14.11.2013

TINFO-tiedote 38 / 14.11.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

USKO TOKI

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

TYÖPAIKKOJA

MUITA ILMOITUKSIA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

TASARAHALEIKKAUSLINJALLA

Näitä leikkausuhkauutisia satelee. Nyt on vuorossa Kotka. Kotkan kaupunginteatterilta kaupunki aikoo niistää 100 000 euroa.  Teatterin vaihtoehdot ovat vähissä. Kiinteistökulut ja kiinteän henkilökunnan palkat ovat sidotut. Liikkumavaraksi jää yhden näyttämön sulkeminen, kahdeksasta ensi-illasta kaksi jää todennäköisesti toteutumatta. Toivonpilkahduksena on vielä kaupungin puskurirahaston mahdollinen käyttö. Lahden kaupunginteatteriin siirtyvän teatterinjohtaja Ilkka Laasosen huoli tulevan teatterinjohtajan palkkaamisesta on aiheellinen. Ei mikään unelma kenellekään ryhtyä ihan alkutöikseen sää(s)töhommiin.

TAITEILIJAT TARJOUSKILVASSA

Ensi viikonloppuna Teatteri- ja mediatyöntekijät juhlii 40-vuotista olemassaoloaan ja maanantaina Ida Aalberg -säätiö jakaa palkintojuhlassaan näyttelijäpalkinnon ja -mitalin sekä Nuoren näyttelijän kannustusapurahan. Juhlintaan liittyen olen saanut miettiä taidetyötä, siihen kohdistuvia vaateita ja politiikkaa. Olen tehnyt epävirallisia kyselyjä, tuntosarveillut. Aika monelta suunnalta kuuluu samanäänistä viestiä. Yhä useammin otetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan. Ammattimaisuus ja laatu eivät enää vaa´assa välttämättä paljoa paina. Ei heru arvokkuusindeksipisteitä.

Ehkä kaukana ei olekaan aika, jossa taiteilijoita kiinnitetään kilpailuttamalla ja hankintamenettelyllä. Tällaisella menettelyllä varmistetaan, että taiteilijat tuottavat kuntalaisille näiden tarpeita parhaiten ja edullisimman vastaavat palvelut. Luomme toimivat ja monipuoliset taiteilijoiden toimittajamarkkinat.  Vahvistamme kaupunki- ja valtiokonsernin taloutta emmekä unohda rakenteiden ja prosessienkaan näkökulmaa. Taiteilijoiden hankintatoiminnassa hankintatoimen vaiheet ja toimittajavastuut tulevat olemaan täysin selkeät. Hankintatoiminta tulee edistämään toiminnan tuottavuutta ja edellytyksiä. Ja tietenkin tarkoituksena on tehdä kestäviä valintoja. Taloudellisen vaikuttavuuden mittareitakaan emme unohda emmekä hankintamenettelyn hallinnan mittareita. Taide lyhyt, talous pitkä.

NUKKETEATTERI – EHDOTTOMAN TÄYSIVALTAISTA

Posti toi Suomen Unima ry:n  Nukketeatteri-lehden.  Uusi koko ja väriä!  Ensimmäinen reaktio uudistumisprosessin keskellä olevasta uuden päätoimittajan Silja Ylitalon ja väliaikaisen päätoimittajan Antti-Juhani Mannisen luotaamasta lehdestä on sellainen, että täytyy päätä pahkaa ryhtyä lukemaan. Oli kiinnostavaa lukea esimerkiksi Maiju Tawastin artikkelia 2010-luvun nukketeatterista tai Kati Andrianovin haastattelua Topi Kohosesta, joka tekee Tampereen Nätyllä opinnäytetyötään nukketeatteri-ilmaisun soveltamisesta näyttelijäntyöhön.  Samoin tarpeellista on, että keskustellaan esimerkiksi nukketeatterin lukutaidosta tai nukketeatterikritiikistä, kuten tekevät nyt Antti-Juhani Manninen ja Maria Säkö.

PERFORMANCE DESIGN –  VASTAISKU MUOVIPRÄSSÄTYILLE JÄRKYTYKSILLE  JA MUUTA MUKAVAA

Seuraava TINFO News -lehtemme keskittyy suomalaiseen performance designiin. Siis mihin? Esityssuunnittelu on se kiintoisa, notkea taiteiden- ja tieteidenvälisellä yhteismaalla sijaitseva vyöhyke, jossa arkkitehdit, lavastajat ja pukusuunnittelijat, valo-, ääni- ja videosuunnittelijat, esiintyjät ja tutkijat toimivat.  Perinteinen skenografia-käsite vastaa vaillinaisesti uutta tilannetta, jossa auditiivis-visuaalisen kentän taiteilijat täysivaltaisina yhdessä muiden kanssa tarjoavat oman ammattitaitonsa ja näkemyksensä - ei pelkästään esityksiin vaan myös tapahtumiin ja muihin ympäristöihin, joissa ruumiillisuus ja esittävyys ovat läsnä. Taideteollisen korkeakoulun lavastustaiteen professorin Dorita Hannahin ja Olav Harslofin toimittama Performance Design oli minulle yksi silmienavaaja.

