04.01.2012

TINFO-tiedote 38 / 24.11.2011

Vuoden 2011 viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 15.12., aineistot tiedotteeseen tulee toimittaa viimeistään ma 12.12.

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO HAKEE TIEDOTUSSIHTEERIÄ

VIELÄ EHDIT EHDOTTAA SILMÄNKÄÄNTÄJÄ-PALKINNON, TINFO-PALKINNON JA THALIA-PALKINNON SAAJAA!

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

BALTICILLA TOISISSA TODELLISUUKSISSA

On kuin olisi tehnyt ulkomaanmatkan kun vietti iltoja katsellen Baltic Circlen esityksiä ja myöhäisiltoja ja varhaisöitä (täti ei enää jaksa heilua yhtä pitkään) Festival Loungessa. BC on hieno tekijöiden ja yleisön kohtaamispaikka, tekijöiden keskinäisen dialogin ja uuden synnyttämisen hautomo tai laboratorio. Loungen monimuotoiset work in progress – teokset ja esitelmät ovat mieletön ylellisyys. Ihan ilmaiseksi.  Millaisen performatiivisen kehittelyn kuulin äänestä, aseteollisuudesta ja sitärataa. Made in Russia –esityksen Oleg Soulimenko ja Andrei Andrianov  pitäisi jokaisen saada kokea. Ja pakko liputtaa häpeämättömästi kotimaisen puolesta.

Nya Rampenin Worship!, Anni Ojasen ja Hilkka-Liisa Iivanaisen Fat Bastards ja Katariina Numminen klassikkotesti Yerma Reloaded olivat komeata antia. Nyt aktivoi klassikkokela, tähän täytyy palata, tekstiin, sen merkitykseen tai merkityksettömyyteen, sen käsittelyyn, sen kantovoimaan. Ojasen ja Iivanaisen Fat Bastards sai minut ymmärtämään nationalistista maskuliinista (jääkiekko)sankaruutta ja sen rakentumista. Samaan aikaan, ah niin ihana tyttöjen ja naisten juttu. 

IDAT RULAA

Hehkutan varauksetta kulttuurisäätiöiden ja -rahastojen puolesta. Taiteilijat ovat jokaisen mahdollisen apurahan, palkinnon ja tunnustuksensa ansainneet. Ida Aalberg  -säätiö on yksi näistä huomionarvoisista säätiöistä.  Teatterinaiset Idat ovat itsestään melua pitämättömiä teatterin mesenaatteja, jotka kartuttavat rahastoa hyvin konkreettisesti myymällä teatterilippuja. Säätiö on jälleen jakanut Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon, nuoren näyttelijän kannustusapurahan ja Ida Aalberg-mitalin sekä jo viime keväänä stipendit vastavalmistuneille näyttelijöille.

Palkinnot tarkoittavat riihikuivaa rahaa, mutta ne tarkoittavat myös arvokasta julkista puhetta, verbaalistettua pohdintaa ja hahmotusta palkittujen taiteilijoiden ominaislaadusta, työskentelytavoista, työskentelyn moraalista ja eetoksesta. Tällainen palkintojenjakotilaisuus liikuttaa kummasti mieltä. Bonuksena saattoi lisäksi kuunnella Pentti Paavolaisen hauskanälykkään mikrohistorian kuvauksen Kaarlo Bergbomista kolmen primadonnan loukussa. Loukku tässä ei viitannut kimurantteihin salasuhteisiin vaan teatterinjohtajan tasapainotteluun naisnäyttelijöiden roolijaossa ja ohjelmistosuunnittelussa. Mikään ei pohjimmiltaan ole muuttunut, ja naisnäyttelijän asema on aina yhtä tukala.

EPÄTYYPILLISISSÄ SUHTEISSA

Suomalaisen Teatterin naisnäyttelijöistä on helppo siirtyä pohtimaan tämän hetken kaikkia osa-aikaisia, määräaikaisia työsuhteita, keikka- ja vuokratyötä, sitä yhä tyypillisemmäksi käyvää epätyypillistä.  Juha Siltala käytti oivallisesti sanaa tilkkutäkkielämäkerta kuvaamaan näiden 2000-luvun ”pakkoyrittäjien” työkaarta. Teatterissa toimivien free lancereiden hyytävät kertomukset ovat kuin suoraan Kafkan maailmasta.  Free lancer löytääkin itsensä yhtäkkiä jostain mustasta aukosta systeemin ulkopuolelta, jossa mitkään oikeudet ja etuudet eivät päde. Tässä ei ole kyse pelkästään oikeudellisesta epävarmuudesta vaan jopa viranomaisten mielivallan mahdollisuudesta. Ilkka Salaman oikeustieteellisen gradun Freelancer – vapaa taiteilija vai nykyajan torppari on karuudessaan terveellistä luettavaa. Miten epäkohtien korjaaminen etenee? Meillähän on Tarja Cronbergin tekemä selvitys ja ehdotukset asiasta. Tekoja!

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi

 


 

 

TINFO HAKEE TIEDOTUSSIHTEERIÄ 

 

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus on asiantuntija- ja välittäjäorganisaatio, joka kokoaa, tallentaa ja jakaa tietoa teatterin alalta sekä tukee suomalaisten toimijoiden kansainvälistä liikkuvuutta.

TINFO on pieni työyhteisö, jossa työskentelee viisi vakinaista työntekijää. Lisäksi TINFOssa työskentelee projektihenkilöstöä.

Haemme työyhteisöömme 1.2.2012 alkaen vakinaiseen työsuhteeseen

TIEDOTUSSIHTEERIÄ

Tiedotussihteeri kokoaa ja lähettää TINFO-tiedotteet, päivittää verkkosivuja, ylläpitää erilaisia tietokantoja, taittaa julkaisuja. Tehtäviin kuuluu myös toimistotöitä. 

Edellytämme:
-soveltuvaa ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa
-toimisto- ja taitto-ohjelmien hyvää hallintaa
-palveluhenkisyyttä, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja halua työskennellä myös työparin ja koko työyhteisömme kanssa

Eduksi katsomme teatterialan tuntemuksen ja monipuolisen kielitaidon.

Lisätietoja antavat tiedotussihteeri Piia Volmari, piia.volmari(at)tinfo.fi, puh. 09 2511 2120  ja johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(at)tinfo.fi, puh. 09 2511 2121.

Hakemukset palkkatoivomuksineen pyydämme perjantaihin 9.12. klo 16.00 mennessä osoitteella: tiedotussihteeri(at)tinfo.fi.

 


 

VIELÄ EHDIT EHDOTTAA SILMÄNKÄÄNTÄJÄ-PALKINNON, TINFO-PALKINNON JA THALIA-PALKINNON SAAJAA!

TEKIJÄT JA ESITYKSET ESIIN!

TINFO jakaa keväällä 2012 kolme palkintoa ja etsii nyt ehdokkaita palkinnoille.

