26.09.2013

TINFO-tiedote 31 / 26.9.2013


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA  TYÖPAJOJA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


SIRKKA HÄMÄLÄISEN VIISAUDEN SANOJA

”Taide kuuluu kaikille olivat nämä rikkaita tai köyhiä. Kun julkisesta rahoituksesta joudutaan karsimaan, on syytä pidättäytyä leikkauksista, jotka vaarantavat vähävaraisten ja työttömien pääsyn taiteen pariin.”

”Pohjoismainen korkean veroasteen hyväksyntä perustuu siihen, että verovarat käytetään hyvinvointiin, mukaan luettuna kulttuuriin. Kaikissa länsimaissa julkinen talous osallistuu merkittävien kulttuurilaitosten rahoitukseen.”  (Satakunnan Kansa 19.9.2013)

Sirkka Hämäläinen on Suomen Kansallisoopperan Säätiön hallituksen puheenjohtaja.


VIELÄ ON TOIVOA! TAISTELLAAN LOPPUUN SAAKKA!

Muutama päivä sitten saattoi aamuvarhaisella nähdä surukulkueen vaeltamassa Helsingin kauppatorilta Arabianrantaan. Lisää opiskelija-aktivistien mielenilmaisuja on odotettavissa. Metropolian Ammattikorkeakouluun on satanut lausuntoja ja vetoomuksia Esittävän taiteen koulutusohjelman säilyttämisen puolesta. Metropolian hallitus ei kuitenkaan ehdota ministeriölle tämän koulutusvastuun hakemista. Syynä on kuulemma raha. Insinöörien massaluento-opetus tulee halvemmaksi, kun pitää säästää.

Nyt on toivo pantava opetusministeri Krista Kiuruun. Mikäli opetusministeri näkee tärkeänä, että tämä koulutus säilytetään, hän voi velvoittaa Metropolian hallituksen hakemaan koulutusvastuuta.

Suomalaisen teatterikentän tulevaisuudelle olisi pelottava menetys, jos tämä soveltavan teatterin koulutuksen edelläkävijä ja sen edustama erityisosaaminen joutaisi kankkulan kaivoon. Eikö juuri kaikkialla huomio kohdistu yhteiskunnallisen osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämiseen, työhyvinvoinnin parantamiseen, kulttuuri-instituutioiden saavutettavuuteen, uudenlaiseen vuoropuheluun yleisöjen kanssa.

Aion kansalaisena kirjoittaa ministerille!


NÄYTELMIÄ SUOMESTA!  TÄÄLTÄ PESEE TIETOA

TINFO esittelee valikoiman uusia näytelmiä juuri avaamassamme tietokannassa New Plays from Finland. Valikoimaan sisältyy viime vuosina ilmestyneitä näytelmiä. Ensi vaiheessa olemme laittaneet tietokantaan ne näytelmät, joista ulkkarit ovat olleet kiinnostuneita ja joista käännöksiä jollakin kielellä on olemassa. Tietokanta karttuu jatkuvasti.

Minusta tämä on ihan huippu.  Olen tietokannasta lapsellisen innoissani siksi, että uskon vankasti, että se koukuttaa tutustumaan teksteihin ja kirjailijoihin.

New Plays from Finland -tietokannan näytelmän sisältöjä kuvaavat avainsanat eli tagit ovat suosikkiosioni. Tagiseikkailuille!
 
Kiitos Jukka-Pekka Pajunen jonka ideasta ryhdyimme tätä tietokantaa kehittämään. Kiitos ulkkareiden toiveet. Kiitos OKM, joka myönsi rahoitusta. Kiitos näytelmäagentuurit, joiden kanssa teemme yhdessä sisältöjä. Kiitos TINFOn korkeakouluharjoittelija, tagimestarimme!
www.tinfo.fi/newplays

Muutoin ollaan parhaillaan jännittämässä sitä, mitä näytelmiä Theater der Zeit tulee valitsemaan suomalaisen näytelmän antologiaan. Ja ulkkareita on tulossa katsomaan Sofi Oksasen Minne kyyhkyset katosivat -esitystä Kansallisteatterissa.


LASTENTEATTERISTA. MIKÄ KANNATTAA JA MITEN?

Tällä viikolla minulla oli lastenteatterin puolipäivä. Kuuntelin Teatteri Ispinän Irina Pulkkaa, joka valotti lastenteatterin tekemistä:  ”Maailmassa pitää olla aikuisia, jotka pitävät lasten puolia”.  Mitä lastenteatteri onkaan? Maailman ihmettelemistä lasten kanssa, kyselemistä yhdessä. Uskallusta käsitellä myös tabuja, metafyysisiä aiheita. Lapsen kunnioittamista. Lastenteatterintekijä kirjoittaa ja tekee myös sisällään piilevälle lapselle. Taistelua portinvartijoiden ennakkoluuloja vastaan. Pahimmillaan lässytystä, stereotypioita, leipiintymistä.

Taiteellisen lastenteatterin mahdollisuuksia konkretisoi Jalostamo-kollektiivin Sea-Life/Uponneet  -esitys.  Ryhmä ja esitys on yksi Suzanne Ostenin ja Erik Uddenbergin Teatterikorkeakoulussa pitämän taiteellisen lasten- ja nuortenteatterin innoituksesta syntyneistä helmistä! Miten lapsen mielikuvitus ja toivo voittaa sairaalan olosuhteet. Sopivasti annosteltua kauhua ja naurua. Jalostamo-kollektiivi veti esityksen jälkeisen keskusteluhetken hienolla ammattitaidolla. Upea hetki Huopalahden alakoulun kolmasluokkalaisten kanssa.

