25.01.2013

TINFO-tiedote 3 / 23.1.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖTILOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


KAJAANISTA KAUHULLA

Kainuun Sanomissa kunnanvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajat varoittavat, että minkään kulttuurilaitoksen rahoitusasema ei ole kiveen kirjoitettu. Osoitteena on erityisesti teatteri. Sen tulisi kuntapäättäjien sanoin oppia elämään enemmän pääsylipputulojen varassa, sen olisi asetettava itselleen suurempia yleisötavoitteita ja tehtävä kansaan menevämpää ohjelmistoa.  Lisäksi päättäjänaiset liputtavat kulttuurikeskuksen nimiin, niin että kulttuuritarjonta keskittyisi. Tätä juttua seuraa sitten, odotetusti,  kuntalaisten pääosin kulttuurivihamielinen populistinen kommentointi. Puolustajia ei kuulu mailla eikä halmeilla. Kaupunginteatterin ohjaaja Hanna Kirjavainen puuttui blogissaan kirjoitteluun puhuen moniäänisyyden puolesta.


VALTIO TURVAJOUKOKSI

Facebookissa on keskusteltu aiheesta, onko taiteellisen teatterin tekeminen enää mahdollista.  Mikko Roiha kaipasi valtion suojaa ja ehdottaa utopiaa myös valtio-ohjaajan edustuksesta. Tähän on tultu valtion ohjauksen vähennyttyä.  Nyt toteutetaan kuntien vapaata tahtoa, ja ristiriidat kasvavat. Missä on se vastuu, asiantuntemus ja kulttuuritaju, jolla kunnan kulttuuritoimesta keskustellaan ja jolla siitä päätetään.  Kuntapäättäjien kyvyt ja näkemykset ratkaisevat, minkälainen asema kulttuurilla kunnissa on ja miten asukkaiden kulttuuriset oikeudet toteutuvat. Mitä sitten tehdään, jos kuntapäättäjien kyvyt ja asiantuntemus ovat hanurista?


EI KAIKKIEN TARVITSE TEHDÄ SAMALLA TAVALLA

Hyviä uutisia. ”Riihimäki porskuttaa yhteisöteatterin edelläkävijänä. Fucking Åmål muokkautui Fucking Riihimäeksi.”  Tällaisella otsikolla hehkutetaan paikallislehdessä Aamupostissa Riihimäen Teatterin uudelle ohjelmistopolitiikalle.  En tiedä, minkälainen paikka Riksu oikein on, mutta Riihimäen Teatterin uusi linja herättää niin paljon uteliaisuutta, että karautan R-junalla katsomaan tämän sovituksen Moodysonin Fucking Åmålista.

Hienoa, että teatteri uskaltaa miettiä omaa toimintaansa uusista näkövinkkeleistä ja etsiä itselleen uudenlaisia yhteistyökumppaneita. Ei kaikkea tarvitse tehdä samalla tavalla kaikkialla. Hyvä Riihimäki, hyvä naiset Niina Torkko, Saana Lavaste, Saara Rautavuoma ja Aino Kivi!

Riihimäen teatterissa nähdään myös teatterin, Taittuu ry.n ja Vanajan vankilan yhteistuotantona Lasarus. Produktio on osa Taittuu ry:n kolmivuotista vankilateatterin pilotointihanketta. Avovankilan naiset tekevät Hannele Martikaisen johdolla Lasaruksen tarinaan perustuvan esityksen.


PIZZAA, KIINALAISTA VAI SUSHIA?

Riihimäen Teatterin ohjelmalehtisessä taiteellinen johtaja Saana Lavaste pohtii teatterin ohjelmistoa makumieltymysten kautta. Pizza on takuuvarma kaikille maistuva herkku, kiinalaisessa on tuttujen ainesten ohella uusia aineksia, sushi on kokeilunhaluisille. Leikkimieliset haarukka-veitsi  -kuvat avittavat katsojan valintaa: Fucking Åmål on teatterin kiinalaista, Lasarus sushia ja Mielensäpahoittaja pizzaa.


DUMPATTU KÄÄNTÄJÄ

Kun lukee teattereiden esitteitä tai kritiikkejä, erehtyy luulemaan, että ulkomaiset näytelmät tulevat suomeksi tyhjästä. Ei niitä kukaan ole kääntänyt, ei väliä, onko Shakespeare Rossin, Meren, Siparin vai Mannerin käsialaa tai onko Strindbergiä kääntänyt esimerkiksi Juha Siltanen tai mistä se Dea Loherin Tunnottomuus ruotsiksi nyt sitten tulikaan. Hällä väliä, käännös kuin käännös. Kyse on kääntäjien ammattikunnan arvostuksen puutteesta, silkasta tietämättömyydestä ja yliolkaisuudesta. Kääntäjä on näkymätön ja sellaisena pitää hänen pysymän. Aamen. Kääntäjä on teatterin kotiäiti/isä tai omaishoitaja, korvaamaton, mutta piilossa. Pientä ryhtiliikettä peliin, please.


