12.06.2014

TINFO-tiedote 23 / 12.6.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TIETO ON VALTAA  - TEATTERITILASTOT JA KULTTUURITILASTOT HALTUUN!

Meillä alkaa TINFOssa viimeinen kiireinen neljän viikon koitos. Teatteritilastot 2013 -julkaisun teko on loppusuoralla. Teemme tilastoyhteenvetoja, katsauksia, kokoamme aikasarjoja, katsomme tilastofaktojen valossa sitä, mitä on tapahtunut ja yritämme ennakoidakin, mitä on mahdollisesti tapahtumassa. Teatteritilastot julkaistaan elokuun alussa. Täytyy kiittää kaikkia niitä toimijoita, jotka antavat meille aineistoja käyttöön. Ilman tätä teatterin ammattikentällä tapahtuvaa työtä, ei Teatteritilastoja olisi olemassa.

Tilastojen merkitys on vielä entistä tärkeämpi tulevaisuudessa. Jaksan väsymättä korostaa, kuinka tärkeä teatteri- ja kulttuuripoliittisen vaikuttamisen väline Teatteritilastot ovat. Tilastot antavat kokonaiskuvan siitä, missä mennään. Pitkät aikasarjat ovat lemppareitani.

Ja jo nyt muistutan, että tilastointi ei koskaan ole niin sanotusti valmis. Tilastoinnin kehittäminen on jatkuva prosessi. Emme voi jysähtää tarkastelemaan vain sitä, mitä aina on perinteisesti tilastoitu. Teattereiden (tarkoitan koko kenttää VOSeista teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisen ammattiteatterikentän toimijoihin, tuotantoalustoihin, ensembleihin, erilaisiin palveluja tarjoaviin tahoihin ja tilatoimijoihin) toiminta monimuotoistuu, on monia erilaisia toimintalogiikoita ja lukuisia eri tapoja työskennellä. On monia erilaisia ehdotuksia siitä, mitä esittävyys on ja minkälaista on vuoropuhelu esiintyjien ja katsojien kesken.

Haasteena on pystyä tilastoissa tuomaan näkyväksi tätä yhä huokoisemmaksi ja hengittävämmäksi käyvää kenttää. Tilastoinnilta on lupa odottaa ja vaatia, että ne tuovat esille asioiden merkityksiä.

Tuoretta Tilastokeskuksen Kulttuuritilasto 2013 -julkaisua odotan nyt kiihkeästi. Tässä kokoomatilastossa on meille tärkeätä täydentävää tietoa eri taiteenaloista, kulttuuritapahtumista, koulutuksesta, työllisyystilanteesta, resursseista jne. jne.


SUOMENRUOTSALAISELLE NÄYTELMÄLLE HAUTOMOTUKEA

Svenska Kulturfonden on myöntänyt Labbetille 650 000 euroa suomenruotsalaisten näytelmien/tekstien/esitystekstien jalostamiseen. Hyvistä teksteistä saadaan jalostamotyöllä erinomaisia, kuten tämän Reko-hankkeen johtaja dramaturgi Marina Meinander kertoo. Tällä tuella suomenruotsalaiset teatterit saavat melkoisen buustauksen: luvassa 25 kantaesitystä seuraavan kolmen vuoden aikana. Ja ajatus näytelmästä ja kirjoittamisesta on avaava. Tukea voivat hakea näytelmäkirjailijat, dramaturgit ja esitysdramaturgit. 


NISKAPERSEOTTEELLA SUKUPUOLIIN KÄSIKSI JA KAUPUNKIKÄVELYÄ

Raatteentie On the Road mielenosoituksen ja manifestin tekijöiden (Piia Peltola, Paula Vesala, Hanna-Kaisa Tiainen, Asta Honkamaa, Kristiina Puukko, Johanna Puuperä, Venla Heinonen) kuvaus tulevasta on ohittamaton: ”Raatteentie On The Road on pääsymaksuton ja kaikille avoin rockperformanssi, joka penetroituu kaupunkitilaan ja ottaa teatterille kaiken sen tilan mikä teatterille kuuluu. Se on mielenosoitus, hässäkkä, festivaali. Raatteentie On The Road alittaa riman ja ottaa tilan, sinullekin. Raatteentie On The Road ottaa niskaperseotteen sukupuolista ja tekee ne tarpeettomiksi. Raatteentie On The Road tulee naamalle, lirvahtaa pöksyyn ja saattaa unohtua rillaamaan. Raatteentie On The Road leiriytyy sinunkin kaupunkisi keskustaan ja valtaa pitäjäsi Raatteentien”.

