02.09.2011

TINFO-tiedote 26 / 1.9.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA *

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

 


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

KELPAA MEIDÄN, KUN ON TÄLLAISIA TEKIJÖITÄ

Stage-festarilla oli parisenkymmentä ulkomaalaista ottamassa ensikosketusta suomalaiseen teatteriin. Esitysten ohessa keskustelimme. Tuntui tärkeältä avata ja taustoittaa meikäläistä maastoa ja antaa joitain maamerkkejä samoiluun. Future Factoryssa Juhana von Baghin kanssa kollegat Anni Ojanen, Sini Pesonen, Saara Turunen ja Jussi Moila. Suomalaisesta nykyteatterista keskustelemassa Kirsikka Moringin johdolla Saana Lavaste, Leea Klemola ja Johanna Freundlich ja Mikko Roiha. Nykynäytelmän tekstuaalisista maisemista Maria Kilven johdattelemina Heini Junkkaala, Jussi Moila ja Saara Turunen.  Okko Leo ei valitettavasti päässyt tulemaan. 

Syyllistynkö valheelliseen omahyväisyyteen ja puolueellisuuteen, kun ajattelen ylpeästi, että meillä on kertakaikkisen upeata taiteilijakuntaa? En. Juuri näiden ihmisten todellisuuskosketus, tapa hahmottaa ympäröivää maailmaa ja omaa työtään teki ulkkareihin suuren vaikutuksen. Keskustelujen jälkeen kävin Maria Kilven kanssa kiihkeätä keskustelua ja itsekritiikkiä ja -ruoskintaa siitä, millä keinoin nykynäytelmiä pitäisi avata ulkomaalaiselle.  Käytettävissä olleen lyhyen ajan puitteissa keskityimme puhumaan vain kunkin osallistuneen kirjailijan näytelmästä.

Jatketaan siis itse tutkistellen. Ja tein virheen. Ehkä olisi pitänyt keskustella vain kahden kesken intiimisti ulkkareiden ja tekijöiden kesken.

Yhdestä asiasta olen varma. Näytelmän luenta on tärkeätä. Ja kun meillä on sellainen aarre kuin Johanna MacDonald lukijana.  Sana voi tulla lihaksi myös näin.

 
ANNA MULLE TEKSTITYSTAIVAS

Se on pienestä kiinni. Luultavasti kaiken kaikkiaan 25 000 eurosta. Tällä summalla varmistettaisiin, että kaikki ne kotimaiset esitykset, jotka ulkomaalaisille halutaan vuosittain esittää, saisivat tekstityksen. Ei tämä ole kohtuuton vaatimus.

Pelkkä näytelmäkäännösapuraha ei riitä. Me tarvitsemme tekstitysapurahan. Kieli on este. Eikä ihan pieni. Tietenkin toivoisin, että tekijät ja teokset, jotka tähtäävät jo alun perin ulkomaille, yrittäisivät ratkaista näitä kieleen ja tekstittämiseen liittyviä ongelmia jo prosessin kuluessa. Mutta ei se nyt aina ole mahdollista.

TAISTELU

En pääse katsomaan Taistelu-teatterispektaakkelia Turun Paavo Nurmi -stadionille, mutta luen Kauppalehdestä Kari Heiskasen ajatuksia pienten ja suurten tilojen taiteesta ja arvostuksista:

”Kun on köyhät puitteet, neljä näyttelijää ja joku koppero, sitä pidetään automaattisesti taiteena. Osaan ohjata sellaisen jutun vaikka unissani, Sen sijaan isolla näyttämöllä pitää tietää tarkalleen, mitä tehdään, ettei tule onttoa rymistelyä.”

EI EPÄTOIVOISTA SUREMISPASKAA

" Kaikki kauneus syntyy syvästä haavasta" - tämä Jean Genet´n ajatus  hänen teoksessaan Giacomettin ateljeessa tuli mieleeni kun näin Christoph Schlingensiefin järisyttävän Via Intolleranza II:n ja luin hänen teoksensa ”Kauniimpaa kuin taivaassa”, jonka Kansallisteatterin kirja julkaisi. Via Intolleranza laittoi minut aika lailla pois tolaltani lävähdyttäessään koko postkolonialisten tajunnan ja kokemuksen kaikilla aisteilla eteeni.

Tähän epätietoisuuden tuskaan tuo lohtua ja voimaa Schlingensiefin sanelukoneelle puhumat ajatukset tilanteessa jossa ”olio on astunut ruumiseen”, jossa ”kasvainkeisari” tai ”keuhkohässäkkä” tekevät omaa tehtäväänsä eikä tiedossa ole mitään huviretkeä. Kirja on kaukana ”epätoivoisesta suremispaskasta”. Tällainen elämänilon ja voiman kirja on lahja.

Teoksen suomentajalle Eva Bergrothille olen kiitollinen tästä röyhkeän rouheasta suomen kielestä, jolla Schlingensiefin ajatukset nyt välittyvät.

VIELÄ NYKYNÄYTELMÄSTÄ

Suomen Kansallisteatteri toteuttaa kotimaisen nykynäytelmän festivaalin syyskuussa. Muutaman viikon kuluttua on tarjolla tuhti annos kotimaisia nykytekstejä, työpajoja ja seminaareja. Kaikki mars Lavaklubille kuuntelemaan aiemmin esittämättömiä tekstejä lukudraamoina. Kirjoittajilta Teemu Kaskinen, Okko Leo, Satu Rasila ja Emilia Pöyhönen. Jeejee!

