22.05.2014

TINFO-tiedote 20 / 22.5.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


MILLAISTA TULEVAISUUTTA? – HORISONTIT AUKI!

Teatterintutkimuksen Seuran ja TINFOn yhteisen seminaarin keynote-luennoitsijoina tulevaisuudentutkija, dosentti Anita Rubin, professori Hanna Suutela ja ohjaaja, käsikirjoittaja Tuija Kokkonen avasivat tulevaisuutta, josta ei voi tietää. Meitä vastassa ovat muutoksen muutokset ja yhä suurempi ennakoimattomuus. Arvovalinnoista on kyse, ja arvokeskustelua on käytävä koko inhimillisellä kapasiteetillamme, tunteita sivuuttamatta. Rubinin innoittamana pohdimme uutta yhteisöllisyyttä vastakohtana egoistiselle individualismille tai me ja muut -asetelmia vahvistavalle heimoutumiselle, pohdimme kulttuurisesti periytyviä työkaluja ja malleja eli meemejä. Rubin nosti esiin tulevaisuudentutkija Ray Kurzweilin ajattelun,  ihmisyyden vallankumouksen ja singulariteetin, jotka olivat minulle tuiki tuntemattomia tähän asti. Kurzweilin mukaan teknologinen singulariteetti tapahtuu jo ennen 2050-lukua, ja tietokoneet siis saavuttavat ihmisälyn jo ensi vuosikymmenellä.

Mitä tästä seuraa? Rubinin ajattelun ajamana kävin jälkikäteen seuraamassa myös neohumanistista keskustelua. Huh!

Hanna Suutela koeajoi ajatteluaan siitä, mitä teatterintutkimukselle tapahtuu viestinnän kontekstissa. Se oli hieno teatterintutkimuksen paradigmanpäivitys, kuudetta aaltoa tai teatterintutkimusta 2.0. Ei tässä siitä ole kyse, että teatterintutkimus piiloutuisi toisten diskurssien taakse vaan aidoista mahdollisuuksista, joita uudenlaiset työkalut tarjoavat.  Ajattelu on ehdottomasti saatava jakoon. Eli tilaus odottaa, Hanna Suutela! Samalla tavoin Tuija Kokkonen käänsi näkökulmia ja toi kirkkaasti esiin koko pitkän taiteellisen ja ajattelullisen historiansa 1990-luvulta tähän päivään. Tämänkin haluaisin lukea. Ehkä väitöskirjasta…


YHTEISÖTAIDETEOKSESSA E18-MOOTTORITIELLÄ

Eikö juuri teatterissa ole kyse uudesta yhteisöllisyydestä egoistisen individualismin tai sulkeutuvan heimoutumisen vastakohtana? Seminaarin jälkeisessä mielentilassa oli hyvä osallistua Toisissa tiloissa -ryhmän yhteisötaidetapahtumaan Moottoritie on meidän. Sunnuntaihelteessä matkustin Haminaan etsimään yhdessä toisten kanssa autohenkilöä itsestäni ja maalaamaan kallioleikkaukseen Irma Optimistin opastamana kuvia punamullalla. Mitä moottoritien liikenne oikein on, miten sen melu hukuttaa luonnon äänet, miten moottoritie halkaisee maiseman. Miten pitkälle me olemme autoistuneita. Millaisia energiaimureita olemme? Me käytämme energiaa 400 orjan verran vuodessa!

Meitä oli monia autoina juoksemassa 200 metriä tai 400 metriä pitkin moottoritietä, kaistoilla, toisiamme ohittaen. Auton moottorin pärinä-äänen tuottaminen omasta sisäisestä moottorista oli haasteellista. Hiljaista oli liikenteemme. Mutta mahtavaa. Eipä tule tätä vastaan toista kertaa! ”Hienoa on leikkiä tosissaan”, ”Tämä on luonnon puolella”, ”Sai vähän ajattelemaan”, ”Olihan tänne ihan pakko tulla”, tällaisia kommentteja haminalaisilta kanssatoveriautoilta.


VAPAA SAAREKE PINGOTETUSTA JA VAKAVASTA TAITEEN TEKEMISESTÄ

Jyväskylässä vuonna 1988 perustettu Yövieraat-teatteriryhmä (1988-2001, ja vähän päälle) on saanut oman historiansa. Toimittaja Juha Mäkisen teos Inho teatteria kohtaan välittää äijäporukan häröilyä, jota on siivittänyt ”positiivinen maailmankuva ja usko ihmisen tyhmyyteen ja lapsekkuuteen” niin kuin Antti Lattu sen laittoi. ”Yövieraat on vapaa saareke, jossa voi irrottautua yhteiskunnan kahleista ja raivata itselleen poikkeuksellisen tilan vapautta. Ryhmä pysyy hengissä niin kauan kuin siihen on tarvetta. Toiminnan ideahan on, että me voimme lopettaa”, totesi Juha Hurme vuonna 1998.

”Kaikkeen Yövieraat-tekemiseen liittyi huolettomuus ja ryppyotsaisuuden välttäminen. Jos joku keksi jonkun tosi huonon idean, se sai heti paljon kannatusta. Eri Yövieraat-sukupolvia yhdistää inho pingotettua ja vakavaa taiteen tekemistä kohtaan.” (Juha Hurme)

Tämä tärkeä teos dokumentoi yhtä vaihetta. Tarvittaisiin kipeästi Nälkäteatterinkin esityksistä lisätietoa. Kuka ottaisi kopin tästä hankkeesta tai edes osasta siitä? Vaikkapa Kivi-esityksistä!

Ja Juha Hurmeelle kyllä jos kelle kuului Eino Kalima -ohjauspalkinto Europaeuksesta. Esitykset ovat olleet loppuunmyytyjä, toivoa on syksyllä, kun esitys siirtyy Kansallisen Pienelle. Tilaa riittänee Operaatio Paulaharjussa. Rinkka selkään ja tunturiin: ”Sen teatterin ystävän, joka haluaa nähdä koko uniikin sarjan, on varauduttava vaeltamaan erämaassa yhteensä noin 25–30 vuorokautta seuraavien viiden vuoden aikana.”


VIIMEINEN VAPAUDEN TILA

Kiasman ja Framen järjestämässä seminaarissa Alfredo Jaarin taiteesta saattoi kuulla Jaar-kuraattoreiden ja taiteilijan omaa ajattelua taideinterventioistaan. ”Taiteen maailma on viimeinen jäljelle jäänyt vapauden tila.” ”Rakastan intellektuelleja, he auttavat meitä kasvamaan. Toivoisin heidän olevan enemmän läsnä yhteiskunnassa. Taiteesta 99 % on ajattelua.”  Antonio Gramscin ja Pier Paolo Pasolinin jalanjäljissä. Järjen pessimismi, toivon optimismi. Eikö näitä Gramscin sanoja siteerannut myös Heiner Müller? En pystynyt olemaan loppuun asti. Kiinnostavia kyseenalaistavia soraääniäkin kuultiin.