TEATTERITEKSTITYKSELLÄ LISÄÄ SAAVUTETTAVUUTTA JA ESTEETTÖMYYTTÄ

Noin 750 000 suomalaisella on jossain määrin alentunut kuulo. Huonokuuloisten määrä kasvaa koko ajan sitä mukaa kun väestö ikääntyy ja nuorten kuuloon kohdistuvat riskitekijät lisääntyvät. Suomessa on äidinkielenään 5000 viittomakieltä ensisijaisena kielenään käyttävää. Kuuloliitto arvioi, että noin 300 000 ihmistä hyötyisi kuulokojeen käytöstä. Näyttämötaide saavutettavaksi -seminaarissa pohdittiin erityisesti erilaisia tekstitystekniikkoja. Jos ei päässyt seminaariin, tässä tekstitysasiantuntijoiden tietoa: brittiläisen StageText järjestön toiminnanjohtajan Lissy Lovett pohti tekstitystä omassa esityksessään. Tutkivan teatterityön keskuksen T7:n johtaja Mika Lehtinen raportoi tekstitystyöpajojen kokemuksia, lehtori Kimmo Karjunen Teatterikorkeakoulusta on tutkinut näyttämötaiteen dialogin tekstityksen toteutusvaihtoehtoja  ja lavastustaiteen professori Laura Gröndahl pohti tekstitystä lavastajan näkökulmasta. Kuulokynnys ja Näyttämötaide saavutettavaksi -hankkeen artikkelit ovat luettavissa tästä: http://www.kuulokynnys.fi/kuulokynnys/viestinta/teatteritekstitys/

Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen Teatterit ry:n on tuottanut enemmän kuin tarpeellisen saavutettavuusoppaan teattereille.

Teatteritekstitys on oiva apukeino myös maahanmuuttajille, helpotus kieleen. Ja olisi hyödyllistä, jos suomalaisesitykset, jotka hamuavat ulkomaille, pystyisivät pohtimaan tekstitystä orgaanisemmin osana esitystä, näyttämökuvaan sijoitettuna jo suunnitteluvaiheessa.
 

TINFON ILMOITUKSIA

TINFOn toimisto on kiinni 24.1.2013

 

UUTISIA

TINFO-apurahaa näytelmäkäännöksille jaettavaksi 25 000 euroa vuonna 2013

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on saanut kuluvalle vuodelle 25 000 euroa (2012: 20 000 euroa) jaettavaksi apurahoina suomalaisten näytelmien käännöksiin muille kielille. TINFO-apurahalla tuetaan erityisesti sellaisia käännöshankkeita, joihin liittyy näytelmän esitystuotanto ulkomailla. Suomalaisilla näytelmillä on ollut kysyntää maailmalla vuosi vuodelta enemmän, viimeisin tilasto on vuodelta 2011, jolloin esityksiä oli 24 maassa yhteensä 85.

Viime vuonna TINFO-apurahaa haettiin 31 käännöshankkeelle, joista 15:lle pystyttiin myöntämään apuraha. Apurahaa haettiin yhteensä 58 558 euroa, jaossa oli 20 000 euroa. Keskimääräiseksi tukisummaksi tulee noin 1890 euroa, mutta haettujen apurahojen suuruus vaihtelee paljon johtuen mm. maiden erilaisesta hintatasosta. TINFO-apuraha on pääsääntöisesti vain osa näytelmän käännöstyön rahoitusta.

Vuosi 2013 on kolmas vuosi, jolloin TINFO on saanut jaettavakseen apurahoja näytelmien kääntäjille. Aikaisempana kahtena vuonna tuetut käännöshankkeet ovat nähtävänä TINFO-verkkosivuilla.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on haettavissa jatkuvasti.

TINFO-apurahan tarkemmat kriteerit, hakuohjeet ja -lomake.


TINFO alkaa koota teatterialan ruotsinkielistä tiedotetta – haluatko mukaan?

Onko yhteisölläsi teatteriammattilaisia kiinnostavia uutisia, tapahtumia tai apurahahakuja, joista haluat tiedottaa ruotsiksi? TINFO alkaa koota teatterialan asioita uutiskirjeeksi på svenska, ensimmäinen ilmestyy Runebergin päivänä tiistaina 5. helmikuuta 2013.

Aineistopäivä tähän ensimmäiseen lähetykseen on torstaina 31. tammikuuta.
Meille voit siis jatkossa lähettää tarjolle ruotsinkielisiä tiedotteita sellaisista asioista, jotka voisivat kiinnostaa suomalaisten teatteriammattilaisten ja alaa seuraavien lisäksi myös ruotsalaisia kollegoita.

Lähetä tiedotteet osoitteella: tinfo(at)tinfo.fi


Maarit Pyökäri TTT:n taiteelliseksi johtajaksi

Tampereen Työväen Teatterin hallituksen valintaryhmä esittää teatterin hallitukselle, että teatterin taiteelliseksi johtajaksi valitaan teatteriohjaaja-teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.

Maarit Pyökäri, 61, on työskennellyt teatterinjohtajana Lahden kaupunginteatterissa 2007 alkaen. Sitä ennen hän on työskennellyt teatterinjohtajana Rauman Kaupunginteatterissa, ohjaajana Rovaniemen Kaupunginteatterissa ja teatterinjohtajana Oulun kaupunginteatterissa sekä vapaana ohjaajana.

Maarit Pyökäri on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) hallituksen puheenjohtaja. Suomen Teatteri ry:n hallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 2008. Pyökäri palkittiin taiteellisista ansioistaan Pro Finlandia –mitalilla 2011.

