21.11.2013

TINFO-tiedote 39 / 21.11.2013

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

TINFON ILMOITUKSIA

UUTISIA

TAPAHTUMIA

HAKUJA

TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA

APURAHOJA JA AVUSTUKSIA

MUITA ILMOITUKSIA

 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

 

PALKITSEMISESTA, ARVOSTUKSESTA JA VIERAANVARAISUUDESTA

Taiteen valtionpalkinnot ja Ida Aalberg -säätiön jakamat palkinnot ja kunnianosoitukset ovat sellaista aineetonta ja aineellista palkitsemista, jolla on suunnattoman suuri merkitys. Ei lainkaan pelkästään rahan takia, vaan niiden symbolisen merkityksen vuoksi. Palkinnot ovat merkki siitä, että työ on tullut nähdyksi ja sitä arvostetaan. Palkinnot kantavat viestiä myös tulevaisuuteen. Ne kertovat palkitsemisen takana olevista arvoista.

Performanssitaiteilija Irma Optimisti, tanssin kollektiivi UrbanApa sekä Teatteri Vanha Juko, Teatteri Telakka ja Rakveren Teatteri. Hieno palkittujen joukko. Jokaisen toiminta avautuu itsestä ja omasta yhteisöstä ulospäin. Kukaan palkituista ei roiku kansallisessa napanuorassa. Auki ja ulos, ja tervetuloa sisään! Taiteellista vieraanvaraisuutta!

Irma Optimistin työhuoneesta Kaapelitehtaassa tuli Là-bas, performanssin, video- ja ääniteosten ja -tapahtumien esitystila, jossa kotimaiset ja ulkomaiset taiteilijat ovat voineet vierailla ja työskennellä. Ja on Là-bas muutakin, se on epähierarkkista ja sitoutunutta tilanne- ja paikkasidonnaista toimintaa.

UrbanApa on uusi toimintakonsepti, jossa tehdään tanssista entistä saavutettavampaa viemällä tanssia myös eri ympäristöihin, osallistamalla erityisesti nuoria, tekemällä myös yhteisötanssia ja törmäyttämällä tanssin eri lajityyppejä toisiinsa. Nuorten ammattitaiteilijoiden urbanapanistisella toiminnalla on myös sosiaalista merkitystä, se hyppii kieli- ja kulttuurirajojen ylitse ja uudistaa ammattilaiskulttuuria. Taiteilijat saavat mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa laaja-alaisesti hyödyntäen omaa osaamistaan.

Teatteri Vanja Jukon, Teatteri Telakan ja Rakveren Teatterin yhteistyöhanke on yhdenlainen esimerkki ajatella teatterin toimintakulttuuria uusiksi yhteistyön ja henkilövaihdon pohjalta ja niin, ettei rajoituta vain Suomeen. Kolmen teatterin yhteistyö on sisältää kolme esitystä: lahtelaisen Kullervon, tamperelaisten Petroskoin ja virolaisten Köökin. Jokaisessa on mukana tekijöitä kaikista kolmesta teatterista, jokainen teatteri saa yhdellä tuotannolla ohjelmistoonsa kolme esitystä. Eikä kyse ole pelkästään tuotantokalkyloinnista vaan sisällöistä.


OIKEUDENMUKAISUUDESTA JA PALKITSEMISESTA

Suorituksista ja suoriutumisesta maksetaan. Anu Hakosen Aalto-yliopistossa runsas vuosi sitten tekemässä väitöskirjassa tutkittiin tulospalkkioita, joita ryhmille maksettiin näiden työsuoritusten pohjalta. ”Riittävän suuret palkkiot parantavat yksilöiden työsuoritusta rahan välineellisen merkityksen kautta (…) Toisaalta palkkiot vaikuttavat jopa voimakkaammin silloin, kun niillä on symbolinen merkitys.” Niinpä. Meidän alalla todella korostuu tämä symbolinen merkitys. Ei meidän alalla sitouteta työsuhdemersuilla tai hulppeilla asuntoeduilla. Ihan mennään työn merkityksellisyydellä.


NÄYTTELIJÄSTÄ, ESIINTYJÄSTÄ, RUUMISTYÖLÄISESTÄ – KIITOS RUUMIINTUNNOISTA

”Näyttelijä on ihminen, joka työskentelee julkisesti ruumiillaan.” Jerzy Grotowskin ajatuksen muunnan seuraavaan muotoon: ”Näyttelijä on se joka välittää julkisesti ruumiintuntoja katsojalle.”
Kuka on paras pelaaja? Kuka on paras näyttelijä? Helppoa olisi, jos näyttelijäntyössä kyse olisi absoluuteista: maalikuninkuudesta tai torjuntojen määrästä. Mutta esitys ja näyttelijäntyö ovat kuin huikea auringonnousu, maaginen sumu, iltahämärä, järisyttävä ukkosmyrsky, suden hetki yöllä, lumimyräkkä, puhkeavat silmut, huurteiset puut, sateinen asfaltti. Jalanjälkiä hiekassa, käpälänjälkiä hangella. Mitkä auringonnousut nostaisit ylitse muiden? Milloin oli juuri se oikea maaginen sumu?