Kyse ei ole muoviprässätyistä järkytyksistä näyttämöllä vaan ihan muusta mukavasta. Meillä on Suomessa kiinnostavaa esityssuunnittelullista ajattelua. Se täytyy tuoda esiin.

TIEN PIENTAREELTA HIGWAYLLE

Reuna-ryhmän Vieressä-esitys Valtimonteatterissa on yksi sellainen pieni esitys, josta pidin. Muuttolaatikkoseinän edessä katsoja tuntee tirkistelevänsä kerrostalon postiluukuista sisään yksinäisten ihmisten elämään. Ollaanko siellä vielä edes hengissä? Esitys yksinäisyydestä ja syrjässä olemisesta vaikka vierekkäin ollaankin, kuulostaa ankealta. Reuna-ryhmän multiesiintyjä-tekijöiden (Minna Kivelä, Johanna Peltonen ja Amanda Kauranne; Hanna Ryti ohjaus ja dramaturgia, Nina Mamia koreografia; lavastus Eero Erkamo ) ruumiilla siitä tulee kuitenkin häiriinnyttävää, esityslajeja sekoittavaa häröä.  Wuxia-parodiaa, pakkoliikkeistä  ja -mielteistä television talkshow´n tai lastenohjelmien parodiaa, emotionaalisesti ladattua liikekieltä, yksinäisyyden variaatioita,  yhden naisen liveäänimaailman ja kämäsestä radionauhurista tuleva musiikin tahtiin. JES, olen mukana. Ja ylipäätään koreografin ja ohjaajan yhteistyö synnyttää kiinnostavaa ilmaisua. 

 

USKO TOKI

 Usko Toki 38_2013

 

UUTISIA

 

Lappeenrannan kaupunginteatterin Liisa Sofia Pöntinen palkittiin Novgorodin Dostojevski-festivaaleilla


Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä Liisa Sofia Pöntinen palkittiin parhaan naisnäyttelijän palkinnolla Novgorodin kansainvälisellä Dostojevski-teatterifestivaalilla. Pöntinen näytteli kaupunginteatterin monologinäytelmässä Sad Songs from the Heart of Europe, jonka on kirjoittanut Kristian Smeds ja ohjannut Jari Juutinen. Vaativa monologiesitys on saanut paljon kiitosta myös Lappeenrannassa. Esitys avaa Dostojevskin teosta Rikos ja rangaistus Raskolnikovin rakastetun Sonjan näkökulmasta.

Lue lisää vierailusta TINFO-tiedotteesta 37 / 7.11.2013


Otso Huopaniemen love.abz Berliinissä 12.-14.12.2013

 
Otso Huopaniemen teos love.abz esitetään Berliinissä Theaterdiscounter -teatterissa  12.-14.12.2013. Teoksen toteutuksessa ovat mukana esiintyjät Josep Caballero García, Lee Meir ja Ania Nowak.

Love.abz -esitys syntyi, kun Huopaniemi alkoi  kääntää suomenkielistä näytelmäänsä Rakkauden ABZ (An ABZ of Love) englanniksi Google Translatorilla. Love.abz:taa on eri muodoissaan ja eri kokoonpanoilla esitetty mm. New Yorkissa ja Helsingissä.

Berliininesityksestä lisää saksaksi  ja englanniksi (PDF)
 


Iida Vanttaja vierailulle Japaniin

Nukketeatteritaiteilija Iida Vanttaja osallistui Japanin Tottorissa kuudetta kertaa pidettävälle Bird-teatterifestivaalille sooloesityksellään Hengitys 18.-24.9.2013. Edellisenä vuonna siellä vieraili kaksi hänen ohjaamaansa esitystä, Ofelia ja varjojen teatteri, sekä Sirkuksen poika. Nyt hän lähtee uudelleen Japaniin kuukaudeksi:

"Minua pyydettiin myös visualisoimaan ja ohjaamaan Bird-teatteriin joulunäytelmä  Pähkinänsärkijä. Teatteri on saanut vierailuuni rahoituksen Japanin valtiolta ( Life, art and future project). Esitys tehdään isoon saliin koko 18-päisen henkilökunnan voimin. Rakennan nuket Suomessa ja lähden niiden kanssa Shikanoon kuukaudeksi.  Birdiläiset ovat loistokkaita draamanäyttelijöitä, mutta nukkenäyttelijöinä lapsen kengissään. Alussa vedän työpajan koko teatterin väelle, ja alan sitten ohjaamaan spesifimmin nukkien käyttöä näytelmään osallistuville esiintyjille."

