24.10.2013

TINFO-tiedote 35 / 24.10.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 
TAIVEX2 SAI PÄTKÄN JATKOA – OSAAMISTA LISÄÄ

TINFOn, Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskuksen yhteinen ESR-rahoitteinen tuottajien työvaihto-ohjelma sai jatkoaikaa. Nyt pystymme selvittämään tarkemmin, millaista koulutusta ja tukea esittävän taiteen kansainvälistyminen kaipaa. Pelkkä tuottajille suunnattu koulutus ei riitä.

Täydennyskoulutustarpeista pitää kirjoittaa enemmänkin. Toivottavasti esimerkiksi suunnitteilla oleva Ihmisen kokoista teatteria -pilottihanke Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikössä toimivan Tutkivan teatterityön keskuksen T7:ssa toteutuisi. Suomen Näyttelijäliiton Ilmaisuverstas tekee tärkeätä työtä. Ilmaisuverstaan illassa parin viikon päästä Teatterimuseolla pohditaan näyttelijän täydennyskoulutusta.

LAATUJOURNALISMIAKO NÄILLÄ EHDOIN

Kritiikin uutisissa (2/2013) Matti Linnavuori kirjoittaa karusta tilanteesta, josta viestintäkonsernien lehtiin kirjoittavat avustajat itsensä löytävät: ”Lehdet eivät enää julkaise yhtäkään juttua, ellei sen tekijä ole allekirjoittanut riistosopimusta. Toisin sanoen jutun sisältö, ns. laatujournalismi ei paina mitään. Jutut ovat palstantäytettä, jonka tehtävä on tulla monistetuksi eri välineisiin. Se ei ole tiedonvälitystä vaan tarkoituksellista tyhmistämistä, jolla lehdet hieman lykkäävät loppuaan. Sanomalehdet eivät enää kilpaile toistensa kanssa, edes silloin kun niiden levikkialueet menevät päällekkäin. Entisen Neuvostoliiton lehdissä oli enemmän sisällön vaihtelua kuin Suomen maakuntalehdissä. Lehdet kilpailevat nyt netin ilmaisia sisältöjä vastaan, ja tässä päätoimittajat aina vannovat laatujournalismin nimeen, siis sen jonka he tekivät mahdottomaksi sekä työvoiman supistuksilla että avustajien riistolla.”

”Jos kritiikki on lyhytaikaista sivutointa, kuten myyntityö Hesburgerissa tai pimeä siivous, siihen ei kannata panostaa liikaa eikä herättää huomiota. Huomiota herättävää voisi olla kielteinen kirjallisuuskritiikki, johon on jäänyt jokin juoniselostusta koskeva virhe tai kyseenalainen tulkinnallinen väärinkäsitys, koska kriitikko on ollut haluton tekemään sadan euron arvoista työtehtävää alle kymmenen euron tuntipalkalla”, kirjoittaa toimittaja ja kirjailija Putte Wilhelmsson blogissaan.

Ajattelen Suomen Kulttuurirahaston kulttuurijournalismin mestarikurssilaisten tai Teatterikorkeakoulun kritiikin mestarikurssilaisten ohdakkeista tulevaisuutta.

KULTTUURIHALLINTO KUTSUU KUOLEMANTANSSIN

Tukholman kulttuurihallinnolle rapisee jälleen tyylittömyyspisteitä uudessa ”uskottavuuskriisissä”, jossa vapaat ryhmät kokevat joutuneensa ”kafkamaiseen vuoropuheluun” rahoittajansa kanssa.  Svenska Dagbladetissa on viikkojen ajan käyty kiivasta kulttuurikeskustelua siitä, miten kaupunki harjoittaa kovakouraista vapaiden ryhmiensä ”määrärahaohjausta”. Kulttuurin tukea jaetaan nyt sellaisin kaikille yhteisin kriteerein kuin esimerkiksi ”moninaisuus”, ”osallisuus”, ”markkinointisuunnitelman hyvyys”. Samalla viivalla ja samoin kriteerein hakevat nyt niin pikkuriikkiset etniset yhdistykset kuin suuret vakiintuneet ryhmätkin.  Enää on turha hakea rahoitusta pelkkään toimintaan. Ei, nyt pitää olla ”ohjelmia”, ja mahdollisuus on päästä hyötymään jopa bonusjärjestelmän eduista.  Vanha tuttu Madeleine Sjöstedt, Tukholman kulttuurin Margaret Thatcher, näkee taiteilijoiden puolustavan vain omaa ja ystäviensä etua, kun kritisoivat kaupungin toimintatapaa.

