16.08.2012

TINFO-tiedote 27 / 9.8.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

APURAHOJA JA PALKINTOJA

KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA

TAPAHTUMIAMERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


SUPERRUOKAA JA SUPERKATSOJIA TAMPEREEN TEATTERIKESÄSSÄ

Ehkä olen näköharhan vallassa, mutta Tampereen Teatterikesä näkyy Aamulehdessä paremmin kuin aikoihin. Lehti on selvästi panostanut festivaalin välittämiseen. ”Teatteri hakkaa rokin”, kirjoittaa Mikko Husa. Festarina Tampereen Teatterikesä ”hakkaa mennen ja tullen 90% kesän rock-festivaaleista, jotka  Husun mukaan vain ”keräävät kansan rahat pois luottamalla aina samoihin ja tuttuihin nimiin ja puhkisoineisiin hitteihin.” ”Nostalgialla rahastaminen ei kuulu Teatterikesän ydintoimintaan. Sen hoitaa rock.” (AL 3.8.2012). Anu Ala-Korpela kirjoittaa kolumnissaan ”viikosta, jolloin saa ahmia tuontiruokaa”.

Valo-liitteessä lehti seuloo teatterihelmet, se tarjoilee ohjelmiston valintoja leikkisästi eri katsojaprofiileille, se kertoo NO99:stä, tekee useita nostoja ja sen valitsemat viisi superkatsojaa katsovat esityksiä tavallisen teatterikävijän silmin. Ja kyllä olympialaisten aikaan on ylellistä, että Teatterikesä pääsee etusivulle.  Aamulehti ja Tampereen Teatterikesä hakivat yhteistyössä ”superkatsojia”. 125 ihmistä halusi superkatsojiksi. Viiden valitun superkatsojan raportteja voi lukea Tampereen Teatterikesän ja Aamulehden verkkosivuilta.

Festivaalijalka vipattaa jo.

Mielettömän hienoa, etteivät 40 ulkomaalaista festivaalivierasta jää kielimuurin ulkopuolelle: on kuusi englanniksi tekstitettyä suomalaisesitystä! Teatterivienti edellyttää tätä.

LEIKKURI KÄY – HYYTÄÄ

Euroopan kulttuuripolitiikassa julkisen tuen säästöviikate niittää.  Guardianissa muutama päivä sitten julkaistu kartta on hyytävää katsottavaa. Konservatiivien ja teknokraattien hallitsemissa ja toisaalta euron kriisimaissa lopputulos näyttää yhtä lohduttomalta.  
Alankomaiden Performing Arts Fund, joka hallinnoi teatterin, tanssin ja musiikin julkista rahoitusta, uutisoi elokuun alussa, etteivät taiteeseen kohdistuneet leikkaukset ole koskaan aikaisemmin olleet yhtä äkillisiä ja kovia: ”Vahinko on valtaisa.”  Nelivuotiskautena 2008-2012 julkista rahoitusta sai 118  organisaatiota. Seuraavaksi nelivuotiskaudeksi tukea on luvassa vain 80:lle. Performing Arts Fundin lisäksi taidetta ja kulttuuria rahoittaa Alankomaissa myös ministeriö. Kulttuurin julkisesta tuesta leikataan 25%.  

http://www.dutchnews.nl/news/archives/2012/08/arts_cuts_begin_to_bite.php

http://www.guardian.co.uk/culture/2012/aug/02/european-arts-cuts-dutch-dance


WOW JA BODY AFFECTS

Kateellisena katson, mitä Berliinin vanhimmassa tuotanto- ja esityskeskuksessa Sophiensaelessa tapahtui ja tapahtuu. Body affects (http://performance-platform.de/about-2/ ) oli Silke Baken ja Bettina Knaupin kuratoima installaatioiden, esitysten, luentojen ja elokuvien muodostava kokonaisuus ruumiintunnoista - näin kääntäisin tämän affektin.

Ruumis on muutakin kuin kuluttajaruumis tässä inhimillisen jälkeisessä uudessa etiikassa, jossa ihmiset ja eläimet, orgaaniset ja epäorgaaniset ruumiit, inhimillinen ja ei-inhimillinen ovat toisiinsa kytkeytyneinä.  Ylpeyttä koin, että Suomesta tässä kovassa joukossa oli Tuija Kokkonen ja hänen dokumentaarinen installaationsa teoksesta Esitys merinäköalalla (koiran kanssa/koiralle). Toinen kateellisuuden aihe on WOW (Women on Work – Wir arbeiten hier), kirjoittajaresidenssi.


RESIDENSSI BERLIINISSÄ

Teatteri- ja mediatyöntekijät ry on ostanut Berliinistä asunnon jäsentensä käytettäväksi. Jo heti kättelyssä vuoden 2013 loppuun asti liki vuokratut viikot todistavat residenssin tarpeellisuudesta. Henkireikiä, happea.

