16.05.2014

TINFO-tiedote 19 / 15.5.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 
EU, KULTTUURI JA ”KANSALLINEN KATSE”

EU on myös kulttuuriagendaa, vaikka yhteistä kulttuuripolitiikkaa ei jäsenmailla olekaan. EU:n linjaukset heijastelevat kansalliseen politiikkaan, ja päätöksillä on vaikutusta myös meidän lainsäädäntöömme. Maastrichtin sopimuksen (1993) mukaisesti EU tukee ja täydentää kulttuuripolitiikassaan jäsenmaiden kulttuuritoimintaa ja rohkaisee keskinäiseen yhteistyöhön. CIMOn (kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio) verkkosivuilta saa pähkinänkuoressa tietoa.

Eipä ole Suomessa EU:n kulttuuripolitiikkaan ja meppiehdokkaiden kulttuuripoliittisiin näkemyksiin kiinnitetty huomiota. Sveriges Radio on sen sijaan kadehdittavasti käsitellyt näitäkin kysymyksiä. Tai onhan meillä Juha Hurme, ja hänen Vaalikone-niminen kolumninsa YLE-kulttuurin verkkosivuilla. Hurmeen ehdokashaaviin jää ”ihminen, joka tietää, että kulttuuri on sivilisaation syvärakenne; ongelmia, hiertymiä, konflikteja, rasismia, eriarvoisuutta, vähemmistöjen sortoa, vierauden ja toisenlaisuuden vihaa, väkivaltaa ja sotia tehokkaasti ehkäisevä väkevä pohjavirta”. Mutta enemmänkin puheenvuoroja ja journalismia aiheesta maahamme mahtuisi.

Ruotsia kadehtiessa voi lukea Olli Jakosen Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikkaan tekemän gradun Kilpailu- vai hyvinvointivaltion kulttuuripolitiikkaa? Kulttuuri, nationalismi ja talous Suomen eduskuntapuolueiden ohjelmien sivistys- ja kulttuuripolitiikassa 2000-luvulla (2013). Gradun lopun linkeistä pääsee kätevästi puolueohjelmiiin.

Taiteen itseisarvo ja toisaalta taiteen taloudellinen ja kilpailuvaltiollinen merkitys elävät rinta rinnan. Kansallinen kulttuuri ja sivistys näyttäytyvät kaikilla puolueilla Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta kansallisena brändinä, kulttuurivientiä painottavat nationalistisessa mielessä kaikki muut paitsi perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja SDP. ”Kansallinen katse elää”: kulttuurinen ja poliittinen nationalismi ovat voimissaan ja keskeisiä politiikan teon välineitä juuri kilpailuvaltiollisen ajattelun kautta. Puolueiden ohjelmista on erotettavissa kolme paradigmaa: hyvinvointivaltio, kilpailuvaltio ja nostalgia. Kansalaisuus on kansansivistystä ja innovaatiota. Pitääkö meidän olla huolissaan kulttuurin taloudellistumisesta?

Olli Jakonen kysyy gradussaan, miten kulttuuri perustelee asemaansa ja merkitystään yhteiskunnan eri alueilla. Kun kulttuuri alistuu puhumaan talouden ja kilpailuvaltion kieltä, niin tarkoittaako se myös kulttuurin alistumista taloudelle? Josko kulttuurin laajeneminen tarjoaakin uusia mahdollisuuksia. Kirjoittaja pitää myönteisenä ja kulttuurin merkitystä ilmentävänä sitä, että puolueiden ohjelmissa on paljon kulttuuripuhuntaa.

Tätä tutkiskelua pitää jatkaa.


AJATTELUN JA SANAN MAHDILLA TEATTERITAIDETTA PUOLUSTAMAAN

Pieni konkreettinen teko ravisuttaa. Teko on tässä se, että haastamme taiteilijoita tuomaan näkyväksi sitä, mitä teatteri ja taide tekevät. Nämä ajatuskiteytymät julkaisemme sitten syksyllä ilmestyvässä Teatterilaisen muistikirjassamme 2015 (joka korvaa Teatterikalenterin).  TINFOssa haluamme vielä uskoa kielen ja ajattelun mahtiin. Puheen taiteesta ja teatterista ei tarvitse olla talouden ja uusliberalismin suodattamaa. Haluamme tulevassa Teatterilaisen muistikirjassamme 2015 tuoda näkyviin ja kuuluviin alamme taiteilijoiden ajattelua teatterin ja taiteen merkityksestä.


RAKENTAVASTI RUOTSISTA

Tänään eduskunnassa keskustellaan ruotsin kielestä (aloite-pdf). Toivottavasti ei tule navanalituksia. Eläköön kielellinen ja kulttuurinen moninaisuus!


TEKIJÄNOIKEUDEN TULOT VIRTAAVAT

Jos haluaa tietää, minkälaisia ovat suorat tekijänoikeustulovirrat Suomessa, niin tästä julkaisusta selviää. Suomen tekijänoikeudellisen yhdistyksen tutkimusraportti (vuosi 2012) eri toimialoilta on kiinnostavaa luettavaa. Suorien tekijänoikeustulojen kokonaismääräksi arvioidaan 2,9 miljardia euroa. Tästä leijonanosan muodostavat tietysti ohjelmisto- ja tietokantateollisuuden alat (1,8 miljardia). Mutta kiinnostavaa on katsoa myös teatterituotantojen ja oopperan tulovirtoja: käsikirjoittajien ja näytelmäkirjoittajien tulovirta suomalaisissa teatterissa arvioidaan 4,8 miljoonaksi euroksi. 
 

