28.08.2014

TINFO-tiedote 25 / 5.8.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAMPEREEN TEATTERIKESÄ 4.–10.8.2014

TAPAHTUMIA

 APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


UPEITA YLLÄREITÄ

Baltcoscandalin ja Teatteritilastojen loppurutistuksen jälkeen kesäloma meni totaalisessa esitystyhjiössä, ellei lasketa mukaan urbaanien tilojen esittävyyttä, auringonnousujen ja -laskujen, sateen tai ukonilman spektaakkeleita, merisumuja tai linnunpoikasten lentoharjoituksia.

Vierotuksen jälkeen tuntui ylevältä mennä teatteriin. Teatteri Takomossa Noora Dadun ja Joanna Haartin ystävyystrilogian kolmannelle osalle Estella ja Sofia hypnoosissa voi vain antautua. Dadu, Haartti ja Minna Harjuniemi (yhteisohjauksen kolmantena kumppanina) vie hengen (tai hengellisen) ja maailmallisen kamppailuihin, joita nämä Sophien ja Estellan aiemmat inkarnaatiot ovat käyneet hengen ja ruumiin, ideoiden ja aistillisen lihallisuuden, uskon, filosofian ja taiteen maailmassa itseään etsien ja toistaan tarviten. Esitys ei selitä. Se jättää tilaa ihmeelle, kauneudelle, haparoivalle kohtaamiselle, etsimisen kivulle ja kauneudelle. Materiaalina ystävyysmatkalle ovat Rudolf Steinerin mysteeridraamat, Herman Hessen Narkissos ja Kultasuu, Ingmar Bergmanin näytelmät ja Puccinin La Boheme. Tästä keitoksesta ei synny tahmaista tuskaa, kun asialla ovat Dadun, Haarttin ja Harjuniemen kaltaiset suvereenit velhot. En väsy fanittamaan Dadun ja Haarttin yhdessä muodostamaa näyttelijän materiaalisuuskomboa.  Esityksessä on romantiikan ja symboliikan kiehtovaa klangia ja nostattavuutta.  Sen huumori on ihanan vinksahtanutta. Jo pelkän elokuvan, Velikullan seikkailut takia esitys pitää nähdä.

Onemorequestion-teatterikollektiivin YOYOssa – You are On Your Own URB-festivaaleilla seurasin Punanotkon väestönsuojassa survivalpilottia. Miten selvitä hengissä katastrofin jälkeen 3 x 3 metrin tilassa? YOYOn Pelle Peloton -hahmo on käsittämätön yhdistelmä kylmäjärkistä insinööriajattelua,  maanista survivalismia ja herkkyyttä. Tässä selviytymispaketoinnissa kalpenee Ikeakin. YOYO jatkaa Ein.Küchen.Bau – Tehtävänä keittiön linjalla. YOYOssa survivalistin henkilökohtainen tarina nivoutuu globaaleihin katastrofiuhkiin. Urbaanin tila politisoituu tälläkin tavalla.

Oulussa voi kokea Tornadon menemällä kotibileisiin omakotitaloon Parkkisenkankaalle. ”Kannattaa lähteä tänne sillä mielellä kuin tulisi juhliin. Hesseläinen maagisen teatterin matka voi olla hyvä asenne”, on ohjaaja Ossi Koskelaisen opastus tähän viiden oululaisen ja ex-oululaisen Tornado-reissuun. Aika mahtavaa, että joku antaa kotinsa esityskäyttöön.


MITÄ VOI TEHDÄ?

Kesän Ukrainaa ja Palestiinaa koskevat uutiset ovat olleet järkyttäviä ja masentavia. PPAN:n (Palestinian Performing Art Network) perustajajäsenet  Al-Harah Theatre, The Magnificat Association, The Edward Said National Conservatory of Music, Al Kamandjati Association, Theatre Day Productions, Yes Theatre, The Palestinian Circus School, The Freedom Theatre, Popular Art Center, El Funoun Dance Troupe ja Ashtar Theatre) vetoavat lausunnossaan meihin kaikkiin. Kaikesta huolimatta taidetyö jatkuu. PACBIn (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel) verkkosivuilta näkyy, miten tieteen ja taiteen edustajat kieltäytyvät olemasta osallisena miehitykseen ja apartheidiin.


BUDJETTI 2015 -TALOUSPÄIVÄMÄÄRIÄ

VM on sisäisissä neuvotteluissaan käsitellyt vuoden 2015 talousarviota tällä viikolla, ja 7.8.2014 on VM:n esitys nähtävänä verkossa. Ensi viikolla käydään ministeriöiden ja VM:n välisiä talousarvioneuvotteluita ja 27.-28.8. on hallituksen budjettiriihi, 15.9. talousarvioesitys käsitellään valtioneuvostossa ja julkaistaan verkossa. Näillä mennään.

Pelottaa. Toivon hartaasti, että hallituksessa riittää ymmärrystä taiteelle ja kulttuurille ja niiden vaikuttavuudelle.


HYVIEN ISÄNTIEN AIKA ON OHI?

Valtio ja kunta eivät enää ole niitä hyviä isäntiä, joiden suopeuteen teatterit voisivat luottaa. Valtio leikkaa taiteelta ja kulttuurilta vuonna 2015 5 miljoonaa. Lisäksi taiteen ja kulttuurin veikkausvoittovaroja leikkaantuu 4,3 miljoonaa. Talousvaikeuksissa kamppailevissa kunnissa leikkuri voi heilua vielä kovemmalla kädellä. Jo tänä vuonna näkyivät leikkaukset Kajaanissa, Kemissä ja Vaasassa.

Valtio ei yksin pysty takaamaan teatterirakenteen säilymistä muuttumattomana, ei liioin teattereiden työpaikkoja. Teattereiden omistajayhteisöille ja teattereille itselleen lankeaa entistä suurempi vastuu siitä, että teatterit selviytyvät. Miten kuntalaiset ja kunnat ovat sitoutuneet teattereihinsa?
 
Veikkausvoittovarojen ehtyminen on kova uhka rahoituslain ulkopuolisille teattereille tilanteessa, jossa kentän rahoitusrakennetta ei ole kehitetty eikä rahoituksen jälkeenjääneisyyttä korjattu.

Pientä suhteellistamista teatterin vaikuttavuudesta. Suhteellisesti ottaen vähällä rahalla saadaan paljon aikaan. Noin 180 miljoonan euron julkisen tuen vastineeksi valtionsosuusteattereiden ja rahoituslain ulkopuolisten (puhe)teattereiden 22 000 esityksestä voivat nauttia ne 2,8 miljoonaa katsojaa, jotka ovat lipun esityksiin ostaneet. 180 miljoonalla eurolla teatterit kiinnittivät vuonna 2013 liki 3000 työntekijää vakituisesti ja lisäksi suuren määrän free lancereita. Tällä 180 miljoonalla eurolla teatterit generoivat liki 70 miljoonaa omia tuottoja. Näissä luvuissa ei ole mukana se laajempi taloudellinen vaikuttavuus, joka teattereilla on ympäristöihinsä.

Eikä vielä ole puhetta teatterin syvävaikuttavuudesta, esitysten tuottamista elämyksistä, ilosta, mielihyvästä, ravistuksesta, lohdusta, yhteenkuuluvaisuudentunteesta, ymmärryksen lisäyksestä, ahdistuksen poistamisesta…

Onko ajatus teatterin ja ylipäänsä taiteen positiivisesta erityiskohtelusta ihan utopistinen ajatus?


KAMPANJOINTIA TAITEEN JA KULTTUURIN PUOLESTA

Hieno juttu, että Nuoren Voiman Liitto sai Taiteen edistämiskeskukselta 40 000 euroa taiteenedistämiskampanjaansa. Kiinnostavinta on se, että kampanja toteutetaan kansanedustajien, taiteilijoiden, kansalaisten vuorovaikutuksena. Tätä vuorovaikutusta tarvitaankin kipeästi. Me tarvitsemme taiteen puolestapuhujia, arvostajia ja ymmärtäjiä: taiteelle sitoutuneita poliitikkoja ja vanhoja ja uusia yleisöjä. 

Baltic Circlen, Checkpoint Helsingin ja Public Movementin yhdessä järjestämä Suomen Taidepoliittinen Tapahtuma – Make Arts Policy haluaa herättää keskustelua tämän hetken ja tulevaisuuden kulttuuripolitiikasta ja lisätä dialogia poliittisia päätöksentekijöiden ja taiteilijoiden välillä. 10.11.2014 Helsingin kaupungintalolla järjestettävässä yleisölle avoimessa Suomen Taidepoliittisessa Huippukokouksessa on toivon mukaan mahdollista kuulla kaikkien puolueiden edustajien kertovan oman puolueensa taide- ja kulttuuripoliittisista linjauksista.  Tällainen aktivointi tulee tarpeeseen, niin samasta hatusta vedettyjä, ympäripyöreitä ja aikansa eläneitä ovat puolueiden ohjelmat kulttuurin ja taiteen osalta. Taidepoliittinen Tapahtuma on paljon muutakin.


