25.09.2014

TINFO-tiedote 32 / 25.9.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

 

twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


TUOTTAJAT, HIERARKIAT

TAIVEX²-loppuraportti ja -työhyvinvointiselvitys (www.tinfo.fi/taivex) ovat poikineet tarpeellista keskustelua. Äänisuunnittelija Juha Tuisku otti yhteyttä ja nosti esiin tärkeitä asioita. Kun tuottajaa haetaan työryhmään, tämän oletetaan muuttuvan ”kaivatuiksi asioiksi”. Tällä Tuisku tarkoittaa sitä, että tuottaja on usein käytännössä sama kuin järjestäjä. Tuisku kiinnittää huomiota taloudellisen ja tuotannollisen ja toisaalta taiteellisen työn väliseen kahtiajakoon ja railoon: tuottajan ja suunnittelevan taiteellisen työryhmän suhde on liki poikkeuksetta hierarkkinen. Tuisku ei haluaisi tavata ”yhtään tuottajaa, joka on ulkopuolella teoksen taiteellisen suunnittelun”. 

Kuten TAIVEX²-julkaisujen kirjoitukset myös Juha Tuisku pohti yhdistysmuotoisten toimijoiden ongelmaa. Sama ongelma tuli esiin Teatterikeskuksen tekemässä tuoreessa selvityksessä teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisista toimijoista. Ongelman ydin on yhdeltä osin taiteilija- ja tuottajakoulutuksen eriytyneisyydessä. Koulutuslinjojen erilaisuus johtaa kahtiajakoon ja myös hierarkiaan. Jos tuottajat ja taiteilijat pystyisivät ryhmäytymään jo koulutusvaiheessa, olisi varmasti osa ongelmista ratkaistu.


ELOTON ELOLLISEN ROOLISSA – NUKKETEATTERIA

Nukketeatterikoulutusta ollaan ajamassa alas, mutta ei se onneksi lannista Turun taideakatemiasta valmistuneita nukketeatterintekijöitä tai nukketeatterintutkijoita. Forum Boxissa voi osallistua neljän nukketeatteritaiteilijan (Johanna Kultala, Niina Lindroos, Elina Putkinen ja Riina Tikkanen) esityksellisiin iltamiin Dead line – näkökulmia kuolleeseen viivaan. Tekijät etsiytyvät tulevina vuosina galleriatiloihin tekemään nukketeatteria. Forum Boxin juhlavuosinäyttelyn teokset toimivat nyt näyttämönä nukketeatteritaiteilijoiden prosessille: miten tyhjästä syntyvät animoidut figuurit? Mitä mullasta löytyykään? Miten hahmo itse rakentaa itsensä?  Dead line todistaa törmäysten hedelmällisyyttä. Olin iloinen, etteivät kylmyys ja ratikoiden kulkemattomuus estäneet etsiytymistä iltamiin! 

Minusta koko nukketeatterin ydin, se miten eloton esine on elollisen roolissa, on suunnattoman kiehtovaa.  Tätä kysymystä pohditaan Tutkivan teatterityön keskuksen ja Teatterin ja draaman tutkimuksen (Tampereen yliopisto) järjestämässä kansainvälisessä Näyttämöanimaation konferenssissa lokakuun lopussa. Odotan myös Kati Andrianovin väitöskirjaa aiheesta.

Marraskuussa nukketeatteriverkosto Aura of Puppets järjestää Turun Manillassa kansainvälisen nukketeatterijuhla TIP-Festin.


YHTEISÖRAHOITUSTA JA YHTEISÖLLISTÄ PUKUSUUNNITTELUA

Lisää törmäyksiä. Alpo Aaltokosken ”Aina Joku Vie” teos kiinnostaa monesta syystä.  Nykytanssin ja tanssilavan mix. Alpo Aaltokoski Company toteuttaa joukkorahoituskampanjan Mesenaatti.me  -yhteisörahoituspalvelun avulla. Pienistä puroista… jne. Toisekseen teos kiinnostaa minua siksi, että puvut on suunnitellut TAUKO design (Mila Moisio, Kaisa Rissanen). En juuri tiedä yhteisöllisestä pukusuunnittelusta.


TEATTERIESITYS EI OLE RAVIKILPAILU

Teatterikatsojat ovat etuoikeutetussa asemassa. Uskallan luulla ja toivoa, että moni katsoo molemmat Vanja-enot, eivät pelkästään heavy-userit. En pidä ajatteluani elitistisenä. Nyt tarjoutuu mahdollisuus nähdä, miten klassikkoa on lähestytty, millaisen suhteen esitykset ottavat Tsehoviin, millaista kollektiivista ajattelua näyttämöllä on harjoitettu, kenen teatteria tehdään, millainen on esitysten teatterikäsitys, maailmankuva ja ihmiskäsitys. Minä jäin eniten pohtimaan tila- ja skenografista ajattelua, visuaalis-auditiivista maisemaa, joka Vanja-enojen pohjalta aukeni.  Tajusin myös, etten juuri tiedä, mitä lavastusajattelussa tapahtuu. Kiitos Sampo Pyhälälle, jolle purin tuskaani ja joka tarjosi ajattelun tukipuita.


TSEHOVIN IKUINEN MATERIAALIARVO

Iranilaisen Amir Reza Koohestanin & Mehr Theatre Groupin ja brasilialaisen Christiane Jatahyn ohjaamat Ivanov ja Kolme sisarta ovat minusta äärimmäisen kiinnostavia. Myös Jatahyn Neiti Julien tahtoisin nähdä. Klassikoilla on myös ikuinen materiaaliarvonsa.


YHTEISTUOTANTOJA, VIERAILUJA

Tutkivan teatterityön keskus on julkaissut esiselvityksen esittävän taiteen yhteistuotantojen kehittämistarpeista. Selvityksen pohjalta nousevia kehittämistarpeita ovat: erilaisten yhteistuotantomallien pilotointi, yhteistuotantoja koskevan tuottajaosaamisen lisääminen vos-teattereiden ja rahoituslain ulkopuolisen kentän kanssa yhdessä, kansainvälisten yhteistuotantomallien pilotointi ja yhteistuotantojen taloudellisten edellytysten parantaminen kohdennetulla liikkuvuustuella.

