06.09.2012

TINFO-tiedote 31 / 6.9.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA

TYÖPAIKKOJA

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


HE 52/2012 – TAIDETALON HOME- JA KOSTEUSVAURIOT

Eduskunnan sivistysvaliokunta on aloittanut asiantuntijoiden kuulemisen Taike-uudistuksesta. Valiokunnan kuultavina olivat 5.9. TKT:n puheenjohtaja ja pääsihteeri sekä TKT:stä lisäjoukkona toimikunnan jäseninä Pertti Paltila ja Minna Heikinaho sekä tutkimusyksikön päällikkö Paula Karhunen. Teatterilaisia sivistysvaliokunta kuulee perjantaina ja tiistaina. Alkuperäisenä toiveena lienee ollut, että keväisten lausuntojen jälkeisten näennäiskorjausten jälkeen lakiesitys etenisi suoraviivaisesti ilman suurempaa porua eikä ”muutosvastarintaisten” taiteilijoiden/taiteilijajärjestöjen mielipiteistä enää tarvitsisi piitata. Muunlaista johtopäätöstä ei voi vetää, niin hämmentävän penseästi ja yliolkaisesti taiteilijakentän ja toimikuntien esittämiin lakiesityksen korjausehdotuksiin on suhtauduttu ja niin jääräpäisesti tietyistä seikoista on pidetty kiinni.
 
Hienoa, jos sivistysvaliokunta nyt herkällä korvalla kuuntelee ja vetää johtopäätöksensä.  

Mistä hirttää?  Esimerkiksi lakiesityksen seuraavista ongelmakohdista:
1)Taiken tehtävänä tulee olla vain ainoastaan taiteen edistäminen. Kulttuuri kaikessa laajuudessaan on opetus- ja kulttuuriministeriön rootelia.
2) Vertaisarvioinnin alue kapenee, käytännössä se vähenee.
3) Mikään ei takaa taideneuvoston jäsenten monipuolista ja korkeatasoista taiteellista ja taidepoliittista asiantuntemusta.  Lakiesityksen mukaisesti riittää, että jäsen on ”taiteeseen ja kulttuurin perehtynyt henkilö”. Taideneuvoston yhteys toimikuntiin katkeaa ja taidekentän vaikutusvalta jäsenten nimittämisessä vähenee.
4) Taidehallinto keskittyy. Alueellinen tasa-arvo ja heikkenee. Taiteen edistäminen alueilla vähenee.  
    
Taidehallintoremontissa on ylikorjauksen makua. Moni asia olisi varmasti voitu fiksata sisäisellä työjärjestyksellä. Tästä remontista on pahimmillaan seurauksena sellaisia home- ja kosteusvaurioita, joiden jälkivahinkotorjuntaan lähivuodet sitten kuluvatkin.  Lakiesitykseen kirjatut ylevät tavoitteet jäävät kyllä toteutumatta. Hallintoremontin jälkeen nimittäin päätöksenteko vain hankaloituu ja reagointi toimintaympäristöön hidastuu.  Kukaan ei tiedä asetuksesta vielä tässä vaiheessa mitään. Uuden asiantuntijaviraston, Taiteen edistämiskeskuksen alkutaival tulee tällä menolla olemaan todella kankea. Tämä konehan yskii jo ennen kuin osat on kunnolla saatu edes kasatuksi. Tällaisenaan lakiesitys ei paranna edellytyksiä toteuttaa tulevaisuuteen suuntautuvaa, vankkaan erityisasiantuntemukseen pohjautuvaa taide- ja taiteilijapolitiikkaa.  

Nyt pelataan Afrikan Tähteä, jossa joutuu palaamaan alkuruutuun ja rosvo vie vielä rahatkin.

Eduskunta antaa tänä syksynä liki 170 lakiesitystä, siellä on vanhuspalvelulakia, eurokriisiä, turvallisuuspoliittista selontekoa. Taike ei saa jäädä supersyksyssä varjoon.


LAINSUOJATTOMAT – TULEVAISUUS POHDINNASSA

Lainsuojattomat-festareilla Tekijä-hankkeen seminaarissa keskustellaan ja workshopataan työstä, toimenkuvien haasteista ja tasa-arvosta muuttuvalla esittävien taiteiden kentällä. Tämä pohdinta on tuiki tärkeätä. Lainsuojattomilla mietitään myös keinoja selvitä tulevaisuudesta. On vaikea uskoa, että Suomi säilyisi sellaisena taiteen auvolana kuin se tähän asti on ollut. Paikalleen jämähtäneillä tai jopa pienenevillä resursseilla pitäisi tuottaa aina vain korkeatasoisempia esityksiä, laajentaa teatterin kosketuspintaa, huolehtia saavutettavuudesta, olla kansainvälisiä, tehdä yhteistyötä, kehittää taiteenalaa. Samalla palkka- ja asiantuntijuuskustannukset kasvavat koko ajan. Ja kunnissa populistinen puhe taiteesta ja sen tukemisesta lisääntyy talouden heiketessä. Huhhuh!

Tasokkaan taiteen tekeminen edellyttää jatkuvuutta ja perusturvaa. Ei uudistavaa ja rikasta teatteri-ilmaisua eikä uusia toimintatapoja voi syntyä, jos tekijöiden energia kuluu rahoituksen järjestämiseen, lyhytjänteiseen ja epävarmaan kädestä suuhun elämiseen. Jokaisessa projektissa aloitetaan ikään kuin alusta. Ei siinä pysty tekemään pitkän tähtäimen suunnittelua ja kehittämistyötä, eikä esimerkiksi verkostoitumaan kansainvälisesti.

Trotz alledem! Teatteri selviytyy, taiteilijat selviytyvät. Kunnallisvaaleissa toivottavasti myös kulttuuri nousee teemana esiin.


HÄÄTÖ EI ENÄÄ UHKAA

Ilouutinen on se, että Teatteri Avoimet Ovet ja Labbet ovat saaneet tilat. Tupareita luvassa.


