30.09.2011

TINFO-tiedote 30 / 29.9.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO HAKEE TILASTONLAATIJAA

INTERCITY HELSINKI -FESTIVAALI ETSII HYVÄÄ NÄYTELMÄÄ - SUOMALAINEN TEATTERI ITALIASSA 7.-28. LOKAKUUTA

UUTISIA

UUSIA JULKAISUJA

HAKUJA

TAPAHTUMIA

 


 

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

ALV-KILLERI

Pelastusta luvassa. Kun kerran kulttuuri- ja mielipidelehdetkään eivät säästy 9%:n arvonlisäveron perinnältä, niin julkiseen tukeen on sitten edes luvassa kymmenen prosentin korotus. No, valtio pyörittää rahojaan, laittaa huikean summan liikkumaan. ALV on ja pysyy, ja tuista päätetään vuosittain. Onko tämä nyt järkevä ratkaisu? 

Yksi noin 150 kulttuuri- ja mielipidelehtituen saajasta on tuleva Teatteri&Tanssi, jolle tuki on elintärkeä. Sen me tiedämme. Odotan jo innolla uutta lehteä. On tehnyt mieli vähän nuuskia, miltä lehti tulee näyttämään.

SE TULEE SITTENKIN?

Suunniteltu Teatterikorkeakoulun, Kuvataideakatemian ja Sibelius-Akatemian muodostama taideyliopisto, uhkasi hyytyä alkumetreillään. Aluksi näytti siltä, ettei valtiolta tällä hallituskaudella löytyisikään tarvittavaa 17-18 miljoonan pottia taideyliopistoille. Jostain se kuitenkin löytyi. Nyt taideyliopistosta päättää kunkin taidekorkeakoulun hallitus lokakuun loppuun mennessä. Taiteen aseman ja autonomian vahvistaminen on tärkeää.

ELÄMÄÄ SUUREMMAT SANKARITTARET JA PAINI

Tämä on Riina Maukolan viime perjantaina hyväksytyn väitöskirjan nimi – ilman painia.  Maunola on tutkinut viime vuosikymmenenä suomalaisessa teatterissa nähdyt elämäkerralliset taiteilijahahmot. Hämmästyttävää, kuinka paljon näitä naistaiteilijasta kertovia esityksiä olikaan – trendiaihe siis. Ajanjaksoon mahtui 18 taiteilijakuvausta. Näyttämöllä on nähty Fredrika Runeberg, Minna Canth, Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofelt, Helene Schjerfbeck, Helmi Vartiainen, Elli Tompuri, Aila Meriluoto ja Lauri Viita, Henrik ja Märta Tikkanen, Eeva-Liisa Manner ja monet muut.

On überkiinnostavaa lukea, miten näitä naissankarirooleja on luettu ja mitä taiteilijuus, sankaruus ja sukupuoli merkitsivät teatterissa 2000-luvun alussa.  Sankaruus osoittautuu sukupuolittuneeksi ja myytittyneeksi.  Suurmiehillä, -naisilla, sankareilla ja antisankareilla on aina kysyntää myös teatterissa, ne tyydyttävät yleisön ”toden ja todellisuuden himoa”. Maukolan mukaan esityksissä taiteilija näyttäytyi sisukkaana työn sankarina, jolle taiteilijuus on kutsumus. Ja naistaiteilijat – kas kummaa – uskovat vähemmän omaan lahjakkuuteensa kuin mieskollegansa. Lisäksi suomalaiset taiteilijatarinat ovat likipitäen aina myös rakkaus- ja parisuhdekuvauksia. Maukolan mukaan taiteilijaesitykset ovat kansallisten myyttien viimeinen linnake ja tunteiden tyyssija. 

Ja miten se paini tähän liittyy? Maunola vertaa yleisön populaaria nautintoa siihen, mitä 1950-luvun ranskalaisyleisö koki suosikkilajiaan painia katsoessaan. Roland Barthesin sanoin: ”Paini jäljittelee siten asioiden ideaalista ymmärtämistä, ihmisen kokemaa hyvänolon tunnetta, kun hän hetkeksi kohoaa arkisten olosuhteiden perustavan monimielisyyden yläpuolelta olevalle näköalapaikalle.” Taiteilijaesityksetkin siis johdattavat ”elämää suuremman kokemuksen äärelle.” 

Yksi ainoa eriääninen esitys tähän joukkoon mahtui mirriseni – taidemaalari Helmi Vartiainen, Tyko Sallisen maalausten malli. 


TEATTERIVALOKUVA

World Scenography -teoksen toimittajille on lähetetty kuvia ja tietoja suomalaisista skenografeista. Teoksen ensimmäisen osan aikajänne tulee ulottumaan 70-luvulta 80-luvun puoliväliin. Tässä oltiin jälleen valokuvadokumenttien armoilla. Toisista esityksistä ja niiden skenografioista on hyviä kuvia, toisista ei. Eikä tällä mielivaltaisuudella ole mitään tekemistä skenografin tai esityksen hyvyyden tai huonouden kanssa. Dokumenttien armoilla ollaan koko ajan, myös kun esitellään suomalaista nykyteatteria. Raadollinen totuus on se , että hyvät kuvat ovat hämmentävän harvassa.

Stefan Bremerin retrospektiivisen näyttelyn kuvat Teatterimuseossa saivat taas kerran miettimään hyvän teatterivalokuvan merkitystä ja arvoa. Onneksi meillä on sellaisia valokuvaajia kuin Stefan Bremer. Jokainen aika ja jokainen taiteilija toivon mukaan löytää omat valokuvaajansa. Jokaisella esityksellä pitäisi olla oikeus saada juuri se lahjakas intomielinen valokuvaajasydän, joka sykkii teatterille. Tällaisen valokuvaajan silmä ja kamera havainnoivat ja pystyvät vangitsemaan juuri sen oikean hetken. Digiaikana kuvien määrä ei vielä takaa laatua.

SALAKUUNTELUA JULKISISSA LIIKENNEVÄLINEISSÄ

Tyttö 4 v.
– Isä, eihän mua varmasti pelota, kun ne valot menee pois päältä ja tulee pimeä.
Isä
– Ei, ja voit ottaa isää kädestä kiinni, jos vähän pelottaa.

(EKA KERTA TEATTERISSA) Raitiovaunu 3B / 24.9. klo 13.

 

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi


 

TINFO HAKEE TILASTONLAATIJAA

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus on asiantuntija- ja välittäjäorganisaatio, joka kokoaa, tallentaa ja jakaa tietoa teatterin alalta, sekä tukee suomalaisten toimijoiden osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön. TINFO vastaa alan tilastoinnista ja on keskeisin tilastoaineistojen tuottaja teatterin kentällä. TINFO tuottaa ja julkaisee vuosittain Teatteritilastot.

TINFO on pieni työyhteisö, jossa työskentelee viisi vakinaista työntekijää. Lisäksi TINFOssa työskentelee projektihenkilöstöä.

Haemme työyhteisöömme vakinaiseen työsuhteeseen 1.2.2012 alkaen
TILASTONLAATIJAA

Tilastonlaatija kerää, lajittelee ja syöttää Teatteritilastojen katsoja-, ohjelmisto-, henkilöstö- ja taloustiedot sekä laatii tilastot ja päivittää Ilona-esitystietokannan esitystiedot. Tehtävään kuuluu myös henkilöstön palkanlaskenta sekä taloushallinnon tehtäviä.  Tilastonlaatija vastaa yhteistyössä johtajan kanssa Teatteritilastoista ja niiden kehittämisestä.

Edellytämme :
- vähintään soveltuvaa opisto- tai ammattikorkeakoulutason opintoja
- tilastotieteellistä ja tietoteknistä osaamista
-tarkkuutta ja asiakaspalvelutaitoja
-kykyä itsenäiseen työskentelyyn

Eduksi katsomme kokemuksen tilastojen tuotannosta ja teatterialan tuntemuksen. Tehtävien hoito edellyttää erinomaista suomen ja riittävää ruotsin kielen suullista ja kirjallista taitoa.

Lisätietoja antavat tilastosihteeri Titta Ylinen titta.ylinen(at)tinfo.fi (puh. 09-2511 2123) ja johtaja Hanna Helavuori hanna.helavuori(at)tinfo.fi (09-2511 2121)

Hakemukset palkkatoivomuksineen lähetetään sähköpostitse  tilasto(at)tinfo.fi  viimeistään  14.10. mennessä.
Verkkosivuiltamme www.tinfo.fi  löytyvät vuoden 2010 Teatteritilastot sähköisessä muodossa.

 


 

Intercity Helsinki –festivaali etsii hyvää näytelmää – suomalainen teatteri Italiassa 7.-28. lokakuuta

Sesto Fiorentino, Toscana, Italia on tapahtumapaikkana festivaalille, jossa suomalaiset näytelmät ja teatteritaide näkyvät lokakuussa. Intercity-festivaali kutsui Juha Jokelan ja Irene Ahon ohjaamaan suomalaiset tekstit Teatro della Limonaian näyttämölle. Irene Ahon ohjaamassa Mika Myllyahon Paniikissa nähdään kolme italialaista, myös Jokela työstää paikanpäältä valittujen näyttelijöiden kanssa omaa Mobile Horror -näytelmäänsä. Italialainen ohjaaja Silvia Guidi puolestaan on Kristian Smedsin Sad Songs from the Heart of Europe –monologin kimpussa.

Dimitri Milopulos, Irene Aho, Juha Jokela. Photo Teatro Della Limonaia.Intercity Helsingin paikalliselle lehdistölle järjestämässä tilaisuudessa olivat paikalla Irene Aho ja Juha Jokela. Ohjaajat nostivat esille festivaalinäytelmien urbaaniuden:

– Olen kasvanut kaupungissa. Siksi halusin kirjoittaa näytelmän, jossa ei olisi tyypillistä suomalaisuutta, puita ja metsää, sanoo ohjaaja-kirjailija Juha Jokela Mobile Horrorista.

Intercity-festivaalin taiteellinen johto kävi viimeisen parin vuoden aikana perehtymässä suomalaisen teatterikentän monipuolisuuteen. Michele Panella ja Dimitri Milopulos tapasivat nykyteatterimme terävimpiä tekijöitä, katsoivat esityksiä ja valitsivat ohjelmistoonsa näytelmiä, jotka onnistuivat puhuttelemaan juuri heitä.

