12.09.2013

TINFO-tiedote 29 / 12.9.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KURSSEJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


KAKSI HÖMPPÄÄ

Joensuu
Terveisiä Joensuusta. Että sellaista.

 
SUOMENRUOTSALAINEN TEATTERI LEIKKAUSPÖYDÄLLÄ

Suomenruotsalainen teatteriväki keskusteli ääriään täydessä Rake-salissa Svenska Kulturfondenin tilaamasta Linnea Staran selvityksestä Teaterfältets aktörer ja sen sisältämistä toimenpide-ehdotuksista. Tiheä tunnelma. Yllättävästi keskustelu harhautui kohti draamaopetusta koulujen perusopetussuunnitelmissa.  Ei tämä ole Kulturfondenin tai Staran selvityksen toimenpide-ehdotusten suunta. Oliko keskustelunaiheessa kyse turvallisesta yhteisestä nimittäjästä, jonka kenttä löysi? Turvattiinko näin diskuteeraus vailla epäsopua? Oliko kyse tyylikkäästä siilipuolustuksesta? Vai onko niin, että juuri tästä uusien yleisöjen saaminen tulevaisuudessa riippuu. Sivuun jäi se tosiasia, että Svenska Kulturfonden satsaa todellakin kolme miljoonaa lisäeuroa kolmen vuoden aikana eksklusiivisesti juuri teattereille, strategisesti tärkeään jatkuvuuden ja kestävyyden turvaavaan teatteritoimintaan. Kulturfonden on mieletön mahdollistaja. Staran selvitys pitää sisällään ehdotuksia, joita Taiteen edistämiskeskuksessakin voitaisiin pohtia.

 
TEKSTITYSDEMOA – IT-HYVILLÄ LISÄÄ SAAVUTETTAVUUTTA

Olin Klockrikessä kokeilemassa kännykkätekstitystä ja saamassa it-idioottina tolkkua siihen, mistä on kysymys. Ruotsalaisyritys Dogood IT on tehnyt pitkään yhteistyötä Riksteaternin kanssa esitysten saavutettavuuden lisäämiseksi.  Suuri mahdollisuus kuuroille, huonokuuloisille tekstinsisäisinä käännöksinä ja ulkkareille kielestä toiseen:  Lappeenrannassa ja Imatralla esitykset venäjäksi tekstitettyinä, ruotsinkieliset esitykset suomeksi, festareilla useita kieliversioita.  Esitysten tekstitykset on nyt mahdollista lukea iPhonesta tai muusta Android-järjestelmäisestä puhelimesta (hyvästi Nokia tässäkin!).  Kieliversioita voi olla vaikka kuinka monta, omakielinen tekstitys auttaa kuulovammaisia ja ohjelma mahdollistaa myös kuvailutulkkauksen.

Olin pienessä päässäni kuvitellut, että nämä kustannukset olisivat ihan far out, mutta selvästi Dogood näyttää olevan tietoinen siitä, mihin teattereilla on varaa. Tekstitysohjelma on tehty open source -ohjelmistoista. Lisenssin hinta teattereille on kohtuullinen (riippuu teatterin ensi-iltojen määrästä) ja mitään ekstrahärpäkkeitä ei tarvita. Yksi mac-tietokone ja sitten puhelimia lainaksi meille Nokia- tai muu-vempain-poloisille.  Ja tietenkin sitten tarvitaan av-käännös: kaksi riviä/kehys, aikaa keskimäärin 3 sekuntia/rivi. Tekstityksessä tehdään dramaturgisia valintoja. Tekstitys on ihan oma av-kääntämisen alueensa. Kun aikaa ja tilaa on vähän, on tiivistettävä, eikä summamutikassa.

Muuten, ensi helmikuussa Duvteatern ja Klockrike järjestävät yhdessä seminaarin, jossa pohditaan nimenomaan tekstitysten integroimista esitysten estetiikkaan.
 
Tekstityskysymys sai taas miettimään enemmän teatterin saavutettavuutta ja omia asenteita. Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivut ovat terveellistä luettavaa.


KOHTAAMISIA  - MISSÄ NE HYVÄNTEKIJÄT LUURAAVAT?


Luin onnellisuusfilosofi Frank Martelan haastattelua ja etsin hänen viime vuonna tekemänsä väitöskirjan Caring Connections - Compassionate mutuality in the organizational life of a nursing home (Hoivayhteys – keskeinen inhimillinen voimavara kahdenkeskisessä hoivatyössä). Hoivayhteydessä on kyse toisen huomioimisesta yksilönä, läsnäolosta tässä hetkessä, avautumisesta toinen toiselle, jaetun tilan muodostamisesta, tunnetilojen virtaavuudesta, hoitavista toimenpiteistä ja vastavuoroisista kiitollisuuden osoituksista.  Hoivayhteyksiä voidaan vahvistaa.

Niinpä. Mietin hyvän tekemisen mahdollisuuksia. Seniorikotisäätiön Kohtaamisia -hankkeessa http://kohtaamisiahanke.weebly.com/ kyse oli juuri tästä, ja idealistisimmillaan myös yhteiskuntavastuusta. Yrityksillä olisi ollut mahdollisuus tehdä hyvää toimimalla kulttuurikummeina. Eipä niitä hyväntekijöitä sitten ilmaantunut. Tällainen tyly havainto tekee kyyniseksi p:ksi.

Balansoivaa. Eikö kasvokkaisuudesta ole kyse myös Todellisuuden tutkimuskeskuksen utopiakonsultaatioissa.


EI-INHIMILLISTÄ JA SYVÄÄ AIKAA

Ensi viikolla pohditaan ihmisen suhdetta ei-inhimilliseen, muihin lajeihin eläimiin ja kasveihin Teatterikorkeakoulussa. Biotaiteen seura ja Kuvataideakatemia pohtivat puolestaan taiteen ja tieteen, ihmisen ja ympäristön, rajapinnoilla syvää aikaa. Ei pelkkää sattumaa.


FOSFORILURJUS BLOGGAA

Näyttelijä Juha-Pekka Mikkola kiertää syksyn Suomea Näyttelijäliiton juhlavuoden kunniaksi ja esittää näyttelijä Eero Kilvestä (1878-1954) kertovaa monodraamaa Fosforinhohtoinen lurjus. Mikkola bloggaa  kiertueelta ja esitysten jälkeisistä keskusteluista, joita on mukava lukea.


CHIMERICA

Lucy Kirkwoodin näytelmä Chimerica Harold Pinter Theatressa  saa nyt suitsutusta. Tämän tekstin ja esityksen haluaisin nähdä Suomessa.


