28.08.2014

TINFO-tiedote 28 / 28.8.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTAtwitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


BUDJETTIRIIHTÄ TWITTERISSÄ JA LIVENÄ

Hallitus antaa tänään vuoden 2015 talousarvioesityksensä. Neuvottelut jatkuvat vielä kello 13.30.  Kommentit sitten myöhemmin, kun homma on kasassa. Twitteristä voi seurata, missä mennään. Budjettitiedot saa kootusti Valtioneuvoston verkkosivuilta ja päivän lopuksi voi katsoa tiedotustilaisuutta livenä.  


STAGELLA LÄHEISEMME VENÄJÄ, BERG HEIL!

Stage-festarin päätösseminaarissa Läheisemme Venäjä oli kiinnostavaa kuulla taustavalotusta avoimen ja suljetun logiikkaan. Harmitti oma päällekkäisbuukkaus Kolmannen tilan Berg heiliin, jolloin keskustelut jäivät kuulematta. Berg heil! – Nietzscheläisiä vaelluslauluja oli menetyksen väärtti. Miltei hävetti, etten ollut esitystä aikanani nähnyt. Onneksi on festareita, joilla omat katsomisen aukot saa paikatuksi. Kolmas tila on ihan oma lukunsa suomalaisessa teatterissa. Se uskoo ajattelun ja älyn voimaan, taiteen, tieteen, historian yhdistämiseen. Lisää koreografiaa – siis ajattelua LIIKKEEN kautta esityksiin! Berg heil! todisti liikkeen voimaa. Voisiko vapaata ajattelua muulla tavoin ruumiillistaa? Tanssija Arttu Wäänäsen Nietzsche on huikea, samoin Minna Kankaan groteski Elisabeth Förster-Nietzsche. Kollektiivisen näyttämöruumiin seurassa tehty matka kahlehtimattomasta ajattelusta ideologian tai kaupallisuuden koiraksi saattoi omaa ajatteluani liikkeeseen, lukemaan lisää, ottamaan selvää.


PUHDISTETTU KLASSIKKO  – SYLVI

Häpeä tunnustaa, mutta en ole koskaan nähnyt Canthin Sylviä. Esitystietokannasta voi katsoa, että eipä sitä liiemmin ole esitettykään (Ilona-esitystietokanta). Nautin tästä rajusta puhdistuksesta, pelkistyksestä ja raakavaloon asettamisesta. Sylvistä ei tule pelkkä halun ja himon näyttämö. Siinä oli yhtä lailla jäytävää kuolemankauhua, laskelmoitua valtapeliä. Mikä näyttämöeläin onkaan Pia Anderssonin Sylvi! Tässä yhteistuotantoajattelun hedelmiä parhaimmillaan, myös ulkkareille.


ENCORE-ESITYSTIETOKANNASTA OOPPERAHISTORIAA,

Suomen Kansallisoopperan verkkosivuilta löytyy nyt uudenuusi  Encore-esitystietokanta, josta voi hakea ooppera- ja balettiesitysten tietoja vuodesta 1911 alkaen. Encoresta etsivä löytää kätevästi tietoa teoksista ja niiden toteuttajista. Tämä on mahtava lisä. Jotta ei unohdu se esitystaiteellinen työ, jota oopperassa tehdään. Tällä hetkellä tietokannassa on 732 teosta ja 1080 esitystä, 4217 henkilöä ja 54 esiintyjäryhmää.


TIETOKANNAT OVAT SUPERTIETOLÄHTEITÄ

Tunnustaudun tietokantafaniksi. Ne antavat nopeasti korvaamatonta tietoa. TINFO-verkkopalvelujen sisältämä tieto on järjestetty juuri tietokantoihin. TINFOlla ja Teatterimuseolla on yhteinen Ilona-esitystietokanta, jota päivitetään jatkuvasti. Historian aukotkin täydentyvät pikkuhiljaa. Ilonan lisäksi TINFO tarjoaa palvelukseenne ensi-iltalistan, New Plays from Finland -tietokannan, näytelmien käännöstietokannan ja uusimpana tulokkaana teatterihaun. Ja parhaillaan ollaan valmistelemassa uuden, perustettavan Teatterintekijät-tietokantaa, johon ensimmäisenä keräämme lavastajiemme, puku-, valo-, ääni ja videosuunnittelijoidemme tietoja. Tämä tulokas on minulle erityisen rakas. Lukkarinrakkauttani nostatti yhdeltä osaltaan Tampereen Teatterikesän Finnish showcasessa koettu performance designerien Pecha Kucha. Taiteilijoiden hienoa ajattelua, hienoja töitä. Ne ansaitsevat tulla laajempaan jakoon!      


AVOIMEMPAA HALLINTOA

Tällainen olisi valtion pyrkimys ja tahtotila avoimesta hallinnosta.


ARKKIPIISPA JA KASPAR HAUSER

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala kirjoitti Turun Sanomien kolumnissaan (22.8.2014) Q-teatterin Kaspar Hauserista henkilökohtaisesti, oivaltavasti ja älykkäästi. Voi kun meillä olisi enemmän tällaista avointa ylirajaisuutta!  Täytyypä ryhtyä lukemaan, mitä piispa kirjoittaa Facebookissa.  

TINFON ILMOITUKSIA


Teatterialan Avain 2014/2015 -osoitteisto valmistunut


Teatterialan Avain 2014/2015 – sähköinen yhteystietojulkaisu – on nyt ilmestynyt. Siitä löytyy yhdestä paketista teatterialan ja teatterialaa hyödyttävien toimijoiden yhteystiedot. Sähköisestä Teatterialan Avaimesta on helppo tehdä hakuja eri nimillä, ja verkkosivu- ja sähköpostilinkit nopeuttavat työskentelyä.

