25.08.2011

TINFO-tiedote 25 / 25.8.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA, AVUSTUKSIA

KOULUTUSTA

 


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

RIIHIKIRJA JA MÄRÄT UNET

Nyt on vain pakko odottaa syksyn hittiä, riihikirjaa.  Budjettiriihi alkaa 14.-15.9., ja eduskuntakäsittelyyn budjettiesitys menee 5.10.  Pelonsekaisella mielellä tartuin opetus- ja kulttuuriministeriön ensi vuoden talousarvioesitykseen, ei hätiä heti.  Hätä alkaa vasta vuonna 2013 ja siitä eteenpäin…  Tiukkaa tulee olemaan. Nyt on hengähdysaikaa vuosi, kuten eräs OKM:n virkamies realistisesti totesi. Rivien välistä voi lukea paljon.

Taiteella ja kulttuurilla ei siis heti syytä paniikkiin. Tämä povaa paljon parempaa kuin pelkäsin.  Tietenkään emme vielä tiedä mitä tulee tapahtumaan näyttämötaiteen edistämisen momentille, jolla tänä vuonna on runsaat neljä miljoonaa euroa.  Toivottavasti sinne saadaan jotain kasvua, se tarkoittaisi hyvää vapaalle ammattikentälle. Päästäänkö tässä lähellekään Vareksen ehdotuksia?  Teattereiden ja orkestereiden sekä museoiden valtionosuuksiin ehdotetaan yhteensä 123,9 miljoonaa euroa, josta noin 6 miljoonaa euroa aiheutuu kustannustason muutoksesta.

Kulttuuriviennin ja luovien alojen edistämisen momentista OKM on näemmä luopunut.  Sitten on tietenkin tuo momentti 50, jonka sisällä ovat kulttuuri-instituutit, ystävyysseurat ja vaikka mitä. Sieltä nipistetään. Keneltä?  Taiteen keskustoimikunnan ja taidetoimikuntien toimintamenoistakin otetaan pois, mutta samaan aikaan kuitenkin on sitouduttu huolehtimaan siitä, että taidetoimikuntalaitoksen uudistus toteutuu.

Taide on myös ja ennen kaikkea taiteilijoiden toimeentuloa, kansalaisten osallistumismahdollisuuksia, kulttuurin ja taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta sekä moninaisuutta.  Kulttuurin perustan vahvistuminen tarkoittaa huolehtimista tästä infrasta. Onneksi Suomi ei ole Hollanti.

Ehkä OKM:n neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake on oikeassa sanoessaan, että hallitusohjelma on vahva kuin märkä uni.  Hallituksen painopistealueissa luvataan rakentaa uusia kasvualoja, ei pelkästään teollisuudessa ja palveluissa vaan myös luovilla aloilla. Hallitus lupaa tukea kulttuuriyrittäjyyttä ja luovien alojen työpaikkojen syntymistä ja edistää kulttuurivientiä ja luovien alojen markkinointiosaamista. Luovien alojen merkityksen nähdään kasvavan. Tässä luvataan kasvavia rahoituspanostuksia ja huom! – ottaa  huomioon alan erityispiirteet. Ja vielä hallitus lupaa vahvistaa luovien alojen elinkeinotoiminnan ja viennin mahdollisuuksia.  Tässä on nyt sijaa luoville aloille, myös esittäville taiteille. Tähän kannattaa ja pitää tarttua ja katsoa myös Työ- ja elinkeinoministeriön suuntaan.

Ja nyt on vain toivottava, että kansa lottoaa ja veikkaa ja pelaa. Tuottoarvio on runsaat 520 miljoonaa euroa.  Jaettavaa tulee olemaan 1,5 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna.  Taiteen runsaat 448 miljoonan euron menot katetaan 50/50 veikkausvoittovaroista ja budjettivaroista.

Riihikirjaan palataan!  