TAMPEREELLE!

Teatterikesään, oniin ja offiin ja Raatteentielle, seminaareihin. OFF Tamperetta ei pidä unohtaa: liki neljäkymmentä ryhmää.  Case OFF Nukketeatteri tarjoaa tuoreita näkökulmia ja uuden nukketeatterikokonaisuuden.


LONTOON TEATTERIT ELÄVÄT KULTAKAUTTA – SUOMESSA KULTAKAUSI AINAINEN?

Tämän uutisen on viime viikolla lukenut liki joka sanomalehdestä. Uutisessa kerrotaan, että Lontoon teatterit vetävät väkeä enemmän kuin Valioliiga. Mehän totesimme saman Suomessa muutama vuosi sitten: teatteri on suositumpaa kuin urheilu, ei pelkästään liigojen tasolla vaan myös harrastustasolla. Eläköön myös harrastajateatterit!  TINFO lupaa päivittää vertailutiedot.


TEATTERILAISEN MUISTIKIRJA 2015 NYT!

Vautsi! Uunituore Teatterilaisen muistikirja 2015 tömähti painosta. Muistikirja korvaa perinteisen teatterikalenterin. Se on nimensä mukaisesti enemmän kuin kalenteri. Sitä tekee mieli hypistellä, kunnon paperia. Se tarjoaa tietoa vaivihkaan hyvässä graafisessa asussa. Nyt faktoja jaksaa lukea. Kansitaskuihin mahtuu matskua. Ja mikä parasta, muistikirjaosuutta on 100 sivua.
Olemme eturintamassa. Meidän kalenteriosa suomeksi, ruotsiksi ja saameksi! 

TINFON ILMOITUKSIA


Syksyn TINFO-tiedotteiden aikatauluja


Syksyn alun ja Tampereen Teatterikesän kunniaksi tämän viikon TINFO-tiedote ilmestyy poikkeuksellisesti jo tiistaina. Jatkossa tiedotteet ilmestyvät normaaliin tapaan torstaisin. Aineiston jättöpäivä on aina edeltävän tiistain aikana.

Syksyn ensimmäinen ruotsinkielinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 9.9. Ruotsinkieliset tiedoteaineistot pyydämme jättämään perjantaihin 5.9. mennessä.


TINFOn toimiston aukioloajat


TINFOn toimisto on elokuussa auki ma-pe klo 9-15.
Syyskuusta alkaen toimisto on avoinna ma-to 9-16 ja perjantaisin klo 9-15.


Ammattiteattereiden syksyn ensi-iltalistaus TINFO-verkkosivuilla


Voit selata suomalaisten ammattiteattereiden syksyn ensi-iltoja täältä. Oman teatterisi ensi-iltatiedoista voit ilmoittaa ympäri vuoden sähköpostilla osoitteeseen: tinfo(at)tinfo.fi


Teatterilaisen muistikirja 2015 – enemmän kuin kalenteri


TINFO on varustanut uuden muistikirjan tiedolla suomalaisesta teatterista pähkinänkuoressa: also in English. Pokkarikokoinen kirjanen sisältää myös teatterien yhteystietoja sekä apurahakalenterin. Lisäksi uudesta julkaisusta löytyy päivyri kalenterivuodelle 2015.

 • Koko: A6 (171 x 119 mm), lukunauhallinen pokkari
 • Sivumäärä: 256
 • Kansi: mattalaminoitu pahvimateriaali
 • Taskut: etu- ja takakansissa on liepeestä tehdyt taskut
 • Päivyriosion kielet: suomi/ruotsi/saame

Hinta: 19,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 17,00 €/kpl
Opiskelijoille ja työttömille teatterialan ammattilalaisille: 12,00 €

Teatterilaisen muistikirja 2015 on nyt saapunut – tilaa omasi heti!
Nopean tilaajan etu: 31.8.2014 mennessä jätetyt tilaukset: 17,00 €
10 kappaleen ja tätä suuremmat tilaukset: 16,00 €/kpl

Kaikkiin hintoihin lisätään postikulut.

Tilaukset:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
tinfo(at)tinfo.fi
(09) 2511 2120

UUTISIA


Sad Songs Goes International


Lappeenrannan kaupunginteatterin Sad Songs from the Heart of Europe on kutsuttu syksyn aikana kaikkiaan kolmelle kansainväliselle teatterifestivaalille. Kristian Smedsin kirjoittama, Jari Juutisen ohjaama ja Liisa Sofia Pöntisen esittämä monologinäytelmä esitetään 16.8  Pärnun MONOMAFFIA-teatterifestivaalilla Virossa, 30.9. TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE –festivaalilla Tbilisissä, Georgiassa sekä 16.10. ATSPINDYS-teatterifestivaalilla Visaginasissa, Liettuassa.

MONOMAFFIA ja ATSPINDYS ovat monologifestivaaleja joihin kutsitaan esityksiä eri puolelta Eurooppaa sekä Yhdysvalloista. Tänä vuonna MONOMAFFIA-festivaaliin kutsuttuja esityksiä on kaikkiaan 11, joista seitsemän maailmalta ja loput neljä Virosta. Atspindys ei ole vielä julkistanut tämänvuotista ohjelmistoaan, mutta vuonna 2013 myös Visaginasiin kutsuttiin 11 esitystä eri puolilta maailmaa.

Festivaaleista ehdottomasti suurin on lähes kolme viikkoa kestävä TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE. Tänä vuonna kansainvälisistä ohjaajanimistä kutsuttujen listalla  ovat mm Oskaras Korsunovas ja Alvis Hermanis. Juutiselta festivaalilla esitetään kaksi ohjausta.

Kristian Smedsin kirjoittama Sad Songs from the Heart of Europe perustuu F.M Dostojevskin Rikos ja rangaistus -teokseen. Smedsin näytelmässä näkökulma on olosuhteiden pakosta prostituoiduksi ajautuneen Sonjan. Esitys kertoo paitsi Sonjan tarinan myös rajuja totuuksia siitä Euroopasta, jossa onni ja omaisuus on jaettu uudelleen. Euroopasta, jossa nuoret miehet paitsi suunnittelevat, myös tekevät äärimmäisiä, epätoivoisia tekoja.

Sad Songs from the Heart of Europe on ollut Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa keväästä 2013. Se oli tänä keväänä Pieksämäen teatterimaratonin finalisti ja vieraillut Kajaanin ja Joensuun kaupunginteattereissa, Stage-festivaalilla Helsingissä sekä Novgorodin XVII Dostojevski -kamariteatterifestivaalilla, jossa Liisa Sofia Pöntinen palkittiin festivaalin parhaana naisnäyttelijänä.

Esitys jatkaa muutamalla esityksellä myös Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistossa syksyllä 2014.

Lisätietoa: Jari Juutinen p. 040 3562366

www.lappeenrannanteatteri.fi
www.monomaffia.ee
www.tbilisiinternational.com


Teatteri Vanha Jukolle uusi tila


Teatteri Vanha Juko on löytänyt uudet tilat toiminnalleen. Uudet tilat sijaitsevat aivan Lahden ydinkeskustassa, osoitteessa Rautatienkatu 13.

Lahden Kuvapalatsina tunnettu tila on valmistunut 1920 -luvun puolivälissä. Tila on suunniteltu alunperin nimenomaan teatterikäyttöön, teatteritilaksi ja -lavaksi. Moninaisten vaiheiden jälkeen tilassa toimi yksi Suomen ensimmäisistä elokuvateattereista. Sittemmin tilassa on pidetty lyhytaikaisesti mm. vaatemyymälää ja kirpputoria.

Käyttötarkoitusmuutoksen kautta Teatteri Vanha Juko tulee palauttamaan tilan teatterinäyttämöksi, jonka suunnittelussa on otettu huomioon teatterin muuttuvat vaatimukset sekä tilojen monikäyttöisyys. Uusi näyttämö tulee olemaan useisiin tilaratkaisuihin taipuva. Kiinteää katsomoa tai näyttämöä ei rakenneta.

Tilat tullaan rakentamaan myös nykypäivän normien ja esteettömyysvaatimusten mukaisiksi.

Rautatienkadun näyttämö avataan vierailuesityksillä ja klubeilla keväällä 2015. Ensimmäinen uusi ensi-ilta tulee olemaan syksyllä 2015. Ensi-ilta on samalla Teatteri Vanha Jukon 20 -vuotisjuhlaesitys.

