31.05.2012

TINFO-tiedote 22 / 31.5.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

UUTISIA


TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA KURSSEJA

 

·MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA 

 

HÄPEÄLLISIÄ UUTISIA

Mattoa vedetään nyt yhden sun toisenkin toimijan alta. Tyrmistyttävä oli tieto siitä, että Kansanvalistusseuran säätiö irtisanoi Teatteri Avoimien Ovien vuokrasopimuksen kuluvan vuoden päättyessä ja ottaa Helsingin Töölössä sijaitsevat tilat hallintonsa toimistokäyttöön. Ensi vuosi on teatterin 15-vuotisjuhlavuosi. Avoimien Ovien toimintamuodot, tekstivalinnat ja esitysten estetiikka on rakennettu nimenomaan tätä tilaa ajatellen. Taskuteatterissa on tehty teatteria persoonallisen tilan ehdoilla. Kyse ei ole mistä tahansa vaihdettavasta tilasta. Kulttuuriseksi häpeätahraksi asian tekee se, ettei Kansanvalistusseurassa näytä olevan pienintäkään käsitystä teatterityön käytännön todellisuudesta. Teatteri ei ole mikään toimisto, joka noin vain vips voi muuttaa mihin tahansa toiseen tilaan. Ja mistä moinen nopea suunnanmuutos seuran toimintapolitiikassa? Huonoa mainosta Kansanvalistusseuralle. Onko siitä tullut Teatterinalistusseura? Vielä ehtii allekirjoittaa nettiadressin.

Ja sitten Labbet. Meidän ruotsinkielisen näytelmäkirjallisuutemme ja -kirjailijoidemme eteen työtä tekevä Labbet jäikin yllättäen vaille Svenska Folkskolans Vänner  -yhdistyksen tukea. G18:n vuokra ja toiminnanjohtaja Anna Simbergin palkkaan kohdistunut tuki lakkaa.  Tällä hetkellä dramaturgi Anna Simberg ja tila on sanottu irti.  Viimeinen tapahtuma on pidetty ja tavaroita pakataan. Kaiken projektisoituminen tarkoittaa käytännössä sitten tätä. SFV:n verkkosivuilla kerrotaan kauniisti: ”vi vill stärka det svenska i Finland…” Jos se onkin oikeasti: ”Vi vill stryka det svenska i Finland…” Toivottavasti jokin ratkaisu löytyy. Me tarvitsemme Labbetin ja Anna Simbergin!

Näin Nokian ja kaikkien muiden osakkeiden kurssien laskut heijastuvat myös kulttuuriin.


RESIDENSSIASIAA ESITYSTAITEEN KESKUKSESSA

Esitystaiteen keskuksen The Mobile Artist -tapahtumakokonaisuuden osana järjestettiin kiintoisa pyöreän pöydän keskustelu esittävien taiteiden residenssitoiminnasta.  Saksalaisen PACT Zollvereinin Katharina Charpey, belgialaisen Buda Kunstcentrumin Agnès Quackels ja skotlantilaisen Work Roomin  Laura Cameron Lewis esittelivät omien residenssiensä ominaispiirteitä ja toimintapolitiikkaa. Nämä residenssit tarkoittavat ohjelmia ja keskuksia, joissa esittävien taiteiden taiteilijat työskentelevät pidempiaikaisesti. Residenssissä on työskentelytilaa ja asunto, ja siihen kuuluu mahdollisesti myös työskentely- ja matka-apuraha.  Keskustelu oli samalla kollektiivista ajatustenvaihtoa ja Esitystaiteen keskuksen omaa residenssiajattelua ja -profiilia kehittämään. Tällaisia taiteilijakollektiivien hautomoja, kohtaamispaikkoja, työpajoja tarvitaan. Niissä opitaan toisilta, jaetaan työskentelymetodeja, ne ovat retriittejä, vetäytymispaikkoja, joissa on mahdollista tehdä vielä slow artia vailla tiukkaan napitettua tuotantopainetta valmiista esityksestä.


