18.08.2011

TINFO-tiedote 24 / 18.8.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA   *

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

 


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

EDINBURGH FRINGE SPECIAL

TAIVEX-porukkamme tutustuu 13 hengen voimalla festivaalin toimintalogiikkaan, tapaa kriitikoita, PR-ihmisiä, teatterikriitikkoja, tuottajia, Edinburgh Fringen industrial officen tuottajia ja mediaihmisiä. Ja katsoo tietenkin esityksiä niin että napa naukuu. 

Ryhmiksen Päällystakin pohjalta tehty sovitus (ohjaus Aleksis Meaney) ja Turun kaupunginteatterin tekemä Mika Myllyahon Kaaos (ohjaus Irene Aho) Pleasancessa kuuluvat tietenkin ohjelmaan, ja tapaamiset näiden produktioiden skottinäyttelijöiden kanssa.

Kaikki tämä neljän päivän pikakelauksella. Olemme nyt Edinburgh Fringen kuumimmassa keskivaiheessa. Scotsman kertoo eri teattereiden tuottajien suulla, että tämän vuoden Fringesta tulee kaikkien aikojen paras. Lipunmyynti on kasvanut edellisvuodesta 10%, jopa 20%.

Lippua pidetään paikallispatrioottisesti korkealla. Niin tai näin. Tämä on yksi suuri teatterin heinäsuova. 2 500 esitystä, joihin parhaimmassa tapauksessa myydään liki 2 miljoonaa lippua. Taistelua käydään yleisöstä ja ennen kaikkea niistä 50 kriitikosta ja parista sadasta programmerista, jotka täällä seuraavat esityksiä. Parasta, mitä voit toivoa on saada kriitikot esitykseesi, hyvät kritiikit ja tahtimainintoja. Viisi tähteä tai neljä tähteä takaa sinulle jo jotain. The Times (12.8.2011) antoi Aleksis Meaneyn ohjaamalle The Overcoatille neljä.

KUINKA KOUKUTTAA JA TULLA KOUKUTEUKSI MASSATAPAHTUMASSA?

Tämä on stand-up -koomikkojen ja komedioiden menomesta. Kysymme Guardianin kriitikolta Lynn Gardnerilta, onko Edinburgh edelleen must. 

Onko tulo Edinburghiin kaiken sen rahan ja vaivan väärtti. Suuri Edinburgh Fringe /fun Gardner, joka on yksi niistä armoitetuista, joiden suositukset tietavat menestystä, vakuuttaa, että on.

Edinburghissa on mahdollisuus tulla huomatuksi. Osittain on kyse silkasta onnenkantamoisesta, tietenkin esityksestä, joka löytää yleisönsä, josta viidakkorumpu alkaa päristä. Ulkomaisten esitysten kohdalla on kyse myös brittiläisen managerin ja PR-ihmisen ammattitaidosta ja omistautumisesta, oikeasta esityspaikan valinnasta, riittävästä ennakoinnista ja sitten twiittauksesta. Se, että Päällystakki on sovitettu Edinburghiin, siinä on tunnistettavana elementtinä Gogol, on jo itsessään suurta plussaa.

En kadehdi yhdenkään PR-ihmisen duunia, en liioin näyttelijöitä ja muita tekijöitä, jotka esitysten lomassa jakavat flyereitä omista jutuistaan. Markkinointipuheet ovat yhden sortin performanssia. Promolla ja promolla on eroa. Surkealla tuntipalkalla keikkaduunia tekevä syytää suustaan tylsää normipuhetta. Ei vakuuta.

Omaa esitystään mainostava näyttelijä pystyy viettelemään sinut katsojakseen. Koukutuin Sophie Gatacren Samantha's hotlineen. Katsotaan onko koukutuksen arvoinen. Seksilinjasta on kyse, näyttelijän ääni lupaa paljon.

Päivän sana täällä on twiittaus ja bloggaajat. Kaikki tuntuvat vannovan Twitterin nimeen. Nyt pitää olla jatkuvassa on-line -yhteydessä, näyttelijät kertomassa tekemisistään, ohjaaja kertomassa prosessista.

