23.05.2013

TINFO-tiedote 20 / 23.5.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

APURAHOJA

RESIDENSSEJÄ

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


ONNEA SATAVUOTIAALLE NÄYTTELIJÄLIITOLLE!

Ay-liikkeen neljä sukupolvea – raivaajat, rakentajat, edunvalvojat ja uusi ay-sukupolvi – ovat ajaneet näyttelijän asiaa. Suomen Näyttelijäliiton vanhoja toimintakertomuksia oli terveellistä lukea ja tajuta, miten paljon työtä on tarvittu näyttelijän äänen kuulumiseksi. Millainen olisi näyttelijän asema ja arvostus ilman leijonan lailla näyttelijän oikeuksia puolustavia luottamustehtävissä toimineita, kansalaisyhteiskunnan vapaaehtoisia? 1960-luvun alussa näyttelijöiden palkat olivat noin 40%  alhaisemmalla tasolla kuin esimerkiksi kansakoulunopettajan. Ja nais- ja miesnäyttelijöiden palkoissa oli huima ero. Näyttelijäliiton vaikutusvallan taustalla on ollut onnistunut yhdistelmä vahvaa johtajuutta ja edustuksellisuutta.

27.5. juhlitaan. Juhlinnan voi alkaa Brahen kentältä näyttelijöiden perinteisestä futismaaottelusta Suomi-Viro. Baltoscandal-festivaalilla traditioon on kuulunut romantikkojen ja kyynikoiden keskinäinen futisvääntö.

Jossain juhlahumun jälkeen voi pohtia, kenellä valta teatterissa on, millaista on vallankäyttö ja millaisia hierarkioita teatteriin sisältyy.  


KESÄTEATTERI AINEETTOMAN KULTTUURIPERINNÖN LISTALLE!

Suomi on hyväksynyt aineettoman kulttuuriperintöä koskevan yleissopimuksen. Keskustelu ja mielikuvittelu siitä, mitä listalle halutaan, on alkanut. Miten aineetonta kulttuuriperintöä tunnistetaan, arvotetaan ja mitä listalle valikoituu, tulee olemaan kiintoisa ideologinen prosessi.
Suomalainen kesäteatteri on oleellinen osa aineetonta kulttuuriperintöä! Joka kesä puoli miljoonaa ihmistä uhmaa sadetta, kylmää tai hyttysiä ja istuu ulkosalla katselemassa ammattilaisten tai harrastajien talkoovoimin tekemää esitystä. Kesäteatteri on ja pysyy.    


TYRMISTYTTÄVÄ UUTINEN

Metropolian ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelma esitetään lakkautettavaksi. Alasajon perustelut ovat hatarat. Koulutusohjelmasta valmistuvat ovat teatteri-ilmaisun ohjaajia, jotka ovat teatterilähtöisten menetelmien osaajia. Rajapintojen ammattilaisia. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ei vastaa tällaisesta koulutuksesta.

Koulutusohjelman puolustajat ovat järjestäytyneet Facebook-ryhmässä:
https://www.facebook.com/groups/515563338480032/


HELAVUOREN JORINAT

Kiitos kaikille TINFO-palvelukyselyyn vastanneille. Vastaukset tuottivat paljon kehittämisideoita.  Tarpeen on myös katsoa peiliin syyttämättä nenän vinoudesta peiliä.  ”Liian pitkiä ja niistä paistaa suurempi kiinnostus ulkomailla käynteihin kuin Suomen teatterin tilanteeseen.” Tämä mielipide pysähdyttää ja antaa aiheen kriittiseen itsetutkisteluun. Pituuden myönnän, en saa sormia kirpoamaan näppäimistöltä, viikon kuluessa tapahtuu kaikkea kiintoisaa, ja yön tai aamun tunteina tai ratikassa aiheita nousee. Parannusta luvassa.  

