09.06.2011

TINFO-tiedote 20 / 9.6.2011

Viimeinen TINFO-tiedote ennen elokuuta ilmestyy ensi viikolla (vko 24)!

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA
Suomalaisen teatterin vientiin potku Tampereen Teatterikesästä
Harrastajateatteritilastot 2010
TINFO Facebookissa
Turun Kaupunginteatteri ja Ryhmäteatteri Edinburgh Fringeen
Neljä Prospero-hankkeen esitystä Tampereen Teatterikesässä
PRESENTAATIO-palkinto Nathalie Mba Bikorolle
Ida Aalberg-säätiö on jakanut stipendit kahdelle vastavalmistuneelle
Teatterikorkeakouluun haki 1805 henkilöä - valinnat selvillä
Kulturforum.fi on uusi digitaalinen kohtauspaikka
Tanssilla jälleen yli puoli miljoona katsojaa
Liikekieli.comilla uusi päätoimittaja

TAPAHTUMIA
Teatteri Pensas koluaa Suomea kahden kuukauden ajan
Holmfirth Arts Festival 11th - 26th June 2011
Festival at Husets Teater / Copenhagen
Suomenlinnan lastenkierros
Kaikille avoin DROP-IN-MOOOT yhteisötaidetapahtuma kesäisessä Koffin puistossa 17.6.
Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana
Stage-teatterifestivaali
Teatterintekijöiden uusi sukupolvi loistaa Baltic Circle -festivaalilla marraskuussa
Divadelná Nitra International Theatre Festival is turning twenty
kedjaAarhus

HAKUJA
Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi: vuoden 2011 hankkeet
Ideahautomosta uutta lastenteatteria pienille
Satupäivää juhlitaan neljättä kertaa 18.10.2011
Hyviä ideoita kypsymässä? - OKM Luovien alojen kehittämisohjelman viimeinen haku on syyskuussa
BAARIPÖYTÄ/TISKI lahjoitetaan!
2011 Freedom to Create Prize
Schloss bröllin Residency Program

AVOIMIA PAIKKOJA
Teatterikeskus Ry etsii Arts&Business -projektiin aktiivista PROJEKTIPÄÄLLIKKÖÄ
Viirus anställer scenmästare/ scenografisnickare/ tekniker
Haemme toimitusjohtajaa Riihimäen Teatteriin

KOULUTUSTA
Kansainvälinen näyttelijäntyön workshop Teatterikesän yhteydessä
UrbanApa kesäkurssit @ Stoa, Itäkeskus
International Musical Theatre Education 
Herbst Academy International Workshops
IX International Theatre Summer Academy: research on pause and silence on stage  


*MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UPEITA NAISIA HANGOSSA

Pian pääsen Hankoon ja teatteritreffeille. Hangö Teaterträff täyttää tänä vuonna kunniakkaat 20 vuotta. Sydämeni sykkii tälle kotoisalle tapahtumalle, jossa ei pelkästään näe omia esityksiämme vaan juuri sopivan paketin ulkkarijuttuja. Ja Hangossa näkee tänä vuonna upeita naisnäyttelijöitä. Ylva ja Stina Ekbladin Idlaflickorna tulee offroad-versiona. Ja turkulaisen Kolmannen tilan 3T Tähden lento vierailee onneksi Hangossa, joten näen Liisu Mikosen ja Cécile Orblinin tässä pienessä helmessä, josta viidakkorumpu on kertonut.  Saan tulla kosketetuksi tarinasta, tilasta, yhteisyydestä. Paikkaan ammottavaa katsomis- ja kokemusaukkoa. 


SUURI NÄYTTÄMÖ JA SUKUPUOLISOKEUS

Kahdeksisenkymmentä opiskelijaa aloitti juuri suuri näyttämö -kurssin. 

Luentoja seuraa harjoittelujakso Lahden Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä, lattian todellisuudessa. Tämä Tutkivan teatterityön keskuksen, Teatterikorkeakoulun, Nätyn, Taideteollisen korkeakoulun ja Metropolian yhteiskoulutus on kertakaikkisen tärkeätä. Suuri näyttämö on se julkisen ja kollektiivisen ajattelemisen ja jakamisen paikka, se todellisuushakuisten nautintojen tarjoaja, pohdintojen ja keskustelun sytyttäjä, jossa muovautuvat ihmiskäsityksemme ja maailmankuvamme. Siksi ei ole lainkaan merkityksetöntä, mitä siellä esitetään. Siksi tulevaisuuden teatterin tekijöille täytyy antaa myös välineitä käyttää tätä suurenmoista näyttämöä.

Kävin luennoimassa. Ja jouduin kiinni omasta sukupuolisokeudestani. Kaikki esimerkkini Pina Bauschia lukuun ottamatta olivat miehiä. Naiset siis puuttuvat likipitäen kokonaan tästä kaanonista. Onko suuren näyttämön ajattelulla sukupuoli? On! Se on voittopuolisesti maskuliininen. Ja maskuliinisuutta vielä vahvistaa se, että minunkaltaiseni ihmiset sortuvat sokeuteen. Hyi, Hanna.


NÄYTTÄMÖLLISTÄ AJATTELUA – ONNEA PRAHAAN

Prahan Quadriennalen (PQ) suomalaiskatalogi Staging thinking on tullut painosta.  Reija Hirvikoski, Raisa Kilpeläinen, Maiju Loukola ja Jani Pulkka ovat tämän visuaaliselta muodoltaan ja sisällöltään komean ja älyllistä uteliaisuutta ruokkivan julkaisun toimittajia.  Skenografia – tarkoittaen siis lavastusta ja videosuunnittelua, pukusuunnittelua, valo- ja äänisuunnittelua  – on ajattelua ja ennen kaikkea ajattelua yhdessä. Se on kuuntelemista, keskustelua, näytteillä oloa ja nähdyksi tuloa. Se on osallistumista. Se on paljastamista ja paljastumista. Raisa Kilpeläinen luotaa esipuheessaan tämän taiteidenvälisen, konteksti- ja paikkasidonnaisen taiteenalan kokemia muutoksia. 

Alan suurkatselmuksessa Prahassa on hieno porukka tekemässä skenografian olohuonetta, elävää installaatiota, keskustelujen ja tapahtumien paikkaa. Meillä on sellaista osaamista, jota kelpaa näyttää ja esitellä. Hittolainen, jospa vaikka heruisi joku PQ-palkinto.


HELLETTÄ PAKOON INCiin!

Moukan tuuria. Höh - harmittaa. Nyt olisi tarjolla festari, keskusteluja ja työpajoja siitä, mikä rooli teatterilla on kansainvälisessä ja monikulttuurisessa Pohjolassa ja miten "uuspohjoismaalaiset" osallistuvat ammatilliseen taiteelliseen työhön. 

Ja sitten on Hanko ja pakolliset työkeikat juuri samaan aikaan. Olisin halunnut nähdä Nordic Black Theatren "kebabnorjaksi" tekemän Romeon ja Julian tai somalialaistaustaisen Ubah Mussen elämäntarinan. Kassandran järjestämä INC, International in Nordic Countries, alkoi juuri ja jatkuu koko viikonlopun. Hellettä pakoon Korjaamolle ja Diana-näyttämölle!

 
HYVIÄ UUTISIA RANSKASTA

Théâtre de Gennevilliersin taiteellinen johtaja Pascal Rambert ja hallintojohtaja Nicole Martinin marraskuisesta Suomen vierailusta poiki heti kutsu Ranskaan. Und er libetin GISELLEN KEVEYS JA KUOLEMA ja suomalais-ruotsalainen yhteistuotanto, Institutetin & Nya Rampenin CONTE D’ÁMOUR haluttiin Rambertin ja Martinin festivaalille TJCC - Très Jeunes Créateurs Contemporains.

Nyt on festarilla vierailtu - hyvällä menestyksellä. Rambertin kutsumat eurooppalaiset kollegansa festivaalijohtajat ovat esitykset nähneet.  Ja koko saksalaisen kielialueen teatteria esittävän Theater Festival Impulsen johtaja Max-Philip Aschenbrenner oli yksi TJCC:ssä vierailleista. Conte D'Amour nähdään Impulsessa heinäkuun alussa. Lisäksi Aschenbrenner kutsui esityksen vierailulle Sveitsiin syyskuussa.

Toukokuu oli Ranska-painotteinen. Suomen Ranskan-instituutin Panorama de la Dramaturgie Finlandaise Aujourd'hui -katselmuksessa hyödynnettiin Suomen Kansallisteatterin ja KOM-teatterin Ranska-suhteita ja Caënissa teatteritekstityöpajaa. Työpajoissa nähtiin Katja Krohnin, Juha Jokelan ja Kati Kaartisen uusia tekstejä. Instituutin katselmuksessa olivat caënilaiskirjailijoiden lisäksi mukana Heini Junkkaala. Ja näytelmäagentuurit Agency North, Nordic Drama Corner ja TINFO sekä kääntäjiä ja kolmisenkymmentä teatterin ammattilaista.  Kaikki nämä ovat hyvä esimerkki siitä, että eri osapuolten yhteistyöllä saadaan aikaan.

Lisää hyviä uutisia tuli eilen sähköpostitse. Pascal ja Nicole haluavat ehdottomasti palata syksyllä Suomeen katsastamaan uusia nykyteatteriryhmiä festarilleen. Suomalainen nykyteatteri ja nykynäytelmä ovat olemassa Ranskassa.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

*UUTISIA


Suomalaisen teatterin vientiin potku Tampereen Teatterikesästä

Ensimmäistä kertaa osana festivaalia järjestettävä Finnish Showcase -vientitilaisuus esittelee 15 kotimaista esitystä ja näytelmätekstiä kansainvälisille vieraille

Tampereen Teatterikesä ja Teatterin tiedotuskeskus TINFO järjestävät osana Teatterikesän vuoden 2011 ohjelmistoa suomalaisen teatteriviennin Finnish Showcasen. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä tilaisuudessa esitellään Teatterikesän kansainvälisille vieraille kiinnostavia ja ajankohtaisia suomalaisia tekijöitä sekä heidän uusia teoksiaan.