TILASTOLUVUT KASAAN!

Rahoituslain ulkopuolisista teattereista (mutta valtion toiminta-avustusta saaneista) vasta puolet on antanut taloustietonsa. Lukujen saaminen on tärkeää! Help!


60 % KUNTIEN PÄÄTÖKSISTÄ TEHDÄÄN EUROPARLAMENTISSA

EU:n vaikutusvalta koulutus-, sosiaali- ja terveyssektorilla kasvaa. Parlamentin päätöksistä riippuu tulevaisuudessa yhä enemmän se, miten kuntapalvelut järjestetään. Tällaista kertoo Suomen Kuntaliiton Brysselin toimiston johtaja Henrik Rainio. En ollut tullut ajatelleeksi, että prosenttiluku on näin korkea. Ei yhdentekevää.


TINFON ILMOITUKSIA


Ilmoita syksyn 2014 teatteriensi-illastasi

Keräämme ammattiteattereiden kevään ensi-iltatiedot verkkosivuillemme. Lähetä oman teatterisi tiedot sähköpostitse osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Kirjoita viestin otsikoksi "ensi-illat". Ensi-iltatiedoissa tulisi näkyä esityksen nimi, ensi-iltapäivämäärä, kirjailija, ohjaaja, dramaturgi tai muut työryhmän tiedot sekä lyhyt sisältökuvaus. Merkitse myös onko teksti kotimaisen tekstin kantaesitys, lasten- tai nuortenteatteria tai yhteistuotanto.

www.tinfo.fi/ensi-illat


Ilmoita päivitystiedot Teatterialan Avain 2014/2015 -yhteystietojulkaisuun

 
Teatterialan Avain on helppokäyttöinen, pdf-muodossa koneelle tallennettava julkaisu. Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen!

Teatterialan Avaimen päivitystyö kaudelle 2014/2015 on nyt käynnissä. Uusia tai päivitettäviä yhteystietoja voi lähettää suoraan osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Ilmoita sellaiset tiedot, jotka tulevat voimaan elokuusta 2014 alkaen. Teatterialan Avain 2014/2015 valmistuu viikolla 35.

Sähköinen Avain on käyttäjälleen edullisempi verrattuna painettuun – ja kaiken lisäksi ekologinen! Avaimen tilaajille lähetetään osoitteiston päivitetty versio tammikuussa.

Teatterialan Avainta ja muita julkaisujamme voit tilata TINFO-verkkokaupasta, sähköpostitse tinfo(at)tinfo.fi tai numerosta (09) 2511 2120 


Teatterilaisen muistikirja 2015 – enemmän kuin kalenteri


Uudessa Teatterilaisen muistikirjassa on paljon meiltä toivottua kirjoitustilaa, mutta lisäksi myös päivyri. Päivyri on suomeksi, ruotsiksi ja saameksi. Siitä löytyvät alan tapahtumat.

Näkyvyyttä ensi-illoille, festivaaleille ja muille alan tapahtumille

Tarjoamme mainostilaa vuoden 2015 Teatterilaisen muistikirjassa. Päivyriosioon voit laittaa mainoksen valitsemallesi viikolle, jolloin saat näkyvyyttä tärkeille ensi-illoille, lipunmyynnin aukeamispäivälle, festivaaleille tai muille menoille niiden tapahtuma-aikana. Sivuilmoitukset tulevat muistikirjan liitesivuille. Varaa ilmoitustila nyt!

Katso lisää mediatiedoista.

TINFO on varustanut uuden muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English. Pokkarikokoinen kirjanen sisältää myös teatterien yhteystietoja sekä apurahakalenterin.

 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 256
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/saame

Hinta: 19,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 17,00 €/kpl
Opiskelijoille ja työttömille alan ammattilalaisille: 12,00 €

Teatterilaisen muistikirja 2015 on nyt ennakkomyynnissä!
31.8.2014 mennessä jätetyt tilaukset: 17,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 16,00 €/kpl

Kaikkiin hintoihin lisätään postikulut.

Uusi Teatterilaisen muistikirja 2015 ilmestyy elokuussa, jolloin aloitamme ennakkotilausten postituksen.

Tilaukset:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
tinfo(at)tinfo.fi
(09) 2511 2120

UUTISIA


Eino Kalima -ohjauspalkinto Juha Hurmeelle esityksestä Europaeus


Juha Hurmeelle on myönnetty tänään Eino Kalima -ohjauspalkinto hänen Kansallisteatterin Willensaunaan tekemästään ohjaustyöstä Europaeus. Kansallisteatterin pääjohtajana vuosina 1917–1950 toimineen Eino Kaliman nimeä kantava palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Palkinnon arvo on 30 000 euroa, ja se myönnetään Kansallisteatterissa suoritetusta ohjaustyöstä, jonka tuloksena on taiteellisesti ja eettisesti täysipainoista teatteria. Loppuunmyyty Europaeus siirtyy syksyllä Pienelle näyttämölle.

Palkintoperusteissa kerrotaan, että voittajaksi nousi ”Juha Hurmeen viisaasti, hauskasti, oivaltavasti, viihdyttävästi, kauniisti ja kertakaikkisen omaehtoisesti kirjoittama ja ohjaama Europaeus, jonka taitava ja upeasti yhdessä toimiva työryhmä koskettavasti, intensiivisesti, riemastuttavasti ja mieleenpainuvalla eläytymisellä esittää.”

Ohjaaja, kirjailija ja käsikirjoittaja Juha Hurme (s. 1959) on Yövieraat- ja Nälkäteatterin sekä Suomen kiinalaisen teatterin perustajajäsen. Hän on toiminut myös Ylioppilasteatterin taiteellisena vastaavana sekä Teatteri Telakan johtajana. Hurme on ohjannut lukuisille kotimaisille näyttämöille ja tehnyt laajalti opetustyötä. Hurmeelle myönnettiin Eino Leinon palkinto vuonna 2005. Hurme on julkaissut romaanit Volvo Amazon (Otava, 2007), Puupää (Teos, 2009) sekä Hullu (Teos, 2012). Hurmeen uusin teos Nyljetyt ajatukset ilmestyi Teokselta huhtikuussa.