Raatteentien vapaaehtoisarmeija kutsuu. Raatteentien manifestin voi lukea tästä. ”Vaadimme maailmaan heikkoutta, herkkyyden sallimista kaikille, epätäydellisyyttä, sitä että naisen vahvuudesta riemuitaan, monimuotoisempaa päällikköyttä sekä enemmän suuseksiä ja vallankumouksen.”  Rintamaan!

Mutta myös vakavasti. Heteronormatiivisuuden purkamisprojekti jatkukoon.

Uuden tanssin keskus, Maija Hirvanen ja Miikka Tuominen kutsuvat meitä kaupunkikävelyjen vetäjiksi Walkapolikseen. Viime vuonna alkanutta konseptia jatketaan. Ehdottoman kiehtovaa on saada kaupunki avautumaan ja jaetuksi tällaisista mikronäkökulmista. Julkinen tila, meidän yhteinen.


ALEKSIS KIVI GOES URBAN – ALTAALLE

Vaihtoehtokesäteatterin ystävänä nautin Altaalla Korjaamo Teatterin & ”teatterin” Aleksis Kivestä (Sinna Virtanen, Linda Wallgren, Aleksi Holkko, Joel Mäkinen & Pyry Nikkilä). Tunnin pläjäyksessä juoksutetaan tiivistahtisina kohtauksina kansalliskirjailijamme elämä sillä tavoin, että voin osallistua säätämään tätä tarinaa. Tarvitaan pieni määrää rekvisiittaa ja se on sitten siinä, avot! 

Meidän Kivi, jota kyykytetään managerin pakeilla in English. Me näemme, miten kirjoitus syntyy ja minkälaista itsereflektiota ikuinen ulkopuolinen  apeamieli harjoittaa, eikä chillailu kaverisaunassa mieltä kevennä, Lönnqvistin ja Kiven suhde erotisoituu (ah, kuinka hienosti tehty!), Ahlqvist hyökkää vesipyssyllä.

Kirjailija kysyy meiltä arviotamme tulevaisuuden taiteilijapörssissä. Ja kun Kivi on elänyt, irrotetaan näyttelijä roolistaan. Esityksen taikahetki!  


MITEN OLLA SUHTEESSA TOISEEN? RAHASTON TUELLA KANSAINVÄLISTÄ LIIKKUVUUTTA

Ferdinand Richardin, ONDAN suojissa Pariisissa toimivan Roberto Cimetta Fundin puheenjohtajan haastattelu on terveellistä luettavaa. Tämä NGO perustettiin vuonna 1999 vastaamaan Välimeren alueen taiteilijoiden kansainväliseen liikkuvuuden ja keskinäisen yhteistyön tarpeisiin. Roberto Cimetta Fund on ollut yksi aktiivisimpia alueen taiteilijoiden liikkuvuuden puolestapuhujia ja tukijoita. Erityisfokuksessa on yhteistyö alueen arabimaiden kanssa. Rahasto on tähän mennessä jakanut 1300 liikkuvuusapurahaa.

Rahaston toiminta-ajatus kiteytyy minulle Richardin sanoissa: ”We need to have a global logic on all this field of the “relation to the other”, and the visa issue is only one part of it.” 

On kyse kulttuurien välisestä dialogista, kulttuurisesta moninaisuudesta, liikkumisen vapaudesta, kulttuuriyhteistyöstä. Meillä näitä sanoja kuulee ihan liian harvoin.

Mietin, voisiko meillä jokin rahasto ottaa kopin vastaavankaltaisesta agendasta.


VIELÄ VIIMEKSI ENNEN JUHANNUSTA

Ensi viikolla – tiistaina – käsittelyssä vertaisarviointi ja työn käsite. Kevennystä juhannukseksi.