Pakko on lainata yhden kolmasluokkalaiskatsojan tekijöille kohdistamaa kommenttia ja kysymystä (huom. suora lainaus): ”Teidän budjetista. Vaikka te esittäisitte tätä yhdeksän kertaa päivässä, niin ei tämä taida kannattaa.”  Niinpä! Kannattaa arvoina ja merkityksinä. Rahan on tultava muualta kuin katsojilta.


MINKÄLAINEN ON TEATTERIOHJELMISTOJEN KIELI- JA KULTTUURIVARANTO?

Euroopan kielten päivää
vietetään vuosittain 26.9.  Tampereen yliopiston kieli-, käännös- ja kirjallisuusyksikön johtajan, professori Jukka Havun mukaan suomalaisen kielitaidon monipuolisuus on kutistumassa, nuorten maailma on nykyään hyvin englanninkielinen. Eipä juuri löydy saksan, ranskan ja venäjän osaajia. Eikä sitten kulttuurien tuntemustakaan.

Tässä yhteydessä on syytä nostaa esiin myös se, että suomalaisten teattereiden ohjelmistojen kansallisuusvalikoima näyttää yhtä ankealta kuin suomalaisten hupeneva kielitaito.  Ulkomaisesta ohjelmistosta anglo-amerikkalaisen draaman osuus oli 62%, ruotsalaisen 24%, venäläisen 9% näytäntökautena 2011-12.  Pian valmistuvat näytäntökauden 2012-2013 ohjelmistotilastot. Miltähän tilanne sitten näyttää?


KUOLIOTA JA GROTESKIA HÄRÖÄ

Groteski ehkä vangitsee jotain tästä kohtuuttomasta ajasta, sen kokemuksesta ja mielentilasta. Tanssiteatteri Minimin ja Korjaamo Teatterin Miehen kuolema, jossa Miko Kivinen jatkaa uskomattomana Kuolio-hahmona, laittoi Leea Klemolan ohjaamana puntit ja vatsaläskini tutisemaan. Ei mitään rajaa, sellaista häröpunkkia. Ja teatterillisuuden ytimessä. Kunnon lavasteissa. Tarpeistonvalmistajalle naisen sukuelimestä kunniamaininta!  

Teatteri Takomon Eldorado on samankaltainen härskiyden, kohtuuttomuuden ja rajattomuuden ylistyslaulu.  Kahjojen näyttämöhahmojen neuroottinen itseanalysointi ja vatvonta, joko menneen tai tulevan haikailu kääntää jenkoiltaan elämän. Emme me osaa. Mihin jäivät ne pienet arkiset onnenhetket, jotka esityksen lopussa dioina (huom!) seinälle heijastetaan? 

Tällaisissa esityksissä nauruni on härskin uhmakasta, terapeuttista. Ei mitään rajaa.


KUNNAT KOVILLA

Miljardin euron edestä on kunnissa löydettävä tehtäviä ja velvoitteita, joista karsitaan.
Kuntaliitto (video) on nyt tarjoamassa omaa asiantuntimustaan poliittisille päätöksentekijöille erilaisten mahdollisten säästöjen kustannusvaikutuksia. Sitten kyse on poliittisten päätöksentekijöiden päätöksistä ja arvovalinnoista.

Maakuntien lehdistä voi jo lukea kuntien erilaisista säästölistoista. Mitä ensi vuonna?


AIKUISTEN NUKKTEATTERIIN

Harmittaa. En pääse Uniman ja Vantaan kulttuuripalvelujen järjestämään aikuisten nukketeatteritapahtumaan Vantaalle tänä viikonloppuna. Höh!TINFON ILMOITUKSIA


Kansainväliseksi hankekumppaniksi TINFO? TINFO as a Project Partner?


Arvoisat teatterintekijät,

Teatterin tiedotuskeskus TINFO on kiinnostunut vuoden 2014 kansainvälisistä teatterihankkeista ja -suunnitelmista, joissa suomalaiset teatterin ammattilaiset liikkuvat ja kansainvälistyvät tai jotka tuovat lisää kansainvälistä kanssakäymistä Suomeen. TINFO kokoaa teatterikentän toimijoilta (juridiset yhteisöt, yhdistykset, yritykset) heidän toimintasuunnitelmiinsa kuuluvia hanke-ehdotuksia ja on valmis neuvottelemaan TINFO-hankekumppanuudesta.

Hankekumppanuus on asiantuntijayhteistyötä muun muassa kansainvälisten festivaalien, tuotantokeskusten, teattereiden, agentuurien, seminaarien, työpajojen ja kansainvälisten yhteistuotantojen kanssa. Hankkeen PÄÄTUOTTAJA ja TINFO solmivat hankekumppanuussopimuksen, jossa määritellään työnjako ja rahoitusvastuut (yhteinen budjetointi, tarkkaan kohdennetut rahoitusosuudet). Huom.: TINFO ei voi jakaa erillisiä matka- tai muita apurahoja (poikkeuksena kääntäjille tarkoitetut näytelmäkäännösapurahat, jotka eivät liity hankekumppanuuksiin). Kansainvälisiin hankekumppanuuksiin 2014 mahdollisesti sisältyvät teatteriesitysten tekstityskustannukset Suomessa (ulkomaisten esitysten festivaalivierailut tai kiertueet) tai ulkomailla (suomalaisesitysten vierailut muualla) eivät myöskään voi olla osa mahdollista TINFO-rahoitusta (2014).

