16.10.2014

TINFO-tiedote 35 / 16.10.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


twitter.com/tinfotweets


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


SCEN UTAN GRÄNSER JA MAISEMAT MUUTOKSESSA

Suomalais-ruotsalaisen Scen utan gränser / Rajaton näyttämö -yhteistyöverkoston kolmivuotisen toiminnan arviointiseminaari ja tulevan hahmottelutyöpaja järjestettiin Hanasaaressa. Miten tästä eteenpäin ja miten voidaan olla mahdollisimman avoimia? Miten varmistaa pitkäjänteinen rahoitus ja toisaalta intohimoinen omistajuus? Ei Scen utan gränseriä Scen utan gränserin vuoksi vaan siksi, että taiteilijat, teatterin ammattikenttä, instituutiot, ryhmät kokevat sen itselleen merkitykselliseksi alustaksi, jonka kehyksessä toteuttaa omia yhteistyöhankkeita.

Tällaisia asioita pohdiskeltiin ja jatkotyöstettiin. Niels Righoltin (Center för Kunst & Interkultur)  puheenvuoro antoi pohjat. Se haastoi ajattelemaan asioita uusiksi, kaikenlaisten laatikoiden ja omien totunnaisajattelujen ulkopuolelta, luomaan rajatonta osallisuutta ja kehittelemään laajempia kosketuspintoja ja yhteistyömalleja. New Public Managementista takaisin taiteen poluille ja ottamaan käyttöön ei-yleisöihin sisältyvän taiteellisen potentiaalin. Taiteellisten ja tuotantoprosessien logiikka nyt vain on muuttunut. Maailma on muuttunut. Siinä on haastetta (korkea)taidekentälle, jonka asema on kaikkea muuta kuin horjumaton.

Mutta takaisin Scen utan gränseriin. Me tinfolaiset hahmottelimme ajatusta omistajuudesta. Ja omistajuus tarkoittaa jotain ihan muuta kuin hallinnointi ja koordinointi. Mikään yksittäinen koordinoiva taho, eivät mitkään aiesopimukset tai ohjausryhmät voi taata mitään. ”Suomalais-ruotsalainen teatteriyhteistyö on tärkeää ja arvokasta” on hyvää tarkoittava tyhjä lause vähän samalla tavalla kuin ”kulttuuri tekee hyvää”, ”on tärkeätä suojella ympäristöä” tai ” ihmisten hyvinvointi pitää turvata”. Tällaiset lauseet vaativat todentuakseen toimijoiden halua ja tarvetta tehdä konkreettisia tekoja, toimia ja toteuttaa asioita yhdessä. En usko ylhäältä ohjailuun, en vain usko. Ainakaan silloin kun kyse on esimerkiksi taiteilijoiden kansainvälisestä liikkuvuudesta, yhteistyöstä, yhteistuotannoista.

Scen utan gränserin yhteistyöalustan piirissä elävät sellaiset hankkeet, jotka jokin taho tai tahot tuntevat omakseen, haluavat toteuttaa jotakin, asettuvat sen omistajiksi, hankkivat hankekumppaninsa ja rahoituksensa. Omistajuus tarkoittaa sitä, että asioiden takana on ihmisiä, joille se jokin on intohimon asia. Sen jonkin toteuttamiseen ei tarvita jumalatonta härdelliä. Siitäkin puhuttiin, että kahdenvälisyys ei useinkaan riitä; ei ole järkeä pysyttäytyä siinä vaan tehdä luonnollista yhteistyötä muiden lähialueiden kanssa: muut Pohjoismaat, Baltia, Venäjä… Eurooppa. Me jatkamme!


KULTTUURI- JA TAIDEPOLIITTISTA PÖHINÄÄ SEKÄ TAIDETEKOJA

Kulttuuripolitiikkaa monelta kanavalta. Hyvä niin. Suomen Kulttuurirahasto pohtii asioita, Pikkuparlamentissa keskusteltiin siitä, mistä tulevaisuuden kulttuuripolitiikassa voisi olla kyse. Suomen taidepoliittinen tapahtuma lähestyy Baltic Circlen yhteydessä.

Enemmän kuin tarpeellista pöhinää! Kulttuuri- ja taidepolitiikkaa täytyy levittää taiteen pilttuista laajemmalle. Yhtä hyvin kuin teatterin pilttuista lähdetään ulos ottamaan selvää, mitä NE SIELLÄ (ne, jotka eivät käy teatterissa ja ne, joiden todellisuudet ja tarinat eivät teatterissa näy tai kuulu) tekevät ja ajattelevat.

Teatteri 2.0:n Saana Lavaste, Saara Rautavuoma ja Kati Sirén ovat kehitelleet Avoin näyttämö  -konseptin . Ajatuksena on jalkauttaa teatteria ulos, monipuolistaa yhteistyötä, tehdä yhteisöteatteria sanan kaikissa merkityksissä. Yhteisyössä Lahden Kaupunginteatterin kanssa toteutetaan kaksivuotinen kehittämishanke, jossa testataan uudenlaisia vuoropuhelun muotoja. Lahden Liipolan asuinalueen ihmisten tarinat pääsevät näyttämölle ja vauvat teatteriin. Liipolan kaupunginosajuhlassa saadaan jo maistiaisia yhteisöteatterihankkeesta.  Jokaisesta tällaisesta hankkeesta ja kehittämistyöstä pitää olla äärimmäisen ylpeä ja iloinen. Teatterin toivo lepää niissä(kin)! Yritämme TINFOssa tehdä tällaista teatterin kehittämistyötä näkyväksi.


