08.11.2013

TINFO-tiedote 37 / 7.11.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUKSIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

PROVOKAATIO, KESKUSTELU, ETIIKKA

Kulttuurijournalismista on kannettu huolta. Kritiikkimuotoiset juttutyypit ovat vähentyneet, kenttä marginalisoitunut ja yksiäänistynyt. Pelkästä palstatilan vähentymisestä ei ole kyse. Mistä tulevat impulssit ja syötteet kulttuurikeskustelulle? Onko kulttuurin ja taiteen julkisuus perustaa laatua olevasti muuttunut? Mitä ovat sisällöt? Eikö näkemyksellisyyttä ja syvällistä asiantuntijuutta kaipaa kukaan? Mikä on toimitusten kulttuurinäkemys, minkälaisia kirjoittajien kulttuuri- tai taidekäsitykset? Kenen joukoissa teatterikriitikko ja -journalisti seisoo? Journalismin vai taiteen? Joko –tai -kysymyksenasetteluni on takuulla väärä ja osuu ohitse. Onko kyse yhä enemmän hybridirooleista ja -identiteeteistä? Kenelle kriitikko on vastuussa? Millä etiikalla kirjoitetaan? Mikä on kirjoittamisen tarkoitus? Onko kyse myös sukupolvieroista ja yhä kovemmaksi käyvästä kilpailusta bränditaloudessa? Miten erottaudun joukosta? Tällaisia kysymyksiä mietin yhden unettoman yön aikana.

Suomen Kulttuurirahasto ja Teatterikorkeakoulu ovat kumpikin tahoillaan lähteneet tarjoamaan kättä pidempää. Rahaston kurssin ehkä ylevänäkin tavoitteena on ”löytää vastauksia siihen, mitä kulttuurijournalismi on tulevaisuudessa, minkälaiset kritiikit palvelevat ihmisiä ja miten ihmiset saadaan innostumaan sellaisesta kulttuurista ja tapahtumista, joista he eivät ole aiemmin olleet kiinnostuneita. Avainsanoja ovat sivistys, rakentava kriittisyys ja yleisömyönteisyys”. Tavoite ei ihan toteutunut, kun näytelmäkirjailija ja mestarikurssilaiset kohtasivat.

Jokainen kirjoitus on teko ja teolla on seuraamuksia. Etiikan peruskauraa.

Juha Jokelan facebook-sivustolla on pitkin syksyä käyty keskustelua kritiikistä. Siellä puhutaan ilkeydestä ja vihapuheesta.

Mutta. Tämä on vain kolikon yksi puoli. Kulttuurijournalismin mestarikurssilaisilta voi tulevaisuudessa odottaa korkeatasoista tutkivaa journalismia. Sellaista lupaa esimerkiksi kurssilaisten Teatteritilastojen pohjalta nostamat analyyttiset kysymyksenasettelut ja kirjoitusten aiheet. Jos kaikki ne parikymmentä aihiota kehittyisivät kirjoituksiksi, niin AVOT. Ei hätäpäivää.  Lukijakunta saisi uusia näkövinkkeleitä teatteriin, ja teatterin ymmärrys itsestään kasvaisi.

TEHDÄÄN SE ITSE! – TEATTERIPÄIVÄT TULEE. OLE VALMIS!

Nyt jo kalenteriin merkintä teatteripäivistä. Maaliskuun 9.-10. päivänä 2014 Helsingissä Teatteripäivät. Paikkana Suomen Kansallisteatteri. Teemana otsikon mukaisesti ”Tehdään se itse!”  Göteborgin kaupunginteatterin Backa Teaterin Mattias Andersson ja Ulla Kassius tulevat kertomaan teatterinsa taiteellisesta ajattelusta ja työtavoista. Luvassa toiminnallista työhyvinvointikoulutusta, pecha kuchaa, speed meetingiä, match makingiä. Ajatuksena kohtauttaa  eri ammattiryhmiä ja ikäpolven taiteilijoita toisiinsa. Pois kaikenlaisista pilttuista. Ja tietenkin biletystä. Ravintola Kaisaniemessä sunnuntai-iltana.  Ja lupauksena on, että ei maksa maltaita! Free lancerit, opiskelijat ja työttömät sopuhinnalla Kaisaniemeen! Hands-on!
  
Jo jos huvittaa jo nyt katsoa, missä Backassa mennään, niin julkaisu Backa teater vs Reality kertoo siitä.

(BALTIC CIRCLEN OHELLA) NUKKETEATTERIIN JA NUKKETEATTERISTA

Turun kansainvälisellä nukketeatterifestivaalilla saa neljänä päivänä nauttia sydämen kyllyydestä nukketeatterista. Ja ensi viikolla keskustellaan Turun Manilassa nukketeatterin nykytilasta.  Aura of Puppets on turkulaisten nukketeatteriammattilaisten hieno hautomo. Ja ensi viikolla ilmestyy myös uusi Nukketeatteri-lehti. Hatunnosto ja ilonhyppy!

KOLLEKTIVISOITUMISTA

Taas yksi kollektiivi lisää. Hienoa. Mood Performance Collective ääni- ja valosuunnittelijan, näyttelijän ja tanssijan yhteenliittymä. Kiinnostava kombo! 

TAITEESTA TOISEEN

Mitä annettavaa taideperusteisella toiminnalla on työelämälle? Enemmän kuin tärkeä kysymys, jota nyt pohtii monitieteinen tutkijaryhmä uunituoreessa julkaisussaan Taiteesta toiseen. En ehtinyt kuin vilaista. Kysymykseen täytyy palata myöhemmin.