AMMATTILAISKOHTAAMISIA

Odotan jo nyt näytelmäkirjailija ja dramaturgitapaamistamme marraskuussa.  Ruotsalaiset dramaturgit haluavat tutustua kunnolla siihen, mitä suomalaisessa näytelmäkirjallisuudessa oikein tapahtuu, miten näytelmän kirjoittamista opetetaan Teatterikorkeakoulussa, mitä uudessa Kansallisteatterissa tapahtuu. Kaksi päivää ammattilaistapaamisia.  Nyt vain pitää löytää ne oikeat tavat. Onneksi meillä on Maria Kilpi, on Satu Rasila, on Heini Junkkaala, Jukka-Pekka Pajunen, on Anna Simberg Labbetista.  Kiitos Mika Myllyaholle, Minna Leinolle, Laura Ruohoselle ja Mikko Viljaselle jo etukäteen.

Kummallista, miten asiat kehkeytyvät.  Ilman Scen utan gränser – Rajaton näyttämö –verkostoamme, siis koko tätä uudelleen virinnyttä ja viritettyä suomalais-ruotsalaista yhteistyötä,  tämäkin ammattilaiskohtaaminen olisi jäänyt tekemättä. TINFOn vastuualueena on FINNDrama eli  näytelmäkirjallisuus, ei yksin vaan muiden kanssa. Tässä nyt tehdään: keep it simple, keep it concrete. Ja pian on lähdössä tuhteja draamapaketteja Ruotsiin. 

MITÄ TAPAHTUU?

Tiedän astuvani ulos kehyksistä, mutta en saa mielestäni Kalasatamasta häädettyjä romaneja. Missä he ovat nyt? Postsosialistisissa Keski- ja Itä-Euroopan maissa asuu kuusi miljoonaa romania – enemmän kuin suomalaisia. Kaikkiaan Euroopassa elää ehkä 12 miljoonaa romania.  Unkarina vuosinani tein matkan Pécsistä (”Elcoteqin kaupungista”) romanikylään, yhteen paremmista. Nämä romanit asuivat sentään jonkinasteisissa asunnoissa, eivät hökkelisiirtokunnissa. Tuhoutuneessa maaperässä ei voinut kasvattaa mitään, huoneilma oli täynnä häkää. Lapset olivat suurimmaksi osaksi erityisluokilla, josko edes pystyivät menemään kouluun. Nämä kroonisten terveysongelmien riivaamat romanit kuolevat varhain.

Olin ollut siinä naiivissa uskossa, ettei Euroopassa voisi vallista tällaista köyhyyttä ja kurjuutta. Eihän tällainen pysyvä sosiaalinen syrjäytyminen ja köyhyys yksinkertaisesti voisi olla mahdollista. Olin väärässä. Enkä tiedä, mitä voisin tehdä.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

UUTISIA

 

Skotti-Päällystakin näyttelijä palkittiin parhaana Edinburgh Fringe –teatterifestivaalilla *

Edinburgh Fringe –festivaalilla nähdyn THE OVERCOAT (Päällystakki) näyttelijä Billy Mack palkittiin eilen sunnuntaina suurtapahtuman parhaana. Alun perin Helsingin Ryhmäteatteriin kirjoitettu näytelmä sovitettiin skottilaiseen yhteiskuntaan, ja Aleksis Meaney ohjaus sai paljon kiitosta paikallisessa lehdistössä. Muiden muassa The Timesin kriitikko Libby Purves (12.8.) suositteli esitystä neljän tähden verran.

Pääosaa Akaki Akakijevitsia esittävä Billy Mack teki vaikutuksen taipuisalla ja fyysisellä näyttelemisellään:    

Billy Mack’s rendition of Akaky Akakievich is brilliantly physical and nuanced and all the cast’s six members must be commended for the 40 or so characters that appear in the piece, from manipulating banking guru’s, camp designer clothes sellers, to office floozies, all played with a good degree of comic skill, and indeed there were a great many laughs! (…) A very professional, fully worked out show which is good to see at this stage of the festival.
[Reviewed by Darran Laine 4 Aug 2011 / Fringe Review] Fringe Review

Näin Billy Mack kommentoi The Stage Awards for Acting Excellence 2011 -ehdokkuuttaan viime viikolla:
"I am absolutely delighted to be nominated for the award and can only thank The Stage for their support. I doubt I would have been nominated if it was not for the fantastic work of all the cast, director and producer. A massive thank you to all those in Finland who made this production possible.” - Billy Mack

***
Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Gogolin novellin pohjalta kirjoittaman Päällystakin kantaesitys oli vuonna 2009 Helsingin Ryhmäteatterissa. Edinburgh Fringe –festivaalin ensi-ilta oli 3.8.2011.

Edinburgh Fringe on massiivinen tapahtuma, jossa kuukauden aikana nähdään 1300 ensi-iltaa, yli 2500 eri esitystä, joista on yhteensä 41 000 näytäntöä.

Edinburgh Fringessä kolmen viikon ajan nähty The Overcoat liittyi OKM:n Isoon-Britanniaan suuntautuvaan teatterin vientihankkeeseen.

Lisätietoja teatterin vientihankkeesta: TINFO / Johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

Riihimäen Teatteri Oy:lle on valittu toimitusjohtaja *

Riihimäen Teatteri Oy:n hallitus on 29.8.2011 kokouksessaan valinnut toimitusjohtajakseen Niina Torkon (s. 1974). Torkko on suorittanut Lontoossa taideorganisaatioiden johtamiseen keskittyvän Master of Arts –tutkinnon. Hänellä on lisäksi medianomin ammattikorkeakoulututkinto Turun AMK:n taideakatemiasta.

