21.05.2015

TINFO-tiedote 20 / 21.5.2015

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIAtwitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


STRATEGISTEN PRIORITEETTIEN SÄÄTÖÄ

Olo on kuin lääkärin odotushuoneessa. Odottelen pelonsekaisin tuntein tulevien vuosien ”sopeutuksia” (niin kutsutaan niitä miljardeja, jotka VM:n virkamiesraportin mukaan pitää leikata). Tämä kaavio kertoo säästöohjelman vaikutuksista, joita VM:n ex-virkamies Raimo Sailas pitää takapainotteisena eli että lähivuosissa säästöt näkyvät vielä liian vähän.

Lueskelen aamupuhteina valtioneuvoston sivuilta hallitusneuvotteluiden vetäjän Juha Sipilän strategiatyön ”välituloksia”. SUOMI 2025 – YHDESSÄ RAKENNETTU sisältää luonnoksen visiosta ja strategisista prioriteeteista kymmenelle vuodelle: ”Suomi on avoin ja kansainvälinen, kieliltään ja kulttuuriltaan rikas maa. Suomen kilpailukyky rakentuu korkealle osaamiselle, kestävälle kehitykselle sekä ennakkoluulottomalle uudistamiselle kokeiluja ja digitalisaatiota hyödyntäen. Suomessa kannustetaan uusiutumiseen, luovuuteen ja uteliaisuuteen. Epäonnistuakin saa, virheistä opitaan.”  Neljä prioriteettia: Hyvinvointi. Työllisyys ja kilpailukyky. Osaaminen ja koulutus. Biotalous ja puhtaat ratkaisut. Osaamisen ja koulutuksen alta luen: ”Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta. Suomalaisten osaamis‐ ja koulutustaso on noussut, mikä tukee suomalaisen yhteiskunnan uudistumista ja mahdollisuuksien tasa‐arvoa. Suomi on koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa.” 

Voisiko tuota strategialuonnosta rukata siten, että osaaminen ja koulutus saisivat rinnalleen taiteen ja sivistyksen. Filosofi Martha C. Nussbaum muistuttaa, että humanistinen sivistys on toimivan demokratian ja oikeudenmukaisen maailmanjärjestyksen edellytys. Ilman humanistisia tieteitä ja taiteita ei ihmisistä kasva oman maansa ja koko maailman demokraattisia kansalaisia. Ei taloudellinen kasvu yksin riitä. Me tarvitsemme yleissivistystä, kykyä kriittiseen ajatteluun ja uuden kuvitteluun ja luomiseen. Taide ja taiteilijat antavat eväitä asettautua mielikuvituksen avulla toisen asemaan. Nussbaumin mukaan demokraattisen kansalaisuuden edellyttämät taidot edistävät myös talouskasvua… (ja ikuisesti heilutan avantgarden lippua, vaikkei se taida olla trendikästä.)

Pointseja läpinäkyvyydestä. Valtioneuvoston sivuilta selviää, keitä asiantuntijoita koulutus ja osaaminen -työryhmässä on kuultu.


DIGITAALISTA LÄSNÄOLOA

Viisitoista eurooppalaista oopperataloa, mukana Suomen Kansallisooppera, julkaisivat jokin aika sitten yhteisen oopperaportaalin. Nyt jokainen voi päästä kuuntelemaan ja katsomaan näiden huipputalojen esityksiä netitse. Sibeliuksen ja Tero Saarisen Kullervon voi nähdä tulevana lauantaina suoratoistona. Liven jälkeen teokset ovat aina katsottavissa puoli vuotta. Portaalin sivuilta voin etukäteen tutustua Tero Saarisen ajatteluun. Sieltä löytyvät myös Lilli Paasikiven, Jukka-Pekka Sarasteen ja Johanna Rusasen haastattelut.


ASIANTUNTIJUUS LOBBAUKSEN VARASSA?

Taiteen edistämiskeskuksen strategia vuosille 2015-2020 on valmistunut. Viraston yhtenä tavoitteena on olla johtava taide- ja taiteilijapolitiikan asiantuntijaorganisaatio. Taiken järjestöpäivänä kysymykseen asiantuntijuuden kehittämisestä Esa Rantanen vastasi sen olevan ”lobbauksen varassa”.  Kai tämä oli kieroa huumorintajua? Lobbaus on epävirallista vaikuttamista päättäjiin. Taikessa siis ”asiantuntijatiedon” toimittajia tulevat olemaan etujärjestöt, ehkä viestintäfirmat. Tässä yhden viestintätoimiston opas tulevaisuutta varten. Tässä syitä lobbauksen lisääntymiseen.


RESILIENSSIÄ!

Tee kielestä tie maailmaan jossa on vielä elintilaa.
Tee näyttämöstä utooppinen tila jossa monet voivat tulla kuulluksi.
Tee aisteille, luota intuitioon.
---
Siinä missä monet aineelliset resurssit ovat niukkoja, henkisten ja sosiaalisten resurssien runsaus on vielä tutkimatta.

(Ehdotus ekologiseksi dramaturgiaksi, ote. Dramaturgian mestarikurssi, Mustarindassa, Hyrynsalmella 2014)

Tällaista kestävyyttä, resilienssiä, esitysutopioita. Meidän uusi TINFO News -lehtemme on ilmestynyt englannin- ja saksankielisinä versioina. Olemme kaikki ylpeitä teemanumerostamme. Hieno taiteilijakaarti kirjoittajina, ajattelijoina: Kimmo Modig, Pauliina Hulkko, Hannah Gullichsen ja Aune Kallinen, Laura Gustafsson, Noora Dadu, Lauri Mattila, Elli Salo, Elina Minn, Jaakko Ruuska, Juha Hurme. Sitten vielä Leea Klemola (Sanna Uuttu) ja Emilia Pöyhönen (Maria Säkö). Ota, lue ja hämmästy – lehdet ovat kaikkien saatavana kauniina e-julkaisuina.


HYVÄÄ TEATTERISYNTYMÄPÄIVÄÄ PUOLA!

Puolan teatterin varsinainen 250-vuotissyntymäpäivä on vasta marraskuussa, mutta ilo otetaan koko vuodesta irti. Tulevana lauantaina vietetään Puolassa yleistä teatteripäivää, jolloin symbolisella 250 groszylla, 2,5 złotylla, voi ostaa lipun teatteriesityksiin. Pitkin vuotta kaupungeissa voi osallistua teatterikävelyihin, joissa menneisyyttä avataan teatterihistorian näkökulmasta. Puolan teatterista julkaistaan sähköinen tietosanakirja, ja radioissa pyörii kokonaisia keskusteluohjelmien sarjoja teatterista. Ohessa juhlavuoden kunniaksi tehty sähköinen näyttely.