AINEETON PALKITSEMINEN, PREKARIAATIT JA VILTTIKETJUT

Ville-Valtteri Handolinin liiketaloustieteen väitöskirjan Aineeton palkitseminen
työntekijöiden kokemana
tietoa tekee mieli ruveta pähkäilemään suhteutettuna omiin työyhteisöihimme. Me teemme asiantuntijatyöhön vertautuvaa luovaa työtä, jossa tärkeätä on organisaation, esimiehen ja koko työyhteisön tuki ja kannustus. Asiantuntijayhteisössä työntekijä haluaa tuntea olevansa toiminnassaan vapaa, kokea, että resurssit riittävät ja että työtehtävät ovat mielekkäitä ja haastavia. Asiantuntijatyötä tekevä haluaa saada mahdollisuuksia kehittää omaa työtään ja työmenetelmiä siten että ne hyödyttävät koko työyhteisöä. Jokainen odottaa avointa viestintää, turvattua työsuhdetta ja sitä, että työn tekemiseen on varattu riittävästi resursseja. Väitöskirjassa tulevat esiin sellaiset seikat kuin työn merkitys, työn kautta saatu arvostus, työyhteisö ja työilmapiiri, ammatillinen kehittyminen ja työn organisointi. Mutta työyhteisötkin ovat erilaisia, konteksti ratkaisee.

Edellä mainittu kuulostaa hyvältä. Niin sen olla pitää. Sitten realiteetit. Entä prekariaatin palkitseminen? Aineeton palkitseminen ei voi toteutua myöskään niiden näyttelijöiden kohdalla, jotka eivät koskaan saa näytellä.  Miten käy, jos on pysyvässä vilttiketjussa ilman peliaikaa? Missä silloin ovat arvokkuus ja tunnustus, joista sosiologi Richard Sennett kirjoittaa.

Raija Julkunen kirjoitti joitain vuosia sitten teoksessaan Uuden työn paradoksit. Keskustelua 2000-luvun työprosess(e)ista siitä, miten työelämää luonnehtivat oikeastaan pelkästään sellaiset kielteisyydet kuin stressi, työpaine ja -uupumus, kiire, henkinen kuormitus, loppuun palaminen, varhaiseläkkeet, hypyt oravanpyörästä, jaksamisongelmat, masennus, työpahoinvointi, työn mielekkyyden katoaminen, työyhteisöjen ristiriidat, kiusaaminen, ikäsyrjintä, huono ja epäoikeudenmukainen johtaminen, seksuaalinen häirintä, sukupuolinen eriarvoisuus, globalisaatio, YT-neuvottelut, irtisanomiset, prekarisoituminen.

HERKKÄKORVAISIKSI JÄNIKSIKSI MAAGISESSA MAAILMASSA

Ryhmiksen Jäniksen vuoden (käsikirjoitustyöryhmä Leskinen, Keski-Vähälä, Smeds) työuupuneelta Vataselta on työn merkitys kadonnut huitsulan nevadaan. Masentunut mies nukkuu, nukkuu ja nukkuu. Unennäön, unelmoinnin, leikin kytköksestä lähtee esitys liikkeelle, ja tekee huikeita voltteja. Ja mitä tapahtuukaan lopussa. Minäkin haluan pitkäkorvaiseksi jänikseksi maailmaan. Esityksen jälkeen katselen ympärilleni, nuuhkin ilmaa, herkistän korviani. Lempeässä sateessa maailma on maaginen paikka, jossa kuvitteleminen ja tekeminen toisin on mahdollista. Jokaisella pitäisi olla pitkäkorvainen ja herkkä mielikuvitusystävä!

Nyt haluttaisi nähdä myös Lappeenrannan Jäniksen vuoden (Paasilinna-Smeds, ohjaus Jari Juutinen)

EKA KERTA

Olin kolmivuotiaan kanssa katsomassa Tohtori Sykeröä Hevosenkengässä. Eka kerta. Ihmeiden maailma. Sali pimenee, verhot avautuvat. Sykerön vempaimet pääsee näkemään ihan oikeasti. Raketti lentää, ihmekoneesta tulee kuplia, hiiri yrittää saada juustoa, tulee savua.  Sykerö ja Smaragdi tanssivat.

Esityksen jälkeen jännityksestä punaiset posket meillä kummallakin. Reality bites, pikkumies sammuu. Aamulla:  ”Minä haluaisin nähdä Sykerön vielä uudestaan.”


MIKÄ ESITYS ANSAITSEE THALIA-PALKINNON – VINKKAA MEILLE
 
Olemme päättäneet jakaa Thalia-palkinnon joka toinen vuosi. Palkintohan jaetaan merkittävälle suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 11/2012 – 11/2014 välisenä aikana. TINFO-verkkosivujen bannerin kautta vinkkaus käy helposti. Sinä ehdotat.

”JOS JUMALA EI AUTA, NIIN WICKSTRÖM PELASTAA.”

Näin sanottiin Vaasan saaristossa, kun myrsky yllätti merenkulkijat. Oltiin Wikströmin moottorin varassa. Uutinen siitä, että Antti Tuuri kirjoittaa Vaasan kaupunginteatterille näytelmän vaasalaisten Wikströmin veljesten moottoritehtaasta herätti minussa ruumismuistot. Wickströmiläisen moottoriveneen rauhaisa putputus – idylli menneisyydestä. Nostalgiahetki kesken työpäivän. Onkohan lippuja esitykseen jo varattavissa?