TINFO tekee yhteistyötä Suomen ulkomailla sijaitsevien kulttuuri-instituuttien ja lähetystöjen kanssa. TINFO sparraa, neuvoo, mentoroi ja tiedottaa.

Takaraja uusille hanke-ehdotuksille (alustava kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma = budjetti liitteeksi) on 20.10.2013. jukka.hytti[at]tinfo.fi

Jukka Hyde Hytti
kansainvälisten asioiden päällikkö
TINFO - Theatre Info Finland
www.tinfo.fi/liikkuvuus
jukka.hytti[at]tinfo.fi


Dear colleagues,

TINFO – Theatre Info Finland is looking for interesting international projects to collaborate 2014 with theatre professionals. TINFO’s role is to act as a mediator/facilitator, collecting project proposals, and looking for suitable co-producers and/or partners especially from Finland.

NB. TINFO can not admit any travel or other grants. All the possible financial co-operation will be agreed in mutual negotiations before signing any partnership agreement.

Deadline for proposals (incl. roughly estimated expenses + tentative financing/funding plan = very preliminary/initial budget) is the 20th of October 2013.
jukka.hytti[at]tinfo.fi

Jukka Hyde Hytti
executive producer of international projects
TINFO - Theatre Info Finland
www.tinfo.fi/liikkuvuus
jukka.hytti[at]tinfo.fi


Lähetä ruotsinkieliset tiedotteet 1.10. julkaistavaan TINFO e-Nytt -uutiskirjeeseen

Seuraava ruotsinkielinen sähköinen uutiskirje ilmestyy 1.10.2013. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 27.9. mennessä.

UUTISIA


New Plays from Finland -tietokanta on avattu! Tervetuloa peremmälle.

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) esittelee valikoiman Suomessa kirjoitettuja uusia näytelmiä tietokannassa New Plays from Finland. Tietokannan on tarkoitus auttaa ulkomaalaista saamaan ensikosketus suomalaisiin näytelmiin. New Plays from Finlandin käyttäjän ei välttämättä tarvitse tietää yhtäkään teos- tai tekijänimeä, hakusanapilvi auttaa lähteille!

Suomalaisten kirjailijoiden näytelmiä on esitetty viime vuosina noin 25 maassa ympäri maailman. Suomessa kirjoitetaan noin 80 uutta näytelmää joka vuosi, joista suurin osa saa kotimaisen kantaesityksen. Suomalaiset näytelmäkirjailijat kirjoittavat siis suoraan näyttämölle.

New Plays from Finland -tietokannan aloittava valikoima perustuu katsaukseen sellaisiin viime vuosina kirjoitettuihin näytelmiin, joilla on käännöksiä muille kielille. Valikoimaa tehdessä on myös huomioitu TINFO-apurahan myönnöt, mitkä kertovat tekstin herättämästä kansainvälisestä kiinnostuksesta tai arvioiduista mahdollisuuksista ulkomailla. Jatkossa tietokanta karttuu aivan uusien näytelmätekstien esittelyllä, sellaistenkin joita ei ole vielä ehditty kääntää.  

www.tinfo.fi/newplays

***
TINFO jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien kääntämiseen. Tutustu hakuohjeisiin.

www.tinfo.fi/apuraha


Kolmen teatterin suomalais-virolainen yhteistyö väliesittelyssä

Tamperelainen Teatteri Telakka, lahtelainen Teatteri Vanha Juko ja virolainen Rakveren Teatteri (Rakvere Teater) ovat mukana laajassa yhteistyöhankkeessa vuosina 2013–14. Ensi-iltansa on saanut kolme yhteistuotantoa kolmen eri teatterin näyttelijöillä ja kolmeen eri teatteriin.
Teatteri Telakan Petroskoi on ohjaaja-koreografi Ari Nummisen ja apulaisohjaaja Jussi Sorjasen käsialaa. Teatteri Vanha Jukon Kullervon on Lauri Maijala kirjoittanut ja ohjannut Aleksis Kiven näytelmän pohjalta. Rakveren Teatterin eri puolilla Viroa ja Suomessa esitettävä tuotanto on Andres Noormetsin kirjoittama ja ohjaama Köök. Esitykset ovat kantaesityksiä ja kiertävät kaikki kolme teatteria hankkeen aikana.

Teatterit järjestävät 4.–5. lokakuuta 2013 Tampereella ja Lahdessa suomalais-virolaisen teatteritapaamisen, jossa teatterit haluavat nostaa esille yhteistuotantojen keskeisiä kysymyksiä ja mahdollisuuksia tulevaisuuden teatteriyhteistyölle. Petroskoi-esitystä edeltävän keskustelutilaisuuden (keskustelu alkaa klo 17.00) alustajana Tampereella 4.10. on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti. Lahdessa keskustellaan lauantaina 5.10. Kullervo-esityksen (alkaa klo 13.00) jälkeen ja alustajana toimii teatterikriitikko Kirsikka Moring.

Lisätietoja keskusteluista ja esityksistä:
pertti.huovinen(at)telakka.eu
toimisto(at)teatterivanhajuko.fi


ANTI-festivaali perustaa uuden kansainvälisen taidepalkinnon

Suomeen perustetaan maailman ensimmäinen live art -taiteen palkinto. Palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa. Palkittu taiteilija tai taiteilijaryhmä saa rahapalkinnon (15 000 euroa) lisäksi samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi seuraavalle ANTI-festivaalille. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen säätiö.