MEDIAPELI JA BRÄNDIMARKKINAT

On tullut kuunnelluksi Nokian uuden härpäkkeen lanseerausta ja markkinoiden reagointia. Analyytikko ja bränditutkija pohtivat Nokian uskottavuutta. Sähköpostiin kolahtaa koulutusta mediapelin sääntöjen ja julkisuusriskien hallintaan, julkisuuskuvan kehittämiseen, ja tarjolla on työkalupakkia brändi-identiteetin kirkastamiseen. ”Brändi ei ole sitä, mitä sanot sen olevan…vaan se on sitä, miltä se vastaanottajasta tuntuu.” Joopajoo.

Mietin median pelisääntöjä ja kiristynyttä asenneilmastoa suhteessa teatteriin ja näytelmäkirjailijoihin. ”Vanhoilla pelisäännöillä pelaava viestintä on tuomittu epäonnistumaan”, näin meille kerrotaan.

Onneksi esimerkiksi näytelmäkirjailijaa ei vaadita olemaan mediakirjailija, eikä häntä alisteta kaupallisuuden armoille. Yhä selvemmin kuitenkin nähdään, että mediajulkisuus helposti keskittyy myös teatterissa, ja sen huomion kohteena ovat ”julkkiskirjailijat” tai ”julkkisohjaajat”.  

Kuinka paljon kirjailijan näkyminen mediassa vaikuttaa myönteisiin ohjelmistopäätöksiin ja tilauksiin tai itse esityksen myyntiin? Millä tavoin tämä näkyvyys on sukupuolittunutta?  Onko näytelmäkirjallisuuden ja kotimaisten näytelmien esitysten kenttäkin jakautunut kahtia samalla tavoin kuin kirjamarkkinat, jossa on toisaalta harvoja paljon myyviä ja markkinoituja kassamagneetteja ja toisaalta sitten suuri määrä teoksia, joiden markkinointi ja myynti jää vähäiseksi? Tästäkin tarvittaisiin tutkimustietoa.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

USKO TOKI

 Uskotoki060912


UUTISIA

 

Joonas Lahtisen installaatioperformanssi EIN.KÜCHEN.BAU kiertää Keski-Eurooppaa ”Freischwimmer”-festivaalissa


Esitystaiteilija ja -tutkija Joonas Lahtisen (s. 1984) teos EIN.KÜCHEN.BAU on valittu Saksan, Itävallan ja Sveitsin maineikkaita taidekeskuksia talvella 2012-2013  kiertävän ”Freischwimmer”-festivaalin ohjelmistoon. Nykyaikaisen valmiskeittiön poliittisia ulottuvuuksia luotaavan installaatioperformanssin ensiesitys on 26.10.2012 Berliinissä Sophiensaelessä, minkä jälkeen teos nähdään brut Wienissä, Zürichin Theaterhaus Gessneralleessa, Künstlerhaus Mousonturmissa Frankfurtissa, Düsseldorfin FFT:ssa sekä Kampnagelissa Hampurissa. Vuodesta 2004 järjestetyn Freischwimmer-festivaalin tavoitteena on nostaa esiin uusia, saksankielisellä esitystaiteen kentällä toimivia tekijöitä ja ryhmiä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaistaustaisen taiteilijan teos kutsutaan osaksi festivaalia.
 


Morbror Vanja på turne: Esbo, S:t Petersburg, Uleåborg, Łódź (Polen)


Klockriketeaterns hyllade Morbror Vanja i regi av Andriy Zholdak drar nu vidare. Succé och slutsålda föreställningar under Tammerfors Teatersommar ledde till nya inbjudningar, som ännu är i förhandlingsskede: Japan, Sibirien, Colombia…
 
Föreställningarna för hösten 2012 är dock spikade: Esbo, S:t Petersburg, Uleåborg, Łódź (PL). Därtill spelas Morbror Vanja åtta gånger i november på Klockrikes Diana-scen, Skillnadsgatan 7 i Helsingfors. Det blir troligen de sista föreställningarna av Morbror Vanja i Helsingfors.

Följande chans att se Morbror Vanja är på Esbo stadsteater (Louhi-salen) 19-29.9.2012.   

Första finländska teatern
I oktober blir det S:t Petersburg och en av Rysslands viktigaste teaterfestivaler. Klockrike blir den första finländska teatern som spelar på Baltic House International Festival. Programmet är ännu högklassigare än vanligt, med regissörsnamn som Eimuntas Nekroshius, Luk Perceval, Kristian Smeds, Oskar Korsunovas med flera.

Vanja-skådespelare i Åbo
Tre skådespelare ur den strålande ensemblen – Jan Korander, Krista Kosonen och Alma Pöysti – är aktuella med sitt fortsatta samarbete med regissören Andriy Zholdak. Premiär på Tjechovs Körsbärsträdgården blir det på Åbo stadsteater den 14 september.

MORBROR VANJA

Esbo stadsteater, Louhi-salen 17-29.9.2012
Baltic House International Festival (S:t Petersburg)     11-12.10.2012
Uleåborg stadsteater 24-26.10.2012
Helsingfors (Diana)  5-21.11.2012
Lodz  1-2.12.2012

TIDIGARE | AIKAISEMMAT ESITYKSET:
Helsingfors (Diana) PREMIÄRVECKA 23-28.11.2011
Helsingfors (Korjaamo)  25-26.1.2012
Helsingfors (Diana)  7.2-27.4.2012
Åbo stadsteater (Turun kaupunginteatteri) 15-16.5.2012
Tammerfors Teatersommar (Teatterikesä) 8-9.8.2012


TAPAHTUMIA

 

IDAG: Repertoar Live, Goes Kulturspåran (linje5)


Produforum, Cefisto r.f. , Korjaamo, Radioteatern, Good TV och Galleri Sinne presenterar:
REPERTOAR LIVE, Goes Kulturspåran (linje5)

IDAG to. 6.9 kl. 15-17. Rutten går från Oprean i Tölö, via Runebergsgatan och centrum till Berghäll och tillbaka. (Kolla bilagan)

Hoppa på och få två flugor med en smäll, kultur och transport!

