01.02.2012

TINFO-tiedote 4 / 26.1.2012

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA

UUTISIA

Kutistetulle pojalle, Unnimaalle ja Räjähdysvaaralle käännöspalkinto Espanjassa
Teatteri Hevosenkenkä Japanissa
Kulturforum.fi goes Sverige - ja tarjoaa ilmaisen markkinointikanavan
Englanninkielinen TINFO News -uutiskirje ilmestynyt 

TAPAHTUMIA

Purkaus - esitystaidetta kaasutehtaalla la 4.2.2012
Tanssivat aivot -seminaari 7.3.


TYÖPAIKKOJA

Haetaan CIRKO-keskuksen teknistä vastaavaa

HAKUJA

ANTI - Contemporary Art Festival teoshaku käynnissä!
Call for Projects NUIT BLANCHE - 10th edition – 6 October 2012
TINFO-apuraha näytelmäkäännöksille myös tänä vuonna 


 

MERKINTÖJÄ HANNA HELAVUOREN TYÖPÄIVÄKIRJASTA *

KULTTUURISTA TASA-ARVOA!

Mitä yhteistä on Vaalalla, Varpaisjärvellä, Lavialla ja Mäntsälällä? Ne kuuluvat siihen kuntajoukkoon, jossa yleisen kulttuuritoimen nettokäyttökustannukset ovat yksi euro/asukas. Pitkä on lista kunnista, joissa nämä kustannukset ovat alle 15 euroa/asukas.

Viime kesän korvalla julkaistiin Kalevi Kivistön ja Anneli Kankaan selvitys kuntien kulttuuritoimesta ja tuotiin esiin se ikävä tosi-asia, että alueelliset erot kulttuurin kulutuksessa ovat Suomessa EU-maiden suurimpia. Kulttuurisen osallisuuden kannalta kansalaiset ovat siis rajun epätasa-arvoisessa asemassa.

Jyväskylän yliopistossa käynnistetty OKM:n rahoittama kuntien kulttuuripalvelujen kehittämishanke Kuulto yrittää nyt tehdä asialle jotain. Tässä ideahaussa erilaiset kulttuurin toimijat voivat saada tukea uusien yhteistyömuotojen ja toimintamuotojen kehittämiseen. Jee! Hakuaika menee juuri umpeen. Nyt odotan näitä aloitteita ja ideoita.

Mutta mitä oikeastaan onkaan tapahtunut? Aikaisemmin kunnissa oli kulttuurisihteerit, jotka saattoivat toimia teatteri- ja tanssiesitysten, konserttien tai minkä tahansa taidetuotteen tilaajina. Kun nämä virat lakkautettiin ja kun vielä lakkautettiin kiertuetuki, ollaan nyt siis jälleen alkuruudussa. Tähän epäkohtaan on teatteripoliittista ohjelmaa tekevällä Valo-ryhmälläkin kehitteillä parannusehdotuksia.


MIKÄ TYÖ TULEVAISUUDESSA?

Kuulun vielä siihen onnekkaaseen ja etuoikeutettuun sukupolveen, joka sai opiskella kaikessa rauhassa, valita opintoja sieltä täältä ja sivistää itseään vailla valmistumispaineita tai pelkoa työttömyydestä. Oli sivistysyliopisto.

TINFOn tiedotussihteerin toimeen oli 133 hakijaa, mikä kertoo karmaisevasti, missä pakkoraossa ihmiset ovat nyt. Tästäkin syystä silmä ehkä pongasi Lynda Grattonin teoksen The Shift (2011). Joo, joo. Grattonhan on London Business Schoolin professori (Management Practice), yksi arvostetuimmista businessajattelijoista kuulemma. So what?  Mitä tämä Gratton ajattelee, minkälaisia työuria ja työtaitoja hän näkee tulevaisuudessa?

Gratton puhuu ruohonjuuritason paikallisista puolestapuhujista. Tällainen eri asioiden puolesta puhuminen, asioille omistautuminen, on yksi tulevaisuuden ominaispiirteistä. Ajatelkaa, erilaisia NGOita putkahtelee, immateriaaliseen pääomaan perustuva osaaminen ja kansalaisuus luovat uusia työpaikkoja. Toiseksi Gratton mainitsee yhteiskunnallisen yrittäjyyden. Nyt ei enää katsotakaan vain kylmästi sitä, mitä viivan alle jää ja yritetä maksimoida voittoa. Tuloksia mitataankin paljon laaja-alaisemmin. Tällaiset yhteiskunnalliset yrittäjät muodostavat keskenään verkostoja ja liikkeitä yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseksi. Mikroyrittäjyys lisääntyy. Meillä on tulevaisuudessa yhä suurempia yrityksiä, mutta samanaikaisesti näitä garage-yrittäjiä, joiden merkitys arvoketjussa on yhä tärkeämpi.