Muisti nostaa esiin omasta mielentilasta riippuen näyttelijäntyöhön kiinnittyneitä ruumiintuntemuksia ja ruumismuistoja. Ne ovat aistimuksellisia kokemuksia ja tuntemuksellisia muistoja. Näyttelijä jättää nämä jäljet nimenomaan ruumiiseen. Näyttelijä piirtää uurteita minuun. Näyttelijä saattaa minut mitä erilaisimpien affektioiden valtaan.

Minulle näyttelijän ammatti on pysyvä ihmettelevän ihailun kohde.


NÄYTTELIJÄSTÄ – TODELLISUUDESTA?  MITÄ NÄYTTELIJÄ TARVITSEE?

Mutta ei näyttelijä ihailusta elä. Hyviä rooleja näyttelijä tarvitsee: työtä, työrauhaa ja mahdollisuutta asettautua asian äärelle.

”Hyvä rooli on kuin palatsi, jossa on suunnattoman monta ovea ja huonetta. Yksikään näyttelijä ei pysty yksinään avaamaan kaikkia ovia, mutta hänen tehtävänsä on auttaa meitä aavistamaan, kuinka monta huonetta palatsissa on.” Jotenkin tähän tapaan teatterikriitikko ja -tutkija Ruta Wiman kirjoitti 1980-luvulla.

”Suurin haaste on siinä, miten voi antaa itselleen välillä luvan olla ´vain näyttelijä´, luottaa siihen, että voi välillä keskittyä sisältöön ja jättää myyntipuheen väliin.” (Tuukka Vasama)

”Tuotannollinen työ haukkaa helposti kaiken saatavilla olevan ajan. Kun näyttelijällä on ´vapaapäivä´, sen voisi ideaalitapauksessa käyttää treenaamiseen, perusasioiden harjoitteluun ja omien valmiuksien kehittämiseen. Mutta nykyään se vapaa päivä kuluu itsen myymiseen – keikkojen hankkimiseen, produktioiden tuotantoasioihin, apurahojen hakemiseen jne.”


SUOMALAISTEN NÄKEMYKSET KULTTUURISTA

Täältä voi lukea, miten suomalaiset kulttuurin näkevät, mitä siltä odottavat ja toivovat. Ei suurempia ylläreitä. Ilahduttava on tieto, että liki 70% on sitä mieltä, että taidetta tulee tukea julkisesti. Tulokset siitä, ketkä ovat ulkopuolella, ei-katsojista, ovat samanlaisia kuin katsojatutkimuksissa 1970-luvulla. TNS Gallupin tekemään internet-kyselyyn vastasi 8000 suomalaista 15-74-vuotiasta.


ROKOTTAAKO TAANTUMA KULTTUURIA? JOUSTAVAT LIPUT

Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksessa 14.11.2013 kiinnitetään huomio tämänhetkiseen yleisökatoon kulttuurilaitoksissa. Esimerkkinä on Lahden kaupunginorkesteri. Pitääkö tämä paikkansa myös teatterissa? Mitä tulevat kertomaan vuoden 2013 katsojatilastot?
Mikä merkitys on joustavalla lippuhinnoittelulla? Alennuksella myytävät viime hetken -liput ja muut hinnoittelumallit ovat rantautumassa Suomeenkin. Etelä-Saimaan mukaan (14.11.) Lappeenrannan kaupunginteatterin ideariihessä asiaa pohditaan. Porsaanreiät täytyy kuitenkin saada tukituksi.
 
Minulle joustavasta hinnoittelusta tulee mieleen vain VR. Matkustan VR:n joustavan hinnoittelun ansiosta aikaisempaa kalliimmin…


NAISKIRJAILIJAA KEN PELKÄISI

The Guardian / Lyn Gardner: Does the National Theatre have a problem with women
.

 

TINFON ILMOITUKSIA


TINFOn toimisto suljettu 21.-22.11.2013


TINFOn toimisto on kiinni torstaista 21.11. klo 10.30 eteenpäin. Olemme seuraavan kerran avoinna maanantaina 25.11.  

 

UUTISIA


Näyttämötaiteen valtionpalkinto Jukolle, Telakalle ja Rakverelle


Näyttämötaiteen valtionpalkinnon on saanut Teatteri Vanha Jukon, Teatteri Telakan ja Rakvere Teaterin yhteistyöhanke. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki luovutti 15000 euron tunnustuksen hankkeeseen kuuluville teattereille tiistaina Helsingissä. Näyttämötaiteen vuotuisen valtionpalkinnon myöntää näyttämötaidetoimikunta.

Kolmen teatterin yhteistyöhankkeessa on valmistettu kolme yhteistyöproduktiota kaikkien kolmen teatterin näyttelijöillä. Jokainen produktio on kantaesitys ja yhdessä ne muodostavat temaattisen trilogian. Esitykset kiertävät kaikki kolme teatteria vuosien 2013–2014 aikana.