YLEISÖ POIS MUKAVUUSALUEELTA

Belgialaisen Ontroerend goed   -teatteriryhmän esitys Audience herätti Edinburghin Fringellä meissä suomalaiskatsojissa kovimmat keskustelut. Tämä vuonna 1994 perustettu ryhmä on jo aikaisemmin tullut tunnetuksi provosoivista esittäjien ja yleisön roolirajoja  häiritsevistä esityksistään.  Nyt joku Handken  „Publikumsbeschimpfung“ on lasten leikkiä.

Audience-esityksessä me katsojat katsomme itseämme.  Meistä tuli esittäjiä. Me jätämme vaatteitamme ja laukkujamme esiintyjille, jotka sitten esittelevät  kommentein laukkujemme sisältöjä ja tekevät catwalkin katsojamuodista. Videokamera alkaa poimia screenille kaikkien katsottavaksi yksittäisten katsojien kasvoja kertoen ”ajatuksiamme” tai kommentoiden ulkonäköämme, ilmeitämme.

Jos situationistit puhuivat tilanteiden luomisesta, niin tässä se on luotuna sellaiseksi, että kukaan ei ole turvassa vaan joutuu pois omalta mukavuusalueeltaan esittäjäryhmän henkisten hyökkäysten tai seksuaalisen häirinnän kohteeksi katsoessaan itsestään heijastettua videokuvaa.  Se, jolla on kamera, sillä on valta ja nyt esittäjän valta on rajaton.

 Videokamera poimii kohteekseen eturivistä kauniin nuoren naisen, jonka itsetuntoa aletaan murentaa ja jota pyydetään levittämään jalkansa. Kohtaus jatkuu niin kauan kunnes joku meistä yleisöstä käskee lopettamaan. Meistä vain yksi provosoituu ja huutaa lopettamaan.  On kuulemma ollut myös esityksiä, joissa yleisö on rynnännyt näyttämölle ottamaan kameraa pois esittäjältä. Keskustelimme jälkikäteen kiihtyneinä esityksen etiikasta ja vastuusta, omasta tavastamme reagoida ja samanaikaisesti myös esityksen tietystä naiiviudesta. Videokuvat kaikenlaisista joukkoilmiöitä, rinnastukset natsi-Saksaan tuottivat lähinnä itsestäänselvyyttä. Näin piinaavaa rajankäyntiä en muista kokeneeni.

Takkini syttyminen palamaan Fura dels Bausin esityksessä 1980-luvulla oli ihan piece of nakki tähän kokemaani turvattomuuden tunteeseen. ”Katsojan paikka on tila, jossa sosiaalista tilannetta saa tarkastella kriittisen etäisyyden päästä samaan aikaan kuin on tuossa tilanteessa”, kirjoittaa Tuomas Laitinen. Tässä kriittisen etäisyyden luomaa turva-aluetta ei ollut tarjolla. Ryhmä oli ajatellut vastuullisuutensa kasvotusten olosta ja ihmisten välisestä kohtaamisesta radikaalisti toisin.

Tämä häirinnän kohteeksi valittu olikin kuulemma näyttelijä. Tämän kuulimme jälkikäteen.  Oliko minua petetty?  Mutta esitys ei jätä rauhaan. Oli pakko kirjoittaa tähänkin.


TEATTERI , POLITIIKKA, IHMISOIKEUDET

Sähköpostiin sataa viestejä Kosovon Kansallisteatterin  ja Jeninin Freedom -teatterin tilanteesta.  Itsenäisyydestä ja taiteellisesta itsemääräämisoikeudesta ei Kosovossa enää ole jäljellä juuri rahtuakaan. Toimintaan on puututtu karkealla kädellä ulkoakäsin.  Kosovon teatterin taiteellisena johtajana toimii Pääministerin kanslian nimittämä epäpätevä henkilö. 

