemoista ja vapaasta yhdessäolosta.

Keskiviikosta perjantaihin 23. - 25.5. Suvilahden illat täyttyvät esityksistä, demoesityksistä ja taiteiljakeskusteluista klo 17:30 alkaen. Iltaohjelma on tarkoitettu kaikille taiteesta kiinnostuneille ja se on täysin ilmainen. Ilmoittautuminen etukäteen on toivottavaa: rsvp.esitystaide(at)gmail.com.

The Mobile Artist -ohjelma.

Lisätietoja: Tuulia Nieminen, tuulia.nieminen(at)esitystaide.fi, +358458740470


 

·Theatre Festival "prelet" in Ljubljana, 24.-31.5.

24 May – 31 May 2012, Ljubljana, Slovenia
6th Theatre Festival “prelet” in Ljubljana, a showcase of the Mladinsko Theatre (slovensko mladinsko gledališče) and glej theatre.

In cooperation with Glej Theatre and the Croatian Festival Perforacije. All the performances will be surtitled in English.

More information on program and a Festival catalogue: http://en.mladinsko.com/festival/
Contact: Mrs. Uršula Cetinski, Artistic and Managing Director of the Mladinsko Theatre, mobile: + 386 31 393 144, ursula.cetinski(at)mladinsko-gl.si


·New Plays from Europe, 14.-24.6.

14-24 June 2012, Wiesbaden and Mainz, Germany
NEW PLAYS FROM EUROPE – Theatre Biennale of the Staatstheater Wiesbaden in cooperation with the Staatstheater Mainz

In June, 31 new European theatre plays from 25 countries will come to Wiesbaden and Mainz. All guest performances are shown in their original language with simultaneous translation. Find more information on the plays and the additional events on http://www.newplays.de/


·Women Playwrights International Conference, 15.-20.8.

Står din teater också inför framtida utmaningar kring internationalisering och ökad representation av kvinnliga dramatiker?

Visste du att kvinnliga dramatiker från hela världen kommer att samlas på Södra Teatern i Stockholm i augusti?

Riksteatern är stolt värd för den 9:e Women Playwrights International Conference. Under en vecka, 15–20 augusti, kommer vi att lyssna till readings av pjäser, delta i seminarier kring pjäsernas teman, diskutera (kvinnliga) dramatikers villkor i olika delar av världen, läsa ur egna manus, se föreställningar mm. Här har du alltså chansen att skapa nya internationella nätverk och delta i intressanta diskussioner.

För mer information, öppna bifogad inbjudan till WPIC, Women Playwrights International Conference.
Besök också vår webbsida: http://wpic.riksteatern.se/


·Swedstage 2012, the first Swedish showcase for theatre

November 18-20, 2012, SWEDSTAGE 2012, the first Swedish showcase for theatre.

SwedStage 2012 is an initiative by Teaterunionen and Swedish ASSITEJ to create an international showcase for Swedish theatre. During three days in Stockholm, we will present Swedish performances of the highest quality for children, youth and adults. All the performances are able to tour internationally and are adapted for the international audience. Please contact Lovisa Björkman at lovisa(at)teaterunionen.se, http://teaterunionen.se/english.htm

 


 

HAKUJA


·Riihimäen Teatteri Oy etsii TUOTTAJAA määräaikaiseen työsuhteeseen
1.8.2012-31.12.2013 väliselle ajalle.

Tuottaja vastaa itsenäisesti teatterin tuotannoista. Odotamme tuottajalta soveltuvaa korkeakoulututkintoa, työkokemusta ammattiteatterikentältä sekä turnauskestävyyttä kiperissä tilanteissa.

Palkkaus määräytyy Teatterialan työehtosopimuksen mukaan.

Lisätietoja tehtävästä antaa toimitusjohtaja Niina Torkko maanantaina
14.5.2012 klo 10-12 numerosta 040 568 4241.

Kirjalliset hakemukset sekä ansioluettelot voi lähettää perinteisellä postilla osoitteeseen Riihimäen Teatteri, Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki. Kuoreen merkintä ”työhakemus”. Hakemusten tulee olla perillä perjantaina 18.5.2012 klo 16.


 

·OKM ja TEM hakevat luovien alojen toimialapäällikköä

Oletko saanut aikaan menestystarinoita luovilla aloilla? Onko sinulla kokemusta alan yritystarjonnasta sekä hyvä tuntemus toimijakentästä ja luovien alojen kehittämishankkeista? Jos kyllä, hae luovien alojen toimialapäälliköksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö hakevat valtakunnalliseen luovien alojen kehittämishankkeeseen ja työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun asiantuntijatyöskentelyyn luovien alojen toimialapäällikköä. Virkasuhde on määräaikainen 31.5.2013 saakka ja sitä voidaan jatkaa, mikäli hankkeelle myönnetään jatkorahoitusta.

Toimialapäällikkö työskentelee yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalojen organisaatioiden ja alan toimijoiden kanssa. Toimialapäällikön viran sijoituspaikka on Pirkanmaan ELY -keskus Tampereella.