TUOTANTOTALOUTTA TAITEEN NIMISSÄ

Yksi teatterintekijä viestitti siirtävänsä hankkeensa paikasta toiseen turhautuneena ja väsyneenä  ”tuotantotalouteen taiteen nimissä”. Tuotantotaloutta taiteen nimissäkö meillä harjoitetaan?

MITÄ TULEE TAPAHTUMAAN  TEATTERIN TYÖSOPIMUSNEUVOTTELUISSA?

TINFON ILMOITUKSIA

 

TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen haettavissa


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/apurahaMikko Karvinen aloittanut tiedotussihteerin sijaisuuden


Tiedotussihteeri Jenni Heinonen on jäänyt äitiyslomalle 22.10.2013 alkaen. Hänen sijaisenaan toimii Mikko Karvinen 5.9.2014 saakka.Mikä esitys ansaitsee Thalia-palkinnon? - Käy äänestämässä TINFO-verkkosivuilla


Thalia-palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 11/2012 – 11/2014 välisenä aikana.

Thalia-palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Äänestykseen

 

UUTISIA


Ikäihmisten elämänlaatu ja teatteri: Kohtaamisia 2013 -raportti valmistunut


Kuusi teatteri- ja orkesterilain ulkopuolista teatteria ja ryhmää, Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) ja Teatterikeskus olivat mukana Seniorisäätiön hallinnoimassa Kohtaamisia 2013 -hankkeessa, jossa tuotiin teatteria iäkkäämpien ja muistisairaiden katsojien arkeen neljässä eri hoitokodissa. Hankkeesta on valmistunut raportti, joka on nähtävissä TINFO-verkkosivuilla. Raportti sisältää paljon käytännön tietoa tämän kaltaisen hankkeen tuotannosta, sen edellytyksistä ja haasteista sekä käytännön toimenpide-ehdotuksista tulevaisuutta varten.

Kohtaamisia 2013 -hankkeessa mukana olivat Teatteri Takomo, Teatteri Metamorfoosi, Nukketeatterikeskus Poiju, Klovnit ilman rajoja ry, Musiikkiteatteri Kapsäkki ja Höyhentämö.

Raportti kannattaa lukea, jos olet kiinnostunut uusista yleisöistä ja teatterin saavutettavuuden parantamisesta!


 

Taiteilijat Saaren kartanon residenssiin vuodelle 2014 on valittu


Taiteilijat Koneen Säätön ylläpitämään Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiin vuodelle 2014 on valittu. Residenssihakemuksia saapui tänä vuonna yhteensä 259, ja residenssiin valittiin 46 koti- ja ulkomaista taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Yhteensä residenssiin tulijoille myönnettiin noin 200 000 euroa.

Vuonna 2014 Saaren kartano tuo  yhteen eri alojen sekä suomalaisia että ulkomaisia taiteilijoita, työpareja ja työryhmiä.
 
Mitrej-yhtye on tanssija Päivi Järvisen ja kanneltaja Timo Väänäsen duo, jonka esityksissä yhdistyvät musiikki, tanssi, liike ja eri taiteenlajeja hyödyntävä ilmaisu. Saaren kartanossa työpari valmistaa uutta suomalaisesta kansanperinteestä aiheita ammentavaa liikkeellistä ja musiikillista näyttämöteosta. Vuodesta 2003 alkaen toimineen työparin lähtökohtana on improvisaatio, läsnäolo ja vahva vuorovaikutus yleisön kanssa.
 
Kansainvälinen 417 International Theater Group on nuorten teatterintekijöiden muodostama ryhmä, joka perustettiin vuonna 2010 Egyptissä. Ryhmän jäsenet asuvat eri puolilla Eurooppaa ja Välimeren arabimaita. Saaren kartanossa työryhmä työstää Windows-nimistä koko illan teosta, joka käsittelee ryhmän omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia monikulttuurisuuden ja kriisin teemoja.
 
Lue lisää
Lista myönnetyistä residenssipaikoista ja lisätietoa taiteilijoiden hankkeista”Aito yhteistyö vaatii aikaa” – Evaluaatio Korea–Finland Connection -hankkeesta


Tanssin Tiedotuskeskuksen kolmivuotisesta yhteistyöhankkeesta Korea–Finland Connection on julkaistu kattava evaluaatio. Raportin mukaan Korean Arts Management Service -organisaation kanssa toteutettu hanke on ollut kiistaton menestys.

Tanssin Tiedotuskeskus ja Korean Arts Management Service (KAMS) aloittivat vuonna 2010 kolmivuotisen yhteistyöohjelman, jonka tavoitteena oli luoda yhteistyötä ja kestäviä suhteita Suomen ja Korean esittävien taiteiden toimijoiden välille.

