16.08.2012

TINFO-tiedote 28 / 16.8.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

LAATU EI SAA OLLA TABU!

Raadollinen totuus on se, että maailmalla ei voi menestyä puolivillaisilla, huonosti ajatelluilla ja toteutetuilla esityksillä. Piste. Tämä on vähän sama juttu kuin olympialaisissa. Kansainvälistymistä havittelevien pitää uskaltaa myös olla itsekriittisiä. Jostain pitäisi saada myös palautetta. Ja TINFOn pitää uskaltaa olla selektiivinen, kuratoida tai kuratoiduttaa ulkomaalaisille esiteltäväksi tarkoitetut teokset kovemmalla kädellä.

Tällainen oli lopputulema ja opetus Tampereen Teatterikesän Finnish showcasen demo-osastosta. Otan täyden vastuun tästä vääränlaisen demokratian tai tasapäisyyden harhapolusta. Kaikki kukat eivät voi kukkia kaikkialla. Ja demoesittelyynkin meidän tulee kyetä antamaan entistä parempaa ohjausta.

Tietenkin showcasessa nähtiin hienojen esitysten huikean upeita demoja, ja ne ulkkarimme sitten tietenkin poimivat kättelyssä.

Mutta keskustelua laadusta tarvitaan! Keskustellaanko vaikka Lainsuojattomat-festarilla Porissa?


LASTENTEATTERIIN!

Mielikuvitus rules.  Teatterikorkeakouluun on tulossa tuplailta lastenteatteria. Saadaan satoa Suzanne Ostenin vetämältä kurssilta. Opiskelijoiden koukuttaminen lastenteatteriin tapahtuu juuri näin. Luin Vappu Kuuluvaisen Käärmeihmiset ja Salla Viikan Taikanaksuttimen ja aion hyppykengässä mennä aikaisin aamulla yhdessä varsinaisen kohdeyleisön kanssa katsomaan esityksiä. Kelpaisivat nämä tekstit muidenkin esitettäväksi. Kuvittelenko vain, että nuoren sukupolven kautta näytelmiin tulee jokin uusi vääntö ja kulma.

Viikan Taikanaksuttimessa Sijoittaja, taivaallinen byrokraattiolento on tehnyt kömmähdyksen, jonka seurauksena Hanna joutuu tytön pakkokaapuun. Näytelmä käsittelee ahtaaksi kavennettuja ja joustamattomia sukupuolirooleja tässä ”tyhmässä ja epäreilussa maailmassa”.  Lopussa Sijoittajan erhe korvataan. Eläköön seemit, jotka voivat olla sitä mitä ovat. ”Seeminä mä voin olla välillä poika jos mua huvittaa, ja välillä tyttö. Ja välillä ihan vain seemi, joka on ihan erilainen kuin mikään mitä me voidaan kuvitella.” Minua huvittaisi päästä Gubboniqille… ”Kaikkihan me olemme avaruusolentoja kun avaruudessa olemme ja olemme varmasti itse kukin outoja jonkun toisen mielestä.”

Kuuluvaisen Käärmeihmisissä mielikuvituksesta tulee totta. Vanhempien parin tunnin kauppareissulla voi tapahtua mitä tahansa. Käärme kasvaa jättiläiseksi, syö miehen. Eikä auta kuin ryhtyä käärmeenetsintään, vaikka kuinka pelkää. Ja käärmeen emansipaationkin me jaamme ja sen salaisimmat kyyjutut. Matava on voimafantasia tytön muodonmuutoksesta vahvaksi käärmeeksi. Taustalla käsitellään sitten toisen vahingoittamista, suuttumista toiseen, syyllisyyttä, luottamusta. ”Etsin nahkaa uutta/vaatii sankaruutta..”


ANDY AXELGRINDER JA TUOTTAVUUDEN LAIT

Jatkuvan kasvun Alapylpyrästä on tullut Andy Axelgrinder, jonka unelmana on talo Glasgow´n Bearsdenissä, yhdellä Britannian vauraimmista asuntoalueista. Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Jatkuvan kasvun markkinatalouden ja tuottavuuden lyhyt oppimäärä on Edinburghin Fringelle sovitettu kontekstiinsa kuten Päällystakki viime vuonna.

Se, että Continuous Growth palkittiin yhtenä festivaalin parhaista uusista näytelmistä, ei ole mikään satunnainen onnenkantamoinen vaan seuraus määrätietoisesta, pitkäjänteisestä työstä ja monen osatekijän yhteen loksahtamisesta.