Maarit Pyökäri on tehnyt uransa aikana noin 70 eri ohjausta eri teattereihin. Niistä uusimpina Lahden Kaupunginteatterin musikaalit Hair ja Cabaret. TTT:lle hän ohjasi draaman Kunnia vuonna 2004.

Taiteellisen johtajan työparina työskentelevän toimitusjohtajan valinnasta teatterin hallitus päättää lähiviikkoina.


Kristian Smedsin katalonialaisille Jääkuville lisäesityksiä Barcelonassa

Kristian Smedsin kirjoittama näytelmä Jääkuvia saa lisäesityksiä Barcelonassa. Katalaaninkielinen Imatges Gelades tulee Teatre Lliuren ohjelmistoon ajalle 14.-24. maaliskuuta 2013. Alícia Gorinan ohjaama esitys sai hyvän vastaanoton toukouussa 2012, kun se pyöri samassa kaupungissa Sala Beckett -teatterissa. Teatre Lliure on heti diktaattori Francon valtakauden jälkeen vuonna 1976 perustettu teatteri, joka aikanaan uudisti alueen modernia teatteri-ilmaisua. Teatre Lliure on nykyisin yksi Katalonian ja Espanjan merkittävimmistä teattereista, joka on niin suuren yleisön kuin teatterintekijöiden ja lehdistön huomion kohteena.

Kristian Smedsin näytelmän ovat kääntäneet katalaaniksi yhteistyössä Riikka Laakso ja Meritxell Lucini. Käännöstyötä tuettiin TINFO-apurahalla.


Meksikolaisessa Paso de Gato -lehdessä suomalaisen näytelmän ja teatterin teemaliite

Meksikolainen aikakauslehti Paso de Gato on julkaissut laajan suomalaista nykynäytelmää ja teatteria käsittelevän liitteen. Lehdessä on artikkelit mm. Juha Jokelasta, jonka näytelmä Mobile Horror nähtiin DramaFestissa viime elokuussa ja Laura Ruohosesta ja Otso Kautosta, jotka vetivät ammattilaisille tarkoitetun teatterityöpajan samalla festivaalilla. Paso de Gatossa esitellään myös Suomen Kansallisteatteri, ja liitteen lukemistona on Elisa Salon näytelmä Räjähdysvaara Luisa Gutiérrez Ruizin espanjankielisenä käännöksenä.

Paso de Gaton erikoisnumero liittyy Nordic Drama Cornerin Meksikoon suuntautuneeseen näytelmävientihankkeeseen, jossa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) oli yhtenä kumppanina.


Vuoden 2012 Lea-palkinnon viisi finalistia on valittu

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on valinnut vuoden parhaan näytelmän Lea-palkinnosta kilpailevat viisi ehdokasta.

Kilpailuun lähetetyistä teoksista Lea-raati valitsi viisi näytelmää Lea-palkintofinalisteiksi. Nämä näytelmät lyhyine perusteluineen ovat:

1. Joakim Grothin REMONT (kantaesitys 18.2.2012 Svenska Teaternissa), ” Rehellisyydessään näytelmä on lohdullinen. Se auttaa ymmärtämään, miksi oman elämän tai maailman muuttaminen on niin vaikeaa.”

2. Juha Jokelan PATRIARKKA (kantaesitys 19.9.2012 Kansallisteatterissa), ”Näytelmä pohtii suurten ikäluokkien ja heidän lastensa maailmankuvaa, elämänkatsomusta, arvoja ja ristiriitoja. Rohkeasti kirjoitettu näytelmä.”

3. Lea Klemolan JESSIKAN PENTU (kantaesitys 28.1.2012 Kuopion Kaupunginteatterissa), ”Jessikan pentu etsii perimmäistä ihmisyyttä ja löytää eläimen, ei kuitenkaan petoa. Näytelmässä on historiaa ja kerrostumia, minkä lisäksi se on todella hauska.”

4. Sirkku Peltolan LENTO (kantaesitys 27.9.2012 Tampereen Työväen Teatterissa), ”Lento on tärkeä ja tolkuton näky tämän päivän elämänmenosta. Realismin ja surrealismin yhdistely avaa näyttämön yhtä aikaa ihmisten sisään ja toisaalta ulos.”

5. Paula Salmisen 13 UPONNUTTA VUOTTA (kantaesitys 21.3.2012 Kansallisteatterissa), ”Maaginen näytelmä, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Mysteerin läsnäolo tekee Salmisen näytelmästä taideteoksen.”

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut vuoden parhaan näytelmän palkitsevaa Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle parhaasta näytelmäteoksesta sen tekstin, eikä siis toteutuneen esityksen, perusteella. Palkinnon arvo on 5 000 euroa, ja voittaja julkistetaan tänä vuonna maaliskuun 10. päivä teatterialan valtakunnallisessa Thalia-gaalassa.

Vuoden 2012 Lea-raadin jäsenet ovat ohjaaja Atro Kahiluoto, Kotkan Kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen ja Rauman Kaupunginteatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo. Raati arvioi yhteensä 38 näytelmää.

Lisätietoja palkinnosta, säännöistä ja aikaisemmista voittajista löytyy Näytelmät.fi -palvelusta osiosta "Lea-palkinto".