RAHAT TAI HENKI

No ei nyt sentään, mutta Savonlinnassa kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että teatteri saa pitää 150 000 avustuksensa, jos se siirtyy Savonlinnasaliin. Jos teatteri ei saliin siirry, niin sitten 75 000 euroa pois teatterilta ja Savonlinnasalilta. NIPSNAPS. Ja miten se olikaan Joensuussa. Teatterilta lähtee 100 000 euroa, ja siinä sivussa unohtui tiedottaa teatterinjohtajaa asiasta. Niinkö se meni?
 

TINFON ILMOITUKSIA

 

TINFO e-Nytt 7 / 2013 ilmestynyt


Tämän vuoden viimeinen TINFO e-Nytt on ilmestynyt. Uutisissa mm. Ann-Christine Fröjdön haastattelu, jossa hän kertoo Riksteaternin kuulumisia.

Lue TINFO e-Nytt 7 / 2013.

Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 4.2.2014. Materiaali tiedotteeseen pyydetään lähettämään viimeistään 31.1.2014 sähköpostilla osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi.


TINFO-apuraha näytelmien kääntämiseen - vielä ehtii vuodelle 2013


TINFO tukee suomalaisten teatterille kirjoitettujen tekstien kääntämistä muille kielille.
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille on jatkuvasti haettavissa. Tutustu hakuohjeisiin.

Myönnetyt TINFO-apurahat

www.tinfo.fi/apuraha

 

 UUTISIA

Juho Milonoffista ja Lauri Maijalasta KOM-teatterin taiteelliset vastaavat


KOM-teatterin henkilökunta on valinnut uudeksi teatterinjohtajaksi näyttelijä Juho Milonoffin ja tämän työpariksi ohjaaja Lauri Maijalan. Milonoff ja Maijala jakavat KOM-teatterin taiteellisen vastuun elokuun alusta 2014.

KOM-teatterin perustajajäseniin kuuluva ohjaaja Pekka Milonoff on johtanut teatteria 34 vuotta.

Juho Milonoff (s.1974) TeM, valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 1998. Hän on näytellyt mm. Kansallisteatterissa, Ryhmäteatterissa ja KOM-teatterissa, jossa vakituisesti kiinnitettynä vuodesta 2008. Milonoff on tehnyt lukuisia tv- ja elokuvarooleja mm. Hannu Salaman roolin tv-elokuvassa Katso ihmistä. Hänet tunnetaan myös tv-sarjoista Uutishuone ja Pasila sekä radion kuunnelmasarjoista Kärkisen perhe ja Karhukirjeitä Karvoselle.

Lauri Maijala (s.1986) TeK, on valmistumassa ohjaajaksi Teatterikorkeakoulusta. Hän ohjasi KOM-teatterissa keväällä 2013 paljon kiitosta saaneen Anton Tšehovin Kolme sisarta. Maijalan edellisiin töihin kuuluvat mm. Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho – oopperanohjaus (Kapsäkki, UMO, AVANTI! ja Helsingin Juhlaviikot 2011), Ylihuomenna hän tulee -näytelmän käsikirjoitus (Ryhmäteatteri 2012) sekä Där vi en gång flått, käsikirjoitus ja ohjaus (Viirus 2013).

Juoppohullun päiväkirja -elokuva (Dictator films 2012) on Maijalan ensimmäinen elokuvaohjaus ja -käsikirjoitus.

Tiedustelut KOM-teatteri / Jaana Jyrkänne  p. 040 55 39022, jaana.jyrkanne(at)kom-teatteri.fi


Mika Myllyahon Kaaoksella kysyntää ranskankielisessä Belgiassa

Tämän viikon maanantaina 4.11.2013 brysseliläisen Théâtre Poème 2:n seinät pullistelivat, kun väkeä oli tullut katsomaan Mika Myllyahon näytelmätrilogian lukutapahtumaa.  Suomen Benelux-instituutin ja belgialaisen draamatekstien edistämisorganisaation Magasin d’Ecriture Théâtralen (MET) järjestämässä teatteri-illassa nähdyistä kolmesta näytelmästä etenkin kolmen naisen esittämä Kaaos kiinnosti.  Kaaos on trilogian teksteistä se, joka on tehty valmiiksi esitykseksi, joka nähtiin kesällä Span teatterifestivaalilla. MET:n johtaja, näyttelijä ja ohjaaja Jean-Claudé Idée oli tyytyväinen Théâtre Poème 2:n illan antiin: Kaaoksen esitystä myytiin moneen eri teatteriin ympäri Belgiaa. Myös Paniikista oltiin kiinnostuneita.

Belgiassa – ja Brysselin alueella ei ole suuria laitosteattereita, vaan eräänlaisia korttelien omia kulttuuritaloja, jonkalaisille vapaat ryhmät kauppaavat esityksiään tarmokkaasti, mistä Kaaos-esitys on yksi esimerkki. Kaaoksen naistrio Isabelle Paternotte, Stéphanie Van Vyve ja Nathalie Willame esittävät Taina Tervosen ja Jean-Claude Idéen ranskaksi kääntämän ja Idéen Belgiaan sovittaman tekstin.

Katso lisää tästä samasta aiheesta TINFO-tiedotteessa 36 / 2013 (31.10.2013).Lappeenrannan kaupunginteatterin Sad Songs from the Heart of Europe Novgorodin festivaaleilla 10.11.2013


Lappeenrannan kaupunginteatterin suomenkielinen monologi Sad Songs from the Heart of Europe on kutsuttu 10.11. festivaalivierailulle Novgorodiin.

Novgorodissa on järjestetty kansainvälisiä Dostojevskin teoksiin perustuvia festivaaleja jo vuodesta 1992 lähtien (International festival of Chamber performances based on the works by F.M. Dostoevsky). Mukana on esityksiä myös eri puolilta Venäjää, Saksasta ja Ukrainasta.

Kristian Smedsin kirjoittama, Jari Juutisen ohjaama ja Liisa Sofia Pöntisen esittämä monologiesitys avaa Dostojevskin teosta Rikos ja rangaistus Raskolnikovin rakastetun Sonjan näkökulmasta. Kotimaassa sekä roolisuoritus että ohjaus on saanut osakseen kiitosta.