MILTÄ TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ TEATTERISSA?

Teatterintutkimuksen Seura ja TINFO järjestävät tutkimuspäivän,  jossa tutkijat katsovat tulevaisuuteen. Pohdin itse sitä, miten managerialismi näyttäytyy teatterissa ja millaisia muutoksia se on aikaansaanut ja saa teatterin professioille. Kaikenlaista tehokkuutta ja taloudellisuutta on ryhdytty vaatimaan myös taiteelta ja kulttuurilta. Ja kun taloustilanne on se, mikä on, niin kilpailua tullaan käymään niukoista resursseista yhä kovemmin. Tulosvastuullisuus, lisääntyvä kilpailu eri ”tulosyksiköiden välillä”, yksityissektorin johtamiskäytäntöjen soveltaminen, kustannustehokkuuden ja vaihtoehtoisten rahoitusmuotojen lisääminen, johtajien aseman vahvistaminen, tulosindikaattoreiden hyödyntäminen, tulosohjaus.

Tällaisia ovat ”uuden julkishallinnon” (New Public Management) tunnuspiirteet, yhä tutumpia myös teatterista. Yliopistothan jo tässä pyörässä pyörivät. Näkyykö vapaus ja itseisarvoinen toiminta teatterissa enää vain nostalgisena kaipuuna. Millaisella retoriikalla me teatterista puhumme? Mitä teatterin professioille tapahtuu? Palaan tähän.


NAISTEN POLUILLA

Blaue Fraun Pop Up Art House Klockriketeaternissa ja Gnab Collectiven Polku Hurjaruuthissa. Politiikkaa, elämänvalintaa. Ihanaa tulla tiloihin, jotka on viritetty. Polussa olet jo heti metsässä. Kaarnan tuoksussa. Ah. Ja Polussa meille näyttäytyy slovenialaisfilosofi ja kulttuurikriitikko Slavoj Žižek. Elämänvalintojen filosofointia á la mies. Ja sen rinnalla käytännönläheinen naisten polku.


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO vetoaa taiteilijoihimme: Sanan mahdilla teatteritaidetta puolustamaan


TINFO vetoaa: Lähtisitkö sanan mahdilla teatteritaidetta puolustamaan?

Uudistamme teatterikalenteriamme muistikirjaksi – Teatterilaisen muistikirja 2015 ilmestyy elokuussa.

Uuteen muistikirjaan olisi tärkeätä saada näkyviin ja kuuluviin ajattelua teatterin ja taiteen merkityksestä. Eduskuntavaalien kynnyksellä ja taloudella suodatetun taiteen uusliberalistisessa arvomaailmassa pitää tarjota vaihtoehtoja taiteen omalla kielellä. Me haluamme vielä uskoa kielen ja ajattelun mahtiin.

Toivoisimme sinulta ajatuksia, jotka voisimme painaa Muistikirjaamme. Tällaisilla ajatuskiteytymillä, kyvylläsi tuoda sanoin näkyväksi, mitä kaikkea teatteri ja taide tekevät, voidaan ainakin vähän yrittää sivaltaa tai ravistella talouspaatunutta mieltä.

Tai sitten ei. Joka tapauksessa meistä on tärkeätä, että teatterintekijät pitävät yllä nimenomaan puhetta teatterista ja näytelmästä. TINFO pitää tehtävänään tuoda se näkyviin ja kuuluviin. Näitä kiteytymiä voidaan käyttää myös muualla. Luonnollisesti ajatukset ovat teidän, ja ne tulevat nimellänne näkyviin.

Ihannemitta ajatukselle olisi 350 merkkiä (välilyönteineen), mutta voit lähettää ajatteluasi myös pidemmin. Myös laajemmalle muodolle tulee käyttöä. Saammeko siinä tapauksessa luvan tarvittaessa editoida materiaalista Muistikirjaan sopivan mittaisen?

Muistikirjaan tulevan aineiston tarvitsisimme 31.5.2014 mennessä: tinfo(at)tinfo.fi

Tervehtien,
Hanna, Hyde ja Sari / TINFO

************************
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) – Theatre Info Finland
www.tinfo.fi

TINFO News - Performance Design

TINFO News - Writing for the Stage


Ilmoita syksyn 2014 teatteriensi-illastasi


Keräämme ammattiteattereiden kevään ensi-iltatiedot verkkosivuillemme. Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria tai yhteistuotanto.

www.tinfo.fi/ensi-illat


Ilmoita päivitystiedot Teatterialan Avain 2014/2015 -yhteystietojulkaisuun


Teatterialan Avain on helppokäyttöinen, pdf-muodossa koneelle tallennettava julkaisu. Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen!