NAISTEN NAURU

Women in Comedy Arts Festival järjestetään ensimmäisen kerran. Kiinnostavaa! Nauru(kin) on sukupuolittunutta.

TINFON ILMOITUKSIA

Teatterikalenterit 2014 - etu ennakkotilaajille!

Teatterikalenteri 2014 on teatterilaisten oma, iloisen keltaraitainen taskukalenteri, josta löydät päivyriosion lisäksi tietoa teatterialan tapahtumista ja toimijoista sekä päivää piristäviä näytelmäsitaatteja.

Ennen 18.9. tilatut kalenterit maksavat 15 euroa, ja yli kymmenen kappaleen tilaukset 14 euroa /kalenteri. Kalenterin normaalihinta on 17 euroa, teatterialan opiskelijoilta ja työttömiltä 8 euroa. Toimituksiin lisätään postituskulut.

Tilaukset:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
tinfo(at)tinfo.fi
p. (09) 2511 2120


Teatterialan Avain 2013/2014 -sähköinen yhteystietojulkaisu on ilmestynyt


Teatterialan Avain 2013/2014 -sähköinen yhteystietojulkaisu on nyt ilmestynyt. Siinä on yhdessä paketissa teatterialan ihmisten yhteystiedot.

Sähköisestä Teatterialan Avaimesta on helppo tehdä hakuja eri nimillä ja verkkosivu- ja sähköpostilinkit nopeuttavat työskentelyä. Halutessaan Avain tai sen osia on helppo myös tulostaa.

Sähköisen Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri/yhteisö.

  • 1-2 käyttäjää, lisenssi maksaa 25 euroa.
  • 3-9 käyttäjää, lisenssi maksaa 75 euroa.
  • Yli 9 käyttäjää, lisenssi maksaa 120 euroa.

Teatterialan opiskelijoille ja työttömille Avain maksaa vain 12 euroa. Muille kuin teatterialan yrityksille ja yhteisöille hinta on 150 euroa.

TIlaa Teatterialan Avain:
www.tinfo.fi/verkkokauppa
tinfo(at)tinfo.fi
(09) 2511 2120


UUTISIA

Ruska Ensemblen Viimeinen aamutähti matkaa Siperiaan 27.-28.9.2013

Ruska Ensemble esiintyy Parallels –festivaalilla Venäjän Norilskissa. Viimeinen aamutähti näytelmä on kutsuttu ainoana suomalaisesityksenä festivaalille joka tänä vuonna järjestetään 26.9. – 11.10.2013. Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali esittelee teatteria, musiikkia ja kuvataidetta Venäjältä ja muista pohjoiselle napapiirille sijoittuvista maista.
 
Kokkolan Kaupunginteatterin & Ruska Ensemblen tuottama Viimeinen aamutähti – Ääniä Siperian taigalta pohjautuu Hanti-kansaan kuuluvan kirjailija Jeremei Aipinin romaaniin. Esityksen on ohjannut Ari-Pekka Lahti ja se sai ensi-iltansa Kokkolan Kaupunginteatterissa 24.9.2011.
 
Aiemmin esitys on kiertänyt ulkomailla Riksteaternin kiertuella Ruotsissa 2011. Esitys myös kutsuttiin suomalais-ugrilaisten kansojen kansainväliselle Shumbrat Mayatul –teatterifestivaalille. Festivaali järjestettiin Saranskissa, Venäjällä lokakuussa 2012. Esitys on nähty myös tarinan alkulähteillä Hanti-Mansiassa toukokuussa 2013.
 
www.ruskaensemble.fi
www.norilskfest.ru


Taiteilijaprofessori Reija Hirvikoski johti lavastussuunnittelun maailmannäyttelyn kuratoinnin


World Stage Design -näyttely esittelee alkuperäisiä puvustuksia, nukketeatterihahmoja, piirustuksia, maalauksia, valokuvia ja esitystaiteen valaistus-, video- ja ääniratkaisuja. Osallistujia on yli sata 30 maasta. Näyttely on esillä 8.–14. syyskuuta Royal Welsh College of Music & Drama -oppilaitoksessa Cardiffissa Isossa-Britanniassa.

”Kyseessä on suurin Britanniassa koskaan järjestetty alan tapahtuma”, kertoo Taiteen edistämiskeskuksen taiteilijaprofessori Reija Hirvikoski. ”Näyttelyyn oli ehdolla noin 700 esitystaiteen teosta yli 50 maasta ympäri maailmaa. Raati valitsi niistä sata”. Hirvikoski toimi näyttelyn kuraattoriryhmän ja palkintoraadin puheenjohtajana.

Suomesta näyttelyyn valittiin pukusuunnittelijat Pirjo Valinen, Marja Uusitalo, Anna Sinkkonen ja Pirjo Liiri-Majava, lavastaja Antti Mattila sekä äänisuunnittelija Janne Auvinen.

Näyttelyn lisäksi Cardiffissa pääsee tutustumaan teatteri-, ooppera- ja tanssiesityksiin. Suomalaisesityksiä on kolme: työryhmän Pirjo Yli-Maunula, Jukka Huitila, Aake Otsala sekä Pirjo Valinen tanssi- ja äänipukuteos Susurro; työryhmän Leevi Lehtinen, Milla Virtanen sekä Anssi Laiho animaatio- ja tanssiteos It's All Over Now, Baby Blue sekä Otso Huopaniemen Google Translator -kieliteos LOVE.ABZ.

Lisätietoja: Näyttämötaiteen taiteilijaprofessori Reija Hirvikoski, p. 050 566 3995.

http://www.wsd2013.com
http://www.wsd2013.com/exhibition/
http://www.wsd2013.com/biographies/


Jussi Kylätasku -palkinto Seppo Parkkiselle

Tämänvuotisen Jussi Kylätasku -palkinnon on saanut dramaturgi, näytelmäkirjailija ja dramaturgian opettaja Seppo Parkkinen

– Parkkisen tuotanto käsittää yli 60 näytelmää ja dramatisointia. Hänen dramatisoinneissaan on nähtävissä poikkeuksellinen ymmärrys näyttämöä ja sen lainalaisuuksia kohtaan, palkintoraadin perusteluissa sanotaan.

Jussi Kylätasku -seura myöntää vuosittain Jussi Kylätasku -palkinnon, joka on joka toinen vuosi myönnettävä dramaturgipalkinto. Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran 2007, ja sen sai kirjailija, dramaturgi Outi Nyytäjä.