PAREMPIA UUTISIA

Valtiontalouden tarkastusvirasto on käynnistänyt tuloksellisuustarkastuksen aiheesta Kulttuuriviennin edistäminen – Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien sekä edustustojen välisen yhteistyön toimivuus. Tarkastuksessa selvitetään, miten instituuttien ja edustustojen yhteistyöllä on kyetty edistämään Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelman tavoitteiden saavuttamista.  Tarkastus sivuaa myös tiedotuskeskusten roolia. Siihen liittyivät selvitykset siitä, miten olemme onnistuneet kansainvälisessä liikkuvuudessa (kulttuuriviennin osalta). ”Tuloksellisuuden tarkastuskertomuksen” on määrä valmistua keväällä 2013, jolloin se menee eduskuntaan sivistysvaliokuntaan sekä hallinnonaloille. Tällainen tuloksellisuustarkastus laittaa tervetulleesti tarkastelemaan meidän alueemme kansainvälisen liikkuvuuden vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden tunnuslukuja. Kysymys on nyt perusteluista niille ihmisille, jotka uskovat koviin faktoihin ja euroihin: mitä te oikeasti olette saaneet aikaan, tuleeko rahoille vastinetta.

Laskeskelin näitä tunnuslukujamme. VOS-teattereiden ja rahoituslain ulkopuolisten teattereiden esityskerrat ja katsojat ulkomailla 2007-2011, kasvua  88% 16 646 – 31 278. Rahoituslain ulkopuolisten teattereiden esityskerrat ulkomailla 2007-2011, kasvua 78%, 9 962 – 17 775. Kotimaisten näytelmien ulkomaisten tuotantojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden kuluessa lähes kolminkertaistunut, kasvua 186% 22 ulkomaisesta tuotannosta 63 ulkomaiseen tuotantoon. Ja kun tähän vielä lisätään tilastoimattomat ohjaaja-, skenografi-, valo- ja äänisuunnittelijat vierailut (ulkomaiset kiinnitykset), niin se on siinä.Ei tarvitse hävetä, eivät ole menneet rahat hukkaan.


TEATTERINJOHTAJA – MAHDOTON AMMATTI?

Lappeenrannan kaupunginteatterin lipputuloista ja ohjelmapolitiikasta käyty keskustelu paikallisissa lehdissä tuo mieleen Ralf Långbackan joskus 1980-luvulla kirjoittaman artikkelin teatterinjohtajan mahdottomasta ammatista. Huhhuh.


IHANIA NAISIA NÄYTTÄMÖLLÄ

Iida Hämeen-Anttilan (dramaturgia) ja Essi Räisäsen (ohjaus) Amerikkalainen tyttö Takomossa räjäytti pankin. Eläköön näyttelijöiden härski, hellyttävä, älykäs, kesyttämätön tyttöenergia. Eläköön ensemble, joka tekee mitä vain, persoonina ja yhtenä näyttämöruumiina. Eläköön teoksen dramaturgia, joka näin nerokkaalla tavalla ruumiillistaa romaanin rakennusperiaatteita. Eläköön ohjaus, joka syöksee esittäjänsä moniääniseen vimmaan. Eläköön visuaalisuus (Milja Aho), joka pienoismallien ja projisointien installaationa luo teoksen maailman. Ja eläköön Teatterikorkeakoulu, jossa tällaiset lahjakkuudet voivat kasvaa!

 

 

·UUTISIA

 

·TINFO News - Writing for the Stage ja Theatre and Ecology ilmestyneet

 

TINFO News on englanninkielinen lehti suomalaisesta teatterista, näytelmistä ja taiteilijoista.

Lue uusimmat kaksi lehteä:

TINFO News – Theatre and Ecology (pdf)

TINFO News – Writing for the Stage (pdf)

TINFO News on tarkoitettu erityisesti ulkomaisille teatteriammattilaisille taustalukemiseksi suomalaisesta teatterista.

Seuraava lehti ilmestyy keväällä 2013.


 

·Paavo Westerbergin Valhe Kööpenhaminan lukuteatterifestivaalilla

Festival of European Contemporary Playwrights, Husets Teater, Copenhagen 13.–16.6.2012

Kööpenhaminan Husets Teater  järjestää  13.–16.6.2012 kansainvälisen lukudraamafestivaalin neljännen kerran. Neljän päivän aikana Tanskan eturivin näyttelijät esittävät kahdeksan tekstiä näytelmäkirjailijoilta ympäri Eurooppaa. Paavo Westerbergin Valhe on tässä joukossa mukana.