Lappeenrannan kaupunginteatteri pyrkii strategiansa mukaisesti aktiivisesti festivaaleille ja sitä kautta myös ulkomaille esiintymään. Lappeenrannan kaupunginteatterissa Sad Songsia esitetään enää neljä kertaa marraskuussa.

www.lappeenrannanteatteri.fiTeatteri Avoimet Ovet kiertueelle Ruotsiin 19.11.-2.12.2013

Teatteri Avoimien Ovien esitys Muista minut on kutsuttu kiertueelle Ruotsiin syksyllä 2013. Minna Nurmelinin ohjaama ja käsikirjoittama esitys nähdään yhdeksällä eri paikkakunnalla, alkaen 19. marraskuuta Hallundasta. Esitys on suomeksi, mutta se tekstitetään ruotsiksi. Muista minut -esityksessä näyttelevät Lotta Lindroos ja Sari Mällinen.

Kiertueen Ruotsissa järjestää Riksteatern. Esitystä on myyty Riksteaternin toimintatavan mukaisesti kaupunkeihin, jossa on paljon ruotsinsuomalaisia.  

Muista minut -esityksen kiertuepäivät ja -paikkakunnat 2013 Ruotsissa:

19.11. Hallunda
20.11. Södertälje
23.11. Haparanda
25.11. Umeå
27.11. Hofors
29.11. Köping
30.11. Västerås
1.12. Eskilstuna
2.12. Finspång


Todellisuuden Tutkimuskeskuksen Itsen suunnittelu Royal College of Artiin Lontooseen 20.–21.11.2013

Todellisuuden tutkimuskeskuksen Pekko Koskinen opettaa Itsen suunnittelun tekniikoita Royal College of Artissa Lontoossa 20. – 21.11.2013.

Koskisen kehittämä Itsen suunnittelun konsepti on osa Royal College of Artin ensi vuoden Design Products -koulutusohjelman sisältöä. Koskinen aloittaa Itsen ja suunnittelun kysymyksiin pohjaavan teemavuoden koulutusohjelmassa, jossa designia tarkastellaan sosiaalisen toiminnan osatekijänä.

Itsen suunnittelu on TTK:n puitteissa kehitetty luova oppiala, jonka tekniikoilla voidaan aktiivisesti suunnitella oman olemisen tapaa. Sen avulla voi muokata tapaansa ajatella, aistia ja toimia, sekä itsenäisesti, että suhteessa muihin.

Itsen suunnittelu on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen kaksivuotista Utooppinen todellisuus -tutkimushanketta. Siihen voi tutustua mm. Baltic Circlessä järjestettävässä Esityksellisiä utopioita -seminaarissa 13. – 15.11. Seminaarin osana järjestetään Itse luomisen alustana -työpaja jossa harjoitetaan projektin luomia tekniikoita. Työpajan vetää Pekko Koskinen 13.11. klo 11–13 Esitystaiteen keskuksessa, Suvilahdessa.

Lisätiedot:
Saara Moisio
Tiedottaja
Todellisuuden tutkimuskeskus
045 896 3999
saara.m(at)todellisuus.fi

Itsen suunnittelu TTK:n nettisivuilla
Esityksellisiä utopioita -seminaari Baltic Circlessä
Royal College of Artin Design products -koulutusohjelmaTeatterikortti muuttaa muotoaan vuoden 2014 alussa

Teatterialan ammattilaisten Teatterikortti kokee muodonmuutoksen vuodenvaihteessa 2104 ja samalla vanhojen korttien voimassaoloaika päättyy. Uudistuksen myötä Teatterikortti muuttuu nelivuotiseksi ja kuvat sekä vuositarrat jäävät pois käytöstä. Korttieduista on myös koottu kattava listaus Suomen Teatterit ry:n ja Teatterikeskus ry:n sivuille.

Suomen Teatterit (STEFI), Teatterikeskus, Suomen Näyttelijäliitto ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat (Sunklo) ovat kehittäneet yhteistyössä ammattilaisalennuksiin oikeuttavaa alan korttia. Kortin yhteistyökumppanina on myös Teatterin tiedotuskeskus (TINFO), joka on Suomen ITI-keskus ja kansainvälisen The International Theatre Instituten (ITI) jäsen.Korttien ilme on jatkossa kaikilla neljällä järjestöllä yhtenäinen. Teatterikeskuksen ja Suomen Teattereiden kortin nimenä säilyy Teatterikortti. Näyttelijäliiton ja Sunklon kortti on vastaavasti järjestöjen jäsenetuihin kuuluva Jäsenkortti.

STEFI myöntää Teatterikortteja teattereiden työntekijöille tai edustajille, jotka eivät saa vastaavaa ammattilaiskorttia oman ammattijärjestönsä kautta. Työnantajan tulee hakea korttia. Myös teatterialan järjestöt voivat hakea korttia työntekijöilleen. Korttia ei myönnetä freelancereille ja eläkeläisille. Lisätietoja tilauksista saa järjestösihteeriltä.

Teatterikeskuksen jäsenet voivat tilata korttia meilitse osoitteesta info(at)teatterikeskus.fi.

Useat teatterit myöntävät erilaisia ammattilaisalennuksia omien käytäntöjensä mukaan ja kortilla saa etuja myös ulkomailla. STEFI:n ja Teatterikeskuksen jäsenteattereiden myöntämät korttiedut on koottu ensi kertaa yhteen ja niistä löytyy kattava lista sekä Suomen Teatterit ry:n että Teatterikeskus ry:n verkkosivuilta (PDF).

Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry
Taija Lähdetie
Järjestösihteeri
Puh. 09 2511 2150
taija.lahdetie(at)suomenteatterit.fi

Teatterikeskus ry
Maaria Kuukorento
Toiminnanjohtaja
Puh. 040-731 3655
Info(at)teatterikeskus.fiPauliina Hulkko teatterityön professoriksi Tampereelle

Teatteritaiteen tohtori Pauliina Hulkko on valittu Tampereen yliopiston uudeksi teatterityön professoriksi. Hulkko aloittaa viisivuotisessa tehtävässään 1.8.2014 ja seuraa siinä Nätyä kaksi vuosikymmentä luotsannutta professori Yrjö Juhani Renvallia. Valinnasta päätti yliopiston rehtori.

Pauliina Hulkko, 47, on syntyjään tamperelainen mutta nykyisin Helsingissä asuva teatterin  tekijä ja tutkija. Hän on koulutukseltaan dramaturgi ja ollut mukana perustamassa lukuisia kokeilevia teatteriryhmiä. Hulkko on tehnyt lukuisia teatteritilan rajoja murtaneita ohjaustöitä lähinnä Helsingissä. Hulkko on opettanut pitkään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, jossa hän on myös väitellyt. Väitöskirja Amoraliasta Riittaan: ehdotuksia näyttämön materiaaliseksi etiikaksi (TeaK 2013) tarkastelee teatterin materiaalisuutta viiden teatteriproduktion kautta.

Syyskuussa yliopiston Teatterimontussa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa Hulkko korosti arvostavansa Nätyn näyttelijäkoulutuksen perinteitä, sen kytkeytymistä paikalliseen teatterielämään ja suuntautumista koko Suomen teatterikentälle.

Teatterityön professuuria haki kaikkiaan 12 henkilöä, joista loppusuoralla olivat mukana Hulkon lisäksi TeT Mikko Kanninen ja TeM Saana Teräväinen (Lavaste).

Lisätietoja:
Johtaja Heikki Hellman, heikki.hellman(at)uta.fi, 040 571 3184


OKM: Kulttuurilaitosten valtionosuuksiin varattu määräraha säilyy ennallaan 2014

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on päättänyt teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuuksista sekä tehnyt alustavan määrärahan jaon harkinnanvaraisista avustuksista vuodelle 2014. Kulttuurilaitosten valtionosuuksiin varattu määräraha säilyy ennallaan.

Uusina museoina valtionosuuden piiriin hyväksyttiin Ilomantsin museot sekä Tampereella toimiva Postimuseo.

Teatterit saavat ensi vuonna toimintaansa valtionosuuksia yhteensä 55,2 miljoonaa euroa. Orkestereille valtionosuuksia jaetaan noin 21,4 miljoonaa euroa ja museoille 36,7 miljoonaa euroa.

Museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmässä rahoitus määräytyy kullekin laitokselle vahvistettujen toiminnan laajuutta kuvaavien laskennallisten henkilötyövuosien määrän ja henkilötyövuotta kohden määrättyjen yksikköhintojen perusteella.

Edellytyksenä valtionosuuksien maksamiselle päätetyn suuruisina on, että eduskunta hyväksyy vuoden 2014 talousarvioesityksen.

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältäEero Aholle Alfred Kordelinin säätiön Kannustuspalkinto

Näyttelijä Eero Aho on saanut Alfred Kordelinin säätiön Kannustuspalkinnon kannustuksena kunnianhimoiseen teatterityöhön. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Perusteluissa todetaan mm., että "Eero Ahon taiteilijakuvalle on tunnusomaista tinkimätön ja intohimoinen omistautuminen, vahva näkemys maailmasta, huippuunsa hiottu tekniikka sekä laaja-alaisuus."... Hänen työtään leimaa eettinen ehdottomuus, tarve ymmärtää maailmaa ja valita roolit niiden merkityksellisyyden mukaan."

Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto jakaa Alfred Kordelinin syntymäpäivänä 6. marraskuuta tunnustus- ja kannustuspalkintoja sekä apurahoja.

Kaikki apurahansaajat on julkaistu säätiön kotisivuilla.

Lisätietoja:
Hannu Heikkilä
asiamies, professori
Alfred Kordelinin säätiö
Mariankatu 7 A 3
00170 Helsinki
puh. 09 - 68401233


Laura Birn sai elokuvataiteen valtionpalkinnon


Valtion elokuvataidetoimikunnan myöntämän elokuvataiteen valtionpalkinnon 2013 jakoi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki Säätytalolla 1. marraskuuta. Palkinto on 15 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Valtion elokuvataidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alansa valtionpalkinnoista. Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

"Laura Birn on kiistatta yksi Suomen tämän hetken valovoimaisimmista näyttelijöistä. Hän on muuntautumiskykyinen taiteilija, joka on tunnettu monista teatteri- ja elokuvarooleistaan. Birn muistetaan muun muassa Sydänmaa ja Broken Heart Story -näytelmistä, mutta erityisesti elokuvanäyttelijänä Birnin ansiot ovat vertaansa vailla.

Laura Birnin työskentelyssä on vivahteikasta tarkkuutta ja tunnistettavuutta. Arkisimpiinkin hahmoihinsa hän onnistuu luomaan harvinaista hehkua. Birn loi uskottavuutta Vuosaari-elokuvan hörhöilevään Iirikseen samoin kuin Puhdistuksen nuoreen Aliideen. Juuri Aliiden roolissa Birn suorastaan järkyttää katsojaa kyvyllään liikkua herkästi tunnetilasta toiseen. Aliidesta tulee hänen kauttaan totta luita ja ytimiä myöten.

Viimeaikaiset vaativat roolit ovat nostaneet Laura Birnin arvostusta myös maailmalla. Kuluneena vuonna hänet valittiin nuorten eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars -joukkoon. Birnin näyttelijätyötä voi parhaillaan ihailla kankaalta elokuvissa Ihana elokuu ja Leijonasydän.