Teoksen ohjaajan suomalais-skotlantilaisen Aleksis Meaneyn sanoin: ”Tekstin inhimillinen, yhteiskunnallinen ja talouspoliittinen ydin haluttiin välittää paikalliselle yleisölle. Tämä on suomalainen näytelmä, jonka on alun perin tuottanut suomalainen teatteri. Lähdettiin siitä, että Jatkuvaa kasvua samoin kuin Päällystakkia viime vuonna suunnataan skoteille. Sen piti löytää yleisönsä ja teoksen viittaussuhteiden tuli olla paikallisesti tunnistettavissa.” Tässä työssä Catherine Grosvenorin ja kirjailijoiden yhteistyö oli avainasemassa. Ohjaaja Meaney saattoi työskennellä Päällystakissa hioutuneen, tutun ensemblen ja tuottaja Hanna Roiskon kanssa.  Tekijätiimi ja tuottajataho Ryhmäteatteri olivat Päällystakin kokemusten kasvattamia. Ja markkinointiinkin oli panostettu.

Ei ihan turha juttu. Sitä paitsi mukavaa, että paikallisessa lehdistössä tervehdittiin ilolla stand-upin rinnalle nousevaa poliittista teatteria…

USKO TOKI


Usko Toki 28

UUTISIA

 

Teatterialan Avain 2012-2013 -yhteystietojulkaisu myynnissä

TINFOn ylläpitämä Teatterialan Avain 2012-2013 sisältää teatterialan päivitetyt yhteystiedot. PDF-muotoisesta Avaimesta on helppo tehdä hakuja Adobe Readerin Etsi-komennolla sekä siirtyä tietoihin kirjanmerkkien tai linkkien avulla. Sähköisen Avaimen voi tarvittaessa myös tulostaa. Sähköiseen julkaisuun tulee myös päivitysversio vuoden vaihteessa. Yhteystietojen muuttumisesta voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi

Sähköisen Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri/yhteisö. Myymme siis Avaimeen käyttölisenssejä.

Pieni lisenssi sisältää 1-2 käyttäjää ja maksaa 20 euroa.
Keskisuuri lisenssi sisältää 3-19 käyttäjän oikeudet ja maksaa 70 euroa.
Suuri lisenssi sisältää 20->  käyttäjän oikeudet ja maksaa 150 euroa.

Tilaukset: TINFO-verkkokaupasta tai sähköpostilla tinfo(at)tinfo.fi


TINFO-verkkokauppa avattu

TINFO-verkkokauppa aukeaa tänään asiakkaille. Verkkokaupasta voit kätevästi tilata julkaisujamme. Tilaukset toimitetaan postitse tai ne voi tulla hakemaan toimistoltamme.

Verkkokaupassa tällä hetkellä tilattavina ovat Teatterialan Avain 2012-2013, Teatterikalenteri 2013, TINFO News -lehdet sekä Teatteritilastot.

Tutustu TINFO-verkkokauppaan


Ammattiteattereiden syksyn uudet ensi-illat päivitetty TINFOn ensi-iltalistaukseen

Ensi-iltalistan löydät täältä.


Jatkuvaa kasvua palkittiin yhtenä parhaista uusista näytelmistä Edinburgh Fringe -festivaaleilla

Ryhmäteatterin tuottama Continuous Growth (Jatkuvaa kasvua) on vastaanottanut Edinburghin Fringe -festivaalin parhaalle uudelle näytelmälle myönnetyn Fringe First -palkinnon. Edinburgh Fringe on maailman suurin taidefestivaali, jossa kolmen viikon aikana nähdään yli 2500 esitystä noin 60 eri maasta. Fringe First on festivaalin suurimpia ja tavoitelluimpia palkintoja.

Continuous Growth on osa Opetus-ja kulttuuriministeriön From Start to Finnish –hanketta, jonka päämääränä on tukea suomalaisen näytelmäkirjallisuuden kansainvälistymistä. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä, englanniksi kääntänyt Nely Keinänen, sovittanut Catherine Grosvenor ja ohjannut Aleksis Meaney. Hankkeen ehtojen mukaisesti näyttelijät ovat skotlantilaisia. Continuous Growthin rooleissa nähdään Billy Mack, Sarah McCardie, Hazel Ann Crawford, Martin Docherty ja Simon Macallum.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut näytelmävientiä Edinburgh Fringe -teatterifestivaalille vuodesta 2010 lähtien. Ryhmäteatteri oli hankkeessa mukana myös viime vuonna samojen tekijöiden toteuttamalla näytelmällä The Overcoat (Päällystakki). The Overcoat oli yleisö- sekä arvostelumenestys ja näytelmän pääosan esittäjä, Billy Mack, palkittiin festivaalin parhaana näyttelijänä.

