23.10.2014

TINFO-tiedote 36 / 23.10.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAIKKOJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA


twitter.com/tinfotweets

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


EI MISTÄÄN KOTOISIN – IDENTITEETIT, HISTORIAT, HILJAISUUDET

Suomen yli 70 000 sotalapsen kohtaloista avautuu tärkeitä kosketuspintoja nykyhetkeen. Historian tabualueita ja vaiettuja identiteettikertomuksia artikuloidaan teatterin keinoin. Mutta ei niin, että ne jäisivät historian kuriositeeteiksi vaan siten, että niistä aukeaa nykyhetken kipupisteitä.

Ei liene sattuma, että TTT:ssä sai juuri ensi-iltansa Kati Kaartisen Urban Lindhin Kainon laulusta tekemä sovitus ja että Göteborgin Stadsteaternin ja Svenska Teaternin yhteistuotantona nähdään ensi helmikuussa Fosterlandet.

Kainon laulussa on pienen ihmisen tarina suurella näyttämöllä. Puhtautta, leikittelyä tilan mittakaavalla,esityksellisyydellä, ei tunnepumppausta. Eläköön tylliprojisointi ja sivuvalot. Audiovisuaalis-tilallinen ajattelu. Kaino Kotirannan tarina ja kehyksenä tämän hetken maahanmuuttajien todellisuus.

Theater der Zeit kirjoittaa Blackfasingistä viimeisessä numerossaan. Blackfacing viittaa siihen, miten valkoihoiset maalasivat kasvonsa esittäessään mustia. Blackfacingin idean voi ulottaa myös ajatukseen siitä, että maahanmuuttajia esittäisivät teattereissa teatterin kantasuomalaiset näyttelijät. TTT:ssä ei ole tähän tyydytty. Onnittelut! 

Lukas Svenssonin Fosterlandet-teksti pohjautuu Göteborgin kaupunginteatterin taiteellisen johtajan Anna Takasen sotalapsi-isän ja isänäidin tarinoihin. Huhtikuussa sen voi nähdä Svenskanissa. Näytelmän kieliä ovat riikinruotsi, suomenruotsi ja suomi. Yhteispohjoismaisessa näytelmätapaamisessa Teater Galeasenissa saimme lukuteatterina makupaloja. Mmmm. Birgitta Ulfsson ja Alma Pöysti ovat yhteistuotannon suomalaisnäyttelijöitä. Tämä Lukas Svenssonin teksti lävisti minut, meni kaikkien suojausteni lävitse pohtiessaan 90-vuotiaan Elsan suulla luontoa, sitä, miten luonto on meidän päässämme. Siinä vaiheessa kun Birgitta Ulfsson toi suomeksi eteemme kuusen, kyyneleet alkavat valua. Me kaivaudumme muistin olemukseen, kipeyteen. Kipeän kertominen vie aikaa. ”Me kannamme näitä kertomuksia sisällämme.” ”On elettävä, siksi olemme hiljaa.” 

Rupesin haaveilemaan, josko nämä kaksi esitystä voisi nähdä Tampereen teatterikesässä ensi kesänä. Doublebill!


RUOTSIN KEIKALTA – ”DET NORDISKA SPIONAGET”

Agentuurin grand dame Berit Gullberg (Colombine) oli saanut Teater Galeaseniin suomalaisten nykytekstien lukuteatteriesitysten (Lonka, Timonen, Leo, Sarkola, Sandqvist) äärelle suuren joukon teatterin ammattilaisia. Sykähdyttävää. Tähän kohtaamiseen liittyi myös Fosterlandet.

Päätteeksi keskusteltiin siitä, miten teatterit ja kulttuurit kohtaavat toisensa. Meitä oli Hlin Agnarsdottir, Simon Boberg, Anders Eriksson, Måns Lagerlöf, Stefan Larsson, Jonas Forssell, Olav Torbjörn Skare, Anna Takanen ja minä. Hlin Agnarsdottir puhui tietojen- ja kokemuksenvaihtojen tärkeydestä ”det nordiska spionaget”, puhuttiin näytelmäkäännösten ja kääntäjien suuresta merkityksestä, puhuttiin työpajoista, kohtaamisista yhteisten työprosessien äärellä. Eräs hieno idea muhimassa. Puheenvuoroja oli kahdensuuntaisia: niitä, jotka korostivat ideologisia ja kulttuuripoliittisia ohjelmalähtökohtia ja toisaalta taiteilijoiden ruohonjuuritason liikkuvuutta ja kohtaamisia.

Taiteilijat epäilevät kaikenlaisia lippuja ja ideologioita. TINFOlle välittäjänä ja mahdollistajana tämä ristiriita on haaste. Olemme tässä taiteilijapuolella. Taiteilijat ovat näyttämöeläimiä, joiden on haistettava ihmistä. Vasta kun ollaan naurettu, itketty ja juotu yhdessä voi jotain syntyä. (En puhunut naimisesta.) Olen ehkä naiivi ja karkeistan, mutta näin se minusta menee. Ruohonjuuritaso. Voi sen stereotyyppisesti nähdä ”suomalaisena ratkaisuna.” Olkoot sitten.


KINKERIT SAA RIITTÄÄ

”En lähde enää yksiinkään kinkereihin, joissa Suomen tilaa parannetaan paneeleissa.” Näin puuskahti mikroyrittäjäystäväni. Hands on! Kädet savessa. Tämän saman tunteen jakavat useat taiteilijat.


