24.10.2011

TINFO-tiedote 33 / 21.10.2011

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON JULKAISUJA

UUTISIA

HAKUJA

PALKINTOEHDOKASHAKUJA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

TAPAHTUMIA

KOULUTUSTA

TILOJA

 


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

A PLAY, A PIE AND A PINT –  LOUNASTEATTERIA

Glasgowlainen Òran Mór Pub Theatre tuottaa vuosittain 37 uuden näytelmän esitystä ruuan ja juoman kera. Mieletön idea, 45 minuutin ruokatauolla kymmenellä punnalla heruu siis nykytekstin kantaesitys ja murkinaa. The Royal Court, The Bush, The National, The Drum tai The Plymouth eivät olekaan niitä paikkoja, joissa nykytekstien kantaesityksiä tuotetaan eniten. Óran Mór hoitaa homman kotiin.  Idea ei ottanut tulta heti, mutta nyt 150 ihmistä kuusi kertaa viikossa tulee esityksen äärelle lounasaikaan. Lajityyppejä on laidasta laitaan. Ainoa rajoite on se, että lavastukset puretaan joka päivä ja esitys saa kestää vain 45 minuuttia. Ihanan mutkatonta pragmatismia. Voisiko tällainen toimia meillä?

SISÄPIIRILÄISET, VAKKARIT, TURISTIT JA SATUNNAISET

Tällaisella sosiaalisen maailman nelijaolla (David Unruh) voidaan teatteriyleisöjäkin varmaan tarkastella. Museoiden yleisöjä näin on joka tapauksessa kuvattu. Sisäpiiriläiset ovat jo kentän jäseniä, teatteri muodostaa heidän sosiaalisen yhteisönsä, vakituiset kävijät tuntevat kuuluvansa tähän maailmaan. Turistit ovat sitä yleisöä, joka etsii elämyksiä. Haastavin ryhmä ovat sitten satunnaiset. He tuntevat itsensä vieraaksi tässä maailmassa. Ilman yleisökasvatusta, soveltavaa teatterityötä, harrastajateatteria, lasten- ja nuortenteatteria yleisö on vaarassa jäädä näiksi satunnaisiksi, niiksi, joista moni onkin sitten ei-kävijä.

Jos tällaiset pohdiskelut kiinnostavat, voi lukea Humanistisen ammattikorkeakoulun hiljan julkaiseman teoksen ”Yleisötutkimus kulttuurialan opinnäytetyönä” (Lindholm, Simovaara, Cantet & Mielonen). Ei opinnäytetyö-sanaa tarvitse karsastaa. Se on oppikirja, joka tarjoaa tiiviissä paketista tietoa kenelle tahansa, jota haluttaa tietää tarkemmin keitä ne kävijät oikein ovat, millaisia ryhmiä ne edustavat.  Alun pohdintaan minua innoitti Arto Lindholmin artikkeli.

Kansainvälisen tilastotiedon valossa suomalaiset ovat kulttuurin suurkuluttajia, ennen kaikkea kirjaston ja teatterin. Me harrastamme kulttuuria poikkeuksellisen paljon. Me käytämme tanskalaisten jälkeen toiseksi eniten rahaa kulttuuriin, meillä teatterikäyntejä asukasta kohden on toiseksi eniten Euroopassa. Tämän tekee mahdolliseksi juuri se alueellinen saavutettavuus. Mutta sitten se outo juttu. Arto Lindholmin mukaan suomalaisilla on nihkeä suhde kulttuuriin. Me olemme miltei jumbosijalla kun mitataan sitä, miten tärkeänä kulttuuria pidetään. Mitä hittoa? Olemmeko me toiminnan ihmisiä, äänestämme kulttuurin puolesta jaloillamme osallistumalla, katsomalla esityksiä, lukemalla. Teot painavat.

Vaikka kulttuurialalla ei Arto Lindholmin mukaan voida luottaa kävijöiden uskollisuuteen, olen silti sitä mieltä, että suuressa kuvassa teatterin sitkeän itsepäisesti korkealla pysyttelevät myytyjen pääsylippujen lukumme kertovat juuri tästä – uskollisuudesta, siitä, että teatteri on koettu merkityksellisesti. Tulkoon se jälleen kerran sanotuksi. Voisiko suomalaista tiheäsilmäistä teatteriverkostoa kutsua sosiaaliseksi innovaatioksi?

TEATTERI AKTION PAIKKANA

Missasin dokumenttiteatteriesitys SEVENin Svenska Teaternissa. Tässä naisten oikeuksia puolustavassa esityksessä seitsemän naisen kokemuksiin perustuvassa esityksessä roolien lukijoina ovatkin olleet poliittiset päätöksentekijät, viranomaiset, ne, joilla on valtaa. Kun itse menee ihmisen nahan alle, ymmärtää ehkä paremmin. Hedda Krausz Sjögrenin luoma konsepti SEVEN on turneella Turkissa, Hollannissa, Nigeriassa, Belgiassa, Serbiassa. Satoja vallanpitäjiä on jo asettunut SEVENin naisten rooleihin. www.sevenwomen.se/

MIELIKUVITTELU

Satupäivää on vietetty lähes 120 avoimessa satutapahtumassa, joissa satuja on luettu, esitetty ja käsitelty. Tapahtuma järjestettiin jo neljännen kerran, ja suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Huikean tärkeätä. Hienoa, että Teatteri Hevosenkengän Kirsti Aropaltio toi tämän idean Suomeen. Hyvät jutut on tarkoitettu kaapattaviksi ja jaettaviksi uudelleen.

Mielikuvittelu kuuluu kaikille.  Eikö se ole rêverietä, sitä, mistä Gaston Bachelard kirjoitti. Mielikuvituksella on kyky luoda todellisuutta uudelleen. Sadut antavat luvan astua kuvitteelliseen. Eivätkö juuri sadut kanna mukanaan viestiä siitä, että ihmisellä on kyky ja oikeus imaginaariseen. Eivätkö juuri sadut luo maaperää uneksunnalle, runouden levolliselle ja valppaalle sieluntilalle. Sadut päästävät meidät ahtaasta elämästä.  Niiden avulla ihminen voi toipua, pelastua, saada lohtua. Sadut tarkoittavat myös yhdessä vietettyä jaettua aikaa, läheisyyttä ja läsnäoloa, uppoutumista turvallisessa sylissä tai toisen lähellä itselle vieraisiin maailmoihin, uskaltamista. 

TÄÄLLÄ OLISIN HALUNNUT OLLA

Viime viikonloppuna alkoi koko Kolmannen tilan 3T:n yhdessä Åbo Akademin ja Turun yliopiston kanssa tekemä Vastakertomus-tapahtuma Turussa osana kulttuuripääkaupunkivuotta. Tylsää, että nyt jää Kolmannen tilan Animalis (Seppo Parkkinen, Juha Malmivaara, Kari Mäkiranta, Pirjo Liiri-Majava, Kalle Ropponen) näkemättä ja kokematta. Kuvittelen sen tarjoavan vaellusta myyttien ja tarinoiden maailmassa ja siirtymää tästä überrationaalisuudesta ja überihmiskeskeisyydestä meille ehkä lajityypillisempiin olemusmuotoihin… Josko sitten Helsingissä.

TYÖTAVAT

Uunituoreissa Suomen Näyttelijäliiton Ämyrissä ja Teatteri- ja Mediatyöntekijöiden Metelissä ollaan työtapojen ja ammattikuvien äärellä. Tekemisen konventioista, hierarkioista, valmistaa tuotantomalleista ja esityskoneistoista tunnetaan halua vapautua kohti yhteisöllisempiä ja prosessiluonteisia työtapoja.

Mutta ei asia niin yksinkertaista olekaan, eikä ainoita oikeita ratkaisuja ole, kuten Heta Reitala toteaa. Reitalan kirjoitus  ”Työtavat muutoksen kourissa? Skenografian näkökulma” on kiinnostavaa luettavaa. Reitalan tekemät Rovaniemen ja Oulun teattereiden skenografien haastattelut tuovat esiin, että asioilla on puolensa ja puolensa. Kukaan ei halua panikoitua, lavastamo tarvitsee suunnitelmansa riittävän ajoissa saadaksensa suunnitelmat valmiiksi. Uusien työtapojen esteeksi nousevat repertuaariteatterin kiristyvät aikataulut, yhtäaikaiset tuotannot ja vähäinen mahdollisuus käyttää näyttämötilaa harjoitustilana.  