Finnish Showcase muodostuu Teatterikesän Pääohjelmistossa nähtävistä englanniksi tekstitettävistä esityksistä sekä varsinaisesta esittelytilaisuudesta, joka järjestetään festivaaliviikon sunnuntaina 7.8. Tutkivan teatterityön keskuksen tiloissa. Sunnuntain tilaisuus koostuu lyhyistä esitysdemoista sekä suomalaista näytelmäkirjallisuutta käsittelevästä keskustelusta, jossa tutustutaan Showcaseen valittuihin teksteihin. Tilaisuuden vetäjänä toimii TINFOn johtaja Hanna Helavuori.

Finnish Showcasen ohjelmisto on pieni otos kansainvälisille kentille suuntaavan suomalaisen teatterin tarjonnasta. Vientitilaisuus koostuu yhteensä 15 esityksestä ja näytelmätekstistä, jotka tuovat esille erilaisia tapoja tehdä teatteria sekä ajatella teatterista ja todellisuudesta; se sisältää muun muassa ryhmälähtöisiä työtapoja, klassikkotekstien uudelleentulkintaa, naamio- ja nukketeatteria. Esityksiä ja tekstejä yhdistävät paikallinen globaalisuus sekä vahva yhteiskunnallinen ote.

Pääohjelmiston esityksistä osana Showcasea nähdään Sirkku Peltolan Lämminveriset, Leea ja Klaus Klemolan New Karleby ja Jussi Moilan Paratiisi. Sunnuntain tilaisuudessa esittäytyvät Toisissa tiloissa -ryhmä Golem-muunnelmilla, Esitystaiteen seura Oodi rakkaudelle -teoksella, Nukketeatterikeskus Poiju 3D-esityksellä sekä Rospuutto-ryhmä syksyn ensi-illallaan Sarasvatin hiekkaa. Myös Klockriketeaternin Vanja-eno, Teatteri Metamorfoosin Sauna ja Kokkolan Kaupunginteatterin Viimeinen aamutähti ovat tulevan syksyn ensi-iltoja. Suomalaista näytelmäkirjallisuutta käsittelevässä keskustelussa tekstejään esittelevät Heini Junkkaala, Laura Gustafsson, Jari Juutinen, Saara Turunen ja Elisa Salo.

Tampereen Teatterikesän ja  Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n kanssa Finnish Showcasea järjestämässä ovat Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy sekä Suomen Näytelmäkirjailijaliitto.

Lue lisää: www.tinfo.fi/site/fi/Suomalaisen-teatterin-vientiin-potku-Tampereen-Teatterikesasta

 


 


Harrastajateatteritilastot 2010

Harrastajateattereissa kotimaisuus suosiossa – tilastot 2010 valmistuneet

Harrastajateatteritilastot vuoden 2010 toiminnasta ovat valmistuneet. 360 suomen- ja ruotsinkielisessä harrastajateattereissa esitettiin yhteensä 788 näytelmää, joista ensi-iltoja oli 673 kpl. Esityskertojen määrä oli 7043 ja katsojamäärä oli yhteensä 782 286. Laskua edellisvuoteen on noin 70 000 katsojan verran, toisaalta nyt kyselyyn vastasi 40 teatteria vähemmän kuin vuodelta 2009. Teatteria kohden katsojamäärät ovat silti nousseet: yhdellä teatterilla oli esityksissään keskimäärin 2186 silmäparia (2009: 2169). Tämä kertoo siitä, että Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kyselyyn vastasi harvempi mutta sitäkin suurempi teatteri.

Katsojien määrällä mitattuna suurin harrastajateatteri on Teatteri Provinssi Salosta. Sen ohjelmisto veti yleisöä vuonna 2010 peräti 18 281 istujan verran. Katsojamäärä Salossa saavutettiin viidellä eri esityksellä ympäri vuoden. Turun Nuori Teatteri keräsi toimintavuotena 15 857 ja Kuusankosken Teatteri 13 053 lavataiteen ystävää. Kaikilla TOP 3 –teatterilla on jatkuvaa esitystoimintaa. Kuusankoski rakensi vuoden aikana peräti 11 esitystä, näytelmäkirjailijoina mm. Reko Lundán, Lewis Carroll, William Shakespeare ja Neil Hardwick.

Kotimaiset näytelmät saivat peräti noin 77 % suomalaisten harrastajateattereiden kokonaiskatsojamäärästä (699 513), ulkomaiset näytelmät noin 20 % katsojamäärästä ja muut esitykset noin 3 %. Kotimaisten näytelmien tarjonta teattereissa on myös hieman kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. Seuratuimmat kirjailijat suomenkielisissä harrastajateattereissa olivat vuonna 2010 suurimmaksi osaksi kotimaisia. Katsojaluvuilla mitattuna 30 suosituimman näytelmän joukosta oli 26 kotimaista näytelmää.
Suosituin näytelmä suomenkielisissä harrastajateattereissa katsojamäärien mukaan oli jälleen kotimainen – tälläkin kertaa suosikiksi nousi Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen kirjoittama komedia Tankki täyteen, jota esitettiin kuudessa eri teatterissa ja joka keräsi näissä yhteensä 21 386 katsojaa.

Merkillepantavaa on, että kaikista näytelmistä (788), joita harrastajateatterit vuonna 2010 esittivät, 42 käsikirjoitettiin työryhmässä omin voimin. Harrastajateatterit ovat merkittävä voimavara, ne toimivat sosiaalisen pääoman kerryttäjinä, paikallisen identiteetin vahvistajina ja myös teatterikentän taiteellisina toimijoina.

Ei vain kesäteatteria

Ulkonäyttämöllä esiintyvät kesäteatterit ovat merkittäviä toimijoita harrastajateatterikentällämme ja paikallisestikin, ne tavoittavat usein myös sellaiset teatterinkatsojat, jotka eivät yleensä käy teatterissa. Suomenkielisissä harrastajateattereissa 78 % näytelmistä esitettiin kuitenkin sisänäyttämöllä ja ulkoilmanäyttämöllä esitettiin 21 % näytelmistä. Katsojamäärä sisänäyttämöllä esitetyissä näytelmissä oli 365 929 katsojaa, mikä vastaa 52 %:a suomalaisten harrastajateattereiden katsojista. Ulkonäyttämöllä esitettyjen esitysten katsojamäärä 327 149 vastaa 47 %:a katsojista suomenkielisten harrastajateattereiden katsojamäärästä.

Harrastajateatterit ovat toimintansa rahoittamisessa omatoimisia, sillä tuloista jopa 81 % on teattereiden itse hankkimia (vuonna 2009: 74). Suomenkielisiltä harrastajateattereilta kysyttiin taloustietoja nyt toista kertaa. Jälleen valtaosa tuloista, 62 %, tuli pääsylipputuloista, jotka olivat talouskyselyyn vastanneissa teattereissa yhteensä yli 3,6 miljoonaa euroa (2009: 3,5 miljoonaa euroa). Muiden omien tulojen osuus oli 19%. Harrastajateattereissa suuri osa työstä on palkatonta tai tehdään talkoovoimin. 
 

Ruotsinkieliset harrastajateatterit

Ruotsinkielisissä harrastajateattereissa (40 kpl) katsojamäärät ovat merkittävästi nousseet. Niissä kävi vuonna 2010 yhteensä 82 773 katsojaa (2009: 73 875). Myös esityskertojen määrä on noussut. Esityskertojen määrä ruotsinkielisissä harrastajateattereissa oli 480 kpl (2009: 412 kpl). Keskimäärin esityskertoja kussakin teatterissa oli noin 12 kpl vuoden 2010 aikana. 
Ruotsinkielisissä harrastajateattereissa esitetyistä näytelmistä suurin osa oli revyitä (17 kpl) ja ne keräsivät yhteensä 31 011 katsojaa (37% ruotsinkielisten harrastajateattereiden katsojista). Lisäksi kesäteatteriesityksiä oli 10 kpl ja ne keräsivät 36 817 katsojaa (44% ruotsinkielisten harrastajateattereiden katsojista). Ruotsinkielisissä harrastajateattereissa esitettiin yhteensä 43 näytelmää.

Tilastoinnissa suomen- ja ruotsinkielisiä harrastajateattereita on käsitelty erikseen. TINFOn tilastokysely lähetettiin lähes tuhannelle harrastajateatterille. 451 saatiin vastaus, joista 320 suomenkielisellä ja 40 ruotsinkielisellä teatterilla oli esitystoimintaa. 
***
Harrastajateatteritilastot 2010 löytyvät tästä.

TINFOn keräämät tiedot tämän vuoden kesäteatteriesityksistä.

 


 

TINFO Facebookissa

TINFO on nyt myös Facebookissa. Käy katsomassa ja tykkää! Sivu on vapaa areena keskustelulle, tapahtumille ja tiedotteille.

http://www.facebook.com/pages/TINFO-Teatterin-tiedotuskeskus/123369974412863


 

Turun Kaupunginteatteri ja Ryhmäteatteri Edinburgh Fringeen

Ryhmäteatteri ja Turun Kaupunginteatteri julkistavat yhteisen vientihankkeen, jossa molemmat
teatterit vievät oman näytelmänsä Edinburgh Fringe -festivaalille elokuussa 2011. Ryhmäteatterista festivaalille lähtee Aleksis Meaneyn ohjaama Päällystakki ,Turun Kaupunginteatterista Irene Ahon ohjaama Kaaos. Hanke rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön kotimaisten näytelmien vientiin myöntämällä tuella.