Työ- ja elinkeinoministeriölle osoitetut hakemukset tulee toimittaa 22.5.2012 klo 16.15 mennessä valtion työhakusivustoille osoitteeseen www.valtiolle.fi (työavain 540-221-12). Tarvittaessa hakemuksen voi toimittaa myös postitse.

Lisätietoa hakuilmoituksesta


 
·Zodiak - Uuden tanssin keskus ja Helsingin juhlaviikot hakee esiintyjiä näyttämöteokseen

ANA BORRALHO & JOÃO GALANTE: ATLAS 2012

Zodiak - Uuden tanssin keskuksen ohjelmistoon tulee elokuussa portugalilaisen taiteilijakaksikko Ana Borralhon ja João Galanten teos Atlas 2012. Esitys on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.

TEOKSEEN HAETAAN NYT KAIKENIKÄISIÄ JA ERI AMMATTIRYHMIEN EDUSTAJIA ESIINTYJIKSI.

Atlas 2012 perustuu suuren ihmisryhmän voimaan näyttämöllä, josta jokainen esiintyjä nousee esille myös yksilönä oman ammattinsa edustajana. Portugalilainen taiteilijakaksikko on toteuttanut vaikuttavan esityskonseptinsa viime vuonna Lissabonissa paikallisten
13-82 -vuotiaiden ihmisten kanssa.

Teosta harjoitellaan noin seitsemänä arki-iltana tulevan elokuun aikana, aikavälillä 13.-21.8.2012 Zodiakissa Kaapelitehtaalla Helsingissä. Ensi-ilta on Kaapelitehtaan Pannuhallissa keskiviikkona
22.8.2012 klo 19. Teos esitetään yhteensä viisi kertaa:

ke 22.8. klo 19
to 23.8. klo 19
la 25.8. klo 19
su 26.8. klo 15 & klo 19

Hae mukaan esiintyjäksi innostavaan joukkoon 31.5.2012 MENNESSÄ täyttämällä Helsingin juhlaviikkojen nettisivuilla oleva hakulomake tästä linkistä:

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/atlas-2012-hakulomake/

Esiintyjävalinnat tehdään hakemusten perusteella.

Projektin esittely Helsingin juhlaviikkojen sivuilta löytyy täältä:
http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/tapahtuma/ana-borralho-joao-galante-atlas-2012-3/
 
Lisätiedot:
projektikoordinaattori Jenni Sainio
Zodiak - Uuden tanssin keskus
atlas(at)zodiak.fi
040-722 1903


·Iberoamerican festival of Children and Youth Theatre kutsuu osallistujia

3rd Iberoamerican festival of Children and Youth Theater (FITIJ)

November 1st-18, Santo Domingo, Dominican Republic

The groups, producers and/or directors interested in participating should complete the Registration Form and attach a letter expressing their desire to participate in Festival and submit via email to: teatrocucaramacararepdom(at)gmail.com and/or fitijteatroinfantiljuvenil(at)gmail.com

The Call and requests to participate are open from February 1st. 2012 to May 31, 2012 at 12:00pm (midnight) local time.
Information: Basilio Nova, Dominican Republic ITI Centre, nova_basilio(at)hotmail.com


·Montreal International Festival of Arts - Call for participation

As part of its 13th edition, FIMA (Montreal International Festival of Arts) invites artists multidisciplinary in performance and/or installation to submit participatory and interactive projects for his ''Contemporary Experiences'' program. Financial assistance for transport / accommodation for artists who live outside Montreal.

Find all the details and apply by 11 May.


 

KOULUTUSTA


·TINFO kutsuu
Tervetuloa SISÄLLÖT JAKOON III -kokoontumiseen
maanantaina 20.8. 2012 kello 10-13.

Paikka on Teatterikulman Komedia-kokoushuone.
Osoite: Meritullinkatu 33, sisäpihalta hissillä 2. kerrokseen.
 
III osa / 20.8.2012

Kolmannessa osassa luomme yhdessä visioita siitä, miten teatterit voivat toimia uudenlaisen esityksellisyyden hoitajina ja vaalijoina. Kasaamme ajatuksistamme yhdessä pienen lauselman. Lauselman muodostaminen toteutetaan itsetietoisen leikin muodossa: Entäpä jos juuri me päättäisimme teatterin tulevaisuuden linjoista – miten me nämä linjat vetäisimme?

Myöhemmin syksyllä seuraa Epilogi

Jotta ajatuksemme leviäisivät laajempaan dialogiin, kutsumme tapahtumasarjamme päätökseksi teatterialan vaikuttajia pienimuotoiseen keskusteluseminaariin joka järjestetään myöhemmin syksyllä.

Mikä on Sisällöt jakoon I-III?

Sisällöt jakoon! osat I-III ovat konkreettinen utopia teatterin ja esitystaiteen tulevaisuudesta, sekä mahdollisuuksistamme rakentaa tuota tulevaisuutta. Kokoontumisten aikana hahmotamme ja harjoitamme käytännön työkaluja ja näkökulmia, joiden avulla voimme muuttaa löytämämme mahdollisuudet todeksi.
Kokoontumisten vetäjä on todellisuuspelin suunnittelija ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusvastaava Pekko Koskinen.