Ulkomailla käynnit – hmm. TINFOn tärkeä painopistealue on kansainvälinen liikkuvuus, ja meidän yksi tehtävä on tiedottaa, missä suomalaiset teatterilaiset liikkuvat esiintymässä, ja omat matkatkin ovat joskus välttämättömyys. Suurin osa ulkomaista teatteria koskevaa kirjoitteluani perustuu kuitenkin ulkomaisen verkkoaineiston seuraamiseen. Olemme jo nyt raakanneet pois reissuja, koska tärkeintä on se, että taiteilijat liikkuvat maailmalla. Silti tehtäväkseni olen ymmärtänyt kertoa myös siitä, mitä muualla tapahtuu. Mutta palautteen antajan esiintuoma ”Suomen teatterin tilanne”. Otan moitteet vakavasti. Olenko/olemmeko laiminlyöneet, ohittaneet. Mitä kaikkea Suomen teatterin tilanteen tarkastelun halutaan olevan? Olemmeko epäbalanssissa? Tästä tahdon tietää lisää. Keskustelua!


SCUM-MANIFESTI TAMPEREEN TEATTERIKESÄÄN

Valerie Solanasin Scum manifesti tulee nyt Tampereen teatterikesään. Hango Teaterträffeillä esitys vastaanotettiin ilman suurempaa hälyä, mutta nyt alkanut blogikirjoittelu enteilee vähän muuta.

Kansan Uutiset: http://blogit.kansanuutiset.fi/kaasuputki/scum/
Jos sitten Tampereella puhuttaisiin vaikka feminismistä ja teatterista. Meillä näitä keskusteluja ei liiemmin ole ollut.

TINFON ILMOITUKSIA

Englanninkielinen TINFO e-News on ilmestynyt

Englanninkielinen, sähköinen uutiskirje, TINFO e-News / Summer 2013 on ilmestynyt. Voit lukea julkaisun täältä.


TINFO-tiedote jää kesätauolle 13.6.

Kevään 2013 viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 13.6. Seuraavat TINFO-tiedotteet julkaistaan torstaisin 30.5. ja 6.6. Mahdolliset tiedotemateriaalit pyydämme lähettämään keskiviikkona klo 10 mennessä osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.

Syksyn ensimmäinen TINFO-tiedote julkaistaan tiistaina 6.8.2013. Materiaalit syksyn ensimmäiseen tiedotteeseen pyydämme toimittamaan maanantaihin 5.8. klo 10 mennessä osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi


Seuraava ruotsinkielinen TINFO e-Nytt julkaistaan 4.6., aineisto 30.5. mennessä

Seuraava ruotsinkielinen sähköinen uutiskirje ilmestyy 4.6.2013. Mahdolliset ruotsinkieliset aineistot pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi 30.5.mennessä.

 

UUTISIA


Metropoliassa alkavat yt-neuvottelut

Metropolia Ammattikorkeakoulussa alkavat 29.5.2013 koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisista ja taloudellisista sekä Metropolian uudelleenorganisointiin liittyvistä syistä.

Nyt käynnistyvät yhteistoimintaneuvottelut saattavat kokonaisuutena johtaa enintään 100 henkilön osa-aikaistamiseen, lomauttamiseen tai irtisanomiseen vuosina 2013–2014.

Metropolian yhteistoimintaneuvottelujen aloittamiseen vaikuttavat ammattikorkeakoulujen valtion rahoituksen väheneminen sekä ammattikorkeakoulujärjestelmän uusi tuloksellisuuteen perustuva rahoitus, jotka edellyttävät sekä toiminnan että organisoitumisen uutta tarkastelua. Lisäksi neuvotteluihin vaikuttavat syksyllä haettavat koulutusvastuut, jotka saattavat osittain poiketa Metropolian nykyisestä koulutustarjonnasta.

Metropoliassa on mm. Teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutusohjelma.

Tiedustelut:
Toimitusjohtaja, rehtori Riitta Konkola
p. 050 548 6069

Henkilöstöjohtaja Pekka Laaksonen
p. 040 594 1502.


Teatteri Soiva Sammakko lahjoitti lipputuottoja lasten luontoharrastustoimintaan 

Teatteri Soiva Sammakko on vaasalainen lastenteatteri, joka tekee osallistavia teatteri - ja musiikkiesityksiä päiväkoti-, esikoulu- ja ala-asteikäisille lapsille. Kevään näytelmänsä ”Soiva Sammakko ja vaarallinen verkko” jokaisesta myydystä lipusta Soiva Sammakko päätti lahjoittaa euron Luonto-liiton Pohjanmaan piirille (POLP). Teatterisadun kautta tutustuttiin luonnonsuojelukysymyksiin ja ihmisen vastuuseen elinympäristöstään. Soiva sammakko lahjoittaa POLPin toimintaan 351 euroa, ja lahjoitussumma tullaan korvamerkitsemään vähävaraisten lasten leiriosallistumisen tukemiseen tai muuhun lasten leiri- ja kerhotoimintaan.