ILONA-ESITYSTIETOKANTA VIRHEET OVAT KORJATTAVISSA

Hyvät näyttämöalan taiteilijat! Te kaikki, joiden tekijätietoja, esitystietoja on Ilona-esitystietokannassa! Jos ja kun tässä isossa esitysmassassa on töidenne ja teostenne kohdalla virheellisiä tietoja, niin ottakaa yhteys.
  
Ilonahan on huikea. Ilona pitää sisällään ammattiteattereiden esitykset 1800-luvun loppupuolelta tähän päivään monin rajoituksin. Valtion toiminta-avustusta saavien rahoituslain ulkopuolella olevien teatteriryhmien esityksiä on systemaattisesti kirjattu 1.8.2002 lähtien. Ruotsinkielisten teattereiden esitykset ovat kattavasti 1960-luvulta lähtien ja Suomen Kansallisoopperan esitykset 1970-luvulta lähtien. Ohjaajat ovat mukana vuodesta 1992 lähtien ja 1.8.2002 lähtien tietokannasta löytyvät näytelmäkirjailijoiden ja ohjaajien lisäksi myös muut taiteilijat – käsiohjelmatietojen mukaisesti.

Ennen 1.8.2002 ensi-iltansa saaneiden esitysten käsiohjelmatiedot tallentuvat vähitellen. Tästä vanhemmasta osasta tietojen täydennystä huolehtii Teatterimuseo, rajallisten resurssiensa puitteissa. TINFO päivittää esitys- ja tekijätietoja systemaattisesti esityskausittain, käsiohjelmien pohjalta. Nykyisenlainen tallentamistyö aloitettiin vuonna 2002. Tätä työtä tekevät tilastonlaatija Piia Volmari sekä teatteritieteen ja draaman ja teatterin tutkimuksen korkeakouluharjoittelijat. Yhteydenotot: Piia Volmari (TINFO) tai Pälvi Laine (Teatterimuseo).
 

ESITYSRINTAMILTA

Hittolainen, nyt en ehdikään hehkuttaa Vallankumoukselle, en Palsalle, en Keijukaiskuningas Koolle. Pähkinänkuoressa. Vallankumous on älykäs, monikerroksinen järkäle, johon voisi tarttua joku muukin teatteri – jos olisimme jossain muualla kuin Suomessa. Näytelmäkin kannattaa lukea, saatavana KOMista. KOMin Livebändi ja näyttelijöiden venyvä estradivirtuositeetti rules!
Liksomin ja Smedsin Palsa – ihmisen kuva on elänyt alitajunnassani. Mennä öiseen aikaan Kansallisen Suurelle, jakaa kolme tuntia 20 minuuttia aikaa yhdessä ja palata Helsingin yöhön kello puoli neljä, kun kapakoista purkautuu väkeä, vaeltaa kaduilla. Tällainen yhteenkokoontumisen ele on minusta on teatteri- ja taidepoliittisesti merkittävää. Jatkan tätä. Sen teen Teatteri&Tanssin sivuilla.

Ja Keijukaiskuningas Koo, mitä maagista lumoa. Tällaista tanssiteatteria! Lapsille ja meille kaikille. Sukellus ajan olemukseen! Ah, tätä visuaalisuutta, ah tätä musiikkia ja liikkeen ja tarinan lumoa!


twitter.com/tinfotweets

TINFON ILMOITUKSIA


Mikä esitys ansaitsee Thalia-palkinnon? – Käy äänestämässä TINFO-verkkosivuilla


Thalia-palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle suomalaiselle teatteri-, tanssi- tai sirkusesitykselle tai näitä yhdistelevälle esitykselle. Voit vaikuttaa ehdottamalla ja perustelemalla näkemääsi esitystä. Seuraavaa Thalia-palkinnon saajaa haetaan esityksistä, jotka ovat saaneet tai saavat ensi-iltansa 11/2012–11/2014 välisenä aikana.

Thalia-palkinnon jakaa Teatterin tiedotuskeskus (TINFO).

Äänestykseen

Lisätietoa teatterialan palkinnoista löydät täältä.


UUTISIA


Marika Orenius ja Marja Helander Performance Voyage 4 -kiertueella Espanjassa ja Yhdysvalloissa


Suomalaiset taiteilijat Marika Orenius ja Marja Helander osallistuvat PV4:n kiertue-esityksiin Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Taiteilijajärjestö MUU ry:n tuottama Performance Voyage kokoaa vuosittain teemallisen sarjan tuoreita videoperformansseja kansainväliselle kiertueelle.

Vuoden 2014 Performance Voyage 4 -kokoelma sisältää 14 videoperformanssia taiteilijoilta ympäri maailmaa. Tämän vuoden kiertue kattaa kokonaisuudessaan 22 tapahtumaa 13 maassa.

Performance Voyage 4 :n teemana on OMAKUVA, joka haastaa taiteilijat ja katsojat pohtimaan omaa minuuttaan. Marja Helanderin ja Marika Oreniuksen lisäksi kokoelman suomalaistaiteilijat ovat Elina Brotherus ja Minna Suoniemi.

Lisätietoja:
MUU ry / Timo Soppela, director(a)muu.fi, +358 (0)9 625 972

www.muu.fi


Helsingin Kaupunginteatteri saa remontin ajaksi työtilat Taiteen talosta


Helsingin Kaupunginteatteri saa teatteritalon peruskorjauksen ajaksi henkilökunnalleen väliaikaiset työtilat Helsingin Yliopistokiinteistöjen hallinnoimasta Taiteen talosta (Kaikukatu 4). Alun perin arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelemaan, Elannon leipätehtaana vuosina 1924–2001 toimineeseen taloon tulee työtilat teatterin koko taiteelliselle, hallinnolliselle ja tekniselle henkilökunnalle. Helsingin Kaupunginteatterille tehtävistä tilasovituksista vastaa arkkitehti Eric Rawlins Arkkitehtistudio Liikkeestä.

