13.11.2014

TINFO-tiedote 39 / 13.11.2014

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

KANSAINVÄLISEN TEATTERI-INSTITUUTIN (ITI) KUULUMISIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA


twitter.com/tinfotweets

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA


”YLEINEN TALOUSPOLITIIKKA VIE JA TAIDEPOLITIIKKA VIKISEE” – SUOMEN TAIDEPOLIITTINEN HUIPPUKOKOUS

Eläköön taide, aktivismi, politiikka! Tapahtumat ovat ainutkertaisia, niin kuin Suomen taidepoliittinen huippukokous Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Missasin tämän performatiivisen taidepoliittisen esityksen, jossa taide ja politiikka tapahtuivat samalla areenalla ja jossa siniset ”konkretiaa” -laput heiluivat tiuhaan. Olin Tallinnassa työkeikalla. Ilmeisesti Ylen striimaus ei tallentunut. En ainakaan ole onnistunut sitä löytämään!

Mutta ulkopuolinenkin pystyy aistimaan, missä mennään. Olen kuunnellut osallistujien kommentteja, lukenut tviittejä #makeartspolicy, twitter.com/BalticCircle, twitter.com/tinfotweets ja tekstareita. Sitten olen lukenut aiheesta Luutii-yhteisöblogista ja seurannut Otso Kantokorven ja JP Koskisen blogia. Hesarin jutun  yhteydestä saa nähdäkseen myös Hymni-koreografian.

Kuuntelin myös YLE Radio1:n Kultakuumeen, jossa tutkija Pauli Rautiainen kommentoi huippukokousta. Otsikkoni on Rautiaisen tiivistys.

Iltalehti puolestaan otsikoi pääkirjoituksensa (12.11.2014) Kulttuurikakusta vain muruja taitelijoille – Taiteen idea on, että siitä ei pidä olla hyötyä. 

Outi Alanko-Kahiluoto kehottaa barrikadeille kulttuurin ja perustulon puolesta.

Pelottavaa, jos taide- ja taiteilijapolitiikkaa harva tunnistaa, ja homma kääntyy yleiseksi puheeksi kulttuurista. Pelottavaa, jos poliitikot eivät ole kiinnostuneita taiteesta. Kuka valtaa sitten käyttää ja millä tavoin? Valtiovarainministeriön virkamiehetkö?

Minna Henrikssonin Politiikan taide-teoksesta –julisteista Paasikiven aukiolla, Atskin edessä tai Senaatintorilla saa yhden näkökulman siihen, mitä taiteesta on puhuttu.


KUOLEMATTOMIA HETKIÄ KOTIMAISEN NÄYTELMÄN ÄÄRELLÄ

Otsikkoni on pateettinen, mutta anti olla vain. En häpeä. En häpeä omaa tunteellisuuttani näytelmäkirjailijoiden ja heidän näytelmiensä edessä. Olen edelleen otettu Salla Viikan Aukko-tekstistä, samoin Emilia Pöyhösen Prinsessa Hamletista ja Marie Kajavan Lullabystä, jonka ensiesityksen näin Teatterikorkeakoulussa keväällä 2013. Ajattelen näiden tekstien isoja maailmoja, monikerroksista hahmotustapaa, jotain isompaa näkymättömäksi tulemisen tai toisen kohtaamattomuuden metafysiikkaa kuten Aukko-näytelmässä tai muistojen arpien alle menemistä Lullabyssä niin, että sattuu tai sen tajunnanvirtamonologia. 

Prinsessa Hamletista toistan sen, minkä sanoin jo perjantaina tilaisuudessa. Do not forget. Me olemme kokeneet yhden hienoimmista nykyteksteistä. Se kohoaa jyhkeään korkeuteen ja puhkoo niin monia kerroksia yhteiskunnan ja ihmisen psyykessä. Sen kieli on niin voimallista, niin runollisen kaunista, niin koskettavan lihallista, että se vain läpäisee sinut. Ja se on täynnä groteskia koomisuutta.  Emilia Pöyhösen päällekirjoitus ei ole rikos Hamletia kohtaan. Se oikeuttaa Hamletin käytön. Sen päällekirjoitus hulluudesta ja ystävyydestä sekä vallan julkeudesta on yksinkertaisesti nerokas.

Hitto, meillä on tällaisia kirjailijoita ja vielä liuta lisää.

Muistutan myös Juha Jokelan festivaalin avajaisten esipuheesta. Se oli näytelmäkirjailijan monologi. ”TÄSTÄ NÄIN”, siitä jota ei vielä ole, jota näytelmäkirjailija epävarmana ja haroen vasta ajaa takaa. Sitä, joka on tyhjänä käsien välissä. Mistä tämän tekstin saisi lukea? Teatteri & Tanssista? Tekstin sivuilta? (13.11.2014 klo 14.39 Juha lähetti tekstin, se on Tässä. Kiitos!)

Voi, minä rakastan näytelmäkirjailijoita.


SIVUHENKILÖN KUOLEMA

Niin, ja vielä tällainenkin asia. Yllä oleva otsikko ei ole omani. Se on Otso Kauton huomio sivuhenkilön kuolemasta. Tämä on tärkeää draaman ja teatterin maailmankuvan kannalta. Otso, kirjoita siitä.


PELASTETAAN MAAKUNTATEATTERIT!

Kultakuumeessa keskustelevat tänään Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakola ja Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Sini Pesonen. Minusta on hienoa, jos näkökulma on se, miten maakuntateatterit pelastetaan. Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenasta jälkikäteen.


twitter.com/tinfotweets


TINFON ILMOITUKSIA


Seuraava TINFO e-Nytt ilmestyy 18.11.2014, aineistopäivä 14.11.


Syksyn viimeinen ruotsinkielinen uutiskirje TINFO e-Nytt ilmestyy 18.11.2014. Mahdolliset ruotsinkieliset tiedotteet pyydämme lähettämään osoitteeseen tinfo(at)tinfo.fi perjantaihin 14.11. mennessä.

www.tinfo.fi/se


Teatterilaisen muistikirja ja kalenteri 2015 – verraton lahjaidea


Teatterilaisen muistikirja 2015 on uudenlainen, pokkarikokoinen teos, jonka 256 sivuun mahtuu paitsi päivyri suomeksi, ruotsiksi ja saameksi, myös sata sivua tilaa merkinnöille. Ja onhan Teatterilaisen muistikirja myös pieni suuri tietopaketti: muiden muassa apurahakalenteri, alan tapahtumat sekä teatterin, tanssin, sirkuksen ja oopperan yhteystiedot löytyvät. Uusi Teatterilaisen muistikirja on myös mahtava lahjaidea!

Teatterilaisen muistikirjasta 2015 kannattaa tehdä kimppatilaus, sillä silloin kirjan kappalehinta on pienempi ja säästyy postikuluja.