Silmänkääntäjä-palkinnolla halutaan nostaa esiin mahdollisimman monipuolisesti sitä työtä, jota teatterialalla tehdään maan teatteritaiteen hyväksi. Todennäköisesti Silmänkääntäjä ei ole lööpeistä tuttu, vaan toimii taustalla. Silmänkääntäjiä voi löytyä mistä tahansa teatterin ammattikunnasta. Silmänkääntäjä-palkittu voi olla henkilö (tai työpari tai työryhmä), joka omassa tehtävässään ja omalla alueellaan on tehnyt ”läpimurron” tai hätkähdyttänyt oivallisuudellaan. Hän voi olla vaikuttanut ilahduttavasti teatterin imagoon, esitystoimintaan tai työn laatuun. Hän on voinut toimia teatterissa, alan järjestöissä tai muissa yhteisöissä harjoittaen teatterityötä tukevaa toimintaa. Tavoitteena on vapaamuotoinen laaja-alaisuus, joten ehdottaa voi ketä vain. Ehdotukset Silmänkääntäjä-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2011 mennessä.

TINFO-palkinnon tavoitteena on palkita teatterista puhuvia tai kirjoittavia teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita, yms. tai nostaa esille innovatiivisia hankkeita ja parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä.  Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syven-tänyt teatteritaiteen tuntemusta. Palkinto voi perustua äskettäiseen tekoon tai elämäntyöhön. Ehdotukset TINFO-palkinnon saajaksi tulee toimittaa 30.11.2011 mennessä.

Thalia-palkinnolla palkitaan vuoden esitys. Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suoma-laisten teatterintekijöiden tuottama esitys, joka on saanut ensi-iltansa 1.12.2010–30.11.2011 väli-senä aikana. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys. Tavoitteena on palkita ajatuksia ja/tai yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisö-ryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Perustelujen lisäksi tarvitaan käsiohjelma tai muut perustiedot esityksestä. Ehdotukset Thalia-palkinnon saajaksi tulee toimit-taa 30.11.2011 mennessä.

Kuka voi ehdottaa?  Mitä tahansa näistä kolmesta palkinnosta tai kaikkia kolmea palkintoa voi ehdottaa kuka tahansa, niin yksityishenkilö kuin teatteri tai yhdistyskin, niin virallinen kuin epävi-rallinenkin taho. Vuoden esitystä voi ehdottaa myös oman talon esitysten joukosta. Kaikkia ehdo-tukset on vapaamuotoisesti perusteltava. Kunkin palkinnon raati käsittelee ehdotukset ja valitsee voittajan.

Ehdotukset perusteluineen tulee toimittaa Teatterin tiedotuskeskukseen joko sähköisessä tai pa-perimuodossa, s-postitse tinfo(at)tinfo.fi tai osoitteella Teatterin tiedotuskeskus, Meritullinkatu 33 A, 00170 Helsinki (kuoreen merkintä palkintoehdotus).

Hanna Helavuori, TINFOn - Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja

 


 

UUTISIA

 
TINFO-apurahat näytelmäkäännöksille myönnetty *

TINFO-apuraha on myönnetty seuraaville näytelmäkäännöshankkeille:

Elisa Salo: RÄJÄHDYSVAARA, englanniksi, kääntäjä Eva Buchwald tai Kristian London, 1000 euroa (osarahoitus)

Elisa Salon Räjähdysvaara edustaa melko harvinaista genreä eli nuorten näytelmää. Tällaisia näytelmiä kysytään, mutta niistä on pulaa. NDC:n kansainvälisessä katalogissa ei tällä hetkellä ole yhtään nuorisoyleisölle suunnattua näytelmää.  Räjähdysvaara kertoo teini-ikäisten maailmasta ilman kaunistelua ja synkistelyä. Tekstiä on tarkoitus markkinoida agentuureille ja teattereille erityisesti Saksassa, Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Markkinoinnissa hyödynnetään sellaisia nuorisoteatterin verkostoja kuten Assitej, ruotsalainen Länk ja myös National Theatren Shell Connections, mikäli se tarjoaa mahdollisuuksia tekstin levittämiseen.
 
Saara Turunen: BROKEN HEART STORY, englanniksi, kääntäjä Kristian London, 1130 euroa (osarahoitus)

BROKEN HEART STORY halutaan kääntää englanniksi, koska Saara Turunen on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomailla PUPUTYTTÖ-näytelmällään, ja Turusen uudellakin näytelmällä katsotaan olevan hyvät mahdollisuudet löytää esityspaikkansa ulkomailla. Olisi hyvä, että tekstiä päästään levittämään mahdollisimman pian Suomen kanta-esityksen jälkeen. Turusen agentuuri Nordic  Drama Corner vastaa näytelmän levityksestä kansainvälisesti.

Apurahasta päättävä raati katsoo näillä näytelmillä olevan mahdollisuuksia menestyä kansainvälisesti.

Lisäksi laadukkailla lasten- ja nuortennäytelmillä on erityiskysyntää.

Määrärahojen vähäisyyden vuoksi apurahoja ei pystytä myöntämään konferenssien tai vastaavien muiden yhteisöjen näytelmäkilpailuihin, lukuteatteritapahtumiin tms. osallistumiseen.

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus jakaa apurahoja suomalaisten näytelmien käännöksille. Vuosittain voidaan tukea 10-14 näytelmän kääntämistä. Apurahojen yhteissumma vuonna 2011 on 20 000 euroa.

TINFO-apuraha on haettavissa jatkuvasti. Apuraha voi kattaa osan näytelmän käännöspalkkiosta ja se maksetaan suoraan kääntäjälle.

Lisätietoja:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(at)tinfo.fi tai (09) 2511 2121

 


 

Suomalais-ruotsalaisen verkostoitumis- ja tuotantotuen saajat *

Tässä  2011 viimeisessä haussa TINFO ja Teatterikeskus myönsivät tukea seuraavasti

Teatteri  Viiruksen Identitet – a Myth –esityksen Ruotsin kiertueeseen tuotantotukea 4 500 euroa.

Verkostoitumistukea Lilla Villan  -hankkeeseen  1 400 euroa.

Kaikkien hakemusten yhteissumma oli yhteensä 32 610 euroa.

 


 

Ida Aalberg –palkinto Terhi Panulalle, tunnustuksen saavat Ylermi Rajamaa ja Kurt Nuotio *

Ida Aalberg -säätiö on myöntänyt näyttelijä Terhi Panulalle 15 000 euron Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon. Nuoren näyttelijän kannustusapurahan 7000 euroa sai Ylermi Rajamaa. Ida Aalberg–mitalin elämäntyöstään vastaanotti ohjaaja Kurt Nuotio.

Palkintoraatiin kuuluivat teatterinjohtaja Esa Leskinen, kriitikko Outi Lahtinen, näyttelijä Maria Aro ja säätiön edustajana fil. maist. Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen.

Terhi Panula on ollut kiinnitettynä Kansallisteatteriin vuodesta 1980. Pitkä ura on huipentunut kolmeen viimeisimpään rooliin näytelmissä Poltto, Pitkän päivän matka yöhön ja Musta purje, valkea purje. Ne tarjoavat hyvän näkymän Panulan näyttelijätyöstä: lämmöstä ja lujuudesta, taidosta annostella arkista, ylevää ja aistillista sekä kyvystä liikkua keveyden ja painavuuden välillä. Tämä dynamiikka korostuu erityisesti liikuttaessa ihmisen eri ikäkausissa. Kaikissa on myös problematiikkana äidinrakkauden taistelu vihan, epätoivon ja epäluulon kanssa.