Vuonna 2013 organisaatiot tilasivat hankkeesta evaluaation. Englanniksi ja koreaksi julkaistun evalutaation toteuttivat Judith Staines ja Mary Ann DeVlieg.

Evaluaatioraportissa todetaan, että Korea–Finland Connection -hanke saavutti tavoitteensa selkeästi. Ohjelman menestyksekkyydestä kertovat lukuisat siitä seuranneet konkreettiset projektit ja yhteistyöt. Lisäksi evaluaatio paljastaa hankkeella olleen laajoja, epäsuorempia positiivisia vaikutuksia.

Raportti on ladattavissa Tanssin Tiedotuskeskuksen verkkosivuilta osoitteesta http://www.danceinfo.fi/assets/PDFt/Raportit/2010-2012-Korea-Finland-Connection-Evaluation-Report.pdf

Lue lisää
Sytkyt Aasiaan kiertueelle 

Nukketeatteri Sytkyjen perinteinen Aasian kiertue on tänä syksynä 27.10-22.11.
 
Nukkenäyttelijä Juha Laukkasen vierailupaikat ovat orpokodit, Suomi- ja viidakkokoulut Thaimaa, Singapore ja Malesian Borneo. Kiertueella on yhteensä 20 esitystä.

Lue lisää Aasian kiertueista

www.sytkyt.fi

 

 TAPAHTUMIA


The End of Daylight Saving Time Festival, Oulu 24.-27.10.2013


The end Of Daylight Saving Time -teatterifestivaali järjestetään vuonna 2013 jo viidettätoista kertaa. Tänä vuonna festivaali pitää sisällään monipuolisen kattauksen erilaisia esityksiä ja työpajoja, mm. Forum – teatterin, dokumenttiteatterin, esitystaiteen, sirkuksen ja esitystaiteen alueelta.

Lisätietoja festivaalin verkkosivuilla.Miesten Viikolla: Miehekästä puhetta ja karhean pehmeää tanssia 5.11.2013, Tampere


Sebastian -esityksen innoittamana Tanssiteatteri MD ja Miessakit ry järjestää keskustelun Miesten Viikolla tiistaina 5.11. Hällä-näyttämön aulassa. Tanssijan ammattia pidetään yleisesti epämiehekkäänä. Mitä mieheltä vaaditaan, että hän rohkenee valita uransa taide- tai vaikka hoiva-alalta? Mitkä ovat mieheen kohdistuvat odotukset ammatin lisäksi?

Miehekästä puhetta ja karhean pehmeää tanssia -illassa keskustelun lisäksi Hällä-näyttämöllä esitetään Sulevi Sihvolan tanssiteos Sebastian.

ILLAN OHJELMA TI 5.11.

• klo 19 Sebastian -esitys
Sebastian-esityksessä inspiroidutaan toisen ihmisen jättämästä vaikutuksesta ja merkityksestä omiin valintoihin. Aiheeseen tartutaan poikamaisella innokkuudella, nauraen ja itkien. Teos on kunnianosoitus edesmenneelle tanssija-näyttelijä Sebastian Kaatrasalolle, jonka ansiosta Sulevi Sihvola sai kipinän tanssiin. Koreografia ja tanssi Sulevi Sihvola, dramaturgi Ville Kurki, valot Sari Mayer ja äänet Niko Huttunen. Sebastian saa ensi-iltansa 29.10.2013 Hällä-näyttämöllä.

• n. klo 19.30 Keskustelu
Miten mieheyttä tulisi toteuttaa? Mitä mieheltä vaaditaan? Saako mies osoittaa herkkyyttä ja miten? Mille alalle mies saa suuntautua? Millä tavoin perinteiset roolimallit vaikuttavat uravalintoihin?

Keskustelua kuljettaa miesten terveyden tutkija, dosentti Ilkka Pietilä ja siihen osallistuvat Sebastian-teoksen koreografi-tanssija Sulevi Sihvolan lisäksi Nätyn lehtori ja koreografi Ari Numminen, Miessakit ry:n hallintopäällikkö ja muusikko Antti Alén sekä Miessakit ry:n vapaaehtoistyöntekijä ja Vuoden isä 2012 Kimmo Honkanen.

Liput päivän esitykseen miehille alennettuun hintaan 10 €. Keskusteluun osallistuminen ei edellytä esityksen lipun ostamista. Liput esitykseen 18 / 15 / 10 €

Tapahtuma myös verkkosivuilla, täältä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Hanna Romo
hanna.romo(at)tanssiteatterimd.fi
puh. 050 551 3525Delad glädje är dubbel glädje: seminariet om fiberoptik, 8.11.2013, Mariehamn och Stockholm

 
Fiberoptikens optimala användning inom kultur, näringsliv och samhällsservice.