Karismallaan, osaamisellaan ja herkkyydellään Laura Birn säteilee ainutlaatuista valoa koko elokuva-alalle."

Lisätietoja:
elokuva- ja mediataide: erityisasiantuntija Mari Karikoski, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 706

www.taike.fi


Teatteritekstitysten välityspalvelu –hanke käynnistyi


Suomen Teatterit ry, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry (Sunklo) ja Kuuloliitto ovat käynnistäneet Teatteritekstitysten välityspalvelu -hankkeen. Syksyn 2013 aikana eri osapuolet neuvottelevat esitysten tekijänoikeusasioista ja palkkiotasoista.

Keväällä 2014 tietokanta rakennetaan Sunklon uusiutumassa olevan Näytelmät.fi –palvelun yhteyteen. Tavoitteena on, että kääntäjien näytelmistä tekemät tekstitykset ovat helposti löydettävissä Näytelmät.fi palvelusta ja teatterit voivat hyödyntää jo tehtyjä tekstityksiä esityksissään kohtuullista korvausta vastaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta ja sen etenemisestä tiedotetaan tarkemmin työn edistyessä.

Lisäksi Suomen Teatterit ry toteutti kevään 2013 aikana Kuuloliiton toimeksiannosta selvityksen teattereiden tekstityskäytännöistä. Selvitys sisältää myös ehdotuksia teatteritekstittämisen edistämiseksi.

Selvitykseen voi tutustua STEFI:n sivujen Tutkimukset ja julkaisut –osiossa. Selvitys on osa vuosina 2010-2013 käynnissä olleen Näyttämötaide saavutettavaksi –hankkeen raportteja. Hankkeen muut selvitykset ja raportit löytyvät Kuuloliiton Kuulokynnys-sivustolta.

Lisätietoja:
Iida Turpeinen
projektisihteeri
p. 09 2511 2153
iida.turpeinen(at)suomenteatterit.fi


FM Anna Talasniemi aloittaa Koneen Säätiön yliasiamiehenä

FM Anna Talasniemi aloittaa Koneen Säätiön yliasiamiehenä 1.11.2013. Yliasiamiehen tehtävä on säätiössä uusi, ja liittyy säätiön toiminnan kasvuun ja kehittymiseen. "Tavoitteenamme ei ole olla ainoastaan merkittävä rahoittaja, vaan luoda aktiivisesti edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille”, kertoo Talasniemi. "Säätiö tahtoo mahdollistaa uutta luovaa ja marginaalissa olevaa tiedettä ja taidetta ja tukea näin yhteiskunnan moninaisuutta. Tämä on innostava lähtökohta!”

Koneen Säätiön myöntämien apurahojen yhteissumma on kasvanut yli kaksikymmenkertaiseksi vuoden 2000 noin 800 000 eurosta tämän vuoden noin 18 miljoonaan.

Lisätietoja:
Hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen, puh. 02 431 4202, hanna.nurminen(at)koneensaatio.fi

Yliasiamies Anna Talasniemi, puh. 09 260 0617, 041 437 6976, anna.talasniemi(at)koneensaatio.fi

www.koneensaatio.fi

TAPAHTUMIA


Seminaari: Nukketeatterin nykytila Suomessa, 13.11.2013, Vanha Viinatehdas, Manilla, Turku


Nukketeatterijuhla TIP-Fest (14.–17.11.) ottaa varaslähdön festivaaliin nukketeatterialaa käsittelevällä seminaarilla.

Nukketeatterin nykytila -seminaari
ke 13.11.2013, Vanha Viinatehdas, Manilla
klo 12-16 (sis.kahvituksen)

Seminaari käsittelee nykynukketeatterin tilannetta Suomessa erilaisista näkökulmista. Laitosteattereiden katsantokantaa edustaa Jussi Helminen (Espoon kaupunginteatteri), kriitikoiden Maria Säkö (Helsingin Sanomat), kansainvälistä näkökulmaa tuo Anna Ivanova-Brashinskaya (Turun Taideakatemia, TIP-Connection ry, puheenvuoro on englanninkielinen), alan rahoitusta ja resursseja valottaa Maiju Tawast (Suomen Unima). Seminaarissa esittäytyy myös turkulaisia nykynukketeatteritaiteilijoita.

Aura of Puppets järjestää seminaarin yhteistyössä Suomen Uniman kanssa, ja se on tarkoitettu kaikille teatterintekijöille ja nukketeatterin mahdollisuuksista kiinnostuneille.

Seminaari on maksuton.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Erica Ås
Nukketeatterijuhla TIP-Fest
erica(at)tip-connection.com
p. +358 50 361 5806


Teksti ja tanssi - tapausesimerkkejä tanssin ja kirjoittamisen suhteesta -seminaari, 16.11.2013, Helsinki


Tanssin verkkolehti Liikekieli.com järjestää osana Writing Movement -hanketta tanssin ja kirjoittamisen suhteeseen perehtyvän kansainvälisen seminaarin la 16.11.2013 Teatterikorkeakoulussa.

Seminaarissa kuullaan kolme tunnin mittaista tapausesimerkkiä ulkomaisilta puhujilta, joista kukin käyttää tekstiä innovatiivisesti taiteellisessa työssä nykytanssin parissa.

Seminaari on maksuton ja kaikille avoin ja se pidetään englannin kielellä.

Ohessa liitteenä ohjelmat suomeksi ja englanniksi (PDF).

Lisätiedot:
Hankekoordinaattorit
Jenni Sainio, jenni.sainio(at)liikekieli.com, 040 722 1903
Veera Lamberg, veera.lamberg(at)liikekieli.com, 050 544 8104


Varainhankinta - taideorganisaation valttikortti 18.11.2013, Helsinki

Miten taideorganisaatiot selviävät tulevaisuudessa taloudellisten paineiden alla? Miten suomalaiset taide- ja kulttuuriorganisaatiot voivat kehittää varainhankintaansa ja houkutella niin yksityisiä lahjoittajia kuin yrityskumppaneita?