Lähde: Uniman jäsentiedote 43 / 2013


Tekijäfoorumi muistuttaa: Tekijänoikeussopimusten kohtuullisuus on suomalaisen luovuuden kilpailuetu


Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki otti Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä tekijänoikeusfoorumissa 28. lokakuuta vahvasti kantaa hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan ”tekijänoikeuslailla säädetään nykyistä tarkemmin tekijänoikeuksien siirtämisen edellytyksenä olevista kohtuullisista ehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta”. Samalla hän pani pisteen spekuloinnille kirjauksen merkityksestä.

Ministeri Arhinmäen mukaan ”yhä useammin yksittäisten luovien tekijöiden tekemät oikeuksia koskevat sopimukset ovat kaikkea muuta kuin kohtuullisia – sekä ehtojen että korvausten osalta”. Hän totesi myös, että ”kohtuuttomasta sopimuksesta tekijä voi periaatteessa kieltäytyä, mutta tämä on käytännössä luovien alojen tekijöille vaikeaa, koska se merkitsee useimmiten myös työtilaisuuden menettämistä. Tämä on nykyinen tekijänoikeuslainsäädännön ongelma ja siksi sitä pitää muuttaa.” Ministeri Arhinmäen toimeksiannon mukaan nyt selvitetään vaihtoehdot tarvittavan sääntelyn toteuttamiseksi, ja ryhdytään tarvittaviin lainsäädäntötoimiin tavoitteena antaa lakiesitys kevättalvella 2014.

Tekijäfoorumi, johon kuuluu yhteensä noin 50.000 tekijää ja taiteilijaa edustavaa liittoa ja järjestöä, on jo pitkään vaatinut tekijänoikeuslakiin hallitusohjelman mukaisia muutoksia, jotka varmistaisivat tekijänoikeusluovutusten kohtuulliset ehdot. Samankaltainen vaatimus sisältyy myös tekijänoikeuslain muuttamiseen tähtäävään kansalaisaloitteeseen, joka sisältää kuitenkin myös useita tekijöille välittömästi vahingollisia muutosehdotuksia. Ministeri Arhinmäen selkeästi sopimusten kohtuullisuuteen ja tekijöiden aseman parantamiseen keskittyvä linjaus onkin otettu ilolla vastaan Tekijäfoorumin jäsenjärjestöissä.

Jo vuosia on puhuttu luovista aloista Suomen tulevaisuuden toivona. Monien perinteisten tuotantoalojen viimeaikainen alamäki edellyttää nyt sitä, että juhlapuheista tehdään totta. Lainsäätäjän pitää kaikin keinoin varmistaa, että luovien ihmisten paras mahdollinen panos saadaan käyttöön aloille, joiden varassa Suomen tulevaisuus yhä enemmän lepää.

Epäterveet sopimuskäytännöt jarruttavat ammatillista suuntautumista luoville aloille. Arvoketju ei tuota parasta mahdollista tulosta, jos se ei hyödytä tasapainoisesti kaikkia osallisia. Hyvin toimiva ja sujuva luovan alan sopimuskulttuuri on sen sijaan kilpailuetu Suomelle. Nyt kannattaa katsoa eteenpäin ja varmistaa, että lainsäädäntömme takaa kohtuulliset sopimusehdot paremmin kuin kilpailijamaissa.

Tekijäfoorumi on 28 suoraan tekijää ja taiteilijaa edustavan ammatti- ja muun järjestön yhteenliittymä.

Lisätietoja:
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry / Tiia-Lotta Lehterä p. 044-207 3171
Kuvittajat ry / Jyrki Vainio p. 040-520 1921
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ry / Mirkka Kivilehto p. 09-2511 2148
Suomen Kirjailijaliitto / Sonia Meltti p. 09-4257 9224
Suomen Muusikkojen Liitto ry / Ahti Vänttinen. 050-569 5585

Tekijäfoorumin jäsenjärjestöt näet esim. Temen verkkosivuilta.


Kutsu keskustelutilaisuuteen 17.12.2013 sekä kysely teatteriteoksista, joissa käytetään musiikkia


TÄRKEÄ KYSELY koskien tuotannossa olevia/tuotantoon tulevia teatteriteoksia, joissa käytetään musiikkia!

Teosto ja musiikkikustantajat ovat sopimassa uudenlaisesta järjestelystä koskien  musiikkiteosten oikeuksienhallintaa osana teatteriteoksia. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että kyse on siirtymisestä entisestä takapainotteisesta järjestelmästä (yleensä kaikesta ns. liitemusiikin käytöstä ilmoitettiin Teostolle ja maksettiin vakiintuneen tariffin mukaan) uuteen etupainotteiseen sopimiseen (tietyissä tapauksissa oikeuksista on sovittava suoraan oikeudenhaltijaa edustavan kustantajan kanssa, eikä Teosto-tariffimalli ole enää mahdollinen).