11,5 MILJOONAA JAOSSA

Näytäntökauden odotuksessa lottoan jälleen kypällä. Sunnuntaina on jaossa kaikkien aikojen ennätyspotti 11,5 miljoonaa. Tästä summasta liikenisi mukavasti teatterilain ulkopuolisten teattereiden ja ryhmien tukemiseen. Lottomiljoonilla voitaisiin luoda pitkäjänteisiä ja joustavia tuotantotukia projektisidonnaisuuden ja lyhytjänteisyyden sijaan.  Ja näillä miljoonilla voisi edistää esittävien taiteiden kansainvälistymistä ja taidelähtöistä kulttuurivaihtoa – syrjään jääneitä teatterin kansainväliseen liikkuvuuden muotoja. Lisää matka-apurahoja, kansainvälisten tuotantojen tukea, strategisesti tärkeiden esitysten festivaaliesitystukea, tuotantoresidenssitukea, näytelmäkirjailijaresidenssitukea…  

TOSITEATTERIN TUNKKAISTA SKENOGRAFIAA

Käteen sattui TCG:n julkaisun American Theatre viime numero ja siinä artikkeli The Scenic Route, jossa pohdittiin uuden näytelmäkäsikirjoituksen matkaa myös skenografiaksi. Kyse oli näytelmäkirjailijan, ohjaajan ja visualistin keskinäisestä yhteistyöstä ja näytelmäkirjailijan visuaalisesta ajattelusta. Kuvat kertoivat überkonservatiivisesta neljännen seinän naturasta. Tositeatterilta se näytti. Epäkiinnostavalta ja tunkkaiselta.

USKO TOKI

 Usko Toki 27 / 2012UUTISIA

 

Kansallisteatterille 'Kiitos kotimaisesta näytelmästä'


Suomen Kansallisteatteri palkitaan Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo) 'Kiitos kotimaisesta näytelmästä'  -tunnustuksella Tampereen Teatterikesän avajaisissa tiistaina. Adressia on vastaanottamassa teatterin johtaja Mika Myllyaho.

Kiitos kotimaista näytelmästä -adressia on jaettu vuodesta 1975 lähtien vuosittain ammattiteatterille, joka on nostanut ohjelmistoonsa erityisen paljon suomalaisia näytelmiä. Nyt myönnetty tunnustus jaettiin kalenterivuoden 2011 esitysten perusteella. Palkittavan teatterin valitsee esitystilastojen perusteella Sunklon hallitus.

Kansallisteatterilla oli kalenterivuonna 2011 yhteensä kolmetoista ensi-iltaa, joista kymmenen oli kotimaisia. Näistä kymmenestä peräti yhdeksän oli kotimaisia kantaesityksiä. Kirjoittajina toimi merkittävä joukko monen ikäisiä dramaatikkoja: Taija Helminen, Marko Järvikallas, Katja Krohn, Saana Lavaste, Minna Leino, Okko Leo, Mika Myllyaho, Heidi Räsänen, Pirkko Saisio, Elina Snicker ja Harri Virtanen.

Korkean kotimaisuusasteen lisäksi Sunklo haluaa tunnustuksella kiinnittää huomiota teatterin sitoutumiseen suomalaisiin näytelmäkirjailijoihin. Teatterinjohtaja Mika Myllyaho on luonut kotikirjailijasysteemin, jossa viisi näytelmäkirjailijaa kirjoittaa teatterille useamman näytelmän. Kirjoittamiselle on näin haluttu luoda jatkumo. Kotikirjailijoiden lisäksi teatteri tilaa runsaasti näytelmiä myös muilta näytelmäkirjailijoilta ja talon taitavat dramaturgit ovat mukana näytelmien kehittelytyössä. Kaikkinensa dialogi teatterin ja näytelmäkirjailijoiden välillä on vilkasta, tästä yhtenä esimerkkinä teatterin osallistuminen Kotimaisen näytelmän festivaalin järjestämiseen.

Teatterin suhdetta kirjailijoihin leimaa sitoutuminen, luottamus ja pitkäjänteisyys. Kansallisteatteri onkin ilmoittanut, että taloudellisista leikkauksista huolimatta se ei aio tinkiä sitoutumisesta kotimaisiin näytelmäkirjailijoihin.

Myös Sunklon aikaisemmin tänä vuonna myöntämä vuoden 2011 parhaan näytelmän palkinnut Lea-palkinto meni näytelmälle, joka oli saanut kantaesityksensä Kansallisteatterissa. Voittajana oli tuolloin Pirkko Saision kirjoittama HOMO!.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on kirjailijoiden itsensä vuonna 1921 perustama järjestö, joka pitää huolta kirjailijoiden eduista ja edistää suomalaista draamakirjallisuutta. Liiton yli 500 jäsentä kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, televisio-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin jakamisen lisäksi Sunklo on Teatterikesässä mukana muun muassa torstaina klo 12–14 Keskustorin ohjelmateltassa järjestettävän "Näytelmän kirjoittaminen – yksilö- vai joukkuelaji?" -seminaarin isäntänä. Seminaarissa pohditaan, miten työryhmissä tuotetut näytelmät eroavat näytelmäkirjailijoiden kirjoittamista. Lauantaina klo 15–16 Sunklo käy Repliikkikaraokeen® Kulttuuriravintola Kivessä, karaokeisäntänä tuolloin Heikki Salo.

