02.12.2011

TINFO-tiedote 39 / 1.12.2011

Vuoden 2011 viimeinen TINFO-tiedote ilmestyy torstaina 15.12., aineistot tiedotteeseen tulee toimittaa viimeistään ma 12.12.

TINFOn toimisto on suljettu joululomien ajan 23.12.2011 - 1.1.2012.


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFO HAKEE TIEDOTUSSIHTEERIÄ

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

KOULUTUSTA

 


MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

 MAAKUNTIIN SYDÄN LÄMPIMÄNÄ

Suomen näkee paremmin pääkaupungin ulkopuolelta. Näyttämötaiteen valtionpalkinnon saanut dramaturgi ja ohjaaja Ari-Pekka Lahti puhui koskettavasti pohjoisen ulottuvuuden puolesta ja ylipäätänsä ulottuvuuden, joka ei unohtaisi muuta Suomea. Hän kehotti teatterintekijöitä lähtemään maakuntiin, suurella sydämellä. Kokkolaa viime vuodet luotsanneet Lahden serkukset ovat toistuvasti muistuttaneet, kuinka tärkeä oli  maakuntiin ennen heitä lähteneiden nuorten teatterintekijöiden antama esimerkki. Jos kerran Smeds Kajaaniin, niin kyllä mekin. Toivottavasti näitä rohkelikkoja riittää.    

Tällaisissa tilaisuuksissa puheet ovat parhaimmillaan symbolisesti merkittäviä tekoja. Paikalla ei ollut valeministeriä vaan Arhinmäen suulla puhui valtiosihteeri Lindén, joka päätti puheensa politiikan tekijöille ja meille kaikille heitettyyn haasteeseen: 'Kulttuuria ja taidetta ei pidä jättää markkinavoimien armoille, vaan vastuu niistä on oltava yhteiskunnalla. Meillä kaikilla.' Siinä se.

PERHETEATTERIIN!

En takuulla ollut ainoa, jonka nykärisydän lämpeni Kansallisen Saiturin joulussa. Tässä vanhanajan joulusadussa ja kauneudellaan lumoavassa lavastuksessa, joka kolmiulotteistaa maalaustaiteen mestareiden kädenjäljen.  Kaikkivoipa, autuaaksi tekevä teatterin illuusio on mieletön mielihyväkone. Josko ihminenkin voisi muuttua.


TAIVEXIN SATOA
Taiteen tiedotuskeskusten kolmivuotinen vientivalmennusohjelma, jossa toteutettiin tuottajille ja muille välittäjäportaan toimijoille räätälöityä koulutusta, alkaa vedellä viimeisiään. Yksi porukka lähtee vielä opintomatkalle Berliiniin NORDWIND-festivaalille ja verkostoitumisseminaariin, sitten vuorossa on hankkeen päätöstilaisuus 8.12. Arviointikin on miltei saatu päätökseen, sen tuloksista lisää päätösseminaarissa, mutta nyt jo jotain välähdyksiä.

Ilahduttavaa, että lähes 75% koulutukseen osallistuneista oli halukkaita arvioimaan melkoisen yksityiskohtaisesti hankkeen antia. Eivätkä nämä pääosin kirjallisuuden, kuvataiteen, sirkuksen, tanssin, teatterin ja taidehallinnon välittäjätehtävissä toimivat ammattilaiset ole mitään turhaa joukkoa. He ovat monialaista, liikkuvaa, korkeasti koulutettua väkeä, jolle taiteenalakohtaiset jaottelut ovat melkoisen yhdentekeviä. Ylempi korkeakoulututkinto on liki neljälläkymmenellä viidestäkymmenestä, ammattikorkeakoulututkinto liki kymmenellä. Lisäksi joukko on jatkuvasti täydentänyt osaamistaan osallistumalla ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Kriittistä väkeä, jolle mikä tahansa ei mene lävitse. Siksi onkin mukavaa lukea vientivalmennuksen vaikuttavuutta. Räätälöidyt koulutusjaksot ja opintomatkat ovat lisänneet omaa ammatillista osaamista ja ymmärrystä kansainvälistymisen mahdollisuuksista, auttaneet kansainvälisessä verkostoitumisessa, syventäneet kuvaa kansainvälisistä toimintaympäristöistä ja ennen kaikkea vahvistaneet tuottajan ammatillista identiteettiä. Ja mikä parasta, TAIVEX on pohjustanut verkoston eri taiteenalojen toimijoiden välille, jolloin asiantuntemusta ja osaamista voidaan jakaa.

Tältä pohjalta on mukavaa lähteä tekemään TAIVEXin jatkohanketta, teatterin, tanssin ja sirkuksen tuottajille suunnattua kansainvälistä työvaihto-ohjelmaa koulutusjaksoineen. Ja jos huvittaa, voi opiskelijoiden kommentteja lukea hankkeen verkkosivuilta www.taivex.fi.

OMAKUSTANTEISELLA ODOTUSAJALLA
Asiat linkittyvät aina toisiinsa. Kirjoitettuani viime viikolla pätkätyöläisten karun kafkamaisesta todellisuudesta, osui silmiin ja käsiin vähän sattumalta työelämän tutkijan, varsinaisen asiantuntijan, Anu Suorannan kommentteja. Suorannan mukaan voi puhua myös näennäis- tai vahinkoyrittäjyydestä, koska itsensä työllistävät eivät tavoittele yrittäjävoittoa, vaan yrittävät vain tulla työllä toimeen (http://anusuora.blogspot.com/). Työllisyysvoimala-julkaisusta voi lukea lisää Anu Suorannan ajattelua (Kytketään työt käyntiin. Voimaa työllisyysvoimalasta. Johtopäätökset. Lauri Ihalainen ja Pilvi Torsti. Kalevi Sorsa säätiö 2011).

Siellä ne ovat ne itsensä työllistäjät, jotka ovat jossain työntekijän ja yrittäjän välimaastossa ja sosiaaliturvan katveessa. Anu Suorannan väitöskirja Halvennettu työ, antaa tähän omakustanteiseen odotusaikaan pätkätyöläisyydessä historian näkökulman ja kyseenalaistaa ilmiön uutuutta. Todellisuusterapiaa.

TURKAN TIRKISTYSAUKKO
Joku historiantutkija on puhunut tirkistysaukoista tarkoittaen sitä logiikkaa, millä historiaa tai tapahtumia rytmitetään aikaan ennen tai jälkeen jonkun ilmiön. Seppo Kumpulaisen väitöskirja Hikeä ja harmoniaa. Liikunnan ja fyysisen ilmaisun opetus Suomen teatterikoulussa ja Teatterikorkeakoulussa ja itse väitöstilaisuus toi mieleen ajatuksen Turkan tirkistysaukosta. Teatterikorkeakoulun liikunnan ja fyysisen ilmaisun opetuksenkin keskiöön nousi ”Turkan utopian nousun ja tuhon” kausi, josta käsin sitten määrittyvät pre- ja post-Turkan kaudet.  