Luonto-liitto on poliittisesti sitoutumaton lasten ja nuorten luonnonharrastus- sekä ympäristönsuojelujärjestö ja Suomen suurimman ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojeluliiton, nuorisojärjestö. POLPin eli Luonto-Liiton Pohjanmaan piirin ydintoimintaa Pohjanmaalla on lasten ja nuorten luontoleirien järjestäminen.
Tiedustelut: Teatteri Soiva Sammakko, Pia Leinonen, 040 4188700


Kolme uutta jäsentä valtion taidetoimikuntiin

Taideneuvosto nimesi valtion kuvataidetoimikunnan jäseneksi taidemaalari Anne Tompurin Lappeenrannasta, valtion näyttämötaidetoimikunnan jäseneksi näyttelijä Virpi Rautsiala-Savolaisen Kuopiosta ja valtion valokuvataidetoimikunnan jäseneksi valokuvaaja Päivi Erosen Imatralta.

Alun perin taideneuvosto päätti valtion taidetoimikuntien kokoonpanoista 19.4.2013. Päätöksen jälkeen Anna Tuori, Saana Lavaste ja Juha Suonpää ilmoittivat, etteivät he ole käytettävissä jäseneksi. Taideneuvosto myönsi heille eron ja nimesi uudet jäsenet heidän tilalleen.

Lisätietoja: johtaja Minna Sirnö, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 719


Elina Knihtilä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professoriksi kaudelle 1.8.2013–31.7.2018

Knihtilä on monipuolinen ja arvostettu näyttelijä, joka on esiintynyt lukuisissa rooleissa niin teatterissa, elokuvissa ja televisiossa kuin radiossakin. Hän on 1990-luvulta lähtien ollut Q-teatterin kantavia voimia niin taiteellisessa kuin hallinnollisessakin mielessä ja tehnyt merkittäviä teatterirooleja myös Suomen Kansallisteatterissa sekä Ryhmäteatterissa. Knihtilä on työskennellyt kansainvälisen Baltic Circle -nykyteatterifestivaalin ohjausryhmässä ja taiteellisessa suunnitteluryhmässä.
 
Knihtilä on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla: parhaasta naissivuosasta elokuvasta Putoavia enkeleitä (2008) ja naispääosasta elokuvasta Hyvä poika (2012). Vuoden 2012 Thalia-gaalassa hänelle luovutettiin yleisön suosikkinäyttelijä -palkinto.
 
Teatteritaiteen maisteri Knihtilä opiskeli Teatterikorkeakoulussa 1992-1996.
 
Professori johtaa ja kehittää näyttelijäntyön kandidaatti- ja maisteritutkintoihin johtavaa koulutusohjelmaa, seuraa taiteenalansa kehitystä ja antaa siihen pohjautuvaa opetusta. Professori osallistuu yhteiskunnalliseen ja kansainväliseen vuorovaikutukseen, ja hänen vastuulleen kuuluu Teatterikorkeakoulun ja Taideyliopiston hallintoon ja kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Näyttelijäntyön koulutusohjelmaan otetaan vuosittain noin 12 opiskelijaa.
 
Lisätiedot:
Elina Knihtilä, p. 050 524 0927, elina.knihtila(at)welho.com
Dekaani Paula Tuovinen, p. 040 583 8549, paula.tuovinen(at)teak.fi


Tampereen Teatteri nosti katsojamääräänsä 35 prosentilla

Tampereen Teatterin esityskausi on päättynyt. Kuluvalla kaudella 1.8.2012–31.5.2013 Tampereen Teatterissa kävi 423 esityksessä yhteensä 111 780 katsojaa. Katsojamäärän nousu on huikeat 35 prosenttia viime vuoteen verrattuna, jolloin katsojia oli 82 000.