Chaos
Turun Kaupunginteatterin tuottama Chaos (Kaaos) nähdään Pleasancen Above-salissa 6.8.2011 alkaen. Rooleissa nähdään Gowan Clader, Jo Freer ja Mary Gapinski. Mika Myllyahon kirjoittama näytelmä sai ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin Sopukassa 5.2.2009. Edinburghissa nähtävä esitys pohjaa tähän Irene Ahon ohjaukseen, esityksessä käytetään samoja lavasteita ja osin samoja pukuja. Näytelmän englanninkielisen käännöksen on tehnyt Nely Keinänen. Ennakot 3.–5.8., esitykset 6.–14.8. ja 16.–29.8. klo 13:50–15:20

The Overcoat
Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän käsikirjoittama The Overcoat (Päällystakki) nähdään
Aleksis Meaneyn ohjaamana Pleasancen Queen Domessa. Päällystakki sai ensi-iltansa Ryhmäteatterissa 16.2.2009. Myös The Overcoat noudattelee Edinburghissa Suomen kantaesitystä. The Overcoatin käännöksen on tehnyt Nely Keinänen ja sovituksen Catherine Grosvenor. Rooleissa nähdään Billy Mack, Hazel Ann Crawford, Sarah McCardie, Tom Freeman, Karen Fishwickk ja Simon Murray. Ennakot 3.–5.8., esitykset 6.–14.8. ja 16.–29.8. klo 12:25–13:45.

 


 

Neljä Prospero-hankkeen esitystä Tampereen Teatterikesässä

Eurooppalainen teatteriyhteistyöhanke Prospero, jonka suomalainen toteuttajaorganisaatio on Tutkivan teatterityön keskus, on tuonut Tampereelle Teatterikesään kansainvälisiä esityksiä jo kahtena vuonna ja tänä vuonna on supervuosi, kahden kansainvälisen tuotannon lisäksi festivaaleilla nähdään kaksi kotimaista kantaesitystä.

Kotimaiset esitykset kiertävät eurooppalaisilla festivaaleilla, Cilla Backin Hilda on ehditty nähdä jo Berliinissä ja Lissabonissa ja Riko Saatsin ja Veikko Nuutisen käsikirjoittama ja Saatsin ohjaama Bruce Willis Saves the World lähtee lokakuussa Liégeen ja marraskuussa Rennesiin.

Tampereella nähdään Pippo Delbonon Valhe (La menzogna, tuot. Emilia Romagna Teatro/ Pippo Delbono Company), Delbono on yksi Italian epäsovinnaisimmista ja erikoisimmista teatterin tekijöistä. Delbono voitti arvostetun Europe Prize New Theatrical Realities vuonna 2009 ja oli ojentamassa palkintoa vuoden 2010 voittajalle Kristian Smedsille. 
Tampereelta esitys jatkaa Meksikoon.

Ranskasta saapuu Théâtre National de Bretagnen tuotanto Noli me tangere (Älä koske minua), Jean-François Sivadier ohjaus, Noli me tangere on teemallista sukua mm. Oscar Wilden näytelmälle Salome sekä William Shakespearen Kesäyön unelle ja Hamletille. Esitys sijoittuu tähän jatkumoon omalta osaltaan tutkimalla tyrannien vastustamista, jokaista vallankumousta edeltävää jännityksen ilmapiiriä sekä niitä moninaisia keinoja, joiden avulla ihmiset ovat kautta aikojen pyrkineet turhamaisesti kurkottamaan kohti parempaa tulevaisuutta.

Lisää esityksistä: http://t7.uta.fi/fi/current/news.php?cat=1&item=212

 


 

PRESENTAATIO-palkinto Nathalie Mba Bikorolle

Suomalainen performanssin ja esitystaiteen kenttä elää kiihkeän muutoksen ja yhä voimakkaamman kansainvälistymisen aikaa. Vuonna 2011 jaetaan toista kertaa PRESENTAATIO-palkinto vuoden performanssi- ja esitysteosta.
Presentaatio ry:n valitsijaksi kutsuma kuraattori ja taiteilija Willem Wilhelmus valitsi palkinnonsaajan taideyleisön antamien ehdotusten joukosta.
Vuoden 2010 merkittävimmän performanssi- ja esitysteon on tehnyt taiteilija Nathalie Mba Bikoro.

Valitsijan perustelut valinnalle:
”Palkinto vuoden performanssi- ja esitysteosta menee Gabonista kotoisin olevalle, nykyisin Lontoossa asuvalle Nathalie Mba Bikorolle.
Bikoron visuaaliset ja liikkuvat teot Platform Live -tapahtumassa Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa sekä La Contact -tapahtumassa Galleria Augustassa Helsingissä tekivät syvän vaikutuksen yleisöihinsä. Hänen läsnäolonsa teoissaan on luonnollista ja poikkeuksellisen voimallista.
Bikoro käytää hyvin afrikkalaista perintöään tekojensa kerronnassa. Se, että palkinto jaettiin ulkomailla asuvalle taiteilijalle alleviivaa kansainvälisten kulttuuristen kontaktien tarvetta Suomessa.”

Nathalie Mba Bikoro on monialainen taiteilija, joka työskentelee performanssin, elokuvan, valokuvan ja musiikin parissa. Politiikan, filosofian ja mediataiteen alueille koulutettu Bikoro käsittelee taiteessaan afrikkalaista perintöä ja yhdistää humanitäärisen työtä ja taidetta. Hän työskentelee taiteen ja kulttuurin kehittämisen ja tukemisen puolesta Gabonissa ja eri puolilla Afrikkaa ja toimii yhteistyössä ihmisarvoja puolustavien järjestöjen kanssa. Bikoro koordinoi lukuisia taidehankkeita sekä Euroopassa että Afrikassa, julkaisee kritiikkejä ja akateemisia tekstejä, kuratoi tapahtumia ja kiertää kansainvälisesti sekä esiintymässä että opettamassa.
Nathalie Mba Bikoron kotisivut: http://nbikoro.weebly.com/index.html

Palkinto julkistettiin Performanssi2011-festivaalin yhteydessä Ateneum-salissa järjestetyssä seminaarissa 26.5. ja luovutetaan Nathalie Mba Bikorolle 9.6. Teatterikorkeakoulussa LAPSody-tapahtuman yhteydessä.
Yhteystiedot: presentaatio(at)gmail.com,
Toiminnanjohtaja Tuomas Laitinen 050-4672647
www.presentaatio.org

 


 

Ida Aalberg-säätiö on jakanut stipendit kahdelle vastavalmistuneelle

Teatterikorkeakoulun stipendin sai teatteritaiteen maisteri SARA MELLERI.
Perusteluissa mainitaan, että hän on lahjakas, persoonallinen ja muuntautumiskykyinen nuori näyttelijä, joka kykenee analyyttiseen ajatteluun ja ilmaisemaan itsensä sekä puheellisesti että kirjallisesti. Hän haastaa tekemisellään ja itsenäisillä ratkaisuillaan kulloisenkin työryhmän ja ohjaajan sekä innoittaa muita omalla moniulotteisella näyttelijäntyöllään.

Tampereen yliopiston teatterityön koulutusohjelmasta stipendin sai teatteritaiteen maisteri RIIKKA PAPUNEN. Koko opiskeluaikansa hän on johdonmukaisesti kehittänyt myös omatoimisesti äänenkäyttöään soveltamalla eri lähteistä hankittua teoreettista tietoa käytäntöön. Opinnäytteessään hän syventää pohdintoja äänenkäyttöön liittyvistä kipupisteistä ja oivalluksista ongelmien ratkaisemiseksi.

Kumpikin stipendi on suuruudeltaan 1500 euroa.
Tiedustelut: Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen, plej1(at)luukku.com

 


 

Teatterikorkeakouluun haki 1805 henkilöä - valinnat selvillä

Teatterikorkeakouluun haki vuonna 2011 yhteensä 1805 henkilöä.
Eniten hakijoita oli näyttelijäntyön koulutusohjelmassa, johon pyrki 1103 henkilöä. Heistä valittiin 12 opiskelijaa.

Hakeneet / hyväksytyt:
Näyttelijäntyön koulutusohjelma 1103 / 12
Ohjauksen koulutusohjelma 111 / 4
Dramaturgian koulutusohjelma 165 / 4
Utbildningsprogrammet för skådespelarkonst 167 / 12
Valosuunnittelun koulutusohjelma 39 / 4
Äänisuunnittelun koulutusohjelma 45 /4
MA Programme in Live Art and Performance 31 / 6
Valosuunnittelun maisteriohjelma 5 / 2
Äänisuunnittelun maisteriohjelma 7 / 2
Tanssijan maisteriohjelma 38 / 10
Koreografin maisteriohjelma 29 / 4
Tanssinopettajan maisteriohjelma 27 / 8
Teatteriopettajan maisteriohjelma 38 / 7

Lisäksi valittiin 5 opiskelijaa suorittamaan opettajan pedagogisia opintoja.

Kaikkiin koulutusohjelmiin ei oteta vuosittain uusia opiskelijoita. Tanssin koulutusohjelmaan ja ruotsinkieliseen NorMa-maisteriohjelmaan otetaan uusia opiskelijoita seuraavan kerran vuonna 2012.

Vuonna 2010 hakijoita oli yhteensä 1827.

