30.05.2013

TINFO-tiedote 21 / 30.5.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

TYÖPAJOJA

HAKUJA

MUUTA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TAIDETTA MITTAAMAAN

Hämmentäviä uutisia kuuluu Aalto-yliopistosta, joka kehittelee arviointikriteerejä taiteen mittaamiseen. Mind Less Art Evaluation Research Finland on luonut ja soveltanut tällaista mittaristoa jo pitkään ja tarjonnut Aallolle yhtiökumppanuutta. Uutisten mukaan taiteilijaryhmä epäilee Aaltoa henkisen pääoman luvattomasta haltuun otosta. Tämän ryhmän arviointi Fiskarsin Spark-näyttelystä julkistetaan kesäkuussa. Hienoa performanssia! Mutta vakavasti. Mitä hittoa Aalto puuhaa?

 
RAHAA UUSILLE TAAJUUKSILLE VIRITTÄMISEEN

Langattomat mikrofonit, joita teattereissa käytetään, joudutaan virittämään uusille taajuuksille. Teattereissa on pelätty jo useamman vuoden, mitä pakkoraossa tapahtuu, mistä löytyy maksaja. Helpottava uutinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä: luvassa olisi 3,5 miljoonaa euroa avustuksina kustannuksiin, joita radiotaajuuksien muuttaminen ja uusien laitteiden hankkiminen siirtymävaiheessa toimijoille aiheuttaa. Hieno vastaantulo!


ARABIKEVÄT, KÄÄRMEVALLANKUMOUS, PSEUDODEMOKRATIA

European Diploma for cultural project management -koulutukseen valitut olivat Suomen turneella. Oli terveellistä osallistua keskusteluun arabikeväästä ja kuulla, mitä kulttuurin toimijat Algeriasta, Marokosta, Tunisiasta ja Libanonista ajattelevat omien maidensa tilanteesta. Algerialaiskollega nimitti arabikevättä käärmevallankumoukseksi. Metaforallaan hän halusi tehdä selväksi, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin me (eurooppalaiset) (yhteenniputtavine, stereotyyppisine) näkemyksinemme kuvittelemme. Marokkolaiskollega puhui pseudodemokratiasta, libanonilainen kansalaisyhteiskunta-aktivisti arabitalvesta.


ME VALITTAJAT RY – JOTAIN ROTIA

Tuohon yllä mainittuun koulutusohjelmaan osallistuvien kanssa käydyt keskustelut suhteellistuttivat terveellisesti. Ei ollut ihan vain yksi tai kaksi ulkkaria, joita huvitti meidän suomalaisten valitus ja vinkuna rahasta tai ylipäätänsä vähän kaikesta. On tiloja, on vakinaista henkilökuntaa, on apurahoja, on sananvapaus, demokratiakin.  Ja silti: vali, vali naama nyrpöllänsä. Noloa.  


PORKKANAKAPINA

Ihan huippua. Espanjalaisilla teatterintekijöillä on hienoja strategioita kulttuurin säästötoimien vastaisiksi toimenpiteiksi. Teatterilippujen sijaan katalonialaisteatteri myy porkkanoita, koska vihanneksilla on vain 4%:n alv, sen sijaan teatterilipuilla 21% sen jälkeen kun alvia korotettiin 13 %:lla.  Madridissa kierretään kiemuraista teatteritoimintaa sääntelevää lainsäädäntöä perustamalla pop-up mikroteattereita yksityiskoteihin 20 hengen yleisölle. Teatterissakävijöille myydään väliaikaista jäsenyyttä lipun sijaan.
Lisää tietoa: Deutsche Welle The Independent


27.5.2013 AIKAKIRJOIHIN

27.5. 2013 jää aikakirjoihin päivänä, jolloin Suomen Näyttelijäliitto juhli satavuotista olemassaoloaan ja Pelon päivänä, kun journalistisen riippumattomuuden puolesta puhunut Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen sai  potkut. Mediakonsernin hallitus ja toimitusjohtaja ovat puhuneet ugh, ja kurssit nousuun. Muusta viis.


KIELELLISTÄ KENTTÄTYÖTÄ

Suomen kielen professori Heikki Paunosen mukaan kielellinen demokratia on vaarassa, kun kansa ei saa tolkkua siitä, mitä englanniksi koulutettu yläluokka puhuu ja kirjoittaa arkiviestinnässä.

Kotimaisen näytelmäkirjallisuuden kortti esiin! Eläköön näytelmäkirjailijoidemme käyttämä kieli. Nämä herkkävainuiset kielimaastossa samoajat laittavat henkilöidensä suuhun puhetta, jonka me tunnistamme, tekevät jatkuvaa kielellistä kenttätyötä erilaisten kielimuotojen parissa ja kuohkeuttavat ja lannoittavat tai sitten luovat omaa kieltä, kasvattavat uutta, runollista, mitä tahansa, tekevät kieltä näkyväksi ja kuuluvaksi, tekevät vaistonvaraista kielipolitiikkaa.  Se Aleksis Kiven kielen ruokamulta ja lannoitus ruokkii ja todellisuuskone on edelleen käynnissä ja teatteria kannattelee ajatus siitä, että näyttämöltä pitää kuulua sellainen kieli, jota rahvas ymmärtää.

Tämän(kin) vuoksi on niin tärkeätä, että näytelmiä julkaistaan myös kirjallisuutena. 