Mitäs me täällä vuonna 2022, kun vietetään suomalaisen teatterin 150-vuotisjuhlavuotta?  Minkälaisena tuo teatteri ja taiteilijat ovat olemassa talouden matokuurin jälkeen?


PÄÄ PUHUU!

Janne Saarakkalan Puhuva pää palasi  takaisin. Tajutonta. Saarakkala puhuu 60 minuuttia kaikkea sitä, mitä päässä liikkuu. Ei ole käsikirjoitusta, ei skeemoja. Parasta harjoittelematta. Saarakkala ripuloi puhuvana päänä kaikkea sitä, mitä mieleen tulee, jokseenkin sensuroimatta, mahdollisimman ”puhtaasti”, häpeilemättä itseään paljastaen. Haluaisin nähdä Puhuvan pään monta kertaa, mutta enpä uskaltaisi asettautua Puhuvan pään kanssa kasvotusten.


ELÄKÖÖN IDOJEN TYÖ!

Olin Idojen kokouksessa. Ida Aalberg Säätiö on se, joka jakaa joka toinen vuosi Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon ja -mitalin, nuoren näyttelijän kannustusapurahan sekä kaksi Ida Aalberg -stipendiä vastavalmistuneille näyttelijöille. Työrukkasiksi itseään kutsuvat naiset – teatteriasiaihmisinä – välittävät/myyvät teatterilippuja keräten näin rahaa, jolla näyttelijät palkitaan. Tämä on arjen sankareiden, naisverkostojen näkymätöntä työtä! Sille kunnia!


HYVÄÄ LUVASSA!

Nyt Lappeenrannan kaupunginteatteriin Short Termiä katsomaan! Viikonloppuna näen vihdoin Noora Dadun Minun Palestiinani, joka jäi väliin, ja Teatteri Takomossa odottaa Aukko. Hyvää luvassa!


twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO e-News ilmestynyt


Englanninkielinen TINFO e-News on ilmestynyt. Se kertoo suomalaisten näytelmien uusista käännöksistä, esitysvierailuista ja tekijöiden kansainvälisestä toiminnasta ja listaa kansainvälisiä teatterifestivaaleja ja muita tapahtumia Suomessa.

Lue uutiskirje:
TINFO e-News | Summer 2015 | Theatre in Finland

Seuraava TINFO e-News julkaistaan 22.9.2015. Tähän syksyeditioon voi lähettää tarjolle englanninkielisiä tiedotteita ja uutisia osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Jos haluat tilata englanninkielisen TINFO e-Newsin, voit liittyä postituslistalle täältä.

www.tinfo.fi/en


TINFO e-Nytt ilmestyy 1.6. – aineistopäivä 29.5.


Kevätkauden viimeinen TINFO e-Nytt ilmestyy maanantaina 1.6. Meille voit lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita. Aineistopäivä on perjantai 29.5.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(a)tinfo.fi

www.tinfo.fi/se


Kevään TINFO-tiedotteiden ilmestymisajat – laita päivät muistiin


TINFO-tiedote ilmestyy tämän kevään aikana vielä neljä kertaa:

 • to 28.5.
 • to 4.6.
 • to 11.6.
 • ti 16.6. (Huom! Poikkeus, juhannusviikko)

Materiaalit tiedotteisiin pyydetään lähettämään viimeistään edelliseen arkipäivään mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Syksyn ensimmäinen TINFO-tiedote ilmestyy tiistaina 4.8.

Aloitamme syksyn TINFO-tiedotteiden lähettämisen Tampereen Teatterikesän johdosta poikkeuksellisesti jo tiistaina 4.8. Muuten torstai tulee olemaan myös syksystä eteenpäin normaali tiedotepäivä.

www.tinfo.fi


UUTISIA


Teatteri Viiruksen taiteellinen johtaja Maria Lundström debytoi näytelmäkirjailijana


Lundströmin kirjoittama ja ohjaama Lucky on urbaani kertomus pyrkimyksestä onneen ja merkityksestä joka asetamme rahalle, työlle, rakkaudelle, seksille ja perheelle. Esitys kyseenalaistaa romantisoituja normeja siitä mikä antaa elämälle merkityksen ja käsittelee niin ihmisen haurasta kuin itsekästä puolta. Mitä tapahtuu kun unelma toisesta elämästä kasvaa vahvaksi ja muutos on väistämätön? Mitä tapahtuu kun ihmiset muuttuvat eläimiksi ja suhteista tulee taistelu eloonjäämisestä? Mitä silloin tapahtuu yhteiselolle? Mitä tapahtuu rakkaudelle?

Lucky on Viiruksen Helsinki-trilogian kolmas ja viimeinen osa. Näytelmä on Lundströmin ensimmäinen kokoillan näytelmä. Näyttämöllä näemme Viiruksen vakituiseen ensembleen kuuluvat näyttelijät: Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Oskar Pöysti ja Jessica Raita.

Lucky saa ensi-iltansa 10 syyskuuta 2015, ja sitä esitetään Viiruksessa lokakuun loppuun asti.

www.viirus.fi


Vuoden 2015 nuori taiteilija Ville Andersson lavastaa Klockriketeaternin ensi syksyn pääteoksen


Vuoden 2015 nuori taiteilija Ville Andersson (s. 1986) suunnittelee lavastuksen Klockriketeaternin ensi syksyn pääteokseen, Duncan Macmillanin näytelmään Nästa andetag (Lungs). Ville Andersson tunnetaan monipuolisena taiteilijana, joka käyttää teoksissaan suvereenisti erilaisia tekniikoita, niin tussipiirtämistä, maalausta kuin valokuvaustakin. Andersson on aikaisemmin lavastanut omia valokuvateoksiaan, mutta Klockriketeaternin Nästa andetag on hänen ensimmäinen työnsä teatterilavastajana. 

Nästa andetag saa ensi-iltansa Klockrike Dianalla 29. lokakuuta 2015. Esityksestä nähdään work-in-progress –versio Hangö Teaterträff -festivaalilla 4.6.2015.

www.klockrike.fi


Juha Hurmeelle Jarkko Laine -palkinto


Valtakunnallisen Jarkko Laine -kirjallisuuspalkinnon on tänä vuonna voittanut Juha Hurme romaanillaan Nyljetyt ajatukset (Teos). Palkinto myönnetään kahden edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle.