PELKO

Kun luin käydyistä keskusteluista tai muistelin teatteripäivien keskusteluja mieleen tulee pelko. Onko pelko yhä vallitsevampi taiteilijan olotila tilanteessa, jossa kaikki kiinteä on jo haihtunut tai haihtumassa ilmaan. Lainaan tähän Elina Latvaa, joka kirjoitti tekemisen esteistä Teatterikorkeakoulun Episodi-julkaisussa:
”On pelko itsen näkemisestä. Pelko itsen avaamisesta. Pelkoja, jotka upottavat, Pelkoja, jotka ovat hedelmällisiä. Pelkoja, jotka lamaannuttavat.” Ja tähän voisi lisätä pelko työttömyydestä, pelko toimeentulosta, pelko näkymättömyydestä, pelko vilttiketjuun tai sivuraiteelle joutumisesta…

SALAKUUNTELUA JULKISISSA LIIKENNEVÄLINEISSÄ

Mies 60+V kumppanilleen: ”Itku miltei tuli, kun kuulin ”Pisuuaarin ritarit” (HOMO!-musikaali)
Raitiovaunu 3T

”Ei ole Avoimet ovet koskaan tuottanut pettymystä”, nainen 65+V ystävättärelleen
Raitiovaunupysäkki 8/3T

 

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

TINFON JULKAISUJA

 

Teatterikalenteri 2012 *

Teatterialan keskeinen osoitteisto sisältyy lyhyessä muodossa TINFOn vuosittain julkaisemaan Teatterikalenteriin. Julkaisusta löytyy mm. ammattiteattereiden, teatteriryhmien ja ammattijohtoisten harrrastajateattereiden ja tanssiteattereiden ja ryhmien yhteystiedot, teatteritapahtumat, teatteri- ja tanssialan yhteisöt sekä teatterialan oppilaitokset.

Kalenterissa on lisäksi tietoa apurahoista, ulkomaisista festivaaleista sekä alan kansainvälisistä organisaatioista. Kalenteriin sisältyy myös tavanomaisten almanakkatietojen lisäksi tiivis tietopaketti suomalaisesta teatterista tilastojen valossa.

Teatterikalenteri 2012 maksaa 15 € (+postikulut). Tilaukset: tinfo(at)tinfo.fi


 

Teatterialan Avain 2011/2012 *

TEATTERIALAN AVAIN 2011/2012 julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa sähköisenä!

PDF-muotoisesta Avaimesta on helppo tehdä hakuja Adobe Readerin Etsi-komennolla sekä siirtyä tietoihin kirjanmerkkien tai linkkien avulla. Sähköisen Avaimen voi tarvittaessa myös tulostaa.

Avaimen hinta

Sähköisen Avaimen hinnoittelu perustuu käyttäjien määrään per osoitteistoa tilaava teatteri/yhteisö.
Myymme siis Avaimeen käyttölisenssejä.

Pieni lisenssi sisältää 1-2 käyttäjää ja maksaa 20 euroa.
Keskisuuri lisenssi sisältää 3-19 käyttäjän oikeudet ja maksaa 70 euroa.
Suuri lisenssi sisältää 20->  käyttäjän oikeudet ja maksaa 150 euroa.

Tilaukset: tinfo(at)tinfo.fi

 


 

Teatteritilastot 2010 *

TINFO kerää vuosittain tilastot maan ammattiteattereiden ja teatteri- ja orkesterilain piirissä olevien tanssiryhmien ohjelmistoista, katsojista, henkilöstöstä ja taloudesta. Myös lain ulkopuolisilta ryhmiltä kerätään tilastotietoja mahdollisuuksien mukaan.

Teatteritilastojen 2010 hinta on 40 €/kpl. Yli 10 kappaleen tilauksissa 30 €/kpl. Myös aikaisempien vuosien tilastokirjoja on vielä saatavissa. Vuoden 2009 kirjan hinta on 20 € ja sitä vanhempien 10 €/kpl. Harrastajateatteritilastosta tehdyn erillisen monisteen hinta on 15 € /kpl.

Tilaukset: tinfo(at)tinfo.fi

Teatteritilastot 2010 ja Harrastajateatteritilastot 2010 ovat katseltavissa ja tulostettavissa TINFOn nettisivuilla.


 

UUTISIA

Kokkolan kaupunginteatterin Viimeiselle aamutähdelle lämmin vastaanotto Ruotsissa *

Kokkolan kaupunginteatterin VIIMEINEN AAMUTÄHTI –esitys on kiertueella Ruotsissa.

Viimeisellä aamutähdellä (Den sista morgonstjärnan) on Ruotsissa vierailuesitys yhdeksässä teatterissa ja lisäksi esitys nähdään Tukholmassa 29.10. Suomi-instituutissa. Teatterikiertuetta organisoi ruotsalainen Riksteatern, jonka kanssa TINFO – Teatterin tiedotuskeskus tekee yhteistyötä mm. Rajaton näyttämö / Scen utan gränser –hankkeen yhteydessä.

Yhteyshenkilö Riksteaternissa on Ann-Cathrine Fröjdö, ann-cathrine.frojdo(at)riksteatern.se.
Kiertueen paikkakunnat ja teatterit löydät liitteestä.

Ensimmäisten kritiikkien perusteella esitys on saanut lämpimän vastaanoton:
www.folkbladet.nu/271066/2011/10/15/den-sista-morgonstjarnan-ror-vid-ens-kanslor
www.vk.se/Article.jsp?article=485506
www.riksteatern.se/densistamorgonstjarnan

www.riksteatern.se
www.scenutangranser.se
www.rajatonnayttamo.fi


 

Bruce Willis Saves The World kiertueella Belgiassa ja Ranskassa *

Tampereen Teatterikesässä ensi-iltansa saanut Veikko Nuutisen ja Riko Saatsin käsikirjoittama ja Saatsin ohjaama episodinäytelmä Bruce Willis Saves The World nähdään Théâtre de la Placessa (Liège, Belgia) 26.10.-29.10. ja Mettre en Scène -festivaaleilla (Rennes, Ranska) 16.-19.11.2011.

Bruce Willis Saves The World on Tutkivan teatterityön keskuksen tuottama Prospero-hankkeen esitys. Esityksen on lavastanut Lasse Kansikas, valosuunnittelu on Tomi Suovankosken ja äänisuunnittelu Jori Tossavaisen. Pukusuunnittelusta vastaa Sanna Levo. Näyttämöllä ovat Iida-Maria Heinonen, Toni Kamula, Tero Koponen, Arttu Kurttila, Anna Kuusamo ja Jussi-Pekka Parviainen.


Suomen Näytelmäkirjailijaliitto täyttää 90 vuotta *

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto – Finlands Dramatikerförbund ry juhlii tällä viikolla 90-vuotista historiaansa. Perjantaina 21.10. järjestettävään juhlagaalaan on kutsuttu kotimaisista näytelmäkirjailijoista sekä elokuva- ja tv-käsikirjoittajista koostuva liiton jäsenistö, sekä monia alalla toimivia yhteistyökumppaneita.

Yhdessäolon, esitysten ja juhlapuheiden kuulemisen lisäksi tilaisuudessa myönnetään nyt ensimmäistä kertaa jaettava Näytelmäkirjailijaliiton uusi Sylvi-palkinto vuoden parhaasta kotimaisesta elokuva- tai tv-käsikirjoituksesta. 2000 € arvoinen palkinto on ensimmäinen kotimainen käsikirjoituspalkinto, joka myönnetään tekstin (ei tuotannon) perusteella. Juhlan ohjelmassa on lisäksi yhdistyksen vuosittaisen Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin jako teatterille, jolla on ollut kiitettävissä määrin kotimaisia näytelmiä ohjelmistossaan.

Ryhmä näytelmäkirjailijoita perusti Näytelmäkirjailijaliiton vuonna 1921 valvomaan näytelmäkirjailijoiden esitysoikeuksia ja parantamaan kotimaisen näytelmäkirjallisuuden näkyvyyttä ja arvostusta. Toiminta on uusien medioiden kuten televisio, radio ja elokuva myötä laajentunut ja monipuolistunut, mutta nämä alkuperäiset perustehtävät eivät ole vuosien varrella muuttuneet.

Lue lisää: Suomen Näytelmäkirjailijaliiton tiedote (pdf)

www.sunklo.fi


 

Venäläisen teatterin palkitut tekijät tulevat Helsinkiin 3.-6.11. *

Stage – Helsingin teatterifestivaalin alatapahtuma Stage – Teatteria Venäjältä 3.–6.11. tuo huiman kavalkadin venäläisen teatterin palkittuja tuotantoja Helsinkiin. Minifestarilla nähdään muun muassa festivaalin avaava, pietarilaisen Takoy-teatterin versiointi Tšehovin ensimmäisestä pitkästä näytelmästä Ivanov sekä moskovalaisen MTYuZ-teatterin tulkinta Dostojevskin novellista Lempeä neito. Lempeä neito kahmi keväällä kolme Golden Mask -palkintoehdokkuutta, ja pääosan esittäjä Igor Gordin sai Golden Mask -pystin parhaasta miesosasta.