– Suomalaiset osoittautuivat intohimoiseksi ja luovaksi kansaksi, kylmyydestä ei ollut tietoakaan, vakuuttaa kreikkalaistaustainen italialainen Dimitri Milopulos.

– Teatteriesityksiä on jatkuvasti tarjolla ja katsomot täynnä uteliaita ihmisiä, jotka haluavat aina vain uudelleen löytää teatterin.

Tanssiteatteri Minimi tekee Intercityyn esitysvierailun, koska Mikko Roihan ohjaama ja Juhani Ahon tekstistä sovittama Juha teki vaikutuksen italialaisiin festivaalijohtajiin.


Intercity Helsingin sydän sykkii uusille näytelmäteksteille

Intercityn johtokaksikko, teatteriohjaaja Michele Panella ja lavastaja-dramaturgi Dimitri Milopulos, luki tukun uusimpia suomalaisia teatteritekstejä. Heitä viehätti nuorten kirjoittajien tietoisuus suoraan näyttämölle kirjoittamisesta. Kaksi tekstiä herää henkiin Teatro della Limonaiassa ohjattuina lukuteatteriesityksinä.

Jussi Moilan pohjoinen tragedia Veitset leikkaa ilman kertoo syrjäytymisestä. Moila kirjoittaa henkilöilleen puhekieltä, tarkemmin, itäistä murretta, vain näytelmän Kuoro kommentoi yleiskieltä käyttäen. Jussi Moilan tekstistä mittaa ottaa Teatro Sotterraneo. Firenzeläinen teatterikollektiivi koostuu Italian nykyteatterin nuoresta kärkikastista.
 
Saara Turusen Puputyttö on napattu esitettäväksi jo useissa maissa, viimeksi Meksikossa ja Tanskassa. Nyt nuoren tytön väkivaltaiset pornografiset kuvat siirtyvät nähtäväksi italialaisin silmin.

Intercity Helsinki 2011 on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kumppanuushanke. TINFOn tuki on osaltaan mahdollistanut suomalaiset ohjaajavierailut, esitysvierailun ja näytelmätekstien käännökset. Intercity Helsinki kuuluu laajempaan kartoitustyöhön, jonka tarkoitus on löytää teatteriyhteyksiä Italiaan.

Intercity-festivaali järjestetään nyt 24. kerran. Tapahtuman kotipesänä toimiva Teatro della Limonaia sijaitsee entisessä sitruunapuristamossa, siinä selitys teatterin nimelle.

Intercity Helsinki 2011:n teatteriohjelma, esitykset ja päivät:

Mobile Horror, ohjaus Juha Jokela, 7.-9. lokakuuta
Paniikki, ohjaus Irene Aho, 21.-23. lokakuuta
Sad Songs from The Heart of Europe, ohjaus Silvia Guidi, 7.-9., 15. ja 21.-23. lokakuuta
Juha / Tanssiteatteri Minimi, ohjaus Mikko Roiha (esitysvierailu), 15.-16. lokakuuta
Veitset leikkaa ilman, esittäjä Teatro Sotterraneo, 24. lokakuuta
Puputyttö, ohjaus Michele Panella

Francesco Franzosi, Juha Jokela, Daniela D Argenio Photo Krista Koskinen

 

 

 

 

 

Mobile Horror -harjoitukset. Kuvassa Francesco Franzosi, Juha Jokela, Daniela D'Argonia

Nicola Pecci, Juha Jokela, Francesco Franzosi. Photo Krista Koskinen

 

 

 

 

 

 

Kuvassa Nicola Pecci, Juha Jokela, Francesco Franzosi.

 

Actors, Juha and the carpet. Photo Krista Koskinen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa Daniela D'Argonia, Nicola Pecci, Juha Jokela, Francesco Franzosi

 

 

 

Näytelmien käännökset italiaksi:

MOBILE HORROR, kääntäjä Antonio Parente
SAD SONGS FROM THE HEART OF EUROPE, kääntäjä Marcello Ganassini
PANICO (Paniikki), kääntäjä Arianna Consuelo Marcon
COLTELLI CHE TAGLIANO L'ARIA (Veitset leikkaa ilman), kääntäjä Marcello Ganassini
LA RAGAZZA CONIGLIETTO (Puputyttö), kääntäjä Delfina Sessa
JUHA, tekstitykset Heidi Hietaniemi

Intercity Helsinki –festivaalin johtajien yhteystiedot:
Dimitri Milopulos, +39 335 475677, dimitri(at)teatrodellalimonaia.it
Michele Panella, +39 329 4136006, info(at)teatrodellalimonaia.it

TINFO-yhteystiedot lisätietoja varten:
Tuottaja Jukka Hyde Hytti, jukka.hytti(at)tinfo.fi

Maaselvitys - italialainen nykyteatteri (Krista Koskinen)


   

UUTISIA

 

TINFO-apurahat näytelmäkäännöksille jaettu*

TINFO-apuraha on myönnetty seuraaville käännöshankkeille:Heini Junkkaala: SOITA MINULLE BILLY (kääntäjä David Hackston, englanti) 1330 euroa (osarahoitus)

Veikko Nuutinen: MYÖTÄTUNTO (kääntäjä Martina Marti, saksa) 1 330 euroa (osarahoitus)


Apurahasta päättävä asiantuntijaraati katsoo näillä uusilla näytelmillä olevan mahdollisuuksia menestyä kansainvälisesti.

Myötätunto-näytelmä esitellään Nordwind-festivaalilla Berliinissä joulukuussa ja Nordic Drama Cornerin ja TINFOn muissa saksankieliselle alueelle suuntautuvissa hankkeissa. 

Soita minulle Billy –näytelmää tarjotaan teatteriammattilaisille Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa Agency Northin agentuuriverkoston kautta. Sikäläisiin teattereihin on synnytetty hyviä suoria yhteyksiä mm. TINFOn viime vuosien näytelmävientihankkeen ja Finnish showcase –yhteistyön avulla.TINFO – Teatterin tiedotuskeskus jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöksille. Vuosittain voidaan tukea 10-14 näytelmän kääntämistä.

TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. Apuraha voi kattaa osan näytelmän käännöspalkkiosta ja se maksetaan suoraan kääntäjälle.

Katso lista tähän asti myönnetyistä TINFO-apurahoista.

Lisätietoja:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(at)tinfo.fi tai (09) 2511 2121


 


 

Juha Jokelan Fundamentalisti ja muita suomalaisia näytelmätekstejä Liettuan Kansallisteatterissa syys-lokakuussa *

Mika Myllyahon KAAOS ja Juha Jokelan FUNDAMENTALISTI esitetään Vilnassa Liettuan Kansallisteatterissa.

Kaaoksen ensi-ilta on 7. lokakuuta, Fundamentalistin ensimmäiset esitykset ovat takana. Lokakuun 6.-14. päivä Vilnassa nähdään joka ilta jotain suomalaista, kun myös Kristian Smedsin ohjaama ja käsikirjoittama monologi kuuluu ohjelmaan. Kaaoksen ohjaa Yana Ross (lisätietoja alla) ja Fundamentalistin Jonas Vaitkus.

Lue englanninkielinen tiedote TINFOn nettisivuilta.

Juha Jokelan Fundamentalisti on menossa myös oslolaisen Det Norske Teatretin ohjelmistoon, ensi-ilta 20.lokakuuta.
Ohjaus Peer Perez Øian, norjaksi kääntänyt Turid Farbegred. www.detnorsketeatret.no

Juha Jokela ohjaa parhaillaan Italiassa näytelmäänsä Mobile Horror, jonka ensi-ilta on 7. lokakuuta Intercity Helsinki –festivaalilla,
www.teatrodellalimonaia.it

Vuonna 2010 maailmalla nähtiin 48 esitystä, jotka pohjautuvat suomalaiseen näytelmätekstiin. Vuoden 2011 tapahtumia päivitetään TINFOn verkkosivuille.


Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja ja ohjaaja Jari Juutinen kutsuttu Kuubaan -  XIV International Theatre Festival of Havanna *

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja ja ohjaaja Jari Juutinen  on saanut kutsun Kuubaan, Havannan  XIV  kansainvälisille teatterifestivaaleille "Teatro Urgento" näytelmällään  Juliette Juliette (Julia Julia). Näytelmä on luxemburgilaisen Theatre du Centauren tuotantoa ja sen esityskieli on ranska. Festivaalit järjestetään Havannassa 28.10. - 6.11.2011.

Juutisen kirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo perheensä taloudellisten vaikeuksien tähden tappaneesta äidistä. Se on kuumeinen kertomus rahasta, rakkaudesta ja aikamme nyt jo kokonaisia valtioita kaatavasta sairaudesta, ylivelkaantumisesta. Näytelmä on kirjoitettu yhdelle naisnäyttelijälle. Luxemburgilaisversiota esittää Milla Trausch.

Linkki festivaalin www-sivuille:
http://www.fth.cult.cu/loader.php?edition=14&cont=home.php&tipo=2

Lisätietoja matkasta suoraan Jari Juutiselta
jari.juutinen(at)lappeenranta.fi, puh. 040 356 2366


Project pH6-ryhmän Pietá -esitys festivaaleilla Norjassa ja Venäjällä *

Tamperelaisen Project pH6-ryhmän Pietá esitetään Norjassa Tromssassa kansainvälisellä Ordkalotten -kirjallisuusfestivaalilla 8.10. ja 9.10. 2011 neljä kertaa. Ordkalotten -festivaalin vuoden 2011 teemoina ovat Meri / Kuolema  / Rakkaus.

Tromssasta ryhmä matkaa Venäjälle Norilskiin, jossa Pietá esitetään 12.10.2011 kutsujana The International Art Festival of Northern Cities "Parallels".

Tanskalaisen Astrid Saalbachin teos Pietá on musta, humoristinen tragikomedia, joka kertoo uranainen Rian erilaisesta, veret seisauttavasta aamupäivästä. Ria herää hotellihuoneessa vierellään tuntematon, alaston mies. Mitä on tapahtunut, kuka mies on ja miten Ria on päätynyt hotellihuoneeseen? Tämä n. tunnin mittainen monologi käsittelee nykyihmisen problematiikkaa suggestiivisesti ja pelottomasti. Esityskieli on englanti.