Koska uudistuksen valmistelu on jossain määrin kesken, sitä koskeva tarkempi ohjeistus annetaan oikeudenhaltijoita edustavilta tahoilta marras-joulukuun aikana. Tarkoitus on kuulemma ajaa uusi järjestely käyttöön jo vuoden 2014 alusta. Tästä erikoisen kiireellisestä
aikataulusta johtuen on nopeassa aikataulussa selvitettävä ainakin sellaiset teatterialan teokset, jotka on jo suunniteltu toteutettavaksi vuosien 2014-2015 aikana ja jotka on budjetoitu niin, että mahdollisen liitemusiikin kustannukset on laskettu Teoston nykyisen hinnoittelun
mukaisesti. Meillä on tarkoitus sopia koko teatterialaa koskevasta siirtymäsäännöstä, jotta edellä mainittujen teosten siirtyminen uuden järjestelmän piiriin ei aiheuttaisi jo budjetoiduille tuotannoille ikäviä taloudellisia yllätyksiä silloin, kun kustantajilla (ymmärrettävästi) voi
olla intressi yrittää hinnoitella edustamansa musiikin kustannukset Teosto-tariffeja kalliimmaksi. Siitähän tässä koko uudistuksessa varmasti lopulta muutenkin on kyse.

Neuvottelu STEFI:n toimistolla 17.12.

Mainittakoon vielä, että olemme neuvotteleet asiasta nyt kerran Teoston ja kustantajien kanssa. Keskusteluun osallistui edustaja Helsingin Kaupunginteatterista, jossa käytetään paljon ns. liitemusiikkia niin tanssi- kuin musiikkiteatterituotannoissa. Muutkin asiasta kiinnostuneet
ovat tervetulleita osallistumaan toiseen neuvotteluun, jonka olemme järjestämässä aiheesta 17.12. klo 14.00 Suomen Teatterit ry:n toimistolla. Ilmoittakaa osallistumisestanne Tommi Saarikivelle (tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi).

Vastauksia kyselyyn toivotaan ennen 17.12.

Kaikki mahdolliset huomautukset koskien ohjeistusta, jonka Teosto ja kustantajat asiassa tulevat lähiviikkoina antamaan, pyydetään myös toimittamaan ennen 17.12. jotta ehdimme tehdä ennen vuodenvaihdetta tarvittavat huomautukset ja korjausehdotukset uutta järjestelmää koskien. Tekijänoikeudenhaltijat ovat tavallaan sillä tavalla aina monopoliasemassa edustamiensa teosten osalta, että yksittäistä teosta ei voi ostaa muualta, jolloin  sopimusehdotkin voi periaatteessa yrittää sanella vapaasti, mutta uskon että kustantajat ottavat huomioon kaikki sellaiset teattereiden perustellut argumentit, jotka mahdollisesti osoittavat, että nyt suunniteltu uudistus rajoittaa tai muuttaa jotenkin teattereiden musiikin käyttöä tulevaisuudessa.

Linkki kyselyyn (vastaamiseen kuluu aikaa 5 min).

Yhteistyöterveisin,

Tommi Saarikivi
OTK, VT
Toimitusjohtaja
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry
Meritullinkatu 33 G 2, 00170 Helsinki
Puh. (09) 2511 2151
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi
www.facebook.com/suomenteatterit


Rovaniemen Teatteri avaa ovensa kaikille eturiviin haluaville

Teatterin uusi Eturivi-klubi on yleisölle avoin tapahtuma, joka järjestetään Rovaniemen Teatterissa aina kuukauden toisena tiistaina. Klubin ohjelma vaihtelee avoimista harjoituksista teemailtoihin ja muihin ajankohtaisiin aiheisiin.

Ensimmäinen Eturivi-klubin kokous oli tiistaina 15.10. Silloin nähtiin vierailuesitys Fosforinhohtoinen lurjus, jonka jälkeen asiasta kiinnostuneet jäivät klubille keskustelemaan esityksen tekijöiden ja paikallisten teatterin ammattilaisten kanssa esityksen teemoista ja näyttelijäntyöstä.

Marraskuussa Eturivi-klubille pääsee kuuntelemaan ja kysymään teatterin tekemisestä. Klubiemäntä Johanna Virsusen haastateltavana ovat teatterinjohtaja Juha Vuorinen ja näyttelijä Vesa-Matti Komonen. Klubi alkaa tiistaina 12.11. klo 19 Jente-näyttämöllä, Maakuntakatu 6-8:n teatteritalon toisessa kerroksessa.

Eturivi-klubille ei ole kiinteää jäsenyyttä eikä kokoontumisiin tarvitse ilmoittautua. Kuka tahansa teatterista tai kulloisestakin aiheesta kiinnostunut on tervetullut mihin tahansa kokoontumiseen.