Tällä hetkellä Niina Torkko työskentelee Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksessa projektipäällikkönä. Aiemmin hän toimi Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin johtajana Hämeenlinnassa. Hänellä on laaja ja vankka kokemus johtotehtävistä, EU-rahoitusasioista ja luovan alan organisaatioiden kehittämisestä. Niina Torkko asuu Hattulan Lehijärvellä perheensä kanssa.

Uusi toimitusjohtaja astuu tehtäväänsä vuoden 2012 alussa, kun käytännön teatteritoiminta siirtyy Riihimäen teatterisäätiöltä Riihimäen Teatteri Oy:lle.

Lisätietoja antavat:
Timo Sinivuori, Riihimäen Teatteri Oy:n puheenjohtaja, puh. 0400 511 534
Niina Torkko, puh. 040 568 4241

 


 

Kulttuurivienti näkyy, uudistaa ja vaikuttaa; Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelman 2007-2011 loppuraportti *

Kulttuurivienti ei ole kummajainen

Vaikka kulttuurivienti itsessään ei ole uusi asia, määriteltiin sen strategiset tavoitteet ja tarvittavat toimet ensimmäistä kertaa Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelmassa. Vuosina 2007-2011 toteutetun ohjelman toimeenpanosta ja tuloksista on ilmestynyt arviointi, jossa hahmotellaan myös jatkotarpeita.

Suomen kulttuuriviennin kehittämisohjelmasta tehdyn arvioinnin mukaan vienti on nykyään luonnollinen osa yhä useamman kulttuurin alan yrityksen ja toimijan jokapäiväistä työtä ja sen edellytysten vahvistaminen oleellinen osa kulttuuri-, elinkeino- ja ulkopolitiikkaa.

Kehittämisohjelmalle asetettiin tavoitteeksi nostaa luovat ja kulttuurin toimialat tasavertaisiksi ja tunnustetuiksi vientialoiksi muiden vientialojen rinnalle. Aika ei ole ajanut tärkeimpien tavoitteiden ja linjausten ohi. Arvioinnissa todetaan niiden olevan tänä päivänä jopa relevantimpia kuin neljä vuotta sitten.

Kehittämisohjelma ja sen toimeenpanosta saadut kokemukset ovatkin raportin mukaan perusta, jolta jatkaa kulttuuriviennin kehittämistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2011:20
Julkaistu 23-08-2011
http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2011/Kulttuurivienti_nakyy_uudistaa_ja_vaikuttaa.html

 


 

Voimaa taiteesta -hankkeen sivut uudistuivat*

Voimaa taiteesta -hankkeen sivut ovat uudistuneet. Käy tutustumassa uuteen ilmeeseen osoitteessa: http://www.voimaataiteesta.fi/

Voimaa taiteesta -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus ja Laurea AMK:n sosiaalialan koulutusohjelma. Sen päärahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR-kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat Luova Tampere –kehittämisohjelma, Laurea AMK ja Vantaan kaupunki.

 


 

Kulturforum.fi*

Tervetuloa kulttuurikentän uudelle digitaaliselle foorumille jossa kulttuuria tarjoavat kohtaavat kulttuurikentän tarjonnasta kiinnostuneet. Foorumin lähtökieli on ruotsi esittelyissä ja blogiotsikon alla. Ajankohtaiset ilmoitukset voivat olla valitsemallasi kielellä. Rekisteröinnin jälkeen voit tallentaa foorumille esittelyjä ja ilmoituksia, ja vastaat siitä, että kaikki tekijänoikeudelliset seikat on hoidettu. Tekstit ovat foorumilla pysyviä, ajankohtaisille ilmoituksille voit määritellä julkaisu- ja loppupvm.

Palvelun tarjoaa kulttuuriverkosto Produforumin valtakunnallinen projekti, joka on ainoa ruotsinkielinen, lähes 20 valtakunnallisesta projektista jotka saavat rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmasta 2007-2013. Produforumin valtakunnalisen projektin omistaja on tiedotus- ja kulttuurikeskus Luckan, joka osallistuu foorumin teknisiin kustannuksiin Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.

Produforum markkinoi Kulturforum.fi –palvelua Pohjoismaihin ja Baltiaan.
Lisätietoja ja yhteistyö : info(at)produforum.fi

 


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

TAPAHTUMIA

 

Kotimaisen näytelmän festivaali - OHJELMA JULKAISTU *
Lavaklubilla 15.-17.9.2011

Suomalainen näytelmäkirjallisuus ja kirjailijat saavat puheenvuoron, kun näytelmäkirjailijayhteisö TEKSTI järjestää yhdessä Kansallisteatterin kanssa Kotimaisen näytelmän festivaalin.

Tapahtuman tarkoitus on tehdä tunnetuksi näytelmäkirjailijan työtä ja suomalaisia nykynäytelmiä. Kolmipäiväisen festivaalin ohjelmassa on luvassa muun muassa lukudraamaesityksiä, maistiaisia uusista näytelmistä tarjoavia Dramaslam-esityksiä sekä mielenkiintoisia keskusteluja ja tekijävieraita.