Lisätietoja:
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat – Finlands Dramatiker och Manusförfattare ry
toiminnanjohtaja Minna Sirnö, minna.sirno(at)sunklo.fi, p. 09 135 6191 ja raadin jäsen Atro Kahiluoto p. 040 541 3531


Oulun kaupunginteatterille ja Jojo – Oulun Tanssin Keskukselle yhteistyösopimus

Oulun kaupunginteatteri ja Jojo – Oulun Tanssin Keskus vahvistavat yhteistyönsä jatkumisen sopimuksella

”Sopimuksen tarkoituksena on varmistaa korkeatasoinen tanssiteatteri kaupunginteatterin ohjelmistossa”, kertoo teatterin toimitusjohtaja Arto Valkama. ”Sopimuksella sitoudutaan pitkäjänteiseen toimintaan, ja toivotaan, että säännöllisellä tarjonnalla tanssi löytää myös uusia yleisöjä.”
 
Toistaiseksi voimassaolevan yhteistyösopimuksen mukaan Oulun kaupunginteatteri ja Jojo tuottavat teatterin näyttämöille 1 - 2 kertaa esityskaudessa vierailevan - kotimaisen tai kansainvälisen - tanssiteoksen.
 
JoJon toiminnanjohtaja ja Oulun läänin taidetoimikunnan puheenjohtaja Helena Jäykkä kertoo, että tanssin ja teatterin yhteistyötä on pyritty tiivistämään myös valtakunnan tasolla. ”Näyttämötaiteen kentällä on käynnissä asiaan liittyviä hankkeita ja yhteistoiminta on ollut myös Opetus- ja kulttuuriministeriössä kiinnostuksen kohteena. Tanssin kentän näkökulmasta teatteriverkosto tarjoaa hyvät mahdollisuudet muun muassa tanssiproduktioiden kiertuetoiminnan kehittämiselle. JoJon ohjelmiston osalta teatterin tilat tarjoavat tanssille uudenlaisia mahdollisuuksia. On hienoa että Oulussa tässä yhteistyössä ollaan edelläkävijöitä,” toiminnanjohtaja Jäykkä iloitsee.
 
Kuluvalla kaudella käynnistyneen uusimuotoisen yhteistyömallin mukaiset kevään 2013 tanssivierailut Oulun kaupunginteatterissa ovat Kahden koreografian ilta sekä HDC:n 100 tapaa nauraa.

Lisätietoja: teatterinjohtaja Arto Valkama p. 044 703 7010, arto.valkama(at)ouka.fi  ja JoJon toiminnanjohtaja Helena Jäykkä p. 045 1104231


Kulttuurialan kattojärjestöt ajamaan alan yhdenvertaisuutta / Kulturfältets takorganisationer främjar jämlikhet

Kulttuurialan kattojärjestöt ovat perustaneet uuden yhdistyksen, joka luotsaa jatkossa tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävää Kulttuuria kaikille -palvelua. Yhdistyksen puheenjohtajana aloittaa presidentti Tarja Halonen. Perustajajäsenet ovat Finland Festivals ry, Lukukeskus ry, Suomen kirjastoseura ry, Suomen museoliitto ry, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, Suomen Teatterit ry ja Teatterikeskus ry. Kulttuuria kaikille -palvelun toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kulttuuria kaikille -palvelu jatkaa yhteistyötään kulttuurialan toimijoiden kanssa alan saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämiseksi. Tavoitteena on, että erilaiset yleisöt, identiteetit ja vähemmistökulttuureihin kuuluvat tulevat huomioiduiksi taiteen ja kulttuurin kentällä. Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnan juuret ovat museoalan yhdenvertaisuustyössä ja palvelu on toiminut perustamisestaan lähtien osana Valtion taidemuseota. Uuden yhdistyksen alaisuudessa palvelu pystyy yhä laajemmin ja monipuolisemmin palvelemaan koko kulttuurin kenttää. Kulttuuria kaikille -palvelu muuttaa vuoden 2013 aikana uusiin tiloihin, joihin liittyvät tiedot päivitetään myöhemmin palvelun verkkosivuille.

”Uuden itsenäisen yhdistyksen tavoitteena on vahvistaa kulttuurialan järjestöjen jo hyvin alkanutta toimintaa ja edistää kansalaisten yhdenvertaisuutta kulttuuripalvelujen käyttäjinä. Olen mielelläni tässä toiminnassa mukana.”, toteaa puheenjohtaja Tarja Halonen.
Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilta voi lukea ajankohtaisten uutisten ja blogien lisäksi kulttuurialan saavutettavuuteen ja moninaisuuteen liittyviä selvityksiä. Lisäksi verkkosivuilta voi ladata ilmaiseksi kulttuuritoimijoille räätälöityjä työkaluja yhdenvertaisten palvelujen kehittämiseen.

www.kulttuuriakaikille.fi

Kulturfältets takorganisationer främjar jämlikhet

Sju takorganisationer på konst- och kulturfältet har grundat en förening som ska driva Servicen Kultur för alla. Servicen Kultur för alla fyller i år tio år och dess verksamhet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet. Den nya föreningens ordförande är president Tarja Halonen. Föreningens grundande medlemmar är Finlands biblioteksförening rf, Finland Festivals rf, Finlands museiförbund rf, Finlands Symfoniorkestrar rf, Finlands Teatrar rf, Läsecentrum rf och Teatercentrum rf.