Kl. 15-16 och 16:30-17 presentserar Radioteatern berättelser som du kan ha med dig på joggingrundan eller i duschen. Radion skapar de bästa bilderna. Kolla om det stämmer. http://svenska.yle.fi/vega/program/index.php?id=90

Kl 16-16:30 med start från Operans hållplats får vi en
Surprise performans med:
Galleri Sinne i samarbete med Good Tv " the Image is no more"

Hjärtligt Välkommen med!
Kulturspårvagnens ruttkarta som bilaga och nedan evenemangets nätsida:

Höstens Repertoar hittas också digitalt på Kulturforum.fiKansainvälinen nykyteatterifestivaali Baltic Circle -festivaali järjestetään 7.–11.11.2012


Baltic Circle tapahtuu tänä vuonna pääosin Suvilahden alueella ja esityskohtaisissa tiloissa Helsingissä.

Kenestä on Suomen uudeksi Sisu -kasvoksi? Tämä selviää festivaalin avajaisesityksessä Show Your Sisu -finaalissa, missä tuomaristo kruunaa voittajan. DasNdem (UK) -ryhmän projekti Show Your Sisu käynnistyy syyskuussa kampanjalla, missä yllytetään kilpailijoita kuvaamaan itsestään video, jolla he osoittavat, miksi juuri he ovat sisun uudet kasvot. Kilpailijat saavat tehdä mitä tahansa, kunhan he tekevät sen sisulla!

Nya Rampenin (FIN), Institutetin (SWE) ja taiteilija Markus Öhrnin (SWE) yhteistyöstä syntyi vuonna 2010 Baltic Circlen osatuottama, palkittu esitys Conte d’Amour, jota on sittemmin esitetty teattereissa ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa. We love Africa and Africa loves us jatkaa siitä, mihin Conte d'Amour jäi. Seikkailullinen matka pimeydestä valoon toimii viitteenä länsimaalaiselle tarpeelle tehdä hyvää Afrikassa. Esityksen ensi-ilta on 5.10. Berliinissä. Vastaavasti Sublimi (ISL) -ryhmän, nuoret Islannin taideakatemiasta valmistuneet taiteilijat, tekevät esityksellään Abyss debyytin kansainvälisellä teatterikentällä. Esitys on yhdistelmä tarinankerrontaa, runoutta ja musiikkia. Se on onnen etsimistä kaikkein pimeimmistä paikoista. Ensi-ilta 24.10. Tanskassa.
 
Huumoria, suhteita ja koreografioita. Jake & Pete’s Reconciliation Attempt for the Disputes from the Past -teoksen luomisprosessin aikana veljekset Pieter (tanssija-koreografi) ja Jakob Ampe (BEL) (puheilmaisun valmentaja, The Germans -yhtyeen laulaja) tutkivat, kuinka pitkälle he voivat haastaa toisensa. Veljeksiä yhdistää heidän mieltymyksensä kevytmieliseen huumoriin, jonka he haluavat ehdottomasti jakaa yleisön kanssa!  It seems a good place to build a house kertoo elämästä, unelmista, parisuhteesta ja väärinkäsityksistä. Kaja Kann (EST) ja Juha Valkepää (FIN) kertovat tarinoita, joita elävöittävät musiikki, liike, kuvat ja talon rakentaminen. Koreografi Maija Hirvasen (FIN) Our Social Democratic Bodies -teos, joka syntyi eduskuntavaalien alla keväällä 2011, kuvaa hyvinvointivaltion taustalla olevia asenteita ja meitä, nykyihmisiä.
 
Taidetta ja aktivismia. DO TANK on kokeellinen, monitaiteellinen ohjelmakokonaisuus, joka kutsuu taiteilijat tekoihin moniarvoisemman, yhteisvastuullisemman ja yhteisöllisemmän maailman puolesta. DO TANK elvyttää muun muassa suomalaista perinnettä, jossa yhdistetään poliittinen ja yhteiskunnallinen keskustelu saunomiseen. Kviss búmm bang (ISL), Barbara Balsei (GER) ja Mårten Spångberg (SWE) jakavat sosiaaliset utopiansa Arlan saunan löylyissä.
 
Identiteetti. Baltic Circlen osatuottamat kolme  ensi-iltaa. Suomen Kansallismuseon sulkemisajan jälkeen yleisö kohtaa neljä näyttelyesinettä, jotka osoittautuvat taiteilijoiksi: Nina Larissa Bassett (DEN), Ivo Briedis (LAT), Elin Petersdottir (ISL) ja Janne Saarakkala (FIN). Mistä nämä 1900-luvun lopun eurooppalaisen hyvinvoinnin esimerkilliset tuotteet on tehty? Yksityisasiat puhkovat virallisen historiankirjoituksen pölyisen taustakankaan reikiä täyteen Leftovers from the War -esityksessä. Heidi Klein on esitys nimistä, identiteeteistä, perheistä, käkikelloista ja alppimaisemista. Se on henkilökohtainen satu Heidi Soidinsalon (ent. Lind) ja Anni Kleinin (ent. Ojanen) elämästä tähän asti. Molemmat tekijät vaihtoivat sukunimensä tätä esitystä varten. Miksi? Toinen on esitys, joka tapahtuu kodissa, jossa katsoja tapaa uudestisyntyneen asukkaan, neljä kertaa saman esityksen aikana, neljän eri näyttelijän tulkitsemana. Miten täällä ollaan? Miten täällä pitäisi olla? Esitys on Todellisuuden Tukimuskeskuksen (FIN) ja Berliinissä toimivan Club Real -ryhmän (GER & AUT) yhteistyö.
 
Only for YOU! Baltic Circlen ekskluusiiviset ja intiimit esitykset. Ant Hamptonin ja Tim Etchellsin (UK) The Quiet Volume -teos paljastaa lukukokemuksen ytimessä piilevän taian. Se on itseohjautuva esitys (Autoteatro), jonka kaksi osallistujaa kokevat kerrallaan. Kirjoitetuista ja kuiskatuista sanoista saatujen vihjeiden perusteella osallistujat löytävät itsensä kaivautumasta kirjapinon läpi. Heine Avdalin (NOR) ja Yukiko Shinozakin (JPN) Field Works -hotel -esityksessä yksi vieras kerrallaan pääsee tutustumaan tavallisen hotellihuoneen mysteeriseen menneisyyteen. Olemmeko todella yksin vai voimmeko kuulla huoneen hengittävän? Pysymmekö äänettöminä sivustaseuraajina vai muutummeko osaksi tarinaa?