Palkinnon perusteluissa mainitaan teattereiden yhteistyön venyvän yli valtiollisten rajojen, jolloin elämisen raivo ja pakko eivät ole kiinni kansallisessa napanuorassa. Näyttelijöiden, ideoiden ja kielen vaihtovuoroisuuden kerrotaan rikastuttaneen onnistuneesti teattereiden tapoja kertoa tarinoita omasta ympäristöstään. Itsestäänselvyyksiä ei ole. Asiat on testattava ja todistettava oleviksi. Tekijöiden mainitaan lentävän samalla matolla taiteellisten ilmaisutapojen ollessa hyvin eri- ja omanlaisiaan. Prosessit ovat möyhineet syvää yhteistä historian ja myyttien maaperää.

Keväällä 2014 hankkeen produktioista nähdään Teatteri Vanha Jukossa Rakvere Teaterin kotituotanto KÖÖK/KEITTIÖ, jonka on ohjannut Andres Noormets. Esitys on kutsuttu myös osaksi kansainvälisesti arvostetun Baltoscandal –festivaalin pääohjelmistoa. Teatteri Vanha Jukon kotituotanto, Lauri Maijalan ohjaama Kullervo nähdään keväällä 2014 Teatteri Telakalla Tampereella. Hankkeen kolmas produtio, Ari Nummisen ja Jussi Sorjasen ohjaama Petroskoi, nähdään Lahdessa syksyllä 2014.

Lisätietoja:
Jussi Sorjanen, taiteellinen johtaja, Teatteri Vanha Juko p. +358 50 380 2398


Ida Aalberg -säätiön palkinto Tiina Weckströmille


Ida Aalberg -säätiö on myöntänyt näyttelijä Tiina Weckströmille 15 000 euron Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnon. Nuoren näyttelijän kannustusapurahan 6000 euroa sai Alma Pöysti. Ida Aalberg-mitalin elämäntyöstään vastaanotti ohjaaja Jussi Helminen.

Palkintoraatiin kuuluivat teatterinjohtaja Esa Leskinen, kriitikko Outi Lahtinen, näyttelijä Leena Uotila ja säätiön edustajana fil. maist. Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen.

Ida Aalberg palkintoperusteet 2013

Näyttelijäpalkinnon saaja: TIINA WECKSTRÖM

Tiina Weckström tunnetaan vahvoista roolitöistään. Hän hallitsee suuren näyttämön mittakaavan, kuten on nähty niin Tampereen Työväen Teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja nyt viimeksi Kansallisteatterin Kirsikkapuistossa. Yhtä lailla taitava hän on pienessä ja intiimissä tilassa, mitä erityisesti viime vuosina on saatu todistaa muun muassa Teatteri Avoimissa Ovissa ja Teatteri Jurkassa.

Weckström on hyvin kotonaan sekä tiukassa, roolihenkilöidensä elämän ja sielun rikki repivässä draamassa, kuten Mikko Roihan ohjaamassa Philip Ridleyn Vincent Riverissä tai Pasi Lampelan ohjauksessa Marsha Normanin näytelmästä Hyvää yötä äiti! Toisaalta hän on myös suvereeni musiikkiteatteriosaaja, jonka osaaminen on ollut käytössä niin suuren näyttämön musikaaleissa kuin pienimuotoisissa laulelmailloissa.

Tiina Weckström on tehnyt ja saanut tehdä paljon töitä. Hänellä myös näyttää olevan tarve jatkuvasti haastaa itseään etsiytymällä  työskentelemään uusiin ympäristöihin ja työryhmiin.

Ida Aalberg-mitali 2013: JUSSI HELMINEN

Jussi Helminen on luonut ansiokkaan ja monipuolisen uran näytelmäkirjailijana ja ohjaajana. Siitä erottuu vakaa pyrkimys taiteelliseen, ajattelun vaivaa pelkäämättömään teatteriin, ja kotimaisen draaman, niin vanhan kuin uuden, sitkeään edistämiseen.

Helminen kuului vuonna 1971 AHAA-teatterin perustajiin, ja hänen alkuaikojen kirjallinen työnsä painottuikin lasten ja nuorten näytelmiin, joissa sanoma yhtyi virkeään ja elämäniloinen teatteriin. Helmisen näytelmät ja AHAA olivat tärkeä etappi, kun lasten ja nuorten teatteri nousi ohjelmistojen pakkopullasta vakavaksi taiteelliseksi pyrkimykseksi.

Teatterinjohtajana Helminen on toiminut yhteensä 27 vuotta, ensin kahdessa suuressa laitosteattereissa, Oulun Kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa, ja viimeiset 13 vuotta Espoon Kaupunginteatterissa. Espoossa Helminen sai johdettavakseen toimintakonseptin, joka oli Suomessa ainoa laatuaan. Johtajavuosinaan Helminen on osoittanut, miten se parhaimmillaan toimii, niin kansainvälisten kontaktien luojana kuin uuden suomalaisen laatudraaman tuottajana.