Palkintoraadin perusteluissa kiitellään, että Hurmeen teos asettuu osaksi esseististä romaanikerrontaa persoonallisella ja omaperäisellä tavalla. Perusteluiden mukaan ”Nyljetyt ajatukset ei ole virheettömästi sommiteltu kirjallinen tuote, vaan vapaa ja oikukas kielellinen olento, joka välillä hapuilee ja menettää otteensa, mutta tempaa lukijan aina uudestaan mukaansa”.

Raatiin kuuluivat muun muassa päätoimittaja Tapani Ruokanen, kirjailija Rosa Liksom ja professori Leena Kirstinä.

10 000 euron arvoisesta palkinnosta kisasi yhteensä neljä teosta.

Lähde: STT


Taiteen edistämiskeskus päätti strategiset tavoitteensa vuosille 2015-20


Virasto panostaa asiantuntijuuteen ja palveluun. Tavoitteena on taide- ja taiteilijapolitiikan johtava asiantuntijuus sekä taiteilijoiden ja taidekentän tarpeista lähtevä palvelu.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) edistää ammattitaiteilijoiden työtä ja toimeentuloa. Tässä työssä Taike hakeutuu aktiivisesti yhteistyöhön yli sektorirajojen.

Taike kehittää suoraa taiteilijatukeaan vastaamaan taiteilijoiden ja vapaan kentän tarpeita. Tavoitteena on korkeatasoisen ja monimuotoisen taiteen tarpeet tunnistava tuki.

Taiken apurahoilla ja avustuksilla mahdollistetaan ammattimainen taiteen tekeminen. ”Pidämme tärkeänä koko julkisen hallinnon kattavaa taiteen edistämisen yhteistyötä. Yhteistyössä pyrimme vakiinnuttamaan ammattimaisen taiteen tekemisen perusedellytykset. Tähän kuuluu muun muassa nykyistä toimivampi taiteilijoiden sosiaaliturva- ja eläkejärjestelmä”, toteaa Taiken johtaja Minna Sirnö.

”Strategia antaa meille työkalun kohdistaa voimavaramme niihin asioihin, joita pidämme keskeisinä. Taiteen edistäminen on niin laaja käsite, että sen sateenvarjon alle mahtuu vaikka mitä. Ollaksemme tehokkaita ja vaikuttavia meidän on kuitenkin pakko tehdä valintoja, ja strategia antaa nyt raamit valinnoillemme. Keskitymme ydinosaamiseemme taiteen rahoittajana ja asiantuntijana”, Sirnö jatkaa.

Strategiassa on määritelty myös arvot, jotka ohjaavat Taiken toimintaa ja sen suhdetta taidemaailmaan ja yhteiskuntaan laajemminkin. Keskeiset arvot ovat asiantuntijuus, avoimuus ja arvostus.

Strategiaa oli valmistelemassa noin 400 asiantuntijan joukko.

Taike jakaa apurahoina ja avustuksina 32 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä kaksi kolmasosaa on veikkausvoittovaroja.

Taiken strategia 2015-20

Lisätietoja:
johtaja Minna Sirnö, Taiteen edistämiskeskus
p. 0295 330 719
minna.sirno(a)minedu.fi
www.taike.fi


Tiina Rosenberg Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n puheenjohtajaksi


Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n vuosikokous valitsi yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Tiina Rosenbergin. Teatteritieteen tohtori Tiina Rosenberg työskentelee Taideyliopiston rehtorina. Hän on tehnyt pitkän uran ruotsalaisissa yliopistossa, mm. teatteritieteen sekä sukupuolentutkimuksen professorina.

- Minulle on suuri kunnia saada toimia yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ja olla mukana mahdollistamassa Kulttuuria kaikille -palvelun avulla taiteen ja kulttuurin mahdollisimman suuri saavutettavuus Suomessa, totesi Rosenberg.

Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Emma Helle (Suomen Taiteilijaseura), Kimmo Levä (Suomen Museoliitto ry), Rauha Maarno (Suomen kirjastoseura ry), Minna Prunnila (Kansalaisopistojen liitto KoL) sekä Ilmi Villacís (Lukukeskus ry). Hallituskauttaan jatkavat Aila Sauramo (Suomen Sinfoniaorkesterit ry) sekä Tommi Saarikivi (Suomen Teatterit ry).

Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry ylläpitää Kulttuuria kaikille -palvelua. Kulttuuria kaikille -palvelu toimii valtakunnallisesti taiteen ja kulttuurin alalla. Sen tehtävänä on tarjota tietoa ja tukea kulttuuritoimijoille saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymyksissä. Palvelu tekee yhteistyötä paitsi taide- ja kulttuuriorganisaatioiden myös eri yleisöryhmien kanssa. Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n jäseniä ovat Finland Festivals ry, Kansalaisopistojen liitto KoL, Lukukeskus ry, Sirkuksen tiedotuskeskus, Suomen elokuvasäätiö, Suomen kirjastoseura ry, Suomen kulttuuritalot ry, Suomen museoliitto ry, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, Suomen Taiteilijaseura, Suomen Teatterit ry, Taiteen perusopetusliitto TPO, Teatterikeskus ry ja Teatterin tiedotuskeskus ry (TINFO).

Yhdistyksen vuosikertomus vuodelta 2014 on luettavissa osoitteessa http://www.kulttuuriakaikille.fi/tietoa_meista_yhdenvertaisen_kulttuurin_puolesta_ry_vuosikertomukset

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Rita Paqvalén
rita.paqvalen (a) cultureforall.fi
puh. +358 (0)40 674 3528
www.kulttuuriakaikille.fi


Taiteilijat sulkeutuvat Taidevankilaan – Luovuus tarvitsee rajat


27 taiteilijaa sulkeutuu kesäkuun alussa Taidevankilaan. Vankila on Todellisuuden tutkimuskeskuksen ylläpitämä askeettinen taiteilijaresidenssi.

Rangaistuksena saamattomuudestaan taiteellisessa työssään taiteilijat ovat itse hakeneet vankeutta. Mukavuudenhalu, itsekritiikki, sosiaalinen elämä ja media sekä ongelmat ajanhallinnassa ovat yleisimpiä syitä taiteilijoiden saamattomuuteen.

Residenssi toimii vankilan tavoin. Se perustuu eristykseen ja ärsykkeiden vähentämiseen. Konseptin takana on ohjaaja, rituaalitaiteilija Eero-Tapio Vuori.