”Taiteen talon keskeinen sijainti näyttämöihin nähden on meille todellinen lottovoitto. Uusissa tiloissa olemme jopa vielä lähempänä toisiamme. Kaikki ovat samassa kiinteistössä: esitysten harjoitustilat, työpajat ja toimistot”, hehkuttaa teatterinjohtaja Asko Sarkola.

Helsingin Kaupunginteatterin vuonna 1967 valmistuneen teatteritalon peruskorjaus alkaa 1. kesäkuuta 2015, ja remontin on määrä valmistua vuoden 2017 alussa.

Kaupunginteatterin esityksiä nähdään remontin aikana viidellä näyttämöllä: nykyisten studio Pasilan (324 paikkaa), Lilla Teaternin (267 paikkaa) ja Arena-näyttämön (500 paikkaa) lisäksi Peacock-teatterissa (820 paikkaa) ja Ryhmäteatterin käytössä olleella Pengerkadun näyttämöllä (270 paikkaa). Lisäksi Helsinki Dance Companyn tuotantoja esitetään remontin aikana Stoassa (240 paikkaa).

Kevätkaudella 2015 esitykset jatkuvat arkkitehti Timo Penttilän suunnittelemassa teatteritalossa 29. maaliskuuta saakka. Muutto Kaikukadulle ja muihin remontin aikaisiin tiloihin tapahtuu vaiheittain tammi-heinäkuun 2015 aikana. Ensimmäinen ensi-ilta Pengerkadun näyttämölle on suunnitteilla maaliskuulle 2015. Peacock-teatterissa esitystoiminta käynnistyy elokuussa 2015. 

Lisätietoja:
Vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen
(09) 3940315, 040 552 3788
kaisa.pelkonen(a)hkt.fi

www.hkt.fi


Vanhan Jukon Jussi Sorjanen jättää tehtävänsä vuonna 2015


Taiteellinen johtaja ja ohjaaja Jussi Sorjanen lopettaa työnsä Teatteri Vanhassa Jukossa vuoden 2015 loppuun mennessä.
 
Sorjanen (s.1986) valittiin Teatteri Vanhan Jukon taiteelliseksi johtajaksi keväällä 2009, hänen ollessaan 22-vuotias.
 
Sorjasen aikana Vanha Juko on laajentanut toimintaansa erityisesti yhteistuotantojen kautta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Vuosina 2009-2014 Teatteri Vanha Juko on vieraillut useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla ja se on palkittu mm. näyttämötaiteen valtionpalkinnolla.
 
Keväällä 2015 Teatteri Vanha Juko avaa uudet tilat Lahdessa entisen Kuvapalatsin tiloihin osoitteeseen Rautatienkatu 13. Ensimmäinen uuteen tilaan valmistettu ensi-ilta nähdään syksyllä 2015 ja se on samalla Vanhan Jukon 20-vuotisjuhlanäytelmä. Esityksen ohjaa Jussi Sorjanen.
 
Parhaillaan Sorjanen ohjaa Vanhan Jukon ja Joensuun kaupunginteatterin yhteistuotantoa. Näytelmä Working Class Hero saa ensi-iltansa Joensuussa 3.12. ja sen esitykset nähdään Vanhassa Jukossa kevään 2015 aikana. Keväällä Sorjanen vierailee myös Virossa Rakveressa ohjaamassa.

Lisätietoja lähtemisen syistä ja tulevaisuudensuunnitelmistaan Jussi Sorjanen antaa 21.-27.10. Sorjanen on tavattavissa Lahdessa kasvotusten tai puhelimitse p. 050 380 2398.

www.teatterivanhajuko.fi


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu julkaisee ensimmäisen suomenkielisen oppikirjan tanssintutkimuksesta


Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen Nivel -julkaisusarjassa on ilmestynyt uusi tanssintutkimuksen oppikirja.  Tanssiva tutkimus: Tanssintutkimuksen menetelmiä ja lähestymistapoja on ensimmäinen suomenkielinen teos tanssintutkimuksen menetelmistä ja tutkimisen käytänteistä.
 
Kirja on opas tanssista kiinnostuneelle aloittelevalle tutkijalle, johdatus tanssintutkimukseen muilta aloilta tuleville tutkijoille ja tutkimuksen ohjaajille. Nordic Forum for Dance Research -järjestön Suomen osastossa vaikuttavat kirjoittajat avaavat teksteissään monialaisia lähestymistapojaan tanssiin ja tanssin tutkimiseen. Mitä tanssi on tai miten sen määrittelemme eri konteksteissa? Missä tanssi tapahtuu ja miten? Millaisia ovat erilaiset tanssimuodot ja miten niitä harjoitetaan?
 
Teoksen artikkelit kartoittavat kotimaisen tanssintutkimuksen metodologisia suuntaviivoja ja kirjoittajien omia tutkimuksen tekemisen tapoja. Artikkelit limittyvät tutkimuskohteiden ja menetelmien lisäksi nimenomaan suomalaisen näkökulmansa kautta.
 
Tanssiva tutkimus ilmestyy samanaikaisesti painettuna kirjana ja verkkomuotoisena julkaisuna. Teoksen julkistustilaisuus on maanantaina 27.10.2014 alkaen klo 15.30 Teatterikorkeakoululla (Haapaniemenkatu 6, Helsinki) tilassa 701 (A-rappu, ylin kerros). Tätä ennen (klo 12 lähtien) samassa tilassa esitellään muita tämän vuoden aikana ilmestyneitä tanssintutkimuksen julkaisuja.
 