"Näytelmäkirjailijoiden ja teattereiden keskuudessa ympäri Eurooppaa festivaalista on tullut tunnettu ja mielenkiintoinen paikka saada töitään esille. Festivaali on suosittu myös ilmapiirinsä ansiosta," arvioi festivaalin taiteellinen johtajan Simon Boberg.

Tuoreesta TINFO News - Writing for the Stage -julkaisusta voit lukea Simon Bobergin haastattelun kokonaan.

Linkkejä tapahtumaan:
http://www.husetsteater.dk/
http://www.finin.dk/
http://www.finlandsambassade.dk/

 


·Tomi Humalisto väittelee ensimmäisenä Suomessa valosuunnittelun alalta

Teatterikorkeakoulussa tarkastetaan 8.6. Tomi Humaliston väitöstutkimus ”Toisin tehtyä, toisin nähtyä – esittävien taiteiden valosuunnittelusta muutosten äärellä”, joka on alan ensimmäinen väitös Suomessa.

Valo- ja äänisuunnittelun koulutus käynnistyi Teatterikorkeakoulussa vuonna 1986. Valosuunnittelu on vähän tutkittu ala, joka on ehtinyt muodostaa vakiintuneita käytäntöjä. Esitysmuotojen muuttuessa työskentelytavat voivat muuttua rajoitteiksi.

TeM, TaM Tomi Humalisto on toiminut valosuunnittelijana nykytanssin ja -teatterin sekä esitystaiteen parissa 1990-luvulta asti. Hänen kokemuksensa belgialaisesta nykyteatterista ja suomalaisen vapaan kentän tuotannoista 2000-luvun vaihteessa synnyttivät kysymyksiä vakiintuneiden käytäntöjen ja uusien esityskonseptien suhteesta. Väitöstutkimuksessaan hän tarkastelee muutoksen tarpeita suhteessa valosuunnittelun käytäntöihin, mikä on johtanut Humaliston harjoittamaan “toisin tekemistä” omassa työskentelyssään.

Taiteellisen tutkimuksen kohteena on neljä esitystä, joissa valosuunnittelu haastaa konventioita: Kudelma (2003), Pelto – ankara moraliteetti (2005), Varjojen huone (2006) ja Pimeä projekti (2006). Kirjallinen osa käsittelee valosuunnittelijan laajenevia toimenkuvia sekä tarkastelee staattisen valotilanteen kokemista muuttuvana ja dynaamisena Pelto – ankara moraliteetti -esityksessä. Kolmantena aiheena Humalisto vertailee näkyvyyden ja pimeyden asemaa esityskonventiossa ja Pimeä projekti -esityksessä, jossa käytettiin infrapunavaloa.
Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Teatterikorkeakoulun Acta Scenica -sarjassa ja sitä voi ostaa Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Väitöstutkimus ”Toisin tehtyä, toisin nähtyä – esittävien taiteiden valosuunnittelusta muutosten äärellä”tarkastetaan julkisesti perjantaina 8. kesäkuuta 2012 klo 12 Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä ovat KuT, lehtori, dosentti Jyrki Siukonen Lapin yliopistosta ja kunniatohtori, valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen. Kustoksena on taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto.

 


 

· Julkaisu: Käsikirja EU:n rakennerahastojen mahdollisuuksista

Komissio on julkaissut eurooppalaisen käsikirjan rakennerahastojen mahdollisuuksista kulttuurialalle.

Käsikirjan tarjoituksena on tarjota niin viranomaisille kuin kulttuurikentälle parempi käsitys siitä, miten kulttuuri ja luovat alat voivat paremmin hyödyntää EU:n rakennerahastoja ja edistää kasvua ja aluekehitystä.

Käsikirjan on koonnut jäsenmaiden asiantuntijoista koottu ns. avoimen koordinaation työryhmä.

Lue lisää ja lataa käsikirja komission sivuilta 


 

·Survey: ECLAP - Best practices in digital performing arts

ECLAP - the e-library for performing arts - is a social network and best practice platform for digitized performing arts heritage. ECLAP is bringing together performing arts collections (videos, photographs, texts, essays, etc.) from cultural institutions across Europe. Many of these have never been made accessible online until now. On behalf of the community of archives, libraries and museums with performing arts collections, we ask that you help us by participating in our survey that we are holding in order to determine best practices in the digital performing arts field. Deadline: 10 June.