10 kappaleen ja sitä suuremmissa tilauksissa kirjan hinta on vain 17 euroa / kappale (yksittäin 19 euroa).

Kerätkää yhteistilaus ja ottakaa yhteyttä: tinfo(a)tinfo.fi. tai puhelimitse (09) 2511 2120.

Muista myös marraskuun kaveritarjous: Kun tilaat kaksi kappaletta uutta Teatterilaisen muistikirja/kalenteria, maksat postikulut ainoastaan yhdestä! -> yhden kappaleen postitus: 2,93 € / kaksi kappaletta: 4,46 €

Tilauksen voi tehdä hyvin myös TINFO-verkkokaupasta, siellä myös lisätietoja ja kuvia Teatterilaisen muistikirjasta.

 

KANSAINVÄLISEN TEATTERI-INSTITUUTIN (ITI) KUULUMISIA


Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) maailmankongressi Jerevanissa 17.-22.11.2014

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) maailmankongressi järjestetään tällä kertaa Jerevanissa 17.-22.11.2014. Kongressin yleiskokouksen pääpuhuja on ruotsalainen säveltäjä ja kulttuuripolitiikan vaikuttaja Alfons Karabuda, jonka puheenvuoro käsittelee YK:n raporttia The Right to freedom of Artistic expression and creativity.

Suomen delegaatioon ITI-kongressissa kuuluvat järjestön kunniajäsenyyden aiemmin saanut Riitta Seppälä, Jerevanin-kokouksessa kunniajäsenyyden vastaanottava teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala sekä Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori. Yhteensä kongressiviikkoon osallistuu noin 250 teatterikentän edustajaa 50 maasta. Kansallisia ITI-keskuksia on liki sadassa maassa Afrikassa (21), Arabimaissa, Aasiassa (16), Latinalaisessa Amerikassa Euroopan maiden (30) ja Yhdysvaltojen lisäksi.

ITI-maailmankongressin ohjelma (PDF) Jerevanissa 17.-22.11.2014.

TINFO on Suomen ITI-keskus, mikä tarkoittaa, että TINFO toimii esittävien taiteiden kansainvälisen yhteistyön ja vaihdon foorumina ja kontaktipisteenä sekä suomalaista teatteria koskevan tiedon välittäjänä.

www.iti-worldwide.org


Teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantalalle ITI:n kunniajäsenyys


Teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala saa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kunniajäsenyyden Jerevanin-kongressin päätösseremoniassa lauantaina 22.11.2014. Rantala toimi ITI:n hallituksen jäsenenä (1996-2009) sekä ITI:n taiteellisena johtajana 2006-2008 ja Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) hallituksen puheenjohtajana vuosina1996-2009. ITI-kunniajäsenyys jaetaan henkilölle kiitoksena hänen ansioistaan järjestön hyväksi tehdystä työstä. 

Suomalaisista aiemmin Kansainvälisen teatteri-instituutin kunniajäsenyyden on saanut Riitta Seppälä. Professori Arvi Kivimaan (1904-1984) ansiosta vietetään vuosittain Maailman teatteripäivää (27.3.).


"Teatteri on inhimillistä perusvaluuttaa" – Raija-Sinikka Rantalan haastattelu

 
– Kun teatterissa teemme taidetta elämästä ja ihmisistä, se suo meille mahdollisuuden ainakin ymmärtää toisia, vaikka emme aina hyväksyisikään kaikkea, mitä toiset tekevät. Keskinäisen ymmärryksen lisääminen on inhimillistä perusvaluuttaa meille kaikille ihmisyyden jäsenkirjan omistajille.

– Meillä on globaali vastuu myös taiteilijoina. Uskon vahvasti siihen, että infran rakentamista tärkeämpää on teatterissakin panostus koulutukseen. Arvokkainta on se, mikä jää korvien väliin. Se ei ole tuhottavissa, sanoo Raija-Sinikka Rantala.

Teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantalalla on pitkä kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä teatterissa. Rantala on vastannut ja vetänyt ITI:n aloitteesta syntyneitä täydennyskoulutuskursseja sosiaalisen intervention teatterista Burkina Fasossa sekä kouluttanut naisohjaajia Norsunluurannikolla sekä luennoinut Kongossa ja Kamerunissa.  Rantala muistuttaa myös, miten suuri on ITI:n merkitys kamppailussa ihmisoikeuksien ja taiteilijoiden ilmaisuvapauden puolesta.

Raija-Sinikka Rantalaa voisi kutsua myös teatterin kansainväliseksi lähettilääksi ja ”rauhantekijäksi”, sillä hän toimi ITI:n taiteellisena johtajana kriittisinä vuosina 2006-2008:

– Silloin ITI:n taiteellisen johtajan työ oli jäsenmaiden välisen luottamuksen lujittamista, yhteistyömahdollisuuksien lisäämistä ja osallistumista maailmanlaajuisten teatteritapahtumien suunnitteluun.UUTISIA


Emilia Pöyhösen näytelmä kuka tahansa meistä -dokumentti Tukholmassa 22.11.2014

Tukholmalainen Uusi Teatteri esittää luennan Emilia Pöyhösen näytelmästä kuka tahansa meistä -dokumentti 22.11.2014. Lukuteatteriesityksen, ja samalla tekstin Ruotsin-kanta-esityksen ohjaa Tatu Hämäläinen. Hämäläinen on aiemmin työskennellyt mm. Stockholms Stadsteaternissa ja Dramatenissa. Pöyhösen näytelmän on ruotsiksi kääntänyt Sofia Aminoff, ja käännöstyötä on tuettu TINFO-apurahalla. Näytelmän ruotsinkielinen nimi on Vem som helst av oss -ett dokument.

kuka tahansa meistä -dokumentin esitys Tukholmassa on osa FINNDrama-sarjaa, jota Uusi Teatteri on järjestänyt vuodesta 2009 yhteistyössä Riksteaternin kanssa. Sarjassa on tähän saakka esitetty 13 suomalaista näytelmää.


Áillohaš – auringon poika Ruotsin-kiertueelle


Ruska Ensemblen
, Suomen Kansallisteatterin ja Saamen Kansallisteatterin (Beaivváš Sámi Našunálateáhter) yhteistyöesitys Áillohaš – auringon poika on Ruotsin-kiertueella 26.11.-6.12.2014. Kiertue alkaa Kiirunasta ja päättyy Tukholmaan Suomen itsenäisyyspäivänä, esityksiä on kuudella paikkakunnalla. Áillohaš on Ari-Pekka Lahden kirjoittama näytelmä saamelaisten kansallisrunoilijasta Nils-Aslak Valkeapäästä.