Teatterialan Avaimen päivitystyö kaudelle 2014/2015 on nyt käynnissä. Uusia tai päivitettäviä yhteystietoja voi lähettää suoraan osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Ilmoita sellaiset tiedot, jotka tulevat voimaan elokuusta 2014 alkaen. Teatterialan Avain 2014/2015 valmistuu viikolla 35.

Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen! Avaimen tilaajille lähetetään osoitteiston päivitetty versio tammikuussa.

Teatterialan Avainta ja muita julkaisujamme voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai numerosta (09) 2511 2120 


Teatterilaisen muistikirja 2015 – enemmän kuin kalenteri


Uudessa Teatterilaisen muistikirjassa on paljon meiltä toivottua kirjoitustilaa, mutta lisäksi myös päivyri. Päivyri on suomeksi, ruotsiksi ja saameksi. Siitä löytyvät alan tapahtumat.

Näkyvyyttä ensi-illoille, festivaaleille ja muille alan tapahtumille

Tarjoamme mainostilaa vuoden 2015 Teatterilaisen muistikirjassa. Päivyriosioon voit laittaa mainoksen valitsemallesi viikolle, jolloin saat näkyvyyttä tärkeille ensi-illoille, lipunmyynnin aukeamispäivälle, festivaaleille tai muille menoille niiden tapahtuma-aikana. Sivuilmoitukset tulevat muistikirjan liitesivuille.

Katso lisää mediatiedoista.

TINFO on varustanut uuden muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English. Pokkarikokoinen kirjanen sisältää myös teatterien yhteystietoja sekä apurahakalenterin.

 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 256
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/saame

Hinta: 19,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 17,00 €/kpl
Opiskelijoille ja työttömille alan ammattilalaisille: 12,00 €

Teatterilaisen muistikirja 2015 on nyt ennakkomyynnissä!
31.8.2014 mennessä jätetyt tilaukset: 17,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 16,00 €/kpl

Kaikkiin hintoihin lisätään postikulut.

Uusi Teatterilaisen muistikirja 2015 ilmestyy elokuussa, jolloin aloitamme ennakkotilausten postituksen.

Tilaukset:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
tinfo(at)tinfo.fi
(09) 2511 2120


UUTISIA


TINFO-apurahat näytelmäkäännöksille jaettu – toinen jakokierros 2014


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) saa jakaa 25 000 euroa apurahoina näytelmien kääntämiseen vuonna 2014. TINFO-apurahalla halutaan tukea näytelmien kääntämistä ulkomailla esitettäväksi. TINFO-apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. TINFO-apurahojen jakamisesta päättää erillinen asiantuntijaraati.

TINFO-apurahalla tuetut käännöshankkeet toisella jakokierroksella 2014:

Emilia Pöyhönen: Leipäjonoballadi, ranskaksi, kääntäjä Tiina Kaartama
Näytelmä tulee tuotantoon keväällä 2015 La Métonymie -teatterissa ja sitä esitetään Pariisin seudulla useissa paikoissa.

Juha Hippi ja Mikko Räty: Tippa, englanninkielisen käännöksen (Tania Nathan) tarkistus ja lokalisointi skottilaiseen ympäristöön Paul Morrow
Tippa-monologi esitetään Edinburgh Fringe -festivaalilla elokuussa 2014 nimellä ”Last Call”. Paul Morrow lokalisoi tekstin Skotlantiin; tällaisesta tekstin sovittamisesta on hyvät kokemukset aiempien suomalaisten näytelmien Edinburgh-esitysten kohdalla. Osa From Start to Finnish -näytelmävientihanketta (OKM).

Minna Puolanto: Kuolema korjaa univelat, englanniksi (Am.), kääntäjä Kristian London
Minna Puolannon kansainvälisesti palkittu monologi on kutsuttu New Yorkiin United Solo -festivaalille 24.10.2014. Monologia on aiemmin esitetty ulkomailla suomeksi. Se on käännetty tekstitystä ja simultaanitulkkausta varten viroksi ja liettuaksi. New Yorkissa Puolanto esiintyy englanniksi.

Mika Myllyaho: Harmonia, tsekiksi, kääntäjä Otto Kauppinen
Prahalainen huoneteatteri Komornicinohra (KOC) esittää Harmonia syksyllä 2014. Ohjaaja ja teatterinjohtaja Jiri Babek on myös aiemmin ohjannut Mika Myllyahon näytelmätrilogian kaksi ensimmäistä osaa teatteriinsa. Ne nähtiin KOCin ohjelmistossa vuosina 2012 ja 2013.

Lauri Maijala: Missä nyljimme kerran, englanniksi, kääntäjä Kristian London
Näytelmä esitellään kansainvälisille tekijöille ja tuottajatahoille Tampereen Teatterikesässä 2014 osana Finnish Showcase -kokonaisuutta. Teatteri Viiruksen esitys, Där vi en gång flått, on festivaalin pääohjelmistossa. Sama teksti ja esitys on ehtinyt herättää kansainvälistä kiinnostusta, ja esitys nähtiinkin jo Heidelbergin Stückemarktissa huhtikuussa.

Arto Halonen ja Pirjo Toikka: Prinsessa, englanniksi, kääntäjä Kristian London
Prinsessa-näytelmästä on kiinnostuttu mm. Virossa ja Isossa-Britanniassa (esim. musikaaliagentti Dalzell & Beresford Lontoosta). Nyt käännetään näytelmän teksti, myöhemmin laulujen sanoitukset.