 Read more

 

·TAPAHTUMIA


·Hangö Teaterträff 7.-10.6.

 http://hangoteatertraff.org/fi/fi.html


 

·Ilmajoen musiikkijuhlat 7.-17.6.

http://www.musiikkijuhlat.fi/


 

·Turun kaupunginteatteri juhlii 50-vuotiasta teatteritaloa

Turun Kaupunginteatterin rakennuksen vihkiäisistä tulee 8.9.2012 kuluneeksi tasan 50 vuotta. Aikanaan ”Teatterilaivan” nimellä suunniteltua kiinteistöä juhlitaan 8.-15.9.2012. Viikon aikana järjestettäviin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Juhlaviikko avataan lauantaina 8.9. kello 14.15 soutukilpailulla. Aurajoessa soudettava kisa käydään paikallisten teatterintekijöiden ja kulttuurivaikuttajien kesken. Kirkkoveneillä soudettavassa kilpailussa on neljä venekuntaa, jotka koostuvat paitsi paikallisten teattereiden henkilökunnista myös Turun kaupungin kulttuurivaikuttajista ja median edustajista.  Soutukilpailun jälkeen, kello 16, teatterin ylälämpiössä avataan lavastaja Juha Lukalan kokoama juhlanäyttely, joka kertaa teatteritalon historian ikimuistoisimpia hetkiä.  Näyttely rakennetaan yhteistyössä Teatterimuseon kanssa.

Maanantaina 10.9. järjestetään Pikkolossa teatterityöpajoja lapsille ja nuorille. Työpajojen vetäjinä toimivat Turun Taideakatemiasta valmistuneet teatteri-ilmaisunohjaajat. Tiistaina 11.9. järjestetään kello 16.30 teatterin lämpiössä Runon päivä. Runopäivän esiintyjinä nähdään Turun Kaupunginteatterista vuosien varrelta tuttuja näyttelijöitä. Keskiviikkona 12.9.kello 16.30 yleisölämpiössä keskustellaan Kaupunginteatterin tulevaisuudesta ja ohjelmasisällöistä. Teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo johtaa keskustelua, jonka otsikkona on ”Utopia Kaupunginteatterin tulevaisuudesta”. Muina puhujina tilaisuudessa kuullaan teatterin entisiä johtajia ja ohjaajia.

Torstaina 13.9. Kaupunginteatterista tulee hetkeksi elokuvateatteri, kun teatteritalon ulkoseinään viritetään valkokangas. EVIVAn kanssa yhteistyössä toteutettavan ulkoilmaelokuvan kohdeyleisöä ovat eritoten nuoret. Perjantaina 14.9. 50-vuotias teatteritalo tarjoaa turkulaisille syntymäpäivänsä kunniaksi kakkukahvit sekä päivätanssit. Tanssien orkesterina toimii Kaupunginteatterin oma bändi solisteinaan talon näyttelijöitä.  Sään suosiessa tanssitaan teatterisillalla, sateen sattuessa yleisölämpiössä.

Juhlaviikolla saa ensi-iltansa kaksi esitystä, Kirsikkapuisto Päänäyttämöllä ja Ei maar ny loppu löhöily Sopukassa. Tämän lisäksi lauantaina 15.9. teatteritalo isännöi kutsuvierastilaisuuden kutsuvieraille sekä talon omalle henkilökunnalle. 


 

·Suomenlinnan seikkailukierros lapsille osa Helsinki 200 -vuotta pääkaupunkina -ohjelmaa

Suomenlinnassa seikkaillaan tänä kesänä uudella Kustaan miekka -lastenkierroksella. Luvassa on historiallisiin tosiseikkoihin perustuva interaktiivinen esitys, jossa  kuljetaan linnoitussaaren vaihtelevassa maastossa sekä tutustutaan Unescon maailmanperintökohteeseen ja 1700-luvun elämään hauskalla tavalla draaman ja leikin varjolla. Vuoden 2012 uusi näytelmä, Kustaan miekka, on osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlaohjelmaa. Seikkailukierroksen tuottaa Ehrensvärd-seura ry.