Kiertueen järjestää ruotsalainen Riksteatern yhteistyössä Rajaton näyttämö -hankkeen kanssa. Esityksen kielet ovat suomi ja saame, ja se tekstitetään ruotsiksi. Näytelmän on kääntänyt ruotsiksi Anna Simberg. Käännöstyötä tuettiin TINFO-apurahalla näytelmäkäännöksille.

Ruska Ensemblen ja Kokkolan kaupunginteatterin Venäjän pohjoisten kansojen elintaistelua kuvaava shamanistinen esitys Viimeinen aamutähti kiersi puolestaan Ruotsia vuonna 2012.


Oblivian Ka-Boom Münchenissa 12.-13.12.2014


Oblivian Ka-Boom vieraillee Saksassa 12.-13.12.2014. Paikkana on nykytaiteen residenssikeskus Pathos München. Ka-Boom on kolmas osa esityssarjasta Museum of Postmodern Art (MOPMA). Teos kantaesitettiin Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa 2014, jolloin nähtiin myös sarjan kaksi aiempaa teosta Museum of Postmodern Art ja Super B.

Siinä missä kaksi ensimmäistä osaa tarkastelivat menneisyyttä ja sen jättämiä jälkiä, siirtää Ka-Boom katseen tulevaisuuteen – tai itse asiassa katsoo tulevaisuudesta käsin nykypäivää. Mitä on tehtävissä, jos kaikki on jo ehtinyt tapahtua? Voiko kontrollin menettää sellaisesta, jota ei vielä ole olemassa? Pitääkö teatterin vastata kysymyksiin, joita kukaan ei tule koskaan kysymään?

Ka-Boom yhdistää puheen ja liikkeen, emootion ja älyllisyyden. Se ottaa kantaa ja analysoi, mutta on vakavalla naamalla myös hauska.

Työryhmä ja esiintyjät: Timo Fredriksson, Magnus Logi Kristinsson, Anna-Maija Terävä, Annika Tudeer
Äänisuunnittelu: Juuso Voltti
Valosuunnittelu: Meri Ekola
Pukusuunnittelu: Monika Hartl
 
www.oblivia.fi
www.pathosmuenchen.de


OKM: Ministeriö turvaa taiteen tiedotuskeskuksien rahoituksen


Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on ilmoittanut, että opetus- ja kulttuuriministeriö pienentäisi merkittävästi FILI – Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen toimintaan myönnettäviä avustuksia vuonna 2015.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole pienentämässä avustuksia, vaan sen tarkoituksena on turvata taiteen tiedotuskeskuksille vuodelle 2015 samansuuruinen rahoitus kuin vuonna 2014. Päätökset vuoden 2015 määrärahoista tehdään ensi vuoden alussa.

Lisätietoja: ylijohtaja Riitta Kaivosoja, OKM, p. 0295 3 30129

www.minedu.fi


Imatran kaupungin vuoden 2014 taidepalkinto Mustan ja Valkoisen Teatterille


Imatran kaupungin vuoden 2014 taidepalkinnon saa Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry. Palkinnon myöntää Imatran kulttuuri- ja liikuntalautakunta.

Perusteluissaan lautakunta toteaa, että kymmenessä vuodessa yhdistys on tuonut Imatralle kansainvälistä teatteria ja julkisuutta. Yleisö on ottanut vuosittaisen tapahtuman hyvin omakseen.

Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys järjesti Imatralla ensimmäisen kansainvälisen Mustan ja Valkoisen Festivaalin vuonna 2004.

Taidepalkinnon suuruus on 3000 euroa.

Mustan ja Valoisen Teatterin puheenjohtaja Katri Lätt ja festivalain taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan kertovat olevansa ylpeitä saamastaan tunnustuksesta.

Kamran Shahmardan näkee, että 11 vuotta tehty työ ei ole mennyt hukkaan.

- Siitä puhuvat kiitolliset katsojat ja kaupungin kulttuurilautakunta, sekä kaupungin johto. Eli suuntamme on oikea. Lähivuosina tulemme kehittymään vielä enemmän, koska nyt olemme täysin varmoja, että kaupunki tarvitsee meitä.

Kamran Shahmardanin ohjaama Macbeth Venäjällä

Kamran Shahmardanin ohjaama Macbeth sai keskiviikkona 21.10 ensi-iltansa Kemerovon oblastin draamateatterissa Keski-Siperiassa. Kemerovossa näytelmällä juhlitaan William Shakespearen juhlavuotta. Shakespearen kuolemasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 450 vuotta.

Macbeth on myös Kemerovon alueteatterin juhlanäytelmä. Alueteatteri on toiminut 80 vuotta. Macbeth on Mustan ja Valkoisen Teatterin, sekä Kemerovon alueteatterin yhteistuotanto.  Lavastuksen suunnitteli nuori moskovalainen lavastaja Sergei Lavor.

Mustan ja Valkoisen Teatteri
Theatre of Black and White
tel: +358 46 5538 413
tel: +358 46 886 5740
mustanjavalkoisenteatteri(a)gmail.com
http://blackandwhitetheatre.net/
Facebook: www.facebook.com/group.php?gid=139543148317


Vuoden Teatterin 2015 valitsee Kari Heiskanen


Vuoden Teatteri 2015 –kilpailu on käynnistynyt ja kilpailun raati pohtii parhaillaan kilpailuehdokkaita.

Raadissa vaikuttavat Rovaniemen Teatterin johtaja Juha Vuorinen, Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi, Svenska Teaternin johtaja Johan Storgård ja viime vuoden voittajateatteri Viiruksen taiteellinen johtaja Maria Lundström. Lisäksi raadin työskentelyyn osallistuu Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi.

Voittajavalinnan raadin kartoittamasta finalistijoukosta tekee näyttelijä Kari Heiskanen. Palkinto jaetaan keväällä 2015.

Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry:n järjestösihteeri
info(a)suomenteatterit.fi
Puh. 09 2511 2150
www.suomenteatterit.fi


Aleksi Malmberg aloittanut Suomen Benelux-instituutin johtajana


Suomen Benelux-instituutin uutena johtaja on 3.11.2014 alkaen aloittanut FM Aleksi Malmberg.

Suomen Benelux-instituutti edistää suomalaista kulttuuria, taidetta ja tiedettä sekä näihin liittyvien yhteistyöverkostojen syntymistä Belgiassa, Alankomaissa ja Luxemburgissa. Instituutti on asiantuntijaorganisaatio, jonka hankkeet toteutetaan alansa johtavien ammattilaisten kanssa.

Suomen Benelux-instituutin toimisto sijaitsee Brysselissä, ja se on yksi Suomen 17 kulttuuri- ja tiedeinstituutista maailmalla.