TINFON ILMOITUKSIA


Vielä ehdit lähettää ruotsinkieliset tiedotteet 4.6. julkaistavaan TINFO e-Nytt uutiskirjeeseen

Seuraava ruotsinkielinen sähköinen uutiskirje ilmestyy 4.6.2013. Mahdolliset ruotsinkieliset aineistot pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi 30.5.mennessä.

UUTISIA

Vuoden 2013 toiset TINFO-apurahat näytelmien kääntämiseen jaettu

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakaa kuluvana vuonna 25 000 euroa (2012: 20 000 euroa) apurahoja suomalaisten näytelmien käännöksiin muille kielille. TINFO-apurahalla tuetaan erityisesti sellaisia käännöshankkeita, joihin liittyy näytelmän esitystuotanto ulkomailla. Suomalaisilla näytelmillä on ollut kysyntää maailmalla vuosi vuodelta enemmän, vuonna 2012  esityksiä oli 97 (2011: 85) maassa yhteensä 25 (2011: 24).

TINFO-apuraha on pääsääntöisesti vain osa näytelmän käännöstyön rahoitusta ja se maksetaan aina suoraan kääntäjälle.

TINFO-apuraha myönnettiin vuoden 2013 toisella jakokierroksella seuraaville käännöshankkeille:

Anneli Mäkelän näytelmä VALOJA JA VARJOJA saksaksi, kääntäjät Rebekka Suninen ja Olaf Becker. Esitettäväksi Theater die Tonnessa, Reutlingenissa.

Juha Jokelan näytelmä PATRIARKKA liettuaksi, kääntäjä Aida Krilavičiene.
Jonas Vaitkus ohjaa näytelmän Lithuanian National Drama Theatreen, ensi-ilta syksyllä 2013.

Kati Kaartisen näytelmä TOISEN ÄÄNI englanniksi, kääntäjä Kristian London.
Agency North markkinoi näytelmää ulkomailla.

Mika Myllyahon näytelmä HARMONIA ranskaksi, kääntäjät Jean-Claude Idée ja Taina Tervonen. Käännöshanke kuuluu Suomen Benelux-instituutin suomalaisen nykydraaman projektiin. Harmonia esitetään Brysselissä lukudraamatapahtumassa joulukuussa 2013, tekstin ohjaa Jean-Claude Idée. Teatteriohjaaja Jean-Claude Idée on aiemmin sovittanut Myllyahon näytelmän Paniikki ranskaksi ja sitä esitettiin Brysselissä lukudraamana ja siitä tehtiin esitystuotanto pariisilaisen St. Georges –teatterin ohjelmistoon.

Mika Waltarin näytelmä GABRIEL, TULE TAKAISIN viroksi, kääntäjä Ülev Aaloe.
Esitettäväksi Vana Baskini -teatterissa Virossa. Ensi-ilta 15.9.2013, ohjaus Kuopion kaupunginteatterin johtaja, teatteriohjaaja Lasse Lindeman.

Saara Turusen näytelmä BROKEN HEART STORY saksaksi, kääntäjä Martina Marti.
S. Fisher Verlag -kustantamo on ostanut näytelmän saksannoksen esitysoikeudet ja aloittaa näytelmän myynnin teattereille Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa kaudelle 2014/2015.

Sofi Oksasen näytelmä KUN KYYHKYSET KATOSIVAT englanniksi, kääntäjä Eva Buchwald.
Sofi Oksasen näytelmän kansainvälisiä esitysoikeuksia edustaa kölniläinen agentuuri schaefersphilippen, joka on myynyt kirjailijan aikaisemman näytelmän Puhdistuksen oikeudet tähän mennessä teattereille 15 maassa. Samat teatterit ovat olleet kiinnostuneita myös Kun kyyhkyset katosivat -näytelmästä.

Sofi Oksasen näytelmä KUN KYYHKYSET KATOSIVAT ruotsiksi, kääntäjä Janina Orlov.
Näytelmä suunnitellaan esitettäväksi Tukholman Dramatenissa lukudraamana 27.11.2013, samana päivänä Suomen Kansallisteatterin kantaesityksen kanssa. Dramaten haluaa ottaa näytelmän ohjelmistoonsa vuonna 2014.

Hakulomake ja lisätietoa TINFO-apurahasta


Teatterin ja taiteen yhteiskunnallinen erityisosaaminen on vakavasti uhattuna

Metropolia Ammattikorkeakoulun johto on talous- ja koulutuslinjauksissaan tehnyt alustavan ehdotuksen lopettaa teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutus. Haluamme esittää kriittisen näkökulman tehtyyn päätökseen, ja haastamme päätöksen perusteet siitäkin huolimatta, että olemme tietoisia ammattikorkeakoulun taloudellisesta paineesta.

Metropolia tavoittelee johtavaa asemaa yhteisöllistä asiantuntijuutta esiin nostavana, innovatiiviseen ja laadukkaaseen opettamiseen, työelämän kehittämiseen ja laajaan hanketoimintaan tähtäävänä laaja-alaisena ammattikorkeakouluna. Nyt se on kuitenkin lakkauttamassa juuri sen osan toimintaansa, joka on uudenlaisen, ryhmä- ja kansalaislähtöisen tekemisen ytimessä, Esittävän taiteen koulutusohjelman, joka on ketterä taiteen ja yhteiskunnan rajapintojen puhkoja ja ollut yhteisönsä vahva hanketoimija jo vuosien ajan.