Kumpulainen kutsuu omaa kriittistä oppimiskokemustaan, tätä ”traumaattista” Turkan kautta ”tuoreen taidekorkeakoulun utopistiseksi rajojen rymistelyjaksoksi” (s. 148), josta toipuminen on vienyt koululta oman aikansa. Tässä utopiassa ankara harjoittelu, vaatimukset ja pakottaminen sekä opiskelijoiden keskinäinen kilpailu tuottaisivat tulosta. Jos yhteiskunta oli Turkan kyynis-realistisen kapitalismianalyysin mukaisesti kilpailuyhteiskunta, niin sellaisessa voisi selvitä vain uusi itsenäinen, vahva ja kilpailua kestävä näyttelijä, sellainen, jota on ankarasti kuritettu, testattu ja kilpailutettu. Vastaväittäjä kutsui Turkkaa Hannibal Lecteriksi, jonka mytologinen status, ahdistunut, ylivoimaan perustuva läsnäolo on sävyttänyt koko opetusta. Opponentti esitti melko lailla hämmentyneitä kommentteja tästä kurittamisen filosofiasta.

Kumpulaisen 400-sivuinen väitöskirja on tuhtia luettavaa. Minua siinä kiinnosti ajatus ihmisen ruumiillisuuden perimmäisestä hitaudesta. Kokonaisvaltaiseen ruumiillisuuteen kiinnittyneet toiminnot ovat sellaisia, ettei niitä opita hetkessä. Ja sitten väitöskirja nostaa esiin paradoksin, miten yhdistää suunnitelmallinen pitkäjänteinen opetus ja toisaalta mahdollisuus nopeaan reagointiin, myös ”kohtuuttoman tavoitteluun”. Väitöskirjassa kulkee koko ajan jännite yksilökeskeisyyden ja yhteisöllisyyden välillä. Tämänkaltaisen hiljaisen tiedon esiin tuominen on mahdollista vain sille, joka osaa katsoa asioita yhtä aikaa ulkoa ja sisältä. Kumpulainen osaa. Jokainen tällainen tutkimus lisää alan itseymmärrystä ja tietoisuutta traditiosta, sen jatkumosta ja katkoksista.

Hanna Helavuori
johtaja
TINFO - Teatterin tiedotuskeskus
hanna.helavuori(at)tinfo.fi


 

TINFO HAKEE TIEDOTUSSIHTEERIÄ 

TINFO – Teatterin tiedotuskeskus on asiantuntija- ja välittäjäorganisaatio, joka kokoaa, tallentaa ja jakaa tietoa teatterin alalta sekä tukee suomalaisten toimijoiden kansainvälistä liikkuvuutta.

TINFO on pieni työyhteisö, jossa työskentelee viisi vakinaista työntekijää. Lisäksi TINFOssa työskentelee projektihenkilöstöä.

Haemme työyhteisöömme 1.2.2012 alkaen vakinaiseen työsuhteeseen

TIEDOTUSSIHTEERIÄ

Tiedotussihteeri kokoaa ja lähettää TINFO-tiedotteet, päivittää verkkosivuja, ylläpitää erilaisia tietokantoja, taittaa julkaisuja. Tehtäviin kuuluu myös toimistotöitä. 

Edellytämme:
-soveltuvaa ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa
-toimisto- ja taitto-ohjelmien hyvää hallintaa
-palveluhenkisyyttä, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja halua työskennellä myös työparin ja koko työyhteisömme kanssa

Eduksi katsomme teatterialan tuntemuksen ja monipuolisen kielitaidon.

Lisätietoja antavat tiedotussihteeri Piia Volmari, piia.volmari(at)tinfo.fi, puh. 09 2511 2120  ja johtaja Hanna Helavuori, hanna.helavuori(at)tinfo.fi, puh. 09 2511 2121.

Hakemukset palkkatoivomuksineen pyydämme perjantaihin 9.12. klo 16.00 mennessä osoitteella: tiedotussihteeri(at)tinfo.fi.

 


 

UUTISIA

Ari-Pekka Lahdelle näyttämötaiteen valtionpalkinto *

Valtion näyttämötaidetoimikunta on myöntänyt tämänvuotisen näyttämötaiteen valtionpalkinnon näytelmäkirjailija-ohjaaja, teatterinjohtaja Ari-Pekka Lahdelle. Palkinto on suurudeltaan 15 000 euroa, ja sen luovutti opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Jarmo Lindén keskiviikkona Helsingissä.

Näyttämötaiteen valtionpalkinto myönnetään kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai suorituksesta tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta taiteellisesta työstä.

Valtion näyttämötaidetoimikunnan perustelut: Ari-Pekka Lahti - pohjoisten balladien mestari
Kokkolan kaupunginteatterin johtaja, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Ari-Pekka Lahti, 36, on itsenäinen ja itsepäinen teatteriajattelija, oman sukupolvensa kirkas tulkki.

Hän on Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2005 nähdystä läpimurrostaan Sydänmaa-balladista alkaen kaivautunut pinta-ajattelun alle, syviin kansallisiin juuriin. Lahti ei myöskään dramaatikkona ole kaihtanut aiheita, joissa suomalaisuus on trauma; hauras ja rujo elämä pysyy kasassa kilpajuoksun hikisen ponnistuksen turvin. Ja jollei sekään auta, jäljelle jää herätysusko.

Teatteritaide ei merkitse Ari-Pekka Lahdelle vain ammattia, ansaintaa, lipputuloja tai katsojalukuja, vaan ennen kaikkea vastuuta maailman ja ihmisen tilasta. Linjauksillaan Lahti on tehnyt Kokkolan kaupunginteatterista yhden Suomen ja Pohjoismaiden kiinnostavimmista uuden taiteen syntysijoista. Lahti näkeekin maailman kokonaisvaltaisesti ja kantaa huolta siitä, mihin olemme ihmiskuntana menossa. Pohjoisen pallonpuoliskon ympäristökatastrofit ja niistä selviytyminen ovat muutaman jäätyneen säikeen varassa. Lahden teatterin manifestit nousevat ikiaikaisista myyteistä, pohjoisten vaeltajakansojen viisaudesta ja nöyrästä suhteesta ympäröivään luontoon.

Kun Ari-Pekka Lahden kolmivuotinen työ Kokkolan kaupunginteatterissa ensi kesänä päättyy, hän aikoo omistautua perustamalleen Ruska-teatteriryhmälle. Yhdessä ensemblensa kanssa Lahti lähtee etsimään vaihtoehtoisia tapoja elää ja ilmaista. Hän on jo sopinut Suomen Kansallisteatterin kanssa yhteisestä pohjoisesta trilogiasta. Sen avaa Norjassa toimivan, saamelaisten kansallisen Beaivváš-teatterin kanssa tehtävä balladi saamelaisrunoilija Nils-Aslak Valkeapään elämästä.

Lisätietoja:
suunnittelija Anni Tappola (Taiteen keskustoimikunta), anni.tappola(at)minedu.fi, puh. 09 1607 7382

 


 

Mika Myllyahon PANIIKKI ensi-iltaan Pariisissa tammikuussa 2012 *

Näytelmäkulma tiedottaa:

Mika Myllyahon kirjoittama näytelmä PANIIKKI – miehiä hermoromahduksen partaalla – saa ranskankielisen kantaesityksensä Saint George -teatterissa Pariisissa 13.1.2012. Näytelmäkulma –  Nordic Drama Corner on tehnyt sopimuksen esitysoikeuksista Visiting Productions –tuotantoyhteisön kanssa. Suunnitelmana on esittää PANIIKKIA noin 60 kertaa Saint George -teatterin lähes 500-paikkaisella näyttämöllä. Esityskauden jälkeen PANIIKKI lähtee mahdollisesti kiertueelle.