Väitös: Uusia näkökulmia äänenkäytön ja puhetaidon opetuksen kehittämiseen

Äänenkäytön ja puhetaidon asemaa perusopetuksessa voitaisiin parantaa nykyisen koulutusjärjestelmän puitteissa. Tämä tulee ilmi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 26. syyskuuta tarkastettavassa FM, opettaja Satu Olkkosen väitöstutkimuksessa ”Äänenkäytön erityisyys pedagogiikan ja taiteellisen toiminnan haasteena”. Tutkimus kartoittaa kasvatus- ja koulukulttuurimme kommunikointia rajoittavia tekijöitä ja mahdollisuuksia luoda uudenlaisia käytäntöjä.

Olkkosella on useiden vuosien kokemus draamakasvatuksen opettamisesta yliopistossa sekä muissa oppilaitoksissa. Taidekasvattajana hän hämmästyi vuosi toisensa jälkeen siitä, miten vähän puhumiseen ja äänenkäyttöön liittyvää opastusta opiskelijat olivat saaneet yleissivistävässä tai ammatillisessa koulutuksessa. Väitöstutkimuksessaan hän syventää pedagogista ymmärrystä ihmisäänestä ja rakentaa äänenkäytön merkitysperspektiiviä kehollisena, ihmisen kokemus- ja elämismaailmaan kuuluvana yleissivistävänä toimintana.

Olkkosen taiteellinen väitöstutkimus esittelee ja perustelee yhden pedagogisen lähestymistavan äänenkäyttöön. Lisäksi tutkimuksessa esitellään kaksi akateemisesta opetustapahtumasta johdettua taiteellista toimintaesimerkkiä, joissa äänenkäytön merkitysperspektiivi ymmärretään osana perusopetusta ja kansalaistaitoja.

Olkkonen näkee äänenkäytön omalakisena toimintana ja puhetaidon osana, joka tukee moraalisubjektiksi kasvamisen mahdollisuutta. Hänen tutkimuksessaan pedagogiikka, didaktiikka ja taiteellinen toiminta lomittuvat antaen uusia näkökulmia opettajille, jotka kaipaavat välineitä ymmärtää ääni ihmisen kokonaisuudessa ja tekijän omassa kontekstissa. Olkkosen esittelemät työtavat ja menetelmät täsmentävät taiteellisten kokemusten kasvatuksellista arvoa koulutuskäytännöissä. Tutkimuksessa korostuu esittävän taiteen yhteiskunnallinen tehtävä. 

Väitöstutkimus ”Äänenkäytön erityisyys pedagogiikan ja taiteellisen toiminnan haasteena” tarkastetaan julkisesti torstaina 26. syyskuuta 2013 klo 12 Koko Teatterissa (Hämeentie 3). Vastaväittäjänä on FT, professori Veli-Matti Värri Tampereen yliopistosta. Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto esittävien taiteiden tutkimuskeskuksesta Tutkesta.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä voi ostaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätiedot:
Satu Olkkonen,
puh. 050 5353 197, satu.m.olkkonen(at)jyu.fi

Katja Kiviharju, tutkimuskoordinaattori
puh. 0400 792 014, katja.kiviharju(at)teak.fi

Auli Karra, tiedottaja
puh. 0400 792 032, auli.karra(at)teak.fi
 


Lajienvälisen esityksen symposiumesittelee ensi kertaa Suomessa esiin nousevaa taiteen ja tutkimuksen aluetta

Renegotiating ”Us”: In Performance with Other Species 16.–17.9.2013
Esittävien taiteiden tutkimuskeskus, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Lajienvälisen esityksen symposium Renegotiating ”Us”: In Performance with Other Species esittelee ensi kertaa Suomessa esiin nousevaa taiteen ja tutkimuksen aluetta, joka kartoittaa esityksen, ihmisten, toisten lajien ja ”luonnon” suhteita. Lajienvälisen esityksen alueeseen ovat olleet suuntaamassa huomiota kulttuurissamme tapahtunut eläinkäänne (ihmisten ja toisten eläinten suhteisiin liittyvä eläintutkimus eli animal studies, eläinetiikka), laajempi ympäristö- ja ekologiakäänne sekä useilla aloilla vallitsevaa ihmiskeskeisyyttä kyseenalaistava posthumanistinen teoria.

Kansainvälinen, transdisiplinaarinen, taiteelliseen tutkimukseen, esitystaiteeseen ja kuvataiteeseen painottuva symposium pohtii erilaisten taiteen ja ajattelemisen praktiikoiden kautta ihmisten suhdetta ei-inhimilliseen, etenkin toisiin eläimiin ja kasveihin.
Kaksipäiväisen symposiumin tarkoitus on tutkia lajienvälisen esityksen (ymmärrettynä ihmisiä ja ei-ihmisiä sisältävinä kollektiiveina) merkitystä, seurauksia ja mahdollisuuksia.

Symposiumin keynote-puhuja professori Alan Read on esitys- ja eläin-kysymyksen pioneereja. Tällä hetkellä hän toimii professorina King’s Collegessa Lontoossa, missä hän myös johtaa laaja-alaisesti esitystaiteen toimintaa ja tutkimusta harjoittavaa Performance Foundationia.

Keynote-puhuja professori Carl Lavery on erikoistunut esitykseen, ekologiaan ja ympäristöön.
Parhaillaan hän toimii teatterin ja esityksen professorina Aberystwythin yliopistossa Walesissä.

Symposiumin puhujat:
Keynote: Alan Read (Professor of Theatre, King’s College London, UK)
Keynote: Carl Lavery (Professor of Theatre and Performance, Aberystwyth University, UK) Hanna Johansson (taidehistorian dosentti, Helsingin yliopisto) Essi Kausalainen (esitystaiteilija, Helsinki) Esa Kirkkopelto (taiteellisen tutkimuksen professori, Teak, Taideyliopisto) Tuija Kokkonen (esitystaiteilija, tutkija, Teak, Taideyliopisto) Susanna Lindberg (filosofian professori, Tampereen yliopisto) Tuula Närhinen (taiteilija, Kuva, Taideyliopisto) Erika Ruonakoski (FT, tutkija (teoreettinen filosofia), Helsingin yliopisto)

Symposiumin ohjelma


Lisätietoja: Symposiumin organisoija Tuija Kokkonen, tuija.kokkonen(at)teak.fi


Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö panostaa nuoriin


Helsingin Kaupunginteatteri on mukana valtakunnallisessa Nuori näyttämö -hankkeessa, johon osallistuu kuusi suomalaista ammattiteatteria. Muut mukana olevat teatterit ovat Åbo Svenska Teater, Jyväskylän kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri ja Kajaanin kaupunginteatteri.  Mukaan haetaan nuorten ryhmiä tekemään teatteriesityksiä. Nuori näyttämö -hankkeessa ammattinäytelmäkirjailijat kirjoittavat 13–19-vuotiaille nuorille suunnattuja näytelmiä, joista mukaan valitut nuorten teatteriryhmät valmistavat esityksiä. Näytelmät käännetään sekä suomeksi että ruotsiksi. Nämä ammattilaisten kirjoittamat ja nuorten valmistamat esitykset osallistuvat kunkin paikallisen ammattiteatterin organisoimaan festivaaliin ja jokaisesta paikallisesta festivaalista valitaan ainakin yksi esitys valtakunnalliselle Nuori näyttämö -festivaalille.