Luova Suomi, Tekes ja Euroopan taidetoiminta nostavat esiin erityisesti soveltavan teatterin ja taiteen tarjoamat uudet mahdollisuudet yhteiskunnan kehittämisessä. Teatteri-ilmaisun ohjaajat ovat ja voivat olla erityisesti niitä osaajia, joita näissä nousevissa trendeissä peräänkuulutetaan. Tämä koulutusohjelma on pitkään rakentanut teatterilähtöisten menetelmien käytön osaamista niin teattereiden itsensä kuin työelämän moninaisten tarpeiden palvelemiseksi. Juuri, kun yhteiskunta, työelämä ja teatteri itse on avautumassa näille mahdollisuuksille, Metropolia on hukkaamassa kyseessä olevaa erityisosaamista. Samalla on ilmaantunut merkittävä yhteiskunnallinen uhka, että tämä erityisosaaminen hukataan koko maassa.

Vain Metropolia tarjoaa maassamme kattavan suomenkielisen soveltavan teatterin koulutuksen Esittävän taiteen koulutusohjelmassa. Lopettamispäätöksen perusteena esitetty alueellinen työvoiman tarve on arvioitu tarkoitushakuisesti, ottamatta huomioon alan kehitysnäkymiä tai sitä että vastaava koulutus on jo ajettu alas Kokkolasta kokonaan ja Turusta lähes täysin, jolloin jäljellä on alan johtava kouluttaja, jolle ollaan nyt antamassa kuolinisku.

Soveltavan teatterin koulutus on innovatiivista. Se toteuttaa edelläkävijän ottein suuren osan opetuksestaan työelämälähtöisesti. Opettajat työskentelevät tiimeinä. Koulutuksen vaikutuspiirissä on monia sosiaalisia ja kaupunkiympäristöjä. Opiskelijat kohtaavat opinnoissaan vuosittain yli 6000 ihmistä koulunsa ulkopuolelta oppimisympäristöissä kuten esityksissä, työpajoissa ja tapahtumissa. Yhteiskunnassamme on vahvasti esillä myös nuorten syrjäytymisvaarat ja maahanmuuttajien kysymykset. Teatteri-ilmaisun ohjaajat ovat juuri niitä käytännön osaajia, jotka voivat olla vahvoja tulevaisuuden toimijoita etsittäessä luovia ratkaisuja myös näiden kysymysten ratkaisuun.

Suomen nykyinen hallitus on tehnyt jo yhden teatterialan merkitystä ohittavan päätöksen toimintakaudellaan päättäessään että draama ei tule oppiaineeksi kouluihin. Nyt tekeillä oleva päätös olisi kuolinisku koko Suomen teatteri-ilmaisun ohjaajille. Näkemyksemme mukaan nyt on päinvastoin oikea aika tuoda koko ammattikunta uudella tavalla esiin ja vahvistaa teatteria ja taidetta juuri soveltavana ja laaja-alaisena yhteiskunnallisena toimijana.

 Lue koko kannanotto tästä (pdf)


Helsingissä 24. toukokuuta 2013

Päivi Ketonen
Koulutuspäällikkö, Esittävä taide

Helka-Maria Kinnunen
Yliopettaja, Esittävä taide

sekä koulutusohjelman henkilöstö


Ministeri Arhinmäki: Kulttuurin säästöt kohdistettava muuhun kuin työntekijöihin

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on vedonnut teattereihin ja muihin taidelaitoksiin, jotta ne pyrkisivät kohdistamaan toimintamäärärahojensa säästöt muuhun kuin työntekijöihin.
”Kuten teistä varmasti kaikki tietävät, olemme joutuneet opetus- ja kulttuuriministeriössä tekemään raskaita säästöjä useimmille taiteen ja kulttuurin alan toimijoille. Teatteri on joutunut ja joutuu myös tulevaisuudessa kantamaan näistä säästöistä osansa. Saimme kovan väännön jälkeen pienennettyä taiteen ja kulttuurin kokonaissäästötarvetta merkittävästi, mutta silti säästö on aina säästö”, sanoi ministeri Arhinmäki maanantaina Suomen Näyttelijäliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä.

”Teatteri on työvoimavaltainen ala, jolloin vähennykset osuvat suoraan ihmisiin. Olen pyrkinyt tekemään kulttuuripoliittisia valintoja niin, että säästöt osuisivat mahdollisimman vähän taiteellisen työn tekijöihin. Tästä syystä olen muun muassa linjannut, että vapaiden teatteriryhmien tuki jätettäisiin ensi vuonna säästöjen ulkopuolelle”, Arhinmäki sanoi viitaten vuoden 2014 talousarvioon, jota valmistellaan parhaillaan.

Ministeri Arhinmäki aikoo uudistaa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimaa pysyvien kulttuuri- ja taidelaitosten valtionosuusjärjestelmää.

”Teattereiden, kuten museoiden ja orkestereidenkin kannalta keskeinen asia on vos-järjestelmän toimivuus. Valtionosuuksien jakoperiaatteet ovat varsin teknisiä, ne perustuvat lähinnä henkilöstömääriin. Mielestäni vos-järjestelmää pitää uudistaa. Vos-järjestelmän on syytä tukea myös kulttuuripoliittisia tavoitteita”, sanoi Arhinmäki.

Ministeri Arhinmäen mukaan henkilöstömäärien tulee olla jatkossakin valtionosuuksien pohjana, mutta niihin pitää saada myös kulttuurista vaikuttavuutta.
”Vos-järjestelmää pitää kehittää niin, että osa siitä määräytyy uuden tekemisen kautta ja uusien ihmisten tavoittamisen kautta. Tarvitaan siis tuloksellisuuskriteereitä.”

