09.10.2014

TINFO-tiedote 34 / 9.10.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

MUITA ILMOITUKSIA


twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


ÄLÄ EREHDY OVESTA! 

Tositarina, jonka kertoi ihan täyspäinen teatteriystäväni. Koneen Säätiö jakoi pika-avustuksia. Joukko oli mennyt hyvissä ajoin Tehtaankadulle, jonoa oli jo B-rapun edessä. Pitchit oli harjoiteltu. Tarkoitus oli saada se kaivattu ja tuiki tarpeellinen matkaraha maahan x, tapahtumaan y. Oltiin mukavasti aika kärjillä. Ovi ei vain auennut. Täysipäinen teatterintekijä oli tehnyt traagisen erheen. Joukko seisoi väärän B-rapun edessä. Koneen säätiön B-rappu sijaitsikin porttikongissa. Tunti meni, väärään suuntaan. Enää ei ollut paluuta, oikeasta ovesta olivat menneet jo perässätulijat. Apuraha jäi saamatta.


MENKÄÄ SUOMEEN!

R.E.A.D:n, eurooppalaisen nykydraaman festivaalin seminaarissa, jonka European Theatre Collectiven David Kozma on järjestänyt, keskusteltiin pohjoismaisen nykydraaman maisemasta. Johdattelija toimi Bergenin yliopiston teatterintutkimuksen professori, vanha suomalaisen nykyteatterin ystävä Knut Ove Arntzen. Muina keskustelijoina meitä oli Mika Myllyaho, Linnea Stara ja minä. Pohdimme ”pohjoista” ja ”maisemaa”, ”kirjailijoiden paradoksia” tai ”uudenlaista kansainvälisyyttä”, yhteistä ja eroja, pohdimme historiallista kontekstia. Kiintoisaa oli kuulla, miten Arntzen – aivan syystä – kertoi kehottavansa uutta etsiviä kuraattoreja menemään Suomeen ja tutustumaan meidän esitystaiteen skeneen. 


MITEN OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖSSÄ NÄHDÄÄN TULEVAISUUS?

Ministeriöt ovat meillä tehneet tulevaisuuskatsauksiaan. Osaamisella ja luovuudella hyvinvointia. Opetus- ja kulttuuriministeriön tulevaisuuskatsaus 2014 kertoo, mitä meidän ministeriössä virkamiehet ja ”toimialan asiantuntijat” ajattelevat. Tämä katsaus tuskin sisältää sellaisia lauseita, jotka saisivat poliitikkojen niskavillat nousemaan.

Tulevaisuuskatsaus on sikäli mielenkiintoinen, että sen jänneväli on kaksi hallituskautta.  Eduskuntavaalien jälkeen nähtäväksi jää, mitä tästä valikoituu tulevaan hallitusohjelmaan. Päähuomio tuntuu olevan koulutusjärjestelmässä ja korkeakoulutuksessa. Paperissa peräänkuulutetaan myös ”vahvaa ja laaja-alaista kulttuuripolitiikkaa”, kannetaan huolta ”alueellisesta saatavuudesta” sekä ”luovan työn tekijöiden työ- ja sosiaaliturvasta”. Ilahduttavaa on, että VOS-rahoitusta pyritään siirtämään kokonaisuudessaan budjettivaroihin. Myös yhteistyö VOS-laitosten ja vapaan kentän välillä sekä erilaiset kunta-, sektori-, järjestöpohjaiset yhteistyökuviot, seudullinen ja alueellinen toiminta vilahtavat raportin tekstissä. Tulevaisuudessa tarvitaan panostusta ”tilasto- ja muun tietopohjan vahvistamiseksi”, politiikkaa kehitetään yhä enemmän ”näyttöön perustuen”. Katsauksessa kirjoitetaan myös rakenteiden ja ohjauksen uudistamisen tarpeesta ja tarpeesta järjestää palveluja uusilla tavoilla.

Sitä en ymmärtänyt, mitä ovat ”horisontaaliset kulttuurin ja luovan työn asemaa vahvistavat toimet”. 

Valtioneuvoston toimintaympäristökuvauksessa puhutaan geopolitiikasta 2.0 tarkoittaen sitä, miten erilaiset arvojärjestelmät, arvokysymykset ylipäätään sekä eri yhteiskuntamallien rajat ja rajapinnat tulevat keskinäisriippuvaisessa maailmassa yhä merkitsevämmiksi. Sieltä voi lukea myös aineettoman arvonluonnin merkityksestä ja siitä, miten taloudelliset arvot yhä enemmän kytkeytyvät eettisiin arvoihin. Mitä tarkoittaisi taide- ja kulttuuripolitiikka 2.0. tältä pohjalta ja yhä enemmän korostaen sitä, mikä merkitys on myös kansainvälisyydellä ja ylirajaisuudella  kestävyyden näkökulmasta. Tätä me eri taiteiden tiedotuskeskukset olemme yrittäneet yhdessä kertoa. 


TAITEELLISTA TUTKIMUSTA

Olen innoittuneena lukenut Pilvi Porkolan taiteellista väitöstyötä Esitys tutkimuksena – Näkökulmia poliittiseen, dokumentaariseen ja henkilökohtaiseen. Pidin sen auki olevaa, usein kiemuraistakin taiteellista prosessia läpivalaisevasta otteesta. Ei ole jälkikäteen siivottu pois syrjäpolkuja. Porkola onnistuu jakamaan taiteellisia prosesseja ja niistä aukeavia uusia kysymyksiä koskivatpa ne sitten vaikka ramppia arjen esityksellisyydessä.

Taiteellisen tutkimuksen kirjallinen osio toimi ainakin minulle myös suomalaisen esitystaiteen yhden virstanpätkän dokumentointina ja tietenkin kutsuna pohtia syvemmin sitä, miten poliittisuus tai henkilökohtaisuus toteutuu tai miten vaikeaa on toteuttaa ei-näyttelemistä. Porkola epäileekin teatterin instituutiona olevan niin hallitseva, että sen käytännöt tunkeutuvat miltei väkisin sellaisiin esitystapahtumiin, jotka ottavat tähän traditioon etäisyyttä.