Uusia taiteellisia avauksia tuetaan Eino Kaliman rahastosta

Kansallisteatteri on käynnistänyt uuden taiteilijaresidenssiohjelman. Ensimmäiseksi viisivuotiseksi residenssitaiteilijaksi on kutsuttu eturivin suomalaisiin teatteriohjaajiin kuuluva Kristian Smeds (s. 1970). Kansallisteatteri on sopinut Kristian Smedsin tekevän residenssitaiteilijakaudellaan 2015–2019 kolme teosta Kansallisteatteriin. Residenssiohjelmaa tukee Eino Kaliman rahasto.

Toinen merkittävä taiteellinen avaus on uuden kotimaisen draaman projekti. Vuonna 2015 käynnistyvässä viisivuotisessa projektissa kantaesitetään Omapohjan näyttämöllä joka näytäntövuosi uusi kotimainen näytelmä. Viisi projektiin kutsuttua nuoren polven näytelmäkirjailijaa ovat Veera Tyhtilä, Okko Leo, Marko Järvikallas, Melli Maikkula ja Paula Salminen. Myös uuden draaman projektin rahoituksen mahdollistaa Eino Kaliman rahaston uusi apuraha.

Lisätiedot:
Eino Kalima -ohjauspalkinto: puheenjohtaja Leena Majander-Reenpää p. 050 529 2906
sekä dramaturgi Eva Buchwald eva.buchwald(at)kansallisteatteri.fi tai p. 010 733 1314.

Uuden draaman projekti ja taiteilijaresidenssiohjelma: pääjohtaja Mika Myllyaho mika.myllyaho(at)kansallisteatteri.fi


Pirkko Saisiosta kunniatohtori


Kirjailija Pirkko Saisio saa teatteritaiteen kunniatohtorin arvon. Saisio vihitään kunniatohtoriksi Tampereen yliopiston promootiossa kesäkuussa.

Saisio tunnetaan sekä näytelmä- että romaanikirjailijana. Vuonna 2003 hän sai Finlandia-palkinnon teoksestaan Punainen erokirja.

Promootiossa vihitään Saision lisäksi kahdeksan muuta kunniatohtoria.

Lähde: STT

Lisätietoa promootiosta Tampereen yliopiston verkkosivuilta.


Aleksi Malmberg Suomen Benelux-intituutin uudeksi johtajaksi Brysseliin


Suomen Benelux-instituutin säätiö valitsi Suomen Benelux-instituutin uudeksi johtajaksi Aleksi Malmbergin, joka toimii tällä hetkellä Helsingin juhlaviikkojen ohjelmapäällikkönä. Aleksi Malmberg aloittaa tehtävässään syksyllä 2014. Hakijoita tehtävään oli 37. Suomen Benelux-instituutin toimisto sijaitsee Brysselissä ja se on yksi Suomen 17 kulttuuri- ja tiedeinstituutista maailmalla. Nykyinen johtaja Sirpa Hietanen palaa Suomeen kulttuurin asiantuntijatehtäviin.

"Olen todella iloinen tulevasta tehtävästä." Aleksi Malmberg toteaa. "Kulttuurissa ja taiteessa on kysymys vuorovaikutuksesta. Sen tarve ei ole tänä päivänä ainakaan vähentynyt, vaikka mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan. Odotan kovasti, että voimme yhdessä Instituutin kumppaneiden kanssa Benelux-maissa ja Suomessa saada aikaan kohtaamisia, joilla on merkitys."

Suomen Benelux-instituutin säätiön puheenjohtaja on Sakari Lehmuskallio.

Yhteystiedot:
Johanna Lindstedt, asiamies    puh. 050 358 3708
Aleksi Malmberg,  puh. 050 302 1669

Suomen Benelux-instituutin säätiö
Stiftelsen för Finlands institut i Benelux
The Finnish Cultural Institute in Benelux Trust
http://institute.fi, www.finncult.be


Suomen Teatterit ry: Pearle*:n kokous tuo teatteri- ja orkesterialan edustajat Suomeen


Suomen Teatterit ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry isännöivät kansainvälisen esittävän taiteen työnantajien kattojärjestön Pearle*:n (Performing Arts Employers Associations League Europe) kokousta 23.-24.5. Suomen Kansallisteatterissa Helsingissä.
 
Tapahtumassa puhuvat Pearle*:n edustajien lisäksi Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg, Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta, Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sekä Veikkaus Oy:n toimitusjohtajan pääneuvonantaja André Noël Chaker. Kokouspäivien aikana käsitellään työnantajajärjestöjä koskevaa EU-politiikkaa ja –lainsäädäntöä sekä kulttuurialan ajankohtaisia kansainvälisiä aiheita.
 
Tapaamiseen saapuu yli 40 teatteri- ja orkesterialan työnantajajärjestöjen edustajaa eri Euroopan maasta sekä Venäjältä. Mukana on edustajia Pohjoismaista sekä Belgiasta, Hollannista, Ranskasta, Portugalista, Italiasta, Espanjasta, Saksasta, Iso-Britanniasta, Virosta, Puolasta, Bulgariasta, Tšekeistä ja Slovakiasta.
 
Pearle* järjestää alan yhteistyötä edistäviä tapaamisia kahdesti vuodessa eri jäsenmaissa. Nyt vuorossa on järjestyksessään 47. konferenssi. Viimeksi Suomi on isännöinyt tapaamista vuonna 1997.
 
Esittävän taiteen kattojärjestö Pearle* on perustettu vuonna 1991 kulttuurilaitosten keskusjärjestöksi EU:n alueella. Järjestöön kuuluu jäseniä ja muita liittolaisia yhteensä 46 eri Euroopan maasta sekä Venäjältä ja Australiasta. Kokonaisuudessaan Pearle* edustaa yli 4500 taidelaitosta.

Lisätietoja:
 
Suomen Teatterit ry
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
Puh. 09 2511 2151
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi
 
Suomen Sinfoniaorkesterit ry
Toiminnanjohtaja Aila Sauramo
Puh. 09 2709 1414
aila.sauramo(at)sinfoniaorkesterit.fi
www.sinfoniaorkesterit.fi
 
Pearle*
www.pearle.ws


Pohjoismainen kulttuuripiste: Pohjoismaista tukea jaettiin vuonna 2013 yhteensä 4,2 miljoonaa euroa


Tukea jaettiin kaikkiin Pohjoismaihin, Ahvenanmaalle, Grönlantiin ja Färsaarille, sekä viiteen muuhun maahan.

