18.08.2011

TINFO-tiedote 23 / 11.8.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA
TINFOn vanhat sähköpostiosoitteet poistuvat käytöstä!
TINFO-tiedotteen tilaajille alennusta: Christoph Schlingensief: Via Intolleranza II
Stage-festivaalille ammattilaisliput alennuksella -40%
Taiteilija-apuraha 39 näyttämötaiteilijalle
Uutuustiedote: Nykynäyttelijän taide - horjutuksia ja siirtymiä

HAKUJA
Julkistetaan kilpailu: ilmianna toimiva yhteisö!
Helikos Theatre School in Florence has a few slots left for the 2011 class of professional theater training!
Scholarships for International ChoreoLab Austria
9th SKENA UP International Students Film and Theatre Festival

TAPAHTUMIA
Norajalainen Verk Produksjoner Tutkivan teatterityön keskuksessa residenssissä 8.-12.8.
11.8. Blind date with City Vasa / Vaasa
Rakastavaisten kohtaamistoimisto kutsuu katsomaan maailmaa rakastavin silmin
18.-27.8. Art Goes Kapakka
Tampereen Teatteri järjestää avoimet harjoitukset ja lavatanssit torstaina 18. elokuuta
Cirko Pikkolo 26.-28.8.
International Festival of Contemporary Theatre "Homo Novus 2011"
33rd ITI World Congress from 19 to 24 September 2011 in Xiamen, China
ENCATC Arts and Health Seminar, Helsinki, 14 October 2011

KOULUTUSTA
Taiteen ja kulttuurin merkitys muistisairaalle ja heidän läheisilleen -koulutus 30.8.2011
MASTER CLASSES 2011/2012 in Berlin

 


 

*MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

FINNISH SHOWCASE – YHTEISTYÖ RULAA, SAUNAA JA VASTOJA

Hyvää palautetta tuli ulkkareilta Tampereen Teatterikesän ja TINFOn Finnish Showcase 2011:sta. Aa, tällaiseltakin näyttää suomalainen teatteri. Upeaa, kun teillä tehdään yhteistyötä. Showcase tehtiin halusta ja rakkaudesta. Se edellytti kaikkien osapuolien panostusta. Ilman taiteilijoita ja heidän teoksiaan ei tietenkään olisi ollut yhtään mitään.

Tampereella vieraat kohtasivat suomalaisia taiteilijoita suoraan vailla välikäsiä. Ilman Tutkivan teatterityön keskuksen tiloja ja tekniikkaa ja ihmisiä ei olisi ollut mahdollista tarjota tapahtumallista kokonaisuutta, jossa tekijät tarjosivat elävän demon, katkelman olemassa olevasta tai tulossa olevasta teoksesta.

Eikä homma olisi ollut mahdollista ilman tuottajaa, mikä taas oli mahdollista Nuorten taiteen- ja kulttuurinalan ammattilaisten kansainvälistämis- ja työllistämishankkeen (OKM) rahoituksella. Ja lisäksi tarvittiin agentuurimme Nordic Drama Corner ja Agency North. Ehdottoman tärkeätä jatkaa. Päässä muhivat jo ajatukset vuodesta 2012.

Eri profiileilla toimivat teatterifestivaalimme ovat mieletön mahdollisuus. Niissä meillä on jo infrastruktuuri, jota kannattaa hyödyntää. Ulkomaalaiset teatterialan ammattilaiset saavat kaupanpäällisinä todellisuuskosketuksen tapaamme olla ja ajatella. Ja suomalainen sauna on kova juttu.

NYKYNÄYTTELIJÄN TAIDE – HORJUTUKSIA JA SIIRTYMIÄ

Tartu tämännimiseen kirjaan heti!  Unelma "itseohjautuvasta näyttelijästä" on tämän teoksen myötä hieman lähempänä.  Näyttelijä on se, joka ajattelee, joka rakentaa esitystä, luo omaa dramaturgiaansa. 

Tampereen Teatterikesässä julkistettiin Teatterikorkeakoulussa 2008-2010 toteutetun tutkimushankkeen kirjallinen lopputulos. Tekijät ovat nopeassa tahdissa saaneet ensimmäisen osa valmiiksi. Kirja on arvokas ja merkityksellinen näyttelijänpedagoginen ja yhteiskunta/esityspoliittinen ja –eettinen ja emansipatorinen teko. Se kääntää näkökulmaa ja antaa tilaa näyttelijän äänelle ja hänen ruumiilleen. 