Pilvi Porkola: ”Minulle esitysten tekeminen on tapa ajatella, tapa ajatella esityksen kielellä. Esitykset ovat osa ajatteluprosessia ja niiden julkistaminen on pyrkimys jakaa tätä prosessia, saattaa ne keskusteluun muiden esitysten, ajatusten ja ilmiöiden kanssa.” Taide tutkimuksena tekee asioita maailmassa. Porkolan credona on, että esitysten tekeminen tuottaa ”kommunikaatiota, osallisuutta ja tapoja olla ihmisten kanssa” ja taiteilijana oleminen ”kansalaisuutta”. Tästä sain lukea.


SÄHKÖISESTI TEATTERIKRITIIKKIÄ

Kansainvälisten teatterikriitikkojen järjestön verkkojulkaisu Critical Stages on jälleen ilmestynyt. Sieltä voi lukea vaikkapa Juha-Pekka Hotisen haastattelun.


KIRJOITTAMISTA, POHDINTAA

Aika on mennyt muutamiin kirjoitushommiin suomalaisesta nykydraamasta ja esittävän taiteen uusista tuotantoryhmistä. Kokousteluakin. Esityksistä kirjoittaminen on nyt vähän jäähyllä. Paitsi pakko kertoa nautinnosta Vera Nevanlinnan Just-teoksen ääressä Zodiakissa. Arjesta voi kuoriutua vaikka mitä. Uhkaa, runoutta, kauneutta. twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


TINFO e-Nytt 7 / 2014 on ilmestynyt


Syksyn toinen TINFO e-Nytt ilmestyi tiistaina 7.10. Syyskauden viimeinen ruotsinkielinen uutiskirje ilmestyy 18.11. Mahdollisia ruotsinkielisiä tiedotteita voi lähettää perjantaihin 14.11. mennessä osoitteeseen tinfo(a)tinfo.fi.

Lue TINFO e-Nytt 7 / 2014

www.tinfo.fi/se


Tilaa Teatterialan Avain 2014/2015 -osoitteisto


Teatterialan Avaimessa on yhdessä paketissa mm. teattereiden, teatteri- ja kulttuurialan järjestöjen ja organisaatioiden sekä tärkeimpien yhteyshenkilöiden yhteystiedot. 500 alan yhteystietoa!

PDF-muotoisesta Avaimesta on helppo tehdä hakuja Adobe Readerin Etsi-komennolla sekä siirtyä tietoihin kirjanmerkkien tai linkkien avulla. Sähköisen Avaimen voi tarvittaessa myös tulostaa. Uutta: Avaimessa on nyt sosiaalisen median osoitteet kätevinä tekstilinkkeinä

Tilaukset TINFO-verkkokaupasta, sähköpostilla tinfo(a)tinfo.fi tai puhelimitse (09) 2511 2120


UUTISIA


TINFO-apurahat näytelmäkäännöksille jaettu – viimeinen jakokierros 2014


Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) jakoi 25 000 euroa apurahoina näytelmien kääntämiseen vuonna 2014. Vuoden ajalle varatusta apurahapotista pystyttiin tukemaan 17 käännöshanketta. Vuoden 2014 apurahojen jakaminen painottui alkuvuoteen, jolloin TINFO julkaisi yhteistyössä saksalaisen Theater der Zeitin kanssa Eisbilder-näytelmäantologian ja suomalaisia näytelmiä nähtiin huhtikuussa Heidelbergin Stückemarktissa. Suomi oli tämän saksankielisen maailman tärkeän festivaalin teemamaa.

TINFO-apuraha maksetaan aina suoraan kääntäjälle. TINFO-apurahojen jakamisesta päättää erillinen asiantuntijaraati.

TINFO-apurahalla tuetut käännöshankkeet vuoden 2014 viimeisellä jakokierroksella:

Kati Kaartinen: Samanlainen onni, viroksi, kääntäjä Ülev Aaloe
Kati Kaartisen näytelmän ensi-ilta Ugala-teatterissa Viljandissa on tammikuussa 2015. Näytelmän nimi viroksi tulee olemaan Samasugune õnn. 

Ari-Pekka Lahti: Áillohas – Auringon poika, ruotsiksi, kääntäjä Anna Simberg
Ari-Pekka Lahden näytelmä käännetään ruotsiksi sen esittämiseksi Ruotsissa Riksteaternin järjestämällä kiertueella. Ruska Ensemblen kuuden paikkakunnan kiertue alkaa Kiirunasta 26.11.2014 ja päättyy Tukholman Södra Teaterniin 6.12.2014.

Katso myös aiemmat TINFO-apurahan saajat.

Tietoja TINFO-apurahasta ja sen kriteereistä:
www.tinfo.fi/apuraha


Suomalainen nykynäytelmä esillä Tukholmassa


Agency North yhteistyössä ruotsalaisen näytelmäagentuuri Colombine Teaterförlagin kanssa järjestää Tukholmassa 19.-20.10.2014 kaksipäiväisen tapahtuman, joka tuo esille suomalaista nykydraamaa skandinavialaisille teatterikentän toimijoille. Mitä on suomalainen nykynäytelmä, ketkä ovat suomalaisia nykynäytelmäkirjailijoita, ja miten heidän teoksensa eroavat muiden pohjoismaisten näytelmäkirjailijoiden tuotannosta?

Tapahtuman aikana luetaan otteita viiden suomalaisen nykynäytelmäkirjailijan näytelmästä. Teokset ovat:

  • Okko Leo: Orkesteri
  • Pipsa Lonka: Lauluja harmaan meren laidalta
  • Otto Sandqvist: En natt i mörkret – på spaning efter kärlekens vildaste stränder
  • Milja Sarkola: Perheenjäsen
  • Tuomas Timonen: Meganin tarina

Alkuperäiskieleltään suomenkieliset näytelmät on tapahtumaa varten käännetty kokonaisuudessaan ruotsiksi. Esityksiä seuraa keskustelutilaisuus, jossa kirjailijat kertovat näytelmistään ja niiden taustoista. Tapahtumaan valittujen näytelmien lisäksi paikalla keskustellaan myös suomalaisesta ja pohjoismaisesta näytelmäkirjallisuudesta laajemmin. Tapahtuma on suunnattu ruotsalaisille, norjalaisille ja tanskalaisille teatterialan ammattilaisille.