Yhteistuotannot eivät ole tilavuokrausta tai vierailuja, kyse on syvällisemmästä yhteistyöstä, kuten esimerkiksi Guy Cools IETM:n oppaassa International Co-production & Touring selvittää.  Kyse on pitkästä yhteisestä taiteellisesta prosessista, johon ollaan sitoutuneita. Teatterikeskus, Stefi ja TINFO suunnittelevat asiassa yhteisseminaaria. Dialogin erilaisista malleista ja sopimuskäytännöistä täytyy jatkua.


VAHVAA SYKSYÄ

Olen täpinöissäni tästä syksystä. Minua kiinnostaa se, minkälaiseen näyttelemisen ja esittämisen ideaan esitykset pohjautuvat. Ja tietenkin kysymys siitä, mitä esitykset tästä maailmasta sanovat ja millä keinoin. Teatteri Takomon Paras mahdollinen maailma ja hyviä ehdotuksia vieläkin paremmasta ja Q-teatterin Ihanat ihmiset ovat tapauksia, joista tahtoisin keskustella enemmän ja pitkään. Ja pääsen SÄÄASEMAlle, Jäätäsärkeviin fantasioihin ja Mamma Miaan! Madhouse avautuu. Teatteri Unioni avautuu. Niin ja Q-teatterissa Ruusulankatu 10. Asunnottomuus on kodittomuutta. Kodittomuus laajenee isoksi poliittiseksi kysymykseksi osattomuudesta. 


TINFON ILMOITUKSIA


TINFO e-News ilmestynyt


TINFOn englanninkielinen uutiskirje TINFO e-News on ilmestynyt 23.9.2014.

Lue uutiskirje:
TINFO e-News / Fall 2014

Seuraava TINFO e-News julkaistaan 9.12.2014. Tähän editioon tarjolle voi lähettää englanninkielisiä tiedotteita to 4.12. mennessä osoitteella tinfo(a)tinfo.fi.

Jos haluat tilata englanninkielisen TINFO e-Newsin, voit liittyä postituslistalle täältä.

www.tinfo.fi/en


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 7.10.2014, aineistopäivä 3.10.


Seuraava ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 7.10.2014. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 3.10. mennessä.

TINFO e-Nytt syksyn 2014 ilmestymisajat -> aineistopäivät:
7.10. -> 3.10.
18.11. -> 14.11.

www.tinfo.fi/se


Mikä esitys ansaitsee Thalia-palkinnon? – Käy äänestämässä TINFO-verkkosivuilla


Thalia-palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 11/2012–11/2014 välisenä aikana.

Thalia-palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Äänestykseen

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.


UUTISIA


Kullervo Virossa 30.9.–4.10.2014


Lauri Maijalan ohjaama esitys nähdään Virossa viisi kertaa
 
Rakvere Teaterin, Teatteri Vanhan Jukon ja Teatteri Telakan yhteistyöhankkeen esitys Kullervo nähdään kiertueella Virossa 30.9.–4.10.2014. Yhteistyöhankkeessa on tuotettu kolme esitystä yhteistuotantona kaikkien kolmen teatterin ohjelmistoihin.

Kullervo nähdään Virossa yhteensä viisi kertaa, joista kolme esitystä on Rakveressa, yksi Pärnussa ja yksi Tallinnassa. Tarkat esitysajat löytyvät Rakvere Teaterin www-sivuilta.

Kullervo sai ensi-iltansa Teatteri Vanhassa Jukossa 4.9.2013. Keväällä Kullervo esitettiin Teatteri Telakalla 19.2.–10.5.2014 välisenä aikana. Kullervon käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Lauri Maijala. Esityksessä näyttelevät Erni Kask (Rakvere Teater), Tanjalotta Räikkä (Teatteri Telakka), Sakari Tuominen (Teatteri Vanha Juko) ja Maruska Verona (Teatteri Vanha Juko).

Rakvere Teaterin, Teatteri Vanhan Jukon ja Teatteri Telakan yhteistyöhanke sai vuonna 2013 näyttämötaiteen valtionpalkinnon.

Lisätietoja:
http://kolmeteatteria.wordpress.com
http://www.rakvereteater.ee
http://teatterivanhajuko.fi
http://www.telakka.eu/teatteri/


Metatext Project – Lukemisen muukalaiset Frankfurtin kirjamessuilla 8.-12.10.2014


Miten lukemani teksti muuttuu, jos ajattelen, että se on tärkeän sukulaiseni kirjoittama, ote pyhästä kirjasta tai oma, keskeneräinen luomukseni?

Helsinkiläisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen (TTK) tutkimusvastaava Pekko Koskinen on suunnitellut Frankfurtin kirjamessuille Metatext Projectin, jossa kehitetään uudenlaisia lukemisen ja kirjoittamisen muotoja. Metatext Project on osa Social Space Agencyn toimintaa. SoSA on NASAn kaltainen organisaatio, joka kartoittaa sosiaalisen avaruutemme tuntemattomia alueita. Sen kouluttamat sosionautit astuvat normaaliuden ulkopuoliseen maailmaan, kokeilemaan toisenlaisia sosiaalisia tapoja.

Metatext Project houkuttelee Frankfurtin kirjamessujen yleisöä kohtaamaan ”lukemisen muukalaisia”, jotka ovat jo siirtyneet toimimaan uudenlaisessa, laajentuneessa lukemisen ympäristössä. ”Muukalaiset” levittäytyvät messuille erilaisiin toimintapisteisiin, joissa kävijät saavat työkaluja lähestyä luovasti tekstejä ja lukemisen konventioita.

”Lukemista tapahtumana voi lähestyä muun muassa muuttamalla sitä, mihin kiinnittää lukiessaan huomionsa tai miten paljon lukemiseen käyttää aikaa. Metatext Projectin tavoitteena on tehdä lukemisesta aktiivisesti luovaa toimintaa. Kun demosin uusia lukutapoja Kallion ilmaisutaidon lukiossa, oppilaat järkyttyivät siitä, kuinka paljon yhdestä aukeamasta voi saada irti”, kertoo Metatext Projectin luoja Pekko Koskinen.