Eniten katsojia keräsi teatterinjohtaja Reino Braggen ohjaama musikaali Veriveljet (20.497). Toiseksi eniten katsojia sai Anna Krogeruksen vanhustenhuoltoa käsittelevä näytelmä Kuin ensimmäistä päivää (17.933), jonka kaikki esitykset olivat 99 % täynnä.  Seuraavaksi suosituimmat näytelmät olivat Bengt Ahlforsin komedia Tuhkaa ja teräviä (17.889) sekä Miika Nousiaisen komedia Vadelmavenepakolainen (16.846). Yhteensä Tampereen Teatterissa nähtiin vuoden aikana 25 eri tuotantoa.

Syyskaudella teatterin ohjelmistossa nähdään maailman kuuluisin musikaali Les Misérables. Suurtuotanto valtaa koko päänäyttämön 13.9. alkaen. Syyskaudella ensi-iltansa saavat myös trilleri Kylmä murha, Tshehovin klassikko Lokki, dokumentaarinen arkikomedia Radikaaleinta on arki sekä avioliittofarssi Avoin liitto – lähes levällään. Lisäksi Dickensin Saiturin joulu palaa ohjelmistoon joulukaudeksi.

Lisätietoja: teatterinjohtaja Reino Bragge p. 040 552 7271


Toisissa tiloissa -esitystaideryhmän Olives and Stones -esitys Venetsian biennaalissa 2.-3.7.2013

Tiistaina ja keskiviikkona 2.–3.7. Alvar Aalto –paviljongin piha

Olives and Stones -esitys nähdään Suomen Alvar Aalto paviljongin edustalla heinäkuun 2. ja 3. päivä. Esityksessä esiintyjät tutkivat ruumiillisin harjoittein ja liikkein ei-inhimillisten elementtien ja ihmisen yhteiseloa.

Toisissa tiloissa – esitystaideryhmä aloitti toimintansa 2004 Helsingissä. Ryhmän toimintaideana on jatkuva harjoittelu, harjoite esityksen muotona ja muodonmuutos harjoitteiden yhteisenä aiheena. Ryhmä kehittelee kollektiivisia ruumillisia harjoitteita, joiden avulla päästään kosketuksiin ihmisille vieraiden olo- ja kokemusmuotojen kanssa – eli vieraillaan toisissa tiloissa.

Ryhmä kokoaa yhteen joukon suomalaisia, vaihtoehtoisen teatterin piirissä kunnostautuneita tekijöitä sekä performanssitaiteilijoita, joiden yhteisenä intohimona on etsiä uusia syitä ja muotoja esiintyjän ja yleisön kohtaamiselle.


Näyttelijäliitto juhlii 100-vuotisjuhliaan Helsingissä ensi viikolla maanantaista tiistaihin 27.5.-28.5.

Lue lisää Näyttelijäliiton sivuilta
Katso juhlavuoden ohjelma täältä

TAPAHTUMIA

Kansainvälinen esitystaiteen ja esitystutkimuksen konferenssi LAPSody, TeaK, Helsinki 27.5.-1.6.2013

Indicating Boundaries (rajoja ilmentämässä) 4. kansainvälinen esitystaiteen ja esitystutkimuksen konferenssi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 27.5.‒1.6.2013
 
LAPSody 2013 tuo yhteen luovia ja kriittisiä taiteilijoita ja tutkijoita, jotka haastavat esitystaiteen ja performanssitaiteen perinteitä ja työskentelevät monialaisesti tai poikkitaiteellisesti oman mukavuusalueensa ulkopuolella. He esittelevät ajankohtaisia näkemyksiä esitystaiteesta ja performanssista sekä keskustelevat niistä.
 
Festivaalin ja konferenssin teemana on Rajojen ilmentäminen. Tämä voidaan ymmärtää erottavien rajalinjojen hyväksymisenä, keinona niiden ylittämiseksi. Keinona todentaa säännöt ‒ rajoitukset ‒ ennen kuin kysytään mitä on niiden tuolla puolen. Mitkä rajat kahlitsevat tai suojelevat taiteellisia käytäntöjä? Uusia rajalinjoja syntyy samalla kun tutut alueet kohdataan yhä uudelleen. Miten asuttaa toisten kotikenttää?
 
LAPSody 2013 -festivaaliin osallistuu taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Luennot, esittelyt, videot, installaatiot ja esitykset edustavat erilaisia lähestymistapoja festivaalin teemaan.
 
LAPSody 2013 -konferenssin ja -festivaalin järjestävät Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies (LAPS) -maisteriopiskelijat Juha Forss, Ellen Jeffrey, Jenni Kokkomäki ja Saša Rajšic.
 