TAITEILIJAT JA YHTEISÖT VUOROPUHELUSSA

AMORPH!14 – Muu ry:n tuottama Pohjoismaiden vanhin performanssi- ja esitystaiteen tapahtuma alkoi juuri. Amorphissa mietitään sitä, mitä yhteisö on. Lainaan tähän kuraattori Tuomas Laitista: ”Yhteisö on kuin kasa suljettuja kirjekuoria – salaisuuksiaan varjelevien ihmisten joukko. Kohtaamisten hämmentävä rihmasto, uskon ja luottamuksen ele.”
Tässä ”sekarotuisessa ja siksi elinvoimaisessa” (lainaus Tomi Humalistolta) tekojen taiteessa nähdään erilaisia tulkintoja tuosta yhteisöstä. Taiteilijoiden työ liittyy myös haluun paeta hyödyllisyyspuheen vankiloista. Laitinen pohtii kuraattorin sanassaan hyvän tekemisen ja taiteellisen vapauden välisiä jännitteitä ja ristiriitoja: ”Väljähtyykö yhteisölliseen hyvään pyrkivä taide varovaiseksi hissutteluksi? Romahtaako taiteen itsensä vuoksi tehty taide kulttuuripiirien yläluokan keskinäiseksi leikiksi? Vai voiko taideteos olla sekä taiteellisesti anteeksipyytelemätön että yhteisöllisesti arvokas.”


TOISENLAINEN KUTSU

Jonas Hassen Khemirin Mä soitan veljille -näytelmän kantaesityksen ohjaa Aino Kivi Joensuun kaupunginteatterissa. Kutsu: Itsetehty keltaiselle A4:n monistepaperille askarreltu silkkipaperikukka ja kukkatapetin kaistale. Miten kutsu voikaan herättää horroksesta, herkistää ja tehdä uteliaaksi. Pelkkä kutsu, mutta myös K & K, Kivi ja Khemiri. Joensuussa tehdään Kunnioitus-trilogiaa, jonka muut osat toteutetaan yhteistyössä Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMonin sekä LieksaNYT! (Nuorten YhteisöTeatteri) -projektin kanssa. Yhteisöteatteria!


SUOMALAISTA NYKYNÄYTELMÄÄ RUOTSISSA JA NÄYTELMÄKÄÄNNÖSTYÖPAJA HELSINGISSÄ

Ensi viikonloppuna Tukholmassa esitellään suomalaisia nykynäytelmiä lukuteatterina pohjoismaisille tahoille. Lisäksi tietenkin paneloimme aiheesta. Tapahtuman järjestävät Agency North ja Colombine Teaterförlag -näytelmäagentuurit. Ja ensi viikolla alkaa myös jo 10. näytelmäkäännöstyöpajamme, jonka Jukka-Pekka Pajunen vetää. Mukana on tusinan verran näytelmäkääntäjiä eri puolilta maailmaa. Suomalaisen näytelmän kansainvälisen liikkuvuuden ravintoketju: hyviä näytelmiä, hyviä kääntäjiä, käännösapurahoja, kansainvälistä liikkuvuustukea näytelmäkirjailijoille, agentuurien työtä, henkilökohtaisia kontakteja, tiedonvälitystä, kohtaamispaikkoja, showcaseja. Hatunnosto ja suuri kiitos Jukka-Pekka Pajuselle ja upealle, ammattitaitoiselle, herkkävaistoiselle, työlleen omistautuneelle näytelmäkääntäjäkunnalle. – Sanomatta lienee selvää, että näytelmien kääntäminen ei elätä.


KULTTUURIN RAVINTOKETJUT

Luin Malin Ullgrenin kirjoituksen "Nedläggningen skadar kulturens kretslopp“ Dagens Nyheteristä. Kirjoitus on reaktio Ruotsissa(kin) tapahtuvaan alueellisten kulttuuritoimitusten alasajoon. Ullgrenin mukaan tämä uhkaa kulttuurin ravintoketjua. Kyse on suuremmassa mittakaavassa siitä, miten kansalaisdemokratia turvataan. Ullgren osoitti sanansa Ruotsin uudelle kulttuuri- ja demokratiaministerille.


DRAMATEN JA SOLIDAARISUUS

Onko tämä nyt jotain sattumaa vai mistä on kyse, kun joka puolelta tuntuvat nousevan samanlaiset yhteisöä koskevat kysymykset? Dramatenissa huomio kiinnitetään solidaarisuuteen. Siellä nähdään Backa Teaterin Mattias Anderssonin Acts of Goodness. Esitysten rinnalla keskusteluja, niitä voi seurata podcastina. Keskustelua hyvyydestä, vastuusta ja luottamuksesta. Nuoret esittävät omia tekstejään solidaarisuudesta. Radio mukana yhteistyössä. Vuhuu!


AINEETON KULTTUURIPERINTÖ

Aineetonta kulttuuriperintöäkin on pohdiskeltu Museoviraston järjestämässä esittävien taiteiden kohtaamisessa. Innoitun aina tällaisista ylirajaisista pohdinnoista. Minusta on hienoa, että Museovirasto on jalkauttamassa tähän aineettoman kulttuuriperinnön käytännön toimintalinjojen pohdintaan meitä toimijoita, ja myös Cuporen tutkijan. Tämähän on voimaannuttamiskysymys, tämä koskee kansalaisuutta ja kansalaisten toimintaa, sellaisia muotoja, joiden arvo saattaa vasta nyt tulla näkyväksi.