Tukea jaettiin neljän Pohjoismaisen kulttuuripisteen hallinnoiman kulttuuritukiohjelman, Kulttuuri- ja taideohjelman, Liikkuvuusohjelman, KreaNord-ohjelman ja NORDBUK-ohjelman kautta.

Hakemuksia saapui vuonna 2013 kaikkiaan 1677 kappaletta. Tuensaajia oli 28 prosenttia hakijoista, eli kaikkiaan tukea myönnettiin 469 eri taholle. Myönnetty summa oli suuruudeltaan yhteensä 4 243 812 euroa.

”Kulttuuri on pohjoismaisen yhteistyön ydin. Se lisää luovuutta ja auttaa synnyttämään uusia ajatuksia. Pohjoismainen ministerineuvosto haluaa tukiohjelmien avulla edistää eri Pohjoismaiden välistä yhteistyötä ja ymmärrystä niin taide- ja kulttuurialoilla kuin muualla yhteiskunnassa,” toteaa Pohjoismaisen kulttuuripisteen johtaja Per Voetmann.

Lue lisää:

www.kulturkontaktnord.org


Väitöstutkimus: Mitä tapahtuu teatterin näyttämön ja katsojan kokemuksen välissä?

Esittävässä taiteessa perinteistä lavastusta yhdistetään yhä useammin erilaisiin mediateknologioihin.

Maiju Loukola tutkii väitöskirjassaan Vähän väliä – näyttämön mediaalisuus ja kosketuksen arkkitehtuuri Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselle, miten fyysiseen lavastukseen yhdistetyt video- ja kuvaprojisoinnit vaikuttavat teatteriesityksen kokemiseen.

Näyttämön fyysisen tilan ja mediatilan kohtaaminen välittyy katsojalle moniaistisena ja ruumiillisena kokemuksena. Katsojan ruumis on Loukolan mukaan jopa paikka, jossa esitys ja skenografia lopulta muodostuvat.

– Skenografia on tilan ymmärtämistä suhteina ja dynamiikkana. Näyttämö jäsentyy kokemukselliseksi ja aistinvaraiseksi eletyksi tilaksi ja tilanteeksi, Loukola selittää.

Tutkimuksessaan ja taiteellisessa työssään skenografina Loukola pohtii katsojan kokonaisvaltaista aistimellista kokemusta mediateatterin näyttämöstä.

– Mediateatterin skenografiat eivät ole vain kuvaesityksiä, jotka sivuuttavat muut aistit katseelle alisteisina. Aistikokemus on aina todellinen ja konkreettinen riippumatta siitä, vaikuttavatko siihen fyysiset, käsillä olevat materiaaliset asiat vai mediavälitteiset virtuaaliset efektit, hän korostaa.

TaM Maiju Loukola esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa Vähän  väliä – näyttämön mediaalisuus ja kosketuksen arkkitehtuuri. Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaana Parviainen Tampereen yliopistosta. Kustoksena toimii professori Susanna Helke elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitokselta.

Aika: 23.05.2014 / 12:00 - 15:00.
Paikka: Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki.

Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks(at)aalto.fi.

Lisätietoja:
Maiju Loukola
maiju.loukola(at)aalto.fip. +358 50 523 1910


Teatterikorkeakoulun uusin julkaisu nostaa esiin teatterilähtöisen työskentelyn mahdollisuudet


”Draamakoulutus Teatterikorkeakoulussa muutti elämääni paljon. Sen jälkeen olen katsonut maailmaa ”draamasilmälasien” läpi ja huomannut, miten monissa arkipäivän ilmiöissä on mukana draamallisia piirteitä.” Näin toteaa yksi Hyvä hankaus 2.0 -teoksen kirjoittajista, kansanedustaja ja terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Kokos-julkaisusarjassa julkaistava Hyvä hankaus 2.0 avaa teatterilähtöisen työskentelyn mahdollisuuksia ja käyttöalueita. Se tuo taiteen itseisarvosta käytävään keskusteluun aikalaisnäkemyksen teatterin kietoutumisesta yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin rakenteisiin, ja kertoo taiteen ja taidelähtöisen työskentelyn mahdollisuuksista vaikuttaa ihmisten elämään.

Julkaisu sai alkunsa tarpeesta päivittää vuonna 2005 ilmestynyttä ensimmäistä teatterin soveltamista käsittelevää teosta Hyvä hankaus – teatterilähtöiset menetelmät oppimisen ja osallisuuden mahdollisuuksin. Uuden julkaisun tavoitteena on, että ymmärrys taiteen moniulotteisista mahdollisuuksista tulisi tunnetuksi ja myös alan suomenkielinen sanasto lisääntyisi.

Teos lähestyy teatterin tarjoamaa oppimispotentiaalia perinteistä taidekontekstia laajemmin. Se pohtii teatterin tarjoamia mahdollisuuksia tiedon muodostumisessa työyhteisöissä. Julkaisu tarjoaa ajatuksen draamatyöskentelystä paikkana ymmärtää toisten tapaa ajatella ja mahdollisuuden oppia heiltä. Kirjan nimi on lähtenyt alkujaan ajatuksesta, että antautumalla pienelle hankaukselle, voi ymmärtää toista ihmistä paremmin.

Kirja tarkastelee myös soveltavan teatterin lyhyttä historiaa Suomessa ja taiteilijaidentiteettiä tässä muutoksessa. Teokseen on koottu eräänlaisen historiikki niistä ihmisistä, jotka ovat eri tavoin kiinnittyneet toisiinsa – vaikuttaneet ja tulleet vaikutetuiksi – 1990-luvun puolivälissä silloisen Teatterikorkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksen ympärille muodostuneessa draama- ja teatterilähtöisten menetelmien piilaaksossa.

Pekka Korhonen ja Raija Airaksinen (toim.): Hyvä hankaus 2.0.
Kustantaja Draamatyö

Lisätietoja:
Pekka Korhonen, erikoissuunnittelija
pekka.korhonen(at)uniarts.fi, p. 0 50 439 0521

www.teak.fi


TEATTERI-sarjan uusin näytelmä sijoittuu suurtuhon jälkeiseen maailmaan


Mitä jää jäljelle, kun sivilisaatio katoaa? Miten sen kasvatit toimivat maailmassa ilman ihmistä? Tästä kertoo Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun uuden draaman julkaisusarjassa TEATTERI julkaistu Ville Koskivaaran näytelmä Epäkuolleet.

Näytelmä on kertomus kahdesta henkilöstä nimeltä K ja R, jotka koettavat selviytyä jonkinlaisen suurtuhon jälkeisessä maailmassa. Koko ihmiskunta näyttää kadonneen maan päältä tai muuttuneen epäkuolleiksi, joita kaksikko pakenee. Epäkuolleet käsittelee pelon ja masennuksen, mutta myös läheisyyden, seksuaalisuuden sekä luontosuhteen kysymyksiä.