Kotimaisen näytelmän festivaalia tukevat Suomen näytelmäkirjailijaliitto sekä Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto. Esityksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

www.pohjateksti.fi/kotimaisen-naytelman-festivaali

 


 

The Arts Council of Finland Multicultural Forum 2011 *

Perjantaina 9. syyskuuta 2011 klo 13 - 17
Kirkkokatu 6, Helsinki / Tieteiden talo, Helsinki

Kutsumme taiteilijat, kulttuurityöntekijät ja päätöksentekijät keskustelemaan kulttuurin
monimuotoisuudesta ja monikulttuurisuudesta Suomessa. Millaisia linjauksia ja käytäntöjä tarvitsemme? Miten parhaiten tuemme taiteilijoita? Olet tervetullut keskustelemaan ja jakamaan kokemuksiasi kanssamme sekä saamaan käytännön neuvoja ja opastusta valtion taiteilijatuesta. Foorumin pääkieli on englanti.

Lisätiedot tästä! http://edmund.taiteenkeskustoimikunta.fi/default.asp?WCI=wciEDM_Download_Submit&lngDoc_id=3223&strFile_nam=Multicultural_Forum_2011-09-09.pdf

 


Satavuotias Kansallisooppera luentosarjan aiheena *

Kansallisooppera juhlistaa sataa vuottaan luentosarjalla, jossa tutkaillaan suomalaista oopperaelämää 1800-luvulta alkaen. Luennot pidetään 11.9. – 23.10. sunnuntaisin klo 14 Kansallisoopperan Alminsalissa ja niihin on vapaa pääsy. Luentojen yhteydessä on myös musiikkiesityksiä ja taiteilijahaastatteluja.

Luentosarjan aloittaa 11.9. emeritusprofessori Matti Vainio, joka käsittelee oopperaa kansakunnan identiteetin rakentajana. Dosentti Pentti Paavolainen kertoo 18.9. Helsingin oopperatilanteesta 1870-luvulla ja professori Anne Sivuoja  25.9. Aino Acktésta. Oopperan satavuotispäivänä 2.10. päädramaturgi Juhani Koivisto käsittelee oopperan yhteyksiä Suomen historiaan.

Professori Hanna Suutelan aiheena on 9.10. ooppera Viimeiset kiusaukset, toimittaja Hannu-Ilari Lampila kertoo Kansallisoopperasta kriitikon näkökulmasta 16.10. ja tietokirjailija Pekka Hako puhuu oopperabuumista ja kansainvälistymisestä 23.10. Taiteilijavieraina luennoilla ovat mm. Jyrki Anttila, Mika Pohjonen, Hanna Rantala, Tove Åman, Jaakko Kortekangas, Jussi Tapola, Esa Ruuttunen, Kari Tikka ja Jorma Hynninen. Pianisteina ovat Maija Anttila, Harri Karri ja Hans-Otto Ehrström.

Luennot toteutetaan yhdessä Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston kanssa. Luentopäivinä myös Kansallisoopperan historiasta kertova näyttely on avoinna. Tarkempia tietoja luentosarjasta on Kansallisoopperan satavuotissivuilla osoitteessa http://www.ooppera.fi/.

 


 

 

Luova kohtaamispaikka -tapahtumat alkavat Helsinki Design Week’illä 14.9.2011*

Lasipalatsin toisessa kerroksessa järjestetään syksyn aikana Luova kohtaamispaikka –tapahtumia keskiviikkoisin klo 17–19. Tilaisuuksissa käsitellään pääsääntöisesti luovaa yrittäjyyttä. Tapahtumat ovat osa Luova Suomi -hanketta. 

Tapahtumasyksyn avaa 14.9. Design+Creativity+Society+Politics=Helsinki for All aiheinen avoin keskustelutilaisuus, jossa pohditaan mitä uusia luovaan talouteen kytkeytyviä liiketoimintamahdollisuuksia kätkeytyy yhteiskunnallisten ongelmien taakse. Mukana mm. OK-DO (socially-minded design think tank) ja kaupunkikehittämisen asiantuntija Panu Lehtovuori.
Syksyn ensimmäinen Luova kohtaamispaikka -tapahtuma toteutetaan koheesio- ja kilpailukykyohjelma PKS-KOKO yhteistyönä ja asiantuntijoiden lisäksi mukaan on kutsuttu Helsingin Yrittäjät ja MetropoliAreena.

Ennen syksyn ensimmäistä tapahtumaa Luovalle kohtaamispaikalle avataan oma nettisivusto osoitteeseen www.luovakohtaamispaikka.fi, johon päivittyvät myös tarkemmat tiedot avausillan ohjelmasta.

Lisätietoja: projektikoordinaattori Hannaliisa Johnson, puh. 09 310 25092, hannaliisa.johnson(at)hel.fi.
Tutustu myös Helsinki Design Weekin ohjelmaan.

 


 

Residenssimessut HIAPissa 22.9. *

Welcome to the Residence Fair for Nordic and Baltic artist residencies at HIAP Suomenlinna,
Gallery Augusta Thursday 22 Sept 2011 at 12-18.
Registration airfair(at)kknord.org
http://www.kulturkontaktnord.org/lang-sv/om-kulturkontakt-nord/finlands-ordfoerandeskap-2011/residence-fair-nordic-baltic-air-fair

 


 

Muista ilmoittautua Voimaa taiteesta -hankkeen seminaariin*

Taiteen soveltavien menetelmien haasteet ja mahdollisuudet hyvinvointialalla -kansainvälinen seminaari

Voimaa taiteesta -hanke järjestää kansainvälisen seminaarin, jossa kohtaavat hyvinvointialan ja luovan alan ammattilaiset. Taiteen soveltavien menetelmien haasteet ja mahdollisuudet hyvinvointialalla -seminaari järjestetään 3.-4.10.2011 Tutkivan teatterityön keskuksella Tampereella (Hämeenpuisto 28D).