Liitteenä tapahtuman ohjelma (PDF). Tapahtumapaikkana on Teater Galeasen.

www.agencynorth.com
www.colombine.se


Nukketeatteri Sytkyt kuukauden ulkomailla


Nukketeatteri Sytkyt on koko lokakuun ulkomailla. Prinsessa Ruusunen vierailee Thaimaan orpokodeissa kolmen viikon ajan ja loka-marraskuun vaihteessa matkustetaan Venäjälle Sampo Lappalainen -esityksen kanssa:

November 1-2, 2014 the Red Theater will host the Red Mood Festival of Puppet Performances of Small Forms and Solo Performances.

The Festival is held to strengthen the creative cooperation, and to share working experience between the puppet theaters.

The goals of the festival: to give the talented performers a chance to make a name, and to promote the status of the modern puppet theater and to heighten the interest of the young spectators in this art form.

http://redtheater.ru/

Lisätietoa:
Juha Laukkanen
Nukketeatteri Sytkyt
Telakkakatu 1 D 13
00150 Helsinki
+358 44 9175983
www.sytkyt.fi


Valtion ulkomainen kääntäjäpalkinto saksantaja Angela Plögerille


Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on keskiviikkona 8.11.2014 Frankfurtin kirjamessuilla luovuttanut valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon saksalaiselle Angela Plögerille.

Angela Plöger (s. 1942 Danzigissa) on tehnyt pitkän uran Suomen kirjallisuuden saksantajana. Hän on valmistunut suomen kielen tohtoriksi Hampurin yliopistosta.

Hänen ensimmäinen käännöksensä oli Eeva Kilven Tamara, joka ilmestyi saksaksi jo vuonna 1974. Sittemmin saksannettuja kaunokirjoja on kertynyt jo yhteensä 40, minkä lisäksi Plöger on kääntänyt kaunokirjallisuutta lukuisiin antologioihin.

Plögerin tuoreimmat, Saksassa paraikaa huomiota keräävät käännökset ovat Katja Ketun Kätilö-romaanin saksannos (saks. Wildauge), jonka haastava kieli ja sen kääntäminen sujuvaksi saksaksi on herättänyt paljon kiitosta kriitikoissa, sekä Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -teoksen saksannos (saks. Als die Tauben verschwanden). Plöger on kääntänyt saksaksi myös kaksi aiempaa Oksasen teosta.

Angela Plöger on toiminut kääntäjänä myös esimerkiksi Leena Landerille, jolta hän on saksantanut peräti seitsemän teosta, Eeva-Kaarina Aroselle, jolta viisi ja Anja Snellmanille, jolta hän on saksantanut neljä teosta.

Plöger on tehnyt merkittävää työtä myös nykydraamamme kansainvälistymisen eteen: hän on kääntänyt saksaksi liki parikymmentä suomalaista näytelmää. Näiden lisäksi Plöger on kääntänyt suuren määrän tieto- ja tieteellistä kirjallisuutta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon tänä vuonna 40. kerran. Veikkausvoittovaroista myönnettävä palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa ja se jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaisen kirjallisuuden kääntäjälle Suomen kirjallisuuden vientiorganisaation FILIn ehdotuksen perusteella. Tänä vuonna palkinto jaetaan poikkeuksellisesti Frankfurtin kansainvälisillä kirjamessuilla, missä Suomi on teemamaana.

Lisätiedot:
FILI – Finnish Literature Exchange
johtaja Iris Schwanck, puh. +358 40 5080 331
haastattelupyynnöt: tiedottaja Silja Hakulinen, puh. +358 40 534 7526

www.finlit.fi/fili


Esitys-lehdelle kulttuurilehtien laatupalkinto


Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Esitys-lehdelle 10 000 €:n arvoisen laatupalkinnon. Palkinnon myöntöperusteiden mukaan:

"Lehti on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka herkillä tuntosarvillaan luotaa nykytodellisuutta ja sen uusia hahmottamistapoja. Etsivän eetoksensa vuoksi lehti ei ole jämähtänyt konventioihin. Se ei tuijota omaan napaansa vaan tuo raikkaita tuulia institutionalisoituneeseen kulttuurikeskusteluun. Uusi teoria yhdistyy lehdessä ymmärrettävällä tavalla uutta luotaaviin käytäntöihin.

Ulkoasultaan harkittu ja lukemaan kutsuva lehti on ajan tasalla myös sikäli, että sen verkkosivut ova mallikelpoiset."


Todellisuuden tutkimuskeskus on julkaissut Esitys-lehteä vuodesta 2007 lähtien. Esitystaiteeseen ja -tutkimukseen, nykyteatteriin ja performanssiin keskittyvälle julkaisulle on aiemmin myönnetty TINFO-palkinto ja Kultti ry:n Laatulehti-kunniamaininta, kummatkin vuonna 2010. Lehden toimituskuntaan ovat alusta alkaen kuuluneet esitystaiteilijat Pilvi Porkola, Janne Saarakkala ja Tuomas Laitinen. Tällä hetkellä toimitukseen kuuluvat myös teatteri-ilmaisun ohjaaja Louna-Tuuli Luukka, visuaalisen kulttuurin teorian lehtori Max Ryynänen, esitystaiteilija Nora Rinne ja taiteilija Johanna Hammarberg.

Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Jokaisella lehdellä on oma teemansa ja päätoimittajansa. Lehden visuaalisesta suunnittelusta on vuodesta 2012 lähtien vastannut Aino Nieminen (Ainoa Graphic Design). Viimeisin Esitys-lehti ilmestyi 16.9. ja sen teemana on Materiaali. Seuraava Nauru-teemainen lehti ilmestyy 14.11.2014. Vuosina 2007–2012 ilmestyneet lehdet ovat vapaasti luettavissa Esitys-lehden arkistossa.