 

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


TINFOn toimiston kesäaukioloajat 2014


TINFOn toimisto on siirtynyt kesäaikaan 1.6. alkaen. Toimisto on avoinna kesä- ja elokuun aikana ma-pe klo 9–15.

Poikkeukset:
Torstai 19.6. suljettu
Juhannusaatto 20.6. suljettu
Kesälomien ajan 30.6.–1.8. toimisto on suljettu

www.tinfo.fi


Ammattiteattereiden syksyn 2014 ensi-iltoja TINFO-verkkosivuilla


TINFO on kerännyt tietoja suomalaisten ammattiteattereiden ensi-illoista verkkosivuille. Tiedot perustuvat teattereiden ilmoittamiin tietoihin (tiedotteet, teattereiden verkkosivut).

Voit selata suomalaisten ammattiteattereiden syksyn 2014 ensi-iltoja täältä. Ensi-iltalistalla on tällä hetkellä lähes 160 esitystä. Oman teatterisi ensi-iltatiedoista voit ilmoittaa ympäri vuoden sähköpostilla osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi

www.tinfo.fi/ensi-illat


Kevätkauden viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy tiistaina 17.6.


Lähetämme kevätkauden viimeisen TINFO-tiedotteen juhannusviikolla tiistaina 17.6. Mahdolliset tiedotemateriaalit pyydämme lähettämään 16.6. klo12 mennessä osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi. Syksyn ensimmäinen TINFO-tiedote julkaistaan tiistaina 5.8. Syksyn ensimmäiseen uutiskirjeeseen pyydämme lähettämään mahdolliset tiedotteet 1.8. mennessä.


UUTISIA


Finnisches Performance Festival 12.–15.6.2014, Berliini


Berliinissä 12.–15.6. järjestettävällä festivaalilla nähdään suomalaisten esitystaiteilijoiden teoksia:

12.–13.6. Oblivia: Ka-Boom
13.–14.6. Tero Nauha: Life in Bytom
14.–15.6. Maija Hirvanen: On Ice
15.6. Maija Hirvanen: Days Without Names ja Otso Huopaniemi: Love.abz

Esitykset ovat osa Frankfurtin kirjamessujen FINNLAND.COOL -satelliittiohjelmaa.

Lisätietoa:
www.theaterdiscounter.de/stuecke/festivaali-die-finnen-sind-uns-fremd
http://finnland-institut.de/

http://finnlandcool.fi/


Suomalaisen näytelmän Ambassador's Drama Brunch Kööpenhaminassa 18.6.2014


Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin, Suomen suurlähetystön ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) järjestämässä katselmuksessa esitetään englanniksi otteita seitsemästä suomalaisnäytelmästä: Leea Klemolan Jessikan pentu, Emilia Pöyhösen Kuka tahansa meistä, Okko Leon Orkesteri, Salla Viikan Taikanaksutin, Minna Nurmelinin Muista minut, Bengt Ahlforsin Aska och Akvavit ja Gunilla Hemmingin Nazifruar.

Näyttelijät Ian Burns ja Thomas Magnussen lukevat näytelmäpätkät Suomen suurlähettilään Ann-Marie Nyroosin residenssissä.  Tilaisuuteen on kutsuttu myös samaan aikaan Kööpenhaminassa järjestettävän Nordic Performing Arts Days -tapahtuman kansainvälisiä vieraita.

Yhteistyössä ovat mukana kirjoittajayhteisö Labbet ja näytelmäagentuurit Agency North ja Nordic Drama Corner.

Lisätietoja:
Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti
Lasse Garoff
tiedottaja
lasse.garoff(at)finin.dk,
sekä oheisesta liitteestä (PDF)


Tanskassa tapahtuu – uuden eurooppalaisen näytelmän festivaali 18.–21.6.2014


Husets Teater ja sen taiteellinen johtaja Simon Boberg ovat jälleen koonneet Kööpenhaminaan uusia näytelmiä kirjoittajineen. Ny europæisk dramatik on tänä vuonna osa kansainvälistä CPH Stage -festivaalia ja Nordic Performing Arts Daysin Nordic Drama Train -katselmusta. Suomesta on mukaan valittu Pipsa Lonka ja hänen näytelmänsä Lauluja harmaan meren laidalta.