Katso myös aiemmat TINFO-apurahan saajat.

Tietoja TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä:
www.tinfo.fi/apuraha


Petroskoi virolaisen Draama-teatterifestivaalin ohjelmistoon


Ari Nummisen Petroskoi on valittu virolaisen Draama-teatterifestivaalin ohjelmistoon. Festivaali järjestetään Tartossa Virossa 1.–7.9.2014. Petroskoi esitetään festivaaleilla 3.9.2014. Petroskoi on osa valtionpalkittua suomalais-virolaista yhteistyöhanketta Köök-Kullervo-Petroskoi, joka toteutetaan Teatteri Telakan Teatteri Vanhan Jukon ja Rakvere Teaterin voimin. Vuoden 2014 aikana esitykset kiertävät kaikkien teattereiden ohjelmistoissa.
 
Petroskoi on oodi pienten kansojen elinvoimalle ja niiden kyvylle selviytyä. Esitys sai ensi-iltansa Teatteri Telakalla 4.9.2013. Kevätkaudella 2014 Petroskoi esitettiin Virossa yhteensä yhdeksän kertaa, joista neljä Rakveressa, yksi Viljandissa, yksi Pärnussa, ja kolme Tallinnassa. Syksyllä 2014 Petroskoi on Teatteri Vanhan Jukon ohjelmistossa Lahdessa 26.8.–4.10.2014. Petroskoi esitetään Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä.
 
Petroskoin ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Ari Numminen. Apulaisohjaaja on Jussi Sorjanen. Esityksessä näyttelevät Mait Joorits (Rakvere Teater), Minja Koski (Teatteri Vanha Juko), Petri Mäkipää (Teatteri Telakka), Jussi-Pekka Parviainen (Näty/Teatteri Telakka) ja Kaisa Sarkkinen (Teatteri Telakka).

Lisätiedot:
Jussi Sorjanen
taiteellinen vastaava, Teatteri Vanha Juko
jussi.sorjanen(at)gmail.com
p. +358 50 380 2398
 
Pertti Huovinen
tuottaja, Teatteri Telakka
pertti.huovinen(at)telakka.eu
p. +358 44 734 0055 (arkisin klo 9 – 15)
p. +358 50 531 9188
 
Lisää aiheesta:
www.draama.ee
http://kolmeteatteria.wordpress.com
www.telakka.eu/teatteri
http://teatterivanhajuko.fi


Maria Baric Companylle yleisöennätys kansainvälisillä festivaaleilla Kuubassa


Maria Baric Companyn tulisirkusta ja tulinukketeatteria yhdistelevät esitykset keräsivät Kuubassa, Matanzanin kaupungissa järjestetyn kansainvälisen nukketeatterifestivaalin suurimman kävijämäärän. Yhteensä Companyn uuden kansainvälisen tuotannon Ave Fenix - esityksiä kävi katsomassa arviolta yli pari tuhatta ihmistä. Ryhmä sai ylistävää palautetta niin paikallisilta Matanzanin asukkailta, kuin myös kansainväliseltä festivaaliyleisöltä ympäri maailmaa. Company järjesti festivaaleilla myös mestarikurssin, jossa esittävän taiteen ammattilaiset pääsivät tutustumaan tulisirkuksen ja tulinukketeatterin tekemiseen.

Tulikansasta tutun tulisirkustaiteilija Petri Saunion, tulinukketeatteritaiteilija Nemanja Stojanovicin ja ohjaaja, säveltäjä Maria Baricin vetämälle mestarikurssille osallistui viikon ajan 15 kuubalaista esittävän taiteen ja katuteatterin ammattilaista. Maria Baric Companyn Kuuban vierailua tuki Sirkuksen tiedotuskeskus, Taiteen edistämiskeskus ja KaribNord.

www.mariabaric.com


Klovni Valtteri esiintyy Suomen suurlähetystössä Budapestissa


PerformanceSirkuksen Klovni Valtteri esiintyy Budapestin Suomen suurlähetystössä lapsille 17.5.2014 suositun Ravintolapäivän yhteydessä. Team Finlandin järjestämä tapahtuma juhlistaa tällä kertaa myös 25-vuotiasta Suomen Budapestin suurlähetystörakennusta.

Lisätietoa tapahtumasta:
http://www.finnagora.hu/fi/tapahtumat/event/756---lohisoppaa-ja-tangoa-suomi-talon-merkkipaeivaenae


Tampereella palkittiin kulttuurin, taiteen ja tieteen tekijöitä


Tampereen kaupunki on perinteisesti myöntänyt apurahoja kulttuurin, taiteen ja tieteen tekijöille. Vuonna 2014 myönnetyt apurahat ja palkinnot jaettiin 13. toukokuuta 2014 Raatihuoneella pidetyssä tilaisuudessa.

Tilaisuudessa jaettiin ammattitaiteilijoiden stipendit kuvataiteilijoille, Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnot teatterin tekijöille, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot ja Tampereen kaupungin tiederahaston toimikunnan myöntämät apurahat tieteellisen jatkotutkimuksen tekijöille.