Työryhmä: Näyttelijä: Pirkko Uitto
Ohjaus: Hilkka Hyttinen
Videotaiteilija: Paula Lehtonen
Lavastus / puvustus: Ingvill Fossheim
Äänet: Antti Kurra
Pietá sai Suomen ensi-iltansa tammikuussa Tampereella Sokos Hotel Tammerissa.
www.projectph6.net
www.ordkalotten.no/program/cms/11 
norilskfest.ru/afisha

 


Rospuutto-ryhmän Sarasvatin hiekkaa valtakunnalliselle kiertueelle *

Palkitun itäsuomalaisen ammattiteatterin Rospuutto-ryhmän SARASVATIN HIEKKAA aloittaa valtakunnallisen kiertueensa Rospuutto-ryhmän kotikunnasta Kontiolahdelta to 6.10.2011. Esitys vierailee loka- ja marraskuun aikana Pohjois-Karjalan kuntien ja kylien lisäksi mm. Kajaanissa, Kokkolassa, Jyväskylässä, Iisalmessa ja Jämsässä. 

Sarasvatin hiekkaa jatkaa kiertuetta helmikuussa 2012 vierailemalla mm. Helsingin KOM-teatterissa. Esityksen yhteydessä järjestetään myös taidekasvatuksellinen työpaja ILMASTONMUUTOS - NYT! lukio- ja ammattikouluikäisille. Esitys ja työpaja ovat osa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton Ilmasto- ja energiaohjelman 2020 jalkauttamista.

Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Hanna Kirjavainen. Rooleissa nähdään Janne Kinnunen, Kira Riikonen, Jukka-Pekka Mikkonen, Milla Yli-Hakala ja Jaakko Tohkanen. Esityksen video- ja valosuunnittelusta vastaavat Ina Niemelä ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelija Lauri Salomaa. Lavastaja Jussi Lähteenmäen pienoismaailmat pääsevät esityksessä oikeuksiinsa, kun näyttelijät videoprojisoivat ne näyttämöllä suoraan valkokankaalle. 

Lisätiedot
www.rospuutto.com
info(at)rospuutto.com
Tuottaja Päivi Hassinen, puh 044 510 4400 Ohjaaja Hanna Kirjavainen, puh 044 510 4401


 

Teatteriryhmä Ispinä lähtee lokakuun alussa Lapin kiertueelle Utsjoelle, Ivaloon ja Sevettijärvelle esittämään ala-asteille näytelmää Jepata Nasta *

Esityksen on dramatisoinut Rosa Liksomin kirjasta Jepata Nasta pohjoisnavalla Katja Joutsijoki ja sen on ohjannut Kaisa ElRamly. Esiintyjinä ovat Iiro Panula, Irina Pulkka sekä Katja Joutsijoki.

Kiertuetta on koordinoinut Teatteri Takomo ja sen mahdollistavat Alfred Kordelinin säätiö sekä Valtion näyttämötaidetoimikunta.

www.teatteriispina.net

 


 


Uusi pohjoismainen teatterituotantoyhtiö aloittaa Suomessa *

Uusi pohjoismainen teatterituotantoyhtiö Polar Illusions on aloittanut toimintansa Suomessa.
Organisaatio perustettiin Suomessa syksyllä 2010 ja se tuottaa teatteri-esityksiä pohjoismaissa, erikoistuen musiikkiteatteriin.

Polar Illusionsin taustalla toimivat pohjoismaiset teatterintekijät: suomalainen näyttelijä Samuel Harjanne, ruotsalainen näyttelijä Rasmus Mononen, Vuoden Nuori Näyttelijä 2011 Antti Lang ja aiemmin Åbo Svenska Teaterissa tuotantoassistenttina toiminut Anett Mrowinski. Perustajajäsenet Harjanne ja Mononen haluavat luoda kansainvälistä teatteriyhteistyötä pohjoismaissa ja tuoda erilaisia kulttuurillisia voimavaroja pohjois-eurooppalaiseen musiikkiteatteriin.

Polar Illusions on yksi ainoita yksityisiä teatterituotantoyhtiöitä Suomessa. Yhteistyötä tehdään tällä hetkellä jo Ruotsissa, Virossa ja Tanskassa.

Vuonna 2012 Polar Illusions tuo ensimmäisen pohjoismaisen tuotantonsa Helsinkiin. Viralliset kotisivut löytyvät osoitteesta www.polarillusions.com


 

Vuoden työtoveri on leikkaaja Tuuli Kuittinen *

Vuoden työtoveri -palkinnolla Suomen Elokuva- ja Videotyöntekijän Liitto SET ry haluaa kiittää ja kunnioittaa niitä tärkeitä ja ahkeria tekijöitä, joiden työpanos ja persoona ovat ensiarvoisen tärkeitä elokuvatyössä.

SET palkitsee Vuoden työtoveriksi 2011 leikkaaja Tuuli Kuittisen tunnustuksena positiivisesta ja kannustavasta asenteesta työyhteisössä.

Palkinto julkistettiinn Kotimaisen elokuvan viikon gaalassa torstaina 22.9. Dubrovnikissä, Helsingissä. Rahapalkinnon luovutti SETin puheenjohtaja, dokumenttiohjaaja Marika Väisänen.

Palkinnon saajista tekee ehdotukset SETin 600 jäsentä. Ehdotusten pohjalta Vuoden Työtoverin valitsee SETin hallitus. Lisätietoja www.teme.fi/set/toiminta

Tuuli Kuittinen on leikannut mm. Arto Halosen ohjaaman Prinsessa-elokuvan sekä Mari Rantasilan ohjaaman Risto Räppääjä ja polkupyörävaras -elokuvan.

Viime vuonna Vuoden työtoveri -palkinnon sai kuvaaja Marita Hällfors.

 


 

Kassandran johto vaihtuu *

Kansainvälinen taidekeskus Kassandran toiminnanjohtaja teatteriohjaaja Ritva Siikala siirtyy vuoden vaihteessa vapaaksi taiteilijaksi. Siikala käynnisti taidetyön yli kulttuurirajojen Teatteri Raivoisien Ruusujen viimeisinä vuosina ja hän on johtanut 11 vuotta taidekeskus Kassandraa. Kassandra tuo kotimaisen kansainvälisyyden näkyviin laajassa esitys- ja koulutustoiminnassaan, johon osallistuvat sekä uus- että kantasuomalaiset taiteilijat. Vuoden 2012 alusta Kassandraa tulevat johtamaan Cátia Suomalainen Pedrosa ja Venla Martikainen, molemmat Helsingin yliopiston kasvatteja. Heillä kummallakin on vahva kytkös esittäviin taiteisiin ja he ovat jo työtehtävissä Kassandrassa.

www.kassandra.fi 


Finlands Svenska Ungdomsfördund (FSU) premierade teaterprofiler *

Priset, som enligt tradition delas ut årligen, uppmärksammar en man och en kvinna, som under det senaste året eller under en längre period utmärkt sig inom amatörteatern.

Det är FSU:s förbundsstyrelse som gjort det slutgiltiga beslutet på basis av de nomineringar som inkommit från medlemsföreningarna.

Årets manliga teaterprofil är: Markus Wilson, Närpes uf

Juryn har valt att ge priset för Årets manliga Teaterprofil till Markus Wilson för att han är hängiven teater- och kulturlivet i Närpes och Österbotten. Från att ha stått bakom kulisserna som roadare halkade Markus, eller mer känd som ”Wilson”, in på revyscenen som på ett bananskal. Det visade sig vara en lyckad halkning som gav blodad tand. Efter det har rollerna avlöst varandra och förutom att locka till skratt i Närpesrevyn spelar Wilson både tunga och lättsamma roller med bravur.
Detta år har varit speciellt intensivt med först Närpes revyn "Sekasoppa" och under sommaren sågs han i den ledande rollen som sheriff på Närpes Teater.
Det största och mest spännande projektet i år är nog ändå att han fått medverka i Claes Olssons film "Slaget om Näsilinna 1918" i rollen som Oskar Åbb. Förutom detta är Wilson ordförande för Närpes Uf och en av de drivande krafterna i föreningen.

Årets kvinnliga teaterprofil är: Eivor ”Skini” Lindgård

Juryn har valt att premiera Eivor ”Skini” Lindgård som årets kvinnliga teaterprofil.  Lindgård har varit med och grundat Föreningen Teaterboulage år 1997 och var föreningens första ordförande 1997-1998.
Redan före detta var Lindgård med som skådespelerska och textförfattare i Pargas Malms Uf:s revyer (Lill-Amerika 1984, SuperTauno 1988, Parastrojka 1990, Paranormal 1995).
Lindgård har en gedigen bakgrund inom teaterkonsten, både som aktör och skribent. Hon har varit med i många revyer och komedier men har under de senaste åren även vågat arbeta med historiska pjäser (FLYKTEN, 2007) och seriösa pjäser (HÖSTSONATEN 2008, SYSTRARNA SNÖVIT 2011).
Lindgård ägnar stora delar av sin fritid åt teatern och är till vardags yrkesverksam inom handikappomsorgen. Under hösten 2011 är hon tjänstledig för att medverka som skådis och skribent i revyn Skarvholma gästhamn, ett samarbete mellan ÅST och Väståbolands stad.

För mer information, Sofia Wegelius, Teaterkoordinator, 09 7515 5140 eller 050 502 4280


 

Teatterilaiva – teatterifestivaalilla yhteisöllisyyden iloa *

Loppuunmyyty Teatterilaiva 2011 seilasi  kuluvassa viikon vaihteessa Turusta Tukholmaan ja takaisin. M/S Silja Europalla  tunnelma oli korkealla. Festivaalin 23 tunnin aikana nähtiin 18 esitystä eri puolelta Suomea ja Ruotsia: monologeista aina monikymmen henkisiin musikaaleihin, kouluttauduttiin 12 työpajassa ja tavattiin yli 700 teatterin ammattilaista, harrastajaa ja rakastajaa. Festivaali järjestettiin molemmilla kotimaisilla kielillä.