Nuoren näyttelijän kannustusapuraha 2013: ALMA PÖYSTI

Ida Aalberg-säätiö on päättänyt palkita näyttelijä Alma Pöystin nuoren näyttelijän kannustusapurahalla.

Palkinnon perusteena ovat taiteen tekemiseen kohdistuva poikkeuksellinen rohkeus ja tinkimättömyys sekä näyttelijäntyön monipuolisuus ja intensiteetti. Erityisesti Sonjan rooli Klockrike-teatterin Vanja-enossa on jäänyt lähtemättömästi raadin mieleen.

Palkintojuhlassa puhui Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) johtaja Hanna Helavuori aiheesta Mitä nykyaika vaatii näyttelijältä?
Merkittävin teatteripalkinto

Ida Aalberg -palkinto on ollut jo vuosikymmeniä Suomessa merkittävin teatterinäyttelijöille myönnettävä yksityinen huomionosoitus. Aikaisemmin palkitut ja muuta tietoa Ida Aalberg säätiöstä saa kotisivuilta www.ida-aalberg-saatio.fi.

Ida Aalberg -säätiö perustettiin 1957 pystyttämään kuuluisalle näyttelijälle muistomerkki. Raimo Utriaisen Esirippu paljastettiin Kaisaniemessä 1972. Säätiö on aina tukenut teatteritaidetta myös palkinnoin. Toimintaa rahoitetaan nykyään säätiön naistoimikunnan eli Idojen myymillä
teatterilipuilla. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on kirjailija Lauri Sipari.

Lisätietoja:Pirkko-Liisa Enäjärvi-Jantunen
Puh. 040 500 5114 tai (09) 2411 070
plej(at)iki.fi


OKM: Lapsenpäivä-palkinto Päijät-Hämeeseen ja Lappeenrantaan, lastenkulttuurin valtionpalkinnot Riku Immoselle ja Julia Vuorelle


Päijäthämäläinen Efekti-lastenkulttuuriverkosto sekä lappeenrantalainen Taidekoulu Estradi ovat saaneet valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnot. Palkinto on suuruudeltaan molemmille palkituille 8 400 euroa. Palkinnon myönsi ja jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Taiteen edistämiskeskuksen lastenkulttuurin valtionpalkinnot, suuruudeltaan 15 000 euroa, saivat koreografi, tanssija Riku Immonen sekä kuvittaja, graafikko Julia Vuori. Palkinnot jaettiin samassa tilaisuudessa Lapsenpäivä-palkinnon kanssa.

Lue lisääHelena Ryti Näyttelijäliiton uudeksi puheenjohtajaksi

Suomen Näyttelijäliitto-Finlands Skådespelarförbund ry:n valtuusto valitsi 18.11.2013 näyttelijä Helena Rytin, TeM liiton puheenjohtajaksi.
 
Nykyinen puheenjohtaja Mikko Hänninen on toiminut tehtävässä vuodesta 2008. Hänninen ei asettunut ehdolle tässä puheenjohtajavaalissa. Hänen toinen kolmivuotiskautensa kestää liiton 100-vuotisjuhlavuoden 2013 loppuun.
 
Uusi puheenjohtaja astuu tehtävään vuoden 2014 alusta alkaen.
 
Ryti valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 1985, jonka jälkeen hän oli kiinnitettynä näyttelijänä Oulun Kaupunginteatterissa ja Porin Teatterissa. Vuodesta 1997 lähtien hän on toiminut freelancerina tehden näyttelijä- ja ohjaajavierailuja ympäri Suomea. Hän on näytellyt myös useissa tv-sarjoissa. Näyttelijäntyön ohella hän toimii myös kouluttajana ja tekee teatteria mm. mielenterveyskuntoutujien kanssa. Lisäksi hän on toiminut lukuisissa taide- ja teatterialan luottamustehtävissä mm. toiminut Näyttelijäliiton hallituksessa ja muissa luottamustehtävissä.
 
Näyttelijäliitto on Suomen vanhin teatterialan ammattiliitto ja taiteilijajärjestö, joka toimii jäsentensä toimeentulon, koulutuksen ja sosiaalisen aseman parantamiseksi sekä tekijänoikeuksien turvaamiseksi. Keskeisessä asemassa järjestön toiminnassa ovat myös taide-, kulttuuri- ja koulutuspolitiikka. Jäsenmäärä on reilut 1800.

Yhteydenotot:
Helena Vesajoki
Järjestö- ja koulutussihteeri
Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry.
Puh. (09) 2511 2138 / 044 300 4664


Taideyliopiston Ihmebussi X -kiertue tuo taiteen tekemisen iloa Kainuun kouluihin 25.-29.11.2013


Taideyliopiston Ihmebussi X suuntaa marraskuussa 2013 Helsingistä kohti Kainuun ala- ja yläkouluja. Ihmebussi X kiertää Kainuussa viiden päivän ajan 25.–29.11. tarjoten kaikenikäisille koululaisille mahdollisuuden tehdä taidetta yhdessä. Kiertueen aikana Taideyliopiston musiikkikasvatuksen ja teatteripedagogiikan opiskelijat ja opettajat kiertävät 21 koulussa pitämässä työpajoja yli tuhannelle lapselle ja nuorelle.