Aleksi Malmberg siirtyi uuteen tehtäväänsä Helsingin juhlaviikkojen, Suomen suurimman monitaidefestivaalin, ohjelmapäällikön tehtävistä. Malmberg uskoo taiteen merkitykseen yhteiskunnassa. "Hyvä taide voi ylittää niin valtioiden, kielen kuin arjen ja odotuksienkin rajat. Se vaikuttaa meihin monella tasolla - puhuttiinpa sitten taiteen sisäisistä merkityksistä tai sellaisista asioista kuin demokratia, oppinen ja terveys", hän toteaa. "Insituutissa haluamme olla aloitteellisia taiteen edistäjiä, ja teemme kaikkemme auttaaksemme suomalaisia ja Benelux-alueen taiteilijoita ja toimijoita löytämään toisensa sekä yleisönsä."

Aleksi Malmberg seuraa tehtävässä Sirpa Hietasta.

Haastattelupyynnöt:
Aleksi Malmberg | johtaja | Suomen Benelux-instituutti | puh. +32 (0)47 576 4332 |aleksi.malmberg(a)finncult.be

Lisätietoja:
Outi Paasonen | asiamies | Suomen Benelux-instituutin säätiö | puh. +358 (0)50 540 8684 |outi.paasonen(a)gmail.com

Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Institut Culturel Finlandais pour le Benelux
Boomstraat 14/3 rue de l’Arbre
1000 Brussel Bruxelles
+32 (0)2 513 09 41 | info(a)finncult.be

www.finncult.be


Maria Romantschuk Hanasaaren ohjelmajohtajaksi


Maria Romantschuk on valittu Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen uudeksi ohjelmajohtajaksi. Hän vastaa Hanasaaren ohjelmatoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta.

Maria Romantschuk on aikaisemmin toiminut Bonnier Books Finland -kustantamon viestintäjohtajana ja Tammi-kustantamon viestintäpäällikkönä, Fortumin viestintäjohtajana, Suomen Tukholman-suurlähetystön lehdistöneuvoksena sekä tasavallan presidentin lehdistöpäällikkönä. Romantschuk on myös työskennellyt toimittajana Hufvudstadsbladetissa ja Yleisradiossa. Hanasaaren johtokunnan jäsenenä vuodesta 2010 toiminut Maria Romantschuk tuntee hyvin Hanasaaren toiminnan. Hän jättää nyt tämän tehtävän.

Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman odottaa innolla tulevaa yhteistyötä Maria Romantschukin kanssa. ”Maria Romantschukin pitkä ja monipuolinen kokemus ja hyvät verkostot niin Suomessa kuin Ruotsissa vahvistavat Hanasaaren ohjelmatoimintaa entisestään.” Romantschuk aloittaa tehtävässään joulukuussa.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Gunvor Kronman
gunvor.kronman(a)hanaholmen.fi
+358 40 745 1738.

www.hanaholmen.fi


TAPAHTUMIA


Lisää ajankohtaisia ja tulevia tapahtumia: www.tinfo.fi/minnemenna 


Nukketeatteria, oopperaa, varjoja: Nukketeatterioopperasymposium 14.-15.11.2014, Pori


Poikkitaiteellinen yhdistys Poike ry yhteistyökumppaneineen järjestää Porissa kaikkien aikojen ensimmäisen nukketeatterioopperasymposiumin. Symposium koostuu Porin Oopperan kuoron mestarikurssityöpajasta, Palmgren-konservatorion musiikkiteknologian opiskelijoiden erikoisluennoista, Porin ruotsalaisen yhteiskoulun oppilaille suunnatuista ammattilaisvierailuista sekä kaikelle yleisölle avoimesta seminaarista ja varjoteatterikonsertista.

Symposiumin ohjelma (englanniksi)

Nukketeatterioopperasymposium toteuttaa Porissa tekeillä olevan nukketeatterioopperan koulutuksellista ohjelmaa. Poike, Porin Ooppera, Pori Sinfonietta ja TIP-Connection valmistelevat Pohjoismaiden ensimmäisen ison nukketeatterioopperateoksen ensi-iltaa vuoden 2016 lopulle. Oopperan säveltää Jouni Kaipainen ja ohjaa Anna Ivanova-Brashinskaya. Libreton kirjoittaa Mikhail Brashinsky. Pori Sinfoniettaa johtaa ylikapellimestari Jan Söderblom ja Porin Oopperan kuoroa kuorokapellimestari Ognian Vassilev.

Nukketeatterioopperaa ja sen koulutuksellista ohjelmaa tukevat Taiteen edistämiskeskuksen Porin toimipiste, Svenska kulturfonden i Björjeborg, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Symposiumissa tehdään yhteistyötä Palmgren-konservatorion ja Porin ruotsalaisen yhteiskoulun kanssa. Myös satakuntalainen nukketeatteriyhdistys Nukkero osallistuu projektiin.

Yhteydenotot, lisätiedot, haastattelupyynnöt:
Tuuli Penttinen-Lampisuo
Tuottaja, 050 535 8916, tuuli(a)poike.fi
www.poike.fi

Symposium Facebookissa: www.facebook.com/events/1492237207709835/


Ison karhun kantapäillä 14.-16.11.2014, Kuhmo

Toista kertaa järjestettävä kulttuuritapahtuma Ison karhun kantapäillä tarjoaa jälleen kulttuurin valoa keskelle marraskuisen Kainuun pimeää syksyä.

Kuhmossa viikonlopun 14.-16.11. aikana koetaan jälleen väkeviä kulttuurielämyksiä, joissa yhdistävänä tekijänä ovat pohjoisten kansojen tarinat. Iso karhu ja Otavan tähdistö ovat kautta aikojen olleet pohjoisten alueiden asukkaille tärkeimpiä taivaankappaleita, ja niitä koskevia myyttejä löytyy monien kansojen tarinoista. Isolla karhulla on myös monia merkityksiä ja ulottuvuuksia.

Teatteri Telakan Petroskoi Kuhmossa

Lauantai-iltana koetaan yksi tapahtuman ehdottomista kohokohdista, kun Kuhmo-talon Lentua-salin lavalla nähdään Teatteri Telakan kehuttu ja palkittu Petroskoi-näytelmä. Kolmen teatterin – tamperelaisen Teatteri Telakan, lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon ja virolaisen Rakveren teatterin – yhteistyöprojekti palkittiin viime vuonna näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Esitys on vastakohta synkille tulevaisuudenvisioille ja oodi pienten kansojen elinvoimalle.