Lisätiedot:
Katja Kiviharju, opintohallinnon päällikkö, puh. 0400 792 020
Laura Manninen, viestintäpäällikkö, puh. 0400 792 065
Hannele Ylönen, opintoneuvoja, puh. 0400 792 002 (tavoitettavissa 1.6.)
sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi(at)teak.fi
www.teak.fi

 


 

Kulturforum.fi on uusi digitaalinen kohtauspaikka

Kulturforum.fi
Imoituksia netissä
Näkyvyyttä taidealoittain
Markkinointia Pohjoismaihin ja Baltiaan

Kulturforum.fi tarjoaa uuden tavan kohdata digitaalisesti taide- ja kielirajojen yli. Foorumi on avoinna kaikille jotka tavalla tai toisella toimivat kulttuurikentällä, joko taiteilijana, ryhmänä tai vaikkapa kulttuurinäyttämön ylläpitäjänä tai rahoittajana.

Palvelun tarjoaa kulttuuriverkosto Produforumin valtakunnallinen projekti. Palvelu on ainutlaatuinen, ja ainoa koko kulttuurikenttää palveleva kohtaamis- ja markkinointifoorumi Suomessa. 

Produforum puolestaan on ainoa ruotsinkielinen, lähes 20 valtakunnallisesta projektista jotka saavat rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmasta 2007-2013.  Ohjelma tukee valtakunnallisesti merkittäviä yhteishankkeita, jotka parantavat luovien alojen toimijoiden valmiuksia, yrittäjyyttä ja liiketoimintaosaamista ja tuottavat uudenlaisia toimintamalleja luovien ja muiden toimialojen väliseen yhteistyöhön.

Kulturforum.fi ei ole suunnattu ainoastaan ruotsinkieliselle kulttuurikentälle vaan tarjoaa markkinointimahdollisuuden myös suomeksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi. Testisivun esittelyt ovat tällä hetkellä ruotsinkielellä, tulevaisuuden sivusto monikielinen.

Produforum markkinoi Kulturforum.fi -palvelua syksystä lähtien myös Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Palvelu on ilmainen!

Lisätietoja Kulturforum.fi -palvelusta:
Greta Storlund, tfn 0400 551579
greta.storlund(at)produforum.fi

 


 

Tanssilla jälleen yli puoli miljoona katsojaa

Suomalainen tanssi keräsi viime vuonna 544 034 katsojaa. Tanssiesityksiä järjestettiin  2 771 kappaletta. Uusia teoksia tuotettiin 188. Luvut käyvät ilmi Tanssin Tiedotuskeskuksen keräämistä vuoden 2010 tanssin esitys- ja katsojatilastoista.

Tilastoihin sisältyy yllättäviä, mutta helposti selittyviä nousuja ja laskuja.

Tanssin kokonaiskatsojamäärä kohosi viime vuodesta reilulla 85 000 katsojalla. Suurin yksittäinen syy nousuun on tanssitaiteilija Helena Ratisen Shanghain maailmannäyttelyn messualueella tapahtuneet 85 esitystä, jotka keräsivät yli 100 000 katsojaa.

Yhteistuotantojen merkitys kasvaa

Niin kutsutut VOS-tanssiteatterit keräsivät vuonna 2010 noin 64 000 katsojaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Selitys löytyy tilastoinnin käytännöistä: kolmella tanssin VOS-ryhmällä oli vuonna 2010 menestyksekäs yhteistuotanto puheteatterin kanssa. Nämä esitykset ja niiden katsojat eivät kuitenkaan näy kyseisten tanssiryhmien luvuissa.

Myös tanssin kentän keskinäisten yhteistuotantojen merkitys on kasvussa. Vuonna 2010 yhteistuotantoina toteutettiin 22 uutta teosta ja 228 esitystä. Yhteensä yhteistuotannot ja keskinäiset vierailut keräsivät 19 692 katsojaa.

Tanssin esitys- ja katsojatilastot vuodelta 2010 löytyvät kokonaisuudessaan verkosta osoitteesta www.danceinfo.fi/tanssitilastot. Tilastot julkaistaan myös osana Teatterin tiedotuskeskuksen tekemää Teatterin tilastot 2010 -kirjaa.
Lisätietoja:
tiedottaja Piia Ahonen, Tanssin Tiedotuskeskus, puh. (09) 612 1808, piia.ahonen(at)danceinfo.fi

 


 

Liikekieli.comilla uusi päätoimittaja

Tanssin verkkolehti Liikekieli.comin uudeksi päätoimittajaksi on valittu tanssija Veera Lamberg. Lamberg on ollut mukana lehden toiminnassa vuodesta 2007. Lamberg on myös lehteä ylläpitävän Tanssin Liikekieli ry:n puheenjohtaja.

Uusi päätoimittaja ja toimitusneuvosto, jonka muodostaa pääasiassa Tanssin Liikekieli ry:n hallitus, haluavat jatkaa lehden avointa linjaa, joka rohkaisee kaikkia asiantuntijoista satunnaisiin katsojiin kirjoittamaan ja keskustelemaan tanssista.

Lehden käytettävyyttä aiotaan uudistaa tämän vuoden aikana. Samalla halutaan kehittää verkkolehden mahdollisuuksia toimia katalysaattorina suomalaisessa tanssikeskustelussa.
Lisätietoa uudesta päätoimittajasta ja lehden tulevista hankkeista löytyy verkkolehden sivuilta: www.liikekieli.com

 


 

*TAPAHTUMIA


Teatteri Pensas koluaa Suomea kahden kuukauden ajan

Kesäyön unen esitykset 9.6.-20.7.2011 ympäri Suomea

Teatteri Pensas on vuonna 2002 perustettu ammattiteatteri, joka on jo kahdeksana kesänä kiertänyt ristiin rastiin Suomea esiintyen toreilla ja puistossa, kirjastojen ja museoiden pihamailla, niityillä ja metsissä sekä laivoissa ja laitureilla. Paitsi Suomessa Teatteri Pensas on kiertänyt myös Vienan Karjalassa, Saksassa, Puolassa, Latviassa ja Norjassa.

 


 

Holmfirth Arts Festival 11th - 26th June 2011

Holmfirth, Holme Valley in West Yorkshire
Holmfirth Arts Festival is a mixed art form commissioning festival established in 2008. Taking place annually in the picturesque town of Holmfirth and throughout the Holme Valley, the festival's programme embraces theatre, visual art, literature, and music. Holmfirth Arts Festival celebrates the landscapes and communities of the Holme Valley and Yorkshire and fosters the distinct cultural traditions which thrive here, such as brass bands and choral singing. Making new work is fundamental to the festival; each year's programme is built around a series of new works across all art forms, including works by young and emerging artists and companies, local artists, and nationally or internationally known practitioners.
www.holmfirthartsfestival.co.uk/  |  info(at)holmfirthartsfestival.co.uk

 


 

Festival at Husets Teater / Copenhagen

we will celebrate contemporary European playwriting again this year from the 8th-11th of June, and it would be great to see you here in Copenhagen.

At this years festival we will present Jokum Rohde (DK), Saara Turunen (FIN), Nis-Momme Stockmann AND Falk Richter (D), Dennis Kelly (GB), Fredrik Brattberg (N), Frédéric Sonntag (FR) and Mattias Andersson (S). All readings are presented Wednesday the 8th – Saturday 11th, two readings each night, and will be directed by some Danish and a couple of international directors … After the readings there will be concerts, debate, party etc.

www.husetsteater.dk

 


 

Suomenlinnan lastenkierros

Neljätoista kesää ja 100 000 rohkeaa seikkailijaa
Suomenlinnassa on seikkailtu elämyksellisellä ja pedagogisella lastenkierroksella vuodesta 1998. Keskiviikkona 1.6.2011 ylittyy sadantuhannen osallistujan määrä. Kierroksia on järjestetty kesäisin tilauksesta sekä avoimina esityksinä suomeksi ja ruotsiksi.

Lastenkierros kehitettiin alun perin Suomenlinnan 250-vuotisjuhlien ohjelmaksi. Kadonneen Kruunun jäljillä – seikkailukierrosta esitettiin yhdeksän vuotta ja vuonna 2007 tehtiin kokonaan uusi kierros kymmenennen esityskauden kunniaksi. Seikkailu sai nimen Lumotun holvin salaisuus, jota esitettiin 2007–2009. Vuonna 2010 oli Suomenlinnan suunnittelijan ja ensimmäisen komendantin kreivi Augustin Ehrensvärdin 300-vuotis juhlavuosi. Osaksi juhlavuoden ohjelmaa valmistettiin uusi esitys Komendantti ja ovela juonittelija. Komendantti Ehrensvärdin kanssa seikkaillaan nyt toista kesää. Suomenlinnan seikkailukierrokset ovat innoittaneet ja opastaneet lapsia oivaltavalla tavalla jo vuodesta 1998.

Kierroksen aikana lapset pääsevät seikkailemaan historiallisten hahmojen johdattelemina Suomenlinnan puistoihin ja tunneleihin. Linnoitussaaren historia muuttuu eläväksi hauskalla ja opettavaisella Suomenlinnan seikkailukierroksella, jonka aikana lapset oppivat näkemisen, kuulemisen ja tekemisen kautta.

Vuoden 2011 seikkailu:
Komendantti ja ovela juonittelija Suomenlinnan seikkailukierros lapsille
Viaporissa tapahtuu kummia. Ovela juonittelija levittelee omituisia viestejä ympäri linnoitusta yrittäen mustamaalata linnoituksen komendantin Augustin Ehrensvärdin maineen. Kuka tämä ovela juonittelija on ja mitä hän haluaa? Asia pitää selvittää pikimmiten! Tule Augustin Ehrensvärdin ja Helenan avuksi selvittämään outoja viestejä, jotka viitoittavat tietä kohti linnoituksen tutkimattomia kätköjä.