Palaan heinäsuovaan. Esitystiloilla on profiilinsa, yleisö tietää odottaa jo jotain paikan perusteella. Täällä voi nähdä vaikka mitä upeata, ja sitten juttuja ihan hanurista. Pahimmillaan tästä tulee sellaista teatteritainmentia, joka tuntuu olevan hyvin, hyvin kaukana siitä, miten meillä tehdään teatteria ja miten meillä kommunikoidaan yleisön kanssa. Pieni pää on pöllämystynyt.

Arts industry Officen ammattimaisuus on vaikuttavaa. Täällä ammattilaisosallistujaa hellitään koko kuukauden ajan upealla seminaari-, työpaja- ja koulutuskokonaisuudella. Tulkaa ja käyttäkää meitä, me olemme teitä varten – kuuluu viesti. Tsekkiläinen teatteri levittää tätä kautta omaa promopakettiaan, Australia ja Korea ovat tehneet omaa maapromoaan.

SALAKUUNTELUA FRINGELLA

"Esityksen oli ohjannut nuori suomalainen ohjaaja."
Kaksi naista 60 v keskustelemassa Overcoatisssa Traversessa. Valitettavasti muita kommentteja ei salakuulijan korvaan tarttunut.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 Takaisin tiedotteen otsikoihin


 

UUTISIA

 

Teatterikesän ensimmäinen Finnish Showcase onnistui hienosti*

Vientitilaisuuteen saapui 19 ammattilaista 13 eri maasta.

Sunnuntaina 7.8.2011 päättynyt 43. Tampereen Teatterikesä panosti näkyvästi suomalaisen
teatterin vientiin. Teatterikesä järjesti yhdessä Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n kanssa FInnish Showcase -kokonaisuuden, joka esitteli ulkomaille tähtääviä kotimaisia esityksiä ja
näytelmätekstejä. Festivaalin kansainvälisille vieraille tarjottiin mahdollisuus nähdä eläviä
otteita kiertuevalmiista esityksistä ja kuulla näytteitä näytelmäkirjailijoiden tuoreimmista
töistä. Kansainvälisille teatteri- ja festivaalijohtajille sekä dramaturgeille suunnattu Finnish
Showcase sai erityistä kiitosta matalan kynnyksen kohtaamispaikkana suomalaisten
taiteilijoiden ja tuottajien kanssa.

Finnish Showcasen muodostivat kolme englanniksi tekstitettyä esitystä festivaalin
Pääohjelmistosta, suomalaisen näytelmän ja teatterin teemalliset aamiaiset sekä
festivaalin sunnuntaina järjestetty Showcase-tapahtuma, jossa katsottiin seitsemän
esitysdemoa ja keskusteltiin viidestä näytelmätekstistä. Tutkivan teatterityön keskuksen
tiloissa järjestetyssä vientitilaisuudessa oli edustettuna 17 kansainvälistä tahoa 13 eri maasta.

Tilaisuuden 19 osallistujaa saapuivat mm. Saksasta, Ruotsista, Puolasta, USA:sta, Portugalista, Venäjältä ja Serbiasta.

Finnish Showcase tuotetaan myös ensi kesänä osana 44. Tampereen Teatterikesää
6.-12.8.2012. Avoin haku tilaisuudessa esiteltäville teoksille ja näytelmäteksteille
järjestetään alkuvuodesta 2012. Tuloksia nyt järjestetystä tilaisuudesta odotetaan syksyn
mittaan.

Tampereen Teatterikesän ja Teatterin tiedotuskeskus TINFOn kanssa yhteistyössä
ensimmäistä Finnish Showcasea järjestivät teatteritaiteilijat ja näytelmäkirjailijat, Tutkivan
teatterityön keskus, Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy sekä Agency North Oy.

LIITE: Tämä tiedote + Finnish Showcase 2011 ohjelmisto

LISÄTIETOJA
Hanna Helavuori
 Johtaja, Teatterin tiedotuskeskus TINFO
+358 44 363 1722
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

Saara Rautavuoma
 Kansainvälisten asioiden sihteeri / Finnish Showcase, Tampereen Teatterikesä
+358 50 302 0706
saara.rautavuoma(at)teatterikesa.fi

Hanna Rosendahl
Toiminnanjohtaja, Tampereen Teatterikesä
+358 40 594 4600
hanna.rosendahl(at)teatterikesa.fi

 


 

Oodi rakkaudelle ensi kertaa Ruotsiin*

Esitystaiteen seuran palkittu ja kiitetty runoesitys Oodi rakkaudelle saa Ruotsin-ensi-iltansa Tukholmassa elokuun lopussa. Näyttelijä Tuukka Vasaman ja ohjaaja Vihtori Rämän teos on kutsuttu Stockholm Fringe (STOFF) -festivaalille, joka järjestetään nyt toista kertaa.