Lisätietoja:
Heini Junkkaala
Hallituksen puheenjohtaja, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry
heini.junkkaala(at)gmail.com / (050) 435 3563

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry

Kiitos kotimaisesta näytelmästä

Kansallisteatteri


Suomalaiset näytelmäkirjailijat mukana WPIC- suurtapahtumassa Tukholmassa

MITÄ: Young Women Playwrights around the Baltic  Sea -hanke
MISSÄ: Tukholman Södra Teaternissa perjantaina 17.8.2012 klo 20-22

Tukholmassa 15- 20.8.2012 Women Playrights’ International Conference (WPIC) järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Ensimmäinen konferenssi järjestettiin Buffalossa, USA:ssa, vuonna 1988. Yhdeksännen konferenssin otsikkona on ”The Democratic Stage” ja tavoitteena on antaa naisnäytelmäkirjailijoille mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti sekä verkostoitua kansainvälisesti. Konferenssiin odotetaan noin 300 teatterialan ammattilaista yli 60 maasta. Tukholman konferenssia emännöi Riksteatern.

Konferenssin pääohjelmassa esitellään Young Women Playwrights around the Baltic Sea- hanke, joka yhdistää Itämeren alueen nuoria naisnäytelmäkirjailijoita, ohjaajia, näyttelijöitä ja yhden säveltäjän. Hanke pohtii ymmärretyksi tulemista ja kielen merkitystä globaalissa maailmassa. Kuuden nuoren näytelmäkirjailijan tekstiotteet käännettiin englanniksi ja työstettiin sen jälkeen ensimmäiseksi esitysversioksi kesäkuussa 2012 Saaren kartanon residenssissä Mietoisissa. Työn tulokset esitellään nyt WPIC-konferenssissa Tukholmassa 17.8. 2012. Esitystä seuraa yleisökeskustelu.

Suomesta on mukana kaksi näytelmäkirjailijaa: suomeksi kirjoittava Emilia Pöyhönen ja ruotsiksi kirjoittava Sofia Aminoff. Muut kirjailijat ovat Maria Lee Liivak Virosta, Madara Rutkēviča Latviasta, Gabriele Labanauskaite Liettuasta ja Ljubov Mulmenko Venäjältä.

Suomalainen teatteriala on vahvasti mukana tässä kansainvälisessä hankkeessa: ideoijana  ja tuottajana on suomalainen Helena Autio-Meloni. Tapahtuman ovat ohjanneet Mikaela Hasán Suomesta ja AnnaLina Hertzberg Ruotsista. Näyttelijöinä ovat Ann-Charlotte Franzén Ruotsista sekä Suomesta Jermo Grundström, Helena Maria Laxén ja Mia Renwall. Säveltäjänä ja muusikkona toimii tanskalainen Pernille Sejlund. Esityskieli on englanti.

Esitysaika ja -paikka: pe 17.8.2012 Södra Teatern, Kägelbanan. Esitystä voi seurata netistä alla olevasta linkistä noin klo 20.00- 22.00 (Ruotsin aikaa):
http://wpic.riksteatern.se/live-seminars

Young Women Playwrights around the Baltic Sea -hanketta ovat tukeneet Koneen Säätiö, Pohjoismainen kulttuuripiste, Svenska Kulturfonden, Taiteen keskustoimikunta ja TINFO sekä Ruotsin Konstnärsnämnden ja Riksteatern.

Konferenssiviikon aikana luetaan myös Laura Ruohosen ja Saara Turusen näytelmät.
Tutustu WPIC-ohjelmaan
Lue lisää Young Women Playwrights around the Baltic Sea- hankkeestaUusi opas teatteriammattilaisille kannustaa suomalaisia yhteistyöhön länsinaapurin kanssa


Hanasaari - suomalais-ruotsalainen kulttuurikeskus on Rajaton näyttämö -hankkeen puitteissa koonnut oppaan Ruotsin teatterikentästä. Verkko-opas on suunnattu kaikille suomalaisille teatteriammattilaisille, tuottajille ja vapaille toimijoille, jotka etsivät Ruotsista yhteistyökumppaneita kiertueita, vierailuja tai yhteisproduktioita varten.

-Kiinnostus suomalaiseen näyttämötaiteeseen on Ruotsissa ollut kasvussa siitä asti, kun suomesta tuli länsinaapurissa virallinen vähemmistökieli. Perinteisesti Ruotsissa on tehty enemmän yhteistyötä esimerkiksi Tanskan ja Norjan kanssa, mutta Suomea pidetään kiinnostavana teatterimaana, kertoo oppaan koonnut Jonas Welander Hanasaaren kulttuurikeskuksesta.

Opas on koostettu haastatteluiden pohjalta, joita on tehty 24 eri ruotsalaisen teatteriorganisaation edustajien kanssa. Verkko-opas antaa yleissilmäyksen ruotsalaiseen teatterikenttään, mutta erityisesti mielessä on pidetty suomalaisia ammattilaisia kiinnostavat näkökulmat.  Oppaan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia teatterintekijöitä laajentamaan verkostojaan länsinaapuriin.

-Teatteritekstityksessä on tapahtunut paljon viimeisten vuosien aikana ja suomalaisia vierailuesityksiä on sen vuoksi paljon helpompaa viedä lahden yli. Verkko-opas tarjoaa teatterintekijöille tietoa muun muassa siitä, millaisia kanavia kannattaa hyödyntää yhteistyön aloitusvaiheessa, Welander lupaa.