Yhteydenotot:
Todellisuuden Tutkimuskeskus/ Pekko Koskinen, pekko.koskinen(a)gmail.com, 00358 (0) 505388600
Tobak Lithium/ Thibault Schiemann, thibault.schiemann(a)gmail.com, 0049 (0) 15770569256
das schaubüro/ Thea Reifler, thea.reifler(a)das-schaubuero.ch, 0049 (0) 1702875775

Lisätietoja myös oheisten verkkosivujen kautta (linkit):
Social Space Agency
Todellisuuden Tutkimuskeskus
 
Metatext Project, tausta ja tekijät

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Pekko Koskinen sekä das schaubüro ja Tobak Lithium ryhmät käynnistivät SoSA:n Bernin AUAWIRLEBEN-festivaalilla 7.–18.5.2014. SoSA on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen Toiseuttamisen projektia ja kaksivuotista Toisaalla, samaan aikaan -tutkimussuunnitelmaa.

Metatext Projectin suunnittelu: Pekko Koskinen (TTK)

Toteutus: Pekko Koskinen, Thibault Schiemann (Tobak Lithium), Miko Hucko (Tobak Lithium), Micha Küchler (das schaubüro), Thea Reifler (das schaubüro)

Yhteistyössä FILI, Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) sekä das schaubüro ja Tobak Lithium -ryhmät Sveitsistä. Projektin tukijana on Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.


Ruska Ensembe kiertää Ruotsissa ja vierailee Venäjällä


Pohjoisten kansojen kulttuuriperintöön ja aiheisiin keskittyvän teatteriryhmä Ruska Ensemblen esitys Áillohaš – Auringon poika lähtee Riksteaternin kanssa kiertueelle halki Ruotsin marras-joulukuussa 2014. Áillohaš – Auringon poika on taiteilijakuva kansainvälisesti tunnetusta saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapäästä. Esityksen on käsikirjoittanut Ari-Pekka Lahti ja ohjannut Ari-Pekka Lahti ja Hanna Brotherus ja se on toteutettu yhteistyössä Beaivváš Sámi Našunálateáhterin ja Suomen Kansallisteatterin kanssa. Kiertue sisältyy Ruotsin ja Suomen näyttämötaiteen yhteistyö- ja kehityshankkeeseen Scen utan gränser – Rajaton näyttämö. Kiertue alkaa 26.11.2014 Kirunasta ja se päättyy 6.12 Södra Teaterniin.

Áillohaš – Auringon poika sai ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterin Omapohjassa helmikuussa 2014, jonne se palaa yleisön pyynnöstä 9.12.2014. Áillohaš – Auringon poika on ensimmäinen osa Ruska Ensemblen arktisten alueiden aiheita käsittelevää trilogiaa, joka toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin kanssa. Arktisen trilogian seuraavat osat nähdään Suomen Kansallisteatterin näyttämöillä lähivuosien aikana.

Ruska Ensemble vierailee myös Hanti-Mansiassa Venäjällä lokakuussa, jolloin ryhmä työstää tulevaa trilogian toista osaa Arktinen odysseia – jäänreunan kansaa ja järjestää työpajan yhdessä paikallisten teatteritoimijoiden kanssa. Yhteistyökumppanina matkalla ovat Suomi-Venäjä -seura ja Koneen säätiön tukema Jäänreunan kansat -hanke.

Lisätietoa Riksteaternin kiertueesta: www.riksteatern.se/aillohas

Lisätietoa Áillohaš – Auringon poika -esityksistä Suomen Kansallisteatterissa: www.kansallisteatteri.fi/esitykset/aillohas-auringon-poika/


Teatteri Umpihanki Armeniassa lokakuussa


Teatteri Umpihanki vierailee Armeniassa esittämässä ja jatkotyöstämässä vuonna 2015 Suomen ensi-iltansa saavaa suomalais-venäläistä P.S.-runoteatteriesitystä. Kaukasuksen alueen suurin esittävien taiteiden festivaali High Fest järjestetään tänä vuonna 1.-8. lokakuuta.
Runoilija Pentti Saaritsan omat runot ja hänen käännöksensä tunnettujen venäläisrunoilijoiden tuotannoista kohtaavat näyttämöllä. Saaritsa on suomentanut muun muassa Anna Ahmatovaa, Olga Bergholzia ja Jevgeni Jevtusenkoa. Elokuussa valmistuneet Saaritsa-venäjännökset ovat Polina Kopylovan ja Eleonora Joffen käsialaa.

Jerevanin keskustassa sijaitsevan valtiollisen teatterin lavalla nähdään Johannes Lahtela. Ohjaajana on Jukka Hyde Hytti. Kaikki runot esitetään suomeksi ja tekstitetään kahdelle suurelle – myös lavastuselementtinä toimivalle – TV-monitorille venäjäksi. Tulevassa Suomen ensi-illassa mukana on Pietarista valmistunut näyttelijä Eeva Putro, jolloin osa runoista esitetään venäjäksi ja tekstitetään suomeksi.

Lisätietoja: www.highfest.am


Juha Valkeapään Executed Stories Frankfurtissa 8.–9.10.2014


Juha Valkeapään luentoperformanssi Executed Stories on kutsuttu Frankfurtiin Mousonturm-nimiseen esittävien taiteiden taloon vierailulle. Executed Storiesin esityspäivät Saksassa ovat 8.–9.10.2014. Esitys on aiemmin kiertänyt Reykjavikissa, Trondheimissa ja Hampurissa, sen kantaesitys nähtiin Baltic Circle -festivaalilla Helsingissä syksyllä 2013. Executed Storiesissa Juha Valkeapää kertoo niin teloittajien kuin teloitettujen tarinoita ja näyttää teloitustapoja.

Juha Valkeapään vierailu on osa maineikkaan taidetalo Mousonturmin syksyn ohjelmistoa, jossa nähdään myös muuta suomalaista taidetta, esitystaidetta, tanssia ja musiikkia.

www.mousonturm.de


Minna Puolannon Kuolema korjaa univelat New Yorkissa 24.10.2014


Minna Puolannon palkittu monologi Kuolema korjaa univelat esitetään New Yorkissa United Solo festivaalilla 24.10.2014 Theatre Row -teatterissa aivan New Yorkin teatterielämän ytimessä. Puolanto esittää monologinsa englanniksi nimellä Sleeping is for the dead. Kristian London on tehnyt käsikirjoituksesta käännöksen Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) myöntämällä apurahalla. United Solo on maailman suurin monologifestivaali, joka järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa.

Esitys nähdään suomeksi heti New Yorkin vierailun jälkeen Kanneltalossa 6. ja 7.11.2014.