ONNELLISTUTTAVA VIISAUS

Mark Twain: ”Ongelmia ei aiheuta se, mitä et tiedä, vaan se, että varmana pitämäsi tieto onkin virheellinen.”

twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2015 – tee kimppatilaus

Meiltä oli paljon toivottu teatterikalenteria, jossa olisi runsaasti muistiinpanotilaa. Toiveesi on kuultu: Teatterilaisen muistikirja 2015 on uudenlainen, pokkarikokoinen teos, jonka 256 sivuun mahtuu paitsi päivyri suomeksi, ruotsiksi ja saameksi, myös sata sivua tilaa merkinnöille. Ja onhan Teatterilaisen muistikirja myös pieni suuri tietopaketti: muiden muassa apurahakalenteri, alan tapahtumat sekä teatterin, tanssin, sirkuksen ja oopperan yhteystiedot löytyvät.

Teatterilaisen muistikirjasta 2015 kannattaa tehdä kimppatilaus, sillä silloin kirjan kappalehinta on pienempi ja säästyy postikuluja.

10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa kirjan hinta on vain 17 euroa / kappale (yksittäin 19 euroa).

Kerätkää yhteistilaus ja pistäkää postia: tinfo(a)tinfo.fi. Soittaakin voi (09) 2511 2120.

Tilauksen voi tehdä hyvin myös TINFO-verkkokaupasta, siellä myös lisätietoja ja kuvia Teatterilaisen muistikirjasta.



UUTISIA


Iranilaisteatteri löytää aiheensa läheltä

Armenialaisella Highfest-festivaalilla Jerevanissa nähtiin 1.-8. lokakuuta – suomalaisvinkkelistä harvinaisempaa – iranilaista teatteria. Festivaalille osallistuneet Johannes Lahtela ja Jukka Hyde Hytti kuvailevat pienimuotoisia esityksiä nuorten tekijöiden omista lähilähtökohdista, arjessa askarruttavista ongelmista kumpuaviksi ja tätä kautta erityisen koskettaviksi kokemuksiksi. Teemoina ja aiheina olivat rauha, sota, ihmisarvo, mielen ja ruumiin hyvinvointi ja jopa kriittisyys ylhäältä ohjattua ajattelumallia kohtaan.

The Sun theatre companyn esitys oli kahden taiteilijan vereslihainen puolituntinen, universaalisti tutulla musiikilla maustettu performanssi, jonka sanoma ei jäänyt epäselväksi: ”lopetetaan tappaminen, haluamme rauhaa!”. Iranissa laki kieltää miehen ja naisen julkisen koskettelun myös teatterilavalla, mutta teheranilainen Bread Theatre olikin ovelasti pukenut näyttelijät täysmaskeihin, joten kaikki oli sallittua. Ainakin festivaalikontekstissa ulkomailla. Bread Theatren ohjaajan Nasir Malekijoon mukaan heidän teatteriryhmänsä poimii kaikki aiheensa jokapäiväisistä humanitäärisistä epäkohdista.

Johannes Lahtela esitti festivaalilla Pentti Saaritsan runoja, jotka projisoitiin venäjäksi käännettyinä isoihin tv-monitoreihin näyttämöllä. Katsojapalaute oli suoraa ja positiivista, jopa yllättävän analyyttistä. Mutta armenialaiset ovatkin runoilijakansaa. Myös suomea tai venäjää osaamattomat iranilaiskatsojat liikuttuivat Lahtelan intensiivisestä näyttelijäntyöstä. Teatteritaide välittyy yli kielirajojen, kun antaa itsensä herkistyä sen äärelle.

www.highfest.am


Uusi teatteri avautui Helsinkiin


Visuaaliseen teatteriin ja nykysirkukseen erikoistunut näyttämötaideryhmä WHS avasi Helsingin Kruununhakaan uuden poikkitaiteellisen näyttämön 14. lokakuuta 2014. Tila on alunperin rakennettu elokuvateatteriksi vuonna 1924 ja nyt kunnostettu mukaillen vanhan teatterin henkeä

Teatteri Union tarjoaa kansainvälisen tason esitysten lisäksi myös muuta monipuolista kulttuuriohjelmaa, kuten elokuvanäytöksiä, musiikkiklubeja, kahvilailtoja ja luentoja yhteistyössä muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Tila luo vuorovaikutteisen kasvuympäristön elokuvaa, sirkusta, tanssia, nukketeatteria, fyysistä teatteria ja kuvataiteiden ilmaisukeinoja yhdistäville esitystaiteen muodoille.

Teatteritilan värikkääseen historiaan on mahtunut yli 70 vuotta monimuotoista elokuvatoimintaa vuodesta 1924 vuoteen 2000, jonka jälkeen tila toimi 11 vuotta teatterina. Nykyinen Teatteri Union yhdistää vanhan elokuvateatteritilan historian eri vaiheet muun muassa elävien esiintyjien ja videoprojisointien vuorovaikutukseen perustuvissa esityksissä.

Teatteri Union
Käyntiosoite:
Siltavuorenranta 18
00170 Helsinki
www.teatteriunion.fi

TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Mother's Tongue performanssifestivaali 14.-18.10.2014, Helsinki


Mother's Tongue festivaali esittelee viiden päivän aikana kolmekymmentä kansainvälisesti ansioitunutta performanssitaiteilijaa. Kaikki taiteilijat ovat maahanmuuttajia, kymmenen heistä asuu Suomessa, toiset eripuolilla maailmaa. Kukin taiteilija esittää festivaalin aikana sooloteoksensa teemasta "Puuttuva äidinkieli".