KTM, taidejohtamisen maisteri Heidi Lehmuskumpu luennoi siitä, miten yhdysvaltalaiset taideorganisaatiot tekevät varainhankintaa ja mitä suomalaiset organisaatiot voivat tehdä menestyäkseen. Viimeiset kolme vuotta New Yorkissa asunut Lehmuskumpu valmistui keväällä ensimmäisenä suomalaisena ja Fulbright-stipendiaattina varainhankinnan maisteriksi New York Universitystä. Lisätietoa Heidi Lehmuskummusta: www.lehmuskumpu.com.

Päivämäärä ja aika: maanantai 18.11. klo 17.30-19.00
Paikka: Radisson Blu Royal Hotel, Runebergink. 2, Helsinki
Hinta: 40 euroa; sisältää kahvin tai teen ja pienen suolaisen

Sitova ilmoittautuminen 10.11. mennessä: sähköposti osoitteeseen heidi(at)lehmuskumpu.com ja maksu Moniverson tilille: FI60 5730 0820 2238 95, viitenumero 4116. Liitäthän sähköpostiin kuitin maksustasi.

(Mikäli tilaisuus peruuntuisi järjestäjästä johtuvasta syystä, ilmoittautumismaksu palautetaan täysimääräisenä.)

Heidi Lehmuskumpu
Master of Fundraising, Fulbright Scholar, New York University
heidi(at)lehmuskumpu.com
Puh: 040 - 731 1640

www.lehmuskumpu.com


Väitös: ”Minän esitys: Ohjaajan pohdintaa oman, yksityisen päiväkirjakatkelman työstämisestä näyttämölle”, 22.11.2013, TeaK, Helsinki      


Minä on luonteeltaan pakeneva. Miten siis on mahdollista esityksellistää omaelämäkerrallista minätekstiä? Miksi edes pitäisi? Tätä pohtii Mari Martin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 22. marraskuuta tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan ”Minän esitys: Ohjaajan pohdintaa oman, yksityisen päiväkirjakatkelman työstämisestä näyttämölle”. Tutkimuksessa avataan henkilökohtaisuutta ja omaelämäkerrallisuutta teatterityössä ja esittämisessä tutkija-ohjaajan näkökulmasta.

Martin on ohjaaja ja teatteriopettaja, joka on valmistunut teatteritaiteen lisensiaatiksi vuonna 2007. Nyt tarkastettava tutkimus on taiteellisen tutkimuksen kirjallinen osa, jossa kuvataan ja pohditaan Minun toinen -nimisen teatteriesityksen (2010) valmistamista. Esityksen valmistamisen keskiössä oli Martinin yksityinen päiväkirjateksti, jota hän työsti teatterilliseen muotoon yhdessä näyttelijän kanssa. Tekstin ohella työskentelyn lähtökohtina olivat liikkeellisyys ja tilallisuus. Tutkimus on omakohtaisen taiteellisen työskentelyn reflektio ja paikoin syvällinen itsereflektio. Se havainnollistaa, pohtii ja purkaa minää teatterillisena kysymyksenä.

Väitöstutkimus ”Minän esitys: Ohjaajan pohdintaa oman, yksityisen päiväkirjakatkelman työstämisestä näyttämölle” tarkastetaan julkisesti perjantaina 22. marraskuuta 2013 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjänä on TeT, yliopettaja Helka-Maria Kinnunen. Kustoksena toimii taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto esittävien taiteiden tutkimuskeskuksesta Tutkesta.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä voi ostaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätietoja:
Mari Martin
puh. 050 460 6789 mari.martin(at)teak.fi

Annika Fredriksson, tutkimuskoordinaattori
puh. 0400 792 038 annika.fredriksson(at)teak.fi

Auli Karra, viestintäpäällikkö

puh. 0400 792 032, auli.karra(at)teak.fi


Harrastajateatterin monet muodot –työpajapäivät, 23.11., 30.11. ja 1.12.2013  


Taiteen edistämiskeskus järjestää marraskuun lopulla harrastajateatterin muotoja tutkivat työpajapäivät. Kolmessa eri maakunnassa järjestettävien päivien tavoitteena on tutustua erilaisiin harrastajateattereihin, syventyä yhteisöllisiin työtapoihin sekä saattaa yhteen teatteriharrastajia ja esittävän taiteen ammattilaisia.

Työpajapäivään voi osallistua kuka tahansa harrastajateatterin parissa toimiva (esim. näyttelijät, ohjaajat, käsikirjoittajat, säveltäjät, muusikot, lavastajat, puvustajat, tuottajat, he jotka tekevät ohjelmistovalinnat tai vaikuttavat jotenkin muuten teatterin toimintaan). Työpajapäivä on kaikille osallistujille maksuton, mutta ilmoittautuminen ennakkoon on pakollinen, koska osallistujien määrä on rajattu.

Päivän järjestävät läänintaiteilijat Anniina Aunola Pohjois-Savosta , Pasi Saarinen Keski-Suomesta ja Hanna Korhonen Pohjanmaalta.

Päivä toteutetaan kolmella eri paikkakunnalla:

Lievestuore 23.11. Lauantai, Kansalaisopisto Opistotie 8, 41400 Lievestuore.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen pasi.saarinen(at)minedu.fi

Juankoski 30.11. Lauantai, Juankosken yläkoulu Juankoskentie 24, 73500 Juankoski.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen anniina.aunola(at)minedu.fi

Kauhava 1.12. Sunnuntai, Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura ry. Rintalantie 37, 62410 Rintala.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen hanna.korhonen(at)minedu.fi

Lue lisää SHT:n verkkosivuilta.