Tanskassa siis kaikki munat rohkeasti samassa korissa eli lisätietoja:
www.husetsteater.dk/performances/festival-for-ny-europaeisk-dramatik-2014-english
www.nordicperformingartsdays.dk
www.cphstage.dk/program


Sad Songs from the Heart of Europe Monomaffia-festivaalille Viroon


Lappeenrannan kaupunginteatterin Sad Songs from the Heart of Europe on kutsuttu kansainväliselle Monomaffia –teatterifestivaalille Viroon. Pärnussa kotipaikkaansa pitävä tapahtuma keskittyy nimensä mukaisesti monologiesityksiin ja on luonteeltaan kutsufestivaali. Tänä vuonna kutsuttuja esityksiä on kaikkiaan 11, joista seitsemän eri puolelta Eurooppaa ja Yhdysvaltoja ja loput neljä Virosta.

Monomaffia-festivaali järjestetään tänä vuonna 13.–16.8. Suomalaisista ovat festivaalille aiemmin osalllistuneet mm. Lasse Pöysti, Seela Sella ja Minna Puolanto, joka voitti vuonna 2013 festivaalin Pärnu Fringe Award –palkinnon.

Kristian Smedsin kirjoittama Sad Songs from the Heart of Europe perustuu F.M Dostojevskin Rikos ja rangaistus-teokseen. Smedsin näytelmässä näkökulma on olosuhteiden pakosta prostituoiduksi ajautuneen Sonjan, jota esittää loistava Liisa Sofia Pöntinen. Esitys kertoo paitsi Sonjan tarinan myös rajuja totuuksia siitä Euroopasta, jossa onni ja omaisuus on jaettu uudelleen. Euroopasta, jossa nuoret miehet paitsi suunnittelevat, myös tekevät äärimmäisiä, epätoivoisia tekoja.

Jari Juutisen ohjaama Sad Songs from the Heart of Europe on ollut Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa keväästä 2013 Se oli tänä keväänä Pieksämäen teatterimaratonin finalisti ja vieraillut Kajaanin ja Joensuun kaupunginteattereissa, Stage-festivaalilla Helsingissä sekä Staraya Russan Dostojevski -kamariteatterifestivaalilla, jossa Liisa Sofia Pöntinen palkittiin festivaalin parhaana naisnäyttelijänä.

Esitys jatkaa Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa syksyllä 2014.

Lisätietoa:
Jari Juutinen 040 3562366
Liisa Sofia Pöntinen 050 3222431
Viivika Orula (Monomaffia) +3725214210

www.lappeenrannanteatteri.fi
www.monomaffia.ee


Katariina Numminen dramaturgian professoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun


TeM Katariina Numminen (s.1971) on nimitetty dramaturgian professorin tehtävään ajalle 1.8.2014–31.7.2019 Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Katariina Numminen on erityisesti nykyteatterin tuntija ja tekijä, ja hän on myös oman taiteenalansa laaja-alainen tuntija. Hänet tunnetaan teatteriajattelijana, joka omassa taiteellisessa työssään toistuvasti lähestyy teatterin ja taiteen peruskysymyksiä syventävällä tavalla.

Lukuvuoden 2013–14 ajan Numminen on toiminut Teatterikorkeakoulussa määräaikaisena dramaturgian ja draaman kirjoittamisen professorina sekä koulutusohjelman johtajana. Hän on ollut mukana käynnistämässä nykyteatterin erikoistumisopintoja Teatterikorkeakoulussa. Lisäksi hän on toiminut Teatterikorkeakoulussa tuntiopettajana, dramaturgian lehtorina 2004–2008 ja vt. dramaturgian professorina vuonna 2008.

Numminen on Viipurin taiteellisen teatterin ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen perustajajäseniä. Hän on tehnyt ohjauksia, dramaturgisia töitä, kuunnelman, sovituksia ja käsikirjoituksia. Lisäksi hän on ollut mukana monissa tutkimuksellisissa hankkeissa.