LAPSody 2013:n tarkempi ohjelma ja lisätietoa: http://lapsody2013.tumblr.com/
 
Konferenssin ja festivaalin lipunmyynti: www.piletti.fi
12/6e I 1 päivän festivaalipassi 28.5.‒1.6.
Sisältää pääsyn kaikkiin luentoihin ja esityksiin yhden päivän aikana
24/12e I Festivaalipassi 28.5.–1.6.
Sisältää pääsyn kaikkiin tapahtuman luentoihin, esityksiin ja työpajaan
 
LAPSody 2013 Järjestetään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (Haapaniemenkatu 6, Helsinki).


Kaikille avoin Suomi-Viro näyttelijöiden välinen jalkapallomaaottelu 27.5.2013 klo 14  Brahen kentällä (Kallio, Hki)

Tänä vuonna Suomen Näyttelijäliitto-Finlands Skådespelarförbund ry juhlii monin menoin 100-vuotista taivaltaan.

Kaikille avoin Suomi-Viro, näyttelijöiden välinen jalkapallomaaottelu on 1930- luvulta lukien pelattu perinteinen tapahtuma.

Hauska näyttelijäselostus
Puolueeton kirjailijatuomarointi
Pelaamassa teatterista, elokuvista ja TV:stä tuttuja näyttelijöitä
Tervetuloa katsomaan peliä ja kannustamaan joukkueita!
Lapsille ilmapalloja!


Z-lab & Open doors: Atelier Helsinki

Atelier Helsinki on ensimmäinen osa Zodiakin Z-lab-residenssitoimintaa, jonka puitteissa koreografeilla ja tanssijoilla on mahdollisuus keskittyä laboratoriomaiseen työskentelyyn ilman kantaesitystoiminnan luomaa tuotantopainetta. Atelier Helsinki -residenssijakson päätteeksi järjestetään Open doors -tilaisuudet Zodiakin näyttämöllä 1. ja 2.6. kello 15.
 
Atelier Helsinki on osa pitkäkestoista taiteellista koetta, Inter-local Atelieria. Koe perustuu viiden kansainvälisen taiteilijan – Veli Lehtovaara & Mikko Hyvönen (FI), Aron Blom (SE), Elisa Yvelin (FR), Stav Yeini (IL) – päätökseen työskennellä vaihtoehtoisten mallien löytämiseksi tanssi- ja esitystaiteen harjoittamisessa. Miten luoda omakohtaisia käytäntöjä, arvoja ja merkityksiä taiteessa ja olemisessa? Kuinka säilyttää itseohjautuvuus suhteessa taiteen tuotantoprosesseihin?  Työskentely muodostuu residensseistä ja lyhyemmistä retriiteistä eri paikoissa, Zodiakissa 6.5. alkanut työskentelyjakso päättyy kaikille avoimiin Open doors -tilaisuuksiin.
 
Atelier Helsinki Open doors 1. ja 2.6. klo 15, Zodiak. Vapaa pääsy!


Lastenkulttuurin tulevaisuuden tekijät -foorumi 18.7.2013, Pori

torstaina 18.7.2013 klo 14–16
Porin Raatihuone, Hallituskatu 9, Pori
Tervetuloa valtakunnalliseen Lastenkulttuurin tulevaisuuden tekijät -foorumiin, joka kokoaa
lasten ja nuorten parissa toimivia yhteisöjä ja tekijöitä rakentamaan laajempaa perustaa lasten ja nuorten kulttuurityölle ja edunvalvonnalle.
Porissa SuomiAreenan aikana järjestettävässä foorumissa keskustellaan:
Mitkä ovat lastenkulttuurityön haasteet ja mahdollisuudet tällä hetkellä?
Onko tarvetta lastenkulttuurityön edunvalvonnalle?
Pitääkö kentän yhteistyötä tiivistää ja millä tavalla?