Teatterialan Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri / yhteisö.

 • 1-2 käyttäjää, lisenssi maksaa 29 euroa,
 • 3-9 käyttäjää, lisenssi maksaa 85 euroa,
 • yli 9 käyttäjää, lisenssi maksaa 125 euroa.

Teatterialan opiskelijoille ja työttömille Avain maksaa vain 12 euroa. Muille kuin teatterialan yrityksille ja yhteisöille hinta on 175 euroa.

Tilaukset voit tehdä:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
sähköpostitse: tinfo(at)tinfo.fi
puhelimitse (09) 2511 2120


Syksyn ensimmäinen TINFO e-Nytt ilmestyy tiistaina 9.9.2014, aineistopäivä perjantai 5.9.


Syksyn ensimmäinen ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 9.9.2014. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 5.9. mennessä.

TINFO e-Nytt syksyn 2014 ilmestymisajat -> aineistopäivät:
9.9. -> 5.9.
7.10. -> 3.10.
18.11. -> 14.10.

www.tinfo.fi/se


Mikä esitys ansaitsee Thalia-palkinnon? – Käy äänestämässä TINFO-verkkosivuilla


Thalia-palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 11/2012–11/2014 välisenä aikana.

Thalia-palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Äänestykseen

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.


TINFO-verkkokaupasta teatterialan julkaisuja – katso syyskuun tarjoukset


TINFO-verkkokaupasta voit tilata vasta ilmestyneet Teatteritilastot 2013, Teatterilaisen muistikirjan 2015, TINFO News –lehtiä sekä muuta alan kirjallisuutta.

Syyskuun tarjous: Theater der Zeit – Finnland Spezial,  suomalaisen teatterin erikoisnumero ja Eisbilder – Neue Theaterstücke aus Finnland, näytelmäantologia yhteishintaan 20,00 € + toimitus- ja postikulut.

Tilaukset voit tehdä:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
sähköpostitse: tinfo(at)tinfo.fi
puhelimitse (09) 2511 2120
tai noutaa toimistostamme Teatterikulmasta (Meritullinkatu 33 A 2, 00170 Helsinki)


UUTISIA


Kannanotto: Taidetoimikuntajako palautettava uudelleen valmisteluun!


Vastustamme Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Esittävien taiteiden toimikunnan ja Taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikunnan muodostamista näin keskeneräisten suunnitelmien ja vaillinaisen valmistelun pohjalta. Meille taiteen kentällä toimiville ei vielä esitetyn toimikuntajaon pohjalta käy selväksi, minkälainen tulee olemaan suunniteltujen toimikuntien keskinäinen ja toimikuntien ja jaostojen välinen työnjako, millaisia jaostoja ja kuinka monta niitä ylipäätään muodostetaan.  Vaadimme palauttamaan asian tarkempaan valmisteluun, jossa taiteen kenttää aidosti kuullaan asian valmistelussa. 

Uusi toimikuntajako heikentää vertaisarviointia eikä sen ole osoitettu tuottavan edes kustannussäästöjä

Taidetoimikuntatyöskentely on vaarassa kaventua vailla riittävää asiantuntemusta suoritetuksi apurahanjaoksi. Käytännön työskentely laaja-alaisessa taidetoimikunnassa ja suunnitelluissa jaoksissa voi pahimmillaan vain lisätä byrokratiaa ja estää laaja-alaista keskustelua asiantuntijayhteisön kesken.  Taidetoimikunnan tehtävänä lain mukaan on myös antaa asiantuntijalausuntoja oman toimialansa asioista sekä osallistua toimialansa asiantuntijaelimenä keskuksen taiteeseen liittyvään strategiatyöhön.

Tavoitteenamme on varmistua, että vertaisarvioinnin edellyttämä asiantuntemus (liittyen taiteenalan erilaisiin lajityyppeihin ja valtakunnallisuuteen), avoimuus ja läpinäkyvyys sekä avoin keskustelu aidosti toteutuvat eikä esteellisyysongelmia synny.  Tähän antaa mahdollisuudet vain riittävän suuri taidetoimikunnan laaja-alainen ja alakohtainen jäsenmäärä. Vain näin voidaan vahvistaa taiteen ja taiteilijoiden asemaa.

Nyt esitetty entisten toimikuntien fuusioiminen ja siihen lisätyt jaostot toimivat vain, jos jaostojen henkilömäärä on suuri. Miksi on tarvetta kaventaa ja poteroittaa asiantuntemusta. Tässä esitetyssä mallissa taiteiden välinen keskustelu tulee olemaan harvavaltaista ja vertaisarviointia entisestään kaventavaa. Päätöksentekoon osallistuvien henkilöiden määrää vähentämällä ei lisätä moniäänisyyttä – päinvastoin.

Monikulttuurisuuden tulisi toteutua kaiken toimikuntatyöskentelyn läpäisevänä toimintaperiaatteena.

Esittävien taiteiden moninaistuminen ja erikoistuminen ei koske pelkästään esitystaidetta ja performanssia, vaan useita muita esityslajeja, esimerkiksi nukketeatteria, joka nykyisin on entistä enemmän aikuiskatsojille suunnattu esitysmuoto. Lasten- ja nuortenteatterin uutta yleisöä kasvattava vaikutus on merkittävä.

Valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden suunniteltu siirto audiovisuaaliseen toimikuntaan on ongelmallinen, he ovat olennainen osa esittävien taiteiden toimikunnan asiantuntija-aluetta. Näiden suunnittelijoiden hakemukset, jotka koskevat esittäviä taiteita tulisi jatkossakin käsitellä näyttämötaiteen tai esittävien taiteiden toimikunnassa. Muualla kuin näyttämöillä (kaupunki, galleria, tms) itsenäistä valo- ääni -ja videotaidetta tekevät taiteilijat, heidän valo-, ääni- ja videotaidehakemuksensa ja niiden käsittely voidaan luonnollisesti hoitaa ehdotetussa audiovisuaalisessa toimikunnassa, jossa tällöin tullaan myös tarvitsemaan varsinkin valo- ja äänitaiteen erityisasiantuntemusta.

Näyttämötaiteilijoiden kentän vakituisesti kiinnitetty taiteilijakunta vähenee jatkuvasti. Tämä tarkoittaa tulevaisuudessa yhä enemmän freelancereita ja varmasti entistä enemmän Taikelle suunnattuja hakemuksia myös näyttämö- ja tanssitaiteilijoiden ja sirkustaiteilijoiden muodostamalta entistä monimuotoisemmalta ja alati muotoaan muuttavalta kentältä.

Taiteen edistämiskeskuksen ja sen toimikuntien tulevaisuuden työskentelyhaasteet ovat kovat. Kasvavan hakijakunnan hakemusten sisältöjen arviointiin tarvittavan asiantuntemuksen lisäksi toimikunnan jäsenillä tulisi olla todella laaja-alaista ja eri osa-alueita ylittävää näkemystä ja ymmärrystä erilaisilla kentillä toimivien taiteilijoiden ja itse taiteen kenttien erilaisista kehitystarpeista ja niiden tulevaisuuden suunnista.

Taiteen kenttä uudistuu taiteen sisältä ja taiteen tarpeista.  Taitelijat eivät halua olla taidehallinnon pelinappuloita.

Helsingissä, 28. elokuuta 2014

Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto (Teme)
            Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit
            Lavastus- ja pukusuunnittelijat
            Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat
            Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat
CEFISTO - Centralförbundet för Finlands Svenska Teaterorganisationer
Teatterikeskus
Suomen Teatterit  – Finlands Teatrar
Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)
Suomen Harrastajateatteriliitto
Suomen UNIMA
Nukketeatterikeskus Poiju
Suomen Assitej
Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat – Finlands Dramatiker och Manusförfattare
Työväen Näyttämöiden Liitto
Teatterimuseo
Sirkuksen tiedotuskeskus
Esitystaiteen seura
Elina Knihtilä, näyttelijäntyön professori, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
Teatterityön tutkinto-ohjelma (Näty), Tampereen yliopisto

Kannanottoa koskeviin tiedusteluihin vastaavat alla luetellut työryhmän jäsenet tai kukin allekirjoittaja taho:
Näyttämötaiteen taiteilija professori, puheenjohtaja Reija Hirvikoski / Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, reija.hirvikoski(a)gmail.com, 050 566 3995

Toiminnanjohtaja Elina Mäntylä / Suomen Näyttelijäliitto, elina.mantyla(a)nayttelijaliitto.fi,
040 835 9587

Johtaja Hanna Helavuori / Teatterin tiedotuskeskus, hanna.helavuori(a)tinfo.fi, 044 363 1722


13 uponnutta vuotta on menestys Skotlannissa


Paula Salmisen näytelmä 13 uponnutta vuotta sai Skotlannin ensi-iltansa Edinburghin Fringe-festivaalilla 11.8. ja on kerännyt erittäin positiivisia arvosteluja.

Teos kertoo Koskisen suvun naisista kolmessa sukupolvessa, sukeltaen äitien ja tytärten omalaatuisten ihmissuhteiden pinnanalaiseen maailmaan. Joen lailla soljuva näytelmä on samanaikaisesti hauska ja riipaiseva.

Edinburghin tuotannon on toteuttanut Stellar Quines -teatteri yhteistyössä Lung Ha's Theatre Companyn kanssa, ja festivaalin jälkeen sitä esitetään vielä eri osissa Skotlantia. Näytelmän on kääntänyt Eva Buchwald nimellä 13 Sunken Years. Teos kantaesitettiin Suomen Kansallisteatterissa 21.3.2012 ja se voitti vuoden 2012 Lea-palkinnon parhaana kotimaisena näytelmänä.

Lähde: Agency North
www.agencynorth.com


Taiken erillinen kansainvälisten hankkeiden tukimuoto poistuu


Taiteen edistämiskeskus (Taike) ei vuonna 2015 enää myönnä erillisiä apurahoja ja avustuksia kansainvälisiin kulttuuriyhteistyön, kulttuurin viennin ja vaihdon hankkeisiin. Määräraha on yhdistetty matka-apurahoihin sekä residenssiapurahoihin ja -avustuksiin.

Kansainvälisiin hankkeisiin voi hakea kohdeapurahoja ja erityisavustuksia. Kohdeapurahojen haku on syyskuussa ja erityisavustusten lokakuussa.

Lisätietoja:
Taiteen edistämiskeskus
erityisasiantuntija Kirsi Väkiparta
Puh. 0295 330 724
kirsi.vakiparta(a)minedu.fi

www.taike.fi


Suomen Teatterit ry: Opetushallituksen uusi ohjeistus tukee teattereiden ja oppilaitosten yhteistyötä


Opetushallitus ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat uudistaneet ohjeistustaan markkinoinnista ja sponsoroinnista kouluissa ja oppilaitoksissa. Päivitetyt ohjeet koskevat myös yhteistyötä järjestöjen ja yhteisöjen kanssa.