Lisätietoja:
Jaska Teuri
Hallintojohtaja
Teatteri Vanha Juko
044 3394143
hallintoteurijaska(a)outlook.com
 
Jussi Sorjanen
Taiteellinen johtaja
Teatteri Vanha Juko
050 380 2398
jussi.sorjanen(a)gmail.com
 
Hannu Salminen
Puheenjohtaja
Lahden OmaTeatteri ry
050 923 4836
hande.salminen(a)gmail.com

www.teatterivanhajuko.fi


Taike: Ohjaajat Atro Kahiluoto ja Mikko Roiha saivat taiteilijaprofessoriapurahan


Valtion näyttämötaidetoimikunta on jakanut vuonna 2015 alkavat taiteilija-apurahat. Apurahan sai 38 näyttämötaiteen ammattilaista. Hakemusmäärä kasvoi 44 prosentilla.

Näyttämötaidetoimikunta jakoi kaksi kymmenvuotista taiteilijaprofessoriapurahaa. Sen saivat ohjaaja Atro Kahiluoto, 55, ja ohjaaja Mikkö Roiha, 42. Apuraha myönnetään erittäin ansioituneelle taiteilijalle ja apurahan saaja voi käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä.

Atro Kahiluoto on etsinyt aina uutta, perinteitä unohtamatta. Hän on Jouko Turkan jälkeisen teatterin tiennäyttäjä, joka on kehittänyt teatteritaidetta kokonaisvaltaisesti ammattiteattereissa, vapaissa ammattiryhmissä ja viime vuosina esitystaiteen parissa. Kahiluoto on toiminut teatterinjohtajana, vierailevana ohjaajana, ohjaajantyön lehtorina ja Suomen teatteriohjaajien ja dramaturgien puheenjohtajana. Näiden lisäksi hän on Esitystaiteen seuran perustajajäseniä.

Mikko Roiha vannoo teattereiden, varsinkin näyttelijöiden yhteistyöhön ja kansainväliseen kohtaamiseen. Uusimmassa tuotannossa, Minna Canthin Sylvi, on mukana kuusi teatteria ja esitys tehdään kaksikielisenä. Roihan taiteilijalaatuun kuuluu, että hän ottaa klassikon, jonka hän sovittaa, ohjaa, pukee ja lavastaa itse. Esitykset nähdään paitsi maailmalla, myös muun muassa suomalaisten maakuntateattereiden ohjelmistossa.

Näyttämötaidetoimikunta sai kaikkiaan 257 hakemusta. Hakemusmäärä kasvoi 44 prosenttia viime vuodesta.

Katso kaikki apurahan saajat täältä.

Lisätietoja:
Ansa Aarnio, erityisasiantuntija
puh. 0295 330 701, ansa.aarnio(a)minedu.fi

www.taike.fi


Taiteen edistämiskeskus jakoi 70 000 euroa matka-apurahoja


Taiteen edistämiskeskus jakoi matka-apurahoja taiteilijoiden kansainvälistymisen ja liikkuvuuden lisäämiseksi. Vuoden 2014 kolmannessa jaossa matka-apurahoja myönnettiin 69 767 euroa. Hakemuksia oli 263 ja apurahan sai 97 hakijaa.

Tukimuoto on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja työryhmille taiteellisesti tai taiteenalan kannalta merkittäviin hankkeisiin liittyvien ulkomaanmatkojen kustannuksiin. Tukea myönnetään neljä kertaa vuodessa.

Katso kaikki apurahan saaneet.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija
Kirsi Väkiparta
p. 0295 330 724
kirsi.vakiparta(a)minedu.fi

www.taike.fi


Taideneuvoston kehittämisraha Nuoren Voiman Liitolle


Taideneuvosto on jakanut 40 000 euroa kampanjaan, jolla lisätään taiteen näkyvyyttä. Kampanjan toteuttamisessa Nuoren Voiman Liitto hyödyntää sosiaalista mediaa.

Kampanja toteutetaan kansanedustajien, taiteilijoiden ja suuren yleisön välisenä vuorovaikutuksena. Eduskuntavaalien alla kansanedustajia pyydetään vastaamaan kysymykseen ”Mikä on taiteen merkitys?”. Taiteilijat valmistavat saaduista vastauksista teoksen - kukin oman taiteen lajinsa keinoin. Monitaiteelliseen kokonaisuuteen valitaan 200 taiteilijaa.

Hanke koostetaan dokumenttielokuvaksi. Yleisö pääsee osallistumaan ja seuraamaan keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja yleisön puheenvuoroja otetaan mukaan elokuvaan. Poliitikot haastetaan myös keräämään taiteelle rahaa vaalikampanjansa aikana. Yleisö voi osallistua taiteen rahoitukseen mesenaattipalvelun kautta. Koottu raha jaetaan tasan hankkeen taiteilijoiden kesken. Kampanjan twiitatuimmista poliitikoista koostetaan top10-listaa. Ahkerimmat yleisön twiittaajat palkitaan. Poliitikot saavat käyttää taiteilijatapaamisessa kuvattua materiaalia vaalisivuillaan.

Kampanja julkistetaan Taiteen edistämisen päivänä 1. joulukuuta 2014, ja se päättyy elokuussa 2015 EspooCine-festivaaleilla.

”Taideneuvosto haluaa kampanjalla nostaa taiteen arvostusta suuren yleisön ja päättäjien keskuudessa sekä kannustaa uusia tahoja mukaan taiteen rahoitukseen”, toteaa neuvoston puheenjohtaja Tiina Rosenberg.

Kehittämisrahan haku suunnattiin eri alojen ammattitaiteilijoista koostuville ryhmille. Määräaikaan mennessä tuli 34 hakemusta, joiden joukosta Taideneuvosto valitsi Nuoren Voiman Liiton ehdotuksen.

Taideneuvosto on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin. Se päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määristä sekä nimeää valtion ja alueellisten taidetoimikuntien jäsenet. Neuvosto päättää myös sille osoitettujen kehittämisvarojen käytöstä. Vuonna 2014 neuvostolla oli käytettävissään 40 000 euroa.

Lisätietoja: johtaja Minna Sirnö, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 719, minna.sirno(a)minedu.fi

www.taike.fi


ANTI Festival International Prize for Live Art –palkintoehdokkaat julki


Vuonna 2014 ensimmäistä kertaa jaettavan ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon kuusi ehdokasta on julkistettu. Ehdokkaat ovat Franko B (UK/IT), Frog King/Kwok Mang-ho (HK), Gwendoline Robin (BE), Heather Cassils (CA/US), Joshua Sofaer (UK) ja Saa Sanoa -tuotanto (FI).

ANTI-festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan sanovat:
“Saimme yhteensä 40 ehdokasta palkinnon saajaksi. Ehdotukset tulivat esi-jurylta, johon kuului kymmenen kolleegaa ympäri Eurooppaa, Pohjoismaita, Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Australiaa. Ehdotusten lukeminen ja uusiin taiteilijoihin sekä heidän töihinsä tutustuminen oli todella mielenkiintoinen ja innostava prosessi. Tehtävässä korostui live art -taiteen parissa työskentelevien taiteilijoiden monipuolinen työtapojen ja menetelmien kirjo. Viikkoja kestäneen tutkimuksen ja tiiviiden keskustelujen jälkeen päädyimme 40 nimen listasta kuuteen poikkeukselliseen taiteilijaan, joiden työ on merkittävää käsitellen taiteen ja jokapäiväisen elämän rajapintoja, yhteistyötä, kohtaamista ja kehoa sekä kestävyyttä ja seurallisuutta.”

Palkinnonsaajan valitsee kolmihenkinen jury, johon kuuluvat taiteilija Anssi Kasitonni, arkkitehti Juhani Pallasmaa ja johtaja Ruth Mackenzie (UK) puheenjohtajana. Kolmen huippuasiantuntijan muodostama jury edustaa laaja-alaisesti nykytaiteen monimuotoisuutta ja sen ajankohtaisia ilmentymiä.

Maailman ensimmäinen kansainvälinen live art -palkinto jaetaan syyskuussa 2014 ANTI – Contemporary Art Festivalilla Kuopiossa. Palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa. Palkittu taiteilija tai taiteilijaryhmä saa rahapalkinnon (15 000 euroa) lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2015. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö.

www.antifestival.com/2014/fin/


Saavutettavuusopas kulttuurifestivaaleille julkaistu


Tapahtumia kaikille! – Opas saavutettavan kulttuurifestivaalin järjestämiseen on Kulttuuria kaikille -palvelun ja Finland Festivals ry:n julkaisema käytännönläheinen tietopaketti. Opas auttaa huolehtimaan mm. siitä, että tieto festivaalin tarjonnasta ja palveluista olisi mahdollisimman helposti kaikkien saatavilla. Oppaassa käsitellään myös lipunmyyntikäytäntöjä ja hinnoitteluratkaisuja sekä rakennetun ympäristön esteettömyyttä, myös henkilökunta- ja esiintyjätiloihin liittyen. Taiteelliseen tarjontaan liittyen opas antaa perustietoa mm. siitä, miten järjestää esitykseen viittomakielen tulkkaus, kuvailutulkkaus tai tekstitys. Opas avaa myös keinoja, joiden avulla voi pyrkiä madaltamaan osallistumiseen liittyvä sosiaalisia esteitä.