Eino Salmelaisen nimeä kantavan säätiön tehtävänä on kehittää ja syventää tamperelaista teatterielämää. Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkintoja teatterin tekijöille ja teattereille. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Tampereen Teatterin näyttelijöille Ville Majamaalle ja Ritva Jaloselle ja näyttämöpäällikölle Lasse Männikölle ja Tampereen Työväen Teatterin näyttelijälle Jyrki Mänttärille sekä Ahaa Teatterin Otellopeli-näytelmälle.

Lue lisää palkituista täältä.


OKM: Kulttuuriviennin hankkeisiin lähes 2 miljoonaa euroa


Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut 1 370 000 miljoonaa euroa kulttuuriviennin kärkihankkeisiin, 565 000 euroa Kiinaan ja Aasiaan suuntautuviin kulttuuriviennin hankkeisiin ja 60 000 euroa From Start to Finnish -näytelmävientihankkeen tukeen. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

From Start to Finnish -näytelmävientihanke maailman suurimmille esittävän taiteen festivaaleille Edinburgh Fringe’lle avattiin tänä vuonna myös muille kuin VOS-teattereille ja avustus myönnettiin ACE Production Oy:lle ja Teatro Labora ry:lle.

Esittävien taiteiden puolelta kulttuuriviennin kärkihanketukea saivat mm. ArtTeatron ja varietee-esitys Cirque Draculan kansainvälistymishanke ja brändäys Kanadan alueella sekä Taikateatteri ry:n Magic@Finland 2014 -hanke. Kiinaan ja Aasiaan suuntautuviin hankkeisiin saivat tukea Taikateatteri ry:n Elämysteatterihanke ja nykysirkusryhmä WHS:n Aasian vientihanke.

Ministeriö tukee kulttuurivientiä kärkihankkeiden lisäksi muun muassa avustamalla taiteen tiedotuskeskuksia ja ulkomailla sijaitsevia kulttuuri-instituutteja

Kulttuuriviennin kärkihankkeet, myönnetyt 2014 (PDF)

Avustus kulttuuriviennin hankkeisiin, painopisteenä Kiinan ja Aasian kulttuuriviennin edistäminen, myönnetyt 2014 (PDF)

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, p. 0295 3 30067

www.minedu.fi


Pohjoismainen kulttuuripiste: Kulttuuri- ja taideohjelma jakoi tukea 41 projektille


Pohjoismainen kulttuuripiste vastaanotti kevään hakukierroksella kaikkiaan 244 hakemusta. Niistä 182 oli osaamisen kehittämishankkeita ja 62 koski tuotantopainotteista toimintaa. Tukea haettiin yhteensä 6,4 miljoona euroa.

Tuotantotukea myönnettiin yhteensä 752 671 euroa ja tukea sai 27 projektia. Osaamisen kehittämiseen myönnettiin tukea yhteensä 316 245 euroa kaikkiaan 14 eri projektille. Prosentuaalisesti 17 % hakemuksista saa tukea ja myönnetty summa on 17 % koko haetusta summasta.

Rahoitusta saavat pienemmät, itsenäiset toimijat sekä isot kansalliset instituutiot kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi. Useimmat projektit sijoittuvat Pohjoismaihin mutta monet kohdistuvat myös pohjoismaiseen yhteistyöhön muualla maailmassa.
Tukea voivat saada sekä kulttuurialan ammattilaiset ja taiteilijat että harrastus- ja vapaaehtoispuolella toimivat tahot.

Täyttääkseen Pohjoismaisen ulottuvuuden kriteerit tulee projektissa olla osallistujia vähintään kolmesta maasta, joista ainakin kahden tulee olla Pohjoismaita. Ohjelman tavoitteena on kehittää Pohjoismaista kulttuuri- ja taidealaa ja edistää Pohjoismaista kulttuuriyhteistyötä. Ohjelmaa rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Syksyn hakemuskierros on auki 20.8.2014 – 17.9.2014

Katso lista myönnetyistä tuista.

Lisätietoja Kulttuuri- ja taideohjelmasta täältä.

Katso myös kaikki Pohjoismaisen kulttuuripisteen vuoden 2014 hakuajat.


Teatterikorkeakoulun Kinesis-sarjan uusin julkaisu käsittelee katsojuuden paikkaa nykytanssissa


Miten katsominen tapahtuu teatterissa? Miten tanssiesitys ohjaa katsojaa ja mitä he näkevät,kuulevat ja tuntevat? Näitä kysymyksiä pohtii eurooppalaisella nykytanssin kentällä vaikuttava kirjailija, kriitikko ja dramaturgi Jeroen Peeters Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun uudessa Kinesis-sarjan julkaisussaan Through the Back: Situating Vision between Moving Bodies.

Nykytanssi toimii tämän päivän visuaalisessa maailmassa kriittisenä voimana. Se kyseenalaistaa yksiselitteiset kuvaukset ja kulttuurisesti hallitsevat kehon ihanteet. Kehittääkseen vaihtoehtoisia lähestymistapoja fyysiselle ilmaisulle, nykytanssikoreografit luovat kehon kuvia, jotka ovat haavoittuvia ja koko maailman läpäiseviä. Tämä kriittinen ja kokeellinen lähestymistapa haastaa ja laajentaa katsojuuden, mukaan lukien myös ne ruumiilliset, teknologiset ja kulttuuriset elementit, jotka tukevat näkemistä, kuulemista, tuntemista ja kuvittelemista.