Suomen Teatterit ry toteaa, että uudistettu ohjeistus selventää tilannetta kouluissa ja oppilaitoksissa. Ohjeistuksessa vahvistetaan, että estettä varojen keruulle retkiä ja tapahtumia varten ei ole. Estettä kerätä varoja päiväkotien retkiin ei liioin ole. Ohjeistus tukee myös osaltaan teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten tekemää arvokasta yhteistyötä koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien kanssa.

Lue tiedote kokonaisuudessaa täältä.

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
Toimitusjohtaja
Puh. 09 2511 2151
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi


Selvitys esittävän taiteen yhteistuotannoista julkaistu


Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen valtakunnallisessa TEKIJÄ 2 -esiselvityshankkeessa (1.4.–31.8.2014) kartoitettiin kiinteiden teattereiden ja esittävän taiteen vapaan ammattiteatterikentän toimijoiden halukkuutta yhteistuotantomallien kehittämiseen sekä selvitettiin, miten yhteistoimintaa voidaan konkreettisesti edesauttaa.

Kiinnostus yhteistuotantoihin on noussut esiin muutamassa alan selvityksessä ja raportissa, mutta aiheesta ei ole aiemmin tehty omaa selvitystään. Myös yhteistuotanto-termin monitulkintaisuus hankaloittaa asian tutkimista ja tilastointia. Esiselvityksessä haluttiin lisää tietoa jo tehdyistä yhteistuotannoista, mutta myös tulevaisuuden toiveista ja kehittämiskohteista. Selvitys laadittiin asiantuntijahaastatteluiden perusteella, haastateltavat valittiin sähköisen kyselyn perusteella. Kyselyyn vastasi edustaja 34 eri esittävän taiteen toimijaorganisaatiosta, jotka edustivat sekä valtionosuusteattereita että teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisia teattereita ja ryhmiä sekä freelancer-taiteilijoita. Haastatteluun valikoitui kuusi eri taidelajeja ja organisaatiomalleja edustavaa asiantuntijaa eri puolilta Suomea.

Katri Kekäläisen kirjoittama Esiselvitys esittävän taiteen yhteistuotantojen kehittämistarpeista on julkaistu verkkoversiona osoitteessa
http://www.uta.fi/cmt/index/esiselvitys-yhteistuotantojen-kehittamistarpeista.pdf,
painettu julkaisu on saatavilla elokuun lopussa.

Lisätiedot: Katri Kekäläinen, projektikoordinaattori
TEKIJÄ 2 -esiselvityshanke
katri.kekalainen(a)uta.fi, 040 190 4147,
http://t7.uta.fi/fi/


Taideyliopiston uusi www-sivusto avataan syksyn aikana


Taideyliopiston yhteinen verkkosivusto avautuu syksyn aikana osoitteessa www.uniarts.fi. Sivusto kokoaa yhteen Taideyliopiston kolmen akatemian, eli Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun sisällöt ja korvaa akatemioiden omat verkkosivustot.

Uusi verkkosivusto on tavoitteena julkaista lokakuun aikana. Uusi sivusto korvaa Teatterikorkeakoulun oman verkkosivuston. Taideyliopiston yhteisen verkkosivuston julkaisun jälkeen kävijä ohjataan Teatterikorkeakoulun www.teak.fi-sivustolta yhteiselle sivustolle.

Uudella sivustolla esitellään akatemioiden toimintaa elävästi ja kiinnostavasti esimerkiksi kuvin, videoin ja artikkelein.

Uuden uniarts.fi-sivuston konseptisuunnittelusta vastasi Buena Creative Oy, visuaalisesta suunnittelusta Bond Creative Oy ja teknisestä toteutuksesta Nord Software Oy.

Taideyliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille suunnattu tieto löytyy jatkossakin pääosin Artsi-intranetista.

www.uniarts.fi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna  


Teemana Sylvi: tapahtumia Klockriketeaternissa syyskuussa, Helsinki


18.9.2014
Minna Canth -seminaari: Teatterista, intohimosta ja sukupuolesta
Klo 14-17.30 Seminaari – 19.00 Sylvi  – 20.30 Talk Minna

26.9.2014
Teatteri ja monikielisyys
klo 14-17.30

Lisäksi:
18.9 | 26.9 | 4.10 | 11.10
Tapaa Sylvin tekijöitä esityksen jälkeen.

Minna Canth & Mikkoa Roiha:
SYLVI | KLOCKRIKE  DIANA 22.8.– 22.10.2014
Klockriketeatern | Kokkolan kt | Savonlinnan Teatteri | Wasa Teater |  Åbo Svenska Teater

Yhteistyössä:  Riksteatern & Vapaa Teatteri

Lisätietoja:
Dan Henriksson
teaterchef | teatterinjohtaja | director
Klockriketeatern, Helsingfors/Helsinki | Finland
dan.henriksson(a)klockrike.fi
040 703 30 08
twitter: @Danhenri61

www.klockrike.fi


KAVI-yleisötilaisuus: Näin Kotikatua tehtiin 15.9.2014, Helsinki


Yle TV1:n rakastettu Kotikatu-sarja (1995–2012) sai alkunsa kaksikymmentä vuotta sitten.
Mäkimaiden, Luotoloiden ja muiden henkilöiden elämää alusta asti luotsannut ohjaaja ja tuottaja
Hannu Kahakorpi kertoo tilaisuudessa mistä kaikki sai alkunsa vuonna 1994 ja kuinka sarjaa tehtiin.