Ihmebussi X tuo kouluihin myös innostavia ja osallistavia taidetapahtumia, joissa nähdään ja kuullaan monipuolisia esityksiä taiteen eri alueilta sekä annetaan lapsille ja nuorille mahdollisuus päästä mukaan tapahtumien luomiseen yhdessä taiteilijoiden kanssa.

Ihmebussi X -projekti on jatkoa Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän vuosina 2009 ja 2012 toteuttamille Laulubussi 1 ja 2 -hankkeille. Eri puolilla Itä-Suomea kiertäneissä Laulubusseissa matkanneet musiikkikasvattajat ovat pitäneet musiikkityöpajoja ja innostavia konsertteja tuhansille lapsille ja nuorille. Myös monet opettajat ovat kertoneet saaneensa Laulubussien vierailun myötä uusia näkökulmia omaan työhönsä. Lisäksi bussi on kurvaillut kuntien päättäjien luona keskustelemassa taito- ja taideaineiden opettamisen merkityksestä peruskouluissa.

Ihmebussi X jatkaa Laulubussien perintöä Taideyliopiston monitaiteellisessa hengessä. Taiteen tekeminen on jokaiselle lapselle ja nuorelle kuuluva oikeus ja ilo. Useissa tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi säännöllisellä musisoimisella on erittäin paljon positiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten kehitykselle. Taiteiden harrastaminen kehittää sosiaalista kyvykkyyttä, tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä ja luovuutta sekä luo yhteisöllisyyttä.
Kiertueen tarkoituksena tarjota koululaisille ja heidän opettajilleen uudenlaisia elämyksiä taiteen eri lajien parissa, tuoda heille taiteen tekemisen iloa ja rohkaista kaikenikäisiä koululaisia tekemään taidetta yhdessä. Työpajoissa ja taidetapahtumissa oppilaita kannustetaan rohkeuteen ja luovuuteen sekä kaikenlaiseen poikkitaiteelliseen toimintaan etenkin musiikin ja draaman keinoin.

Ihmebussi X:n reitti 2013:

ma 25.11. Kajaani (Otanmäki – Vuolijoki)
ti 26.11. Siikalatva – Vaala
ke 27.11. Paltamo – Ristijärvi
to 28.11. Kajaani
pe 29.11. Sotkamo

Tarkemmat kiertueaikataulut ja lisätiedot:
Anni Elonen
tuottaja
Taideyliopiston Ihmebussi X -projekti
anni.elonen(at)kipinaproductions.fi
www.facebook.com/IhmebussiX


Suomen Kulttuurirahaston tutkimus: Suomalaisten näkemykset kulttuurista 2013


Suomen Kulttuurirahaston teettämä poikkeuksellisen laaja kyselytutkimus kartoitti suomalaisten suhdetta taiteeseen ja kulttuuriin. Kulttuuri kiinnostaa kaikenlaisia suomalaisia ikään, asuinpaikkaan ja tuloluokkaan katsomatta. Selvän enemmistön mielestä taidetta on tuettava verovaroista.

Suomalaisten mielestä taiteella on monia tehtäviä

Suosituimpia kulttuuri- ja taidekohteita ovat elokuvat, museot ja teatteri. Kaksi kolmesta suomalaisesta on käynyt näissä viimeisten kahden vuoden aikana vähintään kerran. Harvemmin vieraillaan oopperassa ja kansanmusiikkiesityksissä, mutta niissäkin on joskus käynyt noin puolet suomalaisista.

Taiteen tehtävistä yksimielisimmin tärkeänä pidetään viihdytyksen ja lohdun tuomisen arkeen (83 % pitää tärkeänä tai melko tärkeänä). Korkealle tärkeydessä nousevat myös esteettisten kokemusten tuottaminen ja ihmisten yhdistäminen yhteisten kokemusten kautta. Valtaosa vastaajista on taiteen merkityksestä näiltä osin samaa mieltä, sosiaalisesta asemasta riippumatta. Monet muutkin tehtävät, kuten yhteiskunnan epäkohtien kritisointi, saavat merkittävää kannatusta.

Lue lisää


Tietoa taiteilijan työstä ja hyvinvoinnista Työterveyslaitoksen julkaisussa


Työterveyslaitoksen julkaisussa Taiteilijan työ – Taiteilijan hyvinvointi taidetyön muutoksessa keskustellaan ja tuodaan esiin tietoa taiteilijan työstä Taiteilijan hyvinvointi taidetyön muutoksessa -tutkimuksen pohjalta. Tutkimuksen aineistossa tietoa rakentavat lähes 500 suomalaista ammattitaiteilijaa. He ovat kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja teatterialan taiteilijoita. Julkaisun ovat toimittaneet Pia Houni ja Heli Ansio.