Arvioidessaan (ja samalla myös dekonstruoidessaan) Jouko Turkan näyttelijäntyön opetusta tutkimus astuu huiman askeleen tulevaisuuteen.  Teos käsitteellistää ja kehittelee näkemystä uudeksi näyttelijänpedagogiikaksi.  Useimmitenhan näyttelijän ääni  kuuluu julkisuuspuheena ja tähtitarinoina. Tämä kirja voimaannuttaa näyttelijää. Kirjan tekijäjoukko käyttää koko ammatillisen ja teoreettisen osaamisensa näyttelijän autonomian kasvattamiseen. 

Eläkööt teoksen kirjoittajat Esa Kirkkopelto, Petri Tervo, Janne Tapper, Pauliina Hulkko, Hannu Tuisku ja Marja Silde! Eläköön teoksessa haastatellut Jari Hietanen, Taisto Reimaluoto, Antti Virmavirta, Ritva Sorvali ja Sari Mällinen!

TIETOINEN ELE KOHTAAMISEN PUOLESTA

Suomen Kansallisteatterin avajaisten kiihkeän vuoropuhelun energia kosketti. Avajaisaamuna postiluukusta oli tömähtänyt teatterin Suomi 2011 -ohjelmapaketti, jonka luin kello viisi ennen mitään sanomalehtiä tai vierailuja muissa välineissä. Mika Myllyaho jatkaa taiteellisen teatterin puolesta. Sanoista on jo nyt tullut tekoja. Ja tekoja on luvassa lisää. Kahdeksasta ensi-illasta kuusi on kotimaista kantaesitystä. Tämä teatteri avaa oviaan, solmii uusia kumppanuuksia, täyttää talon joka kolon paitsi esityksillä myös muulla ohjelmalla. Teatteri tekee tietoisia eleitä kohtaamisen puolesta. 

PELATAAN KÄNNYKÄLLÄ TEATTERISSA

”Suna Vuoren Shh, shh, kohta loppuu” –kirjoitus vanhempien kyvyttömyydestä huolehtia jälkikasvustaan teatteriesityksessä (HS 5.8.) sai jatkoa toimintaterapeutti Susanna Wallinin yleisöosastokirjoituksesta (HS 11.8.). Kiintoisaa, että levottomien lasten hiljentämiseksi tarjoiltiin liikevaihtoehtona äänetöntä pelaamista kännykällä. Joopa joo.  

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi


 

*UUTISIA

 

TINFOn vanhat sähköpostiosoitteet poistuvat käytöstä!

Olethan päivittänyt osoitteistosi! TINFOn uudet ja toimivat sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)tinfo.fi, toimiston sähköposti tinfo(at)tinfo.fi ja nettisivuosoite www.tinfo.fi.

 


 

TINFO-tiedotteen tilaajille alennusta: Christoph Schlingensief: Via Intolleranza II

Ke 24.8. kello 19:00 
To 25.8. kello 19:00 
Kesto 95 min

Voimmeko auttaa Afrikkaa, jos emme osaa auttaa edes itseämme? Euroopassa valtavaa kiinnostusta herättänyt Via Intolleranza II jäi palkitun saksalaisen kulttiohjaaja Christoph Schlingensiefin viimeiseksi. Schlingensief vyöryttää yleisön eteen kollaasin tekstiä, liikkuvaa kuvaa ja musiikkia: ajatuksia herättävä teos puhuttelee väistämättä.

Suurteos tutkii Burkina Fason maaseudulle nousevan oopperakylän avulla elämän edellytyksiä paitsi Afrikassa, myös rikkaassa pohjoisessa.

Schlingensiefiä ei kuitenkaan vaivaa oikeassa olemisen ja hyvyyden pakko. Kuten kaikessa taiteessaan, hän lähestyy aiheensa maailmaa kepeästi ja leikkien. Saarnan sijaan Via Intolleranza II on hulvaton, muotoaan ja sanomaansa ilkamoiva karnevaali: teatteria, oopperaa, musikaalia, performanssia, dokumenttielokuvaa, laulua, tanssia ja luentoa.
Esityskieli saksa, ranska ja englanti, tekstitys suomeksi

TINFO-tiedotteen tilaajille alennusliput Lippupalvelusta 41–39 / 25 € oheisen linkin kautta. http://www.lippupalvelu.fi/event/Christoph-Schlingensief-Via-Intolleranza-II-lippuja/KNT2408A?CL_ORIGIN=ORIGIN3

Lisätietoja www.helsinginjuhlaviikot.fi.

 


 

Stage-festivaalille ammattilaisliput alennuksella -40%

Stage-teatterifestivaalin esityksiin on mahdollista ostaa teatterialan ammattilaislippuja erikoishintaan. Ammattilaisliput ovat samanhintaisia kuin opiskelijaliput eli alennus lipuista on noin 40 prosenttia. Lippuja huippuesityksiin saa siis tosi käypään hintaan!

Alennushintaisia lippuja voi ostaa vain Korjaamon omasta Stage-lipunmyynnistä, joka on avoinna ma-pe kello 13-17, viikosta 33 lähtien klo 11-18.