Vuodesta 1948 jaettu Esko-patsas luovutettiin Teatterilaivalla vuoden teatteriteosta Ullavan Nuorisoseuran teatteriryhmälle ”Sukset Ristisä ” näytelmästä, joka on tekijöidensä teksti alusta loppuun. Esityksen kokonaisuuden on nivonut yhteen ja ohjannut opettaja Katja Hakala. Alkuperäisidea on puolestaan näytelmäryhmän jäsenen Sari Yli-Läntin.

Suomen Nuorisoseurojen Liiton ja Kalevan Nuorten Liiton valtakunnallinen teatteritoimikunta perustelevat Ullavan Ylikylän nuorisoseuran valintaa vuoden teatteriteoksi seuraavasti:
-se on alusta loppuun yhteisölähtöinen esitys.
-se on tyyliltään erilainen, oivaltava, raikas ja poikkeaa tavanomaisista kesäteatteriesityksistä.
-Kaiken ilmaisun keskiössä on ihminen taitoineen ja kehoineen – lavastuksella ja muulla ulkoisella ei ratkaista asioita.
-Esityksen tekeminen on saavuttanut todella laajan kiinnostuneiden ryhmän

Teatterilaivan tuottaa Suomen Nuorisoseurojen Liitto.
Yhteistyössä mukana ovat: Työväen Näyttämöiden Liitto, Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA, Finlands Svenska Ungdomsförbund, Opintokeskus Kansalaisfoorumi, Kalevan Nuorten Liitto, Nuori Kulttuuri, Suomen Nuoriso-opisto, Suomen Harrastajateatteriliitto, Ylioppilasteatteriliitto SYTY ja Suomen Nuorisosirkusliitto.

Lisätietoa www.teatterilaiva.net


 

Osaattori tekee taiteella hyvinvointia *

Lasipalatsin Mediakeskuksessa on käynnistynyt Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Osaattori -projekti (15.5.2011-31.12.2013). Projekti pyrkii lisäämään taiteilijoiden työtilaisuuksia ja samalla tarjoamaan vanhusten hoivayhteisöihin kulttuuria ja taidetta.

Monet tutkimukset ja käytännön kokemukset puoltavat käsityksiä kulttuurin ja taiteen hyvinvointia edistävistä vaikutuksista. Ongelmana on, että usein palveluiden tarjoajat ja tarvitsijat eivät kohtaa.

Moni luovan alan toimija haluaisi laajentaa osaamistaan, mutta puuttuu tietoa ja kokemusta
hoivayhteisöjen kulttuuritarpeista. Lisäksi vain harvoilla taiteilijoilla on yhteyksiä hoivayhteisöihin ja tietoa siitä, kuinka markkinoida omaa osaamistaan. Hoivayksiköt puolestaan ovat valmiita ottamaan vastaan palveluja, mutta tiedon puute ja rajalliset resurssit ovat esteinä.

Osaattorissa ovat mukana Helsingin, Lahden, Turun ja Jyväskylän kaupungit. Kaupunkien
yhteistyöllä kehitetään uusia toimintamuotoja, joiden avulla hoiva-alan henkilöstö voi soveltaa
työssään taidetta ja hyödyntää ammattilaistaiteilijoiden osaamista. Samalla taiteilijoita kannustetaan harjoittamaan ammattiaan sosiaalialalla. Kaikissa kaupungeissa on käynnissä taiteen pilottihankkeita, jotka vahvistavat luovan alan ammatinharjoittajien ja yrittäjien asemaa vanhustyön hoivayhteisöissä.

Lisätietoa: projektipäällikkö Sanna Juvonen, 040 541 3312, sanna.juvonen(at)lasipalatsi.fi.


UUSIA JULKAISUJA

 

Uusi Teatteri&Tanssi-lehti kokoaa esittävät taiteet *

Teatteri-lehti ja Tanssi-lehti yhdistyvät uudeksi Teatteri&Tanssi-lehdeksi vuoden 2012 alusta.
Mukana on myös sirkustaide sekä esittävän taiteen monet muodot oopperasta performanssiin.

Teatteri&Tanssi-lehden vastaava päätoimittaja on Teatteri-lehden nykyinen päätoimittaja Annukka Ruuskanen.
Tanssi-lehden päätoimittaja Minna Tawast jatkaa toisena päätoimittajana.
Päätoimittajat uskovat, että esittävistä taiteista laajemmin ja monista näkökulmista kirjoittavalle lehdelle on tarvetta ja lukijakuntaa.

Esittävien taiteiden kehitys kulkee kohti monitaiteellisuutta, jossa perinteiset rajanvedot tuntuvat osin turhilta. Suomessa tarvitaan asiantuntevaa ja helposti lähestyttävää kulttuurilehteä, jossa teatteria, tanssia, sirkusta, niiden yhdistelmiä ja välimuotoja käsitellään asiantuntevasti taidekontekstissa, mutta myös osana arkea ja yhteiskuntaa.

Entistä laajempi Teatteri&Tanssi ilmestyy 8 kertaa vuodessa.
Ensimmäinen numero ilmestyy 10. helmikuuta 2012.

Lisätietoja ja tilausinfoa
www.teatteritanssi.fi

Riitta Mattila
riitta.mattila(at)teatterilehti.fi
09 - 135 2080


 

Opas kansainvälisen liikkuvuuden rahoitusmahdollisuuksista *

Guide to Funding Opportunities for the International Mobility of Artists and Culture Professionals in Europe

Are you an artist looking for support to participate in a training course or a co-production in another European country?

Interested in finding residences abroad?

Are you a cultural organisation aiming to host partners from other countries in Europe?

Looking for support for your international exchanges?

Find what you need to know in the:

Guide to Funding Opportunities for the International Mobility of Artists and Culture Professionals in Europe

by On the Move (OTM) and PRACTICS (September 2011)

The Guide covers:
    Public and private funding sources for the mobility of artists and culture professionals in 35 European countries, as well as at EU level, including 750 mobility schemes, designed or managed by almost 500 different organisations.
    A diversity of art forms and cultural sectors, spanning the performing arts, visual arts, audiovisual and media, music, literature, heritage, cross-disciplinary arts, research and cultural management.

The Guide aims to improve the availability and transparency of information to facilitate the international mobility of artists and culture professionals in the EU.

The information contained in this document has been collected and analysed by Interarts, a partner of the European project PRACTICS, and by On the Move in early 2011. It has been supported by the European Commission, as well as by France’s Ministry of Culture and Communication and Spain’s Ministry of Culture.

The Guide is available in English. A French version will be published in late 2011.


 

Luova Suomi julkaisee: Creative Economy and Beyond - Insights from Finland *

Luovan Suomen yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa toimittama julkaisu Creative Economy and kasvot_03Beyond - Insights from Finland on katsaus luovan talouden taustoihin ja tulevaisuuteen Suomessa.

Luovien toimialojen arvo ja merkitys on jo laajalti tunnustettu. Puhetta luovuudesta ja luovasta taloudesta riittääkin, mutta mitä luovuuspuheella oikein tarkoitetaan? Julkaisu pyrkii taustoittamaan ilmiötä, kertomaan mistä luovassa taloudessa on todella kyse. Julkaisussa käsitellään muutoksia yhteiskuntarakenteessamme ja globaalissa maailmassa sekä määritellään luovan talouden kannalta keskeisimpiä käsitteitä. Luovaa taloutta tarkastellaan myös ajankohtaisten tapausesimerkkien kautta kansallisten toimien, rahoitus- ja tuki-instrumenttien sekä tulevaisuuden aloitteiden valossa.

Julkaisu on koottu työryhmän tekemän työn sekä alan asiantuntijoiden haastattelujen ja keskustelujen pohjalta.

Lue julkaisu: www.luovasuomi.fi/images/stories/liitteet/creative_economy_web.pdf


HAKUJA

 

Lastenkulttuurin kohdeapurahat ja valtionavustukset 2012 - Uudenmaan taidetoimikunta*

Lastenkulttuurin kohdeapurahojen ja erityisavustusten jakopäätökset tehdään alueellisissa taidetoimikunnissa. Molempien hakuaika vuodelle 2012 on 1.-31.10.2011.

LASTENKULTTUURIN KOHDEAPURAHAT TAITEILIJOILLE JA TYÖRYHMILLE 2012
Uudenmaan taidetoimikunta julistaa haettavaksi vuoden 2012 lasten- ja nuortenkulttuurin kohdeapurahat. Apurahoja myönnetään mm. työ-, esitys- ja julkistamiskustannuksiin. Toimikunta painottaa hakemuksia käsitellessään hankkeita, jotka edistävät lasten ja ikäihmisten kohtaamista arjessa sekä tämän kohtaamisen mahdollistavien tekijöiden osuutta.

LASTENKULTTUURIN ERITYISAVUSTUKSET YHTEISÖILLE 2012
Uudenmaan taidetoimikunta julistaa haettavaksi vuoden 2012 lasten- ja nuortenkulttuurin erityisavustukset. Avustuksia myönnetään yhteisöille (yhdistykset, säätiöt, osuuskunnat, yritykset tms.), joiden kotikunta sijaitsee Uudellamaalla. Erityisavustusta myönnetään hankkeiden toteutuskuluihin, kuten tapahtuman, näyttelyn, esityksen, työpajan tms. kus-tannuksiin. Erityisavustuksia ei myönnetä yhteisön säännönmukaisen esitystoiminnan eikä tavanomaisen toiminnan kuluihin. Toimikunta painottaa hakemuksia käsitellessään hankkeita, jotka edistävät lasten ja ikäihmisten kohtaamista arjessa sekä tämän kohtaamisen mahdollistavien tekijöiden osuutta.

Lastenkulttuurin kohdeapurahojen ja erityisavustusten hakuaika vuodelle 2012 on 1.-31.10.2011 (viimeisen hakupäivän postileima hyväksytään).

Hakuohjeet ja hakemuslomakkeet löytyvät taidetoimikunnan kotisivuilta www.uudenmaantaidetoimikunta.fi

Tiedustelut puh. 040 839 4238
Hakemukset toimitetaan osoitteella
Uudenmaan taidetoimikunta
Mariankatu 7 A 2


 

Pohjoismainen kulttuuripiste: Lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen verkostotuen hakukierros on auki *

Vuoden 2011 toinen lyhytaikaisen verkostotuen hakukierros ja vuoden ensimmäinen pitkäaikaisen verkostotuen hakukierros on nyt avoinna uusille hakemuksille. Haluatko rakentaa uuden verkoston yhdessä pohjoismaalaisten/baltialaisten yhteistyökumppaneittesi kanssa? Nyt on aika hakea tukea.