Palkinnon avulla ANTI-festivaali haluaa nostaa live art –taiteen arvostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Tavoitteenamme on tehdä ANTIsta yksi maailman merkittävimmistä aika- ja paikkasidonnaisen taiteen tapahtumista sekä toteuttaa ympärivuotista toimintaa live art -taiteen tuottamisessa ja tukemisessa. Palkinnon perustaminen tukee hyvin näitä tavoitteita, toteaa festivaalin hallituksen puheenjohtaja Kari Voutila.

Palkinnon ehdokkaat ja saajan päättää vuosittain vaihtuva kolmihenkinen, kansainvälinen tuomaristo. Palkinnon nimi ja juryn jäsenet julkistetaan tammikuussa 2014. Palkinto jaetaan ensimmäisen kerran vuoden 2014 ANTI-festivaalilla.

Parhaillaan käynnissä oleva ANTI järjestetään jo 12. kerran. Festivaali kestää sunnuntaihin 29.9. saakka.


Lisätietoja antavat:

Vilja Ruokolainen                                 Kari Voutila
Tuottaja, ANTI-festivaali                      Hallituksen puheenjohtaja, ANTI-festivaali
vilja(a)antifestival.com                         kari.voutila(a)gmail.com
050 305 2005                                        0400 671 479

www.antifestival.com


AEIOU vauva- ja taaperoteatteri palkittiin Sloveniassa

Slovenialais-suomalaisen AEIOU-teatterin esitys Ti in jaz eli Sinä ja minä voitti Slovenian nukketeatterin erityispalkinnon Mariborissa 15.9.2013. Esityksen on ohjannut ryhmän perustajajäseniin kuuluva Katja Kähkönen.

Sinä ja minä on interaktiivinen komedia 1-3 -vuotiaille taaperoille. Siskokset Raita ja Pallo valmistautuvat syntymäpäiväänsä pyykkäämällä kaiken: vaatteet, esineet ja itsensä. Esityksen kohokohdat syntyvät hullunkurisista tilanteista esineiden ja siskosten kutistuessa, venähtäessä ja muuttaessa muotoaan. Yllätykselliset muutokset rohkaisevat taaperoita käyttämään juuri herännyttä mielukuvitustaan.

Ryhmä on toiminut vuodesta 2010 Sloveniassa ja vuodesta 2013 alkaen myös Suomessa. Lisätietoa AEIOU:n verkkosivuilla.


Ilkka Laasonen Lahden kaupunginteatterin johtajaksi

Lahden kaupunginteatteri johtajaksi on valittu Kotkan kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen. Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta teki päätöksen torstaina kokouksessaan.

Laasosen johtajakausi alkaa huhtikuussa 2014. Hän osallistuu kuitenkin teatterin ohjelmistojen suunnitteluun jo tulevana talvena.

Katso uutinen ESS:n sivuilta


Rauman Kaupunginteatterin uusi teatterinjohtaja on Iiris Rannio

Rauman Kaupunginteatterin uudeksi teatterinjohtajaksi on valittu teatteriohjaaja Iiris Rannio. Rannio on toiminut aiemmin mm. tamperelaisen Ahaa Teatterin taiteellisena johtajana 2004–2007, jonka jälkeen hän on työskennellyt kiinnitettynä ohjaajana Kemin kaupunginteatterissa. Viime vuosina Rannio on ohjannut myös muun muassa Lappeenrannan, Kotkan, Kajaanin ja Oulun kaupunginteattereissa.

Koulutukseltaan Rannio on kasvatustieteiden maisteri, montessoriopettaja sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on suorittanut myös teatterinjohtajakoulutuksen Teatterikorkeakoulussa vuonna 2006. Rauman Kaupunginteatteriin hän on aiemmin ohjannut tammikuussa 2011 ensi-iltansa saaneen komedian 39 askelta. Rannio ohjaa myös Rauman Kaupunginteatterissa helmikuussa 2014 ensi-iltansa saavan romanttisen draaman Hiljaiset sillat.

Iiris Rannio aloittaa tehtävässään joulukuussa 2013. Rauman Kaupunginteatterin nykyinen teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo siirtyy Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy:n toimitusjohtajaksi 1.11. alkaen. Sinisalo on suunnitellut koko vuoden 2014 ohjelmiston.

Katso tiedote Rauman kaupunginteatterin sivuilta


Uusi koko perheen kulttuuritalo Lilla Villan avaa ovensa Sipoon Nikkilässä

Lilla Villan on eri alojen ammattitaiteilijoista koostuvan yhdistyksen, Lilla Villanin ystävät ry:n pyörittämä koko perheen kulttuuritalo ja ammattiteatteri lapsille ja nuorille. Lilla Villanissa kohtaavat taiteen ammattilaiset ja harrastajat, suomen- ja ruotsinkieliset, vanhat ja nuoret. Lilla Villan tarjoaa korkeatasoisia taide-elämyksiä: näyttelyitä, teatteria ja musiikkia sekä teatterin ja musiikin opetusta kaiken ikäisille.

Café Lilla Villan on auki päivittäin tarjoten lounasta, kahvilaherkkuja ja pitopalvelua. Café Lilla Villanin toiminnasta vastaa sipoolainen Runda Munken Catering.
 
AVAJAISET 29.9. KLO 10-16
Lilla Villanin avajaisia vietetään Nikkilän markkinapäivänä 29.9. kello 10-16. Ohjelmassa on vauvateatteriesitys HÖÖ! (suomeksi kello 11 ja ruotsiksi kello 13), laulujen ongintaa, askartelua, satuja molemmilla kielillä, lasten oma kirppis, poniratsastusta sekä musiikkia ja akrobatiaa kaiken ikäisille. Tervetuloa katsomaan vanhan kunnantalon uutta raikasta ilmettä!
 