Tervetuloa kaikki, jotka olivat mukana aiemmissa istunnoissa!
Tervetuloa kaikki, jotka eivät olleet vielä mukana aiemmissa istunnoissa!

Tiedustelut: taidepuhe(at)tinfo.fi ja pekko.koskinen(at)gmail.com


Koko ohjelmakokonaisuuden 2012-2013 koollekutsujat:
TEKIJÄ, Teatterikeskus, Baltic Circle, TAIVEX² ja TINFO


·TEKIJÄ-hankkeen "Ääni- kuva- ja mediasuunnittelu teatterissa" Lappeenrannassa 15.-16.5.2012. Ilmoittaumisaikaa vielä tämän viikon perjantaihin 11.5.!
 
Ensimmäisenä päivänä 15.5. käsitellään äänisuunnittelua. Puheenvuoroissa kuullaaan esityksistä, joissa ääni on ollut kantava ja aktiivinen osa teoksen kokonaisuutta sekä keskustellaan siitä, miten ääni voi olla olennainen osa esityksen tekemistä ja toimia esityksen muotoon vaikuttavana lähtökohtana.
Kouluttajina äänisuunnittelija Heidi Lind ja ohjaaja Anni Ojanen.
 
Toisen päivän 16.5. aiheena on kuva- ja mediasuunnittelu teattereissa. Päivän aikana käsitellään tapauksia kuvasuunnittelun prosesseista ja sisällöllisistä lähtökohdista kuvankäytölle teatteriesityksessä. Koulutuksessa esitellään tapausesimerkkejä teknisistä ratkaisuista ja läpikäydään taiteellisessa ennakkosuunnitteluprosessissa tarvittavia tuotannollisia resursseja sekä mediasuunnittelun vaatimia erityishuomioita mm. tuotannon aikataulutukseen. Kouluttajina mediasuunnittelija Teemu Määttänen ja teatteriohjaaja Mika Lehtinen.
 
Koulutus on suunnattu teattereiden ja ryhmien tekniselle henkilökunnalle, ääni- ja valosuunnittelijoille, lavastajille, teattereiden johtajille ja muille ääni- kuva- ja mediasuunnittelusta kiinnostuneille. Koulutus on itsenäinen osa TEKIJÄ-hankkeen teknis-taiteellinen tuotantosuunnittelu -koulutuskokonaisuutta. Koulutus on maksuton!

Lisätietoja ohjelmasta www-sivuilla: http://www.tekija.info/index.php?page=3teknis-taiteellinen

Ilmoittautumiset 11.5. mennessä e-lomakkeella: https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/7420/lomake.html
 
Lisätietoja: Laura Pekkala, laura.m.pekkala(at)uta.fi, p. 040-1901 201


·La Mama Umbria: Symposium for theatre makers, Master acting workshops, Playwright retreat

July 3 – July 17 (Session One), La Mama Umbria, Italy
Symposium for Directors / Theatre -Makers
Teaching Artists: Stephan Koplowitz, Marco Calvani / Neil LaBute, ELIZABETH SWADOS, KARIN COONROD
 
July 17 – July 31 (Session Two), La Mama Umbria, Italy
Symposium for Directors / Theatre -Makers
Teaching Artists: JOHN MORAN, Melanie Joseph, Yoji Sakate And Dr. Fadil Jaf

August 2 – 12, Playwright Retreat, La Mama Umbria, Italy
Teaching Artist: Mac Wellman
August 14 -24, Master Acting Workshops, La Mama Umbria, Italy
Teaching Artists: Kwesi Johnson / Guest Artist to Be Announced

Registrants must fill out the application form and return it by May 15, 2012 at the latest.

Information: http://lamama.org/programs/la-mama-umbria-international/
Contact: lamamaumbria(at)hotmail.com


·X International Theatre Summer Academy, Italy

14–26 July 2012, San Vito al Tagliamento (PN),  Italy

“The Language of Metaphysics”, Artistic direction Jurij Alschitz
For actors, directors, dramaturges, playwrights, theatre teachers, and students of all these professions

Participants will share the impressions and results of the latest research in various Asian countries in the frame of the world-wide ITI research project on theatre training methods.
This year's participants will explore Metaphysics on stage from occident to orient with Plato and Japanese Haiku as subject of the art of acting.

Information: http://www.theatreculture.org/pdf/Programme_EN_%20TSA_%202012.pdf%20_ TSA_ 2012.pdf
Read more about the World Theatre Training Library / Laboratory: http://wttl.theatreculture.org/
Contact: Christine Schmalor, programme director, +49 (0)30 - 612 87 274, akt.zent(at)berlin.de


 

Hangon teatteritreffit

Hangö Teaterträff

Tampereen Teatterikesä

Mobile Artist -ohjelma

Inbjudan WPIC