Stagen ohjelmistoon voi tutustua tästä: www.korjaamo.fi/fi/stage

Tässä vielä viisi Stage-tärppiä valintoja helpottamaan:
1. Latvialainen rakkaus
Miten voi ollakin niin vaikeaa löytää sitä oikeaa? Euroopan parhaimpiin ohjaajiin kuuluva Alvis Hermanis tutkii yksinäisten sydänten mekaniikkaa tässä palkitussa tragikomediassa.
2. Amnesia
Tämän näytelmän esityksiä seurasi Tunisiassa yleisön lisäksi myös 40 poliisia. Fadhel Jaïbin poliittisesti tulenarka näytelmä onnistui keväällä 2010 ennakoimaan pelottavan tarkasti Pohjois-Afrikan valtioiden kansannousuja myöhemmin samana vuonna.
3. Kirottu olkoon isänmaansa petturi!
Mitä entisessä Jugoslaviassa oikeasti tapahtui? Slovenialainen Oliver Frljic provosoi yleisönsä katsomaan totuutta suoraan silmiin. Tämä on poliittista teatteria parhaimmillaan. Balkanin niemimaalla suora, silmät avaava tyylilaji osataan.
4. Sisäkuvia
Hollantilainen teatterilahjakkuus Jakob Ahlbom yhdistelee tanssia, pantomiimia ja Alamo Race Track –yhtyeen musiikkia unenomaiseksi, vangitsevaksi esitykseksi rakkaussuhteiden fantasioista ja peloista.
5. Tunti kahdeksantoista minuuttia
Kuka aiheutti asianajaja Sergei Magnitskyn kuoleman tutkintavankeudessa Moskovassa vuonna 2009? Ohjaaja Mihail Ugarov etsii syitä ja syyllisiä tässä dokumentaarisessa teatteriesityksessä, jonka tapahtumia suomalainenkin media on seurannut tiiviisti.
Esityskuvia voi ladata täältä: www.dropbox.com/gallery/30327117/1/STAGE?h=ee4039

 


 

Taiteilija-apuraha 39 näyttämötaiteilijalle

Valtion näyttämötaidetoimikunta on jakanut vuoden 2012 alusta alkavat taiteilija-apurahat. Hakemuksia saapui 200 kpl ja apurahoja myönnettiin 39 taiteilijalle. Päätös sisältää 1½ vuotta keskeytyneestä  5-vuotisesta apurahakaudesta.

5-vuotinen
ohjaaja Otso Kautto, Helsinki
näytelmäkirjailija Parkkinen Seppo Anteri, Turku
näyttelijä Tiina Weckström, Helsinki

3-vuotinen
näyttelijä Satu Paavola, Helsinki

1-vuotinen
skådespelare Sonja Ahlfors, Esbo
ohjaaja Irene Aho, Helsinki
näyttelijä Tuija Ernamo, Tampere
skådespelare Jon Groundstroem, Helsingfors
valosuunnittelija Tomi-Pekka Humalisto, Helsinki
ääni- ja videosuunnittelija Ville Hyvönen, Tallinna
näytelmäkirjailija Sami Keski-Vähälä, Järvenpää
näyttelijä Mikko Korsulainen, Oulu
näytelmäkirjailija Anna Krogerus, Kajaani
ohjaaja Katja Krohn, Helsinki
näyttelijä Karoliina Kudjoi, Tampere
ohjaaja Susanna Kuparinen, Helsinki
äänisuunnittelija Heidi Lind, Helsinki
näytelmäkirjailija Jussi Moila, Helsinki
näytelmäkirjailija, ohjaaja Juha Mustanoja, Helsinki
näyttelijä Konsta Mäkelä, Helsinki
ohjaaja, klovni Taina Mäki-Iso, Helsinki
lavastaja Jyrki Pylväs, Artjärvi
valosuunnittelija Juho Rahijärvi, Helsinki
skådespelare Rasmus Slätis, Helsingfors
näyttelijä Heidi Syrjäkari, Helsinki
skådespelare Jakob Öhrman, Helsingfors

½-vuotinen
näyttelijä Outi Condit, Helsinki
ljudplanerare Kristian Ekholm, Helsingfors
käsikirjoittaja Pekko Koskinen, Oulu
näyttelijä Sami-Kalle Kosola, Kuusankoski
näytelmäkirjailija Ville Kurki, Tampere
muusikko, säveltäjä Laura Murtomaa, Helsinki
näytelmäkirjailija Emilia Pöyhönen, Helsinki
nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, Turku
näyttelijä Tuomas Rinta-Panttila, Helsinki (1.7.2011 alkaen)
valosuunnittelija Nadja Räikkä, Tampere
ohjaaja Tommi Silvennoinen, Tampere
teatterinjohtaja Kati Sirén, Valkeakoski
ohjaaja Iiristiina Väinölä, Tampere