GALLERIA LILLA VILLAN:  AARTEITA
Lilla Villanin ensimmäisen näyttelyn taiteilija on sipoolainen kuvataiteilija ja taideopettaja Katja Särkkä. Aarteita -näyttelyssä on esillä valokuvia ja tussipiirroksia pienistä hetkistä ja suurista löydöistä.
 
ENSIMMÄINEN MUSAKLUBI 4.10.
Joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 19 Lilla Villanissa kajahtaa käyntiin kuukauden klubi. Intiimistä akustisesta pikkuklubista ison salin täyttävään raakaan rokkiin, viileisiin vaskisoundeihin, kokeellisesta musiikista klassiseen. Open stagea ja livekaraokea. Kaikki viihtyisässä ympäristössä, hyvässä seurassa. Elävä musiikki räjäyttää tajunnan, tuo virtaa arkeen. Klubilla 4.10.:
 
Laurmaa & Laurmaa
Visor som får dig att känna
Tom Laurmaa (sång, gitarr), Emma Viljanen-Laurmaa (dragspel, sång)
 
Rosenfink
Rosenfink (suomeksi punavarpunen) laulaa kaipuusta ja sydäntä viiltävästä rakkaudesta, mylläristä ja tämän tyttärestä, madonsyömistä omenoista sekä kaikkien lasten herkkuruoasta. Tarinat ja musiikki kumpuavat vanhoista arkistoäänitteistä, joihin yhtye on tarttunut  puhaltaen ensin pölyt päältä pois. Juulia Salonen, Jarmo Romppanen, Pauliina Pajala
 
LILLA VILLAN TEATTERIN ENSIMMÄINEN ENSI-ILTA 9.11. KLO 18
ERKAT JA TAVIKSET on ala-asteikäisille suunnattu tarina erityisoppilas Olavista, joka yrittää sopeutua tavalliseen luokkaan ja Roosasta, joka on jo hylännyt koulunsa ja lähtenyt avaruuteen. Vai kuka hylkäsi ja kenet? Lea-palkitun kirjailijan, Paula Salmisen Erkat ja tavikset saa kantaesityksensä Lilla Villanissa suomeksi marraskuussa 2013 ja ruotsiksi keväällä -14.

Lisätietoa: www.lillavillan.fi


Generaattori-näyttämön kymmenvuotisen historia yksissä kansissa

Kajaanilaisen Generaattori-näyttämön perustamisesta tulee tänä syksynä kuluneeksi 10 vuotta. Juhlan kunniaksi näyttämöä hallinnoiva kulttuuriosuuskunta G-voima julkaisee Karoliina Kuvajan kirjoittaman historiikin Virtaan! Generaattori-näyttämö 2003-2013. Historiikki dokumentoi kattavasti Generaattorin historian vaiheita, sen taiteellista toimintaa, suhdetta kaupunkiin ja roolia aktiivisen ja omapäisen kaupunkikulttuurin luojana. Kirjan taitosta ja graafisesta suunnittelusta vastaa Elina Kosunen.

Teos julkaistaan Generaattorilla la 5.10. klo 19:00. Julkaisutilaisuuden yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus kajaanilaisen taiteen ja kulttuurin tulevaisuuden näkymistä otsikolla Taiteilijat yhteiskuntaa etsimässä. Aiheesta keskustelemassa mm. muusikko Juho Hannikainen, ohjaaja Hanna Kirjavainen, käsikirjoittaja-ohjaaja Veikko Leinonen sekä koreografi Kirsi Törmi.

Keskustelun jälkeen ohjelmassa on musiikkia Leinosen ja Hannikaisen luotsaaman Roottori Orchestran tahtiin.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvi- ja skumppatarjoilu.

Virtaan! Generaattori-näyttämö 2003-2013 -historiikki on mahdollista hankkia itselleen julkaisutilaisuudessa ja sen jälkeen Generaattorilta. Kirjan hinta on 10 e (sis. alv.). Ulkopaikkakunnille toimitamme kirjan tilauksesta, jolloin hintaan lisätään toimitusmaksu 5 e. Tilaukset os. hannahotta(at)gmail.com / eino.saari(at)gmail.com.

Lisätietoja:
Karoliina Kuvaja
alueteatterituottaja
044-7100 386
karoliina.kuvaja(at)kajaani.fi


Ohjaaja-näyttelijä Riku Suokas osakkaaksi TheatreWorks-yritykseen

Tampereen Työväen Teatterin entinen teatterinjohtaja
ja ja pitkänlinjan stand up -koomikko Riku Suokas siirtyy osakkaaksi uuteen, luovia koulutus- ja valmennuspalveluja tarjoavaan TheatreWorks Trainingiin.

TheatreWorksin valmennukset ja luennot hyödyntävät teatterin menetelmiä yritysasiakkaiden ongelmakohtien löytämisessä ja ratkaisemisessa. Riku Suokas tarjoaa yrityksessä henkilöstön ja johdon koulutus- ja valmennuspalveluja stand upin keinoin.

”Teatterilla voi olla merkittävä vaikutus yritysten sisäisenä muutosvoimana. Aion keskittyä omissa valmennuksissani johtamisen kehittämiseen näyttelijän-, ohjaustyöstä ja stand upista ammentamillani opella. Stand up -luennoissa ei ole kyse pelkästä hauskuuttamisesta, vaan ongelmakohtien ja työyhteisöjen toimintaan perehtymisestä huumorin avulla. Usein ihmiset ovat valmiimpia käsittelemään näin vaikeitakin asioita,” Suokas sanoo.