Nuori näyttämö -hankkeen tavoitteina on muun muassa tarjota nuorille mahdollisuus tehdä taidetta yhdessä ammattilaisten kanssa ja luoda nuorisokulttuuria ammattiteattereihin. Nuori näyttämö -hanke toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Nuorten haku mukaan on alkuvuodesta 2014.

Syksyllä Kaupunginteatteri ottaa haltuunsa ja huomaansa myös Itä-Pasilan. Alue on lähellä Kaupunginteatterin sydäntä, sillä yksi näyttämöistä, teatteristudio Pasila, sijaitsee Itä-Pasilassa (Ratamestarinkatu 5).  Pääroolissa Itä-Pasila -hanke nostaa esiin Itä-Pasilan asukkaiden kokemuksia ja ajatuksia omasta yhteisöstään sekä haluaa tehdä esittävää taidetta näkyväksi Itä-Pasilan katukuvassa. Syksy huipentuu Studio Pasilassa pidettäviin esityksellisiin iltamiin 17. marraskuuta.

HKT:n yleisötyön ohjelmistossa on tänäkin syksynä perinteisesti myös teosesittelyitä, kulissikierroksia ja Satupäivä 18. lokakuuta. Tänä vuonna Satupäivää vietetään paitsi tuttuun tapaan suuren näyttämön lämpiössä, myös Studio Pasilan tiloissa. Suosittua Koko perheen teatteripäivää vietetään lauantaina 23. marraskuuta. Lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia työpajoja HKT:n näytelmiin liittyen niin päiväkoti-ikäisille, koululaisille, maahanmuuttajien kotoutumisryhmille, ikäihmisille kuin vaikkapa työporukoillekin. Uusien ensi-iltojen myötä järjestetään myös monia uusia työpajoja. Lisää tietoa löytyy yleisötyön kotisivuilta www.hkt.fi/yleiso tyo.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: yleisötyövastaava Mirja Neuvonen, p. 09 3940455/ 040 3523969, mirja.neuvonen(at)hkt.fi, yleisotyo(at)hkt.fi
Tutustu Pääroolissa Itä-Pasila -hankkeeseen, tekijöihin ja taustoihin:
jenny.jumppanen(at)hkt.fi
www.facebook.com/itapasila
www.hkt.fi/yleisotyo


Teatteri Hevosenkenkä aloittaa taideterapiarymät lapsille ja aikuisille


Aivan uutena toimintamuotona Hevosenkengässä, Espoon Juhannusmäellä, alkavat taideterapiaryhmät lapsille ja aikuisille. Taiteen voiman on todettu auttavan ja helpottavan monissa elämän kriisitilanteissa. Hevosenkengän rauhallisessa ja innostavassa ilmapiirissä keskitytään teatterikuraattori Sanna Hallénin ja diakoni Kristiina Huotarin opastuksella Uudet värit- eroryhmä vanhemmille ja Kaveri klubi- eroryhmä lapsille viikoittaisten tapaamisten puitteissa erojen nostamien tunteiden käsittelyyn maalaten ja leikkien.  Koko toimintavuoden kestäviin ryhmiin sitoudutaan ja tapaamisajat on sijoitettu teatterissa rauhallisiin ajankohtiin, jolloin ei ole mitään häiriötekijöitä. Tarkempia tietoja ryhmistä antaa Sanna Hallen p. 050-3539447 Teatteri Hevosenkenkä ja Kristiina Huotari p. 050-5704904 Olarin seurakunta.


HEIMOn nykytaiteilijat auttavat nuoria toimimaan oman ympäristönsä hyväksi

HEIMO on Nykytaiteen museo Kiasman ja kansalaisaktivismiin erikoistuneen School of Activismin yhteinen hanke, joka kannustaa nuoria ja nuoria aikuisia toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Kuuden erilaisen yhteiskunnallisen pulman ratkaisemisessa nuoria auttavat mukaan kutsutut nykytaiteilijat.

HEIMO toteuttaa syys-joulukuussa nuorten ehdotuksiin pohjautuvia taidetekoja ja tapahtumia Lappeenrannassa, Outokummussa, Helsingissä, Kemissä ja Lahdessa.  Projekti huipentuu Kiasmassa Heimon päivänä 15.12. kun kaikki taiteilijat ja osallistujat kohtaavat yleisölle avoimessa päätösjuhlassa.

HEIMO pyrkii työllistämään taiteilijoita ja kehittämään sellaisia toimintatapoja ja tapahtumia, joilla on mahdollisuus jatkua myös hankevuoden 2013 jälkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke antaa osallistujille mahdollisuuden saada aikaan pieniä tai suuria muutoksia kaupunkikuvassa, ajatuksissa tai asenteissa.

Hankkeet paikkakunnittain

LAPPEENRANTA
Timo Vaittinen toteuttaa Taideyhdistys 80N ry:n ja Galleria HOI SIEn kanssa Kalevatron -projektin, johon kuuluu mm. näytelmä lavasteineen ja valoteos. Ensi-ilta ja avajaisklupi 20.9.

HELSINKI
Meiju Niskala ja nykytaidekurssin opiskelijat neljästä lukiosta kiinnittävät ihmisten huomion roskiin taiteen keinoin tempauksessa, joka järjestetään International Coastal Cleanup Dayna 21.9.

OUTOKUMPU
Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus ohjaavat homevaurioiden vuoksi kolme vuotta väistötiloissa toimivan Kummun koulun oppilaiden arkea ilahduttavan intensiiviprojektin. Välineinä ovat palamaalaus ja yhteisöllinen tapahtuma lokakuussa.
 
TURKU
Heta Kuchka toteuttaa nuorten ja ikäihmisten väliseen keskusteluyhteyden avaamiseen tähtäävän projektin. Ikäpolvia yhdistävää toimintaa rakennetaan yhdessä ehdottajan ja paikallisten toimijoiden kanssa 5.10. alkaen.

LAHTI
Projektin taiteilija paljastetaan lokakuussa! Nuoren naisen ehdottama eettinen mutta humoristinen julkisen tilan käyttöä koskeva taideprojekti Kusivanasukeltajat käynnistyy Lahdesta ja sitä voi seurata ja jatkaa eri puolilla Suomea netin kautta.