Kuolema korjaa univelat sai ensi-iltansa KokoTeatterissa 2010 ja sitä on esitetty sen jälkeen yhteensä 40 kertaa Suomessa, Liettuassa, Virossa ja Israelissa. Esitys on teemoiltaan universaali. Se on saanut innostuneen vastaanoton kaikkialla.

Kuolema korjaa univelat on palkittu kahdesti kansainvälisillä festivaaleilla:
The Pärnu Fringe Festival Award 2013, Monomaffia-festivaali, Viro
3. palkinto, MonoBaltija -festivaali 2012, Liettua.

Puolanto on kirjoittanut Kuolema korjaa univelat myös kuunnelmaksi ja sen ensiesitys oli Ylen Radioteatterissa 11.5.2014. Kuunnelman on ohjannut Juha Luukkonen.

www.minnapuolanto.com
www.unitedsolo.org
www.kokoteatteri.fi


Taiteen edistämiskeskuksen yt-neuvottelut päättyivät – hallintohenkilöstön vähennys seitsemän henkilöä


Viraston palveluksesta irtisanotaan taloudellisista ja tuotannollisista syistä kolme henkilöä, ja neljän virkasuhde päättyy luonnollisen poistuman myötä kuluvan ja ensi vuoden aikana. Näihin tehtäviin ei palkata uutta henkilöä. Lisäksi Taike lakkauttaa Hämeenlinnan ja Mikkelin toimipisteet ensi vuoden alusta.

Toimipisteverkostoon kohdistui säästötoimia jo vuonna 2013 kun Uudenmaan toimipiste lakkautettiin. Nyt päätettyjen lakkautusten jälkeen virastolla on edelleen 11 toimipistettä maan eri puolilla. Taike turvaa läänintaiteilijoiden ja 13 alueellisen taidetoimikunnan toiminnan niilläkin alueilla, joissa ei ole toimipistettä.

Hämeenlinnan sivutoimipisteen tehtävät hoidetaan jatkossa Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipisteessä Kouvolassa. Mikkelin taiteen tukemisen tehtävät siirretään Joensuun sivutoimipisteeseen ja kehittämisen tehtävät Itä-Suomen aluetoimipisteeseen Kuopioon.

Hämeenlinnan ja Mikkelin toimitiloista luovutaan 1.4.2015, mihin mennessä alueiden läänintaiteilijoille etsitään uudet työskentelytilat ja aluetaidetoimikunnille kokoustilat.

Yt-neuvottelujen aloittamisen syynä oli viraston toimintamenomäärärahaan kohdistunut leikkaus. Määräraha on laskenut viidessä vuodessa yli 17 prosenttia. Kuluvan vuoden säästötavoite on 408 000 euroa, ja alun perin henkilöstön vähennystarve oli kahdeksan henkilöä.

”Koska Taiken toimintamenomäärärahan leikkaus on pysyvä, myös sopeuttamisratkaisujen on oltava pysyviä. Lomautukset olisivat tässä vaiheessa vaarantaneet viraston perustehtävien hoidon, eikä niillä olisi saatu pysyvää ratkaisua määrärahatilanteeseen”, toteaa johtaja Minna Sirnö.

Lisätietoja: johtaja Minna Sirnö, p. 0295 330 719, minna.sirno(a)minedu.fi

www.taike.fi


ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaaja on julkistettu 


ANTI – Contemporary Art Festivalin yhteydessä jaettava merkittävä live art -palkinto on myönnetty kanadalaiselle Heather Cassilsille. Saastamoisen säätiön rahoittama palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, joka tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista.

Palkinnon lanseerannut ANTI Contemporary Art Festivalin taiteellinen johto kuvailee palkintoa erityisen merkittäväksi ja alallaan uraauurtavaksi. ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto on ensimmäinen suomalainen palkinto, joka jaetaan live art -taiteen kentällä toimivalle taiteilijalle, mutta ainoa laatuaan myös maailmanlaajuisesti.

Palkintoa myöntäessään tuomariston puheenjohtaja Ruth Mackenzie kuvaili voittajaa ja perusteli tuomariston päätöstä toteamalla: ” Voittajan työ on vaikuttavaa, hienostunutta, omistautunutta sekä upeaa. Taiteilijan vartalo muuntuu illuusioksi: lihasta tulee marmoria ja marmorista lihaa. Voittajan kyky esittää ihmisruumis taiteena herättäisi asianmukaista kunnioitusta Michelangelossa seuraajineen, yhtä lailla kuin se herätti kunnioitusta tuomaristossa.”

Montrealista kotoisin oleva Heather Cassils (1975) työskentelee Los Angelesissa. Kansainvälisesti tunnettuna monitaiteellisena taiteilijana Cassils rikkoo rajoja esiintyen transsukupuolisena, mutta ei tyydy vain hyppäämään sukupuolesta toiseen vaan pyrkii jatkuvaan muutokseen. Cassils hyödyntää käsitteellistämistä, feminismiä, kehotaidetta, homoestetiikkaa ja voimakkaasti treenattuja vartaloita erilaisiin performatiivisiin tarkoituksiin. Cassils käyttää liioiteltuja fyysisiä piirteitä kyseenalaistaakseen vallan, kontrollin ja sukupuolen rooleja. www.heathercassils.com

Lisätietoa ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnosta:
Tuottaja Vilja Ruokolainen
vilja(a)antifestival.com
+358 50 305 2005
www.antifestival.com


Kajaanin kaupunginteatterin alueteatteritunnustus Helvi Kuisminille


Kajaanin kaupunginteatteri – Oulun läänin alueteatteri aloitti vuonna 2008 käytännön myöntää vuosittaisissa alueteatterineuvottelukunnan edustajien tapaamisissa tunnustuksen henkilölle, joka on toiminut aktiivisesti alueteatterin hyväksi sekä edesauttanut tasavertaisuuden, saavutettavuuden ja yhteistyön toteutumista omalla alueellaan.

Kajaanin kaupunginteatteri – Oulun läänin alueteatteri myönsi tänä vuonna tunnustuksen alueteatterineuvottelukunnan jäsenelle, Alavieskan ja Sievin kirjastotoimen johtaja Helvi Kuisminille. Tunnustus julkistettiin lauantaina 20.9.2014 pidetyn alueteatterineuvottelukunnan kokouksen yhteydessä.