Riku Suokas on työskennellyt vapaana taiteilijana ja freelancerina kesästä 2013 lähtien. Tätä ennen hän toimi Tampereen Työväen Teatterin teatterinjohtajana.

Lisätiedot:
www.theatreworks.fi

Satu-Mari Jansson (os. Korhonen), 040 5961 678, satu-mari(at)theatreworks.fi

Riku Suokas, 0503682256

TAPAHTUMIA

Kiasma juhlii 15-vuotista taivaltaan lauantaina 28.9.2013

Kiasma juhlii 15-vuotista taivaltaan Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyn avajaisviikonloppuna tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn lauantaina 28.9. Päivän aikana koetaan Jacob Dahlgrenin raita-aiheinen performanssi. Jokainen voi osallistua pukeutumalla vaakaraidalliseen paitaan. Juhlan kunniaksi Kiasma tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn.

Lisätietoja lehdistölle ja haastattelupyynnöt tuottaja Maria Rantamaula, 040 5374740, maria.rantamaula(at)kiasma.fi

sunnuntaina 29.9. perhepäivä
Kiasman juhlaviikonlopun värikäs sunnuntai 29.9. klo 10-16 on omistettu lapsiperheille. Kiasma täyttyy väriteemaisista taidepajoista, joista löytyy yhteistä tekemistä koko perheelle.
Ohjelmassa on myös animaatioesityksiä Kiasma-teatterissa. Råtta Booris –animaatioesitykset ovat klo 10.30, 12.30 ja 14.30. Paikka-varaukset ennakkoon osoitteeseen opasvaraus(at) kiasma.fi, ilmoitathan samalla, mihin näytökseen osallistut. Esitykset sopivat kaikenikäisille. Café Kiasmassa lasten ruoka-annoksia ja välipaloja. Koko perheen juhlalippu kympillä.

Lue lisää täältä

Lisätietoja lehdistölle tuottaja Maria Rantamaula, 040 5374740, maria.rantamaula(at)kiasma.fi


TeaKin alumniklubin aiheena näyttelijän työ: elinikäistä oppimista, 7.10.2013

Teatterikorkeakoulussa järjestetään ma 7.10.2013 klo 18-20 alumniklubi, jonka teemana on Näyttelijän työ: elinikäistä oppimista. Illan alustajana teatteritaiteen lisensiaatti Riku Korhonen. Lisää tietoa oheisessa tiedotteessa (pdf)


HAKUJA

Taiteen edistämiskeskuksen/Uudenmaan taidetoimikunnan lokakuussa haettavissa olevat apurahat ja avustukset vuodelle 2014


Työskentelyapurahat

Työskentelyapurahoja myönnetään ensisijaisesti taiteelliseen työskentelyyn taiteenharjoittajille ja arvostelijoille. Hakuaika on 1.-31.10.2013.

Kohdeapurahat
Kohdeapurahoja myönnetään ensisijaisesti taiteilijoille ja työryhmille mm. esitys-, näyttely- ja materiaalikuluihin sekä kansainväliseen toimintaan. Hakuaika on 1.-31.10.2013.

Yhteisöjen erityisavustukset
Erityisavustuksia myönnetään järjestöille ja muille yhteisöille taidetta edistäviin hankkeisiin mm. näyttelyiden, esitysten ja seminaarien järjestämiseen. Avustusta ei myönnetä yhteisön säännönmukaisen esitystoiminnan eikä perustoiminnan kuluihin. Hakuaika on 1.-31.10.2013.

Lastenkulttuurin kohdeapurahat
Apurahoja myönnetään taiteilijoille ja työryhmille, taideoppilaitoksien opettajille sekä taiteen tutkijoille mm. työ-, esitys- ja julkistamiskuluihin sekä työskentelyyn. Hakuaika on 1.- 31.10.2013.

Lastenkulttuurin erityisavustukset yhteisöille
Erityisavustusta myönnetään järjestöille ja muille yhteisöille hankkeiden toteutuskuluihin, kuten tapahtuman, näyttelyn, esityksen, työpajan tms. kustannuksiin. Avustusta ei myönnetä yhteisön säännönmukaisen esitystoiminnan eikä perustoiminnan kuluihin. Hakuaika on 1.- 31.10.2013.

Kulttuurin hyvinvointivaikutusten yhteisöavustukset
Avustus on tarkoitettu yhteisöjen (yhdistyksien, säätiöiden, osuuskuntien, kuntien, yrityksien ym.) yhteisöllisyyden, arjen luovien toimintojen ja ympäristöjen edistämiseen sekä työhyvinvoinnin tukemiseen kulttuurin ja taiteen keinoin. Etusijalla ovat poikkihallinnolliset yhteistyöhankkeet, joista syntyy uusia toimintamalleja. Hakuaika on 1.-31.10.2013.

Tiedustelut: suunnittelijat p. 0295 330 802 ja 0295 330 803

Lähde: www.taike.fiKutsu Barentsin alueen nukketeatterifestivaalille 9.-13.9.2015

Barentsin alueen kansainvälinen nukketeatterifestivaali järjestetään Norjan Bodössä 9.-13.9. 2015.

Liitteessä kutsukirje (pdf), jossa lisää tietoa festivaalista. Ilmoittautumisia otetaan vielä vastaan vaikka kirjeessä mainitaan määräajaksi toukokuu.

Lähde: UnimaKAMS is calling for proposals to seek global partners of Center Stage Korea 2014

The Korea Arts Management Service will consider project proposals submitted by international
festivals, arts centers, and networks who will implement a project involving Korean performing
groups/artists as part of their performance program.