Teatterintuottajan verkko-opas Ruotsin teatterikentästä

RAJATON NÄYTTÄMÖ, ruotsiksi Scen utan gränser, pyrkii edistämään ammatillista kehitystä ja kansainvälistä yhteistyötä Ruotsin ja Suomen välillä. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on lisätä kulttuurivaihtoa, laajentaa työmarkkinoita taiteilijoille ja taiteelliselle tuotannolle, johtajuuden, viestinnän ja tekniikan kehittämistä yhteisten sijoitusten, tuotantoyhteistyön ja kiertueyhteistyön avulla. Hanketta koordinoi Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

HANASAARI - RUOTSALAIS-SUOMALAINEN KULTTUURIKESKUS
edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Hanasaari toteuttaa erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja yhteistyönä muiden tahojen kanssa ja selvittää kehittämistarpeita sekä tekee aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi.

Lisätietoja:
Projektiassistentti Jonas Welander
jonas.welander(at)hanaholmen.fi
p. +358 45 880 3242


 

Ihmisyys, inhimillisyys, vastuu ja vapaus kantavia teemoja Lainsuojattomat -festivaalilla 6.-9.9.

Lainsuojattomat-festivaali on joka vuosi järjestettävä mielenkiintoinen, korkeatasoinen ja kattava katsaus vapaiden ammattiryhmien esityksistä. Tänä vuonna festivaalilla nähdään yhteensä 20 esiintyjäryhmää, joista 9 on ensikertalaisia. Yksittäisiä tapahtumia ja esityksiä festivaalilla on yhteensä 35.

Ohjelmisto julkaistiin kesäkuussa Rakastajat-teatterin nettisivuilla. Tämän vuoden ohjelmisto keskittyy kotimaisiin huippuihin ja se on toteutettu yhteistyössä Tekijä-hankkeen kanssa, joka on Tampereen yliopiston tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima kiertuejärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämishanke. Ohjelmiston kantavia teemoja ovat mm. ihmisyys, inhimillisyys, vastuu ja vapaus, huumoria unohtamatta. Festivaalin taiteellinen johto haluaa ohjelmistolla osoittaa, että teatteri ei missään tapauksessa ole kuollut. Aiheet sekä toteutus tuovat esiin nykyteatterin puhuttelevana ja maailmaa muuttavana taiteenmuotona.

Vapaa teatterikenttä on alituiseen muutoksen alla, joka heijastuu myös festivaalin muotoon. Lain§uojattomat-festivaali on tarjonnan lisääntyessä muuttunut vapaiden ryhmien esitysten läpileikkauksesta enemmänkin katselmukseksi, jonka tarkoituksena on tuoda esille vuoden puhuttelevimmat esitykset. Tänä vuonna ehdolla olevia esityksiä jouduttiin karsimaan runsaasti pyrkimyksenä löytää ohjelmistoon kotimaisen teatterin helmet. Ohjelmistovalinnoista vastaa Rakastajat-teatterin taiteelliset johtajat Angelika Meusel ja Kai Tanner yhdessä tuotantoassistentti Salla Jyrkänteen kanssa. Festivaalin tarkoitus on myös keskustella ja ottaa kantaa. Tämän vuoden festivaali sisältääkin yhteensä 4 seminaaria, yhteistyössä Tekijä-hankeen, Teatterikeskuksen, Teatterin tiedotuskeskuksen sekä PIP-festin kanssa.

Tekijä-hankkeen kautta ohjelmistoon valittiin neljä esitystä. Teatteri Nirvanan Veitset leikkaa ilman, Rospuutto-ryhmän Sarasvatin hiekkaa sekä Vapaa Teatterista kaksi eri esitystä, Kenttä ja Vincent River. Muita rohkeita, tinkimättömiä ja ajan hermolla olevia esityksiä ovat mm. Kallo Collective: Members of Our Limbs, KokoTeatteri: SupersankariTAR, Teatteri Metamorfoosi: Diiva ja mekaaninen sydän, Agit-Cirk: Syvä, Teatteri Telakka: Kuningatarleikit sekä Faust. Lapsille on tarjolla mm. Musiikkiteatteri Kapsäkin Maukka ja Väykkä sekä Teatteri Vanha Jukon uusi ensi-ilta Ystävienpäivä.

Klubiohjelmistossa kolme kovaa teatterikaupunkia mittelee paremmuudesta. Vuoroilloin lavalle ohjelmaa tuo Rakastajat-teatteri/Pori, Musiikkiteatteri Kapsäkki/Helsinki ja Teatteri Vanha Juko/Lahti. Lisäksi mukana seikkailee festivaalin kestosuosikki Umka.lv latviasta. Musiikista klubeilla vastaa mm. Kuusumun Profeetta, Saijaa Saijaa, Minja Maarika & Madonluvut sekä Kapsäkin house band.

Lisätietoja ohjelmistosta: www.rakastajat.fi


Hällä-näyttämön uudistetut tilat aukeavat yleisölle

Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämön remontoiduissa tiloissa tapahtuu syksyllä 2012. Hällä-näyttämö avataan jälleen yleisölle Tampereen Teatterikesän aikaan, kun uudistetut tilat toimivat pääohjelmiston näyttämönä. Myös Tanssiteatteri MD:n oma esitys Mari Rosendahlin elegantti koreografia 400 askelta nähdään osana Teatterikesän OFF Tampere-ohjelmakokonaisuutta torstaina 9.8. Syyskuun alussa nähdään suosittu perheen pienimmille suunnattu Taikalaatikko. Tiistaina 18.9. toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi kansainvälisen Aerowaves FALL FOR DANCE  -kiertueen esitykset.