Seminariet omfattar diskussioner och musikupplevelser, där Alandica i Mariehamn och Finlandsinstitutet i Stockholm är sammankopplade i realtid. Överföringshastiget med max 2 millisekunders fördröjning ger möjligt att interagera inom ljud och bild i realtid oberoende av plats i världen. Teater kan nu spelas med skådespelarna på olika orter och musik spelas under seminariet samtidigt i Mariehamn och Stockholm.

Ålands landskapsregering ser att denna teknik förbättrar kommunikationsmöjligheter utan att man behöver resa från öarna och således öka den enskilde medborgarens delaktighet. Tekniken har använts begränsat inom musikutbildning, filmredigering och kirurgi på distans. Seminariet kommer att handla om fiberteknikens utvidgade möjligheter inom kultur, medier, näringsliv, skärgårdsservice, och om fiberteknikens ekonomiska förutsättningar. Seminariet avslutas med en mottagning där deltagarna får diskutera i det virtuella rummet.

Arrangör: Finlandsinstitutet tillsammans med Scen utan gränser/Riksteatern, Artplant, Företagarna på Åland, Folkets Hubb, Stockholms stad, Ålands landskapsregering, KTH, Ålcom och Mariehamns telefoni.
Tid: fredagen den 8 november 13:30-16:00 Finlandsinstitutet (svensk tid) och på Åland (finsk tid) 14:30-17:00.
Moderator: Johanna Koljonen i Stockholm och Erik Hemming på Åland
Kontakt: Veli Raasakka, Finlandsinstitutet, veli.raasakka(at)finlandsinstitutet.se

ANMÄLAN SENAST 29 OKTOBER

ProgramEsityksellisiä utopioita -seminaari 13.– 15.11.2013 Baltic Circle -festivaalilla

 
Mitä tapahtuu todellisuudelle, kun sitä lähestytään esityksen tai taideteoksen
tavoin? Voiko arkea ja yhteiskuntaa luoda ja rakentaa taiteen kentällä
kehitettyjen metodien avulla?

Näitä kysymyksiä käsitellään Todellisuuden tutkimuskeskuksen työpajoissa ja
keskustelussa Baltic Circle -festivaalilla 13. – 15.11.2013. Työpajat ovat osa
kaksivuotista Utooppinen todellisuus –tutkimussuunnitelmaa ja pohjautuvat
neljään hankkeeseen: Itsen suunnittelu, Utopiakonsultaatio, Kehä ja Lasten valta.
Kolmipäiväinen Esityksellisiä utopioita -seminaari laajentaa keskustelua muiden
esittävän taiteen tekijöiden piiriin ja haastaa heitä kehittämään uusia
yhteiskunnallisen toimijuuden muotoja. Seminaari koostuu neljästä työpajasta ja
kaikille avoimesta keskustelusta. Työpajojen kieli on suomi tai englanti, riippuen
osallistujista. Keskustelu on englanniksi.

Paikka: Esitystaiteen keskus, Kaasutehtaankatu 1 ja Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C
Aika: Ke 13.11. – Pe 15.11.
Hinta: 8 € / Lippupaketti (sis. 4 työpajaa 30 €)
Keskusteluun vapaa pääsy
Kieli: englanti

Lisätiedot työpajoista ja keskustelusta Baltic Circlen  ja Todellisuuden
tutkimuskeskuksen
nettisivuilta.

Todellisuuden tutkimuskeskus
Kaasutehtaankatu 1/33
00540 Helsinki

Käyntiosoite:
Esitystaiteen keskus
Puhdistamo / Rakennus 6
Suvilahti

info(at)todellisuus.fi
www.todellisuus.fi

 


Seminariet: Att mäta effekten av kulturpolitiken, 19.11.2013, Kulturkontakt Nord

 
Plats: Kulturkontakt Nord, Kaisaniemigatan 9, Helsingfors, Finland

Språk: finska, skandinaviska och engelska

Tolkning: finska/ skandinaviska/ engelska

Att kunna mäta och bevisa effekten inom kulturpolitiken är ett aktuellt diskussionstema i de nordiska länderna och inom nordisk kulturpolitik. När ekonomiska resurser blir knappare är det allt viktigare att kunna bevisa effekten även inom kulturpolitiken.

Kulturkontakt Nord vill detta seminarium sätta fokus på temat. 
Målsättningen med dagen är att bjuda på nya idéer, metoder eller andra verktyg som kan användas till detta ändamål.

Hur och med vilka metoder kan effekten mätas? Hur är det med kulturen och konstens egen värde? Kan allt och bör allt kunna mätas?

Vi önskar er välkomna till att diskutera nordisk kulturpolitik!