The eligible project might be:

1) Touring of Korean performing artist(s)/company(ies)in at least two different venues, or
2) Focus programming of Korean performing artists/companies in one festival or venue.

Center Stages Korea (CSK), operated by Korea Arts Management Service (KAMS), is designed to support the presenting of Korean performing arts on the international stage in collaboration with presenters of the festival/arts center.

Center Stage Korea is dedicated to presenting Korean artists internationally and expanding their international tours, and operates the Korea Focus Program with the global partners.

Eligible Project
- Focus programming of Korean performing artists/companies in one festival/venue
- Tour of Korean performing artist(s)/company(ies) in at least two different venues
(Project must occur between March and December 2014)

Grant Condition
- Whole or part of the international flight and cargo fee
(Grant will be allocated directly to the Korean performing artists/companies)

Who Can Apply
- International promoters/presenters of festivals, performing arts centers, and networks

Deadline for applications: 30 November.

Find all the details online.


2014 Internationale Tanzmesse Performance (Germany): Call for applications

The internationale tanzmesse is a marketplace for communication and networking as well as an extensive artistic program presented in a festival environment. The festival includes performances on stage as well as in Open Studios and features companies and solo artists who are present in the marketplace. The Tanzmesse is a festival and a platform for the presentation and marketing of dance.

Each choreographer/ company submitting a performance proposal should be represented at a booth in the exhibition of the internationale tanzmesse. For this the choreographer/ company can rent his / her exhibition booth, can share a booth or can provide that he is represented by an exhibitor.

Furthermore all applicants need to guarantee that:
- they are a professional company
- that the company is in a position to perform at the tanzmesse in Duesseldorf (see dates above)

The company must be able to meet the costs of attending the tanzmesse including those costs for travel, accommodation, freight as well as author rights.

Artists travelling from abroad to participate in a performance may apply to the Tanzmesse for financial support up to the amount of a 100,- € per person.

Deadline for applications: 30 September.

For more information: www.tanzmesse.com

KOULUTUSTA JA  TYÖPAJOJA


Kuvailutulkkauskoulutusta teattereiden henkilöstölle

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry järjestää yhteistyössä Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin kanssa kuvailutulkkauskoulutuksen teattereiden työntekijöille. Koulutus toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Koulutuksen tarkoitus on edistää teattereiden kuvailutulkkauspalvelun saatavuutta ja laatua. Koulutus on valtakunnallinen ja avoin kaikkien teattereiden työntekijöille.

Koulutussisältö:
- Orientoituminen näkövammaisuuteen
- Näkövammaisen teatterinkävijän toiveet ja tarpeet
- Tilan kuvailu, henkilökuvailu, teatteriesityksen kuvailutulkkaus
- Kuvailutulkkauslaitteiden käyttö teatterissa

ma 25.11.klo 10-15, ti 26.11. klo 9-15 ja ke 27.11. klo 9-15.
Rovaniemen Teatteri, Ertsa-sali, Maakuntakatu 3-5 II krs, Rovaniemi

Koulutus on maksuton. Matka-, majoitus- ja ruokailukustannuksista vastaavat osallistujat itse.

Kouluttajat

Anu Aaltonen
Anu on kouluttanut teatterin kuvailutulkkausta vuodesta 2005. Vuonna 2011 Anu toteutti Kuvailutulkkaus ammattiteatterissa - projektin yhteistyössä Kansallisteatterin kanssa. Anu on tutustunut kuvailutulkkauksen kansainvälisiin käytäntöihin Ruotsissa ja Englannissa ja kuuluu kuvailutulkkaustoimikuntaan.

Mikko Ojanen
Mikko on kuvailutulkkaustoimikunnan puheenjohtaja ja kuvailutulkkauskouluttaja. Syntymäsokea lappeenrantalainen rovasti Mikko on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa jo Suomen ensimmäistä kuvailutulkkauskoulutusta vuonna 2005.

Tanja Rantalainen
Tanja on toiminut Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kulttuurisihteerinä vuodesta 2001 ja tuntee kuvailutulkkauksen käyttäjäkunnan. Kuvailutulkkausta Tanja on katsellut kuvailutulkin, projektikoordinaattorin, tapahtumajärjestäjän ja tilaajan näkökulmasta.

Ilmoittaudu kuvailutulkkauskoulutukseen ma 21.10. mennessä sähköpostitse osoitteeseen tanja.rantalainen(at)kulttuuripalvelu.fi

Kerro ilmoittautuessasi nimesi, yhteystietosi ja taustayhteisösi. Koulutukseen otetaan 10-12 osallistujaa.

Järjestäjät: Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ja Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri

Lisätiedot:
Tanja Rantalainen, kulttuurisihteeri Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry PL 30 00030 IIRIS
Puh. 040 964 9288 tanja.rantalainen(at)kulttuuripalvelu.fi
www.kulttuuripalvelu.fi


Kassandran teatteri-ilmaisukurssit nuorille

Kassandran viisi teatteri-ilmaisukurssia käynnistyivät eri puolella pääkaupunkiseutua. Osassa ryhmiä ryhdyttiin heti valmistelemaan ensi vuonna Loistava näkymä -festivaaleilla nähtävää loppuesitystä, toisissa aikaa käytettin toisiin tutustumiseen ja vasta muotoiltiin toimintamuotoja.

Kurssit järjestetään Myyrmäessä, Hakunilassa, Myllypurossa, Itä-Pasilassa ja Helsingin keskustassa. Täältä löydät lisätietoa kursseista.Performance Workshop at City of Women Festival (Ljubljana), 6-8 October

A cross-cultural/cross-disciplinary/cross-generational performance workshop will be offered by La Pocha Nostra (Guillermo Gómez-Peña, Dani d'Emilia, Erica Mott) at City of Women festival  (Ljubljana, Slovenia, October 2-13, 2013). Participation is free of charge with an application deadline of 1 October 2013.