KEMI
Eero Yli-Vakkuri ohjaa Kemin nuorille toimintaa tarjoavan ja heidän omia herkkujaan esittelevän Resepti-projektin.  Projektin onnistumista Kemissä on ollut tukemassa mm Uusi Paikallisuus –hanke ja tulokset esitellään Kiasmassa 15.12.
 
heimo.fi
facebook.com/HEIMO2013
 
Tiedustelut:
Tuottaja Veera Jalava, p. 040 524 2849, veera.jalava(at)kiasma.fi
Vastaava museolehtori Minna Raitmaa, p. 040 7056161, minna.raitmaa(at)kiasma.fi

School of Activism
Arto Sivonen, p. 050 3894644, arto.sivonen(at)mandag.fi
Heta Kuchka, p. 045 1085666, heta.kuchka(at)gmail.comTaiTo-hanke käynnistyi Tutkivan teatterityön keskuksella

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima TaiTo – Taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittämishanke käynnistyi 1.9.2013 pilottiteattereiden yhteisellä tapaamisella TEHDAS Teatterilla Turussa.
 
Hanke on OKM:n rahoittama ja siinä on mukana 5 Teatteri- ja orkesterilain ulkopuolista teatteria: Keski-Uudenmaan Teatteri KUT (Kerava, Järvenpää, Tuusula), Teatteri Metamorfoosi (Helsinki), Teatteri Vanha Juko (Lahti), TEHDAS Teatteri (Turku) ja Universum (Helsinki). Teatterikeskus ry toimii hankkeen asiantuntijaorganisaationa.
 
TaiTo-hankkeen tavoitteena on kirkastaa ja profiloida pienten ammattiteattereiden toimintaa ja kehittää niistä mahdollisimman selkeästi hahmotettavia, toiminnaltaan monipuolisia ja palveluiltaan rikkaita teattereita. Teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisten toimijoiden joustavat rakenteet ja monipuolinen erityisosaaminen avaavat mahdollisuuksia teattereiden omakustannusosuuksien kasvattamiseen ja tukevat näin taiteilijoiden työllistymistä.
 
Hanke tukee tuottajien työllistymistä pilottiteattereissa ja tarjoaa teattereille sekä yhteisiä että teatterikohtaisia kehityspäiviä.  Hankkeen toimista ja niiden sisällöistä koostetaan hankkeen päätyttyä web-julkaisu, jonka avulla hankkeen tuloksia pyritään jalkauttamaan Suomen teatterikentälle mahdollisimman laajasti.
 
Hankkeessa työskentelevät kehitysjohtaja Mika Lehtinen (T7, TaY), toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento (Teatterikeskus ry) sekä osa-aikainen projektikoordinaattori Noora Honkanen (T7, TaY).


TEOS-hanke kehittää teattereiden ja paikallisten toimijoiden verkostoja

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima TEOS - Teattereiden osallistavien yhteistoimintamallien kehittäminen -hanke on käynnistynyt syyskuussa. Hankkeessa on mukana kolme pilottiteatteria: helsinkiläiset Teatteri Metamorfoosi ja Q-teatteri sekä Keski-Uudenmaan Teatteri, jonka toiminta-alueena ovat Kerava, Tuusula ja Järvenpää. ESR-hankkeen rahoituksen on myöntänyt Uudenmaan ELY-keskus ja se toteutetaan 1.9.2013-28.2.2014 välisenä aikana.

Yleisötyöstä on tullut tärkeä osa yhä useamman suomalaisen ammattiteatterin toimintaa. Uusien yleisöryhmien tavoittaminen on elinehto teatterin tulevaisuudelle, sillä katsojakunnan on jatkuvasti uudistuttava. Myös teattereiden saamia määrärahoja kohdennetaan enenevässä määrin teatterirakennusten ulkopuolelle ulottuvaan toimintaan. Yleisötyöprojektien suunnittelussa teatterin ja muiden paikallisten toimijoiden yhteistyöllä onkin yhä suurempi rooli.

TEOS -hankkeen tavoitteena on kartoittaa niitä tapoja, joilla kolme hankkeeseen osallistuvaa
pilottiteatteria voisivat tehdä tiiviimpää yhteistyötä muiden paikallisten tahojen (kunnat, kolmas
sektori, yritykset) kanssa. Hankkeen aikana jokaiselle teatterille laaditaan oma yhteistoimintamalli liitettäväksi osaksi teatterin toimintasuunnitelmaa. Toimintamallit esitellään verkkojulkaisussa sekä päätösseminaarissa helmikuussa 2014. Mallit ovat kaikkien teatterikentän toimijoiden vapaasti käytettävissä ja niiden tarkoituksena on kannustaa myös muita suomalaisia teattereita oman yleisötyönsä järjestelmälliseen kehittämiseen yhteistyössä oman alueensa organisaatioiden kanssa.

Lisätietoja:
Katri Malte-Colliard
Projektikoordinaattori
p.050 3187024
katri.malte-colliard(at)uta.fi

TAPAHTUMIA

Rakkautta & Anarkiaa tarjoaa ryhmäpaketteja leffalipuista TINFO-tiedotteen lukjoille

Suomen suurin elokuvafestivaali Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa valtaa elokuvateatterit jälleen 19.–29.9.2013.

Festivaali tuo pääkaupungin valkokankaille parisataa ajankohtaista leffauutuutta, joista suurta osaa ei Suomessa ole muuten mahdollista nähdä.  

Festivaali tarjoaa edullisia ryhmäpaketteja TINFO-tiedotteen lukijoille, esimerkiksi:

HARRY DEAN STANTON: PARTLY FICTION

Andorra 23.9. klo 18.30
10 lippua yht. 60e

Tarjouspakettien osto ja tiedustelut: aleksi(at)hiff.fi / sara(at)hiff.fi

R&A:n tekemiä poimintoja festivaalin ohjelmistosta:

HARRY DEAN STANTON: PARTLY FICTION, Sophie Huber

EI OLE HELPPOA olla sivuroolien mies, noin parisadassa elokuvassa, joiden pääosassa on aina joku muu nimeltä Paul Newman tai Marlon Brando.
Dokumentissa sohvalle istahtaa muun muassa David Lynch, jolla on taskussaan tärkeä lappu. Lakonisia elämänviisauksia livauttava Stanton avautuu ajasta, jolloin hän jakoi kimppakämpän Jack Nicholsonin kanssa.
Ei ollut ikinä tylsää, mikä on helppo uskoa.