"Vankien keskittyneisyyttä, luovuutta ja kiireettömyyttä taiteellisessa työskentelyssä lisätään rajoittamalla sosiaalisia kontakteja. Vankilatuomion tarkoituksena on vapauttaa taiteilija työtään häiritsevistä arjen ärsykkeistä." Vuori toteaa.

Taidevankila järjestetään 1.–14.6. Keravanjärven leirikeskuksessa Mäntsälän Ohkolassa. Vankeusrangaistusten pituudet vaihtelevat yhdestä ja kolmesta vuorokaudesta viikkoon. Vangeille tarjotaan ruokailujen lisäksi mahdollisuus yhden tunnin mittaiseen työpalveluun tai ulkoiluun sellinsä ulkopuolella. Muuten vankeus tapahtuu eristyksissä taiteellisen työn parissa. Mukaan saa ottaa vain työlleen tarpeellisen materiaalin.

Taidetuomioistuimen oikeudenkäynneissä toukokuun lopulla tuomittavien vankien joukossa on muun muassa esseisti-kirjailija Antti Nylén. Nylénin vankilakokemuksesta voit lukea Todellisuuden tutkimuskeskuksen blogissa vankeuden päätyttyä.

www.todellisuus.fi


Turun Kaupunginteatteri herättää elokuvateatteri Dominon henkiin

Turun Kaupunginteatteri laajentaa tulevana syksynä toimintaansa uuteen väistötilaan. Humalistonkadulla Turun ydinkeskustassa vuodesta 1956 toiminut elokuvateatteri Domino saa Kaupunginteatterista uuden vuokralaisen.

Dominon 50-luvun nostalgiaa huokuvat puitteet toimivat syyskaudella lukuisten vierailevien näytelmien, konserttien ja esitysten näyttämönä. Nilssonien elokuvasuvun perustama elokuvateatteri Domino on toiminut lähes alkuperäisessä asussaan näihin päiviin asti. Teatterin näyttävä sisäänkäynti kaunokirjoitettuine valomainoksineen on kaupunkilaisille hyvin tuttu maamerkki.

Turun Kaupunginteatteri rakentaa Domino-teatterista elävän ja aktiivisen kulttuuritilan Turun ydinkeskustaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Jo tässä vaiheessa mukana ovat Saaristo-ooppera, Stand up Turku! -festivaali ja Linnateatteri.

Ensimmäisen ohjelmistokauden aikana Dominossa nähdään niin teatteriesityksiä kuin konserttejakin (Dallapé, Irina Björklund). Vieraissa-klubilla tähtisolistit esittävät normaalista ohjelmistostaan poiketen omia henkilökohtaisia lempi- ja lainakappaleitaan (Paula Koivuniemi, Yona, Johanna Försti). Teatteritarjonnasta vastaa yleisön ikisuosikki Kiviä taskussa.

Lavalla nähdään syksyn kuluessa myös Jukka Puotilan lahjakkaisiin imitaatioihin perustuva 60-vuotisjuhlaesitys, Ritva Oksanen Pedro Hietasen säestämänä ja mentalisti Pete Poskiparran uusi show. Lisäksi Domino-teatteri toimii yhtenä koko kaupungin valtaavan Stand up, Turku! -tapahtuman näyttämöistä.

Logomo-teatteri jatkaa Kaupunginteatterin virallisena päänäyttämönä väistötilavuosien ajan, mutta Dominoon toteutetaan myös omia tuotantoja ja ensi-iltoja. Syksyllä Domino-teatterissa jatkaa suosittu Carola-lauluilta Maailmannainen.

www.turku.fi/teatteri


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Taide on osa ihmisyyttä! Oikeus taiteeseen ja luovuuteen, keskustelu 25.5.2015, Helsinki


Myrskynsilmä ry ja Helsingin Seniorisäätiö ovat käynnistäneet ”Miten tällä eläis?” –hankkeen syyskuussa 2014.
 
Osana hanketta toteutettava Taidetarjotin II -tapahtuma 25.5.2015 pureutuu vanhustyön tulevaisuuteen ja taiteeseen osana ihmisyyttä. Ohjelmassa kuullaan alan asiantuntijoita, verkostoidutaan ja vaihdetaan mielipiteitä. Tapahtuman päättää Kabaree Amor – teos, lämminhenkinen ja rohkea tanssijattaren ja muusikon duetto.
 
Keskusteluun virittää Sítran johtava asiantuntija Mika Pyykkö, kommenteillaan keskustelua maustavat mm. Aura Linnapuomi hankejohtaja Kulttuuripassin pilotointi- ja jatkohankkeesta, Olli Vallinheimo Suomen Kulttuurirahastosta ja kirjailija Ata Hautamäki. Keskustelua johdattelee kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.
 
Tapahtuman ohjelma: https://www.facebook.com/events/634789439953920/

Lisätiedot:
Mervi Leivo
tuottaja
045 357 9354
mervimarja(a)gmail.com
Myrskyryhmä/ Myrskynsilmä ry
www.myrskyryhma.info
facebook.com/myrskyryhma


UrbanApa 2015 27.-30.5.2015, Helsinki


UrbanApa 2015 – FAKE IS THE NEW REAL
27.-30.5.2015, Stoa & LéSpace
 
UrbanApa 2015 on taidefestivaali, joka leikittelee urbaanin ja nykytaiteen välimaastossa. Vuoden 2015 kattoteemana on ”FAKE IS THE NEW REAL”. Miten feikkiys voi toimia taiteilijalle työtapana, ideologiana, metodina tai strategiana? Festivaaliviikon aikana on luvassa kaksi erilaista esityskokonaisuutta Stoassa - United Artists 2015 & MEDIUM -  jotka tarjoavat eri näkökulmia ja kommentteja tähän kysymykseen. Festivaalin päättää GRADUATION-klubi kulttuuritila LéSpacessa.

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Festivaalituottaja
Ulrika Vilke
ulrika(a)urbanapa.fi
050 346 2563
 
www.urbanapa.fi
https://www.facebook.com/UrbanApa
www.stoa.fi


LAPSody 2015 27.-30.5.2015, Helsinki


LAPSody 2015, 5. kansainvälinen esitystaiteen ja esitystutkimuksen konferenssi, kokoaa alan kiinnostavimmat nimet ja uudet tuulet Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun 27.-30.5.2015.