Alueellinen neuvottelukunta perustettiin vuonna 1973. Lisävahvistuksen olemassaololleen se sai vuonna 1978, jolloin Kajaanin kaupunginteatterista tuli virallisesti Oulun läänin alueteatteri. Vuoden 2013 alusta neuvottelukunta on toiminut uudella alueteatterineuvottelukunta-nimellään, ja saman vuoden alusta sen toimintaan liittyvä teatterin johtokunnan hyväksymä ohjesääntö astui voimaan.

Tällä hetkellä lähes jokaisesta entisen Oulun läänin kunnasta ja kaupungista on edustaja alueteatterineuvottelukunnassa. Lisäksi edustajia on joistakin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajakunnista. Kukin kunta/kaupunki on itse valinnut edustajansa. Useimmiten edustaja on kulttuuritoimen johtaja, kulttuurisihteeri, sivistystoimen johtaja tms. Henkilö voi olla myös luottamushenkilö. Lisäksi alueteatterineuvottelukunnassa on teatterin kutsumia edustajia.

Alueteatterineuvottelukunnan edustajat toimivat linkkinä kaupunginteatterin ja oman alueensa välillä. Heidän tehtävänään on taata teatteripalvelujen alueellinen saavutettavuus ja eri kohderyhmille suunnatun tarjonnan tasavertainen toteutuminen. Alueteatterineuvottelukunnan jäsenet välittävät tietoa teatterista, sen esityksistä ja kiertuetoiminnasta alueensa asukkaille sekä vastaavasti tuovat teatterille viestiä alueensa toiveista ja tarpeista.

Lisätietoja antaa alueteatterituottaja Sanna Heikkinen, puh. 044 7100 386, sanna.k.heikkinen(at)kajaani.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna  


Taidevoimala Teatteriklubilla 29.9.2014, Joensuu


Hyvinvointia kulttuurista!

Maanantaina 29.9.2014 kello 18:30 alkaen keskustellaan Joensuun kaupunginteatterin Teatteriklubilla taiteen merkityksestä hoivalaitoksissa, sairaaloissa, mielenterveystyössä ja kouluissa. Klubilla nähdään ja koetaan otteita ikäihmisille suunnatuista runolukutapahtumista, sairaalaklovneriasta, Tavalllista elämää -yhteisötaideprojektista, Terapeuttisen teatteriryhmän työtavoista ja koululaisille suunnatuista Meganin tarina -esityksen työpajoista. Tarjolla teetä ja lämmintä kättä. 

Klubia emännöivät Merja Pennanen ja Aino Kivi.

Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!

http://teatteri.jns.fi
Joensuun Kaupunginteatteri Facebookissa


SÄÄASEMA – äänen ja äänitaiteen esityksellisten muotojen tapahtuma 3.–12.10.2014, Helsinki


Avajaiset torstaina 2.10.2014 klo 17–19. Tervetuloa!

SÄÄASEMA on äänen ja äänitaiteen esityksellisten muotojen tapahtuma. Se on myös kesällä 2015 Prahassa järjestettävän Prague Quadrenniale of Performance Design and Space (PQ’15)–näyttelyn kokeellinen ja muuttuva koepystytys. PQ’15 –tapahtuman kantavista teemoista MUSIIKKI/MUSIC, SÄÄ/WEATHER ja POLITIIKKA/POLITICS olemme valinneet äänilähtöisen näyttelymme lähtökohdaksi SÄÄn.

SÄÄASEMAn projektit ja tekijät:

THE SOUND OF MUSIC (IN A BOX): Heidi Soidinsalo, Jani-Matti Salo, Ville Seppänen ja Kasperi Laine THE SOUND OF MUSIC on altistanut soittimet ja säveltallenteet muuttuville sääolosuhteille jo juhannuksesta 2014 Huittisten metsässä. Näyttelyssä teos jakautuu kahteen: MUUn galleriatilassa radikaalisti muuttuva mikroilmasto muokkaa vinyylilevyn sointia näyttelyn kuluessa. Hietalahden torilla seisovaan konttiin säilöttyjä klassisia instrumentteja runtelee vuoroin paukkupakkanen, ulvova tuuli, vihmova sade ja heleä helle. Klassisen ja kevyen musiikin eturivin muusikot tarttuvat piiskattuja soittimia kaulasta ja haastavat käsityksiämme oikeaoppisesta soinnista. Mittarina toimii kaikkien tuntema Vivaldin Neljä vuodenaikaa.

THE MELTING POINT (SULAMISPISTE): Antti Puumalainen THE MELTING POINT reagoi veden eri olomuotoihin – nestemäinen, jäätynyt, sulava, höyrystyvä – ympärillä muuttuvien olosuhteiden mukaan. Ääni-installaatio kierrättää ja avaa kuultavaksi veden jatkuvan muodonmuutoksen.

EROOSIO – ÄÄNESSÄ, TILASSA JA KEHOSSA (VARIAATIOITA): Elina Lifländer, Kristian Ekholm, Nanni Vapaavuori ja Leila Kourkia EROOSIO-työryhmä on lähestynyt tyhjillään olevaa, purkutuomion saanutta Lauttasaaren vesitornia monumentaalisena instrumenttina, jonka soittamiseen tarvitaan koko keho.

Vesitornin soittaminen merkitsee mahdollisuutta tehdä äänenmuodostuksesta rajua, tilallista. Vesitornia soitetaan instrumentin sisältä käsin koko keholla. Vesitornin sisällä ääni muodostaa yllättäviä ja uudenlaisia olotiloja.

ÄÄNIMETSÄ (VARIAATIOITA): Antti Nykyri, Anna Nykyri ja Heikki Paasonen ÄÄNIMETSÄ muodostaa esityksellisen äänitilan, joka muodostuu ja muuttaa sointiaan sen mukaan kuinka metsässä oleilemme.

Näyttelyn kuratoivat Maiju Loukola ja Timo Heinonen.