Lisätiedot: Karoliina Kuosmanen, Viestintäpäällikkö, karoliina(at)balticcircle.fi, 041 707 8373
 
Lehdistökuvat: www.balticcircle.fiANTI - Contemporary Art Festival 25.-30.9.2012 Kuopiossa


Ainutlaatuinen ja rohkea paikkasidonnainen nykytaidefestivaali ANTI - Contemporary Art Festival valloittaa tänä syksynä Kuopion julkiset tilat 11. kerran. Kaupungin lisäksi festivaali leiriytyy Luonnon ANTI –kokonaisuudellaan Karhonsaareen. Lapset ja lapsenmieliset huomioidaan erityisen laajasti viikonlopun kestävällä teos- ja työpajaohjelmalla.

Festivaalin näkyvin teos on valosuunnittelija Jukka Huitilan valo- ja videoteos Kuopion torin alueella. Huitilan edellinen suuri valoteos valaisi Helsingin Olympiastadionin tornin Lux Helsinki –tapahtumassa saaden suuren yleisösuosion. Kansainvälinen tähti, ihastusta, skandaaleja ja keskustelua herättävä Annie Sprinkle kumppaninsa Beth Stephensin (US) kanssa sanoo ”tahdon” Kallavedelle festivaalin päättävällä hääristeilyllä. Pariskunnan häihin pääsee sekä osallistujaksi että katsojaksi – kunhan yllä on sinistä.

Kysymykset ihmisen suhteesta luontoon, sukupuolisuuden, seksuaalisuuden ja kehon yhteydestä ja kehon luonnollisuudesta värittävät tämän vuoden festivaalin ohjelmistoa. Residenssitaiteilijaksi saapuu gender queer –artisti Kris Grey (US), joka työstää teemoja kuopiolaisten työpajaosallistujien kanssa. Heather Cassils (US) esittää Kuopion lääninhallitusrakennuksen klassisessa juhlasalissa antiikin myyttiin perustuvan, kehon muodonmuutosta käsittelevän Teresias-teoksensa. Luonto on kauden sadon muodossa läsnä Tessa Zettelin (AU) teoksessa. Säilömisprosessista syntyy keskusteluja ja kohtaamisia, jolloin valmiit purkit eivät sisällä vain elintarvikkeita vaan myös aikaa.

Uutena aluevaltauksena ANTI - Contemporary Art Festival tuottaa luonnonkauniiseen Karhonsaareen Luonnon ANTI –tapahtumakokonaisuuden. Festivaaliviikonloppuna live art yhdistyy luontoretkeilyyn kuuden kansainvälisen taiteilijan toimesta. Teokset on tuotettu EU-rahoitteisessa Up to Nature –hankkeessa, ja ne esitetään vuonna 2012 myös Wienissä, Bristolissa ja Oslossa. Hankkeen tarkoitus on esitellä teoksia kaupunkikeskusten ulkopuolella – ilman vahvistimia, valoja ja teknisiä laitteita. Esitysten lomassa Karhonsaari tarjoaa mahdollisuuden saunoa, kalastaa, tutkia luonnonsuojelualueiden maisemia ja nauttia syksyisestä luonnosta makkaraa paistaen.

ANTI-festivaali tarjoaa tänä vuonna hyvin laadukkaan seminaarin. Luonto – keho – seksuaalisuus -seminaarin luennoitsijat koostuvat kansainvälisistä alansa huipuista. Seminaarista on lisätietoa seminaari-alasivulla.

Perheen pienimmille ANTI-vieraille on tänä vuonna luotu erityslaatuinen ohjelmakokonaisuus, Lasten ANTI.

ANTI - Contemporary Art Festival on myös esillä kansainvälisessä kesäyliopistossa Brysselissä elokuussa ja ammattilaistaamisessa Montrealissa syyskuussa. Lue tiedote (pdf)

www.antifestival.com


Teatterilaiva 28.9.2012 Turussa

Teatterilaiva on harrastajateatterin ystävien yhteinen ja avoin kohtauspaikka, jossa koetaan teatterin tekemisen iloa ja ihmetystä. Tänäkin vuonna Teatterilaiva tarjoaa mielenkiintoisen kattauksen esityksiä, teatterialan koulutusta ja odotetun Improskaban.

Jo yhdeksättä kertaa järjestettävän Teatterilaivan valmistelut syksylle ovat käynnissä. Festivaali lähtee Turun Satamasta 28. syyskuuta 2012 klo 20.15 ja palaa Turkuun seuraavana iltana klo 19.15.Mukaan ovat tervetulleita kaikki teatterin harrastajat, ammattilaiset ja ystävät!

Varaa matkasi nyt ja astu laivaan!
Festivaalipaketin hinta alkaen 43 euroa (sis. koko ohjelmiston, työpajatyöskentelyn ja hyttimajoituksen).

Varaukset:
Tampereen Matka-Vekasta
puh 020 1204 818
ryhmamyynti.tampere(at)matka-vekka.fi

Lisätiedot:

Liitteestä (pdf)
www.teatterilaiva.net


Pohjoismainen kulttuuri valtaa Helsingin – TING-festivaalin ohjelma julki

Pohjoismaisen kulttuurifestivaali TING levittäytyy eri puolille Helsinkiä 25.10.–4.11., tarjoaa kymmeniä tapahtumia kaikenikäisille kulttuurin-, taiteen- ja muotoilunnälkäisille. Ohjelmassa on esimerkiksi näyttämötaidetta, pohjoismaista ruokaa ravintoloissa ja kouluissa, trubaduurin laulua ja taikurin esityksiä raitiovaunussa, pohjoismaisia elokuvia ja dokumentteja, lasten taiteella täytettyjä kontteja, klovneja kirjastoissa, rockia ja jazzia sekä stand up-komiikkaa.