Lehti on myynnissä Todellisuuden tutkimuskeskuksen TTK-shopissa. Irtonumeroita voi ostaa Helsingissä Akateemisesta kirjakaupasta, Rosebud-kirjakaupasta Kaapelitehtaalta ja Teatteri Takomosta sekä Turussa Tehdas-teatterilta. Esitys-lehden lisäksi palkinto myönnettiin Skärgård-lehdelle. Onnittelemme!

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Saara Moisio
tiedottaja
044-7641 989
saara.m(a)todellisuus.fi
Todellisuuden tutkimuskeskus

www.todellisuus.fi


Taike: Taideneuvosto valitsi uudet jäsenet taidetoimikuntiin


Seitsemään valtion taidetoimikuntaan nimettiin 74 taiteen asiantuntijajäsentä. Apurahapäätöksiä valmistelevissa jaostoissa on lisäksi 27 jäsentä. Alueellisissa taidetoimikunnissa aloittaa 112 asiantuntijaa.

Taideneuvosto valitsi toimikuntien jäsenet saamistaan ehdokkaista. Ehdotuksia pyydettiin muun muassa taiteen alan järjestöiltä, korkeakouluilta ja maakuntaliitoilta.

Ensi vuoden alusta aloittavat toimikunnat ovat entistä laaja-alaisempia. Esittävien taiteiden toimikunta päättää näyttämö-, tanssi- ja sirkustaiteen sekä performanssi- ja esitystaiteen apurahoista. Visuaalisten taiteiden toimikunta päättää kuva- ja valokuvataiteen sekä sarjakuva- ja kuvitustaiteen apurahoista. Taiteenalakohtainen vertaisarviointi turvataan alakohtaisilla jaostoilla, joita on yhteensä 14.

Taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikuntaan on koottu edustus kuudesta muusta taidetoimikunnasta.  Sillä lisätään taidetoimikuntien välistä yhteistyötä. Toimikunta arvioi muun muassa matka-apurahahakemukset, joista aiemmin päätettiin ilman vertaisarviointia. Monikulttuurisuusjaosto arvioi monikulttuurisen alan hakemuksia ja vahvistaa kulttuurisen moninaisuuden tuntemusta.

”Saimme toimikuntiin monipuolisen taiteen asiantuntemuksen ja alueellisen edustuksen. Odotamme virkeää vuoropuhelua eri taiteenalojen ja toimikuntien välillä”, toteaa taideneuvoston puheenjohtaja Tiina Rosenberg.

Taideneuvosto ja taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijaelimiä. Toimikunnat päättävät vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista kukin omalla alallaan ja alueellaan.

Lisätietoja: Taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, p.0295 330 720, esa.rantanen(a)minedu.fi  ja taideneuvoston puheenjohtaja Tiina Rosenberg, tiina.rosenberg(a)uniarts.fi

Valtion taidetoimikunnat ja jaostot kaudella 2015-16

www.taike.fi


Uuden tanssin keskus Zodiak Suomen Teatterit ry:n jäsenteatteriksi


Suomen Teatterit ry:n hallitus on hyväksynyt järjestön uudeksi jäsenteatteriksi Uuden tanssin keskus Zodiakin. Suomen Teatterit ry:n jäseniä ovat nyt Suomen Kansallisteatteri sekä 50 valtionosuusjärjestelmän piiriin kuuluvaa teatteria.
 
Zodiak on suomalainen ja kansainvälinen nykytanssin tuotanto-, esitys- ja tapahtumakeskus ja Helsingin tanssin aluekeskus. Se tarjoaa nykytanssin tekijöille kokoavan toimintayhteisön ja tuotanto-organisaation ja yleisölle monimuotoisia kohtaamispintoja tanssitaiteeseen.
 
Tanssiteatterit ovat Suomen Teatterit ry:n jäsenistössä vahvasti edustettuina. Keväällä 2013 liiton jäseniksi liittyi uusin vakituisen valtionavun piiriin hyväksytty tanssiteatteri Glims & Gloms dance company. Zodiak on nyt Suomen Teatterit ry:n jäsenistön 11. tanssiteatteri.
 
Suomen Teatterit ry on suomalaisten ammattiteattereiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.
 
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
Suomen Teatterit ry
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi
Puh. 09 2511 2151
www.suomenteatterit.fi


Suomen Kulttuurirahaston uudet luottamushenkilöt


Suomen Kulttuurirahaston hallitus on valinnut säätiön uudeksi puheenjohtajaksi toimikaudelle 1.10.2014–30.9.2015 akatemiaprofessori Elina Ikosen Helsingin yliopistosta ja varapuheenjohtajaksi vararehtori Riitta Pyykön Turun yliopistosta.

Hallituksen uusina jäseninä aloittivat johtaja Hanna Hiidenpalo Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elosta, toimitusjohtaja Aino Turtiainen-Visala Fazer Konserttitoimisto Oy:stä ja Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen Hämeenlinnasta.

Hallituksessa jatkavat professori Pertti Haaparanta Aalto yliopiston Taloustieteen laitos Economicumista, kirjailija Jari Järvelä Kotkasta, näyttelijä Jussi Lehtonen Suomen Kansallisteatterista, professori Johanna Mappes Jyväskylän yliopistosta, professori Ari Sihvola Aalto yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulusta, Keskinäinen henkivakuutusyhtiö Suomen toimitusjohtaja Jari Sokka sekä johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista. Hallituksen jäsenen toimikausi on kolme vuotta, ja perättäisiä toimikausia voi olla enintään kolme.