PANIIKIN ohjaa belgialainen Jean-Claude Idée, joka on tehnyt pitkän uran Brysselissä ja Pariisissa. Rooleissa nähdään Anthony Delon (Joni), Eric Delcourt (Max) ja Thomas Joussier (Leo), joka oli ehdolla arvostetun Molière –palkinnon saajaksi vuonna 2002.

PANIIKKI kanta-esitettiin Mika Myllyahon ohjauksena ja Tommi Korpelan, Petteri Summasen sekä Jani Volasen tähdittämänä Ryhmäteatterissa vuonna 2005. Sen jälkeen näytelmää on esitetty viidessä ammattilaisteatterissa Suomessa sekä 11 teatterissa Tanskassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Unkarissa, Italiassa ja Espanjassa. PANIIKKI on yksi menestyneimmistä
suomalaisnäytelmistä ulkomailla. Myllyaho jatkoi PANIIKIN jälkeen trilogiaansa näytelmillä KAAOS ja HARMONIA, joita on myös esitetty lukuisissa teattereissa.

Mika Myllyaho (s. 30. joulukuuta 1966) on teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja näyttelijä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi 1999. Hän toimi vuosina 2002–2006 Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön lehtorina, ja oli vuodesta 1998 Ryhmäteatterin taiteellinen
johtaja yhdessä kirjoittaja-ohjaaja Esa Leskisen kanssa. Elokuussa 2010 hän aloitti Suomen Kansallisteatterin pääjohtajana.

Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner  on suomalainen näytelmäagentuuri, joka viime vuosina on laajentanut toimintaansa markkinoimalla uusia suomalaisnäytelmiä ulkomaille. Vientitoimintaa ovat tukeneet Koneen säätiö,  Alfred Kordelinin säätiö sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö kulttuuriviennin kärkihankkeena. Vuonna 2010 ulkomailla esitettiin 14
tuotantoa Näytelmäkulman kirjailijoiden näytelmistä. Suomen Benelux- ja Ranskan instituutit ovat yhteistyössä Teatterin tiedotuskeskuksen ja Näytelmäkulman kanssa järjestäneet draamatapahtumia, joissa Idée ja Joussier tutustuivat Myllyahon PANIIKKIIN.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Hanna Jääskinen, 050 589 7576, hanna.jaaskinen(at)dramacorner.fi
Vientikoordinaattori Niina Bergius, 050 380 1674, niina.bergius(at)dramacorner.fi

Linkkejä:
www.theatre-saint-georges.com
www.dramacorner.fi/myllyaho

 


 

Young Women Playwrights around the Baltic Sea: *Networking and Creating ‐hanke maineikkaan Södra Teaternin näyttämölle

Itämeren maiden naisnäytelmäkirjailijoiden verkostointihanke syntyi ajatuksesta nostaa esille lähialueiden naisnäytelmäkirjailijoita Riksteaternin ensi kesänä Tukholmassa emännöimässä 9th Women Playwrights International Conference (WPIC) -suurtapahtumassa.

Riksteatern on hyväksynyt hankkeen Naisnäytelmäkirjailijoiden maailmankonferenssin pääohjelmistoon. Esittäytyminen tapahtuu 18.8.2012 maineikkaan Södra Teaternin näyttämöllä.

Hanke antaa äänen suomalaiselle, suomenruotsalaiselle, venäläiselle, virolaiselle, latvialaiselle ja liettualaiselle uudelle draamalle kansainvälisen suurtapahtuman osana. Yhtäältä se mahdollistaa kirjailijoiden toivoman keskinäisen keskustelun ja kirjoittamisprosessin jakamisen, toisaalta se tuo tekijänsä tekstit dramatisoituina kohtauksina kansainvälisten kollegojen eteen.

Hanke on myös kutsuttu Moskovaan Golden Mask/New Writing -festivaalin ohjelmaan maaliskuussa 2012, jolloin näytelmäkirjailijoiden teksteistä keskustellaan venäjäksi. Venäjällä erityisesti hankeen naisnäkökulma on herättänyt ennakko-odotuksia.

Hankkeessa mukana ovat näytelmäkirjailijat Emilia Pöyhönen ja Sofia Aminoff Suomesta, Ljubov Mulmenko Venäjältä, Madara Rutkēviča Latviasta, Gabriele Labanauskaite Liettuasta ja Maria Lee Liivak Virosta.

Hanke on esimerkki suomalaisesta kulttuuriasiantuntemuksen viennistä kansainvälisille areenoille. Hankkeen ideoija ja vetäjä Helena Autio-Meloni perusti kulttuurivälitykseen keskittyvän yrityksensä Adelfa Agency Oy:n v. 2010 yhdessä kääntäjä Anna Sidorovan kanssa. Se on mm. hoitanut taiteilija Alexander Reichsteinin näyttelyviennin Moskovaan ja Pietariin, rakentaa parhaillaan lasten rockbändi Jytäjyrsijöiden Venaja-strategiaa ja kouluttaa ja konsultoi kulttuurin ammattilaisia.

Lisätietoja oheisesta liitteestä.

Lisätietoa:
Helena Autio-Meloni
Adelfa Agency Oy, puh.040 720 4760
helena(at)adelfa.fi


 

Paperisilta vie teatterin iloa vastaanottokeskuksiin *

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö jalkautuu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin itsenäisyyspäivästä alkaen.

Vastaanotto-projekti alkoi keväällä 2011 ja jatkuu yli vuoden ajan. Projektissa on kolme vaihetta: kenttätyö, Paperiankkuri-esitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä sekä Paperisilta-esityksen valtakunnallinen kiertue vastaanottokeskuksissa. Projektin taustalla on havainto siitä, että kaikista Suomen laitoksista nimenomaan vastaanottokeskuksissa on kaikkein vähiten kulttuuritarjontaa. Mistä tämä johtuu? Minkälaisten haasteiden äärellä eri maista tulleiden turvapaikanhakijoiden kohtaaminen ja vastaanottokeskuksissa esiintyminen suomalaisen ammattiesiintyjän johdattaa? Vastaanotto-projekti on Kansallisteatterin tietoinen ele kantaväestön ja maahanmuuttajien kohtaamisen puolesta.

Paperisilta on liikettä, laulua, musiikkia ja teatteria yhdistelevä kiertue-esitys. Esityksen tarkoituksena on tuoda ilon, kauneuden ja keskittymisen kokemuksia keskelle vastaanottokeskusten arkea. Sen katsominen ei edellytä suomen kielen ymmärtämistä. Paperisilta kestää noin puoli tuntia ja sen jälkeen esiintyjät virittelevät henkilökunnan avustuksella keskustelua esityksen herättämistä tunteista ja ajatuksista.

Paperisillan esiintyjät ovat Nina Hyvärinen (tanssija), Jussi Lehtonen (näyttelijä) ja Mikko Perkola (muusikko). Esityksen on ohjannut ja koreografian on suunnitellut Hanna Brotherus, musiikki ja äänisuunnittelu on Sanna Salmenkallion ja Mikko Perkolan, dramaturgia Taija Helmisen, visuaalinen suunnittelu on Katri Renton.