Hakemuksen voi lähettää 14. syyskuuta – 12. lokakuuta 2011 välisenä aikana.
Lue lisääWorld Stage Design -näyttely 2013 - Haku on auki * 

Taiteilijat voivat henkilökohtaisesti ilmoittautua WORLD STAGE DESIGN –näyttelyyn. Näyttelyä ei kuratoida Suomesta.

EXHIBITION
World Stage Design 2013 will capture the work of over 100 international performance designers and many more in an online digital exhibition. The exhibition will be held in the unique new buildings at the Royal Welsh College of Music and Drama in Cardiff the capital of Wales, UK.

EXHIBITION APPLICATION IS NOW OPEN
 
Email WSD2013(at)oistat.org to request an application form.

15        Sept     2011            Application to exhibit begins
15       January 2013          Accept Digital Entries & initial £50 payment
15       March   2013           Application and Digital Entries Close

WSD2013 SCENOFEST
Running throughout the period of exhibition. Scenofest presents a festival of workshops, presentations, and performances for professional and emerging designers across the design disciplines, exploring the boundaries of performance, design, theory, technology, and sustainability.
 
Application for Scenofest participation will open in September 2012
For further information on all areas of WSD2013  visit  http://wsd2013.org/

 


 

The 1st Annual Times Square International Theatre Festival, 2012 Is Now Accepting Submissions for its 2012 New Year’s Theatre Festival *

The first Annual Times Square International Theatre Festival (TSITF) in the heart of New York’s famed Times Square Theater District, is now accepting submissions for all genres of international theatre performances to be showcased in mid January in six Times Square Theaters located at the Roy Arias Studios and Theaters (http://royariasstudios.com/) in the Times Square Arts Center.

The festival will accept and consider submissions from theater artists and companies from all around the world. The deadline for the applications is November 17th and must be accompanied by a $20 application fee for each submission. Multiple applications may be submitted by a theatre company, but every play or show must include a new application form with the appropriate fee.

Selected entries will be informed of their acceptance beginning November 18th via email. For more information about Festival guidelines, rules and other entry information, please visit the Roy Arias website page at:www.timessquareinternationaltheatrefestival.com or http://royariasstudios.com/theaterfestival.html

For more information, please contact: Roy Arias at Roy(at)royariasstudios.com, (212) 957--‐8358. 
More information (pdf)


 

Joensuun Kaupunginteatteri kerää muistoja *

Joensuun Kaupunginteatteri juhlii 100-vuotiasta taivaltaan vuonna 2012.

Luvassa on kotimaisia kantaesityksiä, juhlanäyttely, historiikki, keskustelutilaisuuksia sekä tekijä- ja teosesittelyjä. Juhlavuotta varten keräämme Joensuun Kaupunginteatteriin liittyviä muistoja. Näitä muistoja jaetaan teatterin nettisivujen lisäksi myös juhlavuoden julkaisuissa.

Toimitus sähköpostilla annukka.heinamaki(at)jns.fi tai osoitteella Joensuun Kaupunginteatteri, Teatterimuistoja, Rantakatu 20, 80100 Joensuu

 


 

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali hakee esityksiä 24.10. mennessä *

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali viettää 15-vuotisjuhlaa 17.-22.4.2012. Juhlafestivaalin ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan maaliskuun alussa 2012. Ohjelmistovalinnat tehdään helmikuun puoliväliin mennessä, mutta osa ohjelmistosta pyritään valitsemaan tammikuun alussa.

Toivomme Tanssivirtaa-ohjelmistoon Hällä-näyttämön tilaan ja kalustoon soveltuvia esityksiä niin uusilta, "keskimatkan" kuin kokeneiltakin tekijöiltä. Esityksiä järjestetään ensi vuonna mahdollisuuksien mukaan myös muutamassa pienemmässä tilassa. Edellisten vuosien tapaan ohjelmistossa näytetään myös tanssivideoita ja klubiympäristöön sopivia, lyhyempikestoisia esityksiä/konsepteja. Lisäksi ohjelmistoon voidaan valita ulkoilmaesityksiä.

Teokset valitsee festivaalin taiteellinen suunnitteluryhmä: Anniina Kumpuniemi, Suvi Eloranta, Samuli Roininen, Mari Rosendahl ja Sulevi Sihvola.

Hakemukset
Hakulomake löytyy festivaalin verkkosivulta www.tanssivirtaa.net 

Hakemuslomakkeet palautetaan postitse 24.10.2011 mennessä Tanssivirtaa Tampereella, Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, 33200 Tampere tai mailitse osoitteeseen haku(at)tanssivirtaa.net. Hakulomakkeen lisäksi teoksista toimitetaan videotaltionti mieluiten vimeolinkkinä tai dvd:llä.

Videot vimeoon tai dvd:lle
Teokset toivomme nähtäväksi vimeo-linkkeinä (www.vimeo.com). Jos vimeolinkki ei ole mahdollinen, lähetetään teos dvd:nä. Muistakaa tarkistaa linkkien ja dvd:n toimivuus myös dvd-soittimessa. Jos dvd toimii vain tietokoneella, se on syytä mainita dvd:n kannessa.

Valosuunnittelut
Jokaisella näyttämöteoksella on oltava vastaava valosuunnittelija, joka toimittaa esityksen täydelliset tekniset tiedot tammikuun puoliväliin mennessä Tanssiteatteatteri MD:n tekniikalle. Valokartta toimitetaan mieluiten jo hakemuksen liitteenä.

Esiintymiskorvaukset
Festivaaliteosten esiintyjille ja tekniikalle maksetaan Teatterialan työehtosopimuksen mukainen esiintymiskorvaus sekä päiväraha esityspäivältä. Tekninen rakennus alkaa edeltävänä iltana viimeistään klo 22.00. Tekniikalle maksetaan majoitus ja puolipäiväraha rakennuspäivältä.

Lisätietoja
Tuotannolliset tuotanto(at)tanssivirtaa.net
Taiteelliset anniina(at)tanssivirtaa.net
Tekniset tekniikka(at)tanssiteatterimd.fi


 


Japan Foundation Europe Performing Arts Grant Programme *

The Japan Foundation, which is the principal agency for cultural relations between Japan and overseas countries, runs an annual grant programme called The Japan Foundation’s Performing Arts Japan (PAJ) for Europe. The programme financially supports organisations based in Europe that are planning performing arts projects related to Japan. Please see the attached flyer for further explanation.

Applications for funding can be accepted from performing arts-related organisations such as festivals, theatres or arts promotion companies which are based in the UK and other European countries under our jurisdiction which includes Finland.

What is PAJ?
The Japan Foundation’s Performing Arts Japan (PAJ) programme for Europe supports organisations based in Europe that are planning performing arts projects related to Japan. The programme covers two categories of applications.

Touring Grant – assists the presentation of Japanese related performing arts projects in which the Japanese artist is included in the tour at multiple locations in Europe, with emphasis on locations outside major capital cities where there is no regular exposure to Japanese performing arts.

Collaboration/Co-Production Grant – assists collaborations between Japanese and European artists in order to create a new work that has the potential of being developed into a touring project in the near future, enhancing the understanding of Japanese culture when presented to European audiences.

The maximum amount awarded to an application for the year
2010-2011 was €20000.
Application deadline 4.11.2011.
See the attached flyer
www.jpf.org.uk


 

Kutsu nuorille harrastajaryhmille - Call for projects - Shakespeare Festival 2012 *

You will find, attached to this message, the call for participation in Shakespeare Festival 2011, which will take place between the 23th of July and the 3rd of August (dates to be confirmed), in Tournon sur Rhône and Tain l'Hermitage (Ardèche-Drôme - France), as well as the application form corresponding.

Shakespeare Festival is a cultural project gathering young people from Théâtre du Sycomore and other young amateurs from different backgrounds and countries around actions facilitating the meeting, sharing and cultural exchange. 

We call for young amateur companies wich would like to participate to the Festival by proposing theatre, dance or music show... around Shakespeare's world.

Don't hesitate to contact us by e-mail : clarisse.temporal(at)festivalshakespeare.fr for any further information.
www.festivalshakespeare.fr


 

TAPAHTUMIA

 

Teatterimatka Pietariin 3.-6.12.2011 *

Kulttuurin suurkaupunki Pietari tarjoaa kaikkea äärimmäisyyksiin asti.  Sen kiehtova kulttuuritarjonta on suomea lähellä kuitenkin vain maantieteellisesti. Harva tietää mitä Pietarissa tapahtuu ja minne kannattaa mennä. Kiinnostavat kohtaamiset kaatuvat kieliongelmiin tai väärin valittuihin vierailuihin.

Ei tällä reissulla!

Lähde mukaan ammattilaisille suunnatulle matkalle Pietarin teattereihin, niin opit tuntemaan kaupungin ja sen todellisen teatterielämän. Käymme katsomassa venäläisen teatterin tämän hetken mielenkiintoisimmat esitykset. Tapaamme ihmisiä suurten teatterien toimijoista undergroundpiirien vaikuttajiin. Tutustumme myös kulttuurivaihtoa tukeviin tahoihin,  mm. Suomi-taloon. Teatteriohjelman lomassa nautimme muistakin Pietarin tarjoamista erikoisuuksista. Herkuttelemme venäläisissä ja gruusialaisissa ravintoloissa, käymme
käsittämättömässä yökerhossa, etsimme aitovenäläistä ”autuudentunnetta” banjassa, koluamme kauppahallit ja kirpputorit…Matkalaisten toivomusten mukaan.

Tulkkina ja matkanjohtajana reissulla toimii venäläisen teatterin ykkösasiantuntija Helena Autio-Meloni.  Matkan järjestää kulttuurialan agentuuri Adelfa Agency Oy, www.adelfa.fi

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 31.10.2011
info(at)adelfa.fi
Tel +358 9 343 1179

Lisätietoja:
helena(at)adelfa.fi, Tel +358407204760

HUOM! Mukaan mahtuu vain 10 henkilöä! Varaa matkasi heti, niin pääset
mukaan.