Taiteilijan arki on täynnä säännöllistä puurtamista, omien töiden esille saattamista, julkisuutta, rahoituksen hakemista, roudaamista ja rakentamista. Taiteilijana olemiseen kuuluu luovuutta, ideointia, onnistumista, epävarmuutta, kilpailua ja stressiä. Taiteilijat kokevat olevansa onnellisia työssään, vaikka sen toteuttamiseen liittyy poikkeuksellisen paljon haasteita.

Tutkimuksessa selvisi, että taiteilijoiden subjektiivinen hyvinvointi on vaihtelevaa: fyysiset ja henkiset kuormitustekijät kuuluvat työn arkeen ja muodostavat riskitekijöitä hyvinvoinnille. Näistä huolimatta taiteilijat kokevat itsensä tyytyväisiksi ja sitoutuvat ammattiinsa. Taiteilijat vastaavat taidekentän kilpailuun pitämällä huolta itsestään kohtuullisilla elämäntavoilla. Riskejä muodostavat töiden epäsäännöllisyys ja työstä irtautumisen vaikeus sekä verkostoihin liittyvät epäasiallisen kohtelun tilanteet. Taiteilijan työpolussa myönteiset käännekokemukset vahvistavat ammatillista itsetuntoa.

Taiteilijan työ
Taiteilijan hyvinvointi taidetyön muutoksessa
Toim. Pia Houni ja Heli Ansio.
Työterveyslaitos 2013.

Julkaisu on saatavilla verkkokirjana Työterveyslaitoksen sivuilla.

 


Kulturkontakt Nord: 1 milj. euroa kulttuurille ja taiteelle


Yhteensä 43 projektia sai tukea tällä hakukierroksella. Tuotantopainotteisen toiminnan moduulin kautta myönnettiin 720 640 euroa tukea yhteensä 31 projektille. Osaamisen kehittämisen moduulin kautta tukea myönnettiin 339 880 euroa 12 projektille. Yhteensä jaettu summa oli 1 060 520 euroa.

Ohjelman kahteen moduuliin, Tuotantopainotteisen toiminnan ja Osaamisen kehittämisen moduuliin, lähetettiin tämän vuoden toiseen hakuun yhteensä 206 hakemusta. Haettu summa oli yhteensä 4 912 548 euroa. Täten tukea voitiin tällä hakukierroksella myöntää 22 % koko haetusta summasta, kun taas tukea myönnettiin 21 % prosentille hakemuksista.

Ohjelma on avoin taiteen ja kulttuurin ammattilaisille ja harrastajille. Kaikissa projekteissa tulee olla vähintään kolme osallistujamaata, joista vähintään kahden tulee olla Pohjoismaita. Ohjelma on Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittama.

Katso lista kaikista tukea saaneista projekteista.

Vuoden 2014 hakukierrosten hakuajat löytyvät täältä.

Lue lisää ohjelman kriteereistä.TAPAHTUMIA


Draama- ja teatterikasvatuksen Idea –päivä 27.11.2013, Kansallisteatteri


Tervetuloa Kansallisteatterin Suuren näyttämön lämpiöön keskiviikkona 27. marraskuuta klo 15-17  juhlistamaan kanssamme maailman seitsemättä DRAAMA- JA TEATTERIKASVATUKSEN IDEA –PÄIVÄÄ!

Tilaisuudessa nimetään FIDEAn kunniajäseniksi Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ja kansanedustaja, näyttelijä Jani Toivola. Kunniajäsenyys myönnetään heille tunnustuksena ansiokkaasta työpanoksesta kellokkaana suomalaisen draamakasvatuksen edistämisessä.

FIDEA on Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto, jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää draamakasvatusta sekä toimia teatterin ja draaman opetusalan yhdistysten ja henkilöiden foorumina. Tavoitteena on taata kaikille lapsille ja nuorille oikeus pätevään ja pitkäjänteiseen ilmaisutaidon opetukseen.

FIDEAn aloitteesta on vuodesta 2007 alkaen vietetty maailmanlaajuista IDEA –päivää soittamalla kelloja ja toimimalla monin tavoin draama- ja teatteriopetuksen puolesta.  
Tilaisuudessa esiintyy myös Kansallisteatterin ilmaisutaitoryhmästä ponnistanut nuorten teatteriryhmä Teatteri Benjihyppy.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Ulla Laurio
p. 040 149 3584
puheenjohtaja(at)fideafinland.fi      

sihteeri Pirjo Virtanen
p. 010 733 1256
sihteeri(at)fideafinland.fi

 


Joululauluilta 28.11.2013, Lavaklubi, Kansallisteatteri


Tule laulamaan joululauluja!

Teatteriväen kauneimmat joululaulut Kansallisteatterin Lavaklubilla
to 28.11.2013 klo 19 alkaen.

Luvassa yhteislaulua, glögiä ja jouluisia sanoja!

Illan avaa yhdistyksen puheenjohtaja Kirsikka Moring.

Säestäjänä HKT:n kapellimestari Lasse Hirvi ja esilaulajana Kansallisteatterin näyttelijä Kristiina Halttu.

Tilaisuudessa julkistetaan Teatterikorkeakoulun Vuoden alumni 2013.