MUCH ADO ABOUT NOTHING, Joss Whedon

VIIME VUOSIEN RAIKKAIN Shakespeare-sovitus tulee yllättävältä taholta.
Whedon luottonäyttelijöineen on tarttunut William Shakespearen herkullisimpaan komediaan ja tarjoilee kerrassaan hykerryttävän hienon elokuvakokemuksen. Whedon on siirtänyt tapahtumat 1500-luvun Sisiliasta nykypäivän kalifornialaiselle luksushuvilalle, mutta säilyttänyt Shakespearen tekstin rakenteen ja säkenöivän dialogin.


WERTHER - Jarmo Lampela

MITEN TUTUSTUA IHMISEEN, jota ei ole tuntenut tämän eläessä?
Kuvanveistäjä Markus Viitanen saa postissa kuolinilmoituksen: 19-vuotias poika, jota hän ei ole nähnyt sitten varhaislapsuuden, on menehtynyt.
Jäljittäessään jälkeläisensä elämää Viitanen kohtaa kiehtovia persoonia, jotka täydentävät mysteeriä yksi kerrallaan ja loihtivat muotokuvan Eerosta hyväntuulisena velmuilijana. Werther pohjautuu itäsaksalaisen Ulrich Plenzdorfin 1970-luvulla maailmanmenestykseksi nousseeseen näytelmään.

CYCLING WITH MOLIÈRE, Philippe Le Guay

IKÄÄNTYNYT NÄYTTELIJÄDIIVA Serge Tanneur (Fabrice Luchini, Vieras
talossa) on jättänyt parrasvalot taakseen ja vetäytynyt huvilaansa syrjäiselle saarelle. Hän saa vieraakseen kollegansa Gauthier Valencen (Lambert Wilson, Jumalista ja ihmisistä), joka näyttelee aivokirurgia suositussa saippuaoopperasarjassa. Televisiotähti Valence haluaisi kohottaa ammatillista profiiliaan ohjaamalla Molièren Ihmisvihaajan.
Kaksikko ryhtyy työstämään klassikkonäytelmää ja eipä aikaakaan, kun jättimäiset egot ovat törmäyskurssilla, sanan säilä viuhuu, ja tunteet ryöpsähtelevät yli äyräidensä.

Festivaalin koko ohjelmisto osoitteessa www.hiff.fi.
Näytöskohtaisten lippujen myynti alkaa 12.9.


Teatteri 2.0:n prekariaatti-päivä 17.10.2013 Tampereella

Teatteri 2.0 järjestää lokakuussa prekarisaation pohtimiseen keskittyvän kokonaisen päivän. Prekariaatti-päivä sisältää asiantuntijakeskustelun, teatteriesityksen ja toiminnallisen työpajan.

Katso ohjelma 

Ilmoittaudu lomakkeella tai sähköpostitse: info(at)teatterikaksipistenolla.fi

Lisätiedot:
Saara Rautavuoma
toiminnanjohtaja, Teatteri 2.0
p. 045 127 4055
saara(at)teatterikaksipistenolla.fi


Kiinalaisen teatterin festivaali 26.9.-11.10.2013

Klassinen kiinalainen teatteri on vahvasti tyylitelty teatterilaji. Peking-ooppera on runoutta ja taistelukohtauksia, laulua ja musiikkia, akrobaattista tanssia, pukuloistoa ja näyttäviä kasvomaalauksia, sekä paljon muuta. Kiinalaisen teatterin festivaali kunnioittaa ikivanhan hienostuneen teatterimuodon esittelemällä tuoreita tulkintoja, ja nyt kotimaisilla kielillä. Jokaisen esityksen yhteydessä on teosesittely ja johdanto peking-oopperan maailmaan.

* Oikeamielinen kenraali karkotetaan | Suomen kantaesitys!
* Vartija - arjen sankari | Ensimmäinen suomalainen peking-ooppera
* Peking Opera Gala | Sooloesityksiä, katkelmia, kiinalaisen teatterimusiikin konsertti
* Teosesittelyjä ja keskusteluja | Esitykset tekstitetään aina toiselle kotimaiselle

Paikka: Klockriketeaternin Diana-näyttämö (Erottajankatu 7) Helsingissä.
Tuotanto: Aasia Helsingissä -festivaali ja Klockriketeatern yhteistyössä Wusheng Companyn kanssa.

Lisätietoja:
Aasia Helsingissä -festivaali: Veli Rosenberg, puh. 040 754 6057
Klockriketeatern: Dan Henriksson, puh. 040 703 3008

Katso lisätietoja liitteestä (PDF)Suomen Näyttelijäliiton 100-vuotisjuhlanäytelmä ja keskustelutilaisuus kiertueella


Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry. jatkaa satavuotisjuhlavuotensa juhlistamista kiertuenäytelmällä FOSFORINHOHTOINEN LURJUS, joka kertoo Kansallisteatterin pikkuroolien esittäjästä Eero Kilvestä.

Monodraaman on käsikirjoittanut ja ohjannut Juha Hurme ja pääroolia näyttelee Juha-
Pekka Mikkola. Esitys kiertää syksyn aikana ympäri Suomea 12 eri kaupungissa ja
sen yhteydessä järjestetään myös keskustelutilaisuuksia.

Seuraavaksi esitys vierailee Joensuussa pe 13.9.2013 ja ti 24.9.2013 Suomen Kansallisteatterissa, minkä jälkeen kiertue jatkuu loka-marraskuun ajan.

Katso koko kiertueohjelma Suomen Näyttelijäliiton tiedotteesta [PDF].

Forforinhotoisen lurjuksen blogi.


Suomen Lausujain Liiton 75-vuotisjuhla Savoy-teatterissa 5.10.2013

Tule kanssamme juhlimaan Suomen Lausujain Liiton 75-vuotisjuhlaan Savoy-teatteriin 5.10.2013 klo 18.00!

Juhla koostuu lausunnan perinteitä kunnioittavasta lausuntagaalasta ja iltamista, joissa juhlitaan runouden vähemmän juhlavaa - riemukasta, iloista ja laulavaa - puolta.

Esiintyjät:
Noora Dadu, Mirjami Heikkinen, Helka-Maria Kinnunen, Malla Kuuranne, Eero Ojala,            Tuukka Vasama, Taisto Reimaluoto, SLL:n Miesvoimistelijat, Lausuntaryhmä Siitä pitäen,          Emilia Kokko, Tragikoominen iltamabändi,  SLL:n puhekuoro esittää Anja Erämajan juhlavuosirunon

Iltamien emäntänä toimii Jenni Tuominen

Lisätietoja liitteestä
(PDF)


HIMO4 - Avoin lähdekoodi taiteeseen, seminaari 4.-5.11.2013 Helsingissä

Neljäs valtakunnallinen Hillittömän Monitaiteinen HIMO-seminaari valtaa 4.-5.11.2013 Helsingin Kulttuuriareena Glorian.