Klassikoiden lisäksi Stagella nähdään Pavel Semchenkon ja Maxim Didenkon näytelmä Katkeamaton kaari, jonka työryhmässä on suositun pietarilaisen Akhe Engineerin Theatren jäseniä. Didenko sai pietarilaisella Terra Incognita -festivaalilla parhaan tulokkaan palkinnon. Takoy-teatteri nousee Aleksanterin teatterin lavalle myös toisella näytelmällä: Kain on moderni tarina Raamatun Kainista, joka yhdistää Lordi Byronin teksteihin venäläisohjaaja Klimin tekstejä. Näytelmä voitti Golden Light -teatteripalkinnon viime vuonna Venäjällä.

Festariviikonlopun aikana nähdään seitsemän näytelmää. Stage – Teatteria Venäjältä -festivaalin järjestävät Aleksanterin teatteri, Korjaamo Teatteri ja Musiikkiteatteri Kapsäkki. Näytelmät esitetään venäjäksi ja ne on tekstitetty suomeksi. Lastennäytelmät tulkitaan suomeksi.

Ammattilaisliput esityksiin 10 euroa. Liput voi ostaa esitysteattereista (Aleksanterin teatteri ma–pe 10–18, la-su 12–17, puh. 09 676 980; Korjaamo Shop ma–pe 11–17, la klo 10–14, puh. 020 7417 000; Musiikkiteatteri Kapsäkki ma–pe 10–16 tai liput(at)kapsakki.fi, puh. 09 260 0907)

Tutustu festivaalin ohjelmistoon: www.korjaamo.fi/fi/stage


 

Yhteistyöprojektissa pohdittiin lasten ja nuorten teatterin tabuja *

Pohjoismaiset ja etelä-amerikkalaiset teatterialan ammattilaiset pohtivat yhteistyöprojektissaan miten käsitellä vaikeita aiheita lapsille ja nuorille suunnatussa teatterissa.

Lue lisää englanniksi Pohjoismaisen kulttuuripisteen sivuilta.


KKN TV-videosivulla ajankohtaisia taiteilija- ja tuottajahaastatteluja *

Pohjoismainen kulttuuripiste on rakentanut uuden KKN TV-videosivun. Sivulla tullaan esittelemään ajankohtaisia taiteilija- ja tuottajahaastatteluja.

Esiin tuodaan myös projekteja, jotka ovat saaneet tukea Kulttuuri- ja taideohjelman ja Liikkuvuusohjelman kautta. Jos sinulla on laadukasta videomateriaalia jostain tukea saaneesta projektista, lähetä linkki Jakob Aahaugelle osoitteeseen: ja(a)kknord.org.

Nyt nähtävillä mm. puheenvuorot Liikkuvuus ja taiteilijaresidenssit - taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet tulevaisuudessa -seminaarista.

www.kulturkontaktnord.org/lang-fi/kulttuuria-pohjoismaissa/kkn-tv


Finnish Dance in Focus -lehti verkossa*

Finnish Dance in Focus -lehti esittelee suomalaista tanssia kansainväliselle yleisölle englanniksi. Uusimmassa numerossa esitellään muun muassa suomalaisia tanssifestivaaleja ja pohditaan tanssin poliittisuutta. Uusimman lehden artikkeleita voi lukea myös pdf-muodossa Tanssin Tiedotuskeskuksen verkkosivuilla.


 

HAKUJA

 

Suomen Nuoriso-opisto hakee kulttuurituottajaa Mikkeliin *

Nuorisoseuraliikkeen ylläpitämä Suomen Nuoriso-opisto hakee kulttuurituottajaa toteuttamaan Ramppikuume –nuorisoteatterifestivaalia  ja Teatterilaiva –harrastajateatterifestivaalia.  Lisätietoa tapahtumista www.ramppikuume.net  ja www.teatterilaiva.com

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa kulttuuri- tai nuorisoalan koulutusta, kokemusta kulttuurituotannon tehtävistä ja teatteritapahtumien tuottamisesta. Työtehtävän ansiokas hoitaminen vaatii organisointikykyä, luovuutta, vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja sekä joustavuutta. 

Kulttuurituottajan tehtävä on määräaikainen ajalle 1.12.2011-31.12.2013 ja toimipaikka on Suomen Nuoriso-opiston kampuksella Mikkelissä.

Hakemukset palkkatoivomuksineen tulee lähettää 4.11.2011 mennessä sähköpostilla osoitteeseen antti.kalliomaa(at)nuorisoseurat.fi. Hakemuksiin pyydetään liittämään ansioluettelo ilman liitteitä.

Tiedusteluihin vastaa Suomen Nuorisoseurojen Liiton vt. pääsihteeri Antti Kalliomaa
puh. 040 5477 157.

Lisätietoja:
www.sno.fi/ 
www.nuorisoseurat.fi 
www.ramppikuume.net  
www.teatterilaiva.com 

 


 

Koreografi Jenni Kivelä etsii esiintyjiä/tanssijoita *

Koreografi Jenni Kivelä etsii esiintyjiä/tanssijoita teokseen Varastettuja asioita. (Z-free periodi toukokuussa 2012 sekä harjoitukset Helsingissä syksyllä 2012 ja ensi-ilta marraskuussa 2012 Oulussa, Jojo–Oulun tanssin keskuksessa.)
Teoksen lähtökohta on kiinnostuksessa tutkia sitaattia/lainausta/materiaalin varastamista/jo olemassa olevan materiaalin työstöä ja käsittelyä tanssiteoksessa. Identiteettiä ja sen murenemista.
Koetanssi/workshop järjestetään 5.11 ja 6.11 Zodiakissa 11–16 sekä 12.11 Oulussa Jojo Oulun tanssin keskuksessa 12.30–16.30.
Lisäkyselyt ja ilmoittautumiset 1.11 mennessä (Oulu 5.11 mennessä) jenni(at)jennikivela.com
Ilmoittautumisen ohessa pyydetään lähettämään cv.

 


 

UNESCO-Aschberg Bursaries for Artists Programme 2012 *

The UNESCO-Aschberg Bursaries for Artists Programme has the pleasure to announce the 2012 call for applications. The Programme promotes the mobility of young artists through art residencies abroad.

This call is open to creative writers, musicians and visual artists between 25 and 35 years old.
To consult the list of bursaries available for 2012 please visit our website at www.unesco.org/culture/aschberg. You will find direct links to institutions and instructions on the application procedures and necessary dates.


 

PALKINTOEHDOKASHAKUJA

 

Ehdota Silmänkääntäjä-palkinnon, TINFO-palkinnon ja Thalia-palkinnon saajaa! *
TEKIJÄT JA ESITYKSET ESIIN!
TINFO jakaa keväällä 2012 kolme palkintoa ja etsii nyt ehdokkaita palkinnoille.

Silmänkääntäjä-palkinnolla halutaan nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teatterialalla tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Todennäköisesti Silmänkääntäjä ei ole lööpeistä tuttu, vaan toimii taustalla. Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. Silmänkääntäjä-palkittu voi olla henkilö (tai työpari tai työryhmä), joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on tehnyt ”läpimurron” tai hätkähdyttänyt oivallisuudellaan. Hän voi olla vaikuttanut ilahduttavasti teatterin imagoon, esitystoimintaan tai työn laatuun. Hän on voinut toimia teatterissa, alan järjestöissä tai muissa yhteisöissä harjoittaen teatterityötä tukevaa toimintaa. Tavoitteena on vapaamuotoinen laaja-alaisuus, joten ehdottaa voi ketä vain. Ehdotukset Silmänkääntäjä-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2011 mennessä.

TINFO-palkinnon tavoitteena on palkita teatterista puhuvia tai kirjoittavia teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita, yms. tai nostaa esille innovatiivisia hankkeita ja parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä.  Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syven-tänyt teatteritaiteen tuntemusta. Palkinto voi perustua äskettäiseen tekoon tai elämäntyöhön. Ehdotukset TINFO-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2011 mennessä.

Thalia-palkinnolla palkitaan vuoden esitys. Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suoma-laisten teatterintekijöiden tuottama esitys, joka on saanut ensi-iltansa 1.12.2010–30.11.2011 väli-senä aikana. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Tavoitteena on palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisö-ryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Perustelujen lisäksi tarvitaan käsiohjelma tai muut perustiedot esityksestä. Ehdotukset Thalia-palkinnon saajaksi tulee toimit-taa 30.11.2011 mennessä.

Kuka voi ehdottaa?  Mitä tahansa näistä kolmesta palkinnosta tai kaikkia kolmea palkintoa voi ehdottaa kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävi-rallinenkin taho. Vuoden esitystä voi ehdottaa myös oman talon esitysten joukosta. Kaikkia ehdo-tukset on vapaamuotoisesti perusteltava. Kunkin palkinnon raati käsittelee ehdotukset ja valitsee voittajan.