Workshop will take place on Sunday, October 6th (Kreatorij DIC), Monday, October 7th and Tuesday, October 8th at Old Factory Station – Elektro Ljubljana. They especially invite performing artists, dancers, students, musicians, poets, designers, visual artists and others who are interested in human body and its potentials.

You are kindly asked to send us not later than by October 1st 2013 a statement of purpose, a brief biography, contact info (email and telephone number) and a sample of your work to the organisers.

Participation is limited in number and free of charge. An application is mandatory. Due to a limited participation we reserve the right to selection of the workshop participants. All applicants will be informed on the selection results selection by email until Thursday, October 3rd. For additional information please contact +386 (0)41 584 804 (Barbara Zonta).

http://ietm.org


TYÖPAIKKOJA


JoJo – Oulun Tanssin Keskus hakee taiteellista johtajaa

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus. JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta löytyy monilajinen tanssitaiteen ohjelmisto ympäri vuoden, pääpainon ollessa nykytanssissa.  Ohjelmisto koostuu sekä omista tuotannoista että koti- ja ulkomaisista vierailuesityksistä. JoJo tuottaa vuosittain myös OuDance-festivaalin. Vuodesta 1998 toiminut JoJo on kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoitunut ja on aktiivisesti luonut innovatiivista perustaa tanssitaiteen alueella toimiville tekijöille.

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen jäsenorganisaatioista.

Yhdistyksen taiteellisen johtajan tehtäviin kuuluvat

o    kantaesitys- ja vierailuohjelmiston valinta ja festivaalin ohjelmiston suunnittelu
o    omien tuotantojen esitysvierailujen ja kiertueiden edistäminen
o    yleisötyön ja ammattilaisten kurssitoiminnan edistäminen
o    aktiivinen dialogi alueellisen ja muun kulttuurikentän kanssa.

Tehtävän menestyksekäs hoito edellyttää
o    valtakunnallista ja kansainvälistä verkostoituneisuutta
o    organisointikykyä
o    esiintymis- ja viestintätaitoja
o    kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä.

Lähetä kirjallinen hakemuksesi, ansioluettelosi, palkkatoivomuksesi ja kiteytetty visio JoJon taiteellisen toiminnan kehittämisestä 17.10.2013 klo 16.00 mennessä osoitteeseen JoJo – Oulun Tanssin Keskus Kirkkokatu 19 A 15 90100 Oulu.

Lisätietoja tehtävästä antaa toiminnanjohtaja Helena Jäykkä, p. 050 46 44 880. Yhteydenotot arkisin klo 10.00-16.00 välisenä aikana.


Hangö Teaterträff lediganslår två olika tjänster


Kan du hålla många bollar i luften?
Kan du organisera, improvisera, kommunicera?
Fungera på svenska ( + finska, engelska)?
Har du dessutom humor, sisu och intresse för teater?
Då finns det två par stora, spännande stövlar att stiga i:

VERKSAMHETSLEDARE

I jobbet ingår ansökningar, administration, festivalplanering, organisering och kommunikation.
Som koordinator får du en diger erfarenhet av scenkonstfältet i Finland, ett brett nationellt och internationellt kontaktnät och stor gemenskap. Arbetet är utspritt över hela året, med skarpläge i mars– juni. 8 månaders lön utbetalas. Arbetet börjar 1.11.2013.

TEKNISK CHEF
I jobbet ingår planerandet och koordinerandet av festivalens ljud-, ljus- och videoteknik samt transport och scenbygge. Arbetet sker i april, maj och början av juni. 2 månaders lön utbetalas.

Om du är intresserad, skicka din fritt formulerade jobbansökan (max 1 A4) och din CV till info(at)hangoteatertraff.org senast 10.10.2013. För mer information ring Jonatan Fogelholm 050-3300 632 (vardagar kl.14-16).

MUITA ILMOITUKSIA


Kiasma-teatteri järjestää re-make -äänestyksen

Kiasma-teatteri on 15-vuotisen historiansa kunniaksi kutsunut seitsemän Kiasmassa vuosien varrella nähtyä esitystä rekonstruktio-leikkiin. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää valituista teoksista yhtä, joka tullaan toteuttamaan uudelleen. Aikaa äänestämiseen on 15.10. asti – eniten ääniä saanut teos nähdään Kiasma-teatterissa keväällä 2014! Äänestämässä voi käydä osoitteessa www.kiasma.fi/re-make

Re-make -äänestyksessä ovat mukana seuraavat esitykset:

Oblivia: Entertainment Island 1-3 (2008-2011)
Paula Tuovinen: Blondi (2000)
Juha-Pekka Hotinen, Teemu Mäki ja Max Savikangas: Sulkapallo-ooppera (2005)
Jack Helen Brut: Loop (2000-1985)
WHS / Ville Walo ja Kalle Nio: Keskusteluja (2006)
Esitystaiteen seura / Tomi Humalisto: Pimeä projekti (2006)
Pauliina Hulkko: Amoralia (2003)
 
Lisätietoja:
Jonna Strandberg, vastaava tuottaja, jonna.strandberg(at)kiasma.fi, 0400-179 057
Sanni Pajula, tuottaja, sanni.pajula(at)kiasma.fi, 040-725 3819


Bahrentsinvit

Alumniklubi2013

Kuvailutulkkaus kutsu teattereille