Viime vuonna Oodi rakkaudelle voitti ensimmäisen palkinnon saksalaisella Thespis-monodraamafestivaalilla sekä kolmannen palkinnon liettualaisella Monobaltija-festivaalilla. Näyttelijä Tuukka Vasama voitti vuonna 2008 Vuoden Nuori Lausuja -palkinnon. Ohjaaja Vihtori Rämä on Rovaniemen teatterin johtaja.

Esitykset Tukholmassa:
to 25.8. klo 17.45 Kulturhuset (Hörsalen), Sergels Torg la 27.8. klo 21.00 Dramalabbet, Östgötagatan 2, Södermalm

Lisätiedot
Stockholm Fringe Fest (STOFF) / http://www.stockholmfringe.com/
Esitystaiteen seura / http://www.esitys.fi/ / tuottaja Eeva Kemppi /  044 725 77 00 / info(at)esitys.fi
Lehdistökuvat: www.esitys.fi >> Press

Esitystaiteen seuran Tukholman-vierailua tukevat Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä Pohjoismaisen kulttuuripisteen Pohjoismaiden ja Baltian maiden kulttuurialan liikkuvuusohjelma.

 


 

Tanssivat Muumit San Diegossa ja Essenissä*

Tanssiteatteri MD:n tanssijat Samuli Roininen ja Suvi Eloranta vierailivat 11.-13.8.2011 San Diegossa, Yhdysvalloissa Finnfest 2011 -tapahtumassa osana Heikki Mäenpään Moominvalley @ Finnfest 2011 -kokonaisteosta. Teoksessa oli mukana Mäenpään ja Moominvalley Orchestran tanssia ja musiikkia yhdistäviä konsertteja koko perheelle sekä Tampereen Taidemuseon Muumilaakson Tanssiva Muumilaakso -digigrafianäyttely.

Syyskuun 7. päivä Tanssiteatteri MD:n koko Tanssiva Muumilaakso -nykytanssiteos nähdään Essenissä, Saksassa osana Tampereen ja Essenin ystävyyskaupunkitoiminnan 50-vuotisjuhlavuotta.

www.tanssiteatterimd.fi
www.facebook.com/TanssiteatteriMD

 


 

CIMO Kulttuurin yhteispiste: Tutustu hankkeeseen: CasCas*

Lotta Vaulo ja Kadja Karjalainen Sirkuksen tiedotuskeskuksesta kertovat Tutustu hankkeeseen! -haastattelussa sirkusalan ammattilaisten verkostoitumista tukevasta CasCas -hankkeesta.

cimo.multiedition.fi/eNewsletter4/kulttuuri-ohjelma/2011/elokuu/hankehaastattelu.php

 


 

Ny bok: Människan Vivica Bandler, 82 skisser till ett porträtt*

”Att folk utgår från att dom ska vara lyckliga, det skapar så väldigt mycket olycka. Hela den här förväntan, hela den här känslan att det är en mänsklig rättighet att vara lycklig. Vem fa-an har sagt det?”

Det är svårt att bli klok på människan Vivica Bandler, säger författaren och regissören  Bengt Ahlfors.  Hon är kontraster och inre konflikter; intensivt sensuell och skygg för beröring, tuff som fan och ohyggligt sårbar. Vem var hon egentligen?

Hans nya och personliga  bok Människan Vivica Bandler, 82 skisser till ett porträtt är nu färdig.
Under Bandlers ledning blev Lilla Teatern känd i hela Norden. Den tiden är starkt förknippad med namn som Lasse Pöysti, Birgitta Ulfsson, Erna Tauro, Nils Brandt, Benedict Zilliacus och Tove Jansson.

Ahlfors berättar om en enastående karriär som sträckte sig över sju decennier, men också om svåra familjekonflikter, krävande vänskaper och komplicerade förälskelser. Bengt Ahlfors samarbetade med Vivica Bandler i många repriser och han har också haft tillgång till hennes omfattande, privata arkiv.

Hon skrev dagbok och hennes korrespondens är omfattande.  I den stora brevsamlingen tilldrar sig de vackra och laddade kärleksbreven till och från Tove Jansson särskilt intresse.