Jeninissä elokuun lopussa Israelin armeija valloitti Jeninin ja tuhosi osan teatterista ja kidnappasi osan henkilökuntaa. Kolme teatterilaista on edelleen pidätettynä ilman julkista syytettä. Nyt poljetaan ihmisoikeuksia, mihin ITI:n ihmisoikeustyöryhmä onneksi kiinnittää huomiota.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi


Takaisin tiedotteen otsikoihin 

UUTISIA

 

FINNISH CASE – seminar 29.8. *

Monday 29.8. 13.00 – 16.30
Korjaamo Loft, Töölönkatu 51 a, 2nd floor

13.00 – 14.30 WHAT’S AT STAKE IN FINNISH CONTEMPORARY THEATRE?
Short introduction of Finnish Case by Mikko Roiha
10 suggestions/questions/myths about the contemporary Finnish theatre by Hanna Helavuori
Discussion based on ~ 3 minute introductory speeches from following participants:
Saana Lavaste
Leea Klemola
Johanna Freundlich
Moderator Kirsikka Moring

15.00 – 16.30 TEXTUAL LANDSCAPES IN FINNISH THEATRE
Readings and short introductions of works from the following playwrights:
Saara Turunen
Jussi Moila
Okko Leo
Heini Junkkaala   
Discussion 
Moderators Hanna Helavuori & Maria Kilpi

Stage Finnish Case -publication prepared by TINFO 

 


 

Muista TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille*

www.tinfo.fi/apurahalomake.php
Vielä ehtii hakea tälle vuodelle!

Vuoden 2011 toisella hakukierroksella TINFO-apuraha myönnettiin seuraaville hankkeille:
 
Sofi Oksanen, Puhdistus 1470 euroa (osarahoitus)
kääntäjä: Luisa Gutierrez-Ruiz (espanja)
esitettäväksi Madridissa toimivan Teatro Ilmattaren ohjelmistossa vuonna 2012.

Mika Myllyaho, Kaaos 1340 euroa (osarahoitus)
kääntäjä: Luisa Gutierrez-Ruiz (espanja)
esiteltäväksi Meksikossa suomalaisen näytelmän promootiotilaisuutta osana NDC:n Latinalaisen Amerikan näytelmähanketta 2009-2012. Myllyahon Paniikki on jo käännetty espanjaksi ja julkaistu espanjalaisen ADE:n antologiassa.  Kaaosta suunnitellaan julkaistavaksi myös seuraavassa ADE:n antologiassa.

Jussi Moila, Veitset leikkaa ilman 1340 euroa (osarahoitus)
kääntäjä: Eva Buchwald (englanti)
Moilan näytelmä on jo esitetty  menestyksellä Unkarissa ja siitä nähdään demoesitys Firenze Intercity Festivaalilla syksyllä 2011.  Englanninnoksen kautta toivotaan tekstin leviävän myös laajemmin esitettäväksi.

TINFO ei valitettavasti pystynyt myöntämään näytelmäkäännösapurahasta tukea esitysten tekstittämiseen tai tulkkaukseen. Ymmärrämme tekstitystarpeen, ja tulevaisuudessa yritämmekin saada vastaavankaltaisen apurahajärjestelyn koskemaan myös esitysten tekstitystä. Tekstien ja esitysten liikkumisen kannalta tekstityksien tulisi saada tukea.

 


The New Yorker valitsi Fundamentalistin yhdeksi NY Fringe-festivaalin kohokohdaksi *

The New Yorker valitsi Fringe-festarin 200 esityksen joukosta kolme kohokohtaa (Fringe highlights) ja näiden joukosta löytyy Fundamentalisti.