Matkan hinta 590e
Hinta sisältää:
-liput kolmeen teatteriesitykseen
-meno-paluumatkan Allegro-junalla
-majoituksen 3 vrk Dostoevsky-hotellissa 2 hengen huoneessa (1hh
lisämaksusta)
-aamiaisen hotellissa
-kuljetuksen Pietarissa rautatieasema-hotelli-rautatieasema
-viisumin
-kaikki matkanjohtajan ja tulkin palvelut ennen matkaa ja sen aikana

Dostoevsky-hotelli
Sijainti: n. 5 minuutin kävelymatkan päässä Nevskij prospektilta
keskusta-alueella
Lähin metroasema: Dostoevskaja, hotellin vieressä.
Huonemäärä: Yhden ja kahden hengen huoneita sekä sviittejä 208 kpl
Huonevarustus: Minibaari, TV, puhelin
Hotellin palvelut Ravintoloita,
kahviloita, baareja, kokoustiloja AV-laitteineen, business-keskus,
sauna, paikoitusalue

Vladimirskij prospekt 19
puh. +7 812 331 3200
www.dostoevsky-hotel.ru


 

Best of - Stefan Bremerin teatterivalokuvia Teatterimuseossa *

Näyttely Teatterimuseon Kantissa 16.9.2011-8.1.2012

Valokuvataiteilija Stefan Bremerin retrospektiivinen teatterivalokuvien näyttely avattiin Teatterimuseossa torstaina 15.9. Yleisölle näyttely on avoinna 16.9.2011–8.1.2012.

Best of -näyttelyssä nähdään valokuvataiteilijan itsensä valikoima kokonaisuus teatterien esitys- ja promootiovalokuvia vuosilta 1978–2011. Stefan Bremer on ennakkoluulottoman rikkaalla valokuvataiteellisella näkemyksellään sekä teatterin ekspressiivisyyden ja dynaamisuuden tavoittavalla otteellaan kuvannut niin pienten kuin suurtenkin teatterien tuotantoja. Hänen työnsä avaa ainutlaatuisen pitkäjänteisen näkymän suomalaisen teatterin esitysmuistiin.

Keskeisiin esittävän kulttuurin kuvaajiimme kuuluvan Bremerin valikoituja kuvia on vuosien myötä nähty usein Teatterimuseon näyttelyissä. Best of -näyttely on ensimmäinen yksinomaan hänen teatterivalokuviinsa keskittyvä näyttely Teatterimuseossa.

www.teatterimuseo.fi


 

Kutsu seminaariin: Viittomakieli ja visuaalinen kerronta näyttämöllä *

Viittomakieli ja visuaalinen kerronta näyttämöllä
Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus 28.–29.10.2011.

Tervetuloa osallistumaan seminaariin Viittomakieli ja visuaalinen kerronta näyttämöllä Hanasaaressa 28.–29.10.2011. Osallistuminen on veloitukseton, mutta edellyttää ilmoittautumista 24.10. mennessä.

För information på svenska, klicka här.

Seminaari kokoaa yhteen viittomakielisen teatterin keskeisiä toimijoita Suomesta ja Ruotsista. Tarkoituksena on vahvistaa maiden välistä yhteistyötä sekä edistää viittomakielisen teatterin asemaa näyttämötaiteen kentällä.

Seminaarissa ei keskitytä pelkästään viittomakieliseen teatteriin, vaan keskustellaan ylipäätään viittomakielisen tulkkauksen mahdollisuuksista kaikissa teattereissa sekä hyväksi havaituista toimintamalleista. Mukana ovat myös teatteritekniikan innovaatiot, kuten teatteritekstityksen kehittäminen, jotka ovat tarjonneet ratkaisuja saavutettavuuskysymyksiin. Seminaarin kohderyhmänä ovat viittomakielisen teatterin tekijät sekä teattereiden saavutettavuuskysymysten kanssa työskentelevät Suomesta ja Ruotsista.

Kutsu ja seminaarin ohjelma

Ilmoittaudu tästä: http://asp.bdb.fi/hanaholmen/q?pk=473-015-954
Tervetuloa!          

 


 

Vyyhti on täällä! - kickoff - osallistu koulutustarpeiden kartoituskyselyyn*

Vyyhti –verkostot, yrittäyysosaaminen ja yhteistoiminnallisuus luovilla aloilla on hanke, jossa kehitetään luovan alan yrittäjyyttä, verkostoitumista ja alueellista vaikuttamista. Tavoitteena on tukea luovan alan opiskelijoiden yrittäjyysosaamista sekä jo ammatissa toimivien, freelancereiden, mikro- ja PK-kokoisten luovan alan yrittäjien osaamisen kasvua. Lisäksi tarkastellaan alueellisen vaikuttamisen mahdollisuuksia kaupunginosayhdistysten ja muiden vapaaehtoistoimijoiden näkökulmasta.

Hanketta rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahaston varoin. Vyyhtin päätoteuttaja on Metropolia Ammattikorkeakoulu, osatoteuttajina ovat Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka ry ja HUB Helsinki.

Lisätietoja Vyyhdistä.: http://vyyhti.metropolia.fi/

Vyyhti –kickoff!
Teemana luovien alojen yrittäminen, oppiminen ja kasvu
Yleisölle avoin Vyyhti –hankkeen käynnistys järjestetään torstaina 29.9.2011 kello 10-12. Metropolia Ammattikorkeakoulu, Hämeentie 161, Helsinki.

Osallistu koulutustarpeiden kartoituskyselyyn
Voit vastata itsellesi sopivaan kyselyyn:
Kysely luovan alan yrittäjänä toimiville tai yrittäjiksi aikoville: http://vyyhti.metropolia.fi/koulutukset/kysely/
Kysely yhdistystoimijoille: http://vyyhti.metropolia.fi/koulutukset/kartoituskysely/
Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja nimettöminä. Kooste vastauksista julkaistaan syksyn 2011 aikana.


 

10-vuotias jaksaa juhlia: *

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Tunteet-gaala 30.9.

Perjantaina, 30. syyskuuta 2011, Todellisuuden tutkimuskeskus järjestää Tunteet-gaalan, jossa tunteet kuohuvat ja yli lyödään reilusti. Gaala on osa 10-vuotiaan Todellisuuden tutkimuskeskuksen juhlavuoden neliosaista gaalasarjaa. Tunteet-gaalassa nostalgisoidaan, vihataan, hävetään, riemuitaan, lohdutetaan ja tietysti aina kaikkein suurin kaikista on rakkaus.
 
Vieraat vastaanottaa Fröken Britta kummallakin kotimaisella ja 20:lle ensimmäiselle sisääntulijalle onkin luvassa ilmainen lasillinen kuohuvaa, Britan läikyttelemänä tietenkin. Samaan aikaan aukeaa myös Tunne-Cocktail Bar, jossa tunteita tarjoilevat mm. Pirjo Yli-Maunula, Maia Häkli, Tomi Hurskainen, Janna Haavisto ja Matti Toivio.
 
Illan muu ohjelma sisältää Maija Kaunismaan esittämiä lauluja Liian lyhyt hame – Kertomuksia keittiöstä –levyltä, nopeutettuja gaalapuheita tunteista ja taiteesta (puhumassa mm. Susanna Kuparinen, Samuli Putro, Sanna Kekäläinen, Katariina Numminen ja Petri Hytönen), Burn Out Amorin (by Niina Hosiasluoma), Katriinamies-improvisaatioduon esityksen, live-sarjakuvajamit (piirtämässä Milla Paloniemi, Joonas Lehtimäki ja Anni Nykänen) sekä Kylli-täti –kisan.
 
Illan yleistunnelmasta vastaa DJ Señor Willy (Lipsane.), joka soittaa rytmimusiikkia, suurella tunteella tietenkin. Tunteet-gaala järjestetään Dubrovnik Lounge & Lobbyssa ja illan isäntänä toimivat Titta Halinen ja Jonna Wikström. Tunteet-gaala ei jätä kylmäksi.
 
Tunteet-gaala perjantaina 30.9.2011
Paikka: Dubrovnik Lounge & Lobby (Andorra Kulttuurikompleksi, Eerikink. 11)
Aika: Klo 20-03
Liput: 10/5 e
K-18
 
Lippuvaraukset:
Todellisuuden tutkimuskeskus / Annu Kemppainen
Puh. 0400 641 989, s-posti: info(at)todellisuus.fi, www.todellisuus.fi


 

PERFORMANSSI 2011 -festivaali esittää: Performance Voyage*

KUMU Kunstimuuseum, 30.9.2011. Klo 18.00 alkaen!
http://www.ekm.ee/kumu.php

- Kansainvälisten videoperformanssien -sarja, moderaattorina Markus Renvall, taiteilijajärjestö MUU ry, Helsinki.

TAITEILIJAT JA TEOKSET
Heini Aho: Black Hole, 2:19 (Suomi)
Paola & Luis Fernando Chaves Olarte: En Obra (Building Site), 9:31 (Kolumbia)
Jan Hakon Erichsen: Seek and Destroy, 4:20 (Norja)
Heidi Kilpeläinen HK119: The Great Non Figurative 'K', 5:01 (Suomi)
Nina Kurtela: Transformance, 10:00 (Kroatia/Saksa)
La Favorita colectivo: Planideros (Mourners), 3:56 (Meksiko)
Antti Laitinen: Voyage, 4:31 (Suomi)
Paul Wiersbinski: King Nothing, 6:50 (Saksa)

Perjantaina 30.9.2011 KUMUn auditoriossa esitetään PERFORMANSSI 2011 -festivaalin tuottama Performance Voyage, kansainvälinen videoperformanssien sarja. Iltaa moderoi taiteilija Markus Renvall, jonka johdolla katsotaan sarjan videoita, keskustellaan sekä analysoidaan. Tilaisuudessa sana on vapaa ja kriittinen keskustelu on sallittua.
Olet enemmän kuin tervetullut tuomaan oman videoperformanssisi katsottavaksi – yhteisesti koettavaksi!