Kulttuurirahaston hallintoneuvoston esimiehenä jatkaa professori Kimmo Kontula. Hallintoneuvostoon on valittu uusina jäseninä hovioikeuden presidentti Timo Esko, intendentti Helena Hiilivirta, musiikin maisteri Hanna Juutilainen, professori Markku Kuisma ja professori Annika Waenerberg.

www.skr.fi


Toimija ja kehittäjä valittu Lappeenrannan kesäteatterille


Kulttuuritoimi on valinnut Lappeenrannan kesäteatterialueen yleistoimijaksi ja kehittäjäksi Kehruuhuone -yrittäjän. Toimikaudeksi on sovittu vuodet 2015-16 sekä optiovuodet 2017-18. Yrittäjä vastaa kaikesta kesäteatterialueeseen liittyvästä ohjelmatarjonnan suunnittelusta ja alueen toiminnan kehittämisestä sekä ottaa vastuun kesäteatterikahvilatoiminnasta. Lisäksi Kehruuhuone vastaa kaikista alueen tiloihin liittyvistä käytännön tehtävistä (mm. tilavaraukset ja –vuokraukset). Yrittäjän toiminnan kautta kulttuuritoimi vastaa valtuuston kulttuuritoimelle asettamaan tavoitteeseen siitä, että kesäteatterialueella tulee olla monipuolista tarjontaa näytelmätoiminnan lisäksi.

Kaupungin kulttuuritoimi vastaa jatkossakin jokakesäisen näytelmän valinnasta. Kulttuuritoimi tulee pyytämään julkisesti (kahden vuoden kokemuksella) ehdotuksia seuraavan kesän näytelmäksi. Menettelyllä pyritään siihen, että uusi näytelmä voidaan julkistaa viimeistään lokakuussa, jotta tuleva näytelmä on mm. järjestöjen ja yhdistysten tiedossa hyvissä ajoin, niiden tehdessä toimintasuunnitelmiaan. Vuosittain valittava näytelmätuottaja tekee vuokra- yms. tuotantoon liittyvät sopimukset Kehruuhuoneen yrittäjän kanssa. Näin saadaan käytettyä hyväksi yrittäjän ja teatterituottajan välinen synergiaetu: tapahtumien aikataulutus, kaluston yhteiskäyttö, yhteismarkkinointi, oheistuotteiden ja palvelujen yhteen linkittäminen yms. Näin Linnoituksen alueen toiminta tulee laajemmin hoidettua ”yhden luukun” –periaatteella. 

Lisätietoja:
Kehruuhuone, Sari Kaasinen
puh. 050 5640 930
sari.kaasinen(a)sarikaasinen.com

Lappeenrannan kaupunki,kulttuuritoimi
Helena Hokkanen
kulttuurikoordinaattori
puh. 040 736 2022
helena.hokkanen(a)lappeenranta.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna  


Uuden jongleerauksen festivaali 5-3-1 17.-19.10.2014, Helsinki


Uuden jongleerauksen festivaali 5-3-1 on järjestetty vuodesta 1999 lähtien. Se tuo Helsinkiin laajan joukon nykysirkuksen tekijöitä eri puolelta maailmaa. Jonglöörien esityksiä, luentoja, demonäytöksiä ja työpajoja saapuu toteuttamaan ja seuraamaan alan taitajia yli kymmenestä eri maasta. Viikon mittainen ammattilaisohjelma huipentuu yleisölle avoimiin tapahtumiin 17.-19. lokakuuta.

www.531festival.com/


Satupäivä 18.10.2014


Sadun nimipäivänä, lokakuun 18. päivänä juhlitaan valtakunnallista Satupäivää. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan. Satupäivää voi viettää esimerkiksi avaamalla satukirjan kotisohvalla, ryhtymällä sadunlukijaksi, järjestämällä satuaiheisen tapahtuman tai ottamalla osaa Satupäivän ohjelmatarjontaan.

Satupäivä ilahduttaa tapahtumillaan vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria eri puolilla Suomea. Vuosien varrella se on kasvanut pienestä teemapäivästä valtakunnalliseksi sadun juhlaksi, jota vietettiin viime vuonna yhteensä 80 paikkakunnalla yli 200 satutapahtuman ja tapahtumajärjestäjän voimin aina Helsingistä Inariin.

www.satupaiva.fi


Finland / Norden-dagar 19.-20.10.2014, Tukholma


Agency North yhteistyössä ruotsalaisen näytelmäagentuuri Colombine Teaterförlagin kanssa järjestää Tukholmassa 19.-20.10.2014 kaksipäiväisen tapahtuman, joka tuo esille suomalaista nykydraamaa skandinavialaisille teatterikentän toimijoille. Mitä on suomalainen nykynäytelmä, ketkä ovat suomalaisia nykynäytelmäkirjailijoita, ja miten heidän teoksensa eroavat muiden pohjoismaisten näytelmäkirjailijoiden tuotannosta?

Tapahtuman aikana luetaan otteita viiden suomalaisen nykynäytelmäkirjailijan näytelmästä. Teokset ovat:

  • Okko Leo: Orkesteri
  • Pipsa Lonka: Lauluja harmaan meren laidalta
  • Otto Sandqvist: En natt i mörkret – på spaning efter kärlekens vildaste stränder
  • Milja Sarkola: Perheenjäsen
  • Tuomas Timonen: Meganin tarina

Alkuperäiskieleltään suomenkieliset näytelmät on tapahtumaa varten käännetty kokonaisuudessaan ruotsiksi. Esityksiä seuraa keskustelutilaisuus, jossa kirjailijat kertovat näytelmistään ja niiden taustoista. Tapahtumaan valittujen näytelmien lisäksi paikalla keskustellaan myös suomalaisesta ja pohjoismaisesta näytelmäkirjallisuudesta laajemmin. Tapahtuma on suunnattu ruotsalaisille, norjalaisille ja tanskalaisille teatterialan ammattilaisille.

Liitteenä tapahtuman ohjelma (PDF). Tapahtumapaikkana on Teater Galeasen.

www.agencynorth.com
www.colombine.se


Pop Up Art House 8.-29.11.2014, Helsinki


Pop Up Art House järjestetään viimeistä kertaa

Marraskuussa 2014 Pop Up Art House siis alkaa ja loppuu viimeistä kertaa. Tällä kertaa
teemana on rakkaus ja yhteistyötä tehdään Room escape-konseptin sekä että Baltic Circlen kanssa.

Pop art housen ensimmäisen viikon ohjelma toteutetaan yhteistyössä Baltic Circle -festivaalin kanssa. Luvassa on ruotsalaisen performanssitaiteilijan, Iggy Malmborgin sooloesitys ”b o n e r”, Maike Londin 10 journeys to a place where nothing happens, keskusteluja, keikkoja, juhlia ja paljon muuta. Ajatuksena on tuoda yhteen kummankin festivaalin ominaisimmat piirteet.