Ylermi Rajamaa (s.1981) valmistui Teatterikorkeakoulusta 2010 ja on näytellyt mm. Kansallisteatterissa, Ryhmäteatterissa ja Q-teatterissa. Hänessä on monipuolista osaamista ja näyttämökarismassa poikkeuksellista vilpittömyyttä, joka voittaa puolelleen.

Kurt Nuotio aloitti uransa 1960-luvun alussa. Hän on toiminut ohjaajana ja teatterijohtajana, opettajana ja käsikirjoittajana eri puolilla Suomea.
Kurt Nuotio on ohjaajan perikuva: kaikkiruokainen kaikkien tyylilajien taitaja, jonka ohjauksessa syntyy niin tragedia kuin musikaali aina yhtä inspiroituneesti ja yleisöä arvostaen.

Palkintojuhlassa puhui teatteritieteen dosentti Pentti Paavolainen.

Merkittävin teatteripalkinto

Ida Aalberg –palkinto on ollut jo vuosikymmeniä Suomessa merkittävin teatterinäyttelijöille myönnettävä yksityinen huomionosoitus. Aikaisemmin palkitut ja muuta tietoa Ida Aalberg säätiöstä saa kotisivuilta www.ida-aalberg-saatio.fi.

Ida Aalberg -säätiö perustettiin 1957 pystyttämään kuuluisalle näyttelijälle muistomerkki. Raimo Utriaisen Esirippu paljastettiin Kaisaniemessä 1972. Säätiö on aina tukenut teatteritaidetta myös palkinnoin. Toimintaa rahoitetaan nykyään säätiön naistoimikunnan eli Idojen myymillä teatterilipuilla. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on kirjailija Lauri Sipari.

Lisätietoja:Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen
Puh. 040 500 5114 tai (09) 2411 070 tai plej(at)iki.fi

 


 

Timo Torikka Pantathéâtren näytelmässä Les tentations d'Aljosha*

Timo Torikka esiintyy Pantathéâtren näytelmässä "Les tentations d'Aljosha / "Aljoshan kiusaukset", joka perustuu Karamazovin veljeksiin.

Näytelmää harjoitellaan Caenissa, Ranskassa tammikuun alusta alkaen ja ensi-ilta on 28. helmikuuta 2012. Maalis-huhtikuussa näytelmä kiertää eri puolilla Ranskaa.

Lisätietoja: www.pantatheatre.net

 


 

Kulttuurituotannon palveluverkosto käynnistyy nyt! Oletko mukana? *

Kattava, monipuolinen ja moniääninen kulttuurituotannon palveluverkosto tuo yhteen oppilaitoksia, alueita, taiteen tiedotuskeskuksia ja muita keskeisiä luovien alojen toimijoita rakentamaan toimintaympäristöä, jossa luovien alojen yrittäjä/ammatinharjoittaja voi hyvin.  Luovien alojen yrittäjyys rakentaa lopulta myös menestyvää, kestävää ja hyvinvoivaa Suomea. Keskustelu kulttuurituotannon palveluverkoston merkityksistä ja mahdollisuuksista käynnistyy seminaarissa Kulttuurin palveluverkosto – Kohti kulttuurituotannon yhteistyöfoorumia 8.12.2011.

Taloutemme rakentuessa yhä enemmän aineettoman pääoman ja osaamisen varaan, kulttuurinen ja taiteellinen osaaminen, menetelmät sekä toimintatavat ovat avaintekijöitä tämän ja huomisen päivän menestyksen kannalta. Luovien alojen tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen onkin oleellinen tapa vastata aikamme haasteisiin.

Keskustelu kulttuurituotannon nykyisistä ja tulevista toimijoista, merkityksistä ja mahdollisuuksista käynnistyy neljän projektin Taivexin, Sillanrakentajien, Produforumin ja Luova Suomen yhteisessä seminaarissa Kulttuurin palveluverkosto – Kohti kulttuurituotannon yhteistyöfoorumia 8.12.2011 (Diana-näyttämö, Erottajankatu 7, Helsinki). Kaikille avoimessa tilaisuudessa pohditaan kulttuurikentän tarpeita sekä tarvittavaa palvelukokonaisuutta alan toimintaympäristön rakentamiseksi tulevaisuudessa.

Neljä projektia tekee jo nyt käytännön yhteistyötä monikielisen palveluverkoston luomiseksi. Taivexin ja Sillanrakentajien puitteissa on koulutettu Suomeen kulttuurialan välittäjäportaan ammattilaisia, tuottajia sekä agentteja ja managereita. Viestintä- ja tietopalveluiden, erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien sekä toimijoiden yhteen saattamisen myötä Luova Suomi ja ruotsinkielinen verkosto Produforum ovat olleet luomassa valtakunnallista ja pohjoismaista luovien alojen yhteistyöverkostoa.

Taivex, Sillanrakentajat, Produforum ja Luova Suomi ovat osa EU:n Sosiaalirahaston rahoittamaa ja opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimaa valtakunnallista Luovien alojen yritystoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen kehittämisohjelmaa. Kehittämisohjelman myötä 20 valtakunnallista projektia on saanut tukea luovien alojen yritystoiminnan ja kansainvälistymisen edistämiseksi. Projektien puitteissa on luotu erilaisia palveluja ja toimintoja kulttuurialalla toimivien tarpeisiin. Nyt on aika viedä tätä osaamista tulevaisuuteen.

Lisätietoja: Silja Suntola, Luova Suomi, silja.suntola(at)aalto.fi
Anki Hellberg-Sågfors, Produforum, anki.hellberg(at)produforum.fi


 

Taideyliopiston perustamisen projektijohtajaksi on nimitetty Seppo Määttä *

Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu allekirjoittivat 15.11.2011 sopimuksen keskeisistä edellytyksistä taideyliopiston perustamiselle vuoden 2013 alussa. Taideyliopiston perustamisen projektijohtajaksi on tänään nimitetty kauppatieteiden tohtori Seppo Määttä, joka aloittaa tehtävässä välittömästi.

Seppo Määttä vastaa projektin operatiivisen valmistelun koordinoimisesta.  Hän siirtyy tehtävään Talent Partners Public Consulting Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä, jossa hän toimi reilut viisi vuotta.

Määttä korostaa opiskelijoiden, henkilöstön ja sidosryhmien aktiivista osallistumista perustamishankkeeseen.

- On tärkeää, että opiskelijat ovat aktiivisesti mukana taideyliopiston perustamisprosessissa, ja että henkilöstölle tarjotaan erilaisia foorumeita olla mukana työstämässä taideyliopiston sisältöalueita, yhteisöllistä toimintakulttuuria ja uuden Taideyliopiston arvoperustaa. Sisäisen pohdinnan ohella tulee avata prosessia myös ulospäin ja kutsua muutoksen tekemiseen mukaan taiteen opetuksen ja tutkimuksen kumppaneita sekä taiteellisen toiminnan ystäviä.