Ihmiset työskentelevät tulevaisuudessa yhä itsenäisemmin. Ja rahoitus hoituu yhä enemmän netin kautta.  Internetin kautta ihmisten on mahdollisuus investoida uskomiinsa ideoihin. Ja sitten Gratton puhuu tietyistä klustereista, siellä ovat erityisesti luovuus ja innovaatio sekä coaching ja huolenpito. Gratton uskoo luovan luokan kasvavan ja näkee meidän nykyisen taiteemme sekoittuvan eräänlaiseksi "esteettisälylliseksi" sektoriksi. 

Ja miten sitten pitäisi toimia? Tee sitä, mitä rakastat, missä tunnet toteutuvasi, minkä koet merkityksellisesti, Gratton kehottaa.

Meillä on teatterissa kaikki mahdollisuudet. Ajattelen jo Todellisuuden tutkimuskeskuksen utopiaa ja esityksellisyyden uusia ilmenemismuotoja.


LUOVA EUROOPPA

Edellisestä tulikin ihan vahingossa aasinsilta Euroopan komission ehdotukseen Luova Eurooppa -ohjelmasta, josta oli järjestetty hyvä esittely- ja kuulemistilaisuus. Nyt kaikilla on mahdollisuus antaa ehdotuksesta omat kommenttinsa. Tutustukaa siis, ja kommentoikaa. Vuosille 2014-2020 on ehdotuksen toteutuessa luvassa enemmän rahaa.

Eurooppa uskoo kulttuuriin.  "We are rich in culture but we don’t use it. Let’s drill that oil."
Näin Vladimir Šucha.

Minuun teki aikamoisen vaikutuksen tämä Vladimir Šucha, Euroopan komission koulutuksen ja kulttuurin pääosaston johtaja. Slovakialaismies käänsi ainakin minut puolelleen näytettyään katkelman siitä, miten yhteisöteatteri muutti 16-vuotiaan Lukas-pojan, romanin, elämän. Slovakiassa romanien asema on Euroopan kurjin, ja siellä heitä on suhteellisesti ottaen eniten. Lukasin tarina oli tarina teatterin tarjoamasta itseluottamuksesta ja kulttuurisesta voimaannuttamisesta. Tämä ei ollutkaan sitä EU:n kieli- ja ideologiahuttua. Todella usein Šuchan suusta kuului halveksiva blaablaa, jolla hän viittasi sanahelinään, epämääräisesti formuloituihin hankkeisiin vailla todellista konkreettista sisältöä ja siihen koko vanhan ohjelmakokonaisuuden härdeliin, josta oli hankala ottaa tolkkua. Kaikki ei siis ole kulttuuriteollisuutta. Helpottavalta tuntuu yksinkertaistaminen. 

Tulevaisuudessa ei ehkä tarvitsekaan tarpoa byrokraattisessa paperisuossa, ja meille avautuu kokonaan uusia mahdollisuuksia EU:n ulkopuolisten kolmansien osapuolten kanssa.  Tanssin tiedotuskeskuksen kanssa TINFO aikoo tähdentää elävän esityksen erityisluonnetta ja taiteilijoiden ja koko ammattikunnan kansainvälisen liikkuvuuden merkitystä. Osaamista kasvatetaan ja jaetaan liikkumalla. 

Vieressäni istunut luovan teollisuuden pääomasijoitusrahaston perustaja ei osta ajatusta luovasta teollisuudesta itsenäisenä talouskasvun moottorina. Missä ne keisarin uudet vaatteet olivatkaan?

 

SALAKUUNTELUA JULKISISSA LIIKENNEVÄLINEISSÄ

"Isä, voiko musta isona tulla sketsihahmo?" (Poika 6 v, raitiovaunu 3T 21.1.)

"Kristiina Elstelä on näyttelijä, jonka sisäinen suru tuntuu iholla." 
(Nainen 50+v, bussi 106 Espoosta Helsinkiin 22.1.)