Seminaarissa pohditaan erilaisten soveltavan taiteen menetelmien käyttöä hyvinvointialan asiakastyössä ja kuullaan kiinnostavia esimerkkejä eri maista. Työpajoissa osallistujat voivat käytännössä sukeltaa eri taiteenlajien maailmaan. Tarjolla on esimerkkejä aina soveltavasta teatterista soveltavaan elokuvaan ja ympäristötaiteeseen saakka.

Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet liitteenä sekä osoitteessa: www.voimaataiteesta.fi

 


 

The Intersection project continues travelling in Europe!*

See again your favorite Intersection boxes in September in Latvia, Serbia, Italy, and Slovakia...
On Saturday September, 3rd starts in Riga, Latvia the International Festival of Contemporary Theatre Homo Novus, looking at contemporary catastrophes, both small and intimate and large and spectacular... and featuring mareunrol’s, Socìetas Raffaello Sanzio, Hans Rosenström, Monika Pormale, and Bohdan Holomícek.

Josef Nadj will present his "Untitled" piece at the BITEF Festival in Belgrade on September 19th and 20th.  In Terni, Italy, the EsTerni Festival, starting on September 15th, host Intersection project within a platform of encounter where action, works of art, and poetics find a workroom more than a protected environment of display.  And Intersection September´s events will end in Slovakia at the International Theatre Festival Divadelná Nitra, starting on September 23rd and showcasing Intersection works by Ana Boralho/ João Galante, Monika Pormale, Terike Haapoja, Dace Džerina, and Hans Rosenström.

More information about Intersection in Riga, Latvia: www.intersection.cz/riga
More information about Intersection in Belgrade, Serbia: www.intersection.cz/belgrade
More information about Intersection in Terni, Italy: www.intersection.cz/terni
More information about Intersection in Nitra, Slovakia: www.intersection.cz/nitra
Continue to follow the Intersection project in October in Finland, Norway and Hungary... www.intersection.cz/calendar

The Intersection project is organized by the Prague Quadrennial (CZ) in co-operation with the New Theatre Institute of Latvia (LV); Escrita na Paisagem Festival de Performance e Artes da Terra (PT); the Victoria and Albert Museum (GB); Kiosk (RS); Krétakör (HU); the National Theatre in Prague (CZ); MiBAC-Direzione Generale per lo Spettacolo dal vivo (IT); Kiasma Theatre, Kiasma Museum of Contemporary Art (FI); as well as with Farnham Maltings Caravan (GB); the Institute of Design & Technology, Design Department, Zurich University of theArts (CH); Tallinn, the 2011 European Capital of Culture (EE); the International Organization of Scenographers,Theatre Architects and Technicians (OISTAT); Centro de História da Arte e Investigação Artística (CHAIA), the University of Évora (PT); the Theaterschool Amsterdam (NL); BITEF (RS); International Theatre Festival Divadelná Nitra (SK); Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater (NO) and Four Days in Motion (CZ).

 


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

HAKUJA

 

EU:n Kulttuuri-ohjelmassa avautunut useita ehdotuspyyntöjä*

EU:n Kulttuuri-ohjelmassa (2007-2013) on avautunut useita ehdotuspyyntöjä. Ohjelmaan voivat ottaa osaa voittoa tavoittelemattomat kulttuurialojen toimijat, jotka ovat julkisia tai yksityisiä organisaatioita ja joiden rekisteröity toimipaikka sijaitsee jossakin ohjelmaan kuuluvista maista. Tukikelpoisia maita ovat EU-jäsenmaiden sekä ETA-maiden ohella EU-jäsenyyttä hakevat valtiot.

Kulttuuri-ohjelman tavoitteena on edistää kulttuurin alalla toimivien ihmisten kansainvälistä liikkuvuutta, taideteosten ja taide- ja kulttuurituotteiden kansainvälistä liikkuvuutta sekä kulttuurien välistä vuoropuhelua. Kulttuuri-ohjelma tukee hankkeita, organisaatioita, edistämistoimintaa ja tutkimusta kaikilla kulttuurin aloilla lukuun ottamatta audiovisuaalista alaa.

Ehdotuspyyntöjä on avautunut seuraavista ohjelmalohkoista:
Lohko 1.1: Monivuotiset yhteistyöhankkeet
Lohko 1.2.1: Yhteistyöhankkeet
Lohko 1.2.2: Kirjallisuuden käännöshankkeet
Lohko 1.3.5: Yhteistyöhankkeet kolmansien maiden kanssa
Lohko 1.3.6: Eurooppalaisille kulttuurifestivaaleille annettava tuki
Lohko 2: Kulttuurin alueella Euroopan laajuisesti toimivien organisaatioiden tuki
Lohko 3.2: Kulttuuripolitiikan analyysityötä tekevien organisaatioiden yhteistyöhankkeet

Lisätietoa: Euroopan unionin virallinen lehti (ilmoitukset). http://www.luovasuomi.fi/images/stories/liitteet/ehdotuspyynt%20kulttuuriohjelma.pdf

 


 

PerformanceSirkus hakee tuottajaa*

PerformanceSirkus on viidessätoista vuodessa kehittynyt teatterikentän moniottelijaksi. Tuotamme keskimäärin kaksi ensi-iltaa vuodessa Kaapelitehtaan näyttämöllemme Helsinkiin, toteutamme kiertue-esityksiä kotimaassa,  taidekasvatusprojekteja lapsille ja nuorille, tilausesityksiä yhdistyksille ja yrityksille sekä yhteistyöprojekteja ulkomaille.