Muiden taidetoimikuntien myöntämät taiteilija-apurahat löytyvät Taiteen keskustoimikunnan sivuilta

 


 

Uutuustiedote: Nykynäyttelijän taide - horjutuksia ja siirtymiä

Kirkkopelto, Esa & al.:
NYKYNÄYTTELIJÄN TAIDE - horjutuksia ja siirtymiä

Jouko Turkan Teatterikorkeakoulussa harjoittama näyttelijäntyön opetus kohahdutti 1980-luvun Suomea. Käsillä oleva teos kysyy, mitä tuosta koulutuksesta voitaisiin tänä päivänä säilyttää ja miten sitä voitaisiin kehittää. Millaista voisi olla nykynäyttelijän taide ja siihen tähtäävä näyttelijänpedagogiikka? 

Tutkijat ja tutkivat taiteilijat lähestyvät artikkeleissaan näitä kysymyksiä muun muassa porvarillisen ruumiin historian, psykofyysisen teatterin, pedagogisen prosessin, näyttelijändramaturgian sekä 80-luvun yhteiskunnallis-kulttuurisen murroksen näkökulmista käsin.

Käytännön tasolla asiaa pohditaan "Turkan koulua" käyneiden näyttelijöiden Jari Hietasen, Taisto Reimaluodon, Antti Virmavirran, Ritva Sorvalin sekä Sari Mällisen haastatteluissa. Kirjoittajat osoittavat, ettei "Turkan koulu" ollut yksittäisen taiteilijaneron synnyttämä joukkoliike, vaan osa laajempaa länsimaisen teatterin modernismiin kytkeytyvää kriisiä, joka jatkuu edelleen.

Teos on Teatterikorkeakoulussa vuosina 2008-2010 toteutetun Näyttelijäntaide ja nykyaika -tutkimushankkeen kirjallinen lopputulos. Se on Teatterikorkeakoulun julkaisema ja Maahenki Oy:n kustantama.

Kirjoittajat ovat Esa Kirkkopelto, Petri Tervo, Janne Tapper, Pauliina Hulkko, Hannu Tuisku ja Marja Silde.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Marja Silde, marjasilde(AT)gmail.com, puh. 041 5012676
www.maahenki.fi/kauppa_tuote.php?tuote=721

 


 

*HAKUJA

 

Julkistetaan kilpailu: ilmianna toimiva yhteisö!

Todellisuuden tutkimuskeskus ja Turun Kaupunginteatteri toteuttavat syksyllä 2012 yhteisproduktion, jonka työnimenä on Ei maar ny loppu löhöily!

Yhteistyöproduktio käynnistetään yleisökilpailulta, jolla teatteriesityksen työryhmä etsii haastateltavakseen turkulaisia yhteisöjä, kerhoja, porukoita, yhdistyksiä, joissa talkoohenki on yhä elossa. Tiedätkö yhteisön, jonka jäsen tai jäsenet voisivat opettaa meille miten toimia yhdessä niin, että kaikilla on hyvä olla? Ilmianna heidät! Ja voita taksvärkki-teatteripaketti 5 hengen porukalle (= teatteriliput esityksen ensi-iltaan tai haluamaasi esitykseen väliaikatarjoiluineen)! Kun ilmiannat yhteisön 10.9.2011 mennessä, olet mukana 5 taksvärkkipaketin arvonnassa!

Lue lisää kilpailusta ja esityksestä oheisesta linkistä.
http://teatteri.turku.fi/public/default.aspx?contentid=281338&nodeid=4436

 


 

Helikos Theatre School in Florence has a few slots left for the 2011 class of professional theater training!

Helikos Scuola Internazionale di Creazione Teatrale offers a professional, three-year
training in physical theater in Florence, Italy. The training is based on the philosophy that
theatre is PLAY. Imitation, transposition and re-invention of the world. It's a very ancient
human expression, based on the fun of playing, the awareness of the dynamics of life
and the rigor of technique.

More information: Helikos Scuola

 


 

Scholarships for International ChoreoLab Austria

We would like to inform you that there are still some scholarships available for the interdisciplinary seminar “(E)MOTION FREQUENCY_deceleration”, the third module of the International ChoreoLab Austria (ICLA) that will take place from August 27th to September 4th 2011 at the Danube University Krems in Austria.

(E)MOTION FREQUENCY_deceleration
Interdisciplinary seminar in the context of science and the performing arts at Danube University Krems (Austria)
There are still some partial scholarships (50%) available. To apply for a scholarship (50%) interested applicants are requested to send a detailed letter of motivation and a CV. Dancers are asked to send a video as well.