Kysymys sivilisaation tuhosta ja maailmasta ilman ihmiskuntaa on aina kiinnostanut Koskivaaraa ja tuhon jälkeinen maailma on hänen mielestään vähän käytetty miljöö suomalaisessa teatterissa. ”Sen mahdollisuuksia soisi hyödynnettävän enemmänkin”, Koskivaara toteaa ja lisää: ”Toivon näytelmän herättävän pohdintaa omasta suhteesta muun muassa teknologiaan, luontoon, kuolemaan ja ihmisiin.”

Koskivaara on dramaturgian opiskelija Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Epäkuolleet on hänen toinen koko illan näytelmätekstinsä.

Uuden draaman TEATTERI-sarjassa on julkaistu TeaKin opiskelijoiden draamaa vuodesta 2006. Sarjassa ilmestyy vuosittain 2–6 opiskelijoiden kirjoittamaa näytelmää. Se nostaa esiin tekstejä, jotka antavat viitteitä teatterin tulevaisuudesta.

TEATTERI-sarjassa on tähän mennessä ilmestynyt seuraavat näytelmät: Marie Kajavan Lullaby, Vappu Kuuluvaisen Käärmeihmiset, Salla Viikan Taikanaksutin, Laura Gustafssonin Anomalia, Taija Helmisen INKL./ EKSKL, Heini Junkkaalan Sexton, Maria Kilven Harmin paikka, Okko Leon Kenttä, Sofia Aminoffin Natt med Ofelia, Okko Leon Nimeni on rakkaus, Emilia Pöyhösen Valitut, Jussi Moilan Veitset leikkaa ilman, Laura Collianderin Sanat tai henki, Saara Turusen Puputyttö, Terhi Kokkosen Norsunluunokkainen tikka, Jussi Moilan Nevermind, Tua Harnon, Asta Honkamaan, Iida Hämeen-Anttilan, Silja Kejosen ja Heidi Väätäsen Maallisten ilojen puutarha, Veikko Nuutisen Myötätunto sekä Sofia Aminoffin Vindparken.

Myynti- ja arvostelukappaleet:
Kirjaa voi tilata sähköpostitse osoitteesta teak.kirjasto(at)uniarts.fi.


Oulun ylioppilasteatterin 50-vuotishistoriikki ilmestyy kesäkuussa


Keski-ikäinen iältään, mutta ei mieleltään. Vuonna 1963 perustettu Oulun ylioppilasteatteri on
ehtinyt aikuisen ikään. Yhdistys on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa Oulun
harrastajateatterikentällä. Toiminta jatkuu edelleen kokeilevana, innostuneena ja kaikille avoimena.

Nyt teatterin historian virstanpylväät on koottu yksiin kansiin. OYT:n näköinen historiikki ei pönötä
tai luettele liikaa vuosilukuja vaan keskittyy siihen mihin pitääkin: jäsenistöön ja ohjelmistoon.
Samalla sivutaan politiikkaa, rahaa ja sen puutetta, esitys- ja harjoitustiloja, iltamia ja diskoteekkejä – toisin sanoen kaikkea tarpeellista. Teos ilmestyy noin 120-sivuisena pakettina kesäkuussa.

Historiikin on kirjoittanut kirjallisuudenopiskelija Reija Glad ja teoksen visuaalisesta ilmeestä
vastaa graafinen suunnittelija ja kuvittaja Riitta Marjusaari. OYT järjestää 27.6. Pro historiikki
-klubin, jonka tuotto suunnataan teoksen painokuluihin. Lisätietoja juhlapaikasta on tulossa teatterin nettisivuille. Tiedustelut ja teoksen varaukset OYT:n toimistolta (avoinna ma – ke 11 – 17 ja to – pe 9 – 15) tai sähköpostitse.

Oulun ylioppilasteatteri
Hallituskatu 7 / PL 42
90015 Oulun kaupunki
puh. 044 – 558 4756
oyt(at)oulunylioppilasteatteri.fi

http://oulunylioppilasteatteri.fi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Q-teatteri goes movies 25.5.2014, Helsinki

 
Kino Astran #YOLOHASHTAGSWAG# -nimellä kulkeva sarja esittelee kinoastralaisten mielivaltaisesti ja armottomasti valitsemat sukupolvi-/nuorisoelokuvat. Omansa saavat hiljainen sukupolvi, babyboomers ja X-sukupolvi. Näin sarja linkittyy Q-teatterin loppuunmyytyyn Kaspar Hauser -sukupolvikokemuskohunäytelmään.

#YOLOHASHTAGSWAG# -sarjan avausnäytös sunnuntaina 25.5.:
Nuori kapinallinen (1955) & B-Smokeryn brunssi

Punainen nahkatakki ja James Deanin kyyneleet! Tahko Pihkalaa ja pulled porkia! 50-luvun vimmainen teiniangsti kohtaa B-Smokeryn lihaisan menun Kino Astran avajaisnäytöksessä.

Elokuva alkaa klo 16.00. Liput ovat maksuttomia ja niitä aletaan jakaa klo 15.00 Q-teatterin aulassa. Elokuvaan ei oteta varauksia. Osallistuminen brunssille ei vaadi osallistumista elokuvaan.

Brunssin hinta on 25 € (sis. kahvin) ja se alkaa klo 14.00. Maksu tapahtuu paikan päällä, käteisellä. Brunssipaikkoja on rajattu määrä, varaukset osoitteeseen: kino.kinoastra(at)gmail.com

Q-teatteri
Tunturikatu 16 (Etu-Töölö)
00100 Helsinki


Hiljaisuus-festivaali 4.–7.6.2014, Kittilä


Tapahtuman ajatus on koota yhteen ihmisiä, keskustelemaan ja verkostoitumaan
rauhallisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Festivaali värittää paikallista arkea pitkän viikonlopun ajan ja tuo korkeatasoisia poikkitaiteellisia esityksiä Kaukosen kylään ja Kittilän kuntaan. Hiljaisuus festivaalin kohderyhmänä on iästä ja asuinpaikasta riippumaton ihminen joka arvostaa rauhaa, luontoa ja raikasta avantgardistista esittävää taidetta!

Festivaalin keskuksena toimii Kaukosen kylän keskustassa sijaitseva vanha porotila Villa Magia. Villa Magian yhteydessä sijaitsee festivaalitoimisto josta on mahdollista hankkia esityslippuja sekä tietoa tapahtumasta. Villa Magian pihapiirissä nähdään myös suuri osa Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistosta.