Hannu Kahakorpi – mies Kotikadun takana
Ma 15.9.2014 klo 16
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI,
Kino Tulio, Sörnäisten rantatie 25 A, 5. kerros, Helsinki

Yleisötilaisuus

Vapaa pääsy

www.kavi.fi


Väitöstilaisuus tanssitaiteesta: Postmoderni liikkeessä 20.9.2014, Helsingin yliopisto


FM Aino Kukkonen väittelee 20.9.2014 kello 10.15 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Postmoderni liikkeessä – Tulkintoja 1980-luvun suomalaisesta tanssista".

Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa: Päärakennus, AUD XV.

Vastaväittäjänä on Teatteritaiteen tohtori Annette Arlander, Taideyliopisto, ja kustoksena on professori Hanna Korsberg.

Väitöskirjaa saa ostaa teatteritieteen toimistosta alkaen 3.9.2014 keskiviikkoisin vaastaanottoaikoina (muuten sopimuksen mukaan, kirja on jo saatavilla). Hinta 20 €, perustutkinto-opiskelijat 10 €, varaathan tasarahan!

Teatteritiede: Fabianinkatu 33, 4. krs., h.4018

Lisätietoja:
tiina.erkkila(a)helsinki.fi

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja tulossa luettavaksi E-thesis -palveluun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-0086-3

Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos/
Department of Philosophy, History, Culture and Art Studies
PL 3, 00014 Helsingin yliopisto/P.O.Box 3, 00014 University of Helsinki
Puh.02941 23079 Tel.+358 2941 23079

www.helsinki.fi/fhkt/


Alumniklubin keskustelutilaisuus: Musta käsi ylläsi 22.9.2014, Teatterikorkeakoulu


Alumniklubi:
Musta käsi ylläsi
maanantaina 22.9.2014 klo 18
Teatterikorkeakoulun auditorio 1

SEIS!
Älkää kurjistako taiteilijoita!
Taiteen elinehtoihin kohdistetut leikkaukset vievät toimeentulon, kehittämismahdollisuuksista puhumattakaan. Suomi on kulttuurimaa, Helsinki on kulttuurikaupunki ja Suomen teatteriverkosto maailman ainutlaatuisin. Tuleeko se surkastuttaa? Mitä tulisi tilalle? Säästöpinteeseen joutuneet laitokset joutuvat vähentämään vierailijoitaan, freelance-kenttä kurjistuu entisestään. Miltä kulttuurikentän kehitys näyttää? Miltä näyttää tulevaisuus? Hätähuuto on jo ilmassa...

Keskustelijoina mm. kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, teatteriohjaaja Esa Leskinen ja yliopistonlehtori Thomas Wallgren.

Tilaisuuden puheenjohtajana näyttelijä, yliopistonlehtori Ville Sandqvist.

Alumniklubille on vapaa pääsy.

Perille pääsee julkisilla: ratikat 6, 7A, 7B ja keskustan suunnasta lukuisat bussit
(pysäkki Haapaniemi).

www.teak.fi/Alumniklubi


Seminaari: Esitystallenteiden säilytys ja tekijänoikeudet 22.9.2014, Teatterimuseo, Helsinki


Kuvatallenteita (videoita) käytetään esittävien taiteiden kentällä monin tavoin. Osa esitystallenteista siirretään museoiden ja arkistojen kokoelmiin, ja muistiorganisaatiot tuottavat tallenteita myös itse. Aikaan sidottujen taiteenlajien tutkimuksen lähdeaineistona kuvatallenteet ovatkin tärkeitä. Digitaalinen kulttuuri on monipuolistanut kuvatallenteiden hyödyntämistä, ja samalla tallenteiden säilyttämiseen ja käyttöön liittyvät kysymykset ovat osin muuttuneet. Teknisten seikkojen lisäksi merkittävä osa haasteista liittyy tekijänoikeuksiin.

Seminaarissa näistä aiheista toivotaan taidekentän ja muistiorganisaatioiden yhteistä keskustelua. Seminaari suunnataan erityisesti esittävien taiteiden kentän ja muistiorganisaatioiden edustajille. Myös muut asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Esitystallenteiden säilytys ja tekijänoikeudet
Teatterimuseo (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki)
22.9.2014 klo 9.30–15.30

Ilmoittautumiset 15.9.2014 mennessä osoitteeseen ilmoittautuminen[at]teatterimuseo.fi.

Seminaari on maksuton.

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja:
Eeva Mustonen, eeva.mustonen[at]teatterimuseo.fi, p. 0400 286 902
Pälvi Laine, tietopalvelu[at]teatterimuseo.fi, p. 0400 286 901

Teatterimuseo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 /73
00180 Helsinki
puh. 0207 961 671
fax 0207 961 661

www.teatterimuseo.fi

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Vielä ehtii: apurahahakuja elokuun aikana


Hakuaika päättyy:
1.9. Taike: Matka-apurahat, elokuun hakukierros

1.9. OKM: Avustus kulttuuriviennin hankkeiden hankevalmisteluun

1.9. Pohjoismainen kulttuurirahasto

1.9. Pohjoismainen kulttuuripiste: NORDBUK-tukiohjelman hanketuki


Taike: Näyttämötaiteen kohdeapurahat, hakuaika 1.9.–30.9.2014


Esittävien taiteiden toimikunta myöntää kohdeapurahoja ammattitaiteilijoille tai heidän muodostamilleen työryhmille. Apuraha on tarkoitettu näyttämötaidetta edistäviin vuonna 2015 toteutettaviin yksittäisiin hankkeisiin

Apurahan voi saada muun muassa

 • teatteriesityksen valmistamiseen,
 • näytelmän kirjoittamiseen,
 • kansainväliseen hankkeeseen ja yhteistyöhön.