Hällä-näyttämön avajaiset
Hällä-näyttämön remontoitua tilaa juhlitaan näyttävästi perjantaina 31.8. ja lauantaina 1.9. Avajaisissa 400 askelta -tanssiteoksen lisäksi yleisö pääsee tutustumaan uudistettuun Hällään kulissikierroksella sekä syksyn kantaesityksiin koko perheen Ronja Ryövärintyttäreen ja nykytanssiteokseen Klaffi. Kulissikierros kuuluu ennakkoon ilmoittautuneiden teatterilipun hintaan.

Hällä-näyttämön peruskorjaus toteutettiin kesällä 1.6.–31.7.2012. Uusittujen pintojen lisäksi Hällä-näyttämö sai pyörätuolihissin sekä induktiosilmukat näyttämölle, katsomoon, aulaan ja harjoitussaliin. Harjoitussali muuntui pieneksi esiintymistilaksi kattoon asennetun valotangoston ja uusitun äänentoiston myötä.  Katsomopaikkamäärä väheni 220 paikasta 218:aan, mutta pyörätuolipaikat lisääntyivät viidestä pyörätuolipaikasta seitsemään. 

Lisätietoja:
Tanssiteatteri MD:
Teatterisihteeri Hanna Romo, puh. 050 551 3525, hanna.romo(at)tanssiteatterimd.fi tai toiminnanjohtaja Anniina Kumpuniemi, puh. 050 551 3846, anniina.kumpuniemi(at)tanssiteatterimd.fi.

 

 


APURAHOJA JA PALKINTOJA

TINFO jakaa apurahoja näytelmien kääntämiseen


TINFO – Teatterin tiedotuskeskus jakaa vuonna 2012 yhteensä 20 000 euroa tukea suomalaisten näytelmien käännöksille. Apurahasta päättävä asiantuntijaraati painottaa arvioinnissaan näytelmän esittämistä ulkomailla. TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti.

TINFO-apurahan edellisellä jakokierroksella saivat seuraavat käännöshankkeet:

Juha Jokela, FUNDAMENTALISTI (espanja, kääntäjä Luisa Gutierrez-Ruiz). Osana Nordic Drama Cornerin latinalaisen Amerikan näytelmäprojektia 2009-2012, esitettäväksi DramaFestin ohjelmassa Meksikossa; osarahoitus.

Katja Krohn, PIKKUJÄTTILÄINEN (englanti, kääntäjä Eva Buchwald). Esiteltäväksi Nordic Drama Cornerin vientimatkoilla mm. Lithuanian Drama Showcasessa, Brysselin lukudraamatapahtumassa ja Meksikon DramaFestissa; osarahoitus.

Okko Leo, KENTTÄ (saksa, Taina Sivonen, kielen tarkistus Martina Marti). Markkinoitavaksi saksalaisella kielialueella; osarahoitus.

Emilia Pöyhönen, VALITUT (englanti, kääntäjä Kristian London). Esiteltäväksi Naisnäytelmäkirjailijoiden 9. konferenssissa ja osana Adelfa Agency Oy:n ja Riksteaternin Young Women Playwrights around the Baltic Sea -tapahtumaa; osarahoitus.

Saara Turunen, BROKEN HEART STORY (tsekki, Alzbeta Stollova). Dilia-teatteriagentuurin pohjoismaiseen teemaan liittyen esiteltäväksi Tsekin tasavallassa; osarahoitus.

Lisää tietoa apurahasta ja hakulomake löytyvät TINFOn verkkosivuilta.

Lähetä hakemuksen liitteet (huom. pakolliset: alkukielinen näytelmä ja kirjailijan/agentuurin suostumus) sähköpostitse osoitteella tinfo(at)tinfo.fi.

TINFO-apurahaa koskevat tiedustelut voi lähettää samalla osoitteella.


Ehdotuksia otetaan vastaan: Kulttuuripolitiikan tutkimuksen palkinto


Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö CUPORE jakaa kulttuuripolitiikan tutkijoille ansiokkaasta tieteellisestä julkaisusta myönnettävän palkinnon. Palkinnon tavoitteena on edistää kulttuuripolitiikan perus- ja soveltavan tutkimuksen laatua ja tunnettuutta. Palkinto annetaan joka toinen vuosi. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se voidaan antaa joko henkilölle tai ryhmälle. Palkittava julkaisu voi olla kirja tai artikkeli kirjassa tai tieteellisessä lehdessä.

Palkittava julkaisu voi olla suomen-, ruotsin- tai muunkielinen. Kirjoittajan tai kirjoittajien tulee olla Suomessa asuvia, aiemmin asuneita tai Suomen kansalaisia. Julkaisujen arvioinnin ja voittajan valinnan suorittaa kuuden henkilön raati, joka edustaa sekä akateemista että soveltavaa tutkimusta. Säätiön hallitus nimeää raadin. Ehdotuksia palkittaviksi julkaisuiksi voivat tehdä kulttuuripolitiikan tutkimuksen piirissä toimivat henkilöt ja yhteisöt.