Performance Voyage -sarjan sisällön muodostavat maaliskuussa 2011 järjestetyn avoimen haun kautta valikoituneet videoteokset. Teoksia saapui lähes kahdeltasadalta taiteilijalta ympäri maailman. Videoperformanssit levittäytyvät Performance Voyage – nimisenä sarjana Helsingin lisäksi eri puolilla Eurooppaa – Hampuriin, Riikaan, Tallinnaan, Tromssaan ja Turkuun. Kansainvälisten videotapahtumien isäntänä toimii taiteilija Markus Renvall, joka oli myös yksi videojuryn jäsenistä Jari Kallion ja Timo Soppelan lisäksi.

Performanssi 2011 pyrkii tapahtumana laajentamaan performanssitaiteen näkyvyyttä, saavutettavuutta ja yleisöpohjaa, sekä edistämään taiteilijoiden kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista. Keskiössä on uutta luovien taiteen esittämisen ja kohtaamisen väylien löytäminen performanssitaiteen, kaupunkitilan ja paikallisten ihmisten välille. Korkeatasoisen nykytaiteen esittämisen myötä tehdään päättäväistä työtä moniarvoisen ja inhimillisen kaupungin esiintuomiseksi.

PERFORMANSSI 2011 festivaali on osa virallista Turku 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupunki ohjelmaa.
PERFORMANSSI 2011 FESTIVAALIN TUKIJAT
Kansan Sivistysrahasto, Konstsamfundet, Kulturkontakt Nord, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, Taiteen keskustoimikunta, Turku 2011 –säätiö
LISÄTIETOJA: www.performanssi2011.com


 

Keskustelu ilmastonmuutoksesta ja ydinvoimarakentamisesta: * 
SULAAKO  GRÖNLANTI? – Megatsunamin todennäköisyys

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri ja Arktikum järjestävät kaikille avoimen keskustelutilaisuuden Arktikumin Aurorassa (Pohjoisranta 4, Rovaniemi) maanantaina 3.10.2011 klo 18.00.

SULAAKO GRÖNLANTI? – Megatsunamin todennäköisyys
Maanantai 3.10.2011 klo 18
Arktikum, Aurora-sali

Asiaa ja asian viertä ilmastonmuutoksesta, jäätiköiden sulamisesta, ydinvoimarakentamisesta ja Sarasvatin hiekasta.

Tilaisuuden avaa teatterinjohtaja Vihtori Rämä ja keskustelua vetää Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen. Alustajina Arktisen keskuksen tutkija Mika Flöjt, tieteiskirjailija Risto Isomäki, Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki ja Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä.

Mika Flöjt: Viimeisintä tietoa ilmastotieteestä, mm. jäätiköiden sulamiskäyrät
Risto Isomäki: Mikä Sarasvatin hiekan skenaariossa on uusimman ilmastotiedon valossa kuvittelua ja mitä voisi oikeasti tapahtua
Markku Heikkilä: Kansainväliset ilmastoneuvottelut – mikä meni pieleen
Alustusten jälkeen paneelikeskustelu, johon yleisö voi osallistua.

Tilaisuuteen osallistuville liput Arktisen keskuksen Muuttuva Arktis-näyttelyyn ja Rovaniemen Teatterin Sarasvatin hiekkaa-esitykseen molempiin 5 euroa, yhteishintaan 10 euroa (norm. 12 ja 19 euroa).

Jäävesitarjoilu, kahvila avoinna.
Tervetuloa!
Lisätiedot: tiedottaja Kirsi Jääskö, Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri
kirsi-inari.jaasko(at)rovaniemi.fi, p. 0400 974 702.

Tietoa Risto Isomäestä/Sarasvatin hiekasta:
Risto Isomäen palkitussa Sarasvatin hiekkaa -romaanissa valtava kappale pohjoista mannerjäätikköä sulaessaan romahtaa Jäämereen. Tästä aiheutuu megatsunami, joka vyöryy maapallon mantereille ja niittää valtamerten rannikoille rakennettuja ydinvoimaloita. Rovaniemen Teatteri on tuottanut romaanin pohjalta monitaiteisen teatteriesityksen, joka jatkaa teatterin ohjelmistossa 8.10.2011 saakka.

Ympäristöaktivisti, tutkija, tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki on yksi vuonna 2006 europarlamentaarikoille jätetyn ns. Hyökyaalto-vetoomuksen laatijoista. Vetoomuksen pohjalta laadittu esitys meni läpi Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa, mutta ehdotus kaatui Euroopan parlamentissa äänin 373 – 286. Joka tapauksessa kampanja onnistui nostamaan kysymyksen rannikoille rakennettujen ydinvoimaloiden tsunami- ja hurrikaanisuojauksen parantamisesta ensimmäisen kerran esille Euroopan Parlamentissa.


 

Seminaari teatterivalokuvauksen erityispiirteistä*

Teatterimuseo järjestää teatterivalokuvauksen seminaarin perjantaina 7.10. klo 10–15.30. Seminaarissa keskustellaan esityskuvauksesta valokuvauksen erityislajina ja valokuvan roolista niin teatterin käytössä kuin kulttuuriperinnön kantajana. Valokuvaajat Stefan Bremer ja Robert Seger kertovat näkemyksistään ja käytön ja tallennuksen näkökulmaa edustavat arkistonhoitaja Laura Saloniemi Kansallisteatterista sekä arkistonhoitaja Tiina Peltola ja tutkija Pälvi Laine Teatterimuseosta. Lue lisää täältä.


 

Haluatko erilaisen vaelluskokemuksen?* Toisissa tiloissa kutsuu sinut poroksi!

Helsinkiläinen esitystaiteen ryhmä Toisissa tiloissa järjestää 8.-9. lokakuuta vaellustapahtuman nimeltä Porosafari.
Porosafari on kolmiosainen esitystaidetapahtuma, kollektiivinen vaellusesitys, ja urbaani tutkimusmatka poron kokemusmaailmaan 50-80 osallistujalle. Tapahtuman tarkoituksena on palauttaa kaupunkiympäristö takaisin luonnon tilaan tarkastelemalla sitä puolivillin laumaeläimen näkökulmasta.

POROSAFARI
Helsinkiläinen esitystaiteen ryhmä Toisissa tiloissa järjestää 8.-9. lokakuuta vaellustapahtuman nimeltä Porosafari. Kyseessä on urbaani tutkimusmatka poron kokemusmaailmaan 50-80 osallistujalle kolmessa vaiheessa:

I POROKOULUTUS
8.10.2011, 13:00-16:00
kolmen tunnin perehdytys porojen maailmaan
Esitystaiteen Keskus, Suvilahti rak 6, II krs, Kaasutehtaankatu 1, Helsinki

II POROSAFARI
9.10.2011, 9:00-15:00
kuuden tunnin vaellus puoli-urbaanissa maisemassa
Lähtö: Esitystaiteen Keskus, Suvilahti rak 6

III POROEROTUS
15.10.2011, 15:00-17:00
julkinen purkutilaisuus ja videoinstallaatio
Esitystaiteen Keskus, Suvilahti rak 6

Porosafariin osallistujat muodostavat "tokan", joka vaeltaa 6 tuntia vaihtelevissa maisemissa Helsingin kaupungin laitamilla seuraten sääntöjä, jotka vastaavat porojen vaelluskäyttäytymistä. Ryhmä päättää itsenäisesti reitistään sekä vaelluksen rytmistä.
Tarkoituksena on palauttaa kaupunkiympäristö takaisin luonnon tilaan tarkastelemalla sitä puolivillin laumaeläimen näkökulmasta. Siirtyminen ihmiskokemuksesta poron kokemukseen tapahtuu rauhallisesti, askel askeleelta.

Vaellusta edeltää porokoulutus, jossa perehdytään yhdessä porojen käyttäytymiseen ja sovitaan vaelluksen säännöistä. Vaelluksen jälkeen viikon kuluttua järjestetään vielä palautetilaisuus, "Poroerotus", jossa halukkaat voivat jakaa kokemuksiaan.
Toisissa tiloissa -ryhmän jäsenet, "porokoirat", pitävät huolta osallistujien tarpeista ja turvallisuudesta.

Osallistumisen alaikäraja on 12 vuotta. Nuorimmat mielellään vanhempien seurassa.
Osallistumismaksu 25 euroa, opiskelijat 20 euroa. Maksu sisältää koulutuksen, matkat,
materiaalit ja ravinnon. Varusteet: säänmukainen vaatetus ja pieni reppu.

Ilmoittautumisohjeet:
Ilmoittautuminen mieluiten 3.10. mennessä,
laurikontula(ät)hotmail.com tai 050-5278422.
Osallistujamaksu kerätään Porokoulutuksessa.
Ensimmäinen Porosafari järjestettiin syksyllä 2010, Kiasma-teatterin TeatteriNyt! -festivaalin yhteydessä.
www.toisissatiloissa.net

 


 


Kansainvälinen kulttuurituottajien viikko Helsingissä 10.-14.10  *

Kulttuurituotannon väki valloittaa Helsingin lokakuun puolessa välissä. Viisi verkostoa yhdistävät voimansa ja nostavat esiin tämän hetken kulttuurituotannon ja -politiikan kysymyksiä Euroopassa ja Pohjoismaissa sekä tarkastelee tulevaisuuden trendejä.

Ruotsinkielinen kulttuuriverkosto Produforum kokoaa osallistujia kaikista Pohjoismaista NordMatch kulttuurituottajatapaamiseen 10.-11.10.2011. Tapaamisen aikana osallistujat saavat sekä tutustua pohjoismaisiin projekteihin että kehittää omia projekti-ideoitaan. Esittelyssä mm. taiteilijoiden ja kvanttifyysikoiden yhteisprojekti sekä teatterin ja jalkapallojoukkueen yhteistyö, jossa yhdistyvät markkinointi ja näkyvyys molempien areenoilla. Tapaamisen aikana kehitetyt ideat testautetaan sekä kansallisilla että pohjoismaisilla rahoittajilla. Pohjoismaisen tuottajatapaamisen järjestää Produforum yhteistyössä TAIVEXin ja Sillanrakentajat -projektin kanssa. Kaikki kolme ovat osa OPM:n valtakunnallista, Euroopan sosiaalirahaston tuella toteutettavaa Luovien alojen kehittämistoimintaa sekä Luova Suomi hankekokonaisuutta. Hankkeen päärahoittaja on Hämeen ELY-keskus.