The wide-ranging festival’s fifteenth season brings nearly two hundred companies to twenty downtown venues. Highlights include “The Day the Sky Turned Black,” a drama by Ali Kennedy Scott, based on the stories of survivors of the catastrophic bushfires in Australia in 2009; Juha Jokela’s “The Fundamentalist,” presented by Scandinavian American Theatre Company; and, in true Fringe spirit, “Jersey Shoresical: A Frickin’ Rock Opera,” by Daniel Franzese and Hanna LoPatin.

http://www.newyorker.com/arts/events/theatre/new-york-international-fringe-festival-nonapp-various-locations


 
David Robertsin kritiikki Fundamentalistista *

Arvostettu teatterikriitikko David Roberts kirjoittaa blogissaan Juha Jokelan Fundamentalistista New Yorkin Fringessä:

http://david.ceoexpress.com/   

SATC Scandinavian American Theatre Company on esittänyt Juha Jokelan Fundamentalisti-näytelmää New Yorkin Fringe -festivaalilla (FringeNYC) elokuussa. The Fundamentalist sai ensi-iltansa 13.8.

FringeNYC: www.fringenyc.org/basic_page.php?ltr=F

SATC: http://web.me.com/politiscopes/SATCNYC/hjem.html  

 


 

Aleksis Meaneyn ohjaaman Päällystakin skottilainen näyttelijä Billy Mack ehdolla Edinburgh Fringen parhaaksi näyttelijäksi *

Billy Mack on ehdolla Edinburgh Fringen parhaaksi näyttelijäksi (Best Actor in the 2011 Stage Awards). Voittajat julkistetaan sunnuntaina 28.8.

Edinburgh Festivalin palkintosivut: www.edfringe.com/participants/awards

Palkintojen voittajien sivut: www.edfringe.com/media/2011-award-winners

Näin Billy Mack kommentoi ehdokkuuttaan:
"I am absolutely delighted to be nominated for the award and can only thank The Stage for their support. I doubt I would have been nominated if it was not for the fantastic work of all the cast, director and producer. A massive thank you to all those in Finland who made this production possible.” - Billy Mack

Overcoat - Edinburfh Festival Fringe - FB-sivut: http://www.facebook.com/pages/The-Overcoat-Edinburgh-Festival-Fringe/237788009576984

Overcoat on saanut lukuisia arvosteluja mediassa, löydät ne täältä: www.edfringe.com/whats-on/theatre/overcoat

 


 

Oblivian syyskiertue: Viro, Tanska, Islanti, Färsaaret ja Puola *

10-vuotiaan suomalaisryhmän syksyn kiertue starttasi Tallinnan Tantsufestivalilta, jossa Entertainment Island -trilogian kakkososa nähtiin 25.8.

Oblivian matka jatkuu Århusiin, jossa koko kolmen esityksen sarja on ohjelmassa 29.-30.8.

LÓKAL on kansainvälinen teatterifestivaali Reykjavikissa, ja Oblivia on lavalla siellä 3.9.

Färsaarten Kansallisteatteri on tapahtumapaikka 7.9.

Syksyn myöhäisin tähän saakka sovittu keikka on Luoteis-Puolan Szczecinissä, OKNO-festivaalilla 6.11.

OBLIVIA
The group OBLIVIA, a unique force on the Finnish performance scene, presents their ›Entertainment Island‹ trilogy in several locations in autumn 2011. This minimalistic, suggestive, hilarious yet disturbing trilogy sets out to divulge and scrutinize the manifold word of entertainment and popular culture from its shiny surfaces to its darkest recesses.

›Entertainment Island 1‹ is an energetic and uncompromising take on the structures of the entertainment industry. ›Entertainment Island 2‹ looks at the sinister side of popular culture and entertainment where vulgarity and violence prevail in sensationalist news reporting and soap opera style dramas. ›Entertainment Island 3‹ reveals the dark and murky side of popular culture through a look at private adult entertainment.