OHJELMA
14.00 Tilaisuuden avaus
Päivi Setälä, toiminnanjohtaja, Porin lastenkulttuurikeskus-Satakunnan
lastenkulttuuriverkosto
14.10 Lastenkulttuuri uudessa taidehallinnossa,
Minna Sirnö, taidejohtaja, Taiteen edistämiskeskus
14.20 5 min. puheenvuorot
Hanna-Mari Manninen, puheenjohtaja, Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry
Henna Jaatinen, Porin Taidekoulun rehtori, Taiteen perusopetusliitto TPO ry, hallit. jäsen
Mari Rantasila, näyttelijä, ohjaaja, laulaja
Anniina Aunola, läänintaitelija
Noora Herranen, Lastenkulttuurikeskus ARX, johtaja, Taikalamppu-verkosto
14.45 Keskustelu ja johtopäätökset

Lue lisää liitteestä (pdf)

Ilmoittautuminen: arx(at)hameenlinna.fi (7.6.2013 mennessä)

Lisätietoja: Päivi Setälä paivi.setala(at)pori.fi, puh 044 7011086

Taikalamppu: Kutsujat ovat Taikalamppu – lastenkulttuurikeskusten verkoston jäseniä.
Taikalamppu on lastenkulttuurikeskusten valtakunnallinen verkosto, joka kehittää ja
välittää kulttuuripalveluita lapsille ja nuorille. Verkosto tukee jo olemassa olevien
lastenkulttuurikeskusten toimintaa ja edistää palveluiden syntymistä sinne, missä
niitä ei vielä ole. Taikalamppua tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisätietoja
Taikalamppu-verkostosta www.taikalamppu.fi
Lisätietoja näistä www.suomiareena.fi ja www.porijazz.fi


Regissör, teaterchef, -producent eller dramatiker, kom till en speed-dating 8 juni på Hangö Teaterträff


I ett försök att hitta nya rutiner för hur vi får kontakt kring reperoaruppläggning tänkte vi samla
alla potentiellt inblandade i ett rum några timmar under Hangö Teaterträff. Både utomlands och i Finland har man i vår branch sysslat med speed-dating för att skapa nya arbetskontakter. Vi tänkte hålla en workshop där dramatikerna å ena sidan möter regissörer/producenter/teaterchefer å andra sidan. Det hela är  ett experiment och riktar sig främst till proffsteaterarbetare.

Ungefär så här kunde det gå till:
Vi ses lördagen den 8 juni 2013 klockan 10 i Hangö på ett bra ställe med många bord, platsen meddelas senare. Vi placerar ut oss i rummet, 12 dramatiker ryms med och 12 teaterchefer/producenter/regissörer, och så sätter vi igång. Man träffas två och två och pratar några minuter om idéer man har och sen byter man till nästa, osv. tills alla träffat alla. De här mötena är till intet förpliktande och hinner inte bli särskilt djupa. Vill man sen tala vidare med nån är det bara att fortsätta senare.

Efter ungefär en timme samlas vi alla och diskuterar tillsammans hur det var, hur det fungerade och hur det kunde utvecklas. Vi pratar också om hur repertoarplaneringen vanligtvis fungerar och om vi har förslag till hur vi kunde förbättra proceduren. Under den andra timmar kan också de intresserade som inte rymts med under den första timmen vara med.

När vi har våra 24 deltagare skickar vi ut en lista på deltagarna med lite information. Några teaterchefer har redan anmält intresse!
 
Anmäl till mig om du vill delta i den här workshopen före den 3.6 med en kort presentation av dig själv till Labbet/Anna Simberg 050-5480845 eller infoa(at)labbet.fi.
Arrangör: Labbet och Hangö Teaterträff.


Estonian Theatre Festival DRAMA 2013 2-8 September

The Estonian Theatre Festival Foundation is happy to invite You to participate in the 10th annual Estonian Theatre Festival DRAMA 2013 that will take place on September 2nd-8th in Tartu, Estonia.

The Main Programme of DRAMA 2013 is dedicated to the visual side of theatre and has been selected by the beloved stage designer Iir Hermeliin and consists of eight noteworthy performances that have premiered in Estonian theatres during the last two years. The programme is assembled under the common title MAGIC SPACES.  
 
All of the Main Programme productions will be translated synchronically into English and an English summary for the off programme performances will be provided for the guests.

For more information: http://draama.ee/2013/


Scenkonstbiennalen in Jönköping, until 26 May

Teaterunionen - Swedish ITI is the orginizer of Scenkonstbiennalen - the Swedish Biennial for Performing Arts. This year, it takes place in the city of Jönköping and the newly built culture house Spira.
 
Attached you'll find the english program for the festival. You can also find all information at www.scenkonstbiennalen.se.
 