Suomenlinnassa on seikkailtu jo vuodesta 1998. Lastenkierros kehitettiin tuolloin Suomenlinnan 250-vuotisjuhlien ohjelmaksi. Kadonneen kruunun jäljillä – seikkailukier¬rosta esitettiin yhdeksän vuotta. Vuonna 2007 tehtiin uusi kierros kymmenennen esityskauden kunniaksi. Tätä Lumotun holvin salaisuus - kierrosta esitettiin 2007–2009. Kesät 2010 -2011 seikkailtiin Komendantin ja ovelan juonittelijan kanssa. Edellä mainittu esitys valmistettiin Augustin Ehrensvärdin 300-vuotisjuhlan kunniaksi.
Lastenkierroksen matkassa on seikkaillut jo yli 102 000 osallistujaa ja esityksiä on kertynyt 2479.

Vuoden 2012 uusi näytelmä, Kustaan miekka, on osa Helsingin kaupungin järjestämää Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina - juhlaohjelmaa ja esitys on mukana Helsinki-päivän ohjelmistossa. Näytelmässä etsitään maagista miekkaa, joka on piilotettu jonnekin Suomenlinnan eli Viaporin uumeniin.

Kesän Kustaan miekka -esitykset alkavat Helsinki-päivänä 12.6.2012.

Kierrokseen voi tutusta myös: www.suomenlinnatours.com/lastenkierros,
www.facebook.com/kustaanmiekka

 


 

·Ptarmigan Taidekontilla 28.5. - 10.6.

Taiteilijayhdistys Ptarmigan on koonnut Uudenmaan taidetoimikunnan Taidekonttiin Lasipalatsinaukiolle rohkeita ja haastavia näyttelyitä, performansseja ja valo- ja äänitapahtumia sisältävän ohjelman ajalle 28.5.-10.6. Ptarmigan on yhdistys, joka tarjoaa mahdollisuuksia perinteisten taidemuotojen ulkopuolelle jääville projekteille. Sen toiminnassa Helsingin kansainvälisillä taiteilijoilla on vahva edustus.
Ptarmiganin Taidekontti-ohjelman ovat koonneet Amal Laala, James Andean, Marek Pluciennik ja Sari Kivinen.
 
Lisätietoja, kuvia, ohjelmapäivitykset ja mahdolliset muutokset osoitteessa http://www.ptarmigan.fi/

Facebook-sivu 

 

·HAKUJA

 

·Arts Writers Grant by Creative Capital | Warhol Foundation

The Arts Writers Grant Program issues awards for articles, blogs, books, new and alternative media, and short-form writing projects and aims to support the broad spectrum of writing on contemporary visual art, from general-audience criticism to academic scholarship. Applications are accepted until 6 June.

http://artswriters.org/application.html

 Application Guide (pdf)

 

·KOULUTUSTA JA KURSSEJA


·CIMOn Kulttuuri-ohjelman hakemustyöpaja 5.9.

Työpajassa käydään käytännönläheisesti läpi hankehakemuksen valmistelua ja täyttämistä. Lisätietoja syksyn tilaisuuksista CIMOn verkkopalvelussa alkusyksystä http://www.cimo.fi/

 


 

·Somatic summer school - 19-22 July, Birr (Ireland)

Legitimate Bodies Dance Company is pleased to announce their first Somatic Summer School as a dynamic step for artists from Ireland and beyond. Experienced somatics and improvisation teacher David Lakein (Berlin/Chicago) will lead a four-day intensive workshop in Birr, County Offaly, Ireland.

‘Comings and Goings’ takes place in the middle of Ireland at Birr Theatre & Arts Centre, and is open to everyone of serious intention; there is no specific training background necessary. The material is equally relevant for performers, body workers, life coaches, martial artists, therapists and counsellors, healing arts practitioners, musicians etc.

The summer school invites participants to journey from their internal landscape to the outer sensory and tactile terrain through a deep dialogue with the self. Participants will engage in diverse activities, both within the beautiful space of Birr Theatre and Arts Centre and the acclaimed natural environment of County Offaly. Sensorial awareness and imagination will be awakend through movement improvisation and perception exercises. There will be a strong emphasis on group dynamic and journaling throughout the process.

The summer school culminates on the final afternoon in a durational and participatory performance event. Exact form and context of the sharing will be formulated by the participants during the week.
For inquiries and to register please send an e-mail to: legitimatebookings(at)gmail.com.

Securing advance booking fee of €30 is requested by 12th July.

Special rate accommodation and travel info available upon request.

More info at: http://www.birrtheatre.com/ and in the leaflet enclosed.