The performances are part of a three year project on popular culture and entertainment which includes film, photography, seminars, workshops, talks and writings.
Concept and performance: Timo Fredriksson, Anna Krzystek, Annika Tudeer
Light: Meri Ekola
Sound: Juuso Voltti
Photography: Eija Mäkivuoti
Co-production: Kiasma Theatre (Helsinki)
Supported by: CCA Centre for Contemporary Art (Glasgow), PACT Zollverein (Essen), Produforum, Svenska kulturfonden, Arts Council Finland, Arts Council Helsinki, Sparbankstiftelsen, KKNord

 


 


Suomen Assitej ry:n soveltavan teatterin hanke on nyt Tunteella ja innolla luovaan ilmaisuun *

Osana Lasten ja nuorten esittävän taiteen kehityshankesuunnitelmaa 2010-2013 Suomen Assitej ry käynnistää soveltavan lastenteatterin hankkeen elokuun 2011 aikana. Hankkeen nimi on Tunteella ja innolla luovaan ilmaisuun! Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti alan taiteilijoiden aktivointi siellä, missä lapsille suunnattua teatteritoimintaa ja työpajoja on hyvin vähän tai ei lainkaan. Hanke on avoin uusien projektien lisäksi myös kaikille käynnissä oleville vastaaville projekteille. Siihen saa ilmoittautumisajan jälkeenkin tuoda uusia projekteja.
Hankkeen tavoitteena on aktivoida paikalliset kunta-, järjestö-, kulttuurialan toimijat ja organisaatiot yhteistyöhön paikallisten teatteritaiteilijoiden kanssa lasten- ja nuortenteatterin saralla.

Tarkoituksena on, että taiteilijat yhteistyössä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa suunnittelevat ja toteuttavat lasten- ja nuortenteatteriprojektin esimerkiksi työpajasarjan, teatterikerhon tai esityksen rakentamisen muodossa. Toiminnan muoto, ajankohta ja toteutustapa on vapaa samoin kuin osallistujien ikäryhmä tai ryhmän koko.

Suomen Assitej ry luo paikallisille toimijoille maanlaajuisen kommunikaatioverkoston, jonka kautta sen jäsenet voivat tiedottaa paikallisista projekteistaan, vaihtaa ajatuksia lasten- ja nuortenteatterista ja kulttuurista sekä saada tukea ja kannustusta toimintaan.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 1.8.2011-31.8.2011 koordinaattori Inka Kunnala, inka.kunnala(at)assitejfi.org

 


 

Teatterikeskuksen hankkeessa Lahjoitus mahdollistaa lapsen teatterielämyksen *

Teatterikeskus ry käynnistää monivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena on mahdollistaa teatterikokemus yhä useammalle lapselle ja nuorelle ympäri Suomen. Ainutlaatuisessa konseptissa elämysten mahdollistajina toimivat vastuulliset yritykset ja yksityiset lahjoittajat. Kolmivuotisesta hankkeesta suunnitellaan pysyvää, omarahoitteista toimintamallia.
Käynnistysvaiheessa hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
Lisätietoja: www.teatterikeskus.fi


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

TAPAHTUMIA

 

Syysloma esitystaiteilijoille Kiasma-teatterissa - Ilmoittaudu mukaan! *

/teatteri.nyt tarjoaa esitystaiteen ammattilaisille hengähdystauon arkeen ja kutsuu mukaan lomailemaan Kiasmaan 10.–16.10. Viikko ei vaadi ennakkosuunnittelua, mutta jokaista osallistujaa toivotaan tavalla tai toisella jakamaan kokemuksiaan muiden lomalaisten kanssa. Ohjelma pidetään avoimena, kevyenä ja se muotoutuu viikon kuluessa.

Lomalaiset saavat viikon aikana tehdä ehdotuksia harjoitteista, keskusteluista, prosessien avaamisesta ja käyttämistään menetelmistä, joita haluavat jakaa muiden lomalaisten kanssa. Aamu alkaa aina aamujumpalla, jollain helpolla kehollisella harjoitteella. Muutamia eri alojen asiantuntijoita on kutsuttu mukaan keskustelemaan taiteesta ja yhteiskunnasta.