Jos haluat itse esiintyä, ota hyvissä ajoin yhteyttä yhdistykseen!

Ilta jatkuu klo 21 jälkeen Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön maisteriopiskelijoiden jazz–afro-kurssin musiikkiesityksillä. Luvassa myös jotain jouluista…!

Lavalla: Anne-Mari Alaspää (N5), Diego Garrido Sanz (vaihto-opiskelija), Seidi Haarla (N5), Minerva Kautto (N5), Pyry Nikkilä (N5), Linda Wiklund (N5) ja Pyry Äikää, N4.

Opettajat: Riitta Keränen ja Visa Mertanen.

Bändi: Olli Krogerus (rummut), Heikki Laine (basso) ja Visa Mertanen (piano).

Tilaisuus on kaikille avoin, pääsymaksu 2 €. Liput ovelta sekä ennakkoon Kansallisteatterin lippumyymälästä / 010 733 1331. (Kansallisteatterin esitysten saman illan lipulla sisään ilmaiseksi.) Baari on auki! Klubi on avoinna klo 24 asti.

Tervetuloa ja hyvää joulua!
Toivottaa Teatterikorkeakoulun alumnit ry:n hallitus
Lisätietoja puheenjohtaja Kirsikka Moringilta (040 552 6852).


Toisissa tiloissa: Salainen uudelleenkoulutus 30.11. & 7.12.2013, Suvilahti, Helsinki


Esitystaiteen kollektiivi Toisissa tiloissa järjestää Esitystaiteen keskuksella Helsingin Suvilahdessa kaksi Salaista uudelleenkoulutusleiriä.

Leireihin voi osallistua jompaan kumpaan tai molempiin. Tervetuloa!

La 30.11.2013 klo 10-17
La 7.12.2013 klo 10-17
Eskus - Esitystaiteen keskus
Puhdistamo (rak.6), Kaasutehtaankatu 1/33
Suvilahti, Helsinki

Salainen Uudelleenkoulutusleiri on työpaja, jossa keskitytään Toisissa tiloissa -kollektiivin kehittämiin harjoitteisiin. Harjoitteet laajentavat ja muuttavat:

I totunnaista kokemusta itsestämme
II totunnaista kokemusta toisistamme
III suhdettamme ympäröivään todellisuuteen

Harjoitteet ovat helppoja ja soveltuvat kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille,
eivätkä vaadi aikaisempaa kokemusta.

Opetamme leirillä kuinka kuka tahansa voi vierailla ihmiselle vieraissa kokemus- ja olomuodoissa käyttäen yksinkertaisia ruumiintekniikoita.

Harjoitteita tehdessä huomio vuorottelee jonkin näkemisen ja jonakin olemisen välillä - kokemuksen puhutellessa kaikkia aisteja. Harjoitteet toteutetaan ryhmässä. Tarkkaa tekniikkaa seuraten muutumme yhdessä ja yksityisesti, vierailemme toisissa tiloissa.

Tarvitset leirille mukaasi: Mukavat sisäliikuntavaatteet

Osallistumismaksu: 15 € yksi leiri, 20 € molemmat.
Ilmoittaudu:
050-5278422 (tekstari käy) tai laurikontula(at)hotmail.com (kerro: nimi, sähköposti ja puhelinnumero)

Leireillä rajoitettu osallistujamäärä, joten ilmoittauduthan ajoissa!


Onnela 30.11.2013, Suvilahti, Helsinki


Synkän kaamoksen keskellä sekä kolkon marraskuun päättämiseksi:
TERVETULOA ONNELAAN 30.11.2013 klo 19:00
Suvilahden Kattilahallissa, Sörnäisten rantatie 22

Onnela
1. "(kuvitteellinen) onnen tyyssija, paikka missä onni vallitsee, onnenmaa, paratiisi."
2. Onnela on yökerho, joka tarjoaa asiakkailleen monipuolisen ja viihtyisän ympäristön illanviettoon.

Tässä Onnelle Omistetussa Juhlassa luvassa muunmuassa onnenpyörä, huiput DJ:t, loistava artistikattaus, arpajaiset sekä perinteinen ykkösten joulukuvaelma!

Tätä juhlaa ei kannata missata.

KLO/AT
19.00 Statua Sonus
20.30 SOFA - se on fakin aitoo ft. MANO ft. Illmari
22.00 WURM
23.30 Noah Kin
00.15 DJt Filmari, Illmari & Wiljami

Sisäänpääsy 4 € sis. narikan
Taideyliopistolaiset 2 €
Teakilaiset sisään ilmaiseksi!


HAKUJA

 

"Verflüchtigung" - International theatre and dance performance on the themes of "otherness" and "inclusion"- call for artists and performers (Germany)


Wanted: Young artists with and without disabilities!

The three Cologne's cultural organisations, the international SOMMERBLUT Kulturfestival,
ZAK - Zirkus and Artistikzentrum and Sommertheater Pusteblume (promoter) are looking for young national and international Dancers, Actors, Musicians, Singers, New Circus - Spoken Word - and Media Artists (programming, animation, After Effects...) for the multidisciplinary theatre production "Verflüchtigung".