Festivaali avataan Helsingin kirjamessuilla torstaina 25. lokakuuta. TING-festivaali on Pohjoismaisen kulttuuripisteen koordinoima ja tuottama yhteistyössä tuotantoyhtiö Eventforumin kanssa. Pohjoismaiden neuvosto ja Pohjoismaiden ministerineuvosto rahoittavat festivaalin.

TING järjestettiin ensimmäisen kerran Tukholmassa vuonna 2009, seuraavana vuonna Islannissa ja vuosi sitten Kööpenhaminassa. Festivaali järjestetään Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä 30.10.–1.11.

TINGillä on myös oma Facebook-sivu

Ps. Sana ting viittaa viikinkikauden kokoontumispaikkaan, jossa kansalla oli mahdollisuus mielipiteenilmaisuihin.

Lue lisää: www.ting.fiNordMatch2012 tapahtuma 11.-12.10.2012 Tallinnassa

Kahden päivän konferenssi kokoaa yhteen taiteilijoita ja kulttuurikentän välittäjätehtävissä toimivia ammattilaisia Pohjoismaista ja Baltiasta. Saamme kuulla esittelyjä Pohjoismaissa ja Baltiassa toteutetuista projekteista ja toiminnasta jossa taidetta ja kulttuuria sovelletaan muilla yhteiskunnan sektoreilla.

Pia Areblad TILLT-järjestöstä (SE), jolla on vuosien kokemus soveltavasta taiteesta, puhuu
otsikolla "I´ve learned 10 000 ways that don´t work". Areblad käsittelee esimerkeissään
taiteen yhteentörmäyksiä yritystoiminnassa ja hoitoalalla, sekä mitä näistä yhteentörmäyksistä
voi oppia.

Näyttelijä ja ohjaaja Jan Fredrik Grøndal Henriksen (NO) esittelee Fønix -projektin, missä
nuoret eri puolilta Eurooppaa luovat Oslossa 22.7.2011 räjähtäneen pommin jäljiltä kerätystä
lasinsirusta koruja. Korujen myynnistä saadut tuotot käytetään työpajoihin, joilla draaman
keinoin edistetään suvaitsevaisuutta ja sananvapautta nuorten parissa.

NordMatchissa on myös mahdollisuus tutustua uusiin tapoihin rahoittaa hankkeita. Ingi Rafn
Sigurdsson Islannista esittelee Karolina Fundia, uutta globaalia crowdfunding alustaa.

Hankeideoiden kehittelyä

Tuo mukanasi hankeidea jota voit kehitellä muiden kanssa pienryhmässä, nk. Advisory
ringissä. Menetelmää esittelee tutkimusmatkailija Pata Degerman, joka myös johtaa
pienryhmää. Prosessi jatkuu perjantaina workshopilla, jossa harjoitellaan idean myymistä
lyhyillä esittelyllä, (1-3 min) nk. pitchauksilla. Osa ideoista testataan konferenssin toisena
päivänä panelissa, jossa on mukana rahoitustahojen edustajia ja nk. “Business enkeleitä”.
Jos sinulla jo on palvelu tai tuote jota haluat pitchata, voit saada sen kuvattua konferenssin
toisena päivänä.

Paikka: Raekoja plats 14, Raatihuoneen torin varrella. www.opetajatemaja.ee
Kieli: englanti
Osallistumismaksu: 30 e/15 e opiskelijat

Järjestäjä: Kulttuuriverkosto Produforum. Avainpartnerimme Tallinnassa on Suomen Vironinstituutti ja Suomessa TAKU. Lisäksi Luova Suomi, Novia, Kult, Tekijä,
Tutkivan Teatterityön keskus, Osaattori sekä To Culture with Love.


HAKUJA


Satupäivänä sadunlukijaksi?

Haluaisitko lähteä tekemään sadunlukukeikan päiväkotiin, kouluun, kirjastoon tai vaikkapa palvelutaloon? Etsimme vapaaehtoisia sadunlukijoita, jotka jalkautuvat Satupäivänä kertomaan satuja eri puolilla Suomea. Sadunluku tapahtuu torstaina 18.10.2012. Sadunkertojat saavat itse valita kertomansa sadun. Kukin sadunkertoja saa käsitellä satuja haluamallaan tavalla, aikaisempina vuosina satuja on kerrottu näytellen, lukien, kuvittaen tai saduttamalla satuja lapsilta - tyyli on vapaa!

Jos haluat lähteä sadunlukijana mukaan rakentamaan vinkeää Satupäivää, ilmoittaudu
Satupäivän projektisihteerille osoitteeseen info(at)satupaiva.fi. Keräämme sadunlukijoista listan, jota tarjoamme sadunluvusta kiinnostuneille päiväkodeille ja kouluille. Jos haluat lähteä sadunlukijaksi ja sinulla on jo valmiina mielessäsi paikka, jossa haluaisit satuilla, mainitse toiveestasi viestissä. Sadunlukijoiden yhteystiedot eivät mene yleiseen jakeluun.

Viime vuonna Satupäivään osallistui 54 sadunlukijaa 17 eri paikkakunnalla. Sadunkertojat ilahduttivat satoja ihmisiä satuilemalla päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja sairaaloissa. Kaikki saavat ryhtyä sadunlukijoiksi, viime vuonna satuilemaan jalkautui esimerkiksi näyttelijöitä, kirjailijoita, draamaopettajia, kuvittajia, opiskelijoita, isovanhempia ja monia muita satujen ystäviä. Lukijatoimintaa järjestetään vapaaehtoispohjalta, hyvän mielen palkkiolla. Tervetuloa satuilemaan!