Lue lisää

Kirjaa voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta teak.kirjasto(at)uniarts.fi.

www.teak.fi/Julkaisut

www.sarma.be

www.facebook.com/Throughtheback


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Moottoritie on meidän! -tapahtuma 18.5.2014, Hamina


Moottoritie on meidän! -tapahtuma järjestetään Haminan ohikulkutietyömaalla sunnuntaina 18.5.2014. Tapahtumassa osallistujat koulutetaan autohenkilöiksi, jotka rekonstruoivat moottoritien liikenteen juoksemalla 200 tai 400 metrin matkan. Lisäksi valmistamme yhdessä osallistujien kanssa pysyvän moottoritienvarsitaideteoksen kallioleikkaukseen punamultamaalilla.

Teoksen toteutuksen suunnittelee performanssitaiteilija Irma Optimisti. Osallistujien lisäksi toivotamme tervetulleeksi myös muun yleisön. Paikalliset toimijat esittelevät tapahtumassa toimintaansa ja alueella toimii ravintola Kamu!.
 
Tapahtuman organisoi esitystaiteen kollektiivi Toisissa tiloissa yhteistyössä Haminan kaupungin ja Liikenneviraston kanssa. Tapahtumaa tukee SKR:n Kymenlaakson rahasto.
 
Lue lisää tapahtumasta: www.toisissatiloissa.net/moottoritie
 
Liity FB-tapahtumaan ja seuraa mitä tapahtuu.


SummArt Kickoff- ja mediatilaisuus 22.5.2014, Helsinki


Tervetuloa osuuskunta SummArtin Kickoff- ja mediatilaisuuteen 22.5.2104 klo 13.00–15.00 Kulttuurikeskus Caisan juhlasaliin (Mikonkatu 17 C / Vuorikatu 14)

Lavalla nähdään esityksiä osuuskunnan jäseniltä. Ohjelmassa on mm. musiikkia, bollywoodsalsaa, sirkusta, teatteria & runoutta ja visuaalisten taiteiden videoshow.

Osuuskunta SummArt perustettiin 4.12.2013 saattamaan yhteen eri alojen kansainvälisiä kulttuuriammattilaisia. Taiteen aloista edustettuina ovat mm. musiikki, tanssi, kuvataide, valokuvaus, mediataide, graafinen suunnittelu ja kuvitus sekä tuottajuus ja catering. Osuuskunta tarjoaa myös kurssimuotoista koulutusta ja työpajoja.

Ilmoittautumiset tapahtumaan toivotaan 19.5. mennessä sähköpostitse:
tuottaja(at)summart.fi

Lisätietoja:
Minna-Mari Roms, tuottaja/ producer
0400 349 217.

www.summart.fi


Tanssin kirjoittamaton historia -seminaari 26.5.2014, Helsinki


Tanssin historiaa ja merkitystä pohditaan seminaarissa 26.5. klo 12–17. Seminaari järjestetään nimekkäiden koreografien Liisa Pentin ja Liisa Risun Liisas danst Rosas -uutuusteoksen yhteydessä. Tanssitaiteen ammattilaisille, harrastajille ja yleisölle tarkoitettuun seminaariin on vapaa pääsy.

Mukana puhumassa ovat festivaalijohtaja ja koreografi Peter Pleyer Saksasta, palkittu performanssitaiteilija Kaja Kann Virosta sekä Suomesta Liisa Pentti, Liisa Risu ja Anna Torkkel.

Liisa Pentin alkusanojen jälkeen Kaja Kann käsittelee mediaa ja mediasuhteita taidemuotona. Peter Pleyer puolestaan vastaa kysmykseen kuka oli Fred Herko sekä kertoo tulevasta produktiostaan, joka avaa nimekkäiden koreografien, Sasha Waltzin ja Meg Stuartin, työtä.
Yhteiseen päätöskeskusteluun osallistuvat myös Kutomo-kollektiivin toinen vetäjä Anna Torkkel Turusta sekä Liisa Risu. Yleisön kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle on varattu kunkin ohjelmanumeron yhteydessä tilaa.

Ma 26.5.2014 klo 12–17
Esitystaiteen keskus
Suvilahti, Puhdistamo, Kaasutehtaankatu 1/33
Klo 12 Performatiiviset alkusanat, Liisa Pentti
Klo 12.15 Kaja Kann: Knit the world
Klo 13.30 Tauko
Klo 14.30 Peter Pleyer: Meeting Fred: Lifting the curtain of this preinvented world
Klo 15.30 Päätöskeskustelu

Vapaa pääsy.

Lisätiedot ja kyselyt: info(at)liisapentti.com,  044 355 0622

www.liisapentti.com/tanssinkirjoittamatonhistoria.html


Arts Unlimited – Strategic approach to working with audiences 26 May 2014, Tampere


What are the latest trends and developments in the field of audience engagement in Europe, Britain and in the Nordic countries? How do some of the greatest cultural organisations welcome and reach out to their existing and new audiences? Can barriers be removed by taking arts out of the usual settings?