Opas on saatavilla suomeksi PDF- ja DOC-verkkoversiona. Verkkoversiot löytyvät Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilta osoitteesta: www.kulttuuriakaikille.fi/saavutettavuus_tietopaketit_ja_oppaat_festivaalit.

Oppaassa on nostettu esiin suomalaisten kulttuurifestivaalien toteuttamia saavutettavuusratkaisuja käytännön esimerkein. Oppaan liitteenä on tapahtumien saavutettavuuden ja moninaisuuden tarkistuslista, jonka avulla voi helposti arvioida oman tapahtuman saavutettavuuden ja moninaisuuden nykytilaa ja tunnistaa kehittämiskohteita. Opas auttaa työskentelemään suunnitelmallisesti saavutettavuuden kehittämiseksi, ja tuo esiin saavutettavuuden kehittämiseen suunnattuja rahoituslähteitä. Mukana on myös tietoa saavutettavuus- ja moninaisuusalan asiantuntijoista ja järjestöistä. 

Oppaan toteuttamisessa on tehty yhteistyötä eri kulttuurifestivaalien sekä saavutettavuusalan asiantuntijoiden kanssa, ja sen ovat kirjoittaneet kulttuurituottaja Sini Kaartinen ja saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi.

Tapahtumia kaikille! -opas on jatkoa Kulttuuria kaikille -palvelun vuonna 2011 toteuttamalle selvitykselle suomalaisten kulttuurifestivaalien näkemyksistä toimintansa saavutettavuudesta. Selvitys on luettavissa Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla: www.kulttuuriakaikille.fi/saavutettavuus_tutkimukset_ja_raportit_festivaalit.

Lisätietoja:
saavutettavuusasiantuntija Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu
aura.linnapuomi(a)cultureforall.fi , puh: 040 674 3528

www.kulttuuriakaikille.fi


Selvitys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksista taide- ja kulttuuritarjonnasta


Taide- ja kulttuurikenttää pidetään usein arvoiltaan muuta yhteiskuntaa avoimempana, mutta millaisena taide- ja kulttuurikenttä näyttäytyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistön näkökulmasta? Kenelle taidetta tehdään, ja kuinka hyvin taide- ja kulttuurikenttä heijastaa perhemallien ja sukupuolen moninaisuutta tämän päivän Suomessa? Entä mitä tekemistä vessoilla on kulttuurin saavutettavuuden kanssa?

Selvitys ”Hurjan paljon enemmän queer!” – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiveita ja kokemuksia taide- ja kulttuuritarjonnasta pohjautuu kahteen vuonna 2012 Helsinki Pride -festivaalin yhteydessä toteutettuun palautekyselyyn. Selvityksen lähtökohtana olivat kysymykset siitä, miten hyvin taide- ja kulttuurikenttä huomioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeita ja toiveita, sekä millaisia mahdollisia esteitä taide- ja kulttuuritarjontaan osallistumiselle on. Selvityksessä on listattu 20 toimenpide-ehdotusta saavutettavuuden edistämiseksi HBLTI-näkökulmasta.

Selvitys on saatavilla suomeksi PDF- ja DOC-verkkoversiona. Verkkoversiot löytyvät Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilta osoitteesta: http://www.kulttuuriakaikille.fi/palveluita_tarjolla_julkaisut_julkaisusarja

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Rita Paqvalén
040 674 3528                     
rita.paqvalen(a)cultureforall.fi
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 / 48, 00180 Helsinki
(D-rappu, 5. krs)

www.kulttuuriakaikille.fi
www.kulturforalla.fi
www.cultureforall.fi

TAMPEREEN TEATTERIKESÄ 4.-10.8.2014


Teatterikesä alkaa – festivaalilla lähes 400 tapahtumaa, katso ohjelma


Tampere muuttuu elokuisen viikon ajaksi, 4.–10.8., paitsi suomalaiseksi, myös turkkilaiseksi, hollan-tilaiseksi, kanadalaiseksi, tanskalaiseksi, virolaiseksi ja ensi kertaa myös slovenialaiseksi näyttämöksi. Kotimaisia ryhmiä festivaalin Pääohjelmistossa esiintyy 12 ja kansainvälisiä 9.

Teatterikesän taiteellinen johto, Kaarina Hazard, Mikko Kanninen ja Mikko Roiha, luonnehtii Pää-ohjelmisto-valintojaan: ”Valikoimme tämän vuoden ohjelmistoon esityksiä, joissa kaikissa korostuu oma ääni, ajattelu ja teko. Usean kohdalla myös oma kirjoittaminen. Ohjelmisto koostuu eri tavalla ajattelevien, keskenään eri mieltä olevien esitysten pyrkimyksestä hahmottaa meitä ja maailmaa, meitä maailmassa.”

Katso koko ohjelmisto Teatterikesän ohjelmalehdestä.

Lisätietoja
Eevamaija Miettinen-Kopsa, tiedottaja
p. 046 5454 800
eevamaija.miettinen-kopsa(a)teatterikesa.fi

www.teatterikesa.fi
www.facebook.com/pages/Tampereen-Teatterikes%C3%A4-Tampere-Theatre-Festival/10150098878855026?ref=ts
https://twitter.com/teatterikesa


Finnish Showcase 5.–10.8.2014 – kansainvälisille teatteriammattilaisille räätälöity ohjelmisto


Tampereen Teatterikesä ja Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) järjestävät neljättä kertaa osana Teatterikesän ohjelmistoa suomalaisen teatterin vientiä edistävän Finnish Showcasen. Ohjelmakokonaisuuden avulla esitellään festivaalin kansainvälisille vieraille uusia teatteriesityksiä ja kiinnostavia tekijöitä.
 
Finnish Showcase 2014 koostuu Teatterikesän Pääohjelmistossa nähtävistä englanniksi tekstitettävistä kotimaisista esityksistä sekä tilaisuudesta, jossa käsitellään suomalaisen teatterin ajankohtaisia ilmiöitä. Lisäksi Finnish Showcasen ohjelmaan kuuluu tekijätapaamisia esitysten jälkeen sekä muuta kansainvälisille vieraille räätälöityä oheisohjelmaa pitkin festivaaliviikkoa.
 
Pääohjelmiston esityksistä osana showcasea nähdään neljä uutta kotimaista esitystä: Sonya Lindforsin ohjaama ja koreografioima Noir? Sonya Lindforsin ja Zodiakin yhteistuotantona, Miko Kivisen kirjoittama ja Leea Klemolan ohjaama Miehen kuolema Tanssiteatteri Minimistä, Lauri Maijalan käsikirjoittama ja ohjaama Där vi en gång flått Teater Viiruksen ja Teater 90°:n tuottamana sekä KokoTeatterin ja työryhmän yhteistyönä valmistunut Pop Slut, jonka esityskonseptista ja ohjauksesta vastaa Sara Melleri ja dramaturgiasta Iida Hämeen-Anttila.
 
Lauantain showcase-tilaisuus esittelee kolme tapausta suomalaisesta teatterista. Aluksi pureudutaan suomalaisen performance design -osaamisen ytimeen. Tilaisuudessa omia töitään ja ajatteluaan avaa valikoitu joukko lavastus-, puku-, valo-, ääni- ja videosuunnittelijoita. Päivä jatkuu tutustumisella suomalaisen esitystaiteen kansainvälisesti ansioituneisiin toimijoihin ja heidän ajankohtaisiin suunnitelmiinsa Esitystaiteen keskus Eskuksen johdolla. Tilaisuuden päätteeksi kuullaan suomalaisen teatteriklovnerian uranuurtajan RedNoseClubin kansainvälisistä hankkeista. Tilaisuus järjestetään Tutkivan teatterityön keskuksen seminaarisalissa.
 
Tampereen Teatterikesän ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kanssa Finnish Showcasea järjestämässä ovat Tutkivan teatterityön keskus ja Nordic Drama Corner.

Lisätietoa Finnish Showcasen omilta nettisivuilta.
www.finnishshowcase.com


OFF Tampere 4.-10.8.


OFF Tampere -ohjelmistokokonaisuus tarjoaa teatteria monipuolisesti Teatterikesän Pääohjelmiston ohessa. OFF on avoin estradi kaikille Teatterikesään omalla kustannuksellaan esiintymään haluaville teatterin ja taiteen ammattilaisille ja harrastajille.