 Hanna Järvinen ja Leena Rouhiainen (toim.): Tanssiva tutkimus: Tanssintutkimuksen menetelmiä ja lähestymistapoja. Nivel 3, 2014.
 
Teos ilmestyy myös verkkojulkaisuna. Verkkojulkaisu on luettavissa julkaisupäivänä 27.10. osoitteesta http://nivel.teak.fi/.
 
Hinta 22 €. Kirjaa voi tilata Teatterikorkeakoulun nettisivujen kautta tai sähköpostitse osoitteesta teak.kirjasto(a)uniarts.fi. Toimituskulut 10 € / tilaus.


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


See me -näkyjä teatterista ja oopperasta sekä Sentimento! Turkulaista oopperaa -näyttelyt 23.10.-20.12.2014


Turkulaisen pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Liiri-Majavan suunnittelemiin teatteri- ja oopperapukuihin on mahdollisuus tutustua Turun konserttitalon aulassa 23.10.-20.12.2014 See me -näkyjä teatterista ja oopperasta -näyttelyssä.

Pirjo Liiri-Majava on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa (TAM) sekä  Musashino  Art Universityssä Tokyossa. Hän on työskennellyt vierailijana vuodesta 1991 lukuisissa teattereissa, oopperaproduktioissa sekä vapaissa ryhmissä.

Viimeisimpiä töitä Vanhan Naisen Vierailu ( puvut ja lavastus, TTT 2014) , Ihanat ihmiset ( puvut, Q-Teatteri 2014), Aina joku eksyy (puvut ja lavastus, Lahden kaupunginteatteri 2014), Kuningas  kuolee (puvut , Suomen Kansallisteatteri 2013), Berg Heil, Nietzeläisiä vaelluslauluja (puvut ja lavastus, Kolmas Tila 2013), Jekyll & Hyde ( puvut, Turun kaupunginteatteri 2013), Vånkikuljetus nro 86 (puvut ja lavastus TTT 2013), Musta purje valkea purje ( puvut, Suomen Kansallisteatteri 2013) Erik XIV ( puvut, Turun Musiikkijuhlat 2011). Pirjo Liiri-Majava osallistui ooppera Erik XIV puvuilla WorldStateDesign 2013 näyttelyyn Walesin Cardiffissa.

Sentimento! Turkulaista oopperaa –valokuvanäyttely sisältää kuvia turkulaisesta oopperantekemisestä aina 1950-luvulta tähän päivään. Turussa oopperatoimintaa on järjestänyt Turun soitannollinen seura 1890-luvulta 1920-luvulle,Turun kaupungin musiikkilautakunta 1950-luvulla ja Turun oopperayhdistys 1960-luvulta 2000-luvulle.

Näyttelyt avataan Turun konserttitalon ala-aulassa torstaina 23.10. klo 17.30. Ne ovat avoinna 20.12.2014 asti konserttitalon tilaisuuksien yhteydessä sekä mahdollisesti erikseen sovittavina aikoina. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Lisätietoja antaa Liisa Mattila / Kulttuuridynamo, +358 40 766 5063

www.kulttuuridynamo.fi


Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali 1.-8.11.2014, Helsinki, Espoo


Kansainvälinen nykytanssifestivaali Liikkeellä marraskuussa tuo Helsinkiin ja Espooseen viisi ajankohtaista teosta Keski-Euroopasta ja Kanadasta 1.–8.11.

Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun vanhin tanssifestivaali. Se keskittyy ohjelmistossaan merkittäviin kansanvälisiin nykytanssin tekijöihin ja teoksiin. Festivaalin taiteelliset johtajat ovat Ari Tenhula ja Mikael Aaltonen.

www.liikkeellamarraskuussa.fi


Kotimaisen näytelmän festivaali 6.-8.11.2014, Kansallisteatterin Lavaklubi


Suomalainen näytelmäkirjallisuus ja kirjailijat saavat puheenvuoron, kun näytelmäkirjailijayhteisö TEKSTI yhdessä Kansallisteatterin kanssa järjestää jälleen Kotimaisen näytelmän festivaalin. 
 
Tapahtuman tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin suomalaisia nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen.
 
Festivaali lähtee käyntiin torstaina 6.11. klo 18.00 avajaistilaisuudella, jossa Teksti tarjoaa kuplivaa juomaa ja ohjelmaa. Avajaispuheen pitää Juha Jokela ja musiikista vastaa festivaalia varten räätälöity superkokoonpano Terhi Kokkonen & the Gynoids.
 
Festivaalilla nähdään kolme kantaesittämätöntä nykynäytelmää lukudraamaesityksinä: Salla Viikan, Marie Kajavan sekä Emilia Pöyhösen teokset. Lukudraamaesitysten jälkeen kirjailijoita haastatellaan.  Esityksiin on yleisöllä vapaa pääsy.
 
Lukudraamat Lavaklubilla :
To 6.11. klo 19.00 AUKKO / Salla Viikka.
Pe 7.11. klo 19.00 PRINSESSA HAMLET / Emilia Pöyhönen.
La 8.11. klo 19.00 LULLABY / Marie Kajava.

Tarkemmat tiedot täältä.

Lisätiedot ja kyselyt
Festivaalituottaja Anna Ruohonen
p. 044 3388871 tai pohjateksti(a)gmail.com
www.pohjateksti.fi


Luovien alojen verkostoitumistilaisuus 7.11.2014, Turku


Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste järjestää yhdessä LUOVAMO - luovien alojen urapalveluiden kanssa verkostoitumistilaisuuden perjantaina 7.11.2014 klo 10-12.

Tilaisuus pidetään nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (Aurakatu 16, Turku), 3. kerroksen salissa.