"Ottaako ne (näyttelijät) naamarit pois yöksi?" (Tyttö 7 v, bussi 65 A)

"Käytiin vaimon kanssa ensimmäisen kerran oopperassa. Se oli Matka Reimsiin.
 Kyllä me sinne mennään toisenkin kerran. Nyt yritetään saada liput Maaninkavaaraan." 
(Taksinkuljettaja 40+v)

UUTISIA * 

Kutistetulle pojalle, Unnimaalle ja Räjähdysvaaralle palkinto Espanjassa

Kutistetulle pojalle, Unnimaalle ja Räjähdysvaaralle näytelmäkäännöspalkinto Espanjassa
Luisa Gutiérrez Ruiz on saanut Espanjan teatteriohjaajien liiton palkinnon näytelmien kääntämisestä. Anna Krogeruksen KUTISTETTU POIKA, Melina Voipion UNNIMAA ja Elisa Salon RÄJÄHDYSVAARA ilmestyivät Teatro finlandés para niños y jóvenes –antologiassa. Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) ja Suomalaisen kirjallisuuden tiedotuskeskus (FILI) tukema antologia ilmestyi vuonna 2010 (Kustantamo ADE, Madrid). Kyseessä on teatteriohjaajien perinteinen palkinto, jota on jaettu jo 25 vuoden ajan.

– On hienoa, että suomalainen lapsille ja nuorille suunnattu draama saa tunnustusta Espanjassa. Maan teatteri elää suurten taloudellisten leikkausten takia kovia aikoja, sanoo kääntäjä Luisa Gutiérrez Ruiz.

Madridilainen Compania de teatro Ilmatar esittää Räjähdysvaara-näytelmää.

Palkittujen näytelmäkäännösten nimet espanjaksi:
El niño encogido (Kutistettu poika)
Peligro de explosión (Räjähdysvaara)
El país de los suennios (Unnimaa) 


Teatteri Hevosenkenkä Japanissa

Teatteri Hevosenkenkä vieraili näytelmällä HANNU JA KERTTU tammikuussa 2012 Abiko cityssä yhdeksällä esityksellä.  Japanilaiset kutsuivat Hevosenkengän ilahduttamaan ja antamaan tulevaisuudenuskoa ja iloa lapsille, jotka elävät tällä ydinkatastrofin ja maanjäristyksen koskettamalla alueella. Vastaanotto teatterille oli kiitollinen ja lämmin. Hevosenkenkä on esittänyt nyt 80 kertaa esityksen Japanissa.  Kulturforum.fi goes Sverige - ja tarjoaa ilmaisen markkinointikanavan

 
Viime vuonna avattiin sivusto kulturforum.fi, joka tarjoaa kulttuurialan toimijoille ilmaisen markkinointikanavan. Nyt foorumia markkinoidaan Ruotsissa, ja siitä vastaa Ruotsissa asuva henkilö, jolla on laaja-alainen kulttuurikentän tuntemus. Tulevan kuukauden aikana markkinointi keskittyy näyttämö- ja esittävän taiteen verkostoihin ja järjestöihin. Käytä siis mahdollisuutta ilmaiseen markkinointiin ulkomaille.

Rekisteröinnin jälkeen voit vapaasti tallentaa foorumille profiilejä ja ilmoituksia. Profiileissa llähtökieli on ruotsi, ja sen lisäksi kuusi muuta kielivaihtoehtoa. Ilmoitukset voivat olla valitsemallasi kielellä ja valitsemallesi ajalle. Palvelun tarjoaa ruotsinkielinen kulttuuriverkosto Produforumin valtakunnallinen projekti. Produforum tulee markkinoimaan sivustoa Ruotsin lisäksi myös muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan. Lisätietoja antaa Greta Storlund, greta.storlund(at)produforum.fi, puh. 0400 551579.

TAPAHTUMIA * 

Purkaus - esitystaidetta kaasutehtaalla la 4.2.2012

Esityksiä, esitysten palasia, tulevaisuuden esityksiä, performansseja, harjoitteita, harjoituksia, kohtaamisia ja kohtauksia. Ruokaa, teatteria, musiikkia ja liikettä. Paikkana kaupungin uusin kulttuurikeskus.

Aika: 4.2.2012 klo 13:30-18:00. Paikka: Esitystaiteen Keskus ETK, Suvilahti, Puhdistamo (rakennus 6), Kaasutehtaankatu 1. Vapaa pääsy!