Arhinmäen mukaan vos-järjestelmän uusien tuloksellisuuskriteerien pitää kuitenkin olla erilaiset kuin muussa, esimerkiksi puhtaasti kaupallisessa toiminnassa.

”Ainakin minulle nousevat karvat pystyyn sanasta tuloksellisuuskriteerit. Niistä tulee mieleen nykyisen työelämän kiire, joissa työntekijöiltä vaaditaan koko ajan enemmän ja enemmän. Kvartaalikapitalismi, jossa mikään ei riitä. Taiteen tuloksellisuuskriteerien pitää olla jotain aivan muuta.”

Esimerkeiksi kulttuuripoliittisista tuloksellisuuskriteereistä Arhinmäki mainitsee seuraavat:

”Minusta teattereita pitää palkita uusista kantaesityksistä, kotimaisten näytelmäkirjailijoiden tekstien käytöstä ja uuden yleisön tavoittamisesta. On tärkeää, että nuoret ja vähän kulttuuriin osallistuvat löytävät entistä enemmän teatteriin.”

Lisätiedot:

Erityisavustaja Anne Moilanen, sähköposti: anne.moilanen(at)minedu.fi, puh. 050 347 82 99

Tiedotteen kokonaisuudessaan löydät täältä


Rovaniemen Teatterin katsojalukuihin huomattava nousu

Väistötiloissa toimivan Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin katsojaluvut nousivat huimasti edellisen näytäntövuoden pohjalukemista. Teatterin omien esitysten katsojamäärä päättyneenä näytäntövuonna 2012 - 2013 oli lähes 22 000, mikä tarkoittaa 6500 katsojan eli yli 40 %:n kasvua kaudella 2011 – 2012 tavoitettuun 15 500 katsojaan. Kokonaiskatsojamäärä vierailuesitysten kanssa nousi 22 500:een (edellisellä kaudella 20 000).

Huomionarvoista on myös se, että nousu saatiin aikaan pienemmällä esitysmäärällä. Kaudella 2011 - 2012 esityksiä oli yhteensä 282, kun juuri päättyneellä kaudella niitä oli 240. Edellisen kauden 2011 - 2012 kokonaiskatsojamäärä nousi useiden vierailujen ja yhteistuotantojen ansiosta lähelle 20 000:ta. Päättyneellä kaudella oli vain kaksi vierailuesitystä (Ka Lehtinen – Heikki Rantanen: Kairan kulkijat sekä Erkki Saarelan esittämä Mysteerio Buffo), joista molemmista oli kaksi loppuunmyytyä esitystä. Katsojia niissä oli yhteensä n. 600 eli näytäntövuoden kokonaiskatsojamääräksi tuli noin 22 500.

Päättyneellä kaudella teatterin väistötilojen pienten katsomoiden rajat tulivat vastaan. Kauden aikana eniten katsojia keränneen Satumaa-musikaalin näki lähes 6000 katsojaa, salin täyttöasteeksi tuli 90 %. Sementtitautityöryhmän kanssa yhteisesti tuotettu Kun vielä muistan -esitys meni niin ikään täysille saleille, katsojia sille kertyi lähes 2000 ja salin täyttöaste oli 97 %. Yli 90 %:n täyttöasteen saavuttivat myös Maaninkavaara ja lastennäytelmä Viiru ja Pesonen. Viiru ja Pesonen keräsi kolmelle kaudelle ulottuneen esityskautensa aikana 5000 katsojaa. Maakunnassa kiertäneet tragikomedia Maaninkavaara ja lastennäytelmä Siiri ja kamala possu saivat molemmat noin 3000 katsojaa. Lapin Alueteatterin kiertue-esityksiä maakunnassa järjestettiin yhteensä 44 ja niissä oli yleisöä yhteensä 3000 katsojan verran.

Normaalin esitystoiminnan lisäksi Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri jalkautui päättyneellä kaudella lasten, nuorten, erityisryhmien ja vanhusten pariin myös ilmaisesityksin. Näyttämö kainalossa –otsikon alla teatterin väki kertoi teatterityöstä sekä vei  esityskatkelmia, satuhetkiä, tarinatuokioita ja yhteislaulua päiväkoteihin, kouluihin,  yhdistysten kokoontumisiin ja vanhusten palvelutalojen arkeen. Näyttämö kainalossa –toimintaa tehtiin kaupungin alueella maksuttomasti, tilaajien toivomuksesta ja yhteiskuntavastuun nimissä.

Lisätietoja antaa
tiedottaja Kirsi Jääskö, kirsi-inari.jaasko(at)rovaniemi.fi, puh. 0400 974 702
teatterinjohtaja Juha Vuorinen, juha.vuorinen(at)rovaniemi.fi, puh. 0400 282 482
Esityskuvia www.rovaniementeatteri.fi, Medialle > Kuvapankki                                              


Oulun kaupunginteatterin katsojalukuihin kasvua yli 17 000

Näytäntövuonna syksy 2012 – kevät 2013 aikana Oulun kaupunginteatterissa kävi 78 609 katsojaa.  Näytäntövuonna 2011 – 2012 katsojia oli 61 454.
 
Kasvua edellisen näytäntövuoden katsojalukuun on siis peräti 17 155.
 