Lisätiedot:
Maarit Ruikka, dekaani, maarit.ruikka(at)uniarts.fi, p. 050 581 2649
Katariina Numminen, katariina.numminen(at)uniarts.fi, p. 0400 792 040

www.teak.fi


Suomen Teatterit ry:n selvitys kertoo lastenteattereiden tekemästä aktiivisesta työstä


Suomen Teatterit ry on selvittänyt valtionosuusjärjestelmän piirissä olevien lasten-, nuorten- ja nukketeattereiden tilanteessa tapahtuneita muutoksia aikavälillä 1995-2011. Selvityksestä käy ilmi, että suomalaiset lastenteatterit ovat pieniä teattereita, joissa työskennellään vähäisellä henkilökunnalla. Tästä huolimatta lastenteatterit esiintyvät muita teattereita enemmän ja ovat aktiivisempia kiertue- ja vierailutoiminnassa. Ne myös saavuttavat yleisönsä hyvin ja esitysten täyttöasteet ovat niissä keskimääräistä parempia.
 
Lue kannanotto kokonaisuudessaan STEFI:n sivuilta ja tutustu samalla projektisihteeri Iida Turpeisen laatimaan selvitykseen.

www.suomenteatterit.fi


Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuusohjelman toisen hakukierroksen tuet jaettu


Liikkuvuusohjelman toisen hakukierroksen tuet on nyt jaettu. Hakemuksia tuli yhteensä 299 kappaletta. Matkustustukea ja oleskeluapurahaa sai 78 projektia. Tukea jaettiin yhteensä 128 960 euroa (katso lista projekteista).

Tällä hakukierroksella moni matka suuntaa Pohjoismaisiin konferensseihin tai festivaaleihin eri taide- ja kulttuurialoilla. Esimerkiksi keðja (nykytanssi) Maarianhaminassa, New Communities (teatteri) Aalborgissa, Tanskassa sekä Tradition for Tomorrow (kansanmusiikki) Akureyrissä, Islannissa. Valitettavasti asiantuntijaryhmä ei voi tukea kaikkia kiinnostavia artisteja ja kulttuuritekijöitä ohjelman rajatun taloustilanteen takia.

Liikkuvuustuki syksyllä 2014
Jäljellä olevien hakukierrosten hakuajat umpeutuvat
Elokuun 20. päivä
Lokakuun 22. päivä

Hakukierros avautuu kuukautta ennen määräajan loppumista.

Tietoa liikkuvuustuesta
Liikkuvuustuki on matka-apuraha Pohjoismaissa tai Baltiassa asuville ammattitaiteilijoille ja kulttuuritoimijoille. Tuki voidaan käyttää toiseen Pohjoismaahan tai Baltian maahan matkustamiseen ja kattaa 1–10 päivän oleskelun maassa. Yksittäiset henkilöt ja ryhmät (max. 6 henkilöä) voivat hakea tukea.

www.kulturkontaktnord.org



TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna


Taide Kaikki Alla -festivaali 14.–15.6.2014


Ensimmäistä kertaa järjestettävä Taide Kaikki Alla -festivaalin avajaisia vietetään perjantaina. Festarin aikana kaupunkilaiset saavat vallata kadut ja puistot taiteella ja mielikuvituksen voimalla.

Taide Kaikki Alla -tapahtumien järjestäjiä ovat ihmiset itse. Viikonlopun aikana koetaan tanssia, improa, musiikkia, performansseja, sanataidetta, kulkueita - kaikkea mitä ihmiset itse haluavat toteuttaa. Kyseessä on siis jonkinlainen kulttuurin siivouspäivä. Yhteisöllisen festarin ideoijina ovat Yhteismaa ry (Siivouspäivä ja Illallinen Helsingin taivaan alla) ja kulttuuripalvelu Extempore.fi

Lisätietoja:
Eero Tiainen, Taide Kaikki Alla
040-7011457
eero.tiainen(at)extempore.fi
www.extempore.fi


NEATA -festivaali 1.–6.7.2014, Porvoo


NEATA (North European Amateur Theatre Alliance) - festivaali on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen harrastajateatterifestivaali, joka rantautuu tänä vuonna Suomeen Porvooseen 1.–6.7. väliseksi ajaksi.

Festivaalin teemana on ”Understanding theatre – Understanding people”.