Anmäl dig till seminariet, och läs programmet her

För mer information, vänligen kontakta:

Rådgivare Vava Lunabba, vl(at)kulturkontaktnord.org

Rådgivare Tarja Terävä, tt(at)kulturkontaktnord.org

www.kulturkontaktnord.org

 Kulttuuri vaikuttaa! -seminaari 12.-14.12.2013, Tampere


Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoima Vaikuttava sirkus -hanke
järjestää joulukuussa juhlaseminaarin yhdessä Pirkanmaan Taikalampun kanssa,
yhteistyössä mukana ovat myös Tampereen kaupunki ja Lempäälän kunta, Kulttuurikeskus
Pii Poo ja Sorin Sirkus sekä Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikkö.

Kulttuuri vaikuttaa! -seminaari järjestetään 12.–14.12.2013 Tampereen yliopiston
Teatterimontussa (Kalevantie 4, D-siipi) ja 15.12.2013 Tutkivan teatterityön keskuksella
(Hämeenpuisto 28 D).

Seminaari on ilmainen ja avoin kaikille, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan tilojen
rajallisen kapasiteetin vuoksi. Ennakkoilmoittautuminen on avoinna osoitteessa
https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/10854/lomake.html 25.11. saakka.

Lisätietoja seminaarista antaa Vaikuttava sirkus -hankkeen projektikoordinaattori Noora
Honkanen, noora.honkanen(at)uta.fi, puh. 050 413 6859.

Lue koko tiedote täältä

Seminaarin koko ohjelma

 

 

HAKUJA


Hae esiintymään Spotti -lastenteatteritapahtumaan 22.-23.3.2014

 
Spotti - lasten omat teatteripäivät järjestetään Riihimäellä 22.-23.3.2014. Ryhmien ilmoittautuminen on alkanut, ilmoita sinäkin itsesi tai iloinen ryhmäsi osallistumaan riemukkaisiin esityksiin! Ryhmät ovat tervetulleita joko esiintymään tai katsomaan esityksiä.

SPOTTI - Lasten Teatteripäivät järjestävät Suomen Harrastajateatteriliitto, Riihimäen kaupunki, Riihimäen Nuorisoteatteri ja Riihimäen Teatteri. Lapsille tarjotaan koulumajoitus Riihimäellä.

Lue lisääNorrköping Air: Call for residency (Sweden)


Norrköping Air is a two year experimental residency program organised by Vision Forum, Verkstad and Linköpings universitet. The program will run summer 2013 and summer 2014. Norrköping Air is supported by IASPIS, Norrköpings kommun and Östsam.

Norrköping Air offers three artists the opportunity to live and work in Norrköping, Sweden from June 1– August 31, 2014. It is the second year that we offer this summer residency to artists from all over the world to develop projects in dialogue with the Norrköping Air team and Swedish institutions.

Norrköping Air focuses specifically on time-based art and process-based practices. We are particularly interested in work that can be presented in public spaces of the urban landscape or work that is site-specific, experimental and challenges or looks for alternatives to existing ideas, forms and norms.

We are looking for projects to be developed in tandem with the other two residents’ practices and in dialogue with Norrköping Air’s partners in the region.

Among other cost covered, each selected resident will receive a 15,000 SEK grant per month for the three months of June, July and August 2014 as well as accommodation and at least one return ticket to the artist’s country of residence*.

Deadline for submissions: 7 November.

Find all details online.

* The residents will be asked to return to Sweden after their residency ends in August to present their work and attend the Vision Forum Autumn meeting. Norrköping Air will cover costs for this if the artist resides in Europe. If an artist is selected from Asia, Australia, Africa or the Americas, Norrköping Air will arrange a solution in dialogue with the resident.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


City Acupuncture Marathon 14.-16.11.2013, Zodiak – Uuden tanssin keskus, Kaapelitehdas


Nyt on mahdollisuus ilmoittautua mukaan Zodiakin ja Baltic Circle -festivaalin yhteistyössä tuottamaan Maija Hirvasen ja Denis Vinokurin taiteelliseen laboratorioon City Acupuncture Marathon. Labrassa tutkitaan välittömässä läheisyydessä olevaa ympäristöä ihmiskehon käsitteiden kautta ja uudelleenkäytetään ja sekoitetaan jo olemassa olevia sanastoja kaupungista, ruumiista ja performanssista.
 
City Acupuncture Marathon tähtää taiteellisella akupunktiolla samaan kuin mihin juoksijat tähtäävät maratonilla – itsensä ylittämiseen, omien käsityksiensä  ylittämiseen. Tällä tavoin City Acupuncture Marathonin urbaanit rituaalit pyrkivät tekemään muodonmuutoksia osallistujien jokapäiväiseen elämään.
 
Maksuttoman laboratoriotyöpajan paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistua voi joko koko työpajaan tai vain yhdeksi päiväksi. Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan! Lähetä ilmoittautumisen ohessa lyhyt esittely itsestäsi: info(at)balticcircle.fi.
 
Työpaja pidetään englanniksi. Aika: 14.11. ja 15.11. klo 10–15, 16.11. klo 10–18.