ICLA addresses persons dealing with an extended, interdisciplinary understanding of choreography such as dancers, choreographers, actors, directors, musicians, architects, humanists, cultural and social scientists, pedagogues, psychologists but also economists and managers as well as students from these areas.

Further information, program and application on www.icla.at and www.tanzatelierwien.at 
INTERNATIONAL CHOREOLAB AUSTRIA (ICLA)
(E)MOTION FREQUENCY_deceleration (seminar on theory and practice)
27.08.2011 – 04.09.2011
Danube University Krems / Austria

 


 

CALL FOR SUBMISSION! 9th SKENA UP International Students Film and Theatre Festival

02-09 December 2011 Prishtina KOSOVO
DEADLINE September 25th.
www.skenaup.com
SKENA UP is calling film and theatre students from all around the world to submit their films or theatre performances for the 9th edition of the festival, which will be held from 2-9 December in Prishtina, Kosovo.

Having started as a humble national festival in 2003, SKENA UP Festival has in time assumed an international character, becoming one of the most important and biggest cultural events in Kosovo, bringing around 40 film and theatre academies from all around the world. Every Year SKENA UP Festival is visited from around 10 thousand people.

SKENA UP also has in its program lectures and workshops, in previous years we were honored with a presence of Jan Harlan, Katriel Schory, Nik Powell, Donall McCusker, Pavel Jech, Robert Primes, Jacques Achoti, Arta Dobroshi etc. Last but not lest; AfterParty program is very reach with local and international music bands.

We accept films (fiction, documentary, animation) no longer than 30 min.
Films must be a production of a film schools, the same for theatre performances.
The year of production (film or theatre piece) must be 2010-2011.

Submission forms and complete information regarding eligibility for the 2011 SKENA UP program will be available at www.skenaup.com
DEADLINE IS SEPTEMBER 25TH.
For further questions please contact us:
SKENA UP Festival, P.O. BOX 39, 1000 Prishtina, KOSOVO
Tel: +381 38 222 793; +386 49 225 206
E-mail: info(at)skenaup.com
www.skenaup.com


 

*TAPAHTUMIA

 

Norajalainen Verk Produksjoner Tutkivan teatterityön keskuksessa residenssissä 8.-12.8.

Baltic Circle -festivaalilla nähdään norjalaisen Verk Produksjoner -teatteriryhmän teos, jonka lähtökohtana on Hella Wuolijoen ja Bertolt Brechtin historiallinen kohtaaminen vuonna 1940.

Baltic Circle on osatuottajana kansainvälisessä yhteistuotannossa, joka saa ensi-iltansa Q-teatterissa marraskuussa. Verk Produksjoner vierailee Helsingissä elokuussa ja työskentelee Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen taiteilijaresidenssissä 8.-12.8.2011.

Verk Produksjonerin Build Me A Mountain! on yksi Baltic Circle 2011 -festivaalin viidestä ensi-illasta, jossa Baltic Circle toimii tuottajana tai kansainvälisenä osatuottajana.

Hella Wuolijoen ja Bertolt Brechtin utopia keskellä palavaa Eurooppaa

Vuonna 1940 välirauhan aikaan kirjailijat Hella Wuolijoki ja Saksasta maanpakoon joutunut Bertolt Brecht istuivat Marlebäckin kartanon terassilla, joivat kahvia ja keskustelivat maailman rauhasta. He olivat optimistisia, kertoivat toisilleen tarinoita ja loivat utopian keskelle palavaa Eurooppaa.

Verk Produksjoner ja tanskalainen näytelmäkirjailija Daniel Wedel ovat löytäneet historiallisen kohtaamisen aikana kirjoitettuja päiväkirjatekstejä, kirjeitä, tarinoita ja näytelmiä. Tutkija ja Helsingin yliopiston teatteritieteen ja draamakirjallisuuden professori Pirkko Koski on toiminut asiantuntijana projektin taustatutkimuksessa. Arkistojen avulla Verk Produksjoner ja Daniel Wedel ovat tutkineet historiallisia tapahtumia ja yhdistäneet niitä fiktiivisiin kohtauksiin.

Build Me A Mountain! Baltic Circle -festivaalille

Verk Produksjonerin Build Me A Mountain! -teos tuo esiin Wuolijokea ja Brechtiä askarruttaneen yhä ajankohtaisen kysymyksen: mitä inhimillisyyden säilyttäminen vaatii epäinhimillisessä maailmassa? 
Build Me A Mountain! on rakkaustarina luovuudesta ja tarina ihmisistä, jotka pakenevat todellisuutta ja kapinoivat Jumalaa vastaan. Mutta miten jatkaa elämää, kun kaikki illuusiot ovat kaatuneet?