Festivaalilla on mukana eri-ikäisiä teatterin harrastajia Pohjois- ja Baltian maista sekä mm. Italiasta ja Puolasta. Mukaan mahtuu klassikkonäytelmiä, seikkailua ja mystisiä maisemia. Kaikki näytelmät esitetään kunkin maan omalla kielellä. Festivaalin aikana nähdään 12 näytelmää 11 eri maasta. Tapahtumapaikkoina toimivat Taidetehdas ja Kulttuuritalo Grand Porvoon keskustassa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös Neata Youth, kansainvälinen nuorisotyöpaja, jonka antina syntyy uusi näytelmä, joka esitetään festivaalin aikana.

Tervetuloa kokemaan kanssamme kulttuurirajat ylittävä intoa pursuava teatterifestivaali.

Esitykset ovat maksuttomia ja avoinna yleisölle. Paikkoja on rajoitetusti. Lippuvaraukset, aikataulut ja muut lisätiedot sekä kuvamateriaalit löydätte kotisivuilta: www.neata2014.fi.

Muut kysymykset: Projektijohtaja Sofia Wegeliukseen, sofia(at)fsu.fi, 0405408114.

Festivaalin järjestäjänä toimii Suomen AITA/IATA -keskus yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa.

www.neata2014.fi


Seminaari: Viestivä ja hyvin johdettu teatteri työyhteisönä 8.8.2014, Tampereen Teatterikesä


Millainen on viestivä ja hyvin johdettu teatteri työyhteisönä? Seminaarissa pohditaan teattereiden sisäisen viestinnän haasteita sekä keskustellaan kuuntelemisen problematiikasta, keskustelukulttuurin kipupisteistä ja eri henkilöiden viestintärooleista työyhteisöissä.
 
Suomen Teatterit ry ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto järjestävät perinteisen yleisöseminaarin Tampereen pääkirjasto Metsossa perjantaina 8.8. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Aiheeseen yleisön johdattaa Turun yliopiston Historian, taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen työyhteisöjen viestintään erikoistunut dosentti Jukka-Pekka Puro.
 
Aika: Perjantai 8.8.2014 klo 10.00–13.00. Ei ennakkoilmoittautumista.
 
Paikka: Tampereen pääkirjasto Metso, Pietilä-sali, 3 krs., Pirkankatu 2, Tampere. Liikkuminen kirjaston tiloissa on esteetöntä.
 
Järjestäjät: Suomen Teatterit ry ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille.
 
Ohjelma:

 Klo 10.00 Tilaisuuden avaus Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit ry ja toiminnanjohtaja Raimo Söder, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry
 
Klo 10.10 Keynote: Hyvä viestintä teattereiden työyhteisöissä Dosentti Jukka-Pekka Puro, Historian, taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Turun yliopisto
 
Klo 11.30 Ammattilaispuheenvuorot

  • Teatterinjohtaja Kari Arffman, Jyväskylän kaupunginteatteri
  • Toiminnanjohtaja Iiris Autio, Tero Saarinen Company
  • Ohjaaja Tiina Puumalainen, Tampereen Työväen Teatteri
  • Lavastaja Teppo Järvinen, Tampereen Työväen Teatteri 
  • Käyttöpäällikkö Janne Mäkelä, Tampereen Teatteri          

Puhujat täydentyvät myöhemmin.              
       
Klo 12.20 Yleisökeskustelu Keskusteluja johtaa toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.
 
Klo 13.00 Seminaari päättyy
 
Lisätietoja:
Järjestösihteeri Taija Lähdetie
p. 09 2511 2150
taija.lahdetie(at)suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi


Creative Europe? What Should We Expect from EU Cultural Policy 27 June 2014, Germany


International conference "Creative Europe? What should we expect from EU Cultural Policy" organised by Friedrich-Ebert-Stiftung will take place in Berlin, on the 27th of June.
 
The intense debate about the free trade agreement bears witness to these tendencies. The principle questions will be: What should we expect from EU Cultural Policy? How do we judge the EU-support program known as “Creative Europe”? How do those engaged in artistic creation frame their discourses about Europe? How might one better prepare creative artists and influential cultural figures for the challenges that lie ahead? What significance should be attached to platforms, networks, and formal associations when it comes to cultivating a Europe- wide public cultural sphere?
 
Please find more information and register here.