Vuoden 2013 alusta perustettava vapaan taiteen yliopisto vahvistaa toiminnallaan taiteen koulutusta, sen asemaa ja autonomiaa yhteiskunnassa sekä koko Suomen taide- ja kulttuurielämää. Taideyliopisto koostuu kolmesta akatemiasta, jotka ovat koulutukselliselta sisällöltään ja kulttuuriselta painoarvoltaan yhdenvertaisia.

Lisätiedot:
Markus Konttinen, Kuvataideakatemian rehtori, puh. 050 350 8929, markus.konttinen(at)kuva.fi
Gustav Djupsjöbacka, Sibelius-Akatemian rehtori, puh. 040 5957564, gustav.djupsjobacka(at)siba.fi
Paula Tuovinen, Teatterikorkeakoulun rehtori, puh. 040 5838549, paula.tuovinen(at)teak.fi
Seppo Määttä, projektijohtaja, puh. 040 7418520, seppo.maatta(at)siba.fi 

 


 

Vastuullisen Oskarit-teatterihankkeen kummeiksi Elena Leeve ja Riku Nieminen *

Suomen eturivin ammattiteattereiden valtakunnallinen Oskarit-hanke on käynnistymässä. Alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnatun hankkeen tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle lapselle teatterielämys ja innostaa kulttuuriharrastuksen pariin. Projektin kummeina toimivat maineikkaat nuoret näyttelijät Elena Leeve ja Riku Nieminen. Toiminnan mahdollistavat yritykset ja yksityiset lahjoittajat, joille suunnattu lahjoituskampanja alkaa alkuvuodesta 2012.

Oskarit-hanke tarjoaa lapsille ja nuorille kokemuksia teatterin katsojana sekä osallistaa heitä yhdessä tekemiseen teatterin keinoin. Hankkeen tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten identiteetin ja itsetunnon kehittymistä luovan ajattelun ja toiminnan myötä.

”En voisi kuvitella parempaa kohdetta kummitoiminnalle kuin teatterielämysten mahdollistaminen lapsille ja nuorille, koska teatteri on vaikuttanut ratkaisevasti omaan elämääni ja aikuistumiseeni. Teatteriharrastuksen kautta saadut ystävyyssuhteet ovat säilyneet näihin päiviin asti”, näyttelijä Elena Leeve (s. 1983) kertoo.

”Teatterissa voi kokea täysin samanlaisia fiiliksiä kuin esimerkiksi futismatsissa ja mikä parasta, kokemukset voi jakaa yhdessä kavereiden kanssa esityksen jälkeen. Teatteri on vaikuttanut kaikkeen, mitä mä olen tänä päivänä”, jatkaa jo 9-vuotiaana teatterista innostunut Riku Nieminen (s. 1986).

Mukana hankkeessa on jo 14 ammattiteatteria eri puolilta Suomea: Improvisaatioteatteri Stella Polaris, KokoTeatteri, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Nukketeatterikeskus Poiju, PerformanceSirkus, Q-teatteri, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Teatteri Avoimet ovet, Teatteri Metamorfoosi, Teatteri Viirus ja Todellisuuden tutkimuskeskus Helsingistä, TOTEM-teatteri Espoosta, Teatteri Telakka Tampereelta sekä TEHDAS Teatteri Turusta.

Hankkeen ovat käynnistäneet Teatterikeskus ry ja Pink Eminence Oy. Varsinainen lapsille ja nuorille suunnattu toiminta käynnistyy syksyllä 2012 Teatteria lasten ja nuorten arkeen -yhdistyksen toimintana, jolloin aktiviteetit keskittyvät hankkeessa mukana olevien teattereiden suurtalousalueille Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Toiminnan vakiintuessa alueena on koko Suomi. Suomen Kulttuurirahasto tukee hanketta.

Oskarit tulee sinne, missä lapset ja nuoret ovat

Oskarit-hankkeella on kolme eri toimintamuotoa. Kiertueteatteritoiminta tuo teattereiden esitykset esimerkiksi koulun liikuntasaliin oppilaiden ulottuville. Kummikoulutoiminta keskittyy syvään yhteistyöhön teatterin ja koulun välillä koko lukukauden ajan. Lisäksi Oskarit tarjoaa lapsille ja nuorille etulippuja teatteriin.

Hankkeen toiminnan kustannukset katetaan yhteiskuntavastuullisella yritysyhteistyöllä ja lahjoituksilla. Kolmivuotisesta hankkeesta suunnitellaan pysyvää, omarahoitteista toimintamallia. Näkyvä lahjoituskampanja käynnistyy vuoden 2012 alussa.

”Oskarit-hanke kutsuu niin yritykset kuin yksityishenkilötkin talkoisiin lapsille ja nuorille suunnatun kulttuuritarjonnan kehittämistyön puolesta. Kuka tahansa voi vaikuttaa ympärillä olevien lasten ja nuorten tulevaisuuteen ja hyvinvointiin”, kiteyttää hankkeen projektipäällikkö Katja Lähde.

Verkkosivut: www.oskarit.com

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Projektipäällikkö Katja Lähde
Puh. 045 896 8445
katja(at)oskarit.com

 


Kirjatarjous Ralf Långbackan kirjoista Tarttua kohtalon tuuliin ja Taiteellista teatteria etsimässä TINFO-tiedotteen saajille *

Kirjojen yhteishinta TINFO-tiedotteen saajille on 35 euroa + mahdolliset postikulut.
Ensimmäinen osa yksinään maksaa 15 euroa. Toinen osa yksinään 25 euroa.

Kirjoja voi tilata suoraan Siltalalta sähköpostitse osoitteesta: arto(at)siltalapublishing.fi
Hintaan lisätään postituskulut.

Kirjoja voi myös ostaa suoraan toimistosta osoitteesta Suvilahdenkatu 7, Hki 50 (Sörnäinen) arkipäivisin klo 9-16. Kustannusosakeyhtiö Siltala.

Ralf Långbacka
TARTTUA KOHTALON TUULIIN

Ralf Långbackan teatteriura käynnistyi sattumalta. Saapuessaan Närpiöstä 17-vuotiaana Turkuun opiskelemaan ruotsia ja kirjallisuudenhistoriaa, oli Långbacka ehtinyt nähdä elämässään kaksi teatteriesitystä. Hän huomasi ylioppilasteatterin ilmoitustaululla käsinkirjoitetun lapun, jolla haettiin uusia jäseniä. Epäröinnistään huolimatta Långbacka ilmoittautui mukaan – ja sai roolin kerhon seuraavassa näytelmässä.  Vuosi oli 1950.
Opintojen jälkeen Långbacka sai stipendin Saksaan. Yhdeksän kuukauden aika Berliinissä osoittautui nuorukaiselle ratkaisevaksi. Hänen käsityksensä teatterista ja teatterin mahdollisuuksista oli Berliner Ensemblen myötä kokonaan muuttunut. Ralf Långbacka teki päätöksensä - hän ryhtyisi ohjaajaksi.