Apurahan suuruus on tyypillisesti ollut 2 000–6 000 euroa.

Apuraha myönnetään hakemuksen perusteella. Päätökseen vaikuttavat muun muassa

 • hakijan aikaisempi taiteellinen toiminta,
 • hankkeen taiteellinen laatu,
 • hankkeen työsuunnitelma ja kokonaisbudjetti, joka sisältää myös muun rahoituksen.

Tarkemmat hakuohjeet ja lisätiedot

www.taike.fi


Taike: Monikulttuurisuusapurahat, hakuaika 1.9.–30.9.2014


Taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikunta myöntää monikulttuurisuusapurahoja ammattitaiteilijoille tai heidän muodostamilleen työryhmille. Apuraha on tarkoitettu yksittäisiin vuonna 2015 toteutettaviin hankkeisiin.

Monikulttuurisuusapurahojen tarkoituksena on

 • vahvistaa maahanmuuttajataustaisten ja kansallisiin etnisiin vähemmistöihin kuuluvien taiteilijoiden mahdollisuuksia harjoittaa taiteellista toimintaa ja osallistua tasavertaisesti Suomen taide-elämään,
 • tukea monikulttuurisuutta ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta edistäviä taidehankkeita Suomessa.

Apurahan suuruus on tyypillisesti ollut 1 000–4 000 euroa.

Päätökseen vaikuttavat muun muassa

 • hakemuksessa esitetyt tiedot,
 • hankkeen työsuunnitelma ja budjetti, joka sisältää myös muun rahoituksen,
 • hakijan aikaisempi taiteellinen toiminta,
 • hankkeen taiteellinen laatu.

Tarkemmat hakuohjeet ja lisätiedot

www.taike.fi


Suomen arvostelijain liiton Kopiosto-apurahat vuodelle 2015, hakuaika 1.9.–30.9.2014 


Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, julistaa haettavaksi kriitikoille suunnattuja Kopiosto-apurahoja vuodelle 2015. Hakuaika on 1.9.–30.9.2014.

Apurahat myönnetään kohdeapurahoina arvostelijana työskentelyyn tai arvostelijan ammattitaitoa kehittävään hankkeeseen, kuten opintomatkaan tai kurssimaksuihin. Apurahoja ei myönnetä työvälineisiin, elinkustannuksiin tai jo toteutuneisiin hankkeisiin. Hakemusten tulee olla hyvin perusteltuja.
 
Apurahaa haetaan oheisella hakulomakkeella: docx , doc

 Hakemukset tulee toimittaa ensisijaisesti sähköisesti osoitteeseen: info(a)sarv.fi viimeistään 30.9.2014.

Tarkemmat tiedot Suomen arvostelijain liiton (SARV) verkkosivuilla.

www.sarv.fi


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Ylioppilasteatteri etsii uusia jäseniä – haku auki nyt


Ylioppilasteatteri on vuonna 1926 perustettu ammattijohtoinen harrastajateatteri, jolla on yli 200 jäsentä. Ylioppilasteatteri toimii aktiivisena uuden teatterin näyttämönä keskellä Helsinkiä. Taiteellisena vastaavana toimii Sirpa Riuttala. Tuotamme vuosittain 4–5 produktiota studiossamme sekä produktion kesäteatterillamme Mustikkamaalla.

Ylioppilasteatteriin valitaan jälleen uusia jäseniä syyskuussa 2014 järjestettävillä kolmivaiheisilla pääsykokeilla. Enemmistö jäsenistöstämme on näyttelijöitä, mutta otamme yhtä mielellään jäseniksi myös graafikkoja, lavastajia, pukusuunnittelijoita, teknikkoja, tuottajia, valosuunnittelijoita sekä äänisuunnittelijoita. Taiteellisen toiminnan lisäksi jäsenillä on velvollisuus pitää huolta teatterin toiminnasta, joten kaipaamme joukkoomme aktiivisia, luovia kaikenlaista puuhastelua pelkäämättömiä teatterista kiinnostuneita ihmisiä.

Koska jäseniltämme ei peritä jäsenmaksua, on teatterissamme työpalvelukäytäntö, mikä tarkoittaa jokaiselta jäseneltä kuukausittaista 2 h yleishyödyllistä työtä talon eteen. Työ vaihtelee vessojen siivoamisesta bileiden dj-hommiin. Jokaisen jäsenen on myös osallistuttava vuosittain kaksiin talkoisiin. Ylioppilasteatteri tarjoaa jäsenilleen monipuolista koulutusta ja laajat mahdollisuudet toteuttaa itseään teatterin parissa.

Uudet jäsenet tuottavat syksyllä 2014 teatterille syysproduktion, joten mikäli sinulla on ylitsepääsemättömiä aikatauluesteitä koskien arki-iltoja tai viikonloppuja aikavälillä 8.9.2014– 31.1.2015, tai ajatus vessan siivoamisesta on sinulle todella vastenmielinen, niin älä edes harkitse osallistumista pääsykokeisiin. Lisäksi uudet jäsenet sitoutuvat olemaan mukana kesän 2015 Mustikkamaan kesäteatteriproduktiossa. Ylioppilasteatteri on yhteisö, joka antaa paljon – ja vaatii paljon. Pääsykokeiden kautta voit päästä mukaan värikkääseen joukkoomme.

Pääsykokeisiin voi osallistua näyttelijänä tai taiteellisena suunnittelijana!

NÄYTTELIJÄPÄÄSYKOKEET 5.–7.9. 
Perjantaina pääsykokeet järjestetään Mustikkamaan kesäteatterin alueella.
Lauantain ja sunnuntain pääsykokeet järjestetään Ylioppilasteatterin studiolla.
Hakijoiden on varattava koko viikonloppu pääsykokeisiin.