If you want more information about the Biennial, please contract Lovisa Björkman, Information Officer at Teaterunionen: lovisa(at)teaterunionen.se

Programme (pdf)

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Näyttelijöiden ammatillinen täydennyskoulutus - Hakuaika päättyy 31.5.2013

Ajankohta ja hakuaika
to-ma 1.-5.8.2013 klo 10-18
su-ma 6.-7.10.2013 klo 10-18
Hakuaika päättyy 31.5.2013
Opetuspaikka

Tutkivan teatterityön keskus, Tampere

Kouluttaja Näyttelijä Auvo Vihro
Yliopistonlehtori Tiina Syrjä
Ohjaaja, näyttelijä Mikko Kanninen
Ohjaaja, näytelmäkirjailija Katja Krohn

Näyttelijäliitto ja Ilmaisuverstas ry ovat olleet mukana polkaisemassa koulutusta käyntiin.

Lisätietoja ja hakeminen


NOTAMOLESKINE - työpaja esityskirjoittamisesta 12.-16.6., Turku

NOTAMOLESKINE -projekti luo Turkuun väliaikaisen performanssikirjoittamisen yhteisön, joka tuottaa teosarvosteluita New Performance Turku -festivaalilta sosiaaliseen mediaan. Projektin tarkoitus on lisätä osallistujien tietoa siitä, miten kirjoittaa performanssitaiteesta ja siitä, minkälainen performanssi itse kirjoittaminen voi olla. New Performance Turku -festivaalin yhteydessä toteutettava NOTAMOLESKINE on osa Open Dialoguesin NOTA -tutkimustyötä, jossa kehitetään välineitä performanssitaiteesta kirjoittamiseen.

NOTAMOLESKINE -projektin ohjelmaan kuuluu esityskirjoittamisen työpaja sekä festivaalin teoksista kirjoittaminen projektin ohjaajan Rachel Lois Claphamin johdolla. Yhteisö aloittaa toimintansa festivaalia edeltävänä päivänä 12.6. ja projekti päättyy avoimeen keskustelutilaisuuteen 16.6. Titanik-galleriassa. Työpaja toteutetaan yhteistyössä Titanik-gallerian Super Public Art School -taidekouluprojektin kanssa. Kirjoittaminen ja keskustelut tapahtuvat englanniksi.

New Performance Turku on toista kertaa järjestettävä kansainvälinen performanssi- ja esitystaiteen festivaali. 13.-6.6.2013 yhteensä 15 performanssitaiteilijaa esiintyy Turussa teoksineen, joista suuri osa on luotu juuri New Performance Turku -festivaalia varten.

Open Dialogues on Iso-Britanniassa toimiva kirjoittamisen yhteenliittymä, joka tuottaa kirjoittamista performanssitaiteesta ja performanssitaiteena. Open Dialogues tekee yhteistyötä brittiläisten ja kansainvälisten taiteilijoiden, kirjoittajien ja performanssifestivaalien kanssa.

Kirjoittajayhteisöön valitaan 4 kirjoittajaa. Hakuohjeet ja tarkemmat tiedot projektista ovat liitteenä olevassa Rachel Lois Claphamin kirjoittamassa kutsukirjeessä (pdf).

Hakuaika umpeutuu 27.5. Valituille osallistujille ilmoitetaan viimeistään 4.6.2013.

Lisätiedustelut ja hakukirjeet: info(at)newperformance.fi


Writing Movement –kirjoitustyöpajaan avoin haku päättyy 31.5.

Liikekieli.com on mukana kansainvälisessä Writing Movement -hankkeessa, jonka tarkoituksena on edistää tanssikirjoittamista ja haastaa sen rajoja. Hanke on osa Baltian ja Pohjoismaiden nykytanssin ammattilaiskentän verkostoitumista edistävää Kedja -hanketta.
Liikekieli.com hakee nyt osallistujia ensi syksynä järjestettävään Writing Movement -kirjoitustyöpajaan.

Työpajan hinta on 70 euroa. Valinnasta ilmoitetaan kaikille hakijoille kesäkuun loppuun mennessä.