Mm. Agnes Kaszasin luotsaama Room escape tai insideout games on kuluvan vuoden aikana Hurmannut Helsingin. Tätä unkarilaista konseptia voidaan kuvailla todellisessa elämässä tapahtuvaksi tietokonepeliksi. Osallistujat suljetaan huoneeseen ja päästääksen ulos heidän on ratkaistava erinäisiä tehtäviä. Pop Art Housessa Kaszas haluaa kokeilla uutta konseptia: Escape from the party.

Ohjelma

Pop Up Art House -tiedote (PDF)

Pop Up Art House 8.-29.11.2014 Diana-näyttämöllä (Erottajankatu 7 B, sisäpiha)

Baltic Circle -festivaalin Festival Lounge -illat 10.-14.11.2014

Lisätietoja:
Agnes Kaszas (englanti)
kaszasagnes(a)gmail.com 044 5877922

Joanna Wingren (ruotsi)
joanna(a)blauefrau.com 050 3473335

Sonja Ahlfors (suomi ja ruotsi)
sonja(a)blauefrau.com 040 7351640

www.blauefrau.com/pop-up-art-house


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia)


Framen apurahahaku siirtyy marraskuulle


Visuaalisen taiteen keskuksen Framen apurahoja myönnetään suomalaisten ja Suomessa työskentelevien taiteilijoiden ulkomaiseen näyttelytoimintaan, esilläoloon messuilla, vieraskielisiin julkaisuihin sekä asiantuntijavierailuihin.

Apurahoilla tuetaan uusia avauksia ja vahvistetaan jo syntyneitä suhteita. Apuraha toimii taiteilijalle ponnahduslautana ja sen vaikutukset kansainvälistymiseen ovat moninkertaiset.

Seuraava hakukierros on aiemmin ilmoitetusta poiketen kuukautta myöhemmin eli 10.–30. marraskuuta 2014. Tuolloin haetaan apurahoja vuoden 2015 hankkeisiin.

Lisätietoja:
koordinaattori Karoliina Korpilahti, puh. 044 728 9914 arkisin kello 10–12

www.frame-finland.fi


OKM: Avustus teattereiden, orkestereiden ja museoiden työllisyyttä edistäviin hankkeisiin


Avustusta voivat hakea valtionosuutta saavat teatterit, orkesterit ja museot.  Avustuksen tarkoituksena on parantaa toimijoiden mahdollisuuksia työllistää alan henkilöstöä toimintaansa kehittämällä.

Tuen tavoitteena on parantaa valtionosuutta saavien laitosten edellytyksiä työllistää alan henkilöstöä sekä edistää myös tulevaisuudessa työllisyyttä. Tuen avulla voidaan myös edistää yhteistyötä kulttuurilaitosten kesken, eri taiteen- ja toimialojen välillä sekä verkostoitumista yhteisöjen ja yritysten kanssa.

Hakuaika päättyy: 31.10.2014

Tarkemmat tiedot täältä

Lisätietoja
Museot: Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen puh. 0295 3 30281, Teatterit: Kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila puh. 0295 3 30285, Orkesterit: Kulttuuriasiainneuvos Mervi Tiensuu-Nylund puh. 0295 3 30312, sähköposti: etunimi.sukunimi(a)minedu.fi


OKM: Kulttuurilehdet


Avustusta voidaan myöntää kulttuurilehdelle, joka ylläpitää kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä käytävää yhteiskunnallista keskustelua.

Kulttuurilehdellä tarkoitetaan laadukkaasti toimitettua painetussa taikka muussa muodossa Suomessa ilmestyvää, pääsääntöisesti maksua vastaan jokaisen saatavissa olevaa lehteä. Avustus ei ole tarkoitettu lehdelle, joka toimii jonkin yhteisön sisäisen tiedottamisen välineenä.

Avustusta voidaan myöntää valtion talousarvion määrärahojen rajoissa kulttuurilehden kustantajalle toimitus-, painatus-, jakelu- ja kuljetuskustannusten peittämiseen edellyttäen, että lehti ilmestyy säännöllisesti ja on ilmestynyt vähintään yhden vuoden ajan.

Avustusta voidaan myöntää myös kulttuurilehden kehittämiseen, levikin edistämiseen sekä verkkosivujen tai verkkolehden kehittämiseen.

Hakuaika päättyy: 31.10.2014

Tarkemmat tiedot täältä.
   
Lisätietoja:
Laura Mäkelä, puh. 0295 3 30222, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi


OKM: Lastenkulttuurikeskukset


Avustusta voivat hakea lastenkulttuurikeskukset, joissa taiteen ja kulttuurin ammattilaiset tuottavat lastenkulttuuripalveluja ensisijaisesti lapsille. Lisäksi avustusta voidaan myöntää lastenkulttuurikeskusten verkoston koordinointiin. Avustuksen tarkoitus on edistää lasten tasavertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin koko maassa, tukea lastenkulttuurikeskusten toimintaa ja niiden verkostoitumista.

Hakuaika päättyy: 31.10.2014

Tarkemmat tiedot täältä.

Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Iina Berden puh. 0295 3 30069, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Lähetä ehdotuksesi Vuoden Parenteesi -kilpailuun


TEKSTI-yhteisö järjestää Kotimaisen näytelmän festivaaleilla (6.-8.11.2014) Tämän parenteesin haluaisin kuulla -kilpailun, jossa valitaan Vuoden parenteesi 2014.
 
Lähetä kotimaisen näytelmäkirjailijan parenteesi kilpailuun!
 
Parenteesiasiantuntijaraati valikoi lähetetyistä parenteeseista 10-20 finalistia, joista arvovaltainen diktaattori valitsee Vuoden parenteesi -kilpailun voittajan.
 
Voittaja julkistetaan Kotimaisen näytelmän festivaaleilla 8.11.2014 kello 21.30, jossa finalistiparenteesit myös luetaan. Lukijoina toimivat näyttelijät Laura Malmivaara ja Jani Karvinen.
 