Marraskuun verkostoitumistilaisuuden teemoina ovat kansainvälisyys ja yhteistyö. Näkökulma on näyttämötaiteessa, mutta aihe soveltuu muuhunkin luovaan toimintaan.

”Teatterialan moninaistuminen, monikulttuuristuminen ja kansainvälistyminen luovat uudenlaisia tuotantotapoja ja innovatiivista tuotantokulttuuria. Kansainvälisyys on teatterin tekemiseen hyvin sopivaa keskinäistä dialogia, molemminpuolista vuorovaikutusta, joka avartaa teatteria taidemuotona ja tarjoaa mahdollisuuden taiteen alati tarvitsemaan, uudistavaan happihyppelyyn”, alustaa Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö Jukka Hyde Hytti.

Aamupäivän alustuksen jälkeen käydään vapaata keskustelua ja ideoidaan yhdessä verkostoitumisen ohella.

Ilmoittautumiset sunnuntaihin 2.11. mennessä. Paikkoja rajoitetusti. Alustuspuheenvuoro taltioidaan.

Ilmoittaudu tästä!

Tervetuloa!

Lisätiedot:
Veera Laurila
Työnsuunnittelija | Arbetsplanerare
Taiteen edistämiskeskus | Centret för konstfrämjande
Lounais-Suomen toimipiste | Sydvästra Finlands regionalbyrå
Linnankatu 24, 20100 Turku | Slottsgatan 24, 20100 Åbo
puh. / tfn +358 295 330 909

www.taike.fi


Artsoppa-treffit 12.11.2014, Helsinki


Artsoppa-treffit: Hyvät käytännöt taiteen ja kulttuurin kehitysyhteistyössä ja globaalikasvatuksessa
 
Aika: ke 12.11. klo 16-19
Paikka: Taiteen edistämiskeskus /TAIKE, Vuorikatu 24, Kaisaniemi

Haluatko jakaa onnistumisia ja mokia? Mikä hankkeessa toimi ja missä mentiin metsään? Miten hyviä käytäntöjä voisi vahvistaa? Haluatko oppia muiden hankkeista? Ohjelmassa mm. aktiivista keskustelua ja pienryhmätyöskentelyä. Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Ilmoittautuminen to 6.11. mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/57875ECA3A14B673.par 

Artsoppa-treffejä järjestetään kuukausittain syksyllä 2014 ja niiden teemat vaihtelevat. Treffien tarkoituksena on luoda keskustelua, tarjota tietoa ja saattaa yhteen kulttuurialan toimijoita ja globaalin vastuun parissa toimivia järjestöjä ja yrityksiä. Treffit järjestetään Taiteen edistämiskeskuksen ja Kepan yhteistyönä.

Lämpimästi tervetuloa!

Anna Jussilainen
Taiteen kehitysyhteistyön läänintaiteilija

Taiteen edistämiskeskus
Centret för konstfrämjande
Arts Promotion Centre Finland
Vuorikatu 24
PL 185, 00101 Helsinki
Tel: +35829 533 0808
anna.jussilainen(a)minedu.fi   
www.taike.fi 


Nordic Theatresports Festival 13.-15.11.2014, Helsinki


Participants:
Stockholms Improvisationsteater, Sweden
Blot till lyst, Denmark
Det Andre Teatret, Norway
Steife Brise, Germany
Stella Polaris, Finland

Theatresports™ is a hilarious battle where teams from Norway, Denmark, Sweden and Finland perform scenes based on suggestions from the audience. The winners are decided by the audience and by an international jury. Four teams of improvisers with years of experience, wicked sharp wit and lightning fast reflexes challenge each other in a highly entertaining improv match!

Read more

www.stella-polaris.fi

****
Theatresports™ & Maestro Impro™
Theatresports™ & Maestro Impro™ were created (©) by Keith Johnstone and are a trademark of International TheatresportsTM Institute,
registered in the U.S.A., Canada and other countries.
All Rights Reserved 
Production rights are exclusively managed by International Theatresports Insititute www.theatresports.com


Walkapolis-kaupunkikävely 15.-16.11.2014, Helsinki


Baltic Circle -festivaali järjestää yhteistyössä Walkapolis-projektin kanssa kaksi kaupunkikävelykierrosta Itäkeskuksen ympäristössä la 15.11 ja su 16.11. Kierroksen vetäjinä toimivat Itä-Helsingin kasvatti räppäri Steen1 ja Itiksen monipuoliseen ruokakulttuuriin uppoutunut Karri Korppi. Kävelyt ovat ilmaisia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen festivaalin kotisivuilla.

Steen1 eli Seppo Lampela on itähelsinkiläinen rap-artisti ja kirjailija, jonka teoksissa Itäkeskus elää. Steen1:n vetämällä opastetulla kierroksella tutustutaan alueeseen ja sen historiaan paikallisten räppäreiden riimien ja tekstien kautta. Räppärin silmin kauppakeskuksen ympäristö saa uuden ilmeen.

Toisen Walkapolis-kävelyn vetäjän, Karri Korpin kiinnostus kulttuurien kokemiseen ja erilaisten ihmisten kohtaamiseen on niin vahva, että siitä on kehittynyt hänelle työ matkaoppaana. Pitkään Itä-Helsingissä asunut Karri työstää innoissaan ruoka-aiheista kävelykierrosta niistä rakkaista näkökulmista, joita Itis ympäristöineen tarjoaa. Karrin kävelyllä pääsee tutustumaan Itäkeskuksen monikulttuurisiin kulinaari-ihmeisiin.
 