1958 Långbacka debytoi ensimmäisellä ohjauksellaan, ja kaksi vuotta myöhemmin, 27-vuotiaana hänet valittiin Turun ruotsalaisen teatterin johtajaksi.

Nämä olivat ensiaskeleet sittemmin viisikymmentä vuotta jatkuneella huikealla teatteriuralla. Unohtumattomien ohjaustöidensä ja teatterijohtajuutensa lisäksi Långbacka on toiminut suomalaisen teatterielämän vahvana vaikuttajana ja ravistelijana. Hän on ohjannut seitsemässä maassa ja kolmessa maanosassa, kirjoittanut runoja, näytelmiä ja useita teatterikirjoja.

Ralf Långbackan muistelmien ensimmäinen osa jatkuu vuoteen 1970, jolloin hänet nimitettiin Turun Kaupunginteatterin johtoon.

Ralf Långbacka
TAITEELLISTA TEATTERIA ETSIMÄSSÄ

Muistelmiensa toisessa osassa Ralf Långbacka kuljettaa lukijan halki 1970- ja 1980-lukujen värikkään ja poliittisen teatterielämän. Kirja alkaa ”Kotkien kaudella”, Turun kaupunginteatterin legendaarisilla vuosilla, jolloin Ralf Långbacka toimi yhdessä Kalle Holmbergin kanssa teatterin taiteellisena johtajana. Turun jälkeen Långbacka ohjasi viiden vuoden ajan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Yksi tämän kauden merkittävimpiä esityksiä sisältyy tähän ajanjaksoon: Ibsenin Peer Gynt, jonka Långbacka ohjasi Helsingin kaupunginteatterille. Samoihin aikoihin sai ensi-iltansa myös Långbackan elokuvaohjaus Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti, jossa Lasse Pöysti näytteli pääosaa. Vuonna 1980 Långbacka nimitettiin taiteilijaprofessoriksi ja DDR:n taideakatemian jäseneksi. Samana vuonna hän julkaisi ensimmäisen kirjansa Muun muassa Brechtistä.

Ralf Långbackan muistelmateos kertoo taiteellisen teatterin kunnianhimoisesta etsimisestä ja toteuttamisesta. Teatterintekijälle uran tärkeät vuodet merkitsivät myös sinnikästä taistelua poliittisten päättäjien ja median puristuksessa.

Ralf Långbacka on ohjannut yli 130 teatteriesitystä. Teatterin lisäksi hän on työskennellyt oopperassa sekä elokuva- ja televisio-ohjaajana. Hän on johtanut Turun ruotsalaista teatteria, Turun Kaupunginteatteria ja Helsingin Kaupunginteatteria ja toiminut teatteritieteen professorina Åbo Akademissa 1995-97. Ralf Långbacka sai akateemikon arvonimen vuonna 2004.

www.siltalapublishing.fi


 

Mainokset, ohjelmistot ja ensi-iltatiedot uuteen Teatteri&Tanssi-lehteen *

Ilmoittamalla Teatteri&Tanssi-lehdessä tavoitat kulttuurista kiinnostuneen yleisön. Tutustu mediakorttiin osoitteessa www.teatteritanssi.fi ja ole mukana alusta lähtien: Varaa mainospaikka kaikkien aikojen ensimmäisestä Teatteri&Tanssi -lehdestä 9.12.2011 mennessä!

Teatteri&Tanssi ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa 64–72-sivuisena. Lehden ensimmäinen numero tulee ulos 10. helmikuuta 2012. Mukana teatteria, tanssia, nykysirkusta ja muita esittäviä taiteita iloisesti, terävästi ja värikkäästi.

MAINOKSET: T&T-lehden mainosilmoitusvaihtoehdot ovat monipuoliset. Esimerkiksi taloudelliseen neljännessivun ilmoitukseen mahtuu mainiosti paljon kertova kuva.

OHJELMISTOT: T&T-lehdessä julkaistaan teatteri- tanssi ja sirkusalan ohjelmistoja ja ensi-iltoja koko maan kattavasti. Ohjelmistokalenterissa ilmoittaminen on edullista, vain 2.00€/palstamillimetri.

ENSI-ILLAT: Ensi-iltatiedot julkaisemme maksutta. Muistathan toimittaa tiedot ajoissa!

MEDIATIEDOT: Katso T&T-lehden mediatiedot osoitteesta www.teatteritanssi.fi

YHTEYDENOTOT:
Mainosilmoitukset: birgitta(at)teatteritanssi.fi
Ohjelmistokalenteri-ilmoitukset ja ensi-iltatiedot: riitta.mattila(at)teatteritanssi.fi


 

TAPAHTUMIA

 

Kajaanin Teatteritapaamisen aiheena länsimaisen teatterin suhde luontoon *

Kajaanin Teatteritapaamisen aihe vuonna 2012 on länsimaisen teatterin suhde luontoon.
Mitä teatterin arkkitehtuuri, mustat tilat, kiinteät katsomot yms. kertovat länsimaisen teatterin luontosuhteesta? Mitä se, mitä luontosuhteestamme näkyy teatterissa, peilaa muualta yhteiskunnasta? Pitäisikö teatterin luontosuhdetta korjata? Vai vieraannuttaa lisää? Mitä voisi tarkoittaa ekologisten kysymysten käsitteleminen teatterissa? Entä luonto ihmisessä, esiintyjän tai näyttelijän kehossa? Mitä luonnon hallintaan ottamisen pyrkimys aiheuttaa siellä? Mitä ”takaisin luontoon” voi ja voisi tarkoittaa siellä?

Tapaaminen järjestetään kahden viikonlopun jatkumona, joista ensimmäinen vietetään kaamoksen keskellä  20.1.-22.1. ja toinen kevään valossa 17.5.-20.5.2012. Tammikuun viikonloppu painottuu keskusteluihin, toukokuun viikonloppu esitykselliseen toimintaan luonnossa.

Molemmat viikonloput toteutetaan yhteistyössä Kainuun Hyrynsalmella toimivan Mustarinda-yhdistyksen kanssa. Mustarinda-talo on Paljakan luonnonpuiston laidalla, Kainuun toiseksi korkeimman vaaran laella sijaitseva vanha kyläkoulu. Ympärillä avautuvat ainutlaatuiset vanhan metsän alueet. Mustarindan tilat on remontoitu ja varusteltu vuoden 2009 aikana kurssi-, majoitus- ja residenssitoimintaan soveltuviksi. Hankkeen vetureina toimii kaksi nuorta kuvataiteilijaa, Alma Heikkilä ja Antti Majava. Lisää tietoa Mustarindasta www.mustarinda.fi.

Tammikuun tapaamisen keskustelujen alustajiksi ovat toistaiseksi varmistuneet kuvataiteilija, teatterintekijä Terike Haapoja, ohjaaja, esitystaiteilija Aune Kallinen, FT, luonnonfilosofi Tarja Kallio-Tamminen, ohjaaja Jani-Petteri Olkkonen, ohjaaja, esitystaiteilija Eero-Tapio Vuori sekä kuvataiteilijat Alma Heikkilä ja Antti Majava yhdessä.