LISÄTIETOJA:
MUU Galleria / muugalleria(a)muu.fi, +358-9-625 972, www.muu.fi

SÄÄASEMA Facebookissa
MUU ry:n nettisivuilla: www.muu.fi/site/?p=8937#more-8937


Etelä-Karjalan rahaston apurahainfo 3.10.2014, Lappeenranta


Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto järjestää yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipisteen kanssa APURAHAINFON perjantaina 3.10.2014 klo 13.00–15.00.
Paikka: Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosali, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta

Infon lisäksi osallistujilla on mahdollisuus esittää hakemuksen tekemistä ja rahoitusta koskevia kysymyksiä asiantuntijoille.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Kahvitarjoilu klo 12.00–13.00. Tarjoilun järjestämiseksi toivomme ilmoittautumista 1.10. mennessä pirkko.kostamo(a)skr.fi

Tervetuloa!

www.skr.fi


Väitöstilaisuus esitystaiteesta 8.10.2014, Teatterikorkeakoulu

Mitä poliittisella tarkoitetaan esitystaiteessa tänään? Miten käyttää henkilökohtaista materiaalia tai miten esittää itseä? Näitä kysymyksiä TeM ja esitystaiteilija Pilvi Porkola tarkastelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 8. lokakuuta tarkastettavassa taiteellisessa väitöstutkimuksessaan Esitys tutkimuksena – Näkökulmia poliittiseen, dokumentaariseen ja henkilökohtaiseen.

Tekemiensä esitysten Mitä kuuluu? – ja muita arjen dokumentteja (2006), Lumo – Esitys uudesta työstä (2007), As If – Avoin sarja (2006–2008) sekä How To Be a Performance Artist?(2007–2009) kautta Porkola pohtii paitsi esitysten tekoprosesseja, myös kysymyksiä katsomisesta, tiedon paikantumisesta ja taiteesta tutkimuksena. Tutkimus sijoittuu sekä taiteellisen tutkimuksen että esitystutkimuksen kenttään. Erityistä huomiota saavat taiteellisen tutkimuksen ja feminismin yhtäläisyydet.

Pilvi Porkola on esitystaiteilija ja kirjoittaja sekä Esitys-lehden perustaja. Hän on toiminut tuntiopettajana useissa oppilaitoksissa ja opettanut mm. performanssia, nykyteatteria ja esitystutkimusta. Lisäksi hän on ohjannut ja käsikirjoittanut useita esityksiä ja lyhytelokuvia.

Väitöstutkimus Esitys tutkimuksena – Näkökulmia poliittiseen, dokumentaariseen ja henkilökohtaiseen tarkastetaan julkisesti keskiviikkona 8. lokakuuta 2014 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä ovat FT, YTM, taidehistorioitsija Helena Erkkilä ja MFA, professori Pia Lindman (Aalto-yliopisto). Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä voi ostaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätietoja:
Pilvi Porkola
pilvi.porkola(a)uniarts.fi

Annika Fredriksson, tutkimuskoordinaattori
annika.fredriksson(a)uniarts.fi
p. 0400 792 038

Saija Aalto, viestintäpäällikkö
saija.aalto(a)uniarts.fi
p. 0400 792 042


LUOVAMO-verkostoitumistilaisuus 10.10.2014, Turku


Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste järjestää yhdessä LUOVAMO - luovien alojen urapalveluiden kanssa verkostoitumistilaisuuden perjantaina 10.10.2014 klo 10–12.
 
Tilaisuus pidetään nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku), 3. kerroksen salissa.

Tilaisuus on tarkoitettu taiteen kentän, luovien osaajien, liike-elämän eri alueiden sekä julkisen ja kolmannen sektorin edustajille. Verkostoitumistilaisuudessa yritysten ja yhteisöjen edustajat etsivät uusia mahdollisuuksia käyttää taidetta ja luovaa osaamista liiketoimintansa parantamiseen ja henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen sekä saavat vinkkejä oman toimintansa uudistamiseksi. Taiteilijat puolestaan saavat ideoita taiteen erilaisista työllistymismahdollisuuksista.

Lokakuun verkostoitumistilaisuuden teemana on luovien alojen osuuskuntatoiminta. Sopiiko osuuskuntayrittäminen luoville aloille? Mitä osuuskunnan jäsenyys tarkoittaa ja millaista on toimia luovien alojen yhteenliittymässä? Omia kokemuksiaan jakavat vaatetusmuotoilijat Eveliina Rahja ja Jonna Nykänen turkulaisesta Osuuskunta Fabriikki 8:sta.

Aamupäivän alustuksen jälkeen käydään vapaata keskustelua ja ideoidaan yhdessä verkostoitumisen ohella.

Ilmoittautumiset sunnuntaihin 5.10. mennessä. Paikkoja rajoitetusti. Alustuspuheenvuoro taltioidaan.

Ilmoittaudu tästä
Tervetuloa!
 
Lisätiedot:
Veera Laurila
Työnsuunnittelija | Arbetsplanerare
Taiteen edistämiskeskus | Centret för konstfrämjande
Lounais-Suomen toimipiste | Sydvästra Finlands regionalbyrå
Linnankatu 24, 20100 Turku | Slottsgatan 24, 20100 Åbo
puh. / tfn +358 295 330 909

www.taike.fi


Rajaton näyttämö -verkostotapaaminen 15.10.2014, Espoo


Seminaari: Teatterinaapurit rajattomalla näyttämöllä – kuinka tästä eteenpäin?
Paikka: Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus,
Hanasaarenranta 5, 02100 Espoo
Aika: 15.10.2014 klo 9.30–17

Rajaton näyttämö -hanke on tiivistänyt näyttämötaiteen alan yhteistyötä Suomen ja Ruotsin välillä vuodesta 2011: on rakennettu verkostoja, saavutettu teknisiä innovaatioita, lisätty taiteellista vaihtoa ja luotu yhteistuotantoja. On aika tarkastella tuloksia sekä pohtia, millä tavalla onnistumisia voisi vahvistaa ja mitä voisi kehittää.

Seminaari on tarkoitettu Rajaton näyttämö -hankkeessa mukana olleille tahoille sekä kaikille, joita kiinnostaa Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö kulttuurin alalla.

Seminaari on maksuton, lounas omakustanteinen (hinta 24 €)

Tarkemmat ohjelmatiedot oheisessa liitteessä (PDF).