Yleisö otti kevätkauden 2013 uudet ensi-illat upeasti vastaan. Mielensäpahoittaja on ollut suurmenestys, ja sen täyttöprosentti oli jopa 99,7. Kauppamatkustajan kuoleman näki 9856 katsojaa, ja esitysten täyttöprosentti oli 78. Molemmat yleisön suosikit jatkavat ohjelmistossa Saranat ja sardiinit -farssin, Lovesongin ja Sellofaanin kanssa.
 
Näytäntökaudella 2012 – 2013 ohjelmistossa olleet pohjoisten aiheiden menestysteokset Kätilö ja Raja sekä lapsiyleisön Urpo, Turpo ja Ihanaa keräsivät myös suuren yleisön. Kätilön näki 15 327 katsojaa, Rajan katsomossa kävi 6189 henkilöä ja täyttöprosentti oli 86. Urpon, Turpon ja Ihanaan näki 7557 katsojaa ja täyttöprosentti nousi 88:aan.
 
Esitykset ovat jääneet kesätauolle ja syksyn 2013 esityskausi käynnistyy 4.9. Ronja Ryövärintyttären ennakkoesityksellä.
 
Lisätietoja: toimitusjohtaja Arto Valkama, puh. 044 703 7010, arto.valkama(at)ouka.fiLapset ja vanhukset yhdessä nukketeatteriin kesäkuun aikana

Nukketeatteri Sytkyt järjestää näytöksiä Helsingin ja Oulun palvelutaloissa kesäkuun aikana.
Esityksiä seuraavat yhdessä vanhukset ja lapset. Esityksen jälkeen vanhukset kertovat lapsuudestaan. Tapahtumat jatkuvat syksyllä ympäri Suomea.
 
HELSINKIPÄIVÄ 12.6.

KULTAVUORI neljässä Helsingin asukastalossa. Vanhukset ja lapset yhdessä katsomossa.
Vapaa pääsy!
 
klo 10 Punavuoren asukastalo Betania, Perämiehenk 13. 00150 hki
klo 12 Kumppanuustalo Hanna (Alppila), Sturenk 12, Hki
klo 13.30 Malmin toimintakeskus, Kirkonkyläntie 2, Hki
klo 15 Oulunkylän seurahuone, Larin Kyöstintie 7, Hki

OULUPÄIVÄT 17-18.6.
 
PESSI JA ILLUSIA Vanhuksille ja lapsille palvelutaloissa.
 
Ma 17. 6.
klo 10  Keskustan Palvelukeskus, Nummikatu 24
klo 13.30 Sara Wacklin-koti, Koulukatu 4

Ti 18.6.
klo 10 Tuiran Palvelukeskus, Kangastie 1
klo 14 Höyhtyän Palvelukeskus Hanhitie 15

Lisätietoa:
Juha Laukkanen
NUKKETEATTERI SYTKYT
puh. +358 44 9175983
www.sytkyt.fiTeatterinjohtaja Lasse Lindeman ja ohjaaja Olli-Matti Oinonen saivat merkittävät teatterialan kunnia- ja ansiomerkit

Kuopion kaupunginteatterin kevätkausi on päättynyt. Perjantaina Puistokoululla pidetyssä päätöstilaisuudessa Suomen Teatterijärjestöjen keskusliitto muisti sekä teatterinjohtaja Lasse Lindemania että ohjaaja Olli-Matti Oinosta teatterialan kunnia- ja ansiomerkein.

Lindeman sai Suomen näyttämötaiteen kultaisen kunniamerkin teatterityön erittäin ansiokkaasta edistämisestä.  Oinosta muistettiin puolestaan Suomen näyttämötaiteen kultaisella ansiomerkillä punaisin ruusukkein hänen 30 vuoden toiminnastaan teatterin hyväksi. Kunnia- ja ansiomerkit luovutti Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas.

TAPAHTUMIA

TEKIJÄn ja Kierre-projektin yhteinen päätösseminaari 7.8.2013

TEKIJÄ-hanke ja Kierre-projekti järjestävät yhteisen päätösseminaarinsa Tampereen Teatterikesässä keskiviikkona 7.8.2013 klo 09.30 – 13.00 Congress & Culture Centre Puistotornin Väinö Voionmaa -salissa, osoitteessa Hämeenpuisto 28.
 
Seminaariohjelman löydät linkistä sekä tämän uutiskirjeen lopusta. Päätösseminaarissa julkaistaan myös TEKIJÄ-hankkeen loppujulkaisu.

Kahvi- ja lounastarjoilun vuoksi ilmoittautumisia pyydetään 31.07.2013 menessä oheisesta linkistä: https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/10013/lomake.html


DRAG DAG 4.6.2013 - Pop up art house

Dragworkshop kl. 12-18
Vill du byta kön för en dag eller arbeta med stereotypa manliga eller kvinnliga uttryck? Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från Subfrau bjuder dig in på en drag workshop.
Pris: 40 €/deltagare. Förhandsanmälan: info(at)blauefrau.com
I priset ingår smink och en biljett till den isländska drag king showen Homo Erectus, samma kväll klockan 19.