Osallistujiksi kutsutaan nykytaiteen tekijöitä, joiden välineenä on esitys - eli myös kuvataiteilijat, tanssijat jne. tällä saralla ovat tervetulleita! Syysloma on maksuton ja lomalaisille tarjotaan päivittäin Kiasman lounas. Ilmoittautuneilta edellytetään osallistumista koko lomaan - muutama poissaolo sallitaan, mutta tarkoitus on pitää ryhmä muuttumattomana. Lomapäivät alkavat klo 10 ja päättyvät klo 16. Mukaan pystytään ottamaan noin 15 osallistujaa, joten ilmoittautua kannattaa pian, ja viimeistään 30.9.

Syysloma avataan yleisölle viikonloppuna 15.–16.10. klo 13–16.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset:
jonna.strandberg(at)kiasma.fi, +358 400 179 057

 


 

Tervetuloa Suomen Kansallisoopperan puvustamon kirpputorille!  *

Järjestämme teatterialan ammattilaisille suunnatun kirpputorin vkolla 39 ma 26.9 Klo.10.00 – 16.00.

Myynnissä on meiltä poistettujen teosten pukuja, sekä ooppera että tanssiteoksista.
Puvuissa ei ole koko merkintöjä, joten jos olet hankkimassa jollekulle tietylle henkilölle, niin ota mittanauha mukaasi. Myynnissä on pukukokonaisuuksia, yksittäisiä vaatteita, päähineitä ym.

Ota laskutustiedot mukaasi, niin voitte ostaa pukuja laskulle.

Osoite:
Kivenlahti, Ruukinmestarintie 2,02320 Espoo

 


 

Taiteen soveltavien menetelmien haasteet ja mahdollisuudet hyvinvointialalla -kansainvälinen seminaari 3.-4.10. *

Voimaa taiteesta -hanke järjestää kansainvälisen seminaarin, jossa kohtaavat hyvinvointialan ja luovan alan ammattilaiset. Taiteen soveltavien menetelmien haasteet ja mahdollisuudet hyvinvointialalla -seminaari järjestetään 3.-4.10.2011 Tutkivan teatterityön keskuksella Tampereella (Hämeenpuisto 28D).

Seminaarissa pohditaan erilaisten soveltavan taiteen menetelmien käyttöä hyvinvointialan asiakastyössä ja kuullaan kiinnostavia esimerkkejä eri maista. Työpajoissa osallistujat voivat käytännössä sukeltaa eri taiteenlajien maailmaan. Tarjolla on esimerkkejä aina soveltavasta teatterista soveltavaan elokuvaan ja ympäristötaiteeseen saakka.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet liitteenä sekä osoitteessa: www.voimaataiteesta.fi

Voimaa taiteesta -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Laurea AMK:n sosiaalialan koulutusohjelma. Sen päärahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere –kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki.

 


 

Divadelna Nitra 23.-28.9. *

Nitra-festivaalin 23.-28.9. ohjelma julkaistu
www.nitrafest.sk/domov/novinky

Katalogi (pdf)

 


 

 Takaisin tiedotteen otsikoihin

HAKUJA, AVUSTUKSIA

 

Suomen Assitej ry kerää tietoja yleisötyöstä *

Osana TUNTEELLA JA INNOLLA LUOVAAN ILMAISUUN! - soveltavan teatterin hanketta Suomen Assitej ry kerää tietoja yleisötyöstä

Yleisötyö, yleisökasvatus, draamakasvatus, tekijä-kokija -vuorovaikutus; teattereissa ja muissa taiteellisissa ja sosiaalisissa organisaatioissa lasten ja nuorten kanssa toteutettavalla teatterin ja draaman soveltavalla käytöllä on monta nimeä. Tehdäänkö sitä teilläkin? Kerro siitä meille!