Seikkailukierroksen tuottaa Ehrensvärd-seura ry, joka vastaa myös historiallisesta taustatiedosta. Käsikirjoittaja-ohjaaja on Frank Skog, pukusuunnittelija Sanna Pietilä ja kuvittaja Jussi Anttonen.

Näyttelijät vuonna 2011 ovat: Kai Bäckström, Per Ehrström, Riikka Herva, Gogo Idman, Mikko Kaukolampi, Rober Kock, Willehard Korander, Sofia Koski, Matti Raita, Hanna Raita-aho.

Esitykset kesä-elokuussa ajalla 14.6.–13.8.2011 (ei 23.–26.6.2011) tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin kello 12. ja 15. suomeksi ja perjantaisin ruotsiksi kello 12.
Kierrokseen voi tutusta myös osoitteessa www.suomenlinnatours.com/lastenkierros
ja Facebookissa: www.facebook.com/pages/Komendantti-ja-ovela-juonittelija/113460095362345

 


 

Kaikille avoin DROP-IN-MOOOT yhteisötaidetapahtuma kesäisessä Koffin puistossa 17.6.

DROP-IN-MOOOT SINEBRYCHOFFIN PUISTOSSA

Kaikille kaupunkilaisille avoin yhteisötaidetapahtuma 17.6.2011 klo 16–20 Koffin puiston virkistyskäyttö on herättänyt viime aikoina suuria tunteita. Perjantai-iltana 17.6. kaupunkitaideprojekti MOOOT tarjoaa pussikaljabiletykselle vaihtoehdon, kun se kutsuu kaupunkilaiset puistoon tekemään taidetta.
Tervetuloa luomaan yhteisötaidetta! (tiedote, pdf)

 


 

Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana

Aika: 30.8. - 31.8.2011 (ti-ke)
Paikka: Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus, Koskikatu 2-4, Kajaani
Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kajaanin kaupunki, Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskus sekä
Luova Suomi -hanke järjestävät Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana -tapahtuman
30.-31.8.2011. Tapahtuma on suunnattu henkilöille, jotka vastaavat alueellaan yleisestä alue- ja
kuntakehittämisestä, innovaatiopolitiikasta sekä luovan talouden ja kulttuurin kehittämisestä.
Tavoitteena on koota yhteen eri alojen asiantuntijoita löytämään yhdessä uusia ratkaisuja ja
toimintamalleja kuntien ja alueiden kilpailukyvyn ja vetovoimaisuuden vahvistamiseksi.
Ohjelma liitteenä (pdf)

 


 

Stage-teatterifestivaali

Tanssija Mikhail Baryshnikov näyttelee pääosaa Pariisissa-näytelmässä, joka saa maailman ensi-iltansa Stage – Helsingin teatterifestivaalilla 17. elokuuta. Korjaamo Teatterin tuottama Stage-festivaali tuo Suomeen Pariisissa-tuotannon lisäksi kahdeksan muuta ulkomaista huippunäytelmää.

Tanssija, näyttelijä ja koreografi Mikhail Baryshnikov näyttelee venäläisen Dmitri Krymovin ohjaamassa Pariisissa-näytelmässä (In Paris) venäläistä emigranttia, joka rakastuu huomattavasti itseään nuorempaan kaunottareen 1930-luvun Pariisissa. Korjaamo Teatteri on osatuottajana tässä amerikkalais-venäläis-suomalaisessa yhteistuotannossa, jossa Baryshnikovin kanssa näyttelee venäläinen nouseva tähti Anna Sinjakina.

Stage tarjoaa romanttista ja raastavaa rakkautta
Viidettä kertaa Helsingin valtaava Stage – Helsingin teatterifestivaali antaa yleisölle katsauksen tämän hetken kiinnostavimpaan teatteriin Suomessa ja ulkomailla 17.–31. elokuuta.

"Stage on tänä vuonna entistä laajempi ja kansainvälisempi. Festivaalin teemana ovat tarinat vihasta ja rakkaudesta. Näytelmät kertovat rakkaudesta sen kaikissa muodoissaan, mutta mukana on myös yhteiskunnallisia ristiriitoja ja politiikkaa. Teatteri polttaa", Kulttuuritehdas Korjaamon toimitusjohtaja Raoul Grünstein arvioi.

Festivaalilla nähdään 21 näytelmää, joista on yhteensä lähes 50 näytöstä. Joukossa on viisi ensi-iltaa. Noin puolet ohjelmistosta koostuu kansainvälisestä sarjasta, minkä lisäksi nähdään vuoden parhaista teatteriesityksistä koottu kotimainen sarja sekä tulevaisuuden tekijöitä esittelevä Future Factory -sarja. Stagella on laaja keskusteluista, musiikista ja kulttuuriratikan esityksistä koostuva oheisohjelmisto.

Stagen ohjelmiston on suunnitellut taiteellinen ryhmä, jonka jäseniä ovat kuraattori Eva Maarika Schmitz, ohjaaja Mikko Roiha ja Kulttuuritehdas Korjaamon toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

”Näimme vuoden aikana yli 300 esitystä yli 15 maassa. Tuloksena on kiehtova ohjelmisto, jossa on laajasti esillä korkean profiilin teatterituotantoja. Kaikki esitykset kertovat ajastamme ja todistavat nykyteatterin merkityksestä tässä päivässä”, sanoo Eva Maarika Schmitz.
Korjaamon ohella esityspaikkoja ovat Aleksanterin teatteri, Suomen Kansallisteatteri, Stoa, Teatteri Jurkka, Teatteri Takomo, Zodiak ja Teatterikorkeakoulu. Leea Klemolan New Karleby -näytelmän esitys on Tampereen Teatterissa.

Poliittiset näytelmät iskevät ajankohtaisuudellaan
Stagella nähdään useita päivän polttavia, poliittisia näytelmiä. Tunisialaisen käsikirjoittajan ja näyttelijän Jalila Baccarin ja ohjaaja Fadhel Jaïbin Amnesia on ajankohtaisuudellaan herätellyt mediaa ja yleisöjä. Näytelmä kertoo diktaattorin tuhosta ja sen painajaismaisista seurauksista.

Toinen juuri nyt keskusteltu näytelmä on venäläisen Mikhail Ugarovin ohjaama Tunti kahdeksantoista minuuttia. Tositapahtumiin perustuva poliittinen draama esittää henkilö henkilöltä ne, jotka aiheuttivat talousrikoksista syytetyn asianajaja Sergei Magnitskyn kuoleman tutkintavankeudessa Moskovassa vuonna 2009.

Muita kansainvälisiä helmiä ovat Euroopan arvostetuimpiin ohjaajiin kuuluvan Alvis Hermanisin katkeransuloinen Latvialainen rakkaus sekä Liettuassa vuoden 2010 parhaana näytelmänä palkittu Oskaras Koršunovasin Pohjalla. Festivaalipoimintoja ovat myös Oliver Frljicin Kirottu olkoon isänmaansa petturi!, She She Pop -ryhmän Testamentti, Jakob Ahlbomin Sisäkuvia ja Skagen -ryhmän Suurisuu.

Salainen rakkaus pakahduttaa kotimaisessa ensi-illassa
Teatterin grand old lady Seela Sella esittää filosofi Hannah Arendtia Korjaamo Teatterin yhteistyössä Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa tuottamassa Hannah ja rakkaus -näytelmässä. Taru Mäkelän ohjaus saa ensi-iltansa Stage-festivaalilla.

Vuoden näytelmäksi Israelissa valittu tarina kertoo 19-vuotiaan juutalaisen Hannah Arendtin (1906–1975) suhteesta opettajaansa, myöhemmin natsipuolueeseen liittyneeseen filosofi Martin Heideggeriin (1889–1976) 1930-luvun Saksassa. Kahden aikansa suuren intellektuellin salainen rakkaustarina paljastui vasta molempien kuoltua. Seela Sellan lisäksi näytelmässä ovat mukana Elena Leeve, Matti Onnismaa ja Kasimir Baltzar.

Ensi-iltansa Stagella saavat myös Teatteri Metamorfoosin sanaton naamioteatteriesitys Sauna ja Kari Paukkusen ohjaama, kirjailija Henning Mankellin käsikirjoittama Vanha mies tanssii.

Kotimainen sarja on täynnä jo ensi-iltansa saaneita arvostelumenestyksiä, jotka on valittu myös festivaalin ulkomaista ammattilaisyleisöä silmällä pitäen. Mukana ovat Johanna Freundlichin kulttimaineeseen noussut Angels in America, Leea Klemolan New Karleby, Susanna Kuparisen Eduskunta, Kansallisteatterin kevään suosikki, Mika Myllyahon ja Saana Lavasteen Täällä Pohjantähden alla 2011 sekä Eeva Muilun ja Milja Sarkolan Ihmisen asussa. Future Factory -sarjassa esitetään Anni Ojasen ja Juhan Ulfsakin Viha sydämessä, Jussi Moilan ja Sini Pesosen Paratiisi sekä Teatterikorkeakoulun kolme tuoretta esitystä.
”Valitut kotimaiset esitykset piirtävät moniäänisen kuvan hitaasti avautuvasta Suomesta. Niissä soi uusien tekijäsukupolvien ääni, yritys hahmottaa, miltä Suomi näyttää nyt ja tulevaisuudessa. Esityksissä rajaton tunne yhdistyy yhteiskunnalliseen ajatteluun. Ennen kaikkea ne kieltäytyvät jäämästä Suomeen. Esitykset ovat tietoisia siitä tosiasiasta, että kaikki mikä tapahtuu Euroopassa ja maailmassa, tapahtuu myös meillä”, sanoo ohjaaja Mikko Roiha.