Boken har recensionsdag den 15 september.

För närmare information:
Elisabeth Jansson
information/tiedotus
bettan(at)schildts.fi
+358-9-88 70 40 20
mobil +358-40-745 17 63

www.schildts.fi
www.schildts.fi/litteratur/2272-manniskan-vivica-bandler.html

 


 

Kansallisoopperan sataa vuotta juhlistettiin kunniamerkeillä*

Päivi Kärkkäiselle Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki

Tasavallan Presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari on myöntänyt  kunniamerkkejä ansioituneille Suomen Kansallisoopperan palveluksessa oleville Suomen kansalaisille. Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen sai Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin. Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki myönnettiin oopperalaulaja Jorma Silvastille ja tanssija Minna Tervamäelle. Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin saivat tiedotuspäällikkö Heidi Almi, tanssija Juha Kirjonen, tanssija Jarkko Niininen, kapellimestari Kari Tikka ja oopperalaulaja Lassi Virtanen.
Suomen Leijonan ritarimerkin saivat soolosellisti Veli-Pekka Bister, tanssija Nina Hyvärinen, oopperalaulaja Anna-Lisa Jakobsson, tanssija Kare Länsivuori, kirjanpitopäällikkö Marjaana Niemi, lavastamon apulaisosastopäällikkö Markku Salo ja ohjaaja Jussi Tapola. Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin sai vaatturi Leena Paavolainen. Suomen Leijonan ansioristin saivat ylivahtimestari Kaj Friberg, lavastemaalari Lotta Kare, turvallisuuspäällikkö Kaarina Kuisma ja baletin suunnitteluassistentti Jutta Mustakallio.

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto myönsi oopperalaisille kolme kunniamerkkiä. Näyttämötaiteen kultaisen kunniamerkin saivat oopperalaulaja Jorma Hynninen ja Kansallisoopperan hallintoelimissä mittavan uran tehnyt Matti Ahde. Hopeisen kunniamerkin sai pitkäaikainen hallituksen jäsen Aulis Pitkälä.

Kunniamerkit jaettiin 12.8. Kansallisoopperan kauden avajaisissa. Suomen Kansallisooppera viettää tänä vuonna satavuotisjuhliaan, sillä ensimmäinen esitys nähtiin lokakuussa 1911.

www.ooppera.fi


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

TAPAHTUMIA

 

 
Future Circus -festivaali 17.-26.8. *

Kymmenpäiväinen sirkusfestivaali tuo huippuesityksiä kaduille, turuille ja toreille.

Sirkuksen magiikkaa ja visuaalista lumoa tarjoilevat vierailevat sirkustaiteilijat ja Turun omat Taideakatemian sirkusopiskelijat. Kansainvälistä huippua edustaa mm. Les Colporteurs esityksillään Les étoiles, Tähdet ja Sur la Route, Matkalla. Quantum Circus puolestaan yhdistää oikean ja vasemman aivopuoliskon, kvanttifysiikan ja sirkuksen, tutkijat ja taiteilijat, ensimmäistä kertaa maailmassa.

Ennennäkemätön, uusi ja yllättävä sirkus esittäytyy yhteistyössä eurooppalaisen ammatillisten sirkuskoulujen järjestön Fedec:in kanssa.

Festivaalin tuottaa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia.

17. - 26.8., Logomo, Taideakatemian Köysiteatteri ja Naruteatteri, Barker-teatteri, Kupittaalla Seikkailupuistossa, Helmiteltassa sekä Tapahtumatalo Timantissa.

Lisäksi katuteatteria ja esityksiä kaupunkitiloissa.
www.turku2011.fi/future-circus-festivaali

 


 

Festival Mladi Levi 2011*

19.- 28.8.2011
The annual international festival of theatre and dance MLADI LEVI showcases groups and artists with distinctive and original ideas and disciplines from all corners of the world.
www.bunker.si/eng/international-festival-mladi-levi-2011

PROGRAMME (PDF)
CATALOGUE (PDF)

 


 