From Start to Finnish -hankkeen koordinoijana toimii tänä vuonna Ace Production, suhdetoiminnoista ja viestintäsuunnittelusta vastaa lontoolainen Kallaway Media Centre. Yhteistyökumppanina toimii suomalaiset näytelmät vastaanottava Pleasance Theatre.

Continuous Growth -näytelmän lisäksi Edinburghissa nähdään Svenska Teaternin tuottama My Elevator Days (Hissvägraren).


Saara Turusen Puputyttö Viroon kuunnelmana

Saara Turusen Puputyttö on tulossa Viroon kuunnelmana nimellä Jänkutüdruk. Kuunnelman ohjaa Taago Tubin ja näyttelijät ovat Viljandin Kulttuuriakadeemiasta.
Ensimmäinen lähetys on suuniteltu syyskuun 29. päiväksi Vikerraadion taajuudelle. Seuraavat lähetykset ovat lokakuussa Raadio 2:ssa ja marras-joulukuussa Klassikaraadiossa.

Saara Turusen Puputyttö on suosituimpia käännettyjä näytelmiämme. Tällähetkellä Puputyttö on käännetty jo aiemmin yhdeksälle eri kielelle.

Lisää tietoa Saara Turusesta Näytelmäkulman sivuilta


Rospuutto-ryhmälle uusi johtaja


Teatteriohjaaja ja teatteritaiteen maisteri Pauliina Feodoroff siirtyy Rospuutto-ryhmän taiteelliseksi vastaavaksi 2013 alkaen. Ryhmän perustajan ja taiteellinen johtaja Hanna Kirjavainen siirtyy Kajaanin kaupunginteatteriin ohjaajaksi.

Feodoroff toimii tämän vuoden loppuun helsinkiläisen Teatteri Takomon taiteellisena johtajana yhdessä Milja Sarkolan kanssa. Teoksissaan kolttasaamelainen Feodoroff on pyrkinyt nostamaan esiin arktisen alueen haavoittuvuutta sekä pohjoisen ja etelän vallan epätasapainoa. Hänet tunnetaan myös saamelaisneuvoston entisenä puheenjohtajana.

Rospuutto-ryhmän syksyn 2012 ensi-ilta on helsinkiläisen teatteriohjaaja Milko Lehdon ja työryhmän Selviämistarinat, joka on kuvaus suomalaisen miehen sielunmaisemasta 2010-luvun reuna-Euroopassa. Hanna Kirjavaisen kirjoittama ja Perttu Leinosen ohjaama Jumalia ja sankareita jatkaa kiertuettaan Pohjois-Karjalan kouluissa. Rospuutto-ryhmän edellinen menestynyt, kiertävä esitys oli Hanna Kirjavaisen ohjaama Sarasvatin hiekkaa.

Lisätietoja:
Tuottaja Jukka Moskuvaara 044-5104400
Taiteellinen johtaja Hanna Kirjavainen 040-5315138 Pauliina Feodoroff 040-7364475 www.rospuutto.com


Muilun ja Sarkolan yhteisteos voitti Prix Jardin d'Europe -koreografipalkinnon

Koreografi Eeva Muilun ja teatteriohjaaja Milja Sarkolan yhteisteos Ihmisen asussa voitti kansainvälisen Prix Jardin d'Europe -koreografipalkinnon. Muilu ja Sarkola jakoivat ensimmäisen palkintosijan yhdessä hollantilais-itävaltalaisen koreografin Florentina Holzingerin kanssa. Palkinto on osa wieniläistä ImPulsTanz-festivaalia.

Ehdolla palkinnon saajaksi oli yhteensä 14 tanssijaa teoksineen. Nuorille ansioituneille koreografeille myönnettävä Prix Jardin d'Europe -palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa.

Eurooppalaisista tanssin asiantuntijoista koostuneen palkintoraadin perusteluissa kerrotaan, että Muilu ja Sarkola onnistuivat teoksellaan luomaan ilmapiirin, joka antoi mahdollisuuden naisen kehon tarkastelemiseen uudesta näkökulmasta herkästi ja kunnioittavasti, sortumatta kuitenkaan stereotypioihin tai konseptualismiin.