Festivaalin teemana on Emergent, Emergence, Emergency. Englannin sana emergence kuvaa prosessia, jossa kaksi tai useampi toimija yhdistyy ja jotain osiaan suurempaa muodostuu. Esimerkiksi lumihiutaleiden, lämpötilan ja muiden sääilmiöiden synnystä käytetään englannissa tätä sanaa. Samoin omalakisesti syntyvät muurahaisyhteiskunnat, liikenneruuhkat ja lintuparvet. Niiden synty edellyttää vuorovaikutusta, yhdistymistä, organisoitumista, yhteistoimintaa, sattumaa. Prosessi on samanaikaisesti sattumanvarainen ja organisoitu ja noudattaa omaa logiikkansa. Toimiiko esitys samalla tavoin? Teeman kautta kartoitetaan esityksen rakenteita ja rakentumattomuutta sekä sen etiikkaa ja politiikkaa.

LAPSodyyn osallistuu taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Heidän tuottamansa luennot, esitykset, keskustelut ja installaatiot edustavat erilaisia lähestymistapoja festivaalin teemaan ja tutkivat sitä sekä käytännön että teorian kautta.

Tapahtuman järjestää Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -maisteriohjelma (LAPS). Kaksivuotinen englanninkielinen maisteriohjelma keskittyy taiteelliseen tutkimukseen.

Se on kohtaamispaikka eri taiteen aloilla peruskoulutuksensa saaneille opiskelijoille, joilla on kokemusta esitystaiteesta ja performanssista, jotka ovat kiinnostuneita esitystutkimuksesta ja haluavat kehittää tutkimustaitojaan taiteellisen työnsä rinnalla.

Tapahtuman ohjelma ja lisätietoa: http://lapsody.tumblr.com/


Yhteistuotantoseminaari 5.6.2015, Helsinki


Kuinka sopia yhteistuotannoista?
Yhteistuotantoseminaari 5.6.2015 Teatterikulmassa

STEFI:n, Teatterikeskuksen ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) tilaisuudessa jaetaan hyviä käytäntöjä, testataan sopimuspohjien luonnoksia ja keskustellaan yhteistuotantojen rajoista ja toteuttamistavoista.

 • 9.45-10 Kahvitarjoilu
 • 10.00 Mikä on yhteistuotanto?
  Maaria Kuukorento, Teatterikeskus ja Tommi Saarikivi, STEFI
 • 10.15 Case-esimerkit
  Linnateatterin Kakola-tuotanto yhdessä Turun kaupunginteatterin kanssa 2011-2012, Maija Palonheimo, toimitusjohtaja, Linnateatteri
  Kolmen teatterin yhteistuotanto, Jaska Teuri, Teatteri Vanha Juko
  Teatteri Aurore B:n yhteistuotannot, Tuula Väisänen
 • 11.15 Yhteistuotantojen sopimusmallit, Leevi Mentula, lakimies, STEFI
 • 12.30 Lounas (omakustanteinen)
 • 13.30 Miten tilastoida yhteistuotantoja? Hanna Helavuori ja Piia Volmari, TINFO
 • 14.30 Keskustelua
 • 15.00 Tilaisuuden päätös

Ilmoittautumiset 2.6. mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/C94F8EF0C041920B.par

Paikka: Komedia kokoushuone, Meritullinkatu 33 G, sisäpihalta hissillä 2. krs.

Lisätietoja: STEFI:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi, 09 2511 251, tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi


Luentotilaisuus: Performing ideas of Circus 8.6.2015, Helsinki


Professori Peta Tait pitää Sirkuksen tiedotuskeskuksessa puheenvuoron siitä, miten nykysirkus voidaan määritellä taidemuotona. Puheenvuoroa seuraavaa keskustelua moderoi Tomi Purovaara. Tilaisuus on englanninkielinen.

Professor Peta Tait FAHA, La Trobe University and University of Wollongong, Australia: Performing Ideas of Circus

Circus needs to be defined. Although many prefer to nostalgically remember an entity of the past, with a few exceptions, contemporary circus rejects animal acts and therefore the absence of the horses, lions, tigers and elephants emblematic of the traditional twentieth-century circus necessitates an updated definition. Therefore what definition serves this evolving circus art form in the twenty-first century?

Aika: ma 8.6. klo 10–11.30
Paikka: Sirkuksen tiedotuskeskus, Cirko 4. krs, Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti, Helsinki
Kartta: http://www.sirkusinfo.fi/fi/organisaatio/henkilokunta

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta ilmoittaudu 4.6. mennessä: johanna.makela(a)sirkusinfo.fi

Terveisin,
Johanna Mäkelä, tiedottaja
Sirkuksen tiedotuskeskus
http://www.sirkusinfo.fi


Kestävää kansainvälistymistä -seminaari 13.6.2015, Kajaani


Kestävää kansainvälistymistä -seminaari Kajaanissa
lauantaina 13.6.2015 klo 11–15.30
Generaattori, Kauppakatu 36, Kajaani

Routa-ryhmä, Joensuun kaupunginteatteri ja australialainen tanssiryhmä Lucy Guerin Inc. toteuttavat Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen yhteistyöproduktion, jonka ensi-ilta on Kajaanissa 13.6.2015.

Ensi-illan yhteydessä järjestetään seminaari, jossa pureudutaan kansainväliseen yhteistyöhön ja sen merkitykseen paikallisille toimijoille. Mitä hyötyä kansainvälisestä yhteistyöstä on taiteilijoille ja ryhmille? Miten kansainvälistä yhteistyötä rahoitetaan? Miten paikalliset toimijat ja yleisö hyötyvät kansainvälisyydestä?

Kansainvälistymistä käsitellään seminaarissa osana tanssin kentän kestävää kehitystä. Tanssin Tiedotuskeskus on juuri julkaissut raportin aiheesta, ja tämän raportin tuloksia ja suosituksia käytetään keskustelun pohjana.

Aluksi esitellään muutamia kotimaisia kansainvälisen yhteistyön projekteja, mm. Roudan ja Zodiak - Uuden tanssin keskuksen kansainvälistä toimintaa ja sen merkitystä alueen taiteilijoille ja yleisölle. Projektiesittelyn jälkeen on paneelikeskustelu, jossa pohditaan kansainvälistymisen merkitystä taiteilijoille, paikalliselle yhteisölle sekä yleisölle.

Panelisteina ovat muun muassa europarlamentaarikko Merja Kyllönen, Roudan taiteellinen johtaja Kira Riikonen, taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti ja koreografi Lucy Guerin Melbournesta. Paneelia vetää Tanssin Tiedotuskeskuksen kansainvälisten asiain päällikkö Pirjetta Mulari. Seminaari on suunnattu kaikille taiteen kansainvälisestä toiminnasta kiinnostuneille.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Tilaisuuden järjestävät Routa-ryhmä ja Tanssin Tiedotuskeskus.