Hiljaisuus-festivaalin ohjelmistoa nähdään lisäksi edesmenneen kuvataiteilija Reidar Särestöniemen taiteilijakodissa Särestöniemi-museossa, Kittilän lukiolla, sekä eri puolilla Kaukosen kylää.

Hiljaisuus -festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010.

Festivaaliohjelma

www.hiljaisuusfestivaali.info


Hangon Teatteritreffit 5.–8.6.2014


Hangon Teatteritreffit on kesäkuun alussa järjestettävä Suomen suurin ruotsinkielinen teatterifestivaali, joka vuosittain kokoaa teatteriyleisöä ja esitystaiteen ammattilaisia Hankoon nähdäkseen vuoden parhaat – siirrettävät – esitykset. Ohjelma sisältää myös keskusteluja, suunnittelua ja suomenruotsalaisen esitystaiteen kehitystä.

Teatteritreffit on avoin tapahtuma kaikille teatteriharrastajille sekä kohtaamispaikka vapaille ryhmille ja laitosteattereille, teatteriopiskelijoille ja vakiintuneille näyttelijöille, kriitikoille ja yleisölle.

Hangon Teatteritreffien aikana yleisö tapaa teatterin uusin tavoin ja uusilla paikoilla. Teatteria esitetään makasiineissä, halleissa ja satamoissa, puiden alla, veneissä ja ravintoloissa. Tuotannot saavat uusia kuvioita festivaalin aikana, ja yleisö voi valita monen eri genren esityksistä eri kohderyhmille, unohtamatta spektaakkeleita ja uusien näytelmien esittelyjä.

Hangon Teatteritreffit järjestetään vuosittain kesäkuun alussa. Neljän festivaalipäivän aikana esitetään n. 30-50 esitystä. Vuoden teema on Tuuliajolla.

Katso festivaaliohjelma täältä.

Meeting the Odyssey -projekti

Toukokuussa käynnistyy Viirus Teatterin neljävuotinen “Meeting the Odyssey” -projekti, jonka ensimmäinen esitys “Memories for Life” saa kantaesityksensä Pietarissa 23.5. Projekti seilaa kesän 2014 Itämerellä, josta se jatkaa matkaansa Välimerelle vuosina 2015 ja 2016. Kolmen kesän aikana nähdään yli sata esitystä, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia ympäri Eurooppaa. Kiertueprojektin tarkoituksena on synnyttää kohtaamisia eri maiden, sukupolvien ja kielirajojen yli.

Kiertueiden aikana taiteilijat tulevat tekemään yhteistyötä kohtaamiensa ihmisten kanssa. “Instant performance”–konseptin avulla jokaisessa vierassatamassa kootaan esitys, joka perustuu paikallisten omiin tarinoihin. Kesän 2014 kiertueen instant performance –esityksistä vastaa Italialainen ohjaaja Giancarlo Biffi Sardinialaisesta Casa Die Teatro –teatterista.

Suomessa instant performance –esitykset nähdään Hangon Teatteritreffeillä “Memories for Life” esitysten yhteydessä ja Helsingin Juhlaviikoilla 30.elokuuta. Helsingin Juhlaviikoilla nähdään myös projektin toinen näytelmä “Waiting for the rain”, joka saa ensi-iltansa 5.7 Opolessa, Puolassa.

www. hangoteatertraff.org
 
www.meetingtheodyssey.eu

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Vielä ehtii: Jenny ja Antti Wihurin rahasto, hakuaika 31.5. asti


www.wihurinrahasto.fi

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Valtakunnalliset harrastajanukketeatteripäivät 19.–21.9.2014, Pori, haku 31.5. asti


Tervetuloa syyskuussa Poriin valtakunnallisille nukketeatterin harrastajapäiville!

Viikonlopun aikana Porin keskustassa sijaitseva Kulttuuritalo Annankatu 6 täyttyy nukketeatterin harrastajista eri puolilta Suomea. Tapahtumassa vaihdetaan kokemuksia, saadaan rakentavaa palautetta omasta työstä kotimaiselta ammattilaisraadilta, jaetaan tietoa ja taitoa sekä kouluttaudutaan syvemmälle nukketeatteritaiteeseen. Esitysten lomassa järjestetään ammattilaisvetoinen nukketeatterikurssi. Liitteenä olevan ilmoittautumislomakkeen (PDF) työpajakyselyn kautta työryhmät voivat esittää toivomuksiaan nukketeatterikurssin sisällöstä. Tapahtuman tarkempi rakenne muotoutuu ilmoittautuneiden ryhmien ja esitysten perusteella.

Tapahtuman osallistumismaksu on 60 €/hlö. Maksu sisältää ruokailut (pe: illallinen, la: aamupala, lounas, illallinen, su: aamupala, lounas), kurssin, sisäänpääsyn kaikkiin esityksiin ja teatterinukkenäyttelyyn Galleria Liisa Ekqvistissä sekä rakentavan palautteen alan ammattilaisilta. Osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen vahvistamisen yhteydessä myöhemmin.

Harrastajakentän innokkuudesta ja aktiivisuudesta riippuen tapahtumasta on mahdollisuus tulla jokavuotinen katselmus, jonka kautta nostetaan esiin Suomessa laajalti elävää nukketeatteritaiteen harrastuskulttuuria. Tarkoitus on, että järjestäjävastuu ja paikkakunta vaihtuvat joka vuosi.

Tapahtuma on osa Suomen Uniman 30 v. -juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Nukkero ry, Suomen Unima, Kulttuuritalo Annankatu 6, Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto ja Taiteen edistämiskeskuksen Porin toimipiste.

Ilmoittautumislomake (PDF) pyydetään palauttamaan 31.5.2014 mennessä osoitteeseen:

Läänintaiteilija Roosa Halme
Taiteen edistämiskeskus, Porin toimipiste
Antinkatu 6 B
28100 PORI

Lisätiedot: roosa.halme(at)minedu.fi, matkapuhelin: 0295 330 824
Tapahtumakoordinaattori: Taina Silkkola, taina.silkkola(at)gmail.com


Ylioppilasteatterin lyhytteatterifestivaalit 13.6.2014, Helsinki, haku 1.6. asti


Juha Hurmeen perustama festivaali on järjestetty Ylioppilasteatterissa joka kevät vuodesta 1995 alkaen. Perinnettä kunnioittaen avoimessa teatterifestivaalissa esitykset voivat olla mitä tahansa pariakrobatiasta poikkitaiteellisiin kannanottoihin. Siis mitä tahansa; suurta tai pientä, rap battlea tai nukketeatteria, tuijotusta, taikatemppuja, liikettä, mimiikkaa, hurmosta, hekumaa, kontaktia, häiritsevää, kliseetä! Esityksen ainoa rajoitus on sen kesto, joka voi vaihdella minuutista puoleen tuntiin.
 