Ehdotukset perusteluineen tulee toimittaa Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai pa-perimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

Hanna Helavuori, TINFOn - Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja


Lea-palkinto *

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton Lea-palkintoehdokashaku on käynnissä. Lea-palkinto palkitsee vuoden parhaan näytelmäteoksen ja se myönnetään tekstin, ei esityksen perusteella. Palkinnon ehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2010–30.11.2011 välisenä aikana maassamme kantaesitettävät kotimaiset näytelmät, jotka ovat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä. Lisätietoa löydät Lea-palkintosivulta.


 

Vuoden teatteriksi? – Lähde mukaan kilpailuun! *

Suomen Teatterit ry haluaa jälleen nostaa esille suomalaisen teatterivalion valitsemalla Vuoden teatterin. Vuoden teatteri palkitaan keväällä 2012 teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa.

Vuoden teatteriksi valitaan se suomalainen ammattiteatteri, joka on erityisen menestyksekkäästi tarjonnut yleisölleen teatterinautintoja ja elämyksiä. Vuoden teatteri on myös toiminut viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen ja hienona taidelaitoksena omalla paikkakunnallaan.

Vuoden teatterina 2011 palkittiin Turun Logomossa järjestetyssä toisessa Thalia-gaalassa Espoon kaupunginteatteri. Muut edellisvuosien voittajat ovat olleet 1996 Svenska Teatern, 1997 Tampereen Teatteri, 1999 KOMteatteri, 2001 Wasa Teater, 2003 Kajaanin Kaupunginteatteri, 2005 Qteatteri, 2007 Tanssiteatteri Minimi, 2009 Teatteri Avoimet Ovet ja 2010 Unga Teatern.

Vuoden teatteri 2012 -kilpailun viisi finalistia valitsee Suomen Teatterit ry:n asettama raati: teatterinjohtaja Jussi Helminen, teatteriohjaaja, FL Tytti Oittinen sekä toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. Lopullisen valinnan finalistien joukosta tekee ohjaaja Raija-Sinikka Rantala. Raadin sihteeri toimii Suomen Teatterit ry:n järjestösihteeri Hanna-Reetta Schreck.

Ehkäpä Vuoden teatteri 2012 on juuri teidän teatterinne?

Toivomme että esitykset perusteluineen ovat Suomen Teatterit ry:ssä perjantaihin 28.10.2011 mennessä.

Lue lisää aineiston lähettämisestä ja perusteluista liitteestä


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Valtionosuutta saavien teattereiden/orkestereiden ja ns. vapaan kentän ammattilaisryhmien väliset yhteistyöhankkeet*

Hakuaika päättyy 31-10-2011

Avustuksen tavoitteena on edistää ns. vapaan kentän työskentelymahdollisuuksia ja toisaalta tarjota monipuolista esitystoimintaa ympäri valtakuntaa.

Avustusta myönnetään teatteri- ja orkesterilain piiriin kuuluvien sekä sen ulkopuolisten teatteri- ja tanssiryhmien /orkestereiden välisiin yhteistyöhankkeisiin hakemusten perusteella. Edellytyksenä on, että hankkeessa on vähintään kaksi osapuolta ja esityksen tuottamisesta ja sen esittämisestä syntyvistä kuluista ja tuloista on sovittu etukäteen. Vastaavasti tekijänoikeuskysymykset sekä työnantajavelvoitteet tulee olla sovittuna etukäteen.

Lue hakuohjeet OKM:n sivuilta.

 


 

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Valtakunnalliset kulttuuritapahtumat *

Hakuaika päättyy 31-10-2011

Avustuksen tarkoitus on turvata ja parantaa valtion osalta taiteellisesti korkeatasoisten ja valtakunnallisesti merkittävien kulttuuritapahtumien järjestäminen eri puolilla maata.
Avustuksia myöntäessään opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa huomioon seuraavaa:
- tapahtuman merkitys taiteenalansa/alojensa kentässä
- tapahtuman valtakunnallisuus
- tapahtuman talousarvio ja järjestävän yheisön taloudellinen kokonaistilanne
- tapahtuman vakiintuneisuus
- vuosittaiset valtion talousarviossa olevat tai muut opetusministeriön hallinnonalaa koskevat painopisteet.

Lue hakuohjeet OKM:n sivuilta.

 


 

Taiteen keskustoimikunta: Avustukset kansainvälisen kulttuuriyhteistyön hankkeisiin *
  • Apurahat yksityishenkilöille ja työryhmille kansainvälisen kulttuuriyhteistyön, kulttuuriviennin tai kulttuurivaihdon hankkeisiin

Apurahoja myönnetään yksittäisille taiteen alan toimijoille (yksityishenkilöille ja työryhmille) taiteen alaan kuuluvien kansainvälisen kulttuuriyhteistyön, kulttuuriviennin tai kulttuurivaihdon hankkeista aiheutuviin kuluihin edistämään Suomen taiteen ja kulttuurialan toimijoiden kansainvälistymistä ja liikkuvuutta. Apuraha myönnetään hankekohtaisiin kuluihin, ei jatkuvan toiminnan tukemiseen. Hakemukseen tulee liittää hankekuvaus kustannusarvioineen sekä erittely kuluista, joihin apurahaa haetaan.

Apurahoista päätettäessä kiinnitetään huomiota hankkeen taiteelliseen laatuun ja merkittävyyteen, hankkeen yleiseen vaikuttavuuteen  Suomen taiteen ja kulttuurielämän kansainvälistymisen kannalta, hankkeen toteutuksen organisointiin, kustannusarvion realistisuuteen sekä hankkeen muuhun rahoitukseen.

Hakuaika: vuoden 2012 hankkeisiin 31.10.2011 ja 30.4.2012 mennessä.

www.taiteenkeskustoimikunta.

  • Avustukset yhteisöille kansainvälisen kulttuuriyhteistyön, kulttuuriviennin tai kulttuurivaihdon hankkeisiin

Käyttötarkoitus:
Avustuksia myönnetään yhteisöille taiteen alaan kuuluvien kansainvälisen kulttuuriyhteistyön, kulttuuriviennin tai kulttuurivaihdon yksittäisiin hankkeisiin edistämään Suomen taiteen ja kulttuurialan toimijoiden kansainvälistymistä ja liikkuvuutta. Avustuksia ei myönnetä kuluihin, jotka ovat osa yhteisön jatkuvaa, tavanomaista toimintaa. Hakemukseen tulee liittää hankekuvaus kustannusarvioineen sekä erittely kuluista, joihin avustusta haetaan.

Avustuksista päätettäessä kiinnitetään huomiota hankkeen taiteelliseen laatuun ja merkittävyyteen, sen laajuuteen ja yleiseen vaikuttavuuteen Suomen taiteen ja kulttuurielämän kansainvälistymisen kannalta,  hankkeen kustannusarvioon ja toteutuksen organisointiin. Avustusten tarkoituksena on kannustaa erityisesti taiteen alan yhteisöjä kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen.

Hakuaika: vuoden 2012 hankkeisiin 31.10.2011 ja 30.4.2012.

www.taiteenkeskustoimikunta.fi

 


 

Taiteen keskustoimikunta: Matka-apurahat yksityishenkilöille *

Käyttötarkoitus:
Taiteilijoiden ja taiteen asiantuntijoiden ulkomaille suuntautuvista matkoista aiheutuviin menoihin. Taiteellisesti tai taiteenlajin kannalta muutoin merkittäviin hankkeisiin, joissa taiteilijat tai taiteenalan muut asiantuntijat edustavat aktiivisesti Suomea esiintymällä, pitämällä näyttelyn, esittämällä, esitelmöimällä, osallistumalla alansa edustajana seminaariin yms. Apuraha myönnetään kattamaan välittömiä matkustuskuluja edullisimman käytettävissä olevan taksan mukaisina ja lisäksi myös kohtuullisia majoituskuluja (ei kuitenkaan päivärahoja). Matka-avustuksia ei myönnetä residenssimatkoihin, sillä niitä varten ovat erilliset residenssiavustukset, eikä opinto-, tutustumis- tms. matkoihin.