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).



HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Walkapolis – Kutsu kaupunkikävelyn vetäjäksi


Kutsumme sinut vetämään kaupunkikävelyn Helsinkiin elokuussa 2014. Olisiko sinulla erityistä tietoa, taitoa tai ideaa, jonka haluaisit jakaa muille, kävellen kaupungissa? Haluaisitko vetää kävelyn hyvin tuntemallasi teemalla tai aiheella? Mikäli kyllä, ota meihin yhteyttä.

Walkapolis on kaupunkikävelyprojekti, jonka ensimmäinen osa toteutui 2013 Helsingin Juhlaviikoilla ja Zodiak – uuden tanssin keskuksen ohjelmassa. 2014 Walkapolis jatkaa uusin ideoin, teemoin ja oppain. Haluaisitko sinä olla yksi oppaista? Kävelyt lähtevät sinun ideastasi ja asiantuntijuudestasi. Reittien valmistelu tapahtuu yhdessä Walkapoliksen työryhmässä mukana olevien koreografi Maija Hirvasen ja näyttelijä Miikka Tuomisen kanssa. Rakennamme yhdessä kävelyistä ikimuistoiset kokonaisuudet.

Kävelyiden lähtökohta voi olla vaikkapa asiantuntijuuden tarjoama näköala kaupunkiin, sosiaalinen ympäristösi/yhteisösi tai sinulle henkilökohtaisesti tärkeä asia. Haluatko pitää kävelyluennon kvanttifysiikan suhteesta kaupunkiin? Haluatko viedä kävelijät kierrokselle baareihin, joita emme tienneet olevan olemassa? Onko sinulla elämäntapa, jota kaikki eivät tunne ja jonka voit avata kävellen? Tai jotakin muuta? Miten haluaisit yllättää meidät? 

Kolme kävelyä toteutetaan Helsingissä 16.8.–17.8.2014.  Oppaille maksetaan palkkio.
Jos kiinnostut projektista, kirjoita vapaamuotoinen ehdotus sähköpostilla 31.7.2014 mennessä.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset:
Maija Hirvanen ja Miikka Tuominen
info(at)walkapolis.fi
puh. 0503557176

Walkapolis 2014 kävelyitä tukee Koneen säätiö.


Hae Saaren kartanon residenssiin


Saaren kartanon residenssi on eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. Residenssi tarjoaa syys–huhtikuussa suomalaisille ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille, kriitikoille ja kääntäjille mahdollisuuden kahden kuukauden mittaiseen intensiiviseen työskentelyjaksoon rauhallisessa maaseutuympäristössä. Myös taiteilijaryhmät voivat hakea tiloja käyttöönsä määräajaksi touko–elokuussa.

Residenssivierailla on käytössään asunto ja työhuone, ja heille maksetaan työskentelyapurahaa 2 300 tai 2 600 euroa/kk. Ryhmät voivat hakea oleskelun ajaksi ryhmäresidenssitukea.

Hakuaika vuodelle 2015 on 1.–31.8.2014.

Lue lisää residenssihausta täältä.


Call for papers: The 5th Annual ENCATC Research Session 18 Sep 2014, Czech Republic


On 18 September in Brno, Czech Republic, in the framework of the 22nd ENCATC Annual Conference "New Challenges for the Arts: Is it just about money?" (17-19 September 2014), a selected group of academics, researchers, trainers and cultural professionals from Europe and around the world will present  papers at the 5th Annual ENCATC Research Session.
 
This is an excellent opportunity for other academics, researchers, arts and cultural operators, students, policy makers, and artists to get the latest research developments, gain new insights and perspectives in the field of cultural management and cultural policy, and dialogue with leading experts in their field.
 
The 2014 Annual Research Session in Brno will build on the success of the previous Research Sessions organised in Antwerp, (2013), London (2012), Helsinki (2011), and Brussels (2010). Since its creation in 2010, over 95 authors have presented their work, coming from across Europe, but also Australia, Brazil, Japan, Malawi, Singapore, Turkey and the United States. ENCATC’s dedication to sharing, exchanging and reflecting on these topics proves once more the network’s aim to strengthen the European research area and to build knowledge societies.
 