Ensimmäinen palkinto jaetaan vuonna 2012 säätiön 10-vuotisjuhlien kunniaksi. Ehdotusten tulee saapua Cuporelle 20.8.2012 mennessä. Palkittavan kirjoituksen on oltava julkaistu ennen mainittua päivää. CUPORE-palkinto jaetaan säätiön 10-vuotisjuhlien yhteydessä 22.10.2012. Palkinnon saaja pitää juhlissa esitelmän julkaisunsa aiheesta.

Ehdotusta tehtäessä Cuporelle toimitetaan julkaisu (bibliografisine tietoineen), kirjoittajan tai kirjoittajien yhteystiedot sekä lyhyt perustelu siitä, miksi julkaisu pitäisi palkita. Nämä toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen info[at]cupore.fi tai vaihtoehtoisesti postiosoitteeseen Tallberginkatu 1 C 137, 00180 Helsinki.

www.cupore.fi

KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA


Kansainvälinen Critics Between Arts -tapahtuma kokoaa yhteen eri taiteen alojen kriitikoita


Aika: perjantai 31.8.2012 klo 11–16.15 ja lauantai 1.9.2012 klo 12–16.15
Paikka: Ateneum-sali, Kaivokatu 2, Helsinki

Critics Between Arts on kansainvälinen taiteidenvälisyyttä useista näkökulmista käsittelevä kritiikkiseminaari, joka on avoin kaikille kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneille. Englanninkielisen seminaarin puhujat ovat eri taiteen alojen kriitikoita eurooppalaisista lehdistä. Tapahtuman järjestää Suomen arvostelijain liitto ry.

Seminaarissa pohditaan taiteidenvälisyyttä, sähköisen kulttuurimurroksen vaikutuksia, kriitikon merkitystä taiteiden kentällä ja kritiikin muodon muuttumista. Mitä taiteidenvälisyys oikeastaan on ja mitä se merkitsee taiteesta kirjoittaville? Entä miten se näkyy lehtien kritiikeissä?

Kansainväliset puhujat edustavat monipuolisesti taidekritiikin eri aloja. Tunnettu elokuvakriitikko Ronald Bergan kirjoittaa useaan suureen brittisanomalehteen, erityisesti The Guardianiin. Kirjallisuuskriitikko ja tutkija Mette-Marie Zacher Sørensen kirjoittaa digitaalisesta kirjallisuudesta tanskalaiseen Standart-lehteen. Kuvataidekriitikko Fisun Güner on brittiläisen The Arts Deskin toimittaja. Musiikkikriitikko, norjalaisen Jazznytt-lehden toimittaja Jan Granlie on lisäksi valokuvaaja, muotoilija ja kuvittaja. Tanssi- ja teatterikriitikko Donald Hutera kirjoittaa moniin sanomalehtiin, kuten The Timesiin, Time Outiin ja Dance Europeen.

Kotimaisina puhujina ovat elokuvakriitikko Antti Alanen, kirjallisuudentutkija Maaria Pääjärvi, kuvataidekriitikko Taava Koskinen, säveltäjä Osmo Tapio Räihälä ja pelisuunnittelija Pekko Koskinen. Seminaarin juontaa toimittaja David Mawby.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Elisabeth Nordgren, +358 40 588 6974, +358 44 506 5695, puheenjohtaja(a)sarv.fi
toiminnanjohtaja Riikka Laczak, +358 41 506 5594, info(a)sarv.fi
www.sarv.fi, www.facebook.com/Suomenarvostelijainliitto


Keskustelua lasten esitystaiteen kehittämisestä


järjestetään Annantalolla Helsingissä 31.8-1.9.2012.

Small size, big citizens on EU:n kulttuuriohjelman tukema 5- vuotinen projekti, jossa on mukana teattereita ja kulttuurilaitoksia 12 eri maasta. Projektin tavoitteena on kehittää ja edistää 0-6 –vuotiaille suunnattua esitystaidetta. Kerran vuodessa järjestettävä ”Artistic directors meeting kokoaa jäsenmaista noin 25 teatterintekijää keskustelemaan tuotannostaan ja alan erityispiirteistä. Tämän vuoden kokouksen teema on: Understanding

Perjantaina 31.8. klo 14–16 järjestetään Annantalon  juhlasalissa yleisölle avoin tilaisuus, jossa kansainväliset vieraat kertovat kokouksen tavoitteista ja omasta työstään. Keskustelukieli on englanti, käännösapua on tarjolla.Ilmoittautumiset 29.8. mennessä: annantalo.teatterikasvatus(at)hel.fi.


 

Artist goes Business - Miten tuotteistaa osaaminen markkinoille

Produforum kulttuuriverkostot tarjoaa intensiivisen kurssin taiteilijoille, jotka haluavat laajentaa toimintaansa liike-elämän puolelle. Kurssin aikana taiteilija paketoi ydinosaamisensa tuotteeksi tai palveluksi, jonka hän voi tarjota markkinoille. Tavoitteena ei ole vain työstää hyvää ideaa, vaan myös siirtyä ideasta käytäntöön!

Kurssi on syväsukellus Art & Business kenttään Suomessa ja ulkomailla. Kurssin fokus on osallistujien omissa tuote- ja palveluideoissa, mutta sen lisäksi tutustutaan mm. case-esimerkkeihin ja taiteilijoihin, jotka jo toimivat liike-elämässä. Lisäämme myös ymmärrystämme markkinoinnista, myynnistä, yrittäjyydestä ja asiakasprosessista.