Verk Produksjoner on taiteilijakollektiivi, joka perustettiin Oslossa vuonna 1998. Ryhmä on muodostunut pohjoismaalaisten freelancenäyttelijöiden, Fredrik Hannestadin (NOR), Saila Hyttisen (FIN) ja Anders Mosslingin (SWE) ympärille. Vuodesta 2003 he ovat työskennelleet tiiviisti yhdessä muusikko Per Platoun ja lavastaja Signe Beckerin kanssa. Verk on tunnettu tarinankerrontaa, näyttelemistä ja improvisaatiota yhdistävästä ilmaisukielestään, joka ilmentää satiirista ja poliittista pohjavirettä. Vuonna 2008 Verk esiintyi ensimmäisen kerran Baltic Circle -festivaalilla teoksellaan Ifigeneia.

 


 

11.8. Blind date with City Vasa / Vaasa

Wasa Teater / Konstens Natt www.wasateater.fi

Konstens Natt i Vasa firar i år sitt 20-årsjubileum torsdag den 11.8. Med anledning av jubileet erbjuder Wasa Teater ett digrare program än tidigare år.

Bland annat ingår en mobil föreställning som ger deltagarna än möjlighet att bekanta sig med sin stad ur ett nytt och överraskande perspektiv; att se staden som en främling eller turist med samma nyfikenhet och upptäckarglädje!

Föreställningen Blind date with City har tidigare genomförts bland annat i Riga. Som guider fungerar skådespelaren Carl Alm och regissören Valter Silis. Föreställningen genomförs på engelska.

 


 

Rakastavaisten kohtaamistoimisto kutsuu katsomaan maailmaa rakastavin silmin

Teatteri Naamio ja Höyhenessä keskiviikkona 17.8. käynnistyvä The Lovers' Matchmaking Agency -taidetapahtuma tutkii kohtaamista ja rakastamista. Se pyrkii antamaan osallistujille kokemuksen siitä, miltä elämä näyttää rakkauden kautta - kun ihmisiin, kaupunkiin ja elämään suhtautuu luottamuksella, varauksetta.

- Olennaisinta on ihmisten kohtaaminen, sekä treffeillä että tapahtumissa. Mikä erottaa Loversin mistä tahansa kohtaamisesta on tapahtuman ilmapiiri, jota kutsumme "Rakastavaisten linssiksi", kertoo projektin vetäjä Aarni Korpela Teatteri Naamio ja Höyhenestä.

Osallistujien näkökulmaa avataan eri keinoin avoimeksi ja luottavaiseksi kohtaamiselle. Näin kohtaamiset koetaan "rakastavin silmin": hyväksyen, ennakkoluulottomasti, erityisinä.- Linssi perustuu siihen, miten katsoo ihmistä, jota rakastaa, Korpela kiteyttää.

Lovers' Matchmaking Agencyn eli Rakastavaisten kohtaamistoimiston parittajat saattavat viiden päivän ajan yhteen ihmisiä joilla voisi olla jotain annettavaa toisilleen. Kysymys ei ole vain treffeistä sellaisena kuin ne yleensä ymmärretään: osallistua voivat niin vapaat kuin varatutkin. Viikon aikana järjestetään myös tapahtumia eri teemoilla rakkauden ilmapiirissä. Luvassa on mm. pyjamabileet, piknik, burleskiworkshop ja suuret valejoukkohäät.

Aidon yhteyden saavuttaminen toisen ihmisen kanssa kestää yleensä pitkään. "Lovers" pyrkii antamaan mahdollisuuden heittää suojamuurit ja säännöt hetkeksi romukoppaan ja hypätä suoraan siihen vaiheeseen, kun voi aidosti jakaa jotain toisen ihmisen kanssa.
- Oletko koskaan katsellut talojen ikkunoista näkyviä ihmisten elämiä ja toivonut, että voisit vain koputtaa oveen ja mennä tutustumaan heihin? Jotain sellaista yritämme saada aikaan, Aarni Korpela kuvaa.
- Tietenkin puitteet on suunniteltu niin, että osallistujat voivat tuntea olonsa turvalliseksi, hän lisää.

Lovers on neljäs osa Johanna MacDonaldin ja Aarni Korpelan Walkabout-hanketta. Kukin produktio pohjautuu johonkin tarot-korttiin, ja niissä käytetään teatterin, esitystaiteen, installaation, pelien ja erityisesti roolipelien elementtejä.