Kiasma: Performansseja, keskusteluja sekä installaatio taiteiden yössä 26.8.*

Kiasman taiteiden yö alkaa klo 17 Café Kiasman politiikkaa ja polemiikkia -keskusteluilla ja kirjailijahaastatteluilla. Keskustelut jatkuvat aina klo 21 saakka. Kiasman pihalla klo 17-20 esillä oleva 1 300 000 000 videoinstallaatio ja siihen liittyvä performanssi antavat äänen työmarkkinoilla kamppaileville nuorille. Illan päättävät klo 19 Kiasma-teatterissa nähtävät Steven Cohenin kaksi performanssitaltiointia, Golgotha ja Cleaning Time. Tapahtumiin on vapaa pääsy. Lisäksi ARS-perjantain ohjelmiston ARS 11 -poiminnat -opastuksella pääsee syventymään ARS 11 -näyttelyyn klo 18 alkaen.
Opastus museolipulla.
Tarkemmat ohjelmatiedot: www.kiasma.fi/ohjelmisto/kiasmateatteri/taiteiden-yo

 


 

Harrastajateatterikesää vietetään 26.-28.8.2011 Seinäjoella*

Tapahtuman 11 esitystä on valinnut näyttelijä Laura Jurkka. Vierailuesityksenä nähdään japanilaisen Teatteri Bungeizan Kosinta. Lippuja voi tiedustella Seinäjoen kaupunginteatterin lipunmyynnistä arkisin klo 11.00–17.00 numerosta (06) 4162 600. www.seinajoki.fi/htkesa

 


 

Art & Identity - after performance discussion 27.8 at Viirus*

Identity is a Myth  / Identitet - en myt
urpremiär 26.8 kl.18 / kanta-esitys 26.8 klo 18 / world premiere August 26th at 6 pm

On Saturday August 27th a discussion is arranged about 5 pm, after the performance that starts at 3 pm. The discussion will be in English.

After Performance Talk - Art and Identity
With Enrico Stolzenburg (director, Germany), Barbro Smeds (dramaturge, Sweden), Erik Söderblom (director, Helsinki Festival, Finland) and Helena Kallio (director, Theatre Museum, Finland). Moderator: Maria Lundström (artistic director, Viirus, Finland).

Viirus, Sjötullsgatan/ Meritullinkatu 33, 00170 Helsingfors. 09-440224. viirus(at)viirus.fi

www.viirus.fi

 


 

Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen rahoituspäivä 8.9.2011*

Tervetuloa taiteen, kulttuurin ja luovien alojen rahoituspäivään, joka järjestetään Joensuussa Kulttuurikeskus Karjalantalossa torstaina 8.9.2011 klo 12-18.

Jos etsit tietoa taideprojektisi tai luovan alan yrityksesi rahoitusmahdollisuuksista, niin tässä tilaisuudessa on tarjolla kattavasti tietoa erilaisiin tarpeisiin. Iltapäivän aikana esitellään keskeiset taiteen ja kulttuurin alueelliset apurahoittajat sekä luovien alojen yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyvät rahoitus- ja tukijärjestelmät. Valtakunnallisista toimijoista esitellään Taiteen keskustoimikunnan apurahat ja avustukset ja eurooppalaiselta tasolta EU:n Kulttuuri-ohjelma, joka tukee kulttuurialan yhteistyöhankkeita.

Samana päivänä Karjalantalolla myös Kirkastamo ja Jalostamo-klinikat klo 10-17.

Rahoituspäivään sekä Kirkastamo ja Jalostamo-klinikoille ilmoittautumiset: niina.hattunen(at)pkamk.fi

Lisätietoja myös Pohjois-Karjalan taidetoimikunnasta, projektikoordinaattori Mari Hämäläinen, pk.taidetoimikunta(at)gmail.com, 040 1471317

pktaidetoimikunta.net/sitenews/view/-/nid/190/ngid/1

 


 

Tanssin aika -festivaali 22.-25.9.*

Tanssin Aika –festivaalia vietetään Jyväskylässä 22.9.-25.9.2011. Kuudetta kertaa järjestettävä festivaali on ensimmäinen, jota luotsaa uusi taiteellinen johtaja, jyväskyläläislähtöinen koreografi-tanssija Teemu Kyytinen.
www.tanssinaika.fi


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

HAKUJA

 

 

Harjoittelupaikkoja avoinna Tero Saarinen Companyssa: syksy 2011 - kevät 2012*

Euroopan merkittävimpiin nykytanssiryhmiin lukeutuva Tero Saarinen Company tarjoaa harjoittelupaikkoja markkinointiin, viestintään ja kulttuurintuottamiseen liittyvistä tehtävistä kiinnostuneille kaudelle 2011–2012. Tarkempi työnkuva määritellään harjoittelijan opiskelu- ja työtaustan sekä oman kiinnostuksen mukaan. Ensimmäiset harjoittelupaikat täytetään välittömästi syyskauden alussa.