Lisätiedot: Johanna Virsunen, johanna.virsunen(at)rovaniemi.fi, puh. 0400 893 329
Kirsi Jääskö, kirsi-inari.jaasko(at)rovaniemi.fi, puh. 0400 974 702

 

TAPAHTUMIA


Turun Kaupunginteatterissa marraskuussa vierailuita ja tapahtumia Stanislavskin hengessä


Vuonna 2013 tulee kuluneeksi 150 vuotta venäläisen teatteriteoreetikon ja -ajattelijan Stanislavskin syntymästä. Hänen oppiensa vaikutuksen ovat vahvat tämänkin päivän suomalaisessa teatterissa, siksi Kaupunginteatteri omistaa hänelle kokonaisen viikon marraskuussa (vko 47, alk. 18.11.). Yhdessä pietarilaisen Baltiski Domin kanssa neljässä eri maassa toteutettava kokonaisuus sisältää sekä koulutusta teatterilaisille, esityksiä että avoimia yleisötilaisuuksia.

Baltiski Dom -teatterin dokumenttinäytelmä “Allegro” (esitys Sopukassa ke 20.11. ja to 21.11.)
tutkii suomalais-venäläisiä suhteita. Nykyisissä kohtaamisissamme on mentaliteettien ja kokemusmaailman erojen takia paitsi löytöjä myös kitkaa. Historia tuo suhteisiimme niin syvyyttä ja draamaa kuin epäluulojakin. Teatterin työryhmä on tutkinut paljon materiaalia ja kerännyt paljon kertomuksia esitystä varten helmikuusta 2012 lähtien.  

Kaupunginteatterissa keskustellaan Stanislavskista "pyöreän pöydän ääressä" Sopukka-näyttämöllä lauantaina 23.11. klo 16. Paikalla on asiantuntijoita Venäjältä ja Suomesta, keskustelun pohjana on kolme esitystä: Turun Kaupunginteatterin Korhosen lääkäriromaani, Yksinen sekä Baltiski Domin Allegro.

Paikalla puhujina näyttelijä-tutkija Ville Sandqvist ja ohjaaja-tutkija Kristiina Repo.
Tilaisuuteen on yleisöllä vapaa pääsy. Tilaisuus käännetään venäjästä suomeksi.

Lisätietoja:
Kirsi Lönnmark
kirsi.lonnmark(at)turku.fi.


Pop Up Art House -festivaali, 20.11.-19.12.2013, Helsinki


Pop Up Art House -festivaali palaa jälleen kuukaudeksi Helsinkiin Diana-näyttämölle 20.11.–19.12.2013. Ainutlaatuinen olohuonemainen tila tarjoaa gallerian, unkarilaisen baarin ja kahvilan sekä teatteria ja musiikkia.

Festivaalin aikana saa ensi-iltansa Blaue Fraun esitys Blaue Frau do Paul Auster, jota inspiroi Paul Austerin läpimurtoromaani Lasikaupunki. Koko Pop Up Art Housen ohjelmisto löytyy osoitteesta blauefrau.com tai oheisesta liitteestä (PDF).

Lisätietoja:
Sanna Pietilä, Blaue Frau / tuotanto
popuparthouse(at)gmail.com
+358 45 233 4623XS VOL.5 - Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali 21.11.-8.12.2013, Kutomo, Turku


Turkulaisen Ehkä-tuotannon vuodesta 2009 nykytaidetila Kutomolla organisoima XS-festivaali toteutuu jo viidettä kertaa. Tänä vuonna omaleimaista uutta tanssia, esitystaidetta, kuvataidetta, performanssia ja musiikkia esittelevä XS Vol.5 – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali valtaa Kutomon 21.11.-8.12.2013. Ohjelmassa on myös tanssikirjoittamista pohtiva keskustelu sekä ammattitaiteilijoille, eri ikäisille lapsille ja perheille suunnattuja työpajoja. Festivaalia tukee Läntinen tanssin aluekeskus.

Lisätiedot ja ohjelma: www.ehka.net/xs-vol-5/


Murros - Nuorten teatterifestivaali, 22.-24.11.2013, Tampere

Murros on nuorille suunnattu teatterifestivaali Tampereella. Festivaalin järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen Yhteiskoulun Ilmaisutaidon erityislukion kanssa. Festivaalin tavoitteena on luoda kaikille avoin korkeatasoinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen nuorten teatterifestivaali.

Tapahtuman Facebook-sivut


HAKUJA

Aiemmin ilmoitettuja avoimia hakuja TINFOn verkkosivuilta.