Lue lisääTarinateatterikurssi Otava Opistolla, 23.-24.11.2013

 
Tarinateatteri avautuu jälleen Otavan Opistolla 23.-24.11.2013 - tervetuloa kertomaan oma tarinasi!
 
Tarinateatteri on improvisaatioteatteria. Katsojat kertovat ohjaajan avustuksella tuntemuksia, ajatuksia, tarinoita ja tuokiokuvia elämästään. Näyttelijät esittävät muusikoiden kanssa nämä aiheet improvisaation keinoin välittömästi takaisin sekä kertojalle että koko yleisölle. Tästä alkuperäinen nimi "Playback Theatre".
 
Tarinateatterissa ihmiset voivat kertoa kokemuksistaan ja niiden herättämistä tunteistaan ja ajatuksistaan. Improvisoiden pyritään tuomaan eri tekniikoita käyttäen näyttämölle tarinan ydinsisältö kehollisuuden, yksinkertaisen kielen, ilmeiden ja eleiden avulla.  Ryhmässä muiden kertomusten kuuleminen saa osallistujat näkemään samankaltaisuuksia toisissaan ja löytämään ratkaisumalleja myös omiin henkilökohtaisiin tilanteisiinsa.
 
Tarinateatteria ja toiminnallisen ryhmätyön harjoituksia voi käyttää elämyksellisinä ja vuorovaikutteisina menetelminä ryhmätilanteissa kuten työyhteisöissä sekä kasvatuksellisissa ja hoidollisissa tilanteissa. Kurssi sopii erityisen hyvin esim. sosiaali- opetus- ja esimiestyötä tekeville.
 
Ilmoittautumisaikaa on jäljellä 15.11.2013.
 
Kurssikuvaus ja ilmoittautuminen
 
Lisätietoja:
Heli Auvinen
Otavan Opisto
Otavantie 2 B
50670  OTAVA
puh. 044 7943 565
heli.auvinen(at)otavanopisto.fi

 

 APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Kiila-apurahat sosiaalisesti sitoutuneille taidehankkeille, haku 25.11.2013 saakka


Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry julkistaa uuden sosiaalisesti sitoutuneille taidehankkeille suunnatun apurahan. Apurahat ovat haettavissa 25.10.-25.11.2013 välisenä aikana. Myönnettävät avustukset ovat suuruudeltaan 500-3000 euroa ja niiden hakijana voi olla Suomessa toimiva yhdistys, yksityishenkilö tai työryhmä kaikilta taiteen aloilta.

Apurahoja voi hakea joko kohdeapurahana tai vielä toteutumattoman projektin suunnitteluun. Tuettavien hankkeiden tulee olla taiteellisesti kunnianhimoisia sekä sosiaalisesti vaikuttavia. Järjestö kannustaa myös hakijoita taiteenaloilta, joissa sosiaalisesti sitoutuneen taiteen käytänteet ovat marginaalisia, kehittämään apurahaohjelman tavoitteisiin sopivia projekteja.

Sosiaalisesti sitoutuneilla taidehankkeilla tarkoitetaan teoksia sekä laajempia hankkeita, jotka taiteilijat tekevät yhteistyössä itse muodostamansa, tai jo olemassa olevan yhteisön, yhteisöiden tai niiden jäsenten kanssa.

 Apurahojen sosiaalisella painotuksella Kiila ry haluaa tukea yhteiskuntaan toiminnallisesti osallistuvaa ja taiteen kentän ulkopuolisten toimijoiden kanssa vuorovaikutuksessa tehtyä taidetta. Koska Suomessa ei tällä hetkellä ole monia yhteiskunnallisiin taidehankkeisiin keskittyneitä rahoituskanavia, tähtää yhdistys apuraha-ohjelmallaan tämän puutteen korjaamiseen ja esilletuontiin.

Apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella yhdistyksen kotisivulla www.kiila.eu. Hakemuksen liitteineen tulee olla perillä 25.11.2013 kello 24.00 (UTC+2). Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Tarkemmat hakuohjeet ovat yhdistyksen kotisivuilla.

Myönnetyt apurahat julkaistaan Kiila ry:n verkkosivulla 5.12.2013 ja niistä ilmoitetaan apurahan saajille kirjeitse. Apurahat jaetaan Vuoden Kiila-palkinnon julkistuksen yhteydessä yhdistyksen syyskokouksessa Helsingissä 14.12.2013.