Ihmisen asussa -teos kantaesitettiin vuonna 2009. Teos on uuden tanssin keskuksen Zodiakin tuottama.


Taideyliopiston ensimmäinen hallitus valittu


Taideyliopiston ensimmäisen hallitus on valittu virallisesti. Hallitus nimettiin alustavasti huhtikuussa sillä edellytyksellä, että eduskunta hyväksyy yliopistolain muutoksen sekä Taideyliopiston juridiset perustamistoimet mahdollistavan voimaanpanolain.

Hallitukseen kuuluu kymmenen jäsentä, joista kuusi on yliopistoyhteisöstä ja neljä Taideyliopiston ulkopuolelta. Hallituksen kokoonpanon vahvisti Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun nykyisistä yliopistokollegioista koostuva kollegio.

Hallituksessa professoreita edustavat maalaustaiteen professori Tarja Pitkänen-Walter Kuvataideakatemiasta ja pianomusiikin professori Erik T. Tawaststjerna Sibelius-Akatemiasta.

Keskiryhmän edustajat ovat suunnittelija Ann-Charlotte Karlsson Teatterikorkeakoulusta ja erikoissuunnittelija Tuomo Lukkarinen Sibelius-Akatemiasta.

Opiskelijajäsenet ovat Jussi Rauvola Sibelius-Akatemiasta ja Virpi Viljanmaa Kuvataideakatemiasta.

Hallituksen sidosryhmäjäseniä ovat KT Sirkka Hämäläinen-Lindfors, M.A. Virve Sutinen, professori Saku Mantere ja FT Marja Sakari.

Hallitus järjestäytyy 17.8. Hallitus nimesi keväällä alustavasti puheenjohtajaksi Mantereen ja varapuheenjohtajaksi Hämäläinen-Lindforsin.

TkT, FM Saku Mantere toimii professorina ja johtajana Svenska handelshögskolanin yritysjohtamisen ja organisaatioiden laitoksella. Hän on Aalto-korkeakoulusäätiön hallituksen jäsen.

KT Sirkka Hämäläinen-Lindfors on toiminut muun muassa Euroopan Keskuspankin johtokunnassa, Suomen Pankin pääjohtajana ja johtokunnan puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Suomen Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtaja sekä jäsen mm. Sanoma Oyj:n, Kone Oyj:n sekä Teaterstiftelsen Vivicas Vännerin hallituksissa.

FT Marja Sakari on taidehistorioitsija, joka toimii Kiasmassa intendenttinä. Aikaisemmin hän on toiminut muun muassa Suomen Ranskan Instituutin johtajana sekä taiteen tutkijana ja opettajana.

M.A. Virve Sutinen on tukholmalaisen Dansens Husin taiteellinen johtaja. Aikaisemmin hän on toiminut Kiasma-teatterin johtajana ja perustanut mm. URB-festivaalin ja teatteri/nyt. -festivaalin. Hän on International Contemporary Performing Arts Networkin (IETM) puheenjohtaja.

Hallituksen ensimmäisiä tehtäviä on Taideyliopiston rehtorin valinta. Hakuaika päättyy 2.9.

Taideyliopisto aloittaa toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyvät. Taideyliopisto koostuu kolmesta akatemiasta, jotka ovat koulutukselliselta sisällöltään ja kulttuuriselta painoarvoltaan yhdenvertaisia. Nykyisten yliopistojen henkilöstö ja opiskelijat siirtyvät Taideyliopistoon sen aloittaessa toimintansa. Opiskelijoita on yhteensä noin 2000 ja henkilötyövuosia noin 600.


ISIS teatteri 15 vuotta, taiteellinen johtaja 60 vuotta


ISIS teatteri juhlistaa useaa merkkipäivää tänä vuonna. ISIS teatterin taival on kestänyt viisitoista vuotta, ja taiteellinen johtaja Liisa Isotalo täyttää maanantaina 13.8. kuusikymmentä vuotta. Lisäksi ISIS teatteri valmistaa parhaillaan kansainvälisen työryhmänsä kanssa HS.-tanssiesitystä, joka kunnioittaa Helene Schjerfbeckiä ja hänen syntymänsä 150. juhlavuotta.
 