Haetaan demoja DemoNights:iin Eskukselle 14.12.2013


Eskus Demo Nights on kevyt tapahtumakonsepti, joita järjestetään Esitystaiteen Keskuksella Eskuksella noin neljä kertaa vuodessa. Eskus kutsuu esitystaiteen tekijöitä esittämään demoja, testaamaan ideoita ja keskustelemaan.  Demo voi olla raakile tai vain ajatuksenpoikanen, jota haluaa kokeilla yleisön edessä. Illan aikana demot ja keskustelut vuorottelevat. Demot järjestetään Eskuksen saleissa 2 ja 3 (pinta-ala noin 80 m2) ja ne toteutetaan kevyesti eli lyhyellä rakennusajalla.

Demo Nightsiin voi hakea ilmoittamalla seuraavat tiedot: Ryhmän/ taiteilijan nimi; lyhyt selostus demosta; demon kesto (max 20 min); tekniset tarpeet (Eskuksesta löytyy perusäänentoisto, piano, videotykki sekä ständejä); yhteystiedot ja nettisivujen osoite.

Syksyn 2013 viimeinen demoilta järjestetään 14.12. klo 19 alkaen.

Hakemukset syksyn viimeiseen demoiltaan pyydetään toimittamaan 2.12. mennessä osoitteeseen info(at)eskus.fi ja merkitsemään otsikkokenttään Demo Nights & oma nimi.

Kaikki taiteenlajit tervetulleita!

Toteutuksesta vastaa Eskuksen työryhmä: Jenny Nordlund, Juha Valkeapää, Pilvi Porkola.

www.eskus.fi


Incheon Art Platform: two calls for residency programmes for foreign artists (Korea)


There are currently two calls for residency programmes through the Incheon Art Platform.

1. 2014 Incheon Art Platform: Artists in Residence Programme - Call for applications:

Incheon Art Platform("IAP") offers a creative work environment and various residency programs for artists. IAP is now publicly recruiting creative and promising artists of various genres for its March 2014 residency programme.

Disciplines:
-Visual Art - painting, sculpture, photography, installation, video imagery, graphics, performance, etc.
- Performance Art - producing, choreography, playwright, composition, performance, mime, media art, sound design, spacial (stage) design, etc.
-  Literature, Research & Criticism - literature, humanities, exhibition planning, criticism of various fields and theory, etc.
- Other - Interdisciplinary art, site-specific art, community art, etc.

Deadline for applications: 19 November.

Find all details here.

2. 2014 IAP Baengnyeong-do Peace Arts Residency Project - Call for Applications (Foreign Artists)

Incheon Art Platform ("IAP") runs a residency programme offering a creative work space for artists who feature on Baengnyeong-do and Sohae-odo (five islands of West Sea) as part of a community project. IAP is now openly seeking creative and promising new artists to partake in our various projects from March 2014.

Disciplines:
 - Interdisciplinary art, Site-Specific art, Community art, etc.
- Art education and creative workshops with local citizens, etc.
- All genre of art : visual art, performance art, literature, research, critique, etc.
* Multi-cultural groups of artists interested in collaborative work.

 Among other cost covered, a round air ticket for foreign artists.

 Deadline for applications: 19 November.

Find all details online.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Joa Hugin ohjaama Manipulate! -työpaja, 21.-24.11.2013, Kutomo, Turku


Saksalaisen tanssitaiteilija ja tanssin tutkija Joa Hugin ohjaamassa Manipulate! -työpajassa tarkastellaan aistimisen, havaitsemisen ja ajattelun suhteita kehollisessa tekemisessä sekä esiintymisessä. Nelipäiväinen työpaja sisältää erilaisia liikkeellisiä harjoitteita ja kokeiluja Body Weather -harjoitusmenetelmää hyödyntäen. Butosta vaikutteita saanut Body Weather on kokonaisvaltainen harjoittelun ja esittämisen menetelmä, joka perustuu ajatukseen kehosta monimutkaisena, sään lailla muuttuvana systeeminä, johon vaikuttavat niin sisäiset kuin ulkoiset olosuhteet.

Työpaja on suunnattu tanssin sekä muiden esittävien taiteiden ammattilaisille ja ammattiopiskelijoille.

Aika: to 21.11. - su 24.11. klo 11-15
Paikka: Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1 B, 20100 Turku
Työpajamaksu: 40€
Ilmoittautumiset ja lisätiedot: ehkatuotanto(at)gmail.com

Työpaja järjestetään osana Ehkä-tuotannon XS Vol.5 – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaalin ohjelmaa.

Berliinissä asuva Joa Hug on opiskellut historiaa, valtiotiedettä ja sosiologiaa Freiburgin ja Oregonin yliopistoissa sekä koreografiaa Amsterdamin taidekorkeakoulun School for New Dance Development -linjalla. Vuonna 2009 Hug suoritti taiteen maisterin tutkinnon Amsterdamin yliopistossa ja tällä hetkellä hän tekee väitöstutkimusta Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Hug yhdistää työskentelyssään ja tutkimuksessaan Body Weather -harjoitusmenetelmälle ominaisen practice-as-research -metodin tanssin taiteellisen tutkimisen tietoteoreettisiin ja metodologisiin kysymyksiin.