Taikalamppu-verkoston 10-vuotisjuhlaseminaari tarjoaa kiehtovia kurkistuksia taide- ja kulttuurikasvatuksen uusimpiin menetelmiin ja valmiita työkaluja kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville eri aineiden opettajista nuoriso- ja kulttuurityöntekijöihin sekä taidekasvattajista opiskelijoihin.

Seminaarin pääpuhujana toimii lasten ja nuorten taidekasvatuksen supervaikuttaja Paul Collard, englantilaisen Creativity Culture & Education -järjestön johtaja. Puheenvuoroissa ja paneelikeskusteluissa pureudutaan tieteen ja taiteen kohtaamisiin 3D-tulostuksesta koulufestariin ja pohditaan taiteen mahdollisuuksia ja merkitystä osana eri aineiden opetusta ja oppimista.

Työpajoissa perehdytään Taikalamppu-verkoston kehittämiin menetelmäoppaisiin asiantuntijoiden ohjauksessa ja tutustutaan muun muassa keskustelevaan kuvan tarkasteluun (Visual Thinking Strategies) sekä kielten opiskeluun tanssien.

Tule mukaan tutustumaan uusimpiin taidelähtöisiin opetus- ja työpajamenetelmiin ja jakamaan ajatuksiasi uusista luovista oppimisympäristöistä! Osallistumismaksu 80 euroa, työttömät ja opiskelijat 30 euroa.

Lue lisää seminaarin ohjelmasta, ilmoittaudu heti mukaan ja varmista paikkasi suosikkipajassasi: tästä linkistä

Tutustu Taikalamppu-menetelmäoppaisiin

Lisätiedot:
Kikka Hahtomaa (kikka.hahtomaa(at)hel.fi) ja Jaana Kokkonen (jaana.kokkonen(at)hel.fi)

HAKUJA


Assitejn Next Generation –ohjelman kautta työvaihtoon ulkomaille tai työvaihtopaikkoja Suomesta


Assitej Internationalin Next Generation –ohjelma on nuorille teatterin parissa työskenteleville ammattilaisille suunnattu ohjelma, jonka tarkoituksena on edistää kansainvälistä verkottumista. Hakukelpoisia ovat 18-35 –vuotiaat lasten- ja nuortenteatterin parissa työskennelleet teatterialan ammattilaiset.

Next Generation –ohjelma tarjoaa internet-sivuillaan työtorin.
Työtorilta löydät avoimet työvaihtopaikat sekä ja työvaihtoon haluavat voivat luoda itselleen profiilin.

Lisätietoja osoitteessa:
www.assitej-international.org/news/next-generation-placements/


Cirko hakee vuoden 2014 residenssi- ja esitysohjelmaan teoksia ja teoskonsepteja

Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus hakee vuoden 2014 residenssi- ja esitysohjelmaan teoksia ja teoskonsepteja. Residenssi- ja teoshaussa voi hakea 2–4 viikon mittaista residenssityöskentelyjaksoa Cirko-keskuksesta tai ehdottaa valmista tai vuonna 2014 valmistuvaa teosta osaksi Cirkon esitysohjelmistoa.
 
Hakuaika
 
Residenssi- ja teoshaku on avoinna 2.–20.9.2013. Haku päättyy perjantaina 20.9. klo 16.00. Myöhässä saapuneita hakemuksia ei huomioida. Haku toteutetaan sähköisesti.
 
Kuka voi hakea?
 
Hakijan on oltava sirkustaiteen ammattilainen, mutta työryhmä voi olla poikkitaiteellinen. Hakijana voi myös olla esimerkiksi tanssi- tai teatteriryhmä, jonka työssä tai esityksessä sirkustaiteella on merkittävä rooli. Hakijalla tai työryhmällä on oltava sidos Suomeen, mutta työryhmä voi olla kansainvälinen. Täysin kansainvälisten hakijoiden residenssit ovat myös mahdollisia, mutta tällöin hakijalta vaaditaan omaa rahoitusta residenssin kustannuksiin.
 
Valintoja ohjaava kriteeristö
 
Residenssiohjelman valintoja tehdessä painotetaan ammattimaisuutta, taiteellista tasoa ja yksilöllisyyttä. Pelkkään tekniseen harjoitteluun residenssejä ei myönnetä, vaan työllä tulee olla selkeä tavoite. Esityskonsepti voi kuitenkin olla vielä alkuvaiheessa, kunhan työsuunnitelma ja päämäärä valmiin produktion toteuttamiseksi ovat selkeät.
 
Etusijalla ovat hankkeet joissa etsitään uusia tapoja soveltaa sirkustaidetta, esimerkiksi yhdistettynä muihin esittävän taiteen muotoihin. Valintoja tehdessä kiinnitetään huomiota myös teoksen kohdeyleisöön. Vuoden 2014 ohjelmassa Cirkolla on mahdollisuuksia tarjota sekä taiteellista että tuotannollista neuvontaa residenssiohjelmaan osalle valituista ryhmistä.
 
Valintaprosessi
 
Valinnat tekee Cirkon työryhmä, johon kuuluvat Cirkon toiminnanjohtaja Kaarina Gould, taiteellinen neuvonantaja Jani Nuutinen ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Vaulo. Työryhmä voi käyttää myös muita asiantuntijoita hakemusten arvioinnissa.
 
Tässä haussa tulleet hakemukset huomioidaan residenssiohjelman ja kausiohjelmiston lisäksi myös Cirko-festivaalin ohjelmaa suunniteltaessa. Toukokuisen festivaalin ohjelma rakentuu kutsuperiaatteella, erillistä hakua ei järjestetä.
 
Valinnoista ilmoitetaan hakijoille viimeistään 11. lokakuuta 2013.
 
Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet: www.cirko.fi/residenssit


Grant Programme for Performing Arts Projects, Japan Foundation


The Japan Foundation's performing Arts Japan (JAP) programme for Europe supports organizations based in Europe that are planning performing arts projects related to Japan. The programme covers two categories of applications: Touring grant which assists the presentation of Japanese related performing arts projects in which the Japanese artist is included in the tour at multiple locations in Europe; Collaboration grant which assists collaborations between Japanese and European artists in order to create a new work.

PAJ is available to European organizations such as festivals, theatres or arts promotion companies planning Japan-related performing arts projects in European countries taking place between 1st April 2014 and 30th June 2015. The application should be submitted to your local Japan Foundation office.