Kurssi on tarkoitettu eri alojen taiteen ammattilaisille, joilla jo on edellytyksiä ja motivaatiota toimia yksityisellä sektorilla. Kurssi koostuu kahdeksasta sessiosta aikavälillä 13.9-4.12.2012. Kurssi järjestetään Turussa, mutta riippuen kurssilaisten kotipaikkakunnista, joitain yksittäisiä kurssikertoja voidaan järjestää myös esim. Karjaalla/Helsingissä.

Kurssi on avoin kaiken kielisille osallistujille, mutta kyky ymmärtää ruotsin kieltä on tarpeellinen. Hakijalla tulee olla mahdollisuus sitoutua kaikkiin kurssikertoihin. Kurssi on osallistujille maksuton.

Kurssin ohjaajana ja “kanssataiteilijana” toimii performanssitaiteilija ja taiteen tuottaja Krista Petäjäjärvi.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus + cv osoitteeseen krista.petajajarvi(at)gmail.com 27.8 mennessä. Kerro siinä miksi juuri tämä kurssi olisi sinulle tärkeä ja luonnostele myös ideaasi tuotteesta tai palvelusta.

Produforum Åboland Produforum Nyland


 

Workshop: Scenkonst i Norden


10 september 2012
Kom och hör de tre erfarna ledarna -
Gisli Örn Gardarsson ledare för teatergruppen Vesturport, (IS)
Jesper Larsson, ledare för Malmö Stadsteater (SE)
Charlotte Rindom, ledare för Teater Får302, (DK)
- som utvecklade och skapade ÅRETS NORDISKA SCENKONSTBEGIVENHET 2012, berätta om sina erfarenheter, om utmaningarna och om hur samarbetet kreativt berikade föreställningen.

Nu med program och anmälan här.


 

International intensive workshop Biomechanics. Psychological Gesture. Physical Action


May 27 - 31, 2013

Participants: experienced actors, dancers, actors of physical theatre, contemporary circus performers, choreographers and directors interested to find new international network opportunities and collaborators. The working language is English.

Programme: Psycho-physical approach to the art of acting relying on the teachings of Vs.Meyerhold, M.Chekhov and K.Stanislavsky. Biomechanics. Psychological Gesture. Physical Action. Method of Active Analysis.

Registration: Candidates should send CV/resume with photo and a cover letter to physiktheater(at)gmail.com

Participation fee - 450 EUR (early reduced registration fee - if payment is made before August 21st); 550 EUR (if payment is made after August 21st).
The fee covers participation in all events of the programme.

The nearest international airports are Graz and Vienna.
The organizers help participants to organize comfortable accommodation and meals.

More about the Lab:

http://www.iugte.com/projects/russiantheatretradition

http://www.youtube.com/watch?v=8pN6pCaJhXA


TAPAHTUMIA

 

STAGE käynnistyy! Ammattilais- ja ryhmäalennuksia lipuista


Stage teatterifestivaali käynnistyy keskiviikkona 15.8. ja jatkuu 26.8. saakka.
Teatterialan ammattilaisille ja vähintään kymmenen hengen ryhmille Stage tarjoaa 8 euron alennuksen normaalista lippuhinnasta. Varaa lippusi Korjaamon lipunmyynnistä puh. 044 700 8822 (14.8. saakka klo 11-16, 15.-26.8. klo 10-19).

Stagella nähdään 56 ulkomaista ja kotimaista esitystä 22 eri ryhmältä. Stagen esitykset yhdistelevät ennakkoluulottomasti esim. naamioteatteria, fyysistä teatteria, dokumentaarisuutta ja jopa taidenäyttelyä (Maan ääri). Tuttuun tapaan tarjolla on paljon poliittista teatteria ja tositarinoista tehtyä teatteria. Poliittista teatteria edustavat mm. pietarilaisen Mihail Patlasovin Antibodies (Vasta-aineet), libanonilainen 33 kierrosta ja jokunen sekunti (esityksessä ei ole yhtäkään näyttelijää) ja portugalilainen Siveäksi saksittu.

Muita menotärppejä:
* Jätkäsaaren bunkkeri eli vanha tullirakennus avataan ensimmäistä 
kertaa teatterikäyttöön. Siellä nähdään berliiniläinen tositapahtumiin 
perustuva murhatarina Land's End (Maan ääri).
* Suomessa nähdään ensimmäistä kertaa 3D-teatteria. Sitä Helsinkiin 
tuo norjalainen De Utvalgte-ryhmä esityksellään Kunsten å bli tam 
(Kesyyntymisen taito).
* Argentiinalainen kuuma nimi Lola Arias teki näytelmän 
maanisdepressiivisestä äidistään. Tuore Melancolía y manifestaciones 
(Melankoliaa ja mielenosoituksia) on yksi Stagen pääesityksistä.
* Financial Timesin ja Guardianin kiittämä irlantilainen Blue Boy 
palaa katolisessa kasvatuslaitoksessa tehtyihin rikoksiin.