TAITEELLISEN SUUNNITTELUN PÄÄSYKOKEET 4.9. & 7.9.
(graafinen suunnittelu, valosuunnittelu, lavastus, puvustus, äänisuunnittelu, näyttämötekniikka, tuottaminen, muusikot, käsikirjoittaminen)
Pääsykokeet järjestetään Ylioppilasteatterin studiolla.

Tarkemmat hakuohjeet ja ilmoittautuminen osoitteessa www.ylioppilasteatteri.fi.

PÄÄSYKOEPAIKAT:
Mustikkamaan kesäteatteri
Mustikkamaankuja 1, 00570 Helsinki
Bussi nro 16 Rautatientorilta tai metrolla Kulosaareen, asemalta kävelyä 1,3 km.

Ylioppilasteatterin studio
Aleksanterinkatu 23, Kolmen sepän aukiolta
(Suomalaisen kirjakaupan vierestä rautaportista, portaat ylös asti)

Yhteystiedot:
Sari-Anne Lindsten
teatterisihteeri-tuottaja
045 348 1555 (ma-pe klo 11-17)

Mannerheimintie 3 B
00100 Helsinki
teatterisihteeri(a)ylioppilasteatteri.fi

www.ylioppilasteatteri.fi


Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatteriin haetaan toimijaa


Lappeenrannan kulttuuritoimi selvittää eri vaihtoehtoja Linnoituksen kesäteatterin toiminnan kehittämiseksi ja pyytää kiinnostuneilta toimijoilta ehdotuksia. Toiminnan tulee liittyä läheisesti kesäteatteritoimintaan ja soveltua Linnoituksen ainutlaatuiseen miljööseen.

Asiasta kiinnostuneiden tulee esittää suunnitelma, joka sisältää ehdotuksen yksittäisen kesäteatterinäytelmän tuottamisesta tai kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman, joka sisältää näytelmän lisäksi muuta toimintaa koko kesäteatterialueella.

Kesäteatteri sijaitsee historiallisessa Linnoituksen kaupunginosassa. Alueeseen kuuluvat: 540-paikkainen katettu teatteri, lipunmyyntikoju, äänentoistokoju sekä teatterin vieressä oleva makasiinirakennus, jossa on kahvio (vain kesäkäyttö), yleisöwc-tilat, näyttelijöiden pukuhuonetilat sekä rakennuksen pohjoispäädyssä Kristiinankadun puolella oleva nk. 129 m2 makasiinin myymälätila (vain kesäkäyttö). Teatteritilasta oheistiloineen peritään vuokraa, joka sovitaan erikseen voimassa olevan hinnaston pohjalta. Toimijaksi ilmoittautunut taho vastaa kaikista teatteriin ja muuhun toimintaan liittyvistä tehtävistä itse, kulttuuritoimi tarjoaa vain tilat.

Saatujen ehdotusten perusteella kulttuuritoimi ratkaisee jatkotoimenpiteet kesäteatteritilojen osalta.

Ehdotukset ja lisätiedot 17.9.2014 mennessä osoitteeseen:
helena.hokkanen(a)lappeenranta.fi, puh. 040 736 2022


Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen residenssihaku vuodelle 2015 ja keväälle 2016


Cirko – Uuden sirkuksen keskus hakee vuoden 2015 ja kevään 2016 residenssiohjelmaansa suomalaisia nykysirkusryhmiä ja -taiteilijoita työstämään uusia teoksia ja teoskonsepteja.

Hakijan tulee olla sirkustaiteen ammattilainen, mutta työryhmä voi olla myös poikkitaiteellinen. Hakijalla tulee olla sidos Suomeen, mutta työryhmä voi olla kansainvälinen. Täysin kansainvälisten hakijoiden residenssit ovat myös mahdollisia, mutta tällöin hakijalta vaaditaan omaa rahoitusta residenssin kustannuksiin.

Residenssihaku on avoinna 20.8.-12.9.2014. Lisätietoja hakemisesta ja residenssohjelmasta löytyy Cirkon verkkosivuilta: http://cirko.fi/cirko/residenssit

www.cirko.fi


Call for applications: Counterhegemony: Art in a Social Context 1 Nov–19 Dec 2014, Lithuania


“Counterhegemony: Art in a Social Context“ is a seven-week Artist Fellowship Program at NIDA Art Colony that looks at genealogy, or the epistemic context within which bodies of knowledge become intelligible and authoritative, as a point of departure in art production. It is aimed at any art or cultural production that exists within or in reference to social forms of resistance that coalesce in opposition to hegemonic structures. This could include sculpture, video, installation, public art, site-specific work, interventions, post-studio art, discursive formats, performance, queer/feminist or postcolonial work, and any other cultural production that does not take for granted or erase knowledge of the institutional container which frames art, discourse, and the legitimization of knowledge.

Five to eight artists will be selected for the “Counterhegemony: Art in a Social Context” Fellowship Program, each of whom will receive a 600 euro stipend, free housing, travel expenses to and from the NIDA Art Colony, and a small exhibition production stipend.

“Counterhegemony: Art in a Social Context” Fellowship Program will take place from November 1–December 19, 2014 and is curated by Andrea Liu. The exhibition at Contemporary Art Centre will take place from December 4–21, 2014.