Lisäksi valitaan lehdistö-ja yleisöpalkinnon voittaja. Lehdistöpalkinnon valitsijana toimii kriitikko Maria Säkö.
 
Parenteesit pyydetään lähettämään 27.10.2014 klo 19.00 mennessä osoitteeseen: vuodenparenteesi(a)gmail.com Muista mainita parenteesin kirjoittaneen kirjailijan nimi sekä näytelmä, josta se on peräisin. Lähettäjien nimiä ei julkisteta.
 
Kilpailun säännöt:
 
1. Parenteesin kirjoittajan tulee olla elossa oleva suomalainen kirjailija.
2. Parenteesi tulee olla esitetystä tai esittämättömästä kotimaisesta näytelmästä.
3. Parenteesia ei saa muokata tai lyhentää.

Lisätietoja:
Anna Ruohonen
(Melli Maikkulan sijainen 8.9.-30.11.2014)
projektisihteeri
Teksti
www.pohjateksti.fi
pohjateksti(a)gmail.com
044 3388 871
(ti-to klo 10-15)


28. Kuulas – Kansainvälinen lasten teatteritapahtuma Kouvolassa 21.-24.5.2015


Seuraava Kuulas järjestetään 21.-24.5.2015. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii ensi vuonna Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun rehtori Carita Välitalo.

Tapahtuman järjestävät vuosittain yhteistyössä Työväen Näyttämöiden Liitto r.y., Kouvolan kaupunki, Kuusankosken Teatteri ja Kouvolan Teatteri.

Esiintyjien hakuaika 30.11.2014 asti.

Lataa hakulomake tästä (PDF) .

Festivaalin omat sivut osoitteessa www.kuulas.info.

Lisätiedot:  
Työväen Näyttämöiden Liitto
toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell
p. 040-700 7739  s-posti: eeva-sisko.artell(at)tnl.fi

Työväen Näyttämöiden Liitto
tuottaja Mikko Väänänen
p. (09) 2511 2170  s-posti: mikko.vaananen(at)tnl.fi

www.tnl.fi
www.kuulas.info


Opetusteatteri Baltzar hakee esiintyjiä ja tanssijoita kevään 2015 produktioon


Haetaan esiintyjiä ja tanssijoita tummaan kabareeproduktioon Rakastatko vielä tänään?
                               
Monikulttuurisen opetusteatteri Baltzarin kevätkausi 2015 starttaa! Tule mukaan ja koe tumma kabaree: kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä kausi on viimeinen osallistumismaksuton kausi!

Etsimme esiintymisestä ja uusista oppimiskokemuksista, luovasta ilmaisuvoimasta ja tunneälymenetelmistä kiinnostuneita yksilöitä Aleksanterin teatterissa harjoitettavaan ja esitettävään tummaan kabareeproduktioon Rakastatko vielä tänään? Kutsu on avoin niin amatööreille kuin ammattilaisille.

Teatteri BALTZARin ohjauksessa paneudutaan tekniikan sijasta monikulttuuriseen tunneäly-ilmaisuun kokeneen ja arvostetun teatteriohjaajan, kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla (www.veijobaltzar.fi). Kabareenäytelmää esitetään Aleksanterin teatterissa toukokuussa 2015 (3 esitystä).

Vaatimuksina osallistumiselle käytettävyys ja sitoutuminen, reipas asenne sekä positiivinen ja avoin mieli! Osallistuminen on maksuton, ja palkaton. Drom ry tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Produktioon osallistuneet lukiolaisnuoret ja korkeakouluopiskelijat ovat lähes poikkeuksessa saaneet teatteri BALTZARin toimintaan osallistumisesta opintopisteitä/kurssimerkintöjä.

Ilmoittaudu ja kysy lisää 1.12.2014 mennessä! Koe-esiintymisen ajankohdasta tiedotetaan ilmoittautuneita.

Lisätietoja:
Kulttuurituottaja Aino Sederholm
p. 0400 766931, aino.sederholm(a)gmail.com
www.drom.fi


TYÖPAIKKOJA


Mikkelin Teatteri hakee miesnäyttelijää määräaikaiseen työsuhteeseen


Mikkelin Teatteri hakee alle 40-vuotiasta, laulu- ja tanssitaitoista miesnäyttelijää määräaikaiseen (2 v.) työsuhteeseen alk. 7.9.2015. Palkattavan henkilön toivotaan osallistuvan musikaalin tanssiharjoituksiin toukokuun aikana.
 
Mikkelin Teatteri on keskisuuri ammattiteatteri, jota ylläpitää Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry.  Vuonna 1919 toimintansa aloittanut teatteri työllistää tällä hetkellä noin 45 henkilöä sekä vuosittain kymmenittäin vierailevia näyttelijöitä, ohjaajia ja muuta henkilöstöä. Katsojamääräksi on viime vuosina vakiintunut yli 50 000. Näyttämöitä on kolme: suuri näyttämö (313 paikkaa, kesäteatteri (585 paikkaa) sekä lokakuussa 2014 Teatteriklubiksi muuttuva pieni näyttämö (n. 60 paikkaa). Omia ensi-iltoja on vuodessa 5 – 6.
 
Hakemukseen tulee liittää CV sekä palkkatoive. Hakemukset pyydetään toimittamaan 31.12.2014 mennessä sähköisessä muodossa osoitteella: katriina.honkanen(a)mikkelinteatteri.fi
 
Lisätietoja antaa sähköpostilla teatterinjohtaja Katriina Honkanen.
 