Tapaaminen on avoin kaikille teatterin ja esittävän taiteen ammattilaisille ja opiskelijoille. Osallistua voi jompaankumpaan tai molempiin viikonlopuista. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapaamiseen voi ilmoittautua sähköpostitse eino.saari(at)gmail.com tai puhelimitse p. 0503619439.  Järjestäjät kustantavat osallistuville henkilöille matkat, majoituksen ja ruokailut muodollista 20 euron osallistumismaksua vastaan. Tarkempi käytännön info annetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kajaanin Teatteritapaaminen on vuodesta 2005 järjestetty teatterin ja sitä laajemman esittävien taiteiden kentän sisällä toimivien ihmisten kohtaaminen, jonka aihe ja muoto vaihtelevat vuosittain. Sen keskiössä on aina taiteilijoiden yhdessäolo ja keskustelu median ulkopuolella. Tapaamisen tuotannosta vastaa Generaattori yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa.

Lisätiedot:
Eino Saari
Generaattori
Tel. +358503619439


Todellisuuden tutkimuskeskus esittää: Helsinki By Night – yöradio
- todellisuuden tutkimuksen sirpaleita*

Kymmenen vuotta sitten ryhmä helsinkiläisiä esitystaiteilijoita totesi, että kukaan ei tunnu tietävän, mitä todellisuus on. Tämän hämmentävän asiantilan ratkaisemiseksi perustettiin Todellisuuden tutkimuskeskus. Siitä lähtien Todellisuuden tutkimuskeskus on toiminut Helsingissä todellisuuden ja sen esittämisen laboratoriona. Se on yhä uudelleen kysynyt ”mitä on todellisuus” välineinään esitykset, tapahtumat, tekstit ja kohtaamiset. Mistä tässä kiehtovassa ja arveluttavassa hankkeessa on kysymys? Mitä oikeastaan on tapahtunut? Millaista todellisuuden tutkimus käytännössä on?

Lähdimme tutkimaan Helsingin alitajuntaa ja löysimme tarinoita vuosikymmenen varrelta.
Työryhmä: Timo Oiva & Tuomas Laitinen

Lähetykset Lähiradiossa (100,3 MHz):
ti 22.11. klo 24
ke 23.11. klo 16
la 26.11. klo 24
ti 29.11. klo 20
ke 30.11. klo 16

Helsingin Lähiradio 100,3 Mhz, www.kansanradioliitto.fi
Lisätietoja: Todellisuuden tutkimuskeskus, puh. 0400 641 989, www.todellisuus.fi


 

 

HAKUJA

 

Tutkivan teatterityön keskus etsii teknistä avustajaa *sekä TEKIJÄ -hankkeeseen projektiassistentin sijaista

Tutkivan teatterityön keskus on Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin tieteenalayksikön tutkimuskeskus, jonka toimintaan osallistuu myös Tampereen ammattikorkeakoulu.

Tutkivan teatterityön keskus palkkaa
TEKNISEN AVUSTAJAN

kokoaikaiseen, määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.1. – 31.12.2012.
Teknisen avustajan tehtävänä on:
• ylläpitää keskuksen kalustoa ja teatteriteknistä laitteistoa sekä laiterekisteriä
• toimia keskuksen teatterituotannoissa ja muissa tapahtumissa näyttämömestarina tai muissa valo-, ääni- ja AV-teknisissä tehtävissä
• vastata ja ylläpitää kulunhallinta- ja tilavarausjärjestelmiä
• vastata keskuksen tiloista ja tilavarauksista sekä avaimista ja kulkuoikeuksista
• vastata tila- ja laitevuokrauksesta sekä niihin liittyvistä työtehtävistä
• vastata keskuksen tilajärjestelyistä; esimerkiksi järjestää, varustaa ja valmistella tilat työskentelyn ja tapahtumien vaatimalla tavalla
• valvoa keskuksen tilojen käyttöä
• toimia vahtimestarina keskuksen järjestämissä yleisötilaisuuksissa myös iltaisin ja viikonloppuisin
• toimia yhteyshenkilönä kiinteistönhoitajiin
• muut erilaiset käytännön hankinta- ja järjestelytehtävät.

Teknisen avustajan työtehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää teatterialan käytäntöjen osaamista, teatteriteknisen valo-, ääni- ja AV-teknisen erikoislaitteiston tuntemusta, atk-taitoja ja englannin kielen taitoa sekä oma-aloitteisuutta, organisointi- ja yhteistyökykyä ja joustavuutta työaikojen suhteen. Tehtävä vaatii jatkuvaa teatteriteknisten valo-, ääni- ja AV-teknisten erikoislaitteistojen ja ohjelmistojen kehityksen seuraamista ja kouluttautumista.
Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen palkkausjärjestelmän mukaisesti tehtävän vaativuuden ja henkilökohtaisen tehtävässä suoriutumisen perusteella. Tehtäväkohtainen palkanosa määräytyy muun henkilöstön vaativuuskehikon mukaan, teknisellä avustajalla alustava vaativuustaso on 6-7. Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa, joka on enintään 46,3% tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää nimikirjanote tai ansioluettelo sekä muut mahdollisesti tarvittavat liitteet, joista käyvät ilmi suoritetut tutkinnot sekä työkokemus.

Hakemus toimitetaan 9.12.2011 klo 15:45 mennessä liitteineen Tampereen yliopiston kirjaamoon, osoite: Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto. Kuoreen merkintä ”T7, tekninen avustaja”. Hakemuksia ei palauteta.

Tiedustelut: Tutkivan teatterityön keskuksen johtaja Mika Lehtinen, 050-5648926, mika.j.lehtinen(at)uta.fi


Tutkivan teatterityön keskus palkkaa

PROJEKTIASSISTENTIN

kokoaikaiseen, määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 23.1. – 31.10.2012
Kyseessä on TEKIJÄ -Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk för Teater -hankkeen projektiassistentin äitiyslomasijaisuus.

TEKIJÄ –Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk för Teater on niin sanottujen kiinteiden ammattiteattereiden ja vapaiden ryhmien kiertuejärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämishanke 2011-2013. TEKIJÄn  päätavoite on toimivan valtakunnallisen teatterikiertue- ja yhteistyöverkoston kehittäminen sekä toiminnan ulottaminen yli kielirajojen. Hankkeessa järjestetään pilottikiertueita, koulutusjaksoja yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja kanssa sekä neljä kansainvälistä seminaaria.

Hankkeen päärahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR -kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat mm. Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus ry, Baltic Circle (Q-Teatteri ry) sekä Luova Tampere -kehittämisohjelma. Kiinteitä ammattiteattereita hankkeessa edustavat Espoon, Kotkan, Lappeenrannan, Kokkolan, Jyväskylän, Turun, Seinäjoen ja Hämeenlinnan kaupunginteatterit, Kouvolan teatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri.

TEKIJÄ -hankkeen projektiassistentin tehtävänä on projektin seminaarien sekä koulutusjaksojen suunnittelu ja toteutus yhteistyössä osatoteuttajien ja Tutkivan teatterityön keskuksen kanssa, sekä projektipäällikön osoittamat avustavat tehtävät hankkeen toteuttamisessa ja hallinnollisissa tehtävissä.