Nyt toista kertaa järjestettävä Ison karhun kantapäillä on jokavuotiseksi suunniteltu kulttuuritapahtuma, jonka on tarkoitus houkutella Kainuuseen myös kansainvälistä yleisöä. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Juminkeko-säätiö ja Runolaulu-Akatemia yhteistyössä Kainuun kulttuurimatkailun kansainvälistäminen -hankkeen kanssa. Tapahtuman liput tulevat myyntiin osoitteeseen www.lipputoimisto.fi

Tapahtuman pääjärjestämispaikkana toimii Kuhmo-talo: www.kuhmotalo.fi

Lisätietoja: Runolaulu-Akatemia, Nikke Kaartinen nikke.kaartinen(a)runolaulu.fi / 044 700 1441

www.juminkeko.fi | www.runolaulu.fi


Dokumentti ja teatteri – Teatterintutkimuksen seuran syyspäivät 21.11.2014, Tampere


Teatterintutkimuksen seuran syyspäivä järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikön kanssa perjantaina 21.11.2014, paikkana Tampereen yliopiston Opetus- ja tutkimusteatterin näyttämö Teatterimonttu, os. Kalevantie 4, (Päätalo) D-osa, Tampere. www.uta.fi/yhteystiedot/kartalla.html.

Syyspäivän teemaa avataan teoreettisesti ja käytännön esimerkkien avulla. Seminaarin avaa näyttelijäntyön professori Pauliina Hulkon ja teatterin ja draamantutkimuksen professori Hanna Suutelan dialogi ”Dokumentti kohtaa teatterin – teatteri kohtaa dokumentin”.

Kahvitarjoilun vuoksi toivomme ilmoittautumiset viimeistään tiistaina 18.11. osoitteeseen mari.martin(a)uniarts.fi.

Syyspäivän ohjelma liitteenä (PDF).
Päivän aikana julkistetaan myös Teatterintutkimuksen seuran vuosikirja Teatteri ja media(t).

Lämpimästi tervetuloa.

Teatterintutkimuksen seuran puolesta,
Marjatta Häti-Korkeila, FT, puheenjohtaja
Riitta Pohjola-Skarp, FT, varapuheenjohtaja
Mari Martin, TeT, sihteeri

www.teats.fi


Eskus-klubi #1 22.11.2014, Helsinki


#1! Ensimmäinen Eskus-klubi aktivoi aisteja lauantaina 22.11.2014 klo 18–22 Eskuksen tiloissa Helsingin Suvilahdessa. Illan ohjelmasta vastaavat Eskuksen uudet jäsenryhmät Circus Maximus ja Teatteri Quo Vadis. Luvassa mm. valmiita ja vähemmän valmiita esityksiä sekä musiikkia livenä ja levyiltä.

Lisätietoja pian.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa, välkommen!

Eskus - Esitystaiteen keskus / Performance Center
Puhdistamo (rakennus 6), Suvilahti
Kaasutehtaankatu 1
00540 Helsinki

Eskus-klubi on neljä kertaa vuodessa (2 x syksyllä, 2 x keväällä) järjestettävä kokeellinen klubi-ilta. Se koostuu mm. demoesityksistä, valmiista esityksistä, keskusteluista ja musiikista. Konsepti on joustava ja ehdotuksille avoin.

www.eskus.fi
http://circusmaximus.fi/
http://quovadisteatteri.wordpress.com/


Seminaari taiteellisesta ennakkosuunnittelusta 30.11.2014, Helsinki


Kohti kollektiivista kokonaistaideteosta?
Kuinka työryhmä lähtee suunnittelemaan yhteistä teosta?
Millaisia työtapoja eri työryhmillä on?
Mitä taiteellinen ennakkosuunnittelu eri tekijöille merkitsee?
 
Temen jäsenjärjestö Suomen valo- ääni- ja videosuunnittelijat (SVÄV) järjestää yksipäiväisen ennakkosuunnitteluseminaarin sunnuntaina 30.11.2014 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Vässillä, Lintulahdenkatu 3, Valostudio, 6. krs.

Seminaarin kohderyhmänä ovat erityisesti temeläiset taiteilijat ja tekijät.
 
Tule kuulemaan tekijöitä, keskustelemaan ja tapaamaan kollegoita!
 
Ohjelma (PDF). Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
 
Hinnat
Teatteri- ja elokuva-alojen opiskelijoille seminaari on ilmainen (voimassaoleva opiskelijakortti näytettävä ovella). Temen jäsenille 15 € ja ulkopuolisille 30 €.
Maksetaan 29.11.2014 mennessä SVÄV:n tilille: FI 33 5541 2820 0031 02 (viite: seminaari/nimesi).
Tulosta tilisiirto/kuitti pääsylipuksi. Voit maksaa myös käteisellä paikan päällä (varaa tasaraha).
 
Ilmoittautuminen
Seminaariin mahtuu 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ennakkoilmoittautumiset Sami Hiltuselle Temeen pe 21.11.2014 mennessä: sami.hiltunen(a)teme.fi / 09 2511 2147.


Kuvailutulkkausseminaari 1.12.2014, Tampere


Seminaari on suunnattu kulttuurialan toimijoille, vammaisjärjestöjen edustajille ja kaikille kiinnostuneille. Kuvailutulkkauspalvelua tarkastellaan niin tuottajan kuin käyttäjän näkökulmasta. Painopiste on taiteessa ja kulttuurissa, jonka kuvailutulkkaus on haastavaa, vaan ei mahdotonta! Kuinka välittää näkövammaiselle sanoin tanssin liikekieli? Miten festivaalinkävijä hyötyy kuvailutulkkauksesta?

Aika: Maanantai 1.12. klo 12.00-16.15

Paikka: Tanssiteatteri MD:n Hällä –näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere. Tila on esteetön. Käytössä on induktiosilmukka. Pyörätuolipaikkoja on seitsemän.

Järjestäjät: Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Kulttuuria kaikille – palvelu ja Tampereen Seudun Näkövammaiset ry opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella

Ohjelma: Päivän ohjelma löytyy Kulttuuria kaikille –palvelun sivuilta

Ilmoittautuminen: Tilaisuus on maksuton. Tarjoamme iltapäiväkahvin. Ilmoittaudu mukaan 20.11. mennessä: puh. 040 964 9288 / tanja.rantalainen(a)kulttuuripalvelu.fi. Kerrothan ilmoittautuessasi mahdollisen erikoisruokavalion ja mainitset, jos käytät pyörätuolia.

Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Tanja Rantalainen
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
Puh. 040 964 9288
tanja.rantalainen(a)kulttuuripalvelu.fi
www.kulttuuripalvelu.fi
www.facebook.com/kulttuuripalvelu


Infotilaisuus EU-rahoituksesta visuaalisen alan toimijoille 3.12.2014, Helsinki


EU:n Luova Eurooppa & visuaaliset taiteet
keskiviikkona 3. joulukuuta 2014 klo 10–15.30

Visuaalisen taiteen keskus Frame
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C 96, (C-rappu 4. krs.) Helsinki

Organisaatioille suunnatussa tilaisuudessa kerromme, millaista EU-rahoitusta on tarjolla visuaalisen taiteen eurooppalaiseen yhteistyöhön ja millaisia kokemuksia suomalaisilla toimijoilla on EU-rahoituksesta.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Ohjelma

Ilmoittautumiset 25.11. mennessä osoitteeseen kulttuuri(a)cimo.fi.
Voit kysyä samasta osoitteesta myös lisätietoja tilaisuudesta.