Esityksen aikana järjestetään toimintaa vastaanottokeskusten alle 10-vuotiaille asukkaille. Paperihiiri on työpajamuotoinen esitys, joka pohjautuu intiaanien voimasatuun Hyppäävä hiiri ja turvapaikanhakijalasten kertomiin tarinoihin. Esitys syntyy interaktiivisesti, yleisöä osallistaen sanattoman teatteri-ilmaisun, rytmin ja musiikin kautta. Paperihiirestä vastaavat teatteripedagogi-näyttelijät Mirjami Heikkinen ja Elisa Salo vuorotellen.

Kiertue alkaa Helsingistä 6.12.
Paperisilta-esityksen kiertue alkaa Helsingistä kolmen esityksen voimin. Ensi-ilta on 6. joulukuuta 2011 Helsingin Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa. Kallion vastaanottokeskukseen esitys saapuu 8. joulukuuta ja Punavuoren vastaanottokeskukseen 9. joulukuuta.

Seuraavaksi Kiertuenäyttämö matkaa Kotkaan 19.–20.12. ja Siuntioon 21.12., muiden vastaanottokeskusten vuoro koittaa vuonna 2012. Muun Suomen esitysaikataulut on listattu tiedotteen lopussa. Paikallisesityksistä tiedotetaan paikallismedialle lähempänä kunkin paikkakunnan ajankohtaa.

Maahanmuuttovirasto ja Kansallisteatteri tekevät uudenlaista yhteistyötä
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esitykset syntyvät laaja-alaisessa yhteistyössä eri viranomais- ja asiantuntijatahojen sekä vierailukohteiden asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Muun yhteistyön lisäksi turvapaikanhakijoiden vastaanottotoimintaa valtakunnallisesti ohjaava Maahanmuuttovirasto tukee Paperisillan kiertuetta taloudellisesti. Näin kaikilla vastaanottokeskuksilla ja alaikäisiä yksintulleita turvapaikanhakijoita majoittavilla ryhmäkodeilla on mahdollisuus tilata esitys asukkaidensa iloksi.

Suomessa on tällä hetkellä 22 vastaanottokeskusta ja 20 alaikäisyksikköä. Niissä asuu noin 4 000 turvapaikanhakijaa, joista noin 200 on yksintulleita alaikäisiä.

Vastaanotto-projekti on toteutettu yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin ja Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.

Kiertueaikataulu

2011
6.12.Helsinki, Kyläsaari, ensi-ilta
8.12.Helsinki, Kallio
9.12.Helsinki, Punavuori
19.12.Kotka
20.12.Kotka
21.12.Siuntio

2012
11.1.Kontioniemi
12.1.Kontiolahti
13.1.Kontiolahti
14.1.Helsinki, Metsälä
14.2.Espoo
15.2.Turku
16.2.Turku
17.2.Vaasa
20.2.Espoo
23.2.Rovaniemi
24.2.Kemi
5.3.Lammi
6.3.Ruovesi        
15.3.Punkalaidun
16.3.Punkalaidun
19.3.Pietarsaari
20.3.Oravainen
21.3.Oravainen
27.3.Ruukki
28.3.Oulu
29.3.Oulu
30.3.Oulu, Pudasjärvi

Paperisilta-esitys vierailee Kajaanin vastaanottokeskuksessa kesällä 2012 Kajaanin Runoviikkojen aikana ja Joutsenon ja Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksissa syksyllä 2012.

Lisätietoja medialle
Kansallisteatteri / taiteilijahaastattelut ja esityskuvat:
Kiertuenäyttämön tuottaja Hanna Reetta Majanen,
puh. 010 733 1256, s-posti: hannareetta.majanen(at)kansallisteatteri.fi
tiedotuspäällikkö Mia Hyvärinen,
puh. 010 733 1238, s-posti: mia.hyvarinen(at)kansallisteatteri.fi
Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen,
puh. 050 441 7611 s-posti jussi.lehtonen(at)kansallisteatteri.fi
Vastaanottotoiminta / Maahanmuuttovirasto:
vastaanottoyksikön ylitarkastaja Olli Snellman,
puh. 071 873 3172, s-posti: olli.snellman(at)migri.fiLilli Paasikivi ehdolle Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi *

Suomen Kansallisoopperan säätiön hallitus on asettanut kokouksessaan perjantaina 25.11.2011 oopperalaulaja Lilli Paasikiven ehdokkaaksi oopperan taiteelliseksi johtajaksi.  Hallitus kuulee ehdokkaasta henkilöstöryhmiä, minkä jälkeen se päättää nimittämisestä 15.12.2011.

Uuden oopperan taiteellisen johtajan kolmivuotinen määräaikainen sopimuskausi alkaisi 1.8.2013 ja käsittäisi kahden vuoden jatko-option.

Oopperan taiteellinen johtaja vastaa oopperaohjelmiston ja konserttitoiminnan taiteellisesta suunnittelusta, johtaa ja kehittää taiteellista toimintaa sekä ylläpitää ja kehittää taiteellista tasoa. Hänellä on vastuu oopperatuotannon sisällöllisestä ja taiteellisesta linjasta. Hän toimii pääjohtaja Päivi Kärkkäisen alaisuudessa. Pääjohtaja vastaa koko oopperatalon yleisjohtamisesta.

Oopperan taiteellisen johtajan haun lähtökohtana on ollut nykyisen johtajan Mikko Franckin kauden jälkeen erottaa taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin tehtävät.  Ylikapellimestarin valintaprosessi on tarkoitus käynnistää välittömästi oopperan taiteellisen johtajan nimittämisen jälkeen.

www.ooppera.fi


 

On-The-Move.org-sivustolla uusi osio: Practics Infotools *

Practics Infotools -osioon on koottu liikkuvuustyökaluja, -raportteja ja -oppaita, jotka tuotettiin Practics-projektin aikana.

OTM is happy to launch the new section "Practics Infotools" that intends to be a gateway to the outputs of the Practics mobility pilot project (2008-2011). Find here the practical information you need for your mobility experience across the EU.

http://on-the-move.org/practicsinfotools/

 


 

Tutkimus Ranskan ja Euroopan välisestä esittävän taiteen vaihdosta *

Study on exchanges between France and Europe in the fields of theatre, dance, circus, puppetry and street arts, entrusted to Onda (Office National de Diffusion Artistique) by the French Ministry for Culture and Communication / Conducted by Marie Deniau, consultant and analyst.

The English overview has 3 main parts:

    Support for the circulation of productions: the main French mechanisms
    Figures and professional practices (circulation of foreign productions in France/of French productions abroad)
    Consolidating the European and international activities of French performing arts professionals and highlighting their strong point

The aim of this study is both to feed forward thinking and to give keys to taking action, thereby contributing to the exploration of new ways to support the circulation of French productions in Europe and to promote the creation of an environment conducive to the development of cooperation.

Online :
the full-lenght French version of the study

the synopsis English version of the study

www.onda.fr 


 

WorldCP - Kansainvälinen kulttuuripolitiikan tietokanta julkistettu *

Tietokannassa on nyt profiili 41 maan kulttuuripolitiikasta, mukaan lukien Suomi.