Festivaalin järjestävät ja isännöivät Suomessa asuvat performanssitaiteilija Willem Wilhelmus (Hollanti) ja kuvataiteilija Egle Oddo (Italia). Festivaali avaa ovensa Universumissa tiistaina 14. lokakuuta klo 18.30.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Mother's tongue festivaalin aikana taiteilijat osallistuvat tutkimukseen, jota johtaa kulttuuriantropologian tohtori Anu Lounela Helsingin Yliopistosta. Taitelijoiden kertomusten ja teosten kautta pyritään löytämään vastauksia kysymyksiin: Mikä vaikutus oman äidinkielen puuttumisella on performanssitaiteilijan taiteeseen? Kuinka merkittävää kielten vaihtelu on? Kommunikointi ja vuorovaikutus yleisön kanssa ovat oleellinen osa performanssitaiteen kieltä,
siksi se sopii erityisesti ylittämään sanallisten kielten asettamia rajoja ja tutkimaan niitä.

Lisätiedot ja festivaaliohjelma: www.motherstongue.net

Universum ry. / rf.
Perämiehenkatu 13, 00150 Helsinki / Styrmansgatan 13, 00150 Helsingfors
+358 9 611 003
universum(a)universum.fi
www.universum.fi


Satua liikkeellä! Tule mukaan satuhahmojen paraatiin Satupäivänä 18.10.


Tervetuloa valtakunnallisen Satupäivän paraatiin lauantaina 18.10.

Paraati lähtee Helsingin Rautatientorilta kohti Annantaloa klo 12:30.

Onko vuodessa mielestäsi liian vähän päiviä, joina voi lähteä kaupungille prinsessamekossa tai supersankariasussa? Niin meistäkin! Valtakunnallista Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä 18.10. ja tänä vuonna tarinoiden juhla huipentuu huikeaan satuparaatiin. Tule mukaan satuhahmoksi pukeutuneena tai omana itsenäsi - kaikki satujen ystävät ovat tervetulleita mukaan!
 
Paraatia johtaa Satupäivän suojelija, näyttelijä Sinikka Sokka. Mukana kulkee lastenkirjakuvittajia satuhahmoineen ja Risto Räppääjä, Tohtori Sykerö ja Maukka ja Väykkä jakavat osallistujille ilmapalloja. Paraatin musiikillisesta annista vastaa improvisaatioduo Katriinamies, joka siivittää kulkueen matkaa improvisoimalla lastenlauluja paraatin osallistujien ehdottamien aiheiden pohjalta. Mukana matkustaa myös satumainen lastenkirjabussi Toukka.

Paraati kulkee läpi kaupungin Rautatientorilta Annantalolle (Annankatu 30), jossa satuhahmot voivat osallistua Sadun nimpparikutsuille lastenkirjakahvila Haitulassa. Ohjelmassa on myös kaikille avoimia satu- ja animaatiotyöpajoja.

Annantalon Satupäivän ohjelma (pdf)
 
Tervetuloa mukaan kaikki keijujen, peikkojen, haltioiden, jättiläisten, lohikäärmeiden, prinsessojen, prinssien ja varsinkin sammakoiden ystävät!

Satupäivä

Paraati on osa valtakunnallisen Satupäivän ohjelmaa. Vuonna 2014  Satupäivä ilahduttaa satuteemaisilla tapahtumillaan tuhansia lapsia ja nuoria: mukana on yli 150 tapahtumajärjestäjää lähes 60 paikkakunnalta ympäri Suomen. Satupäivän ohjelmatarjonta löytyy kokonaisuudessaan tapahtumakalenterissamme.

Tapahtuman järjestää Satupäivän toimikunta, johon kuuluvat Annantalo, Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto FIDEA, Helsingin kirjailijat – Helsingfors författare ry, IBBY Finland ry  – International Board on Books for Young People, Kuvittajat ry, Pro lastenkirjallisuus – Pro barnlitteraturen ry, Suomen Isovanhemmat ry, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Teatterit ry, Suomen koulukirjastoyhdistys, Suomen Nuorisokirjailijat ry & Teatteri Hevosenkenkä.

Vuonna 2014 Satupäivää ovat tukeneet Alli Paasikiven säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Satupäivän projektisihteeri Iida Turpeinen
info(at)satupaiva.fi
www.satupaiva.fi
Satuparaatin facebook-sivut 


Puhutaan politiikkaa! -laitosilta 21.10.2014, Tampere


Kautta aikojen ensimmäinen Monttu auki – Puhutaan politiikkaa -iltama, jossa rikotaan rajoja!

Maamme on täynnä laitoksia, joiden läpi kuljemme ja joiden kanssa olemme tekemisissä tavalla tai toisella elämämme aikana. Ovatko suomalaiset laitokset kadottaneet sisältönsä ja toteuttavat vain ulkoista muotoaan? Niin peruskoulun kuin vankilankin on tarkoitus kasvattaa ihmisistä yhteiskuntakelpoisia kansalaisia, mutta onnistuvatko ne nykypäivänä tehtävässään? Tukeeko koulujärjestelmämme monenlaisia oppijoita? Onko yhteiskunnasta eristävä vankila tehokas ja järkevä tapa rankaista ihmisiä?

Laitosten tilasta ovat keskustelemassa mm. Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa, Tampereen yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori, dosentti Mikko Lahtinen, musiikin vankilakouluttaja Jari Kokkinen, Rikosseuraamuslaitoksen ylijohtaja Tuula Asikainen ja ohjaaja Annukka Valo. Mukana myös koululaisia ja entisiä vankeja.