More information

TYÖPAIKKOJA


Aiemmin ilmoitettuja avoimia työpaikkoja: www.tinfo.fi/hakuja


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Aiemmin ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja: www.tinfo.fi/hakuja


Workshop: Moving In 18.–22.8.2014, Helsinki


MUU ry järjestää yhteisöperformanssi-työpajan elokuussa 2014 yhteistyössä Esitystaiteen keskuksen ja MY DADS STRIP CLUB (UK) kanssa. Viikon kestävän työpajan opetuskieli on englanti ja sen vetäjänä toimii taiteilija Ange Taggart (UK).

Workshop: MOVING IN
18-22 August 2014, 10am-3pm at ESKUS (Esitystaiteen keskus)

An introduction to the contemporary exploration of urban space alongside the gentle art of reclaiming and subverting public space.

At ‘Base Camp Eskus’ we will spend a week together, create our own mini-community, whilst live, on our doorstep is the construction performance of the century, Kalasatama, an ongoing ‘production with a huge ‘cast'. With these performative transformations happening around us as a backdrop, we’ll attempt to navigate the tricky role the artist faces when working in a community setting linked to a regeneration remit. Led by Ange Taggart we'll explore the ethics and pitfalls involved and then attempt to work together to make practical interventions in public space.

What to expect

  • A stimulating and playful environment to support you to be creative.
  • The chance to experiment and collaborate with interesting individuals.
  • There'll be screenings introducing artists whose initiatives are deeply motivated by concerns for social justice and equality.
  • Armed with a "toolbox" of tactics and techniques, you'll be supported to implement a small project of your own.
  • After the workshop we have the possibility to continue working together over the following weeks to present our work at Amorph14 festival on 16 October.

Who should come?
We are very keen for people from a range of different backgrounds to attend. You could be a nobody, a somebody, a dysfunctional thinker, a creative, a mutant, a mentalist. Whether you call yourself an artist or not, it doesn’t matter, creativity is not reserved for the few. We don’t care if you come with experience of performance or not.

To Apply
Please supply a short paragraph about yourself and the reason why you’d like to attend. The deadline for applications is 27.6. 2014. The workshop is for 15 participants who will be selected by 1.7.2014.

The cost for the workshop is 50 €/25 € (students).
Send your application to Mia Erlin: amorph(at)muu, subject of the mail “Moving in”.


Body Drumming –kurssi 23.8.2014, Hämeenlinna


Aika: la 23.8.2014 klo 10–12
Paikka: Verkatehdas, opistotalo, tanssisali 1 (os. Paasikiventie 2, Hämeenlinna). Sisäänkäynti Verkatehtaan kujalta, sisäpihalta.
Hinta: 20 €

Sisältö:
Body Drumming -kurssilla tutustutaan kehorytmin perusteisiin: asento, tasapaino, äänilähteet, koordinaatio ja rytmien luominen sekä tuotetaan tempaavaa rytmiä keholla. Kurssilla tehdään lyhyitä rytmipätkiä, jotka voidaan lauseistaa rytmikollaasiksi.
 
Treeniasuksi sopii ihoa hieman suojaava asu (reidet / käsivarret / rintakehä) sekä paljaat jalat, lenkkarit tai tanssitossut.
 
Asko Saarisen esittely:
Asko Saarinen aloitti katkeamattoman stepinopiskelun 1981 ja stepinopetuksen 1995. Ammatikseen hän on opettanut steppiä säännöllisesti vuodesta 1997, jolloin hän sai virallisen stepinopettajan ammattipätevyyden. Asko opettaa, kurssittaa ja on myös esiintynyt ympäri Suomen.
 
Ilmoittautuminen:
Kurssille mahtuu 20 henkilöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset 3.7.2014 mennessä: haku(at)sisasuomentanssi.fi

Kurssimaksu tulee maksaa 30.7.2014 mennessä. Ohjeet kurssimaksun suorittamiseen saat ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli kurssimaksu ei ole maksettu määräpäivään mennessä, menetät kurssipaikkavarauksen.
 
Järjestäjänä:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Kanta-Hämeen työryhmä.

www.sisasuomentanssi.fi/hame

 

twitter.com/tinfotweets

DramaBrunch_ohjelma