Launch of WorldCP, database of country-specific profiles of cultural policies - founded by IFACCA, ERICarts and the Council of Europe

WorldCP provides a central, web-based and continuously updated database of country-specific profiles of cultural policies. It will be modelled on the highly regarded Compendium of Cultural Policies and Trends in Europe, which currently covers 41 countries in Europe, plus Canada.

www.worldcp.org
Uutinen On-The-Move -sivustolla: http://on-the-move.org/news/article/14423/launch-of-worldcp-database-of-country-specific/
Esite, WorldCP http://www.worldcp.org/web/files/32/en/WorldCP_brochure.pdf

 


 

Eurooppa-Kiina -kulttuurikompassi julkaistu netissä *

Download for free the Europe-China Cultural Compass publication - an orientation for cultural cooperation between Europe and China, EUNIC, 2011

Are we meaning the same, when we say the same? -- This was the leading question at the start of the EUROPE-CHINA CULTURAL COMPASS project, an initiative by partners of EUNIC in China, the Goethe-Institut, the British Council, and The Danish Cultural Institute.

http://www.eunic-online.eu/sites/eunic-online.eu/files/EN_Europe%20China%20Cultural%20Compass_E-Book_2011.pdf

 


 

TAPAHTUMIA

 
Presentaatioita näyttämötilasta ja suunnittelijan työstä* 14.12. klo 16-19 Teatterimuseolla

Kesällä 2011 pidetyssä kansainvälisessä skenografianäyttely Prahan quadriennaalissa
Suomen ammattilaisosaston ohjelmassa oli myös lyhyitä presentaatioita näyttämötaiteen
suunnittelijoiden työstä ja sen prosesseista. Nyt Suomen Oistat-keskus uusii osan näistä
presentaatioista Teatterimuseon vapaamuotoisessa Keskiviikkovieraat-seminaarisarjassa.

Seminaari on ilmainen. Tarjoilujen määrän arvioimiseksi ilmoittautumisia toivotaan
viimeistään 10.12. osoitteeseen mia.kivinen(at)welho.com tai Teatterimuseon
Facebook-eventiin

Teatterimuseo sijaitsee Helsingin Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1G.
www.teatterimuseo.fi

OHJELMA

16:00 Heidi Lind: Trash!
Mitä on trash-estetiikka ja miten se ilmenee äänitaiteessa ja -suunnittelussa?
Äänisuunnittelija Heidi Lind laajentaa Prahassa kuultua presentaatiotaan syventymällä Und er libet -ryhmän Giselle-trilogian äänisuunnitteluun.

16:30 Alisha Davidow ja Nanni Vapaavuori: Tilan tuntu - esitystila liikkeenä
Lavastaja Alisha Davidow ja valosuunnittelija Nanni Vapaavuori kertovat Tilan tuntu -teoksesta, jossa tila ja sen muutokset loivat vahvan narratiivisen rakenteen jo ennen koreografian
suunnittelun alkua.

17:00 Salla Salin ja Johanna Storm: Kolme huonetta - tila lähtökohtana
Miten teokseen vaikuttaa se, että vetovastuussa ovat tila- ja äänisuunnittelijat?
Tilasuunnittelija Salla Salin ja äänisuunnittelija Johanna Storm kertovat audiovisuaalisen tilateoksen pohjalle tehdyistä esityksistä ja kokemuksistaan taiteellisesta vastuusta Kolme huonetta -projektissa.

17:30 Teatteri Pensas: Tila ja tavoite
Teatteri Pensaan katuteatteriesitystä Maailmantalous on esitetty kaupungeissa, keskellä
luontoa, eri maissa, eri kielillä, tarjolla olevan tilan mukaisena. Ohjaaja Hannu Raatikainen
ja kumppanit kertovat tilan ja olosuhteiden vaikutuksesta esitykseen.

18-19 Vapaata seurustelua

OISTAT

Suomen OISTAT-keskus on skenografien ja audiovisuaalisten alojen taiteilijoiden riippumaton yhdistys, joka on myös kansainvälisen OISTAT Internationalin jäsenjärjestö. OISTATin tehtävänä on luoda, ylläpitää ja kehittää kansallista ja kansainvälistä vuorovaikutusta
esittävän taiteen, audiovisuaalisen taiteenalojen ja teatteriarkkitehtuurin yhteistyöelimenä.

www.oistat.fi

 


 

Todellisuuden tutkimuskeskus: RUUMIS-GAALA 9.12. *

Julkisia ja yksityisiä esityksiä.
Köysiä, koukkuja ja kosketuksia.

Kansallisteatterin Lavaklubilla
Pe 9.12.2011 klo 20-02

Liput 20/12 euroa. Pukukoodi: Omaa ruumista juhlistava asu. K-18. 
Lavaklubi, Läntinen teatterikuja 1

Vuoden ruumiit 2011 -äänestys osoitteessa:
todellisuus.fi/ruumis-gaala

Voit varata lippusi ennakkoon osoitteesta info(at)todellisuus.fi tai soittamalla numeroon 0400 641 989. Lippuja saa myös ovelta!

 


 

Tampereen Teatterin näyttelijöiden kauneimmat joululaulut 11. joulukuuta *

Tampereen Teatterin näyttelijöiden kauneimmat joululaulut kuullaan jälleen sunnuntaina 11.12. klo 18.00 Aleksanterin kirkossa. Tunnelmallisella joululaulutilaisuudella on pitkät perinteet, sillä sitä on järjestetty joka joulu jo lähes 30 vuoden ajan, aina vuodesta 1983.

Tänä vuonna kauneimpia joululauluja esittävät näyttelijät Natalil Lintala, Sami Hintsanen, Mari Posti, Elina Rintala, Elisa Piispanen, Marjut Sariola, Inkeri Mertanen, Kake Aunesneva, Eeva ja Matti Hakulinen, Pete Koskinen ja Seppo Mäki. Omat suosikkijoulusävelmänsä laulavat myös kuiskaaja Leena Lindroos ja lipunmyyjä Soila Anttonen.

Tilaisuuden juontaa teatterinjohtaja Reino Bragge. Joulurunon esittää Inkeri Mertanen. Puhe pastori Säde Siira.

Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen kolehti kerätään Suomen Lähetysseuran työn tukemiseen Bangkokissa.


 

Tanssivan joulukalenterin luukut aukeavat jälleen* Lahdessa ja Hämeenlinnassa

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus järjestää jälleen Tanssivan joulukalenterin Kanta- ja Päijät-Hämeessä yhdessä alueellisten tanssin ammattilaisten kanssa. Jouluinen tanssitapahtuma järjestettiin Lahdessa ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Hämeenlinnassa ensimmäiset tanssivat luukut avattiin vuonna 2009.

Ensimmäiset luukut aukeavat sekä Hämeenlinnassa että Lahdessa ensi viikon perjantaina 2.12.2011. Hämeenlinnassa Magda Timonen ja Feeniks-tanssiryhmä ilahduttavat tanssillaan Koivikko-kodin väkeä. Lahdessa Nadja Pärssinen ja Meri-Tuuli Risberg tuovat syksyllä ensi-iltansa saaneen Kosketus-teoksensa Lahden Sokokselle klo 12.30 alkaen.