Application deadline: 31st October 2013.Guidelines are available to download from the Japan Foundation UK website: www.jpf.org.uk


KURSSEJA JA KOULUTUSTA


Nukketeatterikeskus Poijun syksyn 2013 kursseilla vielä tilaa

 

Rainerin niskakeppinukkekurssi 27.–29.9.2013    

Kurssilla valmistetaan pienikokoinen niskakeppinukke (n. 30–40 cm) pehmeistä materiaaleista: joustofrotee, vanu, lanka, kangas – sekä puukeppi. Materiaalit ja työkalut hankkii kurssin vetäjä, mukaan tarvitset avoimen mielen.

Ohjaajana Rainer Kaunisto. Opetustunteja on yhteensä 18.
Kurssimaksu 125€ + 10€ materiaalimaksu (sis. alv 24%).
PoijuPaikkalaisille ja koulutuskeskus Agricolan opiskelijoille kurssimaksu 100€ + 10€ materiaalimaksu (sis. alv 24%).
Materiaalimaksu maksetaan suoraan ohjaajalle kurssin aikana.

Kurssin aikataulu:
pe 27.9. klo 17–20
la 28.9. klo 10–17
su 29.9. klo 10–17


Varjoteatterikurssi  6.-8.12.2013

Tutustumme varjoteatteriin rakentamalla erilaisista materiaaleista varjoteatterinukkeja. Kokeilemme itse valmistettuja nukkeja erityyppisillä näyttämöillä ja tutustumme myös varjoteatterinäyttämön tekniikkaan.

Ohjaajana Anne Lihavainen. Opetustunteja on yhteensä 21.
Kurssimaksu 125€ (sis. alv 24%),
PoijuPaikkalaisille 100€ (sis. alv 24%).

Kurssin aikataulu:
pe 6.12. klo 10–16
la 7.12 klo 10–16
su 8.12. klo 10–16

Kurssi pidetään Nukketeatterikeskus Poijun toimitiloissa Herttoniemessä, os. Sahaajankatu 19, 00880 Helsinki.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: info (at) nukketeatterikeskus.fi, p. 050 325 5093Harrastajateattereille soveltuvaa yleisötyön koulutusta

Opintokeskus Kansalaisfoorumi avaa syyskuussa 2013 harrastajateattereille soveltuvan uuden yleisötyön verkkokurssin. Yleisötyöllä herätellään uteliaisuutta ja aktiivisuutta. Yleisötyö on osallistumisen ja tekemisen tapojen monipuolistamista, ymmärryksen lisäämistä vaikkapa teatteritaiteesta sekä osallistumis- ja yleisömäärien vakiinnuttamista ja kasvattamista. Verkkokurssi antaa virikkeitä ja valmiuksia yleisötyön suunnittelemiseen, soveltamiseen ja toteuttamiseen eri taiteenalojen, teatterin lisäksi myös tanssin, musiikin, sirkuksen jne. harrastustoimintaan. Oppimismatka on rakennettu pienryhmälle eli opintokerholle sopivaksi. Opiskelu etenee ryhmässä sekä yksilö- ja parityöskentelynä perehtymällä annettuun taustamateriaaliin ja tekemällä oppimistehtäviä. Myös yksittäinen oppija voi ilmoittautua koulutukseen. Tällöin kurssi aktivoituu kun vähimmäismäärä opiskelijoita on koossa. Oppimisalustana on Kansalaisfoorumin Moodle. Opintojen laajuus on 2 opintopistettä (54 oh).

Lisätietoja www.kansalaisfoorumi.fi, timo.tervo(at)kansalaisfoorumi.fi


MUITA ILMOITUKSIA

STK järjestäytyy: Kutsu yhdistyksen perustamiskokoukseen 28.9.2013


Tervetuloa yhdistyksen perustamiskokoukseen lauantaina 28.9. 2013 klo 19.00–21.00
Vapaan taiteen tila, Katariinankatu 3, Helsinki

STK on työnimi aloitteelle, joka on syntynyt vuosi sitten teatteri-ilmaisun ohjaajien parissa.

Alunperin kirjainyhdistelmä viittasi Soveltavan Teatterin Keskukseen, mutta pian asian edistyessä. STK on edustanut myös ideaa Soveltavan Taiteen Keskuksesta. Verkkokyselyyn vastanneista 66% oli sitä mieltä, että keskuksen tulisi kattaa kaikki taidetta soveltavat tekijät. STK on siis ollut työnimi foorumille, joka kokoaa soveltavan taidekentän erilaiset toimijat ja vahvistaa tämän ammattiryhmän toimintaedellytyksiä.

Pieni aktiivinen joukko* on tehnyt alustavaa työtä selvittämällä työpajojen ja verkkokyselyn kautta kentän toiveita ja tarpeita. Tutustu liitteenä olevaan “KENTÄN ÄÄNI stk-aloitteen herättämiä ajatuksia ja mielipiteitä” -raporttiin. Pohjatyö on nyt tehty ja on aika löytää uusia aktiivisia toimijoita eri puolilta kenttää, ihmisiä, jotka kokevat STK:na alkaneen prosessin tärkeäksi ja näkevät siinä olevan potentiaalin. Moniäänisen ja inspiroituneen yhdistyksen kautta keskus voi todella toteutua!

Tämän 28.9. perustettavan yhdistyksen tarkoituksena on toimia välivaiheena järjestymättömän ideoinnin ja lopullisen foorumin välillä. Yhdistys käyttää hyväkseen raporttia ja luo uusia tapoja soveltavan taidekentän toimijoille vaikuttaa prosessiin. Yhdistys luo ehdotuksen keskuksen muodosta, rahoituspohjasta, toimintamallista, toiminnan tavoitteista ja niistä konkreettisista toimenpiteistä, joita keskuksen perustaminen edellyttää.
Nämä ovat ehdotuksia tulevan yhdistyksen hallitukselle, joka kuitenkin vie hanketta eteenpäin parhaaksi näkemällään tavalla.

Lisätietoja kokouksesta ja avoimesta puheenjohtajahausta  liitteestä (PDF)

Kutsun sinulle esittivät teatteri-ilmaisun ohjaajat Hanna Häyhä, Riikka Kampara, Venla Korja, Maija Lauri, Krista Petäjäjärvi ja Essi Rönnkvist, tämän viestin sinulle välitti Laura Lukkarila.Kutsu yhdistyksen perustamiskokoukseen

Lausujain_Liiton_75v_juhla

Teatteri 2 0 - Prekariaattipaiva

Nayttelijaliitto 100 v_Fosforinhohtoinen

kiinalaisen teatterin festivaali