Työn suorituspaikka on Tampereella Tutkivan teatterityön keskuksessa, mutta työhön valittavalta henkilöltä odotetaan matkustusvalmiutta (pääosin välillä Tampere-Helsinki).

Projektiassistentin työtehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää:
- teatterikentän ja kiertueteatteritoiminnan käytäntöjen tuntemusta
- soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai alan työkokemusta
- oma-aloitteisuutta sekä organisointi- ja yhteistyökykyä
sekä
- työkokemusta projektihallinnosta, erityisesti kokemus ESR-projekteista katsotaan eduksi
- monipuolista kielitaitoa, erityisesti ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito katsotaan eduksi

Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen palkkausjärjestelmän mukaisesti tehtävän vaativuuden ja henkilökohtaisen tehtävässä suoriutumisen perusteella. Tehtäväkohtainen palkanosa määräytyy muun henkilöstön vaativuuskehikon mukaan, projektiassistentilla alustava vaativuustaso on 6-7. Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa, joka on enintään 46,3% tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää nimikirjanote tai ansioluettelo sekä muut mahdollisesti tarvittavat liitteet, joista käyvät ilmi suoritetut tutkinnot, julkaisut sekä työkokemus.

Hakemus toimitetaan 9.12.2011 klo 15:45 mennessä liitteineen Tampereen yliopiston kirjaamoon, osoite: Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto. Kuoreen merkintä ”TEKIJÄ”. Hakemuksia ei palauteta.

Tiedustelut: Tutkivan teatterityön keskus, Projektipäällikkö Maria Salomaa, 040 190 4154, maria.salomaa(at)uta.fi 

 
Kennedy Center Summer International Fellowship -haku. Hakuaika päättyy 1. joulukuuta *

2012 Summer International Fellowship through the DeVos Institute for Arts Management at the Kennedy Center.

The 2012 Summer International Fellowship provides arts managers from around the world the chance to come to the Kennedy Center for one month for three consecutive summers to study strategic planning, artistic planning, fundraising, marketing and board development.  Since 2008, we have hosted 54 Fellows in four classes from 36 countries.  We are looking for entrepreneurial arts managers who are currently making an impact on their organizations and cities in their home countries.

If you have any interested arts managers, we encourage them to apply. The application deadline is December 1, 2011 and the application is available
online here: http://www.kennedy-center.org/education/artsmanagement/fellowships.cfm#IntF
along with additional information regarding the program.

Questions may be sent directly to Syrah Gunning, Assistant Manager of Fellowships, at segunning(at)kennedy-center.org


 

Haku taidelaitos Haihatuksen residensseihin Joutsassa *

Haihatusresidenssit

Taidelaitos Haihatus tarjoaa koti- ja ulkomaisille eri alojen taiteilijoille mahdollisuuden määräaikaiseen työskentelyyn Utopia-talossaan, Joutsassa.

Tavoitteena on tarjota resursseja työskentelyyn, rohkaista vuorovaikutusta taiteilijoiden ja taiteen eri alojen välillä sekä aktivoida haihatusyhteisön ja sen ympäristön taide-elämää.
Residenssitoiminta aloitetaan tilojen vapautumisen johdosta äkkilähtönä jo tammikuussa 2012, kaksi vuotta aiemmin kuin alunperin oli tarkoitus.

Residenssihuoneet, 6kpl 17 - 23m2 sijaitsevat Utopian yläkerrassa ja niissä on jokaisessa oma pienoiskeittiö. WC- ja suihkutilat ovat yhteisissä tiloissa. Saman rakennuksen alemmissa kerroksissa on työskentely- ja harjoitustiloja 10 - 60m2. Käytettävissä on myös esiintymistilaa, näyttelytilaa, oleskelutilaa, sauna, ym. Lisäksi ovat käytössä samalla tontilla sijaitsevan Haihatustalon kesänäyttelytilat.

Vuokra: 550 /kuukausi, 300 /2 viikkoa ja 200 /viikko.
Vuoden 2012 ensimmäiset residenssit äkkilähtöhintaan 450/kuukausi.
Vuokraan sisältyy huone 17-23m2, työskentelytila 10-50m2 tai harjoittelutila 60m2, vesi, sähkö ja oikeus yhteisten tilojen käyttöön.
Matka- ja elinkustannukset taiteilija maksaa itse.

Hakeminen: Hakemuksia otetaan toistaiseksi vastaan ilman määräaikoja.
Taiteilijavalinnat tekee Haihatuksen Henki ry:n hallitus.

Vapaamuotoisen hakemuksen liitteenä on oltava työsuunnitelma.
Hakemukset ja tiedustelut lähetetään osoitteella: haihatus(at)haihatus.net tai
Haihatus, Jousitie 68-70, 19650 JOUTSA, puh 040 5161703.
www.haihatus.fi

 


 

The International Federation for Theatre Research ottaa vastaan ehdotuksia tulevaan kokoukseen *

The International Federation for Theatre Research is now accepting proposals for its upcoming conference which will take place Santiago, Chile from July 22-28, 2012—proposals must be submitted by the end of January. Keynote speaker Diana Taylor (NYU, USA) has been confirmed. FIRT Flyer.

As you may know, this international organization promotes the collaboration and the exchange of information between individuals and organizations concerned with theatre research. For the first time in South America, this event will gather more than 400 theatre scholars, Ph.D students and creators.

For additional information, please visit:  https://www.firt-iftr.org/ and http://firt2012stgochile.com


 

Skånes Dansteater hakee tanssijoita *

Preparatory audition for dance students Friday February 17th at Skånes Dansteater in Malmö, Sweden

Skånes Dansteater is looking for male and female dancers for the autumn 2012/spring 2013.
We are looking for experienced professional dancers with strong contemporary dance technique, good classical training, solid musicality and strong personal integrity and stage presence. The contracts could be production based or yearly contracts.

Skånes Dansteater is a contemporary repertory company based in Malmö, Sweden. The company produces both large stage productions and smaller works. We have approximately 30 employees including 12–16 dancers depending on the size of the productions. Since 2005 we have a stage and production space in the West Harbour of Malmö. We also tour within the region, nationally and abroad.

Audition will be held on Saturday and Sunday February 18th–19th 2012 at Skånes Dansteater in Malmö (Adress: Östra Varvsgatan 13A).

Day 1 will include a classical technique class and varied repertoire.
Day 2 will be exclusive for a selected number of dancers.
A preparatory audition for final year and post-graduate dance students, as well as students applying for internships as a part of their dance education, will be held on Friday February 17th.
The selected dancers from this audition are requested to be available for further audition February 18th.

Please send your application with CV and photo no later than December 19th 2011 to:
audition(at)skanesdansteater.se.

Please list which audition you’re applying for (professional or student). All documents and photos must be marked with the full name of the applicant. Late applications will not be considered.We will invite a selected number of dancers to the audition.

If you have any questions please contact us at phone +46 40 208471.


 

KOULUTUSTA

 

TeaK & Teatterinjohtajakoulutus: ilm. 9.12. mennessä *

Teatterinjohtaja, talouspäällikkö, käyttöpäällikkö!