Tänä vuonna vietetään 20. festareita. Juhlavuoden kunniaksi festarit siirtyvät Ylioppilasteatterin studiosta Mustikkamaan kesänäyttämölle. Tänä vuonna festareiden tunnelmaa kohottavat upeat kalliot, metsä ja meri. Mustikkamaan festivaaleilla on äänentoistomahdollisuudet ja tarvittava tekniikka esimerkiksi lyhytelokuvien esittämiseen. Esityspaikkana on Mustikkamaan näyttämö, joka ei ole katettu. Videoteokset esitetään erillisessä, katetussa tilassa, joka on kesänäyttämön läheisyydessä. Juhlallisuudet alkavat iltapäivästä, ja klo 22 eteenpäin festivaalit muuttuvat lähialueen asukkaita kunnioittaen akustisiksi. Festareilla esitettävät esitykset eivät saa sisältää materiaalia, josta olisi maksettava korvaus tekijäoikeusjärjestölle.
 
Ilmoittaudu teoksellasi Mustikkamaalla 13.6. järjestettäville Ylioppilasteatterin IKI–AIKA–IKUINEN –lyhytteatterifestivaaleille. Sitovat ilmoittautumiset tulee lähettää sunnuntaihin 1.6.2014 mennessä alla olevalla kaavakkeella osoitteeseen lyharit(at)gmail.com.
 
Ilmoittautumislomake:

 • Esityksen nimi:
 • Esityksen kesto:
 • Vastaava henkilö:
 • Vastaavan hlö:n puhelinnumero:
 • Tekijät (ohjaaja, esiintyjät jne.):
 • Tarvittava tekniikka

- valot (Mustikkamaalla rajalliset mahdollisuudet):
- äänentoisto:
- kuvat ja projisoinnit:
- muu tekniikka/erityisesti huomioitavat asiat:

 • Muut toiveet ja mahdollinen toive esiintymisajasta.

Tervetuloa esiintymään!

Lisätietoja:
lyharit(at)gmail.com
 
Mustikkamaan kesänäyttämön osoite:
Mustikkamaankuja 1, 00570 HELSINKI
 
Tuottajat:
Essi Kosola, 040 834 8813
Carita Weissenfelt, 040 705 6808
 
Ylioppilasteatterin teatterisihteeri:
Sari-Anne Lindsten, 045 348 1555
***************************************
Mannerheimintie 3 B
00100 Helsinki
teatterisihteeri(at)ylioppilasteatteri.fi
www.ylioppilasteatteri.fi


TYÖPAIKKOJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. hakee toiminnanjohtajaa


TNL  on toiminut vuodesta 1920  harrastaja-ja ammattiteattereiden yhteisenä järjestönä. Liiton toiminnassa painottuvat teatteritapahtumat, koulutus-, edunvalvonta ja kansainvälinen toiminta.  
 Toiminnanjohtajan tehtävä on monipuolinen ja vaatii teatterialan tuntemusta. Toimintojen yleisjohdon ja suunnittelun lisäksi toiminnanjohtaja vastaa liiton hallinnosta ja taloudesta, kulttuuripoliittisesta edunvalvonnasta sekä kotimaisesta ja kansainvälisestä verkostoyhteistyöstä.

Työ edellyttää korkeakoulututkintoa tai muuten hankittua pätevyyttä, talouden osaamista ja hyvää kielitaitoa. Arvostamme lisäksi järjestötyön tuntemusta ja esimiestaitoja. Työsuhteessa on koeaika.
 
Hakemukset palkkatoivomuksineen toimitetaan 9.6.2014 mennessä TNL:oon Eeva-Sisko Artellille: eeva-sisko.artell(at)tnl.fi. Tehtävä pitäisi vastaanottaa elokuun tai syyskuun alussa 2014.

Lisätietoja:
Eeva-Sisko Artell
puh 09 25112171, 040 7007739
tai
puheenjohtaja Tarja Filatov
tarja.filatov(at)eduskunta.fi

www.tnl.fi


Teatteri Siperia etsii Tampereelle ammattitaitoista tuottajaa


Teatteri Siperia on vuonna 2005 perustettu ammattiteatteri, joka valmistaa vuosittain 1–3 ensi-iltaa vaihteleviin tiloihin. Teatterin ydin on ryhmälähtöisessä nykyteatterin tekemisessä. Osa toimintaa ovat myös Siperia opettaa koulutuspalvelut. Tuottajan kanssa toiminnan pyörittämisestä vastaa teatterin johtoryhmä, taiteelliset johtajat ja hallitus. Muut tekijät palkataan produktiokohtaisesti. Lisätietoa Siperiasta: www.teatterisiperia.net

Etsimme tiiviiseen joukkoomme luotettavaa ja oma-aloitteista moniosaajaa, joka hallitsee teatterituotannon osa-alueet, yhdistyksen taloushallinnon ja ymmärtää taiteellisen toiminnan perusasiat. Tuottajan tehtävänä produktio-tuotantojen lisäksi on mm.huolehtia teatterin rahoituksesta, palkanmaksusta, sopimuksista, yhteistöistä, tiedotuksesta ja markkinoinnista. Tarjoamme monipuolisen ja haastavan paikan, jonka työnkuvaa on mahdollista muokata tekijän vahvuuksien ja toiveiden mukaan. Työ edellyttää kokemusta vastaavista tehtävistä, joustavuutta ja hyvää peruskielitaitoa ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Alan soveltuva koulutus on eduksi.

Työ alkaa mahdollisimman pian.

Työn palkka on 1 800 €/kk. Työaika 30 h / viikko. Hakemus ja ansioluettelo pyydetään lähettämään sähköisesti (mieluiten pdf-tiedostoina) osoitteella info(at)teatterisiperia.net. Mikäli sähköinen lähettäminen ei ole mahdollista, voi hakemuksen postittaa osoitteeseen: Siperian teatteriyhdistys ry, Sorinkatu 16, 33100 Tampere.

Hakuaika päättyy perjantaina 30.5. 2014 klo 16. Haastattelut järjestetään kesäkuussa 2014. Kaikille hakijoille vastataan.