Taideyliopiston täydennyskoulutukset: erikoistu taiteilija-kehittäjäksi tai yleisötyöhön


Taideyliopisto tarjoaa vuonna 2014 kaksi erikoistumisohjelmaa täydennyskoulutuksena korkea-asteen tutkinnon suorittaneille. Erikoistumisohjelmat ”Taiteilija-kehittäjäksi organisaatioon – taiteelliset interventiot työelämään (30 op.)” sekä ”Yleisötyön ytimessä – yleisötyön keinot ja johtaminen (30 op.)” käynnistyvät helmikuussa 2014 ja hakuaika ohjelmiin päättyy 29.11.2013.

Erikoistumisohjelmat tarjoavat eri alojen taiteilijoille ja taidepedagogeille mahdollisuuden syventää erityisosaamistaan ja laajentaa uramahdollisuuksiaan. Ohjelmat toteutetaan valtakunnallisina ja ne ovat oppisopimustyyppistä täydennyskoulutusta, jossa opintojen painopiste on työssä oppimisessa. Koulutuksen hinta 600 €.

Lisätiedot: www.teak.fi/Erikoistumisohjelmat


Riihimäen Teatteri tarjoaa koulutusta hoito- ja kasvatusalan ammattilaisille


Teatterilähtöiset menetelmät innostavat, virkistävät ja joskus myös liikuttavat.
 
Riihimäen teatteri tarjoaa kaksi soveltavan teatterin koulutusta keväällä 2014. Vielä pystyy tällä iällä! – ja Taide auttaa kasvamaan –koulutuspäivillä tutustutaan soveltavaan teatteriin ja sen käyttömahdollisuuksiin arjen hoito- ja kasvatustyössä.
 
Viime vuosina taiteen soveltava käyttö hoiva- ja hoitoalalla on lisääntynyt suuresti. Soveltavan teatterin menetelmien avulla voidaan esimerkiksi käsitellä osallistujien elämän tärkeitä asioita ja luoda paremmat edellytykset ihmisten kohtaamiseen. Soveltavan taiteen toimintaan voi osallistua kuka tahansa iästä, taidoista ja kunnosta riippumatta. Hoito- ja kasvatusalan ammattilaisille tarkoitetuilla koulutuspäivillä tehdään yhdessä monipuolisia harjoituksia ja ideoidaan tapoja soveltaa niitä käytännön työssä. Soveltavan teatterin toimintaan osallistuminen on hauskaa ja siitä saa mieleenpainuvan elämyksen.
 
Vielä pystyy tällä iällä! –koulutus on tarkoitettu muistisairaiden kanssa työskenteleville henkilöille. Teatterin avulla muistisairaiden on mahdollista kokea iloa ja onnistumisen tunteita sekä löytää uusia voimavaroja elämäänsä.
 
Taide auttaa kasvamaan –koulutuksen tarkoitus on antaa kastatustyötä tekeville työkaluja lasten ilmaisukyvyn ja luovuuden tukemiseen. Samalla lasten itsetuntemus lisääntyy ja sosiaaliset taidot kehittyvät.
 
Riihimäen Teatteri tuottaa koulutukset yhteistyössä Kulttuuriosuuskunta Kiidon kanssa. Opetusministeriö on myöntänyt Riihimäen Teatterille erillisen avustuksen koulutuksien toteuttamista varten. Koulutuksen ohjaavat kokeneet ja ammattitaitoiset soveltavan taiteen tekijät Arttu Haapalainen ja Riku Laakkonen.

Lisätietoja antavat:
Niina Torkko
040 568 4241
niina.torkko(at)riihimaenteatteri.fi
Riihimäen Teatteri
 
Arttu Haapalainen
040 762 6328
arttu.haapalainen(at)gmail.com
Kulttuuriosuuskunta Kiito

 


International Lab for Professional Directors, January 13 - March 3, 2014, Vilnius, Lithuania


The six-week intensive Lab offers a unique opportunity to become the part of the international multidisciplinary artistic team and to take part in the performance production with Russian actors at Russian Drama Theatre.

The Lab is organized in the framework of the International Directing Lab - IUGTE Department (http://www.iugte.com/projects/internationaldirectinglab) which offers unique “launchpad” opportunities for directors from all over the world.

The working languages are English and Russian (knowledge of one of the languages is sufficient).

Read more


TYÖPAIKKOJA


Tanssin Tiedotuskeskus hakee tiedottajaa


Tanssin Tiedotuskeskus hakee tiedottajaa vakituiseen työsuhteeseen 7.1.2014 alkaen tai sopimuksen mukaan.