Keskusteluilta alkaa Yliopiston Teatterimontussa klo 19 ja sen järjestävät Tampereen yliopiston näyttelijäopiskelijat Nätyltä yhdessä yliopiston journalistiopiskelijoiden kanssa. Millaista keskustelua syntyy, kun ohjaksissa ovat sekä näyttelijät että journalistit?

Kesto n. 2 tuntia. Tilaisuudessa on baari auki. Myytävänä virvokkeita ja mietoja alkoholijuomia.

Teatterimonttu sijaitsee Tampereen yliopiston päärakennuksessa, osoitteessa Kalevantie 4, D-siipi.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: Emma Hautala, puh. 044 273 4721

http://naty.uta.fi

*****

MONTTU AUKI on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, ilmaiset iltamat kaikelle kansalle. Joka toinen kerta se esittelee Nätyn taiteellisia projekteja ja joka toisella kertaa Puhutaan politiikkaa! eli päästään todistamaan Nätyn opiskelijoiden yhteistyössä muiden oppiaineiden kollegojen kanssa järjestämiä poliittisia debatteja.

Luvassa keskustelua, politiikkaa, runoa, proosaa ja musiikkia.

Ilmainen sisäänpääsy.

HUOM! Iltamissa on baari, josta saa ostaa virvokkeita sekä mietoja alkoholijuomia!

Seuraavat Monttu auki -iltamat syyslukukaudella 2014:

4.11. Taiteelliset iltamat
MAISTERIOPISKELIJAT PANEUTUVAT ANTON TŜEHOVIN TUOTANTOON

25.11. Puhutaan politiikkaa!
SEKSUAALINEN MONIMUOTOISUUS

12.12. Taiteelliset iltamat.
JOULUBILEET: KOKO NÄTY HEITTÄYTYY PUKIN


Luento havainnoimisen ja liikkeen suhteesta 4.11.2014, Teatterikorkeakoulu


Hollantilainen teatterin ja performanssin tutkija Maaike Bleeker luennoi Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla
 
Hollantilainen teatterin ja performanssin tutkija Maaike Bleeker pitää luennon, Choreographies of Lived Abstraction, havainnoimisen ja liikkeen suhteesta. Bleeker on tunnettu uraauurtavasta tutkimuksestaan aiheen parissa; hän on kirjassaan Visuality in the Theatre (2008) kartoittanut uusia teoreettisia ja kriittisiä työkaluja jälkidraamallisen teatterin analysointiin osana nykyajan visuaalista kulttuuria. Tässä luennossa Bleeker käsittelee mm. mediatisaation vaikutusta koreografiseen praktiikkaan.

Maaike Bleeker on Utrechtin yliopiston teatteritieteen professori sekä median ja kulttuurintutkimuksen laitoksen johtaja. Hän on aiemmin toiminut mm. opettajana Amsterdamin SNDO-koulussa sekä teatteri- ja tanssidramaturgina. Bleeker on Performance Studies international -verkoston presidentti (PSi).

Aika: Tiistai 4.11.2014 17:30
Paikka: Teatterikorkeakoulu, auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki.

Luento on osa festivaalin ohjelmistoa ja järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa. Luento on avoin kaikille, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Koko Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmisto: www.liikkeellamarraskuussa.fi


Seminaari: Venäjänkielinen Vantaa – monialaisen yhteistyön mahdollisuuksia 13.11.2014, Vantaa


Tervetuloa Vantaalle!
Cultura-säätiön Osaava-hanke järjestää 13.11.2014 seminaarin
Venäjänkielinen Vantaa – monialaisen yhteistyön mahdollisuuksia

Aika: 13.11.2014 klo 12.–16.00

Paikka: Lasten ja nuorten kulttuuri- ja monitoimitalo Vernissa, Tikkurilantie 36, Vantaa

Osaava – osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta edistävä monialainen hanke jatkaa kotoutumisen ja osallisuuden aihepiiriin liittyvää seminaarisarjaa. Venäjänkielisistä on tullut Vantaan suurin vieraskielinen maahanmuuttajaryhmä. Tämän vuoden alussa kaupungin noin 28 000 maahanmuuttajasta lähes 6000 puhui äidinkielenään venäjää. Miten tämä heijastuu kaupungin palveluissa ja asukasyhteistyössä? 

Seminaari on tarkoitettu Vantaan ja pääkaupunkiseudun kuntien maahanmuuton, kotoutumisen, kulttuurin ja monikulttuurisuuden parissa työskenteleville viranomaisille, kulttuurialojen edustajille, yhdistyksille ja järjestöille, venäjänkielisille kaupunkilaisille sekä kaikille toiminnassaan venäjänkielisiä kaupunkilaisia kohtaaville. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Seminaarin tavoitteena on edistää kaikkien osapuolten välistä verkostoitumista, saada uutta tietoa ja kokemusta myös muilta paikkakunnilta sekä tutustua venäjänkielisiin vantaalaisiin.

Seminaarin kielenä on suomi. Osallistuminen on maksutonta.

Seminaarin ohjelma (PDF)on Cultura-säätiön verkkosivulla.

Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella 7.11.2014 mennessä.
 
Tikkurila on lähellä
Tikkurilaan pääsee kätevästi myös Helsingin keskustasta lähiliikenteen nopeilla R, ja Z- junilla tai N ja H-junilla.  Vernissa sijaitsee noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Tikkurilan asemalta.
 