Lisätietoja EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta ja sen kulttuurin alaohjelmasta löydät osoitteesta www.cimo.fi/luovaeurooppa.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, Visuaalisen taiteen keskus Frame ja AV-arkki
 
www.frame-finland.fi


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja apurahahakuja: www.tinfo.fi/hakuja
Apurahoja myöntäviä tahoja TINFO-verkkosivuilla (Välittää -> Apurahoja ja avustuksia).


OKM: Vammaisyhteisöjen kulttuuritoiminta ja kulttuurin saavutettavuuden edistäminen | haku 28.11.2014 asti


Avustuksilla tuetaan vammaisjärjestöjen ja –yhteisöjen taide- ja kulttuuritoimintaa sekä kulttuurin saavutettavuutta parantavia hankkeita. Saavutettavuutta parantavissa hankkeissa hakijoina voivat olla myös erilaiset kulttuurialan toimijat.

Avustuksia myönnetään oikeustoimikelpoisille yhteisöille. Niitä ei myönnetä yksityishenkilöille. Hakijoina voivat olla erilaiset vammaisjärjestöt ja –yhteisöt sekä erilaiset kulttuurialan toimijat: esimerkiksi taide- ja kulttuurilaitokset sekä –tapahtumat. Yksityishenkilöt voivat hakea kohdeapurahoja taiteen edistämiskeskukselta ja alueellisilta taidetoimikunnilta.

Avustuksiin oli vuoden 2014 valtion talousarviossa varattuna 691 000 euroa.

Tarkemmat tiedot täältä

Hakuaika päättyy: 28.11.2014
Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Lea Halttunen puh. 0295 3 30097, sähköposti: etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi


OKM: Kulttuurinen ulkosuomalaistoiminta | haku 28.11.2014 asti


Avustus on tarkoitettu ulkosuomalaisjärjestöjen toiminnan tukemiseen, kuten ulkosuomalaisten tiedotusvälineiden tukemiseen, ulkosuomalaisjärjestöjen tilaisuuksiin suuntautuviin esiintymis- ja esitelmämatkoihin sekä ulkosuomalaisten kulttuuri-, sivistys- ja harrastustoimintaan sekä kerhotilojen ylläpitämiseen.

Yksittäisiä projektiavustuksia ulkosuomalaisten kulttuuritoimintaan haetaan Suomi-Seura ry:ltä.

Tarkemmat tiedot täältä

Hakuaika päättyy: 28.11.2014
Lisätietoja:
Kulttuuriasiainneuvos Annika Söderlund , puh. 0295 3 30382, etunimi.sukunimi(a)minedu.fi

www.minedu.fi

HAKUJA


Aiemmin TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja avoimia hakuja: www.tinfo.fi/hakuja


Casting/Audition: The Art of Peace Theater 22-23 Nov 2014, Helsinki


The Art of Peace Theater - Casting for new Ensemble - 9 Years Project

Musicians, sound designers, dancers, actors, martial artists, circus artists, poets, story tellers, textile artists, make up artists, body artists, visual artists, media artists, tribal artists, plastic artists, digital artists, light artists.

As well script  writers, dramaturges, choreographs, stage designers

22nd & 23rd November, from 9:00 - 21:00
Venue:
Kynnys ry. Pantterisali. Siltasaarenkatu 4, 5th floor
00530 Helsinki
Finland

We would like to build up a professional Ensemble for national and international performances and peace activism projects.

Ensemble members will receive continues education (Performing arts for peace); as well will have also the opportunity and possibility to collaborate in the design and creative production.

It is a 9+ Years Theater for peace community project. 100% dedication to the project is prefered.

Monthly wages and more benefits will be described for the artists candidates along the days of the casting.

  a.. Along 3 days casting audition, we will choose the crew for The Art of Peace Ensemble. The first two days will be the 22nd & 23rt of November
  b.. Training will be given, artists must apply training by integrating it to their art form and presenting it the same day. It is
2 complete days training and casting process.

More infomation here

Contact information
For more information please register:  welcome(a)luisdanielmaldonadofonken.info


Residenssihaku Saksaan syksylle 2015: PACT Zollverein | haku 4.12.2014 asti


Running all year round since 2002, the residency programme is at the heart of PACT Zollverein’s day to day work. Open to professional artists from home and abroad who work in the areas of dance, performance, media arts or music and closely linked to PACT’s two other core strands of activity in presenting work and facilitating research and development, the programme is a key element in PACT Zollverein’s profile as an Artists’ House supporting lively exchange between practice and theory. While occupying their own designated space and essentially working independently, residents may choose to take advantage of various kinds of production support such as dramaturgy, technical assistance, project management as well as press and publicity.

Thanks to the support of the Ministry for Families, Children, Youth, Culture and Sports of the State of North Rhine-Westphalia, residency recipients receive a grant to cover their living expen­ses and travel costs.

Residences are awarded twice a year by an international jury.

The application deadline for residencies from August to December 2015 is Thursday, the 4th of December 2014.

Please note that we only accept applications submitted via our online application system.

If you have any questions or would like to be included on our newsletter emailing list please send an email to: residenz(a)pact-zollverein.de.

Additional information: www.pact-zollverein.de/en/artists-centre


Call for project ideas: Get ready for Creative Europe call 2015 | deadline 25 Nov 2014


Are you ready to bring your music, dance, theatre, art and literature to a European level within a magical consortium of international partners?
 
The Liaison Agency Flanders-Europe (vleva) and the Creative Europe Desk Flanders organise an international project development workshop in the framework of the Creative Europe Culture - Cooperation projects (deadline: first week of October 2015).
 
Compose your European partnership on Thursday 15th of January, 10.00 am – 3.00 pm, at vleva, Avenue de Cortenbergh 71, 1000 Brussels. Your participation in this project development workshop is free. But we do not cover travel costs.
 
The project development workshop will cover the following actions:

  • Category 1 - For smaller scale cooperation projects (maximum EU grant of EUR 200 000 representing a maximum of 60% of the total eligible budget; consortium of cultural/creative organisations from at least  3 participating countries)
  • Category 2 - For larger scale cooperation projects (maximum EU grant of EUR 2 000 000 representing a maximum of 50% of the total eligible budget; consortium of cultural/creative organisations from at least  6 participating countries)

Do you want to submit a proposal as a project leader? Please fill out the form by 25/11/2014. This form should only be completed by project promoters who have a clear project idea and who are willing to act as a project leader in either cat1 or cat2.