Koko ohjelmistoon voi tutustua Korjaamon verkkosivuilla, www.korjaamo.fi.
Stage-festivaalia ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kulttuurikeskus ja Suomen kulttuurirahasto. Stage on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali.


 

Teatterintekijöiden uusi sukupolvi loistaa Baltic Circle -festivaalilla marraskuussa

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle on julkaissut osan tulevan syksyn ohjelmistostaan. Festivaalilla 16.–20.11.2011 nähdään kansainvälisten vierailuesitysten lisäksi Baltic Circlen omia tuotantoja ja kansainvälisiä osatuotantoja, jotka esittelevät tämän hetken nykyteatterin ja esittävän taiteen merkittävimpiä tekijöitä.

Kansainvälistä arvostusta saavuttaneen suomalaisen teatteriryhmän Nya Rampenin uusin teos Worship! saa ensi-iltansa Baltic Circle -festivaalilla marraskuussa. Nya Rampenin, Baltic Circlen ja saksalaisen Nordwind-festivaalin yhteistuotannossa Nya Rampen tuo lavalle teatterin rakastetuimmat teokset, Shakespearen tragediat ja tarkastelee kuolemansyntejä sukkahousut jalassa. Worship! tutkii ihmiselle ominaista tarvetta uskoa ja kuulua johonkin, oli se sitten uskonto, ideologia tai taide.

Suomalaista teatteriohjaajien uutta sukupolvea edustavat Anni Ojanen ja Hilkka-Liisa Iivanainen ohjaavat ja esiintyvät ensimmäisessä yhteisessä teoksessaan FAT BASTARDS. Baltic Circlen tuottama, viihteellisen 90-lukulainen teos käyttää iloisesti hyväkseen sekä esiintyjiensä omaelämänkerrallista, että täysin fiktiivistä materiaalia. Kohtuuttomista vaatimuksista ja kieroon kasvamisesta kertovassa hilpeän turhautuneessa läskipukusinfoniassa pääosassa ovat laiskat, tilannetajuttomat, ylikontrolloivat, itseään pienentävät ja rakkaudennälkäiset Fat Bastardsit.

Q-teatterissa Baltic Circle -festivaalilla ensi-illassa nähdään Hella Wuolijoen ja Bertol Brechtin historiallinen kohtaaminen Baltic Circlen, Verk Produksjonerin ja norjalaisen Black Box Theatren yhteistuotannossa Build Me A Mountain! Norjalainen teatterikollektiivi Verk Produksjoner ja tanskalainen näytelmäkirjailija Daniel Wendel ovat löytäneet kirjailijoiden kesän 1940 aikana kirjoittamia päiväkirjatekstejä, kirjeitä, tarinoita ja näytelmiä. Build Me A Mountain! on dokumentaarista materiaalia ja fiktiota yhdistävä rakkaustarina luovuudesta ja tarina ihmisistä, jotka pakenevat todellisuutta ja kapinoivat Jumalaa vastaan.

Festivaalilla nähdään myös Todellisuuden Tutkimuskeskuksen ja Baltic Circlen yhteisiä tuotantoja, kuten Katariina Nummisen uusin esitysprojekti Draama Reloaded: Yerma. Draaman ja todellisuuden suhdetta tutkivaan projektiin valitaan työryhmä ihmisistä, joita lapsettomuus koskettaa, tai joilla on siihen jokin erityinen suhde.

Baltic Circle on kansainvälinen nykyteatterifestivaali, joka aina marraskuussa levittäytyy ympäri Helsinkiä, teatteritiloihin ja niiden ulkopuolelle. Se toimii eurooppalaisen esitystaiteen keskiössä ja on maaperä nykyteatterin uusille suuntauksille. Taiteen tekijöiden ja yleisön kohtaamispaikkana toimiva Baltic Circle järjestää koulutusta, seminaareja, työpajoja ja klubi-iltoja sekä esittelee kansainvälisen nykyteatterin huippunimiä.

Lisätietoja:
Vilma Pietilä, viestintäpäällikkö
Baltic Circle -festivaali
vilma.pietila(at)Q-teatteri.fi, puh. 044-5440900
www.balticcircle.fi

 


 

Divadelná Nitra International Theatre Festival is turning twenty

In 2011 the Divadelná Nitra, the largest theatre festival and one of the most important cultural events in Slovakia, celebrates its 20th anniversary. The jubilee edition is to be held from 23rd September to 28th September 2011.

During 19 years of its existence the festival has presented performing art works from 28 countries from Europe as well as the US, Canada and Israel. The festival focuses on top untraditional and innovative works, it presents legendary artists and personalities together with new faces and rising stars of contemporary directing and choreography in European theatre.

Preliminary Programme
This year‘s festival programme offers quality productions from renowned European artists, as well as works of Slovak theatre. The programme includes interesting ensembles with their newest works. We are proud to host the Forced Entertainment company from Great Britain with its Void Story directed by Tim Etchells; the French Théâtre des Lucioles and its The Paranoia (dir. Marcial Di Fonzo Bo and Elise Vigier); The Lower Depths by Oskaras Koršunovas Theatre from Lithuania (dir. Oskaras Koršunovas); Medea directed by Kama Ginkas and produced by Moscow Young Generation Theatre, Russia; Robert Alföldi´s Hunting Scenes from Lower Bavaria by Budapest National Theatre from Hungary, Komedie Theatre, Prague from the Czech Republic with its Weissenstein directed by David Jarab; The Deer House (dir. Jan Lauwers) by Needcompany from Belgium, No Matter How Hard We Tried directed by Grzegorz Jarzyna and performed by Polish TR Warszawa and other productions. All performances will have English subtitles. You can download preliminary programme here: www.nitrafest.sk/home/programme-2011/main-programme-2011

Planning a visit?
If you wish to visit Nitra for the festival as a theatre professional, please write to nitrafest(at)nitrafest.sk.

 


 

kedjaAarhus

Dear individual / company / institution interested in the development of and networking within the contemporary dance area.

Registration is now open for the 7th keðja encounter. It takes place in Aarhus, Denmark from September 20th – 22nd under the headline: Questioning Agendas – Perspectives on Dance in Society. Registration deadline is June 20th 2011. Register now on www.kedja.net

keðjaAarhus: Questioning Agendas
If you’ve been to former keðja encounter – this one is different. If you haven’t been to keðja before, you’ve probably been to other conferences on dance with talking heads` lectures and body based workshops. At keðja Aarhus we are trying out other formats – come and join our experiment!

We will meet the widely-recognized Critical Response Process by Liz Lerman Dance Exchange (USA). There will be Open Space dialogues, Collective Writing sessions, highlights on the special competences of dancers, a best case from the Dancers Career Development (UK), a zoom in on the concept of leadership, a workshop mixing professionals and local youths, choreographers and producers´ meetings - and more... NOTE: intro course in Critical Response Process already on Monday 19th.

keðjaAarhus is organized by Danseværket in collaboration with Dansens Hus, Copenhagen. Supported by Nordic Baltic Mobility Programme, the Danish Arts Council, the Municipality of Aarhus, Letterstedtska Föreningen.

keðja partners 2011: Dansens Hus - Denmark, Dance Information Norway, Dance Info Finland, Independent Theatres Association - Reykjavik, The Union of Estonian Dance Artists

Invitation (pdf)

 


 

*HAKUJA

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi: vuoden 2011 hankkeet

Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin tarkoituksena on saattaa yhteen suomalaisia ja venäläisiä kulttuuri- ja taidekentän toimijoita. Venäläiset toimijat ovat tehneet useita teatteriin liittyviä hanke-ehdotuksia.

Vuoden 2011 hankkeet on ryhmitelty www-sivuille aloittain ja niille on annettu numero, jota käytetään hankkeen tunnuksena. Hankkeet, joissa yhdistyvät taiteiden ja kulttuurin eri alat, on sijoitettu poikkitaiteellisten hankkeiden -ryhmään. Suora linkki teatteri, nukke- ja musiikkiteatteri ja sirkus -hankkeisiin.

Partnerihakuun osallistutaan täyttämällä sähköinen vastauslomake 15.6.2011 mennessä.

Mordvan tasavallassa Saranskissa 5.-9.10.2011 järjestettävässä XII suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa teillä on mahdollisuus neuvotella tulkkien välityksellä yhteistyöesityksen tehneiden toimijoiden kanssa.

Partnerihaku on maksutonta, mutta foorumiosallistumisen kuluista partnerit vastaavat itse. Tänä vuonna foorumipaketin arvioitu hinta on noin 650 euroa (sis.matkat Helsinki-Saransk-Helsinki, majoitus H1, foorumiruokailut ja foorumiin osallistumisen, retki- ja tutustumisohjelman).

Lisätietoa foorumitoiminnasta, hankkeista ja tämän vuoden foorumista löytyy
osoitteesta: www.kultforum.org/index.html

 


 

Ideahautomosta uutta lastenteatteria pienille lapsille

Annantalo (Helsinki) ja ARX (Hämeenlinna) käynnistävät yhteisen Itu-projektin, jonka tavoitteena on tukea uuden lastenteatteriesityksen syntymistä vuodelle 2012. Itu-projektiin voi hakea esitysidealla, tekstikatkelmalla, kohtauksella tai pienellä demolla uudesta, pienille lapsille suunnatusta näyttämöteoksesta.