Hakuaika: helmikuun, huhtikuun ja elokuun loppuun mennessä, jolloin haetaan saman vuoden matkoihin ja marraskuun loppuun mennessä, jolloin haetaan seuraavan vuoden matkoihin. Hakemus on lähetettävä ennen matkaa, jolloin apurahapäätös voidaan tehdä myös matkan jälkeen. Elokuun jälkeenkin voi jättää hakemuksia saman vuoden matkoihin, mutta määrärahaa mahdollisiin myöntöihin on käytettävissä vain, jos peruuntuneista matkoista tulee palautuksia. Elokuun jälkeen jätetyistä hakemuksista tehdään päätös joulukuussa.

www.taiteenkeskustoimikunta.fi


 

Taiteen keskustoimikunta: Residenssiapurahat yksityishenkilöille ja yhteisöille *
  • Residenssiapurahat yksityishenkilöille

Käyttötarkoitus:
Matka- ja elantokustannuksiin taiteilijoille, jotka on hyväksytty vahvistettuihin, pitkäkestoisiin (pääsääntöisesti vähintään kaksi kuukautta) ulkomailla toimiviin kansainvälisiin Artists-in-Residence-taiteilijavierasohjelmiin. Apurahaa voi hakea elantokuluihin valtion taiteilija-apurahan suuruisena ( 1 567 €/kk).

Tukea ei myönnetä taiteilijoille. jotka on hyväksytty suomalaisten toimijoiden ylläpitämiin residensseihin tai vain suomalaisille tarkoitettuihin residensseihin. Tukea ei siis myönnetä taiteilijoille jotka on hyväksytty seuraaviin residensseihin: Pariisin Cité, Suomen Ateenan-instituutin taiteilijahuoneisto, Suomen taiteilijaseuran ateljeesäätiön residenssit Marbellassa, Grassinassa ja Pietarissa, Villa Lante, Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutin säätiö, Oaxaca Meksikossa, Villa Karo Beninissä, Circolo Scandinavo Roomassa tai alueellisten taidetoimikuntien residensseihin.

Hakuaika vuodelle 2012: 31.10.2011 ja 31.3.2012.

  • Residenssiavustukset yhteisöille

Käyttötarkoitus:
Taiteilijaresidenssien käynnistys- ja toimintakuluihin kunnille, yhdistyksille ja muille residenssejä ylläpitäville yhteisöille.

Avustukset myönnetään seuraavan vuoden hankkeisiin. Yhteisölle myönnettävä valtionavustus ei saa kattaa valtionavustuksen kohteena olevasta toiminnasta aiheutuvien kokonaiskustannusten täyttä määrää.

Avustuksista päättäessään toimikunta kiinnittää huomiota hankkeen (taiteelliseen) laatuun ja merkittävyyteen, sen laajuuteen ja yleiseen vaikuttavuuteen sekä hankkeen kustannusarvioon ja toteutuksen organisointiin.

Hakuaika: 31.10. mennessä.

www.taiteenkeskustoimikunta.fi


 

Näyttämötaidetoimikunta: Näyttämötaiteen erityisavustukset ja toiminta-avustukset yhteisöille *
  • Näyttämötaiteen erityisavustukset yhteisöille

Käyttötarkoitus:
Näyttämötaidetta edistäviin hankkeisiin kuten lyhytaikaisten ammattiteatterituotantojen valmistamiseen. Avustuksia voidaan myöntää myös ohjaajan, skenografin tai muun taiteilijan vierailusta aiheutuviin kuluihin. Hakemuksesta tulee ilmetä produktio, johon vierailu liittyy, vierailija, hankkeen toteuttamisajankohta sekä vierailusta aiheutuvat kustannukset.
Avustusta ei myönnetä ammattiteatterille, joka saa valtionosuutta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain perusteella.

Avustukset myönnetään seuraavan vuoden hankkeisiin. Yhteisölle myönnettävä valtionavustus ei saa kattaa valtionavustuksen kohteena olevasta toiminnasta aiheutuvien kokonaiskustannusten täyttä määrää.

Avustuksista päättäessään toimikunta kiinnittää huomiota hankkeen (taiteelliseen) laatuun ja merkittävyyteen, sen laajuuteen ja yleiseen vaikuttavuuteen sekä hankkeen kustannusarvioon ja toteutuksen organisointiin.

Kenelle myönnetään:
Yhteisöille (yhdistys, säätiö, osuuskunta, kunta, yritys tmv.)
Hakuaika: 31.10. mennessä.

www.taiteenkeskustoimikunta.fi

  • Näyttämötaiteen toiminta-avustukset yhteisöille

Käyttötarkoitus:
Niiden ammattiteattereiden toimintaan, jotka eivät saa valtionosuustukea opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain perusteella.

Avustukset myönnetään seuraavan vuoden toimintaan. Yhteisölle myönnettävä valtionavustus ei saa kattaa valtionavustuksen kohteena olevasta toiminnasta aiheutuvien kokonaiskustannusten täyttä määrää.

Avustuksista päättäessään toimikunta kiinnittää huomiota hakijan toiminnan yleiseen merkitykseen taiteenalansa kentällä, toiminnan laajuuteen ja yleiseen vaikuttavuuteen sekä yhteisön talousarvioon ja toiminnan organisointiin.

Kenelle myönnetään:
Yhteisöille (yhdistys, säätiö, osuuskunta, kunta, yritys tmv.)
Hakuaika: 31.10. mennessä

www.taiteenkeskustoimikunta.fi  


 

Lastenkulttuurin kohdeapurahat ja erityisavustukset haetaan alueellisista taidetoimikunnista *

Lastenkulttuurin kohdeapurahat yksityishenkilöille ja työryhmille sekä lastenkulttuurin erityisavustukset yhteisöille vuoden 2012 hankkeisiin ovat haettavana alueellisista taidetoimikunnista. Niitä ei siis enää haeta taiteen keskustoimikunnalta.

Hakijoita pyydetään tarkistamaan kuluvan syksyn hakuajat ja -ohjeet oman alueensa alueellisen taidetoimikunnan kotisivuilta ks. www.taiteenkeskustoimikunta.fi pääsivulta Alueelliset taidetoimikunnat). Apurahoista ja avustuksista päättää kukin alueellinen taidetoimikunta itsenäisesti.


 

Lastenkulttuurin kohdeapurahat ja valtionavustukset 2012 - Uudenmaan taidetoimikunta*

Lastenkulttuurin kohdeapurahojen ja erityisavustusten jakopäätökset tehdään alueellisissa taidetoimikunnissa. Molempien hakuaika vuodelle 2012 on 1.-31.10.2011.

LASTENKULTTUURIN KOHDEAPURAHAT TAITEILIJOILLE JA TYÖRYHMILLE 2012
Uudenmaan taidetoimikunta julistaa haettavaksi vuoden 2012 lasten- ja nuortenkulttuurin kohdeapurahat. Apurahoja myönnetään mm. työ-, esitys- ja julkistamiskustannuksiin. Toimikunta painottaa hakemuksia käsitellessään hankkeita, jotka edistävät lasten ja ikäihmisten kohtaamista arjessa sekä tämän kohtaamisen mahdollistavien tekijöiden osuutta.

LASTENKULTTUURIN ERITYISAVUSTUKSET YHTEISÖILLE 2012
Uudenmaan taidetoimikunta julistaa haettavaksi vuoden 2012 lasten- ja nuortenkulttuurin erityisavustukset. Avustuksia myönnetään yhteisöille (yhdistykset, säätiöt, osuuskunnat, yritykset tms.), joiden kotikunta sijaitsee Uudellamaalla. Erityisavustusta myönnetään hankkeiden toteutuskuluihin, kuten tapahtuman, näyttelyn, esityksen, työpajan tms. kus-tannuksiin. Erityisavustuksia ei myönnetä yhteisön säännönmukaisen esitystoiminnan eikä tavanomaisen toiminnan kuluihin. Toimikunta painottaa hakemuksia käsitellessään hankkeita, jotka edistävät lasten ja ikäihmisten kohtaamista arjessa sekä tämän kohtaamisen mahdollistavien tekijöiden osuutta.

Lastenkulttuurin kohdeapurahojen ja erityisavustusten hakuaika vuodelle 2012 on 1.-31.10.2011 (viimeisen hakupäivän postileima hyväksytään).

Hakuohjeet ja hakemuslomakkeet löytyvät taidetoimikunnan kotisivuilta www.uudenmaantaidetoimikunta.fi

Tiedustelut puh. 040 839 4238
Hakemukset toimitetaan osoitteella
Uudenmaan taidetoimikunta
Mariankatu 7 A 2

 


Pohjoismainen kulttuuripiste: Voit vielä hakea liikkuvuustukea *

Liikkuvuustukeen kuuluu oleskeluapuraha, joka kattaa viikon oleskelukustannukset jossakin toisessa pohjoismaassa tai Baltian maassa kuin missä asut. Jos olet matkalla Länsi-Pohjolaan tai Baltiaan voit samassa hakemuksessa lisäksi hakea matka-apurahaa.

Muista myös, että ensimmäinen mahdollinen matkustuspäivä on kaksi kuukautta hakuajan umpeutumisen jälkeen.

Tämän vuoden viimeinen Liikkuvuustuen hakukierros on vielä avoin hakemuksille. Voit lähettää hakemuksesi 5.10. - 2.11. välisenä aikana.