Ennätyksellisen kiireisen kauden 2011–2012 ja ensi-iltojen vuoksi etsimme tällä hetkellä syksylle kahta harjoittelijaa. Halutessasi voit hakea harjoittelupaikkaa myös ensi keväälle. Tero Saarinen Companyn toimitilat sijaitsevat Helsingin Bulevardilla Aleksanterin teatterissa.
Edellytämme harjoittelijalta korkeakoulutason opintoja, kiitettävää englanninkielen taitoa, oma-aloitteisuutta sekä erinomaisia sosiaalisia taitoja. Aiempi työkokemus kulttuurialalta ja muu kielitaito lasketaan eduksi.

Työ on pääasiassa kokopäiväistä, mutta opintojen suorittaminen harjoittelun ohella on mahdollista. Tarkat työajat ja suunnitelma työharjoittelun sisällöstä sovitaan yhdessä harjoittelijan kanssa. Työharjoittelun kesto on vähintään 3 kuukautta. 
Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja ansioluettelosi osoitteeseen rekry(at)terosaarinen.com keskiviikkoon 31.8. mennessä. Tero Saarinen Company vastaa mahdollisiin harjoitteluun liittyviin kyselyihin sähköpostitse tai puhelimitse numerosta (09) 6813 1881.

www.terosaarinen.com
Paikkakunta: Helsinki
Työn kesto: Vähintään 3 kuukautta
Työnantaja: Tero Saarinen Company

 


 

EU:n Kulttuuri-ohjelman hakukierrokset*

EU:n Kulttuuri-ohjelman hakukierrokset ovat käynnistyneet kesällä, kun Euroopan komission toimeenpanovirasto EACEA julkaisi uudet hakulomakkeet. Syksyllä ovat haettavissa:
•     tuki lyhyille kulttuurihankkeille (haku päättyy 5.10.)
•     tuki monivuotisille kulttuurihankkeille (5.10.)
•     tuki kulttuuripolitiikan analyysityöhön (5.10.)
•     tuki eurooppalaisille festivaaleille (15.11.)
•     eurooppalaisten organisaatioiden toiminta-avustukset (15.9.).

Lisätietoja kaikista hakukierroksista CIMOn verkkopalvelussa: www.cimo.fi/ohjelmat/kulttuuri-ohjelma/ota_yhteytta.

Ota CIMOon yhteyttä, mikäli haluat keskustella oman organisaatiosi hankeidean soveltuvuudesta Kulttuuri-ohjelmaan! Voit myös jo ilmoittautua syksyn hakemustyöpajoihin, joita järjestetään Helsingissä ja Turussa.

www.cimo.fi

 


 

Ylioppilasteatterin pääsykokeet*

Helsingin YT:n pääsykokeet pidetään 8.–11.9. välisenä aikana Helsingissä. Ylioppilasteatteriin valitaan uusia jäseniä joka syksy järjestettävillä kolmevaiheisilla pääsykokeilla. Enemmistö jäsenistöstä on näyttelijöitä, mutta jäseniksi hyväksytään mielellään myös lavastajia, ääni- ja valosuunnittelijoita, puvustajia, tuottajia jne. Lisätietoa: www.ylioppilasteatteri.fi

 


 

Työväen Näyttämöpäivien haku käynnissä*

36. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 27.-29.1.2012. Ohjelmiston valitsee teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala avustajanaan teatteritieteen opiskelija Anni Mikkelsson. Hakuaika päättyy 30.9.2011 ja hakulomake löytyy TNL:n nettisivuilta.
Huom! Hakemus kannattaa laittaa jo nyt valitsijoiden työrupeaman helpottamiseksi! Hakemukseen liitettävän dvd-taltioinnin voi lähettää jälkikäteen. Dvd:itä ei palauteta.
Hakulomake:  www.tnl.fi -> lomakkeet

 


 

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustus vuodelle 2012*

Avustus on tarkoitettu helsinkiläisille orkestereille sekä taide- ja kulttuurityötä tekeville yhdistyksille ja yhteisöille, jos niitä ei tueta taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustuksista tai muista kaupungin varoista. Hakuaika päättyy 14.10.2011 klo 16.00. Lisätietoa osoitteessa: www.hel.fi/kulttuuri.