The Lovers' Matchmaking Agency Helsingissä 17.-21.8., toimiston osoite Viherniemenkatu 7, myymälä 5.
Osallistumismaksu 25 euroa, joihinkin workshopeihin lisämaksu.
Lisätiedot projektin verkkosivuilta:
walkabout.happeningfish.com
UKK: walkabout.happeningfish.com/?p=148&lang=fi

 


 


18.-27.8. Art Goes Kapakka

www.artgoeskapakka.fi

 


 

Tampereen Teatteri järjestää avoimet harjoitukset ja lavatanssit torstaina 18. elokuuta

Tampereen teatterin syksyn uutuusmusikaalin I Love You Because avoimet harjoitukset järjestetään torstaina 18.8. klo 19-20 päänäyttämöllä. Ilmaisen sisäänpääsylipun voi noutaa Lippumyymälä Liparista maanantaista 8.8. alkaen. Avoimissa harjoituksissa pääsee seuraamaan näyttelijöiden arkea Mikko Viherjuuren ohjauksessa. Uutuusmusikaalissa näyttelevät ja laulavat Sami Hintsanen, Minka Kuustonen, Mikko Rantaniva, Natalil Lintala, Elina Salovaara ja Tomi Alatalo.

Avointen harjoitusten jälkeen teatteri tarjoaa myös supisuomalaiset latotanssit klo 20-21 teatterin edustalla. Tansseissa viihdyttää suuri teatteriorkesteri säihkyvinä solisteinaan mm. Sami Hintsanen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen ja Mauri Heiska. Latotansseihin ei tarvitse noutaa pääsylippua, vaan tilaisuus on avoin kaikille.

 


 

Cirko Pikkolo 26.-28.8.

Cirko Pikkolon tapahtumapaikkana on CIRKO-keskus Suvilahdessa vanhassa Kojehuone-rakennuksessa. Osoite on Kaasutehtaankatu 1, rakennus 8.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Suvilahden uuden sirkuskeskuksen valtaa ensimmäistä kertaa lapsille ja koko perheelle suunnattu Cirko Pikkolo –festivaali. Ohjelmassa on esitysten lisäksi suosittuja sirkustyöpajoja.

Cirko Pikkolossa nähdään hurmaava ranskalainen jonglööriduo Companie Defracto esityksellään ”Circuits Fermés”, kansainvälisen Cirque Valon ilma-akrobatiaa ja cyr-rengasta yhdistelevä ”Kaikkialla ja ei missään”, Vau Vanne –vauvasirkusesitys, sirkusammattilaisten ja nuorisosirkuslaisten yhteinen Sirkus Pikkolo sekä sokerina pohjalla suosittu lastenbändi Paukkumaissi. Elokuvateatteri Orionissa näytetään Walt Disneyn kestosuosikkielokuva Dumbon. Esitysten lisäksi Cirko Pikkolo tarjoaa lasten ja koko perheen sirkustyöpajoja, taikatyöpajan sekä lähitaikuutta sunnuntain brunssin lomassa.

Taiteiden yönä voi Cirko Pikkoloon tulla ilmaiseksi kokeilemaan jongleerausta, leikkimään ilmapallopuistossa ja katsomaan maistiaisia Cirque Valon esityksestä.
Ohjelma kokonaisuudessaan on nähtävillä osoitteessa www.cirkopikkolo.fi.

 


 

International Festival of Contemporary Theatre "Homo Novus 2011"

"Homo Novus 2011" takes place on September 3-9 in Riga.
www.homonovus.lv/en/homonovus-2011

The programme of GUEST PERFORMANCES - featuring Camille Boitel, Forced Entertainment, Lone Twin, Oskaras Korshunovas Theatre, Heine Rosdal Avdal, Eva Meyer Keller & Sybille Muller, Juha Valkeapaa & Taito Hoffren - this time talks about catastrophes, both personal and global, small and overwhelming, painful and funny.

The experimental platform PROVE III features works by three young Latvian theatre directors who engaged in making performances that reflect their vision of the world in year 2020.
The pefromance programme DISTANCE invites artists inspired by the distances between Riga, London and Newcastle to create new work that responds to three cities, three festivals, and you.

The collection of seven performative installations INTERSECTION: INTIMACY AND SPECTACLE will teach you to dance, and will ask you to listen through works by Romeo Castellucci, Dace Dzerina, Bohdan Holomicek, mareunrol's, Monika Pormale, Hans Rosenstrom and Reinis Suhanovs.

New Theatre Institute of Latvia www.theatre.lv

 


 

33rd ITI World Congress from 19 to 24 September 2011 in Xiamen, China

“Empowering the Performing Arts: A Journey to Xiqu”

From 19 to 24 September 2011, the International Theatre Institute ITI – the world’s largest organization for the performing arts – will be holding its 33rd ITI World Congress at the Xiamen International Conference and Exhibition Centre in Xiamen, China. Held under the auspices of UNESCO, the congress will have a strong educational and artistic focus, manifest in the diverse range of workshops, presentations and cross-cultural collaborations with local artists, in addition to a sumptuous showcase of xiqu, the generic term for Chinese Music Theatre. For the full congress schedule, please refer to www.iti-congress.org/schedule.html.