Liisa Isotalo valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1977. Isotalo on toiminut teatteriohjaajana, -opettajana ja -johtajana (mm. Joensuun ja Kokkolan kaupunginteatterit), käsikirjoittajana, asiantuntijana ja poikkitaiteellisten tapahtumien taiteellisena johtajana. Hän on nykyään vapaa taiteilija ja freelancer-teatteriohjaaja. Liisa Isotalo on ohjannut monia esityksiä joissa näyttämötaiteeseen yhdistyy musiikki, laulu, tanssi, runous ja kuvataide.  Isotalo on saanut useita tunnustuksia, viimeisimpänä valtion viisivuotisen apurahan 2008-2012.
 
ISIS teatteri on helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä, jota Liisa Isotalo johtaa. ISIS teatteri tutkii eri taiteenalojen näyttämöllisiä mahdollisuuksia ja yhteensopivuutta. Teatteri ammentaa aiheitaan mm. alkuperäiskulttuurien tarina- ja rituaaliperinteestä. Monikielisyys, visuaalisuus sekä sanaton viestintä mahdollistavat elämykset useimpien kulttuurien ulottuville. Kestävän kehityksen arvoja kunnioittaen esitysten puvut ja lavastukset pyritään valmistamaan kierrätysmateriaaleista.
 
HS. - kunnianosoitus Helene Schjerfbeckin taiteelle on monitaiteinen kollaasi, joka saa ensi-iltansa Ateneum-salissa 20.9.2012.
 
Lisätietoja www.isisteatteri.fi
Liisa Isotalo 050 367 5158, liisa.isotalo(at)gmail.com


Stagen kotimainen sarja esittelee teatteria Helsingin ulkopuolelta

 
Helsingin ulkopuolella tehdään tällä hetkellä todella laadukasta teatteria: sen todistaa Stagen kotimainen sarja, joka tuo pääkaupunkiin katselmuksen maakuntien parhaita esityksiä. Leea Klemolan menestysnäytemä Jessikan pentu kasvattajana epäonnistuneesta Jessica Timmerbackasta tulee Kuopion kaupunginteatterista ja Jari Juutisen tulkinta Lars von Trierin dogmaklassikosta Dogville on Lappeenrannan kaupunginteatterin tuotantoa.
 
Helsingin ensi-iltansa Stagella saa brittiläisen Simon Winnicomben tekstiin perustuva Ota syliin, jonka Irene Aho on ohjannut Tampereen Työväen Teatterille. Rooleissa ovat muun muassa Hella Wuolijoki -elokuvaroolistaan palkittu Tiina Weckström ja Härmä-elokuvassa hurmannut Lauri Tilkanen.

Korjaamo Teatteri perusti agentuurin
Kotimaisia esityksiä saapuu Suomeen katsomaan merkittävä joukko ulkomaisia teatterialan ammattilaisia ja toimittajia. Korjaamo Teatteri on juuri perustanut agentuurin, joka tarjoaa ulkomaisille festivaali- ja teatteriorganisaatioille mahdollisuutta tilata suomalainen esitys vierailulle avaimet käteen -mallilla. Vierailuita tukee ulkoministeriö.
 
Stagen teemana on tänä vuonna Ääniä - Voices: se kertoo teatterintekijöiden itsenäisistä, vahvoista äänistä, joille Stage antaa mahdollisuuden kuulua. Korjaamo Teatterin tuottamalla festivaalilla nähdään yhteensä yli 50 esitystä 22 ryhmältä. Stage levittyy Jätkäsaaren bunkkerin ja Korjaamon lisäksi Aleksanterin teatteriin, Kiasma–teatteriin, Teatteri Jurkkaan, Teatteri Takomoon, Zodiakiin ja Cirkoon.
Stage on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Teatterin tiedotuskeskus TINFO tuottaa Stagelle taustamateriaalia suomalaisesta teatterikentästä ja teatterintekijöistä.

Stage – Helsingin teatterifestivaali 15.–26.8.2012
 
Lisätietoja


Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö panostaa syksyllä kirjoittamiseen

Helsingin Kaupunginteatteri jatkaa monipuolista yleisötyötä myös syyskaudella. Keskeiseksi nousevat erityisesti kirjoittamiseen liittyvät projektit.