Lisätiedot:
http://www.liikekieli.com/writingmovement
Veera Lamberg/ Liikekieli.comin päätoimittaja, hankekoordinaattori
050 5448104
veera.lamberg(at)liikekieli.com

APURAHOJA

Helsingin kulttuurikeskuksen taideapurahahaku päättyy 14.6.2013 / Ansök nu om konststipendier från Helsingfors kulturcentral

Helsingin kaupunki jakaa taideapurahoja helsinkiläisille ammattitaiteilijoille. Nyt hakuvuorossa ovat näyttämötaide, elokuva, valokuva, sirkustaide ja klassinen musiikki. Hakuaika päättyy perjantaina 14.6.2013 klo 16.00.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta myöntää taideapurahoja tänä vuonna yhteensä 240 000 euroa. Apurahat jaetaan kaupungintalossa marraskuussa. Samalla myönnetään Helsingin kulttuuripalkinto, jonka suuruus on 10 000 euroa. Apurahat ja palkinnon jakaa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Vuonna 2012 taideapuraha myönnettiin 64 taiteilijalle. Helsingin kulttuuripalkinnon sai tanssija-koreografi Susanna Leinonen. Lisäksi graafikko Erik Bruunille myönnettiin ainutkertainen muotoilupalkinto WDC Helsinki 2012 -vuoden kunniaksi.

Hakuohjeet ja lisätiedot osoitteessa http://www.hel.fi/kulttuuri > Avustukset
tai Sv > Understöd.

Lisätiedot:
kulttuurituottaja Michaela Stenbäck, michaela.stenback(at)hel.fi tai puh. (09) 310 37003 (vko 22 lähtien)
kulttuurisuunnittelija Anna von Bagh, anna.vonbagh(at)hel.fi tai puh. (09) 310 37934
suunnittelija Petri Rostedt, petri.rostedt(at)hel.fi tai puh. (09) 310 32988

Ansök nu om konststipendier från Helsingfors kulturcentral
Bästa samarbetspartner,Helsingfors stad delar ut konststipendier åt professionella konstnärer bosatta i Helsingfors. År 2013 står de professionella inom scenkonst, filmkonst, fotokonst, cirkus konst och klassisk musik i turen att få ansöka om stipendier. Ansökningstiden går ut fredagen 14.6.2013 kl.16.00.Vi hoppas ni skickar informationen om ansökningsbara konststipendier till era medlemmar.

Kultur- och bibliotek snämnden beviljar i år stipendier till ett belopp av 240 000 euro. Stipendierna delas ut i stadshuset i november. I samband med det beviljas Helsingfors kulturpris 10 000 euro.
Stadsdirektör Jussi Pajunen överräcker stipendierna och kulturpriset.

År 2012 delades det ut stipendier åt 64 konstnärer. Stadens kulturpris beviljades åt danskonstnären och koreografen Susanna Leinonen. Dessutom uppmärksammades grafiker Erik Bruunmed ett engångs designpris WDC Helsinki 2012 designhuvudstadsåret till ära. Instruktioner och tilläggsinformation finns på www.hel.fi/kulttuuri > Sv >Understöd. Länken till ansökan.

Tilläggsuppgifter:
kulturproducent Michaela Stenbäck, michaela.stenback(at)hel.fieller (09) 310 37003 (från 27.5.2013)
kulturplanerare Anna von Bagh, anna.vonbagh(at)hel.fieller (09) 310 37934
planerare Petri Rostedt, petri.rostedt(at)hel.fi tai puh. (09) 310 32988

RESIDENSSEJÄ


PACT Zollverein - Essen (Germany) - residency opportunities including travel grants

PACT Zollverein has been supporting residencies for the development of artistic projects and productions since 2002. The Residency Programme is open to professional artists from home and abroad who work in the areas of dance, performance, media arts or sound art. The recipients are offered a work space and local accommodation, and according to individual need, they can take advantage of various kinds of production support, such as dramaturgy, technical assistance, project management as well as press and publicity.

Thanks to the support of the Ministry for Families, Children, Youth, Culture and Sports of the State of North Rhine-Westphalia, residency recipients are able to receive a grant to cover their living expenses and travel costs.

Residences are awarded twice a year by an international jury.

The application deadline for residencies from January to June 2014 is 17 June.

Find all the details online.

Taideapurahat 2013

Taideapurahat 2013_sv

Scenkonstbiennalen_eng program

Fellow recruitment pack-1_notamoleskine

lastenkulttuurin tulevaisuuden tekijat -foorumi