Deadline: 17 September

Find all details online


TYÖPAIKKOJA


Lappeenrannan kaupunki hakee uuteen kaupunginteatteriin teatterinjohtajaa


Teatterinjohtajan toimen kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva tutkinto sekä riittävä perehtyneisyys toimen tehtäviin. Lisäksi tehtävässä edellytetään riittävää teatterialan työkokemusta, ohjaajakokemusta sekä talous- ja henkilöstöhallinnon riittävää tuntemusta. Edelleen teatterinjohtajalta edellytetään aktiivista ja innovatiivista kehittämisotetta ja hyviä yhteistyötaitoja sekä hyviä teatterialan verkostoja.

Toimi täytetään määräajaksi. Toimeen valitun tulee ennen toimen vastaanottamista esittää hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan.

Lappeenrannan kaupungin kulttuurilautakunnalle osoitetut kirjalliset hakemukset ansioluetteloineen ja mahdollisine palkkatoivomuksineen tulee toimittaa viimeistään 30.9.2014 klo 16 osoitteeseen Lappeenrannan kaupunginkanslian kirjaamo, PL 11, 53101 Lappeenranta tai kkansl.kirjaamo(a)lappeenranta.fi.

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki sekä ennakkoluuloton kulttuurikaupunki Kaakkois-Suomessa, Saimaan rannalla. Noin 72 600 asukkaan rajakaupungissa palveluala on kasvava työllistäjä venäläisten ostosmatkailun ansiosta. Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri nousee ihmisvirtojen keskelle, kauppakeskuksen ylimpään kerrokseen. Sijainniltaan ainutlaatuinen ja tilaratkaisuiltaan uraauurtava teatteri avaa ovensa yleisölle alkuvuodesta 2016.

Lisätietoja:
kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry puh. 040 5949 856 ja
viestintäjohtaja, II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu puh. 040 7248 776


Tanssiteatteri ERI hakee teatterisihteeri-tuottajan äitiysloman sijaista


Tanssiteatteri ERI on Turussa toimiva ammattitanssiteatteri, joka on 25 vuoden toiminnallaan kohonnut Lounais-Suomen korkeakulttuurin lippulaivaksi. Teatterilla on vuosittain noin 120 esitystä ja 2–3 ensi-iltaa. Tanssiteatteri ERI toimii Turussa omassa teatterissaan, jonka lisäksi ERI esiintyy myös aktiivisesti ulkomailla ja monilla vierailunäyttämöillä. Eri on saanut työstään tanssin parissa lukuisia merkittäviä kulttuuripalkintoja, muun muassa OKM:n Suomi-palkinnon ja läänin taidepalkinnon.

Haemme joukkoomme taitavaa ja energistä teatterialan ammattilaista vastaamaan teatteri/tuotantosihteerin tehtävistä. Työnkuvaan kuuluu mm. tiedotus, markkinointi ja myynti sekä teatterin tuotannolliset ja hallinnolliset tehtävät.

Tehtävä edellyttää soveltuvaa koulutusta, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, paineensietokykyä, atk-taitoja sekä erinomaista suomen kielen hallintaa. Arvostamme teatterissa hankittua työkokemusta, itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelytapaa, hyvää organisointikykyä sekä useiden tehtäväkokonaisuuksien päällekkäistä hallitsemista. Tanssi- ja teatterimaailman tuntemus katsotaan eduksi.

Sijaisuus alkaa marraskuussa 2014 ja kestää alustavasti lokakuuhun 2015, mahdollisesti myös pitempään.

Hakemukset pyydetään toimittamaan 26.9. mennessä osoitteeseen Yliopistonkatu 7, 20100 Turku tai info(a)eri.fi.

Lisätietoja tehtävästä antavat:
johtoryhmän jäsen, tanssija-koreografi Eeva Soini, puh. 040 720 2426, eeva.soini(a)eri.fi
tuottaja Katriina Lamberg puh. 050 373 5542, katriina.lamberg(a)eri.fi.
 
Tanssiteatteri ERI / Dance Theatre ERI
Yliopistonkatu 7
20100 Turku Finland
tel. +358 2 250 1032
info(a)eri.fi
www.eri.fi


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lukudraamatyöpaja 1.–8.10.2014, Helsinki


Lukudraamaa näyttelijöille 1.– 8.10. 2014, hakuaika päättyy 1.9.2014

Maksuton

Kurssilla valmistetaan seitsemän lukudraamaesitystä R.E.A.D Reading EuropeAn Drama Festivalille. Ryhmät kokoontuvat itsenäisesti 2–4 kertaa. Työryhmien ohjaajat sopivat näyttelijöidensä kanssa harjoitusajoista.

Lukudraamojen ohjaajina toimivat mm. Lija Fischer, David Kozma, Aleksi Barrière, Aleksis Meaney, Alexey Vasilchenko, Davide Giovanzana. Lukudraamat esittelevät tekstejä Saksasta, Unkarista, Ranskasta, Englannista, Pohjoismaista, Italiasta, Virosta ja Ukrainasta. Osa teksteistä on englanninkielellä, joten mainitsethan kielitaitosi ilmoittautuessa.

Järjestyksessään ensimmäinen Reading EuropeAn Drama Festival järjestetään Helsingissä lokakuussa 2014. Festivaali esittelee uutta eurooppalaista draamaa tuoden yhteen Suomessa asuvia ja työskenteleviä kansainvälisiä teatterintekijöitä. Festivaaliesitykset ovat 6.–8.10. Kansallisteatterin Lavaklubilla ja Kulttuurikeskus Caisassa. Festivaalin järjestää European theatre collective. Festivaalin ohjelmisto julkistetaan syyskuussa 2014 osoitteessa: www.theatrecollective.com.

Hae lukudraamaan

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas

 

twitter.com/tinfotweets