Syksyllä 2011 käynnistynyt Young Europe 2 –hankkeen yhteistyö berliiniläisen Theater an der Parkauen kanssa on edennyt kohti valmista näytelmää. Nuorten kirjoittama 15:15 saa ensi-iltansa Studio Pasilassa 6. marraskuuta. Näytelmän ohjaa Kari Rentola ja rooleissa nähdään Juha-Pekka Mikkola, Marjut Toivanen ja Joachim Wigelius.Projektissa Berlinki-ryhmä, eli neljä helsinkiläistä ja neljä berliiniläistä 16-18-vuotiasta nuorta kirjoitti yhdessä näytelmän HKT:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun kehittämällä yhteisöllisellä käsikirjoitustyökalu Noodilla. Verkossa tapahtunutta kirjoittamista vetivät kirjailija, teatteri-ilmaisun ohjaaja Emma Puikkonen sekä berliiniläinen dramaturgi Julia Schreiner.

15:15 vierailee myös Young Europe -festivaalilla Berliinissä toukokuussa 2013. Theater an der Parkaue tekee näytelmästä saksankielisen version, jonka ensi-ilta on 26. tammikuuta ja tämä esitys vierailee Helsingissä helmikuussa 2013.

Kirjoitetaan näytelmä! on nyt kolmatta kertaa järjestettävä, HKT:n näytelmäkäsikirjoittamiseen perehdyttävä projekti yläkoulun ja lukion opettajille ja heidän oppilasryhmilleen. Kirjoitetaan näytelmä! -projektissa työskennellään käsikirjoitustyökalu Noodilla ja kirjoitetaan oma pienoisnäytelmä. Näytelmät esitetään lukudraamana Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijöiden lukemana. Haku on käynnissä perjantaihin 24. elokuuta saakka.

Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana vuoden 2013 tammikuussa aloittava Jyrki Karttunen käynnistää syksyn koreografivierailunsa yhteydessä laajamittaisen, eri yleisötyön muotoja kokeilevan projektin. Karttusen koreografia 100 tapaa nauraa saa ensi-iltansa 6. lokakuuta, ja sen yhteydessä järjestetään muun muassa ryhmille tarkoitettu kolmiosainen naurutyöpaja, joka huipentuu osaksi esitystä oikean yleisön kanssa. Tarkoituksena on, että jokaisessa 100 tapaa nauraa -esityksessä esiintyy ammattitanssijoiden lisäksi yksi työpajaan osallistunut ryhmä omalla pienoisteoksellaan. Työpajan vetää koreografi Jyrki Karttunen ja ilmoittautua voi sähköpostitse 31. elokuuta mennessä (yleisotyo(at)hkt.fi).

Yleisötyön ohjelmistossa on teosesittelyitä, kulissikierroksia, työpajoja erilaisille ryhmille, sekä muuta monipuolista ohjelmaa. Lisää tietoa löytyy yleisötyön kotisivuilta.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset:

yleisötyövastaava Mirja Neuvonen, p. 09 3940455/ 040 3523969, mirja.neuvonen(at)hkt.fi, yleisotyo(at)hkt.fi
Lisätietoa Noodista


HAKUJA

Taideyliopisto etsii valittavaksi rehtoria

Taideyliopisto on saanut Suomen valtiolta tehtävän voimistaa taiteen itsenäistä asemaa yhteiskunnassa. Taideyliopisto toimii taiteen vapauden puolestapuhujana, taideyhteisön voimantunnon lähteenä ja uuden taiteen monialaisena syntysijana. Toimintansa 1.1.2013 aloittava Taideyliopisto koostuu kolmesta akatemiasta, jotka ovat koulutukselliselta sisällöltään ja kulttuuriselta painoarvoltaan yhdenvertaisia.

Taideyliopisto etsii valittavaksi REHTORIA
Rehtori johtaa Taideyliopistoa siten kuin yliopistolaissa on määritelty. Rehtorilla on historiallisesti ainutkertainen asema Suomen kiinnostavimman yliopiston perustamisvaiheessa. Rehtorin ensimmäinen toimikausi kestää enintään viisi vuotta.

Taideyliopiston rehtori on kansallisesti ja kansainvälisesti keskeinen taide- ja kulttuurialan yhteiskunnallinen vaikuttaja. Tehtävään valittavalta henkilöltä edellytetään henkilökohtaista suhdetta taiteeseen. Rehtori luo uutta yliopistoa, joten häneltä odotetaan näyttöjä muutoksen johtamisesta. Vakuuttava esiintymiskyky, neuvottelu- ja viestintätaidot, laajat verkostot sekä kokemus yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta katsotaan hakijan eduksi. Koulutus- ja taide- organisaatioiden tuntemus ja taiteen ammattilaisten johtamisesta hankittu osaaminen ovat edellytyksiä tehtävässä onnistumiselle.