 


 

Subotica International Festival of Children's Theatres*

Please find attached 2012 Call for Applications and Application Form for our 19th International Festival of Children's Theatres which is going to be held in Subotica, Serbia, 20-26 May 2012.
Also, we are pleased to inform you that Subotica International Festival of Children's Theatres is preparing the fourth session of the International Research College of Theatre Arts. International Research College of Theatre Arts is a five-year project conceived by Professor Henryk Jurkowski (Poland). The fourth session will be held within the framework of the 19th International Festival of Children's Theatres in Subotica, Serbia between 20-26 May 2012. Please find attached Call for Papers and please forward this notification to anyone you think might be interested in participating.

SUBOTICA INTERNATIONAL CHILDREN’S THEATRE FESTIVAL is announcing an open competition for participation in the competitive programme of the 19th Festival which is going to be held 20 - 26 May 2012. All puppet and children’s theatres, as well as all those theatres which have performances for children in their repertoire (all types of theatre for children are represented at the festival, with selection priority being given to puppet theatre expression)  are invited to send their applications to Festival Head Office address:
OPEN UNIVERSITY SUBOTICA
International Festival of Children’s Theatres
TRG CARA JOVANA NENADA 15
24000 SUBOTICA
SERBIA

or to: lutfestsubotica(at)gmail.com, by 31 December 2011 at the latest. Applications
received beyond the stated deadline will not be considered.

OPEN COMPETITION (PDF)
APPLICATION FORM (PDF)
CALL FOR PAPERS - Research College for Theatre Arts (PDF)


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

KOULUTUSTA

 

Haku tanssi- ja liiketerapian perusopintoihin Teatterikorkeakoulussa käynnistynyt *

Suuren kysynnän vuoksi Teatterikorkeakoulun Kokos-palvelut järjestää järjestyksessä toisen tanssi- ja liiketerapian perusopintokokonaisuuden vuonna 2012. Koulutus on 30 opintopisteen laajuinen ja tarkoitettu sosiaali-, terveys- ja koulutusalojen sekä tanssi- ja muiden taidealojen ammattilaisille.

Tanssi- ja liiketerapian perusopintokokonaisuus antaa osallistujille työkaluja ja tietoa soveltaa tanssin ja liikkeen menetelmiä sekä terapeuttista työotetta omaan työhönsä. Opinnoissa perehdytään tanssiterapian peruskäsitteistöön, metodologiaan ja historiaan. Teoreettisten lähtökohtien lisäksi tärkeänä painotusalueena on opiskelijan oma liikekokemusmaailma sekä kokemusten ja reflektoinnin kautta syntyvät oivallukset. Koulutus alkaa tammikuussa 2012 ja päättyy lokakuussa 2012.

ILMOITTAUDU PÄÄSYKOKEESEEN (26.-27.11.2011) viimeistään 31.10.2011! Tutustu pääsyvaatimuksiin sekä ennakkotehtäviin osoitteessa www.kokos.fi/koulutus/taydennyskoulutus/tanssiterapia

Pääsykoe on maksuton, mutta varsinaisen koulutuksen hinta on 3000€, jonka voi suorittaa erissä. Lisätietoa pääsykokeesta ohessa.

LISÄTIEDOT:
Erikoissuunnittelija Riitta Pasanen-Willberg, Kokos-palvelut / Teatterikorkeakoulu
050 324 3566 riitta.pasanen-willberg(at)kokos.fi

 


 

Käsikirjoituskoulu Oriveden Opistossa*

22.8.2011 – 25.5.2012
Muutama opiskelupaikka jäljellä!
Ota pian yhteys: reijo.virtanen(at)kvs.fi tai 0207 511511

 


 

Kokemusesityksen anatomia/ The Art of Experience –työpaja*

Kokemusesityksen anatomia käsittelee tajunnan, ruumiin ja esityksen välisiä suhteita. Missä esitys tapahtuu? Miten esitys syntyy katsojassa? Mitä seuraa, kun esitys ei enää perustu pelkästään katsomiseen, vaan esityksen ruumiilliseen kokemiseen? Miten ruumis voi toimia esityksen näyttämönä?