Näyttelijän kengissä –tapahtumasarja Teatterimuseossa 10.11.-4.12.2013


Suomen Näyttelijäliiton satavuotistaivalta ja näyttelijän ammatin kehittymistä juhlistetaan Näyttelijän kengissä –juhlanäyttelyssä Teatterimuseolla.

Monitoimitilassa esitetään, lausutaan, lauletaan, tehdään teatteria, esitellään siis näyttelijän ammatin eri puolia. Tilan lavastus koostuu näyttelijän työhön kiinteästi liittyvistä
asioista ja esineistä - erityisesti kengistä!

Tulevia tapahtumia:

MADAME ACHTÉ – DIIVA MYYTÄVÄNÄ
su 10.11. ja 24.11. klo 15
Esitys kertoo esiintyvän taiteilijan paineista: sortuuko ääni, katoaako kauneus, kestääkö maine? Aino Acktén kuuluisimpia oopperarooleja käytetään musiikillisina aasinsiltoina, tällä kertaa instrumentaaliversioina. Esityksessä mukana näyttelijät Anu Aaltonen, Antti Jaakola ja Helena Ryti sekä pianistina Janne Palosuo.

TÄMÄN RUNON OLEN AINA HALUNNUT LAUSUA
Ke 13.11. klo 18
100-vuotiaan Suomen Näyttelijäliiton ja 75-vuotiaan Suomen Lausujainliiton yhteisillassa näyttelijät ja lausujat pääsevät lausumaan niitä runoja, joita ovat aina halunneet julkisesti esittää.

LAULAVA NÄYTTELIJÄ
Su 17.11. klo 15
PERUTTU

”HYVÄ KÄTILÖ” -TARINATEATTERI-ILTA
Ke 4.12. klo 18
Tarinateatteri on yksi soveltavan teatterin menetelmistä, jossa näyttelijäryhmä fyysistää erilaisten tekniikoiden ja improvisaation avulla yleisöstä tulevia tunnelmia ja kertomuksia. Hyvä Kätilö on teatteriammattilaisista koostuva tarinateatteriryhmä.

Esitysten yhteydessä voi tutustua Näyttelijän kengissä –juhlanäyttelyyn.

Liput á 10 €. Lippuvaraukset helena.ryti(at)hotmail.com, lunastus tuntia ennen paikan päältä. Os. Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G.

Kulkuyhteydet: Raitiovaunu 8. Ruoholahden metroasemalta 550 m. Bussilla Espooseen menevät T-linjat sekä 20, 21V, 65A ja 66A.


Teatterintutkimuksen Seuran Bergbom-seminaari 28.11.2013, Kansallisteatteri


Teatterintutkimuksen Seura järjestää Bergbom-seminaarin torstaina 28.11.2013 Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla (os. Läntinen Teatterikuja 1). 

Seminaari saa nimensä Suomalaisen Teatterin perustajan Kaarlo Bergbomin mukaan. Tänä syksynä hänen syntymästään on kulunut 170 vuotta. Seminaarin ohjelmassa käsitellään Bergbomin henkilöhistorian lisäksi monipuolisesti Kansallisteatteria ja sen vaikutusta suomalaiseen teatteriin, elokuvaan ja teatterihistoriaan näihin päiviin asti.

Seminaariohjelma (PDF)

Lisätietoa ja ilmoittautumiset seminaariin viimeistään 18.11.2013 mennessä osoitteeseen marjatta.hati(at)korkeila.com

HAKUJA


Kuulas - kansainvälinen lasten teatteritapahtuma etsii esityksiä


Kuulas-festivaali järjestetään seuraavan kerran Kouvolassa 15.–18.5.2014. Tapahtuman esityshaku on käynnissä 29.11.2013 asti.

Lisätietoja tnl.fi sekä mikko.vaananen(at)tnl.fi/ 09-2511 2170


Esiintyjähaku Incognito-iltamiin 14.12.2013


Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö hakee esiintyjiä lauantaina 14.12. järjestettäviin Incognito-iltamiin!

Incognito-ltamat on vapaamuotoinen foorumi, jossa voi esittää lyhyitä kokeiluasteella olevia teoksia tai ravistelevia mini-esityksiä. Iltamiin ovat tervetulleita esitykset jokaiselta taiteen alalta.

Laita lyhyt esitysehdotuksesi 1.12. mennessä osoitteeseen info(at)barkerteatteri.fi.
Esitettäväksi valitaan kymmenisen ehdotusta. Iltamat on ensisijaisesti suunnattu ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville.

Incognito-iltamia tukee Läntinen tanssin aluekeskus.

Lisätietoa:
info(at)barkerteatteri.fi,
02 23 83903, www.barkerteatteri.fi


Työryhmä- ja esitelmäehdotuksia Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville 24.-25.4.2014


Kulttuuripolitiikan tutkimusseuran toiset valtakunnalliset kulttuuripolitiikan tutkimuspäivät järjestetään 24.-25. huhtikuuta 2014 Joensuussa teemalla

Kulttuuripolitiikan moninaisuus nyky-yhteiskunnassa (Variety of Cultural Politics in Contemporary Society).

Haemme työryhmä- ja esitelmäehdotuksia mm. seuraavista teemoista:
- Kulttuurin vastaanotto/osallistuminen ja kulttuuri-instituutiot
- Taide ja taiteilijat
- Kansalaisuus ja kansalaisaktiivisuus
- Maahanmuutto ja kulttuuriset rajojen ylitykset
- Kieliasetelmat
- Uskonnot ja valtio/kirkko-suhde
- Sukupuoli ja seksuaalisuus
- Kollektiiviset identiteetit
- Eurooppalaisuus
- Ekologinen kestävyys, eläinten oikeudet ja ympäristö
- Talous ja immateriaalitalouden kehitys
- (Kulttuuri-)yrittämimen
- Digitaalinen kulttuuri
- Arjen kulttuuripolitiikka
- Paikallisuus, yhteinen muisti ja historia
- Kulttuuripolitiikka ja teoriat

Lisätietoja: Työryhmäkutsu (PDF)

Ehdotusten määräpäivä on 31.12.2013.