Suviksessa esiintyvät suomalaisen esitystaiteen kärkinimet. Näe ja koe Hyvä Ystävä, Utopiakonsultit, musiikkia, Ihmiskoruja ja muita taide-esineitä, ruokaa,  disko ja paljon muuta. Ohjelma ja esitysaikataulu kokonaisuudessaan. Lisätietoja myös oheisessa liitteessä.

Esitystaiteen Keskus on esitystaiteen ja performanssin koti. Työpajoja, seminaareja, esityksiä, demoja, aamutunteja, residenssejä, harjoitustilaa, tekijöiden kohtaamista ja yhdessä oloa Suvilahdessa, Helsingissä.


Tanssivat aivot -seminaari 7.3.

Aivovammaliitto, Aivosäätiö ja Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskus järjestävät yhteistyössä Tanssivat aivot 2012 -ammattilaisseminaarin, jossa käsitellään yksilöllistä tanssiterapiaa vaikean aivovamman saaneiden kuntoutuksessa.

Seminaarin aihepiiri on uraauurtava, sillä tanssiterapiaa ei ole käytetty Suomessa eikä kansainvälisestikään vaikeiden aivovammojen yksilöllisenä kuntoutusmuotona.

Seminaari järjestetään 7.3.2012 klo 10 - 16 Invalidiliiton Käpylän kuntoutuskeskuksessa (Nordenskiöldinkatu 18 B, Helsinki, Synapsiasali). Seminaarin hinta on 200 euroa (150 euroa opiskelijat). Ilmoittautuminen tapahtuu 7.2.2012 mennessä osoitteeseen: ilmoittautuminen(at)aivovammaliitto.fi.

TYÖPAIKKOJA * 

Haetaan CIRKO-keskuksen teknistä vastaavaa

 

Helsingin Suvilahdessa sijaitseva kansallinen sirkustaiteen kehittämisen keskus CIRKO hakee tuotantotiimiinsä teknistä vastaavaa. Valittava henkilö toimii tiimin osana vastaten CIRKOn harjoitus- ja esityssalien toiminnan teknisestä toimivuudesta ja kehittämisestä. CIRKOn tiloissa järjestetään esityksiä, festivaaleja ja tilaisuuksia sekä harjoitusresidenssitoimintaa.

Edellytämme työntekijältä hyvää englannin kielen taitoa, soveltuvaa koulutusta, vankkaa kokemusta valo- ja äänitekniikasta sekä itsenäisestä työskentelystä esittävän taiteen teknisessä ympäristössä. Sirkustekninen kokemus ja tieto luetaan eduksi.
Teknisen vastaavan toimi on osa-aikainen (50%) ja se täytetään aluksi vuoden 2012 loppuun.

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen ja palkkatoiveineen lähetetään 8.2.2012 mennessä osoitteella: tomi.purovaara(at)cirko.fi 
Tiedustelut: toiminnanjohtaja Tomi Purovaara, puh. 050 400 7686.

HAKUJA *

ANTI - Contemporary Art Festival teoshaku käynnissä!

Kaikki ehdotukset on lähetettävä festivaalin verkkosivuilla olevaa sähköistä lomaketta käyttäen: http://www.antifestival.com/2011/eng/info/proposals/

Lomake on täytettävä englanniksi. Lomakkeeseen voidaan liittää taiteilijan aiempaan työhön tai teokseen liittyvä linkki, CV ja kolme kuvaa. Vain elektroniset liitteet huomioidaan.

Hakemukset tulee olla lähetetty 17.2.2012 mennessä.Call for Projects NUIT BLANCHE - 10th edition – 6 October 2012

 
Sponsored by the City of Brussels, NUIT BLANCHE highlights every first Saturday in October dozens of sites across the capital as it presents a variety of contemporary artistic creations at night. The 2012 edition will be held on 6 October.

Cultural venues, shop windows, school playgrounds, car parks, churches, stations, fountains, streets and squares… In offering a series of artistic works closely related to the sites in which they are presented, NUIT BLANCHE sheds new light on familiar places and is an invitation to discover sites that the public usually have little or no chance to see. 

This call for projects is addressed to budding as well as established artists. So send us your innovative or interactive projects that appeal to the imagination. The NUIT BLANCHE team will support you throughout the process, helping you with the practicalities of presenting your vision (administrative aspects, liaising with sites and neighbourhoods, etc.). 

Go to www.nuitblanchebrussels.be to download the call for projects.
Files must be sent by Monday 19 March 2012 at the latest.

Tanssivat aivot

Esitystaidetta kaasutehtaalla

Nuit Blanche_call

Creative Europe