Drag king show: Homo Erectus (Island) kl. 19
De isländska killarna tipsar den finska publiken: Hur får man kontakt med en kvinna? Hur behandlar man kvinnan man fått kontakt med?
På scen: María Pálsdóttir, Sólveig Guðmundsdóttir och Alexía Björg Jóhannesdóttir.
Pris: 20/15 € netticket.fi, 0600 399 499 eller info(at)blauefrau.com
Språk: engelska

Dokumentär: Don't hit the drag queen kl. 21
I Johan Karrentos dokumentär åker en grupp drag queens från Helsingfors ut till landsbygden. De besöker dansbanor, cafeér och karaokerestauranger för att se hur de blir bemötta.
Fritt inträde.
Språk: svenska

Mer info på Blaue Fraus hemsida: http://blauefrau.com/category/pop-up-art-house/
Du hittar oss också på Facebook


Vaasa Picnic, esittävien taiteiden kaupunkitapahtuma torstaisin 6.6.-8.8.2013

Vaasan Kulttuurikasarmilla  6.6.–8.8. joka torstai lounasaikaan klo 11–13.
Tapahtuma järjestetään tänä vuonna toista kertaa, tapahtumapaikaksi valittiin Café Purppuran (vanhan upseerikerhon) puutarha. Tapahtuma on ilmainen, huonon sään sattuessa esitykset siirretään Purppuralinnun saliin.

Vaasa Picnicillä on tarjolla muun muassa teatteria, nykytanssia, klovneriaa ja klassista kitaransoittoa. Lisäksi esiintymään saapuu suuri joukko tunnettuja vaasalaisia: Mirjam Silvén tulee lukemaan upeita runojaan, koomikko Alfred Backa tulee hauskuuttamaan picnicväkeä, nauruilta tuskin säästytään kun Ylioppilasteatteri Rampin improvisaatioryhmä Intopiukeet nousee lauteille. Myös lapsille on kivaa tiedossa kun pikkuväkeä saapuu viihdyttämään Teatteri Soivan Sammakon musiikkiryhmä Laululeipurit.

Päiväkohtaisen ohjelman ja tarkemman aikataulun löytää osoitteesta vaasapicnic.wordpress.com

Kesän ohjelma on pääpiirteittään kasassa, mutta ohjelma on joustava, joten aina mahtuu lyhyt 5-15 minuutin ohjelmanumero mukaan.

Viime vuoden tapaan piknikille saa tuoda omat eväät mukaan, mutta helpommallakin voi päästä -nimittäin tänä kesänä avattava Café Purppura hoitaa tarjoilun: listalta löytyy muun muassa keittolounasta, piknikkoreja, kuppikakkuja, teetä ja kahvia.

Paikan päältä saa myös lainata piknikalustoja ja huopia, joten piknikille voi tulla hetken mielijohteesta, ilman sen suurempia valmisteluita!

Vaasa Picnic järjestetään yhteistyönä Vaasan Kulttuurikeskuksen, Esittävän taiteen yhdistys Soiva ry:n ja Teatteriyhdistys Outolintu ry:n kanssa.


Arts and Audiences –konferenssiin Helsingissä 21.-23.8.2013

Haluatko tietää miten osallistaa suurempia ja monipuolisempia yleisöjä omalle taidemuodollesi tai kulttuuriprojektillesi? Haluatko tavata pohjoismaisia kollegoita, oppia heiltä ja jakaa kokemuksiasi yleisötyöstä? Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa liittyä seuraamme Helsingissä Musiikkitalossa elokuun lopulla.
 
Konferenssin järjestää Audiences Norway (Norsk publikumsutvikling) yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskuksen, Helsingin juhlaviikkojen, Kulttuuria kaikille –palvelun sekä Musiikkitalon KUULE! -yleisötyöohjelman kanssa. Se on osa konferenssisarjaa, jonka aiemmat tapahtumat pidettiin Bergenissä 2011 ja Tukholmassa 2012.
 
Konferenssin kieli on englanti ja Early Bird –tarjous on voimassa toukokuun loppuun saakka. Lisätietoja osoitteessa http://artsandaudiences.com/


Keravan Teatterin kirpputori 15.6.2013    

Keravan Teatteri  järjestää Kirpputorin 15.6.2013 Klo 10–14  Nahkurinpolku 7, Kerava

*Vaatteita                 
*Rekvisiittaa
*Huonekaluja       
*Yms. Yms.

Tule tutkimaan ja löytämään aarteita sekä jutusteleman toiminnastamme.

TYÖPAJOJA

Baltic Circle järjestää kesäkuussa työpajan kansainvälisille taiteilijoille

Baltic Circle järjestää kesäkuun alussa työpajan kansainvälisille taiteilijoille GLOBAL CITY – LOCAL CITY -hankkeen puitteissa. Helsingissä 4.–9.6. järjestettävän työpajan teemana on "Private City". Taiteilijat pääsevät lähes viikon mittaisen työpajan aikana tutustumaan Helsinkiin ja kohtamaan kaupungin asukkaita. Hanke jatkuu syksyllä, kun ryhmään kuuluvat taiteilijat valmistavat uusia Helsinkisidonnaisia esityksiä marraskuussa järjestettävän Baltic Circle -nykyteatterifestivaalin ohjelmistoon.

GLOBAL CITY – LOCAL CITY (2012–2015) tutkii kaupunkeja ja kaupunkikehitystä kaikkiaan seitsemällä tanssi- ja teatterifestivaalilla ympäri Eurooppaa. Tavoitteena on integroida taiteilijoita laajempaan eurooppalaiseen kulttuurivaihtoon ja yhteistyöhön, tuottaa uusia aiheeseen liittyviä esittävän taiteen teoksia sekä avata keskustelua kaupungin ja taiteen välisestä vuorovaikutuksesta. Baltic Circle on hankkeen suomalainen osajärjestäjä. Hankkeen pääjärjestäjä on Festival SPIELART (Saksa) ja muina järjestäjinä toimivat Bunker (Slovenia), London International Festival of Theatre (Iso-Britannia), August Dance Festival (Viro), Festival Homo Novus (Latvia), Festival a/d Werf: Producties (Alankomaat). Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Alkantara Festival (Portugali), Aalto University (Suomi) ja Südpol Luzern (Sveitsi).