British Council Finland hosts a seminar: ARTS UNLIMITED. Strategic approach to working with audiences 26 May 2014, 1pm – 5 pm, Tampere Hall

Register here by 22 May 2014

The language of the event will be English
The event is free of charge
Supported by the Finnish Ministry of Education and Culture

Programme
Optional lunch 12.00-13.00 (Price 12,50 €)

More information:

Jaana Eskola
Project Manager Arts
British Council Finland
jaana.eskola(at)britishcouncil.fi
Tel. +358 50 3821 539

Hanna Klinge
Country Director
British Council Finland
hanna.klinge(at)britishcouncil.fi
Tel. +358 40 5548 365


Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä 8.–13.7.2014


Jyväskylän Kesä tuo kotimaiset huiput ja ulkomaiset tähdet estradeille. Tarjolla on kuusi päivää teatteria, konsertteja, klubeja, lastenohjelmaa ja ilmaistapahtumia. Jyväskylän Kesän teatteriohjelma on tänä vuonna erityisen ainutlaatuinen.

Festivaalilla nähdään ympäri maailmaa ihastuttanut teatteriklovnerian mestarikaksikko BP Zoom, Britannian kuninkaallisillekin esiintynyt komedia- ja varieteemestari Mat Ricardo ja nauruhysteriaa esityksillään herättänyt sirkustaiteilija Thomas Monckton. Hänen teoksensa Pianisti on ohjannut ja suunnitellut Sanna Silvennoinen Circo Aereosta.

Kotimaisen teatterin saralla tehdään jotain aivan uutta. Jyväskyläläinen Teatterikone on valmistanut esityksiä tavallisten ihmisten elämäntarinoista. Ne esitetään tarinankertojien kodeissa ja keskiössä on tarina, ei ihminen.

Tutustu koko ohjelmaan: www.jyvaskylankesa.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Call for Project Nominations: ELIA NEU/NOW Festival 2014


The European League of Institutes of the Arts (ELIA) is pleased to announce the 6th ELIA NEU/NOW Festival 2014 and is inviting proposals for projects.

The ELIA NEU/NOW Festival is an innovative international platform and showcase for talented graduating students and recent graduates (within one year of graduation) – of Higher Arts Education Institutions and Universities across Europe and beyond – to present themselves to a wide international audience.

Artists (as individuals or groups) are nominated, by their (former) institution, within one of the following five categories:

 • Visual Arts
 • Design/Architecture
 • Theatre/Dance
 • Music/Sound
 • Film/Animation

Deadline: 26 May 2014

Nominations of projects can be submitted via the NEU/NOW Nomination Tool at www.elia-artschools.org/neunow.

More information


Haku / Call for proposals: Creative Encounters – Cultural Partnership between Asia and Europe

Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe supports collaborative artistic and creative projects that bring together arts organisations and artists from both regions.

The Asia-Europe Foundation (ASEF) is launching the 4th call for proposals and welcomes the submission of projects that will take place between 1 April and 30 November 2015. The submission deadline is 15 July 2014.

Haku on tarkoitettu verkostoille ja yhteisöille, joilla on Eurooppa-Aasia-kytkyjä tulossa ensi vuodeksi. Takaraja 15.7.2014.

Read more (PDF)

Application Form (PDF)

www.asef.org

TYÖPAIKKOJAAiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Avoimia työpaikkoja Kokkolan kaupunginteatterissa


Kokkolan kaupunginteatterissa on haettavana seuraavat kaksi työpaikkaa:

 • Järjestäjä/Kuiskaaja (äitiyslomasijaisuus 1.1.2016 saakka)
 • Suunnitteleva ääni-valomestari (määräaikainen 31.7.2015 saakka)

Pätevyysvaatimukset:

Järjestäjä/kuiskaaja
Teatterialan tuntemus, organisointitaidot, sosiaaliset taidot, oma-aloitteisuus, huolellisuus. Mahdollinen työkokemus alalta katsotaan eduksi. Palkkaus TES:n mukaan.

Suunnitteleva ääni-valomestari
Soveltuva ammattitutkinto (esim.  Taideyliopiston valo- ja äänisuunnittelunlaitos (VÄS) tai alempi ammattikorkeakoulututkinto) , teatterialan tuntemus ja kokemus, ryhmätyötaidot ja suunnittelutaidot katsotaan eduksi. Palkkaus TES:n mukaan.

Työpaikat täytetään 1.8.2014 alkaen. Koeaika on 4 kk. Työaika teatterialan työaika (työviikko voi olla 6-päiväinen ja työpäivä 2-osainen).

Hakemukset opinto- ja työtodistuksineen 19.5.2014 mennessä os. Kokkolan kaupunginteatteri, Torikatu 48, 67100 Kokkola tai sähköpostilla sini.pesonen(at)kokkola.fi


Universum hakee tekniikan vastaavaa


Universum hakee teatteriin tekniikan vastaavaa. Tehtäviisi kuuluu teatterin teknisen järjestelmän ylläpito ja edelleen kehittäminen, produktioiden tekninen tuotantosuunnittelu, esitysten valo- ja äänisuunnitelmien toteuttaminen sekä esitysten ajaminen. Lisäksi vastaat teknisen lisätyövoiman palkkauksesta ja opastuksesta.