 

ENCATC Arts and Health Seminar, Helsinki, 14 October 2011

DEADLINE TO REGISTER: 16/09
On the occasion of the 19th Annual Conference in Helsinki of ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centres), the ENCATC Thematic Area ”Arts and Health” will join forces for a debate about the art, culture and cultural management in the context of health.

Within ENCATC our strengths are in two areas: in education/training and in administration. We have important competencies to offer in order to enrich the cooperation with the social services and health sector. In this meeting we are focusing on the role of art, artist and cultural manager in the context. In the meeting we are discussing which opportunities and challenges we see relevant for the future. How does education/training monitor the changes?

The keynotes of the meeting include a presentation Turku 2011: Culture does good by R&D Manager Jukka Saukkolin. Well-being is a main objective of the European Capital of Culture year. Since 2008, the theme is emphasized from different perspectives such as communality and active participation. Nearly half of the productions of the year demonstrate partnership between culture and well-being. The other keynote, Dance Mirrors, given by Dr Jenny Elliott from Arts Care, N. I. articulates how to use dance practice and embodied knowledge to inform and generate a contemporary arts-based management methodology. The presentation will also draw down meaning and evalute the impact of a professional contemporary dance residency practice within a specific trauma recovery healthcare environment

This invitation is to everybody who shares the point of view of the meaning and importance of art, art based practices and services for rehabilitation and for community and for social purposes. Art and arts based practices within health settings have been widely discussed during the past years as there is an obvious, growing demand and financial pressure for finding and developing new and more effective working methods. Arts and health are also viewed as a growing sector in meaning-intensive production and creative economy. For an artistic community this context can offer job opportunities.

ENCATC Agenda

There is a demand for bridge builders!
To register for this event please click here: www.encatc.org/register
Please consult the ENCATC website (www.encatc.org) for information concerning our other exciting activities taking place in parallel.
Participation to this seminar running on the 14th of October from 9h00 till is free of charge.


 

*KOULUTUSTA

 

Taiteen ja kulttuurin merkitys muistisairaalle ja heidän läheisilleen -koulutus 30.8.2011

Koulutus järjestetään Aineen taidemuseon auditoriossa klo 12-16. Kouluttajana toimii musiikin tohtori, psykologi, laulunopettaja Ava Numminen Helsingistä.
Koulutuksessa käsitellään kaikkia taidemuotoja niiden psykologisten, fysiologisten, kognitiivisten ja sosiaalisten merkitysten kautta.
Luennolla esitellään miksi ja miten taide voi tukea muistisairaan ihmisen toimintakykyä ja parantaa sekä hänen että hänen läheistensä hyvinvointia. Luento perustuu tutkimuksiin.
Koulutus on suunnattu:
- muistisairaiden ihmisten parissa työskenteleville
- muistisairaiden läheisille
- vapaaehtoisille ja muille kiinnostuneille
Ohjelma
12.00 Ilmoittautuminen
12.30 Taiteen ja kulttuurin merkitys muistisairaalle ja heidän läheisilleen
14.00 Kahvi + leivonnainen
14.30 - 16.00 Yhteisharjoituksia ja ideointia
Koulutuksen hinta on 10 euroa sisältäen kahvin ja leivonnaisen. Maksu suoritetaan käteisellä, sillä Aineen taidemuseossa käy vain käteinen raha. Koulutusmaksu voidaan myös laskuttaa, jota varten tarvitsemme laskutusosoitteen.
Ilmoittautuminen 22.8.2011 mennessä.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen:
Marika Kurth, aine.taidemuseo(a)tornio.fi, puh: 050 597 1200
www.kulttuuriakaikille.info

 


 

 
MASTER CLASSES 2011/2012 in Berlin

We are pleased to inform you about the actual dates of the Master Classes 2011 / 2012.

IMPROVISATION, with the Impro-specialist KEITH JOHNSTONE (Kanada),
four days from 22 to 25 September 2011, daily 5 to 6 hours.

CREATING CHARACTERS, with the acting Coach SUSAN BATSON (USA),
five days from 27 to 31 December 2011, daily 6 to 8 hours.

SCENE STUDY, with the acting coach LARRY MOSS (USA),
four days from 5 to 8 April 2012, daily 8 to 10 hours.

These master classes are directed at actors and entertainers from theatre, film and TV as well as for all theatre and film makers. You can take part as an active participant or a listener.

For further information concerning these Master Classes please visit our website www.interkunst.de.
Applications are possible from now on. The application form to download (pdf): www.interkunst.de/formulare/application.pdf

 


 

(E)Motion Frequency

Helikos Scuola

ENCATC Agenda