Servicen Kultur för alla fortsätter sitt samarbete med aktörer på fältet för att främja tillgänglighet och mångfald på kulturfältet. Målet är att olika typer av publiker och identiteter samt olika minoritetsgrupper ska beaktas på konst- och kulturfältet. Servicen Kultur för alla har sina rötter i museivärlden och har sedan starten verkat som en del av Statens konstmuseum. Genom den nya föreningen kommer Servicen Kultur för alla att bättre och mångsidigare kunna stöda hela kulturfältet. Servicen Kultur för alla flyttar under år 2013 till nya lokaler och uppgifterna om dessa uppdateras senare på servicens webbsidor.

”Syftet med den nygrundade, självständiga föreningen är att stärka kulturaktörers redan väl påbörjade arbete och att främja medborgarnas lika möjligheter som användare av kulturtjänster. Jag deltar gärna i denna verksamhet”, konstaterar föreningens ordförande Tarja Halonen.

På webbsidorna för Servicen Kultur för alla kan man läsa, förutom aktuella nyheter och bloggar, även rapporter och undersökningar i anslutning till tillgänglighet och mångfald på kulturfältet. Dessutom kan man gratis ladda ner olika redskap för kulturaktörer för främjandet av jämlika tjänster.

www.kulturforalla.fi

Lisätiedot / Mer information:
Rita Paqvalén, projektchef för Servicen Kultur för alla
rita.paqvalen(at)fng.fi
Tel. +358 (0)9 1733 6218 / GSM +358 (0)40 674 3528
Brunnsgatan 2, 00100 Helsingfors


Teattereiden ehdotuksia vuoden suosikkinäyttelijäksi otetaan vastaan

Thalia-gaalassa 2013 julkistetaan yleisön äänestämä vuoden suosikkinäyttelijä.
Palkinnon jakaa tänä vuonna NetTicket.fi.

Jokainen teatteri saa ilmoittaa kilpailuun kaksi tai useampia näyttelijäänsä.
Ehdokkaat tulee ilmoittaa 31. tammikuuta mennessä osoitteeseen: thalia(at)netticket.fi
Myös kuva suosikkinäyttelijäehdokkaasta lähetetään yllä olevaan osoitteeseen.

Thalia-gaala lähettää teattereille linkin, jonka jokaisen teatterin toivotaan lisäävän näkyvälle paikalle nettisivuilleen. Äänestyslinkki ohjaa yleisön Thalia-gaalan äänestyssivulle.

NetTicket.fi lahjoittaa kilpailun voittajalle 500 euron rahapalkinnon.

Äänestys päättyy 1. maaliskuuta kello 21.

Yleisön suosikkinäyttelijä julkistetaan Thalia -gaalassa 10. maaliskuuta 2013 Seinäjoella.


Tampereen Teatteri järjestää valokuvauskilpailun ”Minun Tampereen Teatterini”

Tampereen Teatteri ja Tampereen Teatteritalo-säätiö järjestävät valokuvauskilpailun 100 vuotta täyttävän teatterirakennuksen kunniaksi. Arkkitehtien Kauno S. Kallion ja Oiva Kallion suunnittelema Tampereen Teatterin teatterirakennus Keskustorilla vihittiin käyttöön 14.2.1913.

Valokuvauskilpailun aiheena on teatterirakennus ulkoapäin. Kilpailuaika on 17.1.–14.2.2013. Voittaja julkistetaan teatterirakennuksen 100-vuotisjuhlanäytelmä Hamletin juhlanäytännössä, lauantaina 23.2.2013 päänäyttämöllä.

Katso kilpailun säännöt

Lisätietoja:
teatterinjohtaja Reino Bragge p. 040 552 7271, reino.bragge(at)tampereenteatteri.fi
tiedottaja Sanna Huhtala, p. 040 532 8838, sanna.huhtala(at)tampereenteatteri.fi

TAPAHTUMIA

Teatterikeskus ja Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) järjestävät TULEVAISUUS 8 -seminaarin ti 5.3.2013

Teatterikulman Komedia-kokoushuoneessa (osoite: Meritullinkatu 33 A, Helsinki, sisäpihalta hissillä 2. kerrokseen).

Seminaari on tarkoitettu ammattiteattereiden ja –ryhmien jäsenille.
Aihe: Teatterikentän valtion rahoituksen kehitys ja hanketoiminta rahoitusmahdollisuutena.
                
5.3.2013 klo 10 -16.30
Teatterikentän julkisessa rahoituksessa tapahtuu tulevaisuudessa muutoksia. Seminaarissa tarkastellaan muutoksia, niiden syitä, kehitykseen vaikuttamisen keinoja, kentän kehittämisen
ja kehittymisen tarvetta, ja hanketoimintaa rahoitusmahdollisuutena.