 


 

Suomen Kulttuurirahaston Keskusrahaston apurahojen hakuaika on 1.-31.10.2011 *

Apurahanhakijan verkkopalveluun täältä: http://www.skr.fi/apurahanhakija/

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaikilla taiteen aloilla on mahdollisuus hakea Katapultti-apurahaa. Apurahat on tarkoitettu taiteilijaryhmille, yhteisöille ja yhdistyksille edistämään ja uudistamaan taiteenalansa tai sen osa-alueen asemaa kansallisesti tai kansainvälisesti. Tavoitteena on, että rahoitetut hankkeet johtaisivat alan tai sen toimintaedellytysten merkittävään vahvistumiseen tai vähemmälle huomiolle jääneen taidealan näkyvyyden ja aseman pysyvään paranemiseen.
Lisätietoa Katapultti-apurahasta täältä.

Keskusrahaston hakemuksen voi tehdä hakuaikana 1.-31.10.
www.skr.fi


 

Samuel Huberin Taidesäätiö *

Apurahat vuodelle 2012

Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen tai performanssin alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit.

Apurahat on suunnattu ammattilaisprojektien rahoitukseen. Emme rahoita harrastaja-, koulutus- tai opiskelijatöitä. Apurahat ovat kohdeapurahoja, eli hakemus on kohdennettava tiettyyn produktioon.Vain yksi hakemus per produktio. Huom! Yhtiöille ja yrityksille ei voida myöntää apurahoja.

Hakuaika on 1.11.-15.12.2011. (viimeisen hakupäivän postileima riittää). Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Yksityisille apurahan hakijoille myönnetään max 1500€. Ryhmille myönnetään max 2500€.
Säätiön sivuilla oleva sähköinen hakemuskaavake on tulostettavissa 1.11.2011 alkaen. Hakemuskaavake on täytettävä netissä, tulostettava ja lähetettävä liitteiden kanssa yhdessä ja samassa kirjekuoressa/paketissa säätiölle. Ohjeet hakemukseen tarvittavista liitteistä, postitusosoite, mallilomake ym. tarpeellinen löytyvät hakemuskaavakkeesta.

Lista apurahan saajista julkaistaan tiistaina 14.2.2012 säätiön nettisivuilla. Apurahan saajille ilmoitetaan myöntämispäätöksestä myös puhelimitse ja kirjeellä.
www.hubersaatio.fi/fi/hakuohjeet.php

 


 

Kulttuuri-ohjelman festivaalituen hakuaika päättyy 16.11.2011 *

Asemansa vakiinnuttaneet kulttuurifestivaalit voivat hakea EU:n Kulttuuri-ohjelmasta tukea festivaalin eurooppalaisten  teosten esittämiseen liittyviin kustannuksiin (poislukien suomalaiset teokset).

Nyt käynnissä olevalla hakukierroksella tukea on jaossa 2,7 miljoonaa euroa, jolla tuetaan arviolta 30-40 festivaalia Euroopassa.

Kulttuuri-ohjelman festivaalituki oli tässä muodossaan haettavana ensimmäistä kertaa syksyllä 2010, jolloin ennätysmäärä festivaaleja jätti hakemuksen. Tukea myönnettiin 674 hakijan joukosta 36 festivaalille.

Katso hakuehdot CIMOn uutiskirjeestä: http://cimo.multiedition.fi/eNewsletter4/kulttuuri-ohjelma/2011/lokakuu/festivaalituki.php


 

Haettavana valmistelurahaa Kulttuuri-ohjelman hankkeisiin *

CIMOn Kulttuurin yhteyspiste toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella pilottihaun, jossa on mahdollista hakea tukea EU:n Kulttuuri-ohjelman hankkeiden valmisteluun.
Tavoitteena on edistää suomalaisten kulttuuriorganisaatioiden mahdollisuuksia osallistua eurooppalaiseen kulttuuriyhteistyöhön.

Hakuaika päättyy 1. marraskuuta 2011, jolloin voi hakea tukea vuonna 2012 toteutuviin valmistelutapaamisiin.

Avustusta on mahdollista  hakea eurooppalaisena yhteistyönä toteutettavien kulttuurihankkeiden valmistelutapaamisten matka- ja majoituskuluihin.

Lisätietoja CIMOn uutiskirjeestä.


 

TAPAHTUMIA

 

Kansallisteatterin Lavaklubilla pe 21.10. 2011 klo 20.30 Turvapaikka-iltamat *

Kansallisteatteri, Suomen Punainen Risti, Pakolaisapu ja Pakolaisneuvonta järjestävät Turvapaikka-iltamat. Iltamien teemana on kohtaaminen: Turvapaikanhakija kohtaa poliitikon. Poliitikko kohtaa näyttelijän. Näyttelijä kohtaa asiantuntijan. Kenet sinä kohtaat?

Turvapaikka-iltamissa keskustellaan siitä, mitä tällaiset kohtaamiset tarkoittavat ja mitä on olla turvapaikanhakijana Suomessa. Mukaan on kutsuttu turvapaikanhakijoita, pakolaisia, suomalaisia päättäjiä, asiantuntijoita, kansalaisjärjestötoimijoita sekä teatterintekijöitä. Keskustelua vetävät toimittajat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa.
Loppuillan musiikista vastaa Musungus-yhtye.
Vapaa pääsy.


 

Taide kohtaa pakolaisuuden -seminaari 24.10. *

24.10. 2011 Logomo (C-halli), Turku

10.00–10.15 SEMINAARIN AVAUS: MIKSI JÄRJESTÄMME TÄMÄN SEMINAARIN?
10.15–11.15 PAKOLAISUUS TAITEESSA
Puheenjohtaja Henri Terho | Jari Sedergren, VTT, erikoistutkija | Eila Rantonen,
FL, yliassistentti | Antti-Ville Kärjä, FT, Suomen Akatemia | Aliakbar Almaspour, FT |
Alfonso Padilla, FT, musiikkitieteilijä | VIDEOPUHEENVUORO: Jopi Nyman, FT, professori
11.30–12.30 TAITEILIJA PAKOLAISENA
Puheenjohtaja Eila Rantonen | Amir Khatib, kuvataiteilija, kuraattori | Aliakbar
Almaspour, runoilija, tutkija | Warda Ahmed, sarjakuvataiteilija | Mexhid Sadiku,
kirjailija | Mia Hannula, tutkija, taidehistorioitsija, Turun yliopisto | Shahla Ezadin,
elokuvantekijä
12.30–13.30 Lounastauko
12.30–13.30 BRITISH COUNCIL: Active citizens -klinikka, RYHMÄ 1:
Tavoitteena on tutkia toiminnallisten harjoitteiden kautta, miten identiteetti vaikuttaa taiteen
syntymiseen sekä sen tulkitsemiseen. Työskentelykieli suomi, vaatii ennakkoilmoittautumisen.
13.30–14.30 A NATIONAL NETWORK FOR THE ARTS BY AND ABOUT REFUGEES
Tom Green, Platforma co-ordinator, UK
14.30–15.15 IHMISOIKEUDET, KULTTUURIOIKEUDET JA PAKOLAISUUS
Puheenjohtaja Elina Rantanen, VTM, Turun kulttuurilautakunnan puheenjohtaja |
Elina Pirjatanniemi, OTT, Kansainvälisen oikeuden professori | Pasi Saukkonen, VTT
dosentti, tutkija
15.15–15.30 Kahvi
15.15–16.15 BRITISH COUNCIL: Active citizens -klinikka, RYHMÄ 2
15.30–16.15 YHTEENVETO JA TULEVAISUUS
16.30–18.00 MAMA AFRICA
Dokumenttielokuva Miriam Makebasta, eteläafrikkalaisesta laulajasta, joka eli 30
vuotta pakolaisuudessa. Ohjaus Mika Kaurismäki.

Ennakkoilmoittautumiset seminaariin ja Active Citizens -klinikoille vstaide(at)minedu.fi
Seminaari on maksuton

Lisätiedot ja tiedustelut: www.vstaide.fi

 


 

Les Boréales-festivaali 3.-19.11. - Teemana Pohjoismaat ja Baltia *

Les Boréales-festivaali Caenissa, Luoteis - Ranskassa esittelee 20:n kerran Pohjoismaista sekä Baltian maiden kirjallisuutta, tanssia, teatteria, elokuvaa ja muotoilua, 3.-19.11.2011 Tänä vuonna huomion kohteena erityisesti norjalainen teatteri sekä suomalainen muotoilu ja kirjallisuus, sekä Kaurismäen elokuvat. 
Festivaalilla vierailee myös mm. Tero Saarinen Company Borrowed Light-esityksellään.

www.crlbn.fr/les-boreales/2011-20eme-edition-des-boreales


METEOR 2011 - The Breakthrough! 20.-29.10. *

20th - 29th of October, Bergen, Norway

Meteor 2011 - the international biannual theatre festival will display some of the most exciting things going on in contemporary theatre, both in Bergen, Norway and abroad.
Program: www.bit-teatergarasjen.no/calendar/2011

 


 

Russian Nights 3. - 5.11.2011 Valtimon Teatterissa *

Marraskuussa Venäjä löytyy Kalliosta, kun HIT - Helsinki International Theatre yhteistyössä Valtimonteatterin kanssa järjestää toista kertaa kansainvälisen teatterifestivaalin Russian Nights.