GLOBAL CITY – LOCAL CITY -hankkeen tavoitteena on tuottaa taideteoksia, jotka nostavat esiin uusia haasteita ja ilmiöitä sekä innovatiivisia keinoja taiteen ja kaupunkiasukkaiden vuorovaikutuksen kehittämiseksi eurooppalaisissa kaupungeissa. Jokainen festivaali kutsuu projektiin mukaan yhdestä kahteen taiteilijaa tai taitelijayhmää tanssin ja teatterin piiristä. Taiteilijat osallistuvat festivaalien kotikaupungeissa "CityLAB" -työpajoihin ja tuotantoresidensseihin, jossa he valmistavat uusia paikkasidonnaisia taideteoksia festivaalin ohjelmistoon. Uusien taideteosten lisäksi festivaalit toteuttavat ohjelmakokonaisuuksia, jotka
koostuvat kaupunkiaiheisista esityksistä. GLOBAL CITY - LOCAL CITY -projektin festivaalit tuottavat näin useita alustoja taiteelliselle kaupunkitutkimukselle sekä vertailukohtia kaupunkien globaaleille ja paikallisille haasteille. Projektin myötä syntyneet taideteokset kehittävät samalla myös laajempaa eurooppalaista keskustelua tämän päivän
urbaanikulttuurista.

Lisätiedot:
Festivaalijohtaja
Eva Neklyaeva
eva(at)balticcircle.fi
+358 41 5242871

www.balticcircle.fi

www.theatrefit.org

HAKUJA

Tanssiryhmien valtakunnallinen  kiertuetoiminnan pilotti - esityshaku 29.5.-9.6.2013

Suomalaisen tanssitaiteen valtakunnallinen ja pitkäjänteinen kiertueyhteistyö on herättänyt monenlaisia intohimoja jo vuosikymmeniä. Vaikka asian puitteissa on järjestetty pilotteja ja alueellista esitystoimintaa, niin riittävän laajat tanssiryhmien kiertuejaksot useamman eri kaupungin välillä ovat jääneet haaveiksi.  

Tanssin talo ry, Suomen Teatterit ry ja tanssin aluekeskusverkoston jäsenet ovat käynnistäneet yhteistyössä useamman kaupunginteatterin kanssa neuvottelut vuodelle 2014 ajoittuvista tanssikiertueista. Tavoitteena on toteuttaa keväällä ja  syksyllä 2014 viikon mittaiset  kiertuejaksot mm. Oulun, Joensuun ja Jyväskylän kaupunginteattereiden kanssa. Pilottikiertueilla Tanssin talo ry:n haluaa testata kiertuekoordinointimallia ja saada mahdollisuuden esitellä  tanssin monimuotoisuutta ja kiinnostavuutta uusille yleisöille.

Esityshaku ajalla 29.5.-9.6.
Heti käynnistyvällä esityshaulla etsitään valmiita, kiertueille sopivia tuotantoja eri ikäisille kohderyhmille. Tanssin talo ry:n koordinoima valintaprosessi ajoittuu kesäkuulle. Yhteistyökumppaneiden valitsemaan raatiin kuuluu Seinäjoen kaupunginteatterin johtaja Vesa-Tapio Valo, akateemikko Marjo Kuusela, tanssitaitelija-koreografi Petri Kauppinen ja kriitikko Hannele Jyrkkä.

Ensimmäiset kiertueet järjestetään toukokuussa ja lokakuussa 2014, jonka jälkeen toimintaa pyritään vakiinnuttamaan. Tavoitteena on luoda konsepteja, jotka toimivat eri kaupungeissa, erilaisilla näyttämöillä ja erilaisille kohdeyleisöille. Kiertueista pyritään luomaan jokavuotinen tapahtumasarja, johon sisältyy mm. yleisötyötä, workshopeja ja  paikallisten ryhmien esityksiä. Tulevaisuudessa vakiintuneen yhteistyön kautta on mahdollista kehittää erilaisia teattereiden ja tanssiryhmien yhteistuotantomalleja.

Linkki hakuun: https://fi.surveymonkey.com/s/tanssikiertaa_hakulomake

Hanna-Mari Peltomäki
Projektipäällikkö
puh. 044 5131069


Lastenteatterin ideahautomo ITU etsii uusia esitysehdotuksia - haku päättyy 20.6.2013


Helsingin Annantalon, Vantaan Taidetalo Pessin sekä Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin yhteinen ITU-projekti saa jatkoa vuodelle 2014.
Nyt käynnistettävän haun tavoitteena on tukea uuden lastenteatteriesityksen syntymistä.

Haussa vuoden 2014 ITU

ITU-projektiin voi hakea esitysidealla, tekstikatkelmalla, kohtauksella tai demolla uudesta, pienille lapsille suunnatusta näyttämöteoksesta. Esityksen muotokieli on vapaa. Se voi edustaa nukketeatteria, sirkusta, musiikki- ja tanssiteatteria, puheteatteria tai performanssitaidetta. Esityksen ensi-ilta tulee olla vuonna 2014.