Tilaisuudessa on kevyt lounastarjoilu.

Pyydämme ilmoittautumisia 5.6. mennessä Routaan: p. 044 0556977 tai minna(a)routacompany.fi.

Lisätietoja:
Minna Härkönen
Routa-ryhmä, 044 0556970, minna(a)routacompany.fi

Pirjetta Mulari
Tanssin Tiedotuskeskus, 050 564 3553, pirjetta.mulari(a)danceinfo.fi


ANTI-seminaari: Art of Endurance 3.9.2015, Kuopio


Kuopio Maratonin innoittamana ANTI-festivaali järjestää tieteellis-taiteellisen Art of Endurance -seminaarin Kuopiossa torstaina 3.9.2015.

Urheilun ja taiteen esteettisessä, poliittisessa ja sosiaalisessa dynamiikassa on nähtävissä monenlaisia yhtäläisyyksiä. Art of Endurance -seminaarissa festivaalin pääesiintyjät, kirjoittajat ja alan tutkijat kohtaavat ja pohtivat eteenpäin, miten nämä kaksi sosiaalista ilmiötä voisivat keskustella keskenään.

Seminaarissa esiintyvät muun muassa:

 • Matti Tainio (FI): kuvataiteilija ja taiteen tohtori, jonka väitöskirjatutkimus "Parallel Worlds" (2015) käsittelee taiteen ja urheilun rinnakkaisia maailmoja nykykulttuurissa.
 • Pia Houni (FI): kirjoittaja ja teatteritaiteen tohtori, joka on tutkinut muun muassa taiteilijan työhyvinvointia Työterveyslaitoksella.
 • Penny Andrews (UK): vammaisurheilija (T36-pikajuoksija), tutkija ja taiteilija.
 • Heather Cassils (CA/US): esitystaiteilija ja queer-aktivisti, jolla on tausta kehonrakennuksen, nyrkkeilyn ja elokuvastunttien parissa. Cassilsin teos The Powers That Be (250 Kilometers) nähdään festivaaliohjelmistossa.

Tarkka seminaariohjelma aikatauluineen julkaistaan elokuussa.

Työkieli: Englanti

Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella.
Osallistumismaksu: 40 € / henkilö, 25 € / Itäisen tanssin aluekeskuksen, Luovien alojen keskus Myllyn, Ars Liberan, Isak ry:n, Minimin, Valmed ry:n ja VB-valokuvakeskuksen jäsenet sekä opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset

Hinnat sisältävät iltapäiväkahvin.

Lisätietoja: Elisa Itkonen, info(a)antifestival.com, 050 305 2005

www.antifestival.com


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Ilmoittautuminen Taiteiden yön ohjelmaan on alkanut


Helsingin juhlaviikot kutsuu kaikki kaupunkilaiset tekemään torstaina 20.8.2015 järjestettävästä Taiteiden yöstä yhteisen taidekarnevaalin.

Taiteiden yönä on mahdollista kommentoida ja elävöittää kaupunkitilaa haluamallaan tavalla. Viime vuosina Taiteiden yössä on törmätty mm. suomifilmi-sing-alongiin, Polaroid-kuvaukseen Baanalla, sahansoittoon, muotiratikkaan, verisiin virsiin, organisaatiorunouteen ja kasveista äänitettyyn musiikkiin.

Juhlaviikot toivoo, että tänäkin vuonna taide laajenee kaikissa sen muodoissaan laajasti ympäri kaupunkia.

Taiteiden yön ohjelmaa voivat tehdä taiteilijat, järjestöt, yhteisöt tai yksityiset ihmiset.

Kaikille vapaa ilmoittautuminen on käynnissä osoitteessa helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo. Tapahtumansa Taiteiden yöhön voi ilmoittaa elokuun puoliväliin saakka.

******

Taiteiden yö on Helsingin juhlaviikkojen suurin kaupunkitapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Taiteiden yö on iloinen, urbaani ja kaikille avoin kaupunkijuhla, jonka tapahtumiin on pääsääntöisesti vapaa pääsy. Viime vuosina tapahtumaan on osallistunut n. 50 000 kävijää.

Taiteiden yöhön voi osallistua taide-elämyksistä nauttien, antamalla oman panoksensa suuriin taidetempauksiin tai oman taidetapahtuman järjestäjänä. Viime vuonna Taiteiden yönä järjestettiin yli 300 tapahtumaa Helsingin keskustassa ja esikaupunkialueilla. Näiden joukkoon mahtui mm. musiikkia, elokuvaa, nykytaidetta ja kirjallisuutta, installaatioita sekä performansseja.

Helsingin juhlaviikot koordinoi ja viestii Taiteiden yön ohjelmakokonaisuudesta ja järjestää itse yöhön muutaman suuren mittakaavan taidetapahtuman.

Lisätiedot: helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo
- Tuottaja Hanna Parry, puh. 09 6126 5180, taiteidenyo(a)helsinkifestival.fi
- Vastaava tiedottaja Sini Koskimies, puh. 050 358 2440, koskimies(a)helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot järjestetään tänä vuonna 14.-30.8.2015


Lea-palkinnon ehdokashaku käynnistyi


Lea-palkinto myönnetään tekstin (ei esityksen) perusteella vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Vuoden 2015 ehdokashaku on nyt käynnistynyt.

Palkinnon ehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2014–30.11.2015 välisenä aikana maassamme kantaesitettävät kotimaiset näytelmät, jotka ovat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä.

Mikäli kyseessä on dramatisointi, teos voidaan hyväksyä ehdokkaaksi, jos alkuperäisteoksen tekijä on kirjoittanut itse teoksensa näytelmäksi tai ollut kirjoittavana osapuolena mukana teoksen dramatisoinnissa.

Näytelmätekstin voi lähettää kilpailuun joko teatteri tai kirjailija.

Teatterin on kuitenkin varmistettava kirjailijan halukkuus osallistua kilpailuun ennen tekstin lähettämistä. Ehdolle asetettava teos tulee toimittaa Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n toimistolle joko paperimuodossa (irto A4) tai digitaalisesti (doc, rtf tai pdf). Mukaan tulee liittää tiedot kirjailijasta, teatterista ja ensi-illan ajankohdasta.

Näytelmien tulee olla toimitettuna perille viimeistään 1.12.2015.