Tänä vuonna festivaalin teema kieppuu vallankumouksen ympärillä ja siihen sukelletaan jo Valtimon teatterin aulassa Hannu Lindroosin valokuvanäyttelyn myötä. Kolmen erilaisen esitysiltaman lisäksi tarjolla on myös kurssimuotoista opetusta teatteriammattilaisille ja -opiskelijoille.

Ohjelmistossa vuorottelevat venäläisten ja suomalaisten teatterialan ammattilaisten esitykset sekä laulu- ja runonumerot. Kaikissa kolmessa iltamassa on kaksi pääesitystä: Heini Uusipaavalniemen monologi Judith sekä pietarilaisen ryhmän biomekaniikkaan perustuva esitys The Song of Igor's Campaign, Igor son of Svyatoslav and grandson of Oleg.
Iltamatunnelmaa luovat joka ilta vaihtuvat esitykset. Esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa näyttelijät Jaakko Kiljunen ja Maksim Pavlenko koomisilla musiikkinumeroillaan, Maria Rocheva ja Sergei Mironov kominkielisillä kansanlauluillaan, Juha Häkkänen Tusenbach-monologillaan sekä Mirjami Heikkinen ja Inga Bjorn klovnihahmoissaan. Tapahtuman yhteydessä toteutetaan myös biomekaniikankurssi (30.10. -2.11.), jonka demoesityksestä nautitaan festivaalin avajaisissa 3.11.

Idea venäläis-suomalaisista minifestivaaleista syntyi näyttelijä Iida-Maaria Lindstedtin opiskellessa Pietarin Teatteriakatemiassa. "Opin arvostamaan venäläistä teatteria, sen historiaa, voimaa, monimuotoisuutta ja tarkkuutta. Halusin Suomeen laadukasta ohjelmaa venäläisestä kulttuurista kiinnostuneille", Lindstedt kertoo festivaalin synnystä.

RUSSIAN NIGHTS -FESTIVAALI VALTIMON TEATTERISSA
(ALEKSIS KIVEN KATU 22)
TO 3.11. klo 19:00
PE 4.11. klo 19:00
LA 5.11. klo 19:00
Liput 15€ / 12 € / 10 €

Lippuvaraukset tekstiviestitse numerosta 045 2653541
email: helsinki.international.theatre(at)gmail.com
http://helsinkiinternationaltheatre.blogspot.com/

 


 

Tarinoita yhdistysten ja kuntien kumppanuudesta 8.11. Tampere *

TARINOITA KUNTAKUMPPANUUDESTA - YHTEISTYÖTÄ VAI KILPAILUA?
Millaista on yhdistysten ja kuntien kumppanuus palveluntuotannossa käytännön tasolla? Ovatko osapuolet tasavertaisia kumppaneita vai saneleeko toinen kaikki ehdot? Seminaarissa käsitellään teemaa kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen case-esimerkkien ja keskustelun kautta.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille kuntayhteistyötä toteuttaville tai sitä suunnitteleville yhdistyksille!

LISÄTIEDOT JA OHJELMA.

 


 

Kulttuurimatkailu kiitoradalle -seminaari 8.11. ja Kulttuurimatkailupaneeli 9.11.*

Paikka: Turun VPK-talo
Aika: 8.11.2011 klo 8.30–17

Miten kulttuurimatkailua tulisi edistää alueellisesti ja valtakunnallisesti ja miten kulttuuripalveluita voi tuotteistaa? Miten kulttuurista tehdään matkailuvaltti?

Vastauksia näihin kysymyksiin tarjoaa Kulttuurin ketju -hankkeen loppuseminaari.
Päivän aikana Finland Festivalsin Kai Amberla pohtii suomalaisten festivaalien maailmanvalloitusta ja kulttuurimatkailupotentiaalia, Itta Johnson kertoo, kuinka rikoskomisario Wallanderista tuli Ystadin matkailun tärkein mies ja Peter Cole paljastaa reseptin, jolla kulttuuri ja matkailu ovat löytäneet toisensa Walesissa.

Seminaaripäivä jatkuu illallisella (34€/hlö) ravintola Hus Lindmanissa.

TERVETULOA MYÖS KULTTUURIMATKAILUPANEELIIN
Paikka: Vanha Raatihuone, Turku
Aika: 9.11.2011 klo 9-12

Kulttuurimatkailupaneeli on ideariihi, jonka tavoitteena on piirtää suuntaviivoja sille, miten kulttuurimatkailua kehitetään jatkossa. Tilaisuuteen ovat tervetulleet kaikki kulttuuri-, matkailu- ja luovan alan toimijat, jotka ovat kiinnostuneita kulttuurimatkailun kansallisesta kehittämisestä.

Lisätiedot molemmista tapahtumista ja ohjelma:
www.turkutouring.fi/s/kulttuurimatkailuseminaari

Ilmoittaudu mukaan seminaariin ja kulttuurimatkailupaneeliin:
www.lyyti.fi/ilmoittaudu/Loppuseminaari_0475

Keväällä 2009 käynnistynyt Kulttuurin Ketju – Kulttuurin matkailullinen tuotteistaminen -hanke on opetus ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaan kuuluva, Hämeen ELY-keskuksen rahoittama ESR-hanke, jota hallinnoi Turku Touring. Hanke on osa Varsinais-Suomen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskuksen (OSKE) toimintaa.

 


 

Teatterikeskus ry kutsuu taidetta pohtivaan Tulevaisuus 5 -seminaariin 11.11. *

Perjantaina 11.11.2011 klo 10.30 - 17
Teatterikulman Komedia-salissa (Meritullinkatu 33, Helsinki) pidettävään
TULEVAISUUS 5 –SEMINAARIIN
PALJONKO TAIDE PAINAA? KUINKA PITKÄ SE ON?

Kutsu - Tulevaisuus 5 (pdf)

Aina puhutaan rakenteista ja taiteen tuottamisesta, mutta nyt keskustellaan taiteesta teatterin ammattilaisten kesken. Häpeämättömästi.
Tuen saaminen taiteelle edellyttää sen määrittelemistä, mutta miten määritellä jotakin sellaista, joka karkaa määritelmäänsä? Vai karkaako?
Mikä on teatterissa taidetta? Onko taide oleellista teatterissa? Millaista taide on teatterissa nyt?

Ilmoittautuminen perjantaihin 28.10.2011 mennessä osoitteeseen info(at)teatterikeskus.fi.

 


 

TEKIJÄ Theatre Touring Network -project and Baltic Circle Festival present international seminar: *
TOURING IN SCANDINAVIA AND THE BALTICS – Bridging regional and international perspectives

17th - 18th November 2011, Ateneum Hall, Kaivokatu 2, Helsinki

Registrations via e-mail by the 11th of November: noora.honkanen(at)uta.fi

Partners: Pakkahuone, Ateneum, Taivex, TINFO, Hanasaari - the Swedish-Finnish Cultural Centre, Baltic Circle

Seminar Program (pdf)

www.tekija.info

 


 

KOULUTUSTA

Ilmoittautuminen teatterinjohtajakoulutukseen käynnistyy *

Teatterinjohtaja, talouspäällikkö, käyttöpäällikkö!

Oletko yksin johtajuutesi kanssa?
Oletko saanut koulutusta esimiestyöhön?
Vastaatko taloudesta ilman talouskoulutusta?
Onko strategiaosaamisesi ajan tasalla?
Johdatko entisiä kollegojasi ilman koulutusta johtamiseen?
Valtion rahoitus teattereille pienenee. Kaupunkien taloustilanne on heikko. Yhteistyötä ryhmien kanssa pitäisi lisätä. Teatterin tekemisen tavat monipuolistuvat ja muuttuvat.
Kuinka johdan teatteria näiden muutosten keskellä?
Teatterikorkeakoulun Kokos-palvelut yhteistyössä Suomen Teatterit ry:n kanssa käynnistää teatterinjohtamiseen keskittyvän täydennyskoulutuksen tammikuussa 2012. Koulutus kestää noin 16 kuukautta tammikuusta 2012 toukokuuhun 2013.
Koulutus on suunnattu teatterin johtotehtävissä toimiville ja esimiesvastuuta kantaville henkilöille: teatterinjohtajille, talouspäälliköille, käyttöpäälliköille sekä talous- ja johtamisvastuuta kantaville tuottajille.
Koulutus koostuu viidestä kolmepäiväisestä koulutusjaksosta:

•    Koulutuksen henkilökohtaiset ja organisatoriset tavoitteet
•    Strategia, ympäristön muutos, ohjelmistosuunnittelu
•    Organisaation johtaminen ja esimiestyö
•    Budjetit, markkinointi, TES
•    Opintomatka Ruotsiin
Kurssinjohtajana toimii Tuomas Auvinen ja suunnittelijana Satu-Mari Korhonen (TeaK).
Koulutuksen hinta on 5 500 € + majoitukset ja matkat.
 