Walkapolis on erilaisissa urbaaneissa ympäristöissä tapahtuva kaupunkikävelyprojekti, jota luotsaa koreografi Maija Hirvanen. Ensimmäiset Walkapolis-kävelyt olivat osa Helsingin Juhlaviikkojen ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ohjelmistoa vuonna 2013.

Walkapolis-kierroksille voi ilmoittautua mukaan festivaalin kotisivuilla www.balticcircle.fi.

Lisätietoa Walkapolis-projektista: http://walkapolis.fi/

Baltic Circle -festivaali Helsingissä 9.-16.11.2014.

Lisätiedot:
Katja Tolonen
Baltic Circle -festivaali
Viestintäpäällikkö
katja(a)balticcircle.fi
p.0504922017


De finlandssvenska teaterdagarna 17.-18.11.2014, Esbo


CEFISTO hälsar alla inom samtliga yrkesgrupper på alla teatrar varmt välkomna till den årliga teaterfolksträffen 17–18.11.2014 på Unga Teatern

Adress: Klobbskogsvägen 9, 02630 Esbo

Resor: CEFISTO står för kostnaderna för gemensam transport från Vasa och Åbo. Vänligen kontakta Wasa Teater eller Åbo Svenska Teater.

Mat: Lunchen på tisdagen är gratis. CEFISTO bjuder på festmat på måndag kväll samt 1 glas vin/1 flaska öl till maten.
Under dagarna är det möjligt att köpa drycker och smått i vårt café och i baren.

Logi: Deltagarna ordnar och betalar själva sitt logi. Förmånlig övernattning finns t.ex. på
Omenahotelli, Lönnrotsgatan 13, www.omenahotels.com
Eurohostel, Slottsgatan 9 (Skatudden), www.eurohostel.fi, tel. 09 6220470
Hostel Erottajanpuisto, Nylandsgatan 9, www.erottajanpuisto.com, tel. 09 642169

Anmälningar: Ni anmäler er senast 30.10 via anmälningsblanketten på adressen: http://goo.gl/forms/II22T5ZpW5

Ni kan också anmäla er på tfn 09-862 082 00.

Information: Närmare information om Teaterdagarna ger Unga teaterns kansli 09-862 082 00.

Program (PDF)

www.cefisto.fi


Seminaari taiteellisesta ennakkosuunnittelusta 30.11.2014, Helsinki


Suunnittelija, taiteilija, toteuttaja – tule seminaariin!

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijoiden liitto (SVÄV) järjestää yksipäiväisen seminaarintaiteellisesta ennakkosuunnittelusta. Seminaari on tarkoitettu erityisesti kaikille temeläisille jäsenille. Seminaari antaa erilaisia näkökulmia ryhmässä tapahtuvaan esityksen taiteelliseen ennakkosuunnitteluun ja yhteisten päämäärien toteuttamiseen. Seminaarissa kuullaan muun muassa Kansallisteatterin Vanja-enon työryhmää.

Ajankohta on sunnuntai 30.11.2014 klo 10–17 ja paikkana on Teatterikorkeakoulun VÄS. Luvassa on ajankohtaisia puheenvuoroja, teosesittelyjä, tekijöitä sekä keskustelua ja aamukahvi.

Opiskelijoille seminaari on ilmainen, temeläisten jäsenhinta on 15 €/hlö. (Muille hinta on 30 €/hlö.)

Laita päivä kalenteriin, lisäinfoa ilmoittautumisesta ja sisällöstä tulossa!

Lisätietoa:
Sami Hiltunen
sami.hiltunen(a)teme.fi


Swedstage 2014 2–5 November 2014, Stockholm, Sweden


Swedstage is the Swedish showcase for performing arts and the opportunity to see and experience the very best of Swedish performing arts for children, youth and adults.

The registration fee for Swedstage 2014 is 400 Euro. The fee will cover free entrance to all productions, three nights of accommodation and breakfast, lunch and dinner during your stay.

Contact: info(a)teaterunionen.se;  info(a)assitej.se

Information: www.swedstage.se


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


OKM:n hallinnonalan valtakunnallisten ESR-toimenpidekokonaisuuksien haku 6.10.-8.12.2014


Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnallisten ESR-toimenpidekokonaisuuksien haku on käynnistynyt. Haku päättyy 8.12.2014.

Luovaa osaamista ja Osallistamalla osaamista –toimenpidekokonaisuuksien yhteinen infotilaisuus järjestetään 5.11.2014 klo 10-15.30 Helsingissä, opetus- ja kulttuuriministeriössä, Meritullinkatu 1, kh  Jukola.

Ilmoittautumiset: https://www.webropolsurveys.com/S/345FD3A5B25D3E7D.par 31.10.2014 mennessä (100 ensimmäistä).

Tarkemmat tiedot Luovaa osaamista ja Osallistamalla osaamista -toimenpidekokonaisuuksista löytyy täältä.

Kirsi Kaunisharju
Taideyksikkö - Division for Art Policy
Opetus- ja kulttuuriministeriö - Ministry of Education and Culture
PL 29, 00023 Valtioneuvosto - P.O Box 29, FI-00023 Government, Finland
Tel. + 358 (0) 295 3 30144, Mobile + 358 (0)40 352 6590
kirsi.kaunisharju(a)minedu.fi
www.minedu.fi


Artistic research grant award, Contemporary Stage Writing and Transmedia, deadline 16 Nov 2014


Launched by L-EST/European Performing Arts and Transmedia Lab Pilot Scheme in 2013, the call for artistic research grants enabled three European artistic teams to explore and experiment with various forms of contemporary performing arts and transmedia writing. This season, the three partners arerenewing the experience while extending the range of possibilities.