Päivän ohjelma:
Klo 10 Seminaarin avaus

Klo 10.15 Suomalaisen teatterikentän valtion tuen kehitys ja hankkeiden rakentaminen
Miten valtion julkinen tuki taiteelle ja erityisesti teatterille kehittyy tulevina vuosina ja miksi? Millaisia tavoitteita nykyinen hallitusohjelma sisältää teatterin osalta? Millaisia painotuksia ministeri on omalle kaudelleen asettanut? Mihin voi saada rahoitusta erilaisella hanketoiminnalla? Kuka voi saada hankkeisiin rahoitusta ja miten? Millaisia hankkeita kentältä toivotaan? Miten hankehakemuksia kannattaisi esittää? Mitä puutteita hakemuksissa oli mm. viimeisimmässä erityisrahahaussa?
Katri Santtila, OKM

Klo 11.00 Taiteen edistämiskeskuksen perustaminen ja teattereiden rahoituksen muutos
Miten uusi taiteen edistämiskeskus tulee toimimaan? Mitkä asiat muuttuvat olennaisimmin? Näkyykö teattereiden valtion tuen kehityslinja edistämiskeskuksen toiminnan organisoinnissa? Edetäänkö edistämiskeskuksessa mahdollisesti kohti laajempaa hankerahoitusta ja rahoituksen ohjausta? Miten edistämiskeskuksen toiminnan suunnitteluun voi vaikuttaa kentältä? Miten muutokseen voi vaikuttaa? Miten avustushakemuksia voi parantaa?
Esa Rantanen, Taiteen Edistämiskeskus

Klo 11.45 Teatterikentän vaikuttamisen mahdollisuudet ja keinot    
Onko teatterikenttä valmis vaikuttamaan kentän kehitykseen? Millaisia keinoja ollaan valmiita käyttämään? Miten yksittäiset tekijät tai yhteisöt voivat vaikuttaa? Löytyykö vaikuttamiseen tahtoa?
Keskustelu, moderaattorina Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskus

Klo 12.30    Ruokailu (omakustanteinen)

Klo 13.00    Kansainvälinen rahoitus hankkeille
Pohjoismaisia teatterihankkeita, Jukka Hytti, Teatterin tiedotuskeskus
Yleiset EU-hanke-edellytykset ja –säännöt, Aarne Toivonen, Cimo

Klo 13.30    Hanke osana teatterin perustoimintaa
Miten hanke voidaan rakentaa osaksi teatterin perustoimintaa? Mitä se edellyttää                työntekijöiltä ja työn organisoinnilta? Miten hankeprosessi suunnittelusta toteutukseen            etenee?
Leena Björkqvist, Metropolia

Klo 14.00    Miten teatterikenttää voitaisiin järjestää uudestaan hankkeen avulla?
Miten eri toimijat voivat yhdessä tehdä suuren hankkeen oman toimintansa kehittämiseksi? Mitä tuollainen hanke edellyttää teattereilta? Mitä tarkoittaa hankkeeseen sitoutuminen?
Tomi Purovaara, Bond St.Consulting Oy

Klo 14.30    Kahvi

Klo 14.45    Keskustelua päivän teemoista
Miten yksittäinen teatteri pystyy käyttämään hankkeita hyödykseen? Mitä se edellyttää? Miten teatteri kehittyy omavaraisuuden suhteen muuten? Onko hanketoiminta aina uutta julkista rahoitusta? Seminaariosallistujien kokemuksia laidasta laitaan...
Moderaattorina.Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskus

Klo 15.30    Päivän yhteenveto
Moderaattorina Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskus

Seminaari on osallistujille maksuton.
Ennakkoilmoittautuminen 26.2.2013 mennessä osoitteeseen info(at)teatterikeskus.fi.


Ville Sandqvist purkaa väitöstyössä henkilökohtaista kehitystään näyttelijäksi

Teatterikorkeakoulussa tarkastetaan perjantaina 1.2. Ville Sandqvistin väitöstutkimus "Näyttelijäntyön rakentuminen", jossa Sandqvist purkaa henkilökohtaista kehitystään näyttelijäksi ja taitelijaksi. Yhtenä keskeisenä teemana on oma isäsuhde, jota Sandqvist käsittelee Shakespearen Hamletin kautta. Näyttelijäntyön suhdetta ritualismiin, ruumiiseen ja renessanssiajan teatteriin ei ole aiemmin vastaavalla tavalla käsitelty Suomessa.
Väitöstutkimuksen kirjallinen osa julkaistaan Teatterikorkeakoulun Acta Scenica -sarjassa ja sitä voi ostaa Teatterikorkeakoulun kirjastosta.  Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

TeM Ville Sandqvistin väitöstutkimus "Näyttelijäntyön rakentuminen” tarkastetaan julkisesti perjantaina 1. helmikuuta 2013 klo 12 Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Tilaisuus alkaa klo 12 esityksellä (Tori), jonka jälkeen on tarkastustilaisuus klo 12.45 (auditorio 1). Vastaväittäjinä ovat TeT, elokuva- ja teatteriohjaaja Ilari Nummi ja FT, professori Hanna Suutela Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksiköstä. Kustoksena on taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto.

Lisätiedot:
Ville Sandvist, puh. 0400 792 090, ville.sandqvist(at)teak.fi
Katja Kiviharju, tutkimuskoordinaattori, puh. 0400 792 014, katja.kiviharju(at)teak.fi
Laura Manninen, viestintäpäällikkö, puh. 0400 792 065, laura.manninen(at)teak.fi
Teatterikorkeakoulun kirjasto: library(at)teak.fi
www.teak.fi


Neva-Saimaa Teatterisilta -festivaali Imatralla 19.-23.2.2013

Helmikuun lopulla 19.-23.2.2013 järjestetään Imatralla ensimmäistä kertaa Neva-Saimaa Teatterisilta -festivaali. Tapahtuman ohjelmassa nähdään kuusi pietarilaista teatteri- ja näyttämöteosta 2000-luvulta.  