Lisätiedot koulutuksesta Kokoksen sivuilta

Ilmoittaudu tästä linkistä!

Lisätietoja:
Satu-Mari Korhonen, satu-mari.korhonen(at)teak.fi, 040 596 1678
Tuomas Auvinen, tuomas(at)creader.fi, 040 501 2300

 


 

Tanssi- ja liiketerapian perusopinnot Teatterikorkeakoulussa: Haku käynnissä *

HAKU KÄYNNISSÄ TANSSI- JA LIIKETERAPIAN PERUSOPINTOIHIN

Hae Teatterikorkeakoulun täydennyskoulutuksesta uusia ideoita ja toimivia työkaluja omaan ammattiisi!

Teatterikorkeakoulun tanssi- ja liiketerapian perusopintokokonaisuus (30 op) on tarkoitettu sosiaali-, terveys-, koulutus- ja taidealojen ammattilaisille. Opinnot antavat osallistujille työkaluja ja tietoa soveltaa tanssin ja liikkeen menetelmiä sekä terapeuttista työotetta omaan työhönsä. Tanssi- ja liiketerapiaa käytetään mm. mielenterveyskuntoutuksessa, neurologisessa kuntoutuksessa, erityispedagogiikassa, muistisairauksien parissa ja päihdetyössä.

MILLOIN?
Koulutuksen 9 kontaktiopetusjaksoa (27 opetuspäivää) järjestetään ajalla 20.1.-7.10.2012. Pääsykoe järjestetään 26.-27.11.2011 Teatterikorkeakoulussa. Ilmoittaudu pääsykokeeseen 31.10. mennessä.

KENELLE?
Sosiaali-, terveys-, koulutus-, ja taidealojen ammattilaisille. Fysioterapeuteille, sairaanhoitajille, erityispedagogeille, tanssinopettajille, teatteri-ilmaisun ohjaajille, liikuntaneuvojille jne. Kaikille, jotka haluavat lisää työkaluja liikkeen ja tanssin käyttöön työssään.

OSALLISTUJIEN PALAUTTEET
"Enemmän vahvistusta omaan olemiseen ja liikkeeseen"
"Olen saanut koulutuksesta valtavasti, on ollut hyvin monipuolista"
"Ilmapiiri ollut ensimmäisestä tapaamisesta lähtien ihan mieletön"
"Koulutuksessa on tullut paljon konkretiaa. Lähijaksoilla pääasiassa tehdään, vaikka teoriaakin on."
"Lähijaksojen jälkeen energiat ovat aina plussalla"

TUTUSTU SISÄLTÖÖN, KOULUTTAJIIN, HINTAAN JA ENNAKKOTEHTÄVIIN

LISÄTIEDOT:
Erikoissuunnittelija Riitta Pasanen-Willberg Kokos-palvelut / Teatterikorkeakoulu 050 3243566 / riitta.pasanen-willberg(at)kokos.fi

 


 

Todellisuuden tutkimuskeskuksen katsojakoulutus II 24.-29.10.2011 *

Katsojuus on olennainen osa esitystaiteen käsitettä - taiteilijan ohella myös katsoja on esityksen luoja. Silti esitystaidetta luomaan koulutetaan vain taiteilijoita. Todellisuuden tutkimuskeskuksen katsojakoulutus tuo tasapainoa tähän yksipuolisuuteen. Se tutustuttaa katsojuuden uusiin muotoihin ja tarjoaa reittejä rikkaisiin katsomiskokemuksiin. Koulutus sopii myös taiteilijoille tuomaan katsojan näkökulmaa teosten rakennusaineeksi.

Ensimmäinen katsojakoulutus järjestettiin keväällä 2011. Innostuneen palautteen ja loistavan kokemuksen rohkaisemana Todellisuuden tutkimuskeskus järjestää tämän työpajan uudestaan, nyt yhä jalostuneempana versiona. Työpajan vetävät Pilvi Porkola, Risto Santavuori, Tuomas Laitinen ja Pekko Koskinen.

Työpajan hinta: 50 €
Aika: 24.-29.10.2011
Paikka: Esitystaiteen keskus, Suvilahti, Puhdistamo, Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki
Katsojakoulutukset ovat osa 10-vuotiaan Todellisuuden tutkimuskeskuksen juhlavuoden projekteista. Koulutuksen ensimmäinen osa järjestettiin 2.-6.5.2011. Syksyn työpajaan otetaan ilmoittautumisia vastaan NYT! 

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:
Todellisuuden tutkimuskeskus / Annu Kemppainen
Puh. 0400 641 989, s-posti: info(at)todellisuus.fi
www.todellisuus.fi

Todellisuuden tutkimuskeskus ry on esitystaiteen ammattilaisten talli, jonka ydinajatuksena on vallitsevan todellisuuskäsityksen kyseenalaistaminen. Mitä todellisuus on? Miten voimme havaita, kokea, määritellä, kuvata, heijastaa, välittää tai esittää todellisuutta? Todellisuuden Tutkimuskeskuksessa nämä kysymykset kohdataan ennen kaikkea etsimällä uusia, luovia tapoja tehdä esityksiä. TTK:n toiminnan ydin on taiteellinen tutkimus ja esitykset tämän tutkimuksen väline ja hedelmä. Vuoden 2012 alussa alkaa UTOPIA 2012-2013.

 


 

Nukketeatterikeskus Poijussa Rene Bakerin kurssi: Shifting focus for the visible puppeteer*

Nukketeatterikeskus Poiju järjestää Helsingissä koulutusta, joka soveltuu nukke- ja esineilmaisusta kiinnostuneille. Syksyn 2011 viimeisen kurssin vetäjänä on nukke- ja esineteatterin koulutusta jo yli vuosikymmenen kehittänyt Rene Baker.

Kurssilla on vielä paikkoja - ilmoittaudu pian mukaan!

SHIFTING FOCUS FOR THE VISIBLE PUPPETEER
Sat 5th November at 10.00-16.30 and Sun 6th November at 10.00-16.30
This practical course explores various aspects of when actors and
objects share the stage: how different amounts of presence and
neutrality can be used for dramatic purpose.
Teacher Rene Baker. Language: English. Course fee: 100 €

Kurssimaksu sisältää materiaalit. PoijuPaikkalaisille -15 % alennus maksusta. Maksu suoritetaan Nukketeatterikeskus Poiju Oy:n tilille
405500-1210199; kurssille pääsee kuittia vastaan.

Kurssit pidetään Poijun toimitiloissa Herttoniemessä, os. Sahaajankatu 19, 00880 Helsinki.
Ilmoittautumiset ja tiedustelut:
Nukketeatterikeskus Poiju, Anne Lihavainen ofelia(at)nukketeatterikeskus.fi tai p. 040 718 6674

 


 

TILOJA

Tanssikeskus Footlight tarjoaa tiloja vuokralle teatteri- ja tanssiryhmille *

Tarjoamme salejamme vuokralle harjoituskäyttöön hintaan 9 euroa + alv 23 % / tunti ajalle ma-pe klo 10.00-16.00.

Tanssikeskus Footligtilla on peräti 11 salia kolmessa toimispisteessä, Helsingin Ruoholahdessa, Helsingin keskustassa ja Espoon Leppävaarassa.
Salien varustus: Peilit, ilmastointi, joustolattiat, äänentoistolaitteet (cd-soitin ja aux-liitäntä esim. Mp3-soitinta varten)

Lisätiedot ja varaukset:
Oskari Kela
0451244386
oskari.kela(at)footlight.fi

Toimipisteiden yhteystiedot:

Ruoholahti:
Salit: Salmi 1-4
Salmisaaren liikuntakeskus 4.krs., Energiakatu 3, 00180 Helsinki

Keskusta:
Salit: Mansku 1-4
Mannerheimintie 6 B 4.krs, 00100 Helsinki

Leppävaara:
Salit: Leppis 1-3
Kauppakeskus Galleria, Konstaapelinkatu 4, 02650 Espoo

www.tanssikeskusfootlight.fi


Viimeinen aamutähti Ruotsin kiertueella

Touring in Scandinavia and the Baltics

Kutsu - Tulevaisuus 5

Episodi 2

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto 90 vuotta