Teoksia otetaan vastaan sähköpostitse osoitteessa lea-palkinto(a)sunklo.fi. Postitse näytelmiä voi lähettää osoitteeseen:

Lea-palkinto, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat, Meritullinkatu 33 G 1. krs, 00170 Helsinki.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä vuonna 1921 perustama järjestö, joka pitää huolta kirjailijoiden eduista ja edistää suomalaista draamakirjallisuutta. Liiton yli 500 jäsentä kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, televisio-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Lisätietoja:
Kirjastonhoitaja Pirjo Kaukonen
pirjo.kaukonen(a)sunklo.fi
(09) 135 6796

www.sunklo.fi


Tanssiteatteri Minimin vierailuesityshaku 2016 | haku 14.8. asti


Tanssiteatteri Minimi hakee 10-30 minuutin mittaisia sooloja ja duettoja vuoden 2016 aikana Kuopiossa Sotkulla järjestettäviin Kulttuurikeitto-tapahtumiin. Tapahtumiin haetaan liikkeellisesti mielenkiintoisia teoksia, jotka voivat edustaa mitä tahansa tanssin genreä.

Vierailijoille (max. 2 henkeä) korvataan Temen mukaiset a-roolin esityskorvaukset (170,56 eur + lomakorvaus 12 %), matkat (julkisilla Suomen sisällä), majoitus, sekä yhden tunnin näyttämöharjoitus (23,10 eur + lomakorvaus 12 %).

Vapaamuotoisista hakemuksista tulee selvitä seuraavat asiat:

 • Hakijan nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero
 • Teoksen nimi, lyhyt kuvaus, koreografi, kesto minuuteissa
 • Vierailuun osallistuvien henkilöiden nimet ja ammattinimikkeet
 • Ikäsuositus (jos sellainen on)
 • Linkki teoksen taltiointiin (YouTube, Vimeo)
 • Tekniset tarpeet ja tilavaatimukset sekä rakennusaika

Otathan hakiessasi huomioon Sotkun tekniset valmiudet:
http://www.itak.fi/media/Sotkun_laiteluettelo_2014.pdf
http://www.itak.fi/media/Sotkun_pohjapiirros%202015.pdf

Kulttuurikeiton päivämäärät 2016:
Pe 29.1. klo 12.00
Pe 26.2. klo 12.00
Pe 18.3. klo 12.00
Pe 22.4. klo 12.00
Pe 2.9. klo 12.00
Pe 30.9. klo 12.00
Pe 28.10. klo 12.00

Ilmoitathan ystävällisesti hakemuksen yhteydessä, mitkä esityspäivät kävisivät teille parhaiten.

Hakemusten tulee olla perillä 14.8. sähköpostilla osoitteessa jupe.pohjolainen(a)minimi.fi

Lisätietoja: Jupe Pohjolainen, 044 977 60 54 jupe.pohjolainen(a)minimi.fi

www.minimi.fi


Ohjelmistohaku Täydenkuun Tanssien 25. juhlavuoden ohjelmistoon | haku 15.8. asti


Täydenkuun Tanssit –festivaali julistaa ohjelmistohaun vuodelle 2016. Kotimaista ja kansainvälistä nykytanssia esittelevä festivaali järjestetään 25. kerran Pyhäjärvellä 23.-25.7.2016.

Festivaali ottaa vastaan teosehdotuksia.

Haku järjestetään seuraavissa kategorioissa:
1) Kantaesitykset
2) Vierailuesitykset näyttämölle
3) Paikkasidonnaiset teokset

Festivaali on vuosien varrella tullut tunnetuksi paikkasidonnaisista esityksistä. On ollut Tanssin Yötä, tanssia torilla ja talon katolla, ratakiskoilla, pellossa, riihessä, tien pientareella ja vedessä. Otamme vastaan ehdotuksia pienimuotoisista teoksista, jotka sopivat ulkosalle tai erityisiin tiloihin.

4) Tanssikurssit

Voit tehdä ehdotuksen omasta opetustyöstä festivaalilla tai toivoa jotain tiettyä opettajaa pitämään työpajaa, jolle itse haluaisit osallistua.

Teoshaku on vapaamuotoinen, mutta siinä tulee ilmetä vähintään seuraavat asiat: hakijan yhteystiedot, henkilökuvaus tai CV, tiedot teoksesta tai teosideasta, vierailulle tulevat työryhmän jäsenet, työnkuvat ja mistä matkustavat, toivottu esitystila tai paikka, erityisvaatimukset tekniikan, tilan tai katsomon suhteen sekä vierailuesityksen videolinkki mahdollisine salasanoineen.

Kantaesitysten osalta oleellisen tärkeää on nimetä yhteistuotantotahot.

Tanssikurssien kohdalla nimeä opettaja, kurssin sisältö / tekniikka, kohderyhmä ja kurssin kesto. Jos olet kyseinen opettaja, liitä mukaan CV.

Hakemusten tulee olla perillä 15.8.2015 mennessä osoitteessa:
fullmoondance2016(a)gmail.com

Taiteellinen johtaja ottaa yhteyttä syksyn aikana taiteilijoihin, joiden kanssa jatketaan neuvotteluja kantaesityksestä, esitysvierailusta tai järjestettävästä kurssista.

www.fullmoondance.fi


Kiasma seeks contemporary dancers for Tino Sehgal’s work | deadline 31 May


For the upcoming exhibition of Tino Sehgal’s work Kiasma is looking for contemporary dancers of all ages who also have some experience working with their voice to take part in Tino Sehgal’s Yet Untitled which won the Golden Lion at the Venice Biennale in 2013.

The work occurs between two to three kneeling dancers in a form of communion through singing and dancing. The piece is an unusual and subtle combination of popular culture, beat-boxing and spirituality. Dancers of all ages are encouraged but in particular dancers above 50 years old.
Kiasma and Helsinki Festival are pleased to present the first solo show of Tino Sehgal's work in Finland. With a background in political economics and dance, Sehgal's work consists of live encounters between the artwork and viewer. Rather than making objects, Sehgal creates "constructed situations" within the museum space in which interpreters enact choreographed actions.

Sehgal has achieved international renown for his work presented at the Venice Biennale, the Documenta in Kassel, in the Guggenheim in New York and Tate Modern in London.
The exhibition will take place from 15 August – 27 September with rehearsals in the week before the exhibition opens. Participating dancers will be paid a fee for their work.

Auditions will be held Wednesday 3 June, 2015.