Etsimme joukkoomme innovatiivista, itsenäistä ja ryhmätyöstä pitävää tuottajaa.
Työnkuva sisältää monitaiteellisen teatteriorganisaation toimintaan liittyviä
tuotanto-, talous- ja hallintotehtäviä.

Työ alkaa viimeistään 1.11.2011 ja jatkuu sopimuksen mukaan.
Työaika on 7,5 h päivässä.
Lisätietoja:
Vesa-Petteri Asikainen
PerformanceSirkus
050 500 20 70
performancesirkus(at)kolumbus.fi
www.performancesirkus.com

 


 


Satupäivä etsii vapaaehtoisia sadunlukijoita*

Tule mukaan tekemään satumaista päivää lapsille tiistaina 18.10.2011!       

Satupäivää vietetään jo neljättä kertaa, tänä vuonna Sadun nimipäivänä tiistaina 18.10.2011. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja museoissa ympäri maan.

Haluaisitko lähteä tekemään sadunlukukeikan päiväkotiin, kouluun tai kirjastoon? Etsimme vapaaehtoisia sadunlukijoita, jotka jalkautuvat Satupäivänä lukemaan lapsille eri puolilla Suomea. Sadunlukijat saavat itse valita kertomansa sadun. Viime vuonna Satupäivään osallistui 54 sadunlukijaa 17 eri paikkakunnalla.

Sadunluku sijoittuu aamupäivään tiistaina 18.10.2011. Keräämme sadunlukijoista listan, jota tarjoamme sadunluvusta kiinnostuneille päiväkodeille ja kouluille. Sadunlukijoiden yhteystiedot eivät mene yleiseen jakeluun. Jos haluat lähteä mukaan rakentamaan vinkeää Satupäivää, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen mahdollisimman pian.

Nyt satuilemaan!
Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Satupäivän projektisihteeri Iida Turpeinen, Suomen Teatterit ry
info(at)satupaiva.fi, puh. 09 2511 2153
http://www.satupaiva.fi/

Saduilla, lastenkirjallisuudella ja kuvituksella on valtava merkitys lapsen kielen kehitykselle, mielikuvituksen mahdollisuuksien käsittämiselle ja taiteen vastaanottamisen oppimiselle. Sadut ovat ehtymätön, yhteinen aarreaitta ja satujen avulla voi kokeilla vapaasti ja turvallisesti vaihtoehtoja erilaisissa ristiriitatilanteissa. Laadukas lastenkirjallisuus antaa mahdollisuuksia myös vaikeiden kysymysten, kuten kuoleman, eron tai kiusaamisen käsittelyyn. Puhumattakaan siitä riemusta, mitä yhdessä koettu, hieno tarina synnyttää.

Satupäivää ovat tänä vuonna puuhaamassa Annantalo, Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA, Helsingin kirjailijat ry, IBBY Finland, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Kuvittajat ry, Pro lastenkirjallisuus ry, Suomen Isovanhemmat ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Koulukirjastoyhdistys, Suomen Nuorisokirjailijat, Suomen Teatterit ry, Teatteri Hevosenkenkä, Teatterimuseo, Teatterin tiedotuskeskus ja Äidinkielen Opettajain Liitto. Satupäivän suojelijoina toimivat näyttelijättäret Seela Sella ja Sinikka Sokka.

 


 

National Student Drama Festival are seeking entries for the first ever International Student Drama Festival*

22nd – 30th June 2012

National Student Drama Festival (NSDF), in association with Sheffield Theatres, presents NSDF12 - International Student Drama Festival - a 9 day celebration of young people's theatre featuring the best of British work alongside exceptional student productions from across the world.

NSDF12 – ISDF is an opportunity for young people to come together and present their work on the world’s stage to an international audience of theatregoers, industry experts and peers.  You don’t have to be studying drama to be a part of it -  you just have to enjoy it and want to watch it and make it.

Applications information (pdf)

https://twitter.com/NSDFest
http://www.facebook.com/nsdfest

 


 

Espoon kaupungin työväenopiston*

NUORTEN TEATTERIRYHMÄ etsii uusia jäseniä riveihinsä !

Työviksen Nuorten Teatteri on 16-25-vuotiaille suunnattu teatteriryhmä, jossa näyttämöllisiä taitoja opiskellaan osallistujien toiveista ja tarpeista käsin. Alkavalla syyskaudella keskitytään improvisaatioon ja sen kautta esityksen valmistamiseen. Kevätkausi opiskellaankin sitten tuon esityksen avulla mm. rytmin ja focuksen kuljetusta, vastanäyttelijän auttamista kohti yhteistä onnistumista, intensiteetin ylläpitämistä, jne... samalla hiljalleen hioen esityksen priimakuntoon viimeisellä kerralla esitettäväksi. Kurssi sopii yhtälailla niin vasta-alkajille, kuin jo pitkään teatteria tehneille. Kurssin pääpaino on eritoten näyttelijäntyöllisten taitojen kehittämisessä.