Lisätietoja seminaarista
Anneli Ojala, projektipäällikkö, puh. 0400 585 303, anneli.ojala(at)culturas.fi
Irina Rekola, projektikoordinaattori, puh. 050 447 3354, irina.rekola(at)culturas.fi

www.culturas.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


Svenska Kulturfondens allmänna ansökningsperiod 1.-30.11.2014

Svenska kulturfondens uppgift är att stöda den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och finlandssvensk verksamhet i Finland. Det gör vi genom att bevilja stipendier och bidrag till privatpersoner, arbetsgrupper och samfund. Dessutom hjälper fonden till att utveckla projektidéer och tar också själv initiativ till och bereder projekt inom fondens verksamhetsområden.

Novemberomgången
Huvuddelen av Kulturfondens stipendier och bidrag lediganslås årligen i november och delas ut följande vår.

Specialfonder med utdelning 2015  

www.kulturfonden.fi


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Haetaan taiteilija- tai filosofiperheiden lapsia näyttelijöiksi


Psykkis-Teatteri ry:n ohjaajantyön koulutustuotantoon etsitään yli 17-vuotiaita näyttelijöitä. Näytelmä käsittelee taiteilija- tai filosofiperheessä kasvamisen "traumaa"; millaista on elää "tyhmässä" maailmassa kun kotona opetettiin ajattelemaan taiteeksi tai filosofiaksi? Esiintyjillä tulee olla omakohtainen kokemus taiteilija- tai filosofiperheessä kasvamisesta. Työryhmän jäsenet valitaan haastattelujen perusteella.

Harjoitukset pidetään Helsingin keskustassa tiistaisin klo 17-20 alkaen 4.11. vuoden 2014 loppuun. 2015 alusta harjoituksia pidetään tiistaisin ja torstaisin klo 17-20. Kesäkuun 2015 alusta harjoitellaan tiiviimmin päiväaikaan. Ensi-ilta on perjantaina 12.6.2015.

Ohjaajantyön koulutustuotannot perustuvat mestari-kisälli-tyyppiseen opetukseen, jossa ohjaajaoppilaiden taiteellisia harjoitusproduktiota on opastamassa joukko ohjaustaiteen ammattilaisia – siirtäen omaa osaamistaan seuraaville sukupolville. Myös esiintyjillä on mahdollisuus saada vastaavantyyppistä koulutusta maksamalla Psykkis-Teatteri ry:n jäsenmaksu, 100€ / lukuvuosi - muuten osallistuminen ohjaajantyön koulutustuotantoon on esiintyjille maksutonta. AIHEESTA VOI MYÖS KIRJOITTAA OMAKOHTAISEN TARINAN JA
LÄHETTÄÄ: psykkis-teatteri(a)hotmail.com

Ohjaus: Inka Maijala (opinnäytetyö)
Opetus: Helena Pavloff, sekä vierailevia alan ammattilaisia
Tuotanto: Psykkis-Teatteri ry / Katariina Aho

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
psykkis-teatteri(a)hotmail.com / 050 407 35 25
Facebook-tapahtuma: bit.ly/psykkis_041114

www.facebook.com/psykkisteatteri


Päiväkirjaklubi etsii esiintyjiä

Päiväkirjaklubi on myötähäpeää, naurua ja ennen kaikkea tunnistettavia tunteita siltä ajalta, kun kuvittelit, että olet ajatuksiesi kanssa täysin yksin – mutta kyllä me olimme kaikki siellä. Klubilla luetaan paitsi päiväkirjamerkintöjä myös rakkauskirjeitä ja kouluaineita. Mitä nolompia, sen parempia.

Itsenäisyyspäivänä Korjaamolla Helsingissä kuullaan muun muassa seuraavien henkilöiden nuoruuden merkintöjä: Pirjo Heikkilä, Risto Koo Järvinen, Johanna Tohni ja Paula Ranta.

Päiväkirjaklubin tuovat Helsinkiin konkarikoomikko Risto Koo Järvinen, joka on (valitettavasti) kirjoittanut päiväkirjoja koko ikänsä ja teatterituottaja/improvisaatioteatterinäyttelijä Eeva Vekki, joka vielä harkitsee lavalle astumista.

Päiväkirjaklubi etsii lisää sellaisia nolojen nuoruuspäiväkirjojen kirjoittajia, jotka rohkenevat tulla lukemaan tekstejään julkisesti yleisön eteen. Yhteydenottoja odotetaan osoitteessa: paivakirjaklubi(a)gmail.com

Päiväkirjaklubi on saanut innoituksensa amerikkalaisesta Mortified Nation -ilmiöstä.

Päiväkirjaklubi. Kulttuuritehdas Korjaamo 6.12.2014 klo 20. Töölönkatu 51a-b, 00250 Helsinki. Liput tulevat pian myyntiin Tiketissä.

Lisätietoja:
Eeva Vekki: 044 5643 631
Risto Koo Järvinen: 050 4638 259

Linkki: Risto Koo Järvinen lukee päiväkirjaansa vuodelta 1980


www.korjaamo.fi/fi/event/paivakirjaklubi-612



TYÖPAIKKOJA


Teatteri Vantaa etsii riveihinsä talous- ja sopimusvastaavaa

Tarjolla on monipuolinen ja haastava paikka. Haemme joukkoomme luotettavaa moniosaajaa hoitamaan taloushallintoa ja hallinnollisia tehtäviä sekä muita teatterituotantoon ja asiakaspalveluun liittyviä käytännön asioita. Vastaavan päätyönkuvaan kuuluu mm. avustusten hakeminen, teatterialan hallinnon tehtävät, sopimukset, palkanmaksu ja muu maksuliikenne. Odotamme hakijalta asiakaspalveluhenkisyyttä, organisointikykyä, hyviä atk-taitoja, joustavuutta ja kykyä hallita useita asioita samanaikaisesti. Teatterikokemus ja alan soveltuva koulutus ovat eduksi. Hyvä peruskielitaito on plussaa (ruotsi/englanti).