OFF-esitykset

Lisätiedot:
off(a)teatterikesa.fi / (03) 222 8536


Teatterialan täydennyskoulutus -paneeli 6.8.


Ilmaisuverstas, Näyttelijäliitto, Ohjaajaliitto, Teatterijohtajaliitto

Ke 6.8. klo 10.00–13.30
Vanha kirjastotalo, Luentosali
 
Vuonna 2003 perustettu näyttelijöiden täydennyskoulutusyhdistys Ilmaisuverstas ry on kutsunut eri ammattialojen edustajat keskustelemaan teatterin ammattikuntien täydennyskoulutuksesta, joka tuntuu Suomessa edelleen olevan lapsenkengissä.
 
Löytyvätkö ratkaisut kursseista, koulutusproduktioista, teattereiden ja ryhmien yhteistyöstä, Teatterikorkeakoulusta vai mistä?

Kaksiosaisessa paneelissa paikalla edustus Näyttelijäliitosta, Ohjaajaliitosta ja Teatterijohtajaliitosta. Lopuksi yhteistä keskustelua.
 
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.
 
www.nayttelijaliitto.fi
www.teme.fi
www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas/


Teatteri paljastaa, yleisö innostuu 6.8.


Aamulehti ja Tampereen Teatterikesä

Ke 6.8. klo 13.00–15.00
Aamulehden auditorio
 
Näyttämö on paljastusten paikka, mutta pitääkö esiintyjän riisuutua alasti ollakseen kiinnostava? Entä miten henkilökohtaisia asioita teatterissa pitää kertoa?
 
Lavoilla on viime vuosina nähty useita monologeja, joissa näyttelijä puhuukin enemmän itsestään kuin tulkitsee kirjailijan tekstiä. Onko se kiinnostavaa? Entä lisäävätkö lööpit ja henkilöhaastattelut näyttelijän vetovoimaa vai päinvastoin?
 
Aamulehden ja Tampereen Teatterikesän keskustelutilaisuudessa puhutaan teatterista ja paljastuksista. Mukana panelisteina ovat Outo homo -esityksessään itsensä riisunut teatterintekijä Juuso Kekkonen, näyttelijä, Nätyn tuleva näyttelijäntyön opettaja ja tarinateatterin tutkija Minna Hokkanen, ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme sekä populaarikulttuurin naisikoneja Pop Slut -esityksessään käsittelevä Sara Melleri.
 
Tilaisuuden juontaa Aamulehden teatteritoimittaja Anne Välinoro.
 
Ilman yleisön teräviä huomioita tämäkään keskustelu ei lähde lentoon!
Tervetuloa!


Kriitikkoseminaari 6.8.


Suomen Radio- ja TV-Selostajat ry

Ke 6.8. klo 13.00–16.00
Kangasalan Kisapirtti
Pitkäjärven harjun hirsilinna
 
Seminaarissa käsitellään kriitikko Teuvo Laineen keväällä 2014 Yliopistoradio Moreeniin tekemiä teatterikritiikkejä. Tilaisuudessa keskustellaan teattereiden ohjelmistovalinnoista.

Seminaarista tehdään myös radio-ohjelma.

Kansainvälinen osuus Heikki Mäenpää. Kirjailijavieras dosentti Leila Simonen.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot puh. 050-4619840
 
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille.


Seminaari draaman kirjoittamisesta ja Lea-palkinnon jako 6.8.


Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry järjestää Tampereen Teatterikesän yhteydessä keskustelutilaisuuden näytelmäkirjailijoiden työstä.

Paneelissa näytelmäkirjailijat Pipsa Lonka, Satu Rasila, Taija Helminen ja Sami Keski-Vähälä kertovat puheenvuoroissaan työnsä tekemisen lähtökohdista, havainnoista ja tavoitteistaan.

Tilaisuuden jälkeen klo 17.30 jaetaan perinteikäs Lea-palkinto vuoden parhaasta käsikirjoituksesta. Valinnan on tehnyt elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo.

Pipsa Lonka on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2007. Longan tuotanto on monipuolinen, kattaen näytelmiä sekä aikuisille että nuoremmalle yleisölle. Hänen teoksensa rakentuvat voimakkaiden tunteiden ympärille ja pohtivat usein ihmisen ja taiteen suhdetta niitä ympäröivään maailmaan, erityisesti luontoon.

Taija Helminen on dramaturgi Helsingistä. Helminen valmistui keväällä
2011 Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasta. Osana Teatteritaiteen maisterin tutkintoaan hän on opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja kulttuurintutkimusta Helsingin yliopistossa.
Erityisen kiinnostuksen kohteena Helmisellä on dramaturgin työn ja sosiaalialan yhteisöjen välisten rajanylitysten tutkiminen.

Satu Rasila on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi vuonna 1998. Teatteritaiteen maisterin tutkinnon hän suoritti vuonna 2002. Heti valmistuttuaan Rasila oli vuoden kiinnityksellä dramaturgina Turun Kaupunginteatterissa. Tämän jälkeen hän on toiminut vapaana näytelmäkirjailijana, käsikirjoittajana sekä teatteriohjaajana  ja palannut takaisin Turun Kaupunginteatteriin dramaturgiksi vuonna 2012.

Sami Keski-Vähälä on suomalainen käsikirjoittaja. Hän on käsikirjoittanut näytelmiä, muun muassa Jatkuvaa kasvua Ryhmäteatterille ja elokuvia, kuten Mika Kaurismäen ohjaamiin elokuviin Veljekset ja Haarautuvan rakkauden talo. Keski-Vähälä on opiskellut kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta.

Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton.

Paikka: Teatteri Telakka, 2. krs, Tullikamarin aukio 3
Aika: Ke 6.8.2013 klo 15–17, Lea-palkinnon jako klo 17.30.

Yhteydenotot:
Tiedottaja Melli Maikkula
melli.maikkula(a)sunklo.fi,  puh. 044 33888 71


Case Viro | Drama Slam 7.-8.8.


To 7.8.–Pe 8.8.
Vanha kirjastotalo, Keskustori 4

draamamaa.ee Tampereen Teatterikesässä
 
Virolaisen esittävän taiteen showcasen info-lounge, draamamaa.ee, on avoinna 7.8. klo 14–18 ja 8.8. klo 10–18 Vanhalla kirjastotalolla. Kaikki virolaisesta esittävästä taiteesta kiinnostuneet ovat tervetulleita lukemaan valikoituja näytelmiä englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi, katsomaan otteita virolaisista tuotannoista ja juttelemaan Estonian Theatre Agencyn mukavan väen kanssa.
 
Lisäksi: Drama Slam -tapahtuma järjestetään 7.8. klo 14 ja Kirjailijatapaaminen 8.8. klo 10–14.

Ohjelma

draamamaa.ee:n tapahtumineen järjestävät Estonian Theatre Agency ja Viron Suomen suurlähetystö. Tapahtumaa tukevat Euroopan aluekehitysrahasto ja Enterprise Estonia.
 
Lisätiedot:
Heidi Aadma
dramaturgi
Estonian Theatre Agency
heidi(a)teater.ee


Esittävän taiteen hanketreffit 7.8.


Esittävän taiteen hanketreffeillä torstaina 7.8.2014 klo 11–13 Tutkivan teatterityön keskuksella (Hämeenpuisto 28 D) on tarjolla mm. brunssi sekä T7:n kuulumisia kuten yhteistuotantoselvityksen tuloksia. Ilmoittauduthan viimeistään 4.8.2014 mennessä osoitteeseen maria.salomaa(at)uta.fi.

http://t7.uta.fi/fi/events/events.php?cat=2&item=334

Tilaisuus on maksuton.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Maria Salomaa
maria.salomaa(a)uta.fi
+358 401 904 154


Yleisöseminaari: Viestivä ja hyvin johdettu teatteri työyhteisönä  8.8.


Suomen Teatterit ry ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry

Pe 8.8. klo 10.00–13.00
Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali, 3. krs.
Pirkankatu 2, Tampere
 
Seminaarissa pohditaan teattereiden sisäisen viestinnän haasteita ja keskustellaan kuuntelemisen problematiikasta, keskustelukulttuurin kipupisteistä ja viestintärooleista työyhteisöissä.
 