Tapahtuma toteutetaan Pietarin ja Imatran yhteistyönä. Festivaalin tuottajana on imatralainen Mustan ja Valkoisen Teatteri.  

Pietarilaisvieraat ovat Priyut Komediant, Etydi teatteri, Takoi-teatteri, lastenteatteri Kukolnyi Format ja nykytanssiteatteri Kannon Dance.

Festivaali-info: http://www.kulttuuri.org/nevasut.htm
Lisätietoja: mustanjavalkoisenteatteri(at)gmail.com


Nopean toiminnan joukot etsii asioita ajettavakseen

Sunnuntaina 3.2.2013 klo 14 Narinkkatorilla

_____! on mielenosoituksen muotoa käyttävä performanssi, jolla Nopean toiminnan joukot iskee ensimmäisen kerran ja etsii aiheita käsiteltäväkseen. Aloittaessamme kylttimme ovat tyhjät, tapahtuman loppuun mennessä toivomme niiden täyttyvän.

Osallistumisohjeet: www.hoyhentamo.fi/esitykset/_____

Lisätietoja: www.hoyhentamo.fi/ohjelmat/nopean-toiminnan-joukot
aarni.korpela(at)hoyhentamo.fi

Nopean toiminnan joukot on Höyhentämön ja ReunaRyhmän yhteinen projekti, jonka tarkoituksena on luoda nopeasti ajankohtaisiin tai universaaleihin aiheisiin reagoivia taideakteja. NTJ käyttää hyväkseen jo valmiina olevia arkielämän rakenteita, tiloja ja nopean toiminnan malleja. Esitysambulanssi päivystää hätänumerossa ja tulee sinne, missä esityksen tarve on suurin.  NTJ provosoi, ilottelee, herättää keskustelua ja informoi. Kuinka kerjäläinen brändätään? Kuinka selittää talouskriisi teatterin keinoin?

NTJ etsii vahvistusta työryhmäänsä, lue lisää verkkosivuiltamme!KOULUTUSTA

Salainen uudelleenkoulutusleiri 2.-3.2.2013, Suvilahdessa Helsingissä

Toisissa tiloissa -kollektiivi järjestää 2.-3.2.2013 kello 10.00-16.00 viikonlopun mittaisen työpajan, jossa perehdytään Toisissa tiloissa -kollektiivin kehittämiin harjoitteisiin.
Opetamme leirillä kuinka kuka tahansa voi vierailla ihmiselle vieraissa kokemus- ja olomuodoissa käyttäen yksinkertaisia ruumiintekniikoita.

Harjoitteita tehdessä huomio vuorottelee jonkin näkemisen ja jonakin olemisen välillä - kokemuksen puhutellessa kaikkia aisteja. Harjoitteet toteutetaan ryhmässä. Tarkkaa tekniikkaa seuraten muutumme yhdessä ja yksityisesti, vierailemme toisissa tiloissa.

Harjoitteet ovat helppoja ja soveltuvat kaiken ikäisille ja -kuntoisille ihmisille, niin ammattilaisille kuin amatööreillekin!

Leirin vetäjät: Esa Kirkkopelto, Paula Tella, Miikka Tuominen ja Minja Mertanen.
Paikka: Leiri järjestetään Esitystaiteen keskuksen tiloissa Suvilahdessa, Kaasutehtaankatu 1/33 rak.6

Osallistumismaksu: 40 euroa
Ilmoittautuminen 1.2. mennessä: miikka_tuominen(ät)hotmail.com tai 0400-981010
Nettisivut: www.toisissatiloissa.net/SUKL.html ja Facebook-tapahtuma


Teatteri Metamorfoosin kevään 2013 fyysisen teatterin kurssit

KARMEE ÄMMÄ –teatraalinen kehonrakennuskurssi ihanille naisille 9.–10.2
Pirullista kyytiä puolinaamioiden seurassa 23.–24.3
Neutraalinaamio 6.–7.4
Maailman pienin naamio –punainen nenä 27.–28.4
Rene Baker UK: Shifting Focus 4.–5.5
Larvaire-naamio 18.–19.5

Lisätietoa kursseista ja ilmoittautumiset:  www.metamorfoosi.com/koulutus/


Koulutus rahoitusmalleista ja palveluiden kehittämisestä Tampereella 14.-15.2.2013


TEKIJÄ-hanke järjestää "Kiertuetoiminnan rahoitusmallit ja palveluiden kehittäminen" -koulutusjakson 14.–15.2.2013 Tutkivan teatterityön keskuksella Tampereella. Koulutukseen sisältyy mm. pitchaus-workshop, jonka vetää huippukouluttaja Nick Vertigans AJAN Consulting Oy:stä - paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittaudu mukaan pian!