Tapahtuman tarkoituksena on tuoda tanssia ihmisten keskuuteen. Lisäksi halutaan ilahduttaa tanssivien luukkujen välityksellä myös sellaisia ryhmiä, jotka tavallisesti eivät pääse tanssiesityksistä näkemään. Joulukiireiden keskelle tuodut esitykset kutsuvat pysähtymään hetkeksi ja nauttimaan tanssin elämyksellisyydestä sielläkin, missä tanssia ei välttämättä ennen ole totuttu näkemään.

Kanta-Hämeen Tanssivan joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan Hämeenlinnan Koivikko-kodilla 2.12. klo 17.00. Tanssiesityksiä nähdään myös mm. Kanta-Hämeen keskussairaalalla 5.12., Hämeenlinnan työvoimatoimistolla 7.12. ja Hämeenlinnan terveyspalveluiden pääterveysasemalla 12.12.

Päijät-Hämeessä ilahdutetaan esimerkiksi Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenosaston potilaita torstaina 8.12. Lahden keskustan alueella töihin kiiruhtavat voivat törmätä aamutonttuihin 9. ja 16.12. klo 7.00 alkaen.

Tanssiva joulukalenteri on tanssin valtakunnallisen aluekeskusverkoston sisällä syntynyt jouluinen tanssitapahtuma, jota järjestetään tänäkin vuonna ainakin Läntisen ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen toiminta-alueilla.

Lisätietoa tapahtumasta löytyy osoitteesta www.sisasuomentanssi.fi/hame/tanssiva-joulukalenteri, jonne päivitetään myös kaikki avattavat luukut aika- ja paikkatietoineen.

 


 

Suomen Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlaseminaari Alminsalissa* 2.12.2011

KANSALLISOOPPERA ENNEN, NYT JA …
Suomen Kansallisoopperan 100-vuotisjuhlaseminaari Alminsalissa 2.12.2011 klo 15.30
Kansallisoopperan juhlavuosi huipentuu Alminsalissa perjantaina 2. joulukuuta järjestettävään 100-vuotisjuhlaseminaariin. Presidentti Martti Ahtisaari esittää juhlaväelle tervehdyksen videon välityksellä ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mikko Franck saa keskustelukumppanikseen 11-vuotiaan Johannes Lättilän. Lisäksi Lilli Paasikivi ja Seppo Kimanen esittävät keskustelevan puheenvuoron oopperan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.
Tilaisuudessa esiintyvät laulajat Mika Pohjonen ja Päivi Nisula, tanssijat Minna Tervamäki, Johanna Nuutinen ja Jarkko Lehmus, pianisti Hans-Otto Ehrström  sekä sellisti Seppo Kimanen.

Juhlaseminaariin on vapaa pääsy.
www.ooppera.fi/100

 


 

Circo Aereon Espresso-esitys vierailee pitkästä aikaa Suomessa* 8.-16.12.2011

Nykysirkusryhmä Circo Aereo on yksi Suomen kulttuuriviennin kärkiryhmistä, ja se juhlii tänä vuonna 15-vuotista uraansa nykysirkuksen huipulla.

Suomessa nähdään juhlavuoden kunniaksi joulukuussa pienimuotoinen Espresso -kiertue.
Espresso on Circo Aereon ja ranskalaisryhmä Les Objets Volants:in yhteistuotanto, jossa sirkuksen eri tyylilajit sulautuvat toisiinsa vuolaaksi virraksi. Perinteistä sirkusilmaisua, katuesiintymistä ja liikkeeseen pohjautuvaa nykysirkusta yhdistelevä esitys tuo lavalle taidokkaan suomalais-ranskalaisen taiteilijaryhmän.

Espresso on kiertänyt maailmaa vuodesta 2006 asti ja se on Circo Aereon yksi vanhimmista edelleen kiertueella olevista esityksistä. Espresso on tehnyt kaksi isompaa Yhdysvaltain kiertuetta, viimeisimmän niistä keväällä  2011. Tämän vuoden lokakuussa Espresso nähtiin myös Cervantino-festivaalilla Meksikossa.

Esitykset:
Joensuun kaupunginteatteri to 8.12. klo 18.30 Jyväskylän kaupunginteatteri ti 13.12. klo 19 Stoa, Helsinki to 15.12. klo 19 ja pe 16.12. klo 19
Liput: Esityspaikkojen oma lipunmyynti sekä Lippupalvelu (Stoa ja Joensuu) sekä Lippupiste (Jyväskylä)

Circo Aereo on 15-vuotisen taipaleensa aikana kerännyt runsaasti kehuja ympäri maailmaa. Taiteellinen tinkimättömyys sekä taidokkaat sirkustekniset suoritukset sulautuvat saumattomasti yhteen luoden aivan uudenlaisia tapoja nähdä ja kokea nykysirkusta sekä esittävää taidetta.

Circo Aereo on noussut taiteellisen johtajansa Maksim Komaron näkemyksellisyyden ja ammattitaidon ansiosta yhdeksi vaikutusvaltaisimmaksi Euroopan nykysirkuskenttää muovaavaksi toimijaksi.

Suomalaista nykysirkusta arvostetaan korkealle niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.

Lisätietoja: Marja Pulkkinen, tuottaja, Circo Aereo, Kaasutehtaankatu 1/4, 00540 Helsinki, p. 050-336 4100, marja(at)circoaereo.net
www.circoaereo.net
www.lesobjetsvolants.com

 


 

Kulttuuripääkaupunkivuoden kiitosviikonloppua vietetään 17.–18.12. *

Kulttuuripääkaupunkivuoden kiitosviikonloppua vietetään 17.–18.12. Viikonlopun kantava teema on valo. Valoisia tapahtumia on eri puolilla kaupunkia ja Logomon näyttelyt ja kahvila ovat auki viimeistä päivää 18.12. Vaikka vuosi 2011 lähenee loppuaan, kulttuuritoiminta ei lopu.

www.turku2011.fi

 


 

HAKUJA

Teatterikorkeakoulu hakee AV-mestaria *

Teatterikorkeakoulu on monipuolinen esittävien taiteiden yliopisto, joka harjoittaa tutkimusta ja antaa koulutusta teatteri, tanssin sekä valo-, ääni- ja esitystaiteen alalla. Teatterikorkeakoulussa on noin 400 perus- ja jatko-opiskelijaa, henkilökunnan määrä on 139.

Teatterikorkeakoulun opetusteatteri tarjoaa esitystoimintaan liittyviä palveluja laitosten perus- ja jatko-opetuksen sekä tutkimuksen tarpeisiin. Opetusteatterin 30-jäsenisen henkilökunnan pääasiallisena tehtävänä on korkeakoulun teatteri- ja tanssiesitysten suunnittelu ja toteuttaminen niiden pedagogiset tavoitteet huomioon ottaen. Tuotantoja on 40–50 kpl vuodessa.

Teatterikorkeakouluun haetaan

AV-mestaria

AV-mestari vastaa ensisijaisesti Teatterikorkeakoulun Kookos-kiinteistössä olevien AV-järjestelmien ylläpidosta, kehittämisestä, käytön koordinoinnista ja opastuksesta sekä AV-hankintojen suunnittelusta ja toteutuksesta. Työssään hän suunnittelee ja toteuttaa esityksissä tarvittavia kuvaprojisointeja ja tallentaa esityksiä videolle.