Klo 10.00 Tilaisuuden avaus, toimitusjohtaja Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit ry ja toiminnanjohtaja Raimo Söder, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry
 
Klo 10.10 Keynote: Hyvä viestintä teattereiden työyhteisöissä, dosentti Jukka-Pekka Puro, Historian, taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Turun yliopisto
 
Klo 11.30 Ammattilaispuheenvuorot
- teatterinjohtaja Kari Arffman, Jyväskylän kaupunginteatteri
- toiminnanjohtaja Iiris Autio, Tero Saarinen Company
- ohjaaja Tiina Puumalainen, Tampereen Työväen Teatteri
- lavastaja Teppo Järvinen, Tampereen Työväen Teatteri
- käyttöpäällikkö Janne Mäkelä, Tampereen Teatteri

Klo 12.20-13.00 Yleisökeskustelu
 
Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Ei ennakkoilmoittautumista.
Liikkuminen kirjaston tiloissa on esteetöntä.
 
www.suomenteatterit.fi
www.teme.fi


Yleisötyöntekijöiden tapaaminen 8.8.


Kuraattorikilta

Pe 8.8. klo 14.00–16.00
Tampereen Työväen Teatteri, Elna ja Eero -kabinetti
 
Mitä yleisötyön kentällä tapahtuu? Mikä on yleisötyöntekijöiden asema teattereissa? Mitä kuuluu alan koulutukselle ja tutkimukselle? Teattereiden yleisötyöntekijät kokoontuvat tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan ajankohtaisista kuulumisista. Kuraattorikillan järjestämään tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki yleisötyöntekijät ja asiasta kiinnostuneet!
 
Lisätietoja: teatterikuraattori Pirjo Virtanen p. 050 3742296
 
Tilaisuus on maksuton.


Case Viro | Ash & Money + Keskustelutilaisuus 8.8.


Tampereen Teatterikesä & Viro-instituutti

Pe 8.8.klo 16.30 | Kesto 1h 40min + keskustelu
Elokuvateatteri Niagara, Kehräsaari B-talo, 33200 Tampere
 
Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha (Ash & Money)
Teater NO99 & Allfilm (Viro)
Ohjaus Ene-Liis Semper, Rein Kotov
 
Maaliskuussa 2010 virolainen teatteri NO99 päätti paljastaa politiikan likaiset käytännöt provokatiivisella tavalla: se ilmoitti perustavansa uuden poliittisen puolueen. Ühtne Eesti -puolueen kokous pidettäisiin toukokuussa Tallinnan Saku Suurhallissa.
 
Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha -dokumenttielokuva seuraa ainutlaatuisen, kansainvälistäkin huomiota saavuttaneen projektin kulkua. Samalla dokumentti on tutkimus Viron demokratian tilasta, mediasta sekä ruohonjuuritason yhteiskunnasta.
 
Muuttuiko maassa mikään NO99:n sosiaalisen kokeilun jälkeen?
Esityksen jälkeen järjestetään keskusteluatilaisusuus ainutlaatuisesta teatteri NO99:n Ühtne Eesti-projektista. Mukana ovat Teater NO99:n dramaturgi Eero Epner ja mediakonsultti Daniel Vaarik.
 
Keskustelutilaisuus on avoin kaikille ja sopii myös kansainvälisille vieraille.

Vapaa pääsy!
 
Varaa maksuton lippusi puh. (03) 223 1066.

Liput ovat noudettavissa lipputoimistosta festivaaliviikolla, 4.–7.8.
(Tullikamarin aukio 2, 2.krs)


Case Viro | Vaiko Eplik & Eliit / DJ Greete 8.8.


Tampereen Teatterikesä

Pe 8.8. klo 23.00 (Showtime)
K·L·U·B·I, Tullikamarin aukio 2, Tampere
 
Perjantai-illan päätteeksi Klubin lavalle nousee virolainen laulaja-lauluntekijä Vaiko Eplik bändinsä kanssa. Eplik on Viron musiikkimaailmassa jo pitkään tunnettu ja arvostettu lahjakkuus. Hän on soittanut ja laulanut monissa yhtyeissä, julkaissut yhteensä 11 pitkäsoittoa ja kirjoittanut parituhatta kappaletta.
 
Viime aikoina hän on keskittynyt soolouraansa. Eplikin vuonna 2012 ilmestynyt albumin Varielu sai Viron musiikkikriitikoilta loistavat arvostelut ja palkittiin vuoden parhaana levynä sekä parhaana rockalbumina. Alkuvuodesta Eplikiltä ilmestyi hänen seitsemäs sooloalbuminsa Nõgesed (Nokkoset), jota Viron musiikkikriitikot ovat jo veikanneet tämän vuoden parhaaksi levyksi.
 
Virossa sanotaan, että Vaiko ei osaisi tehdä huonoa albumia edes käskystä. Hänen levynsä voivat helposti jäädä pyörimään soittimeen koko päiväksi ja kappaleisiin on pakko palata aina uudestaan ja uudestaan.
 
Vapaa pääsy!
 
Kuuntele tästä: https://soundcloud.com/vaiko-eplik
 
DJ Greete
klo 22.00-23.00
Keikan jälkeen noin klo 00.30 alkaen

Illan DJ on virolainen teatterinystävä Greete Uustal. Greete työskentelee päivisin Tallinnan Kaupunginteatterissa, mutta joskus hän ottaa parhaat levynsä mukaan ja lähtee Tallinnan yöhön soittamaan hyvää musiikkia ja ilahduttamaan ihmisiä. Hän on tanssittanut myös virolaista teatteriporukkaa, esimerkiksi tämän vuoden teatteripäivänä. Tälläkin kertaa on luvassa vanhempaa ja uudempaa hyvän mielen musiikkia.


Puvustot puistossa 9.8.


Teatterialan Ammattilaiset / Puvustokilta

La 9.8. klo 11.00–13.00
Laikunlava
 
Esillä kokoelma useiden suomalaisten teattereiden puvustoissa valmistettuja pukuja ja asusteita.
Paikalla puvustojen ammattilaisia kertomassa puvuista ja työstään.
 
Jokaisen asun valmistaminen vaatii tietoa, taitoa ja erityisosaamista.Tule katsomaan taidonnäytteitä läheltä!
 
Asuja saa myös sovittaa ja ottaa valokuvia muistoksi.
 
Tilaisuus on maksuton.


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Väitöstilaisuus teatterikritiikistä 9.8.2014, Helsinki

 
Minna-Kristiina Linkala väittelee lauantaina 9.8.2014 klo 10 alkaen Helsingin yliopiston Porthanian luentosalissa PII (Yliopistonkatu 3) aiheesta

Teatterikriitikot kenttien kielipelissä. Bourdieulainen tulkinta suomalaista teatterikritiikkiä koskevasta muutospuheesta 1983 – 2003.

Väitöstyössä ruoditaan suomalaista teatterikritiikkiä ja sen tekijöitä vuosina 1983 – 2003. Kriitikon vallasta on puhuttu paljon ja nyt aihepiiriä on myös tutkittu. Tervetuloa kuuntelemaan ja myös keskustelemaan!

Lisätietoa väitöksestä löytyy Helsingin yliopiston verkkosivuilta ja kirjaa voi myös ostaa. Painettua julkaisua myy ja välittää Yliopistopainon kirjamyynti (books(a)yliopistopaino.fi).

Lisätietoja antaa:
Minna-Kristiina Linkala
minna-kristiina.linkala(a)pp2.inet.fi


Korjaamo Teatterin Stage –festivaali 13.–24.8.2014, Helsinki


Korjaamo Teatterin Stage-festivaalilla nähdään elokuussa jo kahdeksannen kerran kattaus kotimaisia näytelmähelmiä sekä ajankohtaista teatteria kansainvälisistä teatteriryhmiltä. Suomen-kantaesityksensä saa seitsemän teatterin yhteistuotantona syntynyt Mikko Roihan kaksikielinen Minna Canth -tulkinta Sylvi, joka käsittelee pakahduttavasti naisen halua sekä mustasukkaisuutta, kontrollia ja omistamista.

13.–24. elokuuta Kulttuuritehdas Korjaamolla ja yhteistyöteattereissa järjestettävän festivaalin kotimaisiin kohokohtiin kuuluvat lisäksi Jussi Moilan tähän päivän tuotu Jumalan rakastaja 2013 sekä Ville Kurjen kiitetty Ingmar Bergman -sovitus Persona. Stagella nähdään myös ylistäviä arvioita kerännyt Berg Heil! Nietzscheläisiä vaelluslauluja sekä Oblivia-performanssiryhmän festivaalilla ensi-iltansa saava Ka-Boom. Festivaalin kansainvälinen ohjelmisto tuo lisäksi Helsinkiin katsauksen venäläiseen nykyteatteriin sekä näytelmämaistiaisia Norjasta, Virosta ja Englannista.