The 2014-2015 grants are intended for interdisciplinary artistic teams (actors, writers, choreographers, developers, researchers, etc.) working in theatre, dance, site-specific arts, music, digital arts and circus or various hybrid forms. The artistic research process will take the form of an experimentation phase or a writing and conceptualisation phase granted to several companies. This phase will take place between March and June 2015, at the end of which the artistic teams will have either produced an initial model/project, or have advanced in the production of a project that was already underway.

The purpose of this grant is to give artists an opportunity to explore, experiment and subvert the various possibilities offered by the contemporary stage through the prism of transmedia.

A minimum grant of €5,000 per artistic team will be awarded; this sum may be reviewed, project by project, based on the number of people involved and the length of requested research residence. This sum will cover travel, per-diems and salaries. Other costs are covered.

Deadline: 16 November

Find all details online


HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Esitelmäkutsu Teatterintutkimuksen seuran syyspäiville 21.11.2014, Tampere


Teatterintutkimuksen seuran syyspäivä järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikön kanssa perjantaina 21.11.2014, paikkana Tampereen yliopiston Opetus- ja tutkimusteatterin näyttämö Teatterimonttu. Tarkempi osoite ja kellonaika ilmoitetaan myöhemmin seminaarikutsussa.

DOKUMENTTI JA TEATTERI

Seminaarin teema avautuu moneen suuntaan. Voidaan esimerkiksi kysyä, miten teatteri esityksissään käyttää dokumentteja ja miten dokumentti ymmärretään esittävissä taiteissa? Millaisia rooleja ja merkityksiä dokumentit saavat teatterissa? Miten dokumentaarisuutta on teatterissa käytetty ja miten sen käyttö on muuttunut? Mikä kaikkiaan on dokumentin ja todellisuuden suhde esittävissä taiteissa?

Teatterin, kuten ylipäätään esittävän taiteen, dokumentointi asettaa puolestaan monensuuntaisia haasteita ja kysymyksiä. Miten teatteria dokumentoidaan ja miten sitä pitäisi dokumentoida - millaisia mahdollisuuksia, tarpeita ja tehtäviä dokumentoinnille voidaan asettaa?

Aiemman tavan mukaisesti esitelmät voivat käsitellä myös muita aiheita valitun teeman ulkopuolelta.

Esitelmien kestoksi varataan 20 minuuttia ja keskustelulle sen jälkeen 10 minuuttia. Esitelmien tiivistelmät (enint. 200 sanaa) pyydetään lähettämään 31.10.2014 mennessä Teatterintutkimuksen seuran hallitukselle osoitteeseen mari.martin(a)uniarts.fi. Esitystekniset tarpeet voitte ilmaista samassa yhteydessä.

Seminaarin avaa näyttelijäntyön professori Pauliina Hulkon ja teatterin ja draamantutkimuksen professori Hanna Suutelan dialogi ”Dokumentti kohtaa teatterin – teatteri kohtaa dokumentin”.

Lisätietoja allekirjoittaneilta.

Riitta Pohjola-Skarp, FT, varapuheenjohtaja, riitta.pohjola(a)uta.fi
Mari Martin, TeT, sihteeri, mari.martin(a)uniarts.fi
Marjatta Häti-Korkeila, FT, puheenjohtaja, marjatta.hati(a)korkeila.com

www.teats.fi


Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali hakee näyttämö- ja videoteoksia vuodelle 2015


XVIII TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -nykytanssifestivaali 19.–24.5.2015 etsii ohjelmaa 15.12.2014 saakka

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali järjestetään vuonna 2015 kahdeksattatoista kertaa 19.-24.5. Festivaalin ohjelmistoon voi hakea niin näyttämö- kuin videoteoksillakin.
Festivaalin ohjelmistoon voi hakea näyttämöteoksilla 15.12.2014 saakka. Toivomme lisäksi tarjouksia kadulle ja aulatiloihin soveltuvista esityksistä sekä tanssivideoista. Tanssivideohaku päättyy 31.1.2015.

Tanssivirtaa-festivaalin pääesiintymispaikka on Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, 33200 Tampere.

Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmistovalinnat tekee tanssiteatterin taiteellinen suunnitteluryhmä maaliskuun 2015 loppuun mennessä.

Tutustu hakulomakkeeseemme

Hakuun liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen haku(a)tanssivirtaa.net

Lisätietoja festivaalista: tuotanto(a)tanssivirtaa.net tai anniina(a)tanssivirtaa.net
Tekniset kysymykset: tekniikka(a)tanssiteatterimd.fi.
 
***
Vuodesta 1997 järjestetty Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuottaa pirkanmaalaiselle tanssiyleisölle ajankohtaisen otoksen kotimaisen nykytanssin virtauksista. Tanssivirtaa on ikkuna Suomen nykytanssiin, teosten kierrätysareena vakiintuneille tekijöille ja esittäytymispaikka uusille ammattilaisille. Tervetuloa tuottamaan nykytanssielämysten virtaa!

www.tanssivirtaa.net


Prague Quadrennial 2015 – Open call for participation, application deadline: 31 October 2014


18 – 28 June 2015, Prague, Czech Republic - Prague Quadrennial of Performance Design and Space – Open call for participation

The Prague Quadrennial of Performance Design and Space is the largest scenography event in the world that explores a wide range of scenography practices.

The main theme of the Prague Quadrennial 2015 is SharedSpace: Music Weather Politics, which is common for an international project the PQ is organizing in cooperation with 11 European partners. The core of the project are symposia, meetings and exhibitions throughout Europe and the project will culminate at Prague Quadrennial in June 2015 in Prague.