Lisätietoja Kiila ry:n toimistosta

Savilankatu 1 B, toimisto 2, 00250 Helsinki.
apurahat(at)kiila.eu
Puh.050 587 4118 (ma-pe klo 12-14)
www.kiila.eu

TYÖPAIKKOJA

 

Museomestari Teatterimuseoon


Teatterimuseo on valtakunnallinen esittävän taiteen, erityisesti teatterin ja tanssin erikoismuseo ja tietokeskus, jonka yhteistyöverkon muodostaa teatterin kenttä. Teatterimuseon painopistealue on teatterikasvatus. Museon pysyvä Backstage-näyttelykokonaisuus johdattaa lukuisine kokeilupisteineen kulissien taakse tutustumaan esittävän taiteen eri ammatteihin. Museo järjestää myös vaihtuvia erikoisnäyttelyitä sekä kiertonäyttelyitä. Museolla on laajat esinekokoelmat ja arkisto. Teatterimuseon toimintaa esitellään kotisivuilla www.teatterimuseo.fi

Etsimme

VAKITUISTA MUSEOMESTARIA

Museomestari vastaa museon näyttelyiden rakentamisesta ja näyttelytekniikasta sekä niihin liittyvistä hankinnoista. Työhön kuuluu myös tilojen ja näyttelyiden huolto, kiertonäyttelyihin liittyvät tehtävät, kokoelmien säilytyksestä vastaaminen, varastologistiikka, esinekuljetukset sekä varastojen olosuhteiden tarkkailuun ja kiinteistöhuoltoon liittyvät ylläpitotehtävät.

Työn menestyksellinen suorittaminen edellyttää vankkaa ammatillista osaamista, organisointi- ja yhteistyökykyä sekä joustavuutta, ATK-taitoja ja AV-tekniikan hallintaa sekä vähintään BC-ajokorttia. Tehtävään vaaditaan museomestarin koulutus tai muu soveltuva koulutus ja/tai työkokemus museo- tai teatterialalta.

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen ja palkkatoivomuksineen vastaanotetaan sähköpostitse 8.11. mennessä osoitteeseen hallintoassistentti(at)teatterimuseo.fi

Kutsumme hakemusten perusteella parhaiten soveltuvat hakijat haastatteluun viikolla 47. Työ alkaa sopimuksen mukaan mahdollisimman pian.

Tiedusteluihin vastaa 4.-5.11. museonjohtaja Helena Kallio, helena.kallio(at)teatterimuseo.fi, p. 0207 961 677

Teatterimuseo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 / 73
00180 Helsinki

 www.teatterimuseo.fi


 MUITA ILMOITUKSIA

 

Kenelle vuoden 2013 nukketeatteriteko-palkinto?


Vuoden nukketeatteriteko -palkinnon tavoitteena on nostaa esiin taiteellisesti tai taidepoliittisesti merkittävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut nukketeatteri, -taiteilija tai -tapahtuma.

Palkita voidaan suomalainen nukketeatteri, nukketeatterin tekijä, -tutkija, -ryhmä, yksittäinen produktio tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myös myöntää henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on nukketeatteritaiteen näkökulmasta merkittävä.

Valinnasta päättää Suomen Unima ry:n hallitus. Ehdotuksia keväällä 2014 jaettavan palkinnon saajaksi voivat lähettää sekä yksityishenkilöt että alan yhteisöt. Ehdotukset perusteluineen tulee lähettää Suomen Uniman toimistoon 24.11. mennessä joko sähköpostitse tai kirjeitse.

Suomen Unima ry / Unima Finland
Sahaajankatu 19
00880 Helsinki
FINLAND
Puh. 046 811 4024 / Tel. +358 (0)46 811 4024
unimafinland(at))gmail.com
www.unima.fiOnline survey: Intra-EU cultural mobility and Issues of Social Security and Taxation


The goal of this survey is to gather, by means of a questionnaire, first-hand information and experiences on the current difficulties and obstacles encountered by artists and cultural professionals working across borders within the European Union.

Your answers to the questionnaire will help us to review the most pressing obstacles and problems deriving from the application of EU & national legislation related to social security rights and taxation within the EU.

There are two questionnaires (click below):

- For artists and cultural professionals

- For employers and organisations in the cultural sector.

We have tried to make these two questionnaires as precise and concise as possible. Thanks for your time (estimated at 15 minutes) to take part in this survey.

Please send us your answers before the 31st of October.New registration form for the International Ibsen Award database

 
The International Ibsen Award is devoted to the work of contemporary artists who take up the spirit of aesthetic renewal and formal innovation embodied by the playwright Henrik Ibsen.
Conferred by the Norwegian Government, The International Ibsen Award is the biggest award for contemporary playwrights whose work has a similarly fundamental, transnational effect, without compromise and with a powerful pioneering spirit.
 
When you signed up in our international database the only option was to add you email address. Since then the database has been reorganized, and we need more information from you in order to send relevant information about the winner of the prize.
 
If you still want to get information about the international Ibsen Award we strongly recommend you to do a new registration in our database.

Please follow this link: http://www.internationalibsenaward.com/ and press the button for Newspaper.

Sign in with your email-address and fill in the rest of the scheme, after you got the confirmation mail in your mailbox. Remember to mark the button for the group you belong to as a resource person, and your workplace.

The next winner will be announced  March 20th 2014.


Delad glädje är dubbel glädje

Vaikuttava sirkus 2013

Kultuuri vaikuttaa ohjelma

Kohtaamisia 2013