Lisätietoja oheisesta liitteestä (pdf) sekä:
Teatterituottaja Jonatan Fogelholm, puh. 050 3300 632, jonatan.fogelholm(at)korjaamo.fi
Tiedottaja Laura Gottleben, puh. 044 3310 653, laura.gottleben(at)korjaamo.fi

www.korjaamo.fi/stage


Yhteisötanssifestivaali Tampereella 14.-16.8.2014


Tampereella järjestetään 14.-16.8.2014 valtakunnallinen Yhteisötanssifestivaali. Tämän vuoden teemana on ikä ja sukupolvien kohtaaminen. Festivaali kutsuu kaiken ikäisiä yleisöjä mukaan tanssiin katsellen, osallistuen ja kokien. Yhteisötanssifestivaali on järjestetty aikaisemmin Tampereella vuosina 2010 ja 2012.

Esitysten lisäksi Yhteisötanssifestivaali tarjoaa yleisölle mahdollisuuden myös itse osallistua tanssiin: ohjelmistossa on mukana useita työpajoja, ja yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläisen vetämät, kaikille avoimet yhteisötanssit järjestetään festivaalin jokaisena tapahtumapäivänä pääkirjasto Metsossa ja Lielahtikeskuksella. Lielahtikeskuksella järjestettävien tapahtumien myötä festivaali levittäytyykin nyt entistä laajemmin myös keskustan ulkopuolelle. Festivaalin esiintyjät tulevat eri puolilta Suomea. Kansainvälistä väriä ohjelmistoon tuo Christopher Thomson (UK), joka alustaa perjantaina 15.8. Metsossa keskustelua taiteen ehdoista suhteessa hyvinvoinnin tavoitteisiin.

Festivaalin kaikkiin esityksiin ja tapahtumiin on yleisöllä vapaa pääsy, mutta työpajoihin toivotaan ennakkoilmoittautumisia.

Yhteisötanssifestivaalin ohjelmisto on julkaistu, ja se löytyy kokonaisuudessaan tämän viestin liitteenä (pdf), sekä osoitteesta www.yhteisotanssi.fi.

Yhteisötanssifestivaalin järjestää Yhteisö tanssii ry. Yhteistyössä mukana ovat Tampereen kaupunginkirjasto ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskus. Festivaalia ovat tukeneet Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan toimipiste sekä Taiteen edistämiskeskus.

Festivaalin taiteellisena johtajana toimii yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläinen.

Lisätiedot:
Marjo Hämäläinen
Festivaalin taiteellinen johtaja
045 652 1138 / marjo.hamalainen(a)yhteisotanssi.fi

Kirsi Soini
Tuottaja
050 539 6322 / kirsi.soini(a)yhteisotanssi.fi


NORDWIND Urban Species, Berlin 14-17 Aug 2014 | Hamburg 16-18 Oct 2014


How do we want to live? How much nature experience and how much technology do we need? How thin is the line between civilization and wilderness and who holds the power? In August and October 2014 the laber "NORDWIND" confronts these questions through performance-installation-architecture-lectures.

www.nordwind-festival.de
www.facebook.com/NordwindFestival
www.dock11-berlin.de
www.kampnagel.de

Lisää aiheesta myös: TINFO-tiedote 24 / 17.6.2014

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Alfred Kordelinin säätiö, hakuaika 29.8.2014 asti


Säätiö jakaa apurahoja tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistämiseksi. Perusopintoihin apurahoja ei myönnetä. Apurahoja ei myöskään pääsääntöisesti myönnetä julkishallinnon piiriin kuuluville laitoksille ja yhteisöille.

Apurahan saamisen yleisenä ehtona on säätiön sääntöjen mukaisesti:
että apurahalla aikaansaatavan tuloksen voidaan katsoa edistävän suomalaiskansallista kulttuurityötä tai edustavan suomalaisuutta ulkomailla ja että apurahan hakijalla on aikaisemman näytön perusteella hyvät edellytykset toteuttaa esittämänsä suunnitelma.

www.kordelin.fi/apurahat.php


Luova Eurooppa -yhteistyöhankkeiden haku 1.10.2014 asti


Luova Eurooppa tukee enintään 4 vuotta kestäviä yhteistyöhankkeita eurooppalaisten kulttuurialan ja luovien alojen toimijoiden välillä. Tukea on mahdollista hakea pienille ja suurille yhteistyöhankkeille (smaller and larger scale cooperation projects). Nyt käynnistyneellä hakukierroksella tuetaan vuonna 2015 käynnistyviä hankkeita.

 • Hakumateriaali ja ohjeistus toimeenpanovirasto EACEA:n sivuilla
 • Lisätietoja hakukriteereistä ja hakuprosessista CIMOn sivuilla
 • Huom! Tuen hakeminen edellyttää jokaisen hankkeessa mukana olevan organisaation rekisteröitymistä EACEA:n organisaatiorekisteriin (URF eli Unique Registration Facility). Rekisteröidyttyään kukin toimija saa yksilöllisen PIC-koodin (Participant Identification Code). Koodia käytetään jatkossa kaikissa saman organisaation hakemuksissa, joten rekisteröityminen järjestelmään tehdään vain ensimmäisellä hakukerralla. Ohjeita (pdf) rekisteröitymiseen CIMOn sivuilla
 • Kaipaatko neuvoja? Autamme CIMOssa mielellämme kaikissa hakuun liittyvissä kysymyksissä. Olet myös tervetullut syksyn hakemustyöpajoihin 3.9. tai 10.9., joissa mm. käymme läpi hakukriteerejä ja hakulomaketta. Lisätietoja CIMOn tapahtumakalenterissa

Kumppaneita Luova Eurooppa -hankkeisiin

Luova Eurooppa -kumppaninhakutietokanta
Italian Luova Eurooppa -yhteyspisteen kokoama tietokantaan on koottu eri maista lähetettyjä kumppaninhakuja

CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspisteeseen saapuneet kumppaninhakutiedustelut (pdf) on koottu tänne. Suosittelemme kuitenkin lähtemään liikkeelle ensisijaisesti omien sekä alan eurooppalaisten kontaktiverkostojen kautta.

www.cimo.fi


Scholarships for December event in Italy


Dates of the event: December 15 - 22, 2014

Location of the event: Carrara - Toscana, Italia

Scholarship grant amount: each grant covers up to 300 eur of the participation fee.

Who can apply?

The scholarship is open to candidates from different countries. The support is provided to aspiring talented and enthusiastic individuals searching for professional development in their performing arts training, career and network - in dance, choreography, acting, circus art, performance in diverse artistic techniques and genre. Each candidate application is reviewed individually.

More details on the event programme and the scholarship guidelines:
https://twitter.com/iugte_art

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Hae Saaren kartanon residenssiin


Saaren kartanon residenssi on eri alojen taiteilijoiden ja tutkijoiden rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka. Residenssi tarjoaa syys–huhtikuussa suomalaisille ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille, kriitikoille ja kääntäjille mahdollisuuden kahden kuukauden mittaiseen intensiiviseen työskentelyjaksoon rauhallisessa maaseutuympäristössä. Myös taiteilijaryhmät voivat hakea tiloja käyttöönsä määräajaksi touko–elokuussa.

Residenssivierailla on käytössään asunto ja työhuone, ja heille maksetaan työskentelyapurahaa 2 300 tai 2 600 euroa/kk. Ryhmät voivat hakea oleskelun ajaksi ryhmäresidenssitukea.

Hakuaika vuodelle 2015 on 1.–31.8.2014.

Lue lisää residenssihausta täältä .

www.koneensaatio.fi


ArtStart2 – hallinnollinen residenssi freelancetaiteilijoille


Arts Management Helsinki käynnistää syyskuussa 2014 esittävän taiteen freelancereille suunnatun hallinnollisen residenssin. Hallinnollinen residenssi on palvelu, jonka tarkoituksena on helpottaa freelancetaiteilijan työtä. Kymmenen kuukauden mittaisen residenssin ajaksi taiteilija saa työlleen hallinnollista tukea, strategista apua, yksilöllistä neuvontaa sekä työyhteisön. Hallinnollinen residenssi on taiteilijoille maksuton.
 
Hallinnollinen residenssi on toiminta-alusta ja tuki freelancetyöhön. Taiteilijat voivat residenssin ajan hyödyntää Arts Management Helsingin osaamista ja toimia myös työsuhteessa, mikäli heillä on omia toimeksiantoja tai keikkaluontoisia työtilaisuuksia. Tavoitteena on yhdessä tunnistaa keskeisiä ydinkysymyksiä tai haasteita freelancetyöhön liittyen ja löytää kauaskantoisia, mielekkäitä ratkaisuja taiteellisen työn mahdollistamiseen. Residenssijakso sisältää mm. työpajoja, ryhmätapaamisia, konsultointia ja sparrausta.
 
ArtStart2 - hallinnollisen residenssin taiteilijat valitaan avoimen haun kautta. Haku päättyy 13.8.2014.
 