Suomen Assitej ry:n Tunteella ja innolla luovaan ilmaisuun! - soveltavan teatterin hanke alkaa koota tietokantaa teattereissa ja taidekasvatuksen parissa tehtävästä draamatyöstä ja kasvatuksesta. Mikäli teatterissanne tai organisaatiossanne on lapsiin ja nuoriin keskittynyttä yleisötyötä tai teatteria ja draamaa käytetään osana taidekasvatusta, lähettäkää lyhyt yhteenveto tekemästänne työstä ja/tai linkki Internet-sivuillenne. Suomen Assitej ry koostaa yhteystietonne ja linkkinne sivuillensa sekä rakentaa niistä sivujensa yhteyteen lastenteatterin parissa tehtävän yleisötyön ja draamakasvatuksen kattavan tietokannan vuoden 2012 aikana. Helinäksi nimetty tietokanta toimii tulevaisuudessa Suomen Assitej ry:n Internet-sivuille rakennettavan keskustelufoorumin yhteydessä.

Tarkoituksena on kerätä ja välittää tietoa teatteri- ja taidekentällä toteutettavasta yleisötyöstä, nostaa esiin yleisötyön merkitystä teattereissa ja mahdollistaa keskustelua aiheesta.

Lisätietoja ja yhteydenotot:
koordinaattori Inka Kunnala
inka.kunnala(AT)assitejfi.org

 


 

Kulturjobb i Finland *

Kulturnätverket Produforum erbjuder: På sidan Kulturjobb i Finland på facebook kan du tipsa om lediga jobb och uppdrag eller låta andra veta att du söker jobb eller praktikplats. Klicka gilla på http://tinyurl.com/kulturjobbiFinland


 

Taiteenkeskustoimikunnan apurahoja haussa *

Matka-apurahat yksityishenkilöille, haku päättyy 31.8.

Näyttämötaiteen kohdeapurahat yksityishenkilöille, haku päättyy 30.9.

Lastenkulttuurin kohdeapurahat yksityishenkilöile, haku päättyy 30.9.

Apurahat monikulttuurisuutta edistäviin taidehankkeisiin, haku päättyy 30.9.

www.taiteenkeskustoimikunta.fi

 


 

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksia haussa *

Kulttuuriviennin hankkeiden hankevalmistelu, haku päättyy 31.8.

Valtionosuuden piirissä olevat valtakunnalliset tai alueellisesti merkittävät teatterit tai orkesterit ja teattereiden tai orkestereiden kehittämishankkeet, haku päättyy 31.8.

Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke, haku päättyy 30.9.

 


 

TINFOn ja Teatterikeskuksen verkostoitumis- ja tuotantotuki haettavissa *

TINFO ja Teatterikeskus ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta suomalais-ruotsalaisen teatteriyhteistyön kehittämiseen. Tavoitteena on  helpottaa suomalaisten vapaan kentän teatterintekijöiden ja festivaalikuraattorien henkilökohtaista verkottumista ruotsalaisten teatterintekijöiden kanssa  sekä lisätä suomalaisten (suomenkielisten ja ruotsinkielisten) teatteriryhmien ja nykyteatterituotantojen näkyvyyttä ja tunnettuutta Ruotsissa. Tätä tarkoitusta varten TINFO ja Teatterikeskus jakavat verkostoitumis- ja tuotantotukea.

Hakulomakkeet löytyvät nettisivuiltamme: www.tinfo.fi/site/fi/Apurahoja_ja_avustuksia

Lähetä hakemus liitteineen:
Teatterikeskus / Teatterin Tiedotuskeskus
Meritullinkatu 33
00170 Helsinki

 


 

Pohjoismainen Kulttuuripiste, seuraavat hakuajat *

Liikkuvuusohjelma
Liikkuvuustuki 03.08.2011 - 31.08.2011
Lyhytaikainen verkostotuki 14.09.2011 - 12.10.2011
Pitkäaikainen verkostotuki 14.09.2011 - 12.10.2011

Kulttuuri- ja taideohjelma 11.08.2011 - 08.09.2011

Kulttuuri- ja taideohjelma myöntää avustuksia kaikkien kulttuuri- ja taidealojen projekteihin. Ohjelma myöntää tukea sekä kulttuuritoimijoille että taiteilijoille - ammattilaisille ja harrastajille. Kulttuurin ja taiteen harrastajien ja vapaaehtoisjärjestöjen hakemusten arvioinnissa etusijalle asetetaan projektit, jotka toteutetaan yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Tärkeimmät valintakriteerit ovat projektin luovuus ja laatu.