Työtä koskevat tiedustelut:
Toiminnanjohtaja Päivi Hassinen
p. 050 514 6800
paivi(at)teatterisiperia.net

Taiteellinen johtaja Marika Heiskanen
p. 050 559 7311
marika.heiskanen(at)elisanet.fi

Taiteellinen johtaja Mikko Bredenberg
p. 050 543 9831
mikko.bredenberg(at)uniarts.fi

TEATTERI SIPERIA
Käyntiosoite: Sorinkatu 16, 33100 Tampere
info(at)teatterisiperia.net

www.teatterisiperia.net


Sairaalaklovnit ry. hakee taiteellista johtajaa / henkilöstöjohtajaa


Sairaalaklovnit on yhdistys, jonka kouluttamat klovnitohtorit kiertävät ilahduttamassa potilaita lastenosastoilla. Toiminta on valtakunnallista ja vakiintunutta - toimimme kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa. Meillä on 40 koulutettua artistia, jotka tekevät viikoittain sairaaloissa yli 20 työpäivää. Työmme tavoite on tukea perheiden hyvinvointia ja vahvistaa lapsen minäkuvaa luomalla pieniä ilon, yhdessäolon ja hyvän mielen hetkiä – keskellä sairaalan arkea.

Taiteelliselta johtajalta edellytämme:

 • Karismaa, kokemusta ja yhteistyötaitoja johtaa 40 taiteilijaa
 • Taiteellista näkemystä ja klovnerian syvällistä ymmärtämistä
 • Kehittävää ja pitkäjänteistä työotetta, organisointitaitoja
 • Luontevaa verkostoitumiskykyä
 • Kokemusta yhdistys- ja järjestötoiminnasta
 • Matkustusvalmiutta kotimaassa

Lisäksi:

 • Office-ohjelmien hallinta
 • Hyviä ja selkeitä viestintätaitoja
 • Positiivista asennetta ja työyhteisötaitoja

Tarjoamme ainutlaatuisen tilaisuuden olla mukana tekemässä arvokasta työtä, viedä eteenpäin yhdistystä ja kehittää sen taitavaa artistijoukkoa. Työ voi olla sen sovitusta laajuudesta riippuen joko koko- tai osa-aikainen. Aloitus 1.8.2014 tai sopimuksen mukaan. Yhdistyksen toimisto sijaitsee Helsingissä Cirko-keskuksessa. Laita vapaamuotoinen hakemuksesi ja palkkatoiveesi osoitteella sanna(at)sairaalaklovnit.fi 11.6.2014 mennessä.

Lisätietoja tehtävästä antavat:

22.–23.5 klo 09–16 toiminnajohtaja Aino Viertola 040 534 7079 / aino(at)sairaalaklovnit.fi

23.5. klo 12–13 hallituksen puheenjohtaja Sanna Viitanen 040 502 5800 / sanna(at)sairaalaklovnit.fi

Lauantaina 24.5 Ainon tavoittaa myös täältä. Tervetuloa juttelemaan ja auttelemaan:
Siivouspäivän Hyvänkeräys Finlandiapuistossa klo 10–18

www.sairaalaklovnit.fi

www.facebook.com/sairaalaklovnit


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lisää koulutuksia ja kursseja: www.tinfo.fi/hakuja


Intensive Courses in Russia – 3 weeks/6 weeks


3 Week International Lab for Directors

6 Week International Course for Directors

Acquaintance with Russian theatre tradition and Russian repertory theatre.
International multidisciplinary artistic team.
Intensive practice with professional actors.
Certification.

The training takes place in Russia.
Visa organization support is provided for participants.

The group is forming on the competitive basis.

More information:
http://www.stagedirectorslab.org/


MUITA ILMOITUKSIA


Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehden tilaustarjouskamppanja

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehti

info(at)teatteritanssi.fi

www.teatteritanssi.fi


LéSPACE vuokraa esitys- ja harjoitustilaa


LéSPACE on kulttuuritila, joka yhdistää taiteenaloja ja tuo kulttuurialan toimijoita saman katon alle. Se on esittävän taiteen, musiikin, elokuvan sekä kuvataiteen yhteinen tila. Tilat avautuvat heinäkuussa 2014 osoitteessa Lönnrotinkatu 45.   

Valoisa ja galleriamainen esitystila sijaitsee katutasossa. Tila on pimennettävissä esitystekniikkaa hyödyntäväksi. Käytettävissä on äänentoisto- ja valaistuskalusto.  

Harjoitustiloja on kaksi. Isompi, ikkunallinen huone on noin 80 neliötä (n.6x14 metriä) ja pienempi harjoitushuone sijaitsee alakerrassa, ja se on noin 40 neliötä.
Harjoitustilan vuokrat ovat 12-25 euroa/tunti. Harjoitustilan yhteydestä löytyy puku- ja suihkutilat.

LéSPACEssa järjestetään tanssi- ja teatteriesityksiä, workshopeja, musiikkikeikkoja, elokuvailtoja, klubeja, luentoja, näyttelyitä ja muita tapahtumia.Toiminnan tarkoituksena on parantaa luovan alan tekijöiden työskentelymahdollisuuksia, lisätä taiteen yhteistyömuotoja ja vakiinnuttaa taiteen toimintaa uudenlaisen tuotantomallin myötä.

Koko LéSPACEn toimitila on käytettävissä esityksille, taiteelle ja yksityistilaisuuksille. Tilat ovat tarkoitettu niin ammattilaisten kuin harrastajien käyttöön.

www.lespace.fi

osoite: Lönnrotinkatu 45, 1.heinäkuuta lähtien

Lisätiedot ja tilavaraukset:
leo(at)lespace.fi


Unima Women's Commission Award


Suomen Unima pyytää jäseniään ehdottamaan Unima Women's Commission Awardin oheisten ehtojen mukaisia korkeintaan 40-vuotiaita henkilöitä Suomen ehdokkaaksi. Nimeä ehdokkaasi maanantaihin 26.5. mennessä osoitteseen unimafinland(at)gmail.com. Perustele muutamalla lauseella ehdotustasi, sekä toimita samalla lyhyt CV ehdokkaastasi. Valinnan Suomen ehdokkaasta tekee Suomen Uniman hallitus.

******

In order to promote the work of female artists, the Women’s Commission has decided to dedicate a recognition award.

The whole of UNIMA national centres are encouraged to propose names for the awards.
The commission accepts nominations for a living woman puppetry artists or fields associated with puppetry (eg therapy/community cultural development), using puppetry, or related forms (eg, coordinator, organiser) for the betterment of society, who has demonstrated dedication and excellence, but who has not received the recognition her work has deserved.

For more information about the commission:
 
www.unima.org/en/commissions/women/#.U2adFY2_mM8

Lomake_nukketeatteripaivat