TULE MUKAAN!
Kurssiaika:      15.09.2011 - 19.04.2012 (yhteensä 120 oppituntia)
Harjoitukset:    aina torstaisin, klo 17.00-21.15
Kurssipaikka:   Etelä-Tapiolan lukio, Ahertajantie 5, 02100, Espoo
Opetuskieli:     suomi
Ryhmäkoko:    14 osallistujaa
Kurssin hinta:  118,00 euroa
Ohjaaja:          Pavloff Helena (ohjaaja, näyttelijäntyön kouluttaja)
Kurssinumero: 112541

ILMOITTAUTUMISET ILMONET-PALVELUN KAUTTA:
https://ilmonet.fi/ilmo/#KurssitiedotView-112541-3-&f&

Kysy lisää: 040 522 99 63 / psykkis(at)hotmail.com

 


 

Rovaniemen Teatteri järjestää valokuvakilpailun*

MITÄ JÄÄ JÄLJELLE?
Valokuvakilpailu Sarasvatin hiekan hengessä

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri on julkistanut valokuvakilpailun Sarasvatin hiekkaa –esityksen innoittamana. Kilpailukuvan teemana on mitä haluaisit jättää viestiksi tuleville sivilisaatioille mahdollisen ympäristökatastrofin jälkeen. Mikä olisi tärkein asia, arvokkain perintö nykymaailmasta, minkä tahtoisit säilyvän tietona tai muistona lappilaisista, suomalaisista, luonnosta, tavoista tai kulttuurista?

Kilpailuun voi osallistua itse ottamallaan kuvalla. Kilpailun raadissa ovat valokuvaaja Anssi Jokiranta, kirjailija Risto Isomäki, dramaturgi-esitysteoreetikko Timo Heinonen sekä teatterinjohtaja Vihtori Rämä ja markkinoija Kati Kuha. Kilpailuaikaa on 7.9. saakka, voittaja julkistetaan 13.9.2011. Voittaja saa 150 euron arvoisen Lippupisteen lahjakortin. Tuomaristo valitsee myös suosikkikuvia, joiden ottajat palkitaan kirja- ja teatterilippupalkinnoin.

Voittajakuva asetetaan esille Rovaniemen Suomalaiseen Kirjakauppaan, ja se sekä kilpailun parhaimmisto kootaan näyttelyksi teatterin yleisötiloihin ja teatterin nettiin.

Kilpailukuvat jpg-muodossa sekä yhteystiedot toimitetaan osoitteeseen teatterinmyyntipalvelu(at)rovaniemi.fi tai levyllä osoitteeseen Rovaniemen Teatteri, Kati Kuha, Jorma Eton tie 8, 96100 Rovaniemi. Lisätietoa www.rovaniementeatteri.fi

 


 

Vuoden Tanssikuvaa etsitään jälleen*

Tanssin verkkolehti Liikekieli.com on käynnistänyt Vuoden Tanssikuva 2011 -kilpailun, jonka tavoitteena on tarkastella, miten tanssia valokuvataan tänä päivänä. Kilpailun avulla halutaan myös herättää kiinnostusta laajemmin tanssia kohtaan sekä innostaa katsojia ajattelemaan, mitä he katsovat tanssissa ja tanssikuvassa.

– Tanssikuvaus on hieno ja merkittävä taidemuoto paitsi omana taiteenlajinaan myös tanssitaiteen näkyvyyden kannalta. Miten muuten katsoja saa ennakkokäsityksen tanssiteoksesta, joka visuaalisuudessaan aina pakenee sanoja? Valokuva on arvokas myös siksi, että se jää todistamaan teoksen olemassaoloa esitysten jälkeen, Liikekieli.comin päätoimittaja ja Tanssin Liikekieli ry:n hallituksen puheenjohtaja Veera Lamberg kertoo.

Vuoden Tanssikuva 2011 -kilpailussa etsitään visuaalisesti korkealaatuista tanssiaiheista valokuvaa, joka ilmentää vahvasti tanssin emotionaalista ja liikkeellistä jännitettä. Kuvan käsittelemää tanssin alaa ei ole rajattu.

Kilpailun tuomaristoon ovat lupautuneet muun muassa valokuvaaja, valokuvataiteilija Stefan Bremer ja koreografi, tanssitaiteen akateemikko Marjo Kuusela.

Kilpailuaika on 1.9.–31.10.2011. Voittaja julkistetaan joulukuussa 2011, ja voittokuva palkitaan 1 500 eurolla. Kilpailun parhaimmistosta tullaan järjestämään myös näyttely.
Kilpailu on avoin kaikille suomalaisille tai Suomessa toimiville kuvaajille, ja siihen voi osallistua tanssikuvilla, jotka on otettu 1.1.2008 jälkeen.

Kilpailuun osallistuvat kuvat ja ilmoittautumislomake tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen tanssikuva(at)liikekieli.com ennen 31.10.2011 klo 24.00 Suomen aikaa. Kuvat vastaanottaa kilpailun sihteeri Veera Lamberg.

Vuoden Tanssikuva -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Kilpailu on tulevaisuudessa tarkoitus järjestää kolmas vuosi.

Kilpailun säännöt ja ilmoittautumislomake löytyvät osoitteesta www.liikekieli.com.

Lisätietoja:
Tiia Lappalainen, tiedottaja
tiia.lappalainen(at)liikekieli.com, +358 40 7332036


Tekniset lisätiedot ja kilpailutöiden toimitukseen liittyvät kyselyt:
Aleksi Ceder,tekninen vastaava
aleksi.ceder(at)liikekieli.com, +358 400 604452

 

 


 Takaisin tiedotteen otsikoihin

KOULUTUSTA

 

POLKU-koulutus hyvinvointipalvelujen käytännön toteuttajille: haku 1.-30.9.*

Kolmas lähde järjestää 29.11.2011-7.6.2012 välisenä aikana neljän lähijakson koulutuksen hyvinvointipalvelujen käytännön toteuttajille kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen yhdistyksissä. Koulutus keskittyy yhdistyksen palvelutuotteen jalostamiseen ja yhdistysten toimijoiden palveluosaamisen vahvistamiseen.