Kutsu on suunnattu taiteen ammattilaisille. Itu-projektiin tulleista esitysideoista valitaan 4-6 esitysehdotusta, jotka esitetään katselmuksessa:
Vantaan lasten ja nuorten kulttuurikeskus Vernissassa 27.9.2013.
Katselmukseen valituista esityksistä valitaan vuoden 2014 ITU.
ITU-esityksen valitsevat: ohjaaja ja dramaturgi Marja Myllyniemi, ohjaaja Sami Nieminen, ohjaaja Kimmo Tähtivirta sekä tuottaja Katariina Metsälampi.

Valitulle ITU-esitykselle myönnetään tuotantotukea 6000 €, 4000€ vuonna 2013 ja 2000€ vuonna 2014. Kukin mukana olevista lastenkulttuurikeskuksista ostaa valmiista teoksesta vähintään 2 esitystä. Tuotantotuen maksamisen edellytyksenä on, että tukijatahot saavat tuotantosuunnitelman ja työskentelyaikataulun 1.11.2013 mennessä. Projektin takana tulee olla rekisteröity yhteisö.

ITU-esitysehdotuksen tulee sisältää: tekijät yhteystietoineen, teoksen työnimi sekä kuvaus suunnitellusta teoksesta ja esittelyt tekijöistä.

Esitysehdotukset lähetetään postitse osoitteella:
Annantalon taidekeskus
Katariina Metsälampi
PL 4741
00099 Helsingin kaupunki

Haku päättyy 20.6.2013. Lähetettyjä ehdotuksia ja niihin liittyviä materiaaleja ei palauteta. Kutsut katselmukseen lähetetään elokuussa.

Itu-projekti on osa Helsingin, Vantaan ja Hämeenlinnan yhteistä lastenkulttuurin ja näyttämötaiteen kehittämistehtävää opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisessa Taikalamppu- lastenkulttuurikeskusten verkostossa.

Lisätietoja:
kulttuurituottaja Katariina Metsälampi, katariina.metsalampi(a)hel.fi, p. 09 310 37179
kulttuurituottaja Hanna Nyman, hanna.nyman(a)vantaa.fi, p. 040 843 6665


Teatterilaivan esityshaku on käynnissä 26.6. saakka

Teatterilaiva matkaa Turusta Tukholmaan 20. - 21. syyskuuta 2013, risteilyalus Baltic Princessillä. Esiintymistiloina ovat hulppea Starlight Palace, Iskelmäbaari ja Disco sekä intiimimpi huoneteatteri. Suositun Improskaban finaali on osa laivan viihdeohjelmaa ja tapahtuu näyttävästi Starlight Palace -ravintolassa.

Esityksiä haetaan kesäkuun 26. päivä saakka. Lähetä tallenne esityksestä sekä oheinen lomake täytettynä osoitteeseen:

Suomen Nuoriso-opisto/Teatterilaiva
Paukkulantie 22
50170 Mikkel


@Diversity - ideahaku Euroopan kulttuuri- ja luoville aloille

@Diversity etsii tuoreita ja innovatiivisia ideoita Euroopan kulttuuri- ja luovia aloja varten. Ideat hyödyntävät tieto- ja viestintäteknologiaa (ICT) kulttuurituotteiden luomisen, jakamisen ja/tai rahoittamisen sekä saatavuuden helpottamiseksi. Kilpailu on avoin kaikille EU-maiden (sekä Kroatian) kansalaisille ja organisaatioille.

Kilpailu on avoinna 19. elokuuta saakka osoitteessa www.at-diversity.eu.

Kyseessä on EU:n rahoittama pilottihanke, jonka tavoitteena on testata uusia innovatiivisia tapoja kulttuurisisältöjen jakamiselle.

MUUTA

Vanhat tukevat penkit kiertoon Jämsästä!

J+J teatterilla on 170 käytöstä poistuvaa penkkiä, joista osa on verhoilultaan rikki. Ehjiä on noin 120. Myydään halvalla hyvään kotiin heinäkuun loppuun mennessä.
Tiedustelut ja tarjoukset Timo Valtakoski 0405247297 timo.valtakoski(at)valtakoski.fi   

Katso kuvia penkeistä (pdf)


Harjoitus- ja työtila haussa Helsingin kantakaupungin alueelta

Etsimme harjoitus- ja työtilaa ja/tai ihmisiä jakamaan sen kanssamme. Elokuusta 2013 lähtien, ainakin vuodeksi, jossakin kantakaupungin alueella. Sähkö ja lämmitys pitäisi olla, internet ei tarpeellinen. Voi olla välttävässä kunnossa. Tarvitsisimme 35-50 m, jolloin jokaisella olisi omat ajat käyttää tilaa. Mahdollista olisi myös vuokrata isompi tila, jossa jokaiselle oma tila.

Käyttäisimme tilaa kirjoittamiseen, harjoittelemiseen ja opettamiseen.

Jos tiedät sopivasta tilasta tai haluaisit etsiä yhdessä tilaa, ota ystävällisesti yhteyttä Emmi Komlosiin, puh. 050-5746957, emmi.komlosi(at)gmail.com. Kesäkuun jälkeen voit olla yhteydessä Alexander Komlosiin (englanniksi), puh. 040-4110706, akomlosi(at)interactingwiththeinnerpartner.org

Teatterin ja taiteen yhteiskunnallinen erityisosaaminen vakavasti uhattuna - tiedote

teatteripenkit_myynnissa