Esitys voi olla suunnattu tietylle ikäryhmälle tai koko perheelle, ja sen muotokieli on vapaa: nukketeatteri, sirkus, musiikki- ja tanssiteatteri, puheteatteri, performanssi...
Kutsu on suunnattu taiteen ammattilaisille.

Itu-projektiin tulleista esitysideoista valitaan 4-6 esitysehdotusta, jotka esitetään katselmuksessa Hämeenlinnassa 23.9.2011. Näistä valitaan vuoden 2012 ITU.
Itu-esitykselle myönnetään tuotantotukea vuodelle 2011 4000 € ja vuodelle 2012 2000 €. Annantalo ja ARX ostavat valmiista teoksesta vähintään 2 esitystä kumpikin.

ITU-esityksen valitsevat: Katariina Metsälampi, teatterin ja tanssin vastaava tuottaja Annantalossa, Marja Myllyniemi, ohjaaja ja dramaturgi Hämeenlinnan Miniteatterissa, Henna-Maija Alitalo, näyttelijä Hämeenlinnan Teatterissa sekä katselmukseen valittujen esitysten mukainen asiantuntija.

Tuotantotuen maksamisen edellytyksenä on, että tukijatahot saavat tuotantosuunnitelman ja työskentelyaikataulun 1.11.2011 mennessä. Projektin takana tulee olla rekisteröity yhteisö.
Itu -esitysehdotuksen tulee sisältää: tekijät yhteystietoineen, teoksen työnimi sekä kuvaus suunnitellusta teoksesta ja esittelyt tekijöistä.

Esitysehdotukset lähetetään postitse osoitteella: Annantalon taidekeskus, Katariina Metsälampi PL 4741, 00099 Helsingin kaupunki
Haku päättyy 20.6.2011. Lähetettyjä ehdotuksia ja niihin liittyviä materiaaleja ei palauteta. Kutsut katselmukseen lähetetään elokuussa.

Itu-projekti on osa Helsingin ja Hämeenlinnan yhteistä näyttämötaiteen kehittämistehtävää Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisessa Taikalamppu lastenkulttuurikeskusten verkostossa.
Lisätietoja: Annantalon taidekeskus, Katariina Metsälampi, kultuurituottaja, katariina.metsalampi(at)hel.fi, puh. 09 310 37179
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Ann-Mari Virta, vastaava kulttuurituottaja, ann-mari.virta(at)hameenlinna.fi, puh. 03 621 3026

 


 

Satupäivää juhlitaan neljättä kertaa 18.10.2011

Tervetuloa toteuttamaan kanssamme vinkeää Satupäivää!

Satupäivää juhlitaan jo neljättä kertaa, tänä vuonna Sadun nimipäivänä tiistaina 18.10.2011. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja museoissa ympäri maan.

Tänä vuonna Satupäivää vietetään teemalla ”Satu on silta”. Tällä haluamme korostaa satua siltana sukupolvien ja kulttuurien välillä sekä siltana omaan itseen, rauhoittumisen ja kuuntelemisen äärelle.

Tervetuloa osallistumaan Satupäivään ja järjestämään ohjelmaa ja tapahtumia! Kuka tahansa saa osallistua ja tapahtumat voivat olla mitä tahansa satuihin ja sadunlukuun liittyvää. Pyydämme ystävällisesti lähettämään tapahtumatiedot maanantaihin 3.10.2011 mennessä osoitteeseen info(at)satupaiva.fi. Näin saatte tilaisuutenne mukaan valtakunnallisen Satupäivän tiedotukseen ja nettisivuille.

Satupäivän tiedote (pdf)

 


 

Hyviä ideoita kypsymässä?

OKM Luovien alojen kehittämisohjelman viimeinen haku on syyskuussa

KUTSU
Luovien alojen yritystoiminnan kehittämisohjelman hanketyöpajaan Maanantaina 20.6.2011 kello 9.00 – 12.15
Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jukola, Meritullinkatu 1, Helsinki

Ideat ja toteuttajat yhteen
Työpajan tavoitteena on antaa vinkkejä hyvän hakemuksen tekemiseen, ruotia ideoita sekä käynnistää yhteistyötä.

Valmistaudu esittelemään tarpeesi/ideasi lyhyesti keskustelun herättämiseksi.

Tällä hakukierroksella haetaan ensisijaisesti hankkeita 1. Kulttuuri- ja luovien alojen välittäjäportaan vahvistamiseen Tavoitteena on aluksi jäsentää kulttuuri- ja luovien alojen välittäjäportaan toimintakenttää, antaa selkeä kuva välittäjätoiminnan toimintaympäristöstä, kuten ammattikuvista, yrityksistä, toimintamalleista ja verkostoista sekä kuvata ja pilotoida alustavasti keskeiset hankkeessa toteutettavat välittäjäportaan kehittämistoimenpiteitä.
2. Kulttuuri- ja luovien alojen vahvistamiseen Tavoitteena ovat todennettuihin tarpeisiin perustuvat hankkeet, jotka kehittävät ja vahvistavat luovien alojen yrittäjien, ammatinharjoittajien tai freelancereiden osaamista ja toiminnan elinkelpoisuutta valtakunnallisesti.
Hakemuksen on oltava viranomaiskäsittelyssä viimeistään 30.9.2011.
ILMOITTAUDU hanketyöpajaan:  ulla.karhu(at)aalto.fi

Lisätietoa hankehausta:
- www.luovasuomi.fi

- Silja Suntola, silja.suntola(at)aalto.fi, puhelin 050 439 0518
- Ulla Vehmasaho, ulla.vehmasaho(at)luovatampere.fi, puhelin 040 776 7788

Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen ESR-kehittämisohjelma 2007 – 2013 tukee valtakunnallisesti merkittäviä yhteishankkeita, jotka edistävät luovien alojen  yritystoimintaa parantamalla toimijoiden valmiuksia ja osaamista, lisäämällä yhteistyötä sekä tuottamalla uudenlaisia liiketoimintamalleja luovien alojen kasvun ja kansainvälistymisen tueksi. hjelmassa jo mukana oleviin hankkeisiin voit tutustua Luovan Suomen sivuilla www.luovasuomi.fi

 


BAARIPÖYTÄ/TISKI lahjoitetaan!

Mitat (cm)Pöytä vaatii tilan: 2800 x 2400
ulkokaaren pituus: 4570
pöytätason syvyys: 850
korkeus: 1130

Voi noutaa Teatterin tiedotuskeskuksesta, Meritullinkatu 33 A, Kruununhaka, Helsinki.
Sisäpihalta hissillä, 2. krs.

Lisätietoja: Teatterin tiedotuskeskus, p. 09-2511 2120, tinfo(at)tinfo.fi

 


 

2011 Freedom to Create Prize

Celebrating Courage and Creatitivity
The annual freedom to Create Prize, with a total Prize Fund of US 100,000, celebrates artists who use their talents to build social foundations and inspire the human spirit.

Entries for 2011 Freedom to Create Prize are now open and will close on Saturday 30 July 2011. All art forms are eligible to enter into two prize categories, the Main Prize and the Imprisoned Artist Prize.
For further information visit our website at www.freedomtocreate.com

 


 

Schloss bröllin Residency Program

Tarjolla kolmen viikon residenssi työryhmälle Saksassa välillä huhtikuu–marraskuu 2012. Viimeinen hakupäivä 15. heinäkuuta 2011.

Call for application
schloss bröllin e.V. is offering project-based support from April till November 2012 for professional artist groups in the fields of theatre, dance and performance. This assisted residency is for a maximum of three weeks and will provide workspace and catered accommodation.
The residency-program is supported by the “artist in residence”-program of schloss bröllin e.V and the Ministry for Education, Science and Culture in Mecklenburg-Vorpommern.
Application deadline: 15th of July 2011
For information and online application forms: www.broellin.de/english2/ausschr.htm
For further information please contact:
Katharina Husemann and Jenny Galow
Schloss Bröllin, international art research location
Bröllin 3, 17309 Fahrenwalde, Germany, Tel. +49-39747-5650-21
E-Mail: residenz(at)broellin.de, www.broellin.de

 


 

*AVOIMIA PAIKKOJA

 

Teatterikeskus Ry etsii Arts&Business -projektiin aktiivista PROJEKTIPÄÄLLIKKÖÄ

Kolmevuotisessa projektissa edistetään lasten ja nuorten osallistumista teatterikokemuksiin koulu- ja yritysyhteistyön avulla. Projektia rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto. Projekti perustuu täysin uudenlaiseen toimintamalliin, jossa yhdistetään lasten ja nuorten taidekasvatus, teatterin yleisö- ja yritysyhteistyön kehittäminen ja tarjotaan sekä yksityisille lahjoittajille että yrityksille mahdollisuus vastuulliseen toimintaan lasten ja nuorten parissa. Tavoitteena on, että toiminta vakioituu ja jatkuu myös projektin jälkeen.

Tehtävä alkaa elokuussa 2011 ja on aluksi määräaikainen ja osa-aikainen (20 h/vko) vuoden
2012 helmikuun loppuun. Jatkorahoituksen varmistuttua tehtävä muuttuu kokopäiväiseksi
kestäen vuoden 2013 loppuun.

Odotamme sinulta kykyä ja osaamista isojen projektien hallitsemiseen ja pitkäjänteiseen
suunnitteluun. Taloushallinnon taitaminen tehtävässä on välttämätöntä. Olet kaupallisesti
suuntautunut ja omaat markkinointiviestinnällistä näkemystä. Sinulla on hyvät verkostot
elinkeinoelämään, mutta myös teatterikentän tuntemus ja muut sidosryhmäverkostot
katsotaan eduksi.