Specifically:

- Dedicated and ambitious young artists (minimum age 18)
- Previous experience in various artistic scenes
- Artists with disabilities are strongly encouraged to apply

Criteria of selection:

- Diversity of artistic genres within the group
- Artists with disabilities: at least half of the artists will have a special talent in the context of
disability
- A maximum of 5 artists coming from other European countries than Germany
- Basic knowledge of English is advantageous
-  Mandatory attendance at all rehearsal and performance phases
Deadline for applications: 30 December.

Find all the information in this PDF.


TYÖPAJOJA JA KOULUTUSTA


ILMI Ö:n työpajapäivät 24.11. ja 15.12.2013, Helsinki


Teatteri ILMI Ö:n aikuisten työpajapäivät pidetään su 24.11 klo 10-13 sekä su 15.12. klo 11-14 teatterin tiloissa Harjutori 8, Helsinki. Marraskuun kerralla aiheena keho ja ilmaisu, vetäjänä Kati Mehto, joulukuussa improvisaatio, vetäjänä Liisa Pylkkänen.

Yhden päivän hinta 30 e.
Ilmoittautumiset katimehto(at)gmail.com


APURAHOJA JA AVUSTUKSIA


Svenska Kulturfondens stipendier och bidrag för år 2014, sista inlämningsdag 30.11.2013


Svenska kulturfondens uppgift är alltså att stöda den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och finlandssvensk verksamhet i Finland. Det gör vi genom att bevilja stipendier  och bidrag till privatpersoner, arbetsgrupper och samfund. Dessutom hjälper fonden till att utveckla projektidéer och tar också själv initiativ till och bereder projekt inom fondens verksamhetsområden.

Gå till ansökan

www.kulturfonden.fi


Samuel Huberin Taidesäätiön apurahat vuodelle 2014


Samuel Huberin Taidesäätiö jakaa vuosittain taideapurahoja yksityisille henkilöille ja ryhmille, jotka toimivat nykytaiteen parissa musiikin, teatterin, tanssin, sirkuksen tai performanssin alalla. Tukea annetaan kaikenkielisille ja sanattomille kotimaisille hankkeille. Etusijalla ovat freelancerit.

Apurahat on suunnattu ammattilaisprojektien rahoitukseen. Emme rahoita harrastaja-, koulutus- tai opiskelijatöitä. Apurahat ovat kohdeapurahoja, eli hakemus on kohdennettava tiettyyn produktioon.Vain yksi hakemus per produktio. Huom! Yhtiöille ja yrityksille ei voida myöntää apurahoja.

Hakuaika on 1.12. - 31.12. 2013. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Yksityisille apurahan hakijoille myönnetään max 1500 €. Ryhmille myönnetään max 2500 €.

Hakemuskaavake täytetään netissä ja lähetetään sähköisesti säätiölle. Täyttöohjeet hakemuskaavakkeessa. Linkki hakemuskaavakkeeseen avautuu 1.12.

Lista apurahan saajista julkaistaan helmikuussa 2014 säätiön nettisivuilla. Apurahan saajille ilmoitetaan myöntämispäätöksestä myös puhelimitse ja kirjeellä.

www.hubersaatio.fi


MUITA ILMOITUKSIA


Kenelle Sirkuksen Lumo -palkinto?


Ehdota Sirkuksen lumo -palkinnon saajaa 25.11. mennessä

Kuka sirkustaiteilija, opettaja, sirkusalan toimija, sirkusryhmä tai alan muu organisaatio on mielestäsi tehnyt erinomaista työtä sirkustaiteen edistämiseksi Suomessa? Onko jokin tänä vuonna ensi-illassa ollut sirkusesitys mielestäsi lyönyt läpi merkittävänä sirkustekona?
Tee ehdotuksesi ensi keväänä viidettä kertaa jaettavan Sirkuksen Lumo -palkinnon saajaksi!
 
Sirkuksen Lumo -palkinto myönnetään suomalaisen ammatillisen sirkustaiteen tuomisesta esiin näkyvästi ja merkityksellisesti. Palkittava voi olla henkilö (myös elämäntyöstään), ryhmä, esitys (ensi-ilta vuoden 2012 aikana), tapahtuma tai joku muu sirkusalan teko tai toiminta.

 Palkintoraadissa ovat esittävän taiteen kriitikot Eeva Kauppinen, Elisabeth Nordgren, Annikki Alku, Kaisa Kurikka, Jussi Tossavainen ja Merja Koskiniemi-Laitinen. Raadin puheenjohtajana toimii Lotta Vaulo.
 
Lähetä ehdotuksesi perusteluineen 25.11.2012 mennessä osoitteella:
sirkus(at)sirkusinfo.fi
tai

"palkintoehdotus"

Sirkuksen tiedotuskeskus

Kaasutehtaankatu 1/4
00540 Helsinki

Aikaisempien vuosien palkitut löydät täältä.