Ilmoittautumiset viimeistään 8.10. Hanasaaren web-sivulla olevan linkin kautta:
www.hanaholmen.fi/fi/kulttuurikeskus/ohjelmakalenteri/details/1070

Seminaarin järjestäjät:
Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Riksteatern

Lisätiedot:
Ohjelmakoordinaattori Aino Kostiainen / Hanasaari, puh. 040 5519 933,
aino.kostiainen(a)hanaholmen.fi

www.rajatonnayttamo.fi


Amorph!14-festivaali 15.–19.10.2014, Helsinki


Amorph! on MUU ry:n tuottama Pohjoismaiden vanhin performanssi- ja esitystaiteen tapahtuma, joka tuo yhteen esittävän taiteen huippunimiä performanssi-, video- ja äänitaiteen sekä tanssin ja teatterin aloilta. Festivaali  on kansainvälinen taiteilijoiden, yhteisöjen ja  yleisön kohtaamispaikka ja sen tapahtumat levittäytyvät eri puolille Helsinkiä.

Tarkempaa tietoa ohjelmasta oheisesta liitteestä (PDF) sekä
http://muu.fi/amorph14/
www.facebook.com/pages/Amorph14/1470355329875784

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Festivaalin kuraattori Tuomas Laitinen : tel. 050 4672647  tuomas.laitinen(a)gmail.com
Tuottaja Mia Erlin: tel. 050 3303764  amorph(a)muu.fi


/teatteri.nyt 24.–26.10.2014, Helsinki


Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus kokea esityksiä remontin takia tyhjennetyssä museossa. Kiasma-teatterin vuosittainen /teatteri.nyt –tapahtuma leviää Kiasman galleriatiloihin viikonloppuna 24.–26.10.

Poikkeustila -teeman alla kulkeva, erilaisista live-esityksistä koostuva tapahtuma levittäytyy Kiasman 3. kerrokseen. Perjantain ja lauantain teokset on valittu aiemmin toteutetun avoimen haun perusteella. Vakuuttavan kutkuttava 15 teoksen kimara sisältää esityksiä ja installaatioita kotimaisilta sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta. Sunnuntaina 26.10. on mahdollisuus open stage –tyyliseen esiintymiseen, johon ilmoittautuminen on käynnissä 10.10. saakka.

Kiasman huipulla 5. kerroksessa on tarjolla espanjalaisen Roger Bernat’n Kevätuhri. Teos perustuu edesmenneen tanssilegenda Pina Bauschin samannimiseen koreografiaan. Kevätuhrista esitetään englanninkielinen versio perjantaina 24.10., lauantaina ja sunnuntaina esitys koetaan suomeksi. Maalausta ja arkkitehtuuria opiskellut, lukuisia palkintoja voittanut Bernat on vuodesta 2008 luonut esityksiä joissa katsojat valtaavat näyttämön. Hänen töitään on esitetty yli 20 maassa.

Lisätietoja:
Sanni Pajula, tuottaja, sanni.pajula(a)kiasma.fi, 040-725 3819

www.kiasma.fi/kiasma-teatteri


Kansainvälinen Nukketeatterijuhla TIP-Fest 5.–9.11.2014, Turku


Turun kansainvälinen Nukketeatterijuhla TIP-Fest järjestetään viidettä kertaa 5.–9.11.2014 Manillassa. TIP-Festin ohjelmisto esittelee tänä vuonna nukketeatterin moninaisuuden: kotimaista nykynukketeatteria, jaavalaista varjoteatteriperinnettä, esineteatteria, naamioteatteria, marionetteja, käsinukkeja, installaatioita, kokeilevaa nukketeatteria.

Suomalaista nykynukketeatteria festivaalilla edustavat järjestäjinäkin toimivat turkulaisryhmät, sekä vierailut Helsingistä ja Oulusta. Kansainvälisiä vieraita saapuu Indonesiasta, Sloveniasta, Ranskasta, Israelista ja Ruotsista. Esitysten teemat vaihtelevat murhamysteeristä Anne Frankin tarinaan, politiikasta sotaan ja saduista leikkiin. Useissa festivaaliesityksessä korostuu musiikin ja visuaalisuuden yhteys. Puolet esityksistä on suunnattu aikuisille, puolet kaikenikäisille katsojille.

Lisätietoja ja ohjelmisto liitteessä (PDF) sekä
Ilona Numminen
tuottaja
+358 40 460 4851
auraofpuppets(a)gmail.com

www.auraofpuppets.com/tapahtumat


Czech Crash 2014 10–18 Oct 2014, Prague


The International symposium Czech Crash 2014 will become an important part of the forthcoming 19th edition of the 4+4 Days in Motion festival. Over 30 international and local dramaturges, curators and artistic directors of dance, theatre and interdisciplinary festivals and institutions, who have essentially influenced the dramaturgy of the 4+4 Days in Motion festival, as well as the shape of current progressive creative and dramaturgic line in the field of performing arts, will come to Prague to present and discuss the festivals vision and practice.

Join the open international discussion on contemporary performing arts, festival’s dramaturgy and its influence as well as festival’s cooperation with artists.

Read more


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia)


Vielä ehtii: Apurahahakuja syyskuussa


Vielä ehtii hakea apurahoja syyskuun aikana. Apurahoja haettavana mm. Taiteen edistämiskeskuksella, Opetus- ja kulttuuriministeriöllä ja Pohjoismaisella kulttuuripisteellä.

Katso: www.tinfo.fi/hakuja


Pohjoismainen kulttuuripiste: NORDBUK-tukiohjelman hanketuki, hakuaika 1.10.–3.11.2014


Hanketukea voi hakea hankkeisiin, joiden päätavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten pohjoismaista identiteettiä. Hankkeiden tulee olla kertaluontoisia ja määräaikaisia tapahtumia tai aktiviteetteja, jotka toteutuvat vain kerran.

Konkreettisesti tukea annetaan:

  • määräaikaiseen toimintaan, kuten seminaarien, kurssien, konferenssien, leirien ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen
  • toimintaan,  joka edistää lasten ja nuorten verkostoitumista ja Pohjoismaiden tuntemusta
  • toimintaan, joka käsittelee ajankohtaisia kulttuurisia, poliittisia ja sosiaalisia kysymyksiä Pohjolassa

Tukea ei anneta kansainvälisille projekteille, jotka käsittävät laajemman alueen kuin Pohjolan, Baltian maat ja Luoteis-Venäjän.  Tukea voidaan kuitenkin antaa Pohjoismaissa koordinoidulle kansainväliselle tapahtumalle.

www.kulturkontaktnord.org/lang-fi/tukimuodot/nordbuk-tukiohjelma/hanketuki

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Vielä ehtii: Hae mukaan Työväen näyttämöpäiville, hakuaika 30.9.2014 asti


Seuraavat, järjestyksessään 39. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä 30.1.–1.2.2015

Näyttämöpäivien sivu: www.tnp.fi

Hakuaika on käynnissä 30.9.2014 asti. Festivaalin valitsijana toimiii Taisto Reimaluoto.