Tarjoamme sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden olla mukana rakentamassa ja
kehittämässä Suomeen toimintaa, jollaista täällä ei vielä ole.

Hakemukset palkkatoiveineen toimitetaan sähköpostilla Teatterikeskukseen osoitteeseen
info(at)teatterikeskus.fi 13.6.2011 mennessä.

Lisätietoja tehtävästä antaa Teatterikeskuksen toiminnanjohtaja Maaria Rantanen puh. 040
731 3655.

Teatterikeskus on ryhmämuotoisten ammattiteattereiden edunvalvontajärjestö, jolla on 31
jäsenteatteria. Näitä ovat mm. Improvisaatioteatteri Stella Polaris, Tanssiteatteri Hurjaruuth, KOMteatteri, Teatteri Avoimet Ovet, Rakastajat-teatteri jne.
www.teatterikeskus.fi

 


 

Viirus anställer scenmästare/ scenografisnickare/ tekniker

Viirus anställer scenmästare/ scenografisnickare/ tekniker för tiden 1.9-30.11.2011. Ring Matilda Sundström 09-440225 för mer information.
Viirus palkkaa näyttämömestarin/ lavasterakentajan/ tekniikon ajalle 1.9-30.11.2011. Soita Matilda Sundströmille 09-440225.

 


 

Haemme toimitusjohtajaa Riihimäen Teatteriin

Toimitusjohtajana vastaat Riihimäen Teatteri Oy:n operatiivisesta johtamisesta, taloudesta, toiminnasta ja hallinnosta yhdessä ammattitaitoisen ja työhönsä sitoutuneen henkilöstön kanssa.

Sinulla on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, olet monipuolinen ja kokenut hallinnon ja talouden osaaja, jolla on jo vahvoja näyttöjä strategisesta ja operatiivisesta johtamisesta. Olet tottunut tavoitteellisen liiketoiminnan johtamiseen asiantuntijaorganisaatiossa. Arvostat tuloksellisuutta ja laatua sekä saat muut innostumaan. Tartut intohimoisesti uusiin haasteisiin ja nautit ihmisten johtamisesta. Tunnet ammattiteatterikentän ja teatteriesitysten tuotantoprosessit ja olet hyvin verkostoitunut kulttuurialan toimijoihin.

Vastaat palvelukonseptimme jatkuvasta kehittämisestä vahvistaen Riihimäen Teatterin asemaa Etelä-Suomessa. Kielitaito ja kansainvälinen kokemus katsotaan eduksi.
Tarjoamme mielenkiintoisen ja monipuolisen tehtävän maineikkaassa ja arvostetussa teatterissa. Uuden osakeyhtiön ensimmäisenä toimitusjohtajana pääset hyvin vaikuttamaan työnkuvasi rakentumiseen ja painottumiseen sekä rakentamaan osakeyhtiömuotoista teatteria aiemman säätiöpohjaisen seuraajaksi.

Työsuhde alkaa 1.1.2012 tai sopimuksen mukaan. Hakemukset, josta käy ilmi palkkatoive sekä CV  pyydetään lähettämään 1.8.2011 mennessä osoitteeseen:
Riihimäen Teatteri / Riihimäen Teatteri Oy:n pj. Timo Sinivuori, Hämeenaukio 1, 11100 Riihimäki

Lisätietoja:  Timo Sinivuori (6.7. klo 12-16 ja 18.7. klo 12-16 p.0400-511534)
www.riihimaenteatteri.fi

 


 

*KOULUTUSTA

Kansainvälinen näyttelijäntyön workshop Teatterikesän yhteydessä

Työväen Näyttämöiden Liitto järjestää Kansanvälisen näyttelijäntyön workshopin Tampereen Teatterikesän yhteydessä:
Opettajana toimii maailmalla mainetta niittänyt miimikko/jonglööri Jason Maverick.
Teemana miimitekniikka, hahmot, tarinankerronta, elävät patsaat, näyttämöläsnäolo ja ääni.
Osallistumismaksu 90€. Opetuskielenä englanti.
Kurssin aikataulu: pe 5.8. klo 16–18 ja la 6.8. klo 10–17.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 25.7.2011 mennessä: paivi.hamalainen(at)tnl.fi tai 09 2511 2172.

 


 


UrbanApa kesäkurssit @ Stoa, Itäkeskus

13.-16.6.2011
Luova aloitus kesälle!
Katutanssityöpaja (Tanssiva kaupunkiapina) 9-12-vuotiaille
ma13.-pe16.6 klo 12-13.30
Kurssilla tutustutaan katutanssin peruselementteihin, tehdään pieniä, helppoja koreografioita ja ennen kaikkea TANSSITAAN PALJON. Kurssi kehittää rytmiikkaa, koordinaatiota ja kuntoa. Hauskaa ja hikistä, ohjaajina energiset ja kannustavat katutanssin ammattilaiset Sonya Lindfors ja Anniina Jääskeläinen. Kurssi on suunnattu 9-12-vuotiaille.
 
Improtaan! -kurssi (Improapina), 13-18-vuotiaille
ma 13.- pe 16.6 klo 14-16
Improtaan! on kurssi, jossa pääsee ESIINTYMÄÄN! Kurssilla käydään läpi improvisaation perusteita, tehdään esiintymis- ja läsnäoloharjoitteita, sekä lyhyitä esityksiä. Kurssin lopuksi valmistetaan pieni loppudemo, johon osallistuminen on vapaaehtoista. Kurssi kehittää heittäytymiskykyä, avoimuutta, ja voi auttaa hallitsemaan esiintymisjännitystä! Opettajana laulaja-näyttelijä Miika Laakso. Kurssi on suunnattu 13-18-vuotialle.

Kurssit ovat maksuttomia, varaa paikkasi ajoissa!
Huom. Kurssien osallistujamäärä on rajallinen, joten ilmoittaudu ja varaa paikkasi ajoissa!
Sitovat ilmoittautumiset: ia.pellinen(at)hel.fi tai 09 310 88404

 


 

International Musical Theatre Education 

For you who want to improve your skills!
Musical theatre education/further education  In addition to artistic and practical training, the education includes  work with professional teams on two productions. The final production  will be carried out in a professional theatre with the students of the  programme working as paid artists. Georg Malvius, the internationally  recognized director, serves as the programme director.

The education is intended for you, who wish to work as a musical  theatre artist and already have good knowledge in all or several of the  following areas; singing, dancing or acting.
Place: Turku and Pietarsaari, Finland.

Language: English
Time: 1 September 2011 – 31 May 2013 (September 2011 – December 2011: distance learning, December 2011 – May 2013: training in Turku and Pietarsaari.)
Educational form: advanced further education, full time. (NB! Not  suitable for beginners.)
Fee: 2200 €
Audition fee: 50 € (Applies only to those invited to audition.)

Audition:
1. Apply for audition at www.imteducation.com  by 1 August  2011(application deadline extended, due to great international  interest).
2. Applicants will be selected to audition on the basis of  applications. Those selected will be invited to an audition in August 2011 in one of the following places:
Helsinki 14-15.8, Stockholm 21-22.8, (Tallinn 28-29.8).
3. Results from the auditions will be announced at the beginning of  September 2011.

For more information about Georg Malvius, please visit  
www.georg-malvius.com.

 


 

Herbst Academy International Workshops

Herbst Academy again offers three international workshops for artists, theorists and students to reflect on this year's steirischer herbst leitmotif and on the art works on show at the festival. The workshops form the theoretical backbone, a kind of framework for the festival. In 2011 they are held by the artists Michael Esposito & Carl Michael von Hausswolff, the Israeli performance group Public Movement and the Dutch theatre makers Lotte van den Berg & Guido Kleene.

Deadline for registration is 31/07/2011.
More information and registration modalities at www.steirischerherbst.at
1. Workshop I: Death as an aesthetical tool
History, techniques and treatments of Electronic Voice Phenomena (EVP)
25/09 - 30/09, By Michael Esposito (USA) & Carl Michael von Hausswolff (S), With Heidi Harman (USA)
2. Workshop II: The State Artist
Aesthetics of politics
03/10 - 08/10, By Public Movement (IL), With Oliver Marchart (A), Joanna Warsza (PL) & Artur Zmijewski (PL)
3. Workshop III: Translating the Unknow
09/10 - 14/10, By Lotte van den Berg (NL) & Guido Kleene (NL), With Achille Mbembe (CM)

 


 

IX International Theatre Summer Academy

…when words are in pause and the silence is screaming…
research on pause and silence on stage
artistic direction: Jurij Alschitz
12 – 25 August 2011
San Vito al Tagliamento (PN)– Italy
Take a break after a busy season - look for a creative pause - experience silence…. Then new sounds, new words, new thoughts, new sense can be born - and you are ready for the next artistic tasks.

For the second time we chose now the small picturesque town San Vito al Tagliamento for our International Theatre Summer Academy, because we found perfect working conditions: a culturally open-minded city gives to us their historical rooms in the city castle and the Conveto. The Venetian piazza in front invites to sit down in cafes and bars - no tourism - and a friendly small hotel offers special conditions for the participants. Venice is only one hour away with good flight connections.

We like to invite you to an intensive research of a fascinating theme in a relaxed atmosphere.
Attention! Reduced fee, if you register before June 15 !
For Information in English click: www.theatreculture.org/pdf/ITSA2011_en.pdf

 


 

 

 

Tver_Stanislavski

Tver

Pietari_Dostojevski_museo

Petroskoi_lasten

Petroskoi

Novgorod_2

Novgorod

Mordva_musiikki

Mordva

Mari

Komi

Harrastajateatteritilastot_2010

DROP-IN-MOOOT

Luova talous

kedja

Satupäivä