Tavoitteena on, että koulutuksen päättyessä osallistuja on jäsentänyt oman hyvinvointipalvelunsa erottumiskykyiseksi, käyttäjälähtöiseksi ja helposti ymmärrettäväksi tuotteeksi.

SISÄLTÖ
Koulutuksessa käsitellään muun muassa liiketoimintasuunnittelun perusteita, hyvinvointipalvelun tuotteistamista, palvelujen markkinointia ja myyntiä sekä palveluosaamista. Koulutuksen lähijaksot ovat 2,5-päiväisiä. Ensimmäinen lähijakso järjestetään Aalto-yliopiston tiloissa Helsingissä, muut toteutetaan kaupunkiympäristöissä eri puolilla Suomea. Koulutus on maksuton, mutta edellyttää sitoutumista.

KOHDERYHMÄ
Koulutus on räätälöity silmälläpitäen heitä, jotka työskentelevät asiakaskontaktissa hyvinvointipalvelua toteuttamassa. Osallistujavalinnoissa etusijalla ovat ESR-kehittämisohjelman "Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana" toimijat, mutta koulutus on avoin myös muille kiinnostuneille.

Kolmas lähde: Polku 1 (pdf)

TÄYTÄ HAKULOMAKE
https://www.webropolsurveys.com//S/3FF0D15B2BF7AA8F.par

LISÄTIEDOT
http://www.kolmaslahde.fi/index.php/koulutusta/polku-koulutus

Projektipäällikkö Nelli Koivisto: nelli.koivisto(at)aalto.fi / 050 315 2163

 


 

Inbjudan till Digitala verktyg -en idéworkshop 6, 7 och 8 september*

Vi vill bjuda in dig till ”Digitala verktyg för scenkonst -en idéworkshop” som med fiberoptiskt bredband och glasprojiceringar skapar scenkonst på Härnösands teater och på Riksteatern i Hallunda samtidigt.

När? Den 6, 7 september kl 08:30-17:00. Föreställning den 8 september kl 18:30-21:00.
Var? Hallunda Folkets hus, salong Idun

Kursarrangör: Digitala Verktyg, Fiber Optic Valley och Riksteatern/Scen utan gränser
Projektet Digitala Verktyg genomför tillsammans med Riksteaterns Scen utan gränser, Fiber Optic Valley, Scenkonstbolaget (Teater Västernorrland) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) en idéworkshop med digital överföring av scenkonst.

Vi bjuder in till kurs för tekniker den 6 september:
"Två skådespelare befinner sig på scenen i Hallunda och en skådespelare på scenen i Härnösand. En gemensam interaktiv scen skapas via bredband och glasprojektioner. Scenrummet, pjäsen och  publiken kopplas samman och allt upplevs som en gemensam föreställning och scen"
Kursen ger en inblick i tekniken bakom fiberoptisk överföring av Scenkonst.
Ljussättning med Örjan Fjällström, Pro Deo Design
Ljudlösningar för fiberoptik med Henrik Malmberg, Riksteatern
Föreläsning av Mika Tuomola: Dramaturgies of Mediated Presence
Nätverksteknik med Hans-Eric Sandström, Fiber optic valley och Mats Erixon, KTH


Vi bjuder in dig/ dramaturger/ scenografer/ arrangörer/ regissörer den 7 september till att ta del av repetitionerna av Fordringsägare inför själva distanssändningen som sker den 8 september. Lyssna på Mika Tuomolas, forskare digital teknik och scenkonst, föreläsning om Dramaturgies of Mediated Presence. Henrik Malmberg, ljudtekniker Riksteatern och Mats Erixon från KTH ger en inblick i ljud och ljus vid distanssändning.

Vad kan tekniken innebära för scenkonsten i framtiden? Vilka är de konstnärliga möjligheterna och finns det andra områden där tekniken kan skapa interaktivitet och möten, oavsett avstånd? Hur upplever skådespelarna den nya tekniken? Hur känner publiken inför tekniken och distansen? Vilka användningsområden kan tekniken tänkas ha i framtiden? Och hur kysser man en glasskiva trovärdigt?!

Du är även välkommen som publik den 8 september när vi distanssänder scener ur Fordringsägare.

Välkommen med din anmälan till Rebekka Rintala von Knorring: rebekka.rintalavonknorring(at)riksteatern.se senast den 2 september
Se bifogade filer (6 Sept ) (7-8 Sept) för dagsprogram, anmälningsinfo samt medverkande skådespelare, tekniker, föreläsare och regissör. 

 


Outward Bound Finland ry. järjestää soveltava teatteri elämyspedagogiikassa- kurssin 12.-13.11.2011 Pälkäneellä*

Kurssilla keskitymme erilaisten soveltavan teatterin ja draama-kasvatuksen keinojen soveltamiseen elämyspedagogiikassa. 

Luvassa on pohtiva tarina, jonka kokemuksien kautta päädymme käsittelemään ymmärryksen omakohtaisuutta sekä tarinankerronnan keinoja opillisena valintana. Kurssi on avoin kaikille. Se ei edellytä aikaisempaa kokemusta teatterista tai draamasta, mutta se soveltuu mainiosti myös asiaan perehtyneille.

Antaudu tarinan vietäväksi.

Osallistu, opi ja koe!

LIITE: Tarkemmat tiedot kurssista.

www.outwardbound.fi

 


 

National Student Drama Festival

Outward Bound

Polku