Hakulomakkeita saa osoitteesta www.tnl.fi/lomakkeet ja lisätietoja hausta voi kysyä Mikko Väänäseltä puh. 09 25112170 tai mikko.vaananen(a)tnl.fi


Hae Baltic Circle -radiodokumentin päähenkilöksi


YLE:lle tekeillä olevaan radiodokumenttiin haetaan hyvin suomea puhuvaa, sanavalmista, ei ammattikseen luovalla alalla toimivaa jokamiestä/jokanaista. Ohjelman kolmesta päähenkilöstä muut tulevat olemaan suomalainen poliitikko sekä ulkomaalainen esitystaiteilija. Dokumentti risteyttää kolmen päähenkilön henkilökohtaisia kokemuksia Baltic Circle -festivaalista n. 50-minuuttiseksi kollaasiteokseksi, joka lähetetään YLE:ltä vuonna 2015. Dokumentin ohjaa esitystaiteilija Ossi Koskelainen.

Tarkemmat tiedot oheisesta liitteestä (PDF).

Haku 3.10. mennessä sähköpostiosoitteeseen ozkoskela(a)gmail.com.

Lisätietoja:
Ossi Koskelainen, 050 368 2924


Atelier for Young Festival Managers 21–27 March 2015, Beirut


The Festival Academy is delighted to announce that the application deadline has been extended for the Atelier for Young Festival Managers Beirut 2015 to give more young festival managers the opportunity to apply. Young festival managers from all over the world are invited to apply until 31 October 2014. The Atelier will take place from 21 to 27 March 2015 in Beirut, Lebanon, in collaboration with the Beiteddine Art Festival.

Read more


TYÖPAIKKOJA


An Estonian theatre project is looking for a Finnish stage director


Theatre group Kinoteater and enterprise Skyworld Service have co-founded a brand called Gourmet Theatre, a theatre that combines theatre and a quality dinner. Gourmet Theatre's first production is called Criminal Dinner and it's an evening that offers both: a criminal play and gourmet food.

The play is written by Diana Leesalu from Tallinn City Theatre and directed by Diana Leesalu and Veiko Tubin (both Tallinn City Theatre). The play has eight roles (7m + 1f) and it will be translated into Finnish by early December.

Kinoteater and Skyworld Service are looking for a Finnish theatre director to stage the play in Finnish. We would invite the director to see the performances in Tallinn so a Finnish version of the play could be staged based on the Estonian version. The stage director would also choose suitable actors for the roles.

Please write to paul(a)kinoteater.ee if you are interested.
Please attach a CV as well.
Deadline: September 29th

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Ilmaisuverstas: Shakespeare -tiistait 14. ja 21.10.2014, Helsinki


Työpajassa tutkitaan Shakespearen monologeja ja dialogeja, ja syvennytään alkuperäiskielen kautta runomitan sekä muiden kielellisten/kirjallisten vihjeiden antamiin neuvoihin näyttelijälle, tutustumalla Shakespearen-aikaiseen maailmaan ja viitekehykseen. Kurssilla keskitytään myös avaamaan ilmaisua ulos yleisölle, käyttäen tätä oman itsemme jatkeena, luottamusmiehenä, valamiehistönä, omatuntona tms.

Kurssilaiset saavat etukäteen materiaalia tutustuttavaksi.

Voit itse päättää harjoitteletko tekstiä suomeksi, ruotsiksi vai englanniksi, mutta tekstin analysointi tapahtuu alkuperäiskielestä käsin.

Kolmikielinen Kris Gummerus on valmistunut näyttelijäksi arvostetusta Guildhall School of Music and Dramasta Lontoosta ja on nykyään freelancer, luotsaten mm. omaa - englanninkielistä Helsinki Fringe -teatteria.

Kurssiaika päivittäin klo 10-17
Kurssipaikka: Helsinki
Osallistumismaksu: 40 €

Hakuaika päättyy su 28.9.2014

Hae työpajaan

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Korttien näyttämö -työpajat loka-, marras- ja joulukuussa 2014, Helsinki


Korttien näyttämö -työpajassa tutustutaan Katri Mehdon ja Pieta Koskenniemen kehittämiin soveltavan teatterin tarot-kortteihin ja kokeillaan, miten niitä voi hyödyntää käytännön teatterityön apuna ja inspiraationa. Kortit ovat pelillinen työväline, joiden avulla vetäjät, ohjaajat, esiintyjät ja ryhmät voivat syventää osaamistaan, teatteriminänsä tuntemusta, yhteistoiminnallisuutta, ilmaisukeinojen valikoimaa ja taiteellisen prosessin ymmärrystä. Aikaisempaa kokemusta tarot-korteista ei tarvita, luovaa leikillisyyttä kyllä.

Työpajan vetäjä: Katri Mehto (Korttien näyttämöt –aineiston toinen tekijä)
Työpajan kesto: 2,5 h ( 3 opetustuntia, taukoineen)
Paikka: Suomen Harrastajateatteriliiton toimisto, Minervankatu 1 C 21, Helsinki

Työpajapäivät ja ajat:
tiistai 28.10 klo 18.00-20.30
torstai 6.11.klo 18.00-20.30
lauantai 15.11. klo 15.00-17.30
lauantai 29.11.klo 15.00-17.30
tiistai 2.12. klo 18.00-20.30

Ilmoittaudu yhteen itsellesi sopivaan työpajaan viimeistään työpajapäivänä klo 12.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:
Ilmoittaudu TÄSTÄ linkistä
Sähköpostitse minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi tai puhelimitse 0442981708.

Yhden työpajapäivän hinta on 40 €. Maksu sisältää Korttien näyttämö –opaskirjan ja Tarot-korttipakan sekä säilytyspussin.
 
Pajan järjestävät Suomen harrastajateatteriliitto ja Kansalaisfoorumi

 

twitter.com/tinfotweeets

rajaton_nayttamo_ohjelma

Amorph_tiedote

TIP_fest_ohjelma

BC_jokamies_haku