Tänä vuonna Satupäivää vietetään teemalla ”Satujen värit”. Tällä teemalla haluamme kertoa siitä, kuinka satujen erilaiset värit yhdistävät ja yhdistyvät meissä kaikissa ikään, kansallisuuteen tai aikaan katsomatta. Satupäivänä haluamme luoda kaiken ikäisille mahdollisuuden valahtaa tyynylle ja uppoutua sadun maailmaan. Saduilla, lastenkirjallisuudella ja kuvituksella on valtava merkitys lapsen kielen kehitykselle, mielikuvituksen mahdollisuuksien käsittämiselle ja taiteen vastaanottamisen oppimiselle. Sadut ovat ehtymätön, yhteinen aarreaitta ja satujen avulla voi kokeilla vapaasti ja turvallisesti vaihtoehtoja erilaisissa ristiriitatilanteissa. Satupäivä on hieno mahdollisuus muistuttaa satujen
merkityksestä lapsen maailmassa ja siitä riemusta, mitä yhdessä koettu, hieno tarina synnyttää.

Satupäivää suunnittelevaan toimikuntaan kuuluvat Annantalo, Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA, Helsingin kirjailijat ry, IBBY Finland, Kustannusosakeyhtiö Tammi,
Kuvittajat ry, Pro lastenkirjallisuus ry, Suomen Isovanhemmat ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Koulukirjastoyhdistys, Suomen Nuorisokirjailijat, Suomen Teatterit ry, Teatteri Hevosenkenkä, Teatterimuseo, Teatterin tiedotuskeskus ja Äidinkielen Opettajain Liitto.

Satupäivän suojelijoina toimivat näyttelijättäret Seela Sella ja Sinikka Sokka.

Tervetuloa mukaan toteuttamaan vinkeää Satupäivää!

Lisätietoja:
projektisihteeri Iida Turpeinen
puh. 09 2511 2153
sähköposti: info(at)satupaiva.fi
www.satupaiva.fi

Tiedote (pdf)Työväen Näyttämöpäivät hakee esityksiä

Seuraavat, järjestyksessään 37. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 25.–27.1.2013. Hakuaika on käynnissä 30.9.2012 asti. Festivaalin valitsijoina toimivat ohjaajat Atro Kahiluoto ja Salla Taskinen. Ohjelmisto julkistetaan marraskuun puolivälissä. Lisätietoa tuottaja Mikko Väänänen mikko.vaananen(at)tnl.fi tai 09 2511 2170, hakulomake www.tnl.fi.  Näyttämöpäivien sivu: www.tnp.fi.


Uusi kulttuurille suunnattu määräraha CreaDemo - Hakuaikaa 17.9.2012 saakka

CreaDemo on uusi kulttuurille suunnattu määräraha, jonka tavoitteena on vahvistaa luovan työn tekemisen edellytyksiä.

AVEK myöntää valtionavustuksia luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämishankkeisiin.
 
Myöntökriteerit
Avustuksia myönnetään yritysten, alan ammattilaisten tai ammattitoimintaa harjoittavien yhdistysten tuotekehityshankkeisiin, joissa etsitään uusia luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden tuote- tai palveluinnovaatioita. Määrärahan tavoitteena on synnyttää luovaan osaamiseen perustuva tai sitä hyödyntävä uusi tuote, menetelmä tai palvelu.
Tuettavat hankkeet voivat olla luovien alojen tai kulttuurin eri aloilta.
 
Avustusten haku
Avustukset myönnetään hakemuksesta. Avustuksia voi hakea (1) konseptin suunnitteluun tai (2) demo-, proto- tai pilottihankkeisiin.

Seuraava hakuaika päättyy maanantaina 17.9.2012.
Sähköinen hakulomake ja tarkempaa tietoa
 
CreaDemon ensimmäisessä haussa tukea myönnettiin 84 hankkeelle yhteensä 473 720 euroa. Demotukea sai 18 hanketta ja konseptitukea 66 hanketta.
CreaDemon verkkosivuilta löytyy lista tukipäätöksistä.Pohjoismaisen kulttuuripisteen kulttuuri- ja taideohjelman haku päättyy 11.9.2012 ja verkostotuen haku alkaa 12.9.2012


Kulttuuri- ja taideohjelma ottaa vastaan hakemuksia 11.9. saakka.
Ohjelman kautta voit hakea rahoitusta uusille tuotannoille ja osaamista kehittäville projekteille kaikilla taiteen ja kulttuurin aloilla.

Pian on aika alkaa valmistella verkostotukihakemustasi. Seuraava hakuaika alkaa 12. syyskuuta. Lue lisää verkostotuesta.

Katso hakuaikoja.


Haihatusresidenssihaku auki 30.9.2012 saakka

 
Tammikuussa residenssitoimintansa aloittaneen Taidelaitos Haihatuksen residensseihin voi hakea loppuvuodelle avoimen haun kautta, niin kauan kun tilaa on. Jakson 1.1.-31.6.2013 hakuaika umpeutuu 30.9.2012. Haihatukseen voivat hakea kaikkien alojen taiteilijat Suomesta ja ulkomailta.
 
Taidelaitos Haihatus on taiteilijavetoinen, monialainen taiteen keskus Keski-Suomessa. Se
toimii Joutsan entisen kunnalliskodin kolmessa rakennuksessa; residenssit ja työtilat ovat
Utopiassa, näyttelyt Haihatuksessa ja Fantasiaa remontoidaan parhaillaan keräilykokoelmien näyttelytilaksi.
 
Residenssiohjelman tavoitteena on tarjota taiteilijoille resursseja luovaan työskentelyyn ja
mahdollistaa kansainvälistä vuorovaikutusta taiteilijoiden ja eri taiteen lajien välillä.
Haihatukselle residenssitoiminta on vielä uutta ja muokkautumassa taiteilijoiden toiveiden
mukaiseksi. Ensimmäiset tiloissa työskennelleet taiteilijat ovat todenneet tilat hyvin toimiviksi. Tanssistudio on riittävän kokoinen ja kuvataidestudio valoisa. Haihatuksen vahvuudeksi on koettu taiteilijoiden ja taiteen alojen välinen vuorovaikutteisuus, silti oma työskentelyrauhakin on ollut saavutettavissa.
 