By the end of November 2014, we will distribute your project idea among potential partners. Interested partners will be able to sign up for the project development workshop until 9/12/2014. An e-confirmation of participation will be sent before 20/12/2014.

Find more details online


Residency: Open Lab Halland 2015 | deadline 26 Nov 2014


A unique opportunity to take part in an 'open lab' with artists from different disciplines, such as dance, poetry, visual arts, textiles and music!

Kultur i Halland is inviting six artists to work creatively together on a three-week residency. The focus will be on the artistic process and on working together across artistic boundaries. We anticipate that the output will be something that can be placed in the public domain and be experienced by an audience.

Löftadalen Folk High School is situated in Åsa, right by the sea and about 20 kilometres south of Kungsbacka; a beautiful, secluded location, perfect for creativity. Accommodation and meals will be provided for the selected artists at the School. Various types of studios/workspaces are available and the choice of workspace will be determined by the composition of the group and the joint project idea. Travel expenses are covered.

An experienced process manager will provide support to the process during the three-week period. Three weeks is a short time in which to run an artistic process, and outside input is useful to ensure that individual participants feel that the residency is benefitting their own artistic development.

Deadline: 26 November 2014

Find all details online


Open Call: Festival Belluard Bollwerk 2015 | deadline 15 Dec 2014


The Festival Belluard Bollwerk International and Migros Culture Percentage are looking for new or nascent artistic projects on the subject „Fortress Europe“ to show in the festival’s main venue, a medieval fortress. Any form of artistic expression is admitted, the more interdisciplinary, the better. An international jury will select the projects that will receive a production grant of 5.000 CHF to 10.000 CHF and will be produced in the frame of Belluard Festival (June 25th to July 4th 2015) in Fribourg, Switzerland.

Applications can be sent in by artists or practitioners from other fields working interdisciplinary; from Fribourg or the rest of the world; individuals or groups; with performative or installative projects or interventions connected to the thematic.

The deadline is dec. 15th 2014.
Only applications sent in per email to call2015(a)belluard.ch will be accepted.

Read more


Open Call: 2015 Internation Festival of Ancient Greek Drama, Cyprus | deadline 9 Jan 2015


The Cyprus Centre of the International Theatre Institute, the Ministry of Education and Culture, Cultural Services and the Cyprus Tourism Organization announce the 2015 International Festival of Ancient Greek Drama, which will be held during the whole month of July 2015 in Cyprus.

The International Festival of Ancient Greek Drama has been established as an outstanding institution, which is characterized by its international identity. The selected performances are presented in open-air amphitheatres, such as the Paphos Ancient Odeon, the Curium Ancient Theatre and the Makarios III Amphitheatre in Nicosia.

The proposed performances must be based on the original text of the tragedians and comedians of antiquity. The Festival aims to present performances of Ancient Greek Drama that will project the specific nature of ancient drama, based on the original text.

All proposals from theatre groups or individuals expressing interest in participating in the 2015 International Festival of Ancient Greek Drama should be submitted using the form available at www.greekdramafest.com

The deadline for submitting the interest to participate is 9 January 2015. If a proposal is mailed, the official post office stamp will be applied. Envelopes containing the proposals should be titled “2015 International Festival of Ancient Greek Drama” and should be sent to:
Cyprus Centre of the International Theatre Institute
38 Regaena Street, 1010, Nicosia, Cyprus

Submission of a proposal is equal to acceptance of ALL terms and conditions of the Organizers.

For more information please visit Festival’s website www.greekdramafest.com or contact: tel: +357 22674920 [10:00 – 13:00 and 15:00 – 17:00 (Monday until Thursday) and 10:00 – 13:00 (Friday)] or by email to ccoiti(a)cytanet.com.cy


TYÖPAJOJA JA KOULUTUKSIA


Lisää TINFO-tiedotteissa ilmoitettuja koulutuksia ja kursseja löydät: www.tinfo.fi/minnemenna ja www.tinfo.fi/hakuja.


Ilmaisuverstas: Äänenhuoltoa 9.12.2014, Helsinki | haku päättyy 25.11.2014


Kaipaatko välineitä äänenhuoltoon ja kertausta puheen perustekniikkaan?

Ti 9.12. klo 10-13
Vetäjä: vokologi FM, TeaK:n puheen lehtori Laura Sipilä
Osallistumismaksu: 15 € / kerta

Äänenhuollossa tutustutaan erilaisiin äänen lämmittelyn harjoituksiin sekä äänen rentouttamiseen ja palauttamiseen rasituksen jälkeen.

Harjoitusten, ja kevyesti teoriankin kautta tavoitteena on kerrata ja päivittää puheen perustekniikan keskeisimpiä osa-alueita kuten ryhtiä, hengitystä, resonanssia ja artikulaatiota. Millaisia havaintoja omasta, niin tutuksi käyneestä insturumentista voi tehdä, kun sitä tarkastellaan ominaisuus kerrallaan?

Äänenhuollossa huomioidaan osallistujien toiveet.
Ilmoittautumiseen

www.nayttelijaliitto.fi/ilmaisuverstas


Teatterialan työhyvinvointikoulutus 12.-13.1.2015, Helsinki


Teatterialan järjestöt tarjoavat teatterialan työhyvinvointikoulutuksen 12.-13.1.2015

Suomen Teatterit ry, Suomen Näyttelijäliitto ry ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry tarjoavat yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa Työhyvinvointikoulutuksen 12.-13.1.2015 teatterialan työntekijöille. Koulutus järjestetään Suomen Kansallisteatterissa Helsingissä. Työhyvinvointipäivät ovat jatkoa aiemmin toteutetuille työturvallisuuskoulutuksille ja koulutus on suunnattu ensisijaisesti liittojen jäsenille.

Koulutuksen tavoitteena on tukea työhyvinvoinnin kehittämistä teatterialalla. Sisällöt on suunniteltu siten, että osallistujilla on mahdollisuus suorittaa samalla Työhyvinvointikortti®. Kouluttajina toimivat Työterveyslaitoksen asiantuntijat Tommy Larvi ja Saija Koskensalmi.

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen maanantaihin 1.12. mennessä oheisen linkin kautta. Koulutuksen hinta on 290 eur/hlö (sis. ohjelman, materiaalit, kahvitukset ja lounaat).

Koulutuksen tarkempi ohjelma löytyy Suomen Teatterit ry:n tapahtumakalenterista.

Lisätietoja saa myös Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton ja Suomen Näyttelijäliiton kautta.

Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Järjestötoimitsija Risto Lehikoinen, risto.lehikoinen(a)teme.fi, puh. 09 2511 2142
Järjestösihteeri Taija Lähdetie, info(a)suomenteatterit.fi, puh. 09 2511 2150

www.nayttelijaliitto.fi
www.suomenteatterit.fi
www.teme.fi


Taide & työelämä – Kurssi taiteen mahdollisuuksista uusissa konteksteissa 22.1-7.5.2015, Helsinki


Kuusiosainen työpajasarja käsittelee taiteen mahdollisuuksia ja merkityksiä erilaisissa työyhteisöissä sekä sosiaali- ja terveysalalla. Kurssin tavoitteena on tutustua soveltavan taiteen toimialaan ja tunnistaa sen itselle sisältämät mahdollisuudet. Tarkoituksena on avata näkökulmia toimialan kehittymiseen, jossa taiteilijat tuovat ammattitaitoaan erilaisten yhteisöjen tueksi. Työpajoissa tutustutaan case-esimerkkeihin ja alan toimijoihin Suomessa ja maailmalla, aiheesta tehtyyn tutkimukseen, kentän toimintalogiikkaan ja sen tulevaisuudeen näkymiin. Merkittävä osuus kurssista muodostuu osallistujan omasta projektista. Tässä osallistuja luo omasta osaamisestaan palvelun, jota hän voi tarjota asiakaskohderyhmälleen.

Kurssin hinta: 220 € + alv
Kursille otetaan 5-15 osallistujaa.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: krista.petajajarvi(a)gmail.com
Ilmoittautuminen päättyy 8.12.2014.

Lisätietoa ja ohjelma liittenä (PDF) ja osoitteesta petajajarvi.wordpress.com.
 

MUITA ILMOITUKSIA


Improjumppa 7.12.2014, Helsinki


Suosittu improjumppa jatkuu. 7.12. järjestetään kolmas improjumppa. Ilmoittaudu mukaan!

Näyttelijä Miska Kajanus ja fysioterapeutti Virpi Helanen laajentavat käsitystä jumpasta. Tässä jumpassa sinun on helppo samaistua Miskaan, joka ei ole koskaan pitänyt yhtäkään jumppatuntia, tai Virpiin, joka ei ole koskaan impronnut. Yhdessä he ovat muokanneet harrastajanäyttelijöille tarkoitetun uuden konseptin: improjumpan.

Tässä jumpassa ei tule olemaan tylsää, siitä pitää huolen Miska. Tässä jumpassa hiki virtaa takuuvarmasti, siitä huolehtii Virpi.

Improjumpassa liikutaan läkähtymiseen saakka. Jumppaosiot hikoillaan läpi tehden samalla mitä erilaisempia improharjoitteita. Yhdistelemme monia eri improlajeja. Keskitytään kokonaisvaltaiseen tekemiseen. Ei himmailla eikä vähätellä, vaan improtaan isosti koko kehoa käyttäen. Tällä improkurssilla treenataan tolkulla, tosissaan, kovalla innolla ja hiki lentää, vaikka mukana onkin huumoria. Osallistujilta toivotaan mielenkiintoa improvisaatiota ja näyttelijäntyötä kohtaan.

Aika: su 7.12.2014 klo 19-20:30
Paikka: EasyFit Kalasatama, Sörnäisten rantatie 33D 4.krs www.easyfit.fi
Hinta: 15e/krt

Ilmoittautuminen: 23.11. mennessä. Kurssipaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Lisätiedot: anne.palm(a)shtl.fi tai 040 5788833
Kurssin järjestää: Suomen Harrastajateatteriliitto, www.shtl.fi


Tule mukaan ideoimaan teatteriklubia


Lauttasaaren kulttuuritila kutsuu koolle teatterialan nuoria: ohjaajia, näyttelijöitä, dramaturgeja, lavastajia, ammattilaisia tai harrastelijoita ym. poikkitaiteellisten indie teatteriklubien ideoimiseen ja toteutukseen.

Jos kiinnostuit, ilmoita itsesi tai kysy lisää:
Rita Mikhel
mmikhel(a)gmail.com
Lauttasaaren Kulttuuritila
Heikkiläntie 10
00210 Helsinki


Varainhankintaa yhdistyksille – hanki teatterillesi rahaa internetsivuja testaamalla


Yhdistystä on vaikea pyörittää ilman rahaa, ja internetsivuja on vaikea suunnitella sokkona.  Ajatuksenamme on luoda win-win-win-win-tilanne, jossa yhdistyksenne saa jäsentenne pienillä ponnistuksilla varoja, ja internetistä tulee hivenen helppokäyttöisempi.

Usability Test tarjoaa nettisivujen käytettävyystestausta web-suunnittelijoille, ja tarvitsemme jatkuvasti tavallisia netinkäyttäjiä testaajiksi. Jos osaat puhua ajatuksesi ääneen selkeästi, siitä on etua.

Yksi testi kestää yleensä varttitunnin ja siitä maksetaan 10 € joko yhdistykselle tai testaajalle itselleen. Jos esimerkiksi kymmenen jäsentä tekee viisi testiä kukin, yhdistys tienaa 500 €.
Ilmoitamme testeistä sähköpostitse. Aktiivisimmat voivat tehdä halvempia testejä myös ilman kutsua silloin kun heille sopii ja testejä sattuu olemaan.

Palkkiot tulevat yhdistyksenne tilille, kun vain laitatte maksun saajaksi yhdistyksen nimen (ja maksutavaksi ”Muu maksutapa”) Jokaisen ei tarvitse näpytellä yhdistyksen tilinumeroa. Jos ahkera testaaja haluaa myöhemmin testata omaan piikkiinsä, hän vaihtaa vastaanottajaksi itsensä ja antaa tilinumeronsa.

Tyypillisesti testaamme esimerkiksi nettikauppoja, ja tyypillinen tehtävä on etsiä tietty tuote ja laittaa se ostoskoriin.

Testaajaksi voi ryhtyä osoitteessa https://usabilitytest.fi/become-a-test-user. Testaamiseen tarvitaan Windows (ei XP) ja mikrofoni (kannettavissa on aina). Testaajaksi sopivat kaikenikäiset aikuiset ja kaikentasoiset netinkäyttäjät. Tarvittava ohjelma ladataan mainitulta nettisivultamme ja sitten seurataan vain ohjeita.

Verotuksesta sen verran, että yhdistykselle tehdyt testit ovat talkootyötä, joista ei tarvitse maksaa veroja. Yksityiset testaajat voivat ilmoittaa palkkionsa veroilmoituksessaan ja vähentää työhuonekulut arvionsa mukaan. Ja mikä win-win-win-win? Voittajia ovat toimintansa turvaava yhdistyksenne, viisastuneet web-suunnittelijat, helpommista sivuista nauttivat netinkäyttäjät sekä mahdollisesti myös ideassaan onnistunut Usability Test.

Lisätietoja:
Roope Koski
Usability Test
roope(a)usabilitytest.fi
www.usabilitytest.fi

 

twitter.com/tinfotweets

TeaTS_syysseminaari_ohjelma

svav_seminaari_ohjelma

taide_ja_tyoelama