Application deadline: 31 October 2014
Contact: Eva Riebová eva.riebova(a)pq.cz
Information: http://www.pq.cz/en/pq-2015.html

Source: ITI


Eurodram, European network for drama in translation – Call for translators and texts


Eurodram is a European theatre translation network which uses European, Mediterranean and Central Asian languages. Its main objective is to make known to both theatre professionals and the wider public, work which remains largely unpublished, paying particular attention to linguistic diversity.

Scripts can be submitted on continuous basis by: playwrights, translators, publishers, agents, etc.

Contact:  documentation(a)sildav.org
Information: www.sildav.org/eurodram


Cultural Innovation International Prize: Audience/s, deadline 5 Feb 2015


The Cultural Innovation International Prize is a biannual competition announced by the Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) to stimulate innovation in the field of culture, recognise the importance of research as an integral part of projects and explore the possible cultural scenarios of coming years.

To take part in the Prize, submit a project that has not previously been presented for the creation, production or presentation of contents, whose format or form of management provides an innovative response to a specific key issue for each competition. For this first competition, corresponding to 2014-2015, the theme is "Audience/s". The author or authors of the winning project will receive a prize of 10.000 euros. If appropriate, the project can also be developed at the CCCB, which will provide the necessary support.

The Prize is open to everyone aged 18 or over, of any nationality and resident in any country, who can enter individually or collectively in the form of a non-profit organization. The submitted projects will be assessed by an expert committee and an international jury made up of specialists in the subject in question.

Deadline: 5 February 2015

Find all details online


TYÖPAIKKOJA


Teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi hakee tuottajaa


Jalostamo-kollektiivi hakee tuottajaa keväästä 2015 alkaen. Ryhmällä on työn alla teatteriproduktio Rechnitz – Tuhon enkeli, joka saa ensi-iltansa keväällä 2015. Esitys on Suomen kantaesitys itävaltalaisen Nobel-kirjailijan Elfriede Jelinekin tekstistä ja se tuotetaan yhteistyössä mm. Kiasma-teatterin kanssa. Produktion ohjaa Hilkka-Liisa Iivanainen.

Etsimme ammattitaitoista, oma-aloitteista ja asiasta innostunutta henkilöä mukaan ryhmäämme.

Jalostamo-kollektiivi on vuonna 2012 perustettu helsinkiläis-tamperelainen teatterintekijöiden yhteistyökollektiivi. Tällä hetkellä tuottajan työ on osa-aikaista.
 
Kysy meiltä lisää asiasta:
jalostamokollektiivi(a)gmail.com
040-739 5514, lipponen.anna(at)gmail.com

www.jalostamokollektiivi.com


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja.MUITA ILMOITUKSIA


Vuoden harrastajateatteri 2015


Vuoden harrastajateatteria voi ehdottaa syksyllä 2014. Palkinnon tavoittelijaksi hyväksytään mikä tahansa suomalainen harrastajateatteri. Harrastajateatterit saavat tehdä ehdotuksia palkinnon saajaksi perustellen esitystään lyhyesti ja ytimekkäästi.

Ehdota vuoden harrastajateatteriksi teatteria, jonka taiteellinen kunnianhimo ja teatterin asema oman paikkakuntansa henkisenä vaikuttajana yleisön tai muun yhteistyön kautta on mielestäsi merkittävä. Teatterin toimintaa tulee tarkastella erityisesti palkinnonjakoa edeltävän vuoden 2014 ajalta. Vuoden harrastajateatteri saa palkinnoksi 1000 euron stipendin ja kunniakirjan.

Valinnan tulos julkistetaan ja palkinto luovutetaan helmikuussa 2015.

Vuoden harrastajateatterin äänestys tapahtuu kaksivaiheisesti:
1) Ehdota suosikkiteatteriasi vuoden harrastajateatteriksi tällä lomakkeella 15.1.2015 mennessä: shtl.fi/component/rsform/?formId=24

2) 16.1.-15.2.2015 Suomen Harrastajateatteriliiton sivuilla shtl.fi on avoinna äänestys, jossa jokainen voi äänestää ehdolla olevia teattereita.

www.shtl.fi


Tiedotuskanava Aleksis Kivi -esityksiä varten


Aleksis Kiven Seuran Facebook-sivuilla jaetaan tietoa, linkkejä, kuvia ja uutisia ajankohtaisista, Kiveen liittyvistä asioista. Kulttuurin ystävät saavat sivun kautta menovinkkejä esimerkiksi teatteriesityksiin, konsertteihin ja kirjallisuustapahtumiin. Jos haluat itse jakaa muiden kanssa jonkun Aleksis Kiveen liittyvän kokemuksen tai uutisen, olet tervetullut kirjoittamaan Facebook-seinälle.

Käy tutustumassa osoitteessa www.facebook.com/aleksiskivenseura
Jos haluat lisätietoa seuran toiminnasta, voit lähettää postia osoitteeseen akivenseura.tiedottaja(a)gmail.com

Karoliina Latola
Tiedottaja
Aleksis Kiven Seura
www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi


Rookiebox: web-based art and culture application


Rookiebox is the art and culture application, which main goal is to promote the works and creations of musicians, artists, directors, writers, painters, designers....

Art and culture are not enough promoted in today´s society. It is true that there some countries invest more than others in them, but there is still too much to do.

Rookiebox is a tool that removes economic and geographical barriers allowing artists and creatives to increase the number of potential customers.

Rookiebox is the space where culture lovers can publish their works and / or performances worldwide, while they can meet other users and see the current trends.

http://www.rookiebox.com
http://www.twitter.com/rookiebox_com

 

twitter.com/tinfotweets

 

teaterdagar_2014_program