Lisätietoja Stagen sivuilta


Turun Kaupunginteatterissa avoimet harjoitukset Taiteiden yönä

Taiteiden yö tarjoaa mahdollisuuden päästä kurkistamaan, miten teatteriesitys syntyy. Turun Kaupunginteatterin Sopukassa syyskuussa ensi-iltansa saavasta Ei maar ny loppu löhöily -esityksestä on yleisölle avoimet harjoitukset noin klo 18.30 ja 19.30. Avointen harjoitusten liput ovat olleet ennakkojakelussa teatterin lippukassalla (Itäinen Rantakatu 14) elokuun alusta alkaen, paikkoja on rajoitetusti.
Lisäksi teatterin ala-aulassa on tarjolla kaksi katkelmaa Vähätorilla 24.–25.8. nähtävästä Vallan valoja 1812 -esityksestä. Ensimmäinen esitys alkaa noin klo 18.15 ja toinen klo 19.15. Esitykseen on vapaa pääsy (ilman ennakkolippua).Konstens Natt på Wasa Teater 9.8 2012

Wasa Teater firar som vanligt Konstens Natt med ett mångsidigt program. Programmet består av en urpremiär för Babylycka, billiga biljetter, lopptorg och allsång. Allsången leds av Håkan Omars och kapellmästaren Ralf Nyqvist med orkester ackompanjerar. Ensemblen ur höstens musikal Next to Normal framför musikalnummer, ”republikens tidigare president” deltar och en Kalevalafigur uppenbarar sig.

Program:
Kl 14-21 Öppet hus i biljettkassan, Sandögatan 7. Next to Normal musikalbiljetter till föreställningarna 27–28.9 till -50 %! Servering i foajén av teaterdamerna kl 14-19.
Kl 16, kl 17 och kl 18.15 Urpremiär för BABYLYCKA av Tiina Puharinen på studioscenen. Regi Ann-Luise Bertell. I rollerna Susanne Marins och Jonas Bergqvist.
Kl 18 Lopptorg i magasinet, snabblotteri på innergården, korvgrillning och drycker.
Kl 19-20 Sjung med teaterns personal! Ensemblen ur höstens musikal Next to Normal framför musikalnummer, ”republikens tidigare president” deltar och en Kalevalafigur uppenbarar sig. Pleppo-Live! – kläder auktioneras ut under kvällen. Allsångsledare Håkan Omars.


Yhteisötanssifestivaali 22.-26.8.Tampereella


Tampereella järjestetään 22.-26.8.2012 toinen valtakunnallinen Yhteisötanssifestivaali. Ensimmäistä kertaa elokuussa 2010 järjestetty, viisipäiväiseksi kasvanut tapahtuma tarjoaa jälleen tanssia kaikille. Festivaali kutsuu kaiken ikäisiä yleisöjä tanssiin katsoen, osallistuen ja kokien oman mielenkiinnon mukaan.

Esitysten lisäksi tarjolla on työpajoja ja osallistavia tapahtumia festivaalin jokaiselle päivälle. Festivaaliaamut voi aloittaa keskiviikosta lauantaihin kaikille avoimilla yhteisötansseilla pääkirjasto Metson Pietilä-salissa. Metso onkin jälleen yksi päätapahtumapaikoista, jossa on runsaasti ohjelmaa koko perheelle taaperosta isovanhempiin kaikkina festivaalipäivinä sunnuntaita lukuun ottamatta.

Lisäksi festivaali levittäytyy jälleen ympäri kaupunkia kaduille ja kaupunkitiloihin. Avajaispäivä keskiviikon OFF ohjelmistossa VAPAAkollektiivi esittää Johanna Keinäsen ohjaamaa katutanssiteatteriteosta Minulla on asiaa! eri puolilla kaupunkia sekä Johanneksen koulun pihalla ennen koululla esitettävää Kivenkantajat -musiikkiteatteriesitystä. Lauantai-iltana 25.8. tanssia ja geokätköilyä yhdistelevä interaktiivinen performanssi Taikakettu kuljettaa osallistujiaan Hämeensillalla, Plevnan alueella, Kuninkaankadulla ja Hämeenpuistossa. Festivaalin päätöspäivänä järjestetään Koskipuistossa yhteisölliset sunnuntaipiknik-tanssit + nokoset.

Kesän aikana uudistuneella Hällä-näyttämöllä nähdään kaksi esitystä: lauantaina 25.8. klo 18 tanssia, kuvataidetta ja musiikkia yhdistelevä Hymyilevät kädet, jossa esiintyvän kuvataiteilija Rafael Wardin maalauksia ja piirustuksia on nähtävissä myös festivaalin ennakkotapahtumana järjestettävässä näyttelyssä. Hymyilevät kädet -taidenäyttely Galleria Emilissä 15.-24.8. Festivaalin päättää sunnuntaina 26.8. klo 16 Hällässä Tanssiteatteri Raatikon Olenko olento. Nuorille suunnatun teoksen koreografian on tehnyt Satu Tuomisto.

Suurimpaan osaan tapahtumista on vapaa pääsy, joskin esimerkiksi työpajoihin ja joihinkin esityksiin toivotaan ennakkoilmoittautumista. Esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota ja kaikkiin festivaalin tapahtumiin pääsee myös pyörätuolilla.

Yhteisötanssifestivaalin järjestää Sisä-Suomen tanssin aluekeskus ja Yhteisö tanssii ry yhteistyössä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa. Tapahtumaa ovat tukeneet Valtion tanssitaidetoimikunta, Pirkanmaan taidetoimikunta sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Lisätietoa festivaalista ja ohjelmisto