Mikkelin Teatteri
Savilahdenkatu 11, 50100  MIKKELI
www.mikkelinteatteri.fi


Tuottajan äitiyslomasijaisuus Kiasma-teatterissa


Haemme nyt äitiyslomasijaiseksi Kiasmaan aktiivista ja energistä tuottajaa Kiasma-teatteriin
 
Tuottajana vastaat Kiasma-teatterin tuotannollisista ja viestinnällisistä tehtävistä. Tehtävänäsi on Kiasmassa vierailevien esitysten ja muiden projektien tuottaminen ja koordinointi mm. tuotantoaikataulujen, budjettien ja sopimusten laatiminen. Lisäksi vastuullesi kuuluu Kiasma-teatterin tiedotuksen ja markkinoinnin suunnittelu ja organisointi. Pääset osallistumaan myös Kiasma-teatterin ohjelmistopäätösten valmisteluun, sekä toiminnan ja käytäntöjen kehittämiseen. Kiasma-teatterilla on vuonna 2015 meneillään vähintään yksi EU-projekti, joten kansainvälinen työ on osa toimenkuvaasi. Pääset osallistumaan myös elokuiseen URB-festivaaliin. Työskentelet läheisesti Kiasma-teatterin tiimin kanssa, johon kuuluu vastaava tuottaja ja neljä henkilöä tekniikassa, lisäksi osa-aikaisesti mukanamme on URB-festivaalin tuottaja. Myös muu Kiasman ja Kansallisgallerian henkilökunta tulee sinulle tutuksi, etenkin viestintä- ja markkinointiosasto.
 
Toivomme sinulta tehtävään soveltuvaa koulutusta ja vahvaa näyttöä tuotannollisista töistä. Sinulta löytyy alan vaatimat koordinointi-, neuvottelu-, motivointi- ja organisointitaidot. Ammatillinen verkostosi on laaja ja sinulla on alan kannalta toimivat media- ja sidosryhmäsuhteet. Hyödynnät työssäsi tehokkaasti sosiaalista mediaa.
 
Työskentelet tottuneesti kansainvälisessä toimintaympäristössä ja olet kielitaitoinen (erinomainen suomi ja englanti, muut eduksi). Yhteistyötaitosi ovat hyvät ja teet mielelläsi tiivistä tiimityötä. Lisäksi vahvuuksiisi kuuluu esitystaiteen ja kulttuurin monipuolinen tuntemus. Nykytaiteen tuntemuksesi katsotaan eduksi.
 
Tarjoamme sinulle mielenkiintoisen kulttuurialan tuottajan tehtävän lisäksi hauskan ja mielenkiintoisen työyhteisön sekä näköalapaikan nykytaiteen maailmaan.
 
Tehtävä on määräaikainen ja työ alkaa 24.11.2014 (tai sopimuksen mukaan) ja päättyy 29.9.2015.
 
Hakuaika päättyy 19.10.2014. Hakemukset toimitetaan palkkatoiveineen sähköpostitse tuottaja Sanni Pajulalle osoitteeseen sanni.pajula(a)kiasma.fi
 
Lisätietoja tehtävästä antaa vastaava tuottaja Jonna Strandberg p. 0400 179 057 seuraavina ajankohtina: ke 8.10. klo 11-13, ma 13.10. klo 11-13 sekä ti 14.10. klo 12-13.
 
Kiasma • Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki, Finland
Info +358 (0)294 500 501 • www.kiasma.fi/kiasma-teatteri
Suomen Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja.


Ilmaisuverstas: Venäläisen naamiokomedian / teatteriklovnerian kurssi 1.-2.11.2014, Helsinki


Kaksipäiväinen kurssi pohjautuu venäläiseen naamiokomediaan: teatteriklovneriaan ja eksentriseen teatteriin. Eksentrinen teatterityyli tarkoittaa ilmaisua terävän ja kirkkaan muodon kautta.

Jos haluat rikkoa näyttelijäntyöllisiä rutiininejasi, eksentrinen teatteri antaa mahdollisuus katsoa toisesta näkökulmasta, lähestyä ja avata asioita uudella lailla. Se vapauttaa ja auttaa muussa näyttelijäntyössä.
Perusidea on se, että naamio ei sulje tai peitä – vaan avaa näyttelijälle uusia mahdollisuuksia.

Valmistaudu fyysiseenkin treeniin.

Vetäjänä ohjaaja-näyttelijä Alexey Vasilchenko (valittu Cirque du Soleiliin)
ja assistentti-tulkki näyttelijä Usva Kärnä.

Kurssi englanniksi tai tulkattuna osittain/kokonaan suomeksi.

Haku päättyy 15.10.

Ajankohta: la-su 1.-2.11.2014 klo 10-17
Osallistumismaksu: 50 €
Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki

Järj. Ilmaisuverstas ry

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


MUITA ILMOITUKSIA


Improjumppa 9. ja 23.11.2014, Helsinki


Näyttelijä Miska Kajanus ja fysioterapeutti Virpi Helanen laajentavat käsitystä jumpasta. Tässä jumpassa sinun on helppo samaistua Miskaan, joka ei ole koskaan pitänyt yhtäkään jumppatuntia, tai Virpiin, joka ei ole koskaan impronnut. Yhdessä he ovat muokanneet harrastajanäyttelijöille tarkoitetun uuden konseptin: improjumpan.

Tässä jumpassa ei tule olemaan tylsää, siitä pitää huolen Miska. Tässä jumpassa hiki virtaa takuuvarmasti, siitä huolehtii Virpi.

Improjumpassa liikutaan läkähtymiseen saakka. Jumppaosiot hikoillaan läpi tehden samalla mitä erilaisempia improharjoitteita. Yhdistelemme monia eri improlajeja. Keskitytään kokonaisvaltaiseen tekemiseen. Ei himmailla eikä vähätellä, vaan improtaan isosti koko kehoa käyttäen. Tällä improkurssilla treenataan tolkulla, tosissaan, kovalla innolla ja hiki lentää, vaikka mukana onkin huumoria. Osallistujilta toivotaan mielenkiintoa improvisaatiota ja näyttelijäntyötä kohtaan.

Aika: su 9.11.2014 klo 19-20:30 ja su 23.11.2014 klo 19-20:30
Paikka: EasyFit, Kalasatama, Sörnäisten rantatie 33D 4.krs
Hinta: 15e/krt

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: 13.10. mennessä anne.palm(a)shtl.fi tai 040 5788833
Kurssin järjestää: Suomen Harrastajateatteriliitto

 

twitter.com/tinfotweets

finska_nordiska_dagar