 


 

Alfred Kordelinin säätiö *

Päärahaston hakuika päättyy keskiviikkona 31.8.2011 klo 16.00.
www.kordelin.fi

 


 

Konstsamfundet: ansökningstiden börjar 1.9. *

Ansökningarna görs 1.–30.9.
Understöd för scenkonst ges både till professionell teater och amatörteater. Fortbildning och turnéverksamhet utomlands kan stödas.
www.konstsamfundet.fi/anvisningar

 


 

 Takaisin tiedotteen otsikoihin

KOULUTUSTA

 

Yhteisöteatteria hyvinvoinnin edistämiseksi -työpaja 5.10.2011 *

Taide voi olla tehokas työkalu ihmisten voimaannuttamisessa ja yhteisten asioiden käsittelyssä. Yhdessä tekeminen voi lisäksi motivoida osallistujia itsenäiseen oman hyvinvoinnin edistämiseen.

Voimaa taiteesta -hanke järjestää yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun täydennyskoulutuksen sekä draaman ja osallistavan teatterin erikoistumisopintojen kanssa zimbabwelaisen osallistavan teatterin ohjaajan Daniel Maposan fasilitoiman työpajan.
Daniel Maposa on osallistavan teatterin ja yhteisöteatterin moniosaaja, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Zimbabwessa toimivan Theatre for Development -ryhmän, Savanna Trustin, ohjaajana. Savanna Trust on keskittynyt tukemaan zimbabwelaisten yhteisöjen demokraattista kehitystä.

Työpaja järjestetään keskiviikkona 5.10.2011 klo 12.15 - 16.00 Tutkivan teatterityön keskuksen seminaarisalissa Tampereella (Hämeenpuisto 28 D, 4 krs.).

Työpajaan otetaan 25 osallistujaa.
Kurssimaksu: 65 €
Lisätietoja: annukka.hakamies(AT)tamk.fi

Ilmoittautuminen työpajaan alkaa maanantaina 22.8.2011 ja se tehdään osoitteessa:  https://lomake.tamk.fi/v3/lomakkeet/11382/lomake.html

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään perjantaihin 23.9.2011 mennessä.

Voimaa taiteesta -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Laurea AMK:n sosiaalialan koulutusohjelma. Sen päärahoittajana toimii Opetusministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere –kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki.
www.voimaataiteesta.fi

 


 

Teatterialan koulutusta Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa *

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää syksyllä 2011 Oulussa teatterialalle soveltuvia kursseja sekä avoimena yliopisto-opetuksena että muuna koulutuksena.

Tarinateatterin peruskurssi syyskuu 2011-toukokuu 2012, kouluttajana tarinateatteriohjaaja Liisa Vilppola, ilmoittautuminen 30.8. mennessä

Roolihenkilön rakentaminen 23.-25.9. ja 30.9.-2.10.11, kouluttajana näyttelijä, ohjaaja, teatteri-ilmaisun opettaja Hilkka Hyttinen, ilmoittautuminen 15.9. mennessä

Werbeck-laulukurssit, alk. 24.-26.11.11, kouluttajana laulunopettaja, laulaja Christiaan Boele, ilmoittautuminen 7.11. mennessä

Kurssitiedot päivitetään kesäyliopiston kotisivulle:
http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/toimipaikat/oulu/kurssit/ammatillinen_taydennys/sivu_taidekurssit.html

 


 

Nitra Festival

Voimaa taiteesta -seminaari