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä 8.2.2013 mennessä:
https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/8970/lomake.html

Lue lisää koulutuksesta TEKIJÄn sivuilta

HAKUJA

Call for Scenofest - World Stage Design (September 2013)

Companies and artists from the UK and around the world are being invited to apply to bring performances to Scenofest, WSD2013. Applications are encouraged from a broad range of work, and could include collective or solo shows, live art and installation, public participation pieces and everything in between. Applications are welcome from practitioners at every stage in their career and There is a limited amount of bursary support for applicants. Application deadline: 15 March.

Read more (on-the-move)


Call for applications "Research into the unknown" - dance improvisational laboratory - Budapest (Hungary)


Research into the Unknown is a residency program where artists/creators and the audience can research what improvisation means in the field of contemporary arts. The program offers an intensive researching opportunity for artists/creators and focusing on the creative process, on the research itself rather then creating a performance. The program is made up of three consecutive steps, in each step the research period is followed by a presentation where  audience plays an important role by giving feedback and dialogue with the artists / creators.

The aim of the program is to encourage artists/creators who are researching improvisation as an artistic tool in the field of contemporary dance and other art forms. Each semester one Hungarian and one foreign artist/creator participate in the residency program. They choose a partner / artist from another art-form, with whom they venture into the Unknown with the tool of improvisation.

The program takes place between 4th March and 8th May 2013 in Budapest, Hungary at Workshop Foundation.

We offer you:
· rehearsal space
· financial support
· accommodation
· travel costs (one trip to Budapest and back)

Who can apply?
Artist/creative who
· are experienced and curious to research into the subject of improvisation in dance
· wish to collaborate with Hungarian colleagues from a different art field
· have participated or currently are participating in any DÉPARTS program* or were/are students of P.A.R.T.S.

Dealine for applications: 14 February.

Find all the details online.

TYÖPAIKKOJA

Ars Baltica is recruiting

After more than three years with ARS BALTICA, Andrea C. Bayer has left the team. The search for replacement is running. Ars Baltica is searching for a new head of the ARS BALTICA Secretariat. As the applicants have to have very good English and German language skills the job advertisement is in German language.

Deadline for application: 3 February 2013.

In case of interest and for further information please contact the director of Nordkolleg Rendsburg, Mr. Guido Froese: guido.froese(at)nordkolleg.de

Read more


The Edinburgh International Festival is looking for a Director


The Edinburgh International Festival has started the process of recruiting a successor to Festival Director Jonathan Mills who will step down after programming and staging his eighth Festival in 2014.

Jonathan Mills's successor will be responsible for programming the 2015 Festival and beyond. Potential candidates can contact Heather Newill for a job pack at info@aeminternational.co.uk or by calling +44 (0) 1728 660026.

OTHER EDINBURGH FESTIVALS

There are also other Festival organisations that take on staff on a temporary basis during throughout the Summer. These are listed below for your information:

Edinburgh Festival Fringe
Tel: +44 (131) 226 0026
email: admin(at)edfringe.com

Edinburgh International Book Festival
Tel: +44 (131) 718 5666
email: admin(at)edbookfest.co.uk

Edinburgh International Film Festival
Tel: +44 (131) 228 4051
email: info(at)edfilmfest.org.uk

Edinburgh Mela
Tel: +44 (131) 332 2888
email: info(at)edinburgh-mela.co.uk

Edinburgh Art Festival
Tel: +44 (131) 226 6558
email: info(at)edinburghartfestival.com

Details and other opportunities online.

TYÖTILOJA

Harjoitustilaa teatteriryhmille Helsingissä

Teatteriyhdistys Reprum ry vuokraa valoisaa harjoitustilaa teatteriryhmille. Vapaita aikoja helmikuussa (illat ja viikkonloput) ja maaliskuu-kesäkuu (päivät ja illat). Hinta 10-20 € / h. Osoite Karvaamonkuja 4, 3 krs, Pitäjänmäki, HKI. Kyselyt daniela(at)reprum.fi

Teaterföreningen Reprum rf hyr ut trevliga, ljusa repetitionlokaler i Sockenbacka till teatergrupper. Lediga tider i februari (kvällstid och veckoslut) och mars-juni (dagtid och kvällstid). Priset är 10-20 € per timme. Garverigränden 4 (3 vån), Sockenbacka, Hfrs. Kontakta daniela(at)reprum.fi


Pöytätilaa yhteisestä toimistotilasta Helsingin keskustassa

Hyvä kulttuurialan ammattilainen. Oletko kyllästynyt hoitamaan duunit kotisohvalta?
Nyt olisi tarjolla tuoli ja pöytätilaa yhteisestä toimistotilasta Helsingin keskustan ytimessä! Toimii niin tuottajille kun toimittajille ja muille laptop-henkisille kulttuurialan ammattilaisille! Balkongen sijaitsee osoitteessa Simonkatu 8. Vuokra kokoaika/osa-aika 140€ / 70 €. Yhteydenotot: puv.info(at)gmail.com.

Arbetsbord i centrala Helsingfors?
Bord + stol hyrs ut i ljus och trevlig lokal. Utmärkt för kulturproducenter, journalister och andra professionella laptop-baserade duunare inom kulturfältet som vill jobba i ett gemensamt arbetsrum. Balkongen, Simonsgatan 8, Hfrs. Hyra heltid/deltid: 140 / 70 €. puv.info(at)gmail.com