Lisätietoja tehtävästä antaa Mercuri Urvalin seniorikonsultti Seija Malmi, puh. 040 522 5330. Taideyliopiston hallitukselle osoitetut hakemukset ja CV:t palkkatoiveineen pyydetään toimittamaan viimeistään 2.9.2012 sähköisesti osoitteessa www.mercuriurval.fi viitenumerolla FI-03823.


Berliinin taiteilijaresidenssin haku päättyy 22.8.


Uudenmaan taidetoimikunnalla on Berliinissä residenssi, jota voivat hakea Uudenmaan alueella asuvat taiteilijat ja taiteen tutkijat. Residenssi sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella taitelija-alueenakin tunnetussa Weddingin kaupunginosassa.

Uudenmaan ja Lapin taidetoimikuntien yhteisesti vuokraama Berliinin residenssi on entisessä tehdasrakennuksessa ison asuinkorttelin sisällä. Sen ympärillä on kauniisti istutettuja pihoja. Taloon on saneerattu ensisijaisesti taiteilijoiden asuin- ja työhuoneita.

Residenssi sijaitsee Berliinin Weddingin kaupunginosassa. Wedding on kehittyvä taiteilija-alue muutaman kilometrin päässä Berliinin keskustasta ja Tegelin lentoasemalta. Weddingistä on hyvät kulkuyhteydet eri puolille Berliiniä.

Berliinin residenssiä voivat hakea eri taiteenaloja edustavat ammattitaiteilijat, taiteen tutkijat tai taidehistorioitsijat, jotka asuvat Uudenmaan taidetoimikunnan toimialueella. Huoneisto on tarkoitettu apurahaluonteiseen käyttöön, eikä siitä peritä vuokraa.  Huoneen käyttöoikeus koskee ainoastaan päätöskirjeessä mainittua hakijaa tai työryhmää (max. 2 henkilöä). Lasten ja ulkopuolisten majoittaminen residenssiin on kiellettyä. Myönnettyjen oleskelujaksojen pituus on vaihdellut kolmesta viikosta kahteen kuukauteen.  Residenssityöskentelystä taiteilija toimittaa raportin taidetoimikunnalle.

Hakuaika on 1. - 22.8.2012. Haettavana ovat residenssiajat 1.1. - 31.12. 2013.

Lisätietoja


Kulttuuri- ja taideohjelman hakuaika on käynnissä

Pohjoismaisen kulttuuripisteen Kulttuuri- ja taideohjelman hakuaika on alkanut. Tällä hakukierroksella voit hakea rahoitusta tuotantopainotteiseen toimintaan ja osaamisen kehittämiseen.

Hakuaika on 14.8.2012 – 11.9.2012

Lisätietoja ohjelmasta löydät täältä

Hakemukset tehdään sähköisellä hakujärjestelmällä, jonne voit kirjautua nettisivujen kautta


Hurraa! –festivaali  etsii tuoreita kotimaisia esityksiä lapsille ja nuorille

Hurraa! järjestetään pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa 15.-23.3. 2013.

Ohjelmistoon etsitään ammattiteattereiden ja –ryhmien  tuoreita esityksiä, joiden kohdeyleisönä ovat 0-16 –vuotiaat, eikä niitä  ole esitetty paljon pääkaupunkiseudulla.

Festivaalille valitut näyttämöteokset saavat 2-8 esityskertaa festivaalin aikana ja niistä maksetaan esityspalkkio ja mahdollisuuksien mukaan matka- ja majoituskorvauksia.

Hurraa! –esitykset ovat pääosin hyvin varustetuilla näyttämöillä; festivaalin järjestäjiä kiinnostavat myös pienimuotoiset kokeelliset teokset, jotka sijoittuvat poikkeuksellisiin tiloihin.

Tarjouksia otetaan vastaan elokuun loppuun asti osoitteeseen: katariina.metsalampi(at)hel.fi. tai Hurraa!, PL 4741 000 99 Helsingin kaupunki

HUOM!   Sähköpostilaatikon tukkeutumisen välttämiseksi tarjous saa olla korkeintaan 200 kilotavun kokoinen. Täydentävä materiaali postitse tai nettilinkkien muodossa.