If you are interested, please send an email before 31 May with your contact details (including phone number) to Kiasma Theatre Producer Riikka Thitz at riikka.thitz(a)kiasma.fi, stating 'Auditions Tino Sehgal – Yet Untitled' in the subject line. You will receive an email confirmation of your application.

www.kiasma.fi


Open Call for InShadow 2015, Lisbon | deadline 31 May


InShadow - International Festival of Video, Performance and Technologies is an initiative of Vo'Arte, in co-production with São Luiz Teatro Municipal in Lisbon, which has already established itself as a reference in contemporary artistic creation and programming, with emphasis on the convergence of language between body and image, based on technology.

InShadow explores interdisciplinary atmospheres through aesthetic solutions and technical representation of body on screen, on stage and in other platforms. Genres and language intersect in video, performance, installations and exhibitions that present the vitality of a dialogue between established artists and emerging creators.

The program includes an international competition of videodance and documentaries, performances, a section aimed at children and youth, workshops and masterclasses, as well as exhibitions and installations, that expand the Festival by the city.

InShadow, body imagined within the shadow.

Application deadline: 31 May

More information here.


Call for contributions: IETM's Fresh Perspectives research "Arts and environment"


IETM is pleased to announce a new call for contributions for the next IETM’s Fresh Perspectives research on Arts and environment.

Have you developed projects and practices embedding environmental sustainability in its content and/or in the connection with the audience and local communities? Is ‘environmental sustainability’ the topic of a single project of yours, or is it part of a long-term strategy, also as regards your touring policy, stage materials and building etc.? Does tackling environmental sustainability entail any challenges in looking for support and funding?

IETM is looking forward to hearing from you about how the arts can embrace environmental sustainability and bring a change in individuals and society. They are also interested to hear about the challenges and the possible ‘failures’ you experienced, and the lessons you learned.

This new edition of IETM’s Fresh Perspectives series is developed in collaboration with COAL, the multidisciplinary Coalition for art and sustainable development set up in France in 2008 by professionals in contemporary art, sustainable development and research. This publication will be presented during ArtCOP21 in Paris in the frame of the International Conference on Climate Change COP21.

Please take a few minutes to fill in the questionnaire in the following weblink and send it to ietm(at)ietm.org to be involved.

Deadline: 15 June

TYÖPAIKKOJA


Lisää avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Producer needed: Fire Exit, Glasgow, Scotland


Fire Exit seeks to appoint a skilled and experienced producer to join the small, dynamic team to progress this internationally focused theatre company based in Glasgow.

Deadline: 12 June

Find all details onlineTYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja


Buto-työpaja 10.-11.6.2015, Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali, Imatra


Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali järjestää festivaalin yhteydessä Buto-työpajan. Työpajan vetäjinä ovat pietarilaisen Odd-Dance ryhmän esiintyjät Natalia Zhestovskaja ja Grigori Glazunov. Buto on Japanissa kehitetty nykytanssin muoto, jossa yhdistyy tanssi, teatteri ja improvisaatio.

Työpajan tarkoituksena on tutkia liikkeiden motivaation tehoa ja sitä, mihin esiintyjän liikkeet perustuvat. Liikettä tutkitaan buto-ajattelun kautta, jonka tavoitteena on löytää monipuolisuutta ja uusia avaimia omaan liikekieleen ja pyrkiä eroon totutuista maneereista. Kurssi sopii kaikille liikeimprovisaatiosta, tanssista ja teatterista kiinnostuneille.

Buto on tanssi, joka syntyy oman luonteen tiedostamisesta, tai jonka avulla voi oppia tuntemaan omaa luonnettaan paremmin. Joskus esiintyjä voi käyttää hyvin hitaita liikkeitä, jotta hänen mielensä ehtii olla kosketuksissa mahdollisimman suureen osaan hänen kehoaan Toisinaan hän taas käyttää mahdollisimman nopeita liikkeitä, jolloin hänen luonteensa pääsee valloilleen ja mieli voi vain tarkkailla ja muokata sitä, mitä keho tekee. Ulkoinen keho on sosiaalinen ja sillä on paikkansa ajassa ja tilassa.Myös sisäisellä, näkymättömällä keholla on aikansa ja paikkansa.

Näkymätön keho koostuu jokaisen esiintyjän henkilökohtaisista tarinoista ja kokemuksista, hänen toiveistaan, haluistaan, unelmistaan, ja peloistaan jne. Tiedostettu liike auttaa näkymätöntä kehoa tulemaan esiin, näkyväksi.Tällöin esiintyjä alkaa kiinnostaa katsojaa elävänä ihmisenä, ja katsoja ja esiintyjä luovat esityksen tilan ja ajan yhdessä.

OddDance esiintyi vuonna 2014 Mustan ja valkoisen festivaalilla niin Koskenpartaan kävelykadulla kuin Varpasaaressakin. Tänä vuonna Oddance esittää Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla esitykset Vanha valokuva ja Matkalaukut.

Opettajat Natalia Zhestovskaja ja Grigori Glazunov ovat pitäneet buto-kursseja Suomesa myös aikaisemmin.

Teatteri Oddance pitää 10. ja 11.6. klo 10-14.30 Kosken koululla buto-tanssikurssin. Kurssin hinta on 60 euroa. Sitoavia ilmoittautumisia otetaan vastaan 30.5 saakka: mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com.

Anne Hinkkanen
Mustan ja Valkoisen Teatteri
Theatre of Black and White
mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com
www.blackandwhitetheatre.net


Ilmaisuverstas: Elokuvakurssi 29.-31.8.2015 | haku päättyy 10.8.


Elokuvanäyttelemisen kurssi
la-ma 29.-31.8.2015 (3 pv)

Kurssi sisältää tutustumista mm. Chekhov-tekniikkaan, ja kurssin aikana harjoitellaan kameratyötä.

Chekhov-tekniikan lisäksi kurssilla tutustutaan muihinkin elokuvanäyttelemisen eri tekniikoihin, joiden tarkoituksena on luoda rentoa, kiinnostavaa, sisäistynyttä, läsnäolevaa, pakotonta, totuudellista ja rohkeaa näyttelemistä kameran edessä.

Kurssin vetäjät:
Ohjaaja,  näyttelijä ja näyttelijäntyönopettaja
Marjo-Riikka Mäkelä ja
käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä
Paavo Westerberg

Kurssilla kuvaajana Marko Pekkanen

Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki

Osallistumismaksu: 90 €

Hakuaika päättyy ma 10.8.2015

Yhteistyökurssi Helsingin freelancenäyttelijäyhdistyksen kanssa.

Ilmoittautumiseen

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


twitter.com/tinfotweets