Lisätiedot ja hakulomake:
http://artsmanagement.fi/palvelut/artstart2
 
Outi Järvinen
Arts Management Helsinki
www.artsmanagement.fi
puh/tel. +358 41 545 6255
outi(a)artsmanagement.fi


Loikka 2015 festivaalin avoin haku


Vuoden 2015 Loikka-festivaalin avoin haku on alkanut 1. elokuuta 2014.

Loikka toivottaa tervetulleeksi kaikentyyliset ja -kestoiset tanssielokuvat. Ensi vuoden festivaali pidetään Helsingissä 19.-22.3.2015 ja avoin haku on auki 30.9.2014 asti. Hakuohjeet ja kaavakkeet löytyvät osoitteesta www.loikka.fi/open-call/.

Helsingissä kahdeksannen kerran järjestettävä Loikka esittelee laaja-alaisesti tanssielokuvan kansainvälistä ja kotimaista parhaimmistoa tarjoten elämyksiä niin lajin uudelle ystävälle kuin ammattilaiskatsojallekin. Loikan ohjelmistossa nähdään niin lyhyt- kuin pitkiä elokuvia, dokumenttejä sekä 3D -elokuvia, joissa tanssi ja koreografinen ajattelu yhdistyvät elokuvakerrontaan kiinnostavalla tavalla. Festivaalilla järjestetään myös tapahtumia ja työpajoja niin ammattilaisille kuin muulle katsojakunnalle.

Avoimeen hakuun liityvissä kysymyksissä vieraile www.loikka.fi tai ota yhteyttä!

Lisätietoja:
Kati Kallio
Taiteellinen johtaja
+358 40 6575998
kati.kallio(a)loikka.fi
www.loikka.fi
http://facebook.com/loikkafestival


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Aiemmin ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja: www.tinfo.fi/hakuja


Ilmoittautuminen Teatterikorkeakoulun avoimen yliopiston syksyn kursseille alkanut


Kesähelteiden keskellä voi virkistäytyä ilmoittautumalla Teatterikorkeakoulun avoimen yliopiston syksyn kurssitarjontaan. Ilmoittautuminen kursseille on alkanut 1.8.2014 ja päättyy 29.8.2014.

Lisätietoa Avoimen yliopiston toiminnasta, kurssitarjonnasta ja opintomaksuista löydät verkkosivuiltamme.

Osallistujat kursseille valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä tai ennakkotehtävien perusteella. Ilmoittautuminen tapahtuu hakulomakkeella.

www.teak.fi


Nolo kaupunki -yleisötyöpaja 9.8.2014, Helsinki


Nopean toiminnan joukot & Höyhentämö esittävät:
ULOSTULOJA III: Nolo kaupunki

Nolouden uhka seuraa meitä kaikkialla, missä muut voivat nähdä meidät. Silti pidämme nolostumista niin vähäpätöisenä asiana, että emme juuri pysähdy ajattelemaan sitä. Mikä on noloa ja miksi? Mitä se kertoo meistä? Nolo kaupunki on kortteli, jossa nolous on päässyt irti.

Ole nolo!
Voit osallistua Noloon kaupunkiin sisältäpäin tulemalla yleisötyöpajaan, jossa tutkaillaan kunkin henkilökohtaisia nolouden kokemuksia ja etsitään noloja asioita vietäviksi Noloon kaupunkiin. Työpajan jälkeen saat osallistua Nolon kaupungin rakentamiseen!
 
Työpaja
la 9.8. klo 12:00-15:00
Osallistumismaksu: 10 €
HUOM! Työpajat pidetään Ylioppilasteatterilla (sisäänkäynti Kolmen sepän aukiolta).
 
Bongaa nolo!
Yleisö tutustuu noloon kaupunkiin Noloussafarilla, jolla bongataan erilaisia nolouden muotoja ja ilmentymiä. Safari alkaa lyhyellä johdatuksella, jonka jälkeen voit vapaasti vaeltaa alueella ja pelata nolousbingoa. Voittajalle nolo palkinto!

Koordinointi ja konsepti: Aarni Korpela
Esiintyminen: Nopean toiminnan joukot & yleisötyöpajan osallistujat

Esitys
la 9.8. klo 16:00
Ydinkeskustan kaupunkitilassa, tarkempi esityspaikka ilmoitetaan myöhemmin verkkosivuillamme.

Ilmoittautumiset työpajoihin: info(a)hoyhentamo.fi / 045 671 1047
Lisätietoja: aarni.korpela(a)hoyhentamo.fi / 040 5947 526
www.hoyhentamo.fi/esitykset/nolo-kaupunki
www.facebook.com/events/678184395564007

Nopean toiminnan joukot on Höyhentämön ja ReunaRyhmän yhteisprojekti, jonka tavoitteena on luoda nopeasti ajankohtaisiin tai universaaleihin aiheisiin reagoivia taideakteja.
www.hoyhentamo.fi/ohjelmat/nopean-toiminnan-joukot
www.nopeantoiminnanjoukot.wordpress.com

Höyhentämö
Korkeavuorenkatu 17, 00130 Helsinki (putkiremontissa kesän ajan)
Puh. 045 671 1047
www.hoyhentamo.fi
www.facebook.com/Hoyhentamo


International Theatre Workshops 2014, 6–12 Oct 2014, Sofia, Bulgaria


A collaboration project between the International Theatre Lab (Norway) and the Department of Puppetry at the National Academy for Theatre and Film Arts (Bulgaria).

Open to actors, performers, students and teachers of acting.

Scolarships: The creative laboratory offers a limited number of scholarships to international candidates with special interest in practical research and socially engaged art. The scholarships cover 50% of expenses around tuition and accommodation.

International Theatre Workshops 2014 present an exciting next chapter in ITL’s ongoing search for new tools – a quest to expand the actor’s expression and enable her / him to create poignant social commentary using the language of theatrical metaphor. Our focus this year will be on puppetry and its capacity to create theatrical ‘signs’ that bear meaning.

More information on www.internationaltheatrelab.no


MUITA ILMOITUKSIA


Haetaan teatteria yhteistyökumppaniksi kielensisäisen kääntämisen kurssille


Helsingin yliopiston nykykielten laitos järjestää syksyllä 2014 kielensisäisen kääntämisen kurssin. Kurssilla opetetaan teatteritekstitystä ja kuvailutulkkausta ja se järjestetään luento- ja ryhmäharjoituskurssina.

Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet ja tiedot kielensisäisen kääntämisen (kuulovammaistekstityksen ja kuvailutulkkauksen) perusteista ja audiovisuaalisen esityksen elementeistä suhteessa kielensisäisen käännöksenvaatimuksiin.

Kurssin aikana opiskelijat toteuttavat yhden käännösprosessin ryhmätyönä. Työn toteutukseen haetaan teatteria, jossa ryhmätyö voidaan toteuttaa. Teatteriesityksestä tehdään sekä kielensisäinen tekstitys että kuvailutulkkaus.

Kurssille haetaan yhteistyökumppaniksi teatteria seuraavin kriteerein

 • Teatteri sijaitsee pääkaupunkiseudulla (mielellään Helsingissä)
 • Esitys on suomenkielinen, suunnattu mielellään aikuisille ja tyylilajiltaan puheteatteria
 • Esityksen kesto mielellään on lyhyehkö, maksimissaan noin 1,5-2 h.
 • Eduksi on lisäksi, mikäli teatterilla on kokemusta tekstityksistä tai kuvailutulkkauksista

Opiskelijat toteuttavat tekstityksen ja kuvailutulkkauksen teatterin kanssa sovitulla tavalla joulukuussa 2014 tai tammikuussa 2015 joko normaaliesityksen yhteydessä tai erillisenä esityksenä. Kurssin puitteissa tehdään yhteistyötä myös vammaisjärjestöjen kanssa ja esityksiin haetaan yleisöä yhteistyökumppaneiden kautta.

Kiinnostuneet teatterit voivat ottaa yhteyttä kurssia koordinoivaan vastuuopettajaan Maija Hirvoseen perjantaihin 8.8. mennessä.

Yhteydenotot:
Maija Hirvonen
Tohtorikoulutettava
Nykykielten laitos, Saksan kääntäminen
maija.hirvonen(a)helsinki.fi
puh. 050-4389019


Asunto vuokrattavana Helsingin keskustasta

Vuokrattavana ydinkeskustassa juuri pintaremontoitu asunto, 3h+k+kph+vh+p, 81 m2, rak.vuosi 1922, ikkunat sisäpihalle.
Osoite: Vuorikatu 6 A 6, 2. krs

Yhteydenotot:
Näyttämöväen Vanhuudenturvasäätiö/Pirkko Nivala
09-2511 2122 tai 040-5179 622
pirkko.nivala(a)tinfo.fi

ohjelma_yhteisotanssifestivaali