Työpaja sopii sekä kokemusesityksistä kiinnostuneille katsojille että tekijöille. Se keskittyy esityksen tajunnallisiin ja kehollisiin vaikutuksiin kokijassa ja tarkastelee kokijan tajunnallista muutosta arkisesta havaitsemisen tilasta toisenlaiseen tietoisuuden ja havaitsemisen tilaan, jonka rajat kokemusesitys määrittelee uudelleen.

Työpajan pyrkimyksenä on jakaa sitä tietämystä ja taitoa, jota TTK:ssa tapahtunut tajunnallinen työskentely ja sen esitykselliset sovellukset ovat tekijöilleen kartuttaneet. Se perehdyttää osallistujan kokemusesityksen historiaan, teorioihin, esitysmuotoihin ja sen olennaisiin käsitteisiin. Työpaja sisältää erilaisia käytännön harjoitteita, kokeiluja sekä tarjoaa mahdollisuuden luoda pienimuotoisia kokemusesityksiä. Työpajan aikana jokaisella on mahdollisuus toteuttaa omia kiinnostuksen kohteitaan turvallisessa ympäristössä sekä tekijänä että kokijana.

Työpaja koostuu neljästä osa-alueesta:
1.       Kokemusesityksen historia
2.       Kokemusesityksen muotoja ja teorioita
3.       Kokemus, esitys, tajunta, ruumis ja immersio
4.       Käytännön työskentely

Työpaja järjestetään lokakuussa TTK:n tiloissa (Punavuorenkatu 1 A 7, Helsinki), ja sitä on mahdollista tilata myös muihin tiloihin ja koulutustilaisuuksiin. 

Älä pidä penkistä kiinni vaan astu esitysmuotoon, joka alkaa ja päättyy sinussa!
Työpajan kouluttajat: Julius Elo, Saara Hannula, Risto Santavuori + vierailijoita
Osallistujamäärä: 10-15 henkilöä
Ajankohta: 3.-7.10.2011
Kesto: 5 päivää
Hinta: 50 e

Kokemusesityksen anatomia (pdf)

Todellisuudentutkimuskeskus
Punavuorenkatu 1 A 7, 00120 Helsinki
Tel . +358 400 641 989
E-mail: info(at)todellisuus
www.todellisuus.fi

 


 

Teatterin ja draaman työvälineet (TeaK 25 op)*

monimuoto-opinnot järjestetään 16.9.2011 - 23.4.2012 Oriveden Opistossa

Monimuotokurssi opettajille, nuoriso- ja sosiaalityöntekijöille, teatterinharrastajille sekä niille, joilla on tarvetta draaman ja teatterin keinojen käyttöön ryhmäohjaustilanteissa. Tavoitteena on tarjota työvälineitä teatterin tekemiseen sekä perehdyttää osallistujat draamatyöskentelyn prosesseihin ja opettamiseen. 

Opetus etenee Teatterikorkeakoulun avoimen yliopiston teatteri- ja tanssialan opintovaatimusten mukaisesti.  Koulutus sisältää noin 200 lähiopetustuntia ja koostuu seitsemästä viikonlopun mittaisesta lähikoulutusjaksosta.

Opintojen tutorina toimii teatteri-ilmaisun opettaja, ohjaaja Hilkka Hyttinen. Muut kouluttajat ovat teatteritaiteen ammattilaisia ja kokeneita kouluttajia: ohjaaja-kirjailija Juha Hurme, dramaturgi Aila Lavaste, näyttelijä Antti Mikkola Teatteri Siperiasta, tutkija-tanssitaiteilija Raisa Foster, teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén ja teatteri-ilmaisun opettaja, FM Virpi Koskela.

Ilmoittaudu 31.8. mennessä ka kirjoita vapaamuotoinen teksti, jossa kerrot, miksi hakeudut opiskelemaan. Kerro myös lyhyesti koulutuksestasi ja teatterikokemuksestasi. Tiedustelut tutor Hilkka Hyttinen 040 718 7498.

Ilmoittaudu orivedenopisto(at)kvs.fi tai 0207511511.
www.orivedenopisto.fi


 Takaisin tiedotteen otsikoihin 

 

Finnish Showcase

Mladi Levi Catalogue

Mladi Levi Programme

Subotica Open Competition

Subotica Application Form

Subotica Call for papers

Tanssi- ja liiketerapia pääsykoe

Kokemusesityksen anatomia