Ehdotukset lähetetään osoitteeseen kulttuuripolitiikan.t.seura(at)gmail.com.

Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuraan voit tutustua seuran kotisivuilla.


Call for applications: European Performing Arts and Transmedia Lab Pilot Scheme (France)


By creating this grant, the three partners of the European Performing Arts and Transmedia Lab Pilot Scheme (Centre Chorégraphique National de Franche-Comté à Belfort Le Granit, scène nationale de Belfort – MA scène nationale-Pays de Montbéliard) are continuing their joint reflection on contemporary stage writing practices. These practices include theatre, dance, music and digital arts can also be crossed and hybrid forms. Specifically, the laboratory would like to see the artistic teams use transmedia as a means of approaching so-called “stage” writing in innovative ways.

Artists, companies and collectives (maximum of 6 people) of any nationality can apply. The research must take place in one of the three structures (in Montbéliard or in Belfort, France).

Deadline for applications: 6 December.

Read more


KOULUTUKSIA


Kajaanin kaupunginteatterin ja Risto Lappeteläisen koulutusyhteistyö opettajille ja varhaiskasvattajille


Psykologi, psykoterapeutti Risto Lappeteläinen on tehnyt vuonna 2012 Kajaanin kaupunginteatterin alueryhmän kanssa koulutuksellista yhteistyötä valtakunnallista mainetta saavuttaneen Paha lapsi -näytelmään liittyen. Yhteistyö on tuottanut vuonna 2013 kokonaisen koulutuspäivän, jossa lapsen kohtaamista ja tukemista käsittelevää luentoa syvennetään teatterityöryhmän näyttelemillä kohtauksilla. Teatterityöryhmän täydentävät tulkinnat antavat lisää syvyyttä luennon antamaan vahvaan teoriataustaan.  Ensimmäisistä koulutuspäivistä saatu palaute on ollut todella positiivista. Tämä yhteistyö on Suomessa ennenkokeilematonta ja teatteriväen pyrkimys edistää lasten- ja nuorten hyvinvointia toteutuu tätä kautta upeasti.

Koulutusta tarjotaan opettajille ja varhaiskasvattajille täydennyskoulutukseksi. Koulutuspakettia voivat tilata esim. kunnat Veso-päivien yhteyteen.

Lisätietoja koulutuksesta antavat psykologi, psykoterapeutti Risto Lappeteläinen p. 0400 681555 ja teatterinjohtaja Miko Jaakkola p. 044 7100299
Lisätietoa teatterin kotisivuilla.


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Svenska kulturfondens program för teaterkonst 2014-2016


Svenska Kulturfondens strategiarbete som inleddes år 2012 syns konkret i tre specialsatsningar åren 2014-2016 inom våra verksamhetsområden utbildning, kultur och medborgaraktivitet: Program för gymnasiet, Program för teaterkonsten och Ung på svenska. Vi hoppas att det här leder till ökad aktivitet, kvalitet och professionalitet.

Program för teaterkonst vill medverka till ett högklassigt och tillgängligt utbud av teaterkonst på svenska i Finland. Den strategiska satsningen fokuserar på tre utvecklingsområden:

- Efterfrågan på och intresset för finlandssvensk dramatik
- Kvalitet och kompetens inom hela teaterfältet
- Teaterfältets mobilitet och tillgänglighet

Ett eget scenuttryck är en viktig beståndsdel i ett dynamiskt kulturliv på svenska i Finland. Svenska kulturfonden vill bidra till att svenskan fortsätter att vara ett levande språk i vårt land. Dramatik är en litterär genre som kan läsas och spelas, tryckas och delas. Vi vill att dagens sa

mhälle speglas och gestaltas i välgjorda texter och föreställningar. Målsättningen på kort sikt är att få fram nya finlandssvenska texter och att äldre texter bearbetas och spelas. På lång sikt vill vi öka intresset för finlandssvensk dramatik både natione llt och internationellt. Läs mer

För frågor beträffande programmet kontakta kulturombudsman Annika Pråhl tfn 050 5666 474 eller annika.prahl(a)kulturfonden.fi


Taiteen edistämiskeskus: Matka-apurahat, 2.12.2013 asti

 
Taiteen edistämiskeskus myöntää matka-apurahoja ammattitaiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja taiteilijoiden muodostamille projektikohtaisille työryhmille.

Apurahat on tarkoitettu ulkomaanmatkojen välittömiin matkakuluihin edullisinta julkista liikennevälinettä käyttäen sekä kohtuullisiin majoituskuluihin. Apurahaa ei voi saada päivärahoihin.

Marraskuun hakuaika päättyy 2.12.2013. Viimeisen hakupäivän postileima riittää.

Lue lisää


TYÖPAIKKOJA


Kemin kaupunginteatteri hakee ohjaajaa


Kemin kaupunginteatteri etsii ohjaajaa kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Työt alkavat huhtikuussa 2015 tai sopimuksen mukaan.

Lähetä hakemuksesi palkkatoivomuksineen mieluusti sähköisessä muodossa 15.12.2013 mennessä.

Teatterimme on täyskunnallinen ja vakituista henkilökuntaa meillä on 28.

Ohjaajalta odotetaan taiteellista monipuolisuutta sekä kykyä toimia idearikkaasti ja rohkeasti pienillä resursseilla.

Tervetuloa töihin hyvään taloon, missä käy katsojia yli kaupungin asukasluvun!

Lisätietoja antaa ja hakemukset vastaanottaa
teatterinjohtaja Sarianne Paasonen
p. 040 529 4019
sarianne.paasonenkemi.fi(at)kemi.fi

Text and dance_programme

Teksti ja tanssi_ohjelma

Bergbom seminaari_ohjelma