Residenssihuoneet, 6 kpl 17 – 23 m2 sijaitsevat Utopian yläkerrassa ja niissä on jokaisessa oma pienoiskeittiö. WC- ja suihkutilat ovat yhteisissä tiloissa. Saman rakennuksen alemmissa kerroksissa on 10 – 60 m2 kokoisia työskentely- ja harjoitustiloja. Käytettävissä on myös esiintymistilaa, näyttelytilaa, oleskelutilaa, sauna, ym.
 
Vuokra on 550 €/kuukausi, 300 €/2 viikkoa ja 200 €/viikko.
Vuokraan sisältyy huone 17-23 m2, työskentelytila 10-50 m2 tai harjoittelutila 60 m2, vesi, sähkö ja oikeus yhteisten tilojen käyttöön. Matka- ja elinkustannukset taiteilija maksaa itse.
 
Vapaamuotoisen hakemuksen voi lähettää sähköpostitse ja sen tulee sisältää taiteilijaesittelyn, toivotun ajanjakson, työtilan tarpeen ja muutaman sanan siitä mitä aikoo tehdä residenssijakson aikana.
 
haihatus(at)haihatus.fi tai
Haihatus, Jousitie 68-70, 19650 JOUTSA
www.haihatus.fi

Tiedote (pdf)Turun Barker-teatteri hakee esiintyjiä lauantaina 29.9.2012 järjestettäviin Incognito-iltamiin!


Incognito-iltamat on vapaamuotoinen foorumi, jossa voi esittää lyhyitä kokeiluasteella olevia teoksia tai ravistelevia mini-esityksiä. Iltamiin ovat tervetulleita esitykset jokaiselta taiteen alalta.

Laita lyhyt esitysehdotuksesi 14.9. mennessä osoitteeseen info@barkerteatteri.fi.
Esitettäväksi valitaan kymmenisen ehdotusta. Iltamat on ensisijaisesti suunnattu ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville.

Lisätietoa:
 info(at)barkerteatteri.fi,
 02 23 83903,
www.barkerteatteri.fi


Teatro de lo Inestable seeks partners and co-organizers

Teatro de lo Inestable (Valencia, Spain) is an artistic group with its own theatre and theatre company. We programme our own theatre shows and  we also have a large external programme for both Spanish and international companies.
 
Since 1997 we have become an independent professional company and since 2002 we managed to opened our own venue to programme  both theatre, dance and others performing arts focused on the new contemporary  dramaturgies.
 
Last year we got a grant by the European Union within the frame of the  Culture Programme  2007-2013, line  (1.2.1). The aim of this grant is to encourage cultural cooperation, to develop and lead a two years European project called "Europa Unstable:Islands in the Net".  For this project we have produced several performances, workshops, staff meetings, artistic tours and a performing arts journal (Red escénica) which aim is to  capture the creative processes of the plays, the activities of the project, some theatrical texts on  identity, the main theme chosen for the development of the project and many other related activities.
 
This project will be completed in March 2013 and has the participation of other co-organisers from other countries  such as Germany, Italy, Portugal and Spain.
 
This European experiment has worked extremely well and it's ideal for provoking exchanges of synergies with other countries. For this reason, we intend to submit another project as coordinators, but in another Culture Programme line, the 1.1 called  multi-annual projects,  for a duration of  five years maximum.
 
We are now closing our team of partners/ co-organizers. Attached you can find our project information.
 
Our deadline to submit all the information for the application is on the 7th  November 2012. For this reason we appreciate your answer as soon as possible.
 
email: europa(at)espacioinestable.com
web: www.espacioinestable.com

Liite1: Networking obervatories & granaries
Liite2: Comments on nodes project

KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA


Yleisötyökoulutusta teattereiden viestintä- ja tuotantohenkilökunnalle Kokkolassa 20.-21.9.


TEKIJÄ-hanke järjestää koulutuksen "Yleisötyön mahdollisuudet kiertue- ja vierailutoiminnassa" Kokkolan kaupunginteatterilla 20.–21. syyskuuta 2012.

Kahden päivän aikana pohditaan mm. miten yleisötyön avulla voidaan syventää suhdetta vierailevan ryhmän ja paikallisen yleisön välillä? Tai miten yleisötyötä voi hyödyntää teatterin viestinnässä ja mediasuhteiden hoitamisessa? Koulutus koostuu luennoista, case-esimerkeistä, ideoinnista sekä toiminnallisista harjoituksista.

Kouluttajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Arttu Haapalainen, joka on tehnyt, suunnitellut ja mallintanut yleisötyötä mm. Suomen Kansallisoopperassa ja Tampereen Työväen Teatterissa.
Koulutukseen järjestetään maksuton bussikuljetus reittiä Helsinki– Tampere–Kokkola. Osallistujille on varattu edullinen majoituskiintiö Hotel Kokkolasta.

Katso ohjelma ja ilmoittautumisohjeet

Koulutus on tarkoitettu kaikille teattereiden ja ryhmien yleisötyön tekijöille ja sen kehittämisestä kiinnostuneille tahoille kuten teatterikuraattoreille, yleisötyöntekijöille, tuottajille, viestinnän ja markkinoinnin henkilökunnalle, taiteelliselle henkilökunnalle sekä teatterinjohtajille. Koulutus on maksuton!

Tervetuloa hakemaan uusia ideoita omaan viestintään ja yleisötyöhön!

Lisätietoja:
Laura Pekkala / laura.m.pekkala(at)uta.fi / + 358 40 1901 201

Tiedote (pdf)Barnteater mästarkurs av Labbet höst 2012 - vår 2013


Årets mästarkurs behandlar barnteater. Kursen börjar hösten 2012 och tar slut på våren 2013, vi träffas fyra gånger på hösten och fem gånger på våren. Vi ser därutöver teaterföreställningar och pratar om dem. Under träffarna på Labbet gästas vi av barnteaterveteraner, författare, regissörer och hör deras tankar, diskuterar, funderar. Om man skriver på en barnpjäs får man gratis feedback av en dramaturg mellan träffarna.

Avsikten med mästarkursen är:
Att få igång en problematiserande diskussion om barnteater, vad är bra eller är allt okej?
Att fundera på våra målsättningar med barnteater.
Att diskutera vår barnteatersyn.
Att få fram mera originalberättelser för barnteater, skriven direkt för scen.
 