Omaat organisointikykyä ja joustavuutta sekä toimit hyvin ryhmässä. Pystyt myös itsenäiseen työskentelyyn ja osaat asettaa omalle työllesi tavoitteita. Kommunikoit vierailla kielillä (ruotsi ja englanti) ja tulet toimeen eritaustaisten ammattilaisten kanssa. Mikä tärkeintä, et pelkää pienen teatterin arkea.

Meille tärkeitä ominaisuuksia:
1) Tekninen luovuus / käytännön taidot
2) Vapaan kentän toimintatapojen tuntemus
3) Hyvä verkostoneisuus

Universum on neljän helsinkäisen ammattiteatterin, Aurinkoteatterin, Sirius Teaternin, Teater Marsin ja Teatteri Venuksen, yhteenliittymä.

www.universum.fi
www.facebook.com/universum.rf
https://twitter.com/UniversumRY

Lisätietoja tehtävästä antaa sähköpostitse ja puhelimitse toiminnanjohtaja Birgit Aittakumpu,
birgit(at)universum.fi, 040 5317 043

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV:si 3.6.2014 mennessä sähköpostilla birgit(at)universum.fi


Iceland Dance Company Job Offer: Artistic Director


Iceland Dance Company seeks to appoint an Artistic Director for a temporary period of one year. The Artistic Director leads the dance company artistically and moulds its artistic direction, in cooperation with the Managing Director and the Board of IDC.

The position of Artistic Director answers to the Managing Director of IDC. Among responsibilities of the Artistic Director is to lead the company and its dancers in their artistic work, participate in the running of the company and seek out funding opportunities for its projects. The successful candidate must be able to demonstrate an ample knowledge and experience in the field of dance. S/he must have a connection with the international world of dance, be able to demonstrate a creative and strategic mind and an experience in implementing new policies, as well as good personal and language skills, both in written and spoken communication.

Iceland Dance Company is an independent stage agency. Its role is to showcase dance, promote domestic creativity in the field of modern dance, and provide a platform for the continuous development of dance in Iceland. The focus of IDC is to introduce Icelandic audiences to ambitious works and the most important choreographers in modern dance. In recent years the work of Iceland Dance Company has received wide-spread international reputation and recognition. IDC regularly participates in various collaborative projects, both domestically and internationally. Iceland Dance Company is based at the Reykjavik City Theatre. Salary is according to the official agreement between the Ministry of Finance and the respective Trade Union.

All applicants should contact Ragnheidur Dagsdottir (ragnheidur.dagsdottir(at)capacent.is) at Capacent Iceland directly. The application deadline is until 26 May.

Applications should include a detailed CV and a Cover Letter, where the applicant lists his/her reason for the application and qualifications for the role.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lisää tulevia työpajoja ja koulutuksia: www.tinfo.fi/hakuja


Site-specific physical masterclass 18–22 August 2014, Copenhagen


Copenhagen International Theatre announces a masterclass that will explore contemporary circus, dance and movement in Refshaleøen’s specific environment. At the same time it is also a workshop audition for a large-scale production scheduled for Metropolis Festival in August 2015.

The masterclass will be led by Danish choreographer/dancer Kitt Johnson, who is also the main director of the performance in 2015. KIT is looking for contemporary circus artists, dancers and physical performers who want to work outdoor in a site-specific context, who are curious and willing to test new ways of working and thinking, get new inspiration and move out of their comfort zone.

The group will explore different areas on Refshaleøen (Denmark) related to water, earth, air and verticality. Kitt Johnson will together with the participants discover the possibilities of working physically in/with these elements in Refshaleøen’s crumbling industrial wasteland. There will be a mix of working in a group and individually with Kitt as the mentor, and you will contribute to and influence the process with your ideas and creativity.

There will be an indoor space functioning as the base, but expect to be working a lot outdoor as well.

Dates for the masterclass: 18–22 August 2014

Capacity: 16 participants

Language: English

Deadline for applications: 2 June

Find all the details online (PDF)


MUITA ILMOITUKSIA


Tallinnaan uusi vierailunäyttämö – halutaan hankkia käytettyä kalustoa


Virolaisten teatteri- ja tanssiryhmien perustama Vaba Lava (Open Space) avaa ovensa syyskuussa 2014 Tallinnan Telliskivessä. Vierailunäyttämönä toimiva tuotantokeskus kuratoi noin puolet ohjelmistostaan, toimii osatuottajana tai vuokraa tiloja vierailukäyttöön. Ohjelmisto on osin kansainvälinen.

Nyt Vaba Lava on halukas ostamaan katsomotuoleja, penkkirivistöjä, käytettyä teatteritekniikkaa (valo+ääni) ja projisointikankaita Suomesta (ks. pdf-liite). Jos teiltä löytyy tällaista myytävää, niin ottakaa suoraan yhteys:

Kristiina Reidolv
Managing Director
reidolf(at)gmail.com
Vaba Lava
+372 55 25258

www.vabalava.ee

ASEF_information

ASEF_application

vaba_lava_buys