Oletko yksin johtajuutesi kanssa?
Oletko saanut koulutusta esimiestyöhön?
Vastaatko taloudesta ilman talouskoulutusta?
Onko strategiaosaamisesi ajan tasalla?
Johdatko entisiä kollegojasi ilman koulutusta johtamiseen?

Teatterikorkeakoulun Kokos-palvelut yhteistyössä Suomen Teatterit ry:n kanssa käynnistää tammikuussa 2012 teatterinjohtamiseen keskittyvän täydennyskoulutuksen. Koulutus kestää noin 16 kuukautta tammikuusta 2012 toukokuuhun 2013. Ilmoittautuminen koulutukseen on käynnissä 9.12. asti.

Koulutus on suunnattu teatterin johtotehtävissä toimiville ja esimiesvastuuta kantaville henkilöille: teatterinjohtajille, talouspäälliköille, käyttöpäälliköille sekä talous- ja johtamisvastuuta kantaville tuottajille.

Koulutus koostuu viidestä kolmepäiväisestä koulutusjaksosta:
•    Koulutuksen henkilökohtaiset ja organisatoriset tavoitteet
•    Strategia, ympäristön muutos, ohjelmistosuunnittelu
•    Organisaation johtaminen ja esimiestyö
•    Budjetit, markkinointi, TES
•    Opintomatka Ruotsiin

Kurssinjohtajana toimii Tuomas Auvinen ja suunnittelijana Satu-Mari Korhonen (TeaK).

Koulutuksen hinta on 5 500 € + majoitukset ja matkat.

Lisätiedot koulutuksesta Kokoksen sivuilta: http://kokos.fi/koulutus/taydennyskoulutus/teatterinjohtaminen
Ilmoittaudu: http://asp.asio.fi/kurssiilmo/kouke/index.php?kurssitun=5219&kurssinro=12040

Lisätietoja:
Satu-Mari Korhonen, satu-mari.korhonen(at)teak.fi, 040 596 1678
Tuomas Auvinen, tuomas(at)creader.fi, 040 501 2300

 


 

Michael Keegan-Dolanin workshopit Lontoossa ja Dublinissa *

Dancers, actors and other performers are invited to apply to participate in one of two five-day workshops led by Michael Keegan-Dolan, artistic director of Fabulous Beast Dance Theatre (www.fabulousbeast.net).

The workshops will be held in Dublin and London, and will involve an exploration of yoga, dance, theatre, voice, music and improvisation; and where these worlds cross-over.
The workshops will give each participant an opportunity to meet Michael Keegan-Dolan and together with other artists, to interact with his creative processes.

There will be no atmosphere of auditioning or judgement. The objective will be to create a space which allows creativity and the cultivation of the self.

All experienced professional performers are welcome to apply but priority will be given to those who have an interest in working with the Fabulous Beast Dance Theatre on future dance theatre projects scheduled for 2012-2013 and onwards.

Artists who may have participated in a workshop before are very welcome to apply again. Also artists who may have unsuccessfully applied on a previous occasion are welcome to apply again.

Workshops will be limited to a maximum of 16 participants.
Applicants should email their CV, a photograph and a brief letter explaining why they would like to take part, to the following address: workshops(at)fabulousbeast.net

Dublin (venue tbc): 16th to 20th January 2012
London (venue tbc): 23th to 27th January 2012
Please specify preferred location in your email (i.e. Dublin/London/either).
Approximate Schedule: Monday to Friday, 10.00–13.00 & 14.30–17.30
All workshops are free of charge.

Deadline for applications: Friday 16th December 2011.
Successful applicants will be notified by Friday 23rd December 2011. Unfortunately, unsuccessful applicants will not be notified.

Fabulous Beast is supported by the Arts Council with additional support from Dublin City Council. International touring is supported by Culture Ireland.

 


 

Manchester School of Theatre*

Manchester Metropolitan University (UK) 
We are now recruiting students for the following taught MA Programmes

MA Movement Practice for Theatre 
Skills, principles and research for movement directing and facilitating. A practical vocational one year programme to train movement teachers and movement directors for theatre. 
Tutors: Annabel Arden, Lucia Walker, Struan Leslie, Irina Brown, Teatr Piesn Kozla and Niamh Dowling.
Auditions will be held in USA and Europe
Next intake September 2012
 
MA Acting
Run in Poland in collaboration with Teatr Piesn Kozla.
A practical vocational programme taught in Poland by
the international theatre company Teatr Piesn Kozla.
Tutors: Teatr Piesn Kozla
Auditions will be held in USA, Asia and Europe
Next intake September 2013

www.theatre.mmu.ac.uk

 


 

IUGTE ja ArtUniverse tarjoavat koulutusstipendejä*

IUGTE and ArtUniverse have announced scholarships
The scholarship amount is 300 EUR and covers part of the participation fee

International Performing Arts Lab - Italy
December 2 - 4, 2011
 
Organized by IUGTE & ArtUniverse with the support of
A.B.I.T. Academy Armata Brancaleone - International Theatre Academy - Italia
 
PARTICIPANTS
The program is designed for experienced actors, dancers, actors of physical theatre, circus performers, choreographers and directors - performing arts practitioners with professional stage experience working in various genres, techniques and styles - interested to find new international network opportunities and collaborators.
To apply for the scholarship, candidates should send CV/resume with photo and a cover letter to iugte.projects(at)gmail.com

The programme includes intensive practical training with the Russian theatre director and teacher Sergei Ostrenko. The Lab is a great opportunity to approach a unique methodological and practical material that will enrich your professional skills and will offer you the possibility to share an intense creative experience at a global level. Moreover, the Lab represents a wonderful chance to start new collaboration projects in Russian repertory theatres.
The nearest international airport is located in Pisa.
 
Participants can receive the Certificate of Participation.
The working language is English.
Past events: http://picasaweb.google.com/globtheatre
Lab programme: http://www.iugte.com/projects/lab
http://youtu.be/8pN6pCaJhXA


Summer Courses in Bournemouth (June, July & August 2012) *
 

Professional Make-Up Courses:
Introduction to Make –Up, 3 weeks
Special Effects Prosthetics, 8 weeks 
*combine both courses; Introduction to Make –Up & Special Effects Prosthetics for a complete study experience,11 weeks

Acting
Shakespeare, 2 weeks

Period Costume and Classic English Tailoring Courses:
Introduction to Male Tailoring Methods, 3weeks
18th Century Male Coats, 2 weeks
19th Century Steampunk Frockcoats, 2 weeks
Female Tailoring of the 1940s and 50s, 2 weeks
Introduction to Costume, 3 weeks
Introduction to Cutting 18th & 19th Century Female Dress, 2 weeks

Photography Summer Courses 
Introduction to Photography, 1 week
The Photographic Studio,1 week
Photographic Location,1 week
Advanced Digital Photography, 1 week

For more information please visit us on the web at: www.aucb.ac.uk/courses/specialistsummercourses.aspx

or join our Facebook community at: www.facebook.com/costume.short.courses.aucb

 


 


 

FIRT

Kulttuurin palveluverkosto