Preliminära datum under hösten:
 
lö 22.9. kl 15 Vi ser Minä olen kuningas på Kabelfabriken av Marielle Eklund-Vasama, Totemteatern
må 1.10 kl 18 På Labbet: Träff med Marielle Eklund-Vasama 
 
lö 6.10   kl 13  VIT, Svenska Teatern. Samtal efteråt om det man sett.
lö 13.10  kl 13 Nu är vi gorillor, låssas vi, Dockteater Tittut. (Sverige) På Luckan, Verandan.
ti 16.10 kl 18 På Labbet: Nena Stenius: Strömningar inom barnteater i Finland, Norden, Världen under de senaste 40 åren.
 
sö 4.11 kl 19 Tontut vs Vikingarna på Universum.
må 5.11 kl 18 På Labbet: Barbro Enckell-Grimm: Den dubbla blicken – Barnteaterparadoxer.
 
lö 24.11 kl 13 Herr Glad av Malin Kivelä, Teater Taimine. På Luckan, Verandan.
ti 27.11 kl 18 På Labbet: Träff med Malin Kivelä på Labbet
 
Kursen kostar 100 euro per termin(obs!), inklusive kursmaterial och teaterbiljetter. Man kan anmäla sig till bara en termin. Erfarenhet av barnteater är önskvärd, men skrivande personer med stort intresse för ämnet är välkomna med. Anmälan till info(at)labbet.fi, eller Labbet, Simonsgatan 8 A, 00100 Helsingfors helst före den 10.9. Kursen har planerats av Nena Stenius, Barbro Enckell-Grimm och Anna Simberg och är ett samarbete med Axxell City.
De som går Labbets kurser har möjlighet att ansöka om understöd för att betala vårens kursavgift från Svenska Teaterns stipendiefond.


Nukketeatterikeskus Poijun kurssit syksyllä 2012

Nukketeatterikeskus Poiju järjestää syksyllä 2012 koulutusta yhteistyössä Koulutuskeskus Agricolan kanssa. Kurssit ja luennot soveltuvat kaikille nukke- ja esineilmaisusta kiinnostuneille. Lue lisää liitteestä!


TYÖPAIKKOJA


Kuopion kaupunginteatteri hakee Teatterinjohtajaa


Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin teatteri, joka vuosina 2012-2014 toimii väliaikaistiloissa Peruskunnostettu ja laajennettu teatteritalo on käytössä syksyllä 2014.

Kuopion kaupunginteatteri hakee 1.8.2013 alkavaan 3-vuotiseen määräaikaiseen virkasuhteeseen TEATTERINJOHTAJAA

Edellytämme
- teatterialan tuntemusta
- kykyä ja näkemystä teatterin taiteelliseen kehittämiseen
- talous- ja henkilöstöhallinnon osaamista
- johtamiskokemusta.
- ylempää korkeakoulututkintoa.

Lisätietoja tehtävästä antavat palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas, puh. 044 7182 792 tai hallintopäällikkö Eila Ruotsalainen, Kuopion kaupunginteatteri, puh. 044 7182 402, s-posti etunimi.sukunimi(at)kuopio.fi.

Vapaamuotoiset hakemukset sisältäen palkkatoivomuksen ja ansioluettelon pyydämme lähettämään 30.9.2012 mennessä osoitteella: Kuopion kaupunginteatteri, Puistokatu 13, 70110 KUOPIO tai www.kuntarekry.fi.


Suomen Benelux-instituutti hakee tiedottajaa


Tiedottajaa haetaan määräaikaiseen työsuhteeseen (puolipäiväinen tehtävä, 20 tuntia/viikko) 1.1.2013 - 31.12.2013.

Suomen Benelux-instituutti toimii välittäjänä suomalaisten ja asemamaidensa kulttuuritoimijoiden välillä päämääränään luoda kestävää yhteistyötä. Instituutti toimii laajasti koko kulttuurin kentällä: toiminta-aloja ovat niin kuvataiteet, esittävät taiteet, kirjallisuus, design kuin elokuva.

Tiedottajan tehtäviin kuuluu hankkeista tiedottaminen yhteistyössä paikallisten ja suomalaisten kumppaneiden kanssa, instituutin uutiskirjeen toimittaminen ja sosiaalisen median hallinta, mediaseuranta sekä julkaisujen tuottaminen. Tärkeitä ovat myös yhteydet suomalaiseen mediaan. Tiedottaja osallistuu aktiivisesti instituutin viestinnän kehittämiseen.

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tutkintoa sekä alan kokemusta. Työssä tarvitaan erittäin sujuvaa englannin ja erinomaista suomen kielen taitoa sekä mielellään ranskan ja/tai hollannin kielen taitoa. Aiempi työkokemus kulttuurin alalta, Benelux-maiden tuntemus sekä kokemus kansainvälisestä työympäristöstä katsotaan eduksi.

Tarjoamme mahdollisuuden työhön pienessä mutta toimivassa työyhteisössä, jossa on mahdollisuus kehittää omaa tehtäväkenttää.  

Hakemukset palkkatoivomuksineen toimitetaan Suomen Benelux-instituuttiin, rue de l’Arbre 14/3, 1000 Bryssel, Belgia tai sähköpostitse info(at)finncult.be 15.10.2012 mennessä. Lisätietoja tehtävästä antaa Suomen Benelux-instituutin johtaja Sirpa Hietanen: sirpa.hietanen(at)finncult.be.

Kutsu sadunlukijaksi

Nukketeatterikeskus Poijun syksyn kurssit

Teatterilaiva

Networking observatories & granaries_teatro de lo inestable

Haihatusresidenssi

COMMENTS ON NODES PROJECT_teatro de lo Inestable

ANTI - Contemporary Art Festival on esillä kansainvälisessä kesäyliopistossa Brysselissä elokuussa ja ammattilaistapaamisessa Montrealissa syyskuussa

TEKIJÄ-koulutus_yleisötyö_Kokkola