AV-mestarin tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää soveltuvaa alan koulutusta sekä kokemusta näyttämöesitysten kuvaprojisoinneista ja videokuvaamisesta. Menestyäkseen työssä AV-mestarilla on oltava organisointikykyä ja suunnitelmallisuutta, tiimityöskentelykykyä ja joustavuutta. Työssä tarvitaan hyvää suomen ja englanninkielen taitoa, ruotsin kielen taito on työssä eduksi. Tehtävä sijoittuu opetusteatterin valo- ja ääniryhmään ja siinä on etua valo- ja äänitekniikan alojen osaamisesta.

Tehtävä täytetään 1.2.2012 alkaen tai sopimuksen mukaan. Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän muun henkilöstön vaativuuskehikon tasoon 6 (1935,92 €/kk). Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa, joka on enintään 46 % tehtäväkohtaisesta palkanosasta.


Tiedustelut:
 
Opetusteatteri
Teatterikorkeakoulu
Haapaniemenkatu 6
PL 163
00531 Helsinki
www.teak.fi/opetusteatteri

Opetusteatterin johtaja Jyri Pulkkinen
p. 050 572 2058
jyri.pulkkinen(at)teak.fi

Tehostemestari Kaj Wager
p. 0400-792 023
kaj.wager(at)teak.fi

Hakemukset:
Teatterikorkeakoululle osoitetut hakemukset, joihin on liitetty ansioluettelo tulee toimittaa Teatterikorkeakoulun kirjaamoon sähköpostilla kirjaamo(at)teak.fi 20.12.2011 mennessä.


HIAP hakee ohjelmajohtajaa *

Kansainvälistä residenssi- ja taidekeskusta Kaapelitehtaalla ja Suomenlinnassa ylläpitävä HIAP ry hakee ohjelmajohtajaa.

- Ohjelmajohtajan tehtävänä on vastata HIAP ry:n residenssi- ja ohjelmatoiminnan profiloinnista, uusien toimintamuotojen ja hankkeiden suunnittelusta sekä kansainvälisten yhteistyöverkostojen kehittämisestä.
- Ohjelmajohtaja toimii sisällöllisenä asiantuntijana sekä erilaisten residenssi- ja ohjelmahankkeiden toteutuksesta vastaavana johtajana ja tiimin esimiehenä.
- Ohjelmajohtaja edustaa yhdistystä erityisesti sisällöllisissä kysymyksissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä osallistuu yhdessä toiminnanjohtajan kanssa toiminnan rahoituksen kehittämiseen.

Ohjelmajohtajaksi valittavalta henkilöltä toivotaan näkemystä kansainvälisen residenssitoiminnan kehittämisestä Suomessa, taidemuotojen rajoja ylittävää kulttuurista avarakatseisuutta, hyviä sosiaalisia taitoja sekä joustavuutta ja kykyä työskennellä myös paineen alla osana kansainvälistä työyhteisöä.

Odotamme hakijalta soveltuvaa korkeakoulututkintoa, kansainvälisen kuvataidekentän hyvää tuntemusta sekä useamman vuoden työkokemusta kulttuurialalta asiantuntija- tai johtotehtävissä.

Päivittäisinä työkielinä ovat suomi ja englanti. Muiden kielten, erityisesti ruotsin, hyvä suullinen ja kirjallinen taito katsotaan hakijalle eduksi.

Työsuhde on määräaikainen 2+1 vuotta. Työsuhde alkaa sopimuksen mukaan keväällä 2012.
Vapaamuotoiset hakemukset pyydetään lähettämään 19.12.2011 mennessä osoitteeseen: rekry(at)hiap.fi

Työhaastattelut pidetään 10.-13.1.2012. Työ- ja opintotodistukset sekä palkkatoivomukset pyydetään haastatteluun kutsutuilta.

Tiedustelut sähköpostitse: rekry(at)hiap.fi sekä arkisin puhelimitse: hallituksen puheenjohtaja Pilvi Kalhama 040-5334070 ja toiminnanjohtaja Jaakko Rustanius: 050-5449071

HIAP on nykytaiteen kohtauspaikka, jossa yhdistyvät taiteellisten prosessien tukeminen ja kansainvälinen vuorovaikutus. HIAP on yksi Itämeren alueen merkittävimmistä residenssi- ja taidekeskuksista. Vuosittain HIAPin ohjelmiin osallistuu 150-200 taiteen ammattilaista eri puolilta maailmaa.
Lisätietoja: www.hiap.fi

 


 

Tutkivan teatterityön keskus etsii teknistä avustajaa *sekä TEKIJÄ -hankkeeseen projektiassistentin sijaista

Tutkivan teatterityön keskus on Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin tieteenalayksikön tutkimuskeskus, jonka toimintaan osallistuu myös Tampereen ammattikorkeakoulu.

Tutkivan teatterityön keskus palkkaa
TEKNISEN AVUSTAJAN
kokoaikaiseen, määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 1.1. – 31.12.2012.

Teknisen avustajan tehtävänä on:
• ylläpitää keskuksen kalustoa ja teatteriteknistä laitteistoa sekä laiterekisteriä
• toimia keskuksen teatterituotannoissa ja muissa tapahtumissa näyttämömestarina tai muissa valo-, ääni- ja AV-teknisissä tehtävissä
• vastata ja ylläpitää kulunhallinta- ja tilavarausjärjestelmiä
• vastata keskuksen tiloista ja tilavarauksista sekä avaimista ja kulkuoikeuksista
• vastata tila- ja laitevuokrauksesta sekä niihin liittyvistä työtehtävistä
• vastata keskuksen tilajärjestelyistä; esimerkiksi järjestää, varustaa ja valmistella tilat työskentelyn ja tapahtumien vaatimalla tavalla
• valvoa keskuksen tilojen käyttöä
• toimia vahtimestarina keskuksen järjestämissä yleisötilaisuuksissa myös iltaisin ja viikonloppuisin
• toimia yhteyshenkilönä kiinteistönhoitajiin
• muut erilaiset käytännön hankinta- ja järjestelytehtävät.

Teknisen avustajan työtehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää teatterialan käytäntöjen osaamista, teatteriteknisen valo-, ääni- ja AV-teknisen erikoislaitteiston tuntemusta, atk-taitoja ja englannin kielen taitoa sekä oma-aloitteisuutta, organisointi- ja yhteistyökykyä ja joustavuutta työaikojen suhteen. Tehtävä vaatii jatkuvaa teatteriteknisten valo-, ääni- ja AV-teknisten erikoislaitteistojen ja ohjelmistojen kehityksen seuraamista ja kouluttautumista.

Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen palkkausjärjestelmän mukaisesti tehtävän vaativuuden ja henkilökohtaisen tehtävässä suoriutumisen perusteella. Tehtäväkohtainen palkanosa määräytyy muun henkilöstön vaativuuskehikon mukaan, teknisellä avustajalla alustava vaativuustaso on 6-7. Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa, joka on enintään 46,3% tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää nimikirjanote tai ansioluettelo sekä muut mahdollisesti tarvittavat liitteet, joista käyvät ilmi suoritetut tutkinnot sekä työkokemus.
Hakemus toimitetaan 9.12.2011 klo 15:45 mennessä liitteineen Tampereen yliopiston kirjaamoon, osoite: Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto. Kuoreen merkintä ”T7, tekninen avustaja”. Hakemuksia ei palauteta.