Työ on aluksi osa-aikainen (n. 22,5 h/viikko), mutta lisäksi jonkin verran ilta- ja viikonloppu-työtä esitysaikoina. Työ alkaa koeajalla 4 kk, 15.1.-15.5.2015. Jatko elokuussa on mahdollinen.

Hakemus palkkatoiveineen ja ansioluettelo 30.10.2014 klo 16 mennessä osoitteeseen silkkisali(a)teatterivantaa.fi tai Teatteri Vantaa, Tikkurilantie 44, 01300 Vantaa.

Tiedustelut ainoastaan sähköpostiin: silkkisali(a)teatterivantaa.fi

www.teatterivantaa.fi


Sirkuksen tiedotuskeskus hakee kansainvälisten asioiden päällikköä


Nykyisen kansainvälisten asioiden päällikön siirtyessä muihin tehtäviin, Sirkuksen tiedotuskeskus etsii uutta kansainvälisten asioiden päällikköä 1.1.2015 alkaen.

Toimi on vakinainen ja kokopäiväinen. Palkka on 3050 €/kk.

Kansainvälisten asioiden päällikön tehtäviin kuuluu tiedotuskeskuksen kansainvälisestä toiminnasta vastaaminen yhdessä toiminnanjohtajan kanssa, sekä hanke- ja verkostotyö. Tiedotuskeskus toimii aktiivisena jäsenenä lukuisissa alan verkostoissa ja hankkeissa.

Tehtävä edellyttää:

  • vahvaa kielitaitoa: ranska, englanti, kaikki muu kielitaito eduksi
  • itsenäistä, aktiivista ja dynaamista työotetta
  • hankekoordinointi- ja verkostotyöskentelyosaamista kansainvälisessä työympäristössä
  • kansainvälisten rahoitusinstrumenttien tuntemusta
  • kulttuuripoliittisen päätöksenteon ja taiteen alan rakenteiden tuntemusta
  • matkustusvalmiutta
  • hyviä sosiaalisia kykyjä ja ajanhallintataitoja
  • ylempää korkeakoulututkintoa sekä vähintään kymmenen vuoden työkokemusta kulttuurialalla

Esittävien taiteiden, erityisesti sirkustaiteen sisällöllinen tuntemus katsotaan eduksi.

Hakuilmoitus kokonaisuudessaan Sirkuksen tiedotuskeskuksen verkkosivuilla.

Hakemukset ansioluetteloineen ja suosituksineen tulee toimittaa toiminnanjohtaja Lotta Vaulolle joko s-postilla lotta.vaulo(a)sirkusinfo.fi tai postitse Lotta Vaulo, Sirkuksen tiedotuskeskus, Kaasutehtaankatu 1/4, 00540 Helsinki, perjantaihin 7.11. klo 16.00 mennessä.

Tiedustelut: Lotta Vaulo, puh 050-3866971 (arkipäivisin 9–16 välillä, ei 13.–17.10)

www.sirkusinfo.fi


CUPORE hakee työsuhteeseen erikoistutkijaa


Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön ovat vuonna 2002 perustaneet Suomen Kulttuurirahasto ja Jyväskylän yliopisto. Säätiö ylläpitää Helsingissä sijaitsevaa tutkimuskeskusta, joka tunnetaan nimellä CUPORE. Tutkimuskeskus CUPORE tuottaa ja välittää kulttuuripoliittisen päätöksenteon käyttöön korkeatasoista tutkimustietoa ja edistää yleisemmin kulttuurikehityksen kannalta keskeisen tutkimus- ja asiantuntijatiedon syntyä.

Säätiön tutkimushankkeet ja selvitykset kohdistuvat muun muassa luovien alojen tuotantorakenteisiin, toimintamalleihin ja osaamistarpeisiin, kulttuuritoiminnan rakenteisiin, rahoitukseen ja ohjaukseen sekä kulttuurisiin oikeuksiin ja kulttuuriseen osallisuuteen ja osallistumiseen.

Säätiö hakee erikoistutkijaa 1.1.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Erikoistutkijan keskeisiin tehtäviin kuuluvat tutkimusrahoituksen hankkiminen, tutkimushankkeiden johtaminen sekä oman tutkimuksen tekeminen.

Hakijalta edellytetään tohtorin tutkintoa, näyttöjä tutkimusrahoituksen hankinnasta, tutkimushankkeiden johtamisesta ja tieteellisestä julkaisutoiminnasta sekä vahvaa osaamista julkisen taide- ja kulttuuripolitiikan alalla. Kokemukset arviointitoiminnasta katsotaan eduksi.

Toimen menestyksellistä hoitamista edesauttavat hyvä englannin kielen taito sekä riittävä ruotsin kielen taito. Muu kielitaito on tehtävien hoidossa eduksi.

Erikoistutkijan tehtäväpalkka on 3600 euroa ja henkilökohtainen lisäosa enintään 1800 euroa kuukaudessa.

Hakemukset pyydetään lähettämään ansioluetteloineen perjantaihin 31.10.2014 mennessä osoitteeseen: Asiamies Jaakko Eskola, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö, Vuorikatu 24, 00100 Helsinki. Kuoreen merkintä ”Cuporen erikoistutkija”.

Lisätietoja antaa johtaja Pasi Saukkonen, 050-5860414; pasi.saukkonen[at]cupore.fi.
Säätiön kotisivut: www.cupore.fi.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja.