Tanssin Tiedotuskeskus ry on tanssin alan asiantuntijaorganisaatio. Tehtävänämme on edistää tanssitaiteen ja tanssikulttuurin asemaa, toimintaedellytyksiä ja tunnettuutta Suomessa sekä suomalaisen tanssitaiteen tunnettuutta ulkomailla.

Tiedottajana suunnittelet, toteutat ja kehität Tiedotuskeskuksen viestintää. Vastaat verkkopalvelusta ja muusta sähköisestä viestinnästä, julkaisu- ja materiaalituotannostamme sekä mediasuhteista. Osallistut myös yhdistyksen vuosikertomusten ja toimintasuunnitelmien tekoon, sekä edustat meitä erilaisissa yhteyksissä.

Hakijalta edellytämme
- soveltuvaa koulutusta
- monipuolista kokemusta viestinnän tehtävistä
- taide- ja kulttuurikentän tuntemusta
- hyviä tietoteknisiä valmiuksia
- kokemusta sisällön tuottamisesta eri medioihin
- sujuvaa kirjallista ja suullista ilmaisua
- oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta
- yhteistyökykyä
- erinomaista suomen ja hyvää englannin kielen taitoa.

Arvostamme lisäksi tanssitaiteen ja tanssin kentän tuntemusta, muuta kielitaitoa, organisointi- ja priorisointikykyä sekä kehittämisotetta.

Viestintämme kohderyhmiä kotimaassa ovat kulttuuripolitiikan päättäjät ja asiantuntijat, kulttuurimedia, tanssin ammattilaiset, muut kulttuurialan toimijat sekä tanssin harrastajat ja välillisesti tanssiyleisö. Kansainvälisesti kohderyhmiä ovat kansainvälinen tanssimedia ja muut taidetanssin ammattilaiset, kuten festivaalien ja esitystilojen johtajat.

Tehtävään on 6 kuukauden koeaika.

Vapaamuotoinen hakemus, ansioluettelo ja palkkatoive 1.12.2013 mennessä osoitteeseen:
https://tanssi.gruppo.fi/online-applications/index.php/survey/index/sid/225469

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Sanna Rekola, sanna.rekola(at)danceinfo.fi tai
ke 20.11. klo 13–15 ja ti 26.11. klo 13–15, puh. (09) 612 1075.Turun Kaupunginteatteri Oy hakee kahta Kuiskaaja-näyttämöjärjestäjää ja yhtä Pukija-pukuhuoltajaa

 

Turun Kaupunginteatteri Oy on 14.11.2013 avannut avoimeen hakuun yhteensä kolme vakinaista paikkaa. Tehtävät alkavat samanaikaisesti uuden yhtiön kanssa eli 1.1.2014
 
Avoinna on:
- kaksi Kuiskaaja-näyttämöjärjestäjän paikkaa
Sähköiseen hakuun

- yksi Pukija-pukuhuoltajan paikka
Sähköiseen hakuun

Palkkaus ja työehdot ovat Suomen Teatterialan työehtosopimuksen mukaiset ja kaikkien nyt avoinna olevien tehtävien työaikamuotona on tekninen näytäntötyö.

Haku on avoinna maanantaihin 25.11. kello 15 asti ja valinnat tullaan tekemään mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja antavat Kuiskaaja-näyttämöjärjestäjän paikasta Virpi Laine 044 907 2105 ja Pukija-pukuhuoltajan tehtävästä Marjo Muntola (02) 262 0037 / 040 828 5580
 Senior Adviser for The Northern Dimension Partnership on Culture (NDPC)


The Northern Dimension Partnership on Culture is searching for a Senior Adviser to run their Secretariat.

NDPC offers an exciting job in an international environment.  The position is based on a one-year contract with possible prolongation, and includes an attractive salary and quality employment conditions.
To be considered, applicants must have an advanced university degree in the area relevant to the NDPC, at least 6 years of professional experience national & international in the creative industries, excellent command of the English language, and strong communication skills.

Application deadline is the 19th of November 2013. For more details and the full job post, click here.


MUITA ILMOITUKSIA

 

Haihatuksen taideohjaajapankki

Joutsalainen Taidelaitos Haihatus on avannut taideohjaajapankin, jonne toivotaan keskisuomalaisten taideohjaustyöstä kiinnostuneidentaiteen ammattilaisten tai opiskelijoiden ilmoittavan tietonsa.

Tällä hetkellä pankissa on ainoastaan kuvataiteen edustajia, mutta odotamme saavamme mukaan myös kirjoittajia, teatterilaisia,tanssijoita, mediataidetta,sirkusta yms, mitä vain.

Tietoa ja ilmoittautumislomake on täällä.

Merja Metsänen
Taidelaitos Haihatus
haihatus(at)haihatus.fi
www.haihatus.fi

 

PUAH_ ohjelma