ENCATC, eurooppalaisten kulttuurituotannon oppilaitosten verkosto, järjestää 19. vuotuisen konferenssinsa “CultureForecast” 12.-14.10. läheisessä yhteistyössä viiden suomalaisen ammattikorkeakoulun - HUMAKin, Metropolian, Novian, Mikkelin ja Seinäjoen - sekä Cuporen, TAKU:n ja To Culture With Love -verkoston kanssa. Konferenssi keskittyy kaupunkikulttuuriin, uusiin yleisöryhmiin sekä verkostoitumiseen ja antaa mahdollisuuden keskustella alan kehityksestä. Konferenssin pääpuhuja on IKEA-professori Saara Taalas Linnéyliopsitosta Ruotsista. Hän valottaa muutoksia vuoden 2008 laman jälkeisessä keskustelussa luovassa taloudessa.

Kansainvälisen kulttuuripoliittisen tutkimuksen palkinnon Cultural Policy Research Award:n voittaja valitaan Helsingin kaupungintalolla 12.10. Palkinnon avulla tuetaan tämän hetken eurooppalaisia kulttuurialan kysymyksiä ja haasteita esille tuovia tutkimusprojekteja. Yli 75 nuorta tutkijaa osallistuu vuosittain kilpailuun. Kaksipäiväinen nuorten tutkijoiden tapaaminen palkinnonjaon yhteydessä mahdollistaa verkostoitumisen ja yhteisprojektien kehittämisen.
Pohjoismaisen kulttuurituotannon oppilaitosten KULT-verkoston tapaaminen järjestetään samalla viikolla. He osallistuvat sekä NordMatchiin että ENCATC-konferenssiin.

Lisätiedot:
Anki Hellberg-Sågfors, Produforum, projektijohtaja
anki.hellberg(at)produforum.fi, +358-40-7252495
http://blogg.produforum.fi/nordmatch

Riikka Wallin, ENCATC Annual Conference, koordinaattori
riikka.wallin(at)gmail.com, +358-40-5412295
http://encatc.org/

Maria Bäck, KULT, koordinattori
maria.back(at)novia.fi, + 358-50-4436707
http://www.facebook.com/KULTnetwork

 


 

Baltic Circle -festivaalin kahteen työpajaan on vielä tilaa *

Baltic Circle -festivaalin kaksi ainutlaatuista työpajaa Dream Catchers ja More Than Naked tarjoavat mahdollisuuksia tutkia kiehtovilla ja luovilla tavoilla unimaailmaa sekä alastoman kehon synnyttämää liikettä.

Dream Catchers –työpaja
Antropologi Arianna Cecconi ja kuva- ja esitystaiteilija Tuia Cherici ohjaavat Dream Catchers -työpajan, jossa tutkitaan unien kuvastoa luovassa ja improvisaatioon perustuvassa prosessissa. Kirjoittaminen, video ja improvisaatio ovat työvälineitä tutkia ja luoda kuvia, jotka saavat inspiraationsa unien sisällöistä, omista havainnoista ja tunteista. Dream Catchersin kuraattorina toimii Lisa Gilardino. Työpaja on osa Festival Lab -projektia, jota tukee Euroopan komissio. Dream Catchers -työpaja on avoinna kaikille kiinnostuneille.

11.11.2011 klo. 19:00 – 12.11.2011 klo 17:00 (sisältäen yöpymisen)
13.11.2011 klo. 11:00–17:00
Galleria Augusta, Suomenlinna B 28
Opetuskieli: englanti.
Osallistumismaksu: 40 € kattaen työpajan ateriat.
                                                       
Open call: etsimme osallistujia, jotka ovat kiinnostuneita unista ja niiden taiteellisesta potentiaalista. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: maildreamcatchers(at)gmail.com.

More Than Naked -työpaja                                                                     
Esiintyjä-koreografi Doris Uhlichin More Than Naked -työpajassa työskennellään kehon kanssa lähtökohtana barokkityylinen lihallisen runsauden ihanne. Huomion kohteena on kokemus alastoman kehon synnyttämästä liikkeestä. Tarkoitus on leikkiä keveyden ja painon kanssa, tarkastella ihon, lihasten ja lihallisuuden synnyttämää tanssia ja liikettä. Työpaja on tarkoitettu taiteilijoille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelystä alastoman kehonsa kanssa – ei provokatiivisessa mielessä vaan tavassa käyttää alastonta kehoa liikkeessä. Uhlich avaa työpajassa myös more than enough -esitystään, joka kuuluu Baltic Circle -festivaalin ohjelmistoon.

12.–14.11.2011 klo. 12–16                                   
Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6
Opetuskieli: englanti
Osallistumismaksu: 10€

Lähetä hakemuksesi ja CV:si, sekä lyhyt selvitys, miksi haluat osallistua työpajaan sähköpostiosoitteeseen: martta.haveri(at)teak.fi. Lisätietoja: www.teak.fi/Opiskelu/Avoin_yliopisto. Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden lisäksi työpajaan voivat osallistua myös kentällä toimivat taiteilijat. Ilmoittautumiset 10.10.2011 mennessä.


 

Vastakertomus-tapahtuman ohjelma julkaistu*

Vastakertomus (Counter-History) 2011 -tapahtuman ohjelma on julkaistu. Taiteen ja tieteen yhdistävä ainutlaatuinen tapahtuma tuo Turkuun joukon kansainvälisiä nimiä, kuten filosofi ja kirjailija Michel Onfrayn Ranskasta ja elokuvaohjaaja Trinh T. Minh-han Yhdysvalloista. Tapahtuma on monikielinen. Puheenvuoroja on suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi.

Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen kuuluva tapahtuma käsittää sarjan teatteri- ja elokuvaesityksiä sekä neljä päivää kestävän seminaarin ja yleisötapahtuman. Elokuvafestivaali järjestetään 15.-18.10. ja seminaari sekä yleisötapahtuma 20.-23.10. Teatteriesitys Animaliksen ensi-ilta on 18.10.

Tapahtuman tuottaa turkulainen ammattiteatteri Kolmas Tila – Tredje Rummet ry yhdessä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa.

• Vastakertomus-tapahtuman yleisesittely: www.kolmastila.net/Vastakertomus.html
• Ohjelma: www.kolmastila.net/Kalenteri.html
• Esittelyt vieraista: www.kolmastila.net/vieraat.html

Seppo Parkkinen
Näytelmäkirjailija / Kolmas Tila – Tredje Rummet ry
Sähköposti: seppoparkkinen(at)dnainternet.net, puhelin: 045 – 323 3939


 

Helsinki Soundpainting Ensemble tulkitsee Teitä*

Soundpaintinglaboratorio on taas täällä! Seuraavan konsertin alussa yleisöä pyydetään kirjoittamaan sanan, viestin, runon tai muun tekstin lapulle. Konsertin aikana Helsinki Soundpainting Ensemble säveltää kappaleita esityshetkessä, käyttäen näitä tekstejä lähtökohtinaan, materiaalina ja lyriikkana. www.luckan.fi/soundpainting

Aika: 4.11, 5.11 & 6.11.2011
Klo 18.30 Soundpainting esittely & workshop
Kl. 19 Show
+ Avoimet soundpaintingjamit
Lauantain 5.11.2011 soundpaintinglaboratorion lavalle nousee myös improvisaatioduo Katriinamies.

Paikka: Verandan, Luckan, Simonkatu 8, Helsinki
Hinta: 8/5, lippuja voi ostaa osoitteesta lippu.fi (Hakusana: The Soundpainting Laboratory) tai Luckanista puh. 020 77 38 400

Lisätietoja antaa Sonja Korkman, sonja.korkman(at)gmail.com, puh. 050 34 11 289

Soundpainting on kansainvälinen viittomakieli, jolla voidaan säveltää, tehdä koreografiaa ja dramaturgiaa sekä ohjata improvisaatiota esityshetkessä häiritsemättä esitystä huutamalla ohjeita. Sen loi newyorkilainen säveltäjä Walter Thompson 1974 ja on sen jälkeen kehittynyt yli 1 000 käsimerkkiä sisältäväksi poikkitaiteelliseksi merkkikieleksi.


Sinun, ikuisesti - teatteriesitys WeeGeellä *

Näyttelykeskus WeeGeellä voi loka-marraskuussa nauttia Suomen museoteatterin toteuttamasta Sinun, ikuisesti -esityksestä.
 
Sinun, ikuisesti -teatteriesitys  esitetään  WeeGeellä näyttelyssä Intohimona keräily, joka on KAMUn (Espoon kaupunginmuseo)  Reitzin säätiön arvokasta ja hienoa kokoelmaa esittelevä erikoisnäyttely. Näyttelyssä on esillä mm.  Suomen kultakauden taidetta (mm. Edelfelt, von Wright, Uotila), 1700-luvun hopeaa, Meissenin posliinia ja upea asekokoelma.
 
Esityksessä näyttelijä Ulla Raitio on keräilijä Meikäläinen, joka haluaa tuoda vaimonsa museoon, KAMUun, ja saada tämän ymmärtämään kuinka ihminen voi rakastaa, ei ainoastaan ihmistä, vaan myös esinettä. Vaimo kuitenkin katoaa WeeGeen vilskeeseen ja Intohimona keräily -näyttelyn esineet alkavat viedä keräilijää mukanaan. Esityksessä on huumoria, herkkyyttä,  historiaa ja toimintaa. Ja aarteita on monenlaisia, kaikki ei ole hopeaa tai taidetta. Esityksessä on myös huutokauppa, esityksen katsoja voi tehdä oman tarjouksen Timo Jutilan mailasta vuodelta 1995.
 
Esityksen on käsikirjoittanut  työryhmä Juhani Haukka, Ulla Raitio ja Helena Ryti. Ohjauksesta vastaa Juhani Haukka ja näyttelijänä on Ulla Raitio.

Esitys sisältyy Näyttelykeskus WeeGeen pääsylipun hintaan (10/8 €, alle 18-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat maksutta). Teatteriesitykseen tulee kuitenkin ehdottomasti tehdä sitova ennakkovaraus puhelimitse paikan varmistamiseksi, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, puh. 09 816 57052 ti, to, pe klo 11-18, ke 11-20, la-su 11-17.

Lisätietoja

 

 Times Square International Theatre Festival

Japan Foundation grant

Shakespeare Festival

Viittomakieli ja visuaalinen kerronta näyttämöllä

Italialainen nykyteatteri