Sanattoman kohtauksen työpaja 6.-7.11.2014, Helsinki


Näytelmäkirjailijayhteisö Teksti
järjestää neljännet kotimaisen näytelmän festivaalit Kansallisteatterin Lavaklubilla 6.-8.11.2014. Osana festivaalien ohjelmistoa järjestetään näytelmäkirjailijoille ja näyttelijöille ammattilaistyöpaja, jossa tutkitaan sanattoman kohtauksen kirjoittamista ja harjoittelemista.

Työpajojen ensimmäinen päivä 6.11. käytetään alustuksiin ja kirjoittamiseen, toinen päivä kohtauksen ohjaamiseen ja demoon. Jokaiseen työryhmään pyritään saamaan kaksi näyttelijää ja kirjailija. Nyt haemme avoimella kuulutuksella näyttelijöitä osallistujiksi pajaan.

To 6.11. klo 9-12 työryhmälounas, jonka jälkeen kirjailijat lähtevät kirjoittamaan. Kohtaukset lähetetään näyttelijöille klo 18.

Pe 7.11. klo 9-10 alustus. Klo 10.30-14.30 välisenä aikana harjoitukset. Demot klo 17-18.30.

Haku päättyy 24.10.2014

Työpaja on maksuton.

Siirry hakuun

Yhteistyössä Ilmaisuverstas ry


Näyttelijän dramaturgiset työkalut 15.-17.11.2014, Helsinki


Huom. ma 17.11. valtakunnallinen vp
ja huom. ma-iltana demotilaisuus

Vetäjä:
teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja Juha Jokela

Osallistumismaksu: 60 €
Paikka: Ilmaisukellari, Helsinki

Kurssin tarkoituksena on tutkia työpajaluontoisesti, miten Jokelan käyttämät dramaturgiset perustyökalut soveltuvat näyttelijän omaan työhön.

Hakuaika päättyy to 30.10.2014.
 
Siirry hakuun

Avoin demotilaisuus 17.11. klo 17
Kurssin päätteeksi järjestetään kaikille näyttelijöille ja näyttelijäntyönopiskelijoille avoin demotilaisuus. Tilaisuus on maksuton.  

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Teatterityöpajat MarrasQ – nuorisoteatterifestivaalilla 28.-30.11.2014, Mikkeli


Nyt on tarjolla nuorille 13 – 21 –vuotiaille teatteriharrastajille loistava mahdollisuus syventää osaamistaan työpajoissa teatterin eri osa-alueilta ja nähdä toisten työskentelyä. Tapahtuma koostuu katselmuksen esityksistä ja teatterialan työpajoista.
 
Katselmuksessa nähdään seuraavat esitykset:
Pukinmäen Taidetalon teatterikoulu / Helsinki: Musta Aukko
Muonion nuorisoteatteriryhmä Tyväret / Muonio: Perus perhe
Oleva Kettu / Turku: Ruualla ei saa leikkiä, Marjatta!
Etelä-Savon tanssiopisto / Mikkeli: Virret -tanssiteos
Art Hysteria / Saarijärvi: Tabula rasa
Art Hysteria ry/Raamit-projekti / Saarijärvi: Kadotetut kehtolaulut
 
Palautetta esityksistä antaa teatterialan ammattilaisista koostuva raati näyttelijä, teatteriopettaja Misa Palander ja taidepedagogi Satu Olkkonen.
 
Työpajoissa opitaan improvisaatiota, fyysistä teatteria ja tanssia, tehdään kuunnelma ja elokuva. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Festivaalin iltaohjelmassa kisaillaan muun muassa improvisaatiossa Artium-salin hulppeissa puitteissa. Ilmoittautuminen tapahtumaan ja työpajoihin päättyy 7.11. Ilmoittautua voit osoitteessa www.paukkula.fi
 
Hinta: Luokkamajoitus pe-su 75 €/hlö, huonemajoitus 1HH 120 €, 2-3HH 95 €/hlö (huonemajoitus sis. liinavaatteet). Osallistumismaksu sisältää majoituksen, ruokailut, koulutuksen, esitykset ja muun ohjelman.
 
Paikka: Paukkula, Suomen Nuoriso-opisto, Mikkeli
Tapahtuman toteuttaa Suomen Nuoriso-opisto yhteistyössä Suomen Nuorisoseurojen, Nuori Kulttuuri -säätiön ja Ramppikuume-tapahtuman kanssa.

www.paukkula.fi/tapahtumat/marrasq/


Autopistes: Workshops for European and American circus venues and festivals


Autopistes is a project that aims to strengthen and build European and Northern American touring networks for circus performances. Autopistes wants to build collaborations with performing art professionals in order to organise touring networks and to contribute to a better flow of artistic work.

Our workshop’s sessions give the opportunity to get involved in an international circus shows touring experience.

In 2014-2015 Autopistes will organise three kinds of activities:
1) Workshops for venues and festivals
> The participants will benefit from the opportunity to connect with other international professionals and to discover circus creation.
> Two sessions of two workshops : in 2014 in Montreal and Barcelona, in 2015 in Stockholm and Montreal
2) Tours for artistic companies
3) Seminars where good practices will be gathered

Who
> 12 programmers, venues and festivals from North-Eastern America
> 12 programmers, venues and festivals from Europe

Autopistes offers 2 workshops for 1 person per venue or festival participant. Accommodation, meals, trips and return fare from city of residence to Montreal and Barcelona will be covered (conditions may apply).

Deadline: 31 October

Find all details online


twitter.com/tinfotweets