Tiedustelut: Tutkivan teatterityön keskuksen johtaja Mika Lehtinen, 050-5648926, mika.j.lehtinen(at)uta.fi

Tutkivan teatterityön keskus palkkaa
PROJEKTIASSISTENTIN
kokoaikaiseen, määräaikaiseen työsuhteeseen ajalle 23.1. – 31.10.2012

Kyseessä on TEKIJÄ -Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk för Teater -hankkeen projektiassistentin äitiyslomasijaisuus.

TEKIJÄ –Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk för Teater on niin sanottujen kiinteiden ammattiteattereiden ja vapaiden ryhmien kiertuejärjestelmän ja yhteistoiminnan kehittämishanke 2011-2013. TEKIJÄn  päätavoite on toimivan valtakunnallisen teatterikiertue- ja yhteistyöverkoston kehittäminen sekä toiminnan ulottaminen yli kielirajojen. Hankkeessa järjestetään pilottikiertueita, koulutusjaksoja yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja kanssa sekä neljä kansainvälistä seminaaria.

Hankkeen päärahoittajana toimii Opetus- ja kulttuuriministeriön Luovien alojen yrittäjyyden kansainvälistymisen ja kasvun ESR -kehittämisohjelma. Muita rahoittajia ovat mm. Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus ry, Baltic Circle (Q-Teatteri ry) sekä Luova Tampere -kehittämisohjelma. Kiinteitä ammattiteattereita hankkeessa edustavat Espoon, Kotkan, Lappeenrannan, Kokkolan, Jyväskylän, Turun, Seinäjoen ja Hämeenlinnan kaupunginteatterit, Kouvolan teatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri.

TEKIJÄ -hankkeen projektiassistentin tehtävänä on projektin seminaarien sekä koulutusjaksojen suunnittelu ja toteutus yhteistyössä osatoteuttajien ja Tutkivan teatterityön keskuksen kanssa, sekä projektipäällikön osoittamat avustavat tehtävät hankkeen toteuttamisessa ja hallinnollisissa tehtävissä.

Työn suorituspaikka on Tampereella Tutkivan teatterityön keskuksessa, mutta työhön valittavalta henkilöltä odotetaan matkustusvalmiutta (pääosin välillä Tampere-Helsinki).

Projektiassistentin työtehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää:
- teatterikentän ja kiertueteatteritoiminnan käytäntöjen tuntemusta
- soveltuvaa korkeakoulututkintoa tai alan työkokemusta
- oma-aloitteisuutta sekä organisointi- ja yhteistyökykyä
sekä
- työkokemusta projektihallinnosta, erityisesti kokemus ESR-projekteista katsotaan eduksi
- monipuolista kielitaitoa, erityisesti ruotsin kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito katsotaan eduksi

Tehtävän palkkaus määräytyy yliopistojen palkkausjärjestelmän mukaisesti tehtävän vaativuuden ja henkilökohtaisen tehtävässä suoriutumisen perusteella. Tehtäväkohtainen palkanosa määräytyy muun henkilöstön vaativuuskehikon mukaan, projektiassistentilla alustava vaativuustaso on 6-7. Tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuvaa palkanosaa, joka on enintään 46,3% tehtäväkohtaisesta palkanosasta.

Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee liittää nimikirjanote tai ansioluettelo sekä muut mahdollisesti tarvittavat liitteet, joista käyvät ilmi suoritetut tutkinnot, julkaisut sekä työkokemus.
Hakemus toimitetaan 9.12.2011 klo 15:45 mennessä liitteineen Tampereen yliopiston kirjaamoon, osoite: Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto. Kuoreen merkintä ”TEKIJÄ”. Hakemuksia ei palauteta.

Tiedustelut: Tutkivan teatterityön keskus, Projektipäällikkö Maria Salomaa, 040 190 4154, maria.salomaa(at)uta.fi

 


 

Residenssiohjelma Tanskassa, Atelier Hotel Pro Forma, *haku 1.12. mennessä

3 to 6 months Artist-in-Residence programme at Atelier Hotel Pro Forma, Copenhagen, Danemark

Deadline: 01 December 2011

Hotel Pro Forma is an international laboratory of performance and installations. Perception, perspective and themes from the world are blended into a conceptual, visual and musical art form.

Hotel Pro Forma is now offering a unique opportunity to one or two professional artists with suitable projects. These artists will be able to develop their projects for 3 to 6 months at Hotel Pro Forma’s atelier in Copenhagen. Artists will furthermore work together with Hotel Pro Forma’s international network, organisation and technical staff in order to realise their project.
The project may be produced as a Hotel Pro Forma production in the 2013/2014 season, but it may also be produced as an independent project once the residency is completed.

The application deadline is 1 December 2011, and artists may begin at Hotel Pro Forma already in spring 2012 or fall 2012 depending on the project and wishes of the individual artists.

Artists who apply must be professional and have documented experience in developing interdisciplinary work.  Projects may be anchored in the performing arts, but it is not a requirement. Projects which have the possibility of creating new forms of collaboration across existing art forms will be given priority.

Find the application call (with detail of costs) here (PDF).¨

Applicants are required to:
    have their own laptop complete with the software necessary to develop the artistic concept
    finance your own trip and residence at Hotel Pro Forma
    meet deadlines with regards to project milestones, deliverables
    work in an international team of artists, technicians and producers

Hotel Pro Forma offers:
    access to our organisation and network of artists, technicians and producers
    help with finding accommodation in Copenhagen and locating funding sources to pay for the residency
    evaluation of your project on a conceptual, artistic and organisational level
    an interesting, inspiring and open environment to develop artistic work.

More information on Hotel Pro Forma can be seen at www.hotelproforma.dk

 


 

Junge Hunde Festival - haku nuorille taiteilijoille *

Open call for young performing artists for the Junge Hunde ID Festival, 8-18 October 2012, Aarhus, Denmark

Deadline: 17 February 2012

The Junge Hunde Festival theme in 2012 is InterDisciplinary Performing Arts. Young artists are invited to submit application for a small economic production support, either for new production, making of international version or other kinds of re-premiering. Performances will be presented twice during the festival.

http://on-the-move.org/news/article/14415/open-call-for-young-performing-artists-for-the

 


 

Audition for Danish Dance Theatre *

Danish Dance Theatre will be holding an audition in February 2012.
Audition notice (pdf)
www.danskdanseteater.dk

 


 

KOULUTUSTA

Do you want to be a scenographer? *

Attend the audition at The Danish National School of theatre and contemporary dance

Deadline for application: 13 th of February 2012
Information meeting: 9 th of January 2012, 7-8 am
For more information www.teaterskolen.dk

Vil du være scenograf?

Kom til optagelsesprøve påScenografuddannelsen på Statens Teaterskole

Ansøgningsfrist: 13. februar 2012
Informationsmøde: 9. januar 2012, kl. 19-20
Se mere på www.teaterskolen.dk

 


 

Nordic Butoh Workshops, Summer Camps, Ecucation courses *

Copenhagen & Bornholm Island

Please have a look at our many courses. The first course in 2012 is an introduction Butoh weekend workshop in Copenhagen.
Year program of 2012 Nordic Butoh PDF
The program of the education Art Human Nature (starting June 2012) PDF.

 


 

Audition Danish Dance Theatre

Art Human Nature

Year Program Nordic Butoh

Naisnäytelmäkirjailijat-hanke