Call for playwrights at hotINK at the Lark - New York

hotINK at the Lark will present work by six playwrights from outside the United States in readings at the Lark Play Development Center, April 17-22, 2013. Each play will be presented once, following a two-day workshop/rehearsal with a distinguished director and actors from the New York theater community. In addition, special events are planned for visiting playwrights and translators. Readings are attended by fellow writers from U.S. and abroad, literary managers, producers, artistic directors, translators, dramaturgs, scholars, journalists, educators, students and New York theatre audiences.

hotINK at the Lark is an international play reading series, previously presented by Tisch School of the Arts at New York University, that has introduced plays from over fifty countries to New York City audiences.

Selected playwrights will be notified by mid-December. Travel to NYC for hotINK at the Lark, as well as accommodations for selected playwrights will be provided by the Lark Play Development Center.

Find all the details and the guidelines for application online.

Deadline for submission: 15 October.


Call for artits - FLINT microfest of contemporary arts - Wiltshire (UK)


We are looking for submissions from artists of all kinds to take part in FLINT, a two-day interdisciplinary microfest of contemporary work. Whatever your artform, if you have an exciting work to share with audiences in Wiltshire, we’d like to hear from you. We want performance, dance, live art, music, visual arts, theatre – anything with a performative element to involve an audience. Find out all the details and apply until 31 August.

More information here


KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA

Seminaari työstä, toimenkuvien haasteista ja tasa-arvosta muuttuvalla esittävien taiteiden kentällä

Porissa 6.–7.9.2012 Lain§uojattomat-festivaalilla

Järjestäjät: TEKIJÄ-hanke yhteistyössä Teatterikeskus ry:n, Suomen Teatterit ry:n ja Scen utan gränser -hankkeen (Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus) kanssa

Millaisia haasteita muuttuva toimintaympäristö asettaa johtajuudelle ja tuottajuudelle? Millaisia työtehtäviä kätkeytyy tittelien taakse? Millaisia eroja on organisaatioiden välillä? Miten toimenkuvat suhteutuvat toisiinsa esittävän taiteen organisaatioissa? Kenellä on valta tehdä päätöksiä ja kuka kantaa vastuun? Miten lisätä tasa-arvoa, avoimuutta ja moninaisuutta esittävän taiteen kentällä? Millaisia urakehitysmahdollisuuksia alalla jo on, ja mitä kaivataan tulevaisuudessa?

Torstaina 6.9.2012 klo 12–17
Perjantaina 7.9.2012 klo 10–16
Seminaarin ohjelma

Paikka: Kulttuuritehdas Kehräämö (Pumpulikatu, Puuvillatehtaan sisäpiha, Pori)
Tarjoilun vuoksi sitovat ilmoittautumiset 31.8.2012 mennessä e-lomakkeella.

Seminaariin järjestetään bussikuljetus Helsingistä. Lähtö Kampista 6.9. klo 8.00
Ilmoittautumiset sähköpostilla: tekijahanke(at)gmail.com
Vapaa pääsy!

Tervetuloa keskustelemaan alan polttavista kysymyksistä sekä nauttimaan mm. TEKIJÄn kiertue-esityksistä ja rennosta festivaalitunnelmasta!
Lisätietoja: Laura Pekkala / TEKIJÄ-hanke / laura.m.pekkala(at)uta.fi / +35840 1901 201


Khon (Thai Mask Dance Theatre) Training for International Artists - Bangkok


Arts on Location is delighted to announced that the application is now open for artists from all parts of the world to take part in the annual 5 day Intensive Khon Workshop, led by the great and nationally renowned masters of the prestigious College of Dramatic Arts, Bangkok. Designed for artists who have little or no knowledge of Thai theatre, this workshop is a skill-developing as well as a cultural programme aiming at performance artists and theatre practitioners, who have a strong interest in gaining good grounding and insightful knowledge in the art of Khon within its cultural environment, and context.

The workshop is suitable for theatre/ performance art practitioners, namely dancers, actors, physical theatre performers, directors, choreographers and drama/performance Students (Undergraduates & Postgraduates).

Date: 17-21 December 2012
Fees: 8,000 Bhts ( about 160 GBPs, 200 Euros, 260 USDs.)

Minimum number of participants: 10

For More information, please visit, www.artsonlocation.net or send an email to info(at)artsonlocation.net

Facebook Page

To apply, please send in your CV, and a letter with your statement